Sklerose av cerebrale arterier: tegn, diagnose, behandlingsmetoder

Hittil er en sykdom som cerebral vaskulær sklerose en av de ledende årsakene som fører til en økning i sykelighet og dødelighet i den utviklede verden. I forbindelse med dette er behandling av sklerose en av de mest presserende problemene som bekymrer pasienter og deres leger i dag.

Årsaker til vaskulær sklerose

En av hovedårsakene til utviklingen av vaskulær sklerose i alle organer og systemer er atherosklerotisk prosess.

Aterosklerose - det er en kronisk sykdom i arteriene i elastisk og muskel-elastisk type for å danne på den indre veggen av kolesterol og fett som forårsaker de komplekse celleforandringer, den etterfølgende spredning av bindevev og dannelsen av en arterievegg av spesifikke fibrotiske plakk. Av denne grunn smelter lumen av arteriene gradvis og derved forringer blodtilførselen av alle organer og systemer som er matet fra denne arterien.

I tillegg er fullstendig blokkering av fartøyets lumen med de nevnte plakkene mulig, noe som vil føre til nekrose av vev, organer eller deler av kroppen. Og også føre plakk fra beholderveggene og dets forflytning gjennom blodet (embolus), hvor det kan fullstendig blokkerer et mindre kaliber kar, og det truer nekrose (infarkt), hjerne - slag.

Slike aterosklerotiske plakk kan noen ganger bli funnet hos unge i alderen 20-30 år, men oftest fra denne sykdommen lider folk over 50 år. Og ifølge statistikk, forekommer atherosklerose 5-7 ganger hos menn, enn hos kvinner.

Årsaker til cerebral aterosklerose

Prosessen med dannelse av aterosklerotiske plakk er kompleks og flersidig, den består av mange øyeblikk og predisponerende faktorer:

 • Arvelig predisposition;
 • Høyt blodtrykk;
 • Diabetes mellitus;
 • fedme;
 • røyking,
 • Mannlig kjønn;
 • Utilstrekkelig ernæring;
 • Psykoterapeutisk stress;
 • En stillesittende livsstil;
 • Og mange andre risikofaktorer...

Symptomer og tegn på hodeskader

Særlig sløvhet av denne sykdommen er at i begynnelsen er symptomene på vaskulær sklerose praktisk talt uspesifisert og forblir ofte uten hensyn til pasienten og noen ganger av legen.
Det er hovedtegnene til sklerose av cerebral fartøy, som bør gjøre en person oppmerksom og tenke på råd fra en spesialist. Dette er øyeblikkene som:

 1. Rask tretthet;
 2. Minneforringelse;
 3. Økt spenning
 4. døsighet;
 5. Flimmer "flyr" foran øynene, ringer i ørene;
 6. Periodisk kortvarig hodepine.

Hjernevævet uten rettidig behandling mottar ikke den nødvendige delen av oksygen og næringsstoffer, noe som fører til gradvis død av nerveceller. Denne prosessen kan vare i flere år, og en person tar ikke øyeblikkelig oppmerksomhet på endringene i kroppen. I sin utvikling går denne sykdommen gjennom en rekke stadier som gradvis forvandler seg til hverandre og til slutt fører til irreversible konsekvenser.

Den første fasen av sykdommen

Følgende "bells" snakker om den første scenen av sklerose i hjernen:

 • apati;
 • Emosjonell ustabilitet;
 • Svakhetskonsentrasjon og oppmerksomhet;
 • Lyder i ørene;
 • Redusert minne;
 • Søvnforstyrrelse;
 • Redusert effektivitet;
 • Lett svimmelhet og hodepine.

En meget viktig manifestasjon av dette stadiet er alvorlig hodepine, hvorav tilstedeværelsen er observert av ca 90% av pasientene. De tidlige stadiene blir følt av ustanselig hodepine, trykke, noen ganger pulserende. I tillegg er følelsen av fylde og trykk i hodet forstyrrende. I aktiviteter som gir mental og fysisk stress, kan smerten bli forsterket, som under stress eller mangel på oksygen (oppstår ved lengre opphold i et dårlig ventilert rom, for eksempel). Noen pasienter er bekymret for smerte om morgenen, andre er verre om kvelden, det vil si at de er helt uavhengige av tiden på dagen. De kan forårsake søvnforstyrrelser. Tilstedeværelsen av slike hodepine gjør en person rask, irritabel, provoserer en reduksjon i effektivitet og oppmerksomhet, tapt fleksibilitet i å tenke. Ofte, sammen med hodepine, blir den medfølgende støyen som oppstår i en eller begge ører forstyrret. Selv om det noen ganger skjer støy før forekomsten av hodepine. Folk kan klage på forbigående svimmelhet og egen ubalanse når de går.

Den andre fasen

I denne perioden begynner endringer i den menneskelige psyke. Pasienten blir treg, inaktiv, intellektuelle evner begynner gradvis å avta. Minnet er ødelagt: en person glemmer hva han gjorde i går, og kan huske hendelsene i fortiden i minste detalj. Lidelse uførhet, svekkelse konsentrasjon av oppmerksomhet,
forståelsen av meningen med lesingen er ødelagt, profesjonelle ferdigheter går tapt.

Den tredje, dype scenen

Minne lider mer og mer. Folk begynner å glemme de grunnleggende datoene for deres liv og familie. De blir profesjonelt uegnet og kan ikke fortsette å jobbe. Toppen av vaskulær sklerose er hjerteinfarkt, slag og demens (demens).

Litt om aterosklerose av aorta

Et av de spesielle tilfellene med å utvikle arteriosklerose av fartøyene er aterosklerose av aorta. Den vanligste formen for denne sykdommen ligger i bukavdelingen. Aterosklerose av kranspulsårene er spesielt farlig. I de første stadiene kan symptomene hans være helt fraværende eller være ekstremt milde.

Vi anbefaler å studere mer detaljert materiale om aterosklerose av aorta og hjerte.

Noen ganger kan pasienter føle brystsmerter, som sprer seg til det interlobulære området. Når det berørte lag av fartøyet er atrophied, kan saccatproteser eller aneurysmer danne seg i bestemte områder av aorta. Smerte, noe som kan oppstå når en aneurisme være avhengig av dens lokalisering (aneurisme i aorta ascendens - brystsmerter, synkende del - ryggsmerter, en aneurisme i aortabuen - smerter i skuldre, nakke). I tillegg inkluderer symptomene hodepine, puffiness i ansiktet, noen ganger heshet.

Den mest farlige komplikasjonen til en aneurysm er fenomenet delaminering og etterfølgende brudd med dødelig utgang. Avhengig av størrelsen på aneurysmen og tilstedeværelsen av samtidig arteriell hypertensjon, øker risikoen for denne bruken.

Diagnose av cerebrovaskulær sklerose

Å se på noen av de ovennevnte symptomene og klager, bør en person ta kontakt med en nevrolog, som vil utpeke nødvendig undersøkelse, velger du riktig behandling, og vil følge den påfølgende utviklingen av sykdommen, noe som vil påvirke pasientens tilstand.

Diagnosen av cerebral vaskulær sklerose og påvisning av graden av utvikling av sykdommen utføres vanligvis ved bruk av ultralydmetoder for undersøkelse:

 • Ultralyd av fartøy i hjernen og nakken - Ved en slik ultralydsundersøkelse kontrolleres tilstanden til blodkarene som ligger ute på hodet og nakken, så vel som inne i skallen. Denne prosedyren er ganske trygg og gir ingen ubehagelige følelser til pasienten. Dens varighet er ca 40 minutter, etter testene utsteder doktoren en protokoll med sin konklusjon. Noen ganger kan ultralyd av cerebral fartøy bli kalt neurosonografi (dette navnet er ofte funnet).
 • Tosidig skanning - En av komponentene til en fullverdig ultralyd av blodkar, gjennomfører den i flere regimer vanligvis:
  1. To-dimensjonal (B-modus) - lar deg undersøke fartøyene og de omkringliggende vevene, unntatt de som er inne i skallen. Takket være dette regimet kan legen lære om tilstanden til blodstrømmen i hodeskårene.
  2. Transcranial dupleksskanning - med hjelpen blir blodstrømmen i fartøyene inne i skallen studert. Også transkranial ultralyd kan brukes til å studere stoffet i hjernen for tilstedeværelsen av voluminøse formasjoner i den. Men informativiteten til denne teknikken er dårligere enn datamaskinen og magnetisk resonansavbildning av hjernen.
 • Angiografi av cerebral fartøy med bruk av kontrastmedium. Metoden for gjennomføringen er som følger: En røntgenkontrast substans injiseres i vaskulærsengen og samtidig utføres flere radiografiske skudd.

En type angiografi av karene er magnetisk resonansangiografi (MR angiografi eller MR-angiografi), en undersøkelsesmetode basert på bruk av magnetfelter og elektromagnetiske bølger. MR-angiografi kan utføres i flere varianter - med eller uten innføring av et kontrastmiddel. Det er spesielt verdifullt for pasienter med allergi mot kontrastmidler.

Kombinasjonen av de ovennevnte metoder med instrumentelle testene ble utført i et laboratorium, pasientens historie og klager tillater leger for å levere eller utelukke diagnosen av multippel sklerose av cerebrale kar og velge den passende behandling.

Behandling av sykdommen

I behandlingen av denne sykdommen utgjør doktoren flere viktige oppgaver:

 1. Advarsel den videre prosessen med skleroserende kar.
 2. Stimulere utviklingen av rundkjøringsveier for blodstrøm til berørte organer og vev.

Løsningen av det første problemet innebærer flere hovedpunkter:

Rasjonal ernæring med riktig innhold av vegetabilske og animalske fettstoffer, med riktig innhold av vitaminer. I dietten til slike pasienter bør vegetabilsk mat, så vel som fisk og sjømat, seire. Det er nødvendig å utelukke eller i det minste begrense matvarer høyt i kolesterol, som røkt kjøtt, egg, fett kjøtt. Begrens også bruken av lavkvalitets pasta, bakervarer. Hvis pasienten lider av overdreven kroppsvekt, bør dietten være rettet mot å redusere kaloriinnholdet i mat.

Video: Hvilken mat reduserer kolesterol og forhindrer aterosklerose?

Mer informasjon om riktig diett og livsstil med vaskulær sklerose leser lenken.

Det er nødvendig å være nøye med behandling av samtidige sykdommer, hvorav tilstedeværelsen bidrar til prosessens fremgang. Først av alt er det arteriell hypertensjon og diabetes mellitus. Det bør gradvis og systematisk engasjere seg i terapi av denne patologien for å unngå ytterligere komplikasjoner.

Den andre oppgaven oppnås ved valg av individuell terapeutisk øvelse. Fysisk belastning bør være streng dosering og regelmessig og passende for alderen og evnen til hver enkelt pasient. Slike laster vil bidra til økt rundkjøring.

I kombinasjon med fysisk aktivitet kan fysioterapeutisk behandling brukes: balneoterapi, massasje og andre prosedyrer foreskrevet av behandlende lege.

I tillegg til alle de ovennevnte anbefalingene, bør behandling av cerebrovaskulær sklerose ledsages av en bestemt medisinbehandling:

 • Tar medisiner som forbedrer ernæring og blodtilførsel til hjernen.
 • Tar medisiner som normaliserer blodtrykk og blodsukker i nærvær av samtidig patologi.
 • Mottak av legemidler som har lipidormormiserende (lipidsenkende) virkning.
 • og en rekke andre legemidler som brukes til å behandle denne patologien.

Advarsel: Alle medisiner må velges individuelt for hver pasient. Ikke prøv å selvmiljøere!

Video: aterosklerose i programmet "Helse"

Sammenfattende kan vi konkludere med at behandling av cerebral sklerose er en komplisert øvelse. En person bør kombinere mentalt arbeid med fysisk aktivitet, regelmessig delta i fysisk trening, normalisere diett og vekt. I tillegg må han tilbringe flere timer om dagen, gå utendørs, ta de nødvendige legemidlene for legenes resept og under hans tilsyn. Det samme omfattende bør være forebyggende tiltak for å hindre utviklingen av denne sykdommen.
Tross alt, hvis pasienten ønsker og bruker alle mulighetene for moderne medisin, kan man oppnå stabil remisjon og forbedre tilstanden.

Sklerose av cerebral fartøy. Årsaker, behandling, narkotika

Sklerose av cerebral fartøy er et vanlig problem. Selv om en slik sykdom oftest er diagnostisert hos eldre pasienter, er ikke ungdom heller ikke forsikret fra den. Derfor er mange mennesker i dag interessert i ytterligere informasjon om årsakene, symptomene og konsekvensene av en slik sykdom.

Hva er en sklerotisk prosess?

Aterosklerotisk prosess er den viktigste skyldige i kronisk vaskulær insuffisiens. Hvordan utvikler denne patologien? I de første stadier på de indre veggene i arteriene blir avsetningen av fett og kolesterol observert. Først prøver fartøyene å tilpasse seg lignende endringer - deres kompenserende ekspansjon finner sted. Men i fremtiden er det komplekse endringer på mobilnettet, noe som resulterer i at veggene i arteriene bare mister deres elastisitet.

I fremtiden blir fett og kolesterol innskudd overgrodd med bindevev - såkalte aterosklerotiske plakkformer dannes på veggene. Lumen av fartøyet smalrer gradvis, noe som fører til sirkulasjonsforstyrrelser. Den menneskelige hjernen mottar ikke lenger nok næringsstoffer og oksygen, som naturlig har en negativ effekt på tilstanden av nervevev.

I de mest alvorlige tilfeller blokkerer plakkene helt lumen av arterien, noe som fører til en gradvis nekrose av vev eller organer. Videre kan noen ganger plakkene komme ut og komme inn i blodet - denne tilstanden er ekstremt farlig, da det kan føre til hjerteinfarkt, hjerneslag og til og med pasientens død.

Sklerose av cerebral fartøy er oftest funnet hos personer eldre enn femti år. Ifølge statistikk, lider menn av en slik sykdom nesten syv ganger oftere enn kvinner. Aterosklerose er imidlertid også berørt av unge - noen ganger er sykdommen diagnostisert hos pasienter 20-30 år gammel.

Hovedårsakene til utvikling

Faktisk er det mange årsaker til forekomsten av en slik sykdom, og i de fleste tilfeller er pasienten de tilstede i komplekset. Risikofaktorene inkluderer følgende:

 • eldre pasient;
 • tilstedeværelsen i dietten av en person med en overflødig mengde mat mettet med kolesterol og animalsk fett;
 • genetisk predisposisjon til sykdommen;
 • patologi i det vaskulære systemet;
 • kronisk hypertensjon;
 • fedme (overvekt, vanligvis forbundet med underernæring, metabolske forstyrrelser, samt en ekstra byrde på hjertet og videre utvikling av hypertensjon);
 • sykdommer i det endokrine systemet, særlig diabetes mellitus;
 • forstyrrelser i hormonell bakgrunn, som kan skyldes ulike sykdommer og ukontrollert inntak av hormonelle stoffer;
 • hypodynamisk livsstil (mangel på fysisk aktivitet fører til en masse forskjellige lidelser);
 • dårlige vaner, inkludert røyking og kronisk alkoholisme;
 • konstant stress, mentalt og følelsesmessig stress, som påvirker hormonell bakgrunn og på hele organismenes arbeid;

Som det kan sees, kan årsakene til utviklingen av sykdommen være svært forskjellig. Nesten ingen er immune fra det aktuelle problemet.

Sklerose av cerebral fartøy: symptomer på den første fasen

Jo tidligere pasienten er diagnostisert riktig, desto raskere og lettere blir behandlingsprosessen. Så hvordan ser begynnelsen av sklerose av cerebral fartøy ut? Symptomer i begynnelsen er ikke-spesifikke. Som regel klager pasientene om intermitterende hodepine, og de kan være undertrykkende eller pulserende. Sårhet øker under stress, mental eller fysisk anstrengelse.

Ofte oppstår en hodepine på kvelden, noe som medfører problemer med søvn. Symptomer kan også inneholde støy i ørene, periodisk svimmelhet. I forbindelse med søvnmangel og konstant ubehag, er det endringer i atferd - folk blir irritabel, raske, følelsesmessig ustabile. Tegn på sykdommen kan også inkludere problemer med konsentrasjon, minnetap og forverring av arbeidsevne.

Den andre fasen av sykdommen og dens symptomer

På dette stadiet er det allerede merkbare endringer. For eksempel lider syke mennesker av en betydelig reduksjon i intelligens. Minnet forverres fra sykdommen - pasienten kan enkelt beskrive hendelsene for et tiår siden, men husker ikke hva han gjorde i går eller for noen timer siden.

Det er sløvhet og apati. Arbeidet, som alltid har blitt gjort automatisk, forårsaker nå vanskeligheter for en person. Ofte er det et komplett tap av faglige ferdigheter. Selv lesing blir en umulig oppgave, fordi pasienten ikke forstår ordets mening.

Symptomer på den tredje fasen av sykdommen

Hva ser dyp vaskulær sklerose ut? Symptomer på dette stadiet er rett og slett umulig å ikke legge merke til. Minne går gjennom store endringer - en person glemmer mer og mer. Selvfølgelig er en av konsekvensene av en sirkulasjonsforstyrrelse profesjonell utilstrekkelighet og til og med uførhet. Det er en progressiv utvikling av demens. I tillegg skjer i dette tilfelle ofte slag og hjerteinfarkt.

Grunnleggende metoder for moderne diagnostikk

Utvilsomt bør tilstedeværelsen av de ovenfor beskrevne symptomene be legen om å tenke på forekomsten av en sklerotisk prosess. Imidlertid må pasienten gjennomgå de nødvendige studiene før behandlingsstart. I tillegg til standardtester (blodprøver, etc.) utføres ultralydsundersøkelse av nesekroppen og hjernen. Dette er en enkel og smertefri prosedyre som bidrar til å vurdere tilstanden til sirkulasjonssystemet i hodet.

I fremtiden utføres den såkalte dupleksskanning. To-dimensjonal skanning bidrar til å tydelig undersøke karene og vevene utenfor skallen. Transskranial skanning er utformet for å evaluere funksjonen av sirkulasjonssystemet inne i skallen.

Verdifull informasjon kan gis ved angiografi av cerebral fartøy - under prosedyren injiseres et kontrastmedium i karene, hvoretter flere radiografiske bilder tas. I tillegg kan magnetisk resonansangiografi brukes i løpet av diagnosen.

I alle fall gjør alle disse studiene det mulig å bestemme innsnevringen av hjernens kar. Videre bidrar testerene til å vurdere tilstanden av vevene rundt karene, samt å oppdage plugging eller volumetrisk formasjon inne i arterien.

effekter

Faktisk er den stadig utviklende sklerose av cerebral fartøy en svært farlig sykdom. Utvilsomt, i de første stadiene prøver organismen å tilpasse seg sirkulasjonsinsuffisienten, forårsaket av dannelsen av aterosklerotiske plakk. Men i fravær av behandling vil konsekvensene ikke være lange i å komme.

Innsnevringen av hjerneskapene forverrer signifikant pasientens livskvalitet. Mangel på næringsstoffer og oksygen har en katastrofal effekt på tilstanden i sentralnervesystemet. Ofte hos pasienter er det en gradvis nedgang i intelligensnivået, noen ganger ned til demens. I tillegg kan sykdommen føre til funksjonshemning. Og en annen vanlig komplikasjon er iskemisk slag, som ofte resulterer i pasientens død.

Sklerose av cerebral fartøy: behandling med konservative metoder

Ved første manifestasjoner av sykdommen er det verdt å se en lege. Etter diagnose og endelig diagnose vil spesialisten foreskrive riktig behandling. Ordningen er bestemt individuelt i hvert enkelt tilfelle. Derfor kan man i intet tilfelle ignorere problemet eller engasjere seg i selvmedisinering.

Så hvilken terapi er nødvendig for smalere, sklerose-berørte karene i hjernen? Behandling i dette tilfellet må nødvendigvis være omfattende. Narkotika foreskrevet for en lignende sykdom er nødvendig for å forhindre ytterligere dannelse av kolesterolplakk, samt å normalisere blodstrømmen.

Først av alt, foreskrive stoffer for å forbedre ernæring og blodtilførsel til hjernen. I tillegg omfatter administrering av antikoagulanter terapi som fortynner det blod (slike midler som "Ksarelto" "Dolabene" "Heparin" "Venitan" og D. t.). Ved behandlingen ved hjelp av medikamenter som strekker beholderne, da dette også forbedrer blodstrømmen og forebygger organiske endringer i nervevev. Krever statiner som inhiberer kolesterolsyntese i leveren (medisinen "simvastatin" "Cimetidin", "Simgal" og P. m.).

Det bør bemerkes at en sunn livsstil er den beste medisinen for cerebral fartøy. Derfor overføres pasientene nødvendigvis til riktig diett. Fysisk aktivitet er også svært viktig, så pasientene velges riktig kompleks av terapeutisk gymnastikk. Enkelte mennesker kan engasjere seg i aktiv sport - dette har en positiv effekt på blodsirkulasjonen. Eldre pasienter anbefales vanligvis å gå utendørs og trene kun fysioterapi under tilsyn av en erfaren trener.

Dermed er den mest effektive medisinen for cerebral fartøy forebygging.

Er kirurgi mulig?

Langt fra alltid riktig livsstil og medisiner kan takle en slik sykdom som vaskulær sklerose. Behandling ved kirurgiske metoder er vanligvis foreskrevet dersom det er en reell trussel mot pasientens liv (for eksempel plakkbrudd eller fullstendig blokkering av fartøyet). Operativ inngrep reduseres til eksponering av den berørte arterien og forsiktig fjerning av plakk fra veggen.

Den rette dietten er nøkkelen til utvinning

Det skal umiddelbart bemerkes at sclerose av cerebral fartøyer alltid er på en eller annen måte forbundet med næringens natur. I prosessen med behandling og forebygging av denne sykdommen spiller en stor rolle en diett.

Faktisk trenger pasienten ikke å begrense seg selv alvorlig. Det er bare nødvendig å redusere mengden animalsk kolesterol i mat. Det er for dette formålet at pasienter oppfordres til å forlate fete og stekte matvarer, visse typer kjøtt, inkludert lam og svinekjøtt. Under forbudet også melkeprodukter med høy prosentandel av fett, pickles og krydder.

Å plassere forbudte matvarer kan være mer nyttig mat. Pasienter anbefales å inkludere i deres kosthold så mange friske grønnsaker, frukt og grønnsaker som mulig. Naturligvis er det ikke nødvendig å helt gi opp kjøtt, men det kan bare kost variasjon, inkludert kokt kylling, fisk, kanin og så videre. D. Det er nyttig for forebygging av aterosklerose regnes belgfrukter og valnøtter.

Grunnleggende forebyggende tiltak

Sikkert, forebygging av cerebrovaskulær sklerose er ekstremt viktig. Overholdelse av noen enkle regler vil bidra til å unngå forekomsten av sykdommen eller dens forverring. Naturligvis anbefales det folk å holde seg til dietten beskrevet ovenfor. I tillegg er det ekstremt viktig å sikre vannbalansen, og drikke bare ren, ikke karbonisert vann.

Det er svært viktig å overvåke blodtrykket. Den behandlende legen vil foreskrive de aktuelle legemidlene, det anbefales også å gi opp salt og overvåke kroppsvekten - fedme fører til utvikling av en komplikasjonsmasse, inkludert sklerotisk prosess.

Det er viktig å minimere stress, nervøs og mental overbelastning. Ikke glem om fordelene med en sunn søvn. Og det er også viktig å gå utendørs og spille sport så langt som mulig. Noen eksperter anbefaler også at du kontinuerlig trener minnet, for eksempel lære dikt, lære nye språk, etc. Enkle og interessante aktiviteter vil bidra til å holde tankene klare hos eldre. Og selvfølgelig må du ikke glemme regelmessige medisinske undersøkelser, for bare slik at legen vil sjekke om hjernens kar er berørt. Behandling av sykdommen i de tidlige stadiene er mye lettere.

Hvordan kurere og forebygge hjerne vaskulær sklerose

Sklerose er en sykdom der veggene i karene kollapser og degenererer, mister elastisitet, og deres lumen blir smal og overlapper med fibrøse plaketter.

Sklerose tilhører systemiske sykdommer, da det påvirker alle kroppens kar. Men avhengig av hvilke fartøy som er utsatt for patologiske forandringer, finnes det flere varianter av sykdommen. Nylig har sklerose av cerebral fartøy blitt særlig utbredt, det har blitt en av hovedårsakene som fører til utvikling av funksjonshemming og økt forekomst av sykelighet og dødelighet.

De mest utsatt for sklerose i cerebral fartøy er mennesker over 50 år. Men noen ganger kan symptomene på sykdommen bli funnet selv i alderen 20-30 år. Hos menn blir sklerose diagnostisert 5-7 ganger oftere enn hos kvinner.

Årsaker til patologi

Årsaken til sklerose er oftest den atherosklerotiske prosessen, som fører til dannelse av kolesterolplakk og blodpropper, innsnevring av arteriene og sirkulasjonsforstyrrelser.

Denne tilstanden fører til at cellene i hjernen mottar utilstrekkelige mengder næringsstoffer og oksygen, noe som forstyrrer deres funksjon og forårsaker dannelse av arr og cyster. I noen tilfeller blokkerer fibrøse plakker helt blodkaret, frarøver vevet av mat og forårsaker at de blir døde eller forårsaker et slag.

Dannelsen av aterosklerotiske plakk kan oppstå som følge av:

 • arvelig predisposition;
 • brudd på lipidmetabolisme;
 • hormonelle feil;
 • stillesittende livsstil;
 • emosjonell og fysisk overbelastning;
 • økt trykk;
 • utvikling av diabetes mellitus;
 • nærvær av fedme;
 • forekomsten av endokrine sykdommer;
 • hyppig stress;
 • Underernæring (overdreven inntak av fett og kolesterol);
 • røyking,
 • alkoholmisbruk;
 • aldersendringer.

Kliniske manifestasjoner av sykdommen

Ved begynnelsen av symptomene på sklerose er dårlig synlig, og de blir ofte ikke betalt. Derfor, for å behandle sykdom, begynner ofte når patologiske forandringer har påvirket tilstanden i hjernen betydelig, noe som sterkt svekker effektiviteten av behandlingen.

Avhengig av symptomene, er det tre stadier av sklerose

Første etappe er ledsaget av ikke-spesifikke tegn:

 • periodisk oppstår hodepine;
 • lys svimmelhet;
 • svekkelse av oppmerksomhet og minne;
 • reduksjon i effektivitet;
 • døsighet eller søvnløshet;
 • rask tretthet og sløvhet
 • depresjon og apati;
 • skjønnhet og captiousness;
 • overdreven spenning og irritabilitet;
 • plutselig endring i emosjonell tilstand;
 • tinnitus (i en eller to);
 • "Flyr" foran øynene;
 • svimmel tilstand.

Hodepine forverres i stressende forhold, med psykisk og fysisk stress. Symptomer på sklerose kan utvikle seg gradvis over flere år.

I den andre fasen endres menneskets psyke og slike tegn som:

 • mangel på aktivitet;
 • reduksjon i evnen til å jobbe
 • tap av faglige ferdigheter;
 • vanskeligheter med å gjøre det vanlige arbeidet;
 • tap av koordinering av bevegelser;
 • brudd på artikulasjon og taleferdigheter;
 • reduksjon av intellektuelle evner;
 • svekkelse konsentrasjon og oppmerksomhet;
 • umulighet til å forstå meningen med lest:
 • tap av korttidshukommelse: pasienten glemmer hva som var i går, men husker godt, inkludert detaljerte detaljer, det var mange år siden.

Om begynnelsen av tredje fase er de karakteristiske symptomene:

 • en betydelig svekkelse av minne: en person kan ikke huske navnene og fødselsdagerene til nære personer, så vel som andre viktige datoer og hendelser;
 • profesjonell utilstrekkelighet.

Ofte fører sklerose av cerebral fartøy til demens, hjerteinfarkt og slag.

Hvordan diagnostisere sklerose

Hvis en person utviser symptomer som indikerer mulig utvikling av sklerose, trenger han en konsultasjon av en nevrolog.

Legen vil undersøke pasienten og henvise til:

 • neurosonografi - ultralyd undersøkelse av cerebral fartøy;
 • tvådimensjonal og transcranial dupleks skanning - ultralyd undersøkelse av blodstrømmen inne i skallen;
 • angiografi av hjernen - røntgenundersøkelse av blodårer med kontrastmedium;
 • magnetisk resonansangiografi - undersøkelse av fartøy ved hjelp av elektromagnetiske bølger eller magnetfelt;
 • generell og biokjemisk blodprøve;
 • generell analyse av urin.

Metoder for terapi

For behandling av sklerose for å lykkes, må den løse 2 hovedproblemer:

 • forebygging av ytterligere dannelse av aterosklerotiske plaketter;
 • dannelse av forbigående måter for blodstrøm.

For å klare oppgavene ovenfor er det først og fremst nødvendig å lede alle krefter på behandling av samtidige sykdommer (spesielt hypertensjon og diabetes) og overholdelse av dietten.

Riktig ernæring med sklerose

Folk som lider av multippel sklerose trenger:

 • å nekte fra røkt produkter, fett kjøtt, lever, nyrer, egg, sjokolade, sorrel;
 • begrense forbruket av salt, bakeri og pasta;
 • øke innholdet i plantefôr, surmjölkprodukter, frokostblandinger, fisk og sjømat.

Spesielt nyttig for å senke kolesterolet og rense årene i hjernen grønn te, sitron og drue juice, persille, kål, agurk, squash, grønne erter, gulrøtter, hvitløk, løk, rogn, rose hip, epler, granatepler, valnøtter, rosenkål, havremel, havkål, vegetabilske oljer.

På tom mage anbefales det å drikke et glass varmt vann eller juice, hentet fra rå poteter.

Viktig i kampen mot sklerose har hvile og søvn, unngår uro og tretthet, samt terapi med folkemetoder.

I intet tilfelle kan du gjøre selvmedisinering for ikke å forverre situasjonen. I hvert tilfelle velger den behandlende legen medisinen individuelt, med tanke på pasientens alder, sykdomsstadiet, symptomene, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer.

Vi behandles med medisiner

Medikamentell behandling for sklerose inkluderer bruk av:

 • antikoagulantia - redusere blodets viskositet og forhindre dannelse av blodpropper;
 • satin - redusere graden av dannelse av kolesterol;
 • lipidsenkende stoffer - normalisere nivået av lipider i blodet;
 • legemidler som utvider blodårer, forbedrer blodsirkulasjonen og næring av hjerneceller;
 • legemidler som senker blodtrykket og konsentrasjonen av sukker i blodet;
 • legemidler som gjenoppretter leverfunksjonen;
 • nootropic medisiner - stimulere hjernens aktivitet, forbedre minne, oppmerksomhet og evne til å lære;
 • neuroprotektorer - forbedrer overlevelsen av nerveceller i forhold til oksygen sult;
 • immunostimulerende legemidler;
 • vitamin- og mineralkomplekser.

Fordelene med fysioterapi

Effektiv virkning i kampen mot multippel sklerose vil ha et kompleks av fysioterapi, som må velges individuelt for hver pasient i henhold til sine egenskaper og fysioterapi massasje, balneoterapi, magnetisk.

Fysioterapeutisk behandling lindrer smerte, normaliserer blodtrykket, forbedrer hjernens sirkulasjon, aktiverer metabolisme, lindrer søvnløshet, øker stemningen.

Når er operasjonen nødvendig?

Hvis pasientens blodkar er tilstoppet med mer enn 70%, blir det henvist til konsultasjon med en vaskulær kirurg. Legen undersøker pasientens tilstand og bestemmer seg for behovet for kirurgisk inngrep.

Kirurgisk behandling er rettet mot fjerning av fibrotiske plakk og trombi.

Når du utfører operasjonen, gjelder:

 • endarterektomi - veggen av den berørte arterien blir kuttet og trombosen fjernes;
 • Stenting - en stent settes inn i fartøyet, som utvider lumen.

Hjelp av tradisjonell medisin

Effektivt supplere tradisjonell terapi med folkemessige rettsmidler. Det vil bidra til å lette symptomene på sykdommen og forbedre pasientens generelle tilstand.

Spesielt populært er følgende medisinske forbindelser:

 • juice presset fra røtter og blad av en løvetann, og fortynnet med ris buljong (drikk den 15-20 minutter før du spiser 4 ganger om dagen for 50 ml);
 • timian og mynte rørt i like mengder, ble den resulterende blanding (20 g) brygget med kokende vann (500 ml) og etterlatt i 40 minutter for å tilføre, tatt 2-3 ganger i uken i 60 milliliter;
 • løk gnidd på et rivjern og presse saften ut av det (250 ml) ble kombinert i like proporsjoner med honning og drikke en time før måltider med 20 ml tre ganger om dagen;
 • honning (1 liter) ble omrørt med sitronsaft presset fra to sitroner og knust hvitløk (ett hode), kurativ blanding (20 g) ble fortynnet med kaldt vann (250 ml) og drikke på tom mage i to måneder;
 • Ashberry barken (200 gram) brygges med kokende vann (500 milliliter) og holdes på lav varme i to timer, buljongen tas 60 milliliter før måltider 3 ganger om dagen.

Men du kan starte behandling med folkemidlene bare etter å ha konsultert en lege.

Derfor vil kun komplisert behandling, kombinere fysisk aktivitet, mental arbeid, kosthold, fysioterapi, ta medisiner og medisinske buljonger, bidra til å oppnå suksess i kampen mot skadelig sykdom.

forebygging

For å forhindre hjerne vaskulær sklerose vil hjelpe:

 • rasjonell ernæring;
 • avvisning av dårlige vaner
 • aktiv livsstil;
 • vedlikehold av normalt blodtrykk;
 • forebygging av stressende situasjoner, fysisk og mental overarbeid;
 • kvalitet søvn og hvile;
 • vanlig minnetrening (studere fremmedspråk, memorisere dikt).

Sklerose av cerebral fartøy: hvordan å takle sykdommen

Alle mennesker i sitt liv oppsto på en eller annen måte i hodepine. Noen ganger er det midlertidig, forbigående, det kan lett stoppes ved hjelp av en pille og har en lang historie. I tilfelle at smerten gradvis oppnår en lang og konstant karakter, bør du seriøst tenke på helsen din. En slik patologi kan tjene som et symptom på utviklingen av en formidabel sykdom - sklerotiske vaskulære lesjoner i hjernen. Denne sykdommen har en seriøs karakter som har betydelig innvirkning på kvaliteten og forventet levetid, noe som gjør den til en av de farligste sykdommene i det tjueførste århundre.

Hva er skleroserende hjernesykdommer?

Skleroserende lesjon av cerebral fartøy er et brudd på levering av arterielt blod med næringsstoffer til hjernevævet, som er forbundet med en forandring i fartøyets lumen. Tidligere ble det antatt at en slik sykdom kun finnes hos eldre, men nå er det bevist at sykdommen er stadig yngre. Nå er sykdommens høydepunkt for førti og førti år, mens for noen tiår siden sykdommen rammet mest folk eldre enn seksti. Det er generelt akseptert at dette skyldes de massive prosessene industrialisering og forverring av den generelle tilstanden til miljøet.

Vitenskapelig bevist at beboere i små bosetninger og landsbyer er mye mindre sannsynlig å lide av utviklingen av sklerose i hjernen, mens blant innbyggerne i store industrielle megasiteter sykdommen er mer vanlig.

For begrepet årsakene til sykdommen er det nødvendig å kjenne fartøyets struktur

Hjernens fartøy har en komplisert trelagsstruktur: de ytre, indre og midtre skallene danner en smal lumen, gjennom hvilken blodet strømmer. Som kjent er hjernevevet spesielt følsomt for mangel på næringsstoffer og oksygen, som senere forårsaker skade på mange organer og vev. Derfor er det så viktig å stoppe prosessen i utgangspunktet før utviklingen av massive komplikasjoner. Et annet navn på sykdommen er aterosklerose i hjerneskipene.

Slik klassifiserer du skleroseprosessene riktig

Som kjent er sykdommen berømt for ulike kliniske symptomer og komplekse flytegenskaper: dette bestemmer i stor grad behovet for klassifisering. Sykdommen er delt inn i visse former avhengig av utviklingshastigheten, morfologiske data og spesifikke utviklingsegenskaper. Dette bidrar til å etablere den mest nøyaktige og korrekte diagnosen på kortest mulig tid.

Klassifisering i henhold til diameteren av det berørte fartøyet:

 • sklerose av store fartøy (mer enn en centimeter i diameter);
 • sklerose av medium fartøy (fra 0,5 mm til en centimeter i diameter);
 • sklerose av små kar (ikke mer enn 0,5 mm).

Klassifisering etter perioder med utvikling av sykdommen:

 • periode med asymptomatiske strukturelle endringer (har ingen utprøvd klinisk symptomatologi);
 • periode med symptomatisk mønster:
  • stadium av mangel på oksygen;
  • stadium av dannelse av nekrotiske vevssteder og liten vaskulær trombi;
  • stadium av substitusjon av medulla med bindevev som ikke er i stand til å utføre normale funksjoner.

Klassifisering i løpet av den patologiske prosessen:

 • stadium av langsom progresjon (nye symptomer på sykdommen blir stadig tilsatt);
 • stadium av dannelsen og normalisering av aterosklerose (symptomatologien holdes på et stabilt nivå);
 • stadium av langsom regresjon (antall symptomatiske manifestasjoner minker).

Klassifisering av sklerose i henhold til morfologiske manifestasjoner:

 • Serebral sklerose (eller eldre sykdom) er en patologisk prosess som oppstår hos eldre mennesker og påvirker hjernens mindste fartøyer;
 • rørformet sklerose er en sjelden genetisk anomali hvor skader på medulla er ledsaget av utvikling av et stort antall godartede tumorer (ikke-kreft) i kroppen;
 • diffus sklerose er en stor og massiv skade på hjernen, noe som er forbundet med et brudd på proteinstrukturer.

Klassifisering etter grad av skade:

 • mindre endringer;
 • alvorlig aterosklerose;
 • aterosklerose med flere komplikasjoner.

Klassifisering på grunn av forekomst:

 • primær (utviklet som en selv-lidelse);
 • sekundær (dannet mot bakgrunn av en allerede eksisterende sykdom: slag, hjerteinfarkt, diabetes mellitus).

Patogenetiske baser av sykdomsutvikling

I hjertet av utviklingen av aterosklerotiske vaskulære lesjoner er brudd på stoffskiftet av fett i kroppen. På grunn av dette utløses en kaskade av patologiske reaksjoner: dannelsen av fett flekker og strimler, dannelsen av fibrøse og aterosklerotiske plakk i veggen av karet.

Med aterosklerose, innsnevring av fartøyets lumen

Over tid vokser den atherosklerotiske plakken gradvis og vokser i størrelse, og danner en betydelig hindring for blodstrømmen. På dette stedet finner uttynding og deformasjon av vaskemuren sted, og omvendte vorter av blod kan også opprettes. Som du vet, har plakkene en stabil og ustabil tilstand. Å være i ro, bryter de prosesser med blodstrøm til hjernen, som følge av at dets grunnleggende funksjoner (hjertesykdom, respiratorisk, hormonell) brytes. Oksygen sult er manifestert av nedsatt oppførsel og endringer i pasientens generelle helse.

Hvis plakkene løsnes fra fartøyets vegg, begynner den å sirkulere fritt gjennom hele kroppen. På overflaten samler mikrober, toksiner og andre blodlegemer, øker gradvis og øker volumet. Til syvende og sist kan dette føre til blokkering av større fartøy og utvikling av koma, samt etterfølgende død.

Husk at en slik plakett med blodstrøm kan komme inn i organer og vev i menneskekroppen. Dette medfører risiko for å utvikle iskemiske forandringer i lungene, leveren, nyrene, hjertet og lemmer.

Årsaken til sklerose av cerebral fartøy og samtidig utvikling av sykdomsfaktorene

Hovedårsaken til utvikling av cerebrovaskulær sklerose er et brudd på fettmetabolismen og økt kolesterolnivå. Kolesterol er et biokjemisk stoff som deltar i dannelsen av fett. To typer fett dannes: "nyttig" - høy tetthet, som deltar i bygging av cellemembraner og organer, samt "skadelig" - lav tetthet, som danner en farlig for kroppens aterosklerotisk plakk.

For å vurdere risikoen for å utvikle sykdommen, brukes en tabell med visse kriterier. Hvis en pasient er funnet i mer enn tre risikofaktorer som ikke kan endres, samt genetisk predisposisjon og modifiserbare faktorer bør særlig ta vare på helsen sin.

Tabell: Risikofaktorer for utvikling av arteriosklerose i blodkar

Klinisk og symptomatisk bilde

Sklerotiske endringer i cerebral fartøy har et ganske åpenbart klinisk bilde som passer godt inn i det diagnostiske rammeverket. På grunnlag av klager er erfarne diagnostikere i stand til å levere en foreløpig diagnose og på kortest mulig tid for å sende pasienten til diagnose til en spesialist.

Innsnevring av fartøyets lumen forårsaker hodepine

Vanlige symptomer på cerebral vaskulær sklerose:

 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • kvalme og oppkast;
 • økning i temperaturen;
 • svakhet;
 • svette;
 • Endring i toleransen for fysisk aktivitet;
 • økt tretthet;
 • søvnforstyrrelser (oppvåkning om natten, søvnløshet).

Spesifikke symptomer på sykdomsutviklingen:

 • abnormaliteter av gangarter (lameness, klatring);
 • Hørselens patologi (støy, ring i ørene);
 • økt blodtrykk;
 • besvimelse og tap av bevissthet;
 • nedsatt syn;
 • migrene;
 • Utseendet til mørke flekker foran øynene;
 • økt aggresjon og irritabilitet;
 • apati og depresjon
 • smerte i nakken;
 • følelse av pulsering i hodet;
 • tale- og skriveforstyrrelser;
 • redusert minne;
 • episoder av amnesi;
 • følelser av nummenhet i øvre og nedre ekstremiteter;
 • brudd på konsentrasjon og oppmerksomhet.

Tabell: manifestasjoner av ulike typer sykdommer

Hvordan blir diagnosen gjort?

Patologien til cerebral fartøy må diagnostiseres tidlig i utviklingsstadiet. Etter at pasientens hovedklager er funnet, fortsetter legen til eksamen. Pasienter med sklerotiske endringer i cerebral fartøy har et stort antall eksterne tegn som på en eller annen måte tillater en å mistenke tilstedeværelsen av patologi i dem:

 1. Symptomer på tidlig aldring: Utseendet til et stort antall rynker, kjedelig hud, sprø hår og negler, grått hår på hodet og i sonssonene.
 2. Tilstedeværelsen av et stort antall fete flekker og peker i øvre og nedre øyelokk, nakke, ekstremiteter, mage.

Fett tuberkler indikerer nedsatt metabolisme

Buen i irisområdet indikerer opphopning av lipider i øyet

Hudflekker indikerer lipidmetabolismeforstyrrelser

Med hvilke sykdommer er det oftest forvirret aterosklerose i hjernen

Den generelle og noen spesifikke symptomer på aterosklerose har lignende egenskaper med noen andre plager som påvirker nervesystemet og hele kroppen som en helhet. For å levere den mest nøyaktige diagnosen må legen å samle anamnese av pasientens liv, for å finne ut tilstedeværelse av kroniske sykdommer, sykdommer i nærmeste familie og tid på de første symptomene på sykdommen.

Oftest må sklerose i cerebral fartøy differensieres med følgende sykdommer:

 • hjernen cyste;
 • ondartet hjernesvulst;
 • encefalitt;
 • meningitt;
 • hjernerystelse;
 • craniocerebral trauma;
 • iskemisk eller hemorragisk slag
 • psykisk lidelse;
 • Sykdommer i huden;
 • migrene;
 • Infectious-inflammatoriske sykdommer i hjernen;
 • Alzheimers sykdom;
 • amyotrofisk lateral sklerose.

Laboratorieforskningsmetoder

Ved hjelp av laboratoriemetoder for undersøkelse blir det mulig å foreta en differensialdiagnose mellom aterosklerose og andre sykdommer som har lignende symptomer. En liten mengde blod, urin eller andre biologiske væsker er vanligvis tatt for undersøkelse.

 1. En generell blodprøve er en universell analyse, som du kan bestemme utviklingen i kroppen av nesten hvilken som helst patologi. Når sklerose cerebral fartøy, kan mild anemi utvikles, manifestert av en reduksjon i hemoglobin og røde blodlegemer.
 2. Den generelle analysen av urin med sklerose av karene endres ikke, mens i de infeksiøse inflammatoriske prosessene vil det bli observert en økning i antall leukocytter, epitel og sylindere.
 3. Biokjemisk blodprøve. Denne undersøkelsen tar sikte på å studere sikkerheten i leverfunksjonen og dens evne til å utnytte kolesterol. En økning i mengden kolesterol bidrar til dannelsen av aterosklerotiske plakk i hjernens kar.

Biokjemi av blod - den viktigste analysen ved å bestemme aterosklerose

Instrumentalteknikk

Instrumentlige undersøkelsesmetoder - de siste oppfinnelsene fra leger over hele verden, som gjør det mulig å nøyaktig diagnostisere og unngå medisinske feil. Alle prosedyrer er helt smertefri og utføres på kortest mulig tid.

 1. Ultralydsskanning av cerebral fartøy. En ganske kjent teknikk basert på lydens evne til å reflektere fra individuelle medier. Med hjelpen er det mulig å oppdage plaketter, for å studere tilstanden til fartøyets lumen og tykkelsen på veggen.

Ultralyd kan på en pålitelig måte oppdage hjerne vaskulær sklerose

På bildene kan man se vanskeligheten ved å passere kontrast

MR tar ikke mer enn femten minutter

Hvordan behandle sykdommen

Skleroterapi av cerebral fartøy er en ganske farlig prosess som kan utvikle seg med lynhastighet og bli komplisert av mange ubehagelige sekundære symptomer. Derfor bestemmer leger umiddelbart etter innledende diagnose pasientens sykehusinnleggelse i avdelingen for nevrologi, og om nødvendig - nevrokirurgi. Neurologer og nevrokirurger er engasjert i behandling av slike plager, som eliminerer den primære kilden til problemet og bidrar til å velge ytterligere medisiner.

De viktigste områdene av terapi for cerebral vaskulær sklerose:

 • fjerning av aterosklerotisk plakk;
 • normalisering av fettblodsammensetning: økning av nyttig og reduksjon av skadelige lipider, opprettholdelse av kolesterolnivå innenfor grensene for tillatte verdier;
 • eliminering av effekten av risikofaktorer;
 • normalisering av diett;
 • behandling av kroniske sykdommer;
 • økt fysisk aktivitet i løpet av dagen;
 • bringe blodtrykket til normalt nivå;
 • restaurering av vann-saltbalanse i kroppen.

Medisinering for åreforkalkning av cerebral fartøy

Konservativ terapi av aterosklerose er alltid brukt på et hvilket som helst stadium av behandlingen. Med hjelpen kan du kompensere for brudd på fettmetabolismen i kroppen, samt forhindre utvikling av mange komplikasjoner. Husk at noen medisiner skal utnevnes av en lege med passende kvalifikasjon, og selvbehandling vil ikke føre til de ønskede resultatene.

Tabell: Legemidler som brukes til å behandle cerebral fartøy

Homøopatiske midler som hjelper med sykdom

Homøopatiske midler er en effektiv måte å bekjempe hjerneskade på og komplikasjoner av sykdommen. Med deres hjelp er det mulig å gjenopprette helsetilstanden så snart som mulig, og påvirke kroppens refleksogene soner.

Husk at homeopati ikke er en erstatning for tradisjonell medisin: det kan bare øke effekten av hovedbehandlingen.

De mest brukte stoffene er:

 1. Kolesterol er et middel som stabiliserer nivået av kolesterol, og øker også behandlingen i leveren. Også bra for søvnforstyrrelser og forstoppelse.
 2. Tabakum - vanlig tobakk, brukt i små mengder. Med det kan du bli kvitt problemet med høyt blodtrykk.
 3. Ignacy amar er et urtemiddel fra frø av vill busk som har en uttalt antikonvulsiv aktivitet.
 4. Krategug - hagtorn, som har en gunstig effekt på rensing av cerebral fartøy og regenerering av deres celler. Som en ekstra effekt reduserer stoffet blodtrykket og reduserer risikoen for å utvikle et hjerteinfarkt.

Folk oppskrifter fra cerebrovaskulær sklerose

Tradisjonell medisin kjenner mange måter som bidrar til å stabilisere et aterosklerotisk plakk i lang tid, redusere størrelsen og normalisere cerebral sirkulasjon. Fordelen med folkelige oppskrifter ligger også i deres tilgjengelighet, enkelhet og relativ harmløshet. De kan brukes som tenåringer og barn, og gravide kvinner.

 1. To store poteter rister på en rist, deretter fjerner du massen og smelter den resulterende saften inn i et glass. Den må brukes rett før frokost, før du spiser. Kartoffelsaft utløser regenerering i kroppen. Behandlingsforløpet består av seks prosedyrer med et tidsintervall på en dag.
 2. Ett hode hvitløk, en halv sitron og en pære suge i varmt vann i fire dager. Når du fjerner alle ingrediensene, må du drikke et glass væske hver gang før du spiser. En slik cocktailbrønn reduserer nivået av skadelige lipider. Behandlingsforløpet varer minst en uke.
 3. Bland 2 ss honning med en teskje olivenolje. Den resulterende blandingen kan smøres på toast eller forbrukes med te: dette vil øke nivået av sunne fettstoffer i kroppen. Behandlingen fortsetter i minst en måned.

Fotogalleri: betyr folkemedisin fra cerebrovaskulær sklerose

Video: Behandling av aterosklerose ved folkemetoder

Riktig ernæring i aterosklerose

Hver pasient som lider av hjerne vaskulær sklerose bør vite at riktig næring har en viktig rolle i utviklingen av mange plager. Eventuell mat som kommer inn i kroppen, reflekteres i nivået av kolesterol, nyttige og skadelige lipider. Det er derfor det er verdt å være spesielt forsiktig med å velge matvarer for en slik sykdom.

Strengt forbudt å spise:

 • fett, stekt mat;
 • røkt pølser og kjøtt;
 • salt og pepper mat;
 • krydret mat;
 • olje krem;
 • konditori produkter av industriell produksjon;
 • sjokolade og søtsaker, kaker;
 • baking med egg;
 • hurtigmat (halvfabrikata, fastfood);

Hurtigmat er en kilde til skadelige fettstoffer og raske karbohydrater

Hva anbefales å legge til dietten:

 • friske bær, grønnsaker og frukt;
 • fettfattig fisk og kjøtt;
 • sjømat;
 • frokostblandinger;
 • meieriprodukter med lavt fettinnhold;
 • frokostblandinger eller kjeks;
 • grønn te;
 • sikori;
 • Ferskpresset fruktjuicer;
 • linfrø;
 • spiret korn;
 • melk drikker (kefir, yoghurt, myse) med en liten mengde fett.

Når kirurgisk behandling av sykdom er påført

Operativ inngrep er en ganske alvorlig og farlig metode for å behandle aterosklerose i hjerneskap, derfor bør bruken være berettiget. Indikasjoner for kirurgisk fjerning av kolesterol og plakkavsetninger i karetene er: store formasjonsstørrelser, flere lesjoner av hovedkarene, utvikling av purulent-nekrotiske prosesser innen det patologiske konglomerat.

Neurokirurgisk operasjon tar minst fem timer

Operativ inngrep kan utføres på to måter:

 1. En åpen nevrokirurgisk operasjon med åpningen av skallen. Med denne teknikken utføres disseksjon av vaskemuren, fjerning av aterosklerotisk plakk og vaskulær sutur. Den resulterende plakk er sendt for histologisk undersøkelse for å studere sammensetningen.
 2. Endoskopisk operasjon. Gjennom et lite snitt eller en punktering i hjernens arterieseng, settes en spesiell sonde med kamera inn, noe som gjør det mulig å bestemme forekomsten av plakk i kroppen. Etter dette fjernes en mikroskopisk skalpell gjennom samme blenderåpning, fjerner den patologiske formasjonen. Denne metoden er mye mindre smertefull og har en lavere prosentandel av komplikasjoner.

Prognoser og mulige komplikasjoner av aterosklerose

Prognosen for sykdommen er usikker. Behandling av aterosklerose i tidlige stadier bidrar til stabilisering og resorpsjon av plakk. I senere stadier er terapien rettet mot å forhindre utvikling av sekundære komplikasjoner og død. For behandlingsperioden for patologi utstedes et sykefravær. Hvis pasienten utvikler alvorlige brudd som fører til tap av evne til å utføre fysisk og psykisk aktivitet, bestemmer den medisinske kommisjonen å få pasienten registrert for funksjonshemning.

De viktigste komplikasjonene av hjerne-arterien aterosklerose:

 • akutte og kroniske sykdommer i cerebral sirkulasjon;
 • brudd på tale og tekstoppfattelse;
 • Krenkelse av kontoen og brevet;
 • brudd på gang og balanse;
 • kronisk migrene hodepine;
 • endringer i psyken: økt aggressivitet eller apati, hyppige depressive tilstander;
 • tap av bevissthet i idrett, stressende situasjoner;
 • brudd på svangerskapet av avkom (hos kvinner av reproduktiv alder).

Dødelig utfall oppstår vanligvis når en aterosklerotisk plakk er løsnet fra karveggen. Det tetter opp hovedarteriene som mater viktige deler av hjertet eller hjernens substans, noe som fører til arrestasjon av luftveisbevegelser og død av kroppen fra å stoppe bevegelsen av membranen eller hjerteinfarkt.

Hvordan er forebygging av cerebrovaskulær sykdom

Som du vet, er fremveksten av en hvilken som helst patologisk prosess mye lettere å hindre enn å behandle. Sklerose i hjerneskipene er en potensielt reversibel sykdom, og enhver person kan redusere risikoen for å utvikle sykdommen hvis han følger visse enkle regler for forebygging. Pasienter som har lidd lenge fra sykdommer i kardiovaskulærsystemet, diabetes mellitus og endokrine patologier, bør behandle helsen med spesiell oppmerksomhet.

Hvis familien tidligere har hatt problemer med utviklingen av sykdom, anbefales det at den biokjemiske blodprøven regelmessig tas fra tidlig alder og overholdt riktig ernæring.

 1. Sportsaktiviteter. Passiv livsstil og mangel på fysisk aktivitet har en dårlig effekt på tilstanden til karene i hele kroppen. De blir mer skjøre, mister elastisitet, lett deformeres. Adynamia fører også til utvikling av overvekt. Hvis hver dag å gi sportsbelastninger i minst en halv time, kan du oppnå virkelig fantastiske resultater på kort tid.
 2. Redusert kroppsvekt til normalt. Folk med hvilken som helst stadium av fedme må normalisere kroppsvekten: Overvekt øker også belastningen på leveren, nyrene og blodkarene i hjernen. Pasienter er tildelt en dieter konsultasjon, terapeutisk ernæring og til og med medisiner for å redusere appetitten. Etter noen få måneder innføres spesielle øvelser og turer til treningsstudioet.

En sunn kropp inneholder en normal mengde fettvev

Alle som ønsker å forbedre helsen, bør slutte å røyke

Skleroterapi av hjerneskip er en alvorlig patologisk prosess som krever øyeblikkelig medisinsk inngrep. Husk at sykdommen har et stort antall komplikasjoner, som er vanskelig nok til å behandle. De påvirker sterkt den videre arbeidskraften og den mentale aktiviteten til en person, kan gjøre ham til en ugyldig. Derfor er det nødvendig å overholde alle forebyggende tiltak, ta nøye og ansvarlig tilnærming til helsetilstanden, og ikke vær redd for å vende tilbake til en spesialist innen nevrologi. Bare hvis alle anbefalinger følges, er fullstendig gjenoppretting mulig.

Les Mer Om Fartøyene