Okklusjon av benarterier og behandling

Brudd på patency av fartøyene og sykdommer forbundet med dem kan føre til alvorlige konsekvenser og til og med uførhet. Sykdommer i organer og hemopoietiske systemer tar mer og mer alvorlige former og forekommer svært ofte. Den okklusjon av arteriene manifesteres av et skarpt, akutt brudd på blodtilførselen. Dette skjer som et resultat av blokkering av fartøyet og spredning av den patologiske prosessen forårsaket av trombose eller traumatiske effekter.

Okklusjon og dens årsaker

Vi fant ut at okklusjon oppstår som følge av okklusjon av fartøyet. Hvilke faktorer kan forårsake denne svært blokkering?

Årsakene til den patologiske prosessen er forårsaket av typer lesjoner:

 1. Fartøyet påvirkes av en smittsom inflammatorisk prosess. Som et resultat blir den blokkert ved hjelp av purulente klynger og koagulerer. Denne typen okklusjon av nedre ekstremiteter kalles emboli.
 2. Blokkering av fartøyet med luftbobler er en alvorlig komplikasjon i analfabetinnstillingen av en intravenøs infusjon og et intravenøst ​​injeksjonssystem. Den samme komplikasjonen kan utvikle seg på grunn av alvorlige sykdommer og lungeskader. Det kalles luftemboli.
 3. Med patologiske sykdommer i hjertet, kan arteriell emboli utvikle seg. Det er preget av tilstopping av fartøyet med blodpropper som kommer direkte fra hjertet. I noen tilfeller dannes de i ventiler.
 4. På grunn av skader, med metabolske forstyrrelser og fedme, kan fettemboli utvikle seg. I dette tilfellet er fartøyet tilstoppet med en trombose som består av fettvev.

Tette blodårer kan forekomme mot bakgrunnen av følgende sykdommer:

 • tromboembolisme (mer enn 90% tilfeller av okklusjon forekommer mot bakgrunnen);
 • hjerteinfarkt;
 • hjertesykdom;
 • iskemisk sykdom;
 • hypertensjon og arytmi;
 • aterosklerose;
 • aneurysmer av hjertet;
 • postoperativ periode på arteriene;
 • spasmer av blodkar;
 • skader knyttet til elektrisitet;
 • leukemi;
 • frostbit av lemmer.

Occlusion Occurrence Process

På grunn av spasme eller mekanisk virkning dannes en trombose, og fartøyet er blokkert. Dette tilrettelegges av en reduksjon i blodstrømmen, et brudd på koagulabilitet og en patologisk forandring i fartøyets vegg.

Forstyrrelser av iskemisk natur skyldes det faktum at det er en metabolsk lidelse, det er oksygen sult og acidose. Som et resultat av disse reaksjonene dør celleelementer, noe som forårsaker ødem og vedvarende brudd på blodutveksling.

Typer okklusjon

Avhengig av lokaliseringen av den patologiske prosessen utmerker seg følgende typer okklusjon av nedre ekstremiteter:

 1. Tapet av små arterier, noe som resulterer i føttene av føttene og skinnet. Dette er den vanligste typen okklusjon.
 2. Obstruksjon av arterier av stor og middels diameter. Den iliacale og femorale delen av nedre ekstremiteter påvirkes. Det er en slik sykdom som okklusjon av overfladisk femoral arterie.
 3. Ofte er det en blandet type okklusjon, når begge tidligere typer eksisterer samtidig. For eksempel lesjoner av poplitealarterien og underbenet.

symptomer

Symptomer utvikles gradvis og forårsaker følgende stadier av sykdommen.

Fase I

Karakterisert av hudens hud og kule ekstremiteter. Når du går i lang tid, opptrer benutmattingen i kalvemuskulaturen.

II-scenen

A-merket smerte av kontrakt og økende karakter når du går for korte avstander. Karakteristiske tegn er stivhet og ubetydelig lameness.

B-smerter er akutte, ikke la gå for lange avstander. Den lameness vokser.

III stadium

Smerte har en uttalt karakter. Skarp smerte reduserer ikke i resten av underdelene.

IV-scenen

Brudd på integriteten til huden, uttrykt i trofiske forandringer. På de berørte ekstremiteter blir gangren og sår dannet.

diagnostikk

Diagnose av okklusjon av arteriene i underdelene er basert på en rekke av følgende prosedyrer:

 1. Undersøkelse av ekstremiteter av en vaskulær kirurg. Visuelt kan man se tørrhet og tynning av huden, hevelse og hevelse.
 2. Skanning av arterier. Denne metoden gjør det mulig å oppdage stedet for okklusjonen av fartøyet.
 3. Ankel-brakialindeks. Denne studien, hvor blodstrømmen av lemmer er evaluert.
 4. MSCT angiografi. Den brukes som en ekstra metode for ikke-informativ informasjon av resten.
 5. Angiografi med røntgen- og kontrastmedium.

behandling

Behandling utføres av en vaskulær kirurg og utføres avhengig av sykdomsstadiet.

Jeg stadium av sykdommen behandles konservativt. For å gjøre dette, bruk følgende serie medikamenter:

 • trombolytika;
 • spasmolytika;
 • fibrinolytiske legemidler.

Fysioterapeutiske prosedyrer er ofte foreskrevet, som har en positiv effekt. Dette er magnetoterapi, baroterapi og andre. Plasmaferese viste seg også å være effektiv.

Trinn II krever kirurgi, som inkluderer:

 • trombektomi (utjevning av trombus);
 • bypass kirurgi;
 • Fartøyets protese.

Disse manipulasjonene kan gjenopprette normal blodstrøm i underdelene.

Trinn III inkluderer en nødoperasjon, som omfatter:

 • thrombectomy;
 • bypass kirurgi;
 • fasciotomi;
 • necrectomy;
 • sparing amputasjon.

Stage IV involverer utelukkende amputasjon av lemmen, da inngrep på det vaskulære nivået kan føre til komplikasjoner og død.

forebygging

Forebygging omfatter følgende sett med tiltak:

 1. Kontroll av blodtrykk. Tidlig behandling av hypertensjon.
 2. Kostholdet bør utelukke fett og stekt mat og bli beriket med vegetabilsk fiber.
 3. Moderat fysisk aktivitet, reduksjon i overflødig kroppsvekt.
 4. Røyking og drikking er utelukket.
 5. Minimere stressende situasjoner.

Ved de minste tegn på okklusjon av nedre ekstremiteter, er det nødvendig å bli undersøkt av en vaskulær kirurg. Alvorlige konsekvenser kan unngås ved å konsultere en spesialist i tide.

Brudd på patency av fartøy (okklusjon av fartøy)

Okklusjon av fartøy er et brudd på patency av fartøy, noe som skyldes det faktum at deres lumen er stabilt lukket i noe område. Sykdommen kan forekomme både i nedre eller øvre lemmer, og i netthinnen og hjernen. Hvis det ikke foreligger rettidig behandling i akutt tilfelle, kan det bli irreversibel.

symptomer

En rekke symptomer kan være et tegn på at sykdommen har manifestert seg. De viktigste symptom når sykdommen forekommer i ekstremitetene (øvre eller nedre) - fravær av pulsering av arterier, som er plassert lenger bort fra midten av kroppen i forhold til stedet for plassering av et potensielt problem.

Lemmet etter dette begynner å bli blek, så vises marmoremønsteret på det. Huden blir kald ved berøring. Noen ganger er det iskemiske symptomer, for eksempel sprø negler, tørrhet og merkbar rynking av huden, mangel på hår på den og så videre.

Følsomhet kan være svekket, taktfylte følelser faller, prikkende følelser på huden, en reduksjon av total muskelstyrke, og i ekstreme tilfeller kan det oppstå ugjennomtrengelighet i lemmer, noe som var overrasket. Hvis du ikke utfører kirurgisk behandling (og i tilfelle akutt form av sykdommen, bør behandlingen være så rask som mulig), så kan ikke endre av ekstremitet unngås.

Generelt er det vanligvis antatt at å mistenke en gitt sykdom, er det nødvendig å ha minst ett av de fem symptomene (spesielt når okklusjonen manifesterer seg i nedre lemmer):

 • smerte;
 • mangel på puls;
 • blekhet;
 • redusert taktil følsomhet;
 • lammelse.

Alle disse symptomene på engelsk begynner med bokstaven "p", slik at du kan møte sykdommen under et alternativt navn - et kompleks på fem P.

klassifisering

Den okklusjon som forekommer i karene kan klassifiseres i henhold til forskjellige tegn. Først og fremst varierer det i form av lokalisering og type berørte fartøy.

Følgende typer berørte kar er preget:

Lokalisering okklusjon skjer:

 • påvirker fôringsorganene
 • påvirker et sett av hovedfartøyer;
 • påvirker sentralnervesystemet
 • Effekter på noen av lemmer (nedre eller øvre).

Oftest, omtrent 50 prosent av alle tilfeller forekommer okklusjon i nedre ekstremiteter. Mindre ofte er det en lesjon av fartøy i sentralnervesystemet og kar av hodeseksjonen, det vil si å bringe blod til hodet.

Den indre halspulsåren lider oftest. Deretter er det mangel på ernæring av hjernen og CNS-cellene. Dette kan føre til en alvorlig patologi som fører til et hjerneinfarkt - iskemisk slag, slik at det deretter kan brytes mye av aktiviteten systemer i kroppen - det hele kan føre til demens og lammelse.

Denne sykdommen kan også forekomme i vertebralarterien, noe som påvirker den occipitale delen av hjernen.

I dette tilfellet, hvis behandling ikke utføres, kan skade på hjernen føre til lammelser, svimmelhet, synproblemer, tale og svimmelhet.

I motsetning til de manifestasjoner av sykdommen i underekstremitetene og hjernen, okklusjon av blodårer som gir næring til netthinnen kan begynne plutselig og smertefritt, men til slutt resulterer i en nesten fullstendig tap av synet på ett øye som ble truffet. Vanligvis oppstår dette problemet hos menn etter femti år - og det krever kirurgisk behandling.

årsaker

Det er flere grunner som kan oppstå ved okklusjon av kar i underekstremiteter, hjernen og andre steder.

Det er flere grunnleggende:

Emboli. Under dette navnet er okklusjonen av beholderen blokkert av en tett formasjon som er lokalisert i kanalen av blodstrømmen. I sin tur kan emboli ha ulike årsaker, oftest smittsomme.

Det er flere underarter:

 • luftemboli - som faller inn i luftboblekarrene, kan oppstå på grunn av lungesvikt eller feil injeksjon;
 • arteriell emboli - blokkering av blodårene ved hjelp av mobile blodpropper som dannes i patologien av hjerteklaffen - vanligvis okklusjon i underekstremitetene, hjertet og hjernen fartøy (hode) case, er det på grunn av dette;
 • fettemboli - oppstår på grunn av metabolske forstyrrelser, men noen ganger kan det også skyldes traumer - det består i akkumulering av de minste partiklene av fett i blodet i en større fett trombus.

Trombose. Dette er en prosess hvor lumen av arteriene regelmessig avtar, da antallet og størrelsen på blodproppene på de indre veggene øker.

Årsaken kan være arteriosklerose av karene, men skader og infeksjoner kan også provosere dette problemet. Ikke bare det okklusjon kan være forårsaket av trombose feil, slik at også han skaper betingelser for utvikling av emboli, noe som også øker risikoen for zabolevaniya.Anevrizma beskrevet.

Dette problemet med blodårer kan på samme måte føre til okklusjon. Dette er en anomali som uttrykkes i en skarp ekspansjon eller fremspring av en del av fartøyets vegger. Kan være både medfødt og oppkjøpt. Blant de potensielle konsekvensene er den ovenfor beskrevne emboli og trombose.

Skade. Til slutt kan okklusjon oppstå når bein eller muskelvev er skadet, noe som resulterer i klemming av store blodårer, og normal blodstrøm blir dermed betydelig hemmet. Der arterien er klemt, kan trombotiske prosesser og emboli begynne - så behandling etter skader bør startes omgående, uavhengig av om skaderne er lavere lemmer, hjernen eller noe annet.

diagnostikk

For å utføre diagnose av sykdommen, er det nødvendig å utføre en rekke tester som inkluderer palpasjon puls i problematiske områder, funksjonstester, laboratorietester av blod, tosidig skanning, CT arteriografi, MR-angiografi.

Det er nødvendig å forsøke å utføre diagnose ved første tegn til symptomer på sykdommen, fordi det er (i akutt form) utvikler seg raskt, og derfor kan føre til amputasjon av de nedre eller øvre lemmer, og i den situasjon hvor problemet oppstod i hjernen eller manifestert i retina - er nødvendig å handle mer mer operativt, fordi muligheten for kirurgisk inngrep, i tilfelle av samme hjerne, er minimal.

behandling

Hvis det er tegn på den beskrevne sykdommen, er det nødvendig å foreta en akutt sykehusinnleggelse og konsultasjon med en lege som spesialiserer seg på blodkar. Alt avhenger av hvilket stadium av iskemi som begynte å utvikle på grunn av denne sykdommen:

 1. Iskosi av spenning og IA grad. På dette tidlige stadium er det nok å utføre konservativ behandling. Intravenøst ​​injisert trombolics, fibrinolytiske stoffer, antiaggreganter og antispasmodik. Ulike fysioterapeutiske behandlinger utføres, inkludert baroterapi, magnetoterapi og diadynamisk terapi.
 2. Iskemi IB-IIB grad. I dette tilfellet kan du ikke gjøre uten nødintervensjon, noe som vil bidra til å raskt gjenopprette blodstrømmen. Shunting, trombektomi eller embobektomi er gjort. Hvis okklusjonen ikke er stramt, kan protesen i arteriesegmentet utføres.
 3. Iskemi IIIA-IIIB grad. Gjør nødsituasjon thrombectomy og embolektomi samt bypass-transplantasjon, men i tillegg til dem er nødvendigvis utført behandling som fastsitotomiya. Mulig amputasjon på lavt nivå.
 4. Iskemi IIIB grad. Vaskulær kirurgi i dette tilfellet er strengt kontraindisert, fordi de kan føre til et post-iskemisk syndrom og et potensielt dødelig utfall. På dette stadiet er amputering av skadede øvre eller nedre ekstremiteter obligatorisk.

For å forhindre gjenoppvekst av problemet, etter behandlingen, fortsetter behandlingen i noen tid, nemlig antikoagulant terapi.

forebygging

For ikke å kreve behandling, er det best å ty til et sett forebyggende tiltak som vil bidra til å redusere sannsynligheten for dette ekstremt ubehagelige problemet:

 1. Reduser eller, om mulig, slutte å drikke og røyke. Noen ganger kan sykdommen manifestere seg fra dette.
 2. Opprettholde en riktig livsstil, som inkluderer fysiske aktiviteter som passer til din nåværende helse og alder.
 3. Prøv så mye som mulig for å unngå stress, ulike nervesjokk og så videre.
 4. Å få vekten tilbake til normal. Hvis du har minst litt overvekt, kan dette være ganske betydelig overbelastning på hele hjerte-systemet.
 5. Å spise riktig er å senke antallet retter som er for fettstoffer og inneholder mye kolesterol. Etter førti år, og det anbefales vanligvis å ta tester for kolesterol minst en gang i seks måneder.
 6. Øk forbruket av naturlige produkter som inneholder en stor vitaminforsyning.
 7. Det er rimelig å behandle forbruket av sterk te og kaffe, samt salt og krydret mat. Det er umulig å provosere utviklingen av hypertensjon, som kan begynne med en liten.

Vi anbefaler at du gjør deg kjent med årsakene til venøs overbelastning.

Symptomer og behandling av legbuer okklusjon

En akutt forstyrrelse av blodstrømmen, som er forbundet med innsnevring eller fullstendig blokkering av blodårer, kalles okklusjon. Det oppstår som et symptom på en bestemt sykdom og forårsaker patologiske forandringer i nærliggende vev og organer.

Årsaker til okklusjon

I følge lokaliseringen av okklusjon er det:

Det er flere hovedårsaker til utseendet på denne anomali.

emboli

I fartøyet er det dannet et hinder i form av noen fremmed formasjon i stedet for bifurkasjoner.

Det er følgende typer emboli:

 • Oppsto mot bakgrunnen av infeksjon. Akkumuleringer av pus eller mikroorganismer forstyrrer blodstrømmen.
 • Luften. Luftboblen kommer inn i arterien og lukker fartøyet tett. Oppstår som et resultat av traumer i luftveiene eller unøyaktig injeksjon.
 • Fettstoffer. Fettcellene akkumuleres i en trombose. Denne embolien kan påvirke en person både på grunn av skade og mot bakgrunnen av metabolske forstyrrelser i kroppen.
 • Arteriell. I nærvær av hjertefeil i ventiler, mobil trombi form.

trombose

På arterienees vegger er det akkumulasjoner av fremmede celler som blokkerer veien til blodet.

Selv om fartøyet ikke smelter til enden, blir stedet for dannelse av trombose utsatt for tromboembolisme.

aneurisme

Det er en kraftig økning i vaskulærveggene, som er predisponert for nederlaget i dette området med trombose eller emboli.

skader

Som et resultat av et brudd på integriteten til muskel- eller beinvev, separerer enkelte celler seg og begynner å bevege seg gjennom blodbanen, akkumuleres og forårsaker trombose.

Tilgjengelighet av bakgrunnssykdommer

Okklusjon av arterier i nedre ekstremiteter oppstår aldri som et selvstendig fenomen. Det kan være en konsekvens eller symptom på følgende sykdommer:

 • eventuelle brudd i hjertets arbeid: hjerteinfarkt, vice, iskemi, aneurisme;
 • høyt blodtrykk;
 • skade på grunn av elektrisk støt;
 • frostskader.

Prosessen med forekomst

Algoritmen for utvikling av okklusjon er som følger:

 1. En blodpropp dannes i sirkulasjonssystemet.
 2. Han tetter fartøyet.
 3. Blodstrømmen reduserer eller stopper helt.
 4. Occlusal deformasjoner av karveggen oppstår, patologiske endringer i vev utløses.

Når iskemi oppstår:

 • metabolske forstyrrelser;
 • mangel på oksygen;
 • acidose;
 • hevelse.

Typer og stadier av okklusjon

Okklusjon av beina er forskjellig ved lokalisering av problemet i blodet:

 • Obstruksjon av små arterier. Det påvirker føttene og bena.
 • Nederlaget for store og mellomstore. Iliac og femoral arterier lider.
 • Blandetype, kombinere både tidligere (okklusjon av poplitealarterien og underbenet).

Vanligvis utvikler sykdommen i stadier og har følgende symptomer:

 1. Huden på beina blir blek og blir kult å ta på. Det er tretthet i kalvene.
 2. Det er smerte i lemmer, limp, stivhet i musklene.
 3. Smerte syndrom passerer ikke selv under hvile.
 4. Nekrotisk, avsluttende stadium. Trofiske endringer i huden fører til utseende av sår som truer med å utvikle seg til gangrene.

symptomer

Sykdommen har følgende manifestasjoner:

 • lameness lokalisert i ankelen;
 • lemmer iskemi;
 • smertefulle opplevelser av en uforståelig natur selv om natten;
 • parestesi,
 • frysninger;
 • kramper.

En ytterligere undersøkelse viser et ikke-standard respons av blodkar til menneskelig bevegelse (forvrengning av veggene i stedet for utvidelse).

diagnostikk

Oftest i beina forekommer okklusjon av iliac eller lårarterien. Hva er det, og hva er den første hjelpen til kroppen - karet kirurg vil fortelle.

Den initierte okklusjonen av karene i nedre ekstremiteter har alvorlige konsekvenser for organismen, opptil amputasjonen av beina, Derfor krever enhver mistanke om sykdommen nøye etterforskning på sykehuset:

 1. Kirurgen vurderer visuelt stedet for den påståtte blokkering, og noterer tilstedeværelsen av puffiness, tørrhet og andre hudskader.
 2. Vaskulær skanning hjelper til med å identifisere de traumatiserte segmentene.
 3. Hvis bildet er uklart, foreskrives en røntgen eller angiografi, der en kontrastfarve injiseres i arterien.
 4. Ankel-brakialindeks bidrar til å vurdere tilstanden til sirkulasjonssystemet.

behandling

Hvis det er mistanke om okklusjon, må du raskt kontakte en vaskulær kirurg.

Hvert stadium av sykdommen har egne behandlingsmetoder:

 1. Den første fasen krever en konservativ behandling som eliminerer symptomer. Legen foreskriver stoffene og bestemmer ordningen for å ta følgende legemidler:
  • antispasmodik for å eliminere spasmer av arterienees vegger;
  • trombolytika for resorbsjon av trombi;
  • fibrinolytiske legemidler:
  • lipotropy;
  • vitamintilskudd, rettet mot ytterligere inntak av vitamin B og C i kroppen;
  • vasodilatorer, øker klaring for blodstrøm.

For å gjenopprette kroppen, vises pasienten fysioprocedures:

 • terapi med magneter;
 • barotherapy;
 • plasmaferese.

Tilordne antiochulant terapi.

 1. Den andre fasen kan ikke uten kirurgiske manipulasjoner: eksplosjon av trombus, stenting, shunting og proteser. De har som mål å gjenopprette sunn blodsirkulasjon.

I 90% av tilfellene, hvis de første stadier av okklusjon blir behandlet, forventes pasienten å gjenopprette seg helt.

Godt bevist endarterialektomi fra lårarterien med opprettelsen av en lateral "patch", som øker diameteren av fartøyet.

 1. Den tredje fasen innebærer tromboektomi, fasciotomi og mild amputasjon.
 2. Med trofiske endringer ledsaget av gangren, vil enhver operasjon på fartøyene forverre pasientens tilstand. For å unngå et dødelig utfall bestemmer kirurgen å amputere lemmen helt, begynner med den nedre tredjedel av låret. Arteriografi bestemmer graden av operasjon som kreves.

Prognose og forebygging

Løpende okklusjon av nedre ekstremiteter krever oftest kirurgisk inngrep og mekanisk rensing av arteriene. Vaskulær kirurg fjerner trombi eller kutter ut hele områder, og oppretter normal blodstrøm. Tilfeller av arteriell bypass er hyppige.

Ved nekrotisk stadium av sykdommen med rask utvikling av gangren, kan legen bestemme seg for delvis eller fullstendig amputasjon av lemmer for å forhindre et dødelig utfall på grunn av:

 • sepsis;
 • nyresvikt
 • flere organsvikt.

Bare en rettidig forespørsel om medisinsk hjelp og intensiv behandling i de tidlige stadiene vil bidra til å unngå et tragisk utfall.

Antiaggreganter bidrar til oppløsning av blodpropper.

For å redusere risikoen for sykdommen kan det være å følge de følgende reglene for en sunn livsstil:

 • Personer med høyt blodtrykk må kontrollere blodtrykket og unngå tilbakefall;
 • Alle akutte, stekt og fete påvirker ikke bare tilstanden i mage-tarmkanalen, men bidrar også til dannelsen av blodpropper fra kolesterolplakk. Vegetabilsk fiber, inneholdt i grønnsaker, frukt, fullkornsbrød og kli, har en rensende effekt på hele kroppen og viser produkter av forfall;
 • kampen mot hypodynamien bør oppstå gjennom hele dagen. Charge, vanlig sport, ekstra belastning i form av et rimelig avslag på heisen og transporten forbedrer metabolismen, øker tonen, styrker fartøyene, reduserer overflødig vekt;
 • alkohol og røyking er kontraindisert;
 • stressende situasjoner provoserer hypertensjon
 • skoene skal være myke, komfortable, ikke klemme på beinet;
 • personlig hygiene beskytter leddene mot skader og infeksjoner med soppinfeksjoner;
 • Et ekstra inntak av vitamin- og mineralkomplekser vil ha en generell styrking på kroppen, øke nivået av hemoglobin.

Clogging av blodårer blokkerer veien til blodet, en av hovedoppgaver som er å forsyne celler av hele kroppen med nyttige stoffer og oksygenlevering. Tidlig behandling av okklusjon av arteriene i underekstremiteter bidrar til å unngå funksjonshemning.

Hva er okklusjonen av karene i nedre lemmer

Okklusjon av arteriene i underdelene er en blokkering av blodkar, som oppstår mot bakgrunn av aterosklerose eller trombose. Konsekvensen av blokkering er forringelsen av blodtilførselen til beinmuskulaturen. Symptomene på sykdommen er avhengig av graden av okklusjon og topografi av den berørte arterien.

Hva er okklusjon av arterier og hva er årsakene til det

Vaskulær okklusjon er en akutt okklusjon og opphør av blodstrøm, assosiert med overlappingen av fartøyets lumen.

Årsakene til umiddelbar blokkering av blodstrømmen er:

 • kolesterol plaque separasjon;
 • bevegelse av trombus;
 • Emboli på nivået av hjertet, thorax eller abdominal aorta.

Den vanligste årsaken til emboli er dannelsen av trombi. Risikoen for koagulasjonsdannelse øker med arytmi og takykardi, aneurysm i venstre ventrikel, etter kirurgiske inngrep og endoprosthetikk i hjerteventilene, mot bakgrunnen for endokarditt.

Trombusen, som forlater hjertehulen gjennom aorta, beveger seg opp til lårarterien og blokkerer den i stedet for bifurkasjon (forgrening).

Tendensen til blokkering av arteriene øker med alderen på grunn av kolesterolplakk. Det er en versjon av hvor de "fete" innskuddene på fartøyets vegger vises.

Arterier har et muskellag, og også elastin, for å regulere arteriell trykk ved kompresjon og avslapning. Endotelceller har en negativ ladning, som blod, slik at blodstrømmen utføres uten hindringer. Under stress kontraherer arterielle vegger, som reagerer på adrenalin som andre muskelceller.

Ved langvarig stress blir ladningen av de vaskulære veggene positiv, noe som fører til "stikk" av blodceller. På samme måte fører en langvarig reduksjon til skade på endotelet og en forandring i veggens polaritet. Kolesterol, som er en del av myelinskede av nerver, er en dielektrisk. Det fungerer som et isolerende materiale. I en skadet arterie akkumuleres kolesterol i steder av skade på "lapp" veggen og gir blodgass. For å stoppe avsetningen av kolesterol, må du slappe av fartøyene.

Årsakene til skade på veggene i arteriene er vanligvis inflammatoriske:

 • røyking,
 • diabetes mellitus;
 • fedme;
 • stillesittende livsstil.

Mennesker hvis slektninger led av aterosklerose, hypertensjon, er mer utsatt for okklusjon av karene i nedre lemmer.

Occlusal sykdom utvikler seg oftest i benene på bena:

 • to grener av aorta (iliac arterier);
 • lår;
 • popliteal;
 • tibial og peroneal.

Iliac arterien stammer fra aorta bifurcation på nivået av den fjerde lumbal vertebra og deles inn i den indre og ytre grener. Det er den ytre ytre arterien som går ned i nedre ekstremiteter, synkende langs lumbalmuskelens indre kant opp til inguinalbindingen.

Under ligamentet passerer den inn i lårbenet, som passerer i kanalen mellom crested og sartorius muskler. Videre går det ned mellom medial bred muskel i låret og de ledende musklene i den ledende kanalen, som dekkes av skreddersyens muskel. På den bakre overflaten av kneet passerer den popliteale arterien mellom kalv og popliteale muskler.

En dyp lårarterie gjennom de perforerende grener fører blod til biceps femoris muskelen. Den indre iliac arterien er delt inn i øvre og nedre glutes, som passerer henholdsvis i cuspidum og subgrasmic plass, og leverer blod til bekken muskler. Fartøy skaper anastomoser, inkludert de med popliteale arterier.

Blodforsyningen til underekstremiteter avhenger av abdominal aorta, som starter ved utløpet fra membranen. Spasm i luftveiene er en av årsakene til spenning i karene.

Spenningen av arterievegger kan styrkes og opprettes under påvirkning av faktorer:

 • langvarig sitte og klemme av inguinal ligament;
 • spenning av de resulterende muskler på grunn av svakhet i bekkenbunnen (utelatelse av indre organer);
 • spenningen av pæreformede muskler på grunn av sittende og iskemi av gluteus maximus muskler - arteriene er klemt i den sub-tubulære blenderåpningen;
 • spasmer av gastrocnemius og popliteale muskler, overbelastet med feil skritt, når muskulaturen til shin ikke virker.

Disse faktorene forbundet med livsstil, provoserer en reduksjon i veggene i arteriene. Det er betennelse, dannelsen av blodpropper, som fører til utvikling av aterosklerose og en gradvis innsnevring av fartøyets lumen. Adskillelsen av fettplakk på lignende måte fremkaller okklusjoner.

Hvordan forekommer okklusjon av nedre ekstremiteter?

Okklusjon av fartøy oppstår når blodstrømmen på femoral, popliteal, tibial og peroneal arterier opphører. Den vanligste årsaken til blokkering er atherosklerotiske plakk og trombi, som stopper blodtilførselen til underbenet. Muskler, nerver, hud opplever oksygen sult. Ved langvarig blokkering utvikler gangrene.

Typer okklusjon

Avhengig av graden av overlapping av arterie lumen, utmerker to typer okklusjon:

 • gradvis innsnevring;
 • en plutselig blokkering.

Når arteriene smals, mister musklene blod, utvikler iskemi, som er delvis eller fullstendig. Når fartøyet er blokkert, oppstår vevnekrose.

For sakte innsnevring fører aterosklerose, der kolesterol, atheromer er deponert på arterievegger. Aterosklerotiske plakk smalker gradvis fartøyets lumen. Beregning, på grunn av aldersrelaterte metabolske forstyrrelser, akselererer innsnevringen av lumen.

Mindre ofte årsaken til innsnevring er unormal oppbygging av muskellaget - fibromuskulær dysplasi, vaskulitt (inflammatoriske prosesser), kompresjon av svulster eller cyster.

Plutselig blokkering av arteriene i underdelene oppstår når to faktorer kombinerer:

 • den første innsnevringen av arterien;
 • dannelse av en trombus.

En blokkering oppstår hvis embolen beveger seg fra hjertet eller aorta til lårbenet. Atrieflimmer, blodproppssykdom, autoimmune sykdommer øker risikoen for trombose. En plutselig blokkering kan også oppstå som et resultat av disseksjon av aorta, hvor det indre laget skiller seg fra midten og kan tette de tilhørende fartøyene.

Symptomer på okklusjon

Forringende blodstrømmer forårsaker smertefulle opplevelser som oppstår med fysisk aktivitet. Det er et karakteristisk tegn på okklusjon av nedre ekstremiteter: smerten vises i de samme muskelgruppene, den stopper etter en fem minutters hvile.

Oftest er den distale overfladiske femorale arterien skadet og forårsaker skade på gastrocnemius muskelen.

Oftest, pasienter med okklusjon eller forverring av blodstrømnote:

 • smerter i bena;
 • føler seg kald i underbenet;
 • Sakte helbredelse av sår
 • sår på beinets hud;
 • svetting eller misfarging av huden på fingrene eller tibia.

Uten å vite hvilken okklusjon av fartøy er, klager pasienter på nummenhet, svakhet eller kaldhet i bena på grunn av vegetarisk dystoni. Da fremdriften av smerte i fingrene ikke forsvinner i ro, utvikler gangrene.

Behandling og forebygging av okklusjon

Undersøkelse av pasienten med klager på smerte i kalver skal være fullført. For det første, kirurgen palpaterer pulsasjonen fra abdominal aorta til foten med auskultasjon av buk- og bekkenområdene. I fravær av synlige impulser sendes pasienten til en ultralyd Doppler-studie.

Med symptomer på mild og moderat alvorlighetsgrad, endrer livsstilsendringer:

 • nekte å røyke
 • vanlig trening;
 • kontroll av bruk av narkotika mot hypertensjon, diabetes mellitus;
 • overholdelse av en diett.

Narkotikastøtte er kun foreskrevet på anbefaling av lege:

 • antiplatelet midler (aspirin, natrium heparin, klopidogrel, streptokinase og pentoksifyllin)
 • antilipemiske midler (f.eks. simvastatin).

For å forbedre tilstanden til arteriene og for å hindre emboli, kan du søke hjelp fra osteopaten for å lindre aortisk spasme.

I alvorlige tilfeller, embolektomi (kateter eller kirurgisk inngrep), trombolyse eller shunting av arteriene. PBeslutningen om å utføre prosedyren er basert på alvorlighetsgraden av iskemien, plasseringen av trombusen og den generelle tilstanden til pasienten.

Trombolytiske legemidler, administrert ved hjelp av regional kateterinfusjon, er mest effektive ved akutt arteriell okklusjon med en varighet på opptil to uker. Den mest brukte vevsaktivatoren er plasminogen og urokinase.

Kateteret settes inn i det blokkerte området og legemidlet blir levert med en hastighet som tilsvarer pasientens kroppsvekt og trombosestadium. Behandling varer 4-24 timer, avhengig av alvorlighetsgraden av iskemi. Forbedring av blodstrømmen overvåkes av ultralyd.

Ca 20-30 prosent av pasientene med akutt arteriell okklusjon krever amputasjon i løpet av de første 30 dagene.

konklusjon

Symptomer på okklusjon av beinene i beina begynner med en følelse av kulde, forbigående smerter, svakhet. Sykdommen krever undersøkelse og behandling, siden nesten 30% av pasientene krever akutt inngrep. Risikoen for okklusjon øker med arytmier, hjertesykdommer, hypertensjon.

Akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Akutt okklusjon av karene i ekstremiteter - en plutselig trombose eller emboli i den perifere arterien, ledsaget av akutte sirkulasjonsforstyrrelser i ekstremitetene distal til stedet for beholderobservasjon. Akutt okklusjon av karene er preget av smerte, blek hud, mangel på pulsering, parestesi, lammelammelse. Den komplekse diagnostikken av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter inkluderer laboratorietester, dopplerografi, angiografi. Ved akutt okklusjon av karene i ekstremiteter utføres antitrombotisk, fibrinolytisk, spasmolytisk og infusjonsbehandling; med ineffektivitet, trombemboektomi, endarterektomi, bypass-grafting, limambuttering utføres.

Akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Akutt okklusjon av karene i ekstremiteter - plutselig vaskulær obstruksjon på grunn av emboli, trombose eller spasmer i arteriene. Akutt okklusjon av karene i ekstremiteter er ledsaget av en kraftig forverring eller opphør av arteriell blodstrøm, utviklingen av akutt iskemisk syndrom, som er en potensiell trussel mot levedyktigheten av lemmen. I kardiologi og angiosurgery er akutt okklusjon av karene i ekstremiteter et av de presserende tilstandene, da det kan føre til tap av lemmer og funksjonshemming. Vanligvis utvikler akutt okklusjon av ekstremiteterne hos menn over 60 år. Pasienter med akutt okklusjon av karene i ekstremiteter utgjør 0,1% av alle kirurgiske pasienter.

Årsaker til akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Begrepet "akutt okklusjon av legene" er kollektiv, da det kombinerer tilfeller av plutselig arteriell insuffisiens i perifer blodstrøm som skyldes akutt trombose, emboli, spasme eller traumatisk kjærlighet av fartøyet.

Emboli er den mest vanlige årsak til akutt okklusjon av lemmer, som beløper seg til 95% av tilfellene. Arterielle tromboemboliske materiale substratet er fet, vev, luft, mikrobielle, tumorfragmenter så vel som fragmenter av primære trombe som en strøm blod fra kjernen migrere til periferien av herden.

Embologenic sentre kan tjene som en svulst i lungene og hjertet, spesielt den venstre atrium myxom. Du kan oppleve en paradoksal emboli, i kontakt med en blodpropp i en arterie av den store sirkelen gjennom patent foramen ovale, patent ductus arteriosus, atrial defekt eller ventrikkelseptumdefekt. Mindre vanlige årsaker til akutt okklusjon av lemmer stikke ut foregående kirurgi arterier, frostskader, elektrosjokk, blodsykdommer (leukemi, polycytemi) ekstravasal kompresjon, vaskulære spasmer.

Risikofaktorer for akutt okklusjon av lemmer er av perifere vaskulære sykdommer: aterosklerose, arteriell okklusiv sykdom, ikke-spesifikk aortoarteriit (Takayasus sykdom), periarteritis nodosa. Fragmentering og mobilisering primære tromboembolisme kan oppstå når du endrer hjertefrekvens og styrke på hjerte sammentrekninger, blodtrykket synker, fysisk og psykisk stress, tar visse medisiner og andre. I 5-10% av tilfellene er ikke i stand til å identifisere kilden til emboli eller ved klinisk undersøkelse eller obduksjon.

Patogenese av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Akutte iskemiske lidelser som utvikles ved okklusjon av ekstremiteterne, skyldes ikke bare en mekanisk faktor (plutselig emboli i arterien), men også til arteriell spasme. På kortest tid etter okklusjon og spasme av arterien i fartøyets lumen dannes en trombose. Forhold til trombose oppstår på grunn av en reduksjon i blodstrømshastigheten, hyperkoagulerbarhet og endringer i vaskulærvegg. Forplantning i de distale og proksimale retningene, innkaster trombosen sekvensielt sekvenser, noe som ytterligere forverrer bildet av akutt iskemi.

Den primære dannelsen av en arteriell trombus forekommer i kar med en allerede endret vegg. Faktorer av lokal trombose er skade på endotelet, senker frekvensen av regional blodstrøm og blodpropper.

Iskemiske sykdommer i det berørte lemmet med akutt okklusjon av karet er patogenetisk forbundet med oksygen sult av vev, et brudd på alle metabolske former og uttalt acidose. På grunn av død av cellulære elementer og økt cellulær permeabilitet, utvikler subfascial muskel ødem, noe som øker sirkulasjonsforstyrrelser.

Klassifisering av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Blant okklusive lesjoner av arteriell fartøyer på det første sted er i forekomsten av akutt okklusjon av mesenteriske fartøy (40%), etterfulgt av - okklusjon av cerebrale arterier (35%), den tredje - tromboembolisme aortabifurkasjonen og ekstremiteter arterier (25%). I synkende rekkefølge av akutt okklusjon av lemmer forekomstfrekvens er anordnet som følger: Femoral arterieokklusjon (34-40%), bekkenarteriene og aortabifurkasjonen (22-28%), popliteale arteriene (9-15%), subclavia arterier, og skulderen (14 -18%), arteriene i underbenet.

I praksis er det enkelt- og multiple tromboemboliske arterier. Den sistnevnte kan være flere artikler (multilevel tromboembolisme i en arterie), kompositt (tromboemboli i arterier forskjellige lemmer) og kombinert (i lesjoner av cerebrale arterier og lem eller viscerale arterier).

Iskemiske endringer forårsaket av akutt vaskulær okklusjon av lemmer gjennomgår flere trinn: I trinn ischemi tegn til sirkulasjonsforstyrrelser alene ingen spenning, og bare vises under trening.

II grad - det er forstyrrelser i bevegelse og følsomhet i lemmen:

 • IIA - parese av lemmen (reduksjon av muskelstyrke og volum av aktive bevegelser i distale seksjoner)
 • IIB - Lammelammelse (mangel på aktive bevegelser)

III grad - utvikler nekrobiotiske fenomener:

 • IIIA - subfasial ødem
 • IIIB - partiell muskelkontraktur
 • IIIB - totalt muskelkontrakt

Grad av lemkemi er tatt i betraktning når man velger en metode for behandling av akutt okklusjon av kar.

Symptomer på akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Akutt okklusjon av karene i ekstremiteter symptom vises, betegnet i engelsk litteratur som "et kompleks av fem P» (regn - smerte rulselessness - ingen puls, rallor - blekhet, raresthesia - parestesi, raralysis - lammelse). Tilstedeværelsen av minst ett av disse tegnene gjør at man tenker på mulig akutt okklusjon av karene i ekstremiteter.

Plutselig smerte distal til okklusjonsstedet forekommer i 75-80% tilfeller og fungerer som det første tegn på akutt okklusjon av karene i ekstremiteter. Hvis sikkerhetssirkulasjonen er bevart, kan smerten være minimal eller fraværende. Oftere har smerten et diffust tegn med en tendens til å øke, ikke avtar når stillingen av lemmen endres; I sjeldne tilfeller av spontan oppløsning av okklusjon, forsvinner smerten alene.

Et viktig diagnostisk tegn på akutt okklusjon av karene i lemmer er fraværet av pulsering av arteriene distalt til okklusjonsstedet. I dette tilfellet får lemmen først blek, og oppnår deretter en cyanotisk nyanse med et marmor mønster. Hudtemperaturen er kraftig redusert - lemmen er kald for berøring. Noen ganger ved undersøkelse, vises tegn på kronisk iskemi - rynker og tørr hud, mangel på hår, sprø negler.

Forstyrrelse av følsomhet og motoriske områder hos akutt okklusjon av lem blodårer blir manifestert ved nummenhet, prikkende følelse og krypende "frysninger", reduksjon taktile følelse (parestesi), redusert muskelstyrke (parese) eller fravær av aktive bevegelser (paralyse) først i de fjerne og deretter proksimale ledd. I fremtiden kan det komme et fullstendig immobilitet av armen eller benet, som peker til en dyp ischemi og er en formidabel prognostisk tegn. Det endelige resultatet av akutt okklusjon av karet kan være endre i extremiteten.

Diagnose av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Den diagnostiske algoritme for mistenkt akutt okklusjon av lemmer gir for kompleks fysisk, laboratorieforskning verktøy. Palpasjon puls i typiske steder (arterier på baksiden av foten, i popliteal fossa, for lårarterien og zadnebolshebertsovoy et al.) Viser fraværet av pulserings under arteriell okklusjon og dens retensjon over lesjonen området. Ved innledende undersøkelse gi funksjonelle forsøk: trekk (Delbo-Perthe prøve), kneet fenomen (Panchenko prøve), bestemmelse av reaktive hyperemi sone (Moshkovich probe).

Laboratorie blodprøver (koagulogram) ved akutt okklusjon av ekstremiteterne, viser en økning i PTI, en reduksjon i blødningstiden, en økning i fibrinogen. Endelig diagnose av akutt vaskulær okklusjon av lemmer og valg av behandlingstaktikker blir bestemt data UZDG (tosidig skanning) arteriene i de øvre og nedre ekstremiteter, perifer arteriografi, CT arteriografi, MR-angiografi.

Differensiell diagnose utføres med splittende aneurysm i abdominal aorta og akutt dyp venetromboflebitt.

Behandling av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Hvis det er mistanke om akutt okklusjon av ekstremiteterne, trenger pasienten akutt sykehusinnleggelse og konsultasjon av en vaskulær kirurg.

Når spenningen ischemi og ischemi IA grad utført intensiv medisinsk behandling, som omfatter tilførsel av trombolytiske (heparin i.v.), fibrinolytiske midler (fibrinolysin, streptokinase, Streptodekaza, vevsplasminogenaktivator), antiblodplatemidler, antispasmotika. Viser fysioterapi (diadynamic, magnetisk, barotherapy) og ekstra hemocorrection (plasmaferese).

I fravær av positive dynamikken i løpet av 24 timer fra tidspunktet for opptreden av en akutt vaskulær okklusjon av lemmer må utføre bevarende kirurgi - trombembolektomii fra perifer arterie ved en Fogarty ballongkateter eller endarterektomi.

Med IB-IIB iskemi er det nødvendig med akutt inngrep for å gjenopprette blodstrømmen: embol- eller trombektomi, by-pass shunting. Protese av det perifere arteriesegmentet utføres med uendrede akutte okklusjoner av karene i ekstremiteter.

Iskemi IIIA-IIIB er en indikasjon på en nødtrombus eller embollektomi, bypass shunting, som nødvendigvis suppleres med fasciotomi. Restaurering av blodsirkulasjon med begrensede kontrakturer gjør det mulig å utføre forsinket nekrektomi eller påfølgende amputasjon på et lavere nivå.

Når ishemiyai IIIB grad vaskulær kirurgi kontra fordi strømningsreduksjon kan føre til utvikling av post-ischemiske syndrom (tilsvartraumatisk toksemi i løpet av knuse-syndrom), og pasientens død. På dette stadiet utføres amputasjon av den berørte lemmer.

I den postoperative perioden fortsetter antikoagulant terapi å forhindre rethrombose og tilbakevendende emboli.

Prognose og forebygging av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter

Det viktigste prognostiske kriteriet for akutt okklusjon av karene i ekstremiteter er tidsfaktoren. Tidlig drift og intensiv behandling kan gjenopprette blodstrømmen i 90% av tilfellene. Ved sen behandling eller mangel på det oppstår uførhet på grunn av tap av lem eller død. Med utviklingen av reperfusjonssyndrom kan døden komme fra sepsis, nyreinsuffisiens, multisorgfeil.

Forebygging av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter består i rettidig eliminering av potensielle kilder til tromboembolisme, forebyggende administrasjon av antiplateletmidler.

Okklusjon av karene i nedre ekstremiteter

Et stort antall mennesker på planeten vår lider av ulike problemer i hjertets og blodkarens aktivitet. Og mange sykdommer av denne typen kan bli komplisert av andre patologiske forhold som truer helsen og til og med livet. Så noen sykdommer i kardiovaskulærsystemet kan provosere utviklingen av akutt okklusjon av karene i ekstremiteter. Svært ofte utvikler en slik patologisk tilstand i nedre ekstremiteter og krever ekstremt hurtig og korrekt behandling under oppsyn av en kvalifisert spesialist. Behandling av denne sykdommen utføres utelukkende under forholdene til en stasjonær avdeling. La oss snakke mer detaljert om hva som er okklusjon av arteriene i nedre ekstremiteter, behandling av en person med den vil bli vurdert.

Okklusjon av fartøy er et brudd på deres patency. Som vi allerede har nevnt, er effektiv behandling av okklusjon bare mulig dersom den diagnostiseres i tide. Det er derfor du trenger å ha en ide om de viktigste manifestasjonene av en slik patologi. Så en skarp blokkering av karene i underkroppene får seg til å føle seg først og fremst av smerten som er lokalisert under lesjonssonen, intensiverer og endrer ikke intensiteten i det hele tatt når du prøver å komfortabelt hvile foten. I områder i nærheten av arteriene er det umulig å finne en puls, huden blir kjedelig i fargen, og etter en stund vises cyanoseplater på den. Temperaturen på hudoverflaten faller.

Den berørte lemmen forstyrrer pasienten med en følelse av prikkende og "goosebumps", en reduksjon i følsomhet observeres, til slutt faller nummenhet. Endelig forårsaker okklusjon lammelse, i hvilket tilfelle lemmen ikke kan utføre sine funksjoner.

Det er ekstremt viktig å ta tiltak for å korrigere okklusjon i de første fire, maksimalt seks timer. Ellers vil irreversible nekrotiske endringer begynne i lemmen, og en gangrenøs prosess kan også utvikle seg. Så eksperter hevder at det er okklusjon av arteriene i nedre lemmer som blir den vanligste årsaken til funksjonshemning og amputasjon, særlig blant de sterkere sexene som har fylt 60 år.

Behandling av okklusjon av arterier i nedre ekstremiteter

Derfor er det med den minste mistanke om å utvikle okklusjon nødvendig å innlegge pasienten på en gang og gi ham en konsultasjon med en vaskulær kirurg.

Hvis pasienten har iskemi av spenning eller iskemi i opprinnelig grad, gjennomgår han konservativ, snarere intensiv behandling. Samtidig brukes trombolytiske stoffer, for eksempel heparin - det administreres intravenøst. Fibrinolytiske midler blir også brukt, blant annet streptokinase, fibrinolysin og streptodedesis. Til valgfrie legemidler inkluderer også antiplateletmidler og antispasmodik. Fysioterapi prosedyrer er svært effektive, diadynamisk terapi, magnetoterapi, og baroterapi brukes oftest. I tillegg stoppes den ukompliserte sykdommen av plasmaferese.

Hvis de tiltakene som tas, ikke gir et positivt resultat innen 24 timer etter utviklingen av akutt okklusjon, som påvirker karene i nedre ekstremiteter, utføres kirurgisk inngrep - trombemollektomi fra arterien i periferien. I dette tilfellet kan et spesielt Fogarty ballonkateter eller endarterektomi brukes.

Hvis pasienten utviklet iskemi av en mer alvorlig type, gjennomgår han umiddelbar kirurgi, designet for å gjenopprette normal blodgass. Legen kan bestemme seg for å utføre embol- eller trombektomi, og en omkjøring kan også brukes. Hvis akutt okklusjon i karene i underekstremitetene er uendret, utføres protese av segmentet av den berørte arterien.

Hvis pasienten begynner å dø av vev, gjennomgår han en beredskapsoperasjon (en av de ovennevnte) som supplerer henne med fasciotomi. I dette tilfellet gjør restaureringen av blodsirkulasjonen det mulig å utføre forsinket fjerning av døde celler eller en påfølgende amputasjon på et noe lavere nivå.

Hvis vevets død har gått for langt, skjer ikke operasjonene på fartøyene. Tross alt, i dette tilfellet kan restaureringen av blodstrømmen provosere et såkalt postischemisk syndrom og et dødelig utfall. Slike overgrep korrigeres utelukkende ved amputasjon av den berørte lemmen.

Etter å ha utført noen kirurgiske inngrep, spilles en viktig rolle av fortsettelsen av antikoagulant terapi, som forhindrer retrombose og gjentatt emboli.

Hovedgarantien for vellykket behandling for utvikling av okklusjon av en akutt type som påvirker legemets kar, er rettidig behandling påbegynt. Tidligere har intensiv behandling og kirurgisk inngrep gitt et positivt resultat i restaureringen av normal blodgass i omtrent nitti prosent av tilfellene. Videre er den senere utbruddet av terapeutiske tiltak eller deres fullstendige fravær fulle av tapet av den berørte lemmer og til og med døden. Så en pasients død kan være en konsekvens av sepsis, nyre eller multippel organsvikt.

For å forhindre utvikling av okklusjon av akutte kar, lokalisert i nedre ekstremiteter, er det nødvendig å eliminere potensielle kilder til tromboembolisme i tide, og også å ta antiaggreganter for å forhindre dannelse av trombi.

Hvis du mistenker blokkering av blodårer, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp.

Ekaterina, www.rasteniya-lecarstvennie.ru
Google

Den normale funksjonen av føttens muskelapparat avhenger av sirkulasjonen i dem. Når fartøyene er helt tilstoppet med kolesterisk plakk, trombus, luftboble eller annen substans, begynner okklusjonen av arteriene i nedre ekstremiteter. Dette er et ekstremt farlig brudd på blodstrømmen, noe som ofte fører til livslang uførhet, benamputasjon og til og med død.

Hva ser den akutte okklusjonen av arteriene av underekstremitetene ut?

Denne patologien har et veldig spesifikt symptomkompleks, som består av de viktigste fem punktene:

 • mangel på puls i tette blodkar;
 • alvorlig smerte i beinet;
 • parestesi,
 • skinn av huden;
 • lammelse.
 • forstyrrelser i motorisk aktivitet og følsomhet;
 • Fravær av hår på underbenet;
 • cyanotisk-crimson farge på føtter og fingre;
 • intermitterende claudication.

Resultatet av denne sykdommen blir ofte gangrene.

Tradisjonell behandling av okklusjon av arterier i nedre ekstremiteter

Konservativ terapi av sykdommen involverer bruken av følgende typer legemidler:

 • fibrinolytika;
 • antikoagulanter;
 • trombolytika;
 • lipotropiske legemidler;
 • antiplatemidler;
 • spasmolytika;
 • multivitaminer, nikotinsyre;
 • vasodilatormidler;
 • jod medisiner;
 • ganglion blokkere.

Samtidig utføres fysiologiske prosedyrer, spesielt - plasmaferese, magneto-, baro- og diadynamisk terapi.

Ved alvorlig smertsyndrom anbefales den vanlige intravenøse eller dryppsadministrasjonen av smertestillende midler og antispasmodik.

Hvis det ikke observeres positive resultater i løpet av dagen etter begynnelsen av intensiv behandling, bør du konsultere en kirurg for en av de typer kirurgiske inngrep, inkludert:

 • endarterectomy;
 • trombembolektomii;
 • bypass bypass;
 • protetikk;
 • fasciotomi;
 • necrectomy;

Behandling av okklusjon av arteriene i underekstremiteter ved folkemessige rettsmidler

Behandling av fullstendig blokkering av blodårer skal utføres bare av en spesialist, uavhengig behandling eller behandling til folkens urtemedisin er fulle av forverring av tilstanden til arteriene og til og med tap av lemmer.

Uradradisjonelle eksponeringsmetoder er tillatt utelukkende ved gjenvinningstrinn etter konservativ behandling eller kirurgisk inngrep.

Årsaker, mekanisme for utvikling og symptomer på bein okklusjoner

I følge sykdomsforløpet er det utelukkende okklusjoner:

Akutte okklusjoner av venene i nedre ekstremiteter oppstår når venen er helt blokkert, når lumen helt overlapper. Ved akutt okklusjon utvikles akutt vaskulær insuffisiens.

Kroniske okklusjoner kjennetegnes av en delvis overlapping (innsnevring) av lumen i venen og utvikling av kronisk venøs insuffisiens. Fra graden av overlapping vil fartøyets lumen avhenge av behandlingens taktikk.

Årsaken til utviklingen av okklusjon av karene i nedre ekstremiteter er den såkalte Virchova triaden:

 1. Økt koagulabilitet eller ubalanse i koagulasjons / antikoaguleringssystemer.
 2. Senker strømmen av blod gjennom karene.
 3. Brannskaderens integritet.

Denne triaden av faktorer forårsaker utbrudd av patologisk intrapartum trombusdannelse i karene.

En av årsakene til okklusjon av benene er atherosklerose. Ulcerert aterosklerotisk plakk er grunnlaget for dannelsen av trombi.

Den andre årsaken til okklusjon av benarterien er den frittliggende intrakardiale trombus / embolus. Risikofaktorer for utvikling av okklusjoner av karene i nedre ekstremiteter er:

 • graviditet og fødsel;
 • abort;
 • kirurgiske inngrep;
 • mottak av hormonelle prevensjonsmidler;
 • onkologiske patologier;
 • traumer;
 • dårlige vaner (alkohol, røyking);
 • bruk av narkotiske stoffer;
 • vektig;
 • stillesittende livsstil;
 • lange flyreiser og overføringer i busser eller biler.

Trombi i arteriene i nedre ekstremiteter faller oftest fra venstre hjerte, hvor de dannes på ventiler eller inne i hulrommene i hjertet. Tårer av seg, kommer en slik blodpropp med arteriell blodstrøm inn i arteriene av beina, hvor det fører til okklusjon.

Blodpropp som dannes i de dype venene i bena, i 90% av tilfellene stammer i suralnyh venøse bihulene ligger dypt i leggen.

Disse bihulene selv er ikke i stand til å opprettholde sin tone, så for tømming må muskler i skaftet bli kontraktet. En slik mekanisme for fremme av venøst ​​blod kalles muskuløs venøs pumpe.

Etter langvarig immobilisering av personen eller på grunn av lav fysisk aktivitet i sinus bihulene, utløses patologisk trombose. Fra de dannede bihulene faller trombi inn i de dype venøse karene i beina, hvor de fortsetter å vokse som regel forankret like under venøse ventiler.

Videre progresjon av venøs veggskade fører til en reduksjon av elasticiteten av venene og utilstrekkelsen av deres ventiler.

Som et resultat blir de dype beinene på beina til rør som ikke er i stand til å strekke seg og forhindre reversering av blod. Prosessen med dannelse av blodpropp i overfladiske årer begynner i disse årene, men åreknuter. Når betennelsen er festet, blir åreknuter akutt tromboflebitt.

Forskjeller mellom tromboflebitt og flebotrombose

En av de viktigste forskjellene mellom tromboflebitt og flebotromoza er at flebotromboz - et brudd av åpenheten av de dype venene i de nedre ekstremiteter, og tromboflebitt - overflate.

Den andre store forskjellen mellom flebotrombose og tromboflebitt er den forskjellige sannsynligheten for å utvikle en dødelig komplikasjon - PE (lungeemboli).

Sannsynligheten for PE i flebotrombose er svært høy, mens det er praktisk talt ingen tromboflebitt.

Når konsistensen sapheno-femoral veikryss, som gir en melding overfladisk vene med dyp venetrombose overgang fra overfladisk til dype vener praktisk talt umulig.

Hvis ventiler av denne anastomosen er utilstrekkelige, kan en blodpropp fra overfladisk vene fortsette sin vekst i iliac venen. Oftest, danner dermed flytende (flytende) blodpropper av dype årer.

Symptomer på obstruksjon av blodårene i beina

Fullstendig okklusjon av arteriene i nedre ekstremiteter manifesteres av uttalt symptomatologi:

 • plutselig alvorlig smerte i lemmen ("piskeslag");
 • en følelse av kryp, kaldhet, følelsesløp i beinet;
 • blanchering av huden på den berørte lemmen;
 • svakhet i lemmen;
 • når det blir spørsmålstegn, blir det ofte åpenbart at det er symptom på den såkalte "intermitterende claudikasjonen" (limping på ett ben)
 • fravær av pulsering av arterier under okklusjonsstedet.

Delvis okklusjon av venene på beina er ledsaget av svake symptomer. Derfor har pasienter ofte ikke engang mistanke om at de har så alvorlige patologier av benårene.

Med en utpreget grad av overlapping i blodets lumen, oppstår følgende symptomer:

 • smerte i det berørte lemmet;
 • hevelse av lemmer under okklusjonsstedet;
 • rødhet eller blå søm;
 • Muskelstramming;
 • følelse av varme og tyngde i beinet;
 • Det skadede benet er større i volum sammenlignet med et sunt lem.

Akutt tromboflebitt av overfladiske vener i underdelene fortsetter med mer spesifikke symptomer, men det har minimal risiko for å utvikle PE.

Okklusjon av overfladiske vener i nedre ekstremiteter fortsetter med slike symptomer:

 • smerte i løpet av det tilstoppede fartøyet;
 • rødhet av huden over det berørte venøse karet;
 • palpasjon av en tett nakkeformasjon langs venetrombose
 • edematøst vev rundt karet.

Metoder for behandling av patologi

Behandling av beneklusjoner kan være konservativ og operativ. Formålet med medisiner er avhengig av typen av det berørte fartøyet.

Mengden medisinsk behandling for okklusjon av arteriene i nedre ekstremiteter påvirkes av alvorlighetsgraden av symptomene. Bruk av slike legemidler anbefales:

 • anestetika (promedol med dimedrol, morfin);
 • antispasmodics (No-shpy, Papaverina, Galidor);
 • antikoagulantia (heparin);
 • kardialglykosider (Korglikona, Strofantin);
 • antiarytmiske legemidler (Novokainamid).

Konservativ terapi av okklusjoner av venøse kar på bena omfatter utnevnelse av:

 • elastisk bandasje og klær i kompresjon (strømper, sokker, strømpebukser);
 • rasjonell ernæring (utelukkelse av fett, stekt, krydret og salt mat, berikende dietten med grønnsaker, frukt, vegetabilsk fett, sjøfisk og sjømat, nøtter);
 • salve venenotics (Venitan, Heparin salve, Lyoton, Troxevasin);
 • Orale venotonikk (Flebodia, Troxevasin, Aescin);
 • Preparater av vitamin P (Ascorutin, Rutozid, Troxerutin);
 • ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (diklofenak, ketanov, diklobert);
 • trombolytika og antikoagulantia (Fragmin, Klexan, Warfarin, Singular);
 • disaggregeringsmidler (aspirin);
 • systemiske enzympreparater (Wobenzym, Flogenzyme).

Ved ineffektivitet av konservativ behandling eller med stor sannsynlighet for komplikasjoner, er kirurgisk behandling indikert:

 • Med okklusjon av arterien - embobektomi (direkte, indirekte);

Ved okklusjon av venøse kar:

 • innføring av sklerosanter inn i lumen i venen;
 • endoskopisk trombektomi;
 • venectomy;
 • radiofrekvensutslettelse av vener;
 • endovenøs laser koagulasjon;
 • ligering av overfladiske vener;
 • installasjon av et cava filter.

Hovedmålet med den kirurgiske behandling av arteriell okklusjon av benene er å gjenopprette åpenheten til arterier og vener okklusjoner ben - forebygging av lungeemboli.

Okklusjon av arterier av nedre ekstremiteter. Vi kan skille tre patologiske prosesser som forårsaker okklusive lesjoner av arteriene i nedre ekstremiteter: 1) utrydde aterosklerose; 2) utslettende endarteritt (endarteriose); 3) utrydde tromboangiitt (Buerger's sykdom).

Aterosklerotisk okklusjon av arterier i nedre ekstremiteter er en lokal manifestasjon av en vanlig sykdom med morfologien til den vaskulære lesjon som er karakteristisk for denne prosessen. I litteraturen er det allment antatt at aterosklerose hovedsakelig rammer lår- og popliteale arterier, mens i utryddet endarteritt er arteriene i shin involvert i prosessen. Det er signifikante forskjeller i forståelsen av patogenesen til utslettende endarteritt og dens natur.

Obliterating endarteritt påvirkes nesten eksklusivt av unge menn fra 20 til 40 år. Aterosklerotiske endringer i blodkar observeres hos personer eldre enn 40 år. Aterosklerotisk okklusjon forekommer oftest i regionen i Hunter-kanalen. Arterilumen kan begrenses av en begrenset atheromatøs plakett, men en hyppigere type påvisbar patologi er fullstendig blokkering av arterien med dannelsen av en stigende trombus i forskjellige stadier av organisasjonen.

Etter hvert som trombosen bygger opp, blir munnene på kollaterne som forlater lårbenet, lukket og blodtilførselen til underbenet og foten forverres.

Spredningen av okklusalprosessen i distal retning med lukking av lumen av poplitealarterien fører til endrene i extremiteten.

Tilstedeværelsen av et gratis segment av poplitealarterien i aterosklerose observeres i 60% av tilfellene, med utrydding av endarteritt-r mye mindre ofte.

En hyppig variant av patologien er dannelsen av aterosklerotiske plakk ved munnen av den dype lårarterien, som forblir fri i distal retning og representerer hovedkilden til blodtilførsel til skinne og fot.

Hovedsymptomet i okklusjonen av arteriene i nedre lemmer Intermittent claudication, som er begrenset til fot og underben. Avhengig av graden av kompensasjon, kan angrep av intermitterende claudikasjon observeres gjennom forskjellige avstander (fra 20-30 til 500-1000 m). Ofte er utseendet på intermitterende claudikasjon foran en periode med ubestemt smerte i fot og skinne, parestesi..

De fleste pasienter ser økt chilliness av føttene, rask tretthet, ofte kramper. Forekomsten av smerte i hvile, nattlige smerter indikerer en skarp iskemi av de distale delene av lemmen og er et truende tegn.

Forløpet av å utrydde aterosklerose er progressiv. Sykdommen fører ofte til gangren av foten og amputasjonen. Ved utslettende endarteritt observeres ofte langsiktige tilbakemeldinger.

Det er akseptert å skille tre stadier i utviklingen av utryddet endarteritt: I-spastisk stadium, II-trinn av organiske endringer i kar og III-nekrotisk stadium..

Diagnose av tromboobliterative lesjoner av karene i nedre ekstremiteter det er lett å etablere på grunnlag av karakteristiske klager og ved å bestemme puls på arteriene i underbenet. Pulsasjonen av den bakre tibialarterien, baksiden av foten og poplitealarterien er enten sterkt svekket eller fraværende. Det bør huskes at i 5% av friske personer er puls på fotens arterier ikke bestemt.

Opptak av oscillogrammet på forskjellige nivåer av lemmen bidrar til å avklare lokaliseringen av okklusjon.

Den viktigste metoden som spesifiserer naturen for okklusjonsprosessen, dens omfang og følgelig indikasjoner på kirurgi, er arteriografi. Det skal gjøres ved å punktere lårarterien på nivået av ligamentlig ligament med introduksjonen av 20 ml 50% kontrastmedium. Basert på kliniske og arteriografiske data er det ikke alltid mulig å skille ut utryddende aterosklerose fra endarteritt. Til fordel for sistnevnte, taler pasientens unge alder, indikasjonen av frostbit eller avkjøling av beina, lokaliseringen av lesjonen på nivået av skinnens arterier, med utjevning av dem til distale seksjoner.

Obliterende endarteritt i første fase bør differensieres med flade føtter, erytromelalgi, vaskulær termoneurose.

behandling. Konservativ behandling av utrydding av aterosklerose og endarteritt bør være rettet mot å eliminere faktorene som bidrar til spasmer av blodkar (kjøling, overarbeid, etc.).

Røyking av tobakk bør være forbudt. Pasienter bør bruke myke varme sko, observere føttens hygiene. Kompleks behandling av utslettende atherosklerose inkluderer stoffer som har til formål å eliminere vasospasme, fjerne smertesyndrom, stimulere sikkerhetssirkulasjon. Påfør lipotropics (kolin, metionin lipokain *), vitamin C, B1, B6, B12, og nikotinsyre, jodpreparater, vasodilatorer (pahikarpin, atsetyalholin, papaverin), antispasmodiske medikamenter og ganglioblokiruyuschie.

Positive resultater ble observert i behandlingen med legemidler som angiotropin, padutin, prikol i kombinasjon med langvarig antiochulant terapi.

Ved alvorlig smertsyndrom anbefales intraarteriell administrering av 10 ml 1% novokainløsning med 1 ml 1% morfinoppløsning. Bredt brukt Novocaine lumbal blokkering av AV Vishnevsky i kombinasjon med oljebalsamiske dressinger, ulike termiske og fysioterapi prosedyrer. Av stor betydning er fysisk trening og dosert fysisk trening, som er en god metode for trening av collaterals.

Ved behandling av obliterating endarteritis også anvendes forskjellige vasodilatorer, fysioterapi og termiske behandlinger, vitaminer, medikamenter brom, intravenøs infusjon av saltløsning / metode Vishnevsky, intra-arteriell infusjonstider på personlige legemidler. Ved komplisert behandling i de tidlige stadiene av utryddet endarteritt kan vedvarende remisjon eller kur oppnås. Koldbrann og krever amputasjon av hennes progresjon, som i de fleste tilfeller gjøres best i nedre tredjedel av låret, der vilkårene for bedre sårtilheling. For å bestemme nivået på amputasjon, bør man gjøre arteriografi.

Restorative operasjoner er indikert for segmentale okklusjoner langs lårarterien med retensjon av patella av poplitealarterien og dens grener. De følgende varianter av operasjoner: femoropoplitiale bypass-transplantasjon, endarterioektomiya fra den femorale arterien med pålegg om side "plastre" for å ekspandere hulrommet i lårarterie, og reseksjon med proteser. De syntetiske plast proteser, men de beste resultater oppnås ved anvendelse av en stor shunt autovenous popliteal femoral vene kan brukes som shuntov- og "flekker".

I den postoperative perioden bør behandling av medisiner utføres, særlig langvarig antikoagulant terapi.

I de tidlige spastiske stadiene av sykdommen, vises lumbal sympathectomy eller periarterial sympathectomy ifølge Lerish.

Håndbok for klinisk kirurgi, redigert av V.A. Sakharov

Les Mer Om Fartøyene