Koronar angiografi av hjertets kar - hva er det, er det trygt når

Kardiovaskulære sykdommer er en svært karakteristisk patologi for personer over 40 år. Og blant disse sykdommene er de vanligste forbundet med ufleksibilitet av karet og begrensning av hjertemuskulær ernæring.

For å klargjøre årsakene til hjertesykdom er det mange måter å diagnostisere. En av de mest informative kontrollene er koronar angiografi av hjertekarene - hva er det, er det farlig å gjøre det, og hvordan går eksamenen?

Generell informasjon

Dette er en invasiv manipulasjon, som tjener til å bestemme tilstanden til fartøyene som bærer blod og oksygen til hjertet. De kalles koronar. Venstre og høyre koronararterier Normalt gir de muskel ernæring og opprettholder hele kroppen.

I tilfelle uønskede hendelser, disse arteriene av ulike årsaker taper (stenose) eller tilstoppet (okklusjon). Tilførselen av hjertet med blod er betydelig begrenset eller på et bestemt sted stopper i det hele tatt, noe som er årsaken til koronar sykdom og hjerteinfarkt.

Dette er Røntgenundersøkelse lumen av koronarbeinene ved hjelp av et angiogram og et kontrastmiddel administrert gjennom et kateter bare i forgrunnen av hjerteårene. Skytingen utføres under forskjellige vinkler, som lar deg lage det mest detaljerte bildet av tilstanden til undersøkelsesobjektet.

Indikasjoner for prosedyren

På en planlagt måte utføres koronar angiografi for:

 • bekreftelse eller tilbakekalling av diagnosen IHD;
 • klargjøre diagnosen med ineffektivitet av andre metoder for å bestemme sykdommen;
 • bestemme arten og metoden til å reparere feilen under den kommende operasjonen;
 • Revisjon av tilstanden til kroppen som forberedelse til en åpen hjerteoperasjon, for eksempel i en skrue.

I nødstilfeller Prosedyren utføres i nærvær av de første tegnene og symptomene på et hjerteinfarkt eller i preinfarktstaten, som krever umiddelbar intervensjon i henhold til vitale indikasjoner.

Tenk på hvordan du skal forberede deg på koronar angiografi i hjertet, og også hvordan denne prosedyren er utført.

Fremstilling av

Før utnevnelse av koronarangiografi må det utføres en rekke undersøkelser for å utelukke eller bekrefte forekomst av faktorer som ikke tillater bruk av denne diagnostiske metoden. Treningsprogram:

 • blodprøver (totalt, for sukker, for hepatitt B og C, bilirubin og andre leverindikatorer, for HIV, for RW, for gruppen og Rh-faktoren);
 • urinalyse for tilstedeværelse av nyrepatologi;
 • EKG i 12 ledninger;
 • Undersøkelse og konklusjon av spesialister på eksisterende kroniske sykdommer.

Forutsatt at manipulering utføres direkte forberedelse før prosedyren:

 • Legen på forhånd kansellerer bestemte stoffer, for eksempel å redusere blodproppene;
 • utelukke matinntak på diagnosedagen - for å unngå komplikasjoner i form av oppkast, utføres testen på tom mage;
 • legen samler en allergisk anamnese, utfører en test med en kontrastmiddel.

Umiddelbart før koronar angiografi anbefales ta en dusj, barber håret i lysken, ta av smykker fra kroppen din (øredobber, ringer, piercinger), briller, flyttbare proteser, linser, bruk toalettet.

Hvordan det er gjort

Pasienten ligger på et spesielt bord. Til brystet er festet hjertesensorer. På området for kateterinnføring, lokalbedøvelse og desinfeksjon av huden. I venen, lage en mikrokut, gjennom hvilken et kateter settes inn.

Et kateter styres gjennom fartøyene under angiografens kontroll til koronararteriene. I sin tur blir et kontrastmedium innført i hver av dem, som beskriver det indre rommet til disse fartøyene. gjennomført skyting og festing fra forskjellige stillinger. Stedet for stenose eller okklusjon bestemmes.

Etter fullføring av overvåkingen blir kateteret forsiktig trukket fra venen. Såret er forsiktig lukket. Pasienten forblir fortsatt for en stund å lyve, og Legen skriver en konklusjon. Det indikerer størrelsen på de minste lumene i fartøyene, graden av innsnevring og den anbefalte metoden for å korrigere situasjonen - stenting eller omgå hjertekarene. I fravær av problemområder er en generell beskrivelse av kranspulsårene gitt.

Video om hvordan å gjøre ambulatorisk koronar angiografi av hjertet:

Vilkår og betingelser

Ofte utføres koronarografi på et sykehus som en del av en planlagt undersøkelse for IHD. I dette tilfellet er alle testene tatt her, noen dager før intervensjonen.

Det er mulig å utføre diagnostikk og ambulant. Men pasienten må tidligere selvstendig passere alle undersøkelsene på listen, få en kardiologs konklusjon om muligheten for å gjennomføre koronarografi og referere til den med en indikasjon på formålet med studien.

På poliklinisk basis innføring av et kateter for koronar angiografi gjennomføres for det meste gjennom venen av håndleddet og hånden - på den postoperative perioden belastningen på den, i motsetning til den invasjon gjennom den femorale årene, kan bli minimalisert for å unngå risikoen for blødning.

Kontra

En rekke stater tillater ikke denne metoden diagnose, så ty til alternativ. Foreløpig eksamen kan avsløre disse forholdene:

 • ukontrollert arteriell hypertensjon - Intervensjon kan provosere stress, som følge av en mulig hypertensiv krise;
 • post-stroke tilstand - agitasjon kan forårsake et annet angrep av sykdommen
 • intern blødning i et hvilket som helst organ - under invasjonen kan blodtap øke;
 • smittsomme sykdommer - viruset kan fremme trombusdannelse på snittet, samt peeling av seksjonene på karossens vegger;
 • diabetes mellitus i dekompensasjonsstadiet - en tilstand av betydelig skade på nyrene, høyt blodsukker, muligheten for et utbrudd av et hjerteinfarkt;
 • forhøyet temperatur av hvilken som helst opprinnelse - med høyt blodtrykk og hjertebanken kan føre til hjerteproblemer under og etter prosedyren;
 • alvorlig nyresykdom - Kontraststoff kan forårsake skade på kroppen eller forverre sykdommen;
 • intoleranse mot kontrastmedium - på dagen før diagnosen utføres en prøve;
 • økt eller nedsatt blodpropp - kan forårsake trombose eller blodtap

Risiko, komplikasjoner og konsekvenser

Koronar angiografi, som enhver invasjon, kan ha bivirkninger forårsaket av en feil reaksjon av kroppen til pasientens intervensjon og stress. Sjelden, men følgende hendelser oppstår:

 • blødning ved inngangsportene
 • arytmi;
 • allergier;
 • eksfoliering av det indre laget av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Prøveprosedyreundersøkelse er utformet for å forhindre disse forholdene, men noen ganger skjer dette. Leger som deltar i undersøkelsen, takler situasjonen, prosedyren avsluttes ved de første ugunstige tegnene, pasienten er tatt ut av en farlig tilstand og overført til et sykehus for observasjon.

Anbefalinger etter gjennomføring

Ifølge konklusjonen av legen som gjennomførte studien, kardiolog bestemmer måten å behandle pasienten på. Hvis det er indikasjoner, foreskrives tiden for stentplassering (på samme måte som koronarangiografi - ved hjelp av et kateter).

Noen ganger utføres denne prosedyren rett under diagnosen, hvis det foreligger samtykke fra pasienten. Kardiologen kan også foreskrive en ambulant behandling eller aortokoronær bypassoperasjon.

Kostnad ved diagnose

Hvis det er en MHI-policy Koronar angiografi i henhold til indikasjoner er gratis. Men utleie av flertallet av sykehus tillater ikke å dekke hele denne metoden på kort tid. Vanligvis køen varer i flere måneder, fordi kvoten for undersøkelsen er begrenset. Det er mulig å bestå denne studien på kommersiell basis.

Koronarangiografi er en obligatorisk liste over diagnostiske prosedyrer for å bestemme graden av skade på hjertekarene. Prosedyren ble utført og standardisert i lang tid - dette tjener som en garanti for pasientsikkerhet. Kardiologisk nivå i landet gjør det mulig å identifisere patologi på et tidlig stadium og ta tiltak for å eliminere det eller forhindre utvikling.

Koronarangiografi er en viktig og nødvendig prosedyre for å opprettholde helse

Kardiovaskulære sykdommer har blitt ganske vanlig i den moderne verden, og dette skyldes en nedgang i fysisk arbeidskraft, en overflod av junk food og en stressende livsstil. Diagnose tilbyr en rekke alternativer for å oppdage patologi, og en av de aktuelle teknikkene kalles - hjerteinfarkt i hjertet.

Essensen av koronarangiografi ligger i metoden for å studere tilstanden til kranspulsårene ved hjelp av røntgenstråler. En eksamen i praksis kalles også angiografi.

Koronar hjertesykdom (CHD), koronar angiografi ble isolert som en "gullstandard" for diagnostisering, bidra til rettidig påvisning av sykdommen og tillater deg å stoppe de farlige konsekvensene av koronarsykdom i tid. En slik undersøkelse lar deg bestemme metoden og varigheten av behandlingen, behovet for en operasjon.

Indikasjon og formål

Hovedindikasjonen, der hjerteinfarkt i hjertet er påført, er iskemisk hjertesykdom, noe som medfører plugging og innsnevring i koronarbeinene. Oftest er angiografi indikert for pasienter som forbereder seg mot aortokoronar bypass, stenting. Også med et komplekst sykdomsforløp, eller sammenhengende patologier, som for eksempel hjerteinfarkt, utføres undersøkelsen for å bestemme prioritet for behandlingen.

Generelt brukes koronarografi til følgende klager og patologier:

 1. Langvarig smerte i brystet, kortpustethet. Disse forholdene kan indikere en innsnevring i hjertekarene.
 2. Mangelen på effektivitet i behandlingen av legemiddelbehandling i koronar hjertesykdom og andre sykdommer i kardiovaskulærsystemet.
 3. Metoden for diagnose før du utfører operasjonen i forbindelse med utskifting av ventilen i hjertet.
 4. Evaluering av den utførte kirurgiske inngrep på hjertet og karene - shunting.
 5. Det er foreskrevet for barn, hvis det er mistanke om en medfødt defekt av det vaskulære systemet i hjertet.
 6. Med kardiovaskulære sykdommer for å bestemme behandlingsmetoden (hjertesvikt, IHD).
 7. Det utføres under eller før pasientens operasjon med hjertepatologi.
 8. Etter skader i brystet.

Det er mange indikasjoner på teknikken, men dette betyr ikke at koronarografi er nødvendig for alle pasienter, med klager på smerte i hjertet.

Det endelige valget for diagnosens formål forblir hos den behandlende legen, basert på pasientens helse og alder. Også, angiografi utføres ikke separat, men utføres i forbindelse med andre varianter av undersøkelsen.

Målet med undersøkelsen

Koronarangiografi av hjertekarene er nødvendig for å spore stedet for innsnevring eller blokkering i karene, for å bestemme tilstanden til blodtilførselen til hjertet og operasjonsmodusen til tilstøtende blodkar. Alle data vises på en spesiell skjerm, og er tydelig synlig for legen. En slik undersøkelse avslører nøyaktig området for det innsnevrede fartøyet.

En viktig del i diagnosen er angiografi hos barn, noe som gjør det mulig å unngå konsekvensene av medfødte mangler i kardiovaskulærsystemet. Også, prosedyren gjør at du kan redusere traumer og mengden skade når du erstatter koronarbeholdere (shunting).

Metodikk og andre funksjoner i prosedyren

Koronarangiografi av hjertet utføres under spesielle forhold, unntatt muligheten for penetrasjon av nosokomial infeksjon og sterke smertefulle opplevelser. For å gjøre dette utføres alle manipulasjoner ved steril instrumentering og under påvirkning av lokalbedøvelse (anestesi).

Arterien punkteres på bestemte steder i armer eller ben, og et plastrør settes inn for å få tilgang til instrumentene og innføre kontrast. Sårhet vises bare ved selve anestesi eller under en annen undersøkelse. Ofte er det ubehag, da undersøkelsen kan provosere spasmer. I brystområdet er spesielle elektroder festet for å kontrollere hjertets arbeid.

Nylig leste jeg en artikkel som forteller om den naturlige kremet "Bee Savior Chestnut" for behandling av åreknuter og rensing av blodkar fra blodpropper. Med denne krem ​​er det alltid mulig å kurere åreknuter, for å eliminere smerte, forbedre blodsirkulasjonen, forbedre årenes tone, raskt gjenopprette karossens vegger, rengjør og gjenopprett åreknuter hjemme.

Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men bestemte meg for å sjekke og bestilte en pakke. Jeg la merke til en forandring i en uke: smerten var borte, beina mine stoppet summende og hevelse, og i 2 uker begynte de venetiske kjeglene å synke. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel.

Det nøyaktige området for innføring av instrumenter bestemmes av legen, men oftest er de tilbøyelige til å få tilgang gjennom lårbenet i lysken. Ved undersøkelse bruk abdominal aorta, fotsåp, hender. Fare for punktering gjennom hendene er farlig, da det er en trussel mot spasmodisk eller trombose i arterien.

Etter punkteringen blir et kateter introdusert til gruppen av hjertearterier. Ved bruk av kateteret, er kontrasten som kreves for nøyaktig diagnose, introdusert. På dette tidspunktet overvåker legen tilstanden til fartøyene, utfører opptaket av de fylte arteriene i røntgen og avslører patologiske områder. Det er nødvendig å undersøke begge høyre og venstre hovedkaronararteriene vekselvis.

Ofte utføres operasjonen straks etter slutten av koronarangiografi, fjerning av kateteret. Etter avslutningen av undersøkelsen utfører legen enten søm eller heving av såret etter en punktering.

Under prosedyren er pasienten våken, konstant overvåking av nivået av trykk, hjertets arbeid.

Hvordan komplikasjoner skiller slike tilstander:

 • blødning under eller etter prosedyren;
 • trombose eller spasmer i arteriene, aneurysmer;
 • Tilstedeværelse av en hematom ved punkteringsstedet.

I svært sjeldne tilfeller er det farlige eller dødelige komplikasjoner. Mindre enn ett i tusen tilfeller er dødelig. Infarctions og slag forekommer sjelden. På grunn av den minimal, men fortsatt livstruende pasienten, foreskrives koronar angiografi bare hvis det er tilstrekkelige indikasjoner.

For behandling av åreknuter og rensing av blodårer fra THROMBOV anbefaler Elena Malysheva en ny metode basert på kremen av åreknuter. Den består av 8 nyttige medisinske planter, som har ekstremt høy effektivitet ved behandling av åreknuter. I dette tilfellet brukes bare naturlige ingredienser, ingen kjemi og hormoner!

Fremstillingsprosess

Koronarografi krever foreløpig forberedelse før prosedyren. For en del av legene er det nødvendig med en avtale for undersøkelse, inkludert blodprøver for biokjemi og generelle indikatorer, utførelse av koagulogram og vurdering av urintilstanden. Om nødvendig foreskriver legen ultralyd, elektrokardiogram, radiografi.

Mange av våre lesere for behandling av varicose bruker aktivt den kjente metoden basert på naturlige ingredienser, oppdaget av Elena Malysheva. Vi anbefaler deg å lese det.

Det anbefales ikke å spise og drikke fra pasientens side, fra kl. 12 om kvelden før dagens behandling. Medisininntaket kan kun begrenses av legenes resept, men det er nødvendig å indikere alle legemidler som tas. Spesiell oppmerksomhet er gitt til personer som tar insulin.

Siden anestesi og kontrast innføres i kroppen, er det nødvendig å informere legen om mulige allergiske reaksjoner. Før undersøkelsen fjerner du alle smykker, kontaktlinser og tømmer blæren.

Kontra

Siden prosedyren er forbundet med traumer til huden, ved innføring av et kateter og kontrast, er en gruppe kontraindikasjoner identifisert for koronarangiografi.

Ikke foreskrive en prosedyre for sykdommer forbundet med sirkulasjonssystemet, med nyresvikt og alvorlig sykdom i nyrene, lungene. Hvis pasienten har både intern og ekstern blødning.

Før undersøkelsen overvåkes temperaturen på pasientens kropp, siden forhøyede indekser er uakseptable for manipulering. Individuelt utført forskning hos personer med diabetes og i alderdom.

Hvis pasienten har kontraindikasjoner, så er det etter nødvendig undersøkelse utført koronarografi. Det er verdt å huske at pasienten etter avslutning av manipulasjon trenger å spare stedet for innføring av kateteret. Den ekstremitet hvor punkteringen ble utført, bør begrenses fra bøyning og belastning. For å gjenopprette normal funksjon av nyrene, er økt væskeinntak indikert.

I tilfelle når såret er vondt i lang tid eller hvis inflammasjonen starter, temperaturstigning eller andre uvanlige symptomer, så for å unngå komplikasjoner er det nødvendig å konsultere lege.

Koronarografi utføres både i offentlige medisinske institusjoner og i private medisinske klinikker. Kostnaden for prosedyren i byen Moskva starter fra 8 og slutter opp til 36 tusen rubler, men i gjennomsnitt kan du gjøre prosedyren for 18-20 tusen. I St. Petersburg starter kostnaden fra 11 tusen og er begrenset til 40 tusen på moderne utstyr. Noen medisinske institusjoner følger kvoten eller den obligatoriske helseforsikringsprosedyren gratis.

Koronar angiografi er den viktigste metoden for å diagnostisere IHD

Koronar hjertesykdom (IHD) er den viktigste dødsårsaken i Europa. Ifølge WHO dør hver femte person av hjerteinfarkt.

Iskemisk hjertesykdom

Med iskemisk hjertesykdom, påvirkes koronarbeholdere som fôrer hjertemuskelen. Når hjerteinfarkt oppstår, oppstår blokkering eller spasme, som fører til at hjertemuskelen dør av hypoksi. Tidlig diagnose av IHD reduserer risikoen for slike forferdelige konsekvenser som hjerteinfarkt.

Nylig leste jeg en artikkel som beskriver preparatet Holedol for rengjøringsfartøy og bli kvitt kolesterol. Dette stoffet forbedrer den generelle tilstanden til kroppen, normaliserer venøs tone, hindrer avsetning av kolesterol plakk, renser blod og lymfe, og beskytter også mot høyt blodtrykk, slag og hjerteinfarkt.

Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men jeg bestemte meg for å sjekke og bestilte emballasjen. Jeg la merke til endringene i en uke: de konstante smerter i hjertet mitt, tyngden, trykket hopper som plaget meg før det - trakk seg tilbake, og etter 2 uker forsvant helt. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel.

Hva er prosedyren?

Koronarangiografi er en røntgenstudie av koronarbeholdere ved bruk av kontrast.

Slike undersøkelser betraktes som standard for diagnose av IHD, siden det tillater å etablere sted og grad av spasme, stenose eller plugging av hjertets hjertekaronier. I tillegg til diagnostisk verdi av prosedyren er en viktig fordel ved denne metoden muligheten til å utføre terapeutiske manipulasjoner (stentning av kranspulsårene, angioplastikk).

Koronarangiografi av hjertekarene er en invasiv undersøkelsesmetode, som innebærer innføring av kontrast i koronarbeinene. Essensen av å bruke kontrast er at den absorberer røntgenstråler, slik at plassen som fylles av det, vises tydelig på bildet eller skjermen på enheten. Uten kontrast vil ikke koronarfartøy på bakgrunn av hjertemusklene bli tildelt.

Indikasjon for studien

Denne forskningsmetoden tillater:

 • å bestemme tilstanden til kranspulsårene;
 • oppdage områder av spasme, stenose eller okklusjon (blokkering) av hjertekarene;
 • å avsløre den unormale strukturen til kranspulsårene;
 • å undersøke tilstanden til forbigående (sikkerhets) blodtilførsel.

Indikasjoner for betegnelsen av denne metoden for forskning er:

 • vurdering av koronarfartøyets patenter i tilfelle mistanke om IHD hos representanter for yrker med høyt ansvar (piloter, astronauter, sjåfører);
 • alvorlig kortpustethet og smerte i hjertet (cardialgia, angina pectoris);
 • myokardinfarkt med ikke-informativitet av andre diagnostiske metoder;
 • infeksiv endokarditt;
 • Kawasaki sykdom (en sjelden sykdom av uklar etiologi, hvor koronar og andre kar påvirkes av dannelsen av aneurysmer, tromboser og rupturer i vaskulærveggen);
 • etablering av årsaken til utilstrekkelig effektivitet av konservativ terapi hos pasienter med:

  • iskemisk hjertesykdom;
  • angina pectoris;
  • ondartede arytmier
 • angina pectoris, som dukket opp mot bakgrunnen av medisinering av akutt myokardinfarkt;
 • kronisk hjertesvikt med brudd på kontraktiliteten i hjertet og angina;
 • patologi av aortaens vegger;
 • brystskader, led dagen før;
 • kommende hjerteoperasjon;
 • Studien av effektiviteten av operasjoner utført på hjertet.
 • Tidlig gjenkjenning av problemer med hjertearteriene gjør det mulig å tildele riktig behandlingsprogram for pasienter og forhindre forekomst av hjerteinfarkt.

  Kontraindikasjoner for koronarografi

  Koronarografi har kontraindikasjoner i sin oppførsel. Det er ingen absolutte kontraindikasjoner for koronarografi. Men kardiologer skiller flere patologiske forhold og sykdommer, hvor tilstedeværelsen øker risikoen for konsekvenser etter prosedyren. Dette er relative kontraindikasjoner.

  Slike relative kontraindikasjoner er:

  • ventrikulære arytmier;
  • en kraftig nedgang i kalium i blodet (hypokalemi);
  • høyt blodtrykk;
 • forgiftning med hjerte glykosider;
 • plager av indre organer (hjerte- og nyresvikt, alvorlige sykdommer i parenkymorganene);
 • blødningsforstyrrelser;
 • feberiske forhold
 • En allergi mot kontrast, som inkluderer jod.
 • For å utføre en undersøkelse, må det i tilfelle deteksjon av forhold fra listen ovenfor først normaliseres pasientens tilstand eller eliminere patologi.

  For å rengjøre FARTØYER, forhindre blodpropper og bli kvitt kolesterol, bruker leserne et nytt naturlig preparat, anbefalt av Elena Malysheva. Sammensetningen av stoffet inkluderer blåbærjuice, kløverblomster, innfødt hvitløkskonsentrat, steinolje og leekweedjuice.

  Risikoer og konsekvenser av prosedyren

  Koronarangiografi er en komplisert prosedyre. Det krever høy profesjonalitet fra legen som utfører den.

  Kostnaden for koronarangiografi er høy. Prisen avhenger av legenes erfaring og volumet av tilleggstjenester inkludert i prisen (forberedende analyser, opphold i menigheten, oppfølging etter prosedyren). Således i Moskva er gjennomsnittsprisen for en slik prosedyre 25 000 rubler, i St. Petersburg - 22 000 rubler.

  Det bør huskes at ofte denne diagnostiske manipulasjonen er nødvendig for at folk allerede har en patologi i hjertet og blodårene. Derfor er det viktig å vurdere risikofaktorene for konsekvensene etter koronar angiografi:

  lidelser i kardiovaskulærsystemet:

  • hjerneslag
  • Tilstedeværelse av medfødte og oppkjøpte patologier i hjertet;
  • aterosklerose;
  • aorta insuffisiens
  • arteriell hypertensjon;
 • alvorlige lungesykdommer (pulmonal insufficiency, kronisk obstruktiv lungesykdom, hypertensjon i liten sirkulasjonssirkel);
 • patologi av blodkoagulasjonssystemet;
 • overvekt eller utmattelse
 • nyresvikt
 • diabetes mellitus;
 • pasientens eldre alder.
 • I nødstilfeller kan koronarografi utføres underlagt overvåking av hemodynamiske parametre og EKG-overvåkning under prosedyren og innen 24 timer etter det.

  Konsekvenser av koronar angiografi

  Koronarografi er livstruende for pasienter som har høy risiko for konsekvenser etter det. En irreversibel konsekvens av koronar angiografi er et dødelig utfall, slik at legen trenger å forholde seg til pasientens risiko og fordeler før han tar stilling til behovet for det.

  Mange av våre lesere for rengjøring årene og senke kolesterolnivået i kroppen aktivt bruker veletablerte prosedyrer på grunnlag av frø og saften av Amaranth, en åpen Elena Malysheva. Vi anbefaler deg å gjøre deg kjent med denne teknikken.

  Hvis pasienten har flere kontraindikasjoner og risikofaktorer, bør den bli forlatt til fordel for ikke-invasive diagnostiske metoder.

  Andre konsekvenser av denne forskningsmetoden er:

  • hjerteinfarkt eller hjerneslag
  • forstyrrelser av rytme og ledelse av hjertet (arytmi, blokkering, fibrillering);
  • skade på karrene gjennom hvilke kateteret beveger seg
  • vasovagale reaksjoner som oppstår som følge av stimulering av aorta- og koronararterie-reseptorene ved et kateter (en dråpe i blodtrykket, en bremse i hjerterytmen, en reduksjon i hjerteutgangen);
  • allergiske reaksjoner mot kontrast;
  • lokale komplikasjoner (ødem, hematom, betennelse, blødning ved punkteringsstedet).

  Egenskaper ved forberedelsen og gjennomføringen av koronarografi

  Koronarangiografi av hjerteskjærene kan gjøres på skjema eller i nødstilfeller.

  For å forberede en pasient til en rutinemessig prosedyre, trenger du:

  Utfør et kompleks av laboratorieundersøkelser:

  • generell klinisk analyse av blod;
  • bestemmelse av blodgruppen og Rh-faktor;
  • analyse av RW, HIV og hepatitt;
  • biokjemisk blodprøve (lever og nyretester, blodsukker);
  • koagulasjon.

  For å undersøke kardiovaskulærsystemet med instrumentelle metoder:

  • EKG i alle ledd;
  • Ultralyd av hjertet;
  • om mulig utføre sykkel ergometri;
  • om nødvendig, å utføre myokardisk scintigrafi i ro og under stress, ekkokardiografi.

  Når en pasient med et akutt angrep kommer inn, kan koronarangiografi utføres uten forberedelse. Før rutineprosedyren, kan du ikke spise, mengden vann bør minimeres så mye som mulig.

  Prosedyre Prosedyre

  Diagnostisk prosedyre utføres i et spesialrom (radiologi operasjonsrom). Pasienten er bevisst under prosedyren.

  Pasienten før prosedyren er gitt beroligende midler og antiallergiske stoffer. Deretter er elektroder koblet til å utføre EKG-overvåking av hjertet under manipulering.

  Tilgang til manipulering utføres ved å punktere arteriene. Den femorale arterien er oftest brukt, siden slik tilgang er mest enkel og trygg. Hvis det foreligger kontraindikasjoner for slik tilgang (uttrykt arteriosklerose i lårarterien, inflammatoriske sykdommer i huden på underekstremiteter), kan andre tilnærminger (aksillære, brakiale, radiale arterier) brukes.

  Plasser punkteringen bedøvet, så pierce fartøyet med en nål for punktering. I lumen av denne nålen er det innført en leder - et hulrør med stive vegger, innenfor hvilke kateteret vil bevege seg. Etter å ha festet lederen i karet, settes et kateter inn i det.

  Nålen for punkteringene fjernes og hjertekateteriseringsprosedyren begynner. Kateteret blir avansert langs fartøyene under kontroll av en ultralydanordning. Kateteret passerer fra punkteret arterie gjennom aorta til kranspulsårene. Under introduksjonen av kateteret, serielt til de to koronararteriene, blir kontrollen av blodtrykksparametrene utført for å utelukke forekomsten av vasovagale reaksjoner.

  Etter at kontrasten er satt inn i kateteret fyller koronarbeinene og deres små grener noen få sekunder senere. Flere røntgenstråler i forskjellige posisjoner tillater oss å visualisere blodtilførselen til ulike deler av hjertet i detalj.

  Etter prosedyren fjernes kateteret, blødningen stoppes og et tett bandasje påføres punkteringsstedet.

  Til nå er det mange andre, ikke-invasive metoder for koronararterieundersøkelse (CT-angiografi, MR-angiografi), men kontrastkoronarangiografi mister ikke sin relevans på grunn av høy grad av informativitet.

  Hva er koronar angiografi, hvordan foregår det, hvor lang tid tar det, typer, indikasjoner, forberedelse, konsekvenser.

  Hva er koronarografi?

  Koronarangiografi er en invasiv diagnostisk prosedyre som utføres for å vurdere tilstanden til koronarbunnen (hjertesårene).

  Hvordan utføres koronarografi.

  Koronarangiografi utføres i røntgenrommet under lokalbedøvelse.

  Koronarografiens teknikk er som følger: Ved å punktere den radielle arterie ved håndleddet (i de fleste tilfeller) eller den femorale arterien kanyleres vekselvis venstre og høyre hjertets arterier, blir kateteret deretter installeres gjennom koronararteriene fylt røntgenkontrastmiddel, og fremstille bilder i forskjellige projeksjoner.

  Hvor lang tid tar koronar angiografi?

  Prosedyren for koronarangiografi tar vanligvis 10-20 minutter, i kompliserte tilfeller kan det ta mer tid.

  I hvilke tilfeller gjør koronarografi.

  Koronar angiografi gjennomføres i pasienter med koronar hjertesykdom (CHD), inkludert i en slik forferdelig dens manifestasjon som hjerteinfarkt.

  Hva gir koronarografi.

  Koronarangiografi er fortsatt "gullstandarden" i diagnosen koronar hjertesykdom. I koronar angiografi identifiseres arterielle stenoser som er årsaken til angina, lokalisering av lesjonen av hjertets hjertekaronier, og bestemmer den videre behandlingstaktikken.

  Typer av koronar angiografi.

  Koronarografi kan være selektiv og ikke selektiv. Selektiv er når jeg vekselvis kateteriserer og skyter høyre og venstre arterier i hjertet. For tiden utføres selektiv koronarografi over det store flertallet.

  Indikasjon for koronar angiografi.

  Koronarografi utføres i følgende tilfeller:

  • den første oppsto en anginøs smerte i brystet;
  • med ustabil angina
  • iskemi (spiseforstyrrelser) av myokardiet avslørt på EKG- eller EKG-overvåkingen av Holter;
  • positiv: tredemølle test, veloergometri, stress Ekkokardiografi;
  • arytmi;
  • hjerteinfarkt;
  • postinfarkt angina pectoris;
  • med ineffektiv medisinering for koronar hjertesykdom;
  • asymptomatisk kurs av IHD;
  • før åpent hjerteoperasjon;

  Forberedelse for koronarografi.

  Før koronarografi forklarer legen pasientens essens, hensikten, mulige komplikasjoner og bivirkninger av denne prosedyren. Før pasienten utfører koronar angiografi, tildeles følgende undersøkelser:

  • klinisk blodprøve;
  • bestemmelse av blodtype og Rh-faktor;
  • blodproppanalyse
  • biokjemisk blodprøve;
  • blodprøver for hepatitt B og C, HIV;
  • EKG i tolv ledere;
  • ekkokardiografi;
  • Stress ekkokardiografi;
  • Tredemølle test.

  Med sammenhengende sykdommer, for eksempel som diabetes mellitus og hypertensjon, er ytterligere undersøkelser og konsultasjoner fra andre leger foreskrevet.

  Pasienten må nødvendigvis informere legen om forekomst av allergiske reaksjoner på jodholdige legemidler, kroniske sykdommer og reseptbelagte medisiner.

  Før koronar angiografi, må du også barbere håndleddet sonene på høyre eller lyske område.

  Resultat av koronarografi hjerter er vanligvis klare på samme dag i form av en protokoll og videoopptak på platen.

  Kontraindikasjoner til koronar angiografi.

  Det er ingen absolutte kontraindikasjoner for koronarografi. Det er følgende relative kontraindikasjoner, som krever spesiell taktikk for å administrere pasienten før og etter koronarangiografi:

  • økt følsomhet til pasienten for jodholdige stoffer eller preparater for utførelse av lokalbedøvelse;
  • ukontrollerte ventrikulære arytmier;
  • ukontrollert arteriell hypertensjon;
  • hypokalemi;
  • alvorlig hjertesvikt
  • høy kroppstemperatur;
  • alvorlig nyresvikt.

  Komplikasjoner etter koronar angiografi.

  Prosentandelen av komplikasjoner etter koronar angiografi er minimal. Imidlertid kan følgende komplikasjoner forekomme: smerte i hånden etter koronar angiografi ved punkteringsstedet kan det være forbundet med hematom eller terminering av virkningen av bedøvelsen, blødning ved punkteringsstedet, smerte i hjertet av hjertet kan være assosiert med arteriell trombose og hjerteinfarkt, noe som vil kreve akutt gjentatt inngrep. Derfor, hvis smerten fortsetter i lang tid eller øker, er det nødvendig å informere den behandlende legen om det.

  Rehabilitering etter koronar angiografi.

  Koronarangiografi som diagnostisk prosedyre krever ikke rehabilitering. Under moderne forhold, i nærvær av indikasjoner, kan koronarografi utføres på poliklinisk basis, noe som krever at pasienten må overvåkes i bare noen få timer. Vanligvis, etter koronar angiografi, blir pasienten gjenvunnet i 1-2 dager.

  Er sykehuset gitt etter koronar angiografi.

  Vanligvis bruker pasienten etter koronarangiografi ca. 2 dager på et sykehus, avhengig av den avslørte patologien, derfor er pasienten på denne syke listen i denne perioden.

  Hvor ofte kan jeg gjøre koronar angiografi.

  Det er ingen bestemt tidsramme der du kan gjennomføre koronarografi. Behovet for å gjennomføre denne prosedyren bestemmes av indikasjonene. Også tatt hensyn til dosen av strålingsbelastning og mengden av røntgenkontrastmedium.

  Hvorvidt gjør koronar angiografi etter et hjerteinfarkt.

  Myokardialt infarkt er en direkte indikasjon for koronar angiografi og påfølgende revaskularisering (gjenopprettelse av blodstrømmen i hjertekarene): ballong dilatasjon og stenting.

  Farlig koronar angiografi av hjertet.

  Som enhver annen invasiv prosedyre har koronarangiografi visse risikoer, som er spesielt diskutert i samtykkearket. Prosentandelen av komplikasjoner etter koronar angiografi er minimal.

  Medisiner etter koronar angiografi.

  Etter selve koronarangiografien er det ikke nødvendig å ta noen medisiner. men hvis du har en patologi etter denne prosedyren, er alle avtalene gitt av legen din.

  Ernæring før og etter koronar angiografi.

  Koronarografi utføres på tom mage. Hvis du stadig tar medisiner, må du snakke med legen din om hva du skal ta, noe som kan bli angrepet. Etter koronar angiografi etter 40 minutter kan du allerede spise som vanlig. Og det er også nødvendig å øke væskeinntaket i løpet av de første 24 timene etter koronar angiografi.

  Video Coronarography.

  Koronarografi registreres i form av en videofilm under fylling av hjertets arterier med kontrastmiddel, og ifølge videoen vurderer legen tilstanden til arteriene.

  Alternativ til koronar angiografi av hjertekarene.

  Et alternativ til koronar angiografi for øyeblikket er multi-helical computertomografi med kontrast (MSCT).

  Hva er forskjellen mellom MSCT av hjertets kar og koronarangiografi.

  MSCT, i motsetning til koronarangiografi, er ikke en invasiv diagnostisk prosedyre. I MSCT administreres kontrastmateriale intravenøst ​​systemisk, og flerlags avbildning av kamrene og karene i hjertet utføres. I koronarangiografi plasseres kateteret direkte i hjertens arterier, og kontrast oppnås under undersøkelsen, som tillater den mest nøyaktige bestemmelse av lesjonen i kranspulsårene.

  Kostnaden for koronarangiografi er tilgjengelig her.

  Effekter av koronarangiografi av hjertekarene, undersøkelsesmetoder og mulige komplikasjoner

  Iskemisk hjertesykdom (IHD) er den absolutte lederen i verden når det gjelder antall dødsfall. IHD diagnostiseres når blodtilførselen til hjertet er delvis eller helt nedsatt på grunn av kranspulsårene. Oftest er IHD forårsaket av progressiv aterosklerose, som bryter gjennom permeabiliteten av blodårene.

  Smerte i brystet er et typisk symptom på iskemisk hjertesykdom

  Metoder for forskning

  I arsenalen til moderne medisin finnes det ulike metoder for intravital studie av menneskelige hjertekar. Blant de mest informative er:

  • ultralyddopplerografi av fartøy (UZDG);
  • Kardiografi av hjertets kar med kontrastmiddel;
  • magnetisk resonans imaging (MR);
  • angiografi av hjertets blodkar
  • MSCT av koronarbeholdere (med og uten kontrast).

  I hjertet av to dopplerografer og kardiografi er ultralydundersøkelse av hjertet (ultralyd). MR er en skanning av fartøy ved hjelp av magnetfelt og radiofrekvenspulser. Essiografiens essens er i en kontrast-radiografisk undersøkelse av hjerteskarene. MSCT-undersøkelse utføres ved hjelp av en multispiral datortomografi.

  Koronar angiografi

  Metoden er en del av angiografien. Navnet ble mottatt fordi du kan bruke det til å studere hjertets hjerteskjermer. I medisinsk litteratur finner du et annet navn - koronar angiografi.

  Koronarografi brukes ofte i IHD fordi det har fått et rykte som en pålitelig vaskulær test for denne sykdommen.

  I denne sammenheng har mange kjerner og deres slektninger en grundig interesse i hvordan koronarangiografi av de berørte karene utføres i iskemisk hjertesykdom. Interessert i de mulige negative konsekvensene som slik diagnostikk av arterielle karene i det syke hjertet kan ha for en persons helse.

  Koronar angiografi teknologi

  Koronarangiografien består av to faser:

  • preparatet;
  • diagnostisk prosedyre.

  Fremstilling av

  Legen skal fortelle personen, som skal ha koronar angiografi, om diagnosens formål, prosedyren for å utføre, mulige komplikasjoner. Pasienten skal informere legen om alle sykdommene.

  1. Pasienten er laget et elektrokardiogram (EKG).
  2. Det er nødvendig å ta blodprøver:
  • felles;
  • biokjemisk;
  • på koagulabilitet;
  • for tilstedeværelsen av en rekke infeksjoner (HIV, hepatitt B og C, syfilis).

  Det er obligatorisk å lage tester for toleranse for røntgenkontrastpreparat og legemidler som brukes i prosedyren.

  Kontra

  For en rekke sykdommer kan ikke koronarografi gjøres:

  • Kontraindikert for personer med ukontrollert hypertensjon, der stress under prosedyren for koronar angiografi kan forårsake hypertensiv krise.
  • Det utføres ikke etter et nylig slag for å unngå gjentatte skader på hjernen.
  • Et annet forbud er knyttet til dekompensert diabetes, når det er alvorlige skader på indre organer, og muligheten for hjerteinfarkt er ikke utelukket.
  • Intern blødning eller svært lav blodkoagulerbarhet er en annen grunn til å nekte koronarangiografi.
  • Nyreskader på grunn av ulike sykdommer tillater ikke koronarangiografi, siden en skarp forringelse av pasientens tilstand etter innføring av et røntgenkontrastpreparat er mulig.
  • Høy temperatur gjør også koronar angiografi umulig.
  • Intoleranse mot stoffet som brukes til kontrast i prosedyren.
  Prosedyren utføres i operasjonen

  prosedyre

  Koronarangiografi utføres ambulant eller permanent i hjertesykehuset på sykehuset.

  • Det er gjort på tom mage, før det er nødvendig å gå på toalettet for å tømme tarm og blære.
  • Barbering av de stedene hvor punktering (punktering) av fartøyet (håndled, axilla, lyske, etc.) utføres.
  • I tillegg til kirurgen som utfører operasjonen, møtes rommet av en intensivavdeling og en anestesiolog.
  • Før prosedyren tar pasienten beroligende, så du trenger ikke å bekymre deg for mye og holde hjerterytmen som vanlig.
  • Under operasjonen ligger pasienten på operasjonstabellen (på baksiden), kroppen er fast, slik at det som følge av ufrivillig bevegelse ikke er skade på fartøyet.
  Tilgang er gjennom lårbenet eller radialarterien i armen
  • Etter bruk av lokalbedøvelse, blir det gjennomført en punktering av fartøyet, hvorved tilgang til koronararteriene sikres.
  • En introducer er introdusert i punkteringsstedet - et plastrør. Den har en innebygd hemostatisk ventil for å hindre omvendt blodstrøm, en ekstra kanal for blodprøvetaking for analyse og legemiddeladministrasjon.
  • Gjennom introduceren setter kirurgen et kateter som går videre til arterien som skal undersøkes.
  • Etter å ha nådd den ønskede posisjonen, settes et røntgenkontrastpreparat som inneholder jodisotoper inn av kateteret.
  Studien vises på dataskjermen
  • Datamaskinen på skjermen viser et skyggebilde av fartøyet der røntgenkontrastmateriale er tilstede.
  • Studien er gjort i flere vinkler for å få maksimal informasjon om tilstanden til fartøyet eller blodkarene i hjertet.
  • Resultatene av undersøkelsen registreres på et digitalt medium.
  Et vaskulært bilde oppnådd under koronarografi
  • Etter at prosedyren er fullført, fjerner kirurgen kateteret og innføreren fra pasientens sirkulasjonssystem og påfører en spesiell bandasje til punkteringsstedet som stopper blodet.

  Avhengig av studienes volum varierer varigheten av prosedyren fra 20 minutter til en time.

  Mulige komplikasjoner

  Moderne høyteknologiske metoder for å studere blodkarene i hjertet er trygge nok. Koronar angiografi av hjertets kar kan imidlertid få uønskede konsekvenser, siden menneskekroppen er komplisert, og det er umulig å forutse og beregne alt helt, selv med en erfaren kirurg og perfekt medisinsk utstyr.

  Hematom etter koronar angiografi

  Kardiovaskulær system

  De alvorligste konsekvensene for hjerte, hjerne og blodårer er:

  • hjerteinfarkt;
  • slag;
  • perforering av karene eller hulrommet i hjertet.

  Sannsynligheten for hjerteinfarkt er estimert i forholdet 1: 1000. Risikoen for hjerteinfarkt under eller etter koronar angiografi er høyere hos pasienter med alvorlige lesjoner i kranspulsårene.

  Nedenfor er sannsynligheten for et slag (7 per 10000). Det kan oppstå i pasienten hvis bevegelsen av blod til hjernen er blokkert av en trombose, kolesterolplakk, luft.

  I 3-6 tilfeller ut av 1000 er perforering eller disseksjon av koronarbeinene eller aorta mulig. Sannsynligheten for skade på iliac eller lårarterien er estimert som 4: 1000.

  Vaskulære skader er farlige fordi retroperitoneal blødning kan oppstå, hvor blod gradvis akkumuleres i retroperitonealområdet. Og blodtapet oppstår uten synlige eksterne manifestasjoner.

  Komplikasjoner som ikke utgjør en direkte trussel mot menneskelivet er vanligere.

  Hos personer med diabetes mellitus, med smale lumen av karene på beinet, med innføring av et upassende kar og størrelsen på innføreren og kateteret, kan trombose av karet i underbenet utvikle seg. I dette tilfellet er det nødvendig med ytterligere behandling - enten en operasjon for å fjerne en trombose eller medisinsk behandling.

  Med samtidig skade på nålens arterie og venen, kan arteriovenøs fistel dannes. Sannsynligheten er 1: 100. For å eliminere det, er kirurgisk inngrep nødvendig.

  Ofte oppstår en punktering av hematom. Hvis de er små i størrelse, oppløses de av seg selv.

  Ved store størrelser kan hematomen koble til lumen av arterien, noe som fører til utseendet på en falsk aneurisme av fartøyet. I de fleste tilfeller er kirurgi ikke nødvendig.

  Mulig forstyrrelse av hjertefrekvensen under diagnosen. Oftere faller rytmen (en bradykardi). Mindre hyppige tilfeller av økt hjertefrekvens (takykardi) og ujevn rytme (arytmi).

  En annen vanlig komplikasjon er blodtrykksfallet, noe som kan forårsake ulike årsaker forbundet med hjerte- og karsystemets funksjon.

  Allergiske reaksjoner

  Det er mulig å utvikle allergier som følge av innføring av røntgenstråler i kroppen, beroligende midler, antikoagulanter eller antiplatelet midler, anestetika. Preparatet for koronarangiografi omfatter derfor en nøye kontroll av pasientens respons på alle legemidler som er planlagt for prosedyren.

  nyrer

  Et organ som kan bli påvirket av koronar angiografi. Hos mennesker med kronisk nyresvikt, diabetes eller alderdom, kan nyrene reagere på røntgenkontrastpreparatet på en dårlig måte. Akutt nyresvikt kan utvikle seg. Alvorlige komplikasjoner krever medisinsk behandling, med liten dysfunksjon anbefalt en rikelig drink etter koronar angiografi.

  Åndedrettssystem

  Den mest alvorlige konsekvensen er lungeødem. Det kan utvikle seg på grunn av hjertesvikt og en alvorlig allergisk reaksjon. Sannsynligheten for lungeødem er lav, spesielt når det er samvittighetsfullt forberedt.

  trombocytopeni

  Ved koronar angiografi praktiseres bruken av heparin, som reduserer blodkoagulasjon. I løpet av få dager kan trombocytopeni, fremkalt av heparin, utvikles. Trombocytopeni er en patologi som er preget av et redusert antall blodplater i blodet og økt blødning.

  infeksjon

  De patogene midlene kommer inn i pasientens kropp på stedet for punktering av fartøyet.

  For å redusere sannsynligheten for infeksjon, er det bedre å bruke en elektrisk barbermaskin for barbering før diagnose, i stedet for barberblad som kan forlate små riper.

  For det medisinske personalet er streng etterlevelse av hygienekrav i operasjonen obligatorisk.

  Etter diagnose kan punkteringsstedet ikke fuktes med vann i minst to dager.

  Etter koronar angiografi

  Den mest milde form for koronar angiografi er når kateteret settes inn gjennom den radiale arterien. Hvis det ikke er noen komplikasjoner, kommer en person hjem om noen timer.

  Når tilgangen er gjennom lårarterien, forblir pasienten på sykehuset for en dag.

  En person som har gjennomgått koronarangiografi bør kontrollere sin tilstand av helse. Hvis det oppstår angstsymptomer (smerte, svakhet, lavt blodtrykk, hevelse på punkteringsstedet), bør du konsultere en lege, og ikke forvent at det vil passere seg selv og ikke engasjere seg i selvmedisinering.

  Mer informasjon om koronar angiografi kan fås fra videoen:

  Mer informasjon om patologiene til kranspulsårene finnes i videoen:

  Koronarografi: er konsekvensene farlige?

  Medisinen går konstant fremover. De metodene som for få år siden kun var tilgjengelig for et begrenset antall personer som har tilgang til medisinske fasiliteter i utlandet, begynner gradvis å bli introdusert i innenlands medisin. Et slikt uvanlig begrep som "koronar angiografi" blir stadig hørt på våre sykehus. Men ikke alle pasienter og deres slektninger forstår hva som er meningen bak dette ordet, og i en stressende situasjon når det er nødvendig å ta en beslutning raskt, kan de ikke alltid tilstrekkelig vurdere informasjonen som legen gir dem. Og svært sjeldne pasienter innser de mulige risikoene og komplikasjonene som kan oppstå under eller etter koronar angiografi.

  Hva er koronarografi?

  Hjertet er et av menneskets viktigste organer. Som alle andre organer, kan den bare fungere når den er tilstrekkelig tilført næringsstoffer og oksygen fra blodet.

  Det er interessant at hjertet, som er fylt med blod og passerer gjennom seg selv noen få liter blod per minutt, avhenger veldig tungt på de relativt små arteriene som passerer over overflaten.

  Viktig: hjerteinfarkt og hjerneslag - årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden!

  Hypertensjon og trykksving forårsaket av det - i 89% av tilfellene blir pasienten drept med hjerteinfarkt eller hjerneslag! To tredjedeler av pasientene dør i de første 5 årene av sykdom!

  Disse arteriene kalles koronararterier. Hjertet har to slike fartøyer - høyre og venstre kranspulsårer, som leverer blod til henholdsvis den bakre og den fremre veggen av kranspulsåren.

  Over tid er det ved aterosklerotiske plakk på kar-veggen av disse arteriene, som kan overlappe deres lumen, delvis eller helt. Denne overlappingen fører til utvikling av koronar hjertesykdom - angina pectoris og hjerteinfarkt.

  Iskemisk hjertesykdom er en av hovedårsakene til død og funksjonshemming over hele verden, og er derfor et viktig sted blant de medisinske problemene i vår tid.

  Koronarangiografi er en prosedyre for å undersøke hjertets blodkar (koronararterier) med røntgenbilder. Til dette formål blir en radiopaque substans satt inn i en separat kranspulsårer, og røntgenbilder med en angiograf utføres parallelt.

  Indikasjoner for prosedyren

  Pasienten anbefales å utføre koronarangiografi hvis han har symptomer eller tegn på hjerte-og karsykdommer:

  • angina pectoris;
  • akutt koronarsyndrom (myokardinfarkt);
  • hjertesvikt;
  • før åpent hjerteoperasjon;
  • i nærvær av patologiske endringer på EKG eller ekkokardiografi.

  I moderne medisin - dette er den mest nøyaktige og pålitelige metoden for å identifisere sted og grad av vaskulær hjertesykdom.

  Hvordan utføres koronar angiografi?

  For å forstå hvorfor og hvordan komplikasjoner utvikler seg under denne diagnostiske prosedyren, er det nødvendig å gjøre seg kjent med stadiene.

  • På dagen for prosedyren blir pasienten tatt til operasjonen. Under koronarografi er pasienten på operasjonstabellen i den bakre posisjonen. Pasienten er kateterisert av perifer venen, begynner infusjonsstøtte.
  • I de fleste tilfeller utføres koronarangiografi under lokalbedøvelse av arteriekateteriseringsstedet. Pasienten er våken på dette tidspunktet. Pasienten injiseres med visse beroligende midler som beroliger ham og forårsaker døsighet og avslapping. Generell anestesi brukes av og til - for eksempel i koronar angiografi for barn.
  • Under prosedyren overvåkes elektrokardiogrammet, blodtrykket og oksygenmetningen av blod.
  • Operasjonen kan utføres via to tilganger - femoral og radial arterie.
  • Plasser kateteriseringen behandlet med en løsning av antiseptisk.
  • Pasienten er dekket med sterilt undertøy.
  • Blokkens punkteringssted bedøves med lokalbedøvelse, hvorpå det korresponderende fartøyet (femoral eller radial arterie) kateteriseres.
  • En introducer blir introdusert i arterien, gjennom hvilken spesielle diagnostiske katetre utføres til koronarbeinene.
  • Etter at det diagnostiske kateteret er plassert ved utgangspunktet til venstre eller høyre kranspulsår, injiseres en røntgenkontrastmiddel og samtidig utføres røntgenangiografi. Under innføringen av kontrast kan pasienten føle et rush av varme eller varme, som raskt passerer.
  • Pasienten føler ikke hvordan kateteret passerer gjennom karene sine. Men han kan føle hjertebanken eller arytmier.
  • Etter å ha undersøkt venstre og høyre koronararterier i flere fremspring, blir kateteret fjernet. Introduksøren kan fjernes eller forlates i arterien, avhengig av resultatene av koronarangiografi.
  • Hvis koronarangiografien ble gjennomført gjennom lårarterien og introduksøren ble fjernet, ville legen sterkt presse dette området i ca. 10 minutter for å stoppe mulig blødning. Etter dette påføres en aseptisk dressing.
  • Som et alternativ til trykk kan forskjellige enheter for hemostase (for eksempel Angio-Seal) brukes.
  • Etter at operasjonen er fullført, blir pasienten levert til avdelingen.

  Hyppigheten av komplikasjoner, risikofaktorer

  Som alle invasive inngrep kan koronarangiografi ha komplikasjoner. Deres alvor endrer seg fra mindre og ikke-langvarige komplikasjoner til livstruende situasjoner, noe som kan føre til irreversible konsekvenser. Heldigvis, på grunn av forbedringer i utstyr og økt erfaring fra medisinsk personell, har forekomsten av komplikasjoner blitt betydelig redusert.

  Et slående funn i behandlingen av hypertensjon

  Det har lenge vært fast etablert at fra hypertensjon kan ikke fjernes permanent. For å føle lettelse, er det nødvendig å kontinuerlig drikke dyre farmasøytiske preparater. Er dette virkelig så? La oss forstå!

  Risikoen for komplikasjoner øker hos eldre pasienter, nyresvikt, ukontrollert diabetes, fedme. Fra siden av kardiovaskulær risiko påvirke graden av koronar hjertesykdom, koronar anatomi, den kliniske situasjon (akutt hjerteinfarkt, kardiogent sjokk), kongestiv hjertesvikt, lav kontraktilitet, nylig flyttet et slag eller hjerteinfarkt, blødningstendens. Forekomsten av komplikasjoner påvirkes også av erfaringen fra medisinsk personell som utfører koronarografi.

  Likevel er alvorlige komplikasjoner sjeldne: mindre enn 2% av pasientene; dødelighet er mindre enn 0,08%.

  Konsekvenser av kardiovaskulærsystemet

  Lokal vaskulær skade

  Komplikasjoner fra vaskulær tilgang er en av de vanligste og alvorlige komplikasjonene av koronar angiografi. Det mest slående symptomet på disse komplikasjonene er blødning fra arteriepunktsiden.

  Det er viktig å huske på at den koronare blod føres gjennom kanalen, karakterisert ved at trykket når høye verdier (større enn 100 mm Hg. V.) Så stoppe blødning ut fra et slikt fartøy er ikke så lett, særlig hvis den femorale arterien. Det er umulig å klemme det over punkteringsstedet.

  I de første dagene etter koronar angiografi er frekvensen av vaskulære komplikasjoner 0,7% -11,7%. Alvorlig blødning og transfusjon av blodprodukter er forbundet med et lengre opphold på sykehuset og en reduksjon i overlevelse.

  Bruken av små diameter introducere, tidlig fjerning, kontroll av doser av antikoagulanter, bruk av enheter for hemostase tillater leger å redusere risikoen for vaskulære komplikasjoner av koronar angiografi.

  Hematom og retroperitoneal blødning

  Hvis blodet fra femorale arterien dukker opp på den fremre overflaten av lårbenet - en hematomform. De fleste av disse hematomene er ikke-farlige og kombinerer ikke med lumen av arterien. Store hematomer kan føre til dyp venetrombose av nedre ekstremiteter og komprimering av nerver, noe som medfører tap av følsomhet. Noen ganger er blodtap så stor at det blir nødvendig å transfisere blodprodukter. Store hematomer forekommer hos ca. 2,8% av pasientene. Femoral hematom

  Retroperitoneal blødning er en potensielt livstruende komplikasjon av arteriell tilgang. Faren er at slik blødning ikke har eksternt synlige tegn og detekteres svært sent når pasienten utvikler magesmerter med blodtrykksfall og en reduksjon i nivået av hemoglobin. Risikofaktorer for utvikling av retroperitoneal blødning er alderdom, kvinnelig kjønn, høy punktering av femoral arterien.

  pseudoaneurisme

  Denne komplikasjonen dannes dersom hematomet fortsetter å forbinde til lumen av arterien, noe som fører til en blodstrøm i blødningshulen. Forekomsten av pseudoaneurysmer er 0,5-2,0%. Risikofaktorene for utviklingen er det samme som for hematom.

  Pseudoaneurysmer opptil 2-3 cm i størrelse krever ikke en operasjon.

  Arterio-venøs fistel

  Oppstår når nålen passerer gjennom arterien og venen, som fører til dannelsen av en kanal mellom dem. Forekomsten av arterio-venøs fistel er ca. 1%. Vanligvis er fistel i en tredjedel av tilfellene lukket konservativt innen et år. Hvis dette ikke skjedde - kan du lukke det kirurgisk.

  Stratifisering av femoral og iliac arterier

  Det oppstår svært sjelden (0,42%), det utvikler seg når arterievegget er ødelagt og blodet trenger inn mellom membranene. Stratifikasjonen kan helt eller delvis blokkere blodstrømmen til underbenet og bære en trussel mot pasientens liv.

  Trombose og emboli i arterien

  Oftest forekommer hos kvinnelige pasienter med et lite lumen i karet, sykdommer i perifere arterier, diabetes, ved bruk av katetre eller en stor diameterinnføringsenhet. Pasienter klager vanligvis på smerte i benet, forringelse av følsomhet og motorisk funksjon. Behandlingen består av perkutan trombektomi eller trombolytisk terapi.

  Forebygging av lokale vaskulære komplikasjoner består i streng overholdelse av doktors anbefalinger vedrørende motorregimet etter koronar angiografi.

  Rytme og ledningsforstyrrelser

  Under koronarografi kan pasienten oppleve en reduksjon (bradykardi) eller en økning (takykardi) av hjertefrekvens, uregelmessig hjerterytme (arytmi). Vanligvis passerer disse lidelsene raskt og trenger ikke medisinsk behandling. Bradykardi er observert hos 3,5% av pasientene, takykardi er 1,3-4,3%. Oftere oppstår forstyrrelser av rytme og ledning på grunn av kjed av et myokardium ved en spiss på et kateter.

  For å oppdage og rettidig behandling av disse komplikasjonene i operasjonen, gjennomføres kontinuerlig EKG-overvåking.

  Myokardinfarkt

  Denne alvorlige komplikasjonen kan oppstå under koronar angiografi. Forekomsten av hjerteinfarkt under eller umiddelbart etter koronar angiografi avhenger av graden av kranskärlssykdom og er mindre enn 0,1%. Men forbedring av utstyr, forbedre opplevelsen av legene, bruk av kraftigere antikoagulanter og platehemmere, bedre forberedelse av pasienter for kirurgi, bruk av nye kontrastmidler bidro sterkt redusere forekomsten av hjerteinfarkt under prosedyren.

  fornærmelse

  Under koronarangiografi kan pasienten utvikle et slag på grunn av lukning av blodkarene i hjernen med trombi, emboli eller luft. Forekomsten av slag øker når pasienten har diabetes, arteriell hypertensjon, tidligere slag og nyresvikt, langvarig koronar angiografi. Utbredelsen av denne komplikasjonen er ca. 0,07%.

  Stratifisering eller perforering av store fartøy

  Heldigvis utvikler perforering av hjertekamrene, kranspulsårene eller de intratorakale store karene (aorta) svært sjelden når koronar angiografi utføres. Forekomsten av stigende aorta disseksjon er 0,04%, perforering av kranspulsårene er 0,3-0,6%. Pilen indikerer utstrømningen av kontrast utenfor kranspulsåren, som indikerer tilstedeværelsen av dens perforering

  Arteriell hypotensjon

  Redusering av blodtrykk er et av de vanligste problemene under koronar angiografi. Det kan være på grunn av hypovolemia (reduksjon av volumet av sirkulerende blod), senke minuttvolum, hjertetamponade, arytmi, regurgitasjon, patologisk vasodilatering på grunn av innføring av kontrast, blodtap.

  Komplikasjoner fra andre organer

  Allergiske reaksjoner og bivirkninger

  Lokalt bedøvelse

  Allergiske og systemiske toksiske reaksjoner på lokalbedøvelse er svært sjeldne. Oftest er disse kutane eller vagusreaksjoner, noen ganger anafylaktiske, som utgjør en umiddelbar trussel mot livet. Svært ofte er de forårsaket av konserveringsmidler som finnes i legemiddeloppløsningen. Forhindre disse reaksjonene ved å bruke anestetika uten konserveringsmidler i formuleringen.

  Generell anestesi

  I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med generell anestesi med koronarografi. Imidlertid blir lett sedasjon og analgesi med kortvirkende stoffer ofte brukt til å øke pasientens komfort og redusere angst. I dette tilfellet bør overdreven sedering unngås, noe som medfører en risiko for å stoppe pusten eller forstyrre luftveiene. Kontinuerlig overvåking av blodtrykk, hjertefrekvens, BH og oksygenmetning bør utføres hos alle pasienter. Anafylaktiske reaksjoner på sedasjonsmedikamenter er svært sjeldne. Behandling av bivirkninger avhenger av alvorlighetsgrad. For å unngå slike komplikasjoner, bør pasienten fortelle leger om tilstedeværelsen av allergier mot narkotika og mat (spesielt sjømat).

  Kontraststoff

  Bivirkninger på kontrast kan deles inn i toksisk og anafylaktisk. Den giftige og allergiske effekten av kontrasten som brukes, avhenger av dens egenskaper. Nye stoffer (som Vipipac) forårsaker sjeldne milde reaksjoner (feber, bryststyrke, kvalme og oppkast), som i de fleste tilfeller går på egen hånd. Mer alvorlige komplikasjoner som krever behandling - fallet i blodtrykk, bradykardi, lungesødemidlet - er enda mindre vanlig. Allergiske reaksjoner kan oppstå som utslett, kløe, hodepine, noen ganger - anafylaktisk sjokk, Quinck ødem eller bronkospasme. For å redusere risikoen for komplikasjoner, bør pasienten informere legen om eksisterende allergier mot medisiner, mat (spesielt sjømat), tilstedeværelse av astma eller atopisk dermatitt.

  Heparininducert trombocytopeni

  Dette er en alvorlig immunologisk komplikasjon etter administrering av heparin. Siden leger bruker heparinisert løsning for koronarografi, er det risiko for å utvikle denne tilstanden. Symptomer på heparininducert trombocytopeni forekommer flere dager etter prosedyren. De kan inkludere en reduksjon av antall blodplater, venøse og arterielle tromboser.

  Smittsomme komplikasjoner

  Infeksjonell prosess kan utvikle seg ved punktpulsårspunktet. Denne komplikasjonen forekommer hos mindre enn 1% av pasientene. Symptomer kan inkludere rødhet på stedet for operativ tilgang, utslipp fra såret, en økning i temperaturen. Risikoen for infeksjon øker hvis det er et hematom på punkteringsstedet. For å redusere risikoen for denne komplikasjonen, bør pasienten ta en hygienisk dusj eller et bad før du utfører operasjonen, forsiktig barbere lysken eller underarmen; For dette formål er det bedre å bruke en elektrisk barbermaskin, og ikke kniver, da sistnevnte kan gi riper eller kutt på huden. Det er også viktig at medisinsk personell som arbeider i operasjonen, følger strengt med regler for asepsis og antiseptika. I den postoperative perioden må ikke vann komme inn i punkteringsstedet de første 2 dagene.

  Nyreskade

  Innføringen av et kontrastmiddel, nyrearterieemboli eller en blodtrykksfall under koronarangiografi kan forårsake alvorlig nyreskade. Forekomsten av nyrekomplikasjoner avhenger av tilstedeværelsen av risikofaktorer (nyresvikt, diabetes, eldre alder, bruk av gammel høymolaritetskontrast) og varierer fra 3% til 16%. Heldigvis har de fleste pasienter med denne komplikasjonen en mild, midlertidig nedsatt nyrefunksjon, som foregår hovedsakelig i en uke. I alvorligere tilfeller kan akutt og kronisk insuffisiens utvikles, noe som kan kreve hemodialyse ("kunstig nyre"). Nyfropatiens forekomst og alvorlighetsgrad avhenger av det anvendte kontrastmediet. For å hindre utviklingen av denne komplikasjonen, er det nødvendig at pasienten ikke er dehydrert - det vil si etter nok koronar angiografi, er en tilstrekkelig mengde vann full.

  Åndedrettssvikt

  Åndedrettssvikt kan utvikle seg på grunn av mange årsaker, inkludert lungeødem med kongestiv hjertesvikt og tidligere lungesykdommer, allergiske reaksjoner og overdreven sedering.

  Hvordan unngå konsekvenser

  Selv om forekomsten av komplikasjoner ikke er veldig høy, er det anbefalinger som kan redusere risikoen for utvikling.

  Det skal huskes at den viktigste måten å forhindre komplikasjoner er å velge en erfaren medisinsk personell. Ifølge utenlandske kolleger kan en erfaren lege anses som utfører mer enn 100 koronarografi om året.

  Preoperativ forberedelse

  I noen tilfeller utføres koronarangiografi svært raskt - i de første timene av hjerteinfarkt. Under disse forholdene tar forberedelsen minimum tid og reduserer det faktum at det medisinske personalet raskt stiller spørsmål om pasientens klager og anamnese, gjennomfører den minste nødvendige undersøkelsen, fjerner EKG og samler blod for test. I tillegg mottar pasienten de nødvendige legemidlene for å behandle akutt koronarsyndrom, han er kateterisert perifer venen. Etter dette blir pasienten transportert til operasjonen. Dette haster skyldes det faktum at tiden før kirurgi med akutt myokardinfarkt spiller en stor rolle - jo tidligere ble det gjennomført, desto bedre er resultatet.

  I de fleste tilfeller utføres koronarangiografi rutinemessig. For å forberede seg på sin adferd, gjennomgår pasienten en detaljert undersøkelse hos en lege som gjennomfører en undersøkelse og undersøkelse av pasienten, evaluerer laboratorie- og instrumentdata. Pasienten bør informere legen om sykdommene hans, noe som kan påvirke adferd og komplikasjoner av koronarangiografi (f.eks. Diabetes mellitus og nyresykdom); allergier mot medisiner og mat; legemidler som han tar. Laboratoriet (generell blodprøve, generell urinanalyse, koagulogram, biokjemisk blodprøve) og instrumentell (EKG, ekkokardiografi) undersøkelse, som gjør det mulig å diagnostisere sammenhengende patologi.

  Vanligvis, før prosedyren, trenger pasienten:

  • Følg legenes anbefalinger; Du kan ikke bruke medisiner som ikke er foreskrevet til pasienten.
  • Ikke spis eller drikk etter midnatt dagen før koronar angiografi; foreskrevne tabletter vaskes ned med en liten flass av vann.
  • Barber inguinalområdet og / eller underarmen, gjennom hvilken intervensjonen vil bli utført. Denne prosedyren gjøres best med en elektrisk barbermaskin, for ikke å skade huden - dette vil redusere risikoen for å utvikle smittsomme komplikasjoner.
  • Ta en hygienisk dusj dagen før koronar angiografi.
  • Spør en lege om muligheten for å utføre en diagnostisk operasjon gjennom den radiale arterien.

  Gjennomføring av koronar angiografi gjennom den radiale arterien kan redusere forekomsten av alvorlige komplikasjoner og dødelighet etter prosedyren.

  Ofte pasienten før operasjonen er foreskrevet beroligende midler, som vil tillate ham å slappe av litt og slappe av.

  Postoperativ periode

  Etter prosedyren forblir pasienten i medisinsk institusjon i minst en dag. På dette tidspunktet overvåkes parametrene for blodtrykk og puls, og medisinsk korreksjon utføres.

  Umiddelbart etter koronar angiografi, bør pasienten strengt følge legenes anbefalinger for sengeleste. Lengden på liggeposisjonen avhenger av stedet for operativ tilgang (femoral eller radial arterie), om introduksøren ble tatt, og på metoden for hemostase.

  Hvis hemostasen ble utført ved å trykke på lårbenet - du må ligge i 6-8 timer; Hvis en spesiell enhet ble brukt for å stoppe blødning, kan pasienten sette seg ned etter 1-2 timer.

  Fordi kontrastmaterialet utskilles i urinen, skal pasienten drikke nok vann hvis han ikke har kontraindikasjoner, og overvåke diurese (teller mengden urin).

  Det er nødvendig å straks informere det medisinske personalet om eventuelle klager eller komplikasjoner.

  Det intravenøse kateteret blir fjernet noen få timer etter operasjonen, og bandasjen er over arteriepekningsstedet neste dag.

  Hjemmehjelp

  De fleste pasienter etter planlagt koronarangiografi slippes hjem neste dag. De kan føle seg trette. På arterien punkteringsstedet kan hematom være i to uker.

  Ved utslipp anbefales pasienten:

  • Unngå å ta et bad eller en dusj i 1-2 dager. Samtidig må du holde såret tørt.
  • Ikke kjør i 3 dager.
  • Du kan ikke løfte vekter; Det er nødvendig å unngå overdreven fysisk aktivitet i 2-3 dager.

  Legen bør konsulteres dersom pasienten:

  • det ble blødning fra såret i stedet for kateterisering av arterien;
  • det er økning i smerte, ødem, rødhet og / eller utslipp på arteriepunktersiden;
  • Det er en solid, sensitiv formasjon (større enn en ert) under huden nær stedet for operativ tilgang;
  • økt kroppstemperatur;
  • forandring i farge, følelse av kulde, nummenhet i beinet eller armen på siden av kroppen der arterien ble kateterisert;
  • svakhet eller utmattelse dukket opp;
  • utviklet brystsmerter eller kortpustethet.

  Koronarangiografi er gullstandarden for å detektere nærvær og omfang av aterosklerotisk lesjon av koronararteriene. Heldigvis er dette en relativt sikker prosedyre med få komplikasjoner. Bruken av moderne utstyr og preparater, riktig forberedelse av pasienten før kirurgi, etterlevelse av pasienter postoperative anbefalinger fra leger - alt dette gjør det mulig å redusere risikoen for koronar angiografi til et minimum. Og selvfølgelig er den største betydningen for å forhindre komplikasjonene, å tilhøre opplevelsen av medisinsk personell som driver operasjonen.

  Les Mer Om Fartøyene