Behandling av utslettende endarteritt

Behandling av utslettende endarteritt har tre hovedmål: 1) eliminering av predisponerende faktorer - regulering av arbeid og liv, regelmessig ernæring; 2) utelukkelse av påvirkninger som bidrar til fremveksten av arteriell spasmer, - Kjøling, lokal foci av kronisk infeksjon (fotsopp), forgiftninger, tvungen røykeslutt; 3) økt arteriell blodsirkulasjon ved å fjerne vasospasme og forbedre funksjonen av collaterals. For dette foreslås satt av midler og metoder, men man kan ikke behandle okklusiv sykdom mønster ved en hvilken som helst metode, bør behandlingen individualiseres og komplekse - kombinere konservative og operative metoder. De krever utholdenhet og utholdenhet fra det medisinske personalet.

Konservativ behandling av endarteritt utføres ved bruk av medisiner og fysioterapeutiske faktorer. En obligatorisk tilstand for konservativ behandling er et kategorisk forbud mot røyking, ellers er noen behandlingsmetoder ineffektive. Under sykdommens forverring skal behandlingen utføres i en sykehusinnstilling dersom sengestøtten observeres. Hovedprinsippene for konservativ behandling av endarteritt er som følger:
1) forebygging av utrydding av nye områder av arterier;
2) bruk av vasodilatatorer;
3) bruk av legemidler som reduserer koagulering og viskositet av blodet;
4) tiltak for å forbedre trofismen av vev som lider av iskemi;
5) bruk av analgetika for å lindre smerte;
6) lokal behandling av sår og gangrenøse steder;
7) bruk av antibiotika og sulfonamider for kontroll av sekundær infeksjon.

Fra medisinske midler til behandling av endarteritt er vitamin (B1, B2, B6, C, E, multivitaminer) mye brukt; hormonelle midler (dietylstilbestrol, testosteron propionat, metyltestosteron, hydrokortison, prednisolon); vasodilatorer (angiotrofin, depot padutin, tetamon, tifen, redergam, pahikarpin, nikotinsyre, Nospanum et al.); antikoagulantia (heparin, dicumarin, neodicumarin, pelentan, fenylen, etc.).

Ved behandling av endarteritt har intra-arteriell administrering av novokain med morfin, koffein og glukose funnet bred anvendelse. Påfør 0,5-1-2% oppløsninger av novokain i en mengde på 10-20 ml i en sprøyte med 1 ml 1% morfinoppløsning eller 1-2 ml 10% koffeinoppløsning.

I de tidlige stadiene vises bruken av UHF på lumbaleområdet, Bernard-strømmer, diatermi. Gitt tilstedeværelsen av iskemi av vevene i nedre ekstremiteter, ble innføringen av oksygen under huden på underbenet foreslått. Denne metoden har en mindre effekt, og i tillegg er den usikker, spesielt i perioden med forverring av sykdommen. Den ene er en utbredt behandling ved fremgangsmåten ifølge AV Vishnevsky, som kombinert perirenal novocaine blokkade med lokal påføring av salver Vishnevsky i form av langvarig oppvarming komprimerer hele lem, men som vist ved omfattende praktiske erfaringer, denne terapi kan brukes bare i forbindelse med andre behandlings aktiviteter. I noen tilfeller gir det en god effekt, spesielt hos unge pasienter, bruk av steroidhormoner hydrokortison og prednisolon.

Hvis konservative tiltak ikke raskt oppnår en merkbar remisjon, bør pasienten anbefales til pasienten til kirurgisk behandling. Det samme gjelder for pasienter med stadium III sykdom.

Kirurgisk behandling. Ingen av de kirurgiske metodene for behandling av utslettende endarteritt er ideell, men de tillater å redusere iskemien av vev i en annen grad i tilfeller som ikke kan behandles konservativt. Operative metoder kan deles inn i to grupper: Operasjoner som skal forbedre funksjonen av collaterals, og operasjoner som gjenoppretter hovedsirkulasjonen.

Den første gruppen operasjoner består av forskjellige typer sympathektomi (se). Den mest effektive lumbal sympathectomy, som på en pålitelig måte forstyrrer refleksbue av patologiske impulser og lindrer spasmer av perifere kar. Denne operasjonen er mest effektiv i de tidlige stadiene av sykdommen. En av de viktigste resultatene av denne operasjonen er forsvinner smerte eller en kraftig svekkelse av smerte. Ødem i lemmen forsvinner raskt, huden tar en normal farge. Sårene heler raskt, de nekrotiske områdene blir gradvis revet bort. Hudtemperaturen stiger i gjennomsnitt med 4-6 ° og holder på disse tallene i mange år.

den andre gruppen av operasjoner (gjenvinning av åpenhet store arterier) - trombendarteriektomiya, autoplastic substitusjon av arterier, protetikk det - rasjonelt bare i pasienter med okklusjon av en liten del av en stor beholder, når perifere deler av grenene er akseptabel, det vil si de opptrer for det meste i sletting av aterosklerose...

I nærvær av begrenset nekrose av fingrene utføres intensiv konservativ behandling for å forårsake restriksjon av nekrose, etter utseende av avgrensning av nekrotiske steder, blir de fjernet (nekrektomi). Med fuktig gangren produserer foten eller shineren en amputasjon av lemmen.

Behandling av utslettende endarteritt har tre hovedmål: 1) eliminering av predisponerende faktorer - regulering av arbeid og liv, regelmessig ernæring, vitaminisering; 2) eliminering av effektene som bidrar til forekomsten av en arteriell spasme - chilling, lokalfokus på en kronisk infeksjon (f.eks. Soppinfeksjon), rusmidler, spesielt røyking; 3) økt arteriell blodtilførsel ved å eliminere vasospasme og forbedre funksjonen av collaterals. For å løse dette siste problemet, har mange metoder og metoder blitt foreslått. Imidlertid er det umulig å behandle utslettende endarteritt med mal på en eller annen måte; behandling bør være individuell og kompleks - kombinere konservative og operative metoder. Det krever at legen og pasienten fortsetter å utholde og fortsette.

Konservativ behandling. Konservative metoder inkluderer medisinering og fysioterapi. Intravenøse infusjoner av 50-300 ml av en 3,5-5% løsning av natriumklorid ble mye brukt. Infusjoner av slike hypertoniske oppløsninger av natriumklorid eller sulfatmagnesia øker volumet av sirkulerende blod, reduserer dets viskositet og utøver en ekspanderende effekt på karene; Effekten av denne behandlingen er imidlertid kortvarig.

Sammen med bruken av narkotika med brom, har jod fått en viss popularitet behandling med vitaminer kompleks B (B1, B12, B6), polyvitaminer. Påfør også hormonell terapi (dietylstilbestrol, testosteron propionat eller metyltestosteron), til virkningsmekanismen som er nærme midler designet for å lindre spasme og vasodilasjon. Disse inkluderer stoffer som Depot-Padutin, angiotrofin, tetamon, tifen, redergam, nikotinsyre. Virkningen av disse stoffene er basert på deres evne til å redusere eksitabiliteten til vegetative ganglier, noe som fører til utvidelse av perifere kar og dermed reduserer smerte. Anbefalt bruk av antikoagulantia - pelentana, hirudin, dicumarin, fibrinolysin.

Intraarteriell administrering av novokain med morfin, koffein og glukose (NN Elanskii, AA Behelman) foreslås. Ulike konsentrasjoner av novokain anbefales - 0,5 til 2 og til og med 10%. For å forbedre den generelle metabolismen og øke sirkulasjonen i de tidlige stadier, er termiske prosedyrer, bad (barr, radon, svovel) nyttige.

I de tidlige stadiene nyttig anvendelse i lumbalregionen UHF, Bernard strømmer diatermirelatert ozokeritovyh applikasjoner og andre. Gitt den lavere lemiskemi vev foreslåtte innføring av oksygen inn i huden leggen. Denne metoden har liten effekt og er dessuten ikke trygg, spesielt i perioden med forverring av sykdommen.

Utbredt bruk av behandling ved metoden av AV Vishnevsky, som kombinerte Novocaine-blokkaden med lokal anvendelse av Vishnevsky-salven i form av langsiktig oppvarmingskomprimering på hele lemmen. Imidlertid, som vist av stor praktisk erfaring, kan denne terapi bare brukes sammen med andre terapeutiske tiltak.

AN Shabanov, C. J. Gudynskaya i noen tilfeller behandles vellykket pasienter med obliterating endarteritis trombangiticheskoy skjema anabole steroider -. Kortison, prednisolon, prednison, etc. Disse fremgangsmåter for behandling ikke kan antas å være spesifikk endarteriite, noe som bekreftes av de motstridende egenskaper ved hver av de foreslåtte preparater og metoder. Hvis konservative tiltak ikke kan raskt oppnå merkbar bedring, skal miste ingen tid til å ty til kirurgi. Det samme gjelder for pasienter med klart forsømte sykdommer. I begge tilfeller er det imidlertid nødvendig å fullt ut bruke midler til konservativ behandling som et tillegg til den operative.

Kirurgisk behandling. Ingen av de kirurgiske metoder for behandling av utslettende endarteritt er ideell, men de tillater i varierende grad å eliminere iskemien i vev som ikke kan behandles konservativt. Tallrike operasjonsmetoder kan deles inn i to grupper: Operasjoner som skal forbedre funksjonen av collaterals, og operasjoner som gjenoppretter hovedsirkulasjonen.

Den første gruppen består av forskjellige typer sympathektomi (se). Den mest effektive og trygge operasjonen på borderline og sympatiske ganglia. Lumbal ganglionectomy avbryter på trolig vis refleksbue av patologiske impulser og lindrer spasmer av perifere kar. Denne operasjonen er vist i de tidlige stadiene av sykdommen med uttalte spastiske fenomener. I preoperativperioden anbefales det at funksjonstester utføres i form av paraneurale og spesielt parvertebrale blokkeringer for å bestemme krampens spasmer. Forsvinnelsen av smerte og forbedring av kapillær sirkulasjon etter blokkering tillater å regne med et positivt resultat av operasjonen. Periarterial sympathectomy ifølge Lerish er den minst effektive. Denne operasjonen, tidligere svært populær, gir bare en kortsiktig effekt, som forklares av dens anatomiske urimelighet; I tillegg er mange komplikasjoner beskrevet i denne operasjonen. En lignende reseksjon av den vaskulære arterien ved DN Dumbadze, selv med fullstendig utrydding av den reseksjonerte delen av arterien, har gjentatte ganger forårsaket progressiv gangren i ekstremiteten.

Den operasjonelle teknikken til inngrep ved grensekroppen er godt utviklet. Ekstraperitoneal tilgang til grense ganglia er ledsaget av minimal traumer. Etter operasjonen åpnes collaterals - de fartøyene, som Lerich kalte fartøyene til den andre og tredje sirkulasjonsplanen (se Bandaging Blood Vessels). Store endringer forekommer i kapillærene. Med kapillaroskopi oppdages en økning i blodstrømmen til kapillærnettet, fargen på kapillærene blir lysere, og kapillærnettverket er tykkere, nye kapillærer vises. Små arterielle grener kommer tilbake til normal, deres blodtilførsel forbedrer, blodstrømmen blir homogen. I en rekke tilfeller øker amplitude av svingningene.

Et av de viktigste resultatene av disse operasjonene er forsvinning av smerte eller kraftig svekkelse av smerte. Ødem i lemmen forsvinner raskt, huden tar en normal farge. Sårene heler, de nekrotiske områdene blir gradvis revet bort. Hudtemperaturen stiger i gjennomsnitt med 4-6 ° og holder på høye tall i mange år. Kontraindikasjoner til lumbale ganglionektomi er endringer i hjernens kar, hjerter, alvorlig lungesykdom, rask prosess i legemet, raskt fremgang av nekrose, spesielt når infeksjonen slår sammen.

Operasjoner i den annen gruppe (gjenvinning av åpenhet av arterier) - trombendarterioektomiya, autoplastic substitusjon av arterier, det protese alloplastic materiale eller bypass-kirurgi (se Blodkar operasjon.) - rasjonell kun i pasienter med ventil lite område over ledningen når dets perifere deler og gren farbar, dvs. hovedsakelig med utrydding av aterosklerose. Utslett endarteritis karakteristiske vanlige vaskulære lesjon lemmer, mest uttalt i sin distale deler, slik at produksjonen av disse operasjonene kan ikke være effektiv, og ofte til og med farlig.

Amputasjon utføres i gangrenøse stadier av utslettende endarteritt. Når isolert nekrose av fingrene når det er avgrensning, ty til finger disarticulation. Hvis omfattende, er det mer progressive koldbrann i foten mest tilrådelig å gjøre osteoplastic amputasjon Gritti - Shimanovsky. Amputasjon av underbenet er ofte utilstrekkelig. Grensene for reaktiv hyperemi i huden etter fjerning av selen pålagt i 1-2 min., Ved roten av lemmer og til og med arteriografi ikke alltid gjør det mulig å nøyaktig bestemme den nødvendige grad av amputasjon av det nedre ben, og dyrkingen av den sistnevnte viser seg å være uholdbar. Etter en vellykket amputasjon er nødvendig å fortsette konservativ behandling, selv om på den andre enden er det ingen tegn til vaskulær sykdom, siden okklusiv sykdom (så vel som i aterosklerose) utelukker ikke muligheten for senere nederlag å redde lem.

Behandling og forebygging av utslettende endarteritt i beina

Obliterating endarteritt (Buerger's sykdom, spontan gangren, etc.) er en systemisk sykdom ledsaget av lesjon av karene i nedre lemmer. Det skjer ganske ofte, i gjennomsnitt, i alderen 30-40 år. Begge representanter for kjønnene er syke, men menn er 10 ganger mer sannsynlige.

Obliterating endarteritt er en kompleks sykdom som kan forårsake amputasjon av underekstremiteter hos unge menn.

Hvorfor sykdommen utvikler seg

Det er ingen konsensus om årsakene til utslettende endarteritt, mest sannsynlig er etiologien til denne sykdommen multifaktorisk.

 • allergisk;
 • autoimmun;
 • hormonell;
 • nervøs;
 • Patologi av blodkoagulasjonssystemet.

De fleste forskere har en tendens til å tro at hovedfaktoren i utviklingen av Burger's sykdom er autoimmune prosesser, siden antistoffer mot det vaskulære endotelet oppdages i denne sykdommen, reduseres antall lymfocytter.

I tillegg er det vanlig å identifisere faktorer som øker risikoen for sykdom ved utrydding av endarteritt. Disse faktorene fører til langvarig spasme av perifere fartøy, et brudd på innervering.

Risikofaktorer for sykdommen

 • røyking,
 • Underkjøling og frostbit av lemmer;
 • Kronisk forgiftning;
 • Sciatic neuritis;
 • Sår av ekstremiteter;
 • Smittsomme sykdommer: tyfus, syfilis.

Hva skjer med utslettende endarteritt

Utbruddet av sykdommen er preget av vaskulær spasme, som blir kronisk. På grunn av dette forekommer organiske endringer i karene: deres indre skall tykner og veggpropper dannes. Denne prosessen utvikler seg, som et resultat av at fartøyets lumen smaler og næringen av vevene forstyrres. Innsnevring av fartøyene kan oppnå fullstendig utrydding, dvs. lukning av lumen. Lengden på utrydde steder varierer: fra 2 cm til 20 cm.

For kompensasjon opprettes et sikkerhetsnettverk som går rundt det skadede området (sirkulasjonsvei). I utgangspunktet takler disse fartøyene fremdeles levering av næringsstoffer til vevet, men bare uten belastning, det vil si den relative sirkulasjonsinsuffisienten utvikler seg.

Gradvis forverres situasjonen, og den perifere sirkulasjonens mangel blir absolutt. Denne tilstanden er ledsaget av alvorlig smerte, både under gang og i ro. På bakgrunn av utryddelse av blodkar på grunn av iskemi utvikler sekundær neuritt.

Faser av utslettende endarteritt

1 fase - initial

 • Dystrofiske forandringer av nevrovaskulære endinger;
 • Fravær av kliniske manifestasjoner;
 • Sikkerhetsnettverksdannelse.

Fase II er iskemisk

 • Manglende sikkerhet sirkulasjon;
 • tretthet,
 • Føler seg kald i bena;
 • Smerter i bena;
 • Intermittent claudication.

3 fase - trofisk

 • Utvikling av bindevev i vaskulærvegg;
 • Trofiske forstyrrelser;
 • Smerter i ro
 • Avslapning av pulsering.

4 fase nekrose og gangren

 • Obliteration og trombose av arterielle kar
 • Nekrose av vev;
 • koldbrann;
 • Obliteration av fartøy i andre områder, og ikke bare i ekstremiteter.

Symptomer og manifestasjoner av sykdommen

 • Alvorlig tretthet
 • Smerter og tyngde i bena;
 • kramper;
 • Føles kaldt til føttene;
 • Puffiness av ekstremiteter;
 • Nummenhet eller følelse av "gåsebud" i bena;
 • Bleg hud på bena;
 • Deformasjon og sprø negler.

Først vises smerte og kramper bare ved flytting. En skarp smerte oppstår i kalvene når en person går. Ofte må han stoppe og vente til smerten stopper. Etter en kort hvile kan han bevege seg en stund. Denne tilstanden kalles intermittent claudication.

Gradvis, som utryddelsen av fartøyene intensiverer, begynner symptomene å manifestere seg i en hvilestilling. I fremtiden er pulsen i nedre ekstremiteter svekket, noe som i senere stadier ikke kan bli palpert i det hele tatt. Det er trofiske ikke-helbredende magesår, vævssteder dør. Hvis ingenting gjøres på dette stadiet av sykdommen, slutter gangrene å utvikle seg, siden vevet ikke mottar noen mat i det hele tatt.

Utbruddet av gangrene er provosert av eksterne faktorer (sår) eller av eksisterende sår. Fødtene på føttene påvirkes oftest, men prosessen kan spre seg videre, opp til vevene i skinnene. I dette tilfellet kan et toksyrasyndrom utvikle som fører til en generell infeksjon av blod og død av pasienten.

Diagnose av sykdommen

Fra tidspunktet og hastigheten på diagnosen er svært avhengig av prognosen av sykdommen og evnen til å senke kurset betydelig. Differensial diagnostikk med sykdommer som har lignende symptomer er også svært viktig, siden en nøyaktig diagnose er nødvendig for riktig behandling.

Obliterende endarteritt er differensiert med åreknuter, diabetisk mikroangiopati, utrydder aterosklerose. I de tidlige stadiene kan symptomene lignes på leddgikt, flatfoot, myositis.

Diagnostiske tester

 • Kapillaroskopi bidrar til å bestemme mikrosirkulasjonen i underdelene;
 • Arteriografi - Røntgenundersøkelse med innføring av kontrastmedium i arterien. Arteriografi lar deg studere tilstanden til blodkar, blodstrøm, bestemme størrelsen på den patologiske prosessen;
 • Rheovasography bestemmer hastigheten på bevegelse av blod og nivået av okklusjon;
 • Dopplerografi vurderer tilstanden av vev og bestemmer graden av endringen;
 • Studere for forekomst av patogener;
 • Funksjonsprøver: paranephrisk neokainblokkering, paravertebral lumbale ganglia blokade.

Ved utslettende endarteritt avslører undersøkelsen innsnevring eller okklusjon av arteriene som ligger under kneet, i underbenet eller aorto-ileum-femoralsegmentet. Et nettverk av små collaterals er også funnet.

behandling

Cure for utrydding endarteritt i vår tid er umulig, det er bare en mulighet til å redusere utviklingsgraden av denne forferdelige sykdommen. Umiddelbart etter at diagnosen er gjort, bør behandlingen påbegynnes så snart som mulig.

Metoder for behandling av endarteritt

 • medisiner;
 • kirurgisk;
 • fysioterapi;
 • Optimalisering av livsstilen;
 • Folkemidlene.

Hva betyr det for å optimalisere livsstilen

Dette betyr at riktig diett bør settes opp, og du bør ikke overeat. Obligatorisk anbefaling - nektelse å drikke alkohol og røyking, da disse dårlige vaner forårsaker vasospasme, reduserer nikotin signifikansen av arteriene og kapillærene.

I tillegg er et normalt motorregime nødvendig, fordi bevegelse gir bedre blodsirkulasjon. Spesielt nyttig er sykling og turgåing, svømming. Det skal imidlertid huskes at det er bedre å svømme i varmt nok vann, minst 220 ° C, slik at kjøling ikke forårsaker ekstra krampe.

medisinering

For behandling av utslettende endarteritt foreskrives legemidler av forskjellige grupper:

 • spasmolytika;
 • vitamin (oftest er det vitaminer PP, C, B, E);
 • blodfortynnere;
 • anti-inflammatorisk;
 • antihistaminer.

I behandlingen er det viktig å fjerne spasm i vaskulærveggen, for å stoppe betennelse, for å forhindre trombose av karene og for å forbedre mikrocirkulasjonen så langt som mulig. Hvis prosessen skyldes tilstedeværelse av infeksjon eller autoimmune årsaker, kommer reduksjon og eliminering av betennelse først i behandlingen, da er antihistamin og antiinflammatoriske legemidler foreskrevet, i noen tilfeller - kortikosteroider. Legemidler kan administreres enten oralt eller intramuskulært, intraarterielt.

Behandling med folkemidlene

Folkemidlene kan være en god hjelp i narkotikabehandling. Imidlertid kan de ikke erstatte medisiner, fordi de ikke kan forbedre tilstanden til blodkarene betydelig og øke blodstrømmen.

For behandling av utslettende endarteritt brukes ulike urter og tannbehandlinger, som styrker veggene til fartøyene, eliminerer betennelse og har rensegenskaper. Du kan bruke slike urter som kamille, St. John's wort, corn stigmas, birch knopper. Generelt består behandlingen av inntak av buljonger av planter.

fysioterapi

Fysioterapeutiske prosedyrer bidrar til å forbedre blodsirkulasjonen i ekstremiteterne, noe som positivt påvirker pasientens tilstand og stopper eller bremser den patologiske prosessen. For dette er prosedyrer foreskrevet:

 • elektroforese;
 • UHF;
 • ozocerite applikasjoner;
 • hyperbarisk oksygenering;
 • lokal fot og vanlige bad (barr, radon, hydrogensulfid);
 • magnetisk terapi.

Vanligvis er komplisert behandling foreskrevet, som inkluderer å ta medisiner og fysioterapi. Hvis det er en effekt, fortsetter behandlingen, gjennomfører periodiske undersøkelser for å bestemme tilstanden til fartøyene og mikrosirkulasjonen. Hvis sykdommen utvikler seg raskt, og det er ikke mulig å oppnå et tilfredsstillende resultat med konservative metoder, så vil de ty til kirurgisk inngrep.

Kirurgisk behandling

Operasjonen er utpekt med passende indikasjoner, dens type og volum avhenger av omfanget av lesjonen og storheten av det berørte området.

Ved tidligere stadier av sykdommen, når det ikke er vevsnekrose, er det nødvendig å etablere blodsirkulasjon under den skadede delen av fartøyet. For å gjøre dette, opprettes en ekstra bane for sirkulasjonssirkulasjon som omgår stedet for utryddet. I dette tilfellet utføres bypassen og den skadede delen av arterien fjernes.

På stadium av endarteritt, når sår dannes på føttens hud og nekrose starter, utføres palliative operasjoner. De tillater bedre tilstand og funksjon av collaterals å gi næring til vev.

Indikasjoner for bruk

 • Alvorlig smerte i ro
 • Intermittent claudication;
 • Utdanningssår.

Separat er det nødvendig å si om operasjonene som utføres når gangrene allerede utvikler seg. I disse tilfellene er amputasjon av det skadede lemssegmentet indikert. Det kan være phalanges av fingre, helt fingre, en del av foten, hele foten og til og med shin. Alt avhenger av omfanget av spredningen av gangrenous prosessen og faren for pasientens liv. Det er viktig å stoppe prosessen med å ødelegge vev og forgiftning med produktene av deres forfall.

Prognose og forebygging

Forløpet av sykdommen kan være enten gunstig eller ugunstig. Alt avhenger av årsakene, individuelle egenskaper, rettidig diagnose og tilstrekkelig behandling. Mye avhenger av hvordan pasienten behandler med sin behandling. Hvis han nøye følger alle anbefalinger fra en lege, så er det mye mer håp for å oppnå en stabil remisjon.

Med en gunstig forløpende endarteritt er det mulig å opprettholde tilstanden av remisjon i lang tid, betydelig for å svekke den patologiske prosessen og for å unngå utviklingen av sykdommen. Ellers vil det være nødvendig å ty til kirurgi for amputasjon, siden det ikke alltid er mulig å hindre gangrene.

Reglene for å forebygge uønskede effekter og forebygge komplikasjoner er ikke så vanskelig. De kan i stor grad hjelpe til med behandlingen av denne sykdommen. Det er viktig å følge dem metodisk og ikke å fortvile når en diagnose av utryddet endarteritt er gjort.

Forebyggende tiltak

 • Røykeslutt;
 • Nektelse eller minimering av alkoholbruk;
 • Oppretthold en optimal vekt, noe som reduserer belastningen på beina og beina;
 • Sysselsetting ved mulige typer sport eller vedlikehold av tilstrekkelig motoraktivitet;
 • Forsiktig hygiene av føttene;
 • Beskytter huden på beina mot skade;
 • Det er verdt å velge bare høy kvalitet og komfortable sko som ikke komprimerer foten;
 • Vi må sørge for at det ikke er noen hypotermi;
 • Det er nødvendig å utelukke muligheten for å bo i rom i lang tid, hvor det er veldig kaldt eller veldig varmt.

Blokkende endarteritt er en farlig sykdom der det oppstår irreversible forandringer i karene og vevene i ekstremiteter. Derfor, ikke eksperimentere og engasjere seg i selvmedisinering, du må se en spesialist så snart som mulig og umiddelbart begynne behandling etter diagnose.

Vi anbefaler også å lese artikkelen om lymfekreft i underbenet.

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt - Progressive nederlag av perifere arterier, ledsaget av deres stenose og utslettelse med utviklingen av alvorlig lemkemiskemi. Det kliniske kurset for utslettende endarteritt er preget av intermittent claudikasjon, smerte i lemmer, trofiske lidelser (sprekker, tørr hud og negler, sår); nekrose og gangren i lemmen. Diagnose av utslettende endarteritt er basert på fysiske data, resultatene av ultralyddopplerografi, rheovasografi og perifer arteriografi og kapillaroskopi. Konservativ behandling av utslettende endarteritt inkluderer medisinering og fysioterapi kurs; Kirurgisk taktikk inkluderer sympathektomi, trombendarterektomi, arteriell erstatning, shunting, etc.

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt er en kronisk sykdom i perifere kar, som er basert på utryddelse av små arterier, som er ledsaget av alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser i de distale delene av underbenet. Ubliterende endarteritt påvirkes nesten utelukkende av menn: forholdet mellom menn og kvinner er 99: 1. Obliterating endarteritt er en av de mest hyppige årsakene til lemmer amputasjoner hos unge ufrivillige menn.

Ubliterende endarteritt er noen ganger feilaktig identifisert ved utrydding av aterosklerose. Til tross for likheten av symptomer har disse to sykdommene forskjellige etiopathogenetiske mekanismer. Ubliterende endarteritt er vanligvis funnet blant unge (20-40 år), påvirker distale arterielle karene (hovedsakelig skinnene og føttene). Obliterating aterosklerose, som er en manifestasjon av systemisk atherosklerose, diagnostiseres i en eldre alder, er av utbredt natur og påvirker hovedsakelig store arterielle blodårer.

Årsaker til utslettende endarteritt

I vaskulær kirurgi og kardiologi forblir spørsmålet om årsakene til utslettende endarteritt kontroversielt. Rollen til smittsom-toksiske, allergiske, hormonelle, nervøse, autoimmune faktorer, påvirkning av patologien i blodkoaguleringssystemet vurderes. Sannsynligvis er etiologien til utslettende endarteritt multifaktorisk.

Det er kjent at en langvarig spastisk av perifer vaskulær predisponerer røyking, kronisk forgiftning, kjøling og frostskader ekstremiteter, forstyrrelser av perifer innervasjon av kronisk neuritt hoftenerveskader lem og t. D. Ifølge enkelte utvikling av obliterating endarteritis fremmer sykdom tyfus, syfilis, epidermophytia av føttene.

Mye betydning i etiologien om utrydding av endarteritt er gitt til nevropsykiatriske faktorer, et brudd på den hormonelle funksjonen av binyrene og kjønkirtler som fremkaller vasospastiske reaksjoner. Til fordel for den autoimmune mekanismen til utslettende endarteritt er utseendet av antistoffer mot det vaskulære endotelet, en økning i CEC, en reduksjon i antall lymfocytter.

Patogenese av utslettende endarteritt

I begynnelsen domineres utviklingen av utslettende endarteritt dominert av vaskulær spasme, som med lengre eksistens ledsages av organiske endringer i karets vegger: ved fortykning av deres indre membran ved parietal trombose. Som et resultat av langvarig spasme opptrer trofiske forstyrrelser og degenerative forandringer i vaskemuren, noe som fører til en innsnevring av arterienes lumen, og noen ganger til deres fullstendig utrydding. Lengden på den utrydde delen av fartøyet kan være fra 2 til 20 cm.

Sikkerhetsnettverket, som utvikler seg rundt okklusjonsstedet, sikrer ikke først funksjonelle behov av vev med trening (relativ sirkulasjonsfeil); i fremtiden utvikler den absolutte mangel på perifer sirkulasjon - intermittent claudication og alvorlige smerter oppstår ikke bare under gang, men også i ro. På bakgrunn av utslettende endarteritt utvikler sekundær iskemisk neuritt.

I samsvar med patofysiologiske endringer utmerker man 4 faser av utvikling av utslettende endarteritt:

 • 1 fase - utvikle dystrofiske forandringer i nevrovaskulære endinger. Det er ingen kliniske manifestasjoner, trofiske lidelser kompenseres av sivile sirkulasjon.
 • 2 fase - spasmer i blodkar, ledsaget av mangel på sikkerhetssirkulasjon. Klinisk manifesteres denne fasen av utslettende endarteritt av smerte, tretthet, kalde føtter, intermitterende claudikasjon.
 • 3 fase - utvikling av bindevev i intima og andre lag i vaskulærvegg. Det er trofiske lidelser, svekkelse av pulsering på arteriene, smerte i ro.
 • 4 fase - arterielle fartøy fullstendig utslettet eller trombosert Nekrose og gangren i lemmen utvikles.

Klassifisering av utslettende endarteritt

Ubliterende endarteritt kan forekomme i to kliniske former - begrenset og generalisert. I det første tilfellet påvirkes bare arteriene av underbenet (en eller begge); patologiske endringer beveger seg sakte. I generalisert form påvirkes ikke bare ekstremitetens kar, men de viscerale grener av abdominal aorta, aorta-bukets grener, cerebrale og koronare arterier.

Basert på alvorlighetsgraden av smertereaksjonen er IV-stadium av iskemi av underekstremiteter skilt med utslettende endarteritt:

 • Jeg - smertefullt syndrom i beina oppstår når du går i en avstand på 1 km;
 • IIA - før forekomsten av smerter i gastrocnemius muskler kan pasienten passere en avstand på mer enn 200 m;
 • IIB - før smerten begynner, kan pasienten passere en avstand på mindre enn 200 meter;
 • III - smertsyndrom uttrykkes når du går opp til 25 m og i ro
 • IV - ulcerative nekrotiske defekter på nedre ekstremiteter dannes.

Symptomer på utslettende endarteritt

Under obliterating endarteritis strekker trinn 4: ischemiske, trofiske forstyrrelser, ulcerativ nekrotisk, angrepet av koldbrann. Iskemisk symptom er karakterisert ved forekomsten av tretthet, kulde av føtter, parestesi, nummenhet i fingre, kramper i leggene og føttene. Noen ganger okklusiv sykdom begynner med fenomener som migrerer tromboflebitt (thromboangiitis obliterans, Buergers sykdom), forløper med dannelse av blodpropper i venene i den subkutane ben og fot.

I den andre fasen av utryddet endarteritt øker alle de ovennevnte fenomenene, det er smerter i lemmer under gangavløp - intermitterende claudikasjon, noe som tvinger pasienten til å gjøre hyppige stopp for hvile. Smertefulle opplevelser er konsentrert i musklene i skinnene, i området av såler eller tær. Beinets hud blir "marmor" eller cyanotisk, tørr; det er en senking av neglens vekst og deres deformasjon; tap av hår på beina. Pulsering på føttene på føttene er vanskelig eller fraværende på ett ben.

Det ulcerative nekrotiske stadium av utryddet endarteritt tilsvarer smerte i roen (spesielt om natten), muskelatrofi av bena, hevelse i huden, dannelse av trofasår på føttene og fingrene. Til den ulcerative prosessen blir ofte lymhangitt, tromboflebitt. Pulsering av arteriene på føttene er ikke bestemt.

I den siste fasen av utryddet endarteritt utvikles tørr eller fuktig gangren i underekstremiteter. Utbruddet av gangren er vanligvis forbundet med virkningen av eksterne faktorer (sår, kutt i huden) eller med et eksisterende sår. Foten og fingrene blir oftere rammet, mindre gangren sprer seg på vevet i underbenet. Utviklingen med gangren, forårsaker toxemi syndromet at legemet blir amputert.

Diagnose av utslettende endarteritt

For diagnostisering utslette endarteritis anvender en rekke funksjonstester (Goldflama, Shamova, Samuels, termometrisk sonde, etc.), undersøkte de karakteristiske symptomer (Opel plantar ischemi symptom, symptom klemfingeren, kne Panchenko fenomen) som gjør det mulig å åpenbare mangel av arterielle blodtilførsel til den lem.

Diagnosen av utslettende endarteritt er assistert av ultralyd av fartøy av nedre ekstremiteter, rheovasografi, termografi, kapillaroskopi, oscillografi, angiografi av nedre ekstremiteter. For å identifisere vaskulær spasme utføres funksjonelle tester - paranephalisk blokkade eller paravertebral blokk av lumbale ganglia.

Rheogrammet er preget av en reduksjon i amplituden, glattheten av bølgekonturene i lederne fra skinne og fot, og forsvunnet av ytterligere bølger. Dataene fra ultralydundersøkelser (dopplerografi, tosidig skanning) hos pasienter med utslettende endarteritt indikerer en reduksjon i blodstrømmen og gjør det mulig å avklare nivået av utsletting av fartøyet. Termografisk studie viser en nedgang i intensiteten av infrarød stråling i de berørte delene av lemmen.

Perifer arteriografi med obliterating endarteritis åpenbarer vanligvis innsnevring eller okklusjon av arterien og popliteal arterie-åpenhet med normal tibia aortakoronar-iliaca-femoral segment; Tilstedeværelse av et nettverk av små collaterals. Okklusiv sykdom er differensiert fra aterosklerotiske lesjoner, åreknuter, diabetisk makroangiopati, discogenic myelopati, smerter i bena forårsaket av artrose og artritt, skoliose, flate føtter, isjias.

Behandling av utslettende endarteritt

I de tidlige stadier av obliterating endarteritis utført konservativ terapi rettet mot karveggen spasmolysis, lindring av inflammasjon, forebygging av trombose og forbedring av mikrosirkulasjonen. I løpet av komplekse medikamentterapi anvendt spasmolytika (drotaverin, nikotinsyre), anti-inflammatoriske midler (antibiotika, antipyretiske midler, kortikosteroider), vitaminer (C, E, G), antikoagulanter (fenindion heparin) eller anti-blodplatemidler (pentoksifyllin, dipyridamol), og andre. De blir brukt vasaprostan intraarteriell infusjon eller alprostadil.

Når okklusiv sykdom effektivt fysioterapi og spa behandling (UHF, diadynamic strømninger, elektroforese, diatermi, ozokeritt bad, hydrogensulfid, radon, bartrær delte bad, fotbad, lokal), hyperbarisk oksygenbehandling. En forutsetning for effektiv behandling av obliterating endarteritis er et fullstendig opphør av røyking.

Kirurgi er indikert i trinn nekrotiserende endarteritis obliterans, smerte i ro, med alvorlige claudicatio intermittens IIB utstrekning. Alle inngrep i henhold okklusiv sykdom er delt inn i to grupper: smertestillende middel (forbedrer funksjonen av sikkerheter) og rekonstruktiv (gjenopprette sirkulasjonsforstyrrelser). Gruppen palliativ kirurgi inkluderer forskjellige typer sympathectomies: periarterial sympathectomy, lumbal sympathectomy thorax sympathectomy (for vaskulære lesjoner av armene).

Rekonstruktiv kirurgi i obliterating endarteritis kan omfatte poding eller protese arterie trombembolektomiyu, dilatasjon eller stenting perifere arterier, imidlertid sjelden utføres kun når en liten del av den karobstruksjon. Tilstedeværelsen av koldbrann er en indikasjon for amputasjon av lemmer segment (amputasjon av tærne, amputasjon, amputasjon av leggen). Isolerte nekrose fingrene med en klar delelinje kan du begrense eller disarticulation av phalanges necrectomy.

Prognose og forebygging av utslettende endarteritt

Scenariet for utvikling av utslettende endarteritt avhenger av overholdelse av forebyggende tiltak - eliminering av provokerende faktorer, unngåelse av lemmer, regelmessighet i løpet av legemiddelbehandling, dispensarobservasjon av vaskulær kirurg.

Med et gunstig kurs er det mulig å opprettholde en langsiktig remisjon og for å unngå progresjon av utryddet endarteritt. Ellers vil det uunngåelige utfallet av sykdommen være gangren og lemmer.

Ubliterende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter: tegn og behandling

Obliterating endarteritt av karene i nedre ekstremiteter er en ekstremt farlig sykdom, som er ledsaget av en forstyrrelse av normal blodstrøm i bena. I mangel av behandling kan en slik sykdom føre til en masse komplikasjoner, inkludert nekrose og gangren. Derfor er rettidig diagnose og tidligere behandling så viktig. Så hvorfor oppstår sykdommen? Hva er hans første symptomer? Når skal jeg se en lege umiddelbart? Svar på disse spørsmålene vil være av interesse for mange lesere.

Hva er utslettende endarteritt?

Obliterating endarteritt av karene i nedre lemmer er en inflammatorisk sykdom av arterier av kronisk natur. Denne sykdommen er ledsaget av spasmer av blodkar, som følge av at normal blodsirkulasjon er forstyrret. Uten nok oksygen og næringsstoffer begynner vev på beinet å bli atrofisk. I avanserte tilfeller fører endarteritt til nekrose og gangren.

Ifølge statistiske data, blir utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter oftest diagnostisert hos middelaldrende menn, selv om sannsynligheten for sin utvikling hos kvinner heller ikke er utelukket.

De viktigste årsakene til sykdommen

Til tross for alle utførte studier, og til dags dato har det ikke vært mulig å fastslå nøyaktige årsaker til utviklingen av denne sykdommen. Det er kjent at utslettende endarteritt av karene i nedre lemmer begynner med en spasme av arterievegget, som et resultat av hvilken lommen blir smal. I fremtiden, betennelse i veggene og dannelsen av bindevev, som ytterligere bryter med prosessen med normal blodsirkulasjon.

Det er en hypotese at sykdommen er autoimmune av natur - en eller annen grunn immunsystemet begynner å produsere antistoffer som angriper vev av vaskulære vegger, forårsaker deres betennelse. Det er imidlertid ingen forklaring på årsakene til en slik feil i immunforsvaret.

Legene kunne imidlertid identifisere noen av risikofaktorene. Spesielt er utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter mye oftere diagnostisert hos røykere. Risikofaktorer inkluderer aterosklerose, infeksjoner av blodkar og omgivende vev og koagulasjonsforstyrrelser. Også folk som er utsatt for hyppig hypotermi er tilbøyelige til denne sykdommen. Risikoen for å utvikle sykdommen er mye høyere hos personer som minst en gang fikk frostbit av underekstremiteter.

De første tegn på sykdom

Sykdommen utvikler seg relativt langsomt, så folk tar sjelden oppmerksomhet til sine tidlige manifestasjoner. Så hva er de viktigste tegn på utslettende endarteritt? For det første er det som regel en sterk tretthet i beina. For det første er det forbundet med tung fysisk anstrengelse, men når sykdommen utvikler seg, oppstår tyngdekraften og ømheten selv med minimal fysisk stress.

Ofte klager pasienter på spasmer som vises, for eksempel mens de går. De varer ikke lenge, men de gjentas ofte, noe som medfører endringer i gangen - den syke personen begynner å halte seg.

Det er andre symptomer som følger med utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter. Bildet viser at huden på beina er hvit, og i senere stadier av sykdommen blir det en blåaktig nyanse. I forbindelse med brudd på blodsirkulasjonen endres temperaturen også - i begynnelsen blir huden litt kul og så veldig kald. I begynnelsen kan pulsen fremdeles følges, i senere stadier er den helt fraværende.

Forstyrrelser blir mer uttalt når den utryddsende endarteritt i nedre ekstremiteter utvikler seg. Fotografier av pasienter viser at huden opptrer trofasår og nekroseområder. Ofte blir det skadet vev smittet og betent, noe som ytterligere forverrer situasjonen. I mangel av behandling, taper pasienten helt evnen til å bevege seg - kramper og alvorlig smerte forstyrrer ham selv i ro.

Obliterating endarteritt: klassifisering og stadier av utviklingen av sykdommen

Selvfølgelig er det i dag flere klassifikasjonssystemer. Svært ofte utslettende endarteritt av kar er klassifisert avhengig av utviklingsstadiet. I moderne medisin er det vanlig å skille fem hovedfaser av progresjonen av denne sykdommen:

 • Ved første (innledende) stadium er fartøyets lumen innsnevret, men ikke mye, så sirkulasjonen er relativt normal. Sykdommen gir ikke noe ubehag eller synlige endringer, så det er ekstremt vanskelig å diagnostisere det på dette stadiet - pasienter søker rett og slett ikke hjelp.
 • I mangel av behandling, som skjer veldig ofte, går sykdommen inn i det andre iskemiske stadium. Lumen av fartøyene smalker kraftig, noe som fører til en betydelig forringelse av blodtilførselen. Pulsen på lemmer kan fremdeles følges, men pasientens tilstand er betydelig forverret. Det er en sterk tretthet og ubehag i beina, noe som forårsaker utseende av lameness. Ekstremiteten er kald til berøring. Forresten, det er på dette stadiet, oftest, og det er en diagnose.
 • Den tredje eller trofiske scenen ledsages av en grunnleggende forstyrrelse av normal blodsirkulasjon. På grunn av dette får ikke benene nok oksygen og næringsstoffer. Huden får en cyanotisk fargetone, hårene på beina begynner å falle ut, og neglene - å bryte og deformere. Sårhet blir mer uttalt. Disse symptomene indikerer et forsømt stadium av sykdommen, noe som ikke er så lett å takle.
 • Det fjerde stadiet kalles ulcerativ nekrotisk. På dette stadiet observeres fullstendig okklusjon av legemets kar, noe som resulterer i at absolutt alle legemets strukturer lider av mangel på næringsstoffer og oksygen, samt akkumulering av metabolske produkter. Benet er cyanotisk, kaldt til berøring, pulsen er ikke lenger håndterlig. Smerte i lemmen blir permanent - pasienten kan ikke lenger bevege seg normalt. På grunn av trofiske vevsforstyrrelser på beina begynner trophic ulcers å danne, som praktisk talt ikke helbreder og ofte blir inngangsporten til utsiden fra utsiden. Muskler i bena atrofi.
 • Hvis sykdommen ikke blir behandlet, fremmer sår og nekrose utviklingen av endrene i ekstremiteter. Tørr gangren er ledsaget av "tørking" av vev, noe som fører til at foten blir svart, deformerer, begynner vevet å dø. Det er mulig å danne en fuktig gangren, hvor dannelse og frigjøring i blodet av giftige stoffer blir observert. I en slik situasjon er den eneste mulige behandlingen amputasjon av den berørte delen av lemmen, da ellers nekrose vil spre seg raskt til andre vev.

Det bør umiddelbart noteres at endarteritt av karene i nedre ekstremiteter ofte utvikler seg gradvis, i måneder og til og med år, noe som gir tid til fullstendig diagnose og kvalitetsbehandling. Likevel er en rask, turbulent utvikling av sykdommen mulig, når bare et par måneder går fra en liten spasme av karene til utseendet av nekroseområder.

Grunnleggende diagnostiske metoder

Hvis du oppdager forstyrrende symptomer i kroppen din, bør du umiddelbart konsultere en lege. Kun en spesialist kan diagnostisere en "utslettende endarteritt". Diagnostikk innebærer flere grunnleggende trinn. Selvfølgelig vil legen først samle en komplett historie og gjennomføre en ekstern eksamen. I fremtiden vil det bli behov for ytterligere tester.

 • Angiografi består i studier av fartøy ved hjelp av røntgenstråler med foreløpig innføring av kontrastmedium. Denne prosedyren lar deg studere fartøyets tilstand, evaluere blodstrømmen, bestemme størrelsen på de berørte områdene.
 • Doppler ultralyd er en ultralyd som lar deg vurdere tilstanden til lem vev.
 • Termografi - studien av hudtemperaturen, som for denne sykdommen varierer.
 • Kapillaroskopi - en prosedyre som gjør det mulig å sjekke prosesser med mikrosirkulasjon av blod på denne eller den delen av kroppen.
 • Reovasography - lar deg måle blodbevegelsens hastighet i karene og vurdere graden av okklusjon.

I tillegg kan tester for ulike infeksjoner utføres. Først etter at alle data er samlet, kan legen utarbeide et tilstrekkelig behandlingsprogram.

medisinering

Kun legen vet hva de skal gjøre for pasienter med en diagnose av "utslettende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter". Behandlingen er primært rettet mot å prøve å normalisere blodstrømmen, samt eliminere de viktigste symptomene. Det er derfor pasienter foreskrevet medikamenter som fortynner blod, lindrer spasmer av blodårer, etc.

For å starte antispasmodika foreskrevne medisiner, særlig "Redergam", "Angiotrofin" nikotinsyre. Det er viktig med en slik sykdom ta vitaminkomplekser - er spesielt nyttige vitamin B, og vitamin E og askorbinsyre, som har en positiv effekt på tilstanden på karvegger. Som antiinflammatoriske midler brukes som regel "Cortisone", "Prednisone" og "Prednisolon".

Behandling av nedre ekstremitet utslett endarteritis innbefatter noen ganger mottak midler som forsinker prosessen av blodkoagulasjonen, spesielt legemidler som inneholder fibrinolysin eller pelentan. Forresten, i noen tilfeller er det hensiktsmessig å hirudotherapy (behandling med igler), men bare på legens indikasjon.

Fysioterapi og andre måter å bekjempe sykdommen på

Mange pasienter stiller spørsmål om hvordan å behandle utslettende endarteritt. Narkotikabehandling kan ikke være nok. Vanligvis inneholder behandlingsregimet noen gjenopprettingsprosedyrer.

Ganske god effekt gir forskjellige termiske prosedyrer, for eksempel diatermi, ozocerit-applikasjoner, tørr badstue eller lumbaloppvarming med UHF. Pasienter kan også tildeles elektroforese - en prosedyre som består i innføring av spesielt utvalgte medisiner mot bakgrunnen av et elektrisk felt. Gode ​​resultater er gitt ved baroterapi - pasientene er plassert i et spesielt kammer, hvor kroppen vekselvis blir utsatt for redusert og økt trykk. Effektive prosedyrer vurderes også ved bruk av ultralydutstyr.

En av de tilgjengelige og effektive metodene er hydroterapi. Badekar kan være generelt eller fot, varmt eller kaldt, avhengig av sammensetningen. Radioniske, hydrosulfuriske og barnebad anses å være ganske effektive. For føttene er det også noen ganger anbefalt å lage sennepoppvarming - det anbefales å bruke prosedyren om natten, hvorpå det er nødvendig å sette på ullsokker og vikle føttene godt under søvn.

Naturligvis anbefales det at pasienter skal gjennomgå sanatoriumbehandling minst en gang i året.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Dessverre, ikke alltid medisiner og fysioterapi kan kvitte seg med en slik sykdom som utrydder endarteritt av karene i nedre ekstremiteter. Behandling kan også være kirurgisk. Beslutningen om å gjennomføre en operativ inngrep er tatt av en lege - det er tilrådelig hvis konservativ terapi ikke har forventet effekt, eller når sykdommen ble diagnostisert på et sent stadium.

Avhengig av pasientens tilstand, stadium og form av sykdommen, kan utryddet endarteritt i nedre ekstremiteter bli kurert på flere måter:

 • En prosedyre som kalles sympathektomi, anses som ganske effektiv. Dens essens er i fjerning av nervefibre, noe som stimulerer spasmen til de berørte karene på bena. I de tidlige stadiene kommer resultatene nesten umiddelbart - smerten forsvinner, sårene begynner å helbrede, og hudfargene vender tilbake til normal.
 • Ikke mindre effektiv er shunt-prosedyren, hvor doktoren syr et nytt kunstig fartøy rundt den berørte arterien.
 • I noen tilfeller kan legen beslutte å fjerne det berørte området av fartøyet, men dette er bare mulig hvis lengden ikke er mer enn 15 centimeter.
 • Mikrooperasjoner for å gjenopprette patensen av spasmodiske fartøy kan også utføres.
 • I tilfelle en fuktig gangrene utvikler, er en amputasjon nødvendig. Avhengig av omfanget av nekrose kan foten, skinnen eller til og med hele underbenet fjernes. Hvis det er mulig, prøver spesialister å holde benet i det minste til kneledd, da dette letter prosessen med ytterligere proteser.

Obliterating endarteritt: behandling med folkemidlene

Mange pasienter stiller spørsmål om det er mulig å rette situasjonen på egen hånd. Er det mulig å behandle utryddet endarteritt hjemme? Folk er selvsagt til stede. Men de kan bare brukes med samtykke fra den behandlende legen.

For eksempel, for å rense fartøyene og øke elastisiteten i vaskemuren, kan du bruke en spesiell urtekolleksjon. For fremstilling av et legemiddel er det først nødvendig å blande i like store mengder et gress av en hulebarn, blomster av en kamille, en Johannesjurt, og også maisstigmas og birk nyrer. En spiseskje av denne samlingen, hell 500 ml kokende vann, dekk med lokket og insister i 30 minutter. Etter dette må blandingen filtreres. Drikk ett glass to ganger om dagen, helst før du spiser. Behandlingsforløpet varer i omtrent en måned, hvorpå du kan gjøre en en måneders pause og fortsette behandlingen.

Også, noen folkemedisin menn anbefaler å drikke sterk te med melk, som perfekt renser både blodårene og kroppen som helhet. Denne drikken bør tas flere dager på rad. Du kan også drikke en liten del av avkokingen av poteter.

Hjelp til å rense blodårene og blod kan være sitrus. For å forberede medisinen må du male en appelsin og en sitron, bland med to ts honning, sett i en glassburk. Du bør ta tre teskjeer medikamenter en gang om dagen, ca 20-30 minutter før måltider.

En god medisinsk rengjør er mørk honning. Den daglige delen er 100 g. Det er små porsjoner hele dagen, skylles ned med varmt vann. Det er et annet biavlprodukt, som er kjent for sine medisinske egenskaper - det er kongelig gelé, som fjerner spasmen av blodkar og normaliserer sirkulasjonsprosesser. I sin rene form er det nødvendig å ta 20-30 mg kongelig gelé per dag, oppløsning under tungen.

I tillegg kan du lage spesielle fotbad. Med endarteritt vil haymouth være nyttig. Omtrent 300 gram søppel (du kan ta bare høy) plasseres i en veskepose, helles i 3 liter kokende vann og forlater i en time. Deretter legges infusjonen til fotbadet. Vann bør ha en temperatur på ca 39 grader. Hold føttene i det anbefales ca 20 minutter, om nødvendig å legge til varmt vann for å holde ønsket temperatur.

I hjemmet kan du også gjøre såkalte tørre bad, som også er nyttige for helsen. Først, på en hvilken som helst praktisk måte, må du varme opp to murstein - de må være varme, men ikke for mye, for ikke å forårsake brenning. Murstein er plassert på gulvet, og pasienten legger føttene på dem. Varm føttene dine i 30 minutter, og bruk ullsokker. Prosedyren er ønskelig å tilbringe natten og etter at den umiddelbart går i seng.

Igjen er det verdt å huske at du ikke i noe tilfelle bør forsøke å løse et slikt problem selv som utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter. Symptomer på denne sykdommen - dette er en god grunn til å se en lege så snart som mulig. Eventuelle metoder for hjemmeterapi bør først diskuteres med behandlingsspesialisten. Selvmedisinering kan ikke bare hjelpe, men forverre selv situasjonen.

Er det effektive forebyggende tiltak?

Behandling av utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter er en lang og vanskelig prosess. Og selv med bruk av alle midler til moderne medisin, er det ingen garanti for at sykdommen vil bli eliminert i de tidlige stadier. Det er mye lettere å prøve å forhindre utseendet eller tilbakefall av sykdommen. Selvfølgelig er det ingen stoffer som kan beskytte en person. Likevel reduserer overholdelse av noen enkle regler betydelig risikoen for å utvikle en så alvorlig sykdom.

 • Til å begynne med er det nødvendig å nekte røyking, alkohol og andre dårlige vaner, da de alle påvirker tilstanden til blodkar i varierende grad. Dette er spesielt viktig for røykere, siden stoffene som finnes i sigaretten, forårsaker en liten spasm av blodårer.
 • Det er nødvendig å rette opp kostholdet, fjerne det for fettstoffer, for krydret og salt mat.
 • Positivt på tilstanden til kroppen og spesielt fartøyene, vil påvirke sport. Legene anbefaler lett å løpe, svømme, sykle, lange turer.
 • Det er viktig å fjerne overflødig vekt, noe som skaper ekstra stress på beina.
 • Det er nødvendig å forsøke å opprettholde det mest behagelige temperaturregimet - bena skal hverken være for ofte overkjølt eller overopphetet. Om vinteren må du kle på været (ikke bruk skjørt med tynn strømpebukser ved lave temperaturer), og ikke misbruke solsenger, badstuer og bad.
 • Det er viktig å overholde hygieneglene, ta vare på beinets hud, om nødvendig, behandle det med beskyttende eller fuktighetsgivende kremer.
 • Nødvendigvis velg komfortabelt fottøy av naturlige stoffer som ikke vil klemme en fot og la en hud "puste". Selvfølgelig er det bedre å velge komfortable sko med lav stabile hælhøyttaler.

Hvis du er i fare, gå regelmessig til medisinske undersøkelser - sykdommen er mye lettere å kurere hvis den ble diagnostisert på et tidlig stadium.

Les Mer Om Fartøyene