Fjerning av kolesterolplakk fra karoten arterier

Den søvnige arterien er en av de viktigste fartøyene, som er ansvarlig for blodtilførselen av vev, organer, hjernen. Hvis prosessen med blodsirkulasjon er noe som forstyrrer, så er det en risiko for at en person vil få alvorlige helseproblemer, opp til et dødelig utfall. En av årsakene til brudd på full blodsirkulasjon - kolesterolplakk i karene, eller med andre ord - aterosklerose. Derfor er det svært viktig å fjerne plakk fra karoten arterien, så vel som andre kar, for å unngå farlige konsekvenser.

Hvilke metoder brukes av leger i slike tilfeller? Hvis plakk ikke når en stor størrelse, og ikke smalker lumenet sterkt, er pasienten foreskrevet medisinering. Men fjerning av plaques i halspulsårene gjennom kirurgisk inngrep er den mest pålitelige metoden.

Hvordan kan jeg fjerne plakk i halspulsåren?

Måten å kvitte seg med kolesterolplakkene avhenger av hvor smal lumen i arterien er innsnevret:

 • med en ubetydelig mengde plaketter, når de gir blod til å sirkulere fullt ut langs fartøyene, brukes medisinsk terapi, samt en livsstilskorreksjon;
 • hvis karlumenet blitt redusert vesentlig, og pasienten har forbigående iskemisk anfall, eller hadde hatt et slag, i slike tilfeller er den eneste vei ut - fjerning av plakk fra fartøyet ved hjelp av kirurgi.

Korreksjon av en livsstil består i nektelse av røyking, alkohol, overholdelse av diett. En person bør være oppmerksom på fysisk stress. Alle disse faktorene bidrar til å bremse utviklingen av aterosklerose i karoten arterier. Like viktig er kontrollen av helse. Spesiell oppmerksomhet til arteriell trykk, blodsukker i diabetes mellitus. En person må stadig kontrolleres av nivået av kolesterol.

Medisinsk terapi består i anvendelse av:

 • spasmolytika;
 • antiplatemidler;
 • antikoagulantia.

Behandling med rusmidler utføres under tilsyn av en lege.

Operasjoner som er gjort ikke nakke for å eliminere kolesterolplakk fra halspulsåren:

 • carotid endarterektomi;
 • eversion endarterektomi;
 • Stenting (kjernen i metoden er stenten på blokkeringsstedet, som ikke lar fartøyets lumen smale).

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

Aterosklerose av karoten arterier er hovedindikatoren for endarterektomi. En slik operasjon kan forbedre en persons livskvalitet, samt hindre utviklingen av en farlig sykdom - et slag som kan føre til døden. Fjerning av plakk fra karene ved kirurgi betraktes som det beste alternativet for behandling av aterosklerose. Tross alt er det garantert å hjelpe pasienten fra mulige konsekvenser, i motsetning til medisinering.

Hovedindikasjonene for operasjonen:

 1. Carotid stenose større enn 50%, og hvis de siste seks måneder personen har i det minste ett transient iskemisk angrep, vil det være 100% indikasjon for kirurgisk inngrep.
 2. Stenose av karoten arterien er over 70%, og det er behov for aortokoronar bypass.
 3. Progressivt slag.
 4. Stenose av karoten arterien er mer enn 70%.

Det er pasienter som har kolesterolplakk dannet på karossens vegger, ikke får seg til å føle seg. Slike pasienter kalles asymptomatisk. For dem er kirurgi for å fjerne plakkene indikert hvis karotidarterie-stenose er over 65%, og plakkestabilitet observeres også. En annen tilstand er lav kirurgisk risiko.

Det er flere faktorer der operasjonen er utført med forsiktighet, eller er generelt kontraindisert:

 • i de siste seks månedene har en person lidd av hjerteinfarkt;
 • hjertesvikt;
 • hevelse;
 • omfattende slag
 • ustabil angina;
 • hypertensiv sykdom;
 • Alzheimers sykdom.

undersøkelsen

Først og fremst blir pasienten vist med ultralyd dupleksskanning, hvorved legen kan visualisere en kolesterisk plakk i halspulsåren. Denne diagnostiske metoden bidrar til å få et komplett bilde av det berørte fartøyet, samt å bestemme graden av stenose og den særegne plassen. Hvis ultralyddiagnosen bidro til å finne ut all nødvendig informasjon, er en slik undersøkelse nok til å sende pasienten til operasjonen.

I de tilfellene når en person ikke observerer betydelige symptomer, men han har hatt et slag, eller det er en sjanse for å utvikle et slag, er det nødvendig å ty til slike diagnostiske metoder:

En ytterligere undersøkelse kreves av pasienter som:

 • tidligere endarterektomi
 • kirurgisk inngrep i nakken;
 • ha en kort hals
 • strålebehandling i nakken.

Før prosedyren for å fjerne plakk fra halspulsåren, gir pasienten en samlet analyse av blod og urin, han får et elektrokardiogram og arteriografi.

drift

Alt begynner med anestesi. Generell anestesi brukes som regel, men noen ganger tar de til lokalbedøvelse (det regnes som en av de mest avanserte metodene). Lokalbedøvelse brukes sjelden, da det kan føre til panikk i pasienten under prosedyren på grunn av ubehagelige følelser i nakken og frykten. Men hvis det i en anamnese er kontraindikasjoner til generell anestesi, er den eneste måten å ty til lokalbedøvelse.

Fordeler med generell anestesi:

 • reduksjon i intensiteten av hjernevæskemetabolisme;
 • økt cerebral blodstrøm i løpet av prosedyren;
 • reduksjon av angst hos pasienten og legen.

Carotid endarterektomi

 1. Kirurgen gjør et kutt på nakken for å få tilgang til halspulsåren.
 2. Arterien er tildelt
 3. Den indre halspulsåren klemmes, og deretter den generelle, deretter den ytre.
 4. Ved å bruke en skalpell, utføres en arteriotomi.
 5. Plakk er fjernet.
 6. Plastet blir patched.
 7. Legen gjør drenering av såret og lag-for-lag suturer.

Eversion endarterektomi

Forberedelse for en slik prosedyre er ikke forskjellig fra forberedelsen til en standardoperasjon. Det krever mer fullstendig mobilisering av karoten arterien. I stedet for et langsgående snitt kutter legen i en vinkel den indre halspulsåren i bifurkasjonsområdet fra den vanlige halspulsåren. Etter det blir plakkene fjernet med eversjonsmetoden. Prosedyren ligner fjerning av tåen fra foten. Plakk er forsinket til den skiller seg helt fra arterienes vegger.

Når plakkene er helt fjernet, vaskes lommen med en fysiologisk løsning. Så suger kirurgen den indre arterien til den generelle.

Postoperativ periode

Når den generelle anestesien slutter å fungere, er pasienten fortsatt i operasjonen. Legene overvåker mulige nevrologiske underskudd. Etterpå blir pasienten overført til intensivavdelingen, der de holdes nøye i ca 6-8 timer.

I fremtiden overvåker sykepleiere:

 • nevrologisk status;
 • trykk;
 • Sårets tilstand på nakken.

Etter operasjonen foreskrives pasienten antikoagulantia og disaggregerende terapi. Han er på sykehuset i flere dager. All denne gangen regulerer legen hjernens sirkulasjon.

Såret som gjenstår etter operasjonen på nakken er liten. Det forårsaker ikke mye ubehag for pasienten. Vanligvis fjernes suturene en uke etter prosedyren. Når pasienten slippes ut, forklarer legen i detalj hva som er mulig og hva som ikke kan gjøres, foreskriver medisiner.

komplikasjoner

Under operasjonen og etter det kan slike komplikasjoner oppstå:

 1. Arteriell hypertensjon. Ubalansen i nivået av blodtrykk forårsaker kirurgisk inngrep i områdene av karoten sinus. Dette påvirkes også av halogenert fluorokarbon, som brukes til generell anestesi. Når kirurgen presser halspulsåren, produserer pasientens kropp cerebral renin, noe som bidrar til en ubalanse i blodtrykket. Postoperativ hypertensjon stoppes med vasoaktive midler.
 2. Hypotensjon. Trykkfall refleks under manipulering av halspulsåren, og bradykardi utvikler seg også.
 3. Hematom. I 1-2% av alle operasjoner på nakken dannes en hematom som krever medisinsk inngrep. Utviklingen av hematomet fremmes av legemidler som brukes under operasjonen (antiaggreganter, heparin). Noen ganger øker hematomen på nakken så mye som mulig, noe som bryter mot luftveiene (det er fare for respiratorisk asfyksi).
 4. Tilgang til infeksjon. Dette skjer sjelden, men ofte blir smitteårsaken det dannede hematomet på nakken etter fjerning av plakk.
 5. Dysfunksjon av kraniale nerver. Dette er en av de hyppigste komplikasjonene, som skjer fra 3 til 35% av alle tilfeller etter fjerning av plakk. grunnen:
 • traumer av vagusnerven (manifesterer seg heshet, brudd på hostemekanismen);
 • skade på sublingualnerven (tunge bøyer seg til siden, det er problemer med å tygge og svelge, talen er ødelagt);
 • traumer til ansiktsnerven (slynge vinkelen til munnen).
 1. Hjerneslag. Dette er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter fjerning av plaques, som forekommer i 1-3% av alle tilfeller.

Risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten:

 • diabetes mellitus;
 • Plakk er i vanskelig tilgjengelige steder;
 • det er alvorlige sykdommer i kardiovaskulærsystemet, lungene;
 • innsnevring av lumen eller blokkering av halspulsåren oppstod etter tidligere overført endarterektomi.

rehabilitering

Rehabiliteringsperioden etter fjerning av kolesterolplakk fra halspulsåren varer i ca to uker. Når en pasient kommer hjem, må han følge slike anbefalinger for å sikre full utvinning:

 1. Fortsett å holde nakken rett. Under hvile og søvn skal hodet økes litt (legg rullen under puten). Hvis du føler deg trøtt i nakken, må du hvile.
 2. I løpet av rehabiliteringsperioden, må du regelmessig ta medisiner som legen har tildelt. Først og fremst er disse antikoagulantia, som forhindrer dannelsen av blodpropp i karene. Om nødvendig foreskriver legen smerte medisiner som lindrer ubehag i et sår rundt halsen.
 3. Daglig aktivitet gjenopptas kun med tillatelse fra den behandlende legen.
 4. Du kan ikke kjøre bil i tre uker etter at platen er fjernet. For slike aktiviteter er det nødvendig med legens tillatelse.
 5. Å unngå betydelig fysisk anstrengelse er en viktig betingelse for rehabiliteringsperioden. Denne anbefalingen bør overholdes etter en og en halv time etter prosedyren.
 6. Du kan vaske nakken din bare etter legens tillatelse.
 7. Overholde riktig ernæring, ikke bare under rehabilitering, men også i fremtiden. Gi preferanse til produkter som inneholder en minimal mengde fett, spis fersk frukt og grønnsaker, ulike kornblandinger. Det er nødvendig å nekte stekt, krydret, fet mat, brus.

Tegn, på grunn av hvilke du trenger å konsultere en lege etter utslipp:

 • en skarp feber, en chill (disse kan være tegn på en infeksjon som krever umiddelbar behandling);
 • Fra såret i nakken begynte å skille seg ut av en syfilis, huden rundt såret spylte, det var hevelse og smertefulle opplevelser;
 • problemer med fordøyelse, kvalme, som kan være en bivirkning på medisiner tatt;
 • alvorlig hodepine, hukommelsestap, svimmelhet, synproblemer;
 • hevelse i nakken;
 • brudd på tale, koordinering;
 • økt svette.

Hvis en person ikke søker medisinsk hjelp til de første mistenkelige symptomene som har oppstått i rehabiliteringsperioden, truer dette med farlige konsekvenser.

forebygging

Prosessen med dannelse av kolesterolplakk varer en svært lang tid, og det gjør seg ikke til å føle seg. Noen ganger er aterosklerose diagnostisert allerede i de siste stadiene, når behandling med medisiner og folkemetoder ikke lenger hjelper, og fjerning av plakk etter operasjon er nødvendig. Men for å forhindre en slik tilstand må man vite om de grunnleggende tiltakene for å forhindre denne sykdommen.

Høyt kolesterol i blodet er hovedårsaken til dannelsen av kolesterolplakk. For å redusere dette nivået, og ikke la det stige, er det nødvendig å følge tre grunnleggende regler:

 • observere en diett
 • å ta medisiner
 • å kontrollere vekten.

Kolesterol går inn i kroppen med mat. Derfor må du begrense inntaket av fettfisk og fisk, og gi preferanse til fettfattige varianter. Meieriprodukter bør velges med lav prosentandel av fett. Grunnlaget for ernæring - friske grønnsaker, frukt, som bidrar til å fjerne overflødig fett fra kroppen.

Hvis en streng diett ikke gir de ønskede resultatene, vil du i slike tilfeller ty til medisiner som reduserer nivået av kolesterol i blodet, og dermed forhindre dannelse av plakk i karene. Oftest er legemidler fra gruppen statiner foreskrevet. Deres mottak krever kontroll av lipidspektret. De har også negativ innvirkning på de indre organers arbeid, spesielt leveren. En annen ulempe - avskaffelsen av stoffet truer med å reversere økningen i kolesterol.

For å forhindre dannelse av kolesterolplakk, bør en person overvåke sin vekt. Det bør ikke overstige normale verdier. For dette kan du beregne kroppsmasseindeksen selv - vekt / høyde2. Tallet skal ikke være mer enn 30.

Kolesterolplakk blir ikke alltid dannet ved forhøyede kolesterolnivåer. En viktig faktor er tilstanden til veggene til fartøyene, som må styrkes.

De viktigste måtene å styrke fartøyene:

 • å forlate dårlige vaner (røyking, å drikke alkoholholdige drikker);
 • ta hensyn til fysisk aktivitet;
 • overvåke blodtrykk (om nødvendig, behandle hypertensjon);
 • kontroller din følelsesmessige tilstand.

Typer operasjoner på halspulsåren i aterosklerose: indikasjoner og kontraindikasjoner

Operasjonen på halspulsåren i aterosklerose er foreskrevet for de pasientene som har en innsnevring av karene som sikrer kontinuerlig blodtilførsel til hjernen. Karoten arterien anses å være det viktigste og store karet, som er svært følsomt for hypoksi (oksygen sult).

Selv en liten og kortsiktig innsnevring av lumen i arteriene kan føre til oksygen sult, og i noen tilfeller død. La oss se på hvordan operasjonen på halspulsårene utføres for å eliminere aterosklerotiske komplikasjoner.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for operasjonen

Hovedårsaken til operasjonen er ikke så mye atherosklerose, som konsekvensene forårsaket av det - stenos av karoten arterien. Denne patologien utgjør en tredjedel av alle slag, forårsaker iskemisk nekrose, og hjerneinfarkt forekommer i 50% tilfeller i 12 måneder hos pasienter hvis indre karotisarterier har 70% lukket lumen. Følgelig er det i mange tilfeller krevende kirurgisk inngrep nødvendig.

Operasjoner for aterosklerose av karoten arterien utføres i følgende tilfeller:

 1. Innsnevring av lumen med 70% eller mer, selv i fravær av noen symptomer;
 2. I tilfelle av et tidligere slag, så vel som om det er symptomer på iskemi i kombinasjon med en 50% innsnevring av lumen;
 3. Progresjon av kronisk iskemisk sykdom eller nedsatt hjernefunksjon;
 4. Tilstedeværelse av bilateral aterosklerotisk lesjon;
 5. Overlapper lumen av flere store fartøy, inkludert halspulsåren.

Til tross for tilstedeværelsen av klare indikasjoner, utfører en operasjon på arteriene i mange tilfeller en risiko.

For det meste er pasienter eldre som i tillegg til aterosklerose har andre patologier og sykdommer. Dette betyr at det er viktig ikke bare å ta hensyn til indikasjonene, men også kontraindikasjoner, samt mulige risikoer under operasjonen.

I følgende tilfeller anbefales det ikke å fjerne plakk i halsen ved kirurgisk inngrep:

 • Alvorlige sykdommer, samt akutte former for lunge-, nyre- og hjertesykdommer i en tilstand av dekompensering;
 • slag;
 • Comatose tilstand av pasienten, langvarig nedsatt bevissthet;
 • Massive blødninger i hjernen forårsaket av iskemisk nekrose;
 • Omfattende okklusjon av arteriene og påfølgende inoperabel hjerneskade.

Modern kirurgi innebærer minimal invasiv manipulasjon - dvs. Slike at de gir minimal intervensjon og små arbeidsområder. Før operasjonen er det nødvendig å gjennomgå standard kliniske studier, samt spesielle studier - angiografi, MR, dupleks arteriell skanning.

Variasjon av operasjoner og implementeringsmetode

Det er tre typer operasjoner for å fjerne plakkene i halspulsåren:

 • Protese av arterier;
 • Eversion endarterektomi;
 • Stenting.

Valget av den anvendte kirurgiske teknikken er avhengig av mange faktorer, inkludert klinikkens tekniske utstyr, profesjonaliteten til leger som har erfaring med minimalt invasive kirurgiske inngrep.

Den vanligste teknikken er endarterektomi - det er også den mest traumatiske, som krever åpen kirurgisk inngrep.

Årlig i USA utføres ca. 100 000 lignende operasjoner, i Russland er indikatoren lavere, men hvert år øker den. Stenting er en mer mild type operasjon, men det krever mye mer profesjonalitet av kirurger, så stenting blir gjort mye sjeldnere. Protese brukes i tilfelle et stort område av aterosklerotisk lesjon av karoten arterien og fraværet av alternative, mer sparsomme teknikker.

Eversion endarterektomi

Denne type operasjon er en prosedyre for å fjerne patologisk innhold (aterosklerotisk plakk) fra arterien lumen. Som regel utføres det under generell anestesi, men nylig har lokalbedøvelse med beroligende midler blitt utbredt.

Skjæringen av huden er laget i en avstand på 2 cm bak øret, fortsetter ned til underkjeven og går parallelt med den. Ytterligere tverrsnitt må sternokleidomastoideus muskel - den totale lengde er omtrent 10 cm ytterligere separering utføres subkutant vev, hvoretter kirurgen finner sted carotis bifurkasjonen, bestemmer deres posisjoner, og etter -. Gir tilgang til arteria carotis interna. Ansiktsvenen under manipulering blir trukket over, nervebuksene blir avledet til siden.

Kontakt med karoten arterien selv er minimal, da det er risiko for defibrillering av en aterosklerotisk plakk med etterfølgende trombose og slag.

Det neste trinnet blir utført, etterfulgt av fjerning av en arterie ved å plassere en silikon shunt som hindrer tung blodtap og gir uavbrutt blodtilførsel til hjernen. Etter at den direkte fjerning av plaque - atskillelse utføres fra den side som er nærmere til den arterie forgrening og videre langs hele lengden av plakk.

Etter fjerning av plakk, vaskes beholderen med saltvannsløsning, og etterpå installeres en lapp enten fra kunstige materialer eller fra pasientens vev. De siste trinnene fjerner shunten, kontrollerer artikkelenes integritet, og gjenoppretter overflatevevet, slik det opprinnelig var.

Arteriell stenting

Operasjonen er diametralt motsatt den forrige - ikke et snitt er gjort, men en punktering (injeksjon) under virkningen av generell anestesi (i enkelte tilfeller kan en lokal være foreskrevet).

Ved hjelp av en punktering på den indre overflaten av arterien, plasseres en spesiell ballong, som utvider den smalede lumen. Etter dette blir stenten introdusert - et spesielt verktøy som holder diameteren til lumen.

Dessuten kan lengden av arterien være montert tverrgående filtre beregnet for filtrering av blod - dette er gjort for å plakk, som kan knekke under ballonirovaniya ikke går inn i blodstrømmen og forårsake et slag.

Arteriell protese

Denne teknikken brukes i de tilfellene når pasienten har en sterk tortuositet i arteriene, og også en stor del av sitt område har en aterosklerotisk lesjon. Med andre ord er protesen på arterien etablert i tilfelle når kirurger allerede vet at andre metoder ikke vil gi et positivt resultat eller vil være for langt og arbeidsomme.

I området av arterieens munn, er den indre overflaten av stammen avskåret, noe som påvirkes av sykdommen. Videre er det generelle blodstrømssystemet og den gjenværende delen forbundet ved hjelp av en spesiell protese, som er et rør laget av kunstige materialer.

Dimensjonene til røret er valgt før operasjonen, avhengig av de individuelle egenskapene til pasientens kropp. Intervensjonsprosedyren avsluttes med installasjon av spesiell drenering.

Komplikasjoner av operasjonen

Komplikasjoner av kirurgi på karoten arterien med aterosklerose forekommer sjelden. De er avhengige av ulike faktorer - den generelle tilstanden til pasienten, kroppens egenskaper, samt kirurgens profesjonalitet. Som en regel de fleste av mulige komplikasjoner (og det embolisme, hjerteanfall eller slag, skade på nervebadebukser, infeksjon, tilbakevendende sykdom) forekommer som et resultat av mangel på erfaring av legen.

SHEIA.RU

Drift i søvnig arteri: Konsekvenser, mulige komplikasjoner og prognoser

Alt om karoten kirurgi

Den søvnige arterien er ansvarlig for blodtilførselen til hodet og nakken, hvis den normale operasjonen av arterien forstyrres, blir den normale blodtilførselen til de viktigste områdene av hjernen forstyrret. Det er to muligheter for utvikling av hendelser: konservativ behandling eller kirurgisk inngrep. Om det, når operasjon på en carotid er nødvendig, når det går eller finner sted og hvilke konsekvenser kan ha - videre.

Indikasjoner for kirurgi

Tale om operasjonen skjer i tilfelle at det er blokkering av fartøyets segment, samt innsnevring av store blodårer. Men for utnevnelsen av operasjonen krever tilstedeværelsen av en eller flere forverrende faktorer.

Disse faktorene eller absolutte indikasjoner for kirurgi på halspulsårene:

 1. Det er en negativ dynamikk i sykdomsforløpet - situasjonen blir gradvis forverret.
 2. Pasienten begynner å lide av cerebrale kriser.
 3. Konsentrasjonen lukket karet med 2/3 av diameteren.
 4. Det er en aneurisme eller mekanisk skade på arterien.
 5. Lumen av arteriebanen har synlige uregelmessigheter.
 6. Fartøyet har en patologi ikke med en, men med begge sider.
 7. Symptomer på patologi har en intensitet fra midten og høyere.
 8. Det er en blokkering eller stenose av fartøyer i nærheten.

Vær oppmerksom på at risikoen for eventuelle negative konsekvenser av operasjonen er mye lavere enn trusselen mot helse i tilfelle avslaget på operasjonen. I alle tilfeller anses medisiner å være mindre effektive.

Hva du trenger å vite om kirurgi

Hovedmålet: forebygging av hjerneslag, eller forebygging av tilbakefallende hjerneslag. I andre tilfelle er det viktig å gjøre prosedyren før det andre slaget oppstår umiddelbart etter det første.

Operasjonen på halspulsåren varer i ca 120 minutter. Det er akseptabelt å bruke både lokal og generell anestesi.

Hvis du lider av hjertesykdom, og du blir vist hjerteslagkirurgi, bør du besøke en erfaren kardiolog, da det er høy risiko for å få komplikasjoner og forverrende hjerteproblemer.

Risikoen for hjerneslag under operasjonen er høy nok (opptil 4%), men hvis prosedyren ikke utføres, hvis den har alle indikasjoner, vil risikoen øke til 20%.

Denne typen operativ intervensjon på halspulsåren har blitt brukt i seks tiår, den akkumulerte opplevelsen tillater oss å utføre ganske gunstig statistikk: det store flertallet av pasientene tåler inngrep normalt og umiddelbart etterpå føler det bra.

Sleepy subclavian bypass og stenosis er typer intervensjoner med minst komplikasjoner.

For å se hvordan operasjonen skjer, kan du på videoen, så beskriver vi prosessen kort.

Prosessen

Prosessprosessen på halspulsåren avhenger av dens type.

 • Stenting utføres dersom det er nødvendig å gjenopprette fartøyets lumen. I dette tilfellet fjerner legen ikke plakkene, men presser den bare med en stent til veggen, og gjenoppretter dermed blodets normale patenter.
 • fjerning av plakett fra halspulsåren ved å utføre en klassisk åpen type operasjon. Det vitenskapelige navnet er karotid endarterektomi;
 • protetikk. Gjelder hvis det er skade på et stort område. I dette tilfellet fjernes det berørte området, og i stedet plasseres en endoprostese som faller i diameter med den indre arterien;
 • hvis plakk er liten og den befinner seg i begynnelsen av den indre halspulsåren, brukes en eversion endarterektomi. Teknikken ligner den vanlige klippingen, men i mellomtiden produserer legen den såkalte eversjonen av arterien.

Hvis det er stenose i livmorhalsen (underklaverens avdeling), brukes en litt annen type intervensjon - søvnig subklavisk bypass.

Normal anastomose mellom karoten og subklave arterier gjenopprettes med en shunt.

I noen tilfeller, gjennomføre åpen kirurgi, når det er nødvendig å installere en stent eller bypass operasjon av halspulsåren å holde, løser bare en lege, med tanke på egenskapene til sykdommen, samt mange andre faktorer.

Kontra

I noen tilfeller er operasjonen forbudt, vi lister dem:

 • mobilitet av plaketter;
 • uhelbredelige kroniske sykdommer i hematopoiesis;
 • alvorlig generell helse
 • intoleranse mot anestesi;
 • dårlig tilstand av vaskulaturen;
 • deformasjon og tynning av arterievegger i komplekset;
 • akutt nyresvikt
 • unormalt komplisert struktur av fartøyet.

I tillegg er en kontraindikasjon for installasjon av en stent en allergi mot stoffene som den er laget av.

utvinning

Etter operasjonen tilbringer pasienten om fire dager på sykehuset. Den første dagen er nødvendig for å bli i intensivavdelingen, da blir pasienten overført til en generell menighet. I to uker er fysisk aktivitet strengt begrenset. Pasienten er forbudt å flytte hodet mye, spesielt - for å gjøre det plutselig.

For livet er det nødvendig: hver dag å overvåke blodtrykket, to ganger i året for å gjennomgå studier for utseende av kolesterolplakk eller stenoser.

Det viser også avvisning av dårlige vaner og overholdelse av en diett som innebærer bruk av mat med lavt kolesterolinnhold.

Disse anbefalingene er generelle, hvis det ikke var en klassisk operasjon, og for eksempel en søvnig subclavian shunting, vil legen definitivt gi deg spesifikke anbefalinger.

Søvnende arterie, operasjonen som lar deg redusere risikoen for slag (både primær og sekundær) mange ganger, utfører funksjoner i kroppen som ikke kan erstattes av arbeidet med andre typer arterielle garn. Det er derfor, kirurgisk inngrep er ofte den eneste måten å forlenge en persons liv i mange år.

Operasjon på halspulsåren med aterosklerose

Operasjonen på halspulsåren er den tyngste. Før leger er det et hovedmål - å avlaste en halspulsårer fra en aterosklerotisk plakk.

Disse plakkene smalker tydelig lumen i livmorhalsbeholderen og forhindrer normal blodsirkulasjon.

Når en kirurgisk prosedyre er indikert

Slike operasjoner er foreskrevet for pasienter som tidligere ble diagnostisert med aterosklerose i halspulsåren. Denne patologiske prosessen er ganske farlig for menneskelivet. Ofte når en tidlig behandling slutter med et slag.

Utviklingen av den patologiske prosessen er at de livmorhalske karene begynner å være tilstoppet med aterosklerotiske formasjoner. Slike formasjoner kan forårsake iskemisk slag.

Hvordan skjer dette? I prosessen med tilstopping begynner blodballer å danne, som beveger seg mot hjernen. Så snart blodballene når det tiltenkte målet, overlapper den livmorhalske arterien umiddelbart.

Utviklingen av iskemisk slagtak utgjør 82% av alle andre patologiske prosesser. Dessverre blir pasienter med denne diagnosen ofte deaktivert eller helt dør. Når en aterosklerotisk plakk reduserer signifikant det arterielle lumen, stopper hjernen mot å få nok blod. Dermed kan pasienten ikke leve et fullt liv.

Den mest radikale behandlingsmetoden er karotid endarterektomi. Således er den aterosklerotiske plakk helt fjernet fra lommen.

Hvis du ser på medisinsk statistikk, kan du se en trend at når halspulsårbehandling med legemidler på to år, et slag forekommer i 28%, og hvis karoten endarterektomi ble utført, faller prosenten til 8.

Typer av kirurgi

Operativ intervensjon på halspulsåren utføres av:

 • montering av protesen i halspulsåren;
 • karotid endarterektomi. I tillegg er plasten lappet;
 • stenting av arteriene;
 • eversion carotid endarterektomi.

Å bli kvitt aterosklerotisk plakk i halspulsåren kan være gjennom ulike metoder for kirurgisk inngrep.

Valget av leger er basert på typer rekonstruerte prosesser og teknikken for gjenopprettingsprosessen i vaskulære lumen. Leger kan nå halspulsåren på bare en måte, gjennom et snitt av huden. Ett snitt er laget i kjevekanten, og den andre på utsiden av tannhjulet. Inngrepets retning er langs den fremre kanten av brystvorten. Derefter kutter legene forsiktig det subkutane fettvev og nakke muskelen. Så de kommer direkte til ønsket arterie.

I nærheten av halspulsåren er ansiktsårene, legene retter dem med spesielle klemmer. Når legene allerede har nådd karoten arterien, kommer de til å skille ut myke vev fra sublinguale nerver. Deretter trekker du opp de vanlige arteriene på samme måte.

For å skille mellom den indre arterien, bør man lage en minimal kontakt med veggene i arterien. Hvis det er skadet, vil aterosklerotiske plakk og tromboembolisme spres gjennom hele sirkulasjonssystemet.

Fjerne den indre veggen av halspulsåren med plast

Denne kirurgiske inngrep anses som en klassiker. Den brukes i nesten alle tilfeller. I karoten arterien injiseres heparin, som komprimerer ytre og indre lag av heparin. Da utfører legene en arteriotomi, det vil si, kutte arterien langs frontvegget. Snittet er gjort til arteriell glans. For å forhindre oksygen sult i hjernen setter legene et spesielt silikonrør som settes inn i arteriel lumen. Dermed begynner blodet å gå inn i hjernen under operasjonen. For å fikse silikonrøret bruker legene spesielle svingestikkholdere. Aterosklerotisk plakk er skilt fra den felles arterien langs sin ytre membran.

Så snart legene klarer å isolere plakkene fra arterien, krysser den enden umiddelbart. Stedet for den upåvirkede arterien er festet med en spesiell tråd. Ved slutten av operativ intervensjon ble stedet der operasjonen ble utført, vasket med saltoppløsning, og partikler av den fjernede atherosklerotiske formasjonen ble derfor fjernet. Hvis du ikke rydder arterien fra resene av aterosklerotisk plakk, kan trombose begynne, og nydannet trombi kan komme inn i hjernen. I dette tilfellet har pasienten et slag.

Etter at arterien er forberedt på plast, velger leger det rette materialet, som helt lukker hullet. oftest for dette bruk xenopericardium-materialer eller syntetiske substitusjoner

Eversion carotid endarterektomi

En slik operasjon utføres først etter at legene har fastsatt og avklart alle intraoperative lidelser. Denne operasjonen utføres bare dersom pasienten er diagnostisert med aterosklerotiske plakk av liten størrelse og ikke lang. Maksimal lengde bør ikke overstige tjue millimeter. Det er bedre for leger å utføre kirurgi på arterier med en liten bøyning. Det er svært sjelden når operasjonen utføres for pasienter diagnostisert med diabetes mellitus. I dette tilfellet har aterosklerotiske plaketter en stor grad. For å komme til de generelle arteriene gjør legene de samme manipulasjonene som i det forrige tilfellet. Resultatet av den endelige teknikken påvirkes av:

 • En test for hvordan halspulsåren reagerer på koagulering;
 • frekvensen av blodstrømmen langs hjernenes midterarterie. En slik studie kalles transkraniell dopplerografi.

Hvis resultatene av studien er positive, kan operasjonen utføres. Det er ikke nødvendig å shunt arterien. Etter at spesialistene strammer den eksterne, indre og generelle arterien med en skalpell, er det mulig å aksessere den siste delen av den indre arterien. Under alle kirurgiske prosedyrer går den brukte enheten ned, og retningen kan ikke endres.

På den tiden, når legen lagrer arterien, må assistenten holde fast den indre arterien. Etter operasjonen vurderer legen lumen av arterien, og i denne perioden vender assistenten den motsatt retning. Når de oppdager det frittliggende området fra det indre skallet, blir det umiddelbart skåret ut.

Bestem et slikt nettsted kan være saltvann, som er skrevet i en sprøyte. Derefter gir legen en sterk strøm. Det er veldig viktig at etter kirurgisk operasjon i lumen av arterien forblir ingen unødvendige partikler.

Etter alle de ovennevnte operasjonene utføres en åpen endarterektomi.

Behandling med proteser

Denne typen kirurgisk inngrep brukes når diagnosespesialisten avslørte et stort område av skade i den indre arterien. I slike tilfeller kan leger ikke utføre en endersektomi i eversjonen, da dette er ganske vanskelig og ikke kan gi et positivt resultat.

Derfor utføres operasjonen bare hvis spesialistene har funnet en utbredt kalsinose. For å sette protesen, kuttet legene av grunnen til den indre arterien. Da blir patchene fjernet i de sunne veggene. Videre eliminerer spesialister den aterosklerotiske plakk, og stedene i det forrige vedlegget er forbundet med en protese.

stenting

Denne teknikken er en alternativ fjerning av aterosklerotisk plakk i halspulsåren. Dette er en slags endovaskulær intervensjon ved hjelp av punkteringstilgang til blodkar. Stenting er foreskrevet for pasienter i avansert alder eller med tilstedeværelse av samtidige sykdommer. Under et slikt kirurgisk inngrep er det ingen grov kontakt med arteriene.

Til å begynne med blir en dilatasjonsballong satt inn i lumen av den ønskede arterien, noe som vil bidra til å etablere en stent i arterien. Stenten ligner et metallrør som spiller rollen som en ramme. Dermed styrkes veggene til det skadede karet.

Dessverre vil en slik teknikk ikke være i stand til å forsikre pasienten mot trombose. Men moderne spesialister har funnet en måte å minimere en slik prosess på.

Det er en spesiell enhet som korrigerer dannelsen av trombotisk blodpropp. Dermed er sannsynligheten for at blodproppene kommer inn i hjernebarken redusert.

rehabilitering

Hele tiden pasienten er på sykehuset, tar sikte på å forberede pasienten til operasjon, utføre en operasjon og returnere pasienten til hverdagen. I gjennomsnitt tar det fire dager. Etter operasjonen er pasienten 24 timer i intensivavdelingen. Dette er nødvendig for å umiddelbart hjelpe med uforutsette komplikasjoner.

Etter 24 timer blir pasienten overført til en vanlig menighet, hvor han stiller seg stille og alene. De første trinnene bør kun utføres under streng tilsyn av den behandlende legen. Tre dager senere blir pasienten tømt. Hjemme skal pasienten gradvis gå tilbake til hverdagen. Det er veldig viktig å ikke bukke for stressende situasjoner, opplevelser og fysisk aktivitet. For å opprettholde hele organismenes virkelige funksjon, foreskriver legene medisiner og utgjør en bestemt diett.

Det er svært viktig å følge alle medisinske anbefalinger. Dermed kan du raskt komme tilbake til hverdagen og forhindre alvorlige komplikasjoner.

Operasjoner på karoten arterier: indikasjoner, typer, oppførsel, resultat

Søvne arterier er ansvarlige for blodtilførselen til hjernevevet, og derfor er patologiene i disse karene relatert til livstruende forhold.

Haster operasjon er angitt i følgende tilfeller:

 • Deformasjon med en bøyning eller vridning (tortuosity av halspulsåren);
 • Krenkelse av fartøyets integritet (skåret eller kuttet skade);
 • Aneurysme av karoten arterien (stratifisering av veggen med trusselen om brudd);
 • Innsnevring av fartøyets lumen som fører til hjernehypoksi;
 • Blokkering av halspulsåren med en embolus eller trombus;

Planlagte operasjoner utføres ved diagnosen aterosklerose, når kolesterolplakkene overlapper fartøyets lumen, forhindrer normal blodstrøm.

Progressiv aterosklerose av karoten arterier - sykdommen er irreversibel og ikke godt studert. Kolesterolinnsatsen (plakkene) som er dannet i karet, løser ikke og forsvinner ikke som følge av konservativ behandling, selv den mest progressive.

Midlertidig forbedring av helsetilstanden etter medisinbehandling, skyldes hovedsakelig utvidelsen av blodkarets vegger under påvirkning av narkotika, og delvis gjenoppretting av blodsirkulasjonen. Etter seponering av bruk av farmakologiske midler (eller formuleringer utarbeidet i henhold til folkehensyn), forekommer hypoxiaangrep (oksygen sult i hjernen) uunngåelig, og risikoen for iskemisk berøring øker. Kirurgi på halspulsåren er den mest progressive og effektive metoden for behandling av vaskulær patologi.

I de fleste tilfeller er medisinske kolesterol plakk i halspulsåren detektert etter et slag, eller i løpet av en ultralydundersøkelse på neurologiske forstyrrelser (hodepine, svimmelhet, uskarpt syn, besvimelse, svekket bevegelse koordinasjon, etc.).

Tidlig bruk av kirurgi for å gjenopprette fartøyets funksjonalitet kan forhindre iskemiske slag i 60% av tilfellene (ifølge WHO). drift teknikk for aterosklerose valgt kirurg etter tosidig skanning og MDCT gi et detaljert bilde av tilstanden av carotis, og andre fartøy, og tillate å objektivt vurdere de mulige risikoer i radikalet behandling.

Rekonstruktiv kirurgi på karoten arterier

I moderne vaskulær kirurgi brukes ulike teknikker for rekonstruksjonsoperasjoner på karoten arterier, men tilgangsteknikken er den samme i alle tilfeller:

 1. Huden er kuttet litt under kanten av underkjeven bak auricleen;
 2. Snittet er laget i fremspring av brystmastoidmuskel til grensen til den nedre og midtre tredjedel av nakken;
 3. Det subkutane fettvev og muskel (m.platysma) blir dissekert før utseende av karoten arterie divisjonen (side bifurcations);
 4. Ansiktsvenen krysses av klemmer;
 5. En vanlig halspulsårer er allokert;
 6. Den sublinguale nerven er allokert;
 7. Den indre halspulsåren er allokert.

Når du arbeider med den indre halspulsåren, er det nødvendig med ekstremt forsiktig kontakt med de vaskulære veggene, da enhver uforsiktig bevegelse kan føre til ødeleggelse av plakk, og som følge av den distale embolien. Det videre forløpet av operasjonen avhenger av tilstanden til fartøyene (graden av parietal forkalkning, kriminalitet, strekking av veggene er tatt i betraktning).

Carotid endarterektomi

Carotid endarterektomi er en klassisk åpen operasjon på halspulsåren, som har til hensikt å fjerne kolesterolplakkene. En mye brukt gjenoppbyggingsmetode er plasten til fartøyet med en lapp. Etter innføring av direkte antikoagulant (oftest heparin brukes) og overlappende ved klemming av karotidarterier, utføres disseksjonen langs frontvegget. I lumen blir elastiske shunts introdusert for å forhindre hypoksi i hjernen. Dermed blir det kirurgiske feltet ekssanguined, mens den normale blodtilførselen til hjernevevvet forblir.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

Det neste trinnet er separasjonen av sklerotisk plakett fra fartøyets vegger. Etter sirkulær frigjøring av kolesteroldannelse krysses den endelige delen av plaketten, og slippes deretter til toppen. I den eksterne og indre halspulsåren blir plakk exfoliert til intima laget, som deretter sutureres til veggen av karet med en spesiell tråd.

Den tredje fasen av operasjonen er å vaske fartøyet med saltløsning, sammen med hvilke fragmenter av plakk er fjernet - denne manipulasjonen forhindrer dannelsen av en migrerende trombus i halspulsåren.

Den endelige fasen er lukningen av den kirurgiske åpningen i arterien. Kunstige og biologiske materialer (PTFE, xenopericardium eller autolog transplantasjon) brukes til å lage plasten. Valget av type patch er laget av legen, basert på tilstanden til veggene til fartøyene. Flappen er arkivert med filamentformede filamenter, så blir shuntet fjernet, tettheten av patch-anslaget kontrolleres.

Klemmer fjernes, en lås er plassert i munnen av den indre halspulsåren for å tillate blodstrømning gjennom det felles fartøy. Etter å ha fjernet små trombotiske formasjoner i den eksterne arterien, fjernes klemmen. I det restaurerte området etableres drenering fra elastisk silikon i området av sårets nedre kant, hvoretter lag-for-lag vevsutvikling utføres.

Eversion carotid endarterektomi

Denne typen operasjon er indikert for stenose av den indre halspulsåren i munnområdet, hvis plakk ikke overstiger 2 cm i diameter, og med tilfredsstillende tilstand av det indre vaskulære vev. Etter tildeling av et nettsted bifurcation fartøy utfører tester på kroppens respons på opplevelsen av halspulsåren (evalueringen utføres i henhold til indikasjonene på blodtrykk og blodstrømmen gjennom den midtre cerebrale arterien). Hvis toleransen til fartøyets klemme er mottakelig, fortsett til hoveddelen av operasjonen:

 • Den indre halspulsåren blir avskåret fra glomus, deretter dissekert i munnregionen;
 • Den kryssede arterien er fastklemt med tynn pincett;
 • Intima flakene sammen med middels skallet (med en skalpell og en kirurgisk kapsel);
 • Det ytre skallet på fartøyet gripes av pincet og vridd i motsatt retning (akkurat som en strømpe fjernes);
 • Plakk exfolierer langs hele lengden av arterien - opp til stedet for fartøyets normale lumen.

Den inverterte arterien blir inspisert for intimal delaminering, og den fysiologiske løsningen pumpes inn i karet. Hvis det ikke er noen forgrenede intimafibrer i lumen etter skylling med en stråle under trykk, så er det mulig å gå videre til sluttstadiet av operasjonen.

Når detekteres fragmenter av vaskulært vev som er synlig i lumenet, kan ikke videre rekonstruksjon utføres. I dette tilfellet utføres carotisarterieproteser.

Etter fjerning av kolesterolformasjoner og blodpropper fra den indre arterien fortsetter kirurgen til endarterektomi fra den vanlige halspulsåren. Det siste stadiet suturer veggene på fartøyet med en 5-0 tråd, eller 6-0.

Blodstrømmen gjenopprettes strengt i henhold til følgende skjema:

 1. Klemmen fjernes fra den indre halspulsåren (i flere sekunder);
 2. Den indre arterien klemmes sekundært i anastomosen;
 3. Sperren fjernes fra den ytre halspulsåren;
 4. Klemmen fjernes fra den felles arterien;
 5. Fjernet et gjentatt klipp fra den indre halspulsåren

stenting

Stenting er en operasjon for å gjenopprette fartøyets lumen ved hjelp av en rørformet expander (stent). Denne kirurgiske teknikken gir ikke utvinning av en plakett fra en dissekert beholder. Intraarteriell formasjon, innsnevring av lumen, presser tett mot veggen av karet med en rørstent, hvorpå blodstrømmen gjenopprettes.

Operasjonen utføres under lokalbedøvelse, under kontroll av røntgenapparat. Gjennom punktering på hofte (eller hånd) blir funnet kateter ledes til området for stenosis av halspulsåren. Mesh filterkurv, fange fragmenter uhell kolesterol plakk, er montert like over det behandlede område (dette er nødvendig for å hindre inntrengning av emboli, eller blodpropp i hjernen).

For å øke effektiviteten av operasjonen blir ballongstentene brukt, økende i volum på stedet for innsnevring av arterien. Den oppblåste ballongen presser tett plakkene mot veggen. Etter restaureringen av det normale lumen, blir ballongen deflatert og fjernet gjennom kateteret sammen med fellefilteret.

Carotid artroplastisk

Arteriell protese er indikert for omfattende skade på veggene i den indre halspulsåren i kombinasjon med uttalt kalsinose. Å anvende stenting og åpen carotid endarterektomi er i dette tilfelle uhensiktsmessig. Fartøyet er avskåret på munnstedet, det berørte vevet blir resektert og erstattet av en endoprostese som faller i diameter med den indre arterien.

I halspulsårens aneurisme, blir følgende fremgangsmåte brukt: karet er klemt og excisionen blir skåret ut, hvoretter en shunt med et implantat settes inn i lumen. Etter dannelsen av anastomose fjernes shunten, luft fjernes fra lumen av karet og transplantasjonen, og klemmene fjernes.

Operasjoner med tortuosity av karoten arterier

Medfødt deformitet av karoten arterier (tortuositet) er en av de vanligste årsakene til iskemisk berøring og hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Ifølge statistikken hadde hver tredje pasient som døde av et slag en vridd karotid- eller vertebralarterie.

ulike former for crimp arterier

Operasjonsteknikker velges avhengig av karpatologisk art:

 • Bøyning i skarp vinkel (kinking);
 • Formasjon av en løkke (coiling);
 • Økning i lengden av arterien.

Det krympede fragmentet av karet blir resektert, hvorpå karet er rettet (redresjon).

Komplikasjoner etter operasjoner på halspulsåren

Følgende karotid endarterektomi er følgende komplikasjoner mulig:

 1. Hjerteinfarkt eller hjerneslag
 2. Tilbakeslag av sykdommen (re-dannelse av plakk);
 3. Kortpustethet
 4. Økt blodtrykk;
 5. Nestenes nederlag;
 6. Sårinfeksjon.

Betraktelig færre komplikasjoner etter stenting, men med en sparsom operasjon er negative konsekvenser mulige, blant hvilke den mest alvorlige er dannelsen av en trombose. Andre ubehagelige øyeblikk opplevd av kirurger inkluderer: indre blødninger, traumer i kateterinnlegget, skade på arterievegget, allergisk reaksjon, stentforskyvning inne i karet. I de tidlige dager er det problemer med å svelge, heshet, "en klump i halsen," hjertebanken. Gradvis går ubehagelige symptomer helt ut.

Kontraindikasjoner til operasjonen på halspulsårene

Absolutte kontraindikasjoner inkluderer:

 • Intoleranse mot anestesi;
 • Flyttbare plaketter;
 • Kompleks anatomisk struktur av fartøyet;
 • Akutt nyresvikt;
 • Allergi mot titan og kobolt (stentmaterialer);
 • Tynning av veggene i arterien med samtidig deformasjon;
 • Dårlig tilstand av alle fartøy.

Operasjonen utføres ikke med pasientens generelle alvorlige tilstand, tilstedeværelsen av uhelbredelige kroniske sykdommer i hematopoiesis.

rehabilitering

Etter operasjonen blir pasienten plassert i intensivavdelingen. I tre dager er sengestøtten vist. Fire dager senere kan du stå opp, ta korte turer under oppsyn av en lege. I to uker er fysisk aktivitet, knebøy, bakker og andre brå bevegelser forbudt. Hodet og nakken er i en statisk, men ikke stresset tilstand. Med stor forsiktighet blir hodeskuddene gjort. Det er nødvendig å følge legenes anbefalinger om kosthold og livsstil (alkoholholdige drikker, røyking er utelukket).

Operasjoner på halspulsåren utføres ved bruk av velutviklede kirurgiske teknikker under tilsyn av medisinsk utstyr med høy presisjon, noe som reduserer risikoen for komplikasjoner betydelig. I de fleste medisinske tilfeller er radikal kirurgisk behandling en mer effektiv teknikk i forhold til konservativ terapi. Etter uttømming gjennomgår pasientene en undersøkelse på klinikken hvor operasjonen ble utført hver sjette måned.

Kirurgi på halspulsåren: Ved behov, valg, hvordan utføres det, komplikasjoner, rehabilitering

Operasjonen på halspulsåren (CA) er hovedsakelig indikert for pasienter som lider av en innsnevring av fartøyet, og blir bedt om å gi tilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Søvnige arterier er de største og viktigste karene som gir blod til hjernen, noe som er svært følsomt for mangel på oksygen. Selv, det virker som om en liten innsnevring av disse arteriene kan forårsake symptomer på skade på det nervøse vevet, skjuler risikoen for et slag og til og med pasientens død.

Steder med nøye oppmerksomhet av vaskulære kirurger er sonen av bifurcation av den felles carotid og den indre halspulsåren (ICA) - Dette er områdene som oftest blir utsatt for strukturelle endringer, og derfor er de gjenstand for kirurgisk behandling.

karoten struktur

Stroke (cerebral infarkt) er en av de farligste sykdommene i karsystemet og hjernen, hvor utbredelsen har antatt en alarmerende skala de siste tiårene. Hovedårsaken til cerebral infarkt er atherosklerose, noe som forårsaker en kritisk innsnevring av arterien lumen. Selvfølgelig har terapeutiske tilnærminger blitt utviklet i behandlingen av patologi, men som resultatene av store studier viser, kan ingen konservativ metode produsere et slikt resultat som en operasjon.

Forstyrrelser av blodstrømmen i hjernen passerer ikke uten spor, ofte er det alvorlige konsekvenser som gjør pasienten funksjonshemmede, og for å gjenopprette tapte hjernefunksjoner er det sannsynligvis ikke alltid selv under operasjonens tilstand. I forbindelse med denne omstendigheten er den store betydningen oppnådd ved kirurgisk behandling med sikte på å forhindre cerebrale vaskulære ulykker, det vil si før nervesystemet lider.

Operativ profylakse av stenose av karoten arterien reduserer sannsynligheten for akutt sirkulasjonsforstyrrelse, normaliserer blodsukkering til hjernen, forbedrer pasientenes helse, og etter at et slag gir mer vellykket rehabilitering.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for operativ behandling av patologi av karoten arterier

Operativ intervensjon på karotisarterier utføres oftest med stenose - innsnevring av blodkarets lumen. Årsaken til denne innsnevringen kan være i aterosklerose, bøyningen av fartøyet, dannelsen av en trombus. En aneurisme av karoten arterien blir en mindre vanlig årsak til kirurgi.

indikasjoner til kirurgi for stenose av halspulsåren er:

 • Narrowing mer enn 70% selv i fravær av symptomer på patologi.
 • Innsnevring av mer enn 50% i nærvær av symptomer på cerebral iskemi, tidligere iskemiske angrep eller hjerneslag.
 • Stenose er mindre enn 50% med et slag eller forbigående iskemisk angrep.
 • Plutselig svekkelse av hjerneaktivitet eller progressjon av kronisk iskemi.
 • Tosidig lesjon av karoten arterier.
 • Kombinert stenose av vertebrale, subklaviske og karotisarterier.

Åpen intervensjon på arterielle trunker bærer en viss risiko. I tillegg bør man huske på at størstedelen av pasientene - eldre, som lider av en rekke sammenhengende patologier, så det er viktig å identifisere ikke bare indikasjonene, men også å bestemme graden av risiko og kontraindikasjoner til kirurgisk behandling. Hindringen kan bli slike tilstander som:

 1. Alvorlige sykdommer i hjertet, lungene, nyrene i dekompensasjonsstadiet, noe som gjør enhver operasjon umulig;
 2. Alvorlig nedsatt bevissthet, koma;
 3. Akutt berøringstid
 4. Intracerebral blødning mot iskemisk nekrose;
 5. Irreversibel hjerneskade med fullstendig okklusjon av karoten arterier.

I dag foretrekker kirurger minimal invasiv manipulasjon, slik at antall kontraindikasjoner gradvis reduseres, og behandlingen blir tryggere.

Før operasjonen blir pasienten bedt om å gjennomgå en standard liste over undersøkelser - blod- og urintester, elektrokardiografi, fluorografi, blodkoagulasjonstester, hiv-tester, hepatitt og syfilis. For å klargjøre funksjonene i patologien, ultralyd duplex skanning av arteriene, angiografi, muligens - MR, multislice CT.

Typer av inngrep i karoten arterier og teknikker for deres gjennomføring

Hovedtypene av operasjoner på halspulsårene er:

 1. Carotid endarterektomi (med en patch, en eversion).
 2. Stenting.
 3. Fartøyets protese.

Mangfoldet av kirurgisk inngrep avhenger ikke bare av type skader på vaskulærvegg, alder og tilstand hos pasienten, men også på kliniske tekniske evner, tilstedeværelsen av erfarne kirurger som har komplekse, minimalt invasive behandlingsmetoder.

Den vanligste i dag er karotid endarterektomi, Det er også den mest radikale, åpne, som krever det mest iøynefallende kutt. I USA utføres slike operasjoner mer enn 100 000 i året, i Russland - en størrelsesorden mindre, men fortsatt dekning av de som er i behov, øker gradvis.

Stenting av karoten arterier har mange fordeler over åpen operasjon med samme operasjonelle risiko. Minimalitet og estetikk gjør det mer attraktivt, men ikke alle kirurger har tilstrekkelig erfaring i å gjennomføre det, så ikke alle pasienter har valget, mens tiden for å eliminere vaskulær defekt er begrenset. I forbindelse med denne situasjonen utføres alternativ behandling med hjelp av stenting mye mindre ofte enn endarterektomi.

protetikk er indisert for de pasientene som har et betydelig nederlag i utbredelsen, noe som gjør det umulig å dispensere med mer sparsomme metoder. Med utbredt aterosklerose anses protese som en metode for valg.

Carotid endarterektomi

Carotid endarterektomi - Dette er hovedoperasjonen for å fjerne en aterosklerotisk plakk fra halspulsåren, hvor det patologiske innholdet fjernes fra arterien lumen og den naturlige strømmen av blod gjenopprettes. Det utføres vanligvis under generell anestesi, men det er mulig og lokalbedøvelse med samtidig innføring av sedativer.

Endarterectomi er indikert for aterosklerose, blodpropper i den karotide arterien, noe som forårsaker klinisk signifikante hemodynamiske forstyrrelser i hjernen, så vel som i asymptomatiske aterosklerose, men med en betydelig innsnevring av fartøyet.

Den kutane snittet begynner bak øret, 2 cm fra kanten av underkjeven nedover, parallelt med den, så går den langs sternocleidomastoid muskelen og er ca 10 cm lang. Etter dissekering av huden og det underliggende vevet, ser kirurgen etter sted for deling av den felles halspulsåren, separerer begge grenene og trenger inn i den indre.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

Ved utførelse av den beskrevne manipulering krever stor forsiktighet, nerver forsiktig trukket tilbake til den side, ligert foran Wien. Etter å ha nådd den indre halsarterie, vil kirurgen prøve så lite som mulig av verktøyene i kontakt med det, som uforsiktig håndtering av beholdere kan skade integriteten og fragmenteringen av plakket, som er fylt med alvorlig emboli, trombose og slag direkte under drift.

Hetteglass injiseres med heparin, de er konsekvent klemt, deretter en langsgående del av arterial veggen er laget før penetrering av lumen. For å sikre blodstrømmen i hjernen gjennom hele prosedyren, plasseres en spesiell silikon shunt i arterien. Det forhindrer også blodstrømmen i manipulasjonsområdet på fartøyet.

Neste trinn er den umiddelbare utskjæringen av en aterosklerotisk plakk. Begynn den nærmere delingen av den felles halspulsåren, og ekspliser plakk hele veien fra den felles halspulsåren til den indre grenen til en ren og uendret intima oppnås. Om nødvendig kan det indre skallet festes til vingen av arterien ved hjelp av en filament.

Fullfør fjerningen av plakkene ved å vaske fartøyets lumen med saltoppløsning. På grunn av vasking blir fettfragmenter fjernet, noe som kan bli en kilde til emboli. Restaurering av fartøyets integritet er mulig ved hjelp av en "patch" laget av syntetiske materialer eller pasientens eget vev.

Etter at alle manipulasjonene på vaskemuren er gjort, blir en shunt fjernet fra dens lumen, kirurgen kontrollerer tetningene for tetthet, deretter fjerner klemmene fra den indre og deretter den ytre halspulsåren. Halsvev sys i omvendt rekkefølge, og i nedre del av såret er silikondrenering igjen.

Eversion endarterektomi - en slags radikal behandling av aterosklerose, vist med fokale endringer i den indre grenen av karoten arterien i sin første del. Etter at arterien er skilt, blir den avskåret fra den vanlige arterielle stammen, plakkene er skilt, mens det som det var, slår vesken innvendig ut. Etter rensing av ICA blir plakkene fjernet fra de vanlige og ytre grenene av arterien, vasket stedet for saltoppløsning og gjenoppretter vevets integritet, akkurat som det gjør ved klassisk endarterektomi.

Fordelen med eversjonsteknikken kan betraktes som mindre traumatisk og høyere utførelseshastighet, men begrensningene i bruken skyldes at det ikke er mulig å fjerne store plaketter (mer enn 2,5 cm) på denne måten.

Video: karotid endarterektomi i aterosklerose

Stotting av karoten arterien

Stenting er en av de mest moderne metodene for behandling av vaskulær patologi av forskjellig lokalisering. Metoden har ubestridelige fordeler - minimalt invasiv og mindre operasjonelt traume, muligheten for lokalbedøvelse, en kort rehabiliteringsperiode, begrenset til noen få dager.

Samtidig er stenting ikke uten sine ulemper. For det første er det ikke alltid kirurger utdannet i denne teknikken, og for studier av langsiktige resultater er det utilstrekkelige data på grunn av metodens nyhet. For det andre, etter stenting er det vanskelig å oppnå en langvarig effekt, før eller senere kan det bli nødvendig med re-intervensjon, noe som vil bli mye mer komplisert og traumatisk enn om den klassiske endarterektomi i utgangspunktet ble utført. Risiko ved gjentatte operasjoner øker mange ganger. Sistnevnte forhold angår de uttrykte stadier av aterosklerose, hvor effektiviteten av stenting er absolutt i tvil.

Stenting anses å være et utmerket alternativ til klassisk eller eversion endarterektomi, hvor blokkering av karoten arterien ved atherosklerotiske masser elimineres med minimal risiko for pasienten. Operasjonen utføres under kontroll av røntgenangiografi med innføring av et kontrastmedium i karet.

Tilgang til stenting er fundamentalt forskjellig fra det med de ovennevnte teknikkene. Denne punkteringen i stedet for et bredt snitt, utført under lokalbedøvelse, som gir en sjanse til behandling av eldre mennesker og med samtidig patologi som gjør radikale operasjoner kontraindisert.

Operasjonen på den indre halspulsåren via stenting begynner med ballongangioplastikk, det vil si innføring av en enhet (ballong) som utvider lumen av arterien på stedet for sin stenose. Deretter settes en stent inn i det dilaterte fartøyet - et lite rør som ligner en fjær eller et metallnett som ekspanderer og beholder lumen av ønsket diameter.

karoten stenting

Med innføringen av ballongen er det en risiko for ødeleggelse av aterosklerotisk plakk med embolisk syndrom og trombedannelse i halspulsåren, for forebygging av spesielle filter som er plassert ovenfor den intervensjon sted, fanger alt som kan separeres fra beholderveggen og migrerer inn i blodet, som går til hjernen.

Protese av arterier

Prostetikk av CA er nødvendig for pasienter med avansert aterosklerose, kalsifisering av vaskulærvegen, med kombinasjonen av patologi med tortuositet, bøyninger av arterien. En slik operasjon utføres når det er kjent at en mer sparsom behandling ikke vil gi et resultat eller vil være urimelig arbeidskrevende.

Når en intern protese produsere klipping arteriell stammen i munnen område, fjerning av de berørte fragment rensing fra karotide aterosklerotiske overlegg, og deretter danner en forbindelse mellom den gjenværende del av den indre gren og den felles CA anvendelse av protesen. Protese er et rør av syntetiske materialer, hvis diameter er valgt individuelt, avhengig av størrelsen på de tilkoblede arteriene. Fullfør intervensjonen på vanlig måte med et dreneringsår.

Operasjoner med tortuosity av karoten arterier

Operativ behandling av krymping eller bøyning av halspulsåren er nødvendig når de forårsaker brudd på hemodynamikk med symptomer på cerebral iskemi. Operasjonene tar sikte på å eliminere det endrede området ved reseksjon med korrigering av arteriene (redressjon). I komplekse tilfeller, når patologisk tortuositet opptar et stort område, blir det helt fjernet, og fartøyet er prostetisert.

Operasjon i slemhinnene i halspulsåren kan utføres både under generell og lokal anestesi. Det samme snittet brukes som i carotid endarterektomi. Intervensjon er vanligvis godt tolerert av pasienter og anses som trygt.

Postoperativ periode og konsekvensene av vaskulær kirurgi

Vanligvis går postoperativperioden positivt, komplikasjoner er relativt sjeldne. Når endarterectomi regnes som den mest sannsynlige komplikasjon av skade på nervene som passerer nær arterier - endring stemme forstyrret svelge, oppstår ansikts asymmetri fra brudd på innervasjon av ansiktsmusklene.

Fra siden av det kirurgiske snittet er suppuration, blødning, inkonsekvens av suturene mulige, men under de moderne operasjonssituasjonene, når alle tekniske krav til operasjonen er oppfylt, er det lite sannsynlig.

Stenting utgjør også noen farer. Det kan være tromboembolisme og blokkering av hjerneskarene ved fragmenter av atheromatøs overlapp, hvor sannsynligheten er nivellert ved bruk av intraoperative filtre. På lang sikt er det risiko for trombusdannelse i stentområdet, for forebygging av hvilke antiplateletmidler foreskrevet i lang tid.

Blant konsekvensene av karotidpatologisk behandling er de farligste slagene som kan skje under eller etter operasjonen. Moderne behandlingsmetoder reduserer risikoen til et minimum, så alvorlige komplikasjoner observeres i ikke mer enn 3% tilfeller med asymptomatisk stenose og 6% i nærvær av tegn på cerebral iskemi.

Rehabilitering etter inngrep på karoten arterier er omtrent tre dager med ukomplisert postoperativ periode. Pasienten anbefales en streng sengestans i denne perioden, da øker aktiviteten gradvis, men fysisk anstrengelse og skarpe bevegelser bør unngås i minst 2 uker for ikke å forårsake divergens av suturene.

Etter behandlingen er det lov å ta en dusj, det er bedre å nekte badekaret. Løftevekter er forbudt, samt traumatisk sport. Etter stenting er det verdt mer å drikke væsker for å akselerere utskillelsen av kontrastmedium.

Etter rehabiliteringsfasen går pasienten hjem, og i løpet av året må minst to ganger vise legen. Daglig er det nødvendig å måle arterielt trykk, hvis økning kan forårsake alvorlige konsekvenser, inkludert et slag. En terapeut eller kardiolog vil foreskrive antihypertensive stoffer i en hvilken som helst grad av hypertensjon.

Behovet for å forandre livsstilen og pasientens natur er diktert av tilstedeværelsen av aterosklerose, som allerede har forårsaket irreversible forandringer i store arterier. For å forhindre skade på fartøyene fra motsatt side, så vel som hjertene, hjernen, hjernen, er det nødvendig å følge de anbefalingene som er utviklet for pasienter med aterosklerose

Operasjonene på fartøyene er ekstremt komplekse, og derfor kan kostnadene for dem ikke være lave. Prisen for karoten endarterektomi er 30-50 tusen rubler, i en privat klinikk når den 100-150 tusen. Reseksjon av segmentet av fartøyet med tortuosity vil kreve en betaling på 30-60 tusen.

Stenting er en mye dyrere prosedyre, kostnaden som kan nærme seg 200-280 tusen rubler. Kostnaden for operasjonen inkluderer kostnadene til forbruksvarer, stenter, som kan være svært dyre, utstyret som brukes.

Les Mer Om Fartøyene