Årsaker, symptomer, diagnose og behandling av endarteritt

Fra denne artikkelen finner du ut: hvilken sykdom kalles endarteritt, hvilken patologi er farlig, hvordan den utvikler seg. Årsaker til utseende, karakteristiske tegn og komplikasjoner. Metoder for diagnostisering og behandling av utslettende endarteritt (dette betyr det samme som endarteritt), en prognose for utvinning.

Endarteritt er en kronisk betennelse i indre blodvegger (hovedsakelig perifere), noe som fører til innsnevring eller lukning av lumen (utslettelse) og forstyrrelser av blodtilførsel og gassutveksling i vev.

Stadier av endarteritt utvikling

Hva skjer i patologi? En avgjørende rolle i fremveksten av obliterating endarteritis spiller en autoimmun reaksjon. Under påvirkning av de komplekse årsaker (røyking, infeksjon, allergisk reaksjon) egen kroppen begynner å produsere antistoffer og aggressive lymfocytter for å ødelegge den indre foring av et sunt fartøy. Autoimmunitet er stabil krampe perifert (fjernt fra hjertet) arterier og arterioler (små blodårer), svekket permeabilitet, dannelse av mural trombi, forbedret vekst og regenerering av indre vaskulære membranceller.

Som et resultat øker det indre laget så mye at det helt dekker sin egen seng, forstyrrer blodforsyningen og gassutvekslingen i vev.

Patologi kan være lokalisert begrenset (for det meste - leggen og foten, på 89%) eller generalisert (lesjon av viscerale arteriene i den abdominale aorta, koronare og cerebrale kar, aortabuen, armer og hender), uavhengig av lokalisering prosessen utvikler seg og kjører uten fundamentale forskjeller. Det resulterte i alle fall blir sirkulatoriske lidelser og anoksi akutt vev (iskemi og angina i lesjoner i koronarkarene, hjerne-ischemi i lesjoner av cerebrale kar, og så videre D.).

Patologi er veldig farlig på grunn av utviklingen av alvorlige komplikasjoner. Etter utjevning av beinene i beina utvikles skarpe brudd på blodtilførsel, oksygen sult av vev (iskemi) og massedød av celler av mykt vev (nekrose).

Nekrose av vev forårsaket av endarteritt

Resultatet av den begrensede utslette endarteritis ben kan bli muskulær atrofi (muskel dysfunksjon), sår (hud-nekrose på grunn av oksygenmangel), koldbrann (nekrose og råtner vev) og amputasjon av lemmer på grunn av de toksiske effekter av råtnende kjøtt på hele kroppen.

Den generaliserte prosessen er farlig ved utvikling av akutt iskemi av en annen lokalisering - iskemisk berøring (med hjerneslagslesion), myokardinfarkt (med hjerteinfarkt).

Obliterating endarteritt av ben kan ikke helbredes helt, i de tidlige stadiene ved hjelp av medisinering og forebyggende tiltak (fullstendig avsluttende), det er mulig å stoppe videre utvikling av patologi og forhindre tilbakefall. I de senere stadier, når det er irreversible endringer i myke vev, blir utryddet endarteritt årsaken til amputasjon (fjerning av lemmen).

Behandling av patologi i alle stadier av sykdommen utføres av vaskulære kirurger (angio-kirurger).

Mekanisme for patologisk utvikling

Obliterasjon (lukking klaring) forekommer på stedet av fartøyets lengde fra 2 til 20 cm. Den kroppen forsøker å gjenopprette blodstrømmen til perifert vev, blir blodstrømmen fordeles over sidegrenen, som omgå de angrepne arterier eller arterioler. I begynnelsen er dette nok til å opprettholde ernæring og gassutveksling i vev.

Etter hvert som prosessen utvikler seg, blir de berørte karene større og blodsirkulasjonssystemet er ikke tilstrekkelig til å understøtte vitaliteten av vev og muskler.

Under påvirkning av iskemi (oksygen sult) er nerveendene involvert i prosessen (deres funksjoner er ødelagte - innervering av vev) og det perifere venøse nettverket. Typiske forandringer i venene med utslettende endarteritt - en forlengelse av sengen, noe som ikke har noe å gjøre med åreknuter.

Kronisk autoimmun betennelse i de vaskulære veggene fører til endringer i strukturen til de omkringliggende vevene, deres celler er degenerert (degenerative endringer, fibrose) og klemmer fartøyene fra utsiden, og smalker lumen sterkere.

Forskjeller i endarteritt og aterosklerose

På grunn av lignelsen av symptomer, blir utslettende endarteritt ofte forvirret med å utrydde aterosklerose. Imidlertid har patologi sine egne særegne egenskaper.

Endarteritt: tegn, diagnose, kurs og arrestasjon av sykdommen, forebyggende tiltak

Endarteritt er en kronisk inflammatorisk sykdom i sirkulatoriske arterier, noe som fører til nedsatt blodsirkulasjon, og senere - til fullstendig lukning av lumen og dannelse av gangrene.

Ofte brukes termen "utslettende endarteritt". Obliteration eller okklusjon - brudd på patency, blokkering av blodkarets vegger. Den vanligste formen for sykdommen er utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter, som hovedsakelig påvirker beinene på føttene og bena. Med utviklingen av sykdommen kommer mindre og mindre oksygen inn i beina, noe som fører til vevskader, forstyrrelse av normal funksjon og nekrose av deler av kroppen.

Den vanligste av denne sykdommen, så vel som den nærliggende tromboangiitis (Buerger's sykdom), er middelaldrende menn med så dårlig vane som røyking.

Effektivt behandles denne sykdommen bare i de tidlige stadiene av utviklingen. I de siste stadiene kan bare amputasjon hjelpe.

Årsaker til endarteritt

Leger over hele verden kan fortsatt ikke komme til et enkelt syn på årsakene til sykdommen i denne eller den personen. Mange tror at sykdommen har en autoimmun natur. Det vil si at antistoffer blir produsert i kroppen som påvirker veggene i blodårene. Deretter blir veggene til fartøyene betent. Et bindevev dannes, som smalker lumenene i karene og presser utover på arteriene.

Årsakene til produksjonen av slike antistoffer av kroppen, som har en skadelig effekt på ens egne celler, er ennå ikke utlyst.

Det er andre teorier om årsakene til sykdommen:

 • Allergi mot nikotin;
 • Aterosklerose av bena;
 • Blodpropper
 • Ulike infeksjoner.

Det er nettopp kjent at den største sannsynligheten for å bli syk er hos røykere. Utryddende endarteritt i nedre ekstremiteter kan også utvikles etter langvarig stress eller ved konstant overkjøling av underekstremiteter. I tillegg er de som noen gang har fått frostbit, i fare.

symptomer

Når sykdommen utvikles, observeres følgende symptomer på utslettende endarteritt av lemmer hos pasienter:

 1. Sterk tretthet og tyngde i beina, selv med liten fysisk anstrengelse eller gåing;
 2. Føler seg kald i bena;
 3. Ødem i ekstremiteter;
 4. Følelse av "goose bumps" og nummenhet i bena;
 5. Økt svette i underdelene;
 6. Bleg hud på bena;
 7. Utseendet av sår. Og senere - nekrose og gangrene;
 8. Fragilitet, blåsing og deformering av neglene på bena;
 9. Svakhet av puls i underdelene. I de sentrale stadier av sykdomsutviklingen er pulsene ikke i det hele tatt klare.
 10. Kramper og smerte når du beveger deg. I fremtiden, disse symptomene vises og i ro. Smerten oppstår i benens kalver, den er skarp og sterk. Det tvinger pasienten til å stoppe og vente på henne. Spasmer og smerte under et stopppass, slik at pasienten fritt kan reise en lengre avstand. Så gjentas symptomene igjen. Dette kalles intermitterende claudication. Det er hovedtegnet på slike sykdommer som utslettende endarteritt og aterosklerose.

Utvikling av sykdommen

Utviklingen av utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter skjer gradvis og syklisk. Det er perioder med forverring og perioder med ettergivelse. Avhengig av ulike faktorer kan utviklingen av sykdommen oppstå i lang tid, og kan - veldig raskt. Sistnevnte er mye mindre vanlig.

Følgende stadier av sykdommen utmerker seg:

Den første fasen - initial

Lumen av fartøyene er ikke alvorlig innsnevret, sirkulasjonen er fortsatt relativt normal. Symptomene på sykdommen er praktisk talt ikke observert. Pasienten føler ikke mye ubehag. Diagnose av sykdommen på dette stadiet er ekstremt vanskelig.

Den andre fasen - iskemisk

Det er en signifikant forverring av blodtilførselen på grunn av innsnevring av lumenene. Pasienter opplever intermittent claudication, tretthet, kalde føtter. Pulsen blir fortsatt palpert. Vanligvis er sykdommen diagnostisert på dette stadiet. Det anbefales å begynne behandlingen umiddelbart.

Den tredje fasen er troficheskaya

På grunn av den sterke innsnevringen av lumen og lang forstyrrelse av blodtilførselen til beina, mottar de ikke normal ernæring i form av oksygen og næringsstoffer. Symptomene på sykdommen er verre. Håret på beina begynner å falle ut, neglene brytes og deformeres, huden får en blå nyanse. Pulsen er probed, men med stor vanskelighet. Dette stadiet regnes som et tegn på en forsømt sykdom som ikke er behandlet eller behandlet feil.

Det fjerde stadiet -nekrotiserende

Det er nesten fullstendig okklusjon av alle beinene i beina. Pulsen er ikke lenger palpabel. Smerte i beina blir permanent. Pasienten kan ikke lenger bevege seg, eller beveger seg med store vanskeligheter og for korte avstander. Muskler i bena atrofi. Tallrike sår opptrer på beina, vevnekrose forekommer. Dette er en fullstendig forsømt form for sykdommen, som er svært vanskelig å behandle. Enda vanskeligere å reversere destruktive prosesser som forekommer i lemmer.

Den femte etappen - koldbrann

Hvis ingenting gjøres med sår og nekrose, stopper gangrene gangrene. Gangrene er av to slag - tørr og våt. ved tørr gangrene av tærne eller hele foten tørkes, forkortes, deformeres og dør. ved våt gangren i beinet av vævssvell, giftige stoffer begynner å bli frigjort i blodet, forgiftning og infisering av hele kroppen. I dette tilfellet hjelper bare amputasjon av lemmen for å unngå et dødelig utfall fra blodinfeksjonen.

Også i de sene stadiene av sykdommen er det mulig å observere okklusjoner av kar gjennom hele kroppen, og ikke bare i lemmer.

Diagnose av endarteritt

Diagnostisering av utslettende endarteritt i ekstremiteter er best i de tidlige stadiene av sykdommen. En kompetent spesialist kan diagnostisere endarteritt så snart som mulig. Jo raskere diagnosen av sykdommen, desto raskere vil behandlingen bli foreskrevet. Så det vil være flere sjanser til å senke sykdomsforløpet betydelig.

For en nøyaktig diagnose utføres vanligvis følgende studier:

 • microangioscopy - studier av kapillærer, hvor konklusjoner trekkes om tilstanden til mikrosirkulasjon i et bestemt område av menneskekroppen;
 • Oscillography;
 • arteriography (angiografi) - et kontrastmedium injiseres i arterien, da er arterien røntgenstrålet. Studien av fartøyets tilstand, blodstrømning utføres, så vel som tilstedeværelsen og størrelsen av den patologiske prosessen er bestemt;
 • rheovasography - hastigheten på blodbevegelsen i ekstremiteterne er vurdert og okklusjonsnivået bestemmes;
 • Undersøkelse av hudtemperatur (termografi) - På de menneskelige temperaturfeltene er tilstedeværelsen eller fraværet av abnormiteter i et eller annet område av kroppen avslørt;
 • Doppler ultralyd (ultralyd) - ved hjelp av denne prosedyren vurderes tilstanden til vevet og det bestemmes hvor mye de har blitt forandret og deformert.

I tillegg oppdages tilstedeværelsen av mistenkte patogener (virus, sopp, infeksjoner). Og ta også andre ekstra tester.

Differensial diagnostikk

Aterosklerose kan være en av årsakene til endarteritt eller en uavhengig sykdom som ligner på symptomer. Blokkering av blodstrømmen i lemmer i dette tilfellet skyldes aterosklerotiske plakk

Ved hjelp av differensial diagnose leger utelukker vanligvis symptomlignende sykdommer for å levere den eneste riktige diagnosen. Oftest endarteritt er forvirret med aterosklerose. Og omvendt. Fordi tegn på utslettende endarteritt er svært lik tegn på aterosklerose. Men ved nærmere undersøkelse er disse to sykdommene svært forskjellige fra hverandre.

De viktigste forskjellene mellom aterosklerose av perifer fartøy fra endarteritt:

 1. Senere alder av sykdomsutbrudd. Aterosklerose rammer for det meste folk eldre enn 50 år. Endarteritt er verre for yngre mennesker.
 2. Med aterosklerose vokser symptomatologien mye langsommere enn med endarteritt.
 3. Med aterosklerose er de vaskulære lesjonene symmetriske, og for endarteritt er de asymmetriske.
 4. Ubliterende endarteritt i underekstremiteter begynner alltid med små kar, og går deretter over til store. Dessuten påvirker sykdommen venene. Aterosklerose begynner umiddelbart i store fartøy, og venesystemet påvirker ikke i det hele tatt.
 5. Aterosklerose påvirker bare underarmene. Endarteritt, spesielt i avansert stadium, påvirker alle lemmer.

Profesjonell behandling

Helt helbrede endarteritt på nåværende tidspunkt er umulig. Det er bare mulig å senke utviklingsgraden av sykdommen betydelig og redusere symptomene.

Det er ingen spesiell diett for pasienter med endarteritt. Du trenger bare å spise riktig, ikke overeat og gi opp alkohol. Det er også nødvendig å slutte å røyke og begynne å flytte mye.

Etter diagnose av sykdommen, må du umiddelbart begynne behandling av endarteritt. Først av alt utpeker en spesialist medisiner. Fysioterapi metoder og behandling med folkemessige løsninger er også vellykket brukt. I ekstreme tilfeller utføres kirurgisk inngrep.

Medisinering inkluderer:

 • Antispasmodic narkotika;
 • Vitaminer. Den mest nyttige for denne sykdommen er PP, B, C, E;
 • Blodfortynnere;
 • Antihistaminer.

For å forbedre blodsirkulasjonen i lemmer, utføres følgende fysioterapi:

 1. Ulike termiske behandlinger. Sauna, oppvarming, ozocerite applikasjoner og andre;
 2. Baromassazh. Setter føttene i et trykkammer med påvirkning av økt eller redusert trykk vekselvis;
 3. Forskjellige bad (varm, kontrastfarge, sennep, bar, etc.);
 4. elektroforese;
 5. Diadynamiske strømmer;
 6. magnetisk. Behandling med et høyfrekvent magnetfelt.

Hvis medisinering i kombinasjon med fysioterapi ikke hjelper eller gir en svak effekt, er en kirurgisk operasjon foreskrevet. Avhengig av omfanget av det berørte området kan det være nødvendig bypass (å skape en ekstra vei for sirkulasjonssirkulasjon omgå det skadede stedet av fartøyet ved hjelp av shunts), fjerne en del av arterien eller helt erstatte arterien med en protese. I tillegg kan pasienten måtte trombintimektomiyu. Dette er fjerning av trombus som blokkerer banen til arteriene.

Det mest ekstreme tiltaket - lem amputasjon. Det brukes kun når pasientens liv er truet.

Endarteritt er en svært alvorlig sykdom. Ikke medisinske. Alle prosedyrer og bruk av medisiner bør gjøres under streng overvåkning av en kvalifisert spesialist. Det anbefales ikke å starte behandlingen.

Behandling med folkemidlene

Folkemidlene kan bare hjelpe på svært tidlige stadier av sykdommen. Det er best å bruke dem i kombinasjon med medisiner foreskrevet av en spesialist.

Behandling av endarteritt med folkemidlene er utført ved hjelp av ulike urter og avgifter som bidrar til å styrke og gjenopprette veggene i blodårene og har antiinflammatoriske og rensende egenskaper.

Kan hjelpe til med å samle inn fra kamille, hulevekst, Johannesjurt, bjørkeknopper og kornsteg:

 • Det er nødvendig å blande urter i like deler og sette i en glassburk med et tett deksel. En st. l. Blandingen helle en liter kokende vann. Infuse omtrent en halv time. Drikk et glass om morgenen og om kvelden 30 minutter før du spiser. Du kan legge til en skje med honning til drikke. Denne blandingen renser fartøyene godt og øker deres elastisitet. Det er best å drikke i kurs. En måned å drikke, en måned - en pause.

En annen effektiv oppskrift:

 • 40 gr. hesteskytter, 60 g. fugl fjellklatrer, 100 gr. hagtorn. Halvparten av st.l. Blandingen helles ett glass kokende vann, blandes i 30 minutter. Drikk tre ganger om dagen for en ss. i 30 minutter. før måltider. Kurs - en måned.

Også godt i rensing av blodkar hjelper japansk Sophora, misteltein, dillfrø og immortelle.

I tillegg, for å rense kroppen og blodkarene, anbefales det å drikke sterk te med melk flere dager på rad. Et krus hvert par timer.

I rensing av blodårer kan hjelpe potet bouillon, samt en blanding av appelsiner og sitroner:

 • Orange og sitron finmal i en blender, legg til en teskje honning. Rør og fjern i en krukke. Spis tre teskjeer av blandingen en dag i en halv time før du spiser.

Har en betydelig effektivitet og bruk av blått jod:

 • En teskje stivelse fortynnet i 50 ml. vann, tilsett en teskje sukker og en liten klype sitronsyre. I 150 ml. koke for å helle blandingen. Avkjøl alt. Og etter hell en teskjef. 5% tinktur av jod. Drikk blandingen en gang daglig etter å ha spist en ss. I tillegg til å rense blodkar fjerner blått jod også kolesterol fra blodet, styrker immunforsvaret og hjertet.

Det bør brukes med stor forsiktighet denne blandingen, siden det kan forårsake en allergisk reaksjon. I dette tilfellet må du umiddelbart slutte å bruke.

Forebygging av en formidabel sykdom

For å minimere risikoen for sykdomsutbrudd eller forhindre utvikling i begynnelsen, må følgende regler overholdes:

 1. Avvis fra røyking og overdreven drikking;
 2. Ikke tillat frostbit og hypotermi av føttene;
 3. Fjern langvarig eksponering i rom med svært kalde eller svært høye omgivelsestemperaturer;
 4. Fjern fra kosten fettstoffer, skadelige, for skarpe eller for salt mat;
 5. Fjern overflødig vekt, da det gir en sterk belastning på underdelene;
 6. Gjør mer sport. Spesielt nyttig er lett å kjøre, svømme og sykle. Det anbefales også å ta lange turer i friluftslivet;
 7. Ikke glem å observere hygiene. Daglig er det godt å vaske føttene og ta vare på dem, bruk fuktighetsgivende eller nærende fotkrem;
 8. Beskytt føttene mot riper, blåmerker og andre skader;
 9. Velg bare komfortable og kvalitetssko. Benene må ikke klemmes i det, ikke svette eller føle seg kald. Og huden på beina skal puste.

Profylakse av endarteritt er spesielt viktig for de som allerede har blitt diagnostisert med denne sykdommen. Ved hjelp av de enkle regler som er nevnt ovenfor, kan man opprettholde helse i god stand i ganske lang tid.

Det viktigste er ikke å gi opp og ikke å starte en sykdom!

Behandling av utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter

Opliterende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter er en utrolig farlig sykdom, fordi i de siste stadiene, i mangel av behandling av denne patologien, kan en person til og med miste bena. Dette er en av de typene sirkulasjonsforstyrrelser, som er den farligste for livet. Det er verdt å fortelle mer detaljert om hvorfor denne sykdommen ser ut, hvordan den utvikler seg og hvilke metoder for behandling som finnes for øyeblikket.

Hva er utslettende endarteritt av karene i nedre ekstremiteter

Det kalles inflammatorisk sykdom i perifere arterier. Resultatet av utslettende endarteritt er deres innsnevring og brudd på blodsirkulasjonen, fullstendig blokkering av lumen av karene, hypoksi av vev og gangren. Som regel påvirker sykdommen føttene og bena. På fartøyene får de mindre oksygen, så de myke vevene blir gradvis skadet, slutter å fungere og dør. Obliterating endarteritt er vanlig hos middelaldrende menn, men det forekommer også hos kvinner.

ICD-10 kode

Inkludert utslettende endarteritt i nedre ekstremiteter i seksjon I 70 "Aterosklerose" av den internasjonale klassifiseringen av sykdommer. I samme kategori var slike patologier:

 • arteriolosklerotisk sykdom;
 • endarteritt med deformitet
 • atheroma.

symptomer

Ubliterende endarteritt av karene i ekstremiteter manifesteres på grunnlag av scenen på forskjellige måter. Periodiske eksacerbasjoner gir plutselig vei til tilbakemeldinger, noe som kan være veldig lang. Derfor er det vanskelig for en person å mistenke en utryddsende endarteritt i nedre ekstremiteter. Sykdommen er preget av slike symptomer:

 • skarp smerte i underekstremiteter både i bevegelse og i hvile;
 • rask tretthet fra å gå, en følelse av tyngde i kalvene;
 • På fingrene på underkroppene er det sår som ikke helbreder;
 • chilliness og nummenhet av føtter;
 • hevelse i nedre ekstremiteter;
 • overdreven svette av føttene;
 • pulset føles litt, og deretter helt reduseres;
 • negler på beina deformeres, blir sprø;
 • huden på nedre ekstremiteter er kult, blek, kan ha en cyanotisk nyanse.

årsaker

Det er ingen konsensus om hvorfor utbrent endarteritt i underbenene utvikler seg. Progresjonsmekanismen er helt tydelig. De fleste eksperter har en tendens til å tro at den utrydderende endarteritt av nedre ekstremiteter oppstår på grunn av autoimmune prosesser der kroppen produserer antistoffer mot cellene i sine egne fartøy. Det er en rekke faktorer som påvirker sykdommenes utbrudd:

 • røyking,
 • misbruk av fettstoffer;
 • en rekke kroniske infeksjoner;
 • langvarig stress;
 • skader på underdelene;
 • Vanlig hypotermi av føttene;
 • iført lav kvalitet og ubehagelig sko.

Utviklingsstadier

Det er fem stadier av utryddet endarteritt i underdelene, som hver har sine egne egenskaper:

 1. Den første. Det er ikke mulig å legge merke til symptomene på utslettende leddgikt i underdelene. Den gradvise reduksjonen i blodkarets lumen, er strømmen av blod vanskelig.
 2. Iskemisk. Kulden i underdelene begynner, overflaten av huden blir blek. Svakhet i bena og smertesyndrom, lameness.
 3. Trofiske. Bindevevet begynner å ekspandere. Lumen av fartøyene krymper intensivt. På dette stadiet er det alvorlig smerte i bena hele tiden, og i ro, og når du går, er pulsering svak. Negler er deformert.
 4. Ulcerativ nekrotisk. Irreversible forandringer i føttene på føttene, blod til dem kommer ikke lenger. Arterier er stengt, fingrene er dekket av sår, nekrose av vev begynner. Mannen kan ikke lenger bevege seg.
 5. Den siste. Det er tørr eller våt gangren, endringer påvirker ikke bare beina, men også andre organer. Det er en forurensning av blod, noe som kan føre til døden.

diagnostikk

Det er viktig å forstå at jo raskere sykdommen oppdages av en spesialist, jo bedre, fordi behandling av utryddet endarteritt av underekstremiteter med bevaring er mulig bare i begynnelsen. Typer av diagnostiske studier som legen utfører for å identifisere sykdommen:

 1. Capillaroscopy. En studie for å avklare tilstanden av mikrosirkulasjon av blod i de eller andre deler av kroppen.
 2. Doppler. Type ultralyd undersøkelse. Det utføres for å vurdere tilstanden av vev, graden av deformasjon.
 3. Oscilloskop. Påvisning av vaskulær pulsering ved hjelp av en spesiell mansjett.
 4. Termografi. Undersøkelse av hudtemperatur i ulike deler av kroppen.
 5. Rheovasography. Bestemmelse av graden av okklusjon og blodstrømningshastighet.
 6. Angiografi. Kontrastmediet injiseres i arterien, og røntgenstrålen blir opplyst av den. Dette er nødvendig for å bestemme tilstanden til blodårene og blodstrømmen.

Følgende funksjonstester er obligatoriske:

 1. Symptom på Oppel. Ved pasienten ved hevelse av et ben pales en fot. Jo raskere dette skjer, jo mer forsømt patologi.
 2. Symptom på den pressede fingeren. Varer 5-15 sekunder. Når du trykker på tommelfingeren på foten, blir den blek, og går deretter tilbake til normal farge for lenge.
 3. Goldflam-testen. Pasienten bøyer de hevede benene i den bakre posisjonen på ryggen. Hvis han har utryddet sykdommer i karene i nedre ekstremiteter, blir føttene svake og tretthet vil komme utrolig raskt.
 4. Knær symptom på Panchenko. Hvis pasienten sitter, legger foten på benet, vil han føle smerte, følelsesløp i vevet. Det er gåsebud.

Behandling av kar på underekstremiteter

Det vil ikke være mulig å fullstendig kvitte seg med utslettende endarteritt. Det kan bremse utviklingen, lindre symptomene og forbedre pasientens livskvalitet. Behandling av endarteritt utføres på en kompleks måte. Ulike medisiner brukes, fysioterapeutiske prosedyrer er foreskrevet. Det er ikke forbudt å bruke folks midler. En obligatorisk tilstand for pasienten er nektet røyking, alkoholforbruk, overmåling.

preparater

Det første og obligatoriske stadium er medisinering. Typer av legemidler som er foreskrevet for utrydding endarteritt:

 • protivospazmoliticheskie;
 • antihistaminer;
 • smertestillende midler;
 • muskelavslappende midler (Tiphen, Redergam, angiotropin);
 • blodfortynnere (Trental, aspirin);
 • hormoner i binyrene (Prednisolon);
 • vitaminer B, E, C, PP.

fysioterapi

Fremmer bedre sirkulasjon i nedre ekstremiteter. Typer av fysioterapeutiske prosedyrer som kan foreskrives til en pasient:

 • Termisk (badstuer, ozocerite applikasjoner, oppvarming, strømmer Bernard);
 • magnetoterapi (behandling med høyfrekvente magnetfelt);
 • baromassasje (nedre ekstremiteter er plassert i trykkammeret, som virker på dem i sin tur, da lavt, så høyt trykk);
 • dynamiske strømmer;
 • elektroforese;
 • varmt, barnebarn, sennep, kontrast og andre bad.

Kirurgisk behandling

Hvis en positiv effekt av konservativ behandling ikke overholdes, kan det bli bestemt å utføre en av følgende operasjoner:

 1. Sympatektomi. Nervevæv som forårsaker vasospasme blir dissekert.
 2. Bypass operasjon. Kunstig skaper skaper flere måter å sirkulere, omgå den skadede delen av fartøyet.
 3. Fjerning av en del av arterien eller dens fulle proteser.
 4. Trombintimektomiya. En trombose fjernes, noe som blokkerer veien i arterien.
 5. Fjerning av tørre gangrene.
 6. Amputasjon av lemmen. Ekstremålet, som bare tar i tilfelle en umiddelbar trussel mot pasientens liv, når effekten av alle behandlede behandlinger er fraværende.

Folkemidlene

De kan hjelpe og lindre tilstanden med de innledende stadier av utryddet endarteritt av karene i nedre ekstremiteter. Det anbefales at du kontakter en ansvarlig lege før du kontakter folkens metoder. Det finnes flere effektive oppskrifter. De er basert på urter, som har en styrke og gjenopprettingseffekt på veggene på fartøyene, lindrer betennelse:

 1. Bland i like mengder en tørr kamille, mais stigmas, yarrow, bjørk knopper og St. John's wort. 2 spiseskjeer av samlingen helle en liter kokende vann. Insistere en halv time. Stamme, drikk 0,25 liter av blandingen morgen og kveld 40 minutter før du spiser.
 2. Rør 80 g horsetail, 200 g hagtorn og 120 g fuglens fjell. 1 ss. l. Samle 0,5 liter kokende vann. Insistere en halv time. Drikk tre ganger om dagen for 1 ss. l. før du spiser.
 3. Slip en sitron og en oransje i en blender. Legg til 1 ts. kjære, blande. Sett det i kjøleskapet. Spis 1 ts. gruel en halv time før måltider tre ganger om dagen.

forebygging

Hvis du vil redusere risikoen for å utvikle en utryddsende endarteritt, må du følge følgende regler:

 1. Avvis fra røyking.
 2. Unngå hypotermi og frostbit.
 3. Bruk kvalitets komfortable sko.
 4. Unngå skade på underdelene.
 5. Se etter mat. Ikke bli båret med fete, salte, krydrede og andre usunne matvarer.
 6. Hold føttene hygienisk.
 7. Hvis du er overvektig, prøv å tilbakestille den.
 8. Gå inn for sport. Nedre ekstremiteter krever en moderat vanlig belastning.

Bilde av utslettende endarteritt

Video: Behandling av utslettende endarteritt

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Obliterating endarteritt

Obliterating endarteritt er en autoimmun sykdom som rammer perifere arterier, da sykdommen utvikler seg, begynner innsnevringen av lumen og sirkulasjonsforstyrrelser. Denne sykdommen kalles også tromboangiitis eller Buerger's sykdom.

Under sykdommen er det ofte akutte perioder, som etterfølges av remisjon. Smalning av arteriene fører til et brudd i ekstremiteter av blodstrømmen.

I de første stadiene av sykdommen forårsaker mangel på arterielt blod ømhet i beina etter fysisk anstrengelse, men over tid får smerten en stabil karakter, langvarige ikke-helbredende sår, føttene på føttene kan oppstå på beina.

Sykdommen er mer utsatt for middelaldrende menn.

ICD-10 kode

Blokkende endarteritt i henhold til ICD 10 er inkludert i avsnitt I70 Aterosklerose. Inkluderer: arteriolosklerotisk sykdom, atherom, utslettende endarteritt eller endarteritt med deformitet. Ekskluderer: cerebral, pulmonal, koronar, mesenterisk form for aterosklerose.

ICD-10 kode

Årsaker til utslettende endarteritt

Ubliterende endarteritt har blitt studert av spesialister utilstrekkelig, derfor er det ikke mulig å fastslå årsakene til utviklingen. I første fase er det en stabil spastisk innsnevring av kapillærkarene i underekstremiteter, spesielt foten. Over tid, i de vaskulære veggene, modifisert av spasmer, begynner betennelse, som følge av hvilke indre vegger av fartøyet praktisk talt holder sammen, til de helt tetter trombosen.

Er mange eksperter av den mening som fører til sykdommen autoantistoffer (antistoffer som er produsert av immunsystemet til vev eller kroppens egne proteiner), som treffer en arterie, lansering av bindevev vekstprosessen.

Noen eksperter mener at utviklingen av utryddet endarteritt fører til røyking, hyppig hypotermi, stress.

I tillegg øker risikoen for skade, kroniske infeksjoner, nevritt.

Som sykdommen ble studert, identifiserte leger og forskere fire mulige årsaker til denne sykdommen:

 • Aterosklerose i ung alder
 • Infeksjoner (spesielt mykose), forgiftning
 • Krenkelse av blodpropp
 • Allergi mot tobakk

Leger identifiserte også andre faktorer som bidrar til fremveksten av utryddet endarteritt:

 • lidenskap for røyking eller drikking av alkohol;
 • forbli i en tilstand av langvarig stressende situasjon;
 • hyppig og langvarig avkjøling av føttene;
 • går i tette eller ubehagelige sko;
 • yrker assosiert med hyppig traumatisering av beina;
 • kroniske smittsomme sykdommer;
 • daglig misbruk av fettstoffer rik på kolesterol.

Symptomer på utslettende endarteritt

Obliterating endarteritt manifesteres hovedsakelig av svakhet i lemmer, veldig rask tretthet. Når en person er syk, kan man også merke seg sterk utmattelse etter lang tid eller gå, det er en følelse av at beina er "summende".

Med sykdomsprogresjonen blir huden på lemene avkjøl, det oppstår tørrhet. Ved begynnelsen av kalde ekstremiteter forekommer fra tid til annen, men så føles det ikke kaldt om personen ikke, selv om han er varmt påklædd eller i varmt vær.

Senere er det nummenhet, en følelse av kribling eller kravling. I forsømt form, når fartøyene allerede har gjennomgått betydelige endringer, varierer temperaturen på ekstremitetene betydelig fra den totale kroppstemperaturen.

På grunn av brudd på blodtilførselen blir lemmer bleke, kalde, fingrene blir blåaktig-røde og skarpt forskjellig i fargen fra resten.

Et annet symptom på sykdommen er økt svette av de berørte lemmer. I de siste stadiene er det smerter i skinnen, foten, noe som tvinger en mann til å hvile ofte mens han går. Et slikt symptom på språket til leger kalles intermittent claudication. Det er en kraftig nedgang i lumen av gastrocnemius-karene, noe som reduserer oksygen og næringsstoffer til vevet, noe som forårsaker kramper og alvorlig smerte.

Med avansert utslettende endarteritt reduseres ganghastigheten, en person kan overvinne en stadig kortere avstand.

Endringer påvirker også neglene, som blir blåaktige, bryter raskt, deformeres på grunn av underernæring.

Med utviklingen av sykdommen kraft arterielle pulsering på baksiden av foten blir redusert, noe som fører til alvorlige kramper, som innledningsvis berørte bare når han går, og senere i hviletilstand.

Hvis det ikke er noen behandling, fører sykdommen til hevelse og sår på huden. Det farligste symptomet ved utslettende endarteritt er nekrose av vev.

Karakteristisk symptom på utslettende endarteritt

Ubliterende endarteritt manifesteres først og fremst av nummenhet og følelse av tyngde i beina, spesielt etter en lang spasertur. På føttens hud er det ofte "goosebumps", en følelse av kulde, økt svette. I den kalde årstiden er lemmer veldig kalde og skadde.

Et karakteristisk symptom er kramper og alvorlig smerte i kalvemuskulaturen, etterpå er tilstanden normalisert.

Obliterende endarteritt og aterosklerose

Okklusiv sykdom påvirker de små arterier, uten dannelse av plakk, i motsetning til aterosklerose, som hovedsakelig påvirker store arterier og former på enkelte steder angjeldende kar aterosklerotisk plakk. Ved utjevning av endarteritt forekommer spasmer av hele arterien, observeres innsnevring av lumen, blodsirkulasjonen er vanskelig, mens sykdommen utvikler seg mye raskere enn aterosklerose.

Blokkende endarteritt og tromboangiitt

Obliterating endarteritt er også kjent som tromboangiitt. Menn får tromboangiitt ti ganger oftere enn den kvinnelige halvdelen av befolkningen. Gjennomsnittlig alder hvor sykdommen begynner å oppstå er 30-40 år, men det har vært tilfeller da sykdommen ble diagnostisert i 15-16 år.

Men i tillegg til de ovennevnte tegnene er pasientens hovedklager en skarp sårhet i kalvemuskulaturen som oppstår når man går, og til og med gjør en person stopper fra smerte.

Men tilbake til de opprinnelige tegn på sykdommen. Hvordan kan de bli gjenkjent?

Først bør du undersøke beinets hud: På de patologiske områdene er huden lysere enn de friske, og kan til og med ha en cyanotisk nyanse. Føler seg kald når du føler.

På mer avanserte stadier innen føttene og anklene er det dårlig helbredende sår, nekrotiske områder, som i tid kan skaffe seg utseende av gangren.

Den utrydderende endarteritt av karene i underdelene er betinget oppdelt i flere faser:

 • Den første fasen er iskemisk, som er preget av en senking av blodsirkulasjonen i lemmen. Symptomer på stadium I: en dynamisk voksende følelse av tretthet under gang, en følelse av periodisk nummenhet, utseendet av konvulsiv muskelforstyrrelser, kaldt i underkanten av bena.
 • Neste, den andre fasen - brudd på trofisme av vev (dårlig tilførsel av oksygen og ernæring til vev). Symptomer: Ubehag i beina øker, det er smerte og på grunn av dem - lameness. Huden på beina blir blåaktig, det oppstår tørrhet; Neglene endrer form, blir sprø og livløs.
 • Trinn III - Utseendet til nekrose og sår. Smerte i beina er tilstede hele tiden, spesielt når du ligger ned. Nedre lemmer minner merkbart, kalvemuskler reduseres. Det er sår, hovedsakelig i fingrene.
 • Stage IV - utvikling av gangrene. Dette skjer hvis pasienten ikke har forsøkt å behandle sykdommen.

Det finnes også varianter av utslettende endarteritt, avhengig av hvor ofte de smertefulle opplevelsene observeres:

 • Pasienten kan overvinne fra en til flere kilometer før han føler smerte i bena;
 • pasienten passerer ikke mer enn to hundre meter;
 • smerter vises etter 20-30 meter av den traverserte banen;
 • smerter er konstante, sår form på bena;
 • utvikler gangrenous lesjoner i lemmer.

Ubliterende endarteritt kan utvikle seg gradvis, i flere år eller raskt. Den siste aggressive varianten av utviklingen av sykdommen er farligst.

Obliterating endarteritt i nedre ekstremiteter

Den utrydderende endarteritt av nedre ekstremiteter fortsetter syklisk, dvs. Perioder med forverring av sykdommen erstattes av faser av midlertidig lettelse av alvorlige symptomer eller deres fullstendig forsvinning.

Vanligvis går sykdommen i kronisk form, men i sjeldne tilfeller observeres en akutt sykdom av sykdommen.

I de første stadiene av sykdommen er det ingen organiske endringer i arteriene, og vasospasmer kan forekomme. Over tid fører progressiv endarteritt til delvis eller fullstendig lukning av arterien, noe som resulterer i forverring av blodstrømmen og dannelsen av sår eller gangren.

Det er fem stadier av utvikling av utryddet endarteritt i nedre ekstremiteter:

 • Dystrofi av nerveender. På dette stadiet er blodstrømmen ikke forstyrret, arteriene (i sjeldne tilfeller venene) smalter litt. Det er ingen klar klinisk manifestasjon av sykdommen på dette stadiet.
 • Spasm i arteriene. På dette stadiet, er økningen i belastningen på sidegrenene av blodkar, noe som fører til forekomst av symptomer - tretthet i benene permanent merznuschie ben halthet kan opptre over tid.
 • Vekst av bindevev. På dette stadiet begynner alle lag av veggene på fartøyene å ekspandere aktivt, noe som forårsaker smerte ikke bare etter turgåing eller fysisk anstrengelse, men også i ro. I benens arterier blir pulsering betydelig redusert. Den tredje fasen av sykdommen anses å bli neglisjert.
 • Trombose (blokkering) av blodkar. På dette stadiet begynner irreversible prosesser - nekrose av vev, gangrene.
 • På dette stadiet begynner endringer å påvirke fartøyene til andre organer, spesielt hjertets og hjernens kar.

Obliterating endarteritt av karene i nedre ekstremiteter: symptomer, behandling, forebygging

Blokkende endarteritt kalles en sykdom i sirkulatoriske arterier. Den oftest endarteritt påvirker underarmene. Behandlingen av sykdommen er bare effektiv i sine tidlige stadier, og fraværet av terapi fører til dyp vevskader og utvikling av gangren, hvor legembuttering er nødvendig.

Hva er utslettende endarteritt

Okklusiv sykdom - en tung progressiv sykdom og perifer arteriell fartøy, som fører til en gradvis reduksjon av deres lumen og forstyrrelser i blodsirkulasjonen i de berørte lemmer opp til ischemisk nekrose (vevsdød grunn av mangel på blodtilførsel).

De fleste endarteritt pasienter er unge og middelaldrende, misbruker røyking. Hos kvinner er endarteritt mye mindre vanlig - ifølge statistikken er forholdet mellom kvinner og menn som lider av denne sykdommen 1:10.

Viktig: hjerteinfarkt og hjerneslag - årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden!

Hypertensjon og trykksving forårsaket av det - i 89% av tilfellene blir pasienten drept med hjerteinfarkt eller hjerneslag! To tredjedeler av pasientene dør i de første 5 årene av sykdom!

Andre navn og synonymer endarteriita: tromboangiitis obliterans, spontan (spontan) koldbrann endarterioz, claudicatio intermittens, Buerger sykdom, Friedlander sykdom, lårbens angina, Winiwarter sykdom.

Årsaker til sykdommen

Etiologien til utslettende endarteritt har ikke blitt bestemt til dato. De fleste eksperter er av den oppfatning at sykdommen er av autoimmun natur. Autoimmune sykdommer inkluderer patologiske prosesser der kroppens immunsystem produserer antistoffer mot friske celler i egne organer.

I dette tilfellet er fartøyets vegger målet. På grunn av betennelse av det indre lag blir tykkere karvegger begynner å vokse bindevev, perivaskulære inflammasjons fortsetter til fettvev, noe som resulterer i vanskelig blodsirkulasjonen på grunn av reduksjon av de vaskulære hulrommet og klemme på utsiden.

Imidlertid er mekanismen for utvikling av endarteritt og de faktorene som fremkaller forekomsten, studert godt. Disse årsakene er ganske forskjellige og kan deles opp i fire grupper.

 1. Smittsomme sykdommer: syfilis, tyfus, dermatomykose (svampinfeksjon i føttene).
 2. Følelsesmessige faktorer (kronisk overbelastning av sentralnervesystemet, forverring av vegetativ-vaskulær dystoni), som kan føre til endokrine lidelser.
 3. Samtidig ulovlig sykdom:
  • aterosklerose;
  • forstyrrelser av blodpropper
  • krenkelse av innervering (på grunn av lesjoner av nervesystemet)
  • medfødt labilitet av blodkar.
 4. Faktorer som fører til langvarig spasme av perifere kar:
  • røyking (nikotin har en vasokonstriktiv effekt);
  • kronisk forgiftning;
  • periodisk gjentatt hypotermi av føttene (spesielt til frostbit);
  • iført tette og ubehagelige sko;
  • skader og skader på underdelene.

En hvilken som helst av disse faktorene kan utgjøre rollen som trigger og gi impuls til utviklingen av sykdommen. Men i første omgang legger leger fortsatt nikotinavhengighet.

Symptomer og tegn

Følgende generelle symptomer er typiske for utslettende endarteritt:

 • chilliness av bena, periodisk følelse av kulde, nummenhet og "goosebumps" på huden; Selv i begynnelsen, er temperaturen på huden på vondt ben lavere enn i den sunne
 • rask tretthet under gang, en følelse av tyngde i kalvene;
 • Kramper og smerter i beina, først først når du flytter, og deretter i ro.
 • blep og tørrhet på huden på foten og underbenet;
 • sårbarhet og deformering av negler;
 • overdreven svette av føttene;
 • gradvis reduksjon og utryddelse av pulsering av arterien på baksiden av foten;
 • hevelse i nedre ekstremiteter, og som sykdommen utvikler seg, dannelsen av sår.

Pasienter med utslettende endarteritt karakteriseres av en spesiell gang, den såkalte intermitterende claudikasjonen, som er synonymt med sykdommen og dens spesielle egenskap. En slik person går, stopper periodisk på grunn av skarp spasme og alvorlig smerte i beina, som oppstår på grunn av et underskudd av oksygen som kommer inn i vevet. Etter bevegelse slipper behovet for oksygen, blodtilførselen øker, smerter og spasmer passerer.

Obliterende endarteritt karakteriseres av et syklisk progressivt kurs, hvor perioder med eksacerbasjoner og remisjon veksler. I utviklingen av sykdommen utmerker seg følgende stadier:

Et slående funn i behandlingen av hypertensjon

Det har lenge vært fast etablert at fra hypertensjon kan ikke fjernes permanent. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Er dette virkelig så? La oss forstå!

Stages av sykdommen

Eksterne tegn på sykdommen

Kliniske symptomer på sykdommen

hoved~~POS=TRUNC

Ingen eksterne tegn

Det er sjeldne mindre spasmer av lemmer av lemmer; et viktig tidlig tegn er økt følsomhet av beina til kaldt.

iskemisk

Hud på bena pales, beina er konstant kald til berøring

Bena blir trøtt raskt, huden vokser noen ganger døsig, det er en følelse av "gåsebud" på huden, periodiske kramper og smerter i bena når du går; pulsen på foten av foten er svekket.

trofisk

Huden får en cyanotisk nyanse, blir tørr, som pergament; spikerveksten senker seg; hår på ben eller fot faller ut.

Det er et syndrom av intermittent claudication, smerten vokser og bekymrer seg ikke bare under bevegelse, men også i ro. Smerter kan lokaliseres på sålene, tærne, muskler i kalvene. Pulsen er lett å tippe og, som regel, bare på ett ben. Mulig kramper i foten.

Ulcerativ nekrotisk

Benene går ned i vekt, deres muskler atrofi. Huden tørker opp, blir tynn og skinnende, er skummel, det kan oppstå røde flekker på den. Huden er lett håndtert, som følge av mindre mekaniske påvirkninger, sprekker og slitasje oppstår, som ikke helbreder godt. Neglene deformeres, blir tykkere, smelter lett. På fingrene uten noen årsaker og ytre påvirkninger oppstår sår.

Smerten blir kontinuerlig og forsterket når den er i horisontal stilling - en person kan bare sove ved å senke foten ned. Pulsering av arteriene er ikke bestemt.

Det er et symptom på Oppel: Når du løfter en fot, opptrer fargene på fingrene raskt, som, når de senkes, gradvis endres til et ujevnt sted, som marmor.

koldbrann

Med tørre gangren tørker fingrene og hele foten gradvis opp, blir svart, deformeres og mumifiseres.

Med vått gangren er det et sterkt ødem, foten blir hovent, årer og indre blødninger vises gjennom den anstrengte huden.

Nekrose forekommer spontant, eller utbruddet av gangren er provosert av eksterne mekaniske, termiske og andre effekter - 50/50. Vanligvis utvikler gangrene fra et eksisterende sår, noen ganger begynner det fra neglengjengen. Fingre og tær dør, mindre ofte går prosessen til underbenet. Utviklingen av fuktig gangren er provosert av en infisert infeksjon. For å redde et liv er det nødvendig med en amputasjon av lemmen.

Noen ganger begynner endarteritt som en migrerende tromboflebitt: trombiform i underkutane i foten og underbenet. Den arterielle puls forsvinner først på fotens bakre arterie og den bakre tibialarterien. Derfor er det bedre å starte pulsbestemmelsen fra periferien og deretter fortsette fra foten gjennom shin og popliteal fossa til femoral arterien.

Det er også en klassifisering basert på forekomsten av smerteangrep, ifølge hvilke fem stadier av sykdommen utmerker seg:

 1. En person kan gå 1 km eller mer uten å oppstå smerte.
 2. En person går ikke mer enn 200 m før angrepet pågår.
 3. Angrep overtar hver 25-30 meter reist.
 4. Smerte oppstår ikke bare under bevegelse, men også i ro.
 5. En person kan ikke bevege seg selvstendig.

Obliterating endarteritt er preget av en rekke symptomer og former for perkolering. Noen ganger utvikler sykdommen sakte med langvarige tilbakemeldinger, i andre tilfeller - raskt. Det viktigste er rettidig diagnostikk og tilstrekkelig behandling.

diagnostikk

I nærvær av spesifikke symptomer kan diagnosen etableres ved visuell undersøkelse og spørre pasienten. For å bekrefte diagnosen vil det imidlertid være behov for instrumentelle studier.

Ved utslettende endarteritt brukes følgende metoder:

 • Kapillaroskopi er en ikke-invasiv metode for å studere kapillærer ved hjelp av et spesielt mikroskop;
 • oscillografi - opptak av pulsfrekvensen til lemmerarterien i ulike grader av kompresjonen;
 • arteriografi - en slags angiografi, radiologisk undersøkelse av arterier med innføring av et kontrastmedium inn i fartøyets lumen;
 • rheovasography er en funksjonell studie for diagnostisering av blodsirkulasjon i nedre ekstremiteter, basert på effekten på områdene av kroppen av høyfrekvent strøm og registrering av nivået av motstand av blodkar og vev.

Når røntgenstråler av beinene i de berørte lemmer, blir det ofte oppdaget osteoporose.

Obliterende endarteritt må først og fremst differensieres med atherosklerose. Aterosklerose, som regel, påvirker eldre mennesker, med patologiske prosesser som påvirker for det meste store arterier, er vaskulær skade vanlig. Endarteritt er segmentært påvirket av små arterielle kar i ekstremiteter. Økende symptomer i aterosklerose forekommer mye langsommere, med skade på perifere kar påvirker vanligvis begge bena. Endarteritt går mer akutt, og jo yngre personen, desto raskere begynner den trofiske scenen.

differensiere også okklusiv sykdom med kronisk venøs insuffisiens (åreknuter da på grunn av blod stase smerte øker da stående), med artritt, osteoartritt, myositt, fastsikulitom. I alle disse tilfellene er det ingen brudd på hovedsirkulasjonen, fartøyene er i normal tilstand.

behandling

Moderne medisiner har ikke midler og metoder for fullstendig kur av utslettende endarteritt. Målet med behandlingen i dette tilfellet er å bremse eller helt stoppe utviklingen av sykdommen, siden reversering av patologiske prosesser som påvirker karene og bindevevet, er umulig.

Hovedveiledningene for kompleks terapi for utrydding av endarteritt:

 1. Eliminering av faktorene som provoserer vasospasme: giving up smoking og alkohol, med unntak av mulige hypotermi føtter og forskjellige intoksikasjoner, eliminering av forstyrrelser i sentralnervesystemet, så vel som ved behandling av opportunistiske infeksjoner og kroniske sykdommer.
 2. Tilbaketrekking av smertsyndrom.
 3. Forbedring og stimulering av blodsirkulasjonen i de berørte lemmer.

Terapeutisk taktikk er individuelt i hvert enkelt tilfelle, derfor er selvmedisinering uakseptabel, behandling av endarteritt skal kun utføres under medisinsk tilsyn.

konservative

Konservativ terapi er mest effektiv i de tidlige stadiene av sykdommen og inkluderer bruk av medisiner og fysioterapi. I perioden med eksacerbasjoner vises behandling på et sykehus, er hvilestilling foreskrevet.

Narkotikabehandling inkluderer:

 • legemidler som reduserer koagulering og blodviskositet (Fibrinolysin, Heparin, Pelentan, Hirudin, Dicumarin);
 • vasodilatorer (Angiotrophin, Tiphen, tetamon, nikotinsyre, Redergam);
 • smertestillende smertestillende midler;
 • forberedelser for å forbedre trofisme av vev
 • ekstern bruk for lokal behandling av magesår og gangrene
 • antibiotika for kontroll av sekundær infeksjon.

Foreskrevet hormonell medisin prednisolon gruppe og vitaminer B, E, C, PP; Aspirin og Trental for å forhindre dannelse av blodpropper.

For å stimulere blodsirkulasjonen i ekstremiteter gjelder:

 • termiske prosedyrer (UHF, Bernard strømmer, tørr sauna);
 • Massasje i et trykkammer (alternerende høyt og lavt trykk);
 • magnetisk terapi;
 • elektroforese med introduksjon av medisiner;
 • ultralyd;
 • hydroterapi (hydrosulfurisk, barr, radonbad).

operasjonell

Kirurgisk inngrep utføres hvis konservativ behandling er ineffektiv, så vel som i tilfeller der sykdommen oppdages for sent og er i et forsømt stadium. Ved utslettende endarteritt brukes følgende kirurgiske behandlingsmetoder:

 • Sympatektomi. Den vanligste lumbal sympathectomy, som består i å kutte fibrene i nerve noder som er ansvarlige for spasmer av perifere kar. Som en følge av opphør av spasmer fartøy utvides, blir blodstrømmen til lemmer forbedret, smerten er vesentlig svekket, svelling finner sted, huden blir normal farge, dets temperatur stiger, sårene begynner å gro.
 • Bypass operasjon. Denne metoden er sutur av et kunstig kar (anastomose) omgå den berørte arterien. Du kan fjerne deler av arterien, hvis lengde ikke overstiger 15 cm.
 • Trombintimektomiya. Dette er fjerning av trombus, som blokkerer fartøyets lumen, sammen med det overgrode indre skallet til arterien. Denne operasjonen er kun indikert når et lite område av en stor arterie er blokkert, når patenen av dets grener er bevart.
 • Necrosectomy. Drift for å fjerne vev påvirket av nekrose.
 • Amputasjon av lemmen. Dette er et ekstremt tiltak, som utføres i nærvær av gangrene og svært alvorlig smerte, som ikke fjernes med narkosemidler. Når våt gangren er amputert, foten, underbenet eller hele underbenet. I dette tilfellet er aktualiteten av operasjonen viktig, da det er mulig å holde kneleddprotesen under stand.

Folkemidlene

I denne sykdommen brukes en rekke fotbad:

 • Et enkelt varmt bad. Sett føttene i vann med en temperatur på 40-42 ° C i 15-20 minutter, tørk dem deretter tørt og sett på varme sokker.
 • Sennepbad. Det gjøres på samme måte, men 1-2 ss tørr sennep skal legges til vannet.
 • Kontrastbad. Dyp føttene i 5 minutter i varmt vann (42-43 ° C), deretter i 30 sekunder i et kjølig (15-20 ° C). Gjenta 4 ganger, avslutt med varmt vann.
 • Bad med høy. 300 g av høy støv satt i en pose laget av tykt stoff, hell 3 liter kokt vann, 1 time, filter og hell over i vann, oppvarmet til 38-39 ° C. Varigheten av bad - 20-25 min.

Dessuten brukes infusjoner av medisinske urter for inntak.

 • Samling for smertelindring. Mark i tørr form med 10 g av blad og frukt Echinops Datura, 20 g frø av japanske Sophora, timian og cudweed urter, 30 g av lavendel blomster, mynte blader, blomster og blader av hagtorn, 40 g blader og stilker av den hvite misteltein; alt slip og bland. 2 ss. fylle skjeen blanding av 600 ml kokende vann, 2 timer, stamme. Ta 3 ganger om dagen for ¾ kopp i 15 minutter. før du spiser.
 • Samling for å redusere vasospasmer. Ta 10 gram karvefrø og blader av vinca, 20 g hagtorn og 30 gram. blader av misteltein hvit; 2 ss. Skjeblandingen helle 2 kopper kokende vann og trykk 2 timer. Drikk 4 ganger daglig for 100 ml etter å ha spist. Kurs - 2 uker, deretter bryte 1 uke. Det anbefales å ta 3 kurs.
 • Styrke infusjonen. Ta 80 g horsetail, 120 g urte fjellklatrer og 200 g hagtorn, 1 ss. Skje blandingen hell 2 kopper kokende vann, la i 30 minutter og belastning. Ta 1 ss 3 ganger om dagen i 30 minutter før du spiser i en måned.
 • Avkjøling for rengjøring av fartøyene. Skrell 4-5 godt vasket poteter og stek rengjøringen i 15 minutter over lav varme. Kjøttkraft kjølig, belastning og drikk 3 ganger daglig for 100 ml 30 minutter før du spiser. Kurs - 2 uker.
 • Citrusblanding for rengjøring av blodkar. Ta 2 stykker appelsiner og sitroner, pass gjennom kjøttkvernet sammen med huden, tilsett 2 ss. skjeer av honning. Etter en dag, rengjør blandingen i kjøleskapet. Ta 2 ts 3 ganger om dagen i 30 minutter før du spiser. Kurs - 1 måned, deretter en pause i 2 uker og en repetisjon av kurset.

Folkemetoder er effektive i de tidlige stadiene av sykdommen, når de brukes i forbindelse med terapeutisk behandling foreskrevet av legen. Midler styrker og gjenoppretter veggene i blodkarene, øker deres elastisitet.

Les Mer Om Fartøyene