Hva er akutt koronarsyndrom?

Den plutselige kraftig forverring i den menneskelige tilstand, preget av sterke smerter i retrosternale plass, følelsen av mangel på luft, svakhet og svetting, tvinger andre er alvorlig bekymret og kaller det medisinske teamet.

Ankommer utfordringen gruppen den pasient, noe som gjør det EKG og dens resultater har sykehusinnleggelse, plassere samtidig meget forsiktig og "vag" diagnose - akutt koronarsyndrom.

Hvorfor bruker leger en så vag formulering når det kommer til en svært alvorlig forverring av staten?

To i ett

Diagnostisering av akutt koronarsyndrom, eksperter foreslår en av varianter av utviklingen av hendelser - et angrep av ustabil angina eller hjerteinfarkt, siden de inngår i begrepet ACS.

Finn ut nøyaktig hva som egentlig skjer med pasienten, på scenen i krise er ikke mulig: skillet mellom de to sykdommer krever ikke bare EKG, men også utføre en rekke laboratoriestudier og maskinvare som er utført på et sykehus.

Videre har både akutt myokardinfarkt og ustabil angina, samlet under en enkelt tittel, som utgjør en stor fare for livet for pasienter enn, for eksempel, kronisk ischemisk hjertesykdom.

I motsetning til dette, kronisk hjertesykdom, som kan være lang nok til å flyte uten alvorlige komplikasjoner og lett forankret mottak nitroglyserin tabletter, utvikler akutt koronarsyndrom i løpet av få minutter eller timer, med en høy sannsynlighet for dødelig utgang - omfattende koronar død eller myokardialt infarkt.

Tilnærminger til behandling av ustabil angina og hjerteinfarkt er også forskjellig: i det første tilfellet, er innsatsen til ekspertene laget for å fjerne lommer av iskemi, og den andre hovedformålet med terapeutiske tiltak blir stadig tynnere blodpropp tilstoppede kranskarene og forårsake nekrose (nekrose) infarkt-området.

Hva skjer med ACS

Hovedårsaken til utviklingen av akutt koronarsyndrom er en lang og forsømt aterosklerose av karene.

I fasen av forverring av aterosklerose mister plakkens stabilitet, det er også mulig at integriteten til dekselet er kompromittert. Det er også betennelse i det berørte karet på stedet for trombusfestet eller hindringen av lumen.

Trombe okklusjon av karet (aterotrombose) og sirkulasjonsforstyrrelser som oppstår ved akutt aterosklerotisk sykdom, øker belastningen på myokard, som kan danne deri skade (områder av ischemi eller nekrose).

Iskskap (delvis blødning) av myokardiet er et tegn på ustabil angina, og vevnekrose angir et utviklende hjerteinfarkt.

Diagnostisere og skille disse betingelser ved bruk av EKG og blod biokjemiske studier nekrose markører, men en slik diagnose kan være bare delvis mulig, hvis det ikke er sykehuslaboratoriet utstyr for deteksjon av markører.

Hva vil EKG si?

Klassifisering av akutt koronarsyndrom gjøres vanligvis i samsvar med endringer i EKG.

Det finnes to typer ACS, med fokus på hvilken spesialisten bestemmer type hjerteskade og innholdet i de viktigste behandlingsmåtene:

 • ACS med løft av tannen ST;
 • ACS uten ST segmenthøyde.

Hva betyr denne klassifiseringen?

Elevasjon ST, særlig hvis det er ledsaget av smerte bak brystbenet og blokkeringen av venstre grenblokk, - et tegn på utviklet akutt hjerteinfarkt som krever umiddelbar trombolizisnoy av behandlingen, og i noen tilfeller - angioplastisk kirurgi.

Akutt koronarsyndrom uten elevasjon, ledsaget av endringer i T-bølgen, den nevnte del av myokardiskemi - dvs. angrepet av ustabil angina, som ikke krever tilførsel av trombolytika.

Imidlertid melkoochagovyj eller utført hjerteinfarkt kan også forekomme uten å løfte ST-segmentet, og derfor mer nøyaktig diagnose krever laboratorieanalyse av blod fra pasienter for å identifisere markører for nekrose (nekrose) av vev infarkt.

Førstehjelp

Akutt koronarsyndrom - en tilstand der nødhjelp og rettidig sykehus bli kritisk, både som ustabil angina og hjerteinfarkt er like farlig for livet av pasienter.

Så når det er klager om smerte bak brystbenet (de kan brenne, prikke, trykke), svette, følelser av frykt, må du gjøre følgende:

 • Tilbyr pasienten å ligge ned, unbuttoning kragen av klær;
 • Gi tabletten nitroglyserin;
 • Etter noen minutter, gi en ny tablett.

Du har bare to forsøk på å angripe lettelse: hvis etter to eller tre minutter etter resorpsjon av tablettene pasientens tilstand ikke er bedre - Kontakt umiddelbart lege eller team av "ambulanse".

En slik enkel hjemme diagnostikk vil bidra til å spare dyrebar tid og forbedre en persons sjanser for et gunstig utfall.

Enn å behandle?

Behandling av akutt koronarsyndrom involverer ikke noen hjemmemetoder og utføres bare i et spesialisert sykehus.

Pasienter er sterkt innlagt på sykehuset og utnevner de to neste tre dagene en streng sengestue og en diett som består av lette måltider og drikker uten salt.

Eksperter overvåker kontinuerlig EKG og blodtrykk, og overvåker også hyppigheten og overflaten av urinering av pasienter.

Terapi i begynnelsen har flere mål:

 • Behandling av iskemi;
 • Restaurering av blodstrøm i koronarbeinene;
 • Forebygging av komplikasjoner og forverring av pasientens tilstand.

Den antiischemiske virkning oppnås ved spesialister beta-blokkere - gruppe av legemidler som hemmer utvidelsen av det nekrotiske sone i myokardinfarkt, og gjenoppretting av blodstrømmen i iskemiske områder med ustabil angina angrep.

Utnevnelsen av disse midlene bidrar også til å unngå en av de farligste komplikasjonene - blødninger i hjernen.

De tidligere angitte betablokkere, jo mer sannsynlig er et positivt resultat, som ender akutt koronarsyndrom: deres anvendelse hindrer risikoen for ventrikulær fibrillering, hjertemuskelen brudd, minsker antall dødsfall fra hjerteinfarkt pasienter.

Hvis den beta-adrenerge blokkaden tolereres dårlig, eller hvis det er kontraindikasjoner for dem, justeres behandlingsregime.

Disse medisinske spesialistene finner en erstatning - kalsiumantagonister diltiazemovogo eller dihydiperidinovogo-serien.

Det neste stadiet av behandling av sykdommer som kommer inn i akutt koronarsyndrom, består i gjenoppretting av blodsirkulasjon i de skadede områdene av koronarbeholdere og myokardium.

Spesialister bruker til dette formål både konservativ og operativ terapi:

 • Blodklump lysis og blodplate teller reduseres;
 • Ballong angioplastikk;
 • Aortokoronær bypass på akutte indikasjoner.

Det er vanskelig å overvurdere betydningen og virkningen trombolizisnoy og antiblodplateterapi ved behandling av ACS: rettidig igangsatte tiltak for kondensering av blodpropper og blod kan raskt gjenopprette blodstrømmen i de angrepne kar og også opprettholde pumpingen funksjon av den venstre ventrikkel.

Disse tiltakene reduserer risikoen for død av pasienter med hjerte- eller vaskulær ulykke med omtrent halvparten. Forbedre vevets evne til selvreparasjon, sannsynligheten for å utvikle hjertesvikt og aneurysmer.

Trombolytisk behandling har imidlertid begge sine egne indikasjoner og kontraindikasjoner.

Formålet med trombolyse-legemidler er vist når:

Før du tar medisiner, kontakt lege.

 • Uttrykt brystsmerter, som varer mer enn en halv time og ikke stopper nitroglyserin;
 • Forhøyelse av ST-segmentet i flere ledninger registrert på EKG i løpet av de første seks timene etter smertestart;
 • En komplett blokkering av venstre ben av bunten Guiss, som utviklet seg i løpet av de samme seks timene;
 • Fravær av kontraindikasjoner.

Kontraindikasjoner for behandling med trombolytika er:

 • Høy arteriell hypertensjon;
 • Utsatt i de to foregående ukene, blødninger og traumer - spesielt craniocerebral;
 • Dissiperende aneurysm eller perikarditt;
 • Intoleranse mot narkotika.

Antiplatelet terapi, som er neste behandlingsstadium, er basert på utnevnelse av kurs av aspirin og klopidogrel. Disse legemidlene foreskrives så tidlig som mulig - aspirin anbefales å bli tilbudt til pasienter i nødstilfellet.

Klopidogrel er et obligatorisk midler og i forberedelse til bypass kirurgi eller stenting skadet fartøy: han begynner å ta en måned før planlagt operasjon, samt fortsette å ønske velkommen, og etter det.

Etter utslipp

Hvis diagnosen og behandlingen var komplett og rettidig, blir pasientene gradvis bedre og blir deretter utladet til hjemmepleie og ambulant tilsyn av en kardiolog.

Hjemmebehandling innebærer et strengt diett, med sikte på å bremse den aterosklerotiske prosessen i karene, og gi opp skadelige vaner. Fysisk og følelsesmessig stress bør være strengt regulert og kontrollert av helsetilstanden til pasienter: en rolig tur, sakte ned og opp en trapp, enkle lekser og gunstige psykologiske klimaet vil bidra til å bevare ytelse og årvåkenhet.

Medikamenter foreskrevet av legen i vedlikeholdsdosen (aspirin, betablokkere, klopidogrel, nitroglyserin) i alle fall er det umulig å avbryte: deres mottak blir liv. Det er nødvendig å følge strenge og foreskrevne doser, uten å redusere eller øke dem etter eget skjønn.

Akutt koronarsyndrom: symptomer og behandling

Akutt koronarsyndrom - de viktigste symptomene:

 • kvalme
 • Mangel på luft
 • oppkast
 • Brystsmerter
 • besvimelse
 • Forvirring av bevissthet
 • Spredningen av smerte til andre områder
 • Blek hud
 • Kaldsvette
 • Blodtrykkssvingninger
 • spenning
 • Frykt for døden

Akutt koronarsyndrom er en patologisk prosess hvor den naturlige blodtilførselen til myokardiet er ødelagt eller helt opphørt gjennom koronararteriene. I dette tilfellet strømmer oksygen ikke til hjertemuskelen på et bestemt sted, noe som kan føre ikke bare til et hjerteinfarkt, men også til et dødelig utfall.

Uttrykket "OCS" brukes av klinikere til å referere til visse plager i hjertet, inkludert hjerteinfarkt og ustabil angina. Dette skyldes det faktum at etiologien til disse sykdommene er koronarinsuffisiensyndrom. I denne tilstanden trenger pasienten legehjelp. I dette tilfellet snakker vi ikke bare om utvikling av komplikasjoner, men også av høy risiko for død.

etiologi

Hovedårsaken til utviklingen av akutt koronarsyndrom er nederlaget for aterosklerose i koronararteriene.

I tillegg er det slike mulige faktorer for utviklingen av denne prosessen:

 • alvorlig stress, nervebelastning;
 • spasmer av blodkar;
 • innsnevring av fartøyets lumen;
 • mekanisk skade på kroppen;
 • komplikasjoner etter operasjonen;
 • emboli av kranspulsårene;
 • betennelse i koronararterien;
 • medfødte patologier av kardiovaskulærsystemet.

Separat er det faktorer som er predisponerende for utviklingen av dette syndromet:

 • overvekt, fedme;
 • røyking, narkotikabruk;
 • nesten fullstendig fravær av fysisk aktivitet;
 • Krenkelse av balansen av fett i blodet;
 • alkoholisme;
 • genetisk predisposisjon til kardiovaskulære patologier;
 • økt blodkoagulasjon
 • hyppig stress, konstant nervøsitet;
 • høyt blodtrykk;
 • diabetes mellitus;
 • tar visse medisiner som fører til en reduksjon av trykket i kranspulsårene (koronarstjellsyndrom).

ACS er et av de farligste forholdene for en persons liv. I dette tilfellet er ikke bare akutt medisinsk behandling nødvendig, men også akutt gjenopplivning. Den minste forsinkelse eller feil handling av førstehjelp kan føre til et dødelig utfall.

patogenesen

På grunn av trombose av koronarbeinene, som fremkalles av en bestemt etiologisk faktor, begynner de biologisk aktive substansene - tromboxan, histamin, tromboglobulin - å bli frigjort fra blodplater. Disse forbindelsene har en vasokonstriktiv effekt, noe som fører til en forverring eller fullstendig opphør av blodtilførselen til myokardiet. Denne patologiske prosessen kan forverres av adrenalin og kalsiumelektrolytter. Samtidig er anti-koaguleringssystemet blokkert, noe som fører til produksjon av enzymer som ødelegger celler i nekrosisonen. Hvis ikke utviklingen av den patologiske prosessen på dette stadiet stoppes, blir det berørte vevet omdannet til et arr, som ikke vil delta i sammentrekningen av hjertet.

Mekanismer for utvikling av akutt koronarsyndrom vil avhenge av graden av overlapning med en trombose eller plakk av koronararterien. Det er slike stadier:

 • med delvis reduksjon av blodtilførselen kan det være sporadiske angina pectorisangrep;
 • med fullstendig overlapping er det områder av dystrofi som senere blir nekrose, som fører til hjerteinfarkt;
 • plutselige patologiske endringer - fører til ventrikulær fibrillasjon og som følge av klinisk død.

Det skal også forstås at en høy risiko for død er tilstede i et hvilket som helst stadium av utviklingen av ACS.

klassifisering

Basert på gjeldende klassifisering, er disse kliniske former for ACS preget:

 • akutt koronarsyndrom med ST-segmenthøyde - pasienten har typisk iskemisk smerte i brystet, reperfusjonsbehandling er obligatorisk;
 • akutt koronarsyndrom uten ST-segmenthøyde - typisk for iskemiske sykdomsendringer, angina pectorisangrep. Trombolyse er ikke nødvendig;
 • hjerteinfarkt, diagnostisert ved endringer i enzymer;
 • ustabil angina.

Skjemaer med akutt koronarsyndrom brukes kun i diagnostiseringen.

symptomatologi

Det første og mest karakteristiske tegn på sykdommen er akutt smerte i brystet. Smertsyndrom kan ha en paroksysmal karakter, for å gi i skulderen eller armen. Med angina, vil smerte av natur være sammenstrengende eller brennende og kort i tide. Med myokardinfarkt kan intensiteten i manifestasjonen av dette symptomet føre til smertefull sjokk, derfor er det nødvendig med umiddelbar innlegging av sykehus.

I tillegg kan det kliniske bildet fremvise slike symptomer:

 • kald svette;
 • ustabilt blodtrykk;
 • opphisset tilstand;
 • forvirring av bevissthet;
 • panikk frykt for døden;
 • besvimelse;
 • skinn av huden;
 • pasienten føler seg mangel på oksygen.

I noen tilfeller kan symptomatologien suppleres med kvalme og oppkast.

I et slikt klinisk bilde må pasienten raskt gi førstehjelp og ringe til akuttmedisinsk behandling. I intet tilfelle bør pasienten være alene, spesielt hvis det er kvalme med oppkast og bevissthetstap.

diagnostikk

Hovedmetoden for å diagnostisere akutt koronarsyndrom er elektrokardiografi, som må gjøres så snart som mulig fra starten av et smerteangrep.

Et komplett diagnostisk program utføres først etter at det har vært mulig å stabilisere pasientens tilstand. Sørg for å varsle legen om hvilke medisiner som ble gitt til pasienten som første medisinske hjelpemiddel.

Standardprogrammet for laboratorieinstrumentundersøkelser inkluderer følgende:

 • generell analyse av blod og urin;
 • biokjemisk blodprøve - nivået av kolesterol, sukker og triglyserider er bestemt;
 • koagulogram - for å bestemme nivået av koagulering av blod;
 • EKG - en obligatorisk metode for instrumentell diagnostikk i ACS;
 • ekkokardiografi;
 • Koronarangiografi - for å bestemme plasseringen og graden av innsnevring av koronararterien.

behandling

Behandlingsprogrammet for pasienter med akutt koronarsyndrom er valgt individuelt, avhengig av alvorlighetsgraden av den patologiske prosessen, er sykehusinnleggelse og strenge sengestøtter obligatoriske.

Tilstanden til pasienten kan kreve nødhjelp, som er som følger:

 • gi pasienten full fred og tilgang til frisk luft;
 • sett en tablett av nitroglyserin under tungen;
 • ring en ambulanse, rapportering symptomer.

Behandling av akutt koronarsyndrom på et sykehus kan inkludere slike terapeutiske tiltak:

 • innånding med oksygen;
 • innføring av medisiner.

Innenfor rammen av medisinering kan en lege foreskrive slike legemidler:

 • narkotiske eller ikke-narkotiske analgetika;
 • anti-ischemisk;
 • beta-blokkere;
 • kalsiumantagonister;
 • nitrater;
 • Antiplatemidler;
 • statiner;
 • fibrinolytika.

I noen tilfeller er konservativ behandling utilstrekkelig eller ikke i det hele tatt hensiktsmessig. I slike tilfeller utføres følgende operasjon:

 • stentning av kranspulsårene - et spesielt kateter utføres til innsnevringsstedet, hvoretter et lumen ekspanderer ved hjelp av en spesiell ballong, og en stent settes inn i innsnevringsstedet;
 • aortokoronary shunting - de berørte områdene av kranspulsårene erstattes av shunts.

Slike medisinske tiltak gjør det mulig å forhindre utvikling av hjerteinfarkt fra ACS.

I tillegg må pasienten følge generelle anbefalinger:

 • Strenge sengestil til stabil forbedring;
 • fullstendig utelukkelse av stress, sterk følelsesmessig opplevelse, nervøs spenning;
 • utelukkelse av fysisk aktivitet
 • Når tilstanden forbedrer, går det daglig i frisk luft;
 • Utelukkelsen fra kosten av fett, akutt, for salt og annen tung mat;
 • fullstendig utelukkelse av alkoholholdige drikker og røyking.

Det bør forstås at akutt koronarsyndrom, hvis anbefalinger fra en lege ikke blir observert, kan føre til alvorlige komplikasjoner når som helst, og risikoen for dødelig utfall med tilbakefall er alltid bevart.

Separat bør vi markere diettterapi i ACS, noe som innebærer følgende:

 • Begrensning i forbruket av produkter av animalsk opprinnelse;
 • mengden salt bør være begrenset til 6 gram per dag;
 • Utelukkelse av for krydret, smaksatt retter.

Det bør bemerkes at overholdelse av denne dietten skal være konstant, både i behandlingsperioden og som et forebyggende tiltak.

Mulige komplikasjoner

Syndromet med akutt koronarinsuffisiens kan føre til følgende:

 • Krenkelse av hjerterytmen i noen form;
 • utvikling av akutt hjertesvikt, som kan føre til døden;
 • betennelse i perikardiet;
 • aorta aneurisme.

Det skal også forstås at selv med tidlige medisinske tiltak er det stor risiko for å utvikle de ovennevnte komplikasjonene. Derfor bør en slik pasient undersøkes systematisk av en kardiolog og følg nøye alle hans anbefalinger.

forebygging

Forhindre at utviklingen av kardiovaskulær sykdom kan være, hvis du i praksis følger slike anbefalinger fra leger:

 • fullstendig nektet å røyke, moderat forbruk av alkoholholdige drikker;
 • riktig ernæring;
 • moderat fysisk aktivitet
 • daglig går i frisk luft;
 • utelukkelse av psykologiske belastninger;
 • blodtrykk overvåking;
 • kontroll av kolesterolnivået i blodet.

I tillegg bør vi ikke glemme viktigheten av forebyggende undersøkelse av spesialiserte medisinske spesialister, overholdelse av all doktors anbefalinger om forebygging av sykdommer som kan føre til syndromet av akutt kransvansker.

Ved å bruke et minimum av anbefalinger i praksis, vil det bidra til å forhindre utvikling av komplikasjoner som er provosert av akutt koronarsyndrom.

Hvis du tror at du har det Akutt koronarsyndrom og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan leger hjelpe deg: en kardiolog, en terapeut.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Dødsfallet til hjertemuskelen, som fører til dannelse av kranskärlstrombose, kalles hjerteinfarkt. Denne prosessen fører til at blodsirkulasjonen til dette nettstedet er forstyrret. Myokardinfarkt er hovedsakelig dødelig, ettersom hovedkardiale arterien er okkludert. Hvis de første tegnene ikke treffer passende tiltak for å innlegge pasienten på sykehus, er det dødelige utfallet garantert i 99,9%.

Vegetosovaskulær dystoni (VSD) er en sykdom som involverer hele kroppen i den patologiske prosessen. Den vanligste negative effekten fra det autonome nervesystemet er perifere nerver, så vel som kardiovaskulærsystemet. For å behandle sykdom er det nødvendig uten feil, siden det i forsømt form vil det få alvorlige konsekvenser for alle organer. I tillegg vil medisinsk hjelp hjelpe pasienten til å kvitte seg med ubehagelige manifestasjoner av sykdommen. I den internasjonale klassifiseringen av sykdommer ICD-10 har VSD koden G24.

Forløpende iskemisk angrep (TIA) - utilstrekkelig hjernesirkulasjon på grunn av vaskulære lidelser, hjertesykdommer og senking av arterielt trykk. Mer vanlig hos personer med osteokondrose i livmoderhalsen, hjerte- og vaskulær patologi. Egenheten ved et forbigående oppstått iskemisk angrep er den fullstendige restaureringen av alle fallte funksjoner innen 24 timer.

lunge pneumothorax - en farlig patologi, hvor luften trenger inn i fysiologisk hvor det ikke skal være - i pleurahulen. Denne tilstanden er stadig mer vanlig i dag. Skadelidte skal begynne å yte beredskap så snart som mulig, siden pneumothorax kan føre til død.

Brudd på en brokk - virker som den hyppigste og farligste komplikasjonen, som kan utvikles under dannelsen av en hernial sac av lokalisering. Patologi utvikler seg uansett alderskategori av en person. Hovedfaktoren som fører til klemming er en økning i intra-abdominal trykk eller en plutselig løfting av vekter. Dette kan imidlertid også bidra til et stort antall andre patologiske og fysiologiske kilder.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Akutt koronarsyndrom: årsaker, risikofaktorer, behandling, kronisk form for insuffisiens

definisjon akutt koronarsyndrom (ACS) kombinerer skiltene som er karakteristiske for en skarp forverring stabil form for koronar hjertesykdom. Faktisk ACS Det kan ikke kalles en diagnose, det er bare et sett med manifestasjoner (symptomer), karakteristisk for både mønsteret av myokardinfarkt og ustabil angina.

Legene bruker begrepet akutt koronarsyndrom for en omtrentlig vurdering av pasientens tilstand og tilstrekkelig omsorg selv før den endelige diagnosen er etablert.

Anatomi av myokardialt blodforsyningssystem

Blod, beriket med oksygen, kommer til myokard (hjertemuskulatur) langs arteriene som ligger i form av en krone på overflaten, og venøs, med høyt innhold av karbondioksid og metabolske produkter, viderekobles gjennom venene. Det er på grunn av likheten med det kongelige attributtet, hjertekronens hjertekarre ble kalt "koronar" i den russiske versjonen, og på latin akseptert i medisin - nemlig "koronar" (fra "corona" - kronen). Den store Leonardo da Vinci laget de første anatomiske skissene av menneskelige organer, han oppfant noen så poetiske navn.

Fra teksten går vi til utilitarske sammenligninger, slik at kompliserte ting blir enklere og mer forståelige. Så, veggen til noen arterie har en slags standard på strukturen, som er kjent for alle som har en vannslange med fletning. Utenfor - et tett lag av bindevev, da - den muskulære delen, det er i stand til å kontrakt og slappe av, skape en pulsbølge og hjelpe blodstrømmen. Deretter - det indre skallet, det fineste og perfekt glatt intima, eller endotelet, forbedrer blodstrømmen ved å redusere friksjonen. Det er hos henne at problemene hos de fleste "hjerte" pasienter er forbundet. Koronar hjertesykdom, i anatomisk forstand, begynner med skade på det indre skallet koronararterier.

I strid med utvekslingen lipider, på grensen til muskellaget og intima Kolesterol kan akkumulere og danne konglomerater - mykt kolesterolplakk. Endotelet over dem stiger og tynner, til slutt bryter et tynt lag av celler og en høyde oppstår inne i arterien.

Strømmen av blodet gir lokale hvirvler og bremser ned, og skaper forhold for nye forekomster og tap av uoppløselige kalsiumsalter - deres forkalkning. Disse "voksne" plakkene, med ujevne og harde forkalkninger, er allerede svært farlige: de kan sår, ødelegge muskellaget av arteriene; Trombotiske masser blir avsatt på dem, og reduserer lumen til den overlapper helt. Som et resultat, iskemi, stenokardi, infarkt, Det er i denne rekkefølgen at hendelser utvikles.

Årsaker til utviklingen av ACS

Utviklingsmekanismer (patogenesen) er det samme for alle iskemisk, det vil si assosiert med mangel på oksygen, hjertesykdom, inkludert akutt koronarsyndrom. Årsaker som krenker normal bevegelse av blod på arteriene, bare to: endring i tone i arteriene og nedgang i deres lumen.

1. Spasm i vaskulærveggen kan komme fra økte utslipp adrenalin, for eksempel i en stressende situasjon. Uttrykket "hjerte kontraheres i brystet" beskriver nøyaktig tilstanden til en person med et kortvarig angrep av iskemi. Kortsiktig oksygenmangel er lett er kompensert: økt hjertefrekvens (hjertefrekvens), økning av blodstrømmen, økning av oksygeninngangen, trivsel og humør blir enda bedre.

Folk som er opptatt av ekstremsport og rekreasjon, får stadig korte adrenaline "angrep" på hjertet og de hyggelige følelsene som er forbundet med dem - gledelig spenning, energi-strømning. Fysiologisk bonus av noen, selv små belastninger - en reduksjon i følsomheten av koronarfartøyene å spasme, og derfor, forebygging av iskemi.

Hvis den stressende situasjonen er langvarig (tiden varierer avhengig av "treningen" i hjertet), kommer den dekompensasjonsfase. Muskelceller forbruker nødsenergi, hjertet begynner å slå langsommere og svakere, karbondioksid akkumulerer og senker tonen i arteriene, blodstrømmen i kranspulsårene bremser ned. Tilsvarende er metabolismen i hjertemuskelen brutt, noe av det kan bli død (nekrose). Fokus på nekrose av hjertets muskelvegg kalles hjerteinfarkt.

2. Redusere lumen i koronararteriene er forbundet med enten forstyrrelser i den normale tilstanden til deres indre membran eller med blodpropp overlappende med en trombose (blodpropp, aterosklerotisk plakk). Frekvensen av problemet avhenger av risikofaktorer, med langvarig eksponering som fører til metabolske forstyrrelser og dannelse av blodpropper.

hoved~~POS=TRUNC ekstern faktorer:

 • Røyking er en generell forgiftning, et brudd på cellene i det indre laget av arteriene, en økt risiko for blodpropper;
 • Ubalansert ernæring - økte lipidnivåer i blodet; Utilstrekkelig inntak av proteiner for kroppen; endring i balansen mellom vitaminer og sporstoffer; forstyrrelse av utveksling likevekt;
 • Lav fysisk aktivitet er et "uutdannet" hjerte, en reduksjon i kraften av sammentrekninger av hjertet, venøs trening, forringelse av oksygenforsyning til vev, akkumulering av karbondioksid i dem;
 • Understreker - stadig økt adrenalinbakgrunn, langvarig arteriell spasme.

Enig, navnet "ekstern" er ikke tilfeldig, nivået kan senkes eller økes av personen selv, bare ved å endre livsstil, vaner og følelsesmessig holdning til det som skjer.

Etter hvert som tiden går, akkumuleres den kvantitative effekten av risiko, forvandles til kvalitative endringer - sykdommer som allerede er relatert til interne risikofaktorer akutt koronar insuffisiens:

 1. arvelighet - Egenskaper av strukturen i blodårene, metaboliske prosesser overføres også fra foreldrene, men som relative risikofaktorer. Det vil si at de både kan forverre og redusere betydelig, unngå eksterne faktorer.
 2. Cen kraftig økning i lipider i blodet og aterosklerose - forekomster i arteriene i form av aterosklerotiske plakk med innsnevring av lumen, myokardisk iskemi.
 3. Oher fett - økning i fartøyets totale lengde, økt stress på hjertet, fortykning av muskelvegget (hypertrofi av myokardiet).
 4. Enrterialnaya hypertensjon - Stabilt høye tall for arterielt trykk, endringer i arteriene av arterier (skleroserende) med nedsatt elastisitet, stagnasjon - ødem
 5. Cdiabetes mellitus - øker blodets viskositet og risikoen for blodpropp, endringer i arterioler (minste arterielle kar) fører til iskemi av organer, inkludert myokard.

kombinasjon Flere faktorer øker sannsynligheten for at blodproppene overlapper hjertens egne arterier. Konsekvensen av utviklingen av hendelser under dette scenariet vil være plutselig koronar død, den andre i frekvens (etter hjerteinfarkt) utfallet av akutt koronarsyndrom.

Kliniske former for ACS og graden av risiko for pasienten

De grunnleggende former for ACS er to:

 • Ustabil angina - Brystsmerter, karakteristisk for hjerteinfarkt, som dukket opp for første gang eller allerede gjentatte ganger, umiddelbart etter fysisk eller følelsesmessig stress, eller i rolige omgivelser.
 • Myokardinfarkt - Nekrose av hjertets muskelvegg. Avhengig av lesjonens område, småfokal (microinfarction) og omfattende, ved lokalisering - i henhold til de aksepterte navnene til hjertets vegger - anterior, lateral, posterior-diafragmatisk og interventrikulær septum. De viktigste komplikasjonene, livstruende, er dødelige forstyrrelser av rytmen og rupturen av hjertevegget.

klassifisering er viktig både for å vurdere alvorlighetsgraden av tilstanden og for å analysere risikoen for plutselig koronar død (forekommer ikke mer enn 6 timer etter angrepet).

Høy risiko

Tilstedeværelse av minst ett av tegnene:

 1. Et slag i angina i mer enn 20 minutter og fram til i dag;
 2. Ødem i lungene (pusteproblemer, boblende pust, rosa skummende sputum, tvunget sitteposisjon);
 3. På EKG: en reduksjon eller økning av ST-segmentet mer enn 1 mm over isolinet;
 4. Angina med senking av trykk i arteriene;
 5. Laboratorium: Virage nivå av markører av myokardisk nekrose.

Gjennomsnittlig risiko

Uoverensstemmelsen med høyrisikoelementer, eller tilstedeværelsen av en av de nevnte funksjonene:

 1. Angina pectoris mindre enn 20 minutter, stoppet ved bruk av nitroglyserin;
 2. Rustfrekvens mindre enn 20 min, stoppet etter å ha tatt nitroglyserin;
 3. Nocturnal anfall av brystsmerter;
 4. Alvorlig angina pectoris, oppstod først i løpet av de siste 14 dagene;
 5. Alder er over 65 år;
 6. På EKG: de dynamiske endringene av T-bølgen til normen, Q-tennene mer enn 3 mm, nedgangen av ST-segmentet i hvilemodus (i flere ledninger).

Lav risiko

i uoverensstemmelse med kriteriene for høy og middels risiko:

 1. Hyppigere og alvorligere enn vanlig, anfall
 2. Nedenfor er nivået av fysisk stress som forårsaker angrepet;
 3. For første gang var det angina, fra 14 dager til 2 måneder;
 4. På EKG: normal kurve i henhold til alder, eller ingen nye endringer i forhold til tidligere oppnådde data.

Hvordan manifesterer man akutt koronarsyndrom?

hoved~~POS=TRUNC symptomer akutt koronar insuffisiens er få og er karakteristisk for for hver form for ACS.

 • Det første og viktigste tegnet er en sterk, konstant smerte bak brystbenet, sammenbrudd, brennende eller klemme karakter. Varigheten av angrepet kan variere fra en halv time til flere timer, men det er tilfeller der pasientene lider smerte som varer mer enn 24 timer. Mange klager over bestråling (utfører smertefulle impulser langs lokale nerveender) i øvre venstre del av kroppen - scapula, arm og hånd (område av pekefingeren), nakke og underkjeven. Med hjerteinfarkt med lokalisering i den bakre diafragmatiske veggen i hjertet, kan smertefulle opplevelser kun konsentreres i ribbenhjørnet, ved krysset mellom ribbenene med brystbenet.
 • Smerten begynner enten umiddelbart etter trening, eller mot en bakgrunn av fullstendig hvile - om natten eller tidlig om morgenen, når en person fortsatt er i sengen.
 • Reaksjonen av nervesystemet til transcendental stress: Staten er agitert og ekstremt rastløs. Karakteristisk for en panikkfrykt for død, som bare øker i forhold til utbruddet av et angrep. Selvkontroll er minimal, bevisstheten er forvirret.
 • Huden er blek, en kald svette vises på pannen. Pasienten føler seg konstant mangel på luft, prøver å ta en mer komfortabel posisjon for inspirasjon (orthopnea), ber om en pute høyere eller prøver å sitte ned.

Hva slags behandling kan bli hjulpet før en lege besøker?

 1. Førstehjelp: Gi tabletten nitroglyserinunder tungen: Dette området er rikt på blodkar, gjennom slimhinnen, absorberes de aktive komponentene raskt og går inn i blodet. Effekter på muskelvegg i arteriene, lindrer legemidlet krampe i hjertets hjertekarre og forbedrer midlertidig blodstrømmen. Om nødvendig, er det lov å ta 1 tablett hver 5. til 10. minutt. Husk at bivirkningen ved intensive inntak av nitroglyserin kan bli et syndrom av hjernestjelhet: Svimmelhet, innsnevring av synsfeltet og mørkere i øynene, kvalme. Alle disse fenomenene finner sted innen et par minutter, men pasienten på dette tidspunktet er bedre å lyve.
 2. aspirin, tygge tablett, dosering på 160-325 mg. Små konsentrasjoner av acetylsalisylsyre reduserer blodproppene, slik at du for første gang kan hekke mot økningen i størrelsen på de allerede dannede kranspulsårene.
 3. oksygen - Åpne vinduet, ordne et utkast for å hjelpe tilstrømningen av frisk luft. Hvis det er mulig, bruk en medisinsk flaske, vanligvis er de alltid klare for kroniske pasienter. Tilfør gass gjennom luftfukteren, eller legg en gasbind fuktet med vann og klemmet inn i masken. Rent oksygen tørker ut slimhinnene.

Ytterligere behandlingstaktikk bestemmes av legen, det avhenger av den endelige diagnosen, basert på dataene fra elektrokardiogrammet og biokjemiske blodprøver. Pasienter med akutt koronar insuffisiens må innlagt på sykehus.

Diagnostiske tester med ACS

Elektrokardiogram og dets verdier for ulike former for ACS

 • ST segment: uten løft, eller labil eller vedvarende depresjon på mer enn 2 mm, endringer i T-bølgen. bakgrunn av smerter i hjertet er dette alternativet på EKG typisk for akutt myokardisk iskemi.
  Hvis markørene av myokardisk nekrose ikke oppdages i blodet, er diagnosen begrunnet ustabil angina.
  Tilstedeværelsen eller definisjonen av en dynamisk økning i nivået av markører antyder småfokal myokardinfarkt.
 • ST segment: En stabil stigning over isolinen mer enn 2 mm, pluss den første forekomsten av ledningsforstyrrelser (venstre buntgrenblokkade av bunten), smerte og høyde av markører, skyldes akutt koronarinsuffisiens, diagnose - hjerteinfarkt.

Koronar angiografi (koronografi)

Introduksjon til arteriene i røntgenkontrastmediet, som lar deg visualisere koronarmønsteret, vurdere graden okklusjon (overlappende) av fartøyene. Metoden tilhører det ledende stedet i diagnosen iskemisk hjerte lesjoner. Risikoen for komplikasjoner av prosedyren er ikke mer enn 1%, det er ingen absolutte kontraindikasjoner, relativ akutt nyresvikt, sjokkstatus.

Ulemper: eksponering for 6,5 mSv

Utførelse av koronografi er bare mulig etter at det er gjort en passende oversikt over vitnesbyrdets (separate protokoll), og etter pasientens samtykke eller hans nærmeste familie.

Beregnet Tomografi (CT)

CT gjør det mulig for oss å oppdage stenoser av koronararterier, aterosklerotiske plakker av forskjellige størrelser og tettheter. Ulempe: Pasienten blir bedt om å holde pusten hans i noen sekunder for å få bilder av høy kvalitet.

Elektronstråle CT: Høy temporal oppløsning, nødvendig åndedrettsvern bare 1-2 sekunder, skanningslag etter lag 1,5 - 3 mm, hele hjertet undersøkes for 1-2 åndedrettspause.

Multilayer CT: rundt pasienten roterer røntgenrøret raskt, bare ett respiratorisk hold er nødvendig for å få et komplett bilde av hjertet.

Ulemper ved CT-metoden: bestråling (fra 1 mSivert til 3,5 mSv), intravenøst ​​jodholdig kontrastmedium - kontraindikasjoner for allergiske reaksjoner på jod.

MR i hjertet (magnetisk resonansbilder)

MR gir deg mulighet til å ta lagdelte bilder med stor utsikt, i alle fly. Det er mulig å måle arteriell blodstrøm og fylle atriene og ventriklene, vurdere blodtilførselen til myokardiet og egenskapene til hjertekontraksjonene. Pasienten er ikke utsatt for ioniserende stråling (stråling) i det hele tatt.

Behandling på sykehus

 • Trombolytisk terapi - Legemidler brukes, både oppløsning av blodpropper og motvirkning av dannelsen av nye blodpropper.

endovaskulær (intravaskulær) og kirurgiske metoder for gjenopprettelse av blodstrømmen i kranspulsårene:

 • Angioplastikk og stenting. Gjennom lårets arterie er kateteret satt inn i koronararterien, ballongen oppblåses ved sin ende, og utvider arterien lumen. Deretter installeres en protese som ligner en metallfjær, stenten, som styrker koronarbeholderens vegg.
 • Koronar bypass kirurgi. Ved hjelp av apparatet med kunstig sirkulasjon (med hjerteinfarkt), eller i forhold til et fungerende hjerte, danner de forbipasserende (shunts) rundt det berørte området av kranspulsårene. På dem gjenopprettes den normale blodstrømmen i hjertemuskelen.
 • Direkte koronar atherektomi. For dette benyttes en sylindrisk anordning med et sidevindu som er lokalisert på kateterets endedel. Den er matet under en plakett, roterer med en roterende kniv og fjerner den.
 • Rotasjonsablation. Verktøyet er en spesiell mikroboring (rotablator), er utformet for å fjerne kalsifiserte plakker. Rotasjonshastigheten er 180.000 rpm, utstyrt med en elliptisk spiss. Introdusert i arterien, grinder han plakkene til mikroskopiske fragmenter og frigjør veien for blodet. I fremtiden er det ønskelig å gjennomføre stenting. Metoden er ikke vist når trombose.

Video: akutt koronar syndrom og gjenopplivning

Kronisk kronisk insuffisiens

Begrepet "koronar insuffisiens"betyr en tilstand av redusert blodgass gjennom koronarbeinene. I motsetning til akutt form utvikler kronisk kronisk insuffisiens gradvis, som kjølvannet aterosklerose, hypertensiv sykdom eller sykdommer som fører til en "fortykning" av blod (diabetes mellitus). Alle kroniske former for koronarinsuffisjonssvikt er forenet under navnet "hjerte-karsykdom" eller "hjerte-karsykdom".

Den vanligste årsaken til koronar insuffisiens er atherosklerose, og alvorlighetsgraden av patologien er ofte avhengig av graden av forsømmelse av blodkar

De viktigste symptomene på kronisk kronisk insuffisiens er like på ulike former og funksjonelle stadier av sykdommen:

 1. Kortpustethet, tørr hoste - tegn på stagnasjon i en liten sirkel blodsirkulasjon, ødem i intercellulære rom i lungevevvet (interstitial ødem) og pneumosklerose (erstatning av aktivt vev ved bindevev);
 2. Økt hjertefrekvens;
 3. Komprimerende, kjedelige smerter som angina pectoris som oppstår etter trening (gå lange avstander eller opp trappene, etter et rikelig måltid eller nervøs spenning);
 4. Forstyrrelser i fordøyelsessystemet: kvalme, flatulens (oppblåsthet);
 5. Økt hyppighet av vannlating.

diagnostikk

En veiledende diagnose er gjort etter å ha hørt klager og undersøker pasienten. For den endelige diagnosen er det nødvendig med laboratorie- og instrumentstudier.

 • Den generelle analysen av et blod: Den utviklede formel, ESR;
 • Biokjemiske: lipoproteiner, transferaser, markører av betennelse;
 • Blodstrykkbarhet: Graden av tilbøyelighet til å danne blodpropper;
 • Koronarangiografi: nivået av overlapping av lumen av koronararteriene;
 • Elektrokardiografi: graden av myokardisk iskemi, dens ledende og kontraktile evne er bestemt;
 • Bryst røntgen, ultralyd: vurdering av tilstedeværelsen av andre sykdommer, studie av årsaken til hjerte iskemi.

Behandling av kronisk kronisk insuffisiens (prinsipper)

 1. Stabilisere løpet av den underliggende sykdommen som forårsaket hjerteinfarkt (aterosklerose, hypertensjon, diabetes mellitus);
 2. Reduser virkningen av eksterne risikofaktorer (røyking, hypodynami, fedme, stress, inflammatoriske prosesser);
 3. Forebygging av angina angrep (vasodilaterende, beroligende, blodviskositetsreduserende midler);
 4. Om nødvendig, bruk av kirurgiske metoder (angioplastikk, shunting).

Formålet med omfattende behandling - å gi hjertemuskelen en normal tilførsel av oksygen. Kirurgiske metoder vises bare når de er anerkjent som den mest effektive for denne pasienten.

Kronisk form for koronar insuffisiens aldri ikke helt helbredet, slik at folk med denne diagnosen leger gir følgende anbefalinger:

 • Opprettholde det optimale metabolismenivået i din alder: normalisering av kroppsvekt, rasjonell ernæring med fettbegrensning, inntak av vitamin-mineralkomplekser og Omega-3 (flerumettede fettsyrer).
 • Tilstrekkelig daglig fysisk aktivitet: lading, svømming, trening på en motorsykkel, gåing (minst en time om dagen) utendørs.
 • Herding: Styrker immuniteten og forhindrer forkjølelse.
 • Periodiske besøk til behandlende lege, tester og EKG - to ganger i året.

Les Mer Om Fartøyene