Okklusjon av nedre ekstremiteter

Isolert aterosklerotisk lesjon av femorale og popliteale arterier - okklusjon av nedre ekstremiteter er isolert i en egen gruppe, ikke bare på grunnlag av symptomer, men også i forbindelse med særegenheter ved diagnostiske metoder og kirurgisk behandling.

Symptomer på okklusjon av nedre ekstremiteter

Klinikken til denne lesjonen er karakterisert ved alvorlig lemkemiskemi. Den distale okklusjonen av fartøyet er, jo mer alvorlige iskemien er det ledsaget. Smerte i underekstremiteter er alltid intens, ofte i ro og om natten.

Syndromet av intermittent claudikering i okklusjoner av underbenene når vanligvis skarpe grader. Pasienter kan noen ganger bare passere 5-10 m (i gjennomsnitt 30-50 m). Smerten som oppstår etter turgåing er lokalisert i føttene, bena, dvs. et segment av lemmen er lavere, i motsetning til tilstopping av aorta bifurkasjon og iliac arterier. Som et resultat av en skarp ischemi ofte observert purpur-blå farge på huden på føtter og fingre, og trofiske endringer i de distale deler i form av hyperkeratose, negle. Håret er vanligvis fraværende på hele underbenet. Symptomer på "plantar iskemi", "groove symptom" (westernisering av subkutane årer når man løfter lemmen), som indikerer dårlig blodtilførsel, er nesten alltid positiv hos disse pasientene.

Når man undersøker temperaturen på huden, er det en signifikant reduksjon i den på siden av lesjonen.

Med en funksjonell belastning avsløres den perverterte responsen av fartøyene til den berørte lemmeren; så, med muskelbelastning, fartøyene smale. Ved hjelp av oscillografi er det mulig å fastslå okklusjonsnivået ganske nøyaktig. Under okklusjonsstedene er oscillasjonene kraftig redusert eller helt fraværende, og oscillogrammet er en nesten rett linje. Med rheovasografi (metoden for registrering av volumpuls av lemmen), er det mulig å fastslå arterienes okklusjon.

Det kliniske bildet av aterosklerotisk okklusjon av nedre ekstremiteter er svært lik det for utslettende endarteritt, noe som kompliserer differensialdiagnose. I enkelte tilfeller er det blandede former: endarteritt og vaskulær sklerose. Imidlertid skiller disse sykdommene seg ikke oftere. Fra det synspunkt av differensialdiagnostisk er sykdommens varighet viktig. Endarteritt begynner i en relativt ung alder (20-30 år). Vaskulær sklerose er en sykdom hos mennesker i mer moden alder, 40-50 år gammel. Med sklerose er sykdommens historie betydelig kortere enn ved endarteritt; pasienter oppdager ofte en plutselig sykdomsutbrudd (med akutt blokkering av blodkar). I endarteritt, tvert imot, er et sakte, bølgende kurs karakterisert ved sesongmessige eksacerbasjoner av sykdommen og perioder med remisjon karakteristisk.

Graden av iskemi av det distale legemet (grad av kompensasjon av blodsirkulasjon) kan også fungere som en differensial diagnostisk funksjon. Vaskulær sklerose er preget av god kompensasjon, gangrene er sjelden og bare når sykdommen er langt borte. Med endarteritt er okklusjon av karene plassert i de distale delene av lemmen, kompensasjon er dårlig, gangrene forekommer oftere og tidligere. Når endarteritt er også mer uttalt trofiske forandringer i huden og neglene.

I studien av puls hos pasienter med endarteritt er pulsering av ikke bare lårbenet, men også poplitealarterien ofte bestemt. Med endarteritt (stadium I-II) er en prøve med nitroglyserin ledsaget av en økning i svingningen; med sklerose endrer oscillasjonene ikke. I vaskulær sklerose er ensidige lesjoner vanligere, og derfor er svingninger på den friske siden av svingningene helt bevart, mens på motsatt, skadet lem de er fraværende, og oscillogrammet er en rett linje.

På et arteriogram med utslettende endarteritt, er karene smalnet langs hele lengden, men har en jevn kaliber; Kaliber av kollateraler er ofte lik kaliber av hovedstammen. Ved sklerotiske lesjoner er forekomsten av blokkering av karet typisk, idet de distale seksjoner av hovedfartøyet fylles gjennom collaterals, omgåelse av okklusjonen av karet; ofte "uthulet" veggen av arterien. Calcined plaques er noen ganger sett på undersøkelsen.

Den største differensialdiagnostiske verdien er radiokontrast undersøkelse av femorale, popliteale arterier. Arteriografi av lårarterien utføres som regel ved perkutan punktering umiddelbart under puarth-ligamentet. Hvis det også er en lesjon av iliac og øvre del av femorale arterier (pulsering reduseres, systolisk murmur blir hørt), anbefales lumbal aortografi.

På et angiogram med okklusjon av nedre ekstremiteter bestemmer:

sted (nivå) av okklusjon;

stat, kaliber av collaterals;

tilstanden til fartøyets distale segment og fyllingsgrad med et kontrastmiddel;

patency i underbenet.

I tillegg må du være oppmerksom på tilstanden til væggene i arterien ("fyllingsfeil" i stedet for sklerotiske plakk). Det viktigste er kontrasten av fartøyene distal til okklusjonsstedet. Dette gjør det mulig å bedømme tilstanden av den "distale blodstrømmen", for å gi vitnesbyrd til operasjonen og å bestemme arten av det kommende kirurgiske inngrep.

Det hyppigste stedet for okklusjon av femorale arterien er dets sted fra den dype lårarterien til nivået av lårarterien til poplitealen, dvs. under Hunter-kanalen. Det er følgende typiske steder for sklerotiske okklusjoner av femorale arterien: umiddelbart under avreise av lårets dype arterie og ved inngangen av arterien til jæførens kanal. Ofte sprer okklusjon distalt til poplitealarterien. Det er isolerte okklusjoner av poplitealarterien, når begynnelsen av blokkering er lokalisert ved utgangen av femoralarterien fra kanalkanalen, er det av og til slått av hele stammen av lårarterien sammen med en del av poplitealarterien.

Behandling av okklusjon av nedre ekstremiteter

Indikasjon for en rekonstruktiv vaskulær kirurgi er segmental arteriell okklusjon mens den upåvirkede delen av arterien er distal til okklusjonsstedet ("distal blodstrøm"). En vanlig lesjon av arterien er en kontraindikasjon for operasjonen, som det er den generelle alvorlige tilstanden, samtidig skader av hjertet, nyrene, hjernen. Med aterosklerotisk okklusjon av underlempene kan enten en endarteriektomioperasjon eller en pågående bypassgraft fra lårbenet til poplitealarterien utføres.

Endarterektomioperasjonen kan anbefales for lokal okklusjon i liten grad (ikke mer enn 5 cm). Tilgang til arterien er planlagt i henhold til data fra arteriogrammet. Palpasjon av det nakne fartøyet kompletterer diagnosen. Snittet av arterien kan gjøres tversgående, umiddelbart distalt til okklusjonsstedet. Nylig anbefales langsgående arteriotomi, noen ganger over en stor lengde. Atheromatøse plakk, trombi og endret intima fjernes under øyets kontroll. Den distale delen av intima er hemmed mot de ytre lagene av arterieveggen for å forhindre innpakning av det med en blodstrøm. Såret av arterien bør lukkes uten innsnevring av fartøyet. For dette kan det anbefales at en lapp fra Dacron eller Teflon er stiftet. For å fjerne intima og blodpropper, bruk spesielle verktøy som spatel og buzhe.

Operasjonen av femoropopliteal bypass graft er planlagt i strengt samsvar med data fra arteriogrammet; Det kan kun utføres hvis det er en tilstrekkelig lengde av popliteal arteriesegmentet, distalt til okklusjonsstedet, fritt for aterosklerotiske plakk og en god tilstand av underbenet.

Operasjonen kan startes både fra eksponering av femorale og popliteale arterier. Det er nødvendig å velge et arteriested for anastomose, fri for sklerotiske endringer. Dette kan imidlertid ikke alltid gjøres. Den femorale arterien er eksponert fra et lite snitt under puarth-ligamentet, parallelt med sistnevnte. Etter isolering av den dype arterien isoleres lårbenet ved å legge over tre spesielle vaskulære klemmer eller tynne gummirør til lårbensartarien for anastomose. En anastomose er bedre plassert over avgangen av den dype lårarterien for å bevare den sistnevnte som den viktigste sikkerheten for låret. Snittet av en arterie 1,5 cm lang gjøres langsgående med utskjæring av en del av karvegveggen. En anastomose av protesen med en arterie setter ende i side av atraumatisk med en syntetisk tråd av en suturssøm gjennom alle lag. For å gjøre protesen ugjennomtrengelig for blod, fjern klemmen fra arterien og fyll protesen med blod. Etter 2-3 minutters venting suges blod fra protesens lumen.

Den popliteale arterien er vanligvis utsatt for lateral tilgang i poppel fossa eller fra snittet på den bakre overflaten av popliteal fossa. Etter dette utføres protesen i den subkutane eller subfasciale tunnelen fra topp til bunn til poplitealarterien, den distale anastomosen mellom protesen og arterien er også plassert fra side til side ved hjelp av samme teknikk. Etter fjerning av vaskulære klemmer, gjenopprettes blodstrømmen gjennom protesen til poplitealarterien og inn i de distale karene i underbenet. Når operasjonen utføres på riktig måte og det ikke er ubemerket okklusjon av underbenet på arteriogrammet, gjenopprettes pulsering av fotens arterier allerede på operasjonstabellen. I noen tilfeller kan det gjenopprette den andre dagen etter operasjonen. Dette skyldes tilstedeværelsen av en vaskulær spasme forårsaket av et operasjonelt traume, som senere elimineres.

Av særlig betydning for suksessen til denne operasjonen er den distale anastomosen mellom protesen og poplitealarterien, for anvendelse av hvilken det er nødvendig å velge en forholdsvis sunn del av arterien. Ved okklusjon av den øvre delen av poplitealarterien blir anastomose påført den distale delen av poplitealarterien. Dens eksponering utføres fra bakre aksess, som i disse tilfellene er forlenget nedover, krysser delene av senebenken m. Solei. I dette tilfellet er de nervøse og vaskulære grener som nærer hodet til kalvemuskulaturene uunngåelig skadet.

Den distale delen av poplitealarterien kan lett eksponeres fra det vertikale snittet på tibiaens mediale overflate. Denne tilgangen er veldig forsiktig, det skjærer ikke musklene, og etter tilgang blir medialhodet til gastrocnemius muskelen trukket tilbake medialt, hvoretter poplitealarterien er isolert.

Postoperativ periode, komplikasjoner av okklusjon av underbenet

Postoperativt okklusjon nedre ekstremiteter antikoagulerende terapi er utført bare i visse tilfeller, når den er installert hyperkoagulabilitet i denne pasient (tromboelastogramma, koagulering). I disse tilfellene en forsiktig holder heparin etter 6 timer etter operasjonen. Det kan fortsettes i 1-2 uker (pelentan, fenilin).

Når symptomer opptrer som indikerer trombose av protesen (forsvinden av perifere arterier gjenopprettet etter operasjon), er revisjon og fjerning av trombi vist.

En annen svært alvorlig komplikasjon er infeksjonen av såret med dannelsen av purulente svulmer som når overflaten av protesen. Plastfibre er helt motstandsdyktig mot pus, og protesen lider ikke av denne komplikasjonen, men det er farlig, purulent smelting i området med anastomosen av protesen og arterien, noe som kan føre til sekundær blødning.


Resultat av operasjon med okklusjon av nedre ekstremiteter

Positive resultater av operasjoner umiddelbart etter intervensjonen for okklusjoner av nedre ekstremiteter med bruk av proteser svinger. Imidlertid er det i de første 2-3 årene ofte en trombose av protesen. Suksessige resultater i 3-5 år, regnet som allerede stabile, er notert hos 30-60% av pasientene. Trombosen skyldes hovedsakelig videre utvikling av den underliggende sykdommen (sclerotisk innsnevring av anastomoseområdet).

Okklusjon av benarterier og behandling

Brudd på patency av fartøyene og sykdommer forbundet med dem kan føre til alvorlige konsekvenser og til og med uførhet. Sykdommer i organer og hemopoietiske systemer tar mer og mer alvorlige former og forekommer svært ofte. Den okklusjon av arteriene manifesteres av et skarpt, akutt brudd på blodtilførselen. Dette skjer som et resultat av blokkering av fartøyet og spredning av den patologiske prosessen forårsaket av trombose eller traumatiske effekter.

Okklusjon og dens årsaker

Vi fant ut at okklusjon oppstår som følge av okklusjon av fartøyet. Hvilke faktorer kan forårsake denne svært blokkering?

Årsakene til den patologiske prosessen er forårsaket av typer lesjoner:

 1. Fartøyet påvirkes av en smittsom inflammatorisk prosess. Som et resultat blir den blokkert ved hjelp av purulente klynger og koagulerer. Denne typen okklusjon av nedre ekstremiteter kalles emboli.
 2. Blokkering av fartøyet med luftbobler er en alvorlig komplikasjon i analfabetinnstillingen av en intravenøs infusjon og et intravenøst ​​injeksjonssystem. Den samme komplikasjonen kan utvikle seg på grunn av alvorlige sykdommer og lungeskader. Det kalles luftemboli.
 3. Med patologiske sykdommer i hjertet, kan arteriell emboli utvikle seg. Det er preget av tilstopping av fartøyet med blodpropper som kommer direkte fra hjertet. I noen tilfeller dannes de i ventiler.
 4. På grunn av skader, med metabolske forstyrrelser og fedme, kan fettemboli utvikle seg. I dette tilfellet er fartøyet tilstoppet med en trombose som består av fettvev.

Tette blodårer kan forekomme mot bakgrunnen av følgende sykdommer:

 • tromboembolisme (mer enn 90% tilfeller av okklusjon forekommer mot bakgrunnen);
 • hjerteinfarkt;
 • hjertesykdom;
 • iskemisk sykdom;
 • hypertensjon og arytmi;
 • aterosklerose;
 • aneurysmer av hjertet;
 • postoperativ periode på arteriene;
 • spasmer av blodkar;
 • skader knyttet til elektrisitet;
 • leukemi;
 • frostbit av lemmer.

Occlusion Occurrence Process

På grunn av spasme eller mekanisk virkning dannes en trombose, og fartøyet er blokkert. Dette tilrettelegges av en reduksjon i blodstrømmen, et brudd på koagulabilitet og en patologisk forandring i fartøyets vegg.

Forstyrrelser av iskemisk natur skyldes det faktum at det er en metabolsk lidelse, det er oksygen sult og acidose. Som et resultat av disse reaksjonene dør celleelementer, noe som forårsaker ødem og vedvarende brudd på blodutveksling.

Typer okklusjon

Avhengig av lokaliseringen av den patologiske prosessen utmerker seg følgende typer okklusjon av nedre ekstremiteter:

 1. Tapet av små arterier, noe som resulterer i føttene av føttene og skinnet. Dette er den vanligste typen okklusjon.
 2. Obstruksjon av arterier av stor og middels diameter. Den iliacale og femorale delen av nedre ekstremiteter påvirkes. Det er en slik sykdom som okklusjon av overfladisk femoral arterie.
 3. Ofte er det en blandet type okklusjon, når begge tidligere typer eksisterer samtidig. For eksempel lesjoner av poplitealarterien og underbenet.

symptomer

Symptomer utvikles gradvis og forårsaker følgende stadier av sykdommen.

Fase I

Karakterisert av hudens hud og kule ekstremiteter. Når du går i lang tid, opptrer benutmattingen i kalvemuskulaturen.

II-scenen

A-merket smerte av kontrakt og økende karakter når du går for korte avstander. Karakteristiske tegn er stivhet og ubetydelig lameness.

B-smerter er akutte, ikke la gå for lange avstander. Den lameness vokser.

III stadium

Smerte har en uttalt karakter. Skarp smerte reduserer ikke i resten av underdelene.

IV-scenen

Brudd på integriteten til huden, uttrykt i trofiske forandringer. På de berørte ekstremiteter blir gangren og sår dannet.

diagnostikk

Diagnose av okklusjon av arteriene i underdelene er basert på en rekke av følgende prosedyrer:

 1. Undersøkelse av ekstremiteter av en vaskulær kirurg. Visuelt kan man se tørrhet og tynning av huden, hevelse og hevelse.
 2. Skanning av arterier. Denne metoden gjør det mulig å oppdage stedet for okklusjonen av fartøyet.
 3. Ankel-brakialindeks. Denne studien, hvor blodstrømmen av lemmer er evaluert.
 4. MSCT angiografi. Den brukes som en ekstra metode for ikke-informativ informasjon av resten.
 5. Angiografi med røntgen- og kontrastmedium.

behandling

Behandling utføres av en vaskulær kirurg og utføres avhengig av sykdomsstadiet.

Jeg stadium av sykdommen behandles konservativt. For å gjøre dette, bruk følgende serie medikamenter:

 • trombolytika;
 • spasmolytika;
 • fibrinolytiske legemidler.

Fysioterapeutiske prosedyrer er ofte foreskrevet, som har en positiv effekt. Dette er magnetoterapi, baroterapi og andre. Plasmaferese viste seg også å være effektiv.

Trinn II krever kirurgi, som inkluderer:

 • trombektomi (utjevning av trombus);
 • bypass kirurgi;
 • Fartøyets protese.

Disse manipulasjonene kan gjenopprette normal blodstrøm i underdelene.

Trinn III inkluderer en nødoperasjon, som omfatter:

 • thrombectomy;
 • bypass kirurgi;
 • fasciotomi;
 • necrectomy;
 • sparing amputasjon.

Stage IV involverer utelukkende amputasjon av lemmen, da inngrep på det vaskulære nivået kan føre til komplikasjoner og død.

forebygging

Forebygging omfatter følgende sett med tiltak:

 1. Kontroll av blodtrykk. Tidlig behandling av hypertensjon.
 2. Kostholdet bør utelukke fett og stekt mat og bli beriket med vegetabilsk fiber.
 3. Moderat fysisk aktivitet, reduksjon i overflødig kroppsvekt.
 4. Røyking og drikking er utelukket.
 5. Minimere stressende situasjoner.

Ved de minste tegn på okklusjon av nedre ekstremiteter, er det nødvendig å bli undersøkt av en vaskulær kirurg. Alvorlige konsekvenser kan unngås ved å konsultere en spesialist i tide.

Hva er okklusjonen av karene i nedre lemmer

Okklusjon av arteriene i underdelene er en blokkering av blodkar, som oppstår mot bakgrunn av aterosklerose eller trombose. Konsekvensen av blokkering er forringelsen av blodtilførselen til beinmuskulaturen. Symptomene på sykdommen er avhengig av graden av okklusjon og topografi av den berørte arterien.

Hva er okklusjon av arterier og hva er årsakene til det

Vaskulær okklusjon er en akutt okklusjon og opphør av blodstrøm, assosiert med overlappingen av fartøyets lumen.

Årsakene til umiddelbar blokkering av blodstrømmen er:

 • kolesterol plaque separasjon;
 • bevegelse av trombus;
 • Emboli på nivået av hjertet, thorax eller abdominal aorta.

Den vanligste årsaken til emboli er dannelsen av trombi. Risikoen for koagulasjonsdannelse øker med arytmi og takykardi, aneurysm i venstre ventrikel, etter kirurgiske inngrep og endoprosthetikk i hjerteventilene, mot bakgrunnen for endokarditt.

Trombusen, som forlater hjertehulen gjennom aorta, beveger seg opp til lårarterien og blokkerer den i stedet for bifurkasjon (forgrening).

Tendensen til blokkering av arteriene øker med alderen på grunn av kolesterolplakk. Det er en versjon av hvor de "fete" innskuddene på fartøyets vegger vises.

Arterier har et muskellag, og også elastin, for å regulere arteriell trykk ved kompresjon og avslapning. Endotelceller har en negativ ladning, som blod, slik at blodstrømmen utføres uten hindringer. Under stress kontraherer arterielle vegger, som reagerer på adrenalin som andre muskelceller.

Ved langvarig stress blir ladningen av de vaskulære veggene positiv, noe som fører til "stikk" av blodceller. På samme måte fører en langvarig reduksjon til skade på endotelet og en forandring i veggens polaritet. Kolesterol, som er en del av myelinskede av nerver, er en dielektrisk. Det fungerer som et isolerende materiale. I en skadet arterie akkumuleres kolesterol i steder av skade på "lapp" veggen og gir blodgass. For å stoppe avsetningen av kolesterol, må du slappe av fartøyene.

Årsakene til skade på veggene i arteriene er vanligvis inflammatoriske:

 • røyking,
 • diabetes mellitus;
 • fedme;
 • stillesittende livsstil.

Mennesker hvis slektninger led av aterosklerose, hypertensjon, er mer utsatt for okklusjon av karene i nedre lemmer.

Occlusal sykdom utvikler seg oftest i benene på bena:

 • to grener av aorta (iliac arterier);
 • lår;
 • popliteal;
 • tibial og peroneal.

Iliac arterien stammer fra aorta bifurcation på nivået av den fjerde lumbal vertebra og deles inn i den indre og ytre grener. Det er den ytre ytre arterien som går ned i nedre ekstremiteter, synkende langs lumbalmuskelens indre kant opp til inguinalbindingen.

Under ligamentet passerer den inn i lårbenet, som passerer i kanalen mellom crested og sartorius muskler. Videre går det ned mellom medial bred muskel i låret og de ledende musklene i den ledende kanalen, som dekkes av skreddersyens muskel. På den bakre overflaten av kneet passerer den popliteale arterien mellom kalv og popliteale muskler.

En dyp lårarterie gjennom de perforerende grener fører blod til biceps femoris muskelen. Den indre iliac arterien er delt inn i øvre og nedre glutes, som passerer henholdsvis i cuspidum og subgrasmic plass, og leverer blod til bekken muskler. Fartøy skaper anastomoser, inkludert de med popliteale arterier.

Blodforsyningen til underekstremiteter avhenger av abdominal aorta, som starter ved utløpet fra membranen. Spasm i luftveiene er en av årsakene til spenning i karene.

Spenningen av arterievegger kan styrkes og opprettes under påvirkning av faktorer:

 • langvarig sitte og klemme av inguinal ligament;
 • spenning av de resulterende muskler på grunn av svakhet i bekkenbunnen (utelatelse av indre organer);
 • spenningen av pæreformede muskler på grunn av sittende og iskemi av gluteus maximus muskler - arteriene er klemt i den sub-tubulære blenderåpningen;
 • spasmer av gastrocnemius og popliteale muskler, overbelastet med feil skritt, når muskulaturen til shin ikke virker.

Disse faktorene forbundet med livsstil, provoserer en reduksjon i veggene i arteriene. Det er betennelse, dannelsen av blodpropper, som fører til utvikling av aterosklerose og en gradvis innsnevring av fartøyets lumen. Adskillelsen av fettplakk på lignende måte fremkaller okklusjoner.

Hvordan forekommer okklusjon av nedre ekstremiteter?

Okklusjon av fartøy oppstår når blodstrømmen på femoral, popliteal, tibial og peroneal arterier opphører. Den vanligste årsaken til blokkering er atherosklerotiske plakk og trombi, som stopper blodtilførselen til underbenet. Muskler, nerver, hud opplever oksygen sult. Ved langvarig blokkering utvikler gangrene.

Typer okklusjon

Avhengig av graden av overlapping av arterie lumen, utmerker to typer okklusjon:

 • gradvis innsnevring;
 • en plutselig blokkering.

Når arteriene smals, mister musklene blod, utvikler iskemi, som er delvis eller fullstendig. Når fartøyet er blokkert, oppstår vevnekrose.

For sakte innsnevring fører aterosklerose, der kolesterol, atheromer er deponert på arterievegger. Aterosklerotiske plakk smalker gradvis fartøyets lumen. Beregning, på grunn av aldersrelaterte metabolske forstyrrelser, akselererer innsnevringen av lumen.

Mindre ofte årsaken til innsnevring er unormal oppbygging av muskellaget - fibromuskulær dysplasi, vaskulitt (inflammatoriske prosesser), kompresjon av svulster eller cyster.

Plutselig blokkering av arteriene i underdelene oppstår når to faktorer kombinerer:

 • den første innsnevringen av arterien;
 • dannelse av en trombus.

En blokkering oppstår hvis embolen beveger seg fra hjertet eller aorta til lårbenet. Atrieflimmer, blodproppssykdom, autoimmune sykdommer øker risikoen for trombose. En plutselig blokkering kan også oppstå som et resultat av disseksjon av aorta, hvor det indre laget skiller seg fra midten og kan tette de tilhørende fartøyene.

Symptomer på okklusjon

Forringende blodstrømmer forårsaker smertefulle opplevelser som oppstår med fysisk aktivitet. Det er et karakteristisk tegn på okklusjon av nedre ekstremiteter: smerten vises i de samme muskelgruppene, den stopper etter en fem minutters hvile.

Oftest er den distale overfladiske femorale arterien skadet og forårsaker skade på gastrocnemius muskelen.

Oftest, pasienter med okklusjon eller forverring av blodstrømnote:

 • smerter i bena;
 • føler seg kald i underbenet;
 • Sakte helbredelse av sår
 • sår på beinets hud;
 • svetting eller misfarging av huden på fingrene eller tibia.

Uten å vite hvilken okklusjon av fartøy er, klager pasienter på nummenhet, svakhet eller kaldhet i bena på grunn av vegetarisk dystoni. Da fremdriften av smerte i fingrene ikke forsvinner i ro, utvikler gangrene.

Behandling og forebygging av okklusjon

Undersøkelse av pasienten med klager på smerte i kalver skal være fullført. For det første, kirurgen palpaterer pulsasjonen fra abdominal aorta til foten med auskultasjon av buk- og bekkenområdene. I fravær av synlige impulser sendes pasienten til en ultralyd Doppler-studie.

Med symptomer på mild og moderat alvorlighetsgrad, endrer livsstilsendringer:

 • nekte å røyke
 • vanlig trening;
 • kontroll av bruk av narkotika mot hypertensjon, diabetes mellitus;
 • overholdelse av en diett.

Narkotikastøtte er kun foreskrevet på anbefaling av lege:

 • antiplatelet midler (aspirin, natrium heparin, klopidogrel, streptokinase og pentoksifyllin)
 • antilipemiske midler (f.eks. simvastatin).

For å forbedre tilstanden til arteriene og for å hindre emboli, kan du søke hjelp fra osteopaten for å lindre aortisk spasme.

I alvorlige tilfeller, embolektomi (kateter eller kirurgisk inngrep), trombolyse eller shunting av arteriene. PBeslutningen om å utføre prosedyren er basert på alvorlighetsgraden av iskemien, plasseringen av trombusen og den generelle tilstanden til pasienten.

Trombolytiske legemidler, administrert ved hjelp av regional kateterinfusjon, er mest effektive ved akutt arteriell okklusjon med en varighet på opptil to uker. Den mest brukte vevsaktivatoren er plasminogen og urokinase.

Kateteret settes inn i det blokkerte området og legemidlet blir levert med en hastighet som tilsvarer pasientens kroppsvekt og trombosestadium. Behandling varer 4-24 timer, avhengig av alvorlighetsgraden av iskemi. Forbedring av blodstrømmen overvåkes av ultralyd.

Ca 20-30 prosent av pasientene med akutt arteriell okklusjon krever amputasjon i løpet av de første 30 dagene.

konklusjon

Symptomer på okklusjon av beinene i beina begynner med en følelse av kulde, forbigående smerter, svakhet. Sykdommen krever undersøkelse og behandling, siden nesten 30% av pasientene krever akutt inngrep. Risikoen for okklusjon øker med arytmier, hjertesykdommer, hypertensjon.

Akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Akutt okklusjon av karene i ekstremiteter - en plutselig trombose eller emboli i den perifere arterien, ledsaget av akutte sirkulasjonsforstyrrelser i ekstremitetene distal til stedet for beholderobservasjon. Akutt okklusjon av karene er preget av smerte, blek hud, mangel på pulsering, parestesi, lammelammelse. Den komplekse diagnostikken av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter inkluderer laboratorietester, dopplerografi, angiografi. Ved akutt okklusjon av karene i ekstremiteter utføres antitrombotisk, fibrinolytisk, spasmolytisk og infusjonsbehandling; med ineffektivitet, trombemboektomi, endarterektomi, bypass-grafting, limambuttering utføres.

Akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Akutt okklusjon av karene i ekstremiteter - plutselig vaskulær obstruksjon på grunn av emboli, trombose eller spasmer i arteriene. Akutt okklusjon av karene i ekstremiteter er ledsaget av en kraftig forverring eller opphør av arteriell blodstrøm, utviklingen av akutt iskemisk syndrom, som er en potensiell trussel mot levedyktigheten av lemmen. I kardiologi og angiosurgery er akutt okklusjon av karene i ekstremiteter et av de presserende tilstandene, da det kan føre til tap av lemmer og funksjonshemming. Vanligvis utvikler akutt okklusjon av ekstremiteterne hos menn over 60 år. Pasienter med akutt okklusjon av karene i ekstremiteter utgjør 0,1% av alle kirurgiske pasienter.

Årsaker til akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Begrepet "akutt okklusjon av legene" er kollektiv, da det kombinerer tilfeller av plutselig arteriell insuffisiens i perifer blodstrøm som skyldes akutt trombose, emboli, spasme eller traumatisk kjærlighet av fartøyet.

Emboli er den mest vanlige årsak til akutt okklusjon av lemmer, som beløper seg til 95% av tilfellene. Arterielle tromboemboliske materiale substratet er fet, vev, luft, mikrobielle, tumorfragmenter så vel som fragmenter av primære trombe som en strøm blod fra kjernen migrere til periferien av herden.

Embologenic sentre kan tjene som en svulst i lungene og hjertet, spesielt den venstre atrium myxom. Du kan oppleve en paradoksal emboli, i kontakt med en blodpropp i en arterie av den store sirkelen gjennom patent foramen ovale, patent ductus arteriosus, atrial defekt eller ventrikkelseptumdefekt. Mindre vanlige årsaker til akutt okklusjon av lemmer stikke ut foregående kirurgi arterier, frostskader, elektrosjokk, blodsykdommer (leukemi, polycytemi) ekstravasal kompresjon, vaskulære spasmer.

Risikofaktorer for akutt okklusjon av lemmer er av perifere vaskulære sykdommer: aterosklerose, arteriell okklusiv sykdom, ikke-spesifikk aortoarteriit (Takayasus sykdom), periarteritis nodosa. Fragmentering og mobilisering primære tromboembolisme kan oppstå når du endrer hjertefrekvens og styrke på hjerte sammentrekninger, blodtrykket synker, fysisk og psykisk stress, tar visse medisiner og andre. I 5-10% av tilfellene er ikke i stand til å identifisere kilden til emboli eller ved klinisk undersøkelse eller obduksjon.

Patogenese av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Akutte iskemiske lidelser som utvikles ved okklusjon av ekstremiteterne, skyldes ikke bare en mekanisk faktor (plutselig emboli i arterien), men også til arteriell spasme. På kortest tid etter okklusjon og spasme av arterien i fartøyets lumen dannes en trombose. Forhold til trombose oppstår på grunn av en reduksjon i blodstrømshastigheten, hyperkoagulerbarhet og endringer i vaskulærvegg. Forplantning i de distale og proksimale retningene, innkaster trombosen sekvensielt sekvenser, noe som ytterligere forverrer bildet av akutt iskemi.

Den primære dannelsen av en arteriell trombus forekommer i kar med en allerede endret vegg. Faktorer av lokal trombose er skade på endotelet, senker frekvensen av regional blodstrøm og blodpropper.

Iskemiske sykdommer i det berørte lemmet med akutt okklusjon av karet er patogenetisk forbundet med oksygen sult av vev, et brudd på alle metabolske former og uttalt acidose. På grunn av død av cellulære elementer og økt cellulær permeabilitet, utvikler subfascial muskel ødem, noe som øker sirkulasjonsforstyrrelser.

Klassifisering av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Blant okklusive lesjoner av arteriell fartøyer på det første sted er i forekomsten av akutt okklusjon av mesenteriske fartøy (40%), etterfulgt av - okklusjon av cerebrale arterier (35%), den tredje - tromboembolisme aortabifurkasjonen og ekstremiteter arterier (25%). I synkende rekkefølge av akutt okklusjon av lemmer forekomstfrekvens er anordnet som følger: Femoral arterieokklusjon (34-40%), bekkenarteriene og aortabifurkasjonen (22-28%), popliteale arteriene (9-15%), subclavia arterier, og skulderen (14 -18%), arteriene i underbenet.

I praksis er det enkelt- og multiple tromboemboliske arterier. Den sistnevnte kan være flere artikler (multilevel tromboembolisme i en arterie), kompositt (tromboemboli i arterier forskjellige lemmer) og kombinert (i lesjoner av cerebrale arterier og lem eller viscerale arterier).

Iskemiske endringer forårsaket av akutt vaskulær okklusjon av lemmer gjennomgår flere trinn: I trinn ischemi tegn til sirkulasjonsforstyrrelser alene ingen spenning, og bare vises under trening.

II grad - det er forstyrrelser i bevegelse og følsomhet i lemmen:

 • IIA - parese av lemmen (reduksjon av muskelstyrke og volum av aktive bevegelser i distale seksjoner)
 • IIB - Lammelammelse (mangel på aktive bevegelser)

III grad - utvikler nekrobiotiske fenomener:

 • IIIA - subfasial ødem
 • IIIB - partiell muskelkontraktur
 • IIIB - totalt muskelkontrakt

Grad av lemkemi er tatt i betraktning når man velger en metode for behandling av akutt okklusjon av kar.

Symptomer på akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Akutt okklusjon av karene i ekstremiteter symptom vises, betegnet i engelsk litteratur som "et kompleks av fem P» (regn - smerte rulselessness - ingen puls, rallor - blekhet, raresthesia - parestesi, raralysis - lammelse). Tilstedeværelsen av minst ett av disse tegnene gjør at man tenker på mulig akutt okklusjon av karene i ekstremiteter.

Plutselig smerte distal til okklusjonsstedet forekommer i 75-80% tilfeller og fungerer som det første tegn på akutt okklusjon av karene i ekstremiteter. Hvis sikkerhetssirkulasjonen er bevart, kan smerten være minimal eller fraværende. Oftere har smerten et diffust tegn med en tendens til å øke, ikke avtar når stillingen av lemmen endres; I sjeldne tilfeller av spontan oppløsning av okklusjon, forsvinner smerten alene.

Et viktig diagnostisk tegn på akutt okklusjon av karene i lemmer er fraværet av pulsering av arteriene distalt til okklusjonsstedet. I dette tilfellet får lemmen først blek, og oppnår deretter en cyanotisk nyanse med et marmor mønster. Hudtemperaturen er kraftig redusert - lemmen er kald for berøring. Noen ganger ved undersøkelse, vises tegn på kronisk iskemi - rynker og tørr hud, mangel på hår, sprø negler.

Forstyrrelse av følsomhet og motoriske områder hos akutt okklusjon av lem blodårer blir manifestert ved nummenhet, prikkende følelse og krypende "frysninger", reduksjon taktile følelse (parestesi), redusert muskelstyrke (parese) eller fravær av aktive bevegelser (paralyse) først i de fjerne og deretter proksimale ledd. I fremtiden kan det komme et fullstendig immobilitet av armen eller benet, som peker til en dyp ischemi og er en formidabel prognostisk tegn. Det endelige resultatet av akutt okklusjon av karet kan være endre i extremiteten.

Diagnose av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Den diagnostiske algoritme for mistenkt akutt okklusjon av lemmer gir for kompleks fysisk, laboratorieforskning verktøy. Palpasjon puls i typiske steder (arterier på baksiden av foten, i popliteal fossa, for lårarterien og zadnebolshebertsovoy et al.) Viser fraværet av pulserings under arteriell okklusjon og dens retensjon over lesjonen området. Ved innledende undersøkelse gi funksjonelle forsøk: trekk (Delbo-Perthe prøve), kneet fenomen (Panchenko prøve), bestemmelse av reaktive hyperemi sone (Moshkovich probe).

Laboratorie blodprøver (koagulogram) ved akutt okklusjon av ekstremiteterne, viser en økning i PTI, en reduksjon i blødningstiden, en økning i fibrinogen. Endelig diagnose av akutt vaskulær okklusjon av lemmer og valg av behandlingstaktikker blir bestemt data UZDG (tosidig skanning) arteriene i de øvre og nedre ekstremiteter, perifer arteriografi, CT arteriografi, MR-angiografi.

Differensiell diagnose utføres med splittende aneurysm i abdominal aorta og akutt dyp venetromboflebitt.

Behandling av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Hvis det er mistanke om akutt okklusjon av ekstremiteterne, trenger pasienten akutt sykehusinnleggelse og konsultasjon av en vaskulær kirurg.

Når spenningen ischemi og ischemi IA grad utført intensiv medisinsk behandling, som omfatter tilførsel av trombolytiske (heparin i.v.), fibrinolytiske midler (fibrinolysin, streptokinase, Streptodekaza, vevsplasminogenaktivator), antiblodplatemidler, antispasmotika. Viser fysioterapi (diadynamic, magnetisk, barotherapy) og ekstra hemocorrection (plasmaferese).

I fravær av positive dynamikken i løpet av 24 timer fra tidspunktet for opptreden av en akutt vaskulær okklusjon av lemmer må utføre bevarende kirurgi - trombembolektomii fra perifer arterie ved en Fogarty ballongkateter eller endarterektomi.

Med IB-IIB iskemi er det nødvendig med akutt inngrep for å gjenopprette blodstrømmen: embol- eller trombektomi, by-pass shunting. Protese av det perifere arteriesegmentet utføres med uendrede akutte okklusjoner av karene i ekstremiteter.

Iskemi IIIA-IIIB er en indikasjon på en nødtrombus eller embollektomi, bypass shunting, som nødvendigvis suppleres med fasciotomi. Restaurering av blodsirkulasjon med begrensede kontrakturer gjør det mulig å utføre forsinket nekrektomi eller påfølgende amputasjon på et lavere nivå.

Når ishemiyai IIIB grad vaskulær kirurgi kontra fordi strømningsreduksjon kan føre til utvikling av post-ischemiske syndrom (tilsvartraumatisk toksemi i løpet av knuse-syndrom), og pasientens død. På dette stadiet utføres amputasjon av den berørte lemmer.

I den postoperative perioden fortsetter antikoagulant terapi å forhindre rethrombose og tilbakevendende emboli.

Prognose og forebygging av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Det viktigste prognostiske kriteriet for akutt okklusjon av karene i ekstremiteter er tidsfaktoren. Tidlig drift og intensiv behandling kan gjenopprette blodstrømmen i 90% av tilfellene. Ved sen behandling eller mangel på det oppstår uførhet på grunn av tap av lem eller død. Med utviklingen av reperfusjonssyndrom kan døden komme fra sepsis, nyreinsuffisiens, multisorgfeil.

Forebygging av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter består i rettidig eliminering av potensielle kilder til tromboembolisme, forebyggende administrasjon av antiplateletmidler.

Symptomer og behandling av legbuer okklusjon

En akutt forstyrrelse av blodstrømmen, som er forbundet med innsnevring eller fullstendig blokkering av blodårer, kalles okklusjon. Det oppstår som et symptom på en bestemt sykdom og forårsaker patologiske forandringer i nærliggende vev og organer.

Årsaker til okklusjon

I følge lokaliseringen av okklusjon er det:

Det er flere hovedårsaker til utseendet på denne anomali.

emboli

I fartøyet er det dannet et hinder i form av noen fremmed formasjon i stedet for bifurkasjoner.

Det er følgende typer emboli:

 • Oppsto mot bakgrunnen av infeksjon. Akkumuleringer av pus eller mikroorganismer forstyrrer blodstrømmen.
 • Luften. Luftboblen kommer inn i arterien og lukker fartøyet tett. Oppstår som et resultat av traumer i luftveiene eller unøyaktig injeksjon.
 • Fettstoffer. Fettcellene akkumuleres i en trombose. Denne embolien kan påvirke en person både på grunn av skade og mot bakgrunnen av metabolske forstyrrelser i kroppen.
 • Arteriell. I nærvær av hjertefeil i ventiler, mobil trombi form.

trombose

På arterienees vegger er det akkumulasjoner av fremmede celler som blokkerer veien til blodet.

Selv om fartøyet ikke smelter til enden, blir stedet for dannelse av trombose utsatt for tromboembolisme.

aneurisme

Det er en kraftig økning i vaskulærveggene, som er predisponert for nederlaget i dette området med trombose eller emboli.

skader

Som et resultat av et brudd på integriteten til muskel- eller beinvev, separerer enkelte celler seg og begynner å bevege seg gjennom blodbanen, akkumuleres og forårsaker trombose.

Tilgjengelighet av bakgrunnssykdommer

Okklusjon av arterier i nedre ekstremiteter oppstår aldri som et selvstendig fenomen. Det kan være en konsekvens eller symptom på følgende sykdommer:

 • eventuelle brudd i hjertets arbeid: hjerteinfarkt, vice, iskemi, aneurisme;
 • høyt blodtrykk;
 • skade på grunn av elektrisk støt;
 • frostskader.

Prosessen med forekomst

Algoritmen for utvikling av okklusjon er som følger:

 1. En blodpropp dannes i sirkulasjonssystemet.
 2. Han tetter fartøyet.
 3. Blodstrømmen reduserer eller stopper helt.
 4. Occlusal deformasjoner av karveggen oppstår, patologiske endringer i vev utløses.

Når iskemi oppstår:

 • metabolske forstyrrelser;
 • mangel på oksygen;
 • acidose;
 • hevelse.

Typer og stadier av okklusjon

Okklusjon av beina er forskjellig ved lokalisering av problemet i blodet:

 • Obstruksjon av små arterier. Det påvirker føttene og bena.
 • Nederlaget for store og mellomstore. Iliac og femoral arterier lider.
 • Blandetype, kombinere både tidligere (okklusjon av poplitealarterien og underbenet).

Vanligvis utvikler sykdommen i stadier og har følgende symptomer:

 1. Huden på beina blir blek og blir kult å ta på. Det er tretthet i kalvene.
 2. Det er smerte i lemmer, limp, stivhet i musklene.
 3. Smerte syndrom passerer ikke selv under hvile.
 4. Nekrotisk, avsluttende stadium. Trofiske endringer i huden fører til utseende av sår som truer med å utvikle seg til gangrene.

symptomer

Sykdommen har følgende manifestasjoner:

 • lameness lokalisert i ankelen;
 • lemmer iskemi;
 • smertefulle opplevelser av en uforståelig natur selv om natten;
 • parestesi,
 • frysninger;
 • kramper.

En ytterligere undersøkelse viser et ikke-standard respons av blodkar til menneskelig bevegelse (forvrengning av veggene i stedet for utvidelse).

diagnostikk

Oftest i beina forekommer okklusjon av iliac eller lårarterien. Hva er det, og hva er den første hjelpen til kroppen - karet kirurg vil fortelle.

Den initierte okklusjonen av karene i nedre ekstremiteter har alvorlige konsekvenser for organismen, opptil amputasjonen av beina, Derfor krever enhver mistanke om sykdommen nøye etterforskning på sykehuset:

 1. Kirurgen vurderer visuelt stedet for den påståtte blokkering, og noterer tilstedeværelsen av puffiness, tørrhet og andre hudskader.
 2. Vaskulær skanning hjelper til med å identifisere de traumatiserte segmentene.
 3. Hvis bildet er uklart, foreskrives en røntgen eller angiografi, der en kontrastfarve injiseres i arterien.
 4. Ankel-brakialindeks bidrar til å vurdere tilstanden til sirkulasjonssystemet.

behandling

Hvis det er mistanke om okklusjon, må du raskt kontakte en vaskulær kirurg.

Hvert stadium av sykdommen har egne behandlingsmetoder:

 1. Den første fasen krever en konservativ behandling som eliminerer symptomer. Legen foreskriver stoffene og bestemmer ordningen for å ta følgende legemidler:
  • antispasmodik for å eliminere spasmer av arterienees vegger;
  • trombolytika for resorbsjon av trombi;
  • fibrinolytiske legemidler:
  • lipotropy;
  • vitamintilskudd, rettet mot ytterligere inntak av vitamin B og C i kroppen;
  • vasodilatorer, øker klaring for blodstrøm.

For å gjenopprette kroppen, vises pasienten fysioprocedures:

 • terapi med magneter;
 • barotherapy;
 • plasmaferese.

Tilordne antiochulant terapi.

 1. Den andre fasen kan ikke uten kirurgiske manipulasjoner: eksplosjon av trombus, stenting, shunting og proteser. De har som mål å gjenopprette sunn blodsirkulasjon.

I 90% av tilfellene, hvis de første stadier av okklusjon blir behandlet, forventes pasienten å gjenopprette seg helt.

Godt bevist endarterialektomi fra lårarterien med opprettelsen av en lateral "patch", som øker diameteren av fartøyet.

 1. Den tredje fasen innebærer tromboektomi, fasciotomi og mild amputasjon.
 2. Med trofiske endringer ledsaget av gangren, vil enhver operasjon på fartøyene forverre pasientens tilstand. For å unngå et dødelig utfall bestemmer kirurgen å amputere lemmen helt, begynner med den nedre tredjedel av låret. Arteriografi bestemmer graden av operasjon som kreves.

Prognose og forebygging

Løpende okklusjon av nedre ekstremiteter krever oftest kirurgisk inngrep og mekanisk rensing av arteriene. Vaskulær kirurg fjerner trombi eller kutter ut hele områder, og oppretter normal blodstrøm. Tilfeller av arteriell bypass er hyppige.

Ved nekrotisk stadium av sykdommen med rask utvikling av gangren, kan legen bestemme seg for delvis eller fullstendig amputasjon av lemmer for å forhindre et dødelig utfall på grunn av:

 • sepsis;
 • nyresvikt
 • flere organsvikt.

Bare en rettidig forespørsel om medisinsk hjelp og intensiv behandling i de tidlige stadiene vil bidra til å unngå et tragisk utfall.

Antiaggreganter bidrar til oppløsning av blodpropper.

For å redusere risikoen for sykdommen kan det være å følge de følgende reglene for en sunn livsstil:

 • Personer med høyt blodtrykk må kontrollere blodtrykket og unngå tilbakefall;
 • Alle akutte, stekt og fete påvirker ikke bare tilstanden i mage-tarmkanalen, men bidrar også til dannelsen av blodpropper fra kolesterolplakk. Vegetabilsk fiber, inneholdt i grønnsaker, frukt, fullkornsbrød og kli, har en rensende effekt på hele kroppen og viser produkter av forfall;
 • kampen mot hypodynamien bør oppstå gjennom hele dagen. Charge, vanlig sport, ekstra belastning i form av et rimelig avslag på heisen og transporten forbedrer metabolismen, øker tonen, styrker fartøyene, reduserer overflødig vekt;
 • alkohol og røyking er kontraindisert;
 • stressende situasjoner provoserer hypertensjon
 • skoene skal være myke, komfortable, ikke klemme på beinet;
 • personlig hygiene beskytter leddene mot skader og infeksjoner med soppinfeksjoner;
 • Et ekstra inntak av vitamin- og mineralkomplekser vil ha en generell styrking på kroppen, øke nivået av hemoglobin.

Clogging av blodårer blokkerer veien til blodet, en av hovedoppgaver som er å forsyne celler av hele kroppen med nyttige stoffer og oksygenlevering. Tidlig behandling av okklusjon av arteriene i underekstremiteter bidrar til å unngå funksjonshemning.

Hva er okklusjonen av karene i nedre lemmer

Patologier i sirkulasjonssystemet er ledende i hele strukturen av sykdommer, blant de viktigste årsakene til funksjonshemming og dødelighet av befolkningen. Dette tilrettelegges av prevalensen og stabiliteten av risikofaktorer. Sykdommer påvirker ikke alltid hjertet og blodkarene samtidig, noen utvikler seg i årene og arteriene. Det er mange av dem, men okklusjonen av arteriene i underekstremiteter er den farligste.

Begrepet okklusjon (blokkering) av beinene i beina

Blokkering av arteriene i nedre lemmer fører til at oksygen og næringsstoffene stanser til de organer og vev som de leverer. Ofte overrasket popliteale og femorale arterier. Sykdommen utvikler seg skarpt og uventet.

Lumen av fartøyet kan blokkeres tromber eller emboli av forskjellig opprinnelse. Diameteren avhenger av diameteren av arterien, som blir ugjennomtrengelig.

I dette tilfellet Nekrose av vev utvikler seg raskt på stedet under blokkering av arterien.

Graden av tegn på patologi avhenger av plasseringen av okklusjonen og funksjonen av lateral - sikkerhetsblodstrøm på friske fartøy som går parallelt med de berørte. De leverer næringsstoffer og oksygen til det iskemiske vevet.

Klogging av arteriene er ofte komplisert koldbrann, hjerneslag, hjerteinfarkt, som fører pasienten til funksjonshemming eller død.

Det er umulig å forstå hvilken okklusjon av beinene i beina er å innse alvorlighetsgraden av denne sykdommen, uten å vite dens etiologi, kliniske manifestasjoner, behandlingsmetoder. Vi må også ta hensyn til betydningen av å forhindre denne patologien.

Mer enn 90% av tilfeller av okklusjon av benene i bena har to hovedårsaker:

 1. Tromboemboli - blodpropper dannes i hovedkarene, blodstrømmen leveres til arteriene i underekstremitetene og overlapper dem.
 2. Trombose - en trombose som følge av aterosklerose fremkommer i arterien, utvider og lukker lumen.

etiologi

Etiologien til de resterende sakene er som følger:

 • akkumulering kolesterolplakk på vegger av fartøy med aterosklerose til blokkering;
 • emboli partikler av fett eller fremmedlegeme, luftbobler, injeksjonsvæske;
 • aneurisme av arterier - deres strekking og fremspring, hvor blodpropper og embolier raskt samler seg
 • mekanisk vaskulært traume, klemme, blokkerer blodstrømmen;
 • inflammatorisk sykdom Arterier ledsaget av hevelse og opphopning sårvæske;
 • hjerteiskemi, hypertensjon, hjertesykdom, hjerteinfarkt, diabetes mellitus bidrar til utvikling av okklusjon;
 • leukose - lumen av arterien tresker de prolifererende maligne cellene.

Risikofaktorer

Vaskulær okklusjon er en sykdom for utviklingen av som tilstedeværelsen av risikofaktorer. Deres minimering reduserer muligheten for obstruksjon. De er:

 • alkoholisme, rusmisbruk, røyking;
 • arvelighet;
 • kirurgisk operasjon på beina på bena;
 • ubalansert kosthold
 • graviditet, fødsel;
 • fedme;
 • stillesittende livsstil;
 • Seksuelt tilbehør - menn er oftere syk, alder - mer enn 50 år.

Effekter av hovedårsaker og risikofaktorer oftest akkumulerer lang tid.

Viktig! Spesialister merker spredningen av beneksluksjon blant unge mennesker, hvorav mange sitter foran datamaskiner og gadgetmonitorer. Derfor, når de første tegn på okklusjon oppstår, uansett aldersgruppe, bør du umiddelbart kontakte legen din.

Typer og tegn på sykdommen

Okklusjon av arterier kan forekomme på en hvilken som helst del av nedre ekstremitet, forskjellige karldiametre overlapper. I samsvar med dette, arter okklusjoner:

 1. hindring store og mellomstore arterier. Blodforsyningen til lårbenet og tilstøtende områder er forstyrret.
 2. hindring små fartøyer, leverer blod i underbenet og foten.
 3. mixed obstruksjon - store og små arterier samtidig.

På de etiologiske faktorene som provoserte utseendet og utviklingen av sykdommen, er okklusjonene delt inn i disse typene:

 • luft - tette fartøyet med luftbobler;
 • arteriell obstruksjon skaper trombi;
 • Fett - blokkering av arterien av partikler av fett.

Obstruksjon av beinene på beina fortsetter i to former:

akutt Okklusjon oppstår når arterien er blokkert av en trombose. Den utvikler seg plutselig og raskt. Kronisk sykdom flyter sakte, manifestasjoner avhenger av akkumulering av kolesterolplakk på veggen av karet og reduksjon av dens lumen.

symptomatologi

Det første tegn på obstruksjon av benens arterier er symptom på intermittent claudication. Intensiv gangavgang begynner å forårsake smerte i lemmer, personen som sparer beinet hans, limper. Etter en kort hvile forsvinner smerten. Men med utviklingen av patologi oppstår smerten fra mindre belastninger på lemmen, ømhet øker, en lang hvile er nødvendig.

Over tid, 5 hovedsymptomer:

 1. Konstant smerte, økende selv fra en liten økning i belastningen på beinet.
 2. Svakt og kaldt å berøre huden i lesjonens område, som til slutt viser en cyanotisk nyanse.
 3. Pulsering av blodkar i blokkeringsområdet er ikke probet.
 4. Redusere følsomheten av foten, følelsen av å løpe gåsebud, som gradvis forsvinner, forblir nummen.
 5. Utbruddet av lemmerlammelse.

viktig Vær oppmerksom på at flere timer etter at utseendet på de karakteristiske tegnene på blokkering begynner å nekrotisere vevene i området med okklusjon av fartøyet, er det mulig å utvikle gangren.

disse prosesser er irreversible, så tidlig behandling vil føre til amputasjon av lemmer og funksjonshemming hos pasienten.

Hvis det er tegn på intermittent claudikasjon eller minst ett stort okklusivt symptom - dette er grunnen til et akutt anrop til legen.

Metoder for behandling

Den phlebologist gjennomfører de nødvendige studiene som bekrefter diagnosen. Deretter utpeker han behandling. Ved begynnelsen av sykdomsutviklingen er det konservativt og utført hjemme. Anvendt medisinering:

 • antikoagulantia, blodfortynning og senking av viskositeten (Cardiomagnum, Plavix, Aspirin Cardio);
 • spasmolytika, fjerne spasmer av blodkar (No-Shpa, Spazmol, Papaverin);
 • trombolytika (fibrinolytika), ødelegge trombier (Prourokinase, Actylase);
 • smertestillende, lindre angrep av smerte (Ketanol, Baralgin, Ketalgin);
 • hjerte glykosider, forbedre hjertearbeidet (Korglikona, Digoxin, Strofantina);
 • antiarytmiske legemidler, normaliserende hjerterytmer (Novokainamid, Prokainamid).

Antikoagulerende effekt av heparinsalve brukes til lokal behandling av okklusjon. Tilordne et kompleks av vitaminer. Bruk fizioprotsedury.

elektroforese akselererer og sikrer maksimal penetrering av legemidler til arterien.

Magnetoterapi lindrer smerte, forbedrer blodsirkulasjonen, øker oksygenmetningen av blod.

Ved alvorlig utvikling av okklusjon og ineffektiv medikamentbehandling brukes operativ behandling:

 1. thrombectomy - fjerning av trombi fra fartøyets lumen.
 2. stenting - Introduksjonen av en spesiell beholder åpner arterien lumen og etablerer en stent for å hindre sin innsnevring.
 3. bypass - opprettelse av en bypass arteri i stedet for det berørte området For dette kan et implantat eller et sunt lemfartøy brukes.

Ved utvikling av gangrene blir delvis eller fullstendig amputasjon av lemmen utført.

forebygging

Utfører enkel regler for forebygging reduserer risikoen for sykdommen betydelig:

 1. Å lede et aktivt liv, å bruke moderat fysisk aktivitet.
 2. Besøk isbaner, svømmebassenger, treningsstudioer.
 3. Avvis fra røyking og alkohol eller reduser bruken av sterke drikker til et minimum.
 4. Spis riktig mat som inneholder nok vitaminer og mineraler. Eliminer matvarer som øker kolesterolet i blodet, dets viskositet, blodtrykk, som inneholder en stor mengde fett.
 5. Ikke la en betydelig økning i kroppsvekt, opprettholde den er normal.
 6. Unngå stress, lær å bli kvitt dem.
 7. Overvåk kurset og behandlingen av kroniske sykdommer som kan føre til obstruksjon av beinene i beina.

konklusjon

Okklusjon av arterier i nedre ekstremiteter utvikler seg i de fleste tilfeller i lang tid, derfor forekommer tidlige symptomer i begynnelsen av sykdommen. De signaliserer om problemer med blodkar. Vi må ikke gå glipp av dette øyeblikket og besøke en spesialist. Dette er den eneste måten å fastslå årsaken til okklusjonen av kar, eliminere den, stoppe utviklingen av patologi og ha en gunstig prognose for utvinning.

Les Mer Om Fartøyene