Årsaker, symptomer, diagnose og behandling av endarteritt

Fra denne artikkelen finner du ut: hvilken sykdom kalles endarteritt, hvilken patologi er farlig, hvordan den utvikler seg. Årsaker til utseende, karakteristiske tegn og komplikasjoner. Metoder for diagnostisering og behandling av utslettende endarteritt (dette betyr det samme som endarteritt), en prognose for utvinning.

Endarteritt er en kronisk betennelse i indre blodvegger (hovedsakelig perifere), noe som fører til innsnevring eller lukning av lumen (utslettelse) og forstyrrelser av blodtilførsel og gassutveksling i vev.

Stadier av endarteritt utvikling

Hva skjer i patologi? En avgjørende rolle i fremveksten av obliterating endarteritis spiller en autoimmun reaksjon. Under påvirkning av de komplekse årsaker (røyking, infeksjon, allergisk reaksjon) egen kroppen begynner å produsere antistoffer og aggressive lymfocytter for å ødelegge den indre foring av et sunt fartøy. Autoimmunitet er stabil krampe perifert (fjernt fra hjertet) arterier og arterioler (små blodårer), svekket permeabilitet, dannelse av mural trombi, forbedret vekst og regenerering av indre vaskulære membranceller.

Som et resultat øker det indre laget så mye at det helt dekker sin egen seng, forstyrrer blodforsyningen og gassutvekslingen i vev.

Patologi kan være lokalisert begrenset (for det meste - leggen og foten, på 89%) eller generalisert (lesjon av viscerale arteriene i den abdominale aorta, koronare og cerebrale kar, aortabuen, armer og hender), uavhengig av lokalisering prosessen utvikler seg og kjører uten fundamentale forskjeller. Det resulterte i alle fall blir sirkulatoriske lidelser og anoksi akutt vev (iskemi og angina i lesjoner i koronarkarene, hjerne-ischemi i lesjoner av cerebrale kar, og så videre D.).

Patologi er veldig farlig på grunn av utviklingen av alvorlige komplikasjoner. Etter utjevning av beinene i beina utvikles skarpe brudd på blodtilførsel, oksygen sult av vev (iskemi) og massedød av celler av mykt vev (nekrose).

Nekrose av vev forårsaket av endarteritt

Resultatet av den begrensede utslette endarteritis ben kan bli muskulær atrofi (muskel dysfunksjon), sår (hud-nekrose på grunn av oksygenmangel), koldbrann (nekrose og råtner vev) og amputasjon av lemmer på grunn av de toksiske effekter av råtnende kjøtt på hele kroppen.

Den generaliserte prosessen er farlig ved utvikling av akutt iskemi av en annen lokalisering - iskemisk berøring (med hjerneslagslesion), myokardinfarkt (med hjerteinfarkt).

Obliterating endarteritt av ben kan ikke helbredes helt, i de tidlige stadiene ved hjelp av medisinering og forebyggende tiltak (fullstendig avsluttende), det er mulig å stoppe videre utvikling av patologi og forhindre tilbakefall. I de senere stadier, når det er irreversible endringer i myke vev, blir utryddet endarteritt årsaken til amputasjon (fjerning av lemmen).

Behandling av patologi i alle stadier av sykdommen utføres av vaskulære kirurger (angio-kirurger).

Mekanisme for patologisk utvikling

Obliterasjon (lukking klaring) forekommer på stedet av fartøyets lengde fra 2 til 20 cm. Den kroppen forsøker å gjenopprette blodstrømmen til perifert vev, blir blodstrømmen fordeles over sidegrenen, som omgå de angrepne arterier eller arterioler. I begynnelsen er dette nok til å opprettholde ernæring og gassutveksling i vev.

Etter hvert som prosessen utvikler seg, blir de berørte karene større og blodsirkulasjonssystemet er ikke tilstrekkelig til å understøtte vitaliteten av vev og muskler.

Under påvirkning av iskemi (oksygen sult) er nerveendene involvert i prosessen (deres funksjoner er ødelagte - innervering av vev) og det perifere venøse nettverket. Typiske forandringer i venene med utslettende endarteritt - en forlengelse av sengen, noe som ikke har noe å gjøre med åreknuter.

Kronisk autoimmun betennelse i de vaskulære veggene fører til endringer i strukturen til de omkringliggende vevene, deres celler er degenerert (degenerative endringer, fibrose) og klemmer fartøyene fra utsiden, og smalker lumen sterkere.

Forskjeller i endarteritt og aterosklerose

På grunn av lignelsen av symptomer, blir utslettende endarteritt ofte forvirret med å utrydde aterosklerose. Imidlertid har patologi sine egne særegne egenskaper.

endarteritis

Generelle egenskaper av sykdommen

Okklusiv sykdom (den mest vanlige synonym for "okklusiv sykdom") - dette er en alvorlig stadig progressiv sykdom i arteriene, som fører til en fullstendig lukking av hulrommet i blodsirkulasjonen i de berørte organ og utvikling av koldbrann. Endarteritt påvirker ofte beinene i beina. Endarteriita Symptomer oftest vises hos unge og middelaldrende menn som misbruker tobakk. Behandling endarteritis effektivt bare på de tidlige stadier av sykdommen, på en dyp vevsskade og utvikling av koldbrann vist amputasjon.

Årsaker til endarterittutvikling

Naturen til utslettende endarteritt er ikke fullstendig etablert. De fleste leger tror at autoimmune antistoffer er ansvarlige for utviklingen av endarteritt i nedre lemmer, forårsaker inflammatoriske lesjoner av arterievegget, som et resultat av hvilken bindevev utvikler seg, og fartøyets lumen smalker. Betennelse og sklerose påvirker fettvevet rundt karene. Bindevevet klemmer arteriene fra utsiden, noe som ytterligere forverrer situasjonen.

I tillegg er forholdet mellom utviklingen av utslettende endarteritt med kronisk forgiftning av legemet med nikotin og andre forgiftninger, nevropsyk stress og vanlig hypotermi av beina blitt etablert.

Endarteritt - symptomer på sykdommen

Pasienter med endarteritt i underekstremiteter skal være oppmerksom på følgende symptomer:

- tilbakevendende følelse av kalde føtter

- følelse av "skumle kryp"

- økt svette i underdelene

- bleghet og tørrhet i beinets hud

- sprø og blå negler

- rask tretthet når du går

- kramper og smerter når du går, og senere og i ro

- reduksjon av pulsering i arteriene på baksiden av foten

- Utseendet av ødem i underbenet

- sårdannelse av beina

Intermittent claudication er det viktigste symptomet på endarteritt

Pasientutslettende endarteritt kan bli funnet på gaten med en bestemt gang. Disse pasientene går, stopper etter noen få skritt. Dette skyldes det faktum at, på grunn av mangel på oksygenforsyning til vev langs de smalte karene i gastrocnemius-musklene, utvikles en spasme og det oppstår alvorlig smerte.

Etter å ha stoppet behovet for muskler i oksygen, reduseres det noe, blodtilførselen forbedres, spasmer forsvinner og smerter går forbi. Men det er verdt personen, pasienten med endarteritt, å begynne å bevege seg, da alt blir gjentatt i begynnelsen.

Utvikling av endarteritt

Den utrydderende endarteritt karakteriseres av et progressivt syklisk kurs med vekslende perioder med forverring og remisjon. I sin utvikling er det flere faser som utmerker seg.

 • Fasen av dystrofi av nerveender. Det er preget av utvikling av dystrofiske prosesser i nerveender som passer til fartøy. Lumen av fartøyet smaler litt, ernæringen av vevet endres ikke, siden sikkerhetssirkulasjonssystemet opererer. I denne fasen oppstår symptomene på endarteritt ennå ikke, men sykdommen er allerede i ferd med å utvikle seg.
 • Fasen av spasmer av store fartøy. Lumen i arteriene smalner, sikkerhetssirkulasjonssystemet ikke takler den økte belastningen, og symptomer som forkjølelse, utmattelse og intermittent claudikasjon vises. Behandling av endarteritt begynner vanligvis i dette stadiet av sykdommen.
 • Fasen av spredning av bindevev. På grunn av den progressive utviklingen av bindevev i alle lagene i vaskulærvegen og nær det vaskulære vevet, smerter i beina i ro og en reduksjon i pulsering på arteriene. Dette er et vidtgående stadium av endarteritt i nedre ekstremiteter.
 • Fase av fullstendig utelatelse av fartøy eller deres trombose. Dette er scenen for utfallet av utslettende endarteritt. Som et resultat av disse prosessene utvikler lemmen irreversible effekter - nekrose av bløtvev og gangren.

I de sene stadiene av sykdommen kan karakteristiske endringer i blodkarene finnes i alle indre organer, inkludert hjerte og hjerne.

Diagnose av endarteritt i nedre ekstremiteter

Så snart symptomer på endarteritt vises, må du se en lege - en kirurg. Med hjelp av moderne forskningsmetoder vil en lege kunne diagnostisere riktig og foreskrive en behandling. For å etablere diagnosen endarteritt bruk volumetrisk sphygmografi (måling av pulsering), ultralyddopplerografi, rheovasografi og radiopaque undersøkelse av karene i underdelene.

Behandling av endarteritt

Obliterating endarteritt er en sykdom som moderne medisin mangler midler og metoder. Til dags dato er det umulig å reversere utviklingen av bindevev, du kan bare redusere prosessen med dannelsen og lindre pasientens tilstand.

En obligatorisk tilstand for behandling av endarteritt er pasientens fullstendig nektelse fra å røyke og drikke alkohol, da disse stoffene bidrar til langvarig spasmer i blodårene og forverrer tilstanden.

Endarteritt pasienten viser ikke et spesielt diett, men man bør ikke overtale, fordi overflødig kroppsvekt skaper en ekstra byrde på underdelene. Pasienter med overvekt anbefales å gå ned i vekt, og for å gjøre dette, redusere daglig kaloriinnhold i mat og utelukke mel, fett og søte retter.

Når endarteritt i nedre ekstremiteter er nyttig for å bevege seg mye, må du gå i minst en time, til tross for at det er periodisk interaksjon. Hvis det oppstår smerte, må du stoppe og vente til den stopper helt. Sykling og svømming i vann med en temperatur på minst 22-24 grader vil være gunstig.

Pasienter med endarteritt må overvåke føttens hygieniske tilstand - før du legger deg til sengs, vask dem med varmt vann og såpe, tørk og smør med fettkrem.

Hvis disse metodene ikke hjelper, øker symptomene på endarteritt og pasientens tilstand forverres, man må ty til kirurgiske metoder for behandling av endarteritt:

- Sympathektomi er fjerning av den andre og tredje lumbale ganglia i grensepatienten, som fører til en paretisk utvidelse av sikkerhetsbeholdere og en forbedring i blodtilførselen til lemmen.

- Shunting er etableringen av en vaskulær anastomose som omgår det berørte området av arterien. Dette er en av de mest effektive metodene for behandling av endarteritt.

- Trombinektomi er fjerning av en trombus som blokkerer lumen i et fartøy som er rammet av endarteritt, sammen med en patologisk forstørret intima (indre skall av arterien).

- Limambutasjon - dette ekstreme tiltaket utføres i de tilfeller når nekrose av bløtvev og gangren i lemmen utvikler seg i utfallet av utryddet endarteritt, og pasienten blir konstant plaget av utålelige smerter.

For å forhindre dette triste utfallet, trenger du en rettidig samtale til legen, nøye overensstemmelse med alle hans anbefalinger og opprettholdelsen av en sunn livsstil.

Endarteritt: tegn, diagnose, kurs og arrestasjon av sykdommen, forebyggende tiltak

Endarteritt er en kronisk inflammatorisk sykdom i sirkulatoriske arterier, noe som fører til nedsatt blodsirkulasjon, og senere - til fullstendig lukning av lumen og dannelse av gangrene.

Ofte brukes termen "utslettende endarteritt". Obliteration eller okklusjon - brudd på patency, blokkering av blodkarets vegger. Den vanligste formen for sykdommen er utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter, som hovedsakelig påvirker beinene på føttene og bena. Med utviklingen av sykdommen kommer mindre og mindre oksygen inn i beina, noe som fører til vevskader, forstyrrelse av normal funksjon og nekrose av deler av kroppen.

Den vanligste av denne sykdommen, så vel som den nærliggende tromboangiitis (Buerger's sykdom), er middelaldrende menn med så dårlig vane som røyking.

Effektivt behandles denne sykdommen bare i de tidlige stadiene av utviklingen. I de siste stadiene kan bare amputasjon hjelpe.

Årsaker til endarteritt

Leger over hele verden kan fortsatt ikke komme til et enkelt syn på årsakene til sykdommen i denne eller den personen. Mange tror at sykdommen har en autoimmun natur. Det vil si at antistoffer blir produsert i kroppen som påvirker veggene i blodårene. Deretter blir veggene til fartøyene betent. Et bindevev dannes, som smalker lumenene i karene og presser utover på arteriene.

Årsakene til produksjonen av slike antistoffer av kroppen, som har en skadelig effekt på ens egne celler, er ennå ikke utlyst.

Det er andre teorier om årsakene til sykdommen:

 • Allergi mot nikotin;
 • Aterosklerose av bena;
 • Blodpropper
 • Ulike infeksjoner.

Det er nettopp kjent at den største sannsynligheten for å bli syk er hos røykere. Utryddende endarteritt i nedre ekstremiteter kan også utvikles etter langvarig stress eller ved konstant overkjøling av underekstremiteter. I tillegg er de som noen gang har fått frostbit, i fare.

symptomer

Når sykdommen utvikles, observeres følgende symptomer på utslettende endarteritt av lemmer hos pasienter:

 1. Sterk tretthet og tyngde i beina, selv med liten fysisk anstrengelse eller gåing;
 2. Føler seg kald i bena;
 3. Ødem i ekstremiteter;
 4. Følelse av "goose bumps" og nummenhet i bena;
 5. Økt svette i underdelene;
 6. Bleg hud på bena;
 7. Utseendet av sår. Og senere - nekrose og gangrene;
 8. Fragilitet, blåsing og deformering av neglene på bena;
 9. Svakhet av puls i underdelene. I de sentrale stadier av sykdomsutviklingen er pulsene ikke i det hele tatt klare.
 10. Kramper og smerte når du beveger deg. I fremtiden, disse symptomene vises og i ro. Smerten oppstår i benens kalver, den er skarp og sterk. Det tvinger pasienten til å stoppe og vente på henne. Spasmer og smerte under et stopppass, slik at pasienten fritt kan reise en lengre avstand. Så gjentas symptomene igjen. Dette kalles intermitterende claudication. Det er hovedtegnet på slike sykdommer som utslettende endarteritt og aterosklerose.

Utvikling av sykdommen

Utviklingen av utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter skjer gradvis og syklisk. Det er perioder med forverring og perioder med ettergivelse. Avhengig av ulike faktorer kan utviklingen av sykdommen oppstå i lang tid, og kan - veldig raskt. Sistnevnte er mye mindre vanlig.

Følgende stadier av sykdommen utmerker seg:

Den første fasen - initial

Lumen av fartøyene er ikke alvorlig innsnevret, sirkulasjonen er fortsatt relativt normal. Symptomene på sykdommen er praktisk talt ikke observert. Pasienten føler ikke mye ubehag. Diagnose av sykdommen på dette stadiet er ekstremt vanskelig.

Den andre fasen - iskemisk

Det er en signifikant forverring av blodtilførselen på grunn av innsnevring av lumenene. Pasienter opplever intermittent claudication, tretthet, kalde føtter. Pulsen blir fortsatt palpert. Vanligvis er sykdommen diagnostisert på dette stadiet. Det anbefales å begynne behandlingen umiddelbart.

Den tredje fasen er troficheskaya

På grunn av den sterke innsnevringen av lumen og lang forstyrrelse av blodtilførselen til beina, mottar de ikke normal ernæring i form av oksygen og næringsstoffer. Symptomene på sykdommen er verre. Håret på beina begynner å falle ut, neglene brytes og deformeres, huden får en blå nyanse. Pulsen er probed, men med stor vanskelighet. Dette stadiet regnes som et tegn på en forsømt sykdom som ikke er behandlet eller behandlet feil.

Det fjerde stadiet -nekrotiserende

Det er nesten fullstendig okklusjon av alle beinene i beina. Pulsen er ikke lenger palpabel. Smerte i beina blir permanent. Pasienten kan ikke lenger bevege seg, eller beveger seg med store vanskeligheter og for korte avstander. Muskler i bena atrofi. Tallrike sår opptrer på beina, vevnekrose forekommer. Dette er en fullstendig forsømt form for sykdommen, som er svært vanskelig å behandle. Enda vanskeligere å reversere destruktive prosesser som forekommer i lemmer.

Den femte etappen - koldbrann

Hvis ingenting gjøres med sår og nekrose, stopper gangrene gangrene. Gangrene er av to slag - tørr og våt. ved tørr gangrene av tærne eller hele foten tørkes, forkortes, deformeres og dør. ved våt gangren i beinet av vævssvell, giftige stoffer begynner å bli frigjort i blodet, forgiftning og infisering av hele kroppen. I dette tilfellet hjelper bare amputasjon av lemmen for å unngå et dødelig utfall fra blodinfeksjonen.

Også i de sene stadiene av sykdommen er det mulig å observere okklusjoner av kar gjennom hele kroppen, og ikke bare i lemmer.

Diagnose av endarteritt

Diagnostisering av utslettende endarteritt i ekstremiteter er best i de tidlige stadiene av sykdommen. En kompetent spesialist kan diagnostisere endarteritt så snart som mulig. Jo raskere diagnosen av sykdommen, desto raskere vil behandlingen bli foreskrevet. Så det vil være flere sjanser til å senke sykdomsforløpet betydelig.

For en nøyaktig diagnose utføres vanligvis følgende studier:

 • microangioscopy - studier av kapillærer, hvor konklusjoner trekkes om tilstanden til mikrosirkulasjon i et bestemt område av menneskekroppen;
 • Oscillography;
 • arteriography (angiografi) - et kontrastmedium injiseres i arterien, da er arterien røntgenstrålet. Studien av fartøyets tilstand, blodstrømning utføres, så vel som tilstedeværelsen og størrelsen av den patologiske prosessen er bestemt;
 • rheovasography - hastigheten på blodbevegelsen i ekstremiteterne er vurdert og okklusjonsnivået bestemmes;
 • Undersøkelse av hudtemperatur (termografi) - På de menneskelige temperaturfeltene er tilstedeværelsen eller fraværet av abnormiteter i et eller annet område av kroppen avslørt;
 • Doppler ultralyd (ultralyd) - ved hjelp av denne prosedyren vurderes tilstanden til vevet og det bestemmes hvor mye de har blitt forandret og deformert.

I tillegg oppdages tilstedeværelsen av mistenkte patogener (virus, sopp, infeksjoner). Og ta også andre ekstra tester.

Differensial diagnostikk

Aterosklerose kan være en av årsakene til endarteritt eller en uavhengig sykdom som ligner på symptomer. Blokkering av blodstrømmen i lemmer i dette tilfellet skyldes aterosklerotiske plakk

Ved hjelp av differensial diagnose leger utelukker vanligvis symptomlignende sykdommer for å levere den eneste riktige diagnosen. Oftest endarteritt er forvirret med aterosklerose. Og omvendt. Fordi tegn på utslettende endarteritt er svært lik tegn på aterosklerose. Men ved nærmere undersøkelse er disse to sykdommene svært forskjellige fra hverandre.

De viktigste forskjellene mellom aterosklerose av perifer fartøy fra endarteritt:

 1. Senere alder av sykdomsutbrudd. Aterosklerose rammer for det meste folk eldre enn 50 år. Endarteritt er verre for yngre mennesker.
 2. Med aterosklerose vokser symptomatologien mye langsommere enn med endarteritt.
 3. Med aterosklerose er de vaskulære lesjonene symmetriske, og for endarteritt er de asymmetriske.
 4. Ubliterende endarteritt i underekstremiteter begynner alltid med små kar, og går deretter over til store. Dessuten påvirker sykdommen venene. Aterosklerose begynner umiddelbart i store fartøy, og venesystemet påvirker ikke i det hele tatt.
 5. Aterosklerose påvirker bare underarmene. Endarteritt, spesielt i avansert stadium, påvirker alle lemmer.

Profesjonell behandling

Helt helbrede endarteritt på nåværende tidspunkt er umulig. Det er bare mulig å senke utviklingsgraden av sykdommen betydelig og redusere symptomene.

Det er ingen spesiell diett for pasienter med endarteritt. Du trenger bare å spise riktig, ikke overeat og gi opp alkohol. Det er også nødvendig å slutte å røyke og begynne å flytte mye.

Etter diagnose av sykdommen, må du umiddelbart begynne behandling av endarteritt. Først av alt utpeker en spesialist medisiner. Fysioterapi metoder og behandling med folkemessige løsninger er også vellykket brukt. I ekstreme tilfeller utføres kirurgisk inngrep.

Medisinering inkluderer:

 • Antispasmodic narkotika;
 • Vitaminer. Den mest nyttige for denne sykdommen er PP, B, C, E;
 • Blodfortynnere;
 • Antihistaminer.

For å forbedre blodsirkulasjonen i lemmer, utføres følgende fysioterapi:

 1. Ulike termiske behandlinger. Sauna, oppvarming, ozocerite applikasjoner og andre;
 2. Baromassazh. Setter føttene i et trykkammer med påvirkning av økt eller redusert trykk vekselvis;
 3. Forskjellige bad (varm, kontrastfarge, sennep, bar, etc.);
 4. elektroforese;
 5. Diadynamiske strømmer;
 6. magnetisk. Behandling med et høyfrekvent magnetfelt.

Hvis medisinering i kombinasjon med fysioterapi ikke hjelper eller gir en svak effekt, er en kirurgisk operasjon foreskrevet. Avhengig av omfanget av det berørte området kan det være nødvendig bypass (å skape en ekstra vei for sirkulasjonssirkulasjon omgå det skadede stedet av fartøyet ved hjelp av shunts), fjerne en del av arterien eller helt erstatte arterien med en protese. I tillegg kan pasienten måtte trombintimektomiyu. Dette er fjerning av trombus som blokkerer banen til arteriene.

Det mest ekstreme tiltaket - lem amputasjon. Det brukes kun når pasientens liv er truet.

Endarteritt er en svært alvorlig sykdom. Ikke medisinske. Alle prosedyrer og bruk av medisiner bør gjøres under streng overvåkning av en kvalifisert spesialist. Det anbefales ikke å starte behandlingen.

Behandling med folkemidlene

Folkemidlene kan bare hjelpe på svært tidlige stadier av sykdommen. Det er best å bruke dem i kombinasjon med medisiner foreskrevet av en spesialist.

Behandling av endarteritt med folkemidlene er utført ved hjelp av ulike urter og avgifter som bidrar til å styrke og gjenopprette veggene i blodårene og har antiinflammatoriske og rensende egenskaper.

Kan hjelpe til med å samle inn fra kamille, hulevekst, Johannesjurt, bjørkeknopper og kornsteg:

 • Det er nødvendig å blande urter i like deler og sette i en glassburk med et tett deksel. En st. l. Blandingen helle en liter kokende vann. Infuse omtrent en halv time. Drikk et glass om morgenen og om kvelden 30 minutter før du spiser. Du kan legge til en skje med honning til drikke. Denne blandingen renser fartøyene godt og øker deres elastisitet. Det er best å drikke i kurs. En måned å drikke, en måned - en pause.

En annen effektiv oppskrift:

 • 40 gr. hesteskytter, 60 g. fugl fjellklatrer, 100 gr. hagtorn. Halvparten av st.l. Blandingen helles ett glass kokende vann, blandes i 30 minutter. Drikk tre ganger om dagen for en ss. i 30 minutter. før måltider. Kurs - en måned.

Også godt i rensing av blodkar hjelper japansk Sophora, misteltein, dillfrø og immortelle.

I tillegg, for å rense kroppen og blodkarene, anbefales det å drikke sterk te med melk flere dager på rad. Et krus hvert par timer.

I rensing av blodårer kan hjelpe potet bouillon, samt en blanding av appelsiner og sitroner:

 • Orange og sitron finmal i en blender, legg til en teskje honning. Rør og fjern i en krukke. Spis tre teskjeer av blandingen en dag i en halv time før du spiser.

Har en betydelig effektivitet og bruk av blått jod:

 • En teskje stivelse fortynnet i 50 ml. vann, tilsett en teskje sukker og en liten klype sitronsyre. I 150 ml. koke for å helle blandingen. Avkjøl alt. Og etter hell en teskjef. 5% tinktur av jod. Drikk blandingen en gang daglig etter å ha spist en ss. I tillegg til å rense blodkar fjerner blått jod også kolesterol fra blodet, styrker immunforsvaret og hjertet.

Det bør brukes med stor forsiktighet denne blandingen, siden det kan forårsake en allergisk reaksjon. I dette tilfellet må du umiddelbart slutte å bruke.

Forebygging av en formidabel sykdom

For å minimere risikoen for sykdomsutbrudd eller forhindre utvikling i begynnelsen, må følgende regler overholdes:

 1. Avvis fra røyking og overdreven drikking;
 2. Ikke tillat frostbit og hypotermi av føttene;
 3. Fjern langvarig eksponering i rom med svært kalde eller svært høye omgivelsestemperaturer;
 4. Fjern fra kosten fettstoffer, skadelige, for skarpe eller for salt mat;
 5. Fjern overflødig vekt, da det gir en sterk belastning på underdelene;
 6. Gjør mer sport. Spesielt nyttig er lett å kjøre, svømme og sykle. Det anbefales også å ta lange turer i friluftslivet;
 7. Ikke glem å observere hygiene. Daglig er det godt å vaske føttene og ta vare på dem, bruk fuktighetsgivende eller nærende fotkrem;
 8. Beskytt føttene mot riper, blåmerker og andre skader;
 9. Velg bare komfortable og kvalitetssko. Benene må ikke klemmes i det, ikke svette eller føle seg kald. Og huden på beina skal puste.

Profylakse av endarteritt er spesielt viktig for de som allerede har blitt diagnostisert med denne sykdommen. Ved hjelp av de enkle regler som er nevnt ovenfor, kan man opprettholde helse i god stand i ganske lang tid.

Det viktigste er ikke å gi opp og ikke å starte en sykdom!

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt - Progressive nederlag av perifere arterier, ledsaget av deres stenose og utslettelse med utviklingen av alvorlig lemkemiskemi. Det kliniske kurset for utslettende endarteritt er preget av intermittent claudikasjon, smerte i lemmer, trofiske lidelser (sprekker, tørr hud og negler, sår); nekrose og gangren i lemmen. Diagnose av utslettende endarteritt er basert på fysiske data, resultatene av ultralyddopplerografi, rheovasografi og perifer arteriografi og kapillaroskopi. Konservativ behandling av utslettende endarteritt inkluderer medisinering og fysioterapi kurs; Kirurgisk taktikk inkluderer sympathektomi, trombendarterektomi, arteriell erstatning, shunting, etc.

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt er en kronisk sykdom i perifere kar, som er basert på utryddelse av små arterier, som er ledsaget av alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser i de distale delene av underbenet. Ubliterende endarteritt påvirkes nesten utelukkende av menn: forholdet mellom menn og kvinner er 99: 1. Obliterating endarteritt er en av de mest hyppige årsakene til lemmer amputasjoner hos unge ufrivillige menn.

Ubliterende endarteritt er noen ganger feilaktig identifisert ved utrydding av aterosklerose. Til tross for likheten av symptomer har disse to sykdommene forskjellige etiopathogenetiske mekanismer. Ubliterende endarteritt er vanligvis funnet blant unge (20-40 år), påvirker distale arterielle karene (hovedsakelig skinnene og føttene). Obliterating aterosklerose, som er en manifestasjon av systemisk atherosklerose, diagnostiseres i en eldre alder, er av utbredt natur og påvirker hovedsakelig store arterielle blodårer.

Årsaker til utslettende endarteritt

I vaskulær kirurgi og kardiologi forblir spørsmålet om årsakene til utslettende endarteritt kontroversielt. Rollen til smittsom-toksiske, allergiske, hormonelle, nervøse, autoimmune faktorer, påvirkning av patologien i blodkoaguleringssystemet vurderes. Sannsynligvis er etiologien til utslettende endarteritt multifaktorisk.

Det er kjent at en langvarig spastisk av perifer vaskulær predisponerer røyking, kronisk forgiftning, kjøling og frostskader ekstremiteter, forstyrrelser av perifer innervasjon av kronisk neuritt hoftenerveskader lem og t. D. Ifølge enkelte utvikling av obliterating endarteritis fremmer sykdom tyfus, syfilis, epidermophytia av føttene.

Mye betydning i etiologien om utrydding av endarteritt er gitt til nevropsykiatriske faktorer, et brudd på den hormonelle funksjonen av binyrene og kjønkirtler som fremkaller vasospastiske reaksjoner. Til fordel for den autoimmune mekanismen til utslettende endarteritt er utseendet av antistoffer mot det vaskulære endotelet, en økning i CEC, en reduksjon i antall lymfocytter.

Patogenese av utslettende endarteritt

I begynnelsen domineres utviklingen av utslettende endarteritt dominert av vaskulær spasme, som med lengre eksistens ledsages av organiske endringer i karets vegger: ved fortykning av deres indre membran ved parietal trombose. Som et resultat av langvarig spasme opptrer trofiske forstyrrelser og degenerative forandringer i vaskemuren, noe som fører til en innsnevring av arterienes lumen, og noen ganger til deres fullstendig utrydding. Lengden på den utrydde delen av fartøyet kan være fra 2 til 20 cm.

Sikkerhetsnettverket, som utvikler seg rundt okklusjonsstedet, sikrer ikke først funksjonelle behov av vev med trening (relativ sirkulasjonsfeil); i fremtiden utvikler den absolutte mangel på perifer sirkulasjon - intermittent claudication og alvorlige smerter oppstår ikke bare under gang, men også i ro. På bakgrunn av utslettende endarteritt utvikler sekundær iskemisk neuritt.

I samsvar med patofysiologiske endringer utmerker man 4 faser av utvikling av utslettende endarteritt:

 • 1 fase - utvikle dystrofiske forandringer i nevrovaskulære endinger. Det er ingen kliniske manifestasjoner, trofiske lidelser kompenseres av sivile sirkulasjon.
 • 2 fase - spasmer i blodkar, ledsaget av mangel på sikkerhetssirkulasjon. Klinisk manifesteres denne fasen av utslettende endarteritt av smerte, tretthet, kalde føtter, intermitterende claudikasjon.
 • 3 fase - utvikling av bindevev i intima og andre lag i vaskulærvegg. Det er trofiske lidelser, svekkelse av pulsering på arteriene, smerte i ro.
 • 4 fase - arterielle fartøy fullstendig utslettet eller trombosert Nekrose og gangren i lemmen utvikles.

Klassifisering av utslettende endarteritt

Ubliterende endarteritt kan forekomme i to kliniske former - begrenset og generalisert. I det første tilfellet påvirkes bare arteriene av underbenet (en eller begge); patologiske endringer beveger seg sakte. I generalisert form påvirkes ikke bare ekstremitetens kar, men de viscerale grener av abdominal aorta, aorta-bukets grener, cerebrale og koronare arterier.

Basert på alvorlighetsgraden av smertereaksjonen er IV-stadium av iskemi av underekstremiteter skilt med utslettende endarteritt:

 • Jeg - smertefullt syndrom i beina oppstår når du går i en avstand på 1 km;
 • IIA - før forekomsten av smerter i gastrocnemius muskler kan pasienten passere en avstand på mer enn 200 m;
 • IIB - før smerten begynner, kan pasienten passere en avstand på mindre enn 200 meter;
 • III - smertsyndrom uttrykkes når du går opp til 25 m og i ro
 • IV - ulcerative nekrotiske defekter på nedre ekstremiteter dannes.

Symptomer på utslettende endarteritt

Under obliterating endarteritis strekker trinn 4: ischemiske, trofiske forstyrrelser, ulcerativ nekrotisk, angrepet av koldbrann. Iskemisk symptom er karakterisert ved forekomsten av tretthet, kulde av føtter, parestesi, nummenhet i fingre, kramper i leggene og føttene. Noen ganger okklusiv sykdom begynner med fenomener som migrerer tromboflebitt (thromboangiitis obliterans, Buergers sykdom), forløper med dannelse av blodpropper i venene i den subkutane ben og fot.

I den andre fasen av utryddet endarteritt øker alle de ovennevnte fenomenene, det er smerter i lemmer under gangavløp - intermitterende claudikasjon, noe som tvinger pasienten til å gjøre hyppige stopp for hvile. Smertefulle opplevelser er konsentrert i musklene i skinnene, i området av såler eller tær. Beinets hud blir "marmor" eller cyanotisk, tørr; det er en senking av neglens vekst og deres deformasjon; tap av hår på beina. Pulsering på føttene på føttene er vanskelig eller fraværende på ett ben.

Det ulcerative nekrotiske stadium av utryddet endarteritt tilsvarer smerte i roen (spesielt om natten), muskelatrofi av bena, hevelse i huden, dannelse av trofasår på føttene og fingrene. Til den ulcerative prosessen blir ofte lymhangitt, tromboflebitt. Pulsering av arteriene på føttene er ikke bestemt.

I den siste fasen av utryddet endarteritt utvikles tørr eller fuktig gangren i underekstremiteter. Utbruddet av gangren er vanligvis forbundet med virkningen av eksterne faktorer (sår, kutt i huden) eller med et eksisterende sår. Foten og fingrene blir oftere rammet, mindre gangren sprer seg på vevet i underbenet. Utviklingen med gangren, forårsaker toxemi syndromet at legemet blir amputert.

Diagnose av utslettende endarteritt

For diagnostisering utslette endarteritis anvender en rekke funksjonstester (Goldflama, Shamova, Samuels, termometrisk sonde, etc.), undersøkte de karakteristiske symptomer (Opel plantar ischemi symptom, symptom klemfingeren, kne Panchenko fenomen) som gjør det mulig å åpenbare mangel av arterielle blodtilførsel til den lem.

Diagnosen av utslettende endarteritt er assistert av ultralyd av fartøy av nedre ekstremiteter, rheovasografi, termografi, kapillaroskopi, oscillografi, angiografi av nedre ekstremiteter. For å identifisere vaskulær spasme utføres funksjonelle tester - paranephalisk blokkade eller paravertebral blokk av lumbale ganglia.

Rheogrammet er preget av en reduksjon i amplituden, glattheten av bølgekonturene i lederne fra skinne og fot, og forsvunnet av ytterligere bølger. Dataene fra ultralydundersøkelser (dopplerografi, tosidig skanning) hos pasienter med utslettende endarteritt indikerer en reduksjon i blodstrømmen og gjør det mulig å avklare nivået av utsletting av fartøyet. Termografisk studie viser en nedgang i intensiteten av infrarød stråling i de berørte delene av lemmen.

Perifer arteriografi med obliterating endarteritis åpenbarer vanligvis innsnevring eller okklusjon av arterien og popliteal arterie-åpenhet med normal tibia aortakoronar-iliaca-femoral segment; Tilstedeværelse av et nettverk av små collaterals. Okklusiv sykdom er differensiert fra aterosklerotiske lesjoner, åreknuter, diabetisk makroangiopati, discogenic myelopati, smerter i bena forårsaket av artrose og artritt, skoliose, flate føtter, isjias.

Behandling av utslettende endarteritt

I de tidlige stadier av obliterating endarteritis utført konservativ terapi rettet mot karveggen spasmolysis, lindring av inflammasjon, forebygging av trombose og forbedring av mikrosirkulasjonen. I løpet av komplekse medikamentterapi anvendt spasmolytika (drotaverin, nikotinsyre), anti-inflammatoriske midler (antibiotika, antipyretiske midler, kortikosteroider), vitaminer (C, E, G), antikoagulanter (fenindion heparin) eller anti-blodplatemidler (pentoksifyllin, dipyridamol), og andre. De blir brukt vasaprostan intraarteriell infusjon eller alprostadil.

Når okklusiv sykdom effektivt fysioterapi og spa behandling (UHF, diadynamic strømninger, elektroforese, diatermi, ozokeritt bad, hydrogensulfid, radon, bartrær delte bad, fotbad, lokal), hyperbarisk oksygenbehandling. En forutsetning for effektiv behandling av obliterating endarteritis er et fullstendig opphør av røyking.

Kirurgi er indikert i trinn nekrotiserende endarteritis obliterans, smerte i ro, med alvorlige claudicatio intermittens IIB utstrekning. Alle inngrep i henhold okklusiv sykdom er delt inn i to grupper: smertestillende middel (forbedrer funksjonen av sikkerheter) og rekonstruktiv (gjenopprette sirkulasjonsforstyrrelser). Gruppen palliativ kirurgi inkluderer forskjellige typer sympathectomies: periarterial sympathectomy, lumbal sympathectomy thorax sympathectomy (for vaskulære lesjoner av armene).

Rekonstruktiv kirurgi i obliterating endarteritis kan omfatte poding eller protese arterie trombembolektomiyu, dilatasjon eller stenting perifere arterier, imidlertid sjelden utføres kun når en liten del av den karobstruksjon. Tilstedeværelsen av koldbrann er en indikasjon for amputasjon av lemmer segment (amputasjon av tærne, amputasjon, amputasjon av leggen). Isolerte nekrose fingrene med en klar delelinje kan du begrense eller disarticulation av phalanges necrectomy.

Prognose og forebygging av utslettende endarteritt

Scenariet for utvikling av utslettende endarteritt avhenger av overholdelse av forebyggende tiltak - eliminering av provokerende faktorer, unngåelse av lemmer, regelmessighet i løpet av legemiddelbehandling, dispensarobservasjon av vaskulær kirurg.

Med et gunstig kurs er det mulig å opprettholde en langsiktig remisjon og for å unngå progresjon av utryddet endarteritt. Ellers vil det uunngåelige utfallet av sykdommen være gangren og lemmer.

Hva er utslettende endarteritt?

Ublittering av vaskulære lesjoner i ekstremitetene er ikke den mest sjeldne sykdommen i vår tid. Derfor kan noen gjennomgå det. Derfor er det nødvendig å ha kunnskap om dette "forferdelige dyret" for å kunne forsvare seg selv. I ekstreme tilfeller, å vite hvilken spesifikk spesialist å søke hjelp.

Hva er det

Obliterating lesjoner av lemmer (fra latin oblitterare - sletting, utjevning) - sykdommer i sirkulasjons- og lymfatiske systemer, særlig på ekstremiteter. Inne i veggene av arterier, kapillærer, deres indre lag vokser, noe som fører til en reduksjon i fartøyets lumen, til sin delvise angrep. Dette er utryddet.

Årsaken er betennelse i endotelsjiktene i karet. Sammen er det blokkering av blodsirkulasjon og lymfestrøm. Det er en klassifisering av utslettende sykdommer, som er basert på lokalisering. Dermed er arteriene, venene og lymfatiske karene i ekstremiteter skilt ut.

Også utrydde sykdommer er medfødt og ervervet (inflammatorisk, dystrofisk). Slike betennelser er i de fleste tilfeller registrert hos menn i alderen 30-50 år. Hos kvinner er sykdommen sjelden.

De vanligste utslettende sykdommene er:

 • utløsende tromboangiitt / endarteritt;
 • utrydde aterosklerose.

Foto av utslettende endarteritt:

Symptomatologi av sykdommen

 • De tidligste symptomene på endarteritt som oppstår i pasienten er smertefulle opplevelser i foten, shin og tærområdet. Symptomer er karakterisert som nummenhet, et symptom på en "død finger" (et brudd på følelsen i fingrene), samt en følelse av varme eller brenning. Pasientene klager over at under bevegelse endres følelsen av varme til kaldt.
 • Ikke så ofte er det tilfeller der sykdommen stammer fra en migrerende flebitt. På pasientens fot (tilbake) Det er et kondensert område, en rødaktig farge. Etter en periode på to uker forsvinner den, etterlater en brun pigmentering på huden. Slike transformasjoner observeres over viktige venøse kar. For differensial diagnose er fraværet av åreknuter viktig.
 • Et klart synlig tegn på sykdommen er intermitterende claudikasjon. Pasienter i bevegelsesprosessen er skarpe smerter i kalvene, som sprer seg over beina opp og ned. Følgelig må pasienten halte og stoppe, der ubehag forsvinner.

Essensen av symptomet - i feil reaksjon av fartøyene, nemlig med motorbelastning, bør fartøyene av muskeltypen utvides, og de smalter. Pasienter klager også på blanchering og kaldhet i lemmen.

Ved mild sykdom kan ubehagelige opplevelser bare vises i begynnelsen av en tur. Etter at en persons kropp blir vant til slike belastninger og problemer med bevegelse, oppstår ikke. Det antas at i slike tilfeller utvikles sikkerhetstjenester (hjelpeskip) sterkt. I alvorlige tilfeller blir smerte en konstant følgesvenn av mannen. Pasientene må sitte om natten massere den berørte lemmen.

Videre på tåen, ved siden av spikeren dannes en liten "crimson speck". Gradvis blir større, det fører til gangrene.

Hvordan styrke veggene i blodårene og blodårene hjemme? Les i denne artikkelen.

Metoder for behandling

Den mest effektive behandlingen er i de tidlige stadiene av utryddet endarteritt av karene i underbenet. Men først må du forlate dårlige vaner. Det er bevist at når røyking stopper, reduseres smertefulle opplevelser.

Medisinsk og kirurgisk

For behandling av utryddet endarteritt i nedre lemmer, brukes ulike vasodilaterende legemidler, antispasmodika, heparinsalve som del av kompresser for eliminering av trombose. Og også:

 • Nikotinsyre. En positiv effekt er kombinasjonen med vitaminene i gruppe B. Legemidlet administreres intraarterielt inn i lårbenet.

Det er også en fysioterapi symptomer på endarteritt. Slike prosedyrer fører til en økning i effekten av medisiner, noe som muliggjør raskere kur av pasienter. I dette tilfellet brukes følgende fysioterapeutiske prosedyrer i sykluser:

 • elektroforese (stimulering av kroppen ved elektrisk strøm i rommet med innføring av medisiner, har en positiv effekt på hele kroppen som helhet).
 • ultrahøy frekvens (påvirkning på pasienten ved elektromagnetiske felt med ultrahøy frekvens, reduserer smerte, fjerner hevelse, hjelper i helbredelse av sår og brudd).
 • lydbehandling (vibrasjoner av partiklene i partiet, som forvandles til en termisk effekt på menneskekroppen, mens mikromassasje av vev finner sted, forbedrer blodsirkulasjonen og kroppens metabolske funksjoner).

For å utelukke vevhypoksi brukes et trykkammer (rom / "kammer", der et økt eller redusert trykk kunstig opprettes i forhold til atmosfærisk trykk) og innføring av oksygen under huden.

Det er kirurgiske behandlingsmetoder. For å eliminere effektene av spasmodiske ganglier (nerve noder), er det nødvendig å implementere Novocain blokkeringer og straks fjerne ganglia av sympatisk trunk på begge sider.

I tilfelle av mild manifestasjon av flebitt (betennelse i veggene av karene) produserer kirurgisk Rotasjon av det berørte området av karene for proteser eller shunting (det vil si, de skaper en måte at blodet kan omgå det berørte området, takket være den halvkule delen av lårarterien (oftere er det denne) til det berørte fartøyet).

På scenen av sykdommen, som diagnostiserer nærværet av gangrene i pasienten, er spørsmålet hevet om lem amputasjon for menneskets frelse.

Lær av denne artikkelen om hva som er blodkar trombose.

I hvilke tilfeller er passasje av ultralydsdopplerografi?

Folkets råd

Behandling med folkemessige rettsmidler for utslettende endarteritt kan også bidra til å lindre pasientens tilstand. Dekoksjoner på grunnlag av medisinske planter tjener som kilder til fordelaktige komponenter for pasienten. Så det anbefales å bruke:

 • blanding av sitron og honning inni;
 • en avkok av poteter (du trenger væsken som gjenstår fra matlaging poteter) i mengden ½ kopp, 3 ganger om dagen;
 • urte avkok, som inkluderer: St. John's wort, spidskommen, valerian, immortelle;
 • Effektiv er anerkjent og terapi med biergift, nemlig mottak av kongelig gelé.

Komplikasjoner av endarteritt

Den høye sannsynligheten for komplikasjoner av utslettende endarteritt eksisterer når unidimely appellere til en medisinsk organisasjon for hjelp. Sykdommen er diagnostisert i de sentrale stadiene, når sykdommen allerede er overført fra fasen av "smerte under gang" til scenen av "utviklet gangren".

De alvorligste konsekvensene er kirurgiske inngrep (som inkluderer postkirurgisk gjenoppretting) og lemmeramputasjoner.

Prognose og forebygging

En fullstendig utvinning og en gunstig prognose kan bare beregnes dersom anbefalinger fra medisinsk arbeidstaker er nøyaktig implementert, samt rettidig diagnose av sykdommen (dvs. i de tidlige stadier).

Forebyggende behandling er rettet mot å hindre utviklingen av gangrene med etterfølgende amputasjon av lemmen. Anbefalinger gitt av leger er som følger:

 • det er nødvendig å overvåke temperaturen på ekstremitetene, ikke å tillate deres superkjøling; Om nødvendig, bruk ullsokker;
 • Se nærmere på tilstanden til skoene. Den må være behagelig og fri;
 • Et viktig aspekt er hygiene av nedre ekstremiteter. Benene skal vaskes 2 ganger om dagen, ved hjelp av en kontrastdusj (skift varmt vann til kaldt og omvendt);
 • hudtilstanden er svært viktig. Det skal være tørt. Du kan behandle føtter med desinfeksjonsmidler og antibakterielle midler;
 • også trenger å inkludere i den daglige rutinen rolig spaserturer;
 • Det er nødvendig å nekte bruken av alkohol og tobakksprodukter.

Pasientens tilstand er justert, hvorpå sykdommens smertefulle manifestasjoner undertrykkes, og ettergivelsesintervaller øker.

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt er en autoimmun sykdom som rammer perifere arterier, da sykdommen utvikler seg, begynner innsnevringen av lumen og sirkulasjonsforstyrrelser. Denne sykdommen kalles også tromboangiitis eller Buerger's sykdom.

Under sykdommen er det ofte akutte perioder, som etterfølges av remisjon. Smalning av arteriene fører til et brudd i ekstremiteter av blodstrømmen.

I de første stadiene av sykdommen forårsaker mangel på arterielt blod ømhet i beina etter fysisk anstrengelse, men over tid får smerten en stabil karakter, langvarige ikke-helbredende sår, føttene på føttene kan oppstå på beina.

Sykdommen er mer utsatt for middelaldrende menn.

ICD-10 kode

Blokkende endarteritt i henhold til ICD 10 er inkludert i avsnitt I70 Aterosklerose. Inkluderer: arteriolosklerotisk sykdom, atherom, utslettende endarteritt eller endarteritt med deformitet. Ekskluderer: cerebral, pulmonal, koronar, mesenterisk form for aterosklerose.

ICD-10 kode

Årsaker til utslettende endarteritt

Ubliterende endarteritt har blitt studert av spesialister utilstrekkelig, derfor er det ikke mulig å fastslå årsakene til utviklingen. I første fase er det en stabil spastisk innsnevring av kapillærkarene i underekstremiteter, spesielt foten. Over tid, i de vaskulære veggene, modifisert av spasmer, begynner betennelse, som følge av hvilke indre vegger av fartøyet praktisk talt holder sammen, til de helt tetter trombosen.

Er mange eksperter av den mening som fører til sykdommen autoantistoffer (antistoffer som er produsert av immunsystemet til vev eller kroppens egne proteiner), som treffer en arterie, lansering av bindevev vekstprosessen.

Noen eksperter mener at utviklingen av utryddet endarteritt fører til røyking, hyppig hypotermi, stress.

I tillegg øker risikoen for skade, kroniske infeksjoner, nevritt.

Som sykdommen ble studert, identifiserte leger og forskere fire mulige årsaker til denne sykdommen:

 • Aterosklerose i ung alder
 • Infeksjoner (spesielt mykose), forgiftning
 • Krenkelse av blodpropp
 • Allergi mot tobakk

Leger identifiserte også andre faktorer som bidrar til fremveksten av utryddet endarteritt:

 • lidenskap for røyking eller drikking av alkohol;
 • forbli i en tilstand av langvarig stressende situasjon;
 • hyppig og langvarig avkjøling av føttene;
 • går i tette eller ubehagelige sko;
 • yrker assosiert med hyppig traumatisering av beina;
 • kroniske smittsomme sykdommer;
 • daglig misbruk av fettstoffer rik på kolesterol.

Symptomer på utslettende endarteritt

Obliterating endarteritt manifesteres hovedsakelig av svakhet i lemmer, veldig rask tretthet. Når en person er syk, kan man også merke seg sterk utmattelse etter lang tid eller gå, det er en følelse av at beina er "summende".

Med sykdomsprogresjonen blir huden på lemene avkjøl, det oppstår tørrhet. Ved begynnelsen av kalde ekstremiteter forekommer fra tid til annen, men så føles det ikke kaldt om personen ikke, selv om han er varmt påklædd eller i varmt vær.

Senere er det nummenhet, en følelse av kribling eller kravling. I forsømt form, når fartøyene allerede har gjennomgått betydelige endringer, varierer temperaturen på ekstremitetene betydelig fra den totale kroppstemperaturen.

På grunn av brudd på blodtilførselen blir lemmer bleke, kalde, fingrene blir blåaktig-røde og skarpt forskjellig i fargen fra resten.

Et annet symptom på sykdommen er økt svette av de berørte lemmer. I de siste stadiene er det smerter i skinnen, foten, noe som tvinger en mann til å hvile ofte mens han går. Et slikt symptom på språket til leger kalles intermittent claudication. Det er en kraftig nedgang i lumen av gastrocnemius-karene, noe som reduserer oksygen og næringsstoffer til vevet, noe som forårsaker kramper og alvorlig smerte.

Med avansert utslettende endarteritt reduseres ganghastigheten, en person kan overvinne en stadig kortere avstand.

Endringer påvirker også neglene, som blir blåaktige, bryter raskt, deformeres på grunn av underernæring.

Med utviklingen av sykdommen kraft arterielle pulsering på baksiden av foten blir redusert, noe som fører til alvorlige kramper, som innledningsvis berørte bare når han går, og senere i hviletilstand.

Hvis det ikke er noen behandling, fører sykdommen til hevelse og sår på huden. Det farligste symptomet ved utslettende endarteritt er nekrose av vev.

Karakteristisk symptom på utslettende endarteritt

Ubliterende endarteritt manifesteres først og fremst av nummenhet og følelse av tyngde i beina, spesielt etter en lang spasertur. På føttens hud er det ofte "goosebumps", en følelse av kulde, økt svette. I den kalde årstiden er lemmer veldig kalde og skadde.

Et karakteristisk symptom er kramper og alvorlig smerte i kalvemuskulaturen, etterpå er tilstanden normalisert.

Obliterende endarteritt og aterosklerose

Okklusiv sykdom påvirker de små arterier, uten dannelse av plakk, i motsetning til aterosklerose, som hovedsakelig påvirker store arterier og former på enkelte steder angjeldende kar aterosklerotisk plakk. Ved utjevning av endarteritt forekommer spasmer av hele arterien, observeres innsnevring av lumen, blodsirkulasjonen er vanskelig, mens sykdommen utvikler seg mye raskere enn aterosklerose.

Blokkende endarteritt og tromboangiitt

Obliterating endarteritt er også kjent som tromboangiitt. Menn får tromboangiitt ti ganger oftere enn den kvinnelige halvdelen av befolkningen. Gjennomsnittlig alder hvor sykdommen begynner å oppstå er 30-40 år, men det har vært tilfeller da sykdommen ble diagnostisert i 15-16 år.

Men i tillegg til de ovennevnte tegnene er pasientens hovedklager en skarp sårhet i kalvemuskulaturen som oppstår når man går, og til og med gjør en person stopper fra smerte.

Men tilbake til de opprinnelige tegn på sykdommen. Hvordan kan de bli gjenkjent?

Først bør du undersøke beinets hud: På de patologiske områdene er huden lysere enn de friske, og kan til og med ha en cyanotisk nyanse. Føler seg kald når du føler.

På mer avanserte stadier innen føttene og anklene er det dårlig helbredende sår, nekrotiske områder, som i tid kan skaffe seg utseende av gangren.

Den utrydderende endarteritt av karene i underdelene er betinget oppdelt i flere faser:

 • Den første fasen er iskemisk, som er preget av en senking av blodsirkulasjonen i lemmen. Symptomer på stadium I: en dynamisk voksende følelse av tretthet under gang, en følelse av periodisk nummenhet, utseendet av konvulsiv muskelforstyrrelser, kaldt i underkanten av bena.
 • Neste, den andre fasen - brudd på trofisme av vev (dårlig tilførsel av oksygen og ernæring til vev). Symptomer: Ubehag i beina øker, det er smerte og på grunn av dem - lameness. Huden på beina blir blåaktig, det oppstår tørrhet; Neglene endrer form, blir sprø og livløs.
 • Trinn III - Utseendet til nekrose og sår. Smerte i beina er tilstede hele tiden, spesielt når du ligger ned. Nedre lemmer minner merkbart, kalvemuskler reduseres. Det er sår, hovedsakelig i fingrene.
 • Stage IV - utvikling av gangrene. Dette skjer hvis pasienten ikke har forsøkt å behandle sykdommen.

Det finnes også varianter av utslettende endarteritt, avhengig av hvor ofte de smertefulle opplevelsene observeres:

 • Pasienten kan overvinne fra en til flere kilometer før han føler smerte i bena;
 • pasienten passerer ikke mer enn to hundre meter;
 • smerter vises etter 20-30 meter av den traverserte banen;
 • smerter er konstante, sår form på bena;
 • utvikler gangrenous lesjoner i lemmer.

Ubliterende endarteritt kan utvikle seg gradvis, i flere år eller raskt. Den siste aggressive varianten av utviklingen av sykdommen er farligst.

Obliterating endarteritt i nedre ekstremiteter

Den utrydderende endarteritt av nedre ekstremiteter fortsetter syklisk, dvs. Perioder med forverring av sykdommen erstattes av faser av midlertidig lettelse av alvorlige symptomer eller deres fullstendig forsvinning.

Vanligvis går sykdommen i kronisk form, men i sjeldne tilfeller observeres en akutt sykdom av sykdommen.

I de første stadiene av sykdommen er det ingen organiske endringer i arteriene, og vasospasmer kan forekomme. Over tid fører progressiv endarteritt til delvis eller fullstendig lukning av arterien, noe som resulterer i forverring av blodstrømmen og dannelsen av sår eller gangren.

Det er fem stadier av utvikling av utryddet endarteritt i nedre ekstremiteter:

 • Dystrofi av nerveender. På dette stadiet er blodstrømmen ikke forstyrret, arteriene (i sjeldne tilfeller venene) smalter litt. Det er ingen klar klinisk manifestasjon av sykdommen på dette stadiet.
 • Spasm i arteriene. På dette stadiet, er økningen i belastningen på sidegrenene av blodkar, noe som fører til forekomst av symptomer - tretthet i benene permanent merznuschie ben halthet kan opptre over tid.
 • Vekst av bindevev. På dette stadiet begynner alle lag av veggene på fartøyene å ekspandere aktivt, noe som forårsaker smerte ikke bare etter turgåing eller fysisk anstrengelse, men også i ro. I benens arterier blir pulsering betydelig redusert. Den tredje fasen av sykdommen anses å bli neglisjert.
 • Trombose (blokkering) av blodkar. På dette stadiet begynner irreversible prosesser - nekrose av vev, gangrene.
 • På dette stadiet begynner endringer å påvirke fartøyene til andre organer, spesielt hjertets og hjernens kar.

Les Mer Om Fartøyene