Koronar angiografi av hjertets kar

Medisin, særlig kardiologi, utvikler seg hvert år. Bekreftelse til den brede spredningen i praksis av legen av en slik undersøkelsesmetode som en koronarografi som til høyre er anerkjent av "gull" standard ved diagnostisering av en iskemisk hjertesykdom og andre hjertesykdommer.

Koronarangiografi er en kontraststudie av hjertets blodkar. Pasienten er i full bevissthet, og kirurgen arbeider under kontroll av apparatet - en angiograf. Gjennom en punktering i den radiale arterien, blir et kateter introdusert til hjertets hjertekarre og et kontrastmiddel innføres. Kontrastmaterialet flekker blodet som fyller hjertekarene, og et tydelig mønster vises på roentgenogrammet. Dette gjør at legen kan se endringer i karene, patologiske sammenbrudd - stenoser, bestemme hvilken prosentandel arterien er innsnevret. Koronarografi gjør at legen virkelig kan forestille seg tilstanden til pasientens kardiale koronarfartøy, hva er prognosen i livet hans.

1 Teknikk av prosedyren

Punksjon i koronarangiografi av hjertekarene

Prosedyren utføres under lokalbedøvelse. Prosedyren tar et gjennomsnitt på omtrent en halv time, hvor pasienten er bevisst. For studien, er en av de tre arterielle tilnærmingene vanligvis brukt: radial, brachial eller femoral arterie. I utgangspunktet utføres aseptisk tilgangsbehandling og lokalbedøvelse utføres i punkteringsområdet. Arterien er punktert med en spesiell nål gjennom hvilken en metallleder ledes inn i karet, og deretter et kateter, gjennom hvilket røntgenkontrastpreparatet innføres.

Innføringen av kontrast er nødvendig for at koronarbein skal være tydelig synlig på røntgenbilder eller en datamomografi. Den indre lumen i arterien er farget med dette stoffet, og kommer med en blodstrøm, slik at legen ser plass og grad av innsnevring av fartøyet. Allerede på dette stadiet bestemmer hjertekirurgen om det er indikasjoner på koronarstenting.

For eksempel, hvis en kritisk stenose oppdages som et resultat av koronarangiografi av hjertekarene, kan en stent umiddelbart implanteres og permeabiliteten av koronararteriene kan gjenopprettes. Resultatene av koronarografi vises som en serie bilder eller videoopptak på skjermen, som deretter lagres på hvilket som helst digitalt medium. Koronarangiografi av hjertets kar kan utføres både på en røntgenmaskin og på en mer moderne, progressiv datatomografi.

2 Diagnose, ikke kirurgi!

Koronar angiografi av hjertets kar

Mange pasienter er redd for å gjennomgå koronar angiografi av hjertekarene. For mange av dem er denne prosedyren forbundet med hjerteoperasjon. Det skal tydelig forstås: Koronar angiografi er diagnosen av hjertets hjertekarre, og ikke en operasjon! Det bør ikke fryktes. I hendene på en erfaren lege blir denne diagnostiske prosedyren tilstrekkelig sikker, tilgjengelig. Koronarangiografi av hjertekarene gir maksimalt informasjon om den virkelige tilstanden til pasientens fartøy på et gitt tidspunkt. Denne metoden for forskning er med rette kalt "gull" -standarden for diagnose av hjerteskjerter, og hvis legen anbefalte deg for koronar angiografi, må du gjøre det uten frykt og holde tritt med medisin fra det 21. århundre.

3 Når kan en lege foreskrive en koronar angiografi?

Koronararterie stenting

Denne metoden for forskning anbefales for pasienter som har problemer med hjertekarrene, når det er nødvendig:

 1. Bekreft tilstedeværelsen av hjertesykdom: angina pectoris, hjerteinfarkt, andre former for IHD;
 2. Å bestemme funksjonen til fartøyene og deres patenter for å velge den mest korrekte taktikken til den foreslåtte kirurgiske behandlingen på hjertets kar, samt før det utføres noen operasjoner på hjertet. I tillegg kan koronarangiografi, minimalt invasive inngrep, for eksempel stenting, utføres etter behov. Eventuelle tiltak må kun utføres med pasientens samtykke.
 3. Koronar angiografi er utført for akutt, karakterisert ved trombolyse er ineffektiv hvis forløpt fra start av infarkt mindre enn 12 timer, med hemodynamiske forstyrrelser uttrykt ustabil angina;
 4. Re-resumption av angina pectoris, dets tilbakefall, etter CABG kirurgi, stenting.

4 komplikasjoner

Den første hjertekateterisering

"Doctor, er det ikke farlig?" Dette er det hyppigste spørsmålet blant pasienter som anbefales å utføre koronarangiografi. Frykten som pasienten opplever før hjertekarbonens koronarangiografi, er forståelig og forklarlig. For det første er det fortsatt en invasiv inntrengning i fartøyene, og for det andre, selv om det er liten, men prosentandelen av mulige komplikasjoner er. Om dem er legen forpliktet til å advare hver pasient. Når metoden for koronarangiografi bare ble testet (1960-1970), var det veldig farlig.

Dette skyldtes det ufullkomne utstyret som eksisterte da, og med mangel på kirurgiske ferdigheter, brukte også kontrastpreparater på den tiden usikre for helse. Til dags dato er mulige komplikasjoner fra prosedyren mindre enn en prosent av hundre. Koronarangiografi av hjerteskjærene utføres i mange klinikker, selv uten tålmodighet, uten sykehusinnleggelse. Dette viser hvordan denne forskningsmetoden er tilgjengelig og studert. I tillegg må pasienter som er redd for smerte, legen fortelle deg at denne diagnostiske prosedyren er smertefri.

Allergiske reaksjoner på røntgenkontrastpreparat

Mulige konsekvenser og komplikasjoner av koronar angiografi inkluderer:

 • allergiske reaksjoner på røntgenkontrastpreparatet,
 • blødning ved punkteringsstedet,
 • hjerterytmeforstyrrelser,
 • trombose, emboli,
 • infeksjon i punkteringsområdet,
 • hjerte muskel infarkt.

Komplikasjoner forekommer ofte i følgende kategorier av personer:

 • pasienter eldre enn 68 år,
 • pasienter som har angina pectoris av den fjerde funksjonelle klassen,
 • hvis pasienten har alvorlige sykdommer i andre organer og systemer, kroniske sykdommer i dekompensasjonsstadiet.

Med alle anbefalingene fra legen er risikoen for komplikasjoner minimal. Hvis det oppstår komplikasjoner, skal pasienten ha nødhjelp.

5 kontraindikasjoner

Hva er kontraindikasjonene til hjertekarboner? Absolutte kontraindikasjoner (når bruk av forskning er kategorisk forbudt) til denne metoden er ikke. Relative kontraindikasjoner inkluderer:

 • akutt nyresvikt eller kronisk alvorlig (kreatinin av blod ikke mer enn 150 mmol / l) nyresvikt,
 • gastrisk blødning, forverring av IBD,
 • en allergisk reaksjon på kontrast,
 • psykisk sykdom hos pasienten i akutt fase,
 • akutte smittsomme sykdommer, feber,
 • alvorlig anemi, koagulopati,
 • pasientens nektelse fra mulig videre kirurgisk behandling etter studien,
 • ukontrollert ventrikulær arytmi.

6 Hvordan klargjøre du prosedyren?

På eve av prosedyren, ikke spis eller drikk

Legen anbefalte deg en moderne metode for å sjekke hjertekarene - koronar angiografi? Deretter må du ta ansvar for å forberede seg på denne undersøkelsen med all ansvar. Men hva involverer forberedelsene til koronar angiografi?

 1. Være sikker på å gå igjennom i visse perioder av alle typer undersøkelser som anbefales legen: generelle kliniske tester, EKG, koagulasjon, blod gruppe og Rh-faktor, blodprøver for HIV og hepatitt, hjerte ultralyd, røntgen;
 2. 10 dager før den foreslåtte studien, er det nødvendig å avbryte preparater som fortynner blod hvis pasienten regelmessig tar dem: aspirin, warfarin;
 3. Hvis pasienten har kroniske sykdommer, bør de stabiliseres så mye som mulig og overføres til en tilstand av remisjon. Det er nødvendig å kurere forkjølelse eller smittsomme sykdommer;
 4. På eve av prosedyren, ikke spis eller drikk.

7 Typer av forskning

Metoder for koronarangiografi

 1. Generell koronar angiografi,
 2. Selektiv koronar angiografi,
 3. MSCT koronar angiografi.

La oss snakke om forskjellen mellom samme metode for å sjekke hjertekarene.

Generell koronar angiografi er en klassisk metode for å diagnostisere alle hjerteskjermer. En selektiv - bare ett eller flere fartøy. Selektiv koronarangiografi er en form for modifikasjon av det generelle, det undersøker nøyaktig et bestemt område av karet.

MSCT-koronarografi utføres bare i diagnostiske sentre utstyrt med nødvendig utstyr - en spesiell multispiral datortomografi.

Denne undersøkelsesmetoden har mange fordeler:

 • Innføringen av bare et intravenøst ​​kateter for å introdusere kontrast. Integriteten til arteriene blir bevart, noe som sikrer minimal innblanding i karossens struktur og integritet;
 • MSCT-koronarografi krever ikke sykehusinnleggelse av pasienten, det er mulig å gjennomføre poliklinisk studie;
 • hjertet og blodkarene er synlige i et tredimensjonalt bilde som gjør det enkelt å studere alle typer brudd fra enhver stilling.

Denne metoden for forskning er et alternativ til standard koronar angiografi, men har visse begrensninger og kontraindikasjoner. nemlig:

 • uttalt arteriell kalkdannelse (kalsium "lyser" arterie-delen på enheten, i forbindelse med hvilken diagnosen av hjertekarene er vanskelig);
 • intoleranse og en allergi mot kontrast, som inkluderer jod;
 • høy hjertefrekvens, arytmi.

I motsetning til kontraindikasjoner er det tilrådelig å vurdere sammen med legen den invasive koronarangiografi av hjerteskarene.

Denne metoden er allment implementert i store medisinske sentre, og jeg vil gjerne bli mer tilgjengelig selv for små polyklinikker og distriktssykehus.

Koronar angiografi av hjertet

Hjertesykdommer utgjør en alvorlig trussel mot menneskers helse og liv. I dag er det et stort antall forskjellige diagnostiske metoder som gjør det mulig å klargjøre det kliniske bildet, og klassifisere den store organsykdommen i et tidlig utviklingsstadium. Koronar angiografi av hjertet er en slik metode. Kardiovaskulærsystemet til en person er utsatt for mange negative påvirkninger, som skyldes konstante følelsesmessige overbelastninger, skadelig mat og andre faktorer. Så, hva er dette - hjertekoroniens angiografi, og hvorfor gjør det?

Essensen av metodikken

For å teste hvordan hovedkroppen til en person fungerer og hvorfor det har vært en feil i sine aktiviteter, bruker leger mange diagnosemetoder. Hver av disse aktivitetene tar sikte på å studere individuelle områder av denne delen av kroppen eller visse funksjoner. Koronografi er en røntgenstudie som lar deg vurdere tilstanden til arteriene som omgir hjertet eller danner sin "krone". Faktisk har denne teknikken flere navn, en av dem er koronar angiografi.

Det er kjent at arbeidet i hovedorganet er helt avhengig av blodtilførselen til myokardiet og dermed fra blodkarene. Det er arteriene som leverer alle ernæringselementene til hjertet, og det viktigste er oksygen. Og hovedkroppens aktivitet påvirker alle andre kroppsdeler, så hvis det oppstår feil, så vil det også forekomme brudd i de eksterne sonene.

Når lumen på fartøyet er tilstoppet med en kolesterisk plakk eller revet av, blir leveransen av nyttige stoffer til hjertet suspendert. Resultatet av slike forstyrrelser kan være vevshypoksi, etterfulgt av nekrotiske forandringer. Disse prosessene forårsaker utvikling av iskemisk skade, så vel som hjerteinfarkt. Vanligvis er det nok å gjøre en pasient til en ultralydsundersøkelse av orgelet eller et elektrokardiogram som viser hjerteslagets hastighet, da det kliniske bildet blir klart. Men ikke alltid slike metoder tillater nøyaktig å definere karakter av den patologiske prosessen som foregår på et problemsted.

Koronar angiografi: hvilken type diagnose kan forårsake komplikasjoner og hva er det? Denne undersøkelsesmetoden er instrumental. Det utføres ved å introdusere hovedorganet av røntgenkontraststoff i sirkulasjonssystemet. Deretter tas pasienten røntgen, hvor bildene viser patenter av arteriene. Koronarografi bidrar til å bestemme hvor mye blodsirkulasjonen i hjertet er forstyrret, og for å finne ut årsakene til en slik sykdom. Etter å ha gjennomført denne undersøkelsen, bestemmer legen om ytterligere taktikk for terapi eller behovet for kirurgisk operasjon.


Varianter av en slik undersøkelse:

 1. CT-koronarangiografi er en ikke-invasiv metode hvor tilstanden til koronarbeinene studeres. Teknikken anses som moderne og krever ikke infusjon av kontrastmedium i arterien. For å utføre datatomografi brukes, blir det i løpet av diagnosen utført elektrokardiografisk synkronisering. Resultatene er alltid veldig nøyaktige.
 2. Intravaskulær forskning krever ultralydundersøkelse av arteriene. Siden det ikke alltid er mulig å evaluere fartøyets tilstand med denne metoden, brukes den sjelden.
 3. MR koronar angiografi brukes kun til forskningsformål i vitenskapelige sentre. Sykehus har ikke slikt utstyr, siden utviklingen av denne metoden ennå ikke er i stand til å vurdere tilstanden til arteriene nøyaktig.
 4. Koronarografi med tilrettelegging. Leger kaller denne metoden for diagnose selektiv intervensjon. I dag er denne metoden ganske vanlig og brukes ofte til å evaluere kanalen på koronarbeinene.

Til tross for flere typer slike diagnostikk, bruker legene ofte invasive teknikker, siden den er tilgjengelig for nesten alle klinikker, og kostnadene er lave sammenlignet med andre.

Når er det nødvendig å gjennomføre?

I dag er det mange patologier forårsaket av problemer med arteriene. Det er sant å si at det påvirket utviklingen av denne eller den sykdommen, det er mulig etter koronar angiografi.

Indikasjoner for studien:

 1. Manglende mulighet til å lage et elektrokardiogram eller ultralyddiagnose ved bruk av en last til pasienten.
 2. Myokardinfarkt, som forekommer i en akutt form, hevdes av leger hos noen pasienter som trenger stenting.
 3. Angina of Prinzmetal.
 4. En høy sannsynlighet for en plutselig dødsårsak på grunn av hjertepatologi.
 5. Tilordne til pasienter som trenger å utføre kirurgi på organets ventiler.
 6. Angina pectoris, som oppstår i forbindelse med manifestasjoner av iskemi, under fysisk anstrengelse av en person.
 7. Myokardinfarkt, etter at overføringen der det var dødelig hjerterytmeforstyrrelser, slik som ventrikulær fibrillering eller fullstendig AV-blokkering, og også klinisk død.
 8. Tilbaketrukket skjedde etter et hjerteinfarkt eller angina.
 9. Forklaring av en rekke sykdommer, da andre metoder ikke avslørte et klinisk bilde.
 10. Hevelse i lungvevet.
 11. Hjertefeil i et hvilket som helst kurs.

Noen ganger bestemmer leger å utføre kirurgisk inngrep på hovedorganet etter koronar angiografi. Et viktig problem av pasientene angående denne prosedyren er kostnaden for diagnose. Prisen på eksamen i ulike institusjoner kan variere, men det kan ikke sies at en person må betale mye for en slik begivenhet.

Når kan ikke holdes

Fordi denne prosedyren er invasiv, er det risiko for å forutse konsekvensene av hjertets hjerte-angiografi. For å forhindre farlige negative reaksjoner av pasientens kropp, blir diagnosen bare utført etter en evaluering av hver spesiell situasjon. Det er kontraindikasjoner for bruk av en slik undersøkelsesteknikk. Hvis en person har minst en av dem, vil behandlingslegen forbyr slike tiltak for pasienten.

Når skal jeg forlate koronar angiografi:

 • Smittsomme plager av akutt kurs.
 • Overdreven lavt hemoglobin i pasientens blod.
 • Krenkelse av koagulasjonsegenskaper i blod, noe som kan føre til alvorlig blødning.
 • Patologi av andre indre organer, kronisk eller akutt kurs.
 • Stroke av enhver type.

Legen bestemmer selv tilstedeværelsen eller fraværet av kontraindikasjoner til pasienten. Alle avtaler er laget individuelt. Noen mennesker har en allergi mot et stoff injisert i kroppen til kontrastfartøy. I denne situasjonen vil legen forbyr koronar angiografi.

Fremstilling av

Før du går videre til prosedyren, bør leger sørge for at alle forberedende aktiviteter er utført på riktig måte. Noen tid før den utnevnte diagnosen blir pasienten fortalt om de tiltakene som er nødvendige for en normal undersøkelse og å oppnå pålitelige resultater.

 1. Før prosedyren kan du ikke spise 8-10 timer før arrangementet, ellers under oppstart, kan oppkast oppstå.
 2. Drikkeregimet er svært viktig, derfor er det nødvendig å følge anbefalingene om denne regelen for vannforbruk. Det er kun tillatt om 2-3 timer før diagnosen skal drikke i små mengder. Dette er nødvendig for å stabilisere aktiviteten til nyrene, som må fjerne kontrastmiddelet fra kroppen raskt.
 3. Noen dager før studien må passere testene, som må gi legen som utfører hendelsen.

Vi må ikke glemme den emosjonelle tilstanden, pasienten må være rolig, slik at alle kroppsprosessene passerer i normal modus og ikke kan påvirke resultatene av undersøkelsen.

Hvilke analyser trengs:

 • Den generelle analysen av urin (OAM).
 • Blodprøven er generell, med en detaljert tolkning av nivået av blodplater, samt en protrombinindeks.
 • Blodtest for koagulasjon.
 • Biokjemisk blodprøve (BAC).
 • Bekreftende tester som pasienten ikke har syfilis, HIV, hepatitt B eller C.
 • Diagnose av hovedorganet.
 • Elektrokardiogram.
 • Ekkokardiografi.

Noen ganger bør koronar angiografi gjøres raskt, spesielt i tilfeller av hjerteinfarkt. I denne situasjonen vil leger utføre alle studier raskt.

Hvordan foregår undersøkelsen

Hvis en person er redd for at prosedyren er smertefull, så er det ikke nødvendig å bekymre seg, diagnosen utføres under anestesi. Når den følelsesmessige tilstanden blir veldig spent, så før handlingen du kan ta beroligende, gjør det ikke vondt og påvirker ikke resultatene av undersøkelsen på noen måte.

Pasienten legges på sofaen, hvoretter doktoren gjør en punktering av arterien, som befinner seg i arm, hoft eller ben. På dette stedet er et plastrør først installert, noe som bidrar til å introdusere andre instrumenter uten hindringer. Dette røret kalles en port. Etter disse handlingene legger legen et kateter, gjennom hvilket kontrastmaterialet kommer inn i arteriene. Hele prosessen styres av en kirurg, som tar røntgenstråler gjennom hele diagnosen med forskjellige vinkler.

Stedet for innføring av en spesiell substans varierer, for dette formål blir kateteret plassert i sin tur: i høyre og deretter i venstre kranspulsårer. Etter at plastrøret er fjernet, ble stedet der det ble plassert, smurt med en desinfiserende løsning og en dressing påført, noen ganger er det sømmer.

Den neste fasen av undersøkelsen er tolkningen av funnene som legen er involvert i. Resultatene av prosedyren vurderer graden av vasokonstriksjon, forekomsten av forskjellige blokkeringer i dem. Alle pasientens erfaringer med å gjøre koronar angiografi bør fjernes av legen, siden komplikasjoner etter det er ekstremt sjeldne.

Farlige konsekvenser

Enhver invasiv diagnose kan forårsake komplikasjoner, spesielt hvis det gjelder hjerte og blodårer som omgir dette organet. Mye avhenger av ekspertisen til spesialisten, men ikke alle. Det er veldig sjelden å snakke om de alvorlige konsekvensene som utvikler seg etter en slik intervensjon, men de skjer. Hvis vi studerer statistiske data, er det omtrent 1% for 100.000 tilfeller av lignende studier, noe som resulterer i beklagelig, dødelig utfall av pasienten. For å redusere sannsynligheten for komplikasjoner er det bare nødvendig å gjennomgå koronar angiografi hvis nødvendig, og nødvendigvis i henhold til utnevnelsen av behandlingslegen.

Hvilke alvorlige konsekvenser kan være:

 1. Blødning.
 2. Bryting av hjertet eller fartøyet.
 3. Allergiske manifestasjoner.
 4. Krenkelse av organs rytme.
 5. Stroke eller et hjerteinfarkt som oppstår på grunn av adskillelse av blodpropp fra vaskulærvegg.
 6. Hjerteinfarkt.

Alvorlige komplikasjoner oppstår bare i sjeldne tilfeller, men lokale effekter observeres mye oftere. Vanligvis er en person utsatt for patologiske prosesser som dukket opp på punkteringsstedet. Det kan være trombose, dannelsen av hematomer, traumatiske lesjoner i arteriene. Hvis infeksjonen kommer inn i såret, så er inflammatoriske reaksjoner på dette implantatet ganske mulig.

Noen få kjenner til undersøkelsen av hjertet ved hjelp av koronar angiografi, men informasjon om utførelsen er tilgjengelig. Etter å ha studert alle aspekter av en slik diagnose, kan du uten frykt gå til denne prosedyren. Ved hjelp av en slik øvelse klarer legene å oppdage alvorlige sykdommer, og hvis behandlingen starter i tide, er prognosen vanligvis gunstig. Selv med dårlige resultater, som indikerer en uhelbredelig sykdom, er det alltid en sjanse til å forbedre tilstanden til pasienten etter å ha utført en operasjon på orgel. Moderne medisiner er i stand til å eliminere nesten alle mangler og patologier som forstyrrer hjerteets normale funksjon. Du kan ikke gi opp koronar angiografi, hvis legen insisterer på det. Kanskje dette er den eneste diagnostiske metoden som kan vise hvor årsaken til problemet ligger.

Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det, er det trygt når

Kardiovaskulære sykdommer er en svært karakteristisk patologi for personer over 40 år. Og blant disse sykdommene er de vanligste forbundet med ufleksibilitet av karet og begrensning av hjertemuskulær ernæring.

For å klargjøre årsakene til hjertesykdom er det mange måter å diagnostisere. En av de mest informative kontrollene er koronar angiografi av hjertekarene - hva er det, er det farlig å gjøre det, og hvordan går eksamenen?

Generell informasjon

Dette er en invasiv manipulasjon, som tjener til å bestemme tilstanden til fartøyene som bærer blod og oksygen til hjertet. De kalles koronar. Venstre og høyre koronararterier Normalt gir de muskel ernæring og opprettholder hele kroppen.

I tilfelle uønskede hendelser, disse arteriene av ulike årsaker taper (stenose) eller tilstoppet (okklusjon). Tilførselen av hjertet med blod er betydelig begrenset eller på et bestemt sted stopper i det hele tatt, noe som er årsaken til koronar sykdom og hjerteinfarkt.

Dette er Røntgenundersøkelse lumen av koronarbeinene ved hjelp av et angiogram og et kontrastmiddel administrert gjennom et kateter bare i forgrunnen av hjerteårene. Skytingen utføres under forskjellige vinkler, som lar deg lage det mest detaljerte bildet av tilstanden til undersøkelsesobjektet.

Indikasjoner for prosedyren

På en planlagt måte utføres koronar angiografi for:

 • bekreftelse eller tilbakekalling av diagnosen IHD;
 • klargjøre diagnosen med ineffektivitet av andre metoder for å bestemme sykdommen;
 • bestemme arten og metoden til å reparere feilen under den kommende operasjonen;
 • Revisjon av tilstanden til kroppen som forberedelse til en åpen hjerteoperasjon, for eksempel i en skrue.

I nødstilfeller Prosedyren utføres i nærvær av de første tegnene og symptomene på et hjerteinfarkt eller i preinfarktstaten, som krever umiddelbar intervensjon i henhold til vitale indikasjoner.

Tenk på hvordan du skal forberede deg på koronar angiografi i hjertet, og også hvordan denne prosedyren er utført.

Fremstilling av

Før utnevnelse av koronarangiografi må det utføres en rekke undersøkelser for å utelukke eller bekrefte forekomst av faktorer som ikke tillater bruk av denne diagnostiske metoden. Treningsprogram:

 • blodprøver (totalt, for sukker, for hepatitt B og C, bilirubin og andre leverindikatorer, for HIV, for RW, for gruppen og Rh-faktoren);
 • urinalyse for tilstedeværelse av nyrepatologi;
 • EKG i 12 ledninger;
 • Undersøkelse og konklusjon av spesialister på eksisterende kroniske sykdommer.

Forutsatt at manipulering utføres direkte forberedelse før prosedyren:

 • Legen på forhånd kansellerer bestemte stoffer, for eksempel å redusere blodproppene;
 • utelukke matinntak på diagnosedagen - for å unngå komplikasjoner i form av oppkast, utføres testen på tom mage;
 • legen samler en allergisk anamnese, utfører en test med en kontrastmiddel.

Umiddelbart før koronar angiografi anbefales ta en dusj, barber håret i lysken, ta av smykker fra kroppen din (øredobber, ringer, piercinger), briller, flyttbare proteser, linser, bruk toalettet.

Hvordan det er gjort

Pasienten ligger på et spesielt bord. Til brystet er festet hjertesensorer. På området for kateterinnføring, lokalbedøvelse og desinfeksjon av huden. I venen, lage en mikrokut, gjennom hvilken et kateter settes inn.

Et kateter styres gjennom fartøyene under angiografens kontroll til koronararteriene. I sin tur blir et kontrastmedium innført i hver av dem, som beskriver det indre rommet til disse fartøyene. gjennomført skyting og festing fra forskjellige stillinger. Stedet for stenose eller okklusjon bestemmes.

Etter fullføring av overvåkingen blir kateteret forsiktig trukket fra venen. Såret er forsiktig lukket. Pasienten forblir fortsatt for en stund å lyve, og Legen skriver en konklusjon. Det indikerer størrelsen på de minste lumene i fartøyene, graden av innsnevring og den anbefalte metoden for å korrigere situasjonen - stenting eller omgå hjertekarene. I fravær av problemområder er en generell beskrivelse av kranspulsårene gitt.

Video om hvordan å gjøre ambulatorisk koronar angiografi av hjertet:

Vilkår og betingelser

Ofte utføres koronarografi på et sykehus som en del av en planlagt undersøkelse for IHD. I dette tilfellet er alle testene tatt her, noen dager før intervensjonen.

Det er mulig å utføre diagnostikk og ambulant. Men pasienten må tidligere selvstendig passere alle undersøkelsene på listen, få en kardiologs konklusjon om muligheten for å gjennomføre koronarografi og referere til den med en indikasjon på formålet med studien.

På poliklinisk basis innføring av et kateter for koronar angiografi gjennomføres for det meste gjennom venen av håndleddet og hånden - på den postoperative perioden belastningen på den, i motsetning til den invasjon gjennom den femorale årene, kan bli minimalisert for å unngå risikoen for blødning.

Kontra

En rekke stater tillater ikke denne metoden diagnose, så ty til alternativ. Foreløpig eksamen kan avsløre disse forholdene:

 • ukontrollert arteriell hypertensjon - Intervensjon kan provosere stress, som følge av en mulig hypertensiv krise;
 • post-stroke tilstand - agitasjon kan forårsake et annet angrep av sykdommen
 • intern blødning i et hvilket som helst organ - under invasjonen kan blodtap øke;
 • smittsomme sykdommer - viruset kan fremme trombusdannelse på snittet, samt peeling av seksjonene på karossens vegger;
 • diabetes mellitus i dekompensasjonsstadiet - en tilstand av betydelig skade på nyrene, høyt blodsukker, muligheten for et utbrudd av et hjerteinfarkt;
 • forhøyet temperatur av hvilken som helst opprinnelse - med høyt blodtrykk og hjertebanken kan føre til hjerteproblemer under og etter prosedyren;
 • alvorlig nyresykdom - Kontraststoff kan forårsake skade på kroppen eller forverre sykdommen;
 • intoleranse mot kontrastmedium - på dagen før diagnosen utføres en prøve;
 • økt eller nedsatt blodpropp - kan forårsake trombose eller blodtap

Risiko, komplikasjoner og konsekvenser

Koronar angiografi, som enhver invasjon, kan ha bivirkninger forårsaket av en feil reaksjon av kroppen til pasientens intervensjon og stress. Sjelden, men følgende hendelser oppstår:

 • blødning ved inngangsportene
 • arytmi;
 • allergier;
 • eksfoliering av det indre laget av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Prøveprosedyreundersøkelse er utformet for å forhindre disse forholdene, men noen ganger skjer dette. Leger som deltar i undersøkelsen, takler situasjonen, prosedyren avsluttes ved de første ugunstige tegnene, pasienten er tatt ut av en farlig tilstand og overført til et sykehus for observasjon.

Anbefalinger etter gjennomføring

Ifølge konklusjonen av legen som gjennomførte studien, kardiolog bestemmer måten å behandle pasienten på. Hvis det er indikasjoner, foreskrives tiden for stentplassering (på samme måte som koronarangiografi - ved hjelp av et kateter).

Noen ganger utføres denne prosedyren rett under diagnosen, hvis det foreligger samtykke fra pasienten. Kardiologen kan også foreskrive en ambulant behandling eller aortokoronær bypassoperasjon.

Kostnad ved diagnose

Hvis det er en MHI-policy Koronar angiografi i henhold til indikasjoner er gratis. Men utleie av flertallet av sykehus tillater ikke å dekke hele denne metoden på kort tid. Vanligvis køen varer i flere måneder, fordi kvoten for undersøkelsen er begrenset. Det er mulig å bestå denne studien på kommersiell basis.

Koronarangiografi er en obligatorisk liste over diagnostiske prosedyrer for å bestemme graden av skade på hjertekarene. Prosedyren ble utført og standardisert i lang tid - dette tjener som en garanti for pasientsikkerhet. Kardiologisk nivå i landet gjør det mulig å identifisere patologi på et tidlig stadium og ta tiltak for å eliminere det eller forhindre utvikling.

Farlig koronar angiografi av hjertet

Ofte stilte spørsmål

Ischemisk (koronar) hjertesykdom (CHD) - en kronisk sykdom forårsaket av utilstrekkelig blodtilførsel til hjertemuskelen, eller, med andre ord, dens ischemi. Størstedelen (97-98%) av tilfellene, er et resultat av aterosklerose i hjertets arterier koronar arteriesykdom, er den, innsnevring av hulrommet på grunn av den såkalte aterosklerotiske plakk, noe som resulterer i aterosklerose på de indre veggene i arteriene. Samtidig kan sykdomsforløpet være annerledes, og derfor utmerker flere store kliniske former for IHD. Dette - angina, myokardialt infarkt, og såkalt hjerteinfarkt, som er en direkte konsekvens av lidelse et hjerteinfarkt. Disse sykdomsformene finnes hos pasienter både isolert og i kombinasjoner, inkludert deres ulike komplikasjoner og konsekvenser. Disse inkluderer hjertesvikt, dvs. reduksjon av pumpefunksjonen av hjertemuskelen, hjerterytmeforstyrrelser eller arytmier, fylt med den samme hjertesvikt, og noen ganger plutselig hjertestans og noen andre komplikasjoner.

Denne rekke manifestasjoner av sykdommen bestemmer det brede spekteret av terapeutiske og forebyggende tiltak som brukes til behandling av koronar hjertesykdom.

For å bestemme taktikken til diagnose og behandling av koronararteriesykdom, er det nødvendig å konsultere en kardiolog.

Daglig mottakelse utføres av:

 • Estrin Sergey Igorevich, instituttleder for cardiosurgery, 7. bygning, 2. etasje, avdeling for cardiosurgery, daglig fra 9.00 til 10.00.
 • Leger Oleg Valentinovich, kardiosurgeon. Du kan få mer informasjon ved å ringe 095 403 4981.

Iskemisk hjertesykdom i dag er den viktigste dødsårsaken og funksjonshemming blant mennesker i moden og avansert alder. I de siste årtier har en angiografisk studie av koronarfartøyer blitt aktivt brukt i en kardiologisk klinikk. I dette tilfellet er koronarangiografi som regel den logiske endelige lenken i den komplekse undersøkelsen av en pasient med hjertesykdom (CHD). siden det er den mest informative metoden for å løse slike viktige problemer som:

 • Bekreftelse av diagnosen IHD;
 • klargjøring av lokalisering av lesjonen i vaskulærsengen;
 • definisjon av behandling taktikk.

Koronar angiografi - radiopaque testmetode, som er den mest nøyaktige og pålitelige måten å diagnostisere koronararteriesykdom, som gjør det mulig å nøyaktig bestemme naturen, plasseringen og omfanget av innsnevring av koronararterien.

Denne metoden er "gullstandarden" i diagnostisering av koronarsykdom og lar deg løse spørsmålet om valg og mengde av disse ytterligere medisinske prosedyrer som ballong angioplastikk og koronar bypass operasjon. Denne metoden er "gullstandarden" i diagnostisering av koronarsykdom og lar deg løse spørsmålet om valg og mengde av disse ytterligere medisinske prosedyrer som ballong angioplastikk og koronar bypass operasjon.

Obligatorisk er: generell blodprøve, blodgruppe, Rh-faktor, prøver for hepatitt B- og C-virus, HIV, RW, 12-ledig EKG, ekkokardiogram.

Etter sykehusinnleggelse blir du undersøkt av den behandlende legen, og om nødvendig er spesialister fra andre spesialiteter involvert. Tilstanden er avklart ved koronarangiografi, essensen og mulige resultater av prosedyren forklares.

Pasienten blir levert til kontoret for røntgen endovaskulær kirurgi. Prosedyren er lavt traumatisk - hele pasienten er pasienten bevisst.

Etter lokalbedøvelsen, er studien startet - et spesielt kateter styres gjennom lårarterien og den øvre del av aorta inn i lumen i koronararteriene.

En radiopaque substans injiseres gjennom kateteret, som bæres av blodstrømmen gjennom koronarbeholderne. Prosessen er løst ved hjelp av en spesiell installasjon - en angiograf.

Resultatet vises både på skjermen og plassert i et digitalt arkiv.

I løpet av koronarografi er omfanget og omfanget av kranspulsårssykdommen etablert, som bestemmer videre behandlingstaktikk.

Om nødvendig, etter avtale med pasienten, samtidig ballongdynatasjon og (eller) installasjon av vaskulære endoprosteser - stenter.

Etter studien viser spesialisten pasienten sin koronarangiografi og forklarer graden av kranskärlssykdom, anbefaler videre behandlingstaktikk.

Etter undersøkelsen er en skriftlig konklusjon og en oversikt over koronarangiografi på CD-disken gitt til pasientens hender.

Angioplastikk er en medisinsk prosedyre som utelukker lukkede eller smalte fartøy ikke kirurgisk. Denne prosedyren utføres av en spesialist - en intervensjonell radiolog eller en røntgen kirurg. Under angioplastikk går legen inn i en miniatyrballong festet til et tynt rør (kateter) i et blodkar gjennom en liten størrelse på en blyantspiss, et snitt på huden.

Under kontroll av fluoroskopi ledes kateteret til stedet for arterieinnsnevring. Etter å ha nådd det skadede området, blåses ballongen for å øke klaring og forbedre blodstrømmen i karet.

Før prosedyren for angioplastikk, gjør spesialisten nødvendigvis et angiogram (fluoroskopisk undersøkelse av arteriene).

Prosedyren foregår i tre faser:

 • Plassering av kateteret i den blokkerte arterien,
 • inflasjon av ballongen for å åpne den tilstoppede arterien,
 • fjerning av kateteret.

Angioplastikk utføres under lokalbedøvelse, slik at du bare kan føle noe trykk på punkteringsstedet gjennom hele prosedyren.

ACSH-dette er et kirurgisk inngrep, som et resultat av hvilken blodstrømmen i hjertet blir restaurert under stedet for innsnevring av fartøyet. Med denne kirurgiske manipulasjonen rundt innsnevringsstedet opprettes en annen vei for blodstrøm til den delen av hjertet som ikke er forsynt med blod.

Shunts, for forbigående bane av blod, er skapt fra fragmenter av andre arterier og vener av pasienten. Ofte for dette bruk den indre thoracal arterien (HAV), som ligger på innsiden av brystbenet eller en stor subkutan ven som ligger på beinet. Kirurger kan velge andre typer shunts. For å gjenopprette blodstrømmen, er venøs shunts koblet til aorta og deretter suturert til fartøyet under innsnevringsstedet.

Tradisjonell CABG Det utføres gjennom et stort snitt i midten av brystet, kalt median sternotomi. (Noen kirurger foretrekker å utføre en mininotomi). Under operasjonen kan hjertet stoppes. Samtidig blir pasientens blodsirkulasjon støttet av kunstig sirkulasjon (IC). I stedet for hjertet fungerer hjerte-lungeapparatet (en kunstig sirkulasjonsanordning) som sikrer blodsirkulasjon i hele kroppen. Blod fra pasienten kommer inn i apparatet av kunstig sirkulasjon, hvor gassutveksling finner sted, blodet er mettet med oksygen, som i lungene, og deretter langs rørene blir det levert til pasienten. I tillegg blir blodet filtrert, avkjølt eller oppvarmet for å opprettholde den ønskede temperaturen til pasienten. Imidlertid kan kunstig sirkulasjon også ha en negativ effekt på pasientens organer og vev.

Det er flere tilnærminger til behandling av IHD, som er individuelle for hver pasient. Blant dem:

For å bestemme behandlings taktikken, er det nødvendig å foreta en nøyaktig diagnose og konsultere en kardiolog.

Daglig mottakelse utføres av:

Estrin Sergey Igorevich, instituttleder for cardiosurgery, 7. bygning, 2. etasje, avdeling for cardiosurgery, daglig fra 9.00 til 10.00.

Leger Oleg Valentinovich, kardiosurgeon. Du kan få mer informasjon ved å ringe 095 403 4981.

Stamceller gir opphav til alle vev i kroppen og spiller en viktig rolle i normal utvikling og restaurering av skadede organer. Dette er en "ambulanse" av kroppen som rushes inn i et skadet organ og eliminerer problemet, erstatter syke celler.

Metoden består av flere stadier.

Den første fasen - tildeling av stamceller fra pasientens beinmarg. Under sterile laboratoriebetingelser omdannes de resulterende celler til millioner av stamceller som er klare for administrasjon til den samme pasienten.

Den neste fasen - introduksjon av stamceller. Når hjertesykdom påføres direkte til hjertemusklene ved mikroinjeksjon, eller inn i karene som gir hjertet. Det er mulig og intravenøs introduksjon av celler, ikke forskjellig fra den vanlige "dropper". Når stamceller går inn i de skadede sonene i hjertemusklen, gir de opphav til dannelsen av nye fartøy, noe som igjen forbedrer ernæringen av hjertet og gjenoppretter dens funksjon.

Daglig mottakelse utfører:

Doktor Denisova Elena Mikhailovna, lege i medisinsk vitenskap. Sci., Lektor, Institutt for allmennpraksis, familiemedisin.

Konsultasjon du kan få via telefon. + 38 099 672 55 83, fra mandag til fredag ​​fra 13 00 - 17 00.

I koronar hjertesykdom bør koronarangiografi utføres nødvendigvis, da kun denne undersøkelsen kan svare på de viktigste spørsmålene: hvor alvorlig er sykdommen og hvilken behandlingsmetode du skal velge.

Koronarangiografi er nå en helt sikker undersøkelsesmetode. Alvorlige komplikasjoner (hjerteinfarkt, hjerneslag) forekommer i ett eller to tilfeller fra tusen studier. Den største ulempen ved tradisjonell koronarangiografi utført gjennom lårarterien er sannsynligheten for komplikasjoner ved arteriepunktsiden - hematom, som krever sengelast og i noen tilfeller kirurgisk behandling. Denne ulempen er berøvet metoden for å utføre koronarangiografi gjennom den radiale arterien. I dette tilfellet er det ingen lokale komplikasjoner, er det ikke nødvendig med hvilerom, koronarografi kan gjøres på poliklinisk basis. I vårt senter utfører vi koronarografi på poliklinisk basis, pasienten blir utladet samme dag.

Det er farlig å forlate sykdommen uten full undersøkelse. Koronarangiografi laget i tid vil tillate å estimere alvorlighetsgrad av sykdommen, å velge den nødvendige behandlingsmetode og lagre fra neste hjerteinfarkt.

Stenting og shunting er perfekte forskjellige behandlingsmetoder. De er ikke et alternativ til hverandre. I visse stadier av sykdommen er en av dem foretrukket. Hovedoppgaven til den behandlende legen er å fortelle pasienten om fordelene og ulempene ved hver metode objektivt.

Smerte i hjertet kan skyldes en rekke årsaker, inkludert ikke-hjerte-opprinnelse. For å finne ut om du trenger coronagraphography og videre undersøkelse, trenger du en kardiologkonsultasjon.

Koronarografi: er konsekvensene farlige?

Medisinen går konstant fremover. De metodene som for få år siden kun var tilgjengelig for et begrenset antall personer som har tilgang til medisinske fasiliteter i utlandet, begynner gradvis å bli introdusert i innenlands medisin. Et slikt uvanlig begrep som "koronar angiografi" blir stadig hørt på våre sykehus. Men ikke alle pasienter og deres slektninger forstår hva som er meningen bak dette ordet, og i en stressende situasjon når det er nødvendig å ta en beslutning raskt, kan de ikke alltid tilstrekkelig vurdere informasjonen som legen gir dem. Og svært sjeldne pasienter innser de mulige risikoene og komplikasjonene som kan oppstå under eller etter koronar angiografi.

Hva er koronarografi?

Hjertet er et av menneskets viktigste organer. Som alle andre organer, kan den bare fungere når den er tilstrekkelig tilført næringsstoffer og oksygen fra blodet.

Det er interessant at hjertet, som er fylt med blod og passerer gjennom seg selv noen få liter blod per minutt, avhenger veldig tungt på de relativt små arteriene som passerer over overflaten.

Viktig: hjerteinfarkt og hjerneslag - årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden!

Hypertensjon og trykksving forårsaket av det - i 89% av tilfellene blir pasienten drept med hjerteinfarkt eller hjerneslag! To tredjedeler av pasientene dør i de første 5 årene av sykdom!

Disse arteriene kalles koronararterier. Hjertet har to slike fartøyer - høyre og venstre kranspulsårer, som leverer blod til henholdsvis den bakre og den fremre veggen av kranspulsåren.

Over tid er det ved aterosklerotiske plakk på kar-veggen av disse arteriene, som kan overlappe deres lumen, delvis eller helt. Denne overlappingen fører til utvikling av koronar hjertesykdom - angina pectoris og hjerteinfarkt.

Iskemisk hjertesykdom er en av hovedårsakene til død og funksjonshemming over hele verden, og er derfor et viktig sted blant de medisinske problemene i vår tid.

Koronarangiografi er en prosedyre for å undersøke hjertets blodkar (koronararterier) med røntgenbilder. Til dette formål blir en radiopaque substans satt inn i en separat kranspulsårer, og røntgenbilder med en angiograf utføres parallelt.

Indikasjoner for prosedyren

Pasienten anbefales å utføre koronarangiografi hvis han har symptomer eller tegn på hjerte-og karsykdommer:

 • angina pectoris;
 • akutt koronarsyndrom (myokardinfarkt);
 • hjertesvikt;
 • før åpent hjerteoperasjon;
 • i nærvær av patologiske endringer på EKG eller ekkokardiografi.

I moderne medisin - dette er den mest nøyaktige og pålitelige metoden for å identifisere sted og grad av vaskulær hjertesykdom.

Hvordan utføres koronar angiografi?

For å forstå hvorfor og hvordan komplikasjoner utvikler seg under denne diagnostiske prosedyren, er det nødvendig å gjøre seg kjent med stadiene.

 • På dagen for prosedyren blir pasienten tatt til operasjonen. Under koronarografi er pasienten på operasjonstabellen i den bakre posisjonen. Pasienten er kateterisert av perifer venen, begynner infusjonsstøtte.
 • I de fleste tilfeller utføres koronarangiografi under lokalbedøvelse av arteriekateteriseringsstedet. Pasienten er våken på dette tidspunktet. Pasienten injiseres med visse beroligende midler som beroliger ham og forårsaker døsighet og avslapping. Generell anestesi brukes av og til - for eksempel i koronar angiografi for barn.
 • Under prosedyren overvåkes elektrokardiogrammet, blodtrykket og oksygenmetningen av blod.
 • Operasjonen kan utføres via to tilganger - femoral og radial arterie.
 • Plasser kateteriseringen behandlet med en løsning av antiseptisk.
 • Pasienten er dekket med sterilt undertøy.
 • Blokkens punkteringssted bedøves med lokalbedøvelse, hvorpå det korresponderende fartøyet (femoral eller radial arterie) kateteriseres.
 • En introducer blir introdusert i arterien, gjennom hvilken spesielle diagnostiske katetre utføres til koronarbeinene.
 • Etter at det diagnostiske kateteret er plassert ved utgangspunktet til venstre eller høyre kranspulsår, injiseres en røntgenkontrastmiddel og samtidig utføres røntgenangiografi. Under innføringen av kontrast kan pasienten føle et rush av varme eller varme, som raskt passerer.
 • Pasienten føler ikke hvordan kateteret passerer gjennom karene sine. Men han kan føle hjertebanken eller arytmier.
 • Etter å ha undersøkt venstre og høyre koronararterier i flere fremspring, blir kateteret fjernet. Introduksøren kan fjernes eller forlates i arterien, avhengig av resultatene av koronarangiografi.
 • Hvis koronarangiografien ble gjennomført gjennom lårarterien og introduksøren ble fjernet, ville legen sterkt presse dette området i ca. 10 minutter for å stoppe mulig blødning. Etter dette påføres en aseptisk dressing.
 • Som et alternativ til trykk kan forskjellige enheter for hemostase (for eksempel Angio-Seal) brukes.
 • Etter at operasjonen er fullført, blir pasienten levert til avdelingen.

Hyppigheten av komplikasjoner, risikofaktorer

Som alle invasive inngrep kan koronarangiografi ha komplikasjoner. Deres alvor endrer seg fra mindre og ikke-langvarige komplikasjoner til livstruende situasjoner, noe som kan føre til irreversible konsekvenser. Heldigvis, på grunn av forbedringer i utstyr og økt erfaring fra medisinsk personell, har forekomsten av komplikasjoner blitt betydelig redusert.

Et slående funn i behandlingen av hypertensjon

Det har lenge vært fast etablert at fra hypertensjon kan ikke fjernes permanent. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Er dette virkelig så? La oss forstå!

Risikoen for komplikasjoner øker hos eldre pasienter, nyresvikt, ukontrollert diabetes, fedme. Fra siden av kardiovaskulær risiko påvirke graden av koronar hjertesykdom, koronar anatomi, den kliniske situasjon (akutt hjerteinfarkt, kardiogent sjokk), kongestiv hjertesvikt, lav kontraktilitet, nylig flyttet et slag eller hjerteinfarkt, blødningstendens. Forekomsten av komplikasjoner påvirkes også av erfaringen fra medisinsk personell som utfører koronarografi.

Likevel er alvorlige komplikasjoner sjeldne: mindre enn 2% av pasientene; dødelighet er mindre enn 0,08%.

Konsekvenser av kardiovaskulærsystemet

Lokal vaskulær skade

Komplikasjoner fra vaskulær tilgang er en av de vanligste og alvorlige komplikasjonene av koronar angiografi. Det mest slående symptomet på disse komplikasjonene er blødning fra arteriepunktsiden.

Det er viktig å huske på at den koronare blod føres gjennom kanalen, karakterisert ved at trykket når høye verdier (større enn 100 mm Hg. V.) Så stoppe blødning ut fra et slikt fartøy er ikke så lett, særlig hvis den femorale arterien. Det er umulig å klemme det over punkteringsstedet.

I de første dagene etter koronar angiografi er frekvensen av vaskulære komplikasjoner 0,7% -11,7%. Alvorlig blødning og transfusjon av blodprodukter er forbundet med et lengre opphold på sykehuset og en reduksjon i overlevelse.

Bruken av små diameter introducere, tidlig fjerning, kontroll av doser av antikoagulanter, bruk av enheter for hemostase tillater leger å redusere risikoen for vaskulære komplikasjoner av koronar angiografi.

Hematom og retroperitoneal blødning

Hvis blodet fra femorale arterien dukker opp på den fremre overflaten av lårbenet - en hematomform. De fleste av disse hematomene er ikke-farlige og kombinerer ikke med lumen av arterien. Store hematomer kan føre til dyp venetrombose av nedre ekstremiteter og komprimering av nerver, noe som medfører tap av følsomhet. Noen ganger er blodtap så stor at det blir nødvendig å transfisere blodprodukter. Store hematomer forekommer hos ca. 2,8% av pasientene. Femoral hematom

Retroperitoneal blødning er en potensielt livstruende komplikasjon av arteriell tilgang. Faren er at slik blødning ikke har eksternt synlige tegn og detekteres svært sent når pasienten utvikler magesmerter med blodtrykksfall og en reduksjon i nivået av hemoglobin. Risikofaktorer for utvikling av retroperitoneal blødning er alderdom, kvinnelig kjønn, høy punktering av femoral arterien.

pseudoaneurisme

Denne komplikasjonen dannes dersom hematomet fortsetter å forbinde til lumen av arterien, noe som fører til en blodstrøm i blødningshulen. Forekomsten av pseudoaneurysmer er 0,5-2,0%. Risikofaktorene for utviklingen er det samme som for hematom.

Pseudoaneurysmer opptil 2-3 cm i størrelse krever ikke en operasjon.

Arterio-venøs fistel

Oppstår når nålen passerer gjennom arterien og venen, som fører til dannelsen av en kanal mellom dem. Forekomsten av arterio-venøs fistel er ca. 1%. Vanligvis er fistel i en tredjedel av tilfellene lukket konservativt innen et år. Hvis dette ikke skjedde - kan du lukke det kirurgisk.

Stratifisering av femoral og iliac arterier

Det oppstår svært sjelden (0,42%), det utvikler seg når arterievegget er ødelagt og blodet trenger inn mellom membranene. Stratifikasjonen kan helt eller delvis blokkere blodstrømmen til underbenet og bære en trussel mot pasientens liv.

Trombose og emboli i arterien

Oftest forekommer hos kvinnelige pasienter med et lite lumen i karet, sykdommer i perifere arterier, diabetes, ved bruk av katetre eller en stor diameterinnføringsenhet. Pasienter klager vanligvis på smerte i benet, forringelse av følsomhet og motorisk funksjon. Behandlingen består av perkutan trombektomi eller trombolytisk terapi.

Forebygging av lokale vaskulære komplikasjoner består i streng overholdelse av doktors anbefalinger vedrørende motorregimet etter koronar angiografi.

Rytme og ledningsforstyrrelser

Under koronarografi kan pasienten oppleve en reduksjon (bradykardi) eller en økning (takykardi) av hjertefrekvens, uregelmessig hjerterytme (arytmi). Vanligvis passerer disse lidelsene raskt og trenger ikke medisinsk behandling. Bradykardi er observert hos 3,5% av pasientene, takykardi er 1,3-4,3%. Oftere oppstår forstyrrelser av rytme og ledning på grunn av kjed av et myokardium ved en spiss på et kateter.

For å oppdage og rettidig behandling av disse komplikasjonene i operasjonen, gjennomføres kontinuerlig EKG-overvåking.

Myokardinfarkt

Denne alvorlige komplikasjonen kan oppstå under koronar angiografi. Forekomsten av hjerteinfarkt under eller umiddelbart etter koronar angiografi avhenger av graden av kranskärlssykdom og er mindre enn 0,1%. Men forbedring av utstyr, forbedre opplevelsen av legene, bruk av kraftigere antikoagulanter og platehemmere, bedre forberedelse av pasienter for kirurgi, bruk av nye kontrastmidler bidro sterkt redusere forekomsten av hjerteinfarkt under prosedyren.

fornærmelse

Under koronarangiografi kan pasienten utvikle et slag på grunn av lukning av blodkarene i hjernen med trombi, emboli eller luft. Forekomsten av slag øker når pasienten har diabetes, arteriell hypertensjon, tidligere slag og nyresvikt, langvarig koronar angiografi. Utbredelsen av denne komplikasjonen er ca. 0,07%.

Stratifisering eller perforering av store fartøy

Heldigvis utvikler perforering av hjertekamrene, kranspulsårene eller de intratorakale store karene (aorta) svært sjelden når koronar angiografi utføres. Forekomsten av stigende aorta disseksjon er 0,04%, perforering av kranspulsårene er 0,3-0,6%. Pilen indikerer utstrømningen av kontrast utenfor kranspulsåren, som indikerer tilstedeværelsen av dens perforering

Arteriell hypotensjon

Redusering av blodtrykk er et av de vanligste problemene under koronar angiografi. Det kan være på grunn av hypovolemia (reduksjon av volumet av sirkulerende blod), senke minuttvolum, hjertetamponade, arytmi, regurgitasjon, patologisk vasodilatering på grunn av innføring av kontrast, blodtap.

Komplikasjoner fra andre organer

Allergiske reaksjoner og bivirkninger

Lokalt bedøvelse

Allergiske og systemiske toksiske reaksjoner på lokalbedøvelse er svært sjeldne. Oftest er disse kutane eller vagusreaksjoner, noen ganger anafylaktiske, som utgjør en umiddelbar trussel mot livet. Svært ofte er de forårsaket av konserveringsmidler som finnes i legemiddeloppløsningen. Forhindre disse reaksjonene ved å bruke anestetika uten konserveringsmidler i formuleringen.

Generell anestesi

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med generell anestesi med koronarografi. Imidlertid blir lett sedasjon og analgesi med kortvirkende stoffer ofte brukt til å øke pasientens komfort og redusere angst. I dette tilfellet bør overdreven sedering unngås, noe som medfører en risiko for å stoppe pusten eller forstyrre luftveiene. Kontinuerlig overvåking av blodtrykk, hjertefrekvens, BH og oksygenmetning bør utføres hos alle pasienter. Anafylaktiske reaksjoner på sedasjonsmedikamenter er svært sjeldne. Behandling av bivirkninger avhenger av alvorlighetsgrad. For å unngå slike komplikasjoner, bør pasienten fortelle leger om tilstedeværelsen av allergier mot narkotika og mat (spesielt sjømat).

Kontraststoff

Bivirkninger på kontrast kan deles inn i toksisk og anafylaktisk. Den giftige og allergiske effekten av kontrasten som brukes, avhenger av dens egenskaper. Nye stoffer (som Vipipac) forårsaker sjeldne milde reaksjoner (feber, bryststyrke, kvalme og oppkast), som i de fleste tilfeller går på egen hånd. Mer alvorlige komplikasjoner som krever behandling - fallet i blodtrykk, bradykardi, lungesødemidlet - er enda mindre vanlig. Allergiske reaksjoner kan oppstå som utslett, kløe, hodepine, noen ganger - anafylaktisk sjokk, Quinck ødem eller bronkospasme. For å redusere risikoen for komplikasjoner, bør pasienten informere legen om eksisterende allergier mot medisiner, mat (spesielt sjømat), tilstedeværelse av astma eller atopisk dermatitt.

Heparininducert trombocytopeni

Dette er en alvorlig immunologisk komplikasjon etter administrering av heparin. Siden leger bruker heparinisert løsning for koronarografi, er det risiko for å utvikle denne tilstanden. Symptomer på heparininducert trombocytopeni forekommer flere dager etter prosedyren. De kan inkludere en reduksjon av antall blodplater, venøse og arterielle tromboser.

Smittsomme komplikasjoner

Infeksjonell prosess kan utvikle seg ved punktpulsårspunktet. Denne komplikasjonen forekommer hos mindre enn 1% av pasientene. Symptomer kan inkludere rødhet på stedet for operativ tilgang, utslipp fra såret, en økning i temperaturen. Risikoen for infeksjon øker hvis det er et hematom på punkteringsstedet. For å redusere risikoen for denne komplikasjonen, bør pasienten ta en hygienisk dusj eller et bad før du utfører operasjonen, forsiktig barbere lysken eller underarmen; For dette formål er det bedre å bruke en elektrisk barbermaskin, og ikke kniver, da sistnevnte kan gi riper eller kutt på huden. Det er også viktig at medisinsk personell som arbeider i operasjonen, følger strengt med regler for asepsis og antiseptika. I den postoperative perioden må ikke vann komme inn i punkteringsstedet de første 2 dagene.

Nyreskade

Innføringen av et kontrastmiddel, nyrearterieemboli eller en blodtrykksfall under koronarangiografi kan forårsake alvorlig nyreskade. Forekomsten av nyrekomplikasjoner avhenger av tilstedeværelsen av risikofaktorer (nyresvikt, diabetes, eldre alder, bruk av gammel høymolaritetskontrast) og varierer fra 3% til 16%. Heldigvis har de fleste pasienter med denne komplikasjonen en mild, midlertidig nedsatt nyrefunksjon, som foregår hovedsakelig i en uke. I alvorligere tilfeller kan akutt og kronisk insuffisiens utvikles, noe som kan kreve hemodialyse ("kunstig nyre"). Nyfropatiens forekomst og alvorlighetsgrad avhenger av det anvendte kontrastmediet. For å hindre utviklingen av denne komplikasjonen, er det nødvendig at pasienten ikke er dehydrert - det vil si etter nok koronar angiografi, er en tilstrekkelig mengde vann full.

Åndedrettssvikt

Åndedrettssvikt kan utvikle seg på grunn av mange årsaker, inkludert lungeødem med kongestiv hjertesvikt og tidligere lungesykdommer, allergiske reaksjoner og overdreven sedering.

Hvordan unngå konsekvenser

Selv om forekomsten av komplikasjoner ikke er veldig høy, er det anbefalinger som kan redusere risikoen for utvikling.

Det skal huskes at den viktigste måten å forhindre komplikasjoner er å velge en erfaren medisinsk personell. Ifølge utenlandske kolleger kan en erfaren lege anses som utfører mer enn 100 koronarografi om året.

Preoperativ forberedelse

I noen tilfeller utføres koronarangiografi svært raskt - i de første timene av hjerteinfarkt. Under disse forholdene tar forberedelsen minimum tid og reduserer det faktum at det medisinske personalet raskt stiller spørsmål om pasientens klager og anamnese, gjennomfører den minste nødvendige undersøkelsen, fjerner EKG og samler blod for test. I tillegg mottar pasienten de nødvendige legemidlene for å behandle akutt koronarsyndrom, han er kateterisert perifer venen. Etter dette blir pasienten transportert til operasjonen. Dette haster skyldes det faktum at tiden før kirurgi med akutt myokardinfarkt spiller en stor rolle - jo tidligere ble det gjennomført, desto bedre er resultatet.

I de fleste tilfeller utføres koronarangiografi rutinemessig. For å forberede seg på sin adferd, gjennomgår pasienten en detaljert undersøkelse hos en lege som gjennomfører en undersøkelse og undersøkelse av pasienten, evaluerer laboratorie- og instrumentdata. Pasienten bør informere legen om sykdommene hans, noe som kan påvirke adferd og komplikasjoner av koronarangiografi (f.eks. Diabetes mellitus og nyresykdom); allergier mot medisiner og mat; legemidler som han tar. Laboratoriet (generell blodprøve, generell urinanalyse, koagulogram, biokjemisk blodprøve) og instrumentell (EKG, ekkokardiografi) undersøkelse, som gjør det mulig å diagnostisere sammenhengende patologi.

Vanligvis, før prosedyren, trenger pasienten:

 • Følg legenes anbefalinger; Du kan ikke bruke medisiner som ikke er foreskrevet til pasienten.
 • Ikke spis eller drikk etter midnatt dagen før koronar angiografi; foreskrevne tabletter vaskes ned med en liten flass av vann.
 • Barber inguinalområdet og / eller underarmen, gjennom hvilken intervensjonen vil bli utført. Denne prosedyren gjøres best med en elektrisk barbermaskin, for ikke å skade huden - dette vil redusere risikoen for å utvikle smittsomme komplikasjoner.
 • Ta en hygienisk dusj dagen før koronar angiografi.
 • Spør en lege om muligheten for å utføre en diagnostisk operasjon gjennom den radiale arterien.

Gjennomføring av koronar angiografi gjennom den radiale arterien kan redusere forekomsten av alvorlige komplikasjoner og dødelighet etter prosedyren.

Ofte pasienten før operasjonen er foreskrevet beroligende midler, som vil tillate ham å slappe av litt og slappe av.

Postoperativ periode

Etter prosedyren forblir pasienten i medisinsk institusjon i minst en dag. På dette tidspunktet overvåkes parametrene for blodtrykk og puls, og medisinsk korreksjon utføres.

Umiddelbart etter koronar angiografi, bør pasienten strengt følge legenes anbefalinger for sengeleste. Lengden på liggeposisjonen avhenger av stedet for operativ tilgang (femoral eller radial arterie), om introduksøren ble tatt, og på metoden for hemostase.

Hvis hemostasen ble utført ved å trykke på lårbenet - du må ligge i 6-8 timer; Hvis en spesiell enhet ble brukt for å stoppe blødning, kan pasienten sette seg ned etter 1-2 timer.

Fordi kontrastmaterialet utskilles i urinen, skal pasienten drikke nok vann hvis han ikke har kontraindikasjoner, og overvåke diurese (teller mengden urin).

Det er nødvendig å straks informere det medisinske personalet om eventuelle klager eller komplikasjoner.

Det intravenøse kateteret blir fjernet noen få timer etter operasjonen, og bandasjen er over arteriepekningsstedet neste dag.

Hjemmehjelp

De fleste pasienter etter planlagt koronarangiografi slippes hjem neste dag. De kan føle seg trette. På arterien punkteringsstedet kan hematom være i to uker.

Ved utslipp anbefales pasienten:

 • Unngå å ta et bad eller en dusj i 1-2 dager. Samtidig må du holde såret tørt.
 • Ikke kjør i 3 dager.
 • Du kan ikke løfte vekter; Det er nødvendig å unngå overdreven fysisk aktivitet i 2-3 dager.

Legen bør konsulteres dersom pasienten:

 • det ble blødning fra såret i stedet for kateterisering av arterien;
 • det er økning i smerte, ødem, rødhet og / eller utslipp på arteriepunktersiden;
 • Det er en solid, sensitiv formasjon (større enn en ert) under huden nær stedet for operativ tilgang;
 • økt kroppstemperatur;
 • forandring i farge, følelse av kulde, nummenhet i beinet eller armen på siden av kroppen der arterien ble kateterisert;
 • svakhet eller utmattelse dukket opp;
 • utviklet brystsmerter eller kortpustethet.

Koronarangiografi er gullstandarden for å detektere nærvær og omfang av aterosklerotisk lesjon av koronararteriene. Heldigvis er dette en relativt sikker prosedyre med få komplikasjoner. Bruken av moderne utstyr og preparater, riktig forberedelse av pasienten før kirurgi, etterlevelse av pasienter postoperative anbefalinger fra leger - alt dette gjør det mulig å redusere risikoen for koronar angiografi til et minimum. Og selvfølgelig er den største betydningen for å forhindre komplikasjonene, å tilhøre opplevelsen av medisinsk personell som driver operasjonen.

Les Mer Om Fartøyene