Endarteritt: tegn, diagnose, kurs og arrestasjon av sykdommen, forebyggende tiltak

Endarteritt er en kronisk inflammatorisk sykdom i sirkulatoriske arterier, noe som fører til nedsatt blodsirkulasjon, og senere - til fullstendig lukning av lumen og dannelse av gangrene.

Ofte brukes termen "utslettende endarteritt". Obliteration eller okklusjon - brudd på patency, blokkering av blodkarets vegger. Den vanligste formen for sykdommen er utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter, som hovedsakelig påvirker beinene på føttene og bena. Med utviklingen av sykdommen kommer mindre og mindre oksygen inn i beina, noe som fører til vevskader, forstyrrelse av normal funksjon og nekrose av deler av kroppen.

Den vanligste av denne sykdommen, så vel som den nærliggende tromboangiitis (Buerger's sykdom), er middelaldrende menn med så dårlig vane som røyking.

Effektivt behandles denne sykdommen bare i de tidlige stadiene av utviklingen. I de siste stadiene kan bare amputasjon hjelpe.

Årsaker til endarteritt

Leger over hele verden kan fortsatt ikke komme til et enkelt syn på årsakene til sykdommen i denne eller den personen. Mange tror at sykdommen har en autoimmun natur. Det vil si at antistoffer blir produsert i kroppen som påvirker veggene i blodårene. Deretter blir veggene til fartøyene betent. Et bindevev dannes, som smalker lumenene i karene og presser utover på arteriene.

Årsakene til produksjonen av slike antistoffer av kroppen, som har en skadelig effekt på ens egne celler, er ennå ikke utlyst.

Det er andre teorier om årsakene til sykdommen:

 • Allergi mot nikotin;
 • Aterosklerose av bena;
 • Blodpropper
 • Ulike infeksjoner.

Det er nettopp kjent at den største sannsynligheten for å bli syk er hos røykere. Utryddende endarteritt i nedre ekstremiteter kan også utvikles etter langvarig stress eller ved konstant overkjøling av underekstremiteter. I tillegg er de som noen gang har fått frostbit, i fare.

symptomer

Når sykdommen utvikles, observeres følgende symptomer på utslettende endarteritt av lemmer hos pasienter:

 1. Sterk tretthet og tyngde i beina, selv med liten fysisk anstrengelse eller gåing;
 2. Føler seg kald i bena;
 3. Ødem i ekstremiteter;
 4. Følelse av "goose bumps" og nummenhet i bena;
 5. Økt svette i underdelene;
 6. Bleg hud på bena;
 7. Utseendet av sår. Og senere - nekrose og gangrene;
 8. Fragilitet, blåsing og deformering av neglene på bena;
 9. Svakhet av puls i underdelene. I de sentrale stadier av sykdomsutviklingen er pulsene ikke i det hele tatt klare.
 10. Kramper og smerte når du beveger deg. I fremtiden, disse symptomene vises og i ro. Smerten oppstår i benens kalver, den er skarp og sterk. Det tvinger pasienten til å stoppe og vente på henne. Spasmer og smerte under et stopppass, slik at pasienten fritt kan reise en lengre avstand. Så gjentas symptomene igjen. Dette kalles intermitterende claudication. Det er hovedtegnet på slike sykdommer som utslettende endarteritt og aterosklerose.

Utvikling av sykdommen

Utviklingen av utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter skjer gradvis og syklisk. Det er perioder med forverring og perioder med ettergivelse. Avhengig av ulike faktorer kan utviklingen av sykdommen oppstå i lang tid, og kan - veldig raskt. Sistnevnte er mye mindre vanlig.

Følgende stadier av sykdommen utmerker seg:

Den første fasen - initial

Lumen av fartøyene er ikke alvorlig innsnevret, sirkulasjonen er fortsatt relativt normal. Symptomene på sykdommen er praktisk talt ikke observert. Pasienten føler ikke mye ubehag. Diagnose av sykdommen på dette stadiet er ekstremt vanskelig.

Den andre fasen - iskemisk

Det er en signifikant forverring av blodtilførselen på grunn av innsnevring av lumenene. Pasienter opplever intermittent claudication, tretthet, kalde føtter. Pulsen blir fortsatt palpert. Vanligvis er sykdommen diagnostisert på dette stadiet. Det anbefales å begynne behandlingen umiddelbart.

Den tredje fasen er troficheskaya

På grunn av den sterke innsnevringen av lumen og lang forstyrrelse av blodtilførselen til beina, mottar de ikke normal ernæring i form av oksygen og næringsstoffer. Symptomene på sykdommen er verre. Håret på beina begynner å falle ut, neglene brytes og deformeres, huden får en blå nyanse. Pulsen er probed, men med stor vanskelighet. Dette stadiet regnes som et tegn på en forsømt sykdom som ikke er behandlet eller behandlet feil.

Det fjerde stadiet -nekrotiserende

Det er nesten fullstendig okklusjon av alle beinene i beina. Pulsen er ikke lenger palpabel. Smerte i beina blir permanent. Pasienten kan ikke lenger bevege seg, eller beveger seg med store vanskeligheter og for korte avstander. Muskler i bena atrofi. Tallrike sår opptrer på beina, vevnekrose forekommer. Dette er en fullstendig forsømt form for sykdommen, som er svært vanskelig å behandle. Enda vanskeligere å reversere destruktive prosesser som forekommer i lemmer.

Den femte etappen - koldbrann

Hvis ingenting gjøres med sår og nekrose, stopper gangrene gangrene. Gangrene er av to slag - tørr og våt. ved tørr gangrene av tærne eller hele foten tørkes, forkortes, deformeres og dør. ved våt gangren i beinet av vævssvell, giftige stoffer begynner å bli frigjort i blodet, forgiftning og infisering av hele kroppen. I dette tilfellet hjelper bare amputasjon av lemmen for å unngå et dødelig utfall fra blodinfeksjonen.

Også i de sene stadiene av sykdommen er det mulig å observere okklusjoner av kar gjennom hele kroppen, og ikke bare i lemmer.

Diagnose av endarteritt

Diagnostisering av utslettende endarteritt i ekstremiteter er best i de tidlige stadiene av sykdommen. En kompetent spesialist kan diagnostisere endarteritt så snart som mulig. Jo raskere diagnosen av sykdommen, desto raskere vil behandlingen bli foreskrevet. Så det vil være flere sjanser til å senke sykdomsforløpet betydelig.

For en nøyaktig diagnose utføres vanligvis følgende studier:

 • microangioscopy - studier av kapillærer, hvor konklusjoner trekkes om tilstanden til mikrosirkulasjon i et bestemt område av menneskekroppen;
 • Oscillography;
 • arteriography (angiografi) - et kontrastmedium injiseres i arterien, da er arterien røntgenstrålet. Studien av fartøyets tilstand, blodstrømning utføres, så vel som tilstedeværelsen og størrelsen av den patologiske prosessen er bestemt;
 • rheovasography - hastigheten på blodbevegelsen i ekstremiteterne er vurdert og okklusjonsnivået bestemmes;
 • Undersøkelse av hudtemperatur (termografi) - På de menneskelige temperaturfeltene er tilstedeværelsen eller fraværet av abnormiteter i et eller annet område av kroppen avslørt;
 • Doppler ultralyd (ultralyd) - ved hjelp av denne prosedyren vurderes tilstanden til vevet og det bestemmes hvor mye de har blitt forandret og deformert.

I tillegg oppdages tilstedeværelsen av mistenkte patogener (virus, sopp, infeksjoner). Og ta også andre ekstra tester.

Differensial diagnostikk

Aterosklerose kan være en av årsakene til endarteritt eller en uavhengig sykdom som ligner på symptomer. Blokkering av blodstrømmen i lemmer i dette tilfellet skyldes aterosklerotiske plakk

Ved hjelp av differensial diagnose leger utelukker vanligvis symptomlignende sykdommer for å levere den eneste riktige diagnosen. Oftest endarteritt er forvirret med aterosklerose. Og omvendt. Fordi tegn på utslettende endarteritt er svært lik tegn på aterosklerose. Men ved nærmere undersøkelse er disse to sykdommene svært forskjellige fra hverandre.

De viktigste forskjellene mellom aterosklerose av perifer fartøy fra endarteritt:

 1. Senere alder av sykdomsutbrudd. Aterosklerose rammer for det meste folk eldre enn 50 år. Endarteritt er verre for yngre mennesker.
 2. Med aterosklerose vokser symptomatologien mye langsommere enn med endarteritt.
 3. Med aterosklerose er de vaskulære lesjonene symmetriske, og for endarteritt er de asymmetriske.
 4. Ubliterende endarteritt i underekstremiteter begynner alltid med små kar, og går deretter over til store. Dessuten påvirker sykdommen venene. Aterosklerose begynner umiddelbart i store fartøy, og venesystemet påvirker ikke i det hele tatt.
 5. Aterosklerose påvirker bare underarmene. Endarteritt, spesielt i avansert stadium, påvirker alle lemmer.

Profesjonell behandling

Helt helbrede endarteritt på nåværende tidspunkt er umulig. Det er bare mulig å senke utviklingsgraden av sykdommen betydelig og redusere symptomene.

Det er ingen spesiell diett for pasienter med endarteritt. Du trenger bare å spise riktig, ikke overeat og gi opp alkohol. Det er også nødvendig å slutte å røyke og begynne å flytte mye.

Etter diagnose av sykdommen, må du umiddelbart begynne behandling av endarteritt. Først av alt utpeker en spesialist medisiner. Fysioterapi metoder og behandling med folkemessige løsninger er også vellykket brukt. I ekstreme tilfeller utføres kirurgisk inngrep.

Medisinering inkluderer:

 • Antispasmodic narkotika;
 • Vitaminer. Den mest nyttige for denne sykdommen er PP, B, C, E;
 • Blodfortynnere;
 • Antihistaminer.

For å forbedre blodsirkulasjonen i lemmer, utføres følgende fysioterapi:

 1. Ulike termiske behandlinger. Sauna, oppvarming, ozocerite applikasjoner og andre;
 2. Baromassazh. Setter føttene i et trykkammer med påvirkning av økt eller redusert trykk vekselvis;
 3. Forskjellige bad (varm, kontrastfarge, sennep, bar, etc.);
 4. elektroforese;
 5. Diadynamiske strømmer;
 6. magnetisk. Behandling med et høyfrekvent magnetfelt.

Hvis medisinering i kombinasjon med fysioterapi ikke hjelper eller gir en svak effekt, er en kirurgisk operasjon foreskrevet. Avhengig av omfanget av det berørte området kan det være nødvendig bypass (å skape en ekstra vei for sirkulasjonssirkulasjon omgå det skadede stedet av fartøyet ved hjelp av shunts), fjerne en del av arterien eller helt erstatte arterien med en protese. I tillegg kan pasienten måtte trombintimektomiyu. Dette er fjerning av trombus som blokkerer banen til arteriene.

Det mest ekstreme tiltaket - lem amputasjon. Det brukes kun når pasientens liv er truet.

Endarteritt er en svært alvorlig sykdom. Ikke medisinske. Alle prosedyrer og bruk av medisiner bør gjøres under streng overvåkning av en kvalifisert spesialist. Det anbefales ikke å starte behandlingen.

Behandling med folkemidlene

Folkemidlene kan bare hjelpe på svært tidlige stadier av sykdommen. Det er best å bruke dem i kombinasjon med medisiner foreskrevet av en spesialist.

Behandling av endarteritt med folkemidlene er utført ved hjelp av ulike urter og avgifter som bidrar til å styrke og gjenopprette veggene i blodårene og har antiinflammatoriske og rensende egenskaper.

Kan hjelpe til med å samle inn fra kamille, hulevekst, Johannesjurt, bjørkeknopper og kornsteg:

 • Det er nødvendig å blande urter i like deler og sette i en glassburk med et tett deksel. En st. l. Blandingen helle en liter kokende vann. Infuse omtrent en halv time. Drikk et glass om morgenen og om kvelden 30 minutter før du spiser. Du kan legge til en skje med honning til drikke. Denne blandingen renser fartøyene godt og øker deres elastisitet. Det er best å drikke i kurs. En måned å drikke, en måned - en pause.

En annen effektiv oppskrift:

 • 40 gr. hesteskytter, 60 g. fugl fjellklatrer, 100 gr. hagtorn. Halvparten av st.l. Blandingen helles ett glass kokende vann, blandes i 30 minutter. Drikk tre ganger om dagen for en ss. i 30 minutter. før måltider. Kurs - en måned.

Også godt i rensing av blodkar hjelper japansk Sophora, misteltein, dillfrø og immortelle.

I tillegg, for å rense kroppen og blodkarene, anbefales det å drikke sterk te med melk flere dager på rad. Et krus hvert par timer.

I rensing av blodårer kan hjelpe potet bouillon, samt en blanding av appelsiner og sitroner:

 • Orange og sitron finmal i en blender, legg til en teskje honning. Rør og fjern i en krukke. Spis tre teskjeer av blandingen en dag i en halv time før du spiser.

Har en betydelig effektivitet og bruk av blått jod:

 • En teskje stivelse fortynnet i 50 ml. vann, tilsett en teskje sukker og en liten klype sitronsyre. I 150 ml. koke for å helle blandingen. Avkjøl alt. Og etter hell en teskjef. 5% tinktur av jod. Drikk blandingen en gang daglig etter å ha spist en ss. I tillegg til å rense blodkar fjerner blått jod også kolesterol fra blodet, styrker immunforsvaret og hjertet.

Det bør brukes med stor forsiktighet denne blandingen, siden det kan forårsake en allergisk reaksjon. I dette tilfellet må du umiddelbart slutte å bruke.

Forebygging av en formidabel sykdom

For å minimere risikoen for sykdomsutbrudd eller forhindre utvikling i begynnelsen, må følgende regler overholdes:

 1. Avvis fra røyking og overdreven drikking;
 2. Ikke tillat frostbit og hypotermi av føttene;
 3. Fjern langvarig eksponering i rom med svært kalde eller svært høye omgivelsestemperaturer;
 4. Fjern fra kosten fettstoffer, skadelige, for skarpe eller for salt mat;
 5. Fjern overflødig vekt, da det gir en sterk belastning på underdelene;
 6. Gjør mer sport. Spesielt nyttig er lett å kjøre, svømme og sykle. Det anbefales også å ta lange turer i friluftslivet;
 7. Ikke glem å observere hygiene. Daglig er det godt å vaske føttene og ta vare på dem, bruk fuktighetsgivende eller nærende fotkrem;
 8. Beskytt føttene mot riper, blåmerker og andre skader;
 9. Velg bare komfortable og kvalitetssko. Benene må ikke klemmes i det, ikke svette eller føle seg kald. Og huden på beina skal puste.

Profylakse av endarteritt er spesielt viktig for de som allerede har blitt diagnostisert med denne sykdommen. Ved hjelp av de enkle regler som er nevnt ovenfor, kan man opprettholde helse i god stand i ganske lang tid.

Det viktigste er ikke å gi opp og ikke å starte en sykdom!

Hva er farlig utslettende endarteritt

Hvis arteriene i nedre ekstremiteter smalker, deres lumen reduseres til fullstendig overlapping, deretter smerte, intermittent claudication (behovet for å stoppe på grunn av smerte), huden ser ut sprekker og sår. En slik sykdom kalles utslettende endarteritt, de er sykere oftere enn menn i en ung alder.

Alvorlige tilfeller fører til gangrene og delvis amputasjon av ett eller begge ben. For behandling av bruk av medisiner, fysioterapi, kirurgi for proteser av arteriene, shuntinstallasjon.

Les i denne artikkelen

Årsaker til sykdommen

Obliterating endarteritt refererer til en sykdom som oppstår når flere faktorer virker samtidig. De mest studerte av dem er:

 • røyking,
 • hypotermi og frostbit,
 • kroniske rusmidler (f.eks. i skadelige arbeidsforhold),
 • betennelse i nervesystemet,
 • tyfus, syfilis,
 • økt adrenal funksjon, ubalanse av kjønnshormoner,
 • høy blodkoagulasjonsaktivitet,
 • nerve sykdommer,
 • autoimmune eller allergiske reaksjoner.

Vi anbefaler å lese en artikkel om utrydding av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter. Fra det vil du lære om sykdommen og dens symptomer, stadier av utvikling, diagnose og behandling.

Og her er det mer detaljert om inspeksjon ved aterosklerose.

Symptomer på utslettende endarteritt

Sykdommen oppstår med en gradvis økning i symptomene. For det første er tyngden i beina bekymret, trøtthet, tærene nummen, fryse, tibia utvikler seg i underbena, krampende tråkking av musklene. Da øker alle disse manifestasjonene, og det mest karakteristiske symptomet fremstår - intermittent claudication. Pasienten, på grunn av forekomsten av alvorlig smerte, bør ofte slutte å hvile, hvorpå det kommer en kortsiktig lindring.

Det kliniske bildet av sykdommen på et detaljert stadium inkluderer:

 • smerte i føttene, fingre og ben under gang
 • marmor hud mønster med en blåaktig tinge;
 • Neglens vekst er redusert, deres deformasjon oppstår;
 • hår på underbenene slutter å vokse,
 • puls på føttene er svak.
Utblokkende tromboangiitt

Over tid oppstår smerter i bena også i hvilemodus, intensiverer om natten, muskler mister styrke, huden sveller og trofiske sår blir dannet på den. Tromboflebitt eller betennelse i lymfatisk kar kan forekomme. Pulsasjonen av arteriene forsvinner.

Fremdriftsstadier

I begynnelsen smalter fartøyene på underekstremiteter på grunn av en spasme, men gradvis tetter veggen og stenger på den. Lumen av fartøyet avtar, og noen ganger overlapper arterien helt i området fra 2 til 20 cm. Kompenserende respons på et slikt brudd på blodstrømmen er utviklingen av bypassveier i vev.

Nye fartøy er i utgangspunktet utilstrekkelige bare med trening, men etter hvert oppstår lav blodsirkulasjon og i ro er perifert nervebeskyttelse festet.

Dannelsen av trombi ved begynnelsen av utviklingen av obliterativ trombangiitt

Følgende faser av progresjon av utryddet endarteritt skiller seg ut:

 1. Det er ingen symptomer på sykdommen, siden det er nok blodgass gjennom sikkerhetsfartøyene.
 2. Spasm av arteriene, med belastningen - smerte i bena, svakhet, føtter og fingre for å berøre.
 3. Veggene på fartøyene er komprimert. På huden, sprekker og sår er puls på føttene svak, smerten oppstår i ro.
 4. Fullstendig blokkering av terminalarealer av arteriene, vevnekrose, gangren.

For å bestemme graden av mangel på blodtilførsel muliggjøre muligheten til å passere uten smerte en viss avstand. I første etappe er det 1 kilometer, den andre A - mer enn 200 meter, den andre A - opp til 200 meter. I tredje fase oppstår smerten i en stille tilstand eller når man går på 25 meter.

Se på videoen om sykdomsutslettende endarteritt og dets behandling:

Diagnostiske metoder

Legen etter å ha samlet data om forekomsten og hovedtegnene til sykdommen utfører slike funksjonelle tester:

 • Goldflam - Liggende på ryggen, løfter pasienten bena, bøyer og unbends føttene, med et brudd på tilstrømningen av blod, oppstår tretthet raskt;
 • Samuels posisjon er lik Goldflam-testen, men blancheringen av føttene etter 20 bevegelser er estimert;
 • Oppelya - du må holde dine rette ben i en 45 graders tilstand. Bleksåler er et tegn på vevetsisemi;
 • Burdenko - stopp under overgang fra stående til horisontal stilling forblir blek i lang tid.
Termografi av beinene i beina

For å bekrefte diagnosen, er en instrumentell undersøkelse obligatorisk. Ved utslettende endarteritt er det slike tegn:

 • Ultralyd av karene i nedre ekstremiteter - redusert blodstrøm, smalte eller lukkede kar
 • rheovasography - lav amplitude og jevnhet av bølger;
 • termografi - intensiteten av infrarød stråling er redusert;
 • angiografi - innsnevring av mellomstore og små arterier med god patency av store, nye små fartøy.

Varianter av behandling av fartøy i underekstremiteter

Før scenen av ulcerative-nekrotiske manifestasjoner, kan endarteritt behandles uten kirurgi. I dette tilfellet er medisinsk terapi, metoder for tradisjonell medisin, fysioterapeutiske prosedyrer foreskrevet. En obligatorisk tilstand er nektet å røyke. Ved senere stadier av sykdommen er kirurgisk inngrep angitt.

Medisineringsterapi

Legemidler som anbefaler til pasienter tilhører følgende grupper:

 • vasodilatorer - But-sppa, Nikotinsyre, Riabal;
 • fjerne inflammatorisk prosess - ikke-steroide antipyretika, hormoner og antibiotika;
 • antikoagulantiske stoffer - heparin, warfarin;
 • antiaggreganter - Trental, Kurantil, Plavix;
 • angioprotektorer - Alprostan.

Operativ inngripen

Indikasjoner for utnevnelse av kirurgisk behandling er å bevege seg og smerte i beina, som oppstår med en liten belastning. Fjernelsen av nær-arterielle eller lumbale sympatiske ganglier kan utføres. Samtidig er vasokonstrictor-effekten av nervesystemet betydelig redusert, noe som fører til en jevn utvidelse av arteriene. Utfør også rekonstruktiv operasjon for å gjenopprette blodstrømmen:

 • installasjon av en shunt, protese eller stent;
 • fjerning av trombus, embolus;
 • ballong ekspansjon.

Hvis det er gangrene, så amputasjon av nekrosonen eller en del av beinet, avhengig av forekomsten av lesjonen.

Shunting av fartøy i nedre ekstremiteter

Folkemetoder

Midler laget av urter, biavlsprodukter kan forhindre sykdomsprogresjonen hvis behandlingen starter i de tidligste stadiene. Når alvorlige trofiske lidelser oppstår, mister de effektiviteten deres og kan føre til en forsømt form av sykdommen. Løpet av phytopreparations kan bli anbefalt av legen etter operasjonen mellom å ta medisiner.

For å forberede infusjonene, brukes vegetabilske råvarer i forholdet mellom en spiseskje til 250 ml kokende vann. Forberedelsestid - 20 - 25 minutter. Dosen for en enkeltdose er 75 ml. Gode ​​resultater med endarteritt kan fås fra en 30-dagers behandling:

 • gress astragalus med honning (legg til smak i varm infusjon),
 • blomster av bokhvete,
 • blader av brombær eller blåbær,
 • Gresset mødes lik med St. John's Wort,
 • sophora,
 • Blomster av hagtorn (3 deler) og gress av cudweed (1 del).

Positive endringer i blodsirkulasjonen i beina etter vanlig inntak av et tomt måltid med en teskje blomsterpollen og samme mengde bokhvetehunne er notert.

Profylakse av endarteritt

For å forhindre en vedvarende spasme av arteriene i underlivet, i tillegg til alvorlige lidelser, er det nødvendig å observere slike forebyggende tiltak:

 • fullstendig nektet å røyke,
 • unngå eksponering for giftige stoffer,
 • Beskytt føttene mot skader og frostskader,
 • Regelmessig gjennomgå undersøkelse når det er smerte eller vanskeligheter med å gå,
 • viser terapeutisk trening,
 • mat bør inneholde tilstrekkelig mengde friske urter, bær, frukt og grønnsaker, kostfiber.

Vi anbefaler å lese artikkelen om utrydding av trombangiitt av Burger. Fra det vil du lære om patologien og årsakene til dens utvikling, kliniske manifestasjoner, diagnosemetoder og behandling.

Og her er det mer detaljert om shunting av fartøy i bunnekstremiteter.

Ubliterende endarteritt opptrer med innsnevring av lumen eller fullstendig blokkering av arterier av medium og liten kaliber. Sykdommen er oftere funnet hos menn fra 20 til 40 år. Patologi er karakterisert ved oppstart og progresjon med utilstrekkelig behandling.

Et typisk symptom er intermittent claudication, først med trening, og deretter i ro. Konservative behandlingsmetoder inkluderer medisiner, fysioterapi og fytoterapi, de er foreskrevet i de tidlige stadiene av sykdommen. Hvis ulcerative defekter eller tegn på gangrene oppstår, er kirurgi indisert.

Hvis det plutselig var lameness, smerte under gangavstand, så kan disse tegnene tyde på å utrydde aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter. I en forsømt tilstand av sykdommen, som finner sted i 4. trinn, kan det være nødvendig med en amputasjonsoperasjon. Hvilke behandlingsmuligheter er det mulig?

Farene ved sigaretter blir sagt hele tiden. Buerger utrydder tromboangiitt tyder tydelig på at røyking vil føre til alvorlige problemer i nedre lemmer. Hva er dens symptomer, hvordan utføres behandlingen?

Det ødelegger hele helsen til røyking, og blodårene lider sterkt av det. Hva er nikotinskade for bena, hjernen? Røyking begrenser eller utvider blodårene, forårsaker spasme, arteriosklerose? Hvordan komme seg fra en skadelig vane?

Det er komplikasjoner av atherosklerose på grunn av manglende overholdelse av doktors anbefalinger, sen søker hjelp. Som regel avviker komplikasjoner av utslettende og ikke-utslettende aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, fordi de er forskjellige former. Den farligste er gangrene.

MSCT av arteriene i nedre ekstremiteter utføres dersom de mistenkes for deres endringer etter operasjonen. Kan utføres i forbindelse med angiografi med kontrast for karene i bena, abdominal aorta.

Ved alvorlig iskemi er det ikke så lett å lette pasientens tilstand og forbedre blodsirkulasjonen. Shunting av fartøy av nedre ekstremiteter vil hjelpe. Likevel, som forstyrrelser på beina, har den kontraindikasjoner.

Konseptet av femoral arterie okklusjon inkluderer obstruksjon av lumen og vevnekrose. Det kan være overfladisk, popliteal eller utvikle fra begge sider. Uten akutt hjelp må benet bli amputert.

I noen situasjoner kan proteser av arteriene redde liv og deres plast - for å hindre alvorlige komplikasjoner av mange sykdommer. Prototikk av karoten, lårarterien kan utføres.

Rheovasografi av ekstremiteter utføres for å vurdere tilstanden til fartøyene. Metoden vil bidra til å identifisere årsakene til chilliness, følelsesløp i øvre og nedre ekstremiteter. Dekryptering av resultatene vil bidra til å identifisere utbruddet av åreknuter, aterosklerose og andre sykdommer.

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt - Progressive nederlag av perifere arterier, ledsaget av deres stenose og utslettelse med utviklingen av alvorlig lemkemiskemi. Det kliniske kurset for utslettende endarteritt er preget av intermittent claudikasjon, smerte i lemmer, trofiske lidelser (sprekker, tørr hud og negler, sår); nekrose og gangren i lemmen. Diagnose av utslettende endarteritt er basert på fysiske data, resultatene av ultralyddopplerografi, rheovasografi og perifer arteriografi og kapillaroskopi. Konservativ behandling av utslettende endarteritt inkluderer medisinering og fysioterapi kurs; Kirurgisk taktikk inkluderer sympathektomi, trombendarterektomi, arteriell erstatning, shunting, etc.

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt er en kronisk sykdom i perifere kar, som er basert på utryddelse av små arterier, som er ledsaget av alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser i de distale delene av underbenet. Ubliterende endarteritt påvirkes nesten utelukkende av menn: forholdet mellom menn og kvinner er 99: 1. Obliterating endarteritt er en av de mest hyppige årsakene til lemmer amputasjoner hos unge ufrivillige menn.

Ubliterende endarteritt er noen ganger feilaktig identifisert ved utrydding av aterosklerose. Til tross for likheten av symptomer har disse to sykdommene forskjellige etiopathogenetiske mekanismer. Ubliterende endarteritt er vanligvis funnet blant unge (20-40 år), påvirker distale arterielle karene (hovedsakelig skinnene og føttene). Obliterating aterosklerose, som er en manifestasjon av systemisk atherosklerose, diagnostiseres i en eldre alder, er av utbredt natur og påvirker hovedsakelig store arterielle blodårer.

Årsaker til utslettende endarteritt

I vaskulær kirurgi og kardiologi forblir spørsmålet om årsakene til utslettende endarteritt kontroversielt. Rollen til smittsom-toksiske, allergiske, hormonelle, nervøse, autoimmune faktorer, påvirkning av patologien i blodkoaguleringssystemet vurderes. Sannsynligvis er etiologien til utslettende endarteritt multifaktorisk.

Det er kjent at en langvarig spastisk av perifer vaskulær predisponerer røyking, kronisk forgiftning, kjøling og frostskader ekstremiteter, forstyrrelser av perifer innervasjon av kronisk neuritt hoftenerveskader lem og t. D. Ifølge enkelte utvikling av obliterating endarteritis fremmer sykdom tyfus, syfilis, epidermophytia av føttene.

Mye betydning i etiologien om utrydding av endarteritt er gitt til nevropsykiatriske faktorer, et brudd på den hormonelle funksjonen av binyrene og kjønkirtler som fremkaller vasospastiske reaksjoner. Til fordel for den autoimmune mekanismen til utslettende endarteritt er utseendet av antistoffer mot det vaskulære endotelet, en økning i CEC, en reduksjon i antall lymfocytter.

Patogenese av utslettende endarteritt

I begynnelsen domineres utviklingen av utslettende endarteritt dominert av vaskulær spasme, som med lengre eksistens ledsages av organiske endringer i karets vegger: ved fortykning av deres indre membran ved parietal trombose. Som et resultat av langvarig spasme opptrer trofiske forstyrrelser og degenerative forandringer i vaskemuren, noe som fører til en innsnevring av arterienes lumen, og noen ganger til deres fullstendig utrydding. Lengden på den utrydde delen av fartøyet kan være fra 2 til 20 cm.

Sikkerhetsnettverket, som utvikler seg rundt okklusjonsstedet, sikrer ikke først funksjonelle behov av vev med trening (relativ sirkulasjonsfeil); i fremtiden utvikler den absolutte mangel på perifer sirkulasjon - intermittent claudication og alvorlige smerter oppstår ikke bare under gang, men også i ro. På bakgrunn av utslettende endarteritt utvikler sekundær iskemisk neuritt.

I samsvar med patofysiologiske endringer utmerker man 4 faser av utvikling av utslettende endarteritt:

 • 1 fase - utvikle dystrofiske forandringer i nevrovaskulære endinger. Det er ingen kliniske manifestasjoner, trofiske lidelser kompenseres av sivile sirkulasjon.
 • 2 fase - spasmer i blodkar, ledsaget av mangel på sikkerhetssirkulasjon. Klinisk manifesteres denne fasen av utslettende endarteritt av smerte, tretthet, kalde føtter, intermitterende claudikasjon.
 • 3 fase - utvikling av bindevev i intima og andre lag i vaskulærvegg. Det er trofiske lidelser, svekkelse av pulsering på arteriene, smerte i ro.
 • 4 fase - arterielle fartøy fullstendig utslettet eller trombosert Nekrose og gangren i lemmen utvikles.

Klassifisering av utslettende endarteritt

Ubliterende endarteritt kan forekomme i to kliniske former - begrenset og generalisert. I det første tilfellet påvirkes bare arteriene av underbenet (en eller begge); patologiske endringer beveger seg sakte. I generalisert form påvirkes ikke bare ekstremitetens kar, men de viscerale grener av abdominal aorta, aorta-bukets grener, cerebrale og koronare arterier.

Basert på alvorlighetsgraden av smertereaksjonen er IV-stadium av iskemi av underekstremiteter skilt med utslettende endarteritt:

 • Jeg - smertefullt syndrom i beina oppstår når du går i en avstand på 1 km;
 • IIA - før forekomsten av smerter i gastrocnemius muskler kan pasienten passere en avstand på mer enn 200 m;
 • IIB - før smerten begynner, kan pasienten passere en avstand på mindre enn 200 meter;
 • III - smertsyndrom uttrykkes når du går opp til 25 m og i ro
 • IV - ulcerative nekrotiske defekter på nedre ekstremiteter dannes.

Symptomer på utslettende endarteritt

Under obliterating endarteritis strekker trinn 4: ischemiske, trofiske forstyrrelser, ulcerativ nekrotisk, angrepet av koldbrann. Iskemisk symptom er karakterisert ved forekomsten av tretthet, kulde av føtter, parestesi, nummenhet i fingre, kramper i leggene og føttene. Noen ganger okklusiv sykdom begynner med fenomener som migrerer tromboflebitt (thromboangiitis obliterans, Buergers sykdom), forløper med dannelse av blodpropper i venene i den subkutane ben og fot.

I den andre fasen av utryddet endarteritt øker alle de ovennevnte fenomenene, det er smerter i lemmer under gangavløp - intermitterende claudikasjon, noe som tvinger pasienten til å gjøre hyppige stopp for hvile. Smertefulle opplevelser er konsentrert i musklene i skinnene, i området av såler eller tær. Beinets hud blir "marmor" eller cyanotisk, tørr; det er en senking av neglens vekst og deres deformasjon; tap av hår på beina. Pulsering på føttene på føttene er vanskelig eller fraværende på ett ben.

Det ulcerative nekrotiske stadium av utryddet endarteritt tilsvarer smerte i roen (spesielt om natten), muskelatrofi av bena, hevelse i huden, dannelse av trofasår på føttene og fingrene. Til den ulcerative prosessen blir ofte lymhangitt, tromboflebitt. Pulsering av arteriene på føttene er ikke bestemt.

I den siste fasen av utryddet endarteritt utvikles tørr eller fuktig gangren i underekstremiteter. Utbruddet av gangren er vanligvis forbundet med virkningen av eksterne faktorer (sår, kutt i huden) eller med et eksisterende sår. Foten og fingrene blir oftere rammet, mindre gangren sprer seg på vevet i underbenet. Utviklingen med gangren, forårsaker toxemi syndromet at legemet blir amputert.

Diagnose av utslettende endarteritt

For diagnostisering utslette endarteritis anvender en rekke funksjonstester (Goldflama, Shamova, Samuels, termometrisk sonde, etc.), undersøkte de karakteristiske symptomer (Opel plantar ischemi symptom, symptom klemfingeren, kne Panchenko fenomen) som gjør det mulig å åpenbare mangel av arterielle blodtilførsel til den lem.

Diagnosen av utslettende endarteritt er assistert av ultralyd av fartøy av nedre ekstremiteter, rheovasografi, termografi, kapillaroskopi, oscillografi, angiografi av nedre ekstremiteter. For å identifisere vaskulær spasme utføres funksjonelle tester - paranephalisk blokkade eller paravertebral blokk av lumbale ganglia.

Rheogrammet er preget av en reduksjon i amplituden, glattheten av bølgekonturene i lederne fra skinne og fot, og forsvunnet av ytterligere bølger. Dataene fra ultralydundersøkelser (dopplerografi, tosidig skanning) hos pasienter med utslettende endarteritt indikerer en reduksjon i blodstrømmen og gjør det mulig å avklare nivået av utsletting av fartøyet. Termografisk studie viser en nedgang i intensiteten av infrarød stråling i de berørte delene av lemmen.

Perifer arteriografi med obliterating endarteritis åpenbarer vanligvis innsnevring eller okklusjon av arterien og popliteal arterie-åpenhet med normal tibia aortakoronar-iliaca-femoral segment; Tilstedeværelse av et nettverk av små collaterals. Okklusiv sykdom er differensiert fra aterosklerotiske lesjoner, åreknuter, diabetisk makroangiopati, discogenic myelopati, smerter i bena forårsaket av artrose og artritt, skoliose, flate føtter, isjias.

Behandling av utslettende endarteritt

I de tidlige stadier av obliterating endarteritis utført konservativ terapi rettet mot karveggen spasmolysis, lindring av inflammasjon, forebygging av trombose og forbedring av mikrosirkulasjonen. I løpet av komplekse medikamentterapi anvendt spasmolytika (drotaverin, nikotinsyre), anti-inflammatoriske midler (antibiotika, antipyretiske midler, kortikosteroider), vitaminer (C, E, G), antikoagulanter (fenindion heparin) eller anti-blodplatemidler (pentoksifyllin, dipyridamol), og andre. De blir brukt vasaprostan intraarteriell infusjon eller alprostadil.

Når okklusiv sykdom effektivt fysioterapi og spa behandling (UHF, diadynamic strømninger, elektroforese, diatermi, ozokeritt bad, hydrogensulfid, radon, bartrær delte bad, fotbad, lokal), hyperbarisk oksygenbehandling. En forutsetning for effektiv behandling av obliterating endarteritis er et fullstendig opphør av røyking.

Kirurgi er indikert i trinn nekrotiserende endarteritis obliterans, smerte i ro, med alvorlige claudicatio intermittens IIB utstrekning. Alle inngrep i henhold okklusiv sykdom er delt inn i to grupper: smertestillende middel (forbedrer funksjonen av sikkerheter) og rekonstruktiv (gjenopprette sirkulasjonsforstyrrelser). Gruppen palliativ kirurgi inkluderer forskjellige typer sympathectomies: periarterial sympathectomy, lumbal sympathectomy thorax sympathectomy (for vaskulære lesjoner av armene).

Rekonstruktiv kirurgi i obliterating endarteritis kan omfatte poding eller protese arterie trombembolektomiyu, dilatasjon eller stenting perifere arterier, imidlertid sjelden utføres kun når en liten del av den karobstruksjon. Tilstedeværelsen av koldbrann er en indikasjon for amputasjon av lemmer segment (amputasjon av tærne, amputasjon, amputasjon av leggen). Isolerte nekrose fingrene med en klar delelinje kan du begrense eller disarticulation av phalanges necrectomy.

Prognose og forebygging av utslettende endarteritt

Scenariet for utvikling av utslettende endarteritt avhenger av overholdelse av forebyggende tiltak - eliminering av provokerende faktorer, unngåelse av lemmer, regelmessighet i løpet av legemiddelbehandling, dispensarobservasjon av vaskulær kirurg.

Med et gunstig kurs er det mulig å opprettholde en langsiktig remisjon og for å unngå progresjon av utryddet endarteritt. Ellers vil det uunngåelige utfallet av sykdommen være gangren og lemmer.

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt Er en sakte utviklende vaskulær sykdom med den overordnede involveringen av arteriene i underekstremiteter i denne patologiske prosessen. I løpet av sykdommen oppstår en langsom nedgang i lumen av arterien, noe som fører til slutt å avslutte lukningen. I dette tilfellet begynner vevet til det organ som er involvert i prosessen å lide av mangel på blodtilførsel, noe som fører til gangrene (spontan nekrose).

Obliterating endarteritt er en systemisk sykdom, med en utbredt lesjon av bena. Denne sykdommen i medisinske sirkler ble kalt "en røykeres sykdom", og uten tilsynelatende grunn - det er virkelig en sammenheng mellom avhengigheten og denne patologiske tilstanden.

Obliterating endarteritt i nedre ekstremiteter

Den utrydderende endarteritt karakteriseres av et syklisk kurs, det vil si faser av forverring og velvære veksler mellom seg selv. Ofte utrydder endarteritt forekommer i kronisk form, men noen ganger er det også varianter av akutt utvikling. I begynnelsen av sykdomsutviklingen i fartøyveggen er det ikke registrert noen organiske endringer, i denne fasen kan bare spasmer av karene bli observert.

Under progresjonen av utslettende endarteritt forringes forsyningen av det biologiske vevet i det berørte området raskt, noe som fører til dannelse av sår på bena eller gangrene (oftere fingrene). Utviklingen av utryddet endarteritt av beina fortsetter i fem trinn.

♦ Stage 1 - dystrofi av nerveender. På dette stadiet, fartøyet (oftere arterien, men noen ganger skadet og årer) smalere litt. På grunn av dannelsen av collaterals, lever blodtilførselen nesten ikke. Denne scenen har ingen karakteristiske symptomer og en utprøvd klinikk, men utslettende endarteritt er allerede i rask utvikling.

♦ Stage to - spasmer av store arterier. Kollateralene som er dannet i første fase av utryddet endarteritt, klare ikke lenger med den raskt økende belastningen, slik at de første alarmerende symptomene opptrer: raskt voksende tretthet, følelse av kulde i bena, og senere blir også lameness forbundet. I andre trinn skal behandlingen påbegynnes umiddelbart.

♦ Trinn tre - rask vekst av bindevev. På dette stadiet begynner cellene i bindevevet av absolutt alle lag av veggen av karene i beina å vokse aktivt. Denne prosessen fører til at de smertefulle opplevelsene forstyrrer personen med utslettende endarteritt, ikke bare under bevegelsen, men også i ro. Pulsering i benens arterier er betydelig redusert. Denne tilstanden anses allerede for å være en forsømt fase av nedre lemmer arterier.

♦ Fase fire - total blokkering eller trombose av legene i lemmen. I denne fasen utvikles irreversible prosesser: nekrotiserende og gangren.

♦ Fase fem - disse endringene begynner å skje ikke bare i beinene på beina, men også i mange organer. På dette stadiet lider karene i hjernen og hjertet.

Obliterating endarteritt i overdelene

Obliterating endarteritt i øvre lemmer er mye mindre vanlig hos pasienter enn i nedre ekstremiteter. I de fleste manifestasjoner er klinikken den samme som den utrydderende endarteritt av bena. Stadiene som går gjennom den patologiske prosessen er nøyaktig det samme. I utgangspunktet merker den syke personen ikke noen endringer i sin helsetilstand, selv om sykdommen på dette tidspunktet allerede er i ferd med å utvikle seg. Senere begynner de første tegnene som skal varsle og bli en unnskyldning for en tur til legen. Denne følelsen av kulde i hendene, ubehagelig prikking, svakhet, rask tretthet. Etter en stund legges smerter av forskjellig intensitet og karakter til ovennevnte manifestasjoner.

Ofte oppstår smerte i smerte under utførelsen av enhver handling (husholdningsarbeid, løftevekter osv.), Og når den utrydderende endarteritt i hendene utvikler seg, blir smerten nesten et konstant symptom, som bekymrer en person til og med om natten. Hvis på disse allerede tilstrekkelig forsømte stadier sykdommen ikke blir behandlet, vises sår på huden, nekroseområder i vevet. Senere får sykdommen en systemisk karakter.

Obliterating endarteritt av årsaken

Ubliterende endarteritt er ennå ikke blitt undersøkt av spesialister i sin helhet, derfor er naturen av forekomsten dessverre ikke blitt fastslått. De fleste leger tror at utviklingen av denne sykdommen stimuleres av autoimmune antistoffer. De er årsaken til skade på veggene i arteriene, utløse prosessen med spredning av bindevev, på grunn av hvilket fartøyet og smalker. Mange forskere mener at utslettende endarteritt oppstår på grunn av regelmessig selvforgiftning med nikotin, hyppig hypotermi eller følelsesmessige sjokk.

Forløsende faktorer for sykdommen: røyking, vanlig hypotermi, som fører til langvarig spasmer av blodkar, frostbit av lemmer i anamnese. I tillegg til de ovennevnte faktorene, som øker risikoen for denne sykdommen, kan det forårsake traumatisk skade, kroniske infeksjoner, ulike nevritt, for å provosere utviklingen av patologi.

I et stort antall studier konkluderte leger og forskere at det er fire teorier for utvikling av utryddet endarteritt. Det første stedet er gitt til aterosklerotiske effekter (det vil si utviklingen av aterosklerose selv i ung alder). På andreplass er smittsomme og giftige stoffer (forskjellige infeksjoner, inkludert mykoser). Tredje plass var opptatt av patologiske endringer i blodkoagulasjonssystemet. Den siste årsaken er tobaksallergi (overfølsomhet for komponentene i tobakkrøyk, som en person ikke engang kan gjette om).

Obliterating endarteritt symptomer

Den aller første klokken, som skal tiltrekke seg oppmerksomhet mot seg selv, er svakhet i ekstremiteter og rask tretthet. En pasient med utslettende endarteritt begynner å legge merke til at han blir stadig mer trøtt etter en lang tur eller stående, noe som gir inntrykk av at beina hans er "summende". Beinets hud blir kold og tørr med tiden. I begynnelsen er kalde øyeblikksbilder episodiske tilfeller, og senere kommer denne følelsen ikke til å ligge i varme sokker eller under et teppe.

Personen ser økt chilliness av føttene, som gjør seg varm sko selv i den varme årstiden. Periodisk begynner en person å bekymre seg om nummenhet av skadede lemmer, en følelse av svakt prikking eller kryp.

Med tidenes gang, når prosessen har oppnådd et langvarig kurs, og fartøyene gjennomgikk betydelige endringer, og hemodynamikk led, begynner temperaturen på beina å skille seg skarpt fra kroppstemperaturen. Redusere blodstrømmen fører til at bena blir blek og kald, mens tærne på beina er skarp i fargen fra hele foten. De får en cyanotisk eller til og med en blå-rød fargetone. For å beskytte pasienten bør også styrket separasjon av svette på de skadede lemmer.

Ved senere stadier av sykdommen føles en person ganske sterk smerte i foten, skinnen. Ubehagelige opplevelser tvinge pasienten til å ta pust mens han går og vente til smerten senker seg. Dette symptomet kalles intermittent claudication. Beholderne til gastrocnemius musklene er sterkt smale, noe som gjør det vanskelig å levere vev med oksygen. Resultatet er en spasme som forårsaker smerte. Under hvilen (når stoppet) krever benmuskler mindre oksygen, blodtilførselen øker, spasmen forsvinner og smerten forsvinner.

Da utslettende endarteritt utvikler seg, reduseres avstanden og ganghastigheten. Endringer gjøres også i neglene - de blir cyanotiske, sprø, utsatt for deformasjon på grunn av dårlig næring av neglenglasset. Hvis en person utvikler obliterende endarteritt, blir klinikken supplert med en sterk reduksjon i intensiteten av pulsering av arteriene i fotens dorsum. På dette stadiet begynner kramper når de går, og senere blir de forstyrret allerede i rolige omgivelser. Hvis du ikke behandler utslettende endarteritt på dette stadiet, begynner ødem å danne, og deretter sår på huden. Nekrotisering av vevet er den mest alvorlige og farlige manifestasjonen.

Obliterende endarterittbehandling

Hvis det på grunnlag av utviklede manifestasjoner i en person som mistenkes for utryddet endarterittdiagnose, ikke vil være vanskelig arbeid. Nå kan legene bekrefte sykdommen med de nyeste diagnostiske verktøyene som gjør det mulig å fastslå graden av skade på fartøyets vegg.

Dopplerografi (diagnostisk metode med bruk av ultralyd) har fått nok popularitet i vår tid. I tillegg til denne metoden er volumetrisk sphygmografi, kapillaroskopi, rheovasografi, plethysmografi, dupleksskanning av fartøy, mye brukt. Alle disse metodene er ganske informative, rimelige og enkle. Også den store fordelen er atraumaticiteten og muligheten til å gjennomføre en studie, ikke bare på sykehuset, men også i ambulant innstilling. Utelukkende i stasjonære forhold utføres røntgenkontrastangiografi. Hvis legen er i tvil, utpeker han flere studier. Av de ekstra studiene er metoder som Volls diagnose, vegetativ-resonans diagnostisk studie vanlig.

Legen kan utpeke en person med mistanke om utslettende endarteritt og et sett med studier. Hvis hovedmålet er å finne ut når prosessen har begynt å utvikle seg og hvilke endringer som allerede er gjort i vev, foreskrives ultralyddiagnostikk i forbindelse med digital radiografi. Hvis du trenger å vite alt om energikanaler, vil en spesialist alltid motta pulsdiagnostikk for å hjelpe en spesialist. Denne metoden vil hjelpe til med riktig tildeling av terapi til hver pasient individuelt og i samsvar med graden og alvorlighetsgraden av den utviklende utslettende endarteritt.

Hvis en person er oppmerksom på hans helse og endringer i helsen, i begynnelsen av utviklingen av denne sykdommen, vil en svært sensitiv og informativ metode - vegetabilsk resonansdiagnostikk - bidra til å bekrefte diagnosen i første etapper. Det vil bidra til å oppdage mangel eller omvendt redundansen til den ledende meridianen. Og for å lære i alle detaljer, hvilke prosesser som skjer på en bestemt del av kroppen, vil termografi hjelpe.

Diagnose ved hjelp av Volls metode bidrar til å etablere årsaken og effekten av utseendet av en patologisk tilstand, for å finne patogener (bestemmer forekomsten av virale, bakterielle midler og sopp). Denne metoden er elektropunkulær. Hvis legen trenger å finne ut hvilke endringer i sykdommen som har blitt opplevd av andre organer, vil han foreskrive kliniske og biokjemiske analyser.

For å behandle utryddsende endarteritt er det nødvendig å begynne ved de første manifestasjonene, som i senere stadier er det umulig å oppnå gjenoppretting. Så snart de første tegnene (kaldt snap, prikking, tretthet i lemmerne), er det nødvendig å ta tiltak.

Det første du trenger for å bli kvitt utviklingen av utslettende endarterittfaktorer: røyking, hypotermi, drikking, da alt dette fører til krampaktige kar. Det er nødvendig å beskytte de berørte lemmer: unngå skader, skader, bruk sko større enn vanlig (det bør ikke komprimere foten og være tørr). Du bør også begynne å bruke sokker selv om sommeren og nøye observere hygiene i bena dine. Lemmer med utslettende endarteritt skal vaskes to ganger om dagen i varmt vann ved hjelp av såpe. Hvis du begynner å bekymre svette på føtter, som ofte er i denne sykdommen, etter hygieniske toaletter må tørke føttene med en bomullsdott dynket i 70% alkohol.

Etter at de ugunstige faktorene har stoppet effekten, begynner de å virke med rusmidler som eliminerer spasmer: spasmolytiske og ganglionblokkere. Blant antispasmodik bruker Halidor, No-shpu, Vazodilan, blant ganglioblokatorov - Hexony, Diprofen. Halidor brukes vanligvis oralt, i eksepsjonelle tilfeller av alvorlige tilfeller injiseres det i blodåren, arterien og muskelen. Standarddosen er et hundre milligram etter et måltid hver seks til åtte timer. Han er utnevnt til 14-21 dager. Kurset gjentas etter skjønn fra legen. Men-shpu med utslettende endarteritt administreres vanligvis oralt to ganger daglig ved 0,04-0,08 gram. På sent stadium av sykdommen kan legen foreskrive en intraarteriell injeksjon av dette legemidlet i kroppen. For injeksjon, ta en 2% løsning av No-shpa i mengden av to til fire milliliter per skudd. Det er viktig å vite at No-shp er strengt forbudt å bruke hos pasienter med samtidig glaukom og prostatahypertrofi.

Hexonium administreres enten oralt, eller under huden eller i muskelen. Det er foreskrevet inne som en løsning eller som et pulver (0,1-0,25 gram). Parenteralt administreres to prosent HEXONIUM i 0,01-0,03 gram. Etter introduksjonen av stoffet skal personen ligge i minst en time. Vanligvis er legemidlet foreskrevet for kurs på 7-21 dager, så tar de en pause i en måned og gjentar behandlingen med stoffet igjen.

Diprofen er et middel som kan bidra til å redusere smerte og stabilisere blodsirkulasjonen. Ta det oralt to ganger om dagen. Dosering er valgt under hensyntagen til utviklingsegenskapene til utslettende endarteritt, vanligvis er en til fire tabletter av legemidlet nødvendig for en dose. Avlastningen kommer på slutten av den første uka med terapi med dette legemidlet. Varighet på ett kurs er ikke mer enn tjue dager. Pasienten må advares om at ved behandling av diprofenom kan det oppstå ubehagelige symptomer: døsighet i munnhulen, svak svimmelhet, kvalme om morgenen. Disse effektene krever ikke ytterligere behandling og passerer seg selv.

Med intensiv smerte som følger med utslettende endarteritt, vises en introduksjon til terapiregimet av smertestillende midler. Hvis smerten er svært alvorlig, er intra-arteriell administrasjon av 1% Novocain, en epidural blokkering.

Det er nødvendig å bruke desensibiliserende legemidler i behandlingen av utslettende endarteritt. Ofte gjelder Tavegil, Pipolphen, Suprastin. Vanligvis er daglig mengde Tavegil to milligram. Den daglige dosen er delt med to ganger. Om nødvendig kan dosen økes til seks milligram. Hvis legemidlet injiseres, gi to milligram to ganger om dagen. Det er viktig å vite: når du behandler Tavegil, kan alkohol og rusmidler basert på alkohol (tinkturer, sirup) ikke brukes. Pipolphen skal administreres i en minimal dosering, noe som gir den ønskede effekten. På innsiden er legemidlet foreskrevet til tjuefem milligram en gang om dagen. Hvis det ikke er noen effekt, kan du drikke en dobbel dose, delt inn i to doser i intervaller på tolv timer. I en vene administreres Pipolphene i en dose på 12,5 milligram til 25 milligram. Begynn med den laveste dosen, injiser en gang hver sjette time, og bare ved ineffektivitet øke mengden av midler per injeksjon og forkort tiden mellom administrasjoner til fire timer. Pasienten skal advares om at under behandling av utryddet endarteritt med dette legemidlet kan det være døsighet, synshemming, noe psykomotorisk agitasjon. Hvis bivirkninger manifesterer for mye, bør behandlingen avbrytes og legemidlet erstattes med et annet. Den daglige dosen av Suprastin kan nå hundre milligram. Vanligvis tar stoffet tre til fire ganger om dagen for en tablett. Intravenøst ​​administreres Suprastin kun i alvorlige tilfeller. En dag gjør en eller to injeksjoner av en milliliter av legemidlet. Spesielt forsiktig, dette legemidlet er foreskrevet for folk i alderen, personer som har en historie med leversykdom, nyreproblemer.

For å forbedre blodreologi, Polyglukin, Nikotinsyre eller Acetylsalisylsyre, Reopoliglyukin, administreres. Reopoliglyukin og Polyglukin brukes, idet man tar hensyn til de individuelle karakteristikkene ved utilsiktet endarteritt i en bestemt pasient. Før du legger en dropper med disse stoffene, må en person gjøre en hudtest, siden det er mulig å utvikle en allergi. Den foretrukne administreringsmåten for nikotinsyre er intravenøs, da injeksjoner i muskelen og under huden er ekstremt smertefulle. For behandling av denne patologien brukes en prosent syre, en gang daglig, en milliliter administreres. Før du gjør den første injeksjonen, bør en person advare om at han kan ha en følelse av varme. Denne reaksjonen på stoffet er helt normal og til slutt går uten å kreve noen behandling. I stedet for de nevnte legemidlene kan acetylsalisylsyre foreskrives som et reologi som forbedrer blodprodukt på grunn av begrensninger i budsjettet. Det er ikke et stoff av valg på grunn av flere bivirkninger ved langvarig bruk. Dette stoffet kan forårsake utvikling epigastrisk smerte, sårdannelse, avføring lidelser, anorexia, redusert blodplate-fraksjonen, leverdysfunksjon, nyre. Hun er full av en tablett om dagen i lang tid.

I tillegg til ovennevnte legemidler trenger pasienten nødvendigvis innføring av legemidler som virker for mikrosirkulasjon: Angiotrophin, Depo-Padutin. Angiotropinutslettende endarteritt behandles ikke mer enn ti dager, injiser hver dag en til to milliliter medisinering. Depot-Padutin virker på samme måte som angiotropin, men lenger. Det injiseres i muskelen hver dag eller annenhver dag. Forty virkningsenheter av stoffet kreves per injeksjon. Pasienter med overfølsomhet administreres tjue virkningsenheter annenhver dag. Varigheten av behandlingen med dette legemidlet er fire til seks uker. Hvis sykdommen begynte å bli behandlet allerede i forsømt form, er varigheten av injeksjonene flere måneder (ordningen - annenhver dag). Det er umulig å kaste Depot-Padutin kraftig - daglig dose bør reduseres sakte.

Antikoagulasjonsbehandling er også av stor betydning. Tilordne med obliterativ endarteritt Fibrinolysin, Heparin, Streptoliasis. Fibrinolysin og heparin injiseres i venen sammen. Tyve til førti tusen enheter Plasmin handling tilsettes til oppløsning av natriumklorid (isotonisk!), Og deretter innføres i en blanding av heparin i en dose på to ganger mindre enn Fibrinolizin. En dråper justeres til en hastighet på ti til tolv dråper i seksti sekunder, og med normal ledningsevne økes infusjonshastigheten til 20 dråper. Varigheten av behandlingen bestemmes av legen. Hvis under infusjon i mennesker blandinger vises bivirkninger (temperaturøkning, abdominale smerter, utslett, smerte i de berørte årer), blir tilførselshastighet reduseres og gi en drikk antihistaminer. Hvis bivirkningene er alvorlige, avbrytes administrasjonen.

Ved utslettende endarteritt er det obligatorisk å ta vitaminer (B, E, C). Hva slags vitaminer er nødvendig og i hvilke doser bestemmer legen. I tillegg til terapi med rusmidler behandles utslettende endarteritt ved hjelp av kvantemoterapi. Nå er prosedyren mye brukt, bestående av bestråling av blod med ultrafiolette stråler, intravaskulær bestråling ved hjelp av en laser. Disse metodene reduserer evnen til erytrocytter til å aggregere, redusere ESR, viskositet, øke tilførselen av vev med oksygen og som en konsekvens eliminere hypoksi. Nok dyrt, men en effektiv måte å behandle denne patologien på er plasmosorption med plasmaferese. Under prosedyren blir blod ekstrahert fra kolesterolet, lipoproteiner, noe som fører til slike positive effekter som forbedring av mikrosirkulasjon og hemodynamikk.

Hvis alle konservative metoder blir prøvd, og den ønskede effekten ikke oppnås, ty til kirurgisk inngrep. Under operasjonen virker kirurger på sympatiske ganglia, binyrene eller direkte på det berørte karet.

Prognosen for livet i alt avhenger av ytelsen og ansvaret til den syke personen. Dersom den oppfyller alle anbefalingene, avtaler legen din regelmessig gjennomgå medisinske undersøkelser fire ganger i året, mottar den anti-tilbakefall terapi, det åpner for en lengre periode av remisjon og for å opprettholde tilfredsstillende drift av berørte lem utslett endarteritis.

Les Mer Om Fartøyene