Operasjon på halspulsåren, indikasjoner og teknikk for å utføre

I hvilke tilfeller utføres operasjonen på halspulsåren? Søvnige arterier er store fartøy som er ansvarlige for blodtilførsel til hjernen og livmorhalsområdet. De begynner i aorta, og ligger i tykkelsen av musklene, går over halsen til hodet. Aterosklerose av karoten arterier forekommer i de sene stadiene av sykdommen når andre deler av sirkulasjonssystemet allerede er tilstoppet. Risikoen for å utvikle sykdommen øker i alderen. Den utprøvde innsnevringen av store fartøy diagnostiseres hos de fleste eldre enn 80 år. Clogging av arteriene er hovedårsaken til starten av et slag.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for operasjonen

Aterosklerose av karoten arterier kan føre til utvikling av tromboflebitt og overlapping av kapillær lumen. Når denne patologien er oppdaget, foretrekker leger kirurgiske behandlingsmetoder. Operasjonen er den eneste effektive terapeutiske metoden, medisiner er indikert i nærvær av absolutt kontraindikasjoner til kirurgisk inngrep. Slike terapi anbefales for stenose eller delvis okklusjon av kar, hvis:

 • graden av innsnevring overstiger 30%
 • veggene har ujevne overflater;
 • Det kliniske bildet av sykdommen inkluderer parese, lammelse, synshemming, hyppig synkope;
 • sykdommen utvikler seg raskt;
 • Den patologiske prosessen er av tosidig natur;
 • Det er innsnevring eller trombose av subklaviske kar.

Absolutte indikasjoner på kirurgi er skade på store arterier og aneurysm. Behandling utføres ikke dersom:

 • patologiske forandringer er irreversible;
 • det er tegn på koma eller forverring av iskemisk sykdom i hjernen;
 • Det var en komplett overlapping av hulrommet i den dype karoten arterien;
 • Det er tegn på hemorragisk slag.

Den mest effektive kirurgiske behandlingen er i nærvær av forbigående symptomer på cerebral iskemi og milde nevrologiske lidelser. Operasjonen utføres ofte for å forebygge, den er foreskrevet ved utseendet til de første tegnene på patologi, som bidrar til å forebygge livstruende konsekvenser.

Fremgangsmåte for å utføre kirurgiske inngrep

Drift på halspulsårene innebærer utvinning av aterosklerotisk plakk fra lumenene med etterfølgende gjenoppretting av blodstrømmen. Valget av denne eller den nevnte metoden for kirurgisk behandling bestemmes av alvorlighetsgraden av sykdomsforløpet. Beslutningen av dette problemet er utelukkende legen.

Det er 2 typer inngrep utført på store arterier: endarterektomi og ballongangioplastikk etterfulgt av stenting. Den første typen operasjon utføres under regional eller generell anestesi. Et kutt gjøres gjennom hvilket aterosklerotisk plakk er utsatt for utsiden.

Deteksjon og separasjon av karoten arterien, forårsaker spesielle vanskeligheter som regel ikke. Visse problemer kan oppstå hvis intervensjonen utføres i grenområdet eller karoten trekant. Under operasjonen forblir pasienten i sitteposisjon, en rulle er plassert under hodet og svinger litt til den ene siden.

Parallelt til underkjeven er det inngått et snitt gjennom hvilket kirurgen får tilgang til det berørte fartøyet. Ved å bruke pinsett og klemmer, blir arterien kuttet fra venene og nerveenden. I noen tilfeller brukes en shunt, som er et fleksibelt kunstig rør som er installert i hulrøret i halspulsåren, som bidrar til å gjenopprette hjernens sirkulasjon.

Indikasjoner for innføring av en shunt er:

 • innsnevring med mer enn 80%;
 • torsjon av fartøyet forårsaket av en aneurisme;
 • bilateral natur av den patologiske prosessen.

Restaurering av lumen og stenting er en mer effektiv og sikker metode for kirurgisk behandling. En operasjon er under lokalbedøvelse. Gjennom en punktering i inguinalområdet er et kateter satt inn i lårbenet, gjennom hvilket enheter for ekspansjon og stenting blir matet. Operasjonen utføres under konstant radiologisk kontroll, en ballong settes inn i arterien lumen, som deretter ekspanderer og bidrar til å gjenopprette fartøyets normale diameter.

Det er ytterligere metoder for kirurgisk behandling av aterosklerose i karoten arterier. Disse er vaskulær protese og eversion carotid endarterektomi. En slik mengde behandlingsmetoder er forbundet med de brede mulighetene for moderne minimal invasiv kirurgi og tilstedeværelsen av flere typer enheter som brukes til å gjenopprette fartøyets lumen. Teknologien til disse operasjonene er ikke mye forskjellig. Protese er indikert med en vanlig patologisk prosess, høy risiko for brudd på arterien.

Hvis en blokkering oppstod i de primære delene av halspulsåren, kan eliminasjonen utføres ved metoden for eversjon. Dette er en eversion operasjon. En dyp halspulsår er fjernet og slått ut før en plakett er funnet. Etter fjerning av blokkering, går fartøyet tilbake til sitt opprinnelige sted og festes ved hjelp av suturering. Dette er en raskere og enklere måte å behandle en sykdom som bare kan brukes hvis det er små blodpropper.

Risikoen for komplikasjoner er tilstede i alle operasjoner, med endarterektomi det ikke overstiger 1%, er sannsynligheten for død estimert til 0,1%. Spesielt vanskelig å utføre er akutt kirurgisk inngrep for karoten arterie skade. De viktigste konsekvensene av slike skader er massivt blodtap, akutt brudd på blodtilførselen til hjernen, som om noen timer kan føre til pasientens død. Kirurgisk inngrep utføres i henhold til den generelle ordningen, men vanskelighetene som oppstår under prosessen reduserer muligheten for et gunstig utfall.

Kirurgisk operasjon på halspulsåren med aterosklerose

Operasjon på halspulsåren med aterosklerose utføres kun i ekstreme tilfeller. Det indikeres når blodsirkulasjonen av karene er alvorlig svekket og kan føre til irreversible konsekvenser eller pasientens død.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for operasjonen

Den søvnige arterien er det mest signifikante og store blodkaret, brudd på patenen som fører til hypoksi i hjernen. Selv med en liten og kortsiktig innsnevring av arterien, kan oksygen sult forekomme.

Hovedårsaken til det kirurgiske inngrep er ikke atherosklerose, men komplikasjonen som oppstår i bakgrunnen i form av stenose av halspulsåren. Dette patologiske fenomenet er årsaken til slag i nesten 30% av tilfellene. Hvis lumen av karoten arterien er stengt med mer enn 60%, er det en risiko for at pasienten vil ha hjerneinfarkt innen ett år. I tillegg kan stenose av arterien utløse iskemisk nekrose.

Kirurgisk fjerning av plaques i halspulsårene er angitt i tilfelle av:

 1. Innsnevring av blodkarets lumen med 70% eller mer. Operasjonen er indikert, selv om pasienten ikke føler seg ubehag fra denne patologiske forandringen.
 2. Hvis pasienten har hatt et slag eller har symptomer på iskemisk sykdom, og lumen av halspulsåren er innsnevret med halvparten.
 3. Progresjon av kronisk iskemi eller funksjonsforstyrrelser i hjernen.
 4. Hvis pasienten observeres bilaterale aterosklerotiske lesjoner i arteriene.
 5. Overlapper lumen av noen store arterier, inkludert somnolent.

Selv om det er indikasjoner, vil leger forsøke å unngå kirurgisk inngrep. Det er nødvendig å forstå at operasjoner på blodkar er svært kompliserte og det er alltid risiko for komplikasjoner. Pasienter som lider av aterosklerose er for det meste eldre mennesker som har en rekke andre sammenhengende patologier. Dette betyr at leger bør ta hensyn til alle kontraindikasjoner, samt hypotetiske vansker under og etter operasjonen.

Operasjonen for å fjerne plakk i halspulsåren er kontraindisert når:

 • alvorlige sykdommer, samt akutte former for lunge-, nyre- og hjertesvikt;
 • insulte4
 • pasientens comatose tilstand, den kontinuerlige forstyrrelsen av hans bevissthet;
 • signifikante cerebrale blødninger forårsaket av iskemisk sykdom;
 • omfattende okklusjon av blodkaret og uhelbredelig hjerneskade.

Varianter av lignende kirurgiske inngrep

Resultatene av moderne medisin og kirurgi tillater operasjoner på store fartøy i livmorhalsområdet ved hjelp av minimalt invasive manipulasjoner. Disse prosedyrene utføres ved minimal kirurgisk inngrep i et lite operativt område. Denne metoden reduserer risikoen for komplikasjoner og perioden for pasientgjenoppretting betydelig. Før operasjonen må pasienten gjennomgå en rekke spesialstudier, som inkluderer angiografi, dupleks arteriell skanning og MR.

Det er 3 typer operasjoner å fjerne kolesterolplakk i karene i livmorhalsområdet:

 • proteser av arterier;
 • eversion endarterektomi;
 • stenting.

Når du velger typen operasjon du trenger, tas mange faktorer i betraktning. Disse inkluderer tilgjengeligheten av passende teknisk utstyr i klinikken, samt nivået på legernes kvalifikasjoner. Den vanligste typen slike operasjoner er endarterektomi. Dette er en åpen type kirurgisk inngrep, som ikke krever tilgjengeligheten av høyteknologisk medisinsk utstyr.

Stenting er den mest bezlopastnym type operasjon, det krever høy profesjonalitet av leger, så det kan ikke alle kirurger. Protese er indikert hvis kolesterolplakkene dekker et stort område av vaskulærveggen.

Eversion endarterektomi er eliminering av patologisk formasjon fra blodkarets lumen. Ofte er denne prosedyren utført under generell anestesi, men i noen tilfeller også under lokalbedøvelse. Bak øret er et snitt som går parallelt med underkjeven. Dens lengde er ca 10 cm. Dermed får legen tilgang til den indre halspulsåren (ICA). Videre er en silikon shunt plassert i karet, som forhindrer blødning og gir en kontinuerlig strøm av blod til hjernen. Deretter fjernes den aterosklerotiske plakk. Deretter vaskes arterien med saltoppløsning og legges på den av et lapp laget av syntetisk fiber eller fra pasientens vev. Ved den endelige fasen av operasjonen fjernes en silikon-shunt, skikkets integritet kontrolleres. Leger sys overflaten vev og bringe dem til sin opprinnelige tilstand.

Ved arteriell stenosering er det ikke gjort et snitt, men en punktering. Operasjonen er utført under generell anestesi. Ved hjelp av en prik, er en spesiell ballong installert i arterien, som gradvis øker i størrelse, og sammen med den fordyper fartøyets lumen. Deretter plasseres en stent i blodkaret - dette er et spesielt verktøy som holder bredden på lumen og tillater ikke å smale.

Operasjonen er ofte foreskrevet til eldre pasienter, siden det ikke trenger å gjøre store snitt eller traumatiske prosedyrer. Dette er den mest sparsomme typen kirurgisk inngrep, som utføres selv med alvorlige sammenhengende sykdommer.

Ulempen er at under operasjonen er det høy risiko for trombodannelse på grunn av en forstyrrelse av plakkens integritet under stentplassering. Derfor, langs hele lengden av blodkaret, plasseres filtre som forsinker de frittliggende platene.

Arteriell protese brukes hvis pasientens blodårer er sterkt innviklet, og de fleste av dem er rammet av aterosklerotiske plakk. Denne metoden brukes når legene vet på forhånd at andre metoder ikke gir konkrete resultater eller vil være for tidkrevende.

Essensen av operasjonen er at kirurgen skal fjerne en del av den indre overflaten av halshalsarterien, som påvirkes av aterosklerose, og erstatte den med en protes (tube) laget av syntetisk materiale. Protesens diameter og lengde velges individuelt på forberedelsesstadiet for operasjonen. Disse parametrene beregnes avhengig av egenskapene til pasientens kropp. Denne typen kirurgisk inngrep er fullført ved å installere en spesiell drenering i fartøyet.

Risiko for komplikasjoner

Komplikasjoner av operasjoner på blodkarene i cervical ryggraden forekommer sjelden. Deres utvikling avhenger av pasientens generelle tilstand, kroppens egenskaper, operatørens kvalifikasjoner, etc.

Slike komplikasjoner inkluderer emboli, hjerteinfarkt, hjerneslag, skade på nerveender, infeksjon, tilbakefall av patologi.

Alle disse uønskede fenomenene kan oppstå hovedsakelig på grunn av kirurgens uerfarenhet. Hvis operasjonen utføres av fagfolk ved bruk av utstyr av høy kvalitet, blir risikoen for komplikasjoner minimert.

Under forberedelsen til operasjonen, holdingen og etter operasjonsperioden skal pasienten forbli på sykehuset. Alle disse prosedyrene tar vanligvis ikke mer enn 4 dager. Det er tilfeller når pasienten blir tømt på den tredje dagen, men den første dagen etter operasjonen en person skal bruke i intensivavdelingen. Denne forholdsregler er nødvendig for å gi rask assistanse i tilfelle plutselige komplikasjoner.

På en dag er pasienten allerede lov til å reise seg og bevege seg rundt sykehuset. Gradvis vil han kunne komme tilbake til den vanlige livsstilen. Men pasienten lenge nok til å unngå fysisk stress og stress. Han er tildelt en rekke spesielle preparater og en diett for å akselerere prosessen med vaskulær rekonstruksjon.

Operasjoner på karoten arterier: indikasjoner, typer, oppførsel, resultat

Søvne arterier er ansvarlige for blodtilførselen til hjernevevet, og derfor er patologiene i disse karene relatert til livstruende forhold.

Haster operasjon er angitt i følgende tilfeller:

 • Deformasjon med en bøyning eller vridning (tortuosity av halspulsåren);
 • Krenkelse av fartøyets integritet (skåret eller kuttet skade);
 • Aneurysme av karoten arterien (stratifisering av veggen med trusselen om brudd);
 • Innsnevring av fartøyets lumen som fører til hjernehypoksi;
 • Blokkering av halspulsåren med en embolus eller trombus;

Planlagte operasjoner utføres ved diagnosen aterosklerose, når kolesterolplakkene overlapper fartøyets lumen, forhindrer normal blodstrøm.

Progressiv aterosklerose av karoten arterier - sykdommen er irreversibel og ikke godt studert. Kolesterolinnsatsen (plakkene) som er dannet i karet, løser ikke og forsvinner ikke som følge av konservativ behandling, selv den mest progressive.

Midlertidig forbedring av helsetilstanden etter medisinbehandling, skyldes hovedsakelig utvidelsen av blodkarets vegger under påvirkning av narkotika, og delvis gjenoppretting av blodsirkulasjonen. Etter seponering av bruk av farmakologiske midler (eller formuleringer utarbeidet i henhold til folkehensyn), forekommer hypoxiaangrep (oksygen sult i hjernen) uunngåelig, og risikoen for iskemisk berøring øker. Kirurgi på halspulsåren er den mest progressive og effektive metoden for behandling av vaskulær patologi.

I de fleste tilfeller er medisinske kolesterol plakk i halspulsåren detektert etter et slag, eller i løpet av en ultralydundersøkelse på neurologiske forstyrrelser (hodepine, svimmelhet, uskarpt syn, besvimelse, svekket bevegelse koordinasjon, etc.).

Tidlig bruk av kirurgi for å gjenopprette fartøyets funksjonalitet kan forhindre iskemiske slag i 60% av tilfellene (ifølge WHO). drift teknikk for aterosklerose valgt kirurg etter tosidig skanning og MDCT gi et detaljert bilde av tilstanden av carotis, og andre fartøy, og tillate å objektivt vurdere de mulige risikoer i radikalet behandling.

Rekonstruktiv kirurgi på karoten arterier

I moderne vaskulær kirurgi brukes ulike teknikker for rekonstruksjonsoperasjoner på karoten arterier, men tilgangsteknikken er den samme i alle tilfeller:

 1. Huden er kuttet litt under kanten av underkjeven bak auricleen;
 2. Snittet er laget i fremspring av brystmastoidmuskel til grensen til den nedre og midtre tredjedel av nakken;
 3. Det subkutane fettvev og muskel (m.platysma) blir dissekert før utseende av karoten arterie divisjonen (side bifurcations);
 4. Ansiktsvenen krysses av klemmer;
 5. En vanlig halspulsårer er allokert;
 6. Den sublinguale nerven er allokert;
 7. Den indre halspulsåren er allokert.

Når du arbeider med den indre halspulsåren, er det nødvendig med ekstremt forsiktig kontakt med de vaskulære veggene, da enhver uforsiktig bevegelse kan føre til ødeleggelse av plakk, og som følge av den distale embolien. Det videre forløpet av operasjonen avhenger av tilstanden til fartøyene (graden av parietal forkalkning, kriminalitet, strekking av veggene er tatt i betraktning).

Carotid endarterektomi

Carotid endarterektomi er en klassisk åpen operasjon på halspulsåren, som har til hensikt å fjerne kolesterolplakkene. En mye brukt gjenoppbyggingsmetode er plasten til fartøyet med en lapp. Etter innføring av direkte antikoagulant (oftest heparin brukes) og overlappende ved klemming av karotidarterier, utføres disseksjonen langs frontvegget. I lumen blir elastiske shunts introdusert for å forhindre hypoksi i hjernen. Dermed blir det kirurgiske feltet ekssanguined, mens den normale blodtilførselen til hjernevevvet forblir.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

Det neste trinnet er separasjonen av sklerotisk plakett fra fartøyets vegger. Etter sirkulær frigjøring av kolesteroldannelse krysses den endelige delen av plaketten, og slippes deretter til toppen. I den eksterne og indre halspulsåren blir plakk exfoliert til intima laget, som deretter sutureres til veggen av karet med en spesiell tråd.

Den tredje fasen av operasjonen er å vaske fartøyet med saltløsning, sammen med hvilke fragmenter av plakk er fjernet - denne manipulasjonen forhindrer dannelsen av en migrerende trombus i halspulsåren.

Den endelige fasen er lukningen av den kirurgiske åpningen i arterien. Kunstige og biologiske materialer (PTFE, xenopericardium eller autolog transplantasjon) brukes til å lage plasten. Valget av type patch er laget av legen, basert på tilstanden til veggene til fartøyene. Flappen er arkivert med filamentformede filamenter, så blir shuntet fjernet, tettheten av patch-anslaget kontrolleres.

Klemmer fjernes, en lås er plassert i munnen av den indre halspulsåren for å tillate blodstrømning gjennom det felles fartøy. Etter å ha fjernet små trombotiske formasjoner i den eksterne arterien, fjernes klemmen. I det restaurerte området etableres drenering fra elastisk silikon i området av sårets nedre kant, hvoretter lag-for-lag vevsutvikling utføres.

Eversion carotid endarterektomi

Denne typen operasjon er indikert for stenose av den indre halspulsåren i munnområdet, hvis plakk ikke overstiger 2 cm i diameter, og med tilfredsstillende tilstand av det indre vaskulære vev. Etter tildeling av et nettsted bifurcation fartøy utfører tester på kroppens respons på opplevelsen av halspulsåren (evalueringen utføres i henhold til indikasjonene på blodtrykk og blodstrømmen gjennom den midtre cerebrale arterien). Hvis toleransen til fartøyets klemme er mottakelig, fortsett til hoveddelen av operasjonen:

 • Den indre halspulsåren blir avskåret fra glomus, deretter dissekert i munnregionen;
 • Den kryssede arterien er fastklemt med tynn pincett;
 • Intima flakene sammen med middels skallet (med en skalpell og en kirurgisk kapsel);
 • Det ytre skallet på fartøyet gripes av pincet og vridd i motsatt retning (akkurat som en strømpe fjernes);
 • Plakk exfolierer langs hele lengden av arterien - opp til stedet for fartøyets normale lumen.

Den inverterte arterien blir inspisert for intimal delaminering, og den fysiologiske løsningen pumpes inn i karet. Hvis det ikke er noen forgrenede intimafibrer i lumen etter skylling med en stråle under trykk, så er det mulig å gå videre til sluttstadiet av operasjonen.

Når detekteres fragmenter av vaskulært vev som er synlig i lumenet, kan ikke videre rekonstruksjon utføres. I dette tilfellet utføres carotisarterieproteser.

Etter fjerning av kolesterolformasjoner og blodpropper fra den indre arterien fortsetter kirurgen til endarterektomi fra den vanlige halspulsåren. Det siste stadiet suturer veggene på fartøyet med en 5-0 tråd, eller 6-0.

Blodstrømmen gjenopprettes strengt i henhold til følgende skjema:

 1. Klemmen fjernes fra den indre halspulsåren (i flere sekunder);
 2. Den indre arterien klemmes sekundært i anastomosen;
 3. Sperren fjernes fra den ytre halspulsåren;
 4. Klemmen fjernes fra den felles arterien;
 5. Fjernet et gjentatt klipp fra den indre halspulsåren

stenting

Stenting er en operasjon for å gjenopprette fartøyets lumen ved hjelp av en rørformet expander (stent). Denne kirurgiske teknikken gir ikke utvinning av en plakett fra en dissekert beholder. Intraarteriell formasjon, innsnevring av lumen, presser tett mot veggen av karet med en rørstent, hvorpå blodstrømmen gjenopprettes.

Operasjonen utføres under lokalbedøvelse, under kontroll av røntgenapparat. Gjennom punktering på hofte (eller hånd) blir funnet kateter ledes til området for stenosis av halspulsåren. Mesh filterkurv, fange fragmenter uhell kolesterol plakk, er montert like over det behandlede område (dette er nødvendig for å hindre inntrengning av emboli, eller blodpropp i hjernen).

For å øke effektiviteten av operasjonen blir ballongstentene brukt, økende i volum på stedet for innsnevring av arterien. Den oppblåste ballongen presser tett plakkene mot veggen. Etter restaureringen av det normale lumen, blir ballongen deflatert og fjernet gjennom kateteret sammen med fellefilteret.

Carotid artroplastisk

Arteriell protese er indikert for omfattende skade på veggene i den indre halspulsåren i kombinasjon med uttalt kalsinose. Å anvende stenting og åpen carotid endarterektomi er i dette tilfelle uhensiktsmessig. Fartøyet er avskåret på munnstedet, det berørte vevet blir resektert og erstattet av en endoprostese som faller i diameter med den indre arterien.

I halspulsårens aneurisme, blir følgende fremgangsmåte brukt: karet er klemt og excisionen blir skåret ut, hvoretter en shunt med et implantat settes inn i lumen. Etter dannelsen av anastomose fjernes shunten, luft fjernes fra lumen av karet og transplantasjonen, og klemmene fjernes.

Operasjoner med tortuosity av karoten arterier

Medfødt deformitet av karoten arterier (tortuositet) er en av de vanligste årsakene til iskemisk berøring og hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Ifølge statistikken hadde hver tredje pasient som døde av et slag en vridd karotid- eller vertebralarterie.

ulike former for crimp arterier

Operasjonsteknikker velges avhengig av karpatologisk art:

 • Bøyning i skarp vinkel (kinking);
 • Formasjon av en løkke (coiling);
 • Økning i lengden av arterien.

Det krympede fragmentet av karet blir resektert, hvorpå karet er rettet (redresjon).

Komplikasjoner etter operasjoner på halspulsåren

Følgende karotid endarterektomi er følgende komplikasjoner mulig:

 1. Hjerteinfarkt eller hjerneslag
 2. Tilbakeslag av sykdommen (re-dannelse av plakk);
 3. Kortpustethet
 4. Økt blodtrykk;
 5. Nestenes nederlag;
 6. Sårinfeksjon.

Betraktelig færre komplikasjoner etter stenting, men med en sparsom operasjon er negative konsekvenser mulige, blant hvilke den mest alvorlige er dannelsen av en trombose. Andre ubehagelige øyeblikk opplevd av kirurger inkluderer: indre blødninger, traumer i kateterinnlegget, skade på arterievegget, allergisk reaksjon, stentforskyvning inne i karet. I de tidlige dager er det problemer med å svelge, heshet, "en klump i halsen," hjertebanken. Gradvis går ubehagelige symptomer helt ut.

Kontraindikasjoner til operasjonen på halspulsårene

Absolutte kontraindikasjoner inkluderer:

 • Intoleranse mot anestesi;
 • Flyttbare plaketter;
 • Kompleks anatomisk struktur av fartøyet;
 • Akutt nyresvikt;
 • Allergi mot titan og kobolt (stentmaterialer);
 • Tynning av veggene i arterien med samtidig deformasjon;
 • Dårlig tilstand av alle fartøy.

Operasjonen utføres ikke med pasientens generelle alvorlige tilstand, tilstedeværelsen av uhelbredelige kroniske sykdommer i hematopoiesis.

rehabilitering

Etter operasjonen blir pasienten plassert i intensivavdelingen. I tre dager er sengestøtten vist. Fire dager senere kan du stå opp, ta korte turer under oppsyn av en lege. I to uker er fysisk aktivitet, knebøy, bakker og andre brå bevegelser forbudt. Hodet og nakken er i en statisk, men ikke stresset tilstand. Med stor forsiktighet blir hodeskuddene gjort. Det er nødvendig å følge legenes anbefalinger om kosthold og livsstil (alkoholholdige drikker, røyking er utelukket).

Operasjoner på halspulsåren utføres ved bruk av velutviklede kirurgiske teknikker under tilsyn av medisinsk utstyr med høy presisjon, noe som reduserer risikoen for komplikasjoner betydelig. I de fleste medisinske tilfeller er radikal kirurgisk behandling en mer effektiv teknikk i forhold til konservativ terapi. Etter uttømming gjennomgår pasientene en undersøkelse på klinikken hvor operasjonen ble utført hver sjette måned.

Fjerning av kolesterolplakk fra karoten arterier

Den søvnige arterien er en av de viktigste fartøyene, som er ansvarlig for blodtilførselen av vev, organer, hjernen. Hvis prosessen med blodsirkulasjon er noe som forstyrrer, så er det en risiko for at en person vil få alvorlige helseproblemer, opp til et dødelig utfall. En av årsakene til brudd på full blodsirkulasjon - kolesterolplakk i karene, eller med andre ord - aterosklerose. Derfor er det svært viktig å fjerne plakk fra karoten arterien, så vel som andre kar, for å unngå farlige konsekvenser.

Hvilke metoder brukes av leger i slike tilfeller? Hvis plakk ikke når en stor størrelse, og ikke smalker lumenet sterkt, er pasienten foreskrevet medisinering. Men fjerning av plaques i halspulsårene gjennom kirurgisk inngrep er den mest pålitelige metoden.

Hvordan kan jeg fjerne plakk i halspulsåren?

Måten å kvitte seg med kolesterolplakkene avhenger av hvor smal lumen i arterien er innsnevret:

 • med en ubetydelig mengde plaketter, når de gir blod til å sirkulere fullt ut langs fartøyene, brukes medisinsk terapi, samt en livsstilskorreksjon;
 • hvis karlumenet blitt redusert vesentlig, og pasienten har forbigående iskemisk anfall, eller hadde hatt et slag, i slike tilfeller er den eneste vei ut - fjerning av plakk fra fartøyet ved hjelp av kirurgi.

Korreksjon av en livsstil består i nektelse av røyking, alkohol, overholdelse av diett. En person bør være oppmerksom på fysisk stress. Alle disse faktorene bidrar til å bremse utviklingen av aterosklerose i karoten arterier. Like viktig er kontrollen av helse. Spesiell oppmerksomhet til arteriell trykk, blodsukker i diabetes mellitus. En person må stadig kontrolleres av nivået av kolesterol.

Medisinsk terapi består i anvendelse av:

 • spasmolytika;
 • antiplatemidler;
 • antikoagulantia.

Behandling med rusmidler utføres under tilsyn av en lege.

Operasjoner som er gjort ikke nakke for å eliminere kolesterolplakk fra halspulsåren:

 • carotid endarterektomi;
 • eversion endarterektomi;
 • Stenting (kjernen i metoden er stenten på blokkeringsstedet, som ikke lar fartøyets lumen smale).

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

Aterosklerose av karoten arterier er hovedindikatoren for endarterektomi. En slik operasjon kan forbedre en persons livskvalitet, samt hindre utviklingen av en farlig sykdom - et slag som kan føre til døden. Fjerning av plakk fra karene ved kirurgi betraktes som det beste alternativet for behandling av aterosklerose. Tross alt er det garantert å hjelpe pasienten fra mulige konsekvenser, i motsetning til medisinering.

Hovedindikasjonene for operasjonen:

 1. Carotid stenose større enn 50%, og hvis de siste seks måneder personen har i det minste ett transient iskemisk angrep, vil det være 100% indikasjon for kirurgisk inngrep.
 2. Stenose av karoten arterien er over 70%, og det er behov for aortokoronar bypass.
 3. Progressivt slag.
 4. Stenose av karoten arterien er mer enn 70%.

Det er pasienter som har kolesterolplakk dannet på karossens vegger, ikke får seg til å føle seg. Slike pasienter kalles asymptomatisk. For dem er kirurgi for å fjerne plakkene indikert hvis karotidarterie-stenose er over 65%, og plakkestabilitet observeres også. En annen tilstand er lav kirurgisk risiko.

Det er flere faktorer der operasjonen er utført med forsiktighet, eller er generelt kontraindisert:

 • i de siste seks månedene har en person lidd av hjerteinfarkt;
 • hjertesvikt;
 • hevelse;
 • omfattende slag
 • ustabil angina;
 • hypertensiv sykdom;
 • Alzheimers sykdom.

undersøkelsen

Først og fremst blir pasienten vist med ultralyd dupleksskanning, hvorved legen kan visualisere en kolesterisk plakk i halspulsåren. Denne diagnostiske metoden bidrar til å få et komplett bilde av det berørte fartøyet, samt å bestemme graden av stenose og den særegne plassen. Hvis ultralyddiagnosen bidro til å finne ut all nødvendig informasjon, er en slik undersøkelse nok til å sende pasienten til operasjonen.

I de tilfellene når en person ikke observerer betydelige symptomer, men han har hatt et slag, eller det er en sjanse for å utvikle et slag, er det nødvendig å ty til slike diagnostiske metoder:

En ytterligere undersøkelse kreves av pasienter som:

 • tidligere endarterektomi
 • kirurgisk inngrep i nakken;
 • ha en kort hals
 • strålebehandling i nakken.

Før prosedyren for å fjerne plakk fra halspulsåren, gir pasienten en samlet analyse av blod og urin, han får et elektrokardiogram og arteriografi.

drift

Alt begynner med anestesi. Generell anestesi brukes som regel, men noen ganger tar de til lokalbedøvelse (det regnes som en av de mest avanserte metodene). Lokalbedøvelse brukes sjelden, da det kan føre til panikk i pasienten under prosedyren på grunn av ubehagelige følelser i nakken og frykten. Men hvis det i en anamnese er kontraindikasjoner til generell anestesi, er den eneste måten å ty til lokalbedøvelse.

Fordeler med generell anestesi:

 • reduksjon i intensiteten av hjernevæskemetabolisme;
 • økt cerebral blodstrøm i løpet av prosedyren;
 • reduksjon av angst hos pasienten og legen.

Carotid endarterektomi

 1. Kirurgen gjør et kutt på nakken for å få tilgang til halspulsåren.
 2. Arterien er tildelt
 3. Den indre halspulsåren klemmes, og deretter den generelle, deretter den ytre.
 4. Ved å bruke en skalpell, utføres en arteriotomi.
 5. Plakk er fjernet.
 6. Plastet blir patched.
 7. Legen gjør drenering av såret og lag-for-lag suturer.

Eversion endarterektomi

Forberedelse for en slik prosedyre er ikke forskjellig fra forberedelsen til en standardoperasjon. Det krever mer fullstendig mobilisering av karoten arterien. I stedet for et langsgående snitt kutter legen i en vinkel den indre halspulsåren i bifurkasjonsområdet fra den vanlige halspulsåren. Etter det blir plakkene fjernet med eversjonsmetoden. Prosedyren ligner fjerning av tåen fra foten. Plakk er forsinket til den skiller seg helt fra arterienes vegger.

Når plakkene er helt fjernet, vaskes lommen med en fysiologisk løsning. Så suger kirurgen den indre arterien til den generelle.

Postoperativ periode

Når den generelle anestesien slutter å fungere, er pasienten fortsatt i operasjonen. Legene overvåker mulige nevrologiske underskudd. Etterpå blir pasienten overført til intensivavdelingen, der de holdes nøye i ca 6-8 timer.

I fremtiden overvåker sykepleiere:

 • nevrologisk status;
 • trykk;
 • Sårets tilstand på nakken.

Etter operasjonen foreskrives pasienten antikoagulantia og disaggregerende terapi. Han er på sykehuset i flere dager. All denne gangen regulerer legen hjernens sirkulasjon.

Såret som gjenstår etter operasjonen på nakken er liten. Det forårsaker ikke mye ubehag for pasienten. Vanligvis fjernes suturene en uke etter prosedyren. Når pasienten slippes ut, forklarer legen i detalj hva som er mulig og hva som ikke kan gjøres, foreskriver medisiner.

komplikasjoner

Under operasjonen og etter det kan slike komplikasjoner oppstå:

 1. Arteriell hypertensjon. Ubalansen i nivået av blodtrykk forårsaker kirurgisk inngrep i områdene av karoten sinus. Dette påvirkes også av halogenert fluorokarbon, som brukes til generell anestesi. Når kirurgen presser halspulsåren, produserer pasientens kropp cerebral renin, noe som bidrar til en ubalanse i blodtrykket. Postoperativ hypertensjon stoppes med vasoaktive midler.
 2. Hypotensjon. Trykkfall refleks under manipulering av halspulsåren, og bradykardi utvikler seg også.
 3. Hematom. I 1-2% av alle operasjoner på nakken dannes en hematom som krever medisinsk inngrep. Utviklingen av hematomet fremmes av legemidler som brukes under operasjonen (antiaggreganter, heparin). Noen ganger øker hematomen på nakken så mye som mulig, noe som bryter mot luftveiene (det er fare for respiratorisk asfyksi).
 4. Tilgang til infeksjon. Dette skjer sjelden, men ofte blir smitteårsaken det dannede hematomet på nakken etter fjerning av plakk.
 5. Dysfunksjon av kraniale nerver. Dette er en av de hyppigste komplikasjonene, som skjer fra 3 til 35% av alle tilfeller etter fjerning av plakk. grunnen:
 • traumer av vagusnerven (manifesterer seg heshet, brudd på hostemekanismen);
 • skade på sublingualnerven (tunge bøyer seg til siden, det er problemer med å tygge og svelge, talen er ødelagt);
 • traumer til ansiktsnerven (slynge vinkelen til munnen).
 1. Hjerneslag. Dette er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter fjerning av plaques, som forekommer i 1-3% av alle tilfeller.

Risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten:

 • diabetes mellitus;
 • Plakk er i vanskelig tilgjengelige steder;
 • det er alvorlige sykdommer i kardiovaskulærsystemet, lungene;
 • innsnevring av lumen eller blokkering av halspulsåren oppstod etter tidligere overført endarterektomi.

rehabilitering

Rehabiliteringsperioden etter fjerning av kolesterolplakk fra halspulsåren varer i ca to uker. Når en pasient kommer hjem, må han følge slike anbefalinger for å sikre full utvinning:

 1. Fortsett å holde nakken rett. Under hvile og søvn skal hodet økes litt (legg rullen under puten). Hvis du føler deg trøtt i nakken, må du hvile.
 2. I løpet av rehabiliteringsperioden, må du regelmessig ta medisiner som legen har tildelt. Først og fremst er disse antikoagulantia, som forhindrer dannelsen av blodpropp i karene. Om nødvendig foreskriver legen smerte medisiner som lindrer ubehag i et sår rundt halsen.
 3. Daglig aktivitet gjenopptas kun med tillatelse fra den behandlende legen.
 4. Du kan ikke kjøre bil i tre uker etter at platen er fjernet. For slike aktiviteter er det nødvendig med legens tillatelse.
 5. Å unngå betydelig fysisk anstrengelse er en viktig betingelse for rehabiliteringsperioden. Denne anbefalingen bør overholdes etter en og en halv time etter prosedyren.
 6. Du kan vaske nakken din bare etter legens tillatelse.
 7. Overholde riktig ernæring, ikke bare under rehabilitering, men også i fremtiden. Gi preferanse til produkter som inneholder en minimal mengde fett, spis fersk frukt og grønnsaker, ulike kornblandinger. Det er nødvendig å nekte stekt, krydret, fet mat, brus.

Tegn, på grunn av hvilke du trenger å konsultere en lege etter utslipp:

 • en skarp feber, en chill (disse kan være tegn på en infeksjon som krever umiddelbar behandling);
 • Fra såret i nakken begynte å skille seg ut av en syfilis, huden rundt såret spylte, det var hevelse og smertefulle opplevelser;
 • problemer med fordøyelse, kvalme, som kan være en bivirkning på medisiner tatt;
 • alvorlig hodepine, hukommelsestap, svimmelhet, synproblemer;
 • hevelse i nakken;
 • brudd på tale, koordinering;
 • økt svette.

Hvis en person ikke søker medisinsk hjelp til de første mistenkelige symptomene som har oppstått i rehabiliteringsperioden, truer dette med farlige konsekvenser.

forebygging

Prosessen med dannelse av kolesterolplakk varer en svært lang tid, og det gjør seg ikke til å føle seg. Noen ganger er aterosklerose diagnostisert allerede i de siste stadiene, når behandling med medisiner og folkemetoder ikke lenger hjelper, og fjerning av plakk etter operasjon er nødvendig. Men for å forhindre en slik tilstand må man vite om de grunnleggende tiltakene for å forhindre denne sykdommen.

Høyt kolesterol i blodet er hovedårsaken til dannelsen av kolesterolplakk. For å redusere dette nivået, og ikke la det stige, er det nødvendig å følge tre grunnleggende regler:

 • observere en diett
 • å ta medisiner
 • å kontrollere vekten.

Kolesterol går inn i kroppen med mat. Derfor må du begrense inntaket av fettfisk og fisk, og gi preferanse til fettfattige varianter. Meieriprodukter bør velges med lav prosentandel av fett. Grunnlaget for ernæring - friske grønnsaker, frukt, som bidrar til å fjerne overflødig fett fra kroppen.

Hvis en streng diett ikke gir de ønskede resultatene, vil du i slike tilfeller ty til medisiner som reduserer nivået av kolesterol i blodet, og dermed forhindre dannelse av plakk i karene. Oftest er legemidler fra gruppen statiner foreskrevet. Deres mottak krever kontroll av lipidspektret. De har også negativ innvirkning på de indre organers arbeid, spesielt leveren. En annen ulempe - avskaffelsen av stoffet truer med å reversere økningen i kolesterol.

For å forhindre dannelse av kolesterolplakk, bør en person overvåke sin vekt. Det bør ikke overstige normale verdier. For dette kan du beregne kroppsmasseindeksen selv - vekt / høyde2. Tallet skal ikke være mer enn 30.

Kolesterolplakk blir ikke alltid dannet ved forhøyede kolesterolnivåer. En viktig faktor er tilstanden til veggene til fartøyene, som må styrkes.

De viktigste måtene å styrke fartøyene:

 • å forlate dårlige vaner (røyking, å drikke alkoholholdige drikker);
 • ta hensyn til fysisk aktivitet;
 • overvåke blodtrykk (om nødvendig, behandle hypertensjon);
 • kontroller din følelsesmessige tilstand.

Operasjon på halspulsåren med aterosklerose

Operasjonen på halspulsåren er den tyngste. Før leger er det et hovedmål - å avlaste en halspulsårer fra en aterosklerotisk plakk.

Disse plakkene smalker tydelig lumen i livmorhalsbeholderen og forhindrer normal blodsirkulasjon.

Når en kirurgisk prosedyre er indikert

Slike operasjoner er foreskrevet for pasienter som tidligere ble diagnostisert med aterosklerose i halspulsåren. Denne patologiske prosessen er ganske farlig for menneskelivet. Ofte når en tidlig behandling slutter med et slag.

Utviklingen av den patologiske prosessen er at de livmorhalske karene begynner å være tilstoppet med aterosklerotiske formasjoner. Slike formasjoner kan forårsake iskemisk slag.

Hvordan skjer dette? I prosessen med tilstopping begynner blodballer å danne, som beveger seg mot hjernen. Så snart blodballene når det tiltenkte målet, overlapper den livmorhalske arterien umiddelbart.

Utviklingen av iskemisk slagtak utgjør 82% av alle andre patologiske prosesser. Dessverre blir pasienter med denne diagnosen ofte deaktivert eller helt dør. Når en aterosklerotisk plakk reduserer signifikant det arterielle lumen, stopper hjernen mot å få nok blod. Dermed kan pasienten ikke leve et fullt liv.

Den mest radikale behandlingsmetoden er karotid endarterektomi. Således er den aterosklerotiske plakk helt fjernet fra lommen.

Hvis du ser på medisinsk statistikk, kan du se en trend at når halspulsårbehandling med legemidler på to år, et slag forekommer i 28%, og hvis karoten endarterektomi ble utført, faller prosenten til 8.

Typer av kirurgi

Operativ intervensjon på halspulsåren utføres av:

 • montering av protesen i halspulsåren;
 • karotid endarterektomi. I tillegg er plasten lappet;
 • stenting av arteriene;
 • eversion carotid endarterektomi.

Å bli kvitt aterosklerotisk plakk i halspulsåren kan være gjennom ulike metoder for kirurgisk inngrep.

Valget av leger er basert på typer rekonstruerte prosesser og teknikken for gjenopprettingsprosessen i vaskulære lumen. Leger kan nå halspulsåren på bare en måte, gjennom et snitt av huden. Ett snitt er laget i kjevekanten, og den andre på utsiden av tannhjulet. Inngrepets retning er langs den fremre kanten av brystvorten. Derefter kutter legene forsiktig det subkutane fettvev og nakke muskelen. Så de kommer direkte til ønsket arterie.

I nærheten av halspulsåren er ansiktsårene, legene retter dem med spesielle klemmer. Når legene allerede har nådd karoten arterien, kommer de til å skille ut myke vev fra sublinguale nerver. Deretter trekker du opp de vanlige arteriene på samme måte.

For å skille mellom den indre arterien, bør man lage en minimal kontakt med veggene i arterien. Hvis det er skadet, vil aterosklerotiske plakk og tromboembolisme spres gjennom hele sirkulasjonssystemet.

Fjerne den indre veggen av halspulsåren med plast

Denne kirurgiske inngrep anses som en klassiker. Den brukes i nesten alle tilfeller. I karoten arterien injiseres heparin, som komprimerer ytre og indre lag av heparin. Da utfører legene en arteriotomi, det vil si, kutte arterien langs frontvegget. Snittet er gjort til arteriell glans. For å forhindre oksygen sult i hjernen setter legene et spesielt silikonrør som settes inn i arteriel lumen. Dermed begynner blodet å gå inn i hjernen under operasjonen. For å fikse silikonrøret bruker legene spesielle svingestikkholdere. Aterosklerotisk plakk er skilt fra den felles arterien langs sin ytre membran.

Så snart legene klarer å isolere plakkene fra arterien, krysser den enden umiddelbart. Stedet for den upåvirkede arterien er festet med en spesiell tråd. Ved slutten av operativ intervensjon ble stedet der operasjonen ble utført, vasket med saltoppløsning, og partikler av den fjernede atherosklerotiske formasjonen ble derfor fjernet. Hvis du ikke rydder arterien fra resene av aterosklerotisk plakk, kan trombose begynne, og nydannet trombi kan komme inn i hjernen. I dette tilfellet har pasienten et slag.

Etter at arterien er forberedt på plast, velger leger det rette materialet, som helt lukker hullet. oftest for dette bruk xenopericardium-materialer eller syntetiske substitusjoner

Eversion carotid endarterektomi

En slik operasjon utføres først etter at legene har fastsatt og avklart alle intraoperative lidelser. Denne operasjonen utføres bare dersom pasienten er diagnostisert med aterosklerotiske plakk av liten størrelse og ikke lang. Maksimal lengde bør ikke overstige tjue millimeter. Det er bedre for leger å utføre kirurgi på arterier med en liten bøyning. Det er svært sjelden når operasjonen utføres for pasienter diagnostisert med diabetes mellitus. I dette tilfellet har aterosklerotiske plaketter en stor grad. For å komme til de generelle arteriene gjør legene de samme manipulasjonene som i det forrige tilfellet. Resultatet av den endelige teknikken påvirkes av:

 • En test for hvordan halspulsåren reagerer på koagulering;
 • frekvensen av blodstrømmen langs hjernenes midterarterie. En slik studie kalles transkraniell dopplerografi.

Hvis resultatene av studien er positive, kan operasjonen utføres. Det er ikke nødvendig å shunt arterien. Etter at spesialistene strammer den eksterne, indre og generelle arterien med en skalpell, er det mulig å aksessere den siste delen av den indre arterien. Under alle kirurgiske prosedyrer går den brukte enheten ned, og retningen kan ikke endres.

På den tiden, når legen lagrer arterien, må assistenten holde fast den indre arterien. Etter operasjonen vurderer legen lumen av arterien, og i denne perioden vender assistenten den motsatt retning. Når de oppdager det frittliggende området fra det indre skallet, blir det umiddelbart skåret ut.

Bestem et slikt nettsted kan være saltvann, som er skrevet i en sprøyte. Derefter gir legen en sterk strøm. Det er veldig viktig at etter kirurgisk operasjon i lumen av arterien forblir ingen unødvendige partikler.

Etter alle de ovennevnte operasjonene utføres en åpen endarterektomi.

Behandling med proteser

Denne typen kirurgisk inngrep brukes når diagnosespesialisten avslørte et stort område av skade i den indre arterien. I slike tilfeller kan leger ikke utføre en endersektomi i eversjonen, da dette er ganske vanskelig og ikke kan gi et positivt resultat.

Derfor utføres operasjonen bare hvis spesialistene har funnet en utbredt kalsinose. For å sette protesen, kuttet legene av grunnen til den indre arterien. Da blir patchene fjernet i de sunne veggene. Videre eliminerer spesialister den aterosklerotiske plakk, og stedene i det forrige vedlegget er forbundet med en protese.

stenting

Denne teknikken er en alternativ fjerning av aterosklerotisk plakk i halspulsåren. Dette er en slags endovaskulær intervensjon ved hjelp av punkteringstilgang til blodkar. Stenting er foreskrevet for pasienter i avansert alder eller med tilstedeværelse av samtidige sykdommer. Under et slikt kirurgisk inngrep er det ingen grov kontakt med arteriene.

Til å begynne med blir en dilatasjonsballong satt inn i lumen av den ønskede arterien, noe som vil bidra til å etablere en stent i arterien. Stenten ligner et metallrør som spiller rollen som en ramme. Dermed styrkes veggene til det skadede karet.

Dessverre vil en slik teknikk ikke være i stand til å forsikre pasienten mot trombose. Men moderne spesialister har funnet en måte å minimere en slik prosess på.

Det er en spesiell enhet som korrigerer dannelsen av trombotisk blodpropp. Dermed er sannsynligheten for at blodproppene kommer inn i hjernebarken redusert.

rehabilitering

Hele tiden pasienten er på sykehuset, tar sikte på å forberede pasienten til operasjon, utføre en operasjon og returnere pasienten til hverdagen. I gjennomsnitt tar det fire dager. Etter operasjonen er pasienten 24 timer i intensivavdelingen. Dette er nødvendig for å umiddelbart hjelpe med uforutsette komplikasjoner.

Etter 24 timer blir pasienten overført til en vanlig menighet, hvor han stiller seg stille og alene. De første trinnene bør kun utføres under streng tilsyn av den behandlende legen. Tre dager senere blir pasienten tømt. Hjemme skal pasienten gradvis gå tilbake til hverdagen. Det er veldig viktig å ikke bukke for stressende situasjoner, opplevelser og fysisk aktivitet. For å opprettholde hele organismenes virkelige funksjon, foreskriver legene medisiner og utgjør en bestemt diett.

Det er svært viktig å følge alle medisinske anbefalinger. Dermed kan du raskt komme tilbake til hverdagen og forhindre alvorlige komplikasjoner.

Drift på karoten arterier

Nesten i alle tilfeller med å oppdage endringer i karoten arterien, anbefaler leger at kirurgiske inngrep på. Drift på halspulsårer er nesten den eneste effektive metoden for behandling av sykdommen, konservativ behandling er foreskrevet bare i tilfelle av alvorlige kontraindikasjoner til operasjonen.

Grunnlaget for indikasjoner for kirurgisk behandling er anatomiske endringer i karoten arterier.

drift er vist når karotidarterie-stenose eller segmentobstruksjon hvis:

 • Stenose begrenser patentering av arterien til 30% eller mer;
 • fartøyets lumen er ujevnt;
 • Anamnese hos pasienten er kutt, synshemming, aphosia, hyppig bevissthetstap;
 • åpenbart progressive symptomer på sykdommen;
 • forstyrrelser i karoten arterien fra motsatt side;
 • okklusjon av subklaver eller hodet arterie.

Absolutte indikasjoner på operasjonen er skader på aneurisme eller karoten arterie.

Kontra

Kirurgi på arteriene og har et antall kontraindikasjoner, hvis progressive fenomen førte til irreversible fenomen hvis det har vært tilfeller av alvorlig svekket bevissthet og koma, det er et akutt stadium av ischemisk sykdom i hjernen, hjerneblødning, fullstendig blokkering av den indre halsarterie, sette til bunnen av skallen.

Den mest lovende operasjonen hos pasientene med symptomer på cerebral iskemi og med mindre nevrologiske endringer.

Ofte er operasjonen på karoten indre arterier rent forebyggende, den brukes med mindre symptomer på sykdommen for å unngå utvikling av alvorlige konsekvenser.

Utfører operasjonen.

Essensen av operasjonen på halspulsårene er å fjerne den aterosklerotiske plakk og gjenopprette fartøyets lumen. Valget av denne eller den fremgangsmåten for å utføre operasjonen avhenger av alvorlighetsgraden av halspulsåren og den medfølgende patologi. Spørsmålet om valg av kirurgisk metode kan kun tas av legen selv.

I moderne kirurgi er det to hovedmetoder for kirurgisk behandling av aterosklerotiske lesjoner av halspulsåren: endarterektomi og ballongangioplastikk og stenting.

I endarterektomimetoden for kirurgisk behandling gjennomgår pasienten generell eller lokalbedøvelse, med et lite snitt gjennom hvilket en atherosklerotisk plakk er fjernet.

Tilgang og isolering av halspulsåren for en erfaren kirurg representerer ikke, noen vanskeligheter er inngripen i karoten arterien eller i sonoten av karoten trekant (nær karoten gaffel). Pasienten drives i en sittestilling, plasserer en rulle under nakken og svinger hodet litt. Langs underkjeven er det laget et snitt på ca. 10 cm, hvoretter de nærmer seg fartøyets vagina, og med hjelp av tanger og klemmer beveger venene og nerver og fjerner halspulsåren.

I visse kirurgiske inngrep bruker en shunt som er et fleksibelt syntetisk slange som føres inn i den indre halsarterie, som gir uhindret blodstrømmen til hjernen. Innsnevringen av karlumenet med mindre enn 80%, den kink av fartøyet som følge av innsnevring eller aneurisme, endring i bilaterale carotidarteriene er absolutt indikasjon for å pålegge shunt.

Angioplastikk og stenting

Prosedyren angioplastikk og stenting er en mer moderne mindre invasiv operasjon som utføres under lokalbedøvelse. Gjennom en punktering i inguinalområdet blir et kateter satt inn i lårarterien til stedet for den skadede karoten arterien, hvorved materialet for angioplastikk og stenting blir levert. Ved hjelp av røntgenstråler får vi et bilde på skjermen, så under tilsyn av en lege setter jeg inn en ballong som er blåst av og hovnet og derved realiserer nødvendig klaring i fartøyet.

I tillegg til de to hovedtyper av operasjoner på halspulsårene er det andre operasjonsmetoder, karotidproteser og karotid endarterektomi. Slike forskjellige metoder er på grunn av ulike typer karotidarterie-rekonstruksjon og måter å gjenopprette lumen. Teknikken for tilgang til karoten arterier i alle tilfeller, unntatt stenting, er den samme.

Protese utføres i tilfeller hvor pasienten har en langvarig lesjon av den indre vegg av halspulsåren, og også sannsynligheten for forstyrrelse av integriteten til arterien.

Risikoen for dødelig utfall eksisterer for alle typer kirurgisk inngrep, men når halshalsoperasjonen ikke overstiger noen tiendedeler av en prosent, og forekomsten av nevrologiske komplikasjoner ikke er mer enn 1-2% av det totale antall operasjoner.

Mekanisk skade på arterien.

En spesiell risikogruppe inkluderer kirurgi for skader på leddene. Mekaniske skader av karoten arterien representerer den største fare - alvorlig blødning, omfattende blodtap og nedsatt blodtilførsel til hjernen på grunn av en punktering av arterien på kort tid fører til døden. I dette tilfelle utføres kirurgisk inngrep i henhold til skjemaet beskrevet ovenfor, operasjonen i dette tilfelle har mange vanskeligheter og fører ikke alltid til et positivt utfall.

Les Mer Om Fartøyene