Prinsipper for kirurgisk operasjon på halspulsåren

Søvnige arterier er kar som er utformet for å gi blodtilførsel til hode og nakke. I noen sykdommer er skade eller blokkering av disse karene mulig, noe som fører til mangel på blodstrøm til hode og nakkeorganer. Gitt disse fartøyernes betydning, er det behov for kvalitetsbehandling.

Til nå er det to typer behandling av disse karene: konservativ, i form av narkotikabehandling og operasjonell, i form av kirurgisk operasjon på halspulsåren.

For i dag viser vitnesbyrdets vitnesbyrd direkte det faktum at kirurgisk inngrep viser bedre resultater, sammenlignet med behandling med konservative metoder. Spesielt dersom operativ intervensjon ble utført for klare indikasjoner.

Indikasjon for operasjonen

Indikasjoner for operasjon på halspulsåren er følgende kriterier:

 1. På fartøyet var det en blokkering av sitt spesifikke segment, eller utviklet stenose. I dette tilfellet oppstår indikasjoner på intervensjon når følgende punkter utføres:
  • Det blir også observert brudd i motsatt del av fartøyet.
  • de observerte symptomene på patologi er av permanent art og gjennomsnittlig alvorlighetsgrad;
  • et sett av avslørt patologi med obstruksjon eller stenose av nærliggende veier;
  • konstant fremgang i patologi;
  • symptomer på cerebrale kriser blir observert;
  • Konstruksjonen av fartøyet med stenose nådde 70%;
  • uregelmessigheter i lumen av arteriebanen.
  • mekanisk skade på arteriell og aneurysmer.

Typer av operasjoner på halspulsåren

Avhengig av sykdommen og patologien til fartøyet utføres en av følgende operasjoner:

Vi anbefaler også at du leser:

 • stenting: den brukes til stenose av arteriebanen, med hjelp av den første lumen av fartøyet blir gjenopprettet ved hjelp av stentinstallasjonen;
 • eversion endarterektomi: brukes til stenose av arteriell bane, med hjelp av utrydding av utslettende masser i fartøyets lumen sammen med membranen;
 • karotid endarterektomi med plastplaster: det samme som en eversion endarterektomi, men i en klassisk versjon;
 • Prostetikk: Det er nødvendig i tilfelle når patologisk område har en lang forlengelse.

Risiko og konsekvenser av kirurgisk inngrep

Risiko ved kirurgisk inngrep er ubetydelig med hensyn til alle forholdsregler og grundig studie av kontraindikasjoner. Så, muligheten for et dødelig utfall er mindre enn en prosent.

For forebygging av sykdommer og behandling av manifestasjoner av åreknuter på bena av våre lesere rådes antivarikoznye gel "VariStop", fylt med planteekstrakter og oljer, skånsomt og effektivt fjerner det symptomene på sykdommen, forbedre symptomer, toner og styrker blodkar.
Uttalelse fra leger.

Konsekvensene av operasjonen på halspulsåren i form av nevrologiske komplikasjoner overstiger ikke 2% av alle tilfeller av kirurgisk operasjon. Etter operasjonen, hvis varighet ikke overskrider en time, blir pasienten plassert i et postoperativt rom, hvor tilstanden hans blir konstant overvåket gjennom dagen. I tilfelle komplikasjoner, er nødvendige tiltak for å eliminere dem.

rehabilitering

Rehabilitering av pasienten utføres i tre dager på et sykehus, etter overføring fra et postoperativt rom og i fravær av komplikasjoner. I tre dager ble en streng sengestue foreskrevet. I løpet av uka anbefales pasienten gradvis å bli mer aktiv og unngår belastning. Fysisk stress og brå bevegelser er forbudt i to uker, da de kan føre til divergens av sømmen eller andre ubehagelige konsekvenser. Hyppige bevegelser av hodet, ikke minst plutselige bevegelser, er forbudt.

I fremtiden, for rehabilitering av pasienten, er det nødvendig med konstant oppfølging. Og også kontroll tester for gjenopptreden av aterosklerotiske plakk eller stenose. Undersøkelsen gjennomføres minst to ganger i året. Arterialt trykk for pasienter som har gjennomgått en lignende operasjon må måles hver dag.

Det er nødvendig å følge en diett for å redusere inntak av matvarer som er rike på kolesterol. Det er også nødvendig å endre livsstilen for å eliminere dårlige vaner, for eksempel røyking.

Relaterte artikler:
 1. Diagnose og behandling av karotidarterie stenose
 2. Farlige symptomer: Hva lover utseendet i karoten arterien av plaques?
 3. Egenskaper av anatomi og patologi av den indre halspulsåren
 4. Vasorenal hypertensjon eller nyrearterie stenose

kommentarer

Velkommen! Forklar, vennligst gjør operasjoner på en halspulsårer hvis en person har høyt blodtrykk (stadig tar medisiner) og har hatt et slag to ganger. Arteriene er lukket henholdsvis 47 og 53%. Takk på forhånd!

I mitt tilfelle må du registrere en funksjonshemningsgruppe. Jeg jobber ikke

Det er vanskelig å svare på spørsmålet ditt fordi det er nødvendig å spesifisere mange detaljer, som resultatet vil avhenge av. Nemlig: hva slags slag var en mann (hemoragisk eller iskemisk), uansett om det er en nevrologisk svikt etter behandling og rehabilitering, hvilket nivå av blodtrykket hos pasienter som behandles med antihypertensive medikamenter, som hevder at det er en pasient i øyeblikket.

Hvis en person var slag på grunn av det høye trykk (i henhold til typen av hypertensiv krise), arteria carotis er i alt, er vaskulær drift ikke er vist. Hvis det er funnet at både stroke iskemisk (på grunn av utilstrekkelig blodstrøm), bør spørsmålet om kirurgisk inngrep vurderes individuelt. Totalt stenose carotis å betjene 55-70% ikke ofte, bare når risikoen for komplikasjoner fra operasjonen er lavere enn gjentatt iskemisk hjerneslag risiko.

Pasient som har høyt blodtrykk og carotisstenose 47% og 53%, krever en stadig kontroll av blodtrykk og blodtrykkssenkende stoffer for å oppnå resultater 140/90 mmHg Også være sikker på å overvåke nivået av kolesterol og triglyserider, som i de fleste tilfeller av arteria carotis stenosis er forårsaket av aterosklerose. For normalisering av kolesterolprofilen er det nødvendig med et konstant inntak av statiner. Flere personer med lignende patologi er vist medikamenter for å forbedre blodets reologiske egenskaper (antikoagulantia).

Ved mottak av uførhet må du kontakte lege (nevrolog og distrikt lege), fordi de bare kan forhånds vurdere hvilken grad av funksjonshemming har du rett. Hvis du på bakgrunn av en permanent kur dårlig kontrollert press, hvis det er rester av nevrologiske skader etter et slag, hvis det er en begrensning av mobilitet eller egenomsorg, sette deg en gruppe av funksjonshemming, til tross for at du ikke arbeider.

Vi ønsker deg vellykket løsning på problemet og god helse.

Hallo For to uker siden gjennomgikk min mor (80 år gammel) en operasjon på halspulsåren. Å være på sykehuset var tilstanden god. Oppholder seg hjemme, det er ofte svimmelhet, presset ned til 130 (øvre). Vennligst fortell meg, vær så snill, hva kan være årsaken. Hvor kan jeg gå for hjelp? Familielegen kan egentlig ikke si noe. Takk

Velkommen! fortell meg pozhyalustva hva er den omtrentlige stabiliteten til operasjonen på resningen av løkken i Ukraina?

Takk for første gang!

Hei, faren er syk med diabetes, kuttet av tærne. Også det er

økt trykk. Han hadde to slag. Nylig har gjort USA av fartøy, til oss har fortalt eller sagt en blokkering på 90% av en carotid. Hvordan skal vi gå for en operasjon? En trombose kan løses løs. Vi er redd for at det ikke var verre.

Typer av operasjoner på halspulsåren

Søvnige arterier er en av de viktigste karene i menneskekroppen. Gjennom dem passerer blodet, mettet med næringsstoffer og oksygen, til hjernen. Sistnevnte er svært følsom overfor mangelen på det ene eller det andre elementet, så noen, selv de minste patologiene forbundet med disse fartøyene, vil ha forferdelige konsekvenser. Infarkt og hjerneslag er hyppige sykdommer som fører til pasientens død, som oppstår når lumen i det største parret fartøyet smalner. Selv små brudd fører til funksjonshemming, og jo mer de er, jo vanskeligere er det for en pasient å komme seg. Derfor bør behandlingen av karoten arterien være umiddelbar. Clogging med en trombose eller innsnevring med kolesterolplakkene elimineres ved operasjonen på halspulsåren.

vitnesbyrd

Indikasjoner for karotisarterieoperasjon inkluderer:

 • Innsnevring av fartøyet med sytti prosent, inkludert pasienter som er asymptomatiske;
 • Narrowing med femti prosent med tilstedeværelse av symptomer på insuffisiens i hjernen. I dette tilfellet har pasienter tidligere behandlet et slag;
 • Narrowing er mindre enn femti prosent, med en feil;
 • Tosidig brudd på CA;
 • Kompleks patologi, inkludert vertebrale, subklaviske og søvnige, store parret fartøy.
 • Årsaken til innsnevring av lumen (stenose) i fartøyet kan være bøyning, venetrombose, kolesterolavsetning, fremspring på arterien.
Strukturen av karoten arterien

Kontra

Kontraindikasjoner for operasjonen av halspulsåren inkluderer:

 • Sykdommer av noen viktige organer som forbyr operasjonen;
 • Tap av bevissthet som truer livet;
 • Akutt insuffisiens i hjernen;
 • Blødning av hjernen, med død av celler;
 • Fullstendig nedleggelse av arteriene.

Det er nødvendig å ta hensyn til pasientens alder, for noen, å utføre en operasjon er meningsløs, eller det vil bare gjøre mye skade. Men for øyeblikket er det metoder som krever lite innblanding i menneskekroppen, uten åpning, slik at antallet slike tilfeller reduseres.

Forut for håndtering av pasienten er rettet mot en generell undersøkelse, som omfatter: analyse av biologiske væsker og vev væske, EKG hjerte fluorografi forskningsanalyser for infeksjonssykdommer slik som hepatitt, syfilis, humant immunsviktvirus. Andre diagnostiske metoder inkluderer ultralyd, Duppler-studie, angiografi, magnetisk resonanstomografi, multi-helical computertomografi.

Anvendelig fremgangsmåte for å operere på hver enkelt pasient, avhengig av alder og helsetilstand til pasienten, fra den forstyrrede del størrelse, tilstedeværelse teknologi spesielt sykehus erfarne eksperter som skal utføre behandlingen.

Hovedtyper av operasjon på halspulsåren er:

 • carotis - oftest brukt. Her er det en obduksjon av pasienten. I Amerika utføres behandling med denne metoden mer enn hundre i året, i Russland er det halvparten av det, men metoden skaffer seg fart;
 • stentingfartøy er preget av ikke en stor inngrep, og derfor en rask gjenoppretting etter operasjonen. Men det krever en betydelig kirurgs ferdighet og teknikk, som ikke er tilgjengelig på hvert sykehus;
 • protetikk utføres av de som har et stort område av patologi.

carotis

Carotid kirurgi på halspulsåren er å kutte vev av en person og et fartøy for å trekke ut en patologisk formet plakett fra sistnevnte.

Carotidoperasjonen utføres under generell anestesi eller under lokalbedøvelse. Kirurgen gjør et snitt bak auricleen nedover med ti centimeter, sprer lagene av huden, knytter ikke nerver, finner det rette fartøyet. Deretter kutter han det og tar ut formasjonen. Til blodet og forstyrrer ikke dens fortsatte sirkulasjon, for ikke å skape en mangel i hjernen, blir på forhånd settes inn i arterien og shunt medikament som fremmer klemmevegger.

Etter at fartøyet er rengjort, vaskes det med en spesiell løsning som fjerner hulrommet på plakkens rester. Hvis dette ikke er gjort, kan de tette de mindre arteriene. Sying av et kutt utføres av en spesiell tråd, kan sette en lapp fra en tidligere forberedt syntetisk eller pasientens eget vev. Etter det blir shunten fjernet, styrken på sømmen på fartøyet kontrolleres, hvis alt er normalt, så kirurgen syr opp lag av vev, konsekvent bunn-opp.

Denne metoden er indikert når plakk vises på veggene på karene, trombose, alvorlig innsnevring av karet uten symptomer.

Carotid endarterektomi (fjerning av plakett fra halspulsåren)

eversion

Forberedelse av pasienten for operasjonen er den samme som i fremgangsmåten ovenfor. Endring i løpet av rengjøring av fartøyet. Etter å ha etablert shunt og introduserer stoffet for liming av fartøyene, blir det nødvendige området vendt mot innsiden, plakkene fjernet, vasket med en fysiologisk løsning og gir et uberørt utseende. Etter å ha utført slike manipulasjoner, er fartøyet sydd, shuntet er fjernet, huden sys.

Eversjonsmetoden er mye raskere enn karotenemetoden, siden den er mindre komplisert og risikoen for å gjøre noe galt er mindre. Minus - brukes til å fjerne små plaketter som ikke har fylt hele fartøyets lumen, mindre enn to og en halv centimeter.

stenting

Denne metoden har mange fordeler, noe som gjør den stadig mer populær blant andre. Den minste inngripen av kirurgen i kroppshulen, bidrar til rask gjenoppretting av pasienten.

Rehabiliteringsperioden etter stenting varer ikke mer enn en uke. Men han har også sine ulemper:

 • Resultatet er bra, men varigheten er liten og krever etterfølgende inngrep, og risikoen for komplikasjoner øker;
 • Kompleks og dyrt utstyr, erfaring fra spesialister;
 • Metoden er ikke i stand til å takle den store størrelsen på plaketten.

Operasjonsmekanismen er som følger:

 • En punktering er laget av kirurgen, og røret blir brakt til rett sted. Ved hjelp av en ballong ekspanderer fartøyet, og metallrammen presser plakkene. Det er fare for ødeleggelse av plakk og spredning av blodpropper langs fartøyet, noe som er veldig farlig. Derfor plasseres spesielle filtre i fartøyet før stentet settes inn.

Innføringen av stenten utføres med åreforkalkning hos eldre, som ikke har lov til å operere på en åpen måte.

protetikk

Operasjonen av stenting er tildelt til pasienter som har en felles sykdom, med en bøyning, en krymping av fartøyet. Prostetika utføres dersom legen blir klar over at andre metoder for å operere halspulsåren ikke gir gode resultater. Anestesi kan være generell eller lokal.

For begynnelsen bestemmes området av fartøyets lesjon og dets kutting. I stedet for å sette en protese, som er laget av syntetisk materiale. Protesens diameter og lengde velges individuelt for hver pasient. Fartøyet skylles fra plakkrester, og dreneringsmaterialet er installert.

Metoden tolereres godt av pasienter, det anses som trygt.

Prosthetikk av den indre halspulsåren

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner etter operasjonen på halspulsåren:

 • Med endarterektomi er nerveskader mulig, som da manifesterer seg i å endre stemmen, det vil være vanskelig å svelge, ansiktet blir asymmetrisk. Purulente formasjoner i tilfelle infeksjon i såret, selv om dette skjer ganske sjelden når alle kravene er oppfylt.
 • Med introduksjonen av en stent, kan plakkene kollapse og dets stykker kommer inn i blodet, blokkering av hjerneskip, den mest forferdelige konsekvensen.

Ifølge statistikk garanterer halspulsoperasjonen nittifem prosent av gode resultater som ikke krever gjentatt inngrep.

rehabilitering

Rehabilitering etter operasjon på suturarterien varer i 3 dager. I løpet av denne tiden er pasienten forbudt å reise seg opp, hvoretter det er tillatt å utføre forskjellige bevegelser, men tung last er forbudt til halvmåne. Dette skyldes det faktum at under noen bevegelser svinger trykket i oss, og ved høy spenning øker det sterkt, det kan rive sømmer. Innen to år er pasienten forpliktet til å komme til legen for trykkmåling og generell kontroll. Med noen endringer, er medisiner foreskrevet.

Det er veldig viktig å endre din livsstil og mat som du spiser hver dag. Flere bevegelser, gå til treningsrommet med stillesittende arbeid, minst to eller tre ganger i uken. Still arbeidsformen og hvile, våkenhet og hvile, unngå stress på jobben og hjemme.

Enhver operasjon av de tre er dyr, da det krever betydelig erfaring fra legen. For den første betaler opptil femti tusen rubler i en vanlig klinikk, i private opp til hundre tusen. Installasjonen av stativet er enda dyrere fordi i tillegg til kunnskap er det nødvendig med en teknikk for å aktivere den. Prisen på en operasjon på halspulsåren svinger mellom to hundre og tre hundre tusen rubler.

Typer operasjoner på halspulsåren i aterosklerose: indikasjoner og kontraindikasjoner

Operasjonen på halspulsåren i aterosklerose er foreskrevet for de pasientene som har en innsnevring av karene som sikrer kontinuerlig blodtilførsel til hjernen. Karoten arterien anses å være det viktigste og store karet, som er svært følsomt for hypoksi (oksygen sult).

Selv en liten og kortsiktig innsnevring av lumen i arteriene kan føre til oksygen sult, og i noen tilfeller død. La oss se på hvordan operasjonen på halspulsårene utføres for å eliminere aterosklerotiske komplikasjoner.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for operasjonen

Hovedårsaken til operasjonen er ikke så mye atherosklerose, som konsekvensene forårsaket av det - stenos av karoten arterien. Denne patologien utgjør en tredjedel av alle slag, forårsaker iskemisk nekrose, og hjerneinfarkt forekommer i 50% tilfeller i 12 måneder hos pasienter hvis indre karotisarterier har 70% lukket lumen. Følgelig er det i mange tilfeller krevende kirurgisk inngrep nødvendig.

Operasjoner for aterosklerose av karoten arterien utføres i følgende tilfeller:

 1. Innsnevring av lumen med 70% eller mer, selv i fravær av noen symptomer;
 2. I tilfelle av et tidligere slag, så vel som om det er symptomer på iskemi i kombinasjon med en 50% innsnevring av lumen;
 3. Progresjon av kronisk iskemisk sykdom eller nedsatt hjernefunksjon;
 4. Tilstedeværelse av bilateral aterosklerotisk lesjon;
 5. Overlapper lumen av flere store fartøy, inkludert halspulsåren.

Til tross for tilstedeværelsen av klare indikasjoner, utfører en operasjon på arteriene i mange tilfeller en risiko.

For det meste er pasienter eldre som i tillegg til aterosklerose har andre patologier og sykdommer. Dette betyr at det er viktig ikke bare å ta hensyn til indikasjonene, men også kontraindikasjoner, samt mulige risikoer under operasjonen.

I følgende tilfeller anbefales det ikke å fjerne plakk i halsen ved kirurgisk inngrep:

 • Alvorlige sykdommer, samt akutte former for lunge-, nyre- og hjertesykdommer i en tilstand av dekompensering;
 • slag;
 • Comatose tilstand av pasienten, langvarig nedsatt bevissthet;
 • Massive blødninger i hjernen forårsaket av iskemisk nekrose;
 • Omfattende okklusjon av arteriene og påfølgende inoperabel hjerneskade.

Modern kirurgi innebærer minimal invasiv manipulasjon - dvs. Slike at de gir minimal intervensjon og små arbeidsområder. Før operasjonen er det nødvendig å gjennomgå standard kliniske studier, samt spesielle studier - angiografi, MR, dupleks arteriell skanning.

Variasjon av operasjoner og implementeringsmetode

Det er tre typer operasjoner for å fjerne plakkene i halspulsåren:

 • Protese av arterier;
 • Eversion endarterektomi;
 • Stenting.

Valget av den anvendte kirurgiske teknikken er avhengig av mange faktorer, inkludert klinikkens tekniske utstyr, profesjonaliteten til leger som har erfaring med minimalt invasive kirurgiske inngrep.

Den vanligste teknikken er endarterektomi - det er også den mest traumatiske, som krever åpen kirurgisk inngrep.

Årlig i USA utføres ca. 100 000 lignende operasjoner, i Russland er indikatoren lavere, men hvert år øker den. Stenting er en mer mild type operasjon, men det krever mye mer profesjonalitet av kirurger, så stenting blir gjort mye sjeldnere. Protese brukes i tilfelle et stort område av aterosklerotisk lesjon av karoten arterien og fraværet av alternative, mer sparsomme teknikker.

Eversion endarterektomi

Denne type operasjon er en prosedyre for å fjerne patologisk innhold (aterosklerotisk plakk) fra arterien lumen. Som regel utføres det under generell anestesi, men nylig har lokalbedøvelse med beroligende midler blitt utbredt.

Skjæringen av huden er laget i en avstand på 2 cm bak øret, fortsetter ned til underkjeven og går parallelt med den. Ytterligere tverrsnitt må sternokleidomastoideus muskel - den totale lengde er omtrent 10 cm ytterligere separering utføres subkutant vev, hvoretter kirurgen finner sted carotis bifurkasjonen, bestemmer deres posisjoner, og etter -. Gir tilgang til arteria carotis interna. Ansiktsvenen under manipulering blir trukket over, nervebuksene blir avledet til siden.

Kontakt med karoten arterien selv er minimal, da det er risiko for defibrillering av en aterosklerotisk plakk med etterfølgende trombose og slag.

Det neste trinnet blir utført, etterfulgt av fjerning av en arterie ved å plassere en silikon shunt som hindrer tung blodtap og gir uavbrutt blodtilførsel til hjernen. Etter at den direkte fjerning av plaque - atskillelse utføres fra den side som er nærmere til den arterie forgrening og videre langs hele lengden av plakk.

Etter fjerning av plakk, vaskes beholderen med saltvannsløsning, og etterpå installeres en lapp enten fra kunstige materialer eller fra pasientens vev. De siste trinnene fjerner shunten, kontrollerer artikkelenes integritet, og gjenoppretter overflatevevet, slik det opprinnelig var.

Arteriell stenting

Operasjonen er diametralt motsatt den forrige - ikke et snitt er gjort, men en punktering (injeksjon) under virkningen av generell anestesi (i enkelte tilfeller kan en lokal være foreskrevet).

Ved hjelp av en punktering på den indre overflaten av arterien, plasseres en spesiell ballong, som utvider den smalede lumen. Etter dette blir stenten introdusert - et spesielt verktøy som holder diameteren til lumen.

Dessuten kan lengden av arterien være montert tverrgående filtre beregnet for filtrering av blod - dette er gjort for å plakk, som kan knekke under ballonirovaniya ikke går inn i blodstrømmen og forårsake et slag.

Arteriell protese

Denne teknikken brukes i de tilfellene når pasienten har en sterk tortuositet i arteriene, og også en stor del av sitt område har en aterosklerotisk lesjon. Med andre ord er protesen på arterien etablert i tilfelle når kirurger allerede vet at andre metoder ikke vil gi et positivt resultat eller vil være for langt og arbeidsomme.

I området av arterieens munn, er den indre overflaten av stammen avskåret, noe som påvirkes av sykdommen. Videre er det generelle blodstrømssystemet og den gjenværende delen forbundet ved hjelp av en spesiell protese, som er et rør laget av kunstige materialer.

Dimensjonene til røret er valgt før operasjonen, avhengig av de individuelle egenskapene til pasientens kropp. Intervensjonsprosedyren avsluttes med installasjon av spesiell drenering.

Komplikasjoner av operasjonen

Komplikasjoner av kirurgi på karoten arterien med aterosklerose forekommer sjelden. De er avhengige av ulike faktorer - den generelle tilstanden til pasienten, kroppens egenskaper, samt kirurgens profesjonalitet. Som en regel de fleste av mulige komplikasjoner (og det embolisme, hjerteanfall eller slag, skade på nervebadebukser, infeksjon, tilbakevendende sykdom) forekommer som et resultat av mangel på erfaring av legen.

Operasjon på halspulsåren, indikasjoner og teknikk for å utføre

I hvilke tilfeller utføres operasjonen på halspulsåren? Søvnige arterier er store fartøy som er ansvarlige for blodtilførsel til hjernen og livmorhalsområdet. De begynner i aorta, og ligger i tykkelsen av musklene, går over halsen til hodet. Aterosklerose av karoten arterier forekommer i de sene stadiene av sykdommen når andre deler av sirkulasjonssystemet allerede er tilstoppet. Risikoen for å utvikle sykdommen øker i alderen. Den utprøvde innsnevringen av store fartøy diagnostiseres hos de fleste eldre enn 80 år. Clogging av arteriene er hovedårsaken til starten av et slag.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for operasjonen

Aterosklerose av karoten arterier kan føre til utvikling av tromboflebitt og overlapping av kapillær lumen. Når denne patologien er oppdaget, foretrekker leger kirurgiske behandlingsmetoder. Operasjonen er den eneste effektive terapeutiske metoden, medisiner er indikert i nærvær av absolutt kontraindikasjoner til kirurgisk inngrep. Slike terapi anbefales for stenose eller delvis okklusjon av kar, hvis:

 • graden av innsnevring overstiger 30%
 • veggene har ujevne overflater;
 • Det kliniske bildet av sykdommen inkluderer parese, lammelse, synshemming, hyppig synkope;
 • sykdommen utvikler seg raskt;
 • Den patologiske prosessen er av tosidig natur;
 • Det er innsnevring eller trombose av subklaviske kar.

Absolutte indikasjoner på kirurgi er skade på store arterier og aneurysm. Behandling utføres ikke dersom:

 • patologiske forandringer er irreversible;
 • det er tegn på koma eller forverring av iskemisk sykdom i hjernen;
 • Det var en komplett overlapping av hulrommet i den dype karoten arterien;
 • Det er tegn på hemorragisk slag.

Den mest effektive kirurgiske behandlingen er i nærvær av forbigående symptomer på cerebral iskemi og milde nevrologiske lidelser. Operasjonen utføres ofte for å forebygge, den er foreskrevet ved utseendet til de første tegnene på patologi, som bidrar til å forebygge livstruende konsekvenser.

Fremgangsmåte for å utføre kirurgiske inngrep

Drift på halspulsårene innebærer utvinning av aterosklerotisk plakk fra lumenene med etterfølgende gjenoppretting av blodstrømmen. Valget av denne eller den nevnte metoden for kirurgisk behandling bestemmes av alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet. Beslutningen av dette problemet er utelukkende legen.

Det er 2 typer inngrep utført på store arterier: endarterektomi og ballongangioplastikk etterfulgt av stenting. Den første typen operasjon utføres under regional eller generell anestesi. Et kutt gjøres gjennom hvilket aterosklerotisk plakk er utsatt for utsiden.

Deteksjon og separasjon av karoten arterien, forårsaker spesielle vanskeligheter som regel ikke. Visse problemer kan oppstå hvis intervensjonen utføres i grenområdet eller karoten trekant. Under operasjonen forblir pasienten i sitteposisjon, en rulle er plassert under hodet og svinger litt til den ene siden.

Parallelt til underkjeven er det inngått et snitt gjennom hvilket kirurgen får tilgang til det berørte fartøyet. Ved å bruke pinsett og klemmer, blir arterien kuttet fra venene og nerveenden. I noen tilfeller brukes en shunt, som er et fleksibelt kunstig rør som er installert i hulrøret i halspulsåren, som bidrar til å gjenopprette hjernens sirkulasjon.

Indikasjoner for innføring av en shunt er:

 • innsnevring med mer enn 80%;
 • torsjon av fartøyet forårsaket av en aneurisme;
 • bilateral natur av den patologiske prosessen.

Restaurering av lumen og stenting er en mer effektiv og sikker metode for kirurgisk behandling. En operasjon er under lokalbedøvelse. Gjennom en punktering i inguinalområdet er et kateter satt inn i lårbenet, gjennom hvilket enheter for ekspansjon og stenting blir matet. Operasjonen utføres under konstant radiologisk kontroll, en ballong settes inn i arterien lumen, som deretter ekspanderer og bidrar til å gjenopprette fartøyets normale diameter.

Det er ytterligere metoder for kirurgisk behandling av aterosklerose i karoten arterier. Disse er vaskulær protese og eversion carotid endarterektomi. En slik mengde behandlingsmetoder er forbundet med de brede mulighetene for moderne minimal invasiv kirurgi og tilstedeværelsen av flere typer enheter som brukes til å gjenopprette fartøyets lumen. Teknologien til disse operasjonene er ikke mye forskjellig. Protese er indikert med en vanlig patologisk prosess, høy risiko for brudd på arterien.

Hvis en blokkering oppstod i de primære delene av halspulsåren, kan eliminasjonen utføres ved metoden for eversjon. Dette er en eversion operasjon. En dyp halspulsår er fjernet og slått ut før en plakett er funnet. Etter fjerning av blokkering, går fartøyet tilbake til sitt opprinnelige sted og festes ved hjelp av suturering. Dette er en raskere og enklere måte å behandle en sykdom som bare kan brukes hvis det er små blodpropper.

Risikoen for komplikasjoner er tilstede i alle operasjoner, med endarterektomi det ikke overstiger 1%, er sannsynligheten for død estimert til 0,1%. Spesielt vanskelig å utføre er akutt kirurgisk inngrep for karoten arterie skade. De viktigste konsekvensene av slike skader er massivt blodtap, akutt brudd på blodtilførselen til hjernen, som om noen timer kan føre til pasientens død. Kirurgisk inngrep utføres i henhold til den generelle ordningen, men vanskelighetene som oppstår under prosessen reduserer muligheten for et gunstig utfall.

Kirurgi på halspulsåren: Ved behov, valg, hvordan utføres det, komplikasjoner, rehabilitering

Operasjonen på halspulsåren (CA) er hovedsakelig indikert for pasienter som lider av en innsnevring av fartøyet, og blir bedt om å gi tilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Søvnige arterier er de største og viktigste karene som gir blod til hjernen, noe som er svært følsomt for mangel på oksygen. Selv, det virker som om en liten innsnevring av disse arteriene kan forårsake symptomer på skade på det nervøse vevet, skjuler risikoen for et slag og til og med pasientens død.

Steder med nøye oppmerksomhet av vaskulære kirurger er sonen av bifurcation av den felles carotid og den indre halspulsåren (ICA) - Dette er områdene som oftest blir utsatt for strukturelle endringer, og derfor er de gjenstand for kirurgisk behandling.

karoten struktur

Stroke (cerebral infarkt) er en av de farligste sykdommene i karsystemet og hjernen, hvor utbredelsen har antatt en alarmerende skala de siste tiårene. Hovedårsaken til cerebral infarkt er atherosklerose, noe som forårsaker en kritisk innsnevring av arterien lumen. Selvfølgelig har terapeutiske tilnærminger blitt utviklet i behandlingen av patologi, men som resultatene av store studier viser, kan ingen konservativ metode produsere et slikt resultat som en operasjon.

Forstyrrelser av blodstrømmen i hjernen passerer ikke uten spor, ofte er det alvorlige konsekvenser som gjør pasienten funksjonshemmede, og for å gjenopprette tapte hjernefunksjoner er det sannsynligvis ikke alltid selv under operasjonens tilstand. I forbindelse med denne omstendigheten er den store betydningen oppnådd ved kirurgisk behandling med sikte på å forhindre cerebrale vaskulære ulykker, det vil si før nervesystemet lider.

Operativ profylakse av stenose av karoten arterien reduserer sannsynligheten for akutt sirkulasjonsforstyrrelse, normaliserer blodsukkering til hjernen, forbedrer pasientenes helse, og etter at et slag gir mer vellykket rehabilitering.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for operativ behandling av patologi av karoten arterier

Operativ intervensjon på karotisarterier utføres oftest med stenose - innsnevring av blodkarets lumen. Årsaken til denne innsnevringen kan være i aterosklerose, bøyningen av fartøyet, dannelsen av en trombus. En aneurisme av karoten arterien blir en mindre vanlig årsak til kirurgi.

indikasjoner til kirurgi for stenose av halspulsåren er:

 • Narrowing mer enn 70% selv i fravær av symptomer på patologi.
 • Innsnevring av mer enn 50% i nærvær av symptomer på cerebral iskemi, tidligere iskemiske angrep eller hjerneslag.
 • Stenose er mindre enn 50% med et slag eller forbigående iskemisk angrep.
 • Plutselig svekkelse av hjerneaktivitet eller progressjon av kronisk iskemi.
 • Tosidig lesjon av karoten arterier.
 • Kombinert stenose av vertebrale, subklaviske og karotisarterier.

Åpen intervensjon på arterielle trunker bærer en viss risiko. I tillegg bør man huske på at størstedelen av pasientene - eldre, som lider av en rekke sammenhengende patologier, så det er viktig å identifisere ikke bare indikasjonene, men også å bestemme graden av risiko og kontraindikasjoner til kirurgisk behandling. Hindringen kan bli slike tilstander som:

 1. Alvorlige sykdommer i hjertet, lungene, nyrene i dekompensasjonsstadiet, noe som gjør enhver operasjon umulig;
 2. Alvorlig nedsatt bevissthet, koma;
 3. Akutt berøringstid
 4. Intracerebral blødning mot iskemisk nekrose;
 5. Irreversibel hjerneskade med fullstendig okklusjon av karoten arterier.

I dag foretrekker kirurger minimal invasiv manipulasjon, slik at antall kontraindikasjoner gradvis reduseres, og behandlingen blir tryggere.

Før operasjonen blir pasienten bedt om å gjennomgå en standard liste over undersøkelser - blod- og urintester, elektrokardiografi, fluorografi, blodkoagulasjonstester, hiv-tester, hepatitt og syfilis. For å klargjøre funksjonene i patologien, ultralyd duplex skanning av arteriene, angiografi, muligens - MR, multislice CT.

Typer av inngrep i karoten arterier og teknikker for deres gjennomføring

Hovedtypene av operasjoner på halspulsårene er:

 1. Carotid endarterektomi (med en patch, en eversion).
 2. Stenting.
 3. Fartøyets protese.

Mangfoldet av kirurgisk inngrep avhenger ikke bare av type skader på vaskulærvegg, alder og tilstand hos pasienten, men også på kliniske tekniske evner, tilstedeværelsen av erfarne kirurger som har komplekse, minimalt invasive behandlingsmetoder.

Den vanligste i dag er karotid endarterektomi, Det er også den mest radikale, åpne, som krever det mest iøynefallende kutt. I USA utføres slike operasjoner mer enn 100 000 i året, i Russland - en størrelsesorden mindre, men fortsatt dekning av de som er i behov, øker gradvis.

Stenting av karoten arterier har mange fordeler over åpen operasjon med samme operasjonelle risiko. Minimalitet og estetikk gjør det mer attraktivt, men ikke alle kirurger har tilstrekkelig erfaring i å gjennomføre det, så ikke alle pasienter har valget, mens tiden for å eliminere vaskulær defekt er begrenset. I forbindelse med denne situasjonen utføres alternativ behandling med hjelp av stenting mye mindre ofte enn endarterektomi.

protetikk er indisert for de pasientene som har et betydelig nederlag i utbredelsen, noe som gjør det umulig å dispensere med mer sparsomme metoder. Med utbredt aterosklerose anses protese som en metode for valg.

Carotid endarterektomi

Carotid endarterektomi - Dette er hovedoperasjonen for å fjerne en aterosklerotisk plakk fra halspulsåren, hvor det patologiske innholdet fjernes fra arterien lumen og den naturlige strømmen av blod gjenopprettes. Det utføres vanligvis under generell anestesi, men det er mulig og lokalbedøvelse med samtidig innføring av sedativer.

Endarterectomi er indikert for aterosklerose, blodpropper i den karotide arterien, noe som forårsaker klinisk signifikante hemodynamiske forstyrrelser i hjernen, så vel som i asymptomatiske aterosklerose, men med en betydelig innsnevring av fartøyet.

Den kutane snittet begynner bak øret, 2 cm fra kanten av underkjeven nedover, parallelt med den, så går den langs sternocleidomastoid muskelen og er ca 10 cm lang. Etter dissekering av huden og det underliggende vevet, ser kirurgen etter sted for deling av den felles halspulsåren, separerer begge grenene og trenger inn i den indre.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

Ved utførelse av den beskrevne manipulering krever stor forsiktighet, nerver forsiktig trukket tilbake til den side, ligert foran Wien. Etter å ha nådd den indre halsarterie, vil kirurgen prøve så lite som mulig av verktøyene i kontakt med det, som uforsiktig håndtering av beholdere kan skade integriteten og fragmenteringen av plakket, som er fylt med alvorlig emboli, trombose og slag direkte under drift.

Hetteglass injiseres med heparin, de er konsekvent klemt, deretter en langsgående del av arterial veggen er laget før penetrering av lumen. For å sikre blodstrømmen i hjernen gjennom hele prosedyren, plasseres en spesiell silikon shunt i arterien. Det forhindrer også blodstrømmen i manipulasjonsområdet på fartøyet.

Neste trinn er den umiddelbare utskjæringen av en aterosklerotisk plakk. Begynn den nærmere delingen av den felles halspulsåren, og ekspliser plakk hele veien fra den felles halspulsåren til den indre grenen til en ren og uendret intima oppnås. Om nødvendig kan det indre skallet festes til vingen av arterien ved hjelp av en filament.

Fullfør fjerningen av plakkene ved å vaske fartøyets lumen med saltoppløsning. På grunn av vasking blir fettfragmenter fjernet, noe som kan bli en kilde til emboli. Restaurering av fartøyets integritet er mulig ved hjelp av en "patch" laget av syntetiske materialer eller pasientens eget vev.

Etter at alle manipulasjonene på vaskemuren er gjort, blir en shunt fjernet fra dens lumen, kirurgen kontrollerer tetningene for tetthet, deretter fjerner klemmene fra den indre og deretter den ytre halspulsåren. Halsvev sys i omvendt rekkefølge, og i nedre del av såret er silikondrenering igjen.

Eversion endarterektomi - en slags radikal behandling av aterosklerose, vist med fokale endringer i den indre grenen av karoten arterien i sin første del. Etter at arterien er skilt, blir den avskåret fra den vanlige arterielle stammen, plakkene er skilt, mens det som det var, slår vesken innvendig ut. Etter rensing av ICA blir plakkene fjernet fra de vanlige og ytre grenene av arterien, vasket stedet for saltoppløsning og gjenoppretter vevets integritet, akkurat som det gjør ved klassisk endarterektomi.

Fordelen med eversjonsteknikken kan betraktes som mindre traumatisk og høyere utførelseshastighet, men begrensningene i bruken skyldes at det ikke er mulig å fjerne store plaketter (mer enn 2,5 cm) på denne måten.

Video: karotid endarterektomi i aterosklerose

Stotting av karoten arterien

Stenting er en av de mest moderne metodene for behandling av vaskulær patologi av forskjellig lokalisering. Metoden har ubestridelige fordeler - minimalt invasiv og mindre operasjonelt traume, muligheten for lokalbedøvelse, en kort rehabiliteringsperiode, begrenset til noen få dager.

Samtidig er stenting ikke uten sine ulemper. For det første er det ikke alltid kirurger utdannet i denne teknikken, og for studier av langsiktige resultater er det utilstrekkelige data på grunn av metodens nyhet. For det andre, etter stenting er det vanskelig å oppnå en langvarig effekt, før eller senere kan det bli nødvendig med re-intervensjon, noe som vil bli mye mer komplisert og traumatisk enn om den klassiske endarterektomi i utgangspunktet ble utført. Risiko ved gjentatte operasjoner øker mange ganger. Sistnevnte forhold angår de uttrykte stadier av aterosklerose, hvor effektiviteten av stenting er absolutt i tvil.

Stenting anses å være et utmerket alternativ til klassisk eller eversion endarterektomi, hvor blokkering av karoten arterien ved atherosklerotiske masser elimineres med minimal risiko for pasienten. Operasjonen utføres under kontroll av røntgenangiografi med innføring av et kontrastmedium i karet.

Tilgang til stenting er fundamentalt forskjellig fra det med de ovennevnte teknikkene. Denne punkteringen i stedet for et bredt snitt, utført under lokalbedøvelse, som gir en sjanse til behandling av eldre mennesker og med samtidig patologi som gjør radikale operasjoner kontraindisert.

Operasjonen på den indre halspulsåren via stenting begynner med ballongangioplastikk, det vil si innføring av en enhet (ballong) som utvider lumen av arterien på stedet for sin stenose. Deretter settes en stent inn i det dilaterte fartøyet - et lite rør som ligner en fjær eller et metallnett som ekspanderer og beholder lumen av ønsket diameter.

karoten stenting

Med innføringen av ballongen er det en risiko for ødeleggelse av aterosklerotisk plakk med embolisk syndrom og trombedannelse i halspulsåren, for forebygging av spesielle filter som er plassert ovenfor den intervensjon sted, fanger alt som kan separeres fra beholderveggen og migrerer inn i blodet, som går til hjernen.

Protese av arterier

Prostetikk av CA er nødvendig for pasienter med avansert aterosklerose, kalsifisering av vaskulærvegen, med kombinasjonen av patologi med tortuositet, bøyninger av arterien. En slik operasjon utføres når det er kjent at en mer sparsom behandling ikke vil gi et resultat eller vil være urimelig arbeidskrevende.

Når en intern protese produsere klipping arteriell stammen i munnen område, fjerning av de berørte fragment rensing fra karotide aterosklerotiske overlegg, og deretter danner en forbindelse mellom den gjenværende del av den indre gren og den felles CA anvendelse av protesen. Protese er et rør av syntetiske materialer, hvis diameter er valgt individuelt, avhengig av størrelsen på de tilkoblede arteriene. Fullfør intervensjonen på vanlig måte med et dreneringsår.

Operasjoner med tortuosity av karoten arterier

Operativ behandling av krymping eller bøyning av halspulsåren er nødvendig når de forårsaker brudd på hemodynamikk med symptomer på cerebral iskemi. Operasjonene tar sikte på å eliminere det endrede området ved reseksjon med korrigering av arteriene (redressjon). I komplekse tilfeller, når patologisk tortuositet opptar et stort område, blir det helt fjernet, og fartøyet er prostetisert.

Operasjon i slemhinnene i halspulsåren kan utføres både under generell og lokal anestesi. Det samme snittet brukes som i carotid endarterektomi. Intervensjon er vanligvis godt tolerert av pasienter og anses som trygt.

Postoperativ periode og konsekvensene av vaskulær kirurgi

Vanligvis går postoperativperioden positivt, komplikasjoner er relativt sjeldne. Når endarterectomi regnes som den mest sannsynlige komplikasjon av skade på nervene som passerer nær arterier - endring stemme forstyrret svelge, oppstår ansikts asymmetri fra brudd på innervasjon av ansiktsmusklene.

Fra siden av det kirurgiske snittet er suppuration, blødning, inkonsekvens av suturene mulige, men under de moderne operasjonssituasjonene, når alle tekniske krav til operasjonen er oppfylt, er det lite sannsynlig.

Stenting utgjør også noen farer. Det kan være tromboembolisme og blokkering av hjerneskarene ved fragmenter av atheromatøs overlapp, hvor sannsynligheten er nivellert ved bruk av intraoperative filtre. På lang sikt er det risiko for trombusdannelse i stentområdet, for forebygging av hvilke antiplateletmidler foreskrevet i lang tid.

Blant konsekvensene av karotidpatologisk behandling er de farligste slagene som kan skje under eller etter operasjonen. Moderne behandlingsmetoder reduserer risikoen til et minimum, så alvorlige komplikasjoner observeres i ikke mer enn 3% tilfeller med asymptomatisk stenose og 6% i nærvær av tegn på cerebral iskemi.

Rehabilitering etter inngrep på karoten arterier er omtrent tre dager med ukomplisert postoperativ periode. Pasienten anbefales en streng sengestans i denne perioden, da øker aktiviteten gradvis, men fysisk anstrengelse og skarpe bevegelser bør unngås i minst 2 uker for ikke å forårsake divergens av suturene.

Etter behandlingen er det lov å ta en dusj, det er bedre å nekte badekaret. Løftevekter er forbudt, samt traumatisk sport. Etter stenting er det verdt mer å drikke væsker for å akselerere utskillelsen av kontrastmedium.

Etter rehabiliteringsfasen går pasienten hjem, og i løpet av året må minst to ganger vise legen. Daglig er det nødvendig å måle arterielt trykk, hvis økning kan forårsake alvorlige konsekvenser, inkludert et slag. En terapeut eller kardiolog vil foreskrive antihypertensive stoffer i en hvilken som helst grad av hypertensjon.

Behovet for å forandre livsstilen og pasientens natur er diktert av tilstedeværelsen av aterosklerose, som allerede har forårsaket irreversible forandringer i store arterier. For å forhindre skade på fartøyene fra motsatt side, så vel som hjertene, hjernen, hjernen, er det nødvendig å følge de anbefalingene som er utviklet for pasienter med aterosklerose

Operasjonene på fartøyene er ekstremt komplekse, og derfor kan kostnadene for dem ikke være lave. Prisen for karoten endarterektomi er 30-50 tusen rubler, i en privat klinikk når den 100-150 tusen. Reseksjon av segmentet av fartøyet med tortuosity vil kreve en betaling på 30-60 tusen.

Stenting er en mye dyrere prosedyre, kostnaden som kan nærme seg 200-280 tusen rubler. Kostnaden for operasjonen inkluderer kostnadene til forbruksvarer, stenter, som kan være svært dyre, utstyret som brukes.

Fjerning av kolesterolplakk fra karoten arterier

Den søvnige arterien er en av de viktigste fartøyene, som er ansvarlig for blodtilførselen av vev, organer, hjernen. Hvis prosessen med blodsirkulasjon er noe som forstyrrer, så er det en risiko for at en person vil få alvorlige helseproblemer, opp til et dødelig utfall. En av årsakene til brudd på full blodsirkulasjon - kolesterolplakk i karene, eller med andre ord - aterosklerose. Derfor er det svært viktig å fjerne plakk fra karoten arterien, så vel som andre kar, for å unngå farlige konsekvenser.

Hvilke metoder brukes av leger i slike tilfeller? Hvis plakk ikke når en stor størrelse, og ikke smalker lumenet sterkt, er pasienten foreskrevet medisinering. Men fjerning av plaques i halspulsårene gjennom kirurgisk inngrep er den mest pålitelige metoden.

Hvordan kan jeg fjerne plakk i halspulsåren?

Måten å kvitte seg med kolesterolplakkene avhenger av hvor smal lumen i arterien er innsnevret:

 • med en ubetydelig mengde plaketter, når de gir blod til å sirkulere fullt ut langs fartøyene, brukes medisinsk terapi, samt en livsstilskorreksjon;
 • hvis karlumenet blitt redusert vesentlig, og pasienten har forbigående iskemisk anfall, eller hadde hatt et slag, i slike tilfeller er den eneste vei ut - fjerning av plakk fra fartøyet ved hjelp av kirurgi.

Korreksjon av en livsstil består i nektelse av røyking, alkohol, overholdelse av diett. En person bør være oppmerksom på fysisk stress. Alle disse faktorene bidrar til å bremse utviklingen av aterosklerose i karoten arterier. Like viktig er kontrollen av helse. Spesiell oppmerksomhet til arteriell trykk, blodsukker i diabetes mellitus. En person må stadig kontrolleres av nivået av kolesterol.

Medisinsk terapi består i anvendelse av:

 • spasmolytika;
 • antiplatemidler;
 • antikoagulantia.

Behandling med rusmidler utføres under tilsyn av en lege.

Operasjoner som er gjort ikke nakke for å eliminere kolesterolplakk fra halspulsåren:

 • carotid endarterektomi;
 • eversion endarterektomi;
 • Stenting (kjernen i metoden er stenten på blokkeringsstedet, som ikke lar fartøyets lumen smale).

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

Aterosklerose av karoten arterier er hovedindikatoren for endarterektomi. En slik operasjon kan forbedre en persons livskvalitet, samt hindre utviklingen av en farlig sykdom - et slag som kan føre til døden. Fjerning av plakk fra karene ved kirurgi betraktes som det beste alternativet for behandling av aterosklerose. Tross alt er det garantert å hjelpe pasienten fra mulige konsekvenser, i motsetning til medisinering.

Hovedindikasjonene for operasjonen:

 1. Carotid stenose større enn 50%, og hvis de siste seks måneder personen har i det minste ett transient iskemisk angrep, vil det være 100% indikasjon for kirurgisk inngrep.
 2. Stenose av karoten arterien er over 70%, og det er behov for aortokoronar bypass.
 3. Progressivt slag.
 4. Stenose av karoten arterien er mer enn 70%.

Det er pasienter som har kolesterolplakk dannet på karossens vegger, ikke får seg til å føle seg. Slike pasienter kalles asymptomatisk. For dem er kirurgi for å fjerne plakkene indikert hvis karotidarterie-stenose er over 65%, og plakkestabilitet observeres også. En annen tilstand er lav kirurgisk risiko.

Det er flere faktorer der operasjonen er utført med forsiktighet, eller er generelt kontraindisert:

 • i de siste seks månedene har en person lidd av hjerteinfarkt;
 • hjertesvikt;
 • hevelse;
 • omfattende slag
 • ustabil angina;
 • hypertensiv sykdom;
 • Alzheimers sykdom.

undersøkelsen

Først og fremst blir pasienten vist med ultralyd dupleksskanning, hvorved legen kan visualisere en kolesterisk plakk i halspulsåren. Denne diagnostiske metoden bidrar til å få et komplett bilde av det berørte fartøyet, samt å bestemme graden av stenose og den særegne plassen. Hvis ultralyddiagnosen bidro til å finne ut all nødvendig informasjon, er en slik undersøkelse nok til å sende pasienten til operasjonen.

I de tilfellene når en person ikke observerer betydelige symptomer, men han har hatt et slag, eller det er en sjanse for å utvikle et slag, er det nødvendig å ty til slike diagnostiske metoder:

En ytterligere undersøkelse kreves av pasienter som:

 • tidligere endarterektomi
 • kirurgisk inngrep i nakken;
 • ha en kort hals
 • strålebehandling i nakken.

Før prosedyren for å fjerne plakk fra halspulsåren, gir pasienten en samlet analyse av blod og urin, han får et elektrokardiogram og arteriografi.

drift

Alt begynner med anestesi. Generell anestesi brukes som regel, men noen ganger tar de til lokalbedøvelse (det regnes som en av de mest avanserte metodene). Lokalbedøvelse brukes sjelden, da det kan føre til panikk i pasienten under prosedyren på grunn av ubehagelige følelser i nakken og frykten. Men hvis det i en anamnese er kontraindikasjoner til generell anestesi, er den eneste måten å ty til lokalbedøvelse.

Fordeler med generell anestesi:

 • reduksjon i intensiteten av hjernevæskemetabolisme;
 • økt cerebral blodstrøm i løpet av prosedyren;
 • reduksjon av angst hos pasienten og legen.

Carotid endarterektomi

 1. Kirurgen gjør et kutt på nakken for å få tilgang til halspulsåren.
 2. Arterien er tildelt
 3. Den indre halspulsåren klemmes, og deretter den generelle, deretter den ytre.
 4. Ved å bruke en skalpell, utføres en arteriotomi.
 5. Plakk er fjernet.
 6. Plastet blir patched.
 7. Legen gjør drenering av såret og lag-for-lag suturer.

Eversion endarterektomi

Forberedelse for en slik prosedyre er ikke forskjellig fra forberedelsen til en standardoperasjon. Det krever mer fullstendig mobilisering av karoten arterien. I stedet for et langsgående snitt kutter legen i en vinkel den indre halspulsåren i bifurkasjonsområdet fra den vanlige halspulsåren. Etter det blir plakkene fjernet med eversjonsmetoden. Prosedyren ligner fjerning av tåen fra foten. Plakk er forsinket til den skiller seg helt fra arterienes vegger.

Når plakkene er helt fjernet, vaskes lommen med en fysiologisk løsning. Så suger kirurgen den indre arterien til den generelle.

Postoperativ periode

Når den generelle anestesien slutter å fungere, er pasienten fortsatt i operasjonen. Legene overvåker mulige nevrologiske underskudd. Etterpå blir pasienten overført til intensivavdelingen, der de holdes nøye i ca 6-8 timer.

I fremtiden overvåker sykepleiere:

 • nevrologisk status;
 • trykk;
 • Sårets tilstand på nakken.

Etter operasjonen foreskrives pasienten antikoagulantia og disaggregerende terapi. Han er på sykehuset i flere dager. All denne gangen regulerer legen hjernens sirkulasjon.

Såret som gjenstår etter operasjonen på nakken er liten. Det forårsaker ikke mye ubehag for pasienten. Vanligvis fjernes suturene en uke etter prosedyren. Når pasienten slippes ut, forklarer legen i detalj hva som er mulig og hva som ikke kan gjøres, foreskriver medisiner.

komplikasjoner

Under operasjonen og etter det kan slike komplikasjoner oppstå:

 1. Arteriell hypertensjon. Ubalansen i nivået av blodtrykk forårsaker kirurgisk inngrep i områdene av karoten sinus. Dette påvirkes også av halogenert fluorokarbon, som brukes til generell anestesi. Når kirurgen presser halspulsåren, produserer pasientens kropp cerebral renin, noe som bidrar til en ubalanse i blodtrykket. Postoperativ hypertensjon stoppes med vasoaktive midler.
 2. Hypotensjon. Trykkfall refleks under manipulering av halspulsåren, og bradykardi utvikler seg også.
 3. Hematom. I 1-2% av alle operasjoner på nakken dannes en hematom som krever medisinsk inngrep. Utviklingen av hematomet fremmes av legemidler som brukes under operasjonen (antiaggreganter, heparin). Noen ganger øker hematomen på nakken så mye som mulig, noe som bryter mot luftveiene (det er fare for respiratorisk asfyksi).
 4. Tilgang til infeksjon. Dette skjer sjelden, men ofte blir smitteårsaken det dannede hematomet på nakken etter fjerning av plakk.
 5. Dysfunksjon av kraniale nerver. Dette er en av de hyppigste komplikasjonene, som skjer fra 3 til 35% av alle tilfeller etter fjerning av plakk. grunnen:
 • traumer av vagusnerven (manifesterer seg heshet, brudd på hostemekanismen);
 • skade på sublingualnerven (tunge bøyer seg til siden, det er problemer med å tygge og svelge, talen er ødelagt);
 • traumer til ansiktsnerven (slynge vinkelen til munnen).
 1. Hjerneslag. Dette er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter fjerning av plaques, som forekommer i 1-3% av alle tilfeller.

Risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten:

 • diabetes mellitus;
 • Plakk er i vanskelig tilgjengelige steder;
 • det er alvorlige sykdommer i kardiovaskulærsystemet, lungene;
 • innsnevring av lumen eller blokkering av halspulsåren oppstod etter tidligere overført endarterektomi.

rehabilitering

Rehabiliteringsperioden etter fjerning av kolesterolplakk fra halspulsåren varer i ca to uker. Når en pasient kommer hjem, må han følge slike anbefalinger for å sikre full utvinning:

 1. Fortsett å holde nakken rett. Under hvile og søvn skal hodet økes litt (legg rullen under puten). Hvis du føler deg trøtt i nakken, må du hvile.
 2. I løpet av rehabiliteringsperioden, må du regelmessig ta medisiner som legen har tildelt. Først og fremst er disse antikoagulantia, som forhindrer dannelsen av blodpropp i karene. Om nødvendig foreskriver legen smerte medisiner som lindrer ubehag i et sår rundt halsen.
 3. Daglig aktivitet gjenopptas kun med tillatelse fra den behandlende legen.
 4. Du kan ikke kjøre bil i tre uker etter at platen er fjernet. For slike aktiviteter er det nødvendig med legens tillatelse.
 5. Å unngå betydelig fysisk anstrengelse er en viktig betingelse for rehabiliteringsperioden. Denne anbefalingen bør overholdes etter en og en halv time etter prosedyren.
 6. Du kan vaske nakken din bare etter legens tillatelse.
 7. Overholde riktig ernæring, ikke bare under rehabilitering, men også i fremtiden. Gi preferanse til produkter som inneholder en minimal mengde fett, spis fersk frukt og grønnsaker, ulike kornblandinger. Det er nødvendig å nekte stekt, krydret, fet mat, brus.

Tegn, på grunn av hvilke du trenger å konsultere en lege etter utslipp:

 • en skarp feber, en chill (disse kan være tegn på en infeksjon som krever umiddelbar behandling);
 • Fra såret i nakken begynte å skille seg ut av en syfilis, huden rundt såret spylte, det var hevelse og smertefulle opplevelser;
 • problemer med fordøyelse, kvalme, som kan være en bivirkning på medisiner tatt;
 • alvorlig hodepine, hukommelsestap, svimmelhet, synproblemer;
 • hevelse i nakken;
 • brudd på tale, koordinering;
 • økt svette.

Hvis en person ikke søker medisinsk hjelp til de første mistenkelige symptomene som har oppstått i rehabiliteringsperioden, truer dette med farlige konsekvenser.

forebygging

Prosessen med dannelse av kolesterolplakk varer en svært lang tid, og det gjør seg ikke til å føle seg. Noen ganger er aterosklerose diagnostisert allerede i de siste stadiene, når behandling med medisiner og folkemetoder ikke lenger hjelper, og fjerning av plakk etter operasjon er nødvendig. Men for å forhindre en slik tilstand må man vite om de grunnleggende tiltakene for å forhindre denne sykdommen.

Høyt kolesterol i blodet er hovedårsaken til dannelsen av kolesterolplakk. For å redusere dette nivået, og ikke la det stige, er det nødvendig å følge tre grunnleggende regler:

 • observere en diett
 • å ta medisiner
 • å kontrollere vekten.

Kolesterol går inn i kroppen med mat. Derfor må du begrense inntaket av fettfisk og fisk, og gi preferanse til fettfattige varianter. Meieriprodukter bør velges med lav prosentandel av fett. Grunnlaget for ernæring - friske grønnsaker, frukt, som bidrar til å fjerne overflødig fett fra kroppen.

Hvis en streng diett ikke gir de ønskede resultatene, vil du i slike tilfeller ty til medisiner som reduserer nivået av kolesterol i blodet, og dermed forhindre dannelse av plakk i karene. Oftest er legemidler fra gruppen statiner foreskrevet. Deres mottak krever kontroll av lipidspektret. De har også negativ innvirkning på de indre organers arbeid, spesielt leveren. En annen ulempe - avskaffelsen av stoffet truer med å reversere økningen i kolesterol.

For å forhindre dannelse av kolesterolplakk, bør en person overvåke sin vekt. Det bør ikke overstige normale verdier. For dette kan du beregne kroppsmasseindeksen selv - vekt / høyde2. Tallet skal ikke være mer enn 30.

Kolesterolplakk blir ikke alltid dannet ved forhøyede kolesterolnivåer. En viktig faktor er tilstanden til veggene til fartøyene, som må styrkes.

De viktigste måtene å styrke fartøyene:

 • å forlate dårlige vaner (røyking, å drikke alkoholholdige drikker);
 • ta hensyn til fysisk aktivitet;
 • overvåke blodtrykk (om nødvendig, behandle hypertensjon);
 • kontroller din følelsesmessige tilstand.

Les Mer Om Fartøyene