Årsaker, symptomer, diagnose og behandling av endarteritt

Fra denne artikkelen finner du ut: hvilken sykdom kalles endarteritt, hvilken patologi er farlig, hvordan den utvikler seg. Årsaker til utseende, karakteristiske tegn og komplikasjoner. Metoder for diagnostisering og behandling av utslettende endarteritt (dette betyr det samme som endarteritt), en prognose for utvinning.

Endarteritt er en kronisk betennelse i indre blodvegger (hovedsakelig perifere), noe som fører til innsnevring eller lukning av lumen (utslettelse) og forstyrrelser av blodtilførsel og gassutveksling i vev.

Stadier av endarteritt utvikling

Hva skjer i patologi? En avgjørende rolle i fremveksten av obliterating endarteritis spiller en autoimmun reaksjon. Under påvirkning av de komplekse årsaker (røyking, infeksjon, allergisk reaksjon) egen kroppen begynner å produsere antistoffer og aggressive lymfocytter for å ødelegge den indre foring av et sunt fartøy. Autoimmunitet er stabil krampe perifert (fjernt fra hjertet) arterier og arterioler (små blodårer), svekket permeabilitet, dannelse av mural trombi, forbedret vekst og regenerering av indre vaskulære membranceller.

Som et resultat øker det indre laget så mye at det helt dekker sin egen seng, forstyrrer blodforsyningen og gassutvekslingen i vev.

Patologi kan være lokalisert begrenset (for det meste - leggen og foten, på 89%) eller generalisert (lesjon av viscerale arteriene i den abdominale aorta, koronare og cerebrale kar, aortabuen, armer og hender), uavhengig av lokalisering prosessen utvikler seg og kjører uten fundamentale forskjeller. Det resulterte i alle fall blir sirkulatoriske lidelser og anoksi akutt vev (iskemi og angina i lesjoner i koronarkarene, hjerne-ischemi i lesjoner av cerebrale kar, og så videre D.).

Patologi er veldig farlig på grunn av utviklingen av alvorlige komplikasjoner. Etter utjevning av beinene i beina utvikles skarpe brudd på blodtilførsel, oksygen sult av vev (iskemi) og massedød av celler av mykt vev (nekrose).

Nekrose av vev forårsaket av endarteritt

Resultatet av den begrensede utslette endarteritis ben kan bli muskulær atrofi (muskel dysfunksjon), sår (hud-nekrose på grunn av oksygenmangel), koldbrann (nekrose og råtner vev) og amputasjon av lemmer på grunn av de toksiske effekter av råtnende kjøtt på hele kroppen.

Den generaliserte prosessen er farlig ved utvikling av akutt iskemi av en annen lokalisering - iskemisk berøring (med hjerneslagslesion), myokardinfarkt (med hjerteinfarkt).

Obliterating endarteritt av ben kan ikke helbredes helt, i de tidlige stadiene ved hjelp av medisinering og forebyggende tiltak (fullstendig avsluttende), det er mulig å stoppe videre utvikling av patologi og forhindre tilbakefall. I de senere stadier, når det er irreversible endringer i myke vev, blir utryddet endarteritt årsaken til amputasjon (fjerning av lemmen).

Behandling av patologi i alle stadier av sykdommen utføres av vaskulære kirurger (angio-kirurger).

Mekanisme for patologisk utvikling

Obliterasjon (lukking klaring) forekommer på stedet av fartøyets lengde fra 2 til 20 cm. Den kroppen forsøker å gjenopprette blodstrømmen til perifert vev, blir blodstrømmen fordeles over sidegrenen, som omgå de angrepne arterier eller arterioler. I begynnelsen er dette nok til å opprettholde ernæring og gassutveksling i vev.

Etter hvert som prosessen utvikler seg, blir de berørte karene større og blodsirkulasjonssystemet er ikke tilstrekkelig til å understøtte vitaliteten av vev og muskler.

Under påvirkning av iskemi (oksygen sult) er nerveendene involvert i prosessen (deres funksjoner er ødelagte - innervering av vev) og det perifere venøse nettverket. Typiske forandringer i venene med utslettende endarteritt - en forlengelse av sengen, noe som ikke har noe å gjøre med åreknuter.

Kronisk autoimmun betennelse i de vaskulære veggene fører til endringer i strukturen til de omkringliggende vevene, deres celler er degenerert (degenerative endringer, fibrose) og klemmer fartøyene fra utsiden, og smalker lumen sterkere.

Forskjeller i endarteritt og aterosklerose

På grunn av lignelsen av symptomer, blir utslettende endarteritt ofte forvirret med å utrydde aterosklerose. Imidlertid har patologi sine egne særegne egenskaper.

Obliterating endarteritt

Beskrivelse:

Okklusiv sykdom - en sykdom som hovedsakelig påvirker underekstremitetene fartøy, som fører til progressive sirkulasjonsproblemer, ofte ender med koldbrann. Sykdommen rammer de fleste middelaldrende og unge menn.

Symptomer på utblokkende endarteritt:

De viktigste spesifikke symptomer på og identifisere okklusiv sykdom er intermittent klaudikasjon: alvorlig smerte i leggen, noe som tvinger pasienten til å bremse farten og stoppe med jevne mellomrom måte. Etter en kort hvile forsvinner smerten og pasienten beveger seg på.

Årsaker til utblokkende endarteritt:

Etiologien til utslettende endarteritt er ikke fullstendig klarlagt, men faktorene som påvirker utviklingen av sykdommen identifiseres.

Behandling av blærende endarteritt:

I de tidlige stadiene av sykdommen er behandlingen overveiende konservativ. Ta medisiner, fysioterapeutiske prosedyrer er utformet for å fjerne spasmer i vaskulær veggen, forhindre trombusdannelse i fartøyets lumen, forbedre mikrosirkulasjonen. Til dette formål brukes flere grupper av stoffer:

Behandling av utslettende endarteritt

Behandling av utslettende endarteritt har tre hovedmål: 1) eliminering av predisponerende faktorer - regulering av arbeid og liv, regelmessig ernæring; 2) utelukkelse av påvirkninger som bidrar til fremveksten av arteriell spasmer, - Kjøling, lokal foci av kronisk infeksjon (fotsopp), forgiftninger, tvungen røykeslutt; 3) økt arteriell blodsirkulasjon ved å fjerne vasospasme og forbedre funksjonen av collaterals. For dette foreslås satt av midler og metoder, men man kan ikke behandle okklusiv sykdom mønster ved en hvilken som helst metode, bør behandlingen individualiseres og komplekse - kombinere konservative og operative metoder. De krever utholdenhet og utholdenhet fra det medisinske personalet.

Konservativ behandling av endarteritt utføres ved bruk av medisiner og fysioterapeutiske faktorer. En obligatorisk tilstand for konservativ behandling er et kategorisk forbud mot røyking, ellers er noen behandlingsmetoder ineffektive. Under sykdommens forverring skal behandlingen utføres i en sykehusinnstilling dersom sengestøtten observeres. Hovedprinsippene for konservativ behandling av endarteritt er som følger:
1) forebygging av utrydding av nye områder av arterier;
2) bruk av vasodilatatorer;
3) bruk av legemidler som reduserer koagulering og viskositet av blodet;
4) tiltak for å forbedre trofismen av vev som lider av iskemi;
5) bruk av analgetika for å lindre smerte;
6) lokal behandling av sår og gangrenøse steder;
7) bruk av antibiotika og sulfonamider for kontroll av sekundær infeksjon.

Fra medisinske midler til behandling av endarteritt er vitamin (B1, B2, B6, C, E, multivitaminer) mye brukt; hormonelle midler (dietylstilbestrol, testosteron propionat, metyltestosteron, hydrokortison, prednisolon); vasodilatorer (angiotrofin, depot padutin, tetamon, tifen, redergam, pahikarpin, nikotinsyre, Nospanum et al.); antikoagulantia (heparin, dicumarin, neodicumarin, pelentan, fenylen, etc.).

Ved behandling av endarteritt har intra-arteriell administrering av novokain med morfin, koffein og glukose funnet bred anvendelse. Påfør 0,5-1-2% oppløsninger av novokain i en mengde på 10-20 ml i en sprøyte med 1 ml 1% morfinoppløsning eller 1-2 ml 10% koffeinoppløsning.

I de tidlige stadiene vises bruken av UHF på lumbaleområdet, Bernard-strømmer, diatermi. Gitt tilstedeværelsen av iskemi av vevene i nedre ekstremiteter, ble innføringen av oksygen under huden på underbenet foreslått. Denne metoden har en mindre effekt, og i tillegg er den usikker, spesielt i perioden med forverring av sykdommen. Den ene er en utbredt behandling ved fremgangsmåten ifølge AV Vishnevsky, som kombinert perirenal novocaine blokkade med lokal påføring av salver Vishnevsky i form av langvarig oppvarming komprimerer hele lem, men som vist ved omfattende praktiske erfaringer, denne terapi kan brukes bare i forbindelse med andre behandlings aktiviteter. I noen tilfeller gir det en god effekt, spesielt hos unge pasienter, bruk av steroidhormoner hydrokortison og prednisolon.

Hvis konservative tiltak ikke raskt oppnår en merkbar remisjon, bør pasienten anbefales til pasienten til kirurgisk behandling. Det samme gjelder for pasienter med stadium III sykdom.

Kirurgisk behandling. Ingen av de kirurgiske metodene for behandling av utslettende endarteritt er ideell, men de tillater å redusere iskemien av vev i en annen grad i tilfeller som ikke kan behandles konservativt. Operative metoder kan deles inn i to grupper: Operasjoner som skal forbedre funksjonen av collaterals, og operasjoner som gjenoppretter hovedsirkulasjonen.

Den første gruppen operasjoner består av forskjellige typer sympathektomi (se). Den mest effektive lumbal sympathectomy, som på en pålitelig måte forstyrrer refleksbue av patologiske impulser og lindrer spasmer av perifere kar. Denne operasjonen er mest effektiv i de tidlige stadiene av sykdommen. En av de viktigste resultatene av denne operasjonen er forsvinner smerte eller en kraftig svekkelse av smerte. Ødem i lemmen forsvinner raskt, huden tar en normal farge. Sårene heler raskt, de nekrotiske områdene blir gradvis revet bort. Hudtemperaturen stiger i gjennomsnitt med 4-6 ° og holder på disse tallene i mange år.

den andre gruppen av operasjoner (gjenvinning av åpenhet store arterier) - trombendarteriektomiya, autoplastic substitusjon av arterier, protetikk det - rasjonelt bare i pasienter med okklusjon av en liten del av en stor beholder, når perifere deler av grenene er akseptabel, det vil si de opptrer for det meste i sletting av aterosklerose...

I nærvær av begrenset nekrose av fingrene utføres intensiv konservativ behandling for å forårsake restriksjon av nekrose, etter utseende av avgrensning av nekrotiske steder, blir de fjernet (nekrektomi). Med fuktig gangren produserer foten eller shineren en amputasjon av lemmen.

Behandling av utslettende endarteritt har tre hovedmål: 1) eliminering av predisponerende faktorer - regulering av arbeid og liv, regelmessig ernæring, vitaminisering; 2) eliminering av effektene som bidrar til forekomsten av en arteriell spasme - chilling, lokalfokus på en kronisk infeksjon (f.eks. Soppinfeksjon), rusmidler, spesielt røyking; 3) økt arteriell blodtilførsel ved å eliminere vasospasme og forbedre funksjonen av collaterals. For å løse dette siste problemet, har mange metoder og metoder blitt foreslått. Imidlertid er det umulig å behandle utslettende endarteritt med mal på en eller annen måte; behandling bør være individuell og kompleks - kombinere konservative og operative metoder. Det krever at legen og pasienten fortsetter å utholde og fortsette.

Konservativ behandling. Konservative metoder inkluderer medisinering og fysioterapi. Intravenøse infusjoner av 50-300 ml av en 3,5-5% løsning av natriumklorid ble mye brukt. Infusjoner av slike hypertoniske oppløsninger av natriumklorid eller sulfatmagnesia øker volumet av sirkulerende blod, reduserer dets viskositet og utøver en ekspanderende effekt på karene; Effekten av denne behandlingen er imidlertid kortvarig.

Sammen med bruken av narkotika med brom, har jod fått en viss popularitet behandling med vitaminer kompleks B (B1, B12, B6), polyvitaminer. Påfør også hormonell terapi (dietylstilbestrol, testosteron propionat eller metyltestosteron), til virkningsmekanismen som er nærme midler designet for å lindre spasme og vasodilasjon. Disse inkluderer stoffer som Depot-Padutin, angiotrofin, tetamon, tifen, redergam, nikotinsyre. Virkningen av disse stoffene er basert på deres evne til å redusere eksitabiliteten til vegetative ganglier, noe som fører til utvidelse av perifere kar og dermed reduserer smerte. Anbefalt bruk av antikoagulantia - pelentana, hirudin, dicumarin, fibrinolysin.

Intraarteriell administrering av novokain med morfin, koffein og glukose (NN Elanskii, AA Behelman) foreslås. Ulike konsentrasjoner av novokain anbefales - 0,5 til 2 og til og med 10%. For å forbedre den generelle metabolismen og øke sirkulasjonen i de tidlige stadier, er termiske prosedyrer, bad (barr, radon, svovel) nyttige.

I de tidlige stadiene nyttig anvendelse i lumbalregionen UHF, Bernard strømmer diatermirelatert ozokeritovyh applikasjoner og andre. Gitt den lavere lemiskemi vev foreslåtte innføring av oksygen inn i huden leggen. Denne metoden har liten effekt og er dessuten ikke trygg, spesielt i perioden med forverring av sykdommen.

Utbredt bruk av behandling ved metoden av AV Vishnevsky, som kombinerte Novocaine-blokkaden med lokal anvendelse av Vishnevsky-salven i form av langsiktig oppvarmingskomprimering på hele lemmen. Imidlertid, som vist av stor praktisk erfaring, kan denne terapi bare brukes sammen med andre terapeutiske tiltak.

AN Shabanov, C. J. Gudynskaya i noen tilfeller behandles vellykket pasienter med obliterating endarteritis trombangiticheskoy skjema anabole steroider -. Kortison, prednisolon, prednison, etc. Disse fremgangsmåter for behandling ikke kan antas å være spesifikk endarteriite, noe som bekreftes av de motstridende egenskaper ved hver av de foreslåtte preparater og metoder. Hvis konservative tiltak ikke kan raskt oppnå merkbar bedring, skal miste ingen tid til å ty til kirurgi. Det samme gjelder for pasienter med klart forsømte sykdommer. I begge tilfeller er det imidlertid nødvendig å fullt ut bruke midler til konservativ behandling som et tillegg til den operative.

Kirurgisk behandling. Ingen av de kirurgiske metoder for behandling av utslettende endarteritt er ideell, men de tillater i varierende grad å eliminere iskemien i vev som ikke kan behandles konservativt. Tallrike operasjonsmetoder kan deles inn i to grupper: Operasjoner som skal forbedre funksjonen av collaterals, og operasjoner som gjenoppretter hovedsirkulasjonen.

Den første gruppen består av forskjellige typer sympathektomi (se). Den mest effektive og trygge operasjonen på borderline og sympatiske ganglia. Lumbal ganglionectomy avbryter på trolig vis refleksbue av patologiske impulser og lindrer spasmer av perifere kar. Denne operasjonen er vist i de tidlige stadiene av sykdommen med uttalte spastiske fenomener. I preoperativperioden anbefales det at funksjonstester utføres i form av paraneurale og spesielt parvertebrale blokkeringer for å bestemme krampens spasmer. Forsvinnelsen av smerte og forbedring av kapillær sirkulasjon etter blokkering tillater å regne med et positivt resultat av operasjonen. Periarterial sympathectomy ifølge Lerish er den minst effektive. Denne operasjonen, tidligere svært populær, gir bare en kortsiktig effekt, som forklares av dens anatomiske urimelighet; I tillegg er mange komplikasjoner beskrevet i denne operasjonen. En lignende reseksjon av den vaskulære arterien ved DN Dumbadze, selv med fullstendig utrydding av den reseksjonerte delen av arterien, har gjentatte ganger forårsaket progressiv gangren i ekstremiteten.

Den operasjonelle teknikken til inngrep ved grensekroppen er godt utviklet. Ekstraperitoneal tilgang til grense ganglia er ledsaget av minimal traumer. Etter operasjonen åpnes collaterals - de fartøyene, som Lerich kalte fartøyene til den andre og tredje sirkulasjonsplanen (se Bandaging Blood Vessels). Store endringer forekommer i kapillærene. Med kapillaroskopi oppdages en økning i blodstrømmen til kapillærnettet, fargen på kapillærene blir lysere, og kapillærnettverket er tykkere, nye kapillærer vises. Små arterielle grener kommer tilbake til normal, deres blodtilførsel forbedrer, blodstrømmen blir homogen. I en rekke tilfeller øker amplitude av svingningene.

Et av de viktigste resultatene av disse operasjonene er forsvinning av smerte eller kraftig svekkelse av smerte. Ødem i lemmen forsvinner raskt, huden tar en normal farge. Sårene heler, de nekrotiske områdene blir gradvis revet bort. Hudtemperaturen stiger i gjennomsnitt med 4-6 ° og holder på høye tall i mange år. Kontraindikasjoner til lumbale ganglionektomi er endringer i hjernens kar, hjerter, alvorlig lungesykdom, rask prosess i legemet, raskt fremgang av nekrose, spesielt når infeksjonen slår sammen.

Operasjoner i den annen gruppe (gjenvinning av åpenhet av arterier) - trombendarterioektomiya, autoplastic substitusjon av arterier, det protese alloplastic materiale eller bypass-kirurgi (se Blodkar operasjon.) - rasjonell kun i pasienter med ventil lite område over ledningen når dets perifere deler og gren farbar, dvs. hovedsakelig med utrydding av aterosklerose. Utslett endarteritis karakteristiske vanlige vaskulære lesjon lemmer, mest uttalt i sin distale deler, slik at produksjonen av disse operasjonene kan ikke være effektiv, og ofte til og med farlig.

Amputasjon utføres i gangrenøse stadier av utslettende endarteritt. Når isolert nekrose av fingrene når det er avgrensning, ty til finger disarticulation. Hvis omfattende, er det mer progressive koldbrann i foten mest tilrådelig å gjøre osteoplastic amputasjon Gritti - Shimanovsky. Amputasjon av underbenet er ofte utilstrekkelig. Grensene for reaktiv hyperemi i huden etter fjerning av selen pålagt i 1-2 min., Ved roten av lemmer og til og med arteriografi ikke alltid gjør det mulig å nøyaktig bestemme den nødvendige grad av amputasjon av det nedre ben, og dyrkingen av den sistnevnte viser seg å være uholdbar. Etter en vellykket amputasjon er nødvendig å fortsette konservativ behandling, selv om på den andre enden er det ingen tegn til vaskulær sykdom, siden okklusiv sykdom (så vel som i aterosklerose) utelukker ikke muligheten for senere nederlag å redde lem.

Ubliterende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter: tegn og behandling

Obliterating endarteritt av karene i nedre ekstremiteter er en ekstremt farlig sykdom, som er ledsaget av en forstyrrelse av normal blodstrøm i bena. I mangel av behandling kan en slik sykdom føre til en masse komplikasjoner, inkludert nekrose og gangren. Derfor er rettidig diagnose og tidligere behandling så viktig. Så hvorfor oppstår sykdommen? Hva er hans første symptomer? Når skal jeg se en lege umiddelbart? Svar på disse spørsmålene vil være av interesse for mange lesere.

Hva er utslettende endarteritt?

Obliterating endarteritt av karene i nedre lemmer er en inflammatorisk sykdom av arterier av kronisk natur. Denne sykdommen er ledsaget av spasmer av blodkar, som følge av at normal blodsirkulasjon er forstyrret. Uten nok oksygen og næringsstoffer begynner vev på beinet å bli atrofisk. I avanserte tilfeller fører endarteritt til nekrose og gangren.

Ifølge statistiske data, blir utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter oftest diagnostisert hos middelaldrende menn, selv om sannsynligheten for sin utvikling hos kvinner heller ikke er utelukket.

De viktigste årsakene til sykdommen

Til tross for alle utførte studier, og til dags dato har det ikke vært mulig å fastslå nøyaktige årsaker til utviklingen av denne sykdommen. Det er kjent at utslettende endarteritt av karene i nedre lemmer begynner med en spasme av arterievegget, som et resultat av hvilken lommen blir smal. I fremtiden, betennelse i veggene og dannelsen av bindevev, som ytterligere bryter med prosessen med normal blodsirkulasjon.

Det er en hypotese at sykdommen er autoimmune av natur - en eller annen grunn immunsystemet begynner å produsere antistoffer som angriper vev av vaskulære vegger, forårsaker deres betennelse. Det er imidlertid ingen forklaring på årsakene til en slik feil i immunforsvaret.

Legene kunne imidlertid identifisere noen av risikofaktorene. Spesielt er utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter mye oftere diagnostisert hos røykere. Risikofaktorer inkluderer aterosklerose, infeksjoner av blodkar og omgivende vev og koagulasjonsforstyrrelser. Også folk som er utsatt for hyppig hypotermi er tilbøyelige til denne sykdommen. Risikoen for å utvikle sykdommen er mye høyere hos personer som minst en gang fikk frostbit av underekstremiteter.

De første tegn på sykdom

Sykdommen utvikler seg relativt langsomt, så folk tar sjelden oppmerksomhet til sine tidlige manifestasjoner. Så hva er de viktigste tegn på utslettende endarteritt? For det første er det som regel en sterk tretthet i beina. For det første er det forbundet med tung fysisk anstrengelse, men når sykdommen utvikler seg, oppstår tyngdekraften og ømheten selv med minimal fysisk stress.

Ofte klager pasienter på spasmer som vises, for eksempel mens de går. De varer ikke lenge, men de gjentas ofte, noe som medfører endringer i gangen - den syke personen begynner å halte seg.

Det er andre symptomer som følger med utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter. Bildet viser at huden på beina er hvit, og i senere stadier av sykdommen blir det en blåaktig nyanse. I forbindelse med brudd på blodsirkulasjonen endres temperaturen også - i begynnelsen blir huden litt kul og så veldig kald. I begynnelsen kan pulsen fremdeles følges, i senere stadier er den helt fraværende.

Forstyrrelser blir mer uttalt når den utryddsende endarteritt i nedre ekstremiteter utvikler seg. Fotografier av pasienter viser at huden opptrer trofasår og nekroseområder. Ofte blir det skadet vev smittet og betent, noe som ytterligere forverrer situasjonen. I mangel av behandling, taper pasienten helt evnen til å bevege seg - kramper og alvorlig smerte forstyrrer ham selv i ro.

Obliterating endarteritt: klassifisering og stadier av utviklingen av sykdommen

Selvfølgelig er det i dag flere klassifikasjonssystemer. Svært ofte utslettende endarteritt av kar er klassifisert avhengig av utviklingsstadiet. I moderne medisin er det vanlig å skille fem hovedfaser av progresjonen av denne sykdommen:

 • Ved første (innledende) stadium er fartøyets lumen innsnevret, men ikke mye, så sirkulasjonen er relativt normal. Sykdommen gir ikke noe ubehag eller synlige endringer, så det er ekstremt vanskelig å diagnostisere det på dette stadiet - pasienter søker rett og slett ikke hjelp.
 • I mangel av behandling, som skjer veldig ofte, går sykdommen inn i det andre iskemiske stadium. Lumen av fartøyene smalker kraftig, noe som fører til en betydelig forringelse av blodtilførselen. Pulsen på lemmer kan fremdeles følges, men pasientens tilstand er betydelig forverret. Det er en sterk tretthet og ubehag i beina, noe som forårsaker utseende av lameness. Ekstremiteten er kald til berøring. Forresten, det er på dette stadiet, oftest, og det er en diagnose.
 • Den tredje eller trofiske scenen ledsages av en grunnleggende forstyrrelse av normal blodsirkulasjon. På grunn av dette får ikke benene nok oksygen og næringsstoffer. Huden får en cyanotisk fargetone, hårene på beina begynner å falle ut, og neglene - å bryte og deformere. Sårhet blir mer uttalt. Disse symptomene indikerer et forsømt stadium av sykdommen, noe som ikke er så lett å takle.
 • Det fjerde stadiet kalles ulcerativ nekrotisk. På dette stadiet observeres fullstendig okklusjon av legemets kar, noe som resulterer i at absolutt alle legemets strukturer lider av mangel på næringsstoffer og oksygen, samt akkumulering av metabolske produkter. Benet er cyanotisk, kaldt til berøring, pulsen er ikke lenger håndterlig. Smerte i lemmen blir permanent - pasienten kan ikke lenger bevege seg normalt. På grunn av trofiske vevsforstyrrelser på beina begynner trophic ulcers å danne, som praktisk talt ikke helbreder og ofte blir inngangsporten til utsiden fra utsiden. Muskler i bena atrofi.
 • Hvis sykdommen ikke blir behandlet, fremmer sår og nekrose utviklingen av endrene i ekstremiteter. Tørr gangren er ledsaget av "tørking" av vev, noe som fører til at foten blir svart, deformerer, begynner vevet å dø. Det er mulig å danne en fuktig gangren, hvor dannelse og frigjøring i blodet av giftige stoffer blir observert. I en slik situasjon er den eneste mulige behandlingen amputasjon av den berørte delen av lemmen, da ellers nekrose vil spre seg raskt til andre vev.

Det bør umiddelbart noteres at endarteritt av karene i nedre ekstremiteter ofte utvikler seg gradvis, i måneder og til og med år, noe som gir tid til fullstendig diagnose og kvalitetsbehandling. Likevel er en rask, turbulent utvikling av sykdommen mulig, når bare et par måneder går fra en liten spasme av karene til utseendet av nekroseområder.

Grunnleggende diagnostiske metoder

Hvis du oppdager forstyrrende symptomer i kroppen din, bør du umiddelbart konsultere en lege. Kun en spesialist kan diagnostisere en "utslettende endarteritt". Diagnostikk innebærer flere grunnleggende trinn. Selvfølgelig vil legen først samle en komplett historie og gjennomføre en ekstern eksamen. I fremtiden vil det bli behov for ytterligere tester.

 • Angiografi består i studier av fartøy ved hjelp av røntgenstråler med foreløpig innføring av kontrastmedium. Denne prosedyren lar deg studere fartøyets tilstand, evaluere blodstrømmen, bestemme størrelsen på de berørte områdene.
 • Doppler ultralyd er en ultralyd som lar deg vurdere tilstanden til lem vev.
 • Termografi - studien av hudtemperaturen, som for denne sykdommen varierer.
 • Kapillaroskopi - en prosedyre som gjør det mulig å sjekke prosesser med mikrosirkulasjon av blod på denne eller den delen av kroppen.
 • Reovasography - lar deg måle blodbevegelsens hastighet i karene og vurdere graden av okklusjon.

I tillegg kan tester for ulike infeksjoner utføres. Først etter at alle data er samlet, kan legen utarbeide et tilstrekkelig behandlingsprogram.

medisinering

Kun legen vet hva de skal gjøre for pasienter med en diagnose av "utslettende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter". Behandlingen er primært rettet mot å prøve å normalisere blodstrømmen, samt eliminere de viktigste symptomene. Det er derfor pasienter foreskrevet medikamenter som fortynner blod, lindrer spasmer av blodårer, etc.

For å starte antispasmodika foreskrevne medisiner, særlig "Redergam", "Angiotrofin" nikotinsyre. Det er viktig med en slik sykdom ta vitaminkomplekser - er spesielt nyttige vitamin B, og vitamin E og askorbinsyre, som har en positiv effekt på tilstanden på karvegger. Som antiinflammatoriske midler brukes som regel "Cortisone", "Prednisone" og "Prednisolon".

Behandling av nedre ekstremitet utslett endarteritis innbefatter noen ganger mottak midler som forsinker prosessen av blodkoagulasjonen, spesielt legemidler som inneholder fibrinolysin eller pelentan. Forresten, i noen tilfeller er det hensiktsmessig å hirudotherapy (behandling med igler), men bare på legens indikasjon.

Fysioterapi og andre måter å bekjempe sykdommen på

Mange pasienter stiller spørsmål om hvordan å behandle utslettende endarteritt. Narkotikabehandling kan ikke være nok. Vanligvis inneholder behandlingsregimet noen gjenopprettingsprosedyrer.

Ganske god effekt gir forskjellige termiske prosedyrer, for eksempel diatermi, ozocerit-applikasjoner, tørr badstue eller lumbaloppvarming med UHF. Pasienter kan også tildeles elektroforese - en prosedyre som består i innføring av spesielt utvalgte medisiner mot bakgrunnen av et elektrisk felt. Gode ​​resultater er gitt ved baroterapi - pasientene er plassert i et spesielt kammer, hvor kroppen vekselvis blir utsatt for redusert og økt trykk. Effektive prosedyrer vurderes også ved bruk av ultralydutstyr.

En av de tilgjengelige og effektive metodene er hydroterapi. Badekar kan være generelt eller fot, varmt eller kaldt, avhengig av sammensetningen. Radioniske, hydrosulfuriske og barnebad anses å være ganske effektive. For føttene er det også noen ganger anbefalt å lage sennepoppvarming - det anbefales å bruke prosedyren om natten, hvorpå det er nødvendig å sette på ullsokker og vikle føttene godt under søvn.

Naturligvis anbefales det at pasienter skal gjennomgå sanatoriumbehandling minst en gang i året.

Kirurgiske behandlingsmetoder

Dessverre, ikke alltid medisiner og fysioterapi kan kvitte seg med en slik sykdom som utrydder endarteritt av karene i nedre ekstremiteter. Behandling kan også være kirurgisk. Beslutningen om å gjennomføre en operativ inngrep er tatt av en lege - det er tilrådelig hvis konservativ terapi ikke har forventet effekt, eller når sykdommen ble diagnostisert på et sent stadium.

Avhengig av pasientens tilstand, stadium og form av sykdommen, kan utryddet endarteritt i nedre ekstremiteter bli kurert på flere måter:

 • En prosedyre som kalles sympathektomi, anses som ganske effektiv. Dens essens er i fjerning av nervefibre, noe som stimulerer spasmen til de berørte karene på bena. I de tidlige stadiene kommer resultatene nesten umiddelbart - smerten forsvinner, sårene begynner å helbrede, og hudfargene vender tilbake til normal.
 • Ikke mindre effektiv er shunt-prosedyren, hvor doktoren syr et nytt kunstig fartøy rundt den berørte arterien.
 • I noen tilfeller kan legen beslutte å fjerne det berørte området av fartøyet, men dette er bare mulig hvis lengden ikke er mer enn 15 centimeter.
 • Mikrooperasjoner for å gjenopprette patensen av spasmodiske fartøy kan også utføres.
 • I tilfelle en fuktig gangrene utvikler, er en amputasjon nødvendig. Avhengig av omfanget av nekrose kan foten, skinnen eller til og med hele underbenet fjernes. Hvis det er mulig, prøver spesialister å holde benet i det minste til kneledd, da dette letter prosessen med ytterligere proteser.

Obliterating endarteritt: behandling med folkemidlene

Mange pasienter stiller spørsmål om det er mulig å rette situasjonen på egen hånd. Er det mulig å behandle utryddet endarteritt hjemme? Folk er selvsagt til stede. Men de kan bare brukes med samtykke fra den behandlende legen.

For eksempel, for å rense fartøyene og øke elastisiteten i vaskemuren, kan du bruke en spesiell urtekolleksjon. For fremstilling av et legemiddel er det først nødvendig å blande i like store mengder et gress av en hulebarn, blomster av en kamille, en Johannesjurt, og også maisstigmas og birk nyrer. En spiseskje av denne samlingen, hell 500 ml kokende vann, dekk med lokket og insister i 30 minutter. Etter dette må blandingen filtreres. Drikk ett glass to ganger om dagen, helst før du spiser. Behandlingsforløpet varer i omtrent en måned, hvorpå du kan gjøre en en måneders pause og fortsette behandlingen.

Også, noen folkemedisin menn anbefaler å drikke sterk te med melk, som perfekt renser både blodårene og kroppen som helhet. Denne drikken bør tas flere dager på rad. Du kan også drikke en liten del av avkokingen av poteter.

Hjelp til å rense blodårene og blod kan være sitrus. For å forberede medisinen må du male en appelsin og en sitron, bland med to ts honning, sett i en glassburk. Du bør ta tre teskjeer medikamenter en gang om dagen, ca 20-30 minutter før måltider.

En god medisinsk rengjør er mørk honning. Den daglige delen er 100 g. Det er små porsjoner hele dagen, skylles ned med varmt vann. Det er et annet biavlprodukt, som er kjent for sine medisinske egenskaper - det er kongelig gelé, som fjerner spasmen av blodkar og normaliserer sirkulasjonsprosesser. I sin rene form er det nødvendig å ta 20-30 mg kongelig gelé per dag, oppløsning under tungen.

I tillegg kan du lage spesielle fotbad. Med endarteritt vil haymouth være nyttig. Omtrent 300 gram søppel (du kan ta bare høy) plasseres i en veskepose, helles i 3 liter kokende vann og forlater i en time. Deretter legges infusjonen til fotbadet. Vann bør ha en temperatur på ca 39 grader. Hold føttene i det anbefales ca 20 minutter, om nødvendig å legge til varmt vann for å holde ønsket temperatur.

I hjemmet kan du også gjøre såkalte tørre bad, som også er nyttige for helsen. Først, på en hvilken som helst praktisk måte, må du varme opp to murstein - de må være varme, men ikke for mye, for ikke å forårsake brenning. Murstein er plassert på gulvet, og pasienten legger føttene på dem. Varm føttene dine i 30 minutter, og bruk ullsokker. Prosedyren er ønskelig å tilbringe natten og etter at den umiddelbart går i seng.

Igjen er det verdt å huske at du ikke i noe tilfelle bør forsøke å løse et slikt problem selv som utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter. Symptomer på denne sykdommen - dette er en god grunn til å se en lege så snart som mulig. Eventuelle metoder for hjemmeterapi bør først diskuteres med behandlingsspesialisten. Selvmedisinering kan ikke bare hjelpe, men forverre selv situasjonen.

Er det effektive forebyggende tiltak?

Behandling av utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter er en lang og vanskelig prosess. Og selv med bruk av alle midler til moderne medisin, er det ingen garanti for at sykdommen vil bli eliminert i de tidlige stadier. Det er mye lettere å prøve å forhindre utseendet eller tilbakefall av sykdommen. Selvfølgelig er det ingen stoffer som kan beskytte en person. Likevel reduserer overholdelse av noen enkle regler betydelig risikoen for å utvikle en så alvorlig sykdom.

 • Til å begynne med er det nødvendig å nekte røyking, alkohol og andre dårlige vaner, da de alle påvirker tilstanden til blodkar i varierende grad. Dette er spesielt viktig for røykere, siden stoffene som finnes i sigaretten, forårsaker en liten spasm av blodårer.
 • Det er nødvendig å rette opp kostholdet, fjerne det for fettstoffer, for krydret og salt mat.
 • Positivt på tilstanden til kroppen og spesielt fartøyene, vil påvirke sport. Legene anbefaler lett å løpe, svømme, sykle, lange turer.
 • Det er viktig å fjerne overflødig vekt, noe som skaper ekstra stress på beina.
 • Det er nødvendig å forsøke å opprettholde det mest behagelige temperaturregimet - bena skal hverken være for ofte overkjølt eller overopphetet. Om vinteren må du kle på været (ikke bruk skjørt med tynn strømpebukser ved lave temperaturer), og ikke misbruke solsenger, badstuer og bad.
 • Det er viktig å overholde hygieneglene, ta vare på beinets hud, om nødvendig, behandle det med beskyttende eller fuktighetsgivende kremer.
 • Nødvendigvis velg komfortabelt fottøy av naturlige stoffer som ikke vil klemme en fot og la en hud "puste". Selvfølgelig er det bedre å velge komfortable sko med lav stabile hælhøyttaler.

Hvis du er i fare, gå regelmessig til medisinske undersøkelser - sykdommen er mye lettere å kurere hvis den ble diagnostisert på et tidlig stadium.

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt Er en sakte utviklende vaskulær sykdom med den overordnede involveringen av arteriene i underekstremiteter i denne patologiske prosessen. I løpet av sykdommen oppstår en langsom nedgang i lumen av arterien, noe som fører til slutt å avslutte lukningen. I dette tilfellet begynner vevet til det organ som er involvert i prosessen å lide av mangel på blodtilførsel, noe som fører til gangrene (spontan nekrose).

Obliterating endarteritt er en systemisk sykdom, med en utbredt lesjon av bena. Denne sykdommen i medisinske sirkler ble kalt "en røykeres sykdom", og uten tilsynelatende grunn - det er virkelig en sammenheng mellom avhengigheten og denne patologiske tilstanden.

Obliterating endarteritt i nedre ekstremiteter

Den utrydderende endarteritt karakteriseres av et syklisk kurs, det vil si faser av forverring og velvære veksler mellom seg selv. Ofte utrydder endarteritt forekommer i kronisk form, men noen ganger er det også varianter av akutt utvikling. I begynnelsen av sykdomsutviklingen i fartøyveggen er det ikke registrert noen organiske endringer, i denne fasen kan bare spasmer av karene bli observert.

Under progresjonen av utslettende endarteritt forringes forsyningen av det biologiske vevet i det berørte området raskt, noe som fører til dannelse av sår på bena eller gangrene (oftere fingrene). Utviklingen av utryddet endarteritt av beina fortsetter i fem trinn.

♦ Stage 1 - dystrofi av nerveender. På dette stadiet, fartøyet (oftere arterien, men noen ganger skadet og årer) smalere litt. På grunn av dannelsen av collaterals, lever blodtilførselen nesten ikke. Denne scenen har ingen karakteristiske symptomer og en utprøvd klinikk, men utslettende endarteritt er allerede i rask utvikling.

♦ Stage to - spasmer av store arterier. Kollateralene som er dannet i første fase av utryddet endarteritt, klare ikke lenger med den raskt økende belastningen, slik at de første alarmerende symptomene opptrer: raskt voksende tretthet, følelse av kulde i bena, og senere blir også lameness forbundet. I andre trinn skal behandlingen påbegynnes umiddelbart.

♦ Trinn tre - rask vekst av bindevev. På dette stadiet begynner cellene i bindevevet av absolutt alle lag av veggen av karene i beina å vokse aktivt. Denne prosessen fører til at de smertefulle opplevelsene forstyrrer personen med utslettende endarteritt, ikke bare under bevegelsen, men også i ro. Pulsering i benens arterier er betydelig redusert. Denne tilstanden anses allerede for å være en forsømt fase av nedre lemmer arterier.

♦ Fase fire - total blokkering eller trombose av legene i lemmen. I denne fasen utvikles irreversible prosesser: nekrotiserende og gangren.

♦ Fase fem - disse endringene begynner å skje ikke bare i beinene på beina, men også i mange organer. På dette stadiet lider karene i hjernen og hjertet.

Obliterating endarteritt i overdelene

Obliterating endarteritt i øvre lemmer er mye mindre vanlig hos pasienter enn i nedre ekstremiteter. I de fleste manifestasjoner er klinikken den samme som den utrydderende endarteritt av bena. Stadiene som går gjennom den patologiske prosessen er nøyaktig det samme. I utgangspunktet merker den syke personen ikke noen endringer i sin helsetilstand, selv om sykdommen på dette tidspunktet allerede er i ferd med å utvikle seg. Senere begynner de første tegnene som skal varsle og bli en unnskyldning for en tur til legen. Denne følelsen av kulde i hendene, ubehagelig prikking, svakhet, rask tretthet. Etter en stund legges smerter av forskjellig intensitet og karakter til ovennevnte manifestasjoner.

Ofte oppstår smerte i smerte under utførelsen av enhver handling (husholdningsarbeid, løftevekter osv.), Og når den utrydderende endarteritt i hendene utvikler seg, blir smerten nesten et konstant symptom, som bekymrer en person til og med om natten. Hvis på disse allerede tilstrekkelig forsømte stadier sykdommen ikke blir behandlet, vises sår på huden, nekroseområder i vevet. Senere får sykdommen en systemisk karakter.

Obliterating endarteritt av årsaken

Ubliterende endarteritt er ennå ikke blitt undersøkt av spesialister i sin helhet, derfor er naturen av forekomsten dessverre ikke blitt fastslått. De fleste leger tror at utviklingen av denne sykdommen stimuleres av autoimmune antistoffer. De er årsaken til skade på veggene i arteriene, utløse prosessen med spredning av bindevev, på grunn av hvilket fartøyet og smalker. Mange forskere mener at utslettende endarteritt oppstår på grunn av regelmessig selvforgiftning med nikotin, hyppig hypotermi eller følelsesmessige sjokk.

Forløsende faktorer for sykdommen: røyking, vanlig hypotermi, som fører til langvarig spasmer av blodkar, frostbit av lemmer i anamnese. I tillegg til de ovennevnte faktorene, som øker risikoen for denne sykdommen, kan det forårsake traumatisk skade, kroniske infeksjoner, ulike nevritt, for å provosere utviklingen av patologi.

I et stort antall studier konkluderte leger og forskere at det er fire teorier for utvikling av utryddet endarteritt. Det første stedet er gitt til aterosklerotiske effekter (det vil si utviklingen av aterosklerose selv i ung alder). På andreplass er smittsomme og giftige stoffer (forskjellige infeksjoner, inkludert mykoser). Tredje plass var opptatt av patologiske endringer i blodkoagulasjonssystemet. Den siste årsaken er tobaksallergi (overfølsomhet for komponentene i tobakkrøyk, som en person ikke engang kan gjette om).

Obliterating endarteritt symptomer

Den aller første klokken, som skal tiltrekke seg oppmerksomhet mot seg selv, er svakhet i ekstremiteter og rask tretthet. En pasient med utslettende endarteritt begynner å legge merke til at han blir stadig mer trøtt etter en lang tur eller stående, noe som gir inntrykk av at beina hans er "summende". Beinets hud blir kold og tørr med tiden. I begynnelsen er kalde øyeblikksbilder episodiske tilfeller, og senere kommer denne følelsen ikke til å ligge i varme sokker eller under et teppe.

Personen ser økt chilliness av føttene, som gjør seg varm sko selv i den varme årstiden. Periodisk begynner en person å bekymre seg om nummenhet av skadede lemmer, en følelse av svakt prikking eller kryp.

Med tidenes gang, når prosessen har oppnådd et langvarig kurs, og fartøyene gjennomgikk betydelige endringer, og hemodynamikk led, begynner temperaturen på beina å skille seg skarpt fra kroppstemperaturen. Redusere blodstrømmen fører til at bena blir blek og kald, mens tærne på beina er skarp i fargen fra hele foten. De får en cyanotisk eller til og med en blå-rød fargetone. For å beskytte pasienten bør også styrket separasjon av svette på de skadede lemmer.

Ved senere stadier av sykdommen føles en person ganske sterk smerte i foten, skinnen. Ubehagelige opplevelser tvinge pasienten til å ta pust mens han går og vente til smerten senker seg. Dette symptomet kalles intermittent claudication. Beholderne til gastrocnemius musklene er sterkt smale, noe som gjør det vanskelig å levere vev med oksygen. Resultatet er en spasme som forårsaker smerte. Under hvilen (når stoppet) krever benmuskler mindre oksygen, blodtilførselen øker, spasmen forsvinner og smerten forsvinner.

Da utslettende endarteritt utvikler seg, reduseres avstanden og ganghastigheten. Endringer gjøres også i neglene - de blir cyanotiske, sprø, utsatt for deformasjon på grunn av dårlig næring av neglenglasset. Hvis en person utvikler obliterende endarteritt, blir klinikken supplert med en sterk reduksjon i intensiteten av pulsering av arteriene i fotens dorsum. På dette stadiet begynner kramper når de går, og senere blir de forstyrret allerede i rolige omgivelser. Hvis du ikke behandler utslettende endarteritt på dette stadiet, begynner ødem å danne, og deretter sår på huden. Nekrotisering av vevet er den mest alvorlige og farlige manifestasjonen.

Obliterende endarterittbehandling

Hvis det på grunnlag av utviklede manifestasjoner i en person som mistenkes for utryddet endarterittdiagnose, ikke vil være vanskelig arbeid. Nå kan legene bekrefte sykdommen med de nyeste diagnostiske verktøyene som gjør det mulig å fastslå graden av skade på fartøyets vegg.

Dopplerografi (diagnostisk metode med bruk av ultralyd) har fått nok popularitet i vår tid. I tillegg til denne metoden er volumetrisk sphygmografi, kapillaroskopi, rheovasografi, plethysmografi, dupleksskanning av fartøy, mye brukt. Alle disse metodene er ganske informative, rimelige og enkle. Også den store fordelen er atraumaticiteten og muligheten til å gjennomføre en studie, ikke bare på sykehuset, men også i ambulant innstilling. Utelukkende i stasjonære forhold utføres røntgenkontrastangiografi. Hvis legen er i tvil, utpeker han flere studier. Av de ekstra studiene er metoder som Volls diagnose, vegetativ-resonans diagnostisk studie vanlig.

Legen kan utpeke en person med mistanke om utslettende endarteritt og et sett med studier. Hvis hovedmålet er å finne ut når prosessen har begynt å utvikle seg og hvilke endringer som allerede er gjort i vev, foreskrives ultralyddiagnostikk i forbindelse med digital radiografi. Hvis du trenger å vite alt om energikanaler, vil en spesialist alltid motta pulsdiagnostikk for å hjelpe en spesialist. Denne metoden vil hjelpe til med riktig tildeling av terapi til hver pasient individuelt og i samsvar med graden og alvorlighetsgraden av den utviklende utslettende endarteritt.

Hvis en person er oppmerksom på hans helse og endringer i helsen, i begynnelsen av utviklingen av denne sykdommen, vil en svært sensitiv og informativ metode - vegetabilsk resonansdiagnostikk - bidra til å bekrefte diagnosen i første etapper. Det vil bidra til å oppdage mangel eller omvendt redundansen til den ledende meridianen. Og for å lære i alle detaljer, hvilke prosesser som skjer på en bestemt del av kroppen, vil termografi hjelpe.

Diagnose ved hjelp av Volls metode bidrar til å etablere årsaken og effekten av utseendet av en patologisk tilstand, for å finne patogener (bestemmer forekomsten av virale, bakterielle midler og sopp). Denne metoden er elektropunkulær. Hvis legen trenger å finne ut hvilke endringer i sykdommen som har blitt opplevd av andre organer, vil han foreskrive kliniske og biokjemiske analyser.

For å behandle utryddsende endarteritt er det nødvendig å begynne ved de første manifestasjonene, som i senere stadier er det umulig å oppnå gjenoppretting. Så snart de første tegnene (kaldt snap, prikking, tretthet i lemmerne), er det nødvendig å ta tiltak.

Det første du trenger for å bli kvitt utviklingen av utslettende endarterittfaktorer: røyking, hypotermi, drikking, da alt dette fører til krampaktige kar. Det er nødvendig å beskytte de berørte lemmer: unngå skader, skader, bruk sko større enn vanlig (det bør ikke komprimere foten og være tørr). Du bør også begynne å bruke sokker selv om sommeren og nøye observere hygiene i bena dine. Lemmer med utslettende endarteritt skal vaskes to ganger om dagen i varmt vann ved hjelp av såpe. Hvis du begynner å bekymre svette på føtter, som ofte er i denne sykdommen, etter hygieniske toaletter må tørke føttene med en bomullsdott dynket i 70% alkohol.

Etter at de ugunstige faktorene har stoppet effekten, begynner de å virke med rusmidler som eliminerer spasmer: spasmolytiske og ganglionblokkere. Blant antispasmodik bruker Halidor, No-shpu, Vazodilan, blant ganglioblokatorov - Hexony, Diprofen. Halidor brukes vanligvis oralt, i eksepsjonelle tilfeller av alvorlige tilfeller injiseres det i blodåren, arterien og muskelen. Standarddosen er et hundre milligram etter et måltid hver seks til åtte timer. Han er utnevnt til 14-21 dager. Kurset gjentas etter skjønn fra legen. Men-shpu med utslettende endarteritt administreres vanligvis oralt to ganger daglig ved 0,04-0,08 gram. På sent stadium av sykdommen kan legen foreskrive en intraarteriell injeksjon av dette legemidlet i kroppen. For injeksjon, ta en 2% løsning av No-shpa i mengden av to til fire milliliter per skudd. Det er viktig å vite at No-shp er strengt forbudt å bruke hos pasienter med samtidig glaukom og prostatahypertrofi.

Hexonium administreres enten oralt, eller under huden eller i muskelen. Det er foreskrevet inne som en løsning eller som et pulver (0,1-0,25 gram). Parenteralt administreres to prosent HEXONIUM i 0,01-0,03 gram. Etter introduksjonen av stoffet skal personen ligge i minst en time. Vanligvis er legemidlet foreskrevet for kurs på 7-21 dager, så tar de en pause i en måned og gjentar behandlingen med stoffet igjen.

Diprofen er et middel som kan bidra til å redusere smerte og stabilisere blodsirkulasjonen. Ta det oralt to ganger om dagen. Dosering er valgt under hensyntagen til utviklingsegenskapene til utslettende endarteritt, vanligvis er en til fire tabletter av legemidlet nødvendig for en dose. Avlastningen kommer på slutten av den første uka med terapi med dette legemidlet. Varighet på ett kurs er ikke mer enn tjue dager. Pasienten må advares om at ved behandling av diprofenom kan det oppstå ubehagelige symptomer: døsighet i munnhulen, svak svimmelhet, kvalme om morgenen. Disse effektene krever ikke ytterligere behandling og passerer seg selv.

Med intensiv smerte som følger med utslettende endarteritt, vises en introduksjon til terapiregimet av smertestillende midler. Hvis smerten er svært alvorlig, er intra-arteriell administrasjon av 1% Novocain, en epidural blokkering.

Det er nødvendig å bruke desensibiliserende legemidler i behandlingen av utslettende endarteritt. Ofte gjelder Tavegil, Pipolphen, Suprastin. Vanligvis er daglig mengde Tavegil to milligram. Den daglige dosen er delt med to ganger. Om nødvendig kan dosen økes til seks milligram. Hvis legemidlet injiseres, gi to milligram to ganger om dagen. Det er viktig å vite: når du behandler Tavegil, kan alkohol og rusmidler basert på alkohol (tinkturer, sirup) ikke brukes. Pipolphen skal administreres i en minimal dosering, noe som gir den ønskede effekten. På innsiden er legemidlet foreskrevet til tjuefem milligram en gang om dagen. Hvis det ikke er noen effekt, kan du drikke en dobbel dose, delt inn i to doser i intervaller på tolv timer. I en vene administreres Pipolphene i en dose på 12,5 milligram til 25 milligram. Begynn med den laveste dosen, injiser en gang hver sjette time, og bare ved ineffektivitet øke mengden av midler per injeksjon og forkort tiden mellom administrasjoner til fire timer. Pasienten skal advares om at under behandling av utryddet endarteritt med dette legemidlet kan det være døsighet, synshemming, noe psykomotorisk agitasjon. Hvis bivirkninger manifesterer for mye, bør behandlingen avbrytes og legemidlet erstattes med et annet. Den daglige dosen av Suprastin kan nå hundre milligram. Vanligvis tar stoffet tre til fire ganger om dagen for en tablett. Intravenøst ​​administreres Suprastin kun i alvorlige tilfeller. En dag gjør en eller to injeksjoner av en milliliter av legemidlet. Spesielt forsiktig, dette legemidlet er foreskrevet for folk i alderen, personer som har en historie med leversykdom, nyreproblemer.

For å forbedre blodreologi, Polyglukin, Nikotinsyre eller Acetylsalisylsyre, Reopoliglyukin, administreres. Reopoliglyukin og Polyglukin brukes, idet man tar hensyn til de individuelle karakteristikkene ved utilsiktet endarteritt i en bestemt pasient. Før du legger en dropper med disse stoffene, må en person gjøre en hudtest, siden det er mulig å utvikle en allergi. Den foretrukne administreringsmåten for nikotinsyre er intravenøs, da injeksjoner i muskelen og under huden er ekstremt smertefulle. For behandling av denne patologien brukes en prosent syre, en gang daglig, en milliliter administreres. Før du gjør den første injeksjonen, bør en person advare om at han kan ha en følelse av varme. Denne reaksjonen på stoffet er helt normal og til slutt går uten å kreve noen behandling. I stedet for de nevnte legemidlene kan acetylsalisylsyre foreskrives som et reologi som forbedrer blodprodukt på grunn av begrensninger i budsjettet. Det er ikke et stoff av valg på grunn av flere bivirkninger ved langvarig bruk. Dette stoffet kan forårsake utvikling epigastrisk smerte, sårdannelse, avføring lidelser, anorexia, redusert blodplate-fraksjonen, leverdysfunksjon, nyre. Hun er full av en tablett om dagen i lang tid.

I tillegg til ovennevnte legemidler trenger pasienten nødvendigvis innføring av legemidler som virker for mikrosirkulasjon: Angiotrophin, Depo-Padutin. Angiotropinutslettende endarteritt behandles ikke mer enn ti dager, injiser hver dag en til to milliliter medisinering. Depot-Padutin virker på samme måte som angiotropin, men lenger. Det injiseres i muskelen hver dag eller annenhver dag. Forty virkningsenheter av stoffet kreves per injeksjon. Pasienter med overfølsomhet administreres tjue virkningsenheter annenhver dag. Varigheten av behandlingen med dette legemidlet er fire til seks uker. Hvis sykdommen begynte å bli behandlet allerede i forsømt form, er varigheten av injeksjonene flere måneder (ordningen - annenhver dag). Det er umulig å kaste Depot-Padutin kraftig - daglig dose bør reduseres sakte.

Antikoagulasjonsbehandling er også av stor betydning. Tilordne med obliterativ endarteritt Fibrinolysin, Heparin, Streptoliasis. Fibrinolysin og heparin injiseres i venen sammen. Tyve til førti tusen enheter Plasmin handling tilsettes til oppløsning av natriumklorid (isotonisk!), Og deretter innføres i en blanding av heparin i en dose på to ganger mindre enn Fibrinolizin. En dråper justeres til en hastighet på ti til tolv dråper i seksti sekunder, og med normal ledningsevne økes infusjonshastigheten til 20 dråper. Varigheten av behandlingen bestemmes av legen. Hvis under infusjon i mennesker blandinger vises bivirkninger (temperaturøkning, abdominale smerter, utslett, smerte i de berørte årer), blir tilførselshastighet reduseres og gi en drikk antihistaminer. Hvis bivirkningene er alvorlige, avbrytes administrasjonen.

Ved utslettende endarteritt er det obligatorisk å ta vitaminer (B, E, C). Hva slags vitaminer er nødvendig og i hvilke doser bestemmer legen. I tillegg til terapi med rusmidler behandles utslettende endarteritt ved hjelp av kvantemoterapi. Nå er prosedyren mye brukt, bestående av bestråling av blod med ultrafiolette stråler, intravaskulær bestråling ved hjelp av en laser. Disse metodene reduserer evnen til erytrocytter til å aggregere, redusere ESR, viskositet, øke tilførselen av vev med oksygen og som en konsekvens eliminere hypoksi. Nok dyrt, men en effektiv måte å behandle denne patologien på er plasmosorption med plasmaferese. Under prosedyren blir blod ekstrahert fra kolesterolet, lipoproteiner, noe som fører til slike positive effekter som forbedring av mikrosirkulasjon og hemodynamikk.

Hvis alle konservative metoder blir prøvd, og den ønskede effekten ikke oppnås, ty til kirurgisk inngrep. Under operasjonen virker kirurger på sympatiske ganglia, binyrene eller direkte på det berørte karet.

Prognosen for livet i alt avhenger av ytelsen og ansvaret til den syke personen. Dersom den oppfyller alle anbefalingene, avtaler legen din regelmessig gjennomgå medisinske undersøkelser fire ganger i året, mottar den anti-tilbakefall terapi, det åpner for en lengre periode av remisjon og for å opprettholde tilfredsstillende drift av berørte lem utslett endarteritis.

Les Mer Om Fartøyene