Hvorfor det er kortpustethet når du går - årsaker, behandling

Kortpustethet er en uvanlig følelse av pust eller behovet for mer intens pust. Dyspné kan defineres som respiratorisk ubehag, kortpustethet, ubehagelig eller ubehagelig følelse av ens egen pust, eller bevissthet om pusteproblemer.

Kortpustethet som tegn på åndedrettssvikt forekommer i tilfelle manglende evne til åndedrettssystemet for å sikre kroppens behov for gassutveksling. Denne situasjonen oppstår når kroppens behov for oksygen øker eller oksygenavgivelsen til vev er nedsatt (med en rekke kardiovaskulære og bronkopulmonale sykdommer).

Årsaker til kortpustethet når du går

De vanligste årsakene til dyspné i gang er patologier i hjerte-, lunge- og bronkialsykdommer, hals og forstyrrelser i sirkulasjonssystemet. Det er verdt å merke seg at selv med ubetydelige avvik er en fremmed som er ganske observant, lett å identifisere og diagnostisere dyspnø. Dyspné manifesterer seg som kortpustethet, smerte i halsen og karene, smerte i hjertet og forstyrrelser i hans arbeid, og i tillegg kan noen ganger ha blod fra halsen eller nesen.

Det er flere grupper av årsaker som kan forårsake kortpustethet:

 1. Fysiske øvelser;
 2. Vegeta-vaskulær dystoni;
 3. Neurose, panikkanfall, frykt og bekymringer;
 4. Kronisk obstruktiv lungesykdom;
 5. anemi,
 6. fedme;
 7. Sykdommer i lungene;
 8. Iskemisk hjertesykdom;
 9. Kongestiv hjertesvikt;
 10. Kardial astma, eller paroksysmal nattlig dyspné;
 11. Tromboembolisme av lungearterien (tilstoppet av blodproppene).

Sykdommene og betingelsene nevnt ovenfor er de hyppigste. Hvis du har kortpustethet, er det best å konsultere en lege for å fastslå den spesifikke årsaken til at du ikke har luft.

Det er veldig viktig å umiddelbart konsultere en spesialist eller ringe en ambulanse hvis du plutselig har kortpustethet, spesielt hvis det er ledsaget av smerte i brystet, kvalme, oppkast eller feber. Disse tegnene kan snakke om en veldig alvorlig sykdom. Legen vil i noen situasjon kunne bestemme en individuell undersøkelsesplan for å bestemme årsaken.

Årsaker til pulmonal dyspné

Pulmonal dyspné er en som er forårsaket av sykdommer og patologier i lungene.

 1. Utandringsdyspné er den vanligste formen, som bestemmes av vanskeligheten ved utånding og oppstår når lumen i bronkiene smalker på grunn av deres ødem, spasme eller blokkering av slem. For å takle dette problemet i pusteprosessen er det nødvendig å styrke arbeidet i respiratoriske muskler, men dette er ikke nok, og utåndingssyklusen er vanskelig.
 2. Inspiratorisk dyspné. Pasienten har problemer med å puste. Dette skyldes opphopning av væske i brystet i tilfelle av svulster, ødem i strupehode, fibrose, pleurisy og andre. En person kan ikke snakke uten flere puste. Utseendet til slike dyspnøer er mulig selv med liten fysisk anstrengelse. Inhalasjonen ledsages av en fløylende lyd.

Kortpustethet med hjertesvikt

Det er også kortpustethet i hjertesvikt. Dens utseende er direkte berørt av tynningen av karets vegger, mangel på septum, hjertesvikt, stenose. En av årsakene til hjertesykdom er også hjertesvikt. Som et resultat er det oksygen sult, det er også årsaken til dyspnø når du går. Tegn på denne kortpustethet er ortopedi og polypnoe.

 1. Polypnoea. Betingelsen er forårsaket av overdreven tilførsel av blod til hjertet når pasienten er i horisontal stilling. Dette kan skyldes hjertesvikt. Hyppig og dyp pusting er kjent, noen ganger før hyperventilering.
 2. Orthopnea er et syndrom av hjerte-dyspnø som tvinger en person til å være i oppreist stilling hele tiden, da dette letter sin tilstand. Ortopedi er forbundet med venstre ventrikulær og venstre atriell insuffisiens.

Sentral kortpustethet

Denne typen dyspnø forekommer i patologier i sentralnervesystemet, med nevroser, samt under påvirkning av nevrotropiske stoffer. Sentral dyspné er ikke en konsekvens av patologi, det er selve årsaken. Det manifesterer seg på forskjellige måter: hypernoea, oligopnea, arytmi.

Hematogen dyspné

Det forekommer svært sjelden, og er forbundet med den giftige effekten av nedbrytningsprodukter under stoffskiftet. Det preges av svært hyppig og dyp pusting. Årsakene er: anemi, endokrine sykdommer og nyre- eller leversvikt.

symptomatologi

De viktigste symptomene på dyspné:

 • pusten blir raskere
 • pulsen stiger;
 • choking er følt;
 • pusten blir støyende;
 • Dybden av inspirasjon og utånding varierer.

Dyspné begynner i følgende tilfeller:

 • under gang - det er forbundet med hjerteaktivitet;
 • klatrer trappene - snakker om infeksjon i lungene, forkjølelse;
 • går til frost - årsaken til allergi mot kulde på grunn av lungepatologi;
 • under hvilen om natten - stillestående prosess av hjertemuskelen;
 • ved sex - årsakene er mulige, for eksempel anemi, mangel på jern i blod.

Dyspnø med vandring har visse årsaker, og behandling med folkemidlene er ikke alltid i stand til å takle kilden til kortpustethet. Derfor ikke engasjere seg i selvmedisinering hjemme, hvis du har dette symptomet.

Hvordan behandle kortpustethet mens du går?

Før du begynner å kjempe med kortpustethet, bør du ikke gå til apoteket og kjøpe opp piller, som min venn anbefalte. Først av alt, trenger du:

 1. Kast en dårlig vane i form av røyking mens du røyker;
 2. Reduser vekten hvis den er tilgjengelig i overkant;
 3. Juster blodtrykket, hvis det finnes i unormale tall.

For å finne årsaken til brudd på respiratorisk aktivitet, må du også gjennomgå en undersøkelse som inkluderer:

Den viktigste metoden for å bekjempe dyspné er behandlingen av sykdommen, som var årsaken til dyspnø. Så snart legen finner ut grunnen, vil planen for effektiv behandling bestemmes umiddelbart.

For eksempel med iskemisk hjertesykdom og hjerteinfarkt - behandling med tabletter. Med KOL og bronkial astma - vanlig behandling med inhalatorer. Siden hovedårsaken til kortpustethet i mange tilfeller er hypoksi og hypoksemi (lavt oksygeninnhold i kroppen), er en av de effektive måtene å redusere dyspnea oksygenbehandling.

For tiden er det utviklet enheter - oksygenkonsentratorer, som lar deg "trekke ut" oksygen fra luften døgnet rundt. Innånding av oksygen i økt konsentrasjon kan eliminere hypoksi og hypoksemi.

Hva slags lege bør jeg konsultere med dyspné

Når diagnosen av en person er fortsatt ukjent, er det best å gjøre en avtale med en terapeut. Etter undersøkelsen vil legen kunne etablere en presumptiv diagnose, om nødvendig, henvise pasienten til en spesialist.

Hvis dyspnøen er forbundet med en lungepatologi - det er nødvendig å konsultere pulmonologen, ved hjertesykdommer - med kardiologen. Anemi behandles av en hematolog, patologi i nervesystemet - en nevrolog, sykdommer i endokrine kjertler - en endokrinolog, psykiatriske lidelser ledsaget av kortpustethet - en psykiater.

Kortpustethet når man går: årsaker og metoder for behandling

Forekomsten av konstant dyspné under gangen bringer inn i hver persons liv svært ubehag. Tross alt påvirker den arbeidede pusten som oppstår under utseende av dyspné, negativt funksjonen til alle systemer og organer i menneskekroppen.

Med alder kan dyspnø, som oppstår hos en person når han går, føre til sykdom. I tillegg bør det bemerkes at utseendet på dyspnø hos en person også kan indikere forekomsten av ulike kroniske sykdommer eller forringelse av helse.

Viktigste symptomer

Hos mennesker kan kortpustet oppstå plutselig, og det kan være kronisk eller paroksysmalt. I noen mennesker vises kortpustet noen ganger, mens det også plutselig dukket opp som det gjør, og går. Til uttalte symptomer på dyspné:

 • Utseende av fløyter eller hvesende pust under pusten;
 • fremveksten av en skarp mangel på luft;
 • forstyrret rytme, samt dybde under pusten.

Når det er kortpustethet begynner en person å bli blek, og hans lepper blir blå. Hvis denne sykdommen har kronisk form, har personen i dette tilfellet vanskeligheter med å puste selv når han er i rolig tilstand eller i en liggende stilling. For å bestemme form av dyspné (kronisk, paroksysmal), er det nødvendig å analysere frekvensen av inspirasjon og sammenligne den med hyppigheten av utånding.

Hvis pustenes rytme er sterkt avviket fra den normale indeksen, indikerer dette mest sannsynlig utseendet av kronisk dyspnø hos en person. Utseendet til dyspnø kan utløses av slike eksterne stimuli og faktorer som:

 • Walking.
 • Fysisk aktivitet.
 • Feil holdning i nattetid.

Hovedårsaken til utseende av dyspné under gang er forbundet med nedsatt kardiovaskulær system. Saken er at under gangen har det coronary vaskulære systemet ikke tid til å forsyne blodet, som er mettet med oksygen, myokard. I tillegg kan en av årsakene til utseende av dyspnø i gang være tilstedeværelsen av en slik sykdom som hjertesykdom eller overdreven uttynding av blodkarets vegger. Som et resultat av disse plageres utseende, kan kroppen begynne å mangle oksygen, noe som igjen kan utløse utviklingen av oksygen sult under gang og som en konsekvens - bli hovedårsaken til utseende av dyspné.

En liten fysisk belastning på kroppen er en daglig nødvendighet. Men hvis det gjelder selv den minste fysiske anstrengelsen begynner en person å utvikle kortpustethet og en følelse av mangel på luft, da dette kan indikere utseendet av patologi. En slik patologi i en person oppstår på grunn av uregelmessigheter i arbeidet i åndedrettssystemet eller hjertet. For eksempel på grunn av utseendet av en slik patologi blir det vanskelig for en person å klatre opp trappen. Tross alt, selv med så ubetydelig fysisk anstrengelse, har åndedrettsorganene og hjertet (i nærvær av patologier) ikke tid til å mette kroppen med oksygen, noe som fører til utseende av dyspné eller til og med kan føre til tap av bevissthet.

Årsaker til utseendet av sykdom

Anfall av dyspnø som oppstår under turgåing kan provosere en rekke sykdommer. Bestem typen og klassifiser sykdommen, som fremkaller mangel på oksygen i kroppen, kan gjøres ved å analysere frekvensen av innåndet og utåndet luft. Hver sykdom som fører til kortpustethet har en viss betegnelse og symptomatologi. I denne forbindelse er dyspnø av flere typer.

 1. Dyspné av lungetyper kan utløse starten av bronkial astma. Ganske ofte forekommer det på grunn av bronkitt eller når allergisk hevelse i bronkiene oppstår. Symptomatisk av denne form for dyspné er uttrykt i utseendet på fløyte og hvesende lyder under utånding. Imidlertid, med lunge dyspné, i motsetning til dyspnøen av hjerte typen, kan en person roligt hvile om natten uten angrep av kvelning.
 2. Hjerte dyspné kan forekomme hos en person som følge av mitral stenose eller på grunn av utseendet av en slik sykdom som hjertesvikt. Som et resultat av utseendet av disse patologiene, oppstår det alvorlige forstyrrelser i sirkulasjonssystemet, noe som forårsaker frustrasjon og funksjonsfeil i åndedrettssystemet. Hovedtegnene på dyspné av denne typen er:

Orthopnea. Kan oppstå på grunn av venstre atriell insuffisiens. Etter utseendet av denne sykdommen, forsøker en person å holde seg i en horisontal stilling for å lette sin tilstand.

Polypnoea. Vises på grunn av overdreven blodgjennomstrømning til hjertemuskelen. Oppstår som regel mot bakgrunnen av akutt hjertesvikt. Hovedtegnene er økt frekvens og kraftig økt pustdybde, noe som ganske ofte fører til den såkalte hyperventilasjonen i lungeområdet.

Hematogen dyspné kan oppstå på grunn av inngrep av toksiner i blodet. Årsaken til en slik rusmiddelorganisme kan tjene som utseendet på slike sykdommer som diabetes, leversykdom. Når denne typen dyspnø vises i en person, selv i tilfelle en ubetydelig belastning, blir pusten betydelig raskere, begynner den å bli mer støyende.

Metoder for behandling

For riktig og mest effektiv behandling av denne sykdommen er det nødvendig å fastslå årsaken til forekomsten hos mennesker. For å gjøre dette må du gjøre en helhetlig undersøkelse av hele kroppen, som skal være rettet mot å identifisere alle sykdommer og patologier i kroppen, som kan være hovedårsaken til starten av symptomer på dyspné.

Oppmerksomhet vær så snill! For å kvitte seg med en slik patologisk tilstand som åndenød, er det nødvendig å sikre normal ventilasjon og luftstrøm i lungene. For å oppnå dette, må pasienten selv først og fremst gjøre en betydelig innsats. I første omgang med utseendet på symptomer på dyspné bør gi opp dette skadelig vane som røyking, å leve et mer aktivt liv, mer tur i frisk luft og gradvis belaste kroppen fysisk aktivitet.

Under behandling av en slik sykdom som ortopedi, som signifikant hindrer pusten til en person som selv er i en rolig tilstand, for eksempel i horisontal stilling, utføres immunterapi. Også i behandlingen av denne sykdommen er bruk av ultralydinhalasjons saneringer meget effektive. For behandling av dyspné av denne typen er det nødvendig:

 • eliminere foci av infeksjon i kroppen og i luftveiene;
 • øke stabiliteten i immunsystemet;
 • bringe den normale tilstanden i mage-tarmkanalen;
 • å gjennomføre energiaktivering av hele organismen.

Hvis hovedårsaken til utseende av dyspné er smittsomme sykdommer i luftveiene, så er det i dette tilfellet nødvendig å bruke medisinske preparater. Det skal imidlertid bemerkes at kun kvalifiserte spesialister kan ordinere medisiner riktig. I dette tilfellet er selvmedisinering og selvmedisinering ikke bare skadelig, men også farlig for helse.

For behandling av dyspnø, som kan oppstå på grunn av en slik sykdom som bronkospasme, brukes medisinpreparater som har en lang og kortvarig eksponeringsperiode. Kortsiktige rusmidler inkluderer salbutamol. Den er produsert i form av inhalatorer, tabletter og løsninger. Langvirkende stoffer inkluderer formoterol (i kapsler eller som inhalator) og salmeterol.

Bruk av alternativ medisin ved behandling av dyspnø

Ofte, for å eliminere eller lindre symptomene på dyspnø, brukes midler til såkalt ikke-tradisjonell eller tradisjonell medisin.

 1. I de fleste tilfeller brukes tinkturer laget av blomsten av hagtorn ved behandling av dyspnø. For å gjøre denne tinkturen, ta 3 kopper varmt vann og hell det om 150 gram hagtorn blomster. Deretter må den oppnådde tinkturen filtreres og gis til det i flere timer, slik at den kan infisere. Ta det bør doseres i små porsjoner, flere ganger om dagen.
 2. Effektivt manifestert seg i behandling av dyspnø, et middel som olje laget av honning og en plante som kalles enebær. For å gjøre det, må du bruke ca 130 gram enskegler, legg til det 80 gram smør og 180 gram honning. Den resulterende massen må dampes med et vannbad. Du kan bruke dette middelet daglig for flere ss på en gang.
 3. Kanskje det enkleste folkemedisin som kan brukes under behandling av dyspnø, er lilla. For å gjøre et slikt verktøy, må du ta noen blomster av lilla (nok blir en spiseskje), og hell dem 250 ml kokende vann. Ta denne tinkturen er nødvendig 4 ganger for en dag, 2 ss. Å bruke denne løsningen anbefales på tom mage, minst en halv time før et måltid.

Forebygging av dyspnø

For at fremtiden ikke skal ha et slikt problem som kortpustet mens du går, er det nødvendig å følge flere regler som vil bidra til å forhindre forekomsten. Tross alt, som du vet, er en sykdom mye lettere å hindre enn å behandle den senere.

Symptomer og årsaker til dyspné, måter å behandle

Konstant smertefull kortpustet gjør en persons liv ubehagelig, da han fratas muligheten for normal pust, noe som er nødvendig for alle organers og kroppens kroppsfunksjoner. Gjennom årene har slike patologier vist seg hos mange mennesker, ettersom utvidelsesevnen og elastisiteten til lungevevvet reduseres, endres styrken og mobiliteten til membranen og muskler i brystet. Som et resultat mister lungene muligheten til å knekke helt ned. Dyspnø kan også oppstå på grunn av kroniske sykdommer eller midlertidige helseproblemer.

Symptomer på dyspné

Dyspné kan forekomme av og til, paroksysmalt, eller kan være kronisk. Skarp mangel på luft, fløyte eller hvesende, endringer i dybde og rytme under pusting er markerte symptomer på dyspnøangrep. Mannen blek, prøver å ta tak i luften, hans lepper blir blå.

I det kroniske løpet av sykdommen er det vanskelig for en person å puste inn en utsatt stilling, så musklene i nakken eller bukpusten er knyttet til prosessen. Kronisk form kan bestemmes av frekvensen av innåndinger og utandringer - hvis rytmen avvises fra normen, er dette et klart symptom på patologi. Dyspné kan forekomme i bestemte spesielle tilfeller, for eksempel å gå, fysisk anstrengelse, klatre trapper, forlate til frost, etter å ha spist, om natten, og til og med med kjønn.

 • Når du går Kortpustethet er forbundet med hjerteaktivitet, eller rettere med et koronært vaskulært system som leverer blod til myokardiet. Direkte påvirker kortpustethet, tilstedeværelse av hjertesykdom, tynning av de vaskulære veggene, septumfeil. Som et resultat oppstår oksygen sult, noe som manifesteres av kortpustethet når man går.
 • Uten et minimum av fysisk anstrengelse, ingen kan gjøre uten, akkurat som uten å spise. Men hvis det er kortpustethet med slike daglige aktiviteter, er det en patologi. Det kan oppstå på grunn av forstyrrelser i hjertet eller luftveiene - lungene og bronkiene. Som et resultat er det et underskudd av oksygen som kommer inn i blodet, og dyspnø vises.
 • Klatrer trappene bør ikke forårsake spesielle vanskeligheter og dyspnø hos en sunn person. Det kan forekomme hos mennesker som lider av lungeinfeksjoner, forkjølelse, emfysem, lungebetennelse og andre. Pustebesvær kan gå inn i akutte anfall med brystsmerter og til og med føre til tap av bevissthet.
 • Hvis en person begynner å kveles når det kommer ut på frost, Dette kan være en konsekvens av kalde allergier, lungepatologi, anemi. Dette skjer hos personer med utilstrekkelig kroppsvekt. Frostig luft er bra for kroppen, men du må lære å puste når du forlater det varme rommet. Den første regelen er at du ikke kan inhalere den skarpe, frostige luften med munnen din åpen - det kan føre til både kortpustethet og smerte i hjertet.
 • Pustevansker kan oppstå og om natten hvile. Dette indikerer en ventrikelsvikt eller stagnerende prosesser i vevet i hjertemuskelen. En person må sette noen puter eller sove å sitte for å lette tilstanden. Det er også en lettelse å anta en oppreist posisjon, da blodet avtar fra lungene.
 • Utbruddet av dyspné når du har sex kan oppstå av grunnene nevnt ovenfor, så vel som i anemi, som skyldes jernmangel i blodet. Nøyaktig dette kan bestemmes av legen når de mottar resultatene av kliniske tester.

Årsaker til dyspné

De skyldige i dyspné kan være forskjellige sykdommer - de kan bestemmes av frekvensen og arten av innåndingene og utåndingene. Hver kategori av patologi har sitt navn og begrunnelse. I medisin er det en deling, som er definert som sentral kortpustethet, lunge, hjerte og hematogen. I sin tur er de også delt inn i flere flere typer.

Lung dyspné

I denne kategorien av patologi er årsakene knyttet til lungesykdommer kombinert.

Utandringsdyspné er den vanligste formen, som bestemmes av vanskeligheten ved utånding og oppstår når lumen i bronkiene smalker på grunn av deres ødem, spasme eller blokkering av slem. For å takle dette problemet i pusteprosessen er det nødvendig å styrke arbeidet i respiratoriske muskler, men dette er ikke nok, og utåndingssyklusen er vanskelig.

Denne formen vises dyspné i bronkial astma, spesielt ved angrep og kronisk bronkitt, i tilfelle av bronkokonstriksjon og allergisk bronkial ødem. For en slik form er preget av tungpustethet og plystring lyder når du puster ut, men i motsetning til hjerte dyspné, har man muligheten til å sove om natten uten følelse av kvelning, og det ikke vokser kalde lemmer.

Inspirerende kortpustethet er bestemt av vanskeligheter med et sukk. Dette skyldes opphopning av væske i brystet - med fibrose, lymfogen carcinomatose, pleurisy, ascites, Bekhterevs sykdom. En lignende form manifesteres ved hevelse av strupehodet, svulstsykdommer i dette området.

Denne typen dyspnø kan bestemmes av manglende evne til en person til å ta en tale uten hyppige pusten, det manifesterer seg selv under minimum fysisk anstrengelse. Innånding i slike tilfeller er ledsaget av en fløylende støy.

Hjerte dyspné

Årsakene til denne kategorien av respirasjonssvikt er oftest mitralstenose myxom av venstre atrium eller venstre ventrikkel hjertesvikt, der blodsirkulasjonen, noe som fører til nedbryting av åndedrettsfunksjoner. Tegn på hjerte dyspné i disse patologiene er ortopedi og polypnoe.

 • orthopnea Er et syndrom av hjerte dyspné, som tvinger en person til å være i oppreist stilling hele tiden, da dette letter sin tilstand. Ortopedi er forbundet med venstre ventrikulær og venstre atriell insuffisiens.
 • polypnoea - preget av økt frekvens og dyp pust, til fenomenet hyperventilering av lungene. Oftest forårsaket av overdreven venøs blodstrøm til hjertet når en person tar en horisontal stilling, kan skyldes kronisk hjertesvikt.

Hematogen dyspné

Slike kortpustethet oppstår når giftige produkter vises i blodet på grunn av leversvikt, diabetes mellitus eller forgiftning. Åndedrett på grunn av stor luftstrøm blir støyende og godt hørbar.

Forskjellig, i tillegg, det hemiske utseendet, som hovedsakelig forekommer i anemi, på grunn av en reduksjon i oksygenkonsentrasjonen i blodet. Hos pasienter med anemi er forekomsten av slike dyspnier oftere en følge av ikke sykdommen, men andre årsaker, for eksempel anemisk myokardiografi, hypoksisk skade på sentralnervesystemet.

Sentral kortpustethet

Dette skjemaet er et symptom på patologiske prosesser i respiratoriske senter i sentralnervesystemet, med dets oraginiske lesjoner, nevroser eller fra virkningen av neurotrope giftige stoffer. I motsetning til alle andre kategorier, for eksempel kortpustethet ikke en reaksjon i luftveiene patologi i andre organer, er hun den primære årsaken til respirasjonssvikt, som innebærer alvorlige konsekvenser. Det kan manifestere seg på forskjellige måter: arytmi, sentrogen bradypnoe, hyperpnoea, tachypnea og oligopnea.

 • Arytmier er forårsaket av luftveisforstyrrelser i hjernestammen, som forekommer i traumatisk hjerneskade, slag, inflammasjon og ødem, samt noen typer av kjemisk eller medikament forgiftning.
 • Bradypnoe - dette er navnet på den sjeldne pusten som kan oppstå når du forgiftes med narkotiske stoffer eller med patologiske forandringer i sentralnervesystemet. Noen ganger kan du se det på friske mennesker under en dyp søvn. Med en systematisk manifestasjon av bradypnoe er en nevrologisk konsultasjon alltid nødvendig.
 • Oligopnea - overfladisk sjeldne puste med utilstrekkelig ventilasjon av lungene, kan oppstå med hypotermi. Hvis du ikke tar medisinske tiltak, blir denne typen dyspnø mer alvorlig og kan føre til et stopp i pusten. I alle tilfeller er prognosen for utseendet til oligopen ugunstig, siden det fører til respiratorisk acidose eller diffus cyanose.
 • Tachypnea - rask hjertepust, som kan oppstå med nevroser, tumormodeller, hjernehinnebetennelse. Pustenes frekvens når 75-80 ganger per minutt. Det er et slikt fenomen også med pericholecystit, diffus peritonitt, ascites, forstyrrelse av CNS.
 • Hyperpnoea - patologisk hyppig dyp pusting, forekommer i koma med hemorragisk hjerneslag, hjernehinnebetennelse, hodetrauma, alkoholkoma. I forbindelse med opphopning av slim i nese og svelg og luftrør, og ved å redusere svelget musklene når de puster ofte oppstår snorking og plystring lyder.

Generell dyspnøbehandling

Behandling av dyspné vil være effektiv hvis årsaken til utseendet er etablert. For å gjøre dette må du gjennomgå en alvorlig grundig medisinsk undersøkelse, da det vil være feil å behandle symptomet, uten å ta hensyn til essensen av problemet.

Hovedoppgaven er å sikre normal ventilasjon av lungene. For å gjøre dette først og fremst er det nødvendig å gjøre anstrengelser for den personen som lider av denne patogen - det er nødvendig å gi opp tobakk og begynne å øke sin fysiske aktivitet.

For behandling av ortopedi, hvor det er umulig å puste i den bakre posisjonen, er ultralydinhalasjons sanering og immunterapi velegnet. Den generelle planen for behandling av dyspné består vanligvis av følgende aktiviteter:

 • Eliminering av infeksjonsfokus i hele luftveiene.
 • Justering av mage-tarmkanalen, lymfatiske, kardiovaskulære systemer i kroppen, psykomotisk sfære.
 • Immunomodulasjon (økt immunitet).
 • Energi aktivering av kroppen.

medisiner

 • Hvis årsaken til kortpustethet er åndedrettssykdommer, anbefaler vi spesialistlegerne en rikelig drink myke alkaliske drikker.
 • Ved en forgiftning av en organismeinfusjonsbehandling - er det nødvendig med introduksjon av en væske intravenøst ​​(fizrastvora, gemodeza, reopoligljukina og andre)

Kortpustet forårsaket av bronkospasme, behandles med legemidler som eliminerer det. Forberedelsene er delt inn i langsiktige og kortsiktige midler.

Kortvirkende stoffer:

 • salbutamol (tabletter, inhalatorer, oppløsninger til bruk i forstøver).
 • fenoterol (aerosol, oppløsning for innånding);
 • Terbutalin (tabletter, injeksjoner, innåndinger).

Langvirkende stoffer:

 • saltos (tabletter);
 • formoterol (kapsler, inhalator);
 • clenbuterol (tabletter, sirup);
 • salmeterol (aerosol, pulver til innånding);

For å slappe av i bronkiene, brukes følgende medisiner:

 • atrovent - ipratropiumbromid (inhalator, kapsel, injeksjonsoppløsning).
 • Kombinerte preparater:
 • Berodual (aerosol, oppløsning for inhalatorer);
 • Ditek (inhalasjonsoppløsning)
 • methylxanthines
 • eufillin (tabletter, intravenøs injeksjon).

Gjør det lettere å puste midler til bronkial astma:

 • kromoglikatnatrium (inhalatoren, kapsler);
 • nedokromilnatrium (inhalator);
 • naklrom (kapsler).

Det finnes andre stoffer, men noen av dem bør kun utnevne en medisinsk spesialist. Selvmedikamenter med alvorlige former for dyspné kan føre til svært alvorlige konsekvenser.

Folk rettsmidler mot kortpustethet

I treasury av folkemessige rettsmidler, det er oppskrifter som vil bidra til å utvide bronkiene og avlaste kortpustethet.

 • Infusjon av frukt og blomster av hagtorn, blandet en til en gjøres som følger: tre glass kokende vann du trenger å hælde tre store skjeer av samlingen, delt inn i tre doser på en dag.
 • Olje fra honning og enebær. Shishechki enebær (100 g) + smør (50 g) + honning (150 g) svev i et vannbad. Ta to store spiseskjeer te daglig.
 • Lilac blomster (en stor skje) helles i et glass kokende vann. Drikk fire ganger om dagen for to store skjeer.

Gymnastikk med kortpustethet

Enkle pusteøvelser vil hjelpe til med å løse problemer med kortpustethet, uansett hvilken årsak det er forårsaket.

 • Utånding gjennom luftens munn, du trenger å inhalere det gjennom nesen din, og deretter kraftig puste ut gjennom munnen din og trekke i magen din, teller til ti. Inhalere gjennom munnen slik at luften går "inn i magen", deretter trekk magen og hold pusten, teller til ti. Denne øvelsen kan utføres sitte, stå og til og med gå: pust ut - pust inn - pust ut - hold pusten - puster ut.
 • Neste øvelse skal gjøres stående eller sittende, bøye armene i albuene. Åpne hendene dine slik at du kan se dem. Knyttneve med innsats komprimeres med samtidig produksjon av støyende korte åndedrag (8 ganger). Deretter slippe hendene dine i fem til ti sekunder og gjør øvelsen igjen. Det nødvendige antall tilnærminger er opp til tjue.

Det er mulig for en instruktør å helbrede gymnastikk å bli kjent med andre øvelser. Hvis du utfører dem regelmessig, kan du si farvel til evig pustenhet.

Et eksempel på øvelser for respiratorisk gymnastikk på video

Profylakse av dyspné

For ikke å få et slikt problem og ikke å lete etter måter å kvitte seg med, er det bedre å tenke på det på forhånd og forhindre utbruddet av de sykdommene som er hovedårsaken. For å gjøre dette bør man overholde enkle livsregler:

 • Oppretthold en normal psyko-emosjonell tilstand.
 • Avvise dårlige vaner (alkohol, røyking og andre).
 • Det er obligatorisk å gi kroppen rimelig regelmessig fysisk aktivitet - det kan være morgenøvelser, gå, klatre trapper, svømme osv.
 • For å kontrollere kroppens korrekte stilling under søvnen, skal hodet ligge på puten i en vinkel på 35-40 grader.
 • Hvis du har symptomer på kortpustethet, bør du umiddelbart konsultere en lege og følge alle hans anbefalinger.
 • Utfør respiratorisk gymnastikk selv før utseendet av kortpustethet - det gjør aldri vondt.

Det er mange tips, medisiner og naturlige rettsmidler som ikke kan dekkes av en artikkel. Det vil være veldig interessant hvis du deler opplevelsen av å bli kvitt kortpustet i kommentarene. Kanskje, etter ditt råd vil du gjøre livet enklere for noen.

Kortpustethet når du går. Alvorlig kortpustethet når man går: årsaker, behandling

Kroppen er ikke en ideell maskin. Noen ganger kan en person ikke føle seg for godt av ulike grunner. I denne artikkelen vil jeg snakke om hvorfor dyspnø kan oppstå når du går og hvordan du kan takle dette symptomet.

terminologi

I begynnelsen må du forstå hva som er dyspnø. Så først og fremst bør det bemerkes at dette er et symptom som kan følge mange sykdommer. For bedre å forstå arten av dyspnø, er det imidlertid nødvendig å vurdere hovedtrekkene:

 1. Pusten av en person blir hyppigere.
 2. Det er en følelse av kvelning, dvs. personen føler seg mangel på luft.
 3. Dybden av innåndingsutånding varierer. Pusten blir mer støyende.

Det er også verdt å nevne at dyspnø alltid er synlig for omgivelsene.

Årsak 1. Kardiovaskulær system

Den første og viktigste grunnen til at det er kortpustethet mens du går, er problemer i arbeidet med kardiovaskulærsystemet. Så dette symptomet kan oppstå ved hjertesvikt, kardiosklerose. Det virker oftest under trening og bevegelse. Hvis problemet ikke kjemper, kan det gå inn i en mer seriøs form - kortpustethet når det ligger på ryggen. Å bli kvitt denne sykdommen vil bli mye vanskeligere. Hvis kortpustethet når man går, ledsages av andre symptomer, kan dette tyde på følgende problemer:

 1. Myokardinfarkt. I dette tilfellet er kortpustet ledsaget av smerte i brystområdet.
 2. Også smerten i brystbenet og kortpustethet kan signalere brudd på aneurysmen i thorakortorta og iskemisk hjertesykdom.

Årsak 2. Åndedrettssystem

Hvis en person plages av alvorlig kortpustethet mens han går, kan årsakene i dette tilfelle gjemme seg i brudd på luftveiene i kroppen. Dette symptomet kan ledsages av følgende sykdommer:

 1. Lungebetennelse. I dette tilfellet utvikler dyspnø når de går sammen med brystsmerter. Også, en person har svakhet. Det kan ikke være temperatur.
 2. Pleuritt. I dette tilfellet er dyspnø sammen med en følelse av tyngde i brystet.
 3. Bronkitt. Også i dette tilfellet har personen ofte kortpustethet. Det er svært viktig å kurere denne sykdommen i tide, da den kan strømme inn i bronkial astma.
 4. Kronisk obstruktiv lungesykdom. Sykdommen oppstår hos røykere, så vel som de som jobber skadelig for åndedrettsproduksjonen.

Hvis dyspnøen blir kvalt, er dette allerede et alarmerende symptom. I dette tilfellet kan det være situasjoner der arbeidet i luftveiene vil bli betydelig hemmet.

Årsak 3. Nervesystemet

Dyspnø på turgåing kan forekomme hos personer som har hatt craniocerebral traumer, så vel som de som ofte blir utsatt for stressende situasjoner. Tross alt er visse hjernestrukturer som er relatert til sentralnervesystemet, oppfordret til å svare på reguleringen av pusten.

Årsak 4. Anemi

Ofte, alvorlig kortpustethet når det går på grunn av anemi. I dette tilfellet kan blodet ikke bære oksygen gjennom vevet, og derfor oppstår en lignende tilstand. Kortpustethet under bevegelse kan også indikere at pasienten utvikler svulstprosesser i mediastinum.

Andre grunner

Vi fortsetter å vurdere temaet "kortpustethet når vi går: årsaker, behandling." Så et slikt symptom kan oppstå i følgende situasjoner:

 1. Katarralsykdommer. På denne tiden har en person en tett nese, noe som også betydelig kompliserer åndedrettsprosessen. Behandle problemet bare, du trenger bare å kjøpe et stoff fra kulde i apoteket.
 2. Allergiske reaksjoner. I dette tilfellet kan dyspnø også oppstå når du går. Kall denne tilstanden kan hevelse i strupehode eller hevelse av vokalledninger.

Når trenger jeg å se en lege?

Hvordan behandle kortpustethet mens du går, kan mest mulig og kompetent kun fortelle legen. Tross alt, i tilfelle selvmedisinering, kan du starte sykdommen uten å avsløre hovedårsaken til symptomens utbrudd. I hvilke situasjoner bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp?

 1. Når det er mangel på luft, og kompensere for det med rask pusting er ikke lenger mulig.
 2. Når, sammen med dyspnø, er det smerter i brystområdet.
 3. For å være forsiktig bør slike symptomer som hevelse i skjel og føtter.
 4. Hvis pasienten ikke tidligere har blitt diagnostisert med astma eller annen alvorlig sykdom i luftveiene, og dyspné ikke går bort.
 5. Du må også besøke en lege dersom en person, sammen med kortpustethet, har et pustet pust og hoster med slem.

behandling

Hvis en person av og til har kortpustethet mens han går, er behandling noe du trenger å være spesielt oppmerksom på. Tross alt, dette symptomet kan tyde på en ganske alvorlig sykdom. Så først og fremst er det nødvendig å identifisere årsaken til denne tilstanden. Tross alt er det fra dette at type behandling og dens effektivitet vil avhenge. Hva er de viktigste måtene å bekjempe denne sykdommen på?

 1. Hvis kortpustet forårsaker problemer med åndedrettssystemet, er det mulig å takle symptomet med respiratorisk gymnastikk. Også i dette tilfellet fungerer oksygenbehandling godt, og om nødvendig, antibakterielle stoffer. Hvis pasienten har astma, bør han alltid ha for hånden en spesiell inhalator som vil bidra til å få pusten tilbake til normal.
 2. Hvis imidlertid kortpustet oppstår på grunn av forstyrrelse av kardiovaskulærsystemet, bør behandlingen utføres strengt under oppsyn av leger. Ta noen uavhengige tiltak i denne situasjonen er ekstremt farlig.
 3. Hvis dyspné forårsaket en allergisk reaksjon, kan du bare ta en av følgende legemidler: "L-CET", "Tavegil", "Suprastin". Allergisk ødem forsvinner, etterpå vil symptomet også forsvinne.
 4. Hvis blodmangel var årsaken til kortpustethet når han går, og pasienten er sannsynlig, legen vil tilskrive slike preparater som "Ferropleks" eller "gemofer".

Tradisjonell medisin

I tilfelle en person lider av dyspnø når han går, kan behandlingen også ledes ved hjelp av tradisjonell medisin. I dette tilfellet vil følgende oppskrifter være relevante:

 1. Infusjon. Et glass kokende vann skal helles i en teskje hagtorns blomster. Deretter skal ingrediensene protoneres i 15 minutter i et vannbad og insistere 45 minutter på et mørkt sted. Legemidlet er tatt tre ganger om dagen for en tredjedel av glasset.
 2. Kjøttkraft. 0,5 liter kokende vann du trenger å helle 100 gram hakket hagtorn frukt. Legemidlet koker på en langsom brann i en halv time, så avkjøles den, filtre. Ta stoffet tre ganger daglig for 100 ml etter måltider.
 3. Havregryn. Det hjelper perfekt til å lindre dyspnøen som oppstår under bevegelse. For å forberede en medisinsk matbit, trenger du 0,5 kopp havregryn helle to liter melk. Alt er plassert i en forvarmet ovn og ved lav temperatur tar det omtrent en og en halv time. Å spise et krus trenger du ett glass per time før sengetid. Behandlingsforløpet med denne metoden er to uker.

Kortpustethet når du går

Kortpustethet (dyspné) er et brudd på pusten, der en person begynner å kvalt uten tilsynelatende årsak. Det er nødvendig å skille patalogisk dyspné fra inkonsekvens og rask pust under fysisk anstrengelse, når en person raskt vender tilbake til normal. Men dersom dyspnø oppstår under gang med normal mosjon, indikerer dette problemer med helsen. Dyspné oppstår vanligvis hos eldre.

Typer av dyspné

Dyspné er av tre typer:

Med inspirasjonsdyspné er det vanskelig for en person å puste inn, og for utånding, en utandring. Ofte er det en blandet form av dyspné, når det er vanskelig å puste både på innånding og utånding.

Årsaker til dyspné

Kortpustethet er ikke en uavhengig sykdom, men en konsekvens (eller symptom) av ulike sykdommer. Det er flere grunner for forekomsten av dipnoe:

 • Sykdommer i blodkar og hjerte. Årsaken til hjerte dyspnø når du går og i ro blir iskemisk sykdom, akutt hjertesvikt eller angina. Dyspné manifesteres også i tromboembolisme, når arteriene blokkeres av blodpropper.
 • Sykdommer i luftveiene. Årsaken til pulmonal dyspné er pleurisy, bronkitt, lungebetennelse, astma, ascites eller Bekhterevs sykdom.
 • Sykdommer i blodet. Hematogen dyspné utvikler seg i stor grad på grunn av anemi.
 • nevroser. Årsaken til kortpustethet for mange mennesker er stressende situasjoner.

Hovedårsaken til kortpustethet når du går er sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

Symptomer på dyspné

Følgende symptomer snakker om starten på et angrep av dyspné:

 • mangel på luft;
 • endring i dybden og rytmen av pusten;
 • plystre og hvesende når innånding og utånding;
 • blekhet;
 • blå lepper (cyanose).

Diagnose av dyspné

For å finne årsaken til dyspnø, må du utføre en grundig diagnose. For å gjøre dette må du først passere en blod- og urintest, da blir pasienten sendt til EKG, MR og eventuelt brystrøntgen. I tillegg må du undersøke fartøyene, og for å bestemme lungesykdommer, må du gjøre ultralyd av lungene og bronkoskopien.

Behandling av dyspné

Behandlingen består av et medisinskurs for kardiovaskulær eller pulmonal rehabilitering. I tillegg, avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene, kan følgende prosedyrer foreskrives for pasienten:

 • innånding;
 • oksygen puter;
 • pusteøvelser.

Pasienten kan bli foreskrevet bronkodilatormedisiner og anxiolytika, men sistnevnte brukes kun i tilfeller der dyspnéårsaken er nevroser.

For å unngå, må du holde kroppen frisk og behandle sykdommer, mot hvilke dyspnø utvikles. Redusere sannsynligheten for dyspné med å gå, vil bidra til å slutte å røyke og daglig mosjon.

I vår klinikk diagnostiserer og behandler vi dyspnø av en hvilken som helst alvorlighetsgrad.

Hvorfor det er kortpustethet når du går - hovedårsakene

Årsakene til dyspnø under gang kan være svært forskjellige - fra fysiologiske faktorer til psykosomatiske abnormiteter og alvorlige sykdommer. I dag finner vi ut hva som er dyspné, en følgesvenn av hvilke sykdommer det er og når det utgjør en alvorlig trussel mot helsen.

Kortpustethet: hva er det og hvorfor forekommer det?

Kortpustethet eller dyspné er et brudd på pusten, ledsaget av endring i dybde og frekvens. En lignende tilstand er preget av flere grunnleggende tegn:

 • pusten blir hyppig og overfladisk;
 • det er en følelse av kvelning og mangel på luft;
 • innånding og utånding er støyende, ofte ledsaget av fløyte eller hvesning.

Dyspné kan også vises i en helt sunn person. I dette tilfellet regnes det som fysiologisk og oppstår under hypoksiforhold (mangel på oksygen), som observeres når du klatrer til store høyder eller når det er i lukkede rom hvor innholdet av karbondioksid er høyt i luften.

Årsaker til kortpustethet med fysisk anstrengelse er mangelen på spesiell trening. Det vil si at når en person som ikke har gjort sport før, gir kroppen en intensiv belastning (løping, løping, løftevekter), oppstår kortpustet som en kompenserende mekanisme som gjør at de kan tilpasse seg nye forhold. Hvis du har ligget på sofaen i et halvt år før, og da plutselig bestemte deg for å bygge muskler, ikke bli overrasket over at etter noen få minutters trening vil pusten din mislykkes, og du vil begynne å kveles.

Imidlertid vil fysiologisk dyspné ikke forfølge konstant. Regelmessig trening, en gradvis økning i belastning, dannelsen av utholdenhet - vil snart tillate deg å bli kvitt dette symptomet. Ganske en annen sak er åndenødspatologisk, som er en følgesvenn av mange sykdommer i kroppens kardiovaskulære, respiratoriske, immunsystem.

Symptomer og klassifisering

Normalt er frekvensen av luftveisbevegelser -16-20 per minutt. Om dyspné sies når frekvensen, rytmen og dybden av pusten endres, noe som forårsaker en person betydelig ubehag. I følge manifestasjonens art skiller spesialister tre stater:

 • inspirerende dyspnø - manifestert ved innånding og er en følge av innsnevring av lumen av de store bronkiene og luftrøret;
 • ekspiratorisk dyspné - observert ved utånding forårsaket av innsnevring av små bronkier, manifestert i forhold som KOL eller lungemfysem:
 • blandet type - ledsages av komplisert innånding og utandring og er en konsekvens av alvorlige lungesykdommer eller hjertesvikt.

En sunn person kaller vanligvis ikke pusten. Med moderat fysisk anstrengelse, for eksempel når man klatrer trapper, øker respiratorisk frekvens vanligvis. Denne tilstanden forårsaker ikke noe spesielt ubehag, fordi kortpustet går raskt og pusten gjenopprettes. Men det er så alvorlige patologier, når kortpustet forfølger selv i hvilestilstand.

Spesialister skiller 5 grader av alvorlighetsgrad i forhold til dyspnø, som hjemsøker pasienten:

 1. Zero. Dyspnø vises bare med intens fysisk anstrengelse.
 2. Enkel grad. Vises med en rask, langvarig gange eller under løft til høyden.
 3. Den gjennomsnittlige graden. Det forekommer jevnlig og tvinger deg til et lavere tempo for å gå og hyppige stopp, som er nødvendig for å få pusten.
 4. Tung. Kortpustet vises etter noen få minutters gange og tvinger pasienten til å stoppe hver 100 meter, eller etter å ha klatret bare en trapp for å gjenopprette pusten.
 5. Ekstremt tung. En person begynner å kveles ved den minste fysiske anstrengelsen, dyspnø kan oppstå selv i ro, noe som gjør at pasienten sjelden forlater huset.

Avhengig av årsaken til forekomsten, er patologisk dyspné en konsekvens av anemi, lunge, hjertesykdommer og fremgang i akutt eller kronisk form. En slik tilstand kan vedvare eller manifestere periodisk, med forverring av samtidige sykdommer.

Derfor, ikke ignorere det farlige symptomet, fordi det kan være et tegn på patologier som truer livet. Hvis det oppstår dyspné, bør du konsultere legen din og finne årsaken til denne tilstanden.

Årsaker til patologisk dyspné

Hovedårsakene til kortpustethet og mangel på luft for ulike sykdommer kan deles inn i 4 store grupper. Et karakteristisk symptom manifesteres i følgende patologier:

 • Åndedrettssvikt, utvikling på grunn av bronkial obstruksjon og lungesykdommer.
 • Hjertesvikt.
 • Sykdommer forbundet med metabolske sykdommer.
 • Nevroser og neurokirkulatorisk dystoni, ledsaget av et hyperventilasjonssyndrom.

La oss se nærmere på sykdommene som kan forårsake alvorlig dyspné og gi pasienten betydelig ubehag.

Kortpustethet for anemi

Anemi er en vanlig sykdom, ledsaget av en endring i blodsammensetningen og en nedgang i hemoglobin. Årsaken til sykdommen er alvorlig kosthold, ubalansert diett, kronisk blødning, metabolske forstyrrelser eller alvorlige infeksjoner.

Siden hemoglobin spiller en viktig rolle i leveringen av oksygen fra lungene til organer og vev, fører dens mangel til hypoksi (oksygen sult). For å kompensere for dette bruddet øker kroppen hyppigheten og dybden av pusten, og prøver å pumpe mer oksygen inn i lungene, noe som forårsaker karakteristisk kortpustethet. Forløpet av anemi følger svakhet, tap av styrke, blek hud, svimmelhet, hodepine og kortpustethet kompliserer sykdommen og gir et betydelig ubehag for pasienten.

Hjerte dyspné

Kortpustethet i kardiovaskulærsystemets patologi følger slike forhold som akutt koronarsyndrom, hjertesvikt, hjertefeil, perikarditt, myokarditt eller kardiomyopati. I mangel av behandling øker hjertedysen raskt og ledsages av andre karakteristiske symptomer - smerte i hjertet, hudens hud, cyanose i nasolabialtrekanten. Med frekvensen av økende vanskeligheter med å puste, kan en lege dømme alvorlighetsgraden av hjertepatologi.

Hvis kortpustet oppstår under en natts søvn, kan du mistenke utviklingen av hjertesvikt. I kronisk form av denne sykdommen, blir pusten ledsaget av dype åndedrag, så kroppen forsøker forsiktig å takle oksygen sult.

Den farligste tilstanden er økningen i dyspnø i ro. Dette symptomet indikerer en alvorlig form for hjertesvikt og krever umiddelbar kompleks behandling for å unngå mulige komplikasjoner (hjerteinfarkt).

Et annet karakteristisk symptom på hjerte dyspné er tilstanden av ortopedi. Dette observeres ofte med hjerteastma og manifesteres av økt dyspné i utsatt stilling. Som et resultat er pasienten tvunget til å oppta en vertikal stilling for å lette pusten, som er ledsaget av søvnløshet og en følelse av kronisk tretthet i løpet av dagen.

Når kardial astma utvikler paroksysmal dyspnø, som er preget av nattangrep av kvelning, som fører til oppvåkning av pasienten. Hjertefeil forårsaker alvorlig kortpustethet, selv med mindre fysiske anstrengelser, og ledsages også av hurtig tretthet, hjertebank, lunger, hevelse, smertesyndrom.

Med paroksysmal takykardi, oppstår dyspnøt samtidig med en hjertebank, hvor alvorlighetsgraden avhenger av hvor mye blodstrømmen i blodkarene forstyrres. Behandling av hjertesykdom er komplisert. For å eliminere det farlige syndromet, er det nødvendig å stimulere hjertet og fjerne overflødig væske fra lungene. Pasienten trenger konstant tilsyn med spesialister og bør regelmessig ta medisiner for å forhindre videre progresjon av sykdommen.

Lung dyspné

Dyspnø av varierende alvorlighetsgrad utvikler seg i nesten alle sykdommer i lungene og bronkiene:

 • bronkitt;
 • KOL (kronisk obstruktiv lungesykdom);
 • lungebetennelse;
 • lungeødem;
 • bronkial astma;
 • tuberkulose;
 • pneumothorax og emfysem;
 • nederlag i luftveiene i myasthenia gravis, lammelse, poliomyelitt;
 • kompresjon av lungene i skoliose, Bekhterevs sykdom;
 • silikose - yrkessykdommer som forårsaker lungeskader;
 • ondartede svulster.

Lungødem utvikler seg i patologien til hjerteets venstre hjertekammer. Dermed er det en sterk dyspné, noe som forårsaker en gisp og en fuktig hoste, som er ledsaget av separasjon av vannaktig slim. Åndedrettsen blir høy og boblende, hevelse oppstår i lungene. Pasienten trenger akutt medisinsk hjelp.

Akutte og kroniske former for bronkitt ledsages av en inflammatorisk prosess i store og små bronkier. Pasientens tilstand er komplisert av en rennende nese, feber, ondt i halsen. Synes karakteristisk tørr eller våt hoste, kortpustethet, svakhet. Lungebetennelse - Betennelse i lungevevvet ledsages av lignende symptomer, men kortpustet vises fra begynnelsen av sykdommen og er preget av en blandet form, det vil si vanskeligheten med å puste pasientens erfaringer ved innånding og utånding.

KOL er en lungesykdom, ledsaget av lymfene i bronkiene og en økning i dyspnø av utandrende natur. Det er pasienten som lett inhalerer, men utånding er gitt til ham med stor vanskelighet. Med KOL er bronkokonstriksjon nesten irreversibel og ledsages av en våt hoste med slem.

Med bronkial astma, vises kortpustet anfall, mens pasienten puster lett inn i luften, men kan ikke puste ut den. Tilstanden er komplisert av utseendet av overbelastning og smerte i brystet, en hoste. Angrepet blir fjernet av medisiner - bronchomimetika, som slapper av og utvider lungene i bronkiene.

Lungekreft i begynnelsen er asymptomatisk. Senere, ettersom tumoren når store størrelser, opptrer karakteristisk kortpustethet, slike symptomer som alvorlig, hoste, hosting opp.

Dyspnø med endokrine patologier

Diabetes mellitus fører til skade på nyrene og blodårene og fremkaller oksygen sult av kroppen. Utviklingen av diabetisk nephropati er komplisert av anemi og økt hypoksi, noe som igjen fører til utseende av karakteristisk dyspné.

Thyrotoxicosis er en tilstand der skjoldbruskkjertelen produserer et overskudd av theroidhormoner. Under påvirkning begynner hjertemuskelen å krympe raskt, akselerere metabolske prosesser i kroppen og øke behovet for oksygen. Raskt hjerterytme gjør det vanskelig å pumpe blod helt til vev og organer, noe som forårsaker oksygenmangel og kortpustethet.

Årsaker til kortpustethet hos eldre

Med alderen svekkes immunforsvaret av kroppen, indre organer og vev gradvis, utvikler kroniske sykdommer. Som et resultat øker risikoen for alvorlige lungesykdommer, bakterie- og virusinfeksjoner betydelig hos eldre. Etter en viss aldersgruppe (oftere etter 60 år) er hovedårsaken til kortpustet følgende patologier:

 • lungebetennelse;
 • COPD;
 • bronkial astma;
 • anemi,
 • hjertesvikt.

Ofte årsaken til kortpustethet hos eldre er samtidig diabetes, fedme og andre patologier i det endokrine systemet. Når det er karakteristiske symptomer, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp. Dette vil bidra til å forhindre utvikling av farlige komplikasjoner.

barn

Problemer med å puste kan mistenkes hvis frekvensen hos en baby under 1 år er over 40 luftveisbevegelser per minutt, et barn over 5 år - mer enn 25 / min. For å sjekke frekvensen av åndedrettsbevegelser (BHD), skal du være i ro mens barnet sover. For å gjøre dette er det nok å sette hånden på babyens bryst og telle antall pusteutandringer per minutt.

Hvis HDR betydelig overskrider normen og langsomt gjenoppretter i ro - du må ringe en alarm og gå til spesialister for en undersøkelse. Hvilke patologier kan forårsake kortpustethet i et barn? Oftest er disse medfødte hjerteavvik (hjertefeil) eller jernmangel anemi forårsaket av hypovitaminose og underernæring.

Å provosere forekomsten av dyspnø hos barnet kan ha bakteriell og viral bronkitt, lungebetennelse, allergiske reaksjoner eller astma i bronkier. I tillegg kan dyspnø hos barn forekomme ved akutt stenosering av laryngotracheitt, ledsaget av hevelse og innsnevring av strupehode. Dette er en farlig tilstand som kan føre til kvelning. I dette tilfellet trenger barnet akutt sykehusinnleggelse.

I svangerskapet

En ungdoms utseende av dyspnø lindres av graviditet. Nesten 50% av de forventede mødrene, som begynner med den 8. uken av svangerskapet, begynner å oppleve visse ubehag og pustevansker under rask gange eller fysisk anstrengelse. Jo lenger svangerskapstid, jo mer uttalt ubehag med kortpustethet og økt tretthet.

Vi skynder oss å berolige våre lesere, siden en slik tilstand av medisin anses som en variant av den fysiologiske normen. Under svangerskapet opplever lette kvinner en dobbel belastning, siden fosteret ikke har eget gassutvekslingssystem.

Derfor bør lette kvinner gi barnet oksygen. Åndedrettssystemet har oftest ikke tid til å tilpasse seg kroppens økte behov, og konsentrasjonen av karbondioksid i blodet øker (spesielt med økende fysisk aktivitet). Dette fører til kortpustethet eller bruk av medisinsk terminologi - dysfunksjonell pust av gravide kvinner.

Kortpustethet etter å ha spist

Forstyrrelser av åndedrettsfunksjonene etter en rikelig inntak av mat er ganske hyppige. Hvorfor skjer dette? Mekanismen for utvikling av "ettermiddags" dyspné består i det faktum at fordøyelsessystemet etter inntak av mat er aktivt involvert i arbeidet. Isolerte fordøyelsesenzymer er nødvendige for spaltning av matkluten.

For å sikre disse prosessene er blodstrømmen til mage, bukspyttkjertel, lever og tarm nødvendig. Hvis kroppen fungerer normalt, skjer denne prosessen uten avvik. I nærvær av kroniske sykdommer, mislykkes fordøyelsen, og de indre organene opplever oksygen sult. For å kompensere for det, begynner lungene å fungere i en styrket modus, og dermed blir pusten raskere og kortpustet utvikler seg.

Til hvilken lege å ta opp?

Hvis du har kortpustethet, ikke forsink med å søke medisinsk hjelp, siden dette symptomet kan indikere utviklingen av farlige sykdommer. Til å begynne med bør du besøke terapeuten og gjennomgå den nødvendige undersøkelsen.

Diagnostiske tiltak består av en rekke laboratorie- og apparatstudier og inkluderer blod- og sputumtester, spirometri, EKG og ultralyd i hjertet, brystfluorografi eller CT-skanning, som gjør det mulig å bestemme patologiske endringer i lungene.

Etter å ha klargjort diagnosen og funnet ut årsaken, provosert et pusteforbud, vil smale spesialister påta seg arbeidet. Med kardiovaskulære lidelser vil pasienten bli ledet av en kardiolog, med pulmonale patologier - pulmonologist. Hvis årsaken til dyspnø er andre forhold, så er endokrinolog, nevrolog, hematolog, onkolog og andre spesialister om nødvendig involvert i behandlingen.

Les Mer Om Fartøyene