Hvorfor undersøke hjernens fartøy og hvordan sjekke tilstanden deres?

I menneskekroppen utfører hjernen et stort antall viktige prosesser - behandler informasjonen som mottas, styrker organer og viktige systemer til å fungere.

Et høyverdig hjernearbeid i mange henseender avhenger av blodtilførselen og uavbrutt oksygenmetning. Hjerneskipene av ulike grunner kan mutere eller bli overgrodde med plakk, noe som fører til nedsatt blodgass.

Forstyrret blodsirkulasjon fører ofte til dannelse av blodpropper, noe som forårsaker ulike patologiske avvik i kroppen, opp til et dødelig utfall.

Indikasjon og formål med diagnose av cerebral fartøy

Oftest er årsaken til at en lege utpeker en diagnose av cerebral fartøy forskjellige klager fra pasienten for forverring av helse, hodepine og andre symptomer.

Det er verdt å huske at dårlig sirkulasjon kan finnes ikke bare på grunn av kolesterol plakk i hjernen blodårer hos pasienter i alderen, men unge mennesker som lider av cerebral vaskulær sykdom.

I anbefalingene for nevrologer er det vanlig å identifisere et antall symptomer og helsemessige forhold der det er nødvendig å utføre en undersøkelse av cerebral fartøyer:

 1. Utilstrekkelig blodtilførsel, manifestert i form av alvorlig hodepine, kvalme, generell forverring av helsen, svimmelhet, døsighet, apati, redusert koordinasjon av bevegelser og ytelse, hukommelsessvikt.
 2. Cerebral aterosklerose. Det utvikler seg hovedsakelig hos personer med overvektsproblemer og eldre pasienter. Dens essens ligger i den delvise eller absolutte blokkering av fartøyene, som ofte fører til pasientens død.
 3. Diabetes mellitus. Hvis du har en historie med denne typen sykdom, bør du gjennomføre en vaskulær undersøkelse regelmessig, siden diabetes kan forårsake forstyrrelser i mange organers funksjon.
 4. Maligne og godartede formasjoner i hjernen. På forskjellige stadier av utviklingen varierer svulsten i størrelse, noe som kan forstyrre blodsirkulasjonen i hjernevevet.
 5. Hypertensiv sykdom. Veggene i blodkarrene blir stadig utsatt for økt stress på grunn av økt intrakraniell eller blodtrykk. Dette igjen fører til forstyrrelser i hjernens ernæring.
 6. hypotensjon (eller lavt blodtrykk) tillater ikke blod å sirkulere i fullt volum og forårsaker ofte oksygen sult av hjerneceller.
 7. Cervikal osteokondrose. Feil plassering av intervertebrale skiver eller deres deformasjon kan utøve trykk på karene, forstyrre deres funksjon. Denne patologien kan forårsake hodepine og gir ikke helt oksygen til hjernens celler.
 8. ved brudd på blodsirkulasjonen i vertebrale og basilære arterier.
 9. Før kirurgiske operasjoner på hjertet diagnosen av karene i hjernen og nakken er obligatorisk.
 10. Med alvorlige blåmerker i hjernen eller ryggraden, craniocerebral traumer og hjernerystelser. På grunn av mekaniske effekter kan deformasjon eller forskyvning av karene forekomme, og dette vil føre til endring i trykk i vener og arterier.
 11. Ved mistanke om fornærmelse En akutt undersøkelse er nødvendig, og ifølge resultatene er umiddelbar behandling foreskrevet.

Den behandlende legen retter pasienten til diagnosen først etter bekjentskap med medisinsk historie, etter å ha hørt klagerne, og ved å måle blodtrykket.

Hovedformålet med undersøkelsen av cerebral fartøy er bekreftelse eller tilbakekallelse av medisinske mistanke om en bestemt patologi eller sykdom.

Korrekt etablert årsak til sykdommen vil bidra til å akselerere utbruddet av helbredelsesprosessen. Avhengig av type sykdom, i prosessen med å diagnostisere tilstanden i hjernen, kan ulike mål og oppgaver utgis:

 • søk endringer fartøy tykkelse på et bestemt sted, og å bestemme årsaken til slike avvik, - det kan være spontan medfødte, deformasjon på grunn av pressing, okklusjon av trombus eller aterosklerotisk plaque;
 • Om mulig blir strukturen og tonus av fartøyets vegger studert;
 • Bestemmelse av påvirkning av eksisterende sykdom på blodtilførsel til hjernen;
 • sjekk endringene i tilstanden til cerebral fartøy etter en rekke medisinske prosedyrer;
 • bestemmelse av blodstrømningshastighet;
 • påvisning av fortynnede områder med dannelse av fremspring, samt andre endringer i blodkar;
 • etablere et årsakssammenheng mellom de påviste endringene i blodstrømmen og kvaliteten på blodtilførselen til forskjellige strukturer i hjernen.

Basert på resultatene av studien, er det gjort en vurdering av risikoen ved den avslørte patologien, og det tas en beslutning om videre forebygging, terapeutisk behandling eller kirurgisk inngrep. Hvis det ikke oppdages noen endringer, blir det besluttet på andre måter å diagnostisere sykdommen på.

Moderne forskningsmetoder

Til dags dato finnes det flere metoder for å sjekke fartøyene i hjernen og nakken. Alle har sine egne særegenheter og bidrar til å maksimere forekomsten av sykdommen i hvert enkelt tilfelle, samt å identifisere tilhørende anomalier.

Bære echoencephalography

Echoencefalografi gjør det mulig å bestemme tilstanden til hjernestrukturer, deres mulige forskyvninger og graden av forstyrrelser.

Denne undersøkelsesmetoden utføres ved hjelp av ultralyd.

Prosedyren er foreskrevet i de første stadier av å studere cerebral fartøy og hjelper videre til legen å velge riktig behandlingsmetode.

Diagnostiske resultater kan oppnås på grunn av evne til det myke vevet i hodet og hjernen til å reflektere og overføre ultrasoniske vibrasjoner.

Fordelen med denne metoden for hjerneforskning er:

 • Søknad for pasienter i alle aldre;
 • sikkerhet og fravær av bivirkninger;
 • Det er lov å bruke gravide og unge mødre under undersøkelsen.

Kontraindikasjoner inkluderer bare åpne hodeskader på de stedene hvor sensorene på enheten er løst.

Dopplerografisk forskning

Doppler ultralyd regnes som en ny metode for å studere cerebral fartøyer og lar deg få informasjon om bevegelsesretning og hastighet av røde blodceller, for å identifisere blodpropp, blokkeringer og aneurismer, for å vurdere utviklingen av slitasjegikt. Prosedyren i prosedyren er identisk med USA, den utføres i dispenseren og trenger ikke noen forberedende tiltak.

Ultralyddopplerografi utføres for å vurdere blodstrømmen av store og mellomstore fartøy i hjernen og nakken. Studien lar deg se deres indre skall, plassering og forgrening, samt ulike hindringer for blodstrømmen i form av bøyninger.

Før du starter prosedyren, ikke ta vaskulære medisiner og alkohol. Selve prosessen er smertefri.

Pasienten er festet til sensorens hode, og resultatene vises på skjermen. Frekvensen av bølger analysert av enheten avhenger av hastigheten på strålekilden som studeres. I denne situasjonen, denne bevegelsen av blod i karene.

En annen undersøkelsesmetode, som er basert på Doppler-effekten, er tosidig skanning. Dens bekvemmelighet ligger i det faktum at på venderen vises det venøse og arterielle blodet i forskjellige farger.

Bære elektroencefalografi

Elektroencefalografi er en tilgjengelig og smertefri metode for forskning av nerveender, fartøy og separate deler av hjernen.

Diagnose lar deg få informasjon om nedsatt blodsirkulasjon og nervedannelse. Undersøkelsen utføres ved hjelp av et instrument som registrerer svingninger i hjernen. Ofte er det foreskrevet for pasienter med taleforstyrrelser og pasienter med epilepsi.

MR og CT

Magnetic resonance imaging (MR) er den mest moderne metoden for å studere hjernens fartøy. På grunn av denne type undersøkelse gis legen muligheten til å:

 • å studere informasjonen om skipets struktur og utseende
 • vurdere prosessene som skjer i hjernevevet;
 • å oppnå et kvalitativt bilde av blodstrømmen i et bestemt område for å studere det i nødvendig grad uten innføring av et kontrastmiddel;
 • for å se tilstedeværelsen av blåmerker, trombi, forskjellige formasjoner på karene, bestemme deres plassering og størrelse.

På basis av resultatene av helsepersonell kan gjøre en konklusjon om de eksisterende svulster, endringer i hjernevevet av slagsymptomer, blødninger, brister og vaskulære spasmer, hjernerystelse.

Det er imidlertid grupper av pasienter for hvem MR ikke anbefales:

 • med den eksisterende frykten for begrenset plass;
 • med installerte elektroniske eller metallimplantater, som ikke kan fjernes før undersøkelsen;
 • med forstyrrelse av kardiovaskulærsystemet.

Det negative aspektet ved denne metoden er høye kostnader for prosedyren og tilgjengeligheten av enheter som ikke er i alle medisinske institusjoner.

Datatomografi (CT) er en studie som bidrar til å studere i detalj tonen og tilstanden til veggene til hjernens kar. Studien tar omtrent en time og gir et detaljert resultat i form av lagdelte fotografier. Denne metoden gjør det mulig å avsløre også medfødt patologi av hjernens kar.

Utføre angiografi

Angiografi er en røntgenstudie av blodårer. Prosedyren utføres ved hjelp av et kontrastmedium, som lar deg studere lymfekar, blodårer og arterier.

Ved hjelp av denne metoden kan man studere sirkulasjonshastigheten og identifisere patologien til cerebral fartøy. Det er foreskrevet i nærvær av svulster, aterosklerose, aneurisme og trombose.

Angiografi kan brukes parallelt med bruk av computertomografi, samt MR. Dette gjør det mulig å skaffe bedre bilder i 3D-format og ta raske beslutninger basert på tilgjengelige resultater. Enhetenes egenart er at den bare brukes til undersøkelse av hjerneskip.

Legen foreskriver denne undersøkelsesmetoden hvis det er mistanke om en aneurisme, en svulst, en blødning eller en trombose i karene. Dosen av den mottatte bestrålingen fra prosedyren er minimal og vil ikke påvirke pasientens helse.

Kontraindikasjoner for studien er hjerteproblemer, graviditet, fedme, tilstedeværelse av pacemakere og implantater i kroppen.

Undersøkelse av små barn

Neurosonografi er ment for undersøkelse av nyfødte barn. Dens essens er å studere hjernen ved hjelp av ultralydsskanning gjennom fontanelle.

Studien kan tildeles både for mistanke om patologi og for profylaktiske formål (for eksempel i vanskelige fødsler). Ved hjelp av ultralyd mottar de informasjon om tilstanden til blodstrømmen og dens mulige brudd.

Det må huskes at en effektiv løsning på helseproblemer er mulig bare ved rettidig deteksjon og riktig diagnose av sykdommen.

Undersøkelse av cerebral fartøyene gjør det mulig for den behandlende legen å etablere en diagnose og foreskrive riktig behandling. I sin tur kan progresjonen og utviklingen av en sykdom forbundet med hjerneskader føre til betydelig helsehelse.

Gjennomgang av metoder for å sjekke fartøyene i hjernen og nakken

Fra denne artikkelen lærer du: hvordan man kontrollerer hjernens og nakkens kar, når det er nødvendig å gjennomgå undersøkelser, hvordan de går og hvor lenge de tar. Hvem kan anbefale slike prosedyrer.

Bekreftelse av det vaskulære apparatet i hjernen og nakken er ofte foreskrevet av leger av mange spesialiteter. Anbefal en slik undersøkelse av mange grunner, de viktigste er representert i tabellen:

Forstyrrelser og tap av syn, hørsel, tale

Distrahert oppmerksomhet, glemsomhet, minnetap

Endringer i koordinering av bevegelser

"Fluer" før øynene, besvimelse og pre-fainting tilstand

Vedvarende økning eller reduksjon i intrakranielt og (eller) blodtrykk

Alle slag og forbigående angrep

Inflammatoriske patologier i hjernen, dens membraner (encefalitt, meningitt)

Aterosklerotiske vaskulære lesjoner

Arterielle og venøse tromboser

Forstyrrelse av utviklingen av det vaskulære systemet

Mistanke om en volumetrisk prosess i hjernen eller organene i nakken

Observasjon og behandling av kreft sykdommer utviklet i denne sonen

Disse klager er ikke unike for hjernens og halsens vaskulære patologi, men krever obligatorisk medisinsk rådgivning.

Ved første behandling av vanlige klager eller før behandlingsstart, kontrollerer andre patologier alltid fartøyene utenfor skallen (nakke) og innsiden (hjernen), i betraktning at de kliniske manifestasjonene av sirkulasjonsforstyrrelser i disse sonene er av lignende art. Observasjon av den etablerte sykdommen inkluderer bare en vurdering av "sone av interesse", det er ikke nødvendig å utvide undersøkelsen. Det vil si at kontrollen av de karetiske strukturene i hodet og nakken kan gjøres separat.

For å studere blodstrømmen i det sentrale organet i nervesystemet, bruk ulike metoder for diagnose:

 • ultralyd;
 • rheoencefalografi (REG);
 • elektroencefalografi (EEG);
 • angiografi (røntgen, MR eller CT);
 • isotopstudier (cerebral scintigrafi, OPE CT, PET).

Av disse er bare EEG karakterisert ved "cerebral" spesifisitet (det vil si at bare hjernen blir undersøkt), de gjenværende prosedyrene er standarden for undersøkelse av fartøy med lokalisering.

Ofte er en type undersøkelse tilstrekkelig til å etablere en diagnose eller utelukke patologi, men noen ganger er det nødvendig med en kombinasjon av disse.

Forskningen kan anbefales av en lege av noen spesialitet, men det meste er foreskrevet av nevrologer, kardiologer, angio- og nevrokirurger.

Utføres av leger og funksjonell ultralyddiagnostikk (for ultralyd, REG, EEG), endovaskulær kirurgi (klassisk angiografi) og radioluchevye assistenter (MR angiografi og CT, isotopiske undersøkelser).

Blodforsyning til hjernen

Alderfunksjoner av forskning

 1. Neurosonografi (ultralyd gjennom en stor fontanel) - brukes kun hos barn i det første år av livet.
 2. REG er kontraindisert til syv år.
 3. MR angiografi i tidlig barndom utføres under mild anestesi, siden det krever en periode med immobilitet.
 4. klassisk og CT-angiografi, samt radioisotop-undersøkelsesmetoder, utføres i pediatrisk praksis i henhold til strenge, oftere vitale indikasjoner (høy strålingsdose), og anestesi er ofte vist for en fullstendig undersøkelse.

Hvilken patologi kan detekteres i vaskulær testing

Misdannelse (medfødt forbindelse av venøs og arteriell struktur)

Fistel (posttraumatisk ledd mellom arterien og venen)

Underutvikling av Willis-sirkelen (den forener hovedartene i hjernen)

Abscess (en begrenset akkumulering av pus)

Hematom (blodpropp)

De viktigste, ikke-invasive (uten å gå inn i kroppens vev) undersøkelsesmetode. Flere typer brukes til å sjekke det vaskulære systemet i nakken og hjernen.

neurosonography

Bæres kun i pediatrisk praksis hos barn under 1 år (perioden før infeksjon av fontanelle mellom frontal og parietal bein).

Neurosonografisk undersøkelse

Prosedyre: undersøkelse gjennom fontanelle + anterior og lateral overflate av nakken.

Farge (dupleks) skanning og 3D-sonografi

Tosidig undersøkelse lar deg evaluere både de vaskulære strukturene selv og arten av blodstrømmen over dem i sanntid.

Tosidig skanning av fartøy av hode og nakke

3D-modus tillater å oppnå et tredimensjonalt bilde av karetreet, men vurderer ikke bevegelsen av blod langs arterier og årer, noe som begrenser bruken før detekteringen av vaskulære anomalier og før den kirurgiske behandlingen.

Prosedyre: undersøkelse gjennom oksipitale, tidsmessige og orbitale områder av skallen + fremre og lateral overflate av nakken.

rheoencephalography

De vaskulære strukturer evalueres på grunnlag av måling av motstanden til veggene deres under påvirkning av en elektrisk strøm av lav størrelse.

Foreløpig brukes metoden sjelden, på grunn av utviklingen av mer nøyaktige diagnosemetoder.

 • Elektroder (2-6) forbundet med rheografen er festet til huden, enheten går gjennom dem elektrisk utladning og fikserer endringer i vaskulære strukturer;
 • I prosessen med forskning utføres funksjonstester (medisinske, posisjonelle).
Rheoencefalografisk undersøkelse

elektroencefalografi

Ta opp den elektriske aktiviteten til hjernen. Indirekte gjenspeiler endringer i blodtilførselen av individuelle strukturer. I studien av fartøy brukes bare som en ekstra metode.

 • På hodet er en hjelm med elektro sensorer løst, noe som fjerner elektrodens aktivitet i hjernen;
 • under prosedyren, en serie prøver (lys, støy, luftveier)

Tidlig barndom

Psykotrauma i perioden med følelsesmessig ustabilitet

Vask hodet, bruk ikke stylingprodukter

Spise senest 2 timer før prosedyren

angiografi

Klassisk eller røntgenangiografi

Undersøkelse av vaskulærsystemet med fluoroskopi etter innføring av et kontrastmiddel i blodet (synlig i røntgenstråling).

Angiografi av cerebral fartøy. Venstre - den opprinnelige opphopningen av kontrast i den indre halspulsåren, til høyre - fordelingen av kontrast over resten av grenene. Klikk på bildet for å forstørre

Røntgenangiografi er delt inn i:

 1. Generelt - innføring av kontrast i de sentrale arteriene (aorta og dets grener);
 2. Selektiv - kontrasterende begynner med store vaskulære trunker (karotisarterier);
 3. Super selektiv - innføring av kontrast i de små arterielle grener av "sone av interesse."

Jo høyere selektiviteten til kontrasterende karetre, desto lavere strålingsbelastning i studien.

Funksjon av metoden: krever sykehusinnleggelse på sykehus.

 • punktering av femoral arterien;
 • installasjon og oppførsel av kateteret til studieområdet;
 • innføring av et kontrastmiddel og undersøkelse av vaskulære strukturer.

Mangel på nyrefunksjon, lever

Graviditet og amming

CT angiografi

Oppnå et tredimensjonalt volumbilde av vaskulære strukturer ved å kombinere flere bilder i forskjellige fremskrivninger utført på en datortomografi. Krever kontrastmiddel.

 • installasjon av et kateter i armbuefeltområdet;
 • skanning av sonen av interesse.

Å sende inn en blodprøve for kreatinin innen en uke før prosedyren

MR angiografi

Et tredimensjonalt vaskulært mønster oppnås ved å fikse responsen av vevstrukturer til effekten av det elektromagnetiske feltet til tomografien. Hovedfordelen ved metoden er fraværet av bestråling. I kontroversielle tilfeller krever kontrastforbedring.

Prosedyreprosedyre: Etter å ha festet sone av interesse i en spesiell spole, utføres en skanning, der det er nødvendig å ligge ubevegelig.

Resultat av angiografi av cerebral fartøy

Trussel mot abort

Tilstedeværelsen av metallstrukturer i kroppen (fellesproteser, faste frakturer)

Psykisk sykdom i perioden med forverring

Radionuklidmetoder

Cerebral scintigrafi

Oppnå et todimensjonalt bilde av de vascular strukturer i hode og nakke ved å fikse strålingen fra det radioaktive legemidlet som injiseres i blodet (et teknologisk sikker isotopteknologi).

 1. Intravenøs innføring av isotopen.
 2. Skann området etter 15-45 minutter og 3 timer etter injeksjonen.

Allergisk reaksjon på isotopen

Bestråling (terapeutisk eller diagnostisk) i 3 måneder før studien

Enkeltfoto-utslipp beregnet tomografi og positronutslippstomografi (OFE CT, PET)

Oppnå et tredimensjonalt bilde av karene ved å fikse strålingen fra radiofarmaka i blodet. De mest spesifikke metodene for undersøkelse med høy dose stråling.

 • installasjon av et kateter i en blodåre;
 • gjennomføre en skanning.

konklusjon

For å sjekke hodene på hodet og nakken fra alle de listede metodene, bruk oftest:

 • ultralyd;
 • MRI;
 • klassisk angiografi.

I 90-95% av tilfellene er dette nok til å etablere en diagnose eller å overvåke en hvilken som helst patologisk prosess.

Fordeler med sonografi og magnetisk tomografi:

 1. Mulighet for å undersøke de voksne og barns kontingent av pasienter.
 2. Fravær av bestråling.
 3. Ikke-invasive prosedyrer.
 4. Det er ikke behov for sykehusinnleggelse.
 5. Prisen på studien.

Radioisotopmetoder for undersøkelse gjør det mulig å identifisere patologier som ikke er synlige i andre studier, men har flere ulemper:

 • høy dose stråling;
 • umulighet å holde utenfor store byer;
 • god prosedyre pris.

Beslutningen om et spørsmål om nødvendigheten av bruk av kontroller av fartøy av hode og nakke, godtas av den behandlende legen individuelt.

Fartøy undersøkelse: mulighetene for diagnostiske teknikker

Metoder for å vurdere de strukturelle egenskapene til vaskulærsengen og deres funksjonelle tilstand er nødvendige ved diagnosen av mange sykdommer. Den mest informative diagnostiske algoritmen innebærer bruk av flere undersøkelsesmetoder som evaluerer ulike parametere.

Brudd på blodtilførsel til vev og organer fører til irreversible konsekvenser, så rettidig påvisning av slike forstyrrelser i den tidlige fasen for å unngå utvikling av alvorlige patologiske tilstander, og i noen tilfeller, og uførhet i pasienter.

Behovet for slike undersøkelser oppstår når et antall patologiske forhold mistenkes:

 • akutte sykdommer i cerebral sirkulasjon;
 • kronisk cerebral iskemi;
 • craniocerebral trauma;
 • aneurysmer av cerebral fartøy;
 • vaskulære misdannelser;
 • aterosklerotisk lesjon av cerebral fartøy;
 • vertebrobasilar syndrom i cervical dorsopati, når det er spesielt viktig å vurdere tilstanden av blodstrømmen langs vertebralarterien;
 • traumer av livmoderhalsen.

En presumptiv diagnose som krever bekreftelse ved undersøkelser, er laget på grunnlag av klinisk bilde og pasientklager som er typiske for en sykdom.

Denne moderne, høyteknologiske forskningsmetoden lar deg visualisere vev og organer skjult fra øynene. Dens fordeler er synlighet i kombinasjon med sikkerhet for pasienten.

Resultatet av studien presenteres i form av et sett med bilder som er lagdelt fotografier av vev og organer.

MR med høy grad av nøyaktighet gir tid til å evaluere de strukturelle egenskapene til vaskemuren og bidrar til å identifisere abnormiteter:

 • foci av komprimering;
 • tilstedeværelse av aterosklerotiske plaketter;
 • tilstedeværelse av trombi;
 • steder av tynning av vaskulærveggen;
 • tilstedeværelse av vaskulære aneurysmer;
 • nærvær av vaskulære misdannelser;
 • integriteten til vaskulærveggen;
 • lokalisering og størrelse av hematom i tilfelle brudd på integrasjonen av vaskulærmuren;
 • i nærvær av iskemi - lokalisering av det patologiske fokuset og årsaken til dens dannelse (spasme, trombose, emboli).

I noen tilfeller, for å kontrollere patensen av lumen av karene og å identifisere aterosklerotiske plakk og dannet trombi, brukes kontrasterende.

Denne typen studie gir deg mulighet til å få en ide om graden og hastigheten av blodpåfylling av cerebral fartøy, tone og nivå av elastisitet i vaskulærmuren i cerebral fartøy.

Enheten registrerer tilstanden til både arterielle og venøse kanaler.

Spesielt informativ denne typen forskning ved diagnostisering av brudd på venøs utstrømning fra kranialhulen.

Ultralyddopplerografi (UZDG) er for tiden en av de mest tilgjengelige metodene for å vurdere fartøyets tilstand.

Under denne diagnostiske prosedyren undersøkes hode- og nakkekarene. Behandlingen selv er helt smertefri og gir nesten ingen pasient ubehag, noe som gjør det mulig å utføre både voksne og barn.

Metoden består i ultralyd vaskulære studie som gjør det mulig å beregne posisjonen og vaskulære struktur, og funksjonelle trekk: graden av blodfylling, intensiteten av den pulseringen, tonen i den vaskulære vegg.

Spesiell forberedelse av ultralyd Doppler undersøkelse krever ikke.

Ved hjelp av denne metoden for ultralyddiagnose undersøkes karene i hodet og nakken. Under prosedyren undersøkes carotis- og vertebrale arterier, samt de fremre og bakre cerebellære arterier.

Et "spesielt" tilfelle av ultralyd er neurosonografi - en ultralydsundersøkelse av intrakraniale strukturer som utføres av små barn. Denne undersøkelsen kan oppdage slike vaskulære patologier som aneurysmer, vaskulære plexuscyster, vaskulære misdannelser.


Indikasjoner for ultralyd av arteriene og venene i hodet til en voksen pasient er at hans plager som er karakteristiske for cerebrovaskulær sykdom, skivedegenerasjon av nakkesøylen, arteriell eller intrakraniell hypertensjon.

Ultralyd brukes ikke bare til undersøkelse av cerebral fartøy. Teknikken lar deg kontrollere tilstanden til fartøyene på alle områder av kroppen.

Undersøkelse av blodkar som leverer blod til hjertemuskelen, er nødvendig for å vurdere risikoen for hjerteinfarkt.

Tidlig gjenkjenning av brudd på patronen til koronarbeinene gjør at du kan ta forebyggende tiltak som forhindrer utviklingen av hjerteinfarkt.

Dette diagnostiske metoden detekterer den bioelektriske aktivitet av myokard, men indirekte ved ECG skjema kan bedømme nytten av blodtilførselen til hjertemuskelen.

Diagnostisk viktig er følgende symptomer:

 • forskyvning av ST-intervallet på kardiogrammet over eller under isolinet;
 • en modifisert tann T (har en bred base og en spiss apex);
 • negativ tann T.

Et mer komplett bilde bidrar til å fikse ulike modifikasjoner av EKG:

 • Holter overvåkning (viser hvordan kranspulsårene takler sin funksjon innen en dag);
 • EKG eller Holter-overvåking med stresstester (vurderer evnen til koronar blodstrøm til å tilpasse seg fysisk anstrengelse).

Indikasjoner for elektrokardiografi er pasientklager, typisk for iskemisk hjerteskade:

 • smerte eller brennende følelse bak brystbenet;
 • reaksjon på en liten fysisk belastning i form av alvorlig dyspné.

Selv om slike klager forekommer uregelmessig, er deres utseende en anledning til å evaluere koronarfartøyets funksjon.

Koronarografi er en metode for å bestemme graden av patentering av koronarbeinene ved kontrast. Den kontrastmidlet innføres i den arterielle blodstrømmen gjennom en spesiell kateter, hvoretter angiograph (en spesiell røntgenmaskin) løser fremgangsmåten som passerer gjennom fartøy kontrast. Dermed er bredden på lumen av koronarbeinene visualisert gjennom hele sin lengde.

I tillegg til diagnostisk viktig informasjon, gjør kateterisering det mulig å rette opp noen feil ved å introdusere spesielle instrumenter.

Sværheten ligger i det faktum at denne type diagnose er en stasjonær prosedyre (sykehusinnleggelse i en spesialisert avdeling er nødvendig) og krever tilstedeværelse av en bestemt teknikk.

Som regel, under ultralydsundersøkelsen av indre organer, er også den regionale vaskulærsengen inspisert. Undersøkelse av relevante blodårene i hele organismen i diagnostisering av fremtredende aterosklerotiske vaskulære lesjoner eller mistenkt utbredt trombose.

Diagnose av tilstanden og funksjonen til venene i underekstremiteter er av stor relevans på grunn av den høye forekomsten av åreknuter.

Tidlig diagnose av sykdommen gjør det mulig å unngå forsømte sykdomsformer og livstruende komplikasjoner.

Metoden for flebografi er en slags angiografi og involverer en røntgenundersøkelse med en foreløpig innføring i årene av kontrastmedium.

Resultatet av undersøkelsen gir visuell informasjon om permeabiliteten av vener, tilstedeværelsen av områder av deres patologiske tortuositet, tilstedeværelsen eller fraværet av parietal trombi.

Denne teknikken gir et mer komplett bilde, da det løser funksjonene til "oppførsel" av vener i underdelene og endringene i trykk i dem mot bakgrunnen av masse forskjellige intensiteter.

Et mer komplett bilde er tatt av ultralyd Doppler detektoren, som lar deg se områder av venøs forstørrelse og tilstanden til ventiler.

Ultralyd av cerebral fartøy - indikasjoner på utnevnelse, forberedelse og stadier av studien, tolkning av resultatene

En av de sikre og effektive metodene for å oppdage ulike sykdommer er ultralyd. Studien av hodene på hodet og nakken på denne måten kalles dopplerografi. For denne prosedyren, bruk spesielle ultralydsenheter som er forbundet med Doppler-arbeidet. De bidrar til å studere og evaluere skipets struktur og funksjon, noe som gjør det mulig å oppdage nøkkelfaktorene for blodstrømforstyrrelser. Hovedindikasjonene for ultralyd av karene i nakken og hodet er aterosklerose, trombose, stenose og en rekke andre patologier i det vaskulære systemet.

Hva er ultralydet i hjernen

Den såkalte moderne måten å vurdere tilstanden til blodstrømmen i kapillærer, årer, arterier, som leverer blod til hjernen. Ultralydet er utført med ulike metoder. De første forsøkene av denne prosedyren ble utført tilbake i 1955. Siden den tiden har ultralydet blitt forbedret, så det har blitt trygt, tilgjengelig og informativt. Denne teknikken er svært nøyaktig, siden det hjelper i detalj for å studere noen organer eller vev.

Ultralydundersøkelse av hodet kan utføres på tre forskjellige måter. I hjertet av hver er et bilde som vises på skjermen ved bevegelse av en spesiell sensor på menneskekroppen. I dette tilfellet føler pasienten ikke smerte eller ubehag. Med tiden gjøres ultralyd av karene i hodet og nakken:

 • å avsløre tidlige stadier av forstyrrelser av blodtilførsel av hjernevev;
 • hindre oksygen sult, samt hjerneslag, hjerteinfarkt;
 • Å observere pasienter med vaskulære patologier;
 • vurdere effektiviteten av den foreskrevne behandlingen av sykdommer forbundet med arterier eller årer.

Indikasjoner for diagnose

Studien av karene i hjernen og nakken har klare indikasjoner på ledning. Siden prosedyren bidrar til å identifisere vaskulære sykdommer og hjernesirkulasjonsforstyrrelser, er det foreskrevet i følgende patologier eller tilfeller:

 • osteokondrose av cervical avdelingen;
 • forstyrrelser av hjertesirkulasjonen (arytmi);
 • vegetativ vaskulær dystoni;
 • uttrykte nevrologiske symptomer (bevegelseskoordinasjonsforstyrrelser, svimmelhet, støy i ørene, søvnløshet, mørkere i øynene, besvimelse, hukommelsessvikt);
 • trombose av vener eller arterier;
 • et slag eller en historie med et hjerteinfarkt;
 • kronisk arteriell hypertensjon;
 • planlagt hjerteoperasjon;
 • aneurisme, stenose, aterosklerose;
 • iskemisk sykdom;
 • svakhet, økt tretthet, hodepine, øyenbryn i øynene;
 • økt kolesterol i blodet;
 • led craniocerebral traumer;
 • alvorlig tap av syn
 • redusert følsomhet i ansiktet;
 • fedme;
 • røyke.

Fordeler og ulemper

De viktigste fordelene med ultralydforskning er høyt informasjonsinnhold og sikkerhet. Prosedyren har ingen kontraindikasjoner, da den ikke er invasiv. Selv aldersgrenser er utelukket. Ultralyd er også tillatt for spedbarn. Fordelene ved en slik teknikk for å studere det cerebrale vaskulære systemet inkluderer følgende:

 • smertefri;
 • muligheten for å studere den undersøkte regionen i flere fremskrivninger;
 • god visualisering av myke vev;
 • muligheten for hyppig bruk på grunn av skade på kroppen;
 • pålitelighet gjennom sanntids overvåking;
 • lav pris.

Noen objekter er fortsatt vanskelige å visualisere på grunn av deres komplekse projeksjonslag. Dette er en av ulempene ved ultralyddiagnose. Blant andre mangler i denne prosedyren er følgende:

 • en mindre romlig oppløsning i sammenligning med magnetisk resonans imaging og computertomografi;
 • Overvekt kan gjøre diagnosen vanskelig, fordi fettvev absorberer noe av ultralydet;
 • vanskeligheter med å visualisere beinvev.

Ultralyd av hjernen utføres på forskjellige måter. Alle er basert på ultralydbølger, som bidrar til å identifisere de statiske og dynamiske prosessene i kroppen. Etter å ha studert forskningsalternativene, er det mulig å identifisere forskjellene sine. Generelt er tre typer av denne prosedyren skilt ut:

 • ultralyddopplerografi av karene i hodet og nakken;
 • duplex eller fargeskanning av hodet;
 • tredimensjonal (triplex) skanning.

Den første typen er dopplerografi - en prosedyre basert på bruk av ultralyd med Doppler-effekten. Ved å reflektere bølgene fra blodkroppene blir et bilde dannet på skjermen, som representerer karene med blodstrømmen. Fullt navn på prosedyren er ultralyddopplerografi (UZDG). Det utføres ved to metoder, for eksempel:

 • UZDG ekstrakranielle kar. Denne prosedyren er ultralydet av store arterier eller vener, som finner sted i nakken: vertebral, karotid, subklavian, jugular.
 • Transcranial Doppler. Denne studien gir direkte hodet. For å studere dem, er sensoren på enheten installert i områdene av skallen, hvor beinene har den minste tykkelsen.

Dopplerografi er en todimensjonal undersøkelse som undersøker den vaskulære blodstrømmen utenfor kranialhulen i området. Fordeler og ulemper med denne typen studie:

 • Mangel på dopplerografi - avslører ikke anatomien til arteriene og venene, på grunn av det som ikke bidrar til å nøyaktig bestemme blodstrømmen.
 • Fordelen er at USDG identifiserer hjerte-, vaskulære, nevrologiske sykdommer i tidlige stadier.

Under begrepet "ultralyd av fartøy i hjernen", forstår de fleste spesialister prosedyren for ultralyd duplex skanning. I sammenligning med USDG er denne typen ultralyd dypere. Som et resultat av prosedyren får legen et fargebilde av den ekstrakranielle og intrakraniale vaskulære strukturen. Tosidig skanning er oftere foreskrevet til pasienter med diagnose som allerede er diagnostisert. Minus UZDS - kostnaden sammenlignet med UZDG-hjernen er høyere. Listen over fordeler ved tosidig skanning inkluderer:

 • evnen til å se den anatomiske strukturen til arteriene eller blodårene;
 • refleksjon av blodstrømshastighet;
 • Identifikasjon av lidelsene selv og deres årsaker (trombi, plakk, stenose, medfødte utviklingsavvik).

Den nyeste metoden for å studere hjernens fartøy er en tredimensjonal ultralyd. Det utføres separat fra dopplerografi. Prosedyren kombinerer dupleksskanning og fargekartlegging - differensieringen av hastighetene for vaskulær blodstrøm. Fordelen med tredimensjonal ultralyd - reflekterer mer nøyaktig patenter av arterier og årer. Ulempen med metoden er at den ikke gir en evaluering av de funksjonelle egenskapene til blodstrømmen, hvilket nødvendiggjør tilsetning av konvensjonell dopplerografi.

Fremstilling av

Spesifikke forberedelser av ultralyd krever ikke. Pasienten anbefales 24 timer før prosedyren for å nekte fra produkter og medisiner som kan forvride resultatene:

 • alkohol;
 • medisiner, inkludert antispasmodika, vaskulær, smertestillende
 • Energidrikker, spesielt med guarana-ekstrakt i sammensetningen;
 • kaffe, te.

Det er også nødvendig å avstå fra skarpe produkter. Salt bør brukes sparsomt. 5 timer før undersøkelsen er det nødvendig å utelukke røyking, siden nikotin bidrar til å øke trykket. Ved avbestilling av godkjente preparater er det nødvendig å konsultere legen. En spesialist bør være sikker på å varsle om å ta medisiner. Hvis en ultralyd utføres for et barn opp til ett år, skal den bli matet senest en time før prosedyren. Dette skyldes det faktum at en velfødt person reduserer blodstrømmen til hodet.

Hovedtyper av diagnose av cerebral fartøy

Behandlingen av en hvilken som helst sykdom er mest effektiv til å starte i tidligere stadier, og for dette er det nødvendig å identifisere problemet i tide. Med nederlaget til fartøyene som leverer hjernen, kan det være noen kliniske manifestasjoner - smerte, svimmelhet, redusert effektivitet og minneverdighet. Men alle disse symptomene kan være tegn på helt forskjellige natursykdommer. Derfor er det nødvendig med diagnose av cerebral fartøy, noe som gir et objektivt bilde. Det finnes flere effektive metoder for forskning.

Diagnose av cerebral fartøy

Indikasjoner for denne type målinger er ganske mye: en mistanke om akutt eller kronisk sirkulasjonssvikt, migrene og andre smerter etymologi, tumor, øket intrakranialt trykk, etc. I alle fall, en beslutning om hvorvidt fremgangsmåten brukt av legen..

UZDG fartøy i hjernen

Ultralyddopplerografi - UZDG-fartøy i hjernen. Denne prosedyren kalles også tosidig skanning av brakiocefaliske kar. Denne undersøkelsen gjennomføres for å vurdere blodstrømmen i store arterier og årer, ikke bare hodet, men også halsen. Av hovedstammen vurderes tilstanden til vertebrale, karotide og subklave arterier, og fra de store cerebrale karene - den bakre, midtre og fremre arterien. Også ekspert gir en mening om tilstanden av venøs utstrømning fra skallen.

Denne ultralydsmetoden for forskning muliggjør sanntidsvurdering av tilstanden til veggene og indeksene for blodstrømmen av arterier og årer. Samtidig er evalueringen gitt i grafisk, kvantitativ og lydform. Undersøkelsen gir deg mulighet til å konkludere om kvaliteten på blodstrømmen i hjernens arterier, dens ensartethet. Hvis det er noen innsnevringer, blokkeringer, tilstedeværelse av trombi eller plakk i dem, vil spesialisten se endringer i blodstrømmen.

Under denne studien evalueres den anatomiske strukturen til arteriene - deres tortuositet, forekomsten av aneurysmer og deformiteter. Hvis det er en vasospasme, vil spesialisten få en konklusjon om alvorlighetsgrad, samt om hva som akkurat klemmer arterien - vertebra eller spasmodiske muskler.

Med hensyn til venøs utstrømning fra kranialhulen, er det ved hjelp av dopplerografi mulig å vurdere patogen og konsistensen av venøse ventiler.

Den unikke metoden for ultralyd er evnen til å oppdage abnormiteter og patologier selv før starten av de første symptomene.

Studien ved hjelp av ultralyddopplerografi har ingen kontraindikasjoner og utføres vanligvis ambulant. En dag før den fastsatte dagen anbefales pasienten å slutte å bruke alkohol, drikkevarer med høyt koffeininnhold og røyking.

MRA av cerebral fartøy

Magnetisk resonansangiografi er en MRA. Denne studien antar bruken av prinsippet om spektralanalyse og samtidig Doppler digital koding. Skanning av denne studien strekker skiver, hvorved et fargebilde utstedes vaskulære hulrom, deres forgrening, for deformasjon, aterosklerotiske avleiringer, blodpropp.

MRA-teknologien gjør det mulig å skape en tredimensjonal rekonstruksjon av venene og arteriene, samt å skaffe tynne seksjoner, noe som øker effektiviteten av diagnosen.

Denne metoden (sammen med ultralyddopplerografi) regnes som den mest informative.

Magnetisk resonansangiografi har en rekke kontraindikasjoner: graviditet, nyresvikt, forekomst av metallimplantater i kroppen, psykiske lidelser.

REG av cerebral fartøy

Rheoencephalography - REG av cerebral fartøy. Denne undersøkelsesmetoden ligner oppførelsen av encefalografi. Men i dette tilfellet vurderes tilstanden av blodsirkulasjon i det undersøkte området, fyllingsgraden av fartøyene, deres tone. Blant de parametrene som kan bestemmes, er blodstrømningshastigheten, blodviskositeten, hastigheten til pulsbølgeutbredelsen og reaksjonsgraden på fartøyets del.

Mange moderne spesialister anser denne metoden utelatt, men i noen tilfeller anbefales det å bruke det for å klargjøre diagnosen. Det er tradisjonelt brukt i studien av hemodynamikk (blodsirkulasjon) av fosteret under arbeid.

Andre metoder

Vanlige metoder for undersøkelse er:

 • Echoencefalografi (EchoEg), som utføres med et oscilloskop som korrigerer de reflekterte ultralydsignalene;
 • Magnetisk resonansavbildning (MRI) - en effektiv metode for å identifisere, blant annet manifestasjoner av multippel sklerose og inflammatorisk demyelinisering;
 • electronuromyography (ENMG), hvorav prinsippet er registrering av muskelbiokrøver);
 • Beregnet tomografi (CT), utført ved hjelp av en spesiell skanningsenhet;
 • Neurosonography (NSG) er en metode hvor unge barn undersøkes, med en åpen fontanel.

Valg av undersøkelsesmetode utføres kun av den behandlende legen.

Metoder for å studere hjernens kar

Tidlig korrekt diagnose av cerebral vaskulær patologi kan forhindre farlige konsekvenser for pasientens liv. Med hvert år som går inn, innføres nye diagnostiske metoder, informativt utstyr brukes. På grunn av den høye prisen på enhetene er ikke alle kjente metoder tilgjengelige for polyklinikker. De mest nøyaktige resultatene oppnås i spesialiserte diagnostiske sentre og avdelinger.

Den mest verdifulle informasjonen fra forskningen gjør det mulig å danne en mening om følgende:

 • patency av måtene blod levering til hjernen langs hoved arterier;
 • tilstand av intracerebral sirkulasjon;
 • grad av metabolsk lidelse i hjernevevet.

Forsiktig intervju av pasienten, finne ut årsakene til sykdommen, arvelige faktorer tillater legen å orientere, utarbeide en undersøkelsesordning og anbefale den nødvendige metoden. La oss vurdere de mest populære måtene å studere cerebral sirkulasjon.

Når en studie av cerebral sirkulasjon er nødvendig

Undersøkelsen av cerebral fartøy er foreskrevet for forskjellige kliniske manifestasjoner og symptomer. Det er viktig å utelukke rollen som cerebrovaskulær ulykke i pasientens sykdom. Legen kan sende til en målrettet studie under slike forhold:

 • klager på hyppige uklare hodepine;
 • angrep av svimmelhet, besvimelse
 • forskjellige hørselshemmede;
 • reduksjon og begrensning av visuelle felt;
 • søvnløshet;
 • reduksjon i minne, manglende evne til å lære hos barn og voksne;
 • funksjonshemming når været endres (uttalt meteosensitivitet);
 • led craniocerebral traumer (for diagnostisering av hjernerystelse og hjerneforstyrrelser);
 • akutt akutt nedsatt hjernesirkulasjon
 • mistanke om encefalopati;
 • øke eller redusere blodtrykket
 • aterosklerose av cerebral fartøy;
 • vegetovaskulær dystoni;
 • symptomer på osteokondrose i livmoderhalsen;
 • mistanke om vertebral arteriesyndrom;
 • migrene;
 • angiopati av blodkar i bakgrunnen av diabetes mellitus.

Også, om nødvendig, undersøkelse av nære slektninger for å identifisere komplisert arvelighet og en objektiv vurdering av effektiviteten av behandlingen.

Når er rheoencefalografi foreskrevet?

Rheoencefalografi (REG) utføres på kontoret for funksjonell diagnostikk av polyklinikken. Metoden er basert på opptak av motstand av forskjellige hjernevev når det dannes et elektrisk potensial fra elektroder. Opptaket utføres på båndet under forskningen, og deretter deklareres av legen.

Elektroder legges på hodet og festes med et gummibånd. Siden blodet i karene er en elektrolytt, gir det motstand. Avhengig av fyllingshastigheten (endringer i motstand) trekkes det konklusjoner om slike indikatorer:

 • fartøyets tone;
 • graden av blodpåfylling av forskjellige deler av hjernen;
 • blodstrømningshastighet inne i arteriene;
 • blod viskositet;
 • utvikling av sikkerhetssirkulasjonsnettverket.

Pasienten før prosedyren må roe seg, få nok søvn, ikke ta sterk te eller kaffe, røyk. Legen kan avbryte visse medisiner som påvirker karens tone.

Kontraindikasjoner gjelder kun hudsykdommer på hodet, siden elektroder kun kan påføres på intakt hud.

Det finnes forskjellige muligheter for å påføre elektroder avhengig av forventet lokalisering av patologi:

 • undersøkelsen av den ytre carotisarterieområdet krever fiksering av elektrodene i superciliarydelen og foran øret;
 • når du sjekker den indre halspulsåren - på nesen og bak øret;
 • Den funksjonelle tilstanden til vertebrale arterier studeres ved å feste elektrodene bak øret og på de okkipitale hagene.

Legen kan foreskrive lastetester med:

 • Nitroglyserin (hvis pasienten ikke har intoleranse, glaukom, en tendens til hypotensjon);
 • snu eller vippe hodet (med vertebral arteriesyndrom);
 • økt hyppig pust, forsinkelse;
 • fysisk aktivitet.

REG er registrert før og etter prøven, sammenlignes resultatene.

Bruken av ultralyd i diagnose

Det fysiske grunnlaget for ultralydsmetoder består i effekten av refleksjon av en lydbølge fra et hinder, som er vev av organismen. Organer, fartøyer, områder av hjernen stoffet har sin tetthet i en sunn person. Denne indikatoren endrer patologiske forstyrrelser. Følgelig registreres forskjellige signaler fra returbølgen.

Metoden er anvendelig for studier av noen fartøy, trenger ikke anvendelse av elektroder. Det er mye brukt til å studere måter blodtilførselen til hjernen, fartøy av hode og nakke.

Echoencefalografi (EchoEG) refererer til enkle teknikker. Oscilloskop samler og reparerer reflekterte ultralydbølger, de kan ses på skjermen i online-modus. Verdi er gitt til diagnosen forflytting av hjernekonstruksjoner, graden i svulster, hjerne traumer. Prosedyren er enkel, krever ikke en lang trening spesialist. Kan utføres av nevrokirurger i en nødsituasjon.

Den mest lovende og informative metoden er Doppler. Her er ikke bare studien av det reflekterte signal påført, men også forplantningshastigheten til bølgen. Metodens evner er mye bredere enn regnes. Ved å gi ut indikatorer til en datamaskin kan du:

 • visualisere den anatomiske strukturen og retningen av fartøyet;
 • vurdere lokal deformering av konturene, som er nødvendig i diagnosen aorta disseksjon, aneurisme av cerebral arterier;
 • å oppdage innsnevringen av fartøyet og bestemme sin grad;
 • identifisere årsakene til obstruksjon (trombi, emboli, aterosklerotisk plaque);
 • å studere utviklingen av sikkerhetssystemet (tilleggs) nettverket;
 • avsløre patologi i vevet rundt karet (komprimering av vertebraeens transversale prosesser med alvorlig osteokondrose, lokal ødem i vaskulitt).

Muligheter for transkraniell dopplerografi tillater å studere tilstanden av arterier av middels og liten kaliber.

Alle indikatorer er fastgjort på skjermen, om nødvendig med en tredimensjonal avledning av det studerte objektet, et bilde i farge. Dekoding tar ikke mye tid.

Magnetic resonance imaging

Utstyret for magnetisk resonansavbildning bruker prinsippet om å plassere pasientens kropp i et magnetfelt og effekten av radiofrekvenspulser. Akkurat som med ultralydsundersøkelse, reflekteres de forskjellig fra indre organer, vev, blodkar. På mulighetene for diagnose er ikke dårligere enn Doppler.

Utnevnt når man mistenker slike patologier:

 • brudd på patency i små fartøy og arterier av hjernens midtre kaliber;
 • aneurisme av blodkar;
 • endringer i strukturen og medfødte misdannelser av den vaskulære bunten i nakken;
 • hematom i ulike deler av hjernen.

Teknikken gir pålitelig informasjon om lokalisering av aterosklerotiske plakk, graden av innsnevring av arteriell sengen, utviklingen av collaterals.

Magnetisk resonans angiografi

Teknikken anses som en slags tomografi. Til forskjell fra konvensjonell angiografi med innføring av kontrastmedium krever ikke arteriell punktering. Tillater deg å:

 • bygge en cerebral vaskulatur i et tredimensjonalt bilde;
 • øke og studere individuelle steder;
 • gjennomføre en rekke tynne seksjoner;
 • separate soner med ledende veier i hjernen og små fartøyer.

Metode for computertomografi

Beregnet tomografi (CT) bruker lag-for-lag-skanning av hjernen gjennom en røntgenstrøm. Informasjonen samles inn i datamaskinen og behandles i samsvar med reglene. Alle målinger krever ikke manuelle beregninger, resultatet blir gitt umiddelbart. Det anbefales i følgende tilfeller:

 • hode traumer, spesielt hvis det forventes en indre hematom eller blødning;
 • mistanke om ulike neoplasmer eller metastaser i hjernen;
 • uklar hodepine;
 • svimmelhet og svimmelhet;
 • identifisering av konvulsiv syndrom;
 • mistenkt aneurisme dannelse;
 • studien av konsekvensene av slag og graden av risiko;
 • forberedelse til operasjoner for å rekonstruere bein av skallen, ansiktet;
 • forekomsten av ulike feil i hørsel og syn;
 • brudd på inntak av mat;
 • taleendring.

Siden røntgenstråler brukes, har CT kontraindikasjoner. Metoden gjelder ikke i slike tilfeller:

 • for diagnostisering av patologi hos gravide og ammende kvinner, små barn;
 • med bronkial astma
 • hvis det er en allergi mot jod;
 • med tyrotoksikose og en forstørret skjoldbruskkjertel;
 • med en vekt på over 120 kg (pasienten passer ikke inn i kammeret);
 • på bakgrunn av kronisk lever- og nyreinsuffisiens;
 • når det er implantater i skallen, utenlandske metalllegemer (uutviklede skallfragmenter, kuler).

Det utføres i følgende varianter:

 • konvensjonell spiralskanning;
 • multispiral modus (anses å være mildere, om nødvendig, bruk hos barn);
 • med den foreløpige innføringen av et kontrastmiddel i karet.

Computer angiografi

Mer detaljert CT-metode. Lar deg se detaljene i strukturen til cerebral fartøy etter intravenøs injeksjon av kontrastmiddel. I dette tilfellet er hastigheten på å fylle den vaskulære sengen viktig. Det er analysert:

 • permeabilitet av blodkar;
 • strukturen av veggene i arterier, årer og nærliggende hjernevev;
 • Plasseringen av trombi, aterosklerotiske plakk.

Er det alternative diagnostiske metoder?

Det er ikke noe fullt alternativ til disse metodene. I spesialiserte sentre kan intravenøs angiografi brukes, men metoden, i fravær av skivebehandling og romstudier, er nå lite brukt som utilstrekkelig informativ.

Det finnes diagnostiske metoder som tillater oss å evaluere ikke fartøyene selv, men graden av lidelser forårsaket av patologi. I omvendt rekkefølge kan en erfaren lege diagnostisere en sykdom, identifisere det berørte området. Disse inkluderer: konvensjonell encefalografi, elektroneuromyografi, neurosonografi.

Ikke glem laboratoriemetodene:

 1. Studien av sammensetningen av lipider og lipoproteiner gjør det mulig for oss å anta med sikkerhet den atherosklerotiske lesjonen i hjerneårene.
 2. Koagulogram og koagulasjonsindikatorer antyder muligheten for trombose, emboli.

Mangfoldet av metoder for moderne diagnostikk hjelper en lege å skaffe seg tilleggsinformasjon og velge flere rasjonelle metoder for behandling og forebygging. Pasienter som har behov for eksamen, bør ikke stole på overflod av betalte tjenester i private klinikker.

Det er nødvendig å konsultere den behandlende legen, fordi det er vanskelig å bestemme selv den mest informative metoden. I tillegg brukes dyrt utstyr i spesialiserte sentre for visse grenser og for en gratis undersøkelse. Dette er verdt å vite i din klinikk.

Les Mer Om Fartøyene