SHEIA.RU

Kirurgi til halsens kar er en ganske vanlig type kirurgisk inngrep. Som regel er operasjoner på halsens fartøy rettet mot å forlenge lumen for å gjenopprette normal blodstrøm.

Indikasjoner for intervensjon

Alle operasjoner er delt inn i to typer: planlagt og ikke planlagt.

I tilfelle av en livstruende pasient bør operasjonen på nakkenes fartøy utføres umiddelbart. Under slike forhold bør kirurgisk inngrep utføres umiddelbart etter pasientens levering til sykehuset:

 • skarp bøyning eller vridning av arterien eller venen;
 • forårsaker pasienten å kutte eller stikke sår
 • stratifisering av karoten arteriets mur med trusselen om brudd (aneurisme);
 • koagulering av blodkar med trombose;
 • en uventet innsnevring av arterien lumen, noe som fører til at oksygen sulten i hjernen utvikles.

Hovedindikasjonen for den planlagte operasjonen er atherosklerose - dannelsen av kolesterolplakk, som forårsaker blodstrøm til hjernen. Faren for atherosklerose er at plakkene ikke oppløses, og derfor har konservative metoder sjelden en positiv effekt.

Å ta medisiner kan lette tilstanden litt, men etter slutten av bruken øker oksygen sulten ytterligere, og dermed øker risikoen for slag. I dette tilfellet er den mest effektive behandlingsmetoden kirurgi.

Også indikasjonen for den planlagte operasjonen er patologienes utvikling, når medisinering ikke gir det riktige resultatet, for eksempel hvis fartøyet er innsnevret med 70% under stenose.

Kontraindikasjoner til operasjonen på halsen er:

 1. blødning av hjernen;
 2. iskemisk sykdom i en tilstand av forverring.

Diagnostiske metoder

For å identifisere patologi er det nødvendig med en grundig undersøkelse, hvoretter legen vil kunne diagnostisere sykdommen og foreskrive riktig behandling. Den mest nøyaktige er følgende diagnostiske teknikker:

 1. MR og angiografi av nakkens kar. Med hjelp av disse metodene kan legen oppdage brudd på blodtilførselen til hodet. Legen foreskriver MR og angiografi for mistanke om aterosklerose, godartet eller ondartet tumor, vaskulær betennelse, vaskulær trombose;
 2. ultralyd angioscanning. Det beste bildet er gitt ved tosidig skanning, når legen vurderer arterieveggene i en todimensjonal projeksjon. Triplex skanning lar deg evaluere fartøyets tilstand i et tredimensjonalt bilde. Angioscanning ved ultralyd avslører selv små svulster og problemer med blodstrømmen;
 3. Dopplerografi, som gjør det mulig å bestemme bevegelsen av blod. Denne metoden kan oppdage betennelse, traumer, aterosklerose og encefalopati.

Typer av operasjoner

Type kirurgisk inngrep avhenger av diagnosen:

 • stenting. Denne operasjonen brukes i tilfelle stenos av arterien for å gjenopprette lumen av arterien. Hvordan brukes stenten? En stent er det tynneste røret laget av metall. For det første utfører doktoren angiografi, bestemmer plasseringen og styrken av innsnevringen av arterien. Videre, under kontroll av røntgenapparatet, utføres en operasjon. For dette, under en lokalbedøvelse gjennom et kateter, settes en stent inn i arterien. Ballongen i stenten svulmer gradvis og utvider lumen. For å konsolidere effekten utføres blåsingen flere ganger;
 • eversjon endarterektomi. I dette tilfellet fjerner legen plakkene, gjenoppretter normal blodstrøm, unntatt unødvendige elementer. Denne teknikken brukes i tilfelle plakk er nær kanten av halspulsåren. Essensen er at arterien ser ut til å vise seg, og det berørte området er avskåret. Etter dette vender arterien tilbake og syes tilbake. For å anvende metoden for eversjon er endarterektomi mulig bare ved dannelse av kort aterosklerotisk plakk med en lengde på ikke mer enn 2,5 cm;
 • karotid endarterektomi - fjerning av en del av den indre veggen av arterien i tilfelle dens nederlag av aterosklerotiske plaques. Operasjonen kan utføres både under generell og lokal anestesi. Prosedyren kan ta opptil to timer, men lokalbedøvelse er fortsatt mer å foretrekke fordi pasienten kan hjelpe kirurgen til å overvåke tilstanden hans. Etter fjerning av plakk er det etablert et "patch" fra et spesielt syntetisk materiale eller fra pasientens vene på dette nettstedet;
 • protetikk. Hvis arterien er skadet av et stort antall aterosklerotiske plakk, kan legen helt fjerne et bestemt område, erstatte det med en kunstig beholder.

Kontraindikasjoner og mulige komplikasjoner

I sjeldne tilfeller kan pasienten være kontraindisert kirurgisk inngrep:

 • individuell intoleranse mot anestesi
 • uvanlig anatomisk struktur av fartøyet;
 • flyttbare plaketter, som ikke kan fjernes;
 • samtidig deformasjon og tynning av arterievegger;
 • allergisk reaksjon på medisinsk legering;
 • nedsatt blodpropp;
 • Tilstedeværelse av kroniske sykdommer som utelukker muligheten for kirurgi.

Som regel foregår operasjoner på nakkekarene uten noen spesielle komplikasjoner. Den hyppigste komplikasjonen er re-innsnevring av arterien og problemer med sårheling. Den farligste konsekvensen er et slag, men sannsynligheten for utviklingen er ikke mer enn 1%.

rehabilitering

Rehabiliteringsperioden ved en operasjon på nakkekarene er vanligvis ikke lang og relativt enkel. Umiddelbart etter intervensjonen blir pasienten sendt til intensivavdelingen, flyttet til en vanlig menighet uten komplikasjoner så tidlig som neste dag.

Innen tre dager skal pasienten være i sengen. På den fjerde dagen kan pasienten allerede stå opp og gjøre korte turer.

Moderat fysisk belastning er tillatt bare to uker etter operasjonen. Det viktigste er at du ikke tillater skarpe svinger i hodet og bakken, og prøver å holde nakken i avslappet tilstand for å forhindre divergens av sømmer.

Deretter skal pasienten gjennomgå regelmessige kontroller for å kontrollere prosessen med dannelse av stenose eller aterosklerose. For å bestå eksamen, bør ikke være mindre enn en gang hvert halvår. Kontroll av blodtrykk bør utføres daglig.

For å forhindre gjenoppbygging av sykdommen, bør pasienten føre en sunn livsstil, helt eliminere røyking og drikking av alkohol. Det er spesielt viktig å helt utelukke fra diettprodukter som fremmer avsetning av kolesterolplakk.

resultater

Siden operasjoner på nesekarene utføres ved hjelp av høy presisjonsutstyr ved hjelp av moderne teknikker, gir kirurgisk inngrep som regel et utmerket resultat med et minimum av komplikasjoner. Ikke vær redd for kirurgi, da det vanligvis gir et mye bedre resultat i forhold til mer tradisjonelle konservative metoder.

Operasjoner på karoten arterier: indikasjoner, typer, oppførsel, resultat

Søvne arterier er ansvarlige for blodtilførselen til hjernevevet, og derfor er patologiene i disse karene relatert til livstruende forhold.

Haster operasjon er angitt i følgende tilfeller:

 • Deformasjon med en bøyning eller vridning (tortuosity av halspulsåren);
 • Krenkelse av fartøyets integritet (skåret eller kuttet skade);
 • Aneurysme av karoten arterien (stratifisering av veggen med trusselen om brudd);
 • Innsnevring av fartøyets lumen som fører til hjernehypoksi;
 • Blokkering av halspulsåren med en embolus eller trombus;

Planlagte operasjoner utføres ved diagnosen aterosklerose, når kolesterolplakkene overlapper fartøyets lumen, forhindrer normal blodstrøm.

Progressiv aterosklerose av karoten arterier - sykdommen er irreversibel og ikke godt studert. Kolesterolinnsatsen (plakkene) som er dannet i karet, løser ikke og forsvinner ikke som følge av konservativ behandling, selv den mest progressive.

Midlertidig forbedring av helsetilstanden etter medisinbehandling, skyldes hovedsakelig utvidelsen av blodkarets vegger under påvirkning av narkotika, og delvis gjenoppretting av blodsirkulasjonen. Etter seponering av bruk av farmakologiske midler (eller formuleringer utarbeidet i henhold til folkehensyn), forekommer hypoxiaangrep (oksygen sult i hjernen) uunngåelig, og risikoen for iskemisk berøring øker. Kirurgi på halspulsåren er den mest progressive og effektive metoden for behandling av vaskulær patologi.

I de fleste tilfeller er medisinske kolesterol plakk i halspulsåren detektert etter et slag, eller i løpet av en ultralydundersøkelse på neurologiske forstyrrelser (hodepine, svimmelhet, uskarpt syn, besvimelse, svekket bevegelse koordinasjon, etc.).

Tidlig bruk av kirurgi for å gjenopprette fartøyets funksjonalitet kan forhindre iskemiske slag i 60% av tilfellene (ifølge WHO). drift teknikk for aterosklerose valgt kirurg etter tosidig skanning og MDCT gi et detaljert bilde av tilstanden av carotis, og andre fartøy, og tillate å objektivt vurdere de mulige risikoer i radikalet behandling.

Rekonstruktiv kirurgi på karoten arterier

I moderne vaskulær kirurgi brukes ulike teknikker for rekonstruksjonsoperasjoner på karoten arterier, men tilgangsteknikken er den samme i alle tilfeller:

 1. Huden er kuttet litt under kanten av underkjeven bak auricleen;
 2. Snittet er laget i fremspring av brystmastoidmuskel til grensen til den nedre og midtre tredjedel av nakken;
 3. Det subkutane fettvev og muskel (m.platysma) blir dissekert før utseende av karoten arterie divisjonen (side bifurcations);
 4. Ansiktsvenen krysses av klemmer;
 5. En vanlig halspulsårer er allokert;
 6. Den sublinguale nerven er allokert;
 7. Den indre halspulsåren er allokert.

Når du arbeider med den indre halspulsåren, er det nødvendig med ekstremt forsiktig kontakt med de vaskulære veggene, da enhver uforsiktig bevegelse kan føre til ødeleggelse av plakk, og som følge av den distale embolien. Det videre forløpet av operasjonen avhenger av tilstanden til fartøyene (graden av parietal forkalkning, kriminalitet, strekking av veggene er tatt i betraktning).

Carotid endarterektomi

Carotid endarterektomi er en klassisk åpen operasjon på halspulsåren, som har til hensikt å fjerne kolesterolplakkene. En mye brukt gjenoppbyggingsmetode er plasten til fartøyet med en lapp. Etter innføring av direkte antikoagulant (oftest heparin brukes) og overlappende ved klemming av karotidarterier, utføres disseksjonen langs frontvegget. I lumen blir elastiske shunts introdusert for å forhindre hypoksi i hjernen. Dermed blir det kirurgiske feltet ekssanguined, mens den normale blodtilførselen til hjernevevvet forblir.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

Det neste trinnet er separasjonen av sklerotisk plakett fra fartøyets vegger. Etter sirkulær frigjøring av kolesteroldannelse krysses den endelige delen av plaketten, og slippes deretter til toppen. I den eksterne og indre halspulsåren blir plakk exfoliert til intima laget, som deretter sutureres til veggen av karet med en spesiell tråd.

Den tredje fasen av operasjonen er å vaske fartøyet med saltløsning, sammen med hvilke fragmenter av plakk er fjernet - denne manipulasjonen forhindrer dannelsen av en migrerende trombus i halspulsåren.

Den endelige fasen er lukningen av den kirurgiske åpningen i arterien. Kunstige og biologiske materialer (PTFE, xenopericardium eller autolog transplantasjon) brukes til å lage plasten. Valget av type patch er laget av legen, basert på tilstanden til veggene til fartøyene. Flappen er arkivert med filamentformede filamenter, så blir shuntet fjernet, tettheten av patch-anslaget kontrolleres.

Klemmer fjernes, en lås er plassert i munnen av den indre halspulsåren for å tillate blodstrømning gjennom det felles fartøy. Etter å ha fjernet små trombotiske formasjoner i den eksterne arterien, fjernes klemmen. I det restaurerte området etableres drenering fra elastisk silikon i området av sårets nedre kant, hvoretter lag-for-lag vevsutvikling utføres.

Eversion carotid endarterektomi

Denne typen operasjon er indikert for stenose av den indre halspulsåren i munnområdet, hvis plakk ikke overstiger 2 cm i diameter, og med tilfredsstillende tilstand av det indre vaskulære vev. Etter tildeling av et nettsted bifurcation fartøy utfører tester på kroppens respons på opplevelsen av halspulsåren (evalueringen utføres i henhold til indikasjonene på blodtrykk og blodstrømmen gjennom den midtre cerebrale arterien). Hvis toleransen til fartøyets klemme er mottakelig, fortsett til hoveddelen av operasjonen:

 • Den indre halspulsåren blir avskåret fra glomus, deretter dissekert i munnregionen;
 • Den kryssede arterien er fastklemt med tynn pincett;
 • Intima flakene sammen med middels skallet (med en skalpell og en kirurgisk kapsel);
 • Det ytre skallet på fartøyet gripes av pincet og vridd i motsatt retning (akkurat som en strømpe fjernes);
 • Plakk exfolierer langs hele lengden av arterien - opp til stedet for fartøyets normale lumen.

Den inverterte arterien blir inspisert for intimal delaminering, og den fysiologiske løsningen pumpes inn i karet. Hvis det ikke er noen forgrenede intimafibrer i lumen etter skylling med en stråle under trykk, så er det mulig å gå videre til sluttstadiet av operasjonen.

Når detekteres fragmenter av vaskulært vev som er synlig i lumenet, kan ikke videre rekonstruksjon utføres. I dette tilfellet utføres carotisarterieproteser.

Etter fjerning av kolesterolformasjoner og blodpropper fra den indre arterien fortsetter kirurgen til endarterektomi fra den vanlige halspulsåren. Det siste stadiet suturer veggene på fartøyet med en 5-0 tråd, eller 6-0.

Blodstrømmen gjenopprettes strengt i henhold til følgende skjema:

 1. Klemmen fjernes fra den indre halspulsåren (i flere sekunder);
 2. Den indre arterien klemmes sekundært i anastomosen;
 3. Sperren fjernes fra den ytre halspulsåren;
 4. Klemmen fjernes fra den felles arterien;
 5. Fjernet et gjentatt klipp fra den indre halspulsåren

stenting

Stenting er en operasjon for å gjenopprette fartøyets lumen ved hjelp av en rørformet expander (stent). Denne kirurgiske teknikken gir ikke utvinning av en plakett fra en dissekert beholder. Intraarteriell formasjon, innsnevring av lumen, presser tett mot veggen av karet med en rørstent, hvorpå blodstrømmen gjenopprettes.

Operasjonen utføres under lokalbedøvelse, under kontroll av røntgenapparat. Gjennom punktering på hofte (eller hånd) blir funnet kateter ledes til området for stenosis av halspulsåren. Mesh filterkurv, fange fragmenter uhell kolesterol plakk, er montert like over det behandlede område (dette er nødvendig for å hindre inntrengning av emboli, eller blodpropp i hjernen).

For å øke effektiviteten av operasjonen blir ballongstentene brukt, økende i volum på stedet for innsnevring av arterien. Den oppblåste ballongen presser tett plakkene mot veggen. Etter restaureringen av det normale lumen, blir ballongen deflatert og fjernet gjennom kateteret sammen med fellefilteret.

Carotid artroplastisk

Arteriell protese er indikert for omfattende skade på veggene i den indre halspulsåren i kombinasjon med uttalt kalsinose. Å anvende stenting og åpen carotid endarterektomi er i dette tilfelle uhensiktsmessig. Fartøyet er avskåret på munnstedet, det berørte vevet blir resektert og erstattet av en endoprostese som faller i diameter med den indre arterien.

I halspulsårens aneurisme, blir følgende fremgangsmåte brukt: karet er klemt og excisionen blir skåret ut, hvoretter en shunt med et implantat settes inn i lumen. Etter dannelsen av anastomose fjernes shunten, luft fjernes fra lumen av karet og transplantasjonen, og klemmene fjernes.

Operasjoner med tortuosity av karoten arterier

Medfødt deformitet av karoten arterier (tortuositet) er en av de vanligste årsakene til iskemisk berøring og hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Ifølge statistikken hadde hver tredje pasient som døde av et slag en vridd karotid- eller vertebralarterie.

ulike former for crimp arterier

Operasjonsteknikker velges avhengig av karpatologisk art:

 • Bøyning i skarp vinkel (kinking);
 • Formasjon av en løkke (coiling);
 • Økning i lengden av arterien.

Det krympede fragmentet av karet blir resektert, hvorpå karet er rettet (redresjon).

Komplikasjoner etter operasjoner på halspulsåren

Følgende karotid endarterektomi er følgende komplikasjoner mulig:

 1. Hjerteinfarkt eller hjerneslag
 2. Tilbakeslag av sykdommen (re-dannelse av plakk);
 3. Kortpustethet
 4. Økt blodtrykk;
 5. Nestenes nederlag;
 6. Sårinfeksjon.

Betraktelig færre komplikasjoner etter stenting, men med en sparsom operasjon er negative konsekvenser mulige, blant hvilke den mest alvorlige er dannelsen av en trombose. Andre ubehagelige øyeblikk opplevd av kirurger inkluderer: indre blødninger, traumer i kateterinnlegget, skade på arterievegget, allergisk reaksjon, stentforskyvning inne i karet. I de tidlige dager er det problemer med å svelge, heshet, "en klump i halsen," hjertebanken. Gradvis går ubehagelige symptomer helt ut.

Kontraindikasjoner til operasjonen på halspulsårene

Absolutte kontraindikasjoner inkluderer:

 • Intoleranse mot anestesi;
 • Flyttbare plaketter;
 • Kompleks anatomisk struktur av fartøyet;
 • Akutt nyresvikt;
 • Allergi mot titan og kobolt (stentmaterialer);
 • Tynning av veggene i arterien med samtidig deformasjon;
 • Dårlig tilstand av alle fartøy.

Operasjonen utføres ikke med pasientens generelle alvorlige tilstand, tilstedeværelsen av uhelbredelige kroniske sykdommer i hematopoiesis.

rehabilitering

Etter operasjonen blir pasienten plassert i intensivavdelingen. I tre dager er sengestøtten vist. Fire dager senere kan du stå opp, ta korte turer under oppsyn av en lege. I to uker er fysisk aktivitet, knebøy, bakker og andre brå bevegelser forbudt. Hodet og nakken er i en statisk, men ikke stresset tilstand. Med stor forsiktighet blir hodeskuddene gjort. Det er nødvendig å følge legenes anbefalinger om kosthold og livsstil (alkoholholdige drikker, røyking er utelukket).

Operasjoner på halspulsåren utføres ved bruk av velutviklede kirurgiske teknikker under tilsyn av medisinsk utstyr med høy presisjon, noe som reduserer risikoen for komplikasjoner betydelig. I de fleste medisinske tilfeller er radikal kirurgisk behandling en mer effektiv teknikk i forhold til konservativ terapi. Etter uttømming gjennomgår pasientene en undersøkelse på klinikken hvor operasjonen ble utført hver sjette måned.

Typer av operasjoner på halspulsåren

Søvnige arterier er en av de viktigste karene i menneskekroppen. Gjennom dem passerer blodet, mettet med næringsstoffer og oksygen, til hjernen. Sistnevnte er svært følsom overfor mangelen på det ene eller det andre elementet, så noen, selv de minste patologiene forbundet med disse fartøyene, vil ha forferdelige konsekvenser. Infarkt og hjerneslag er hyppige sykdommer som fører til pasientens død, som oppstår når lumen i det største parret fartøyet smalner. Selv små brudd fører til funksjonshemming, og jo mer de er, jo vanskeligere er det for en pasient å komme seg. Derfor bør behandlingen av karoten arterien være umiddelbar. Clogging med en trombose eller innsnevring med kolesterolplakkene elimineres ved operasjonen på halspulsåren.

vitnesbyrd

Indikasjoner for karotisarterieoperasjon inkluderer:

 • Innsnevring av fartøyet med sytti prosent, inkludert pasienter som er asymptomatiske;
 • Narrowing med femti prosent med tilstedeværelse av symptomer på insuffisiens i hjernen. I dette tilfellet har pasienter tidligere behandlet et slag;
 • Narrowing er mindre enn femti prosent, med en feil;
 • Tosidig brudd på CA;
 • Kompleks patologi, inkludert vertebrale, subklaviske og søvnige, store parret fartøy.
 • Årsaken til innsnevring av lumen (stenose) i fartøyet kan være bøyning, venetrombose, kolesterolavsetning, fremspring på arterien.
Strukturen av karoten arterien

Kontra

Kontraindikasjoner for operasjonen av halspulsåren inkluderer:

 • Sykdommer av noen viktige organer som forbyr operasjonen;
 • Tap av bevissthet som truer livet;
 • Akutt insuffisiens i hjernen;
 • Blødning av hjernen, med død av celler;
 • Fullstendig nedleggelse av arteriene.

Det er nødvendig å ta hensyn til pasientens alder, for noen, å utføre en operasjon er meningsløs, eller det vil bare gjøre mye skade. Men for øyeblikket er det metoder som krever lite innblanding i menneskekroppen, uten åpning, slik at antallet slike tilfeller reduseres.

Forut for håndtering av pasienten er rettet mot en generell undersøkelse, som omfatter: analyse av biologiske væsker og vev væske, EKG hjerte fluorografi forskningsanalyser for infeksjonssykdommer slik som hepatitt, syfilis, humant immunsviktvirus. Andre diagnostiske metoder inkluderer ultralyd, Duppler-studie, angiografi, magnetisk resonanstomografi, multi-helical computertomografi.

Anvendelig fremgangsmåte for å operere på hver enkelt pasient, avhengig av alder og helsetilstand til pasienten, fra den forstyrrede del størrelse, tilstedeværelse teknologi spesielt sykehus erfarne eksperter som skal utføre behandlingen.

Hovedtyper av operasjon på halspulsåren er:

 • carotis - oftest brukt. Her er det en obduksjon av pasienten. I Amerika utføres behandling med denne metoden mer enn hundre i året, i Russland er det halvparten av det, men metoden skaffer seg fart;
 • stentingfartøy er preget av ikke en stor inngrep, og derfor en rask gjenoppretting etter operasjonen. Men det krever en betydelig kirurgs ferdighet og teknikk, som ikke er tilgjengelig på hvert sykehus;
 • protetikk utføres av de som har et stort område av patologi.

carotis

Carotid kirurgi på halspulsåren er å kutte vev av en person og et fartøy for å trekke ut en patologisk formet plakett fra sistnevnte.

Carotidoperasjonen utføres under generell anestesi eller under lokalbedøvelse. Kirurgen gjør et snitt bak auricleen nedover med ti centimeter, sprer lagene av huden, knytter ikke nerver, finner det rette fartøyet. Deretter kutter han det og tar ut formasjonen. Til blodet og forstyrrer ikke dens fortsatte sirkulasjon, for ikke å skape en mangel i hjernen, blir på forhånd settes inn i arterien og shunt medikament som fremmer klemmevegger.

Etter at fartøyet er rengjort, vaskes det med en spesiell løsning som fjerner hulrommet på plakkens rester. Hvis dette ikke er gjort, kan de tette de mindre arteriene. Sying av et kutt utføres av en spesiell tråd, kan sette en lapp fra en tidligere forberedt syntetisk eller pasientens eget vev. Etter det blir shunten fjernet, styrken på sømmen på fartøyet kontrolleres, hvis alt er normalt, så kirurgen syr opp lag av vev, konsekvent bunn-opp.

Denne metoden er indikert når plakk vises på veggene på karene, trombose, alvorlig innsnevring av karet uten symptomer.

Carotid endarterektomi (fjerning av plakett fra halspulsåren)

eversion

Forberedelse av pasienten for operasjonen er den samme som i fremgangsmåten ovenfor. Endring i løpet av rengjøring av fartøyet. Etter å ha etablert shunt og introduserer stoffet for liming av fartøyene, blir det nødvendige området vendt mot innsiden, plakkene fjernet, vasket med en fysiologisk løsning og gir et uberørt utseende. Etter å ha utført slike manipulasjoner, er fartøyet sydd, shuntet er fjernet, huden sys.

Eversjonsmetoden er mye raskere enn karotenemetoden, siden den er mindre komplisert og risikoen for å gjøre noe galt er mindre. Minus - brukes til å fjerne små plaketter som ikke har fylt hele fartøyets lumen, mindre enn to og en halv centimeter.

stenting

Denne metoden har mange fordeler, noe som gjør den stadig mer populær blant andre. Den minste inngripen av kirurgen i kroppshulen, bidrar til rask gjenoppretting av pasienten.

Rehabiliteringsperioden etter stenting varer ikke mer enn en uke. Men han har også sine ulemper:

 • Resultatet er bra, men varigheten er liten og krever etterfølgende inngrep, og risikoen for komplikasjoner øker;
 • Kompleks og dyrt utstyr, erfaring fra spesialister;
 • Metoden er ikke i stand til å takle den store størrelsen på plaketten.

Operasjonsmekanismen er som følger:

 • En punktering er laget av kirurgen, og røret blir brakt til rett sted. Ved hjelp av en ballong ekspanderer fartøyet, og metallrammen presser plakkene. Det er fare for ødeleggelse av plakk og spredning av blodpropper langs fartøyet, noe som er veldig farlig. Derfor plasseres spesielle filtre i fartøyet før stentet settes inn.

Innføringen av stenten utføres med åreforkalkning hos eldre, som ikke har lov til å operere på en åpen måte.

protetikk

Operasjonen av stenting er tildelt til pasienter som har en felles sykdom, med en bøyning, en krymping av fartøyet. Prostetika utføres dersom legen blir klar over at andre metoder for å operere halspulsåren ikke gir gode resultater. Anestesi kan være generell eller lokal.

For begynnelsen bestemmes området av fartøyets lesjon og dets kutting. I stedet for å sette en protese, som er laget av syntetisk materiale. Protesens diameter og lengde velges individuelt for hver pasient. Fartøyet skylles fra plakkrester, og dreneringsmaterialet er installert.

Metoden tolereres godt av pasienter, det anses som trygt.

Prosthetikk av den indre halspulsåren

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner etter operasjonen på halspulsåren:

 • Med endarterektomi er nerveskader mulig, som da manifesterer seg i å endre stemmen, det vil være vanskelig å svelge, ansiktet blir asymmetrisk. Purulente formasjoner i tilfelle infeksjon i såret, selv om dette skjer ganske sjelden når alle kravene er oppfylt.
 • Med introduksjonen av en stent, kan plakkene kollapse og dets stykker kommer inn i blodet, blokkering av hjerneskip, den mest forferdelige konsekvensen.

Ifølge statistikk garanterer halspulsoperasjonen nittifem prosent av gode resultater som ikke krever gjentatt inngrep.

rehabilitering

Rehabilitering etter operasjon på suturarterien varer i 3 dager. I løpet av denne tiden er pasienten forbudt å reise seg opp, hvoretter det er tillatt å utføre forskjellige bevegelser, men tung last er forbudt til halvmåne. Dette skyldes det faktum at under noen bevegelser svinger trykket i oss, og ved høy spenning øker det sterkt, det kan rive sømmer. Innen to år er pasienten forpliktet til å komme til legen for trykkmåling og generell kontroll. Med noen endringer, er medisiner foreskrevet.

Det er veldig viktig å endre din livsstil og mat som du spiser hver dag. Flere bevegelser, gå til treningsrommet med stillesittende arbeid, minst to eller tre ganger i uken. Still arbeidsformen og hvile, våkenhet og hvile, unngå stress på jobben og hjemme.

Enhver operasjon av de tre er dyr, da det krever betydelig erfaring fra legen. For den første betaler opptil femti tusen rubler i en vanlig klinikk, i private opp til hundre tusen. Installasjonen av stativet er enda dyrere fordi i tillegg til kunnskap er det nødvendig med en teknikk for å aktivere den. Prisen på en operasjon på halspulsåren svinger mellom to hundre og tre hundre tusen rubler.

Kirurgi på halspulsåren: Ved behov, valg, hvordan utføres det, komplikasjoner, rehabilitering

Operasjonen på halspulsåren (CA) er hovedsakelig indikert for pasienter som lider av en innsnevring av fartøyet, og blir bedt om å gi tilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Søvnige arterier er de største og viktigste karene som gir blod til hjernen, noe som er svært følsomt for mangel på oksygen. Selv, det virker som om en liten innsnevring av disse arteriene kan forårsake symptomer på skade på det nervøse vevet, skjuler risikoen for et slag og til og med pasientens død.

Steder med nøye oppmerksomhet av vaskulære kirurger er sonen av bifurcation av den felles carotid og den indre halspulsåren (ICA) - Dette er områdene som oftest blir utsatt for strukturelle endringer, og derfor er de gjenstand for kirurgisk behandling.

karoten struktur

Stroke (cerebral infarkt) er en av de farligste sykdommene i karsystemet og hjernen, hvor utbredelsen har antatt en alarmerende skala de siste tiårene. Hovedårsaken til cerebral infarkt er atherosklerose, noe som forårsaker en kritisk innsnevring av arterien lumen. Selvfølgelig har terapeutiske tilnærminger blitt utviklet i behandlingen av patologi, men som resultatene av store studier viser, kan ingen konservativ metode produsere et slikt resultat som en operasjon.

Forstyrrelser av blodstrømmen i hjernen passerer ikke uten spor, ofte er det alvorlige konsekvenser som gjør pasienten funksjonshemmede, og for å gjenopprette tapte hjernefunksjoner er det sannsynligvis ikke alltid selv under operasjonens tilstand. I forbindelse med denne omstendigheten er den store betydningen oppnådd ved kirurgisk behandling med sikte på å forhindre cerebrale vaskulære ulykker, det vil si før nervesystemet lider.

Operativ profylakse av stenose av karoten arterien reduserer sannsynligheten for akutt sirkulasjonsforstyrrelse, normaliserer blodsukkering til hjernen, forbedrer pasientenes helse, og etter at et slag gir mer vellykket rehabilitering.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for operativ behandling av patologi av karoten arterier

Operativ intervensjon på karotisarterier utføres oftest med stenose - innsnevring av blodkarets lumen. Årsaken til denne innsnevringen kan være i aterosklerose, bøyningen av fartøyet, dannelsen av en trombus. En aneurisme av karoten arterien blir en mindre vanlig årsak til kirurgi.

indikasjoner til kirurgi for stenose av halspulsåren er:

 • Narrowing mer enn 70% selv i fravær av symptomer på patologi.
 • Innsnevring av mer enn 50% i nærvær av symptomer på cerebral iskemi, tidligere iskemiske angrep eller hjerneslag.
 • Stenose er mindre enn 50% med et slag eller forbigående iskemisk angrep.
 • Plutselig svekkelse av hjerneaktivitet eller progressjon av kronisk iskemi.
 • Tosidig lesjon av karoten arterier.
 • Kombinert stenose av vertebrale, subklaviske og karotisarterier.

Åpen intervensjon på arterielle trunker bærer en viss risiko. I tillegg bør man huske på at størstedelen av pasientene - eldre, som lider av en rekke sammenhengende patologier, så det er viktig å identifisere ikke bare indikasjonene, men også å bestemme graden av risiko og kontraindikasjoner til kirurgisk behandling. Hindringen kan bli slike tilstander som:

 1. Alvorlige sykdommer i hjertet, lungene, nyrene i dekompensasjonsstadiet, noe som gjør enhver operasjon umulig;
 2. Alvorlig nedsatt bevissthet, koma;
 3. Akutt berøringstid
 4. Intracerebral blødning mot iskemisk nekrose;
 5. Irreversibel hjerneskade med fullstendig okklusjon av karoten arterier.

I dag foretrekker kirurger minimal invasiv manipulasjon, slik at antall kontraindikasjoner gradvis reduseres, og behandlingen blir tryggere.

Før operasjonen blir pasienten bedt om å gjennomgå en standard liste over undersøkelser - blod- og urintester, elektrokardiografi, fluorografi, blodkoagulasjonstester, hiv-tester, hepatitt og syfilis. For å klargjøre funksjonene i patologien, ultralyd duplex skanning av arteriene, angiografi, muligens - MR, multislice CT.

Typer av inngrep i karoten arterier og teknikker for deres gjennomføring

Hovedtypene av operasjoner på halspulsårene er:

 1. Carotid endarterektomi (med en patch, en eversion).
 2. Stenting.
 3. Fartøyets protese.

Mangfoldet av kirurgisk inngrep avhenger ikke bare av type skader på vaskulærvegg, alder og tilstand hos pasienten, men også på kliniske tekniske evner, tilstedeværelsen av erfarne kirurger som har komplekse, minimalt invasive behandlingsmetoder.

Den vanligste i dag er karotid endarterektomi, Det er også den mest radikale, åpne, som krever det mest iøynefallende kutt. I USA utføres slike operasjoner mer enn 100 000 i året, i Russland - en størrelsesorden mindre, men fortsatt dekning av de som er i behov, øker gradvis.

Stenting av karoten arterier har mange fordeler over åpen operasjon med samme operasjonelle risiko. Minimalitet og estetikk gjør det mer attraktivt, men ikke alle kirurger har tilstrekkelig erfaring i å gjennomføre det, så ikke alle pasienter har valget, mens tiden for å eliminere vaskulær defekt er begrenset. I forbindelse med denne situasjonen utføres alternativ behandling med hjelp av stenting mye mindre ofte enn endarterektomi.

protetikk er indisert for de pasientene som har et betydelig nederlag i utbredelsen, noe som gjør det umulig å dispensere med mer sparsomme metoder. Med utbredt aterosklerose anses protese som en metode for valg.

Carotid endarterektomi

Carotid endarterektomi - Dette er hovedoperasjonen for å fjerne en aterosklerotisk plakk fra halspulsåren, hvor det patologiske innholdet fjernes fra arterien lumen og den naturlige strømmen av blod gjenopprettes. Det utføres vanligvis under generell anestesi, men det er mulig og lokalbedøvelse med samtidig innføring av sedativer.

Endarterectomi er indikert for aterosklerose, blodpropper i den karotide arterien, noe som forårsaker klinisk signifikante hemodynamiske forstyrrelser i hjernen, så vel som i asymptomatiske aterosklerose, men med en betydelig innsnevring av fartøyet.

Den kutane snittet begynner bak øret, 2 cm fra kanten av underkjeven nedover, parallelt med den, så går den langs sternocleidomastoid muskelen og er ca 10 cm lang. Etter dissekering av huden og det underliggende vevet, ser kirurgen etter sted for deling av den felles halspulsåren, separerer begge grenene og trenger inn i den indre.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

Ved utførelse av den beskrevne manipulering krever stor forsiktighet, nerver forsiktig trukket tilbake til den side, ligert foran Wien. Etter å ha nådd den indre halsarterie, vil kirurgen prøve så lite som mulig av verktøyene i kontakt med det, som uforsiktig håndtering av beholdere kan skade integriteten og fragmenteringen av plakket, som er fylt med alvorlig emboli, trombose og slag direkte under drift.

Hetteglass injiseres med heparin, de er konsekvent klemt, deretter en langsgående del av arterial veggen er laget før penetrering av lumen. For å sikre blodstrømmen i hjernen gjennom hele prosedyren, plasseres en spesiell silikon shunt i arterien. Det forhindrer også blodstrømmen i manipulasjonsområdet på fartøyet.

Neste trinn er den umiddelbare utskjæringen av en aterosklerotisk plakk. Begynn den nærmere delingen av den felles halspulsåren, og ekspliser plakk hele veien fra den felles halspulsåren til den indre grenen til en ren og uendret intima oppnås. Om nødvendig kan det indre skallet festes til vingen av arterien ved hjelp av en filament.

Fullfør fjerningen av plakkene ved å vaske fartøyets lumen med saltoppløsning. På grunn av vasking blir fettfragmenter fjernet, noe som kan bli en kilde til emboli. Restaurering av fartøyets integritet er mulig ved hjelp av en "patch" laget av syntetiske materialer eller pasientens eget vev.

Etter at alle manipulasjonene på vaskemuren er gjort, blir en shunt fjernet fra dens lumen, kirurgen kontrollerer tetningene for tetthet, deretter fjerner klemmene fra den indre og deretter den ytre halspulsåren. Halsvev sys i omvendt rekkefølge, og i nedre del av såret er silikondrenering igjen.

Eversion endarterektomi - en slags radikal behandling av aterosklerose, vist med fokale endringer i den indre grenen av karoten arterien i sin første del. Etter at arterien er skilt, blir den avskåret fra den vanlige arterielle stammen, plakkene er skilt, mens det som det var, slår vesken innvendig ut. Etter rensing av ICA blir plakkene fjernet fra de vanlige og ytre grenene av arterien, vasket stedet for saltoppløsning og gjenoppretter vevets integritet, akkurat som det gjør ved klassisk endarterektomi.

Fordelen med eversjonsteknikken kan betraktes som mindre traumatisk og høyere utførelseshastighet, men begrensningene i bruken skyldes at det ikke er mulig å fjerne store plaketter (mer enn 2,5 cm) på denne måten.

Video: karotid endarterektomi i aterosklerose

Stotting av karoten arterien

Stenting er en av de mest moderne metodene for behandling av vaskulær patologi av forskjellig lokalisering. Metoden har ubestridelige fordeler - minimalt invasiv og mindre operasjonelt traume, muligheten for lokalbedøvelse, en kort rehabiliteringsperiode, begrenset til noen få dager.

Samtidig er stenting ikke uten sine ulemper. For det første er det ikke alltid kirurger utdannet i denne teknikken, og for studier av langsiktige resultater er det utilstrekkelige data på grunn av metodens nyhet. For det andre, etter stenting er det vanskelig å oppnå en langvarig effekt, før eller senere kan det bli nødvendig med re-intervensjon, noe som vil bli mye mer komplisert og traumatisk enn om den klassiske endarterektomi i utgangspunktet ble utført. Risiko ved gjentatte operasjoner øker mange ganger. Sistnevnte forhold angår de uttrykte stadier av aterosklerose, hvor effektiviteten av stenting er absolutt i tvil.

Stenting anses å være et utmerket alternativ til klassisk eller eversion endarterektomi, hvor blokkering av karoten arterien ved atherosklerotiske masser elimineres med minimal risiko for pasienten. Operasjonen utføres under kontroll av røntgenangiografi med innføring av et kontrastmedium i karet.

Tilgang til stenting er fundamentalt forskjellig fra det med de ovennevnte teknikkene. Denne punkteringen i stedet for et bredt snitt, utført under lokalbedøvelse, som gir en sjanse til behandling av eldre mennesker og med samtidig patologi som gjør radikale operasjoner kontraindisert.

Operasjonen på den indre halspulsåren via stenting begynner med ballongangioplastikk, det vil si innføring av en enhet (ballong) som utvider lumen av arterien på stedet for sin stenose. Deretter settes en stent inn i det dilaterte fartøyet - et lite rør som ligner en fjær eller et metallnett som ekspanderer og beholder lumen av ønsket diameter.

karoten stenting

Med innføringen av ballongen er det en risiko for ødeleggelse av aterosklerotisk plakk med embolisk syndrom og trombedannelse i halspulsåren, for forebygging av spesielle filter som er plassert ovenfor den intervensjon sted, fanger alt som kan separeres fra beholderveggen og migrerer inn i blodet, som går til hjernen.

Protese av arterier

Prostetikk av CA er nødvendig for pasienter med avansert aterosklerose, kalsifisering av vaskulærvegen, med kombinasjonen av patologi med tortuositet, bøyninger av arterien. En slik operasjon utføres når det er kjent at en mer sparsom behandling ikke vil gi et resultat eller vil være urimelig arbeidskrevende.

Når en intern protese produsere klipping arteriell stammen i munnen område, fjerning av de berørte fragment rensing fra karotide aterosklerotiske overlegg, og deretter danner en forbindelse mellom den gjenværende del av den indre gren og den felles CA anvendelse av protesen. Protese er et rør av syntetiske materialer, hvis diameter er valgt individuelt, avhengig av størrelsen på de tilkoblede arteriene. Fullfør intervensjonen på vanlig måte med et dreneringsår.

Operasjoner med tortuosity av karoten arterier

Operativ behandling av krymping eller bøyning av halspulsåren er nødvendig når de forårsaker brudd på hemodynamikk med symptomer på cerebral iskemi. Operasjonene tar sikte på å eliminere det endrede området ved reseksjon med korrigering av arteriene (redressjon). I komplekse tilfeller, når patologisk tortuositet opptar et stort område, blir det helt fjernet, og fartøyet er prostetisert.

Operasjon i slemhinnene i halspulsåren kan utføres både under generell og lokal anestesi. Det samme snittet brukes som i carotid endarterektomi. Intervensjon er vanligvis godt tolerert av pasienter og anses som trygt.

Postoperativ periode og konsekvensene av vaskulær kirurgi

Vanligvis går postoperativperioden positivt, komplikasjoner er relativt sjeldne. Når endarterectomi regnes som den mest sannsynlige komplikasjon av skade på nervene som passerer nær arterier - endring stemme forstyrret svelge, oppstår ansikts asymmetri fra brudd på innervasjon av ansiktsmusklene.

Fra siden av det kirurgiske snittet er suppuration, blødning, inkonsekvens av suturene mulige, men under de moderne operasjonssituasjonene, når alle tekniske krav til operasjonen er oppfylt, er det lite sannsynlig.

Stenting utgjør også noen farer. Det kan være tromboembolisme og blokkering av hjerneskarene ved fragmenter av atheromatøs overlapp, hvor sannsynligheten er nivellert ved bruk av intraoperative filtre. På lang sikt er det risiko for trombusdannelse i stentområdet, for forebygging av hvilke antiplateletmidler foreskrevet i lang tid.

Blant konsekvensene av karotidpatologisk behandling er de farligste slagene som kan skje under eller etter operasjonen. Moderne behandlingsmetoder reduserer risikoen til et minimum, så alvorlige komplikasjoner observeres i ikke mer enn 3% tilfeller med asymptomatisk stenose og 6% i nærvær av tegn på cerebral iskemi.

Rehabilitering etter inngrep på karoten arterier er omtrent tre dager med ukomplisert postoperativ periode. Pasienten anbefales en streng sengestans i denne perioden, da øker aktiviteten gradvis, men fysisk anstrengelse og skarpe bevegelser bør unngås i minst 2 uker for ikke å forårsake divergens av suturene.

Etter behandlingen er det lov å ta en dusj, det er bedre å nekte badekaret. Løftevekter er forbudt, samt traumatisk sport. Etter stenting er det verdt mer å drikke væsker for å akselerere utskillelsen av kontrastmedium.

Etter rehabiliteringsfasen går pasienten hjem, og i løpet av året må minst to ganger vise legen. Daglig er det nødvendig å måle arterielt trykk, hvis økning kan forårsake alvorlige konsekvenser, inkludert et slag. En terapeut eller kardiolog vil foreskrive antihypertensive stoffer i en hvilken som helst grad av hypertensjon.

Behovet for å forandre livsstilen og pasientens natur er diktert av tilstedeværelsen av aterosklerose, som allerede har forårsaket irreversible forandringer i store arterier. For å forhindre skade på fartøyene fra motsatt side, så vel som hjertene, hjernen, hjernen, er det nødvendig å følge de anbefalingene som er utviklet for pasienter med aterosklerose

Operasjonene på fartøyene er ekstremt komplekse, og derfor kan kostnadene for dem ikke være lave. Prisen for karoten endarterektomi er 30-50 tusen rubler, i en privat klinikk når den 100-150 tusen. Reseksjon av segmentet av fartøyet med tortuosity vil kreve en betaling på 30-60 tusen.

Stenting er en mye dyrere prosedyre, kostnaden som kan nærme seg 200-280 tusen rubler. Kostnaden for operasjonen inkluderer kostnadene til forbruksvarer, stenter, som kan være svært dyre, utstyret som brukes.

Operasjoner på nakkens fartøy Funksjoner på operasjoner på nakkens vener

signifikant blødning fra nakkens nerver (når du strekker og hoster, oppstår et ganske høyt blodtrykk i dem) - operasjonen utføres bare med fullstendig bedøvelse;

ømhet i vener - ikke la blodklemmer i såret på karene og bruk stikkverktøy;

Faren for en luft embolisme (på grunn av TES saltsyre veneveggen på grunn av cervical fascia, nærhet serd- TSA og negativt trykk i brysthulen) - anato- Michna håndtering under kontroll-øynene, mens behovet vene skjæringspunkt, er det nødvendig først å vise perevya- og krysse deretter.

Operasjoner på karoten arterier

Internett-tilgang. Lengden på snittet av huden når halspulsårene blir utsatt avhenger av volumet av den kommende operasjonen. Vanligvis begynner snittet fra sternoklavikulært veikryss eller 2 til 3 cm over det og fortsetter til toppunktet i ovale prosessen. Disseksjon av huden, subkutan fettvev, den subkutane muskel i nakken, den andre fascien i nakken. Den fremre margin av sternocleidomastoid muskel med en stump skrot beveges sideværts. I den nedre delen av såret er en skapulær-hyoidmuskel synlig, som om nødvendig kan krysses mellom to ligaturer. I dybden av såret på den fremre overflaten av den nevrologiske fascias vagina

strålen ligger r. dårligere ansa cervicalis. Denne nervegrenen skifter til utsiden. Den fascale skjeden er åpen og den indre jugularvenen er fjernet fra utsiden. Den indre nedadgående grenen av hyoidnerven, som går langs den fremre overflaten av arterien, beveges innvendig. De skifter vagusnerven til siden.

Carotid ligering

Carotid ligering kan utføres hvis skadet i ekstreme tilfeller, når det ikke er mulig å bruke en vaskulær sutur. Dette skyldes høy sannsynlighet for å utvikle irreversible forstyrrelser, hovedsakelig cerebral sirkulasjon.

Ligeringen av de felles, eksterne og indre halspulsårene utføres ikke nærmere enn 1 cm til bifurkasjonen:

bifurcation - plasseringen av den synokarotide refleksogene sone, hvis irritasjon fører til forverring av cerebral sirkulasjon;

En blodpropp dannes ved stedet for fartøyets ligering, som kan lukke gaffelen - hovedveien til sikkerhetssirkulasjonen.

Forbandet til den ytre halspulsåren utføres best mellom øvre skjoldbruskkjertel og lingale arterier.

For å binde fartøyene, blir Deshana-nålen med en dobbel ligatur matet fra siden av den indre jugularvenen - forebygging av skade på venen.

Åpne endarterektomi fra bifurkasjon av den felles halspulsåren

Fjerning av aterosklerotisk plakk sammen med endret intima utføres med lokal aterosklerotisk involvering av halspulsåren. Utfør en lengdesnitt av alle lagene i den felles halspulsåren i området med sin bifurkasjon. En spatel for endarterektomi eksfolierer forandret intima sammen med atheromatøse masser og medier fra adventitia. Forandringer eller intima av halspulsåren blir gradvis omdannet til neizmenen- saltsyre kjedelig og lett skilles fra de underliggende lag eller sirkulært etsya krysser hverandre i dette plan med dens påfølgende syingen

til muskelveggen ved hjelp av flere nodulære suturer. Operasjonen avsluttes ved å sutere en del av karoten arterievegg eller sy en "patch" inn i den.

Reseksjon av den indre halspulsåren med protetikk Det utføres med langvarig aterosklerotisk lesjon av den indre halspulsåren med stenose, aneurisme. Den indre halspulsåren krysses skråt i det distale segmentet

på grensen til den forandrede og uendrede veggen, og i den proximale - i forgreningen av den felles halspulsåren. Påfør en distal anastomose mellom den indre halspulsåren og en syntetisk protese. Proksimal anastomose av protesen dannes med den "gamle" åpningen av den indre halspulsåren.

Operasjoner på halsens fartøy

Det er kjent at ved aterosklerotiske endringer i blodkar (karotid, subklave arterier), smalker deres lumen. Samtidig blir blodtilførselen til ikke bare nakkeorganene, men også hjernen, brutt, noe som til slutt kan føre til et slag. Operasjoner på det vaskulære apparatet i cervical ryggraden kan foreskrives dersom det oppdages svulster. En slik formidabel sykdom som et slag kan skyldes stenose (innsnevring av lumen) av karoten arterier. En av de effektive metodene for behandling av det vaskulære systemet i livmorhalsområdet er stenting av karoten arterier, som er utformet for å utvide lumen av arterien og gjenoppta normal blodstrøm.

I hvilke tilfeller utføres operasjoner på fartøyene i cervical avdelingen

En slik sykdom, som aterosklerose av det vaskulære apparatet i cervical-avdelingen, kan provosere dannelsen av et slag. Cervical arterien kan støpes dannelse av patologier slik som tumorer, blodpropp, lukket og åpen trauma, aneurismer, og andre lidelser som provoserer alvorlig sykdom, ofte ender i døden.

Hvis det er en aneurisme av arteriene eller deres åpne mekaniske skader, kan operasjonen for å gjenopprette integriteten og normal drift av fartøyene utføres ubetinget. Også operasjoner på det vaskulære apparatet i cervical avdelingen kan foreskrives i tilfelle av:

sammensnøring av de vaskulære lumen - stenose, som griper inn i gjennomstrømningsmengde (i strid kryss arterie i området fra 40 til 80%) av unormale innvendige veggene i arteriene og detektere deri ujevnheter detektere aterosklerotisk plakk trombose fullstendig okklusjon av hals og subclavia arterier overvåkning av pasienter med fast goloovokruzheny og synstap påvisning av ondartede og godartede tumorer (inkludert tumorer, spirer inne arterier) med ytterligere fjerning

Vær oppmerksom på at carotid- og subklave arterier under aterosklerotiske endringer har stor risiko for fullstendig blokkering, samt forekomst av tromboflebitt. Operasjoner utført på det vaskulære apparatet i cervical avdelingen, effektivt lindre pasienter med komplikasjoner etter de fleste sykdommer og bidra til å unngå uopprettelige konsekvenser.

Å utføre operasjoner på livmorhalsen kan ha noen kontraindikasjoner, som inkluderer:

Tilstedeværelsen av en akutt fase av iskemisk sykdom som påvirket hjernen for å oppdage blødning i hjernen

Operasjoner kan ikke utføres dersom den indre halspulsåren er utsatt for fullstendig blokkering.

Council: med hyppig hodepine og skarp forringelse av synet, er det nødvendig å konsultere en lege for mulig deteksjon av vaskulære sykdommer.

Metoder for undersøkelse av det vaskulære apparatet i nakken

Identifiser patologien til halsens fartøy tillater forskjellige teknikker som gjør at du kan sette riktig diagnose i gang, utføre en operasjon eller foreskrive nødvendig terapeutisk behandling. Disse inkluderer:

Angiografi og MR i det vaskulære apparatet i cervical avdelingen tillater nøyaktig å bestemme behandlingsspesialisten for brudd på blodtilførselen til hjernen og livmorhalskanene. Etter å ha undersøkt arteriene på denne måten kan du få et komplett bilde av sykdommen. MR kan foreskrives for mistanke: aterosklerose i det vaskulære apparatet; svulster av forskjellig art (med kompresjon av arterier og svulster, MR er foreskrevet ved bruk av kontrast); vaskulær trombose; vaskulitt (vaskulær betennelse). Angioscanning ved ultralyd. Oftest brukt såkalt tosidig skanning av nakke fartøy, der legen er i stand til å vurdere tilstanden til halsen på karsystemet i en todimensjonal projeksjon, slik at du kan se veggene i blodårene er i hvilken tilstand. Sammen med dupleks, kan triplex-skanning av nakkekarene brukes (en lignende prosedyre som gjør det mulig å evaluere karets karosseri i en tredimensjonal projeksjon). Etter angioscanning mulig å evaluere naturen av åreforkalkning og vener for å detektere tumorer (tidsriktig fjerning av tumoren kan eliminere de uønskede effektene, og i betydelig grad forlenge livet til pasienten) og svulster, så vel som anomalier selvfølgelig blodet. Doppler undersøkelse kan avsløre vaskulære patologier og en rekke sykdommer, som encefalopati, angiopati, betennelse, arterie trauma og aterosklerose.

Hvordan behandles cervikal arterie stenose?

Hvis det er en stenose i den subklave arterien, kan en søvnig subklaverisk skanning foreskrives. Operasjonen består i å skape en anastomose mellom karoten og subklave arterier ved hjelp av en spesiell shunt. Etter en slik kirurgisk prosedyre kan blodet strømme både inn i subklaver arterien gjennom den syede shunt og gjennom halspulsåren for å mate hjernen.

Gjenopprette lumen kan være gjennom endarterektomi, hvor pasienten er første bedøvelse, og deretter gir det gjennom et lite snitt av huden i livmorhalsområdet tilgang til arterien. Etter det blir plakkene fjernet fra arterien og blodstrømmen frigjøres.

Council: gjenopprette arbeidet i det kardiovaskulære systemet tillater rensing av blod med en laser, som signifikant reduserer kolesterolet i kroppen, og forbedrer metabolisme

Vaskulær aterosklerose kan elimineres ved å bruke stenting av karoten arterier, kombinert med angiopalcisme. Dette kirurgiske inngrep er rettet mot å eliminere plakettinnføring i hjernen. I utgangspunktet utføres lokalbedøvelse, og deretter gjennom en punktering i lyskeområdet legger legen et spesielt kateter gjennom lårbenet.

Kateteret beveger seg langs den vaskulære kanalen opp til innsnevringspunktet i karoten arterien, hvor implantasjonen av en spesiell stent av selvåpningstype utføres.

Plasten blir dermed presset mot vaskulærveggen og pålitelig fastgjort av stenten. Denne teknikken gir ikke mulighet til å rive av en plakk eller en del av den og komme inn i hjernen, mens blodstrømmen gjenopprettes og risikoen for et slag reduseres betydelig.

Disse teknikkene gjenoppretter funksjonene til hovedarteriene i livmorhalsområdet. I tillegg minimeres risikoen for tilbakevendende hjerneslag, iskemisk sykdom og oksygen sult i hjernen, som kan utvikles som følge av blokkering av vaskulære kanaler.

Vi anbefaler deg å lese: typer hjerteoperasjoner

Oppmerksomhet vær så snill! Informasjonen på nettstedet er presentert av spesialister, men er av en faktum og kan ikke brukes til selvbehandling. Husk å konsultere lege!

Operasjonen på halspulsåren (CA) er hovedsakelig indikert for pasienter som lider av en innsnevring av fartøyet, og blir bedt om å gi tilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Søvnige arterier er de største og viktigste karene som gir blod til hjernen, noe som er svært følsomt for mangel på oksygen. Selv, det virker som om en liten innsnevring av disse arteriene kan forårsake symptomer på skade på det nervøse vevet, skjuler risikoen for et slag og til og med pasientens død.

Steder med nøye oppmerksomhet av vaskulære kirurger er sonen av bifurcation av den felles carotid og den indre halspulsåren (ICA) - Dette er områdene som oftest blir utsatt for strukturelle endringer, og derfor er de gjenstand for kirurgisk behandling.

karoten struktur

Stroke (cerebral infarkt) er en av de farligste sykdommene i karsystemet og hjernen, hvor utbredelsen har antatt en alarmerende skala de siste tiårene. Hovedårsaken til cerebral infarkt er atherosklerose, noe som forårsaker en kritisk innsnevring av arterien lumen. Selvfølgelig har terapeutiske tilnærminger blitt utviklet i behandlingen av patologi, men som resultatene av store studier viser, kan ingen konservativ metode produsere et slikt resultat som en operasjon.

Forstyrrelser av blodstrømmen i hjernen passerer ikke uten spor, ofte er det alvorlige konsekvenser som gjør pasienten funksjonshemmede, og for å gjenopprette tapte hjernefunksjoner er det sannsynligvis ikke alltid selv under operasjonens tilstand. I forbindelse med denne omstendigheten er den store betydningen oppnådd ved kirurgisk behandling med sikte på å forhindre cerebrale vaskulære ulykker, det vil si før nervesystemet lider.

Operativ profylakse av stenose av karoten arterien reduserer sannsynligheten for akutt sirkulasjonsforstyrrelse, normaliserer blodsukkering til hjernen, forbedrer pasientenes helse, og etter at et slag gir mer vellykket rehabilitering.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for operativ behandling av patologi av karoten arterier

Operativ intervensjon på karotisarterier utføres oftest med stenose - innsnevring av blodkarets lumen. Årsaken til denne innsnevringen kan være i aterosklerose, bøyningen av fartøyet, dannelsen av en trombus. En aneurisme av karoten arterien blir en mindre vanlig årsak til kirurgi.

Indikasjoner for kirurgi for stenose av halspulsåren er:

Narrowing mer enn 70% selv i fravær av symptomer på patologi. Innsnevring av mer enn 50% i nærvær av symptomer på cerebral iskemi, tidligere iskemiske angrep eller hjerneslag. Stenose er mindre enn 50% med et slag eller forbigående iskemisk angrep. Plutselig svekkelse av hjerneaktivitet eller progressjon av kronisk iskemi. Tosidig lesjon av karoten arterier. Kombinert stenose av vertebrale, subklaviske og karotisarterier.

Åpen intervensjon på arterielle trunker bærer en viss risiko. I tillegg bør man huske på at størstedelen av pasientene - eldre, som lider av en rekke sammenhengende patologier, så det er viktig å identifisere ikke bare indikasjonene, men også å bestemme graden av risiko og kontraindikasjoner til kirurgisk behandling. Hindringer kan inneholde slike forhold som:

Alvorlige sykdommer i hjertet, lungene, nyrene i dekompensasjonsstadiet, noe som gjør enhver operasjon umulig; Alvorlig nedsatt bevissthet, koma; Akutt berøringstid Intracerebral blødning mot iskemisk nekrose; Irreversibel hjerneskade med fullstendig okklusjon av karoten arterier.

I dag foretrekker kirurger minimal invasiv manipulasjon, slik at antall kontraindikasjoner gradvis reduseres, og behandlingen blir tryggere.

Før operasjonen blir pasienten bedt om å gjennomgå en standard liste over undersøkelser - blod- og urintester, elektrokardiografi, fluorografi, blodkoagulasjonstester, hiv-tester, hepatitt og syfilis. For å klargjøre funksjonene i patologien, ultralyd duplex skanning av arteriene, angiografi, muligens - MR, multislice CT.

Typer av inngrep i karoten arterier og teknikker for deres gjennomføring

Hovedtypene av operasjoner på halspulsårene er:

Carotid endarterektomi (med en patch, en eversion). Stenting. Fartøyets protese.

Mangfoldet av kirurgisk inngrep avhenger ikke bare av type skader på vaskulærvegg, alder og tilstand hos pasienten, men også på kliniske tekniske evner, tilstedeværelsen av erfarne kirurger som har komplekse, minimalt invasive behandlingsmetoder.

Den vanligste til dato er karotid endarterektomi, den er også den mest radikale, åpen, og krever det mest iøynefallende kutt. I USA utføres slike operasjoner mer enn 100 000 i året, i Russland - en størrelsesorden mindre, men fortsatt dekning av de som er i behov, øker gradvis.

Stotting av karoten arterier har mange fordeler over åpen operasjon med samme operasjonelle risiko. Minimalitet og estetikk gjør det mer attraktivt, men ikke alle kirurger har tilstrekkelig erfaring i å gjennomføre det, så ikke alle pasienter har valget, mens tiden for å eliminere vaskulær defekt er begrenset. I forbindelse med denne situasjonen utføres alternativ behandling med hjelp av stenting mye mindre ofte enn endarterektomi.

Protese er indikert for de pasientene som har en betydelig utbredelse av lesjoner, noe som gjør det umulig å dispensere med mer sparsomme metoder. Med utbredt aterosklerose anses protese som en metode for valg.

Carotid endarterektomi

Carotid endarterektomi er hovedoperasjonen for å fjerne en aterosklerotisk plakk fra halspulsåren, hvor patologisk innhold fjernes fra arterien lumen og den naturlige strømmen av blod gjenopprettes. Det utføres vanligvis under generell anestesi, men det er mulig og lokalbedøvelse med samtidig innføring av sedativer.

Endarterectomi er indikert for aterosklerose, blodpropper i den karotide arterien, noe som forårsaker klinisk signifikante hemodynamiske forstyrrelser i hjernen, så vel som i asymptomatiske aterosklerose, men med en betydelig innsnevring av fartøyet.

Den kutane snittet begynner bak øret, 2 cm fra kanten av underkjeven nedover, parallelt med den, så går den langs sternocleidomastoid muskelen og er ca 10 cm lang. Etter dissekering av huden og det underliggende vevet, ser kirurgen etter sted for deling av den felles halspulsåren, separerer begge grenene og trenger inn i den indre.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

Ved utførelse av den beskrevne manipulering krever stor forsiktighet, nerver forsiktig trukket tilbake til den side, ligert foran Wien. Etter å ha nådd den indre halsarterie, vil kirurgen prøve så lite som mulig av verktøyene i kontakt med det, som uforsiktig håndtering av beholdere kan skade integriteten og fragmenteringen av plakket, som er fylt med alvorlig emboli, trombose og slag direkte under drift.

Hetteglass injiseres med heparin, de er konsekvent klemt, deretter en langsgående del av arterial veggen er laget før penetrering av lumen. For å sikre blodstrømmen i hjernen gjennom hele prosedyren, plasseres en spesiell silikon shunt i arterien. Det forhindrer også blodstrømmen i manipulasjonsområdet på fartøyet.

Neste trinn er den umiddelbare utskjæringen av en aterosklerotisk plakk. Begynn den nærmere delingen av den felles halspulsåren, og ekspliser plakk hele veien fra den felles halspulsåren til den indre grenen til en ren og uendret intima oppnås. Om nødvendig kan det indre skallet festes til vingen av arterien ved hjelp av en filament.

Fullfør fjerningen av plakkene ved å vaske fartøyets lumen med saltoppløsning. På grunn av vasking blir fettfragmenter fjernet, noe som kan bli en kilde til emboli. Restaurering av fartøyets integritet er mulig ved hjelp av en "patch" laget av syntetiske materialer eller pasientens eget vev.

Etter at alle manipulasjonene på vaskemuren er gjort, blir en shunt fjernet fra dens lumen, kirurgen kontrollerer tetningene for tetthet, deretter fjerner klemmene fra den indre og deretter den ytre halspulsåren. Halsvev sys i omvendt rekkefølge, og i nedre del av såret er silikondrenering igjen.

Eversion endarterektomi er en slags radikal behandling av aterosklerose, vist med fokale endringer i den indre grenen av karoten arterien i sin første del. Etter at arterien er skilt, blir den avskåret fra den vanlige arterielle stammen, plakkene er skilt, mens det som det var, slår vesken innvendig ut. Etter rensing av ICA blir plakkene fjernet fra de vanlige og ytre grenene av arterien, vasket stedet for saltoppløsning og gjenoppretter vevets integritet, akkurat som det gjør ved klassisk endarterektomi.

Fordelen med eversjonsteknikken kan betraktes som mindre traumatisk og høyere utførelseshastighet, men begrensningene i bruken skyldes at det ikke er mulig å fjerne store plaketter (mer enn 2,5 cm) på denne måten.

Video: karotid endarterektomi i aterosklerose

Stotting av karoten arterien

Stenting er en av de mest moderne metodene for behandling av vaskulær patologi av forskjellig lokalisering. Metoden har ubestridelige fordeler - minimalt invasiv og mindre operasjonelt traume, muligheten for lokalbedøvelse, en kort rehabiliteringsperiode, begrenset til noen få dager.

Samtidig er stenting ikke uten sine ulemper. For det første er det ikke alltid kirurger utdannet i denne teknikken, og for studier av langsiktige resultater er det utilstrekkelige data på grunn av metodens nyhet. For det andre, etter stenting er det vanskelig å oppnå en langvarig effekt, før eller senere kan det bli nødvendig med re-intervensjon, noe som vil bli mye mer komplisert og traumatisk enn om den klassiske endarterektomi i utgangspunktet ble utført. Risiko ved gjentatte operasjoner øker mange ganger. Sistnevnte forhold angår de uttrykte stadier av aterosklerose, hvor effektiviteten av stenting er absolutt i tvil.

Stenting anses å være et utmerket alternativ til klassisk eller eversion endarterektomi, hvor blokkering av karoten arterien ved atherosklerotiske masser elimineres med minimal risiko for pasienten. Operasjonen utføres under kontroll av røntgenangiografi med innføring av et kontrastmedium i karet.

Tilgang til stenting er fundamentalt forskjellig fra det med de ovennevnte teknikkene. Denne punkteringen i stedet for et bredt snitt, utført under lokalbedøvelse, som gir en sjanse til behandling av eldre mennesker og med samtidig patologi som gjør radikale operasjoner kontraindisert.

Operasjonen på den indre halspulsåren via stenting begynner med ballongangioplastikk, det vil si innføring av en enhet (ballong) som utvider lumen av arterien på stedet for sin stenose. Deretter settes en stent inn i det dilaterte fartøyet - et lite rør som ligner en fjær eller et metallnett som ekspanderer og beholder lumen av ønsket diameter.

karoten stenting

Med innføringen av ballongen er det en risiko for ødeleggelse av aterosklerotisk plakk med embolisk syndrom og trombedannelse i halspulsåren, for forebygging av spesielle filter som er plassert ovenfor den intervensjon sted, fanger alt som kan separeres fra beholderveggen og migrerer inn i blodet, som går til hjernen.

Protese av arterier

Prostetikk av CA er nødvendig for pasienter med avansert aterosklerose, kalsifisering av vaskulærvegen, med kombinasjonen av patologi med tortuositet, bøyninger av arterien. En slik operasjon utføres når det er kjent at en mer sparsom behandling ikke vil gi et resultat eller vil være urimelig arbeidskrevende.

Når en intern protese produsere klipping arteriell stammen i munnen område, fjerning av de berørte fragment rensing fra karotide aterosklerotiske overlegg, og deretter danner en forbindelse mellom den gjenværende del av den indre gren og den felles CA anvendelse av protesen. Protese er et rør av syntetiske materialer, hvis diameter er valgt individuelt, avhengig av størrelsen på de tilkoblede arteriene. Fullfør intervensjonen på vanlig måte med et dreneringsår.

Operasjoner med tortuosity av karoten arterier

Operativ behandling av krymping eller bøyning av halspulsåren er nødvendig når de forårsaker brudd på hemodynamikk med symptomer på cerebral iskemi. Operasjonene tar sikte på å eliminere det endrede området ved reseksjon med korrigering av arteriene (redressjon). I komplekse tilfeller, når patologisk tortuositet opptar et stort område, blir det helt fjernet, og fartøyet er prostetisert.

Operasjon i slemhinnene i halspulsåren kan utføres både under generell og lokal anestesi. Det samme snittet brukes som i carotid endarterektomi. Intervensjon er vanligvis godt tolerert av pasienter og anses som trygt.

Postoperativ periode og konsekvensene av vaskulær kirurgi

Vanligvis går postoperativperioden positivt, komplikasjoner er relativt sjeldne. Når endarterectomi regnes som den mest sannsynlige komplikasjon av skade på nervene som passerer nær arterier - endring stemme forstyrret svelge, oppstår ansikts asymmetri fra brudd på innervasjon av ansiktsmusklene.

Fra siden av det kirurgiske snittet er suppuration, blødning, inkonsekvens av suturene mulige, men under de moderne operasjonssituasjonene, når alle tekniske krav til operasjonen er oppfylt, er det lite sannsynlig.

Stenting utgjør også noen farer. Det kan være tromboembolisme og blokkering av hjerneskarene ved fragmenter av atheromatøs overlapp, hvor sannsynligheten er nivellert ved bruk av intraoperative filtre. På lang sikt er det risiko for trombusdannelse i stentområdet, for forebygging av hvilke antiplateletmidler foreskrevet i lang tid.

Blant konsekvensene av karotidpatologisk behandling er de farligste slagene som kan skje under eller etter operasjonen. Moderne behandlingsmetoder reduserer risikoen til et minimum, så alvorlige komplikasjoner observeres i ikke mer enn 3% tilfeller med asymptomatisk stenose og 6% i nærvær av tegn på cerebral iskemi.

Rehabilitering etter inngrep på karoten arterier er omtrent tre dager med ukomplisert postoperativ periode. Pasienten anbefales en streng sengestans i denne perioden, da øker aktiviteten gradvis, men fysisk anstrengelse og skarpe bevegelser bør unngås i minst 2 uker for ikke å forårsake divergens av suturene.

Etter behandlingen er det lov å ta en dusj, det er bedre å nekte badekaret. Løftevekter er forbudt, samt traumatisk sport. Etter stenting er det verdt mer å drikke væsker for å akselerere utskillelsen av kontrastmedium.

Etter rehabiliteringsfasen går pasienten hjem, og i løpet av året må minst to ganger vise legen. Daglig er det nødvendig å måle arterielt trykk, hvis økning kan forårsake alvorlige konsekvenser, inkludert et slag. En terapeut eller kardiolog vil foreskrive antihypertensive stoffer i en hvilken som helst grad av hypertensjon.

Behovet for å forandre livsstilen og pasientens natur er diktert av tilstedeværelsen av aterosklerose, som allerede har forårsaket irreversible forandringer i store arterier. For å forhindre skade på fartøyene fra motsatt side, så vel som hjertene, hjernen, hjernen, er det nødvendig å følge de anbefalingene som er utviklet for pasienter med aterosklerose

Operasjonene på fartøyene er ekstremt komplekse, og derfor kan kostnadene for dem ikke være lave. Prisen for karoten endarterektomi er 30-50 tusen rubler, i en privat klinikk når den 100-150 tusen. Reseksjon av segmentet av fartøyet med tortuosity vil kreve en betaling på 30-60 tusen.

Stenting er en mye dyrere prosedyre, kostnaden som kan nærme seg 200-280 tusen rubler. Kostnaden for operasjonen inkluderer kostnadene til forbruksvarer, stenter, som kan være svært dyre, utstyret som brukes.

Rapportering om operasjonen med stenose av halspulsåren

Trinn 1: Betal for konsultasjon ved hjelp av skjemaet → Trinn 2: Etter betalingen still spørsmålet ditt på skjemaet under ↓ Trinn 3: Du kan i tillegg belønne spesialisten med en ekstra betaling for et vilkårlig beløp ↑

De typer kirurgiske inngrep som utføres på fartøy er imidlertid store, samt indikasjoner på deres oppførsel. I denne artikkelen vil vi fortelle deg om moderne kirurgiske teknikker som brukes til å behandle vaskulær patologi i hjernen, hjerte og nedre lemmer.

Responsen fra leseren vår Victoria Mirnova

Nylig leste jeg en artikkel som beskriver preparatet Holedol for rengjøringsfartøy og bli kvitt kolesterol. Dette stoffet forbedrer den generelle tilstanden til kroppen, normaliserer venøs tone, hindrer avsetning av kolesterol plakk, renser blod og lymfe, og beskytter også mot høyt blodtrykk, slag og hjerteinfarkt.

Jeg var ikke vant til å stole på noen informasjon, men jeg bestemte meg for å sjekke og bestilte emballasjen. Jeg la merke til endringene i en uke: de konstante smerter i hjertet mitt, tyngden, trykket hopper som plaget meg før det - trakk seg tilbake, og etter 2 uker forsvant helt. Prøv og deg, og hvis du er interessert, så er lenken under en artikkel.

Cerebro-vaskulære sykdommer: indikasjoner på kirurgisk behandling

La oss begynne med hjernenes patologi. I nærvær av denne patologien er indikasjonen for operasjonen:

tilstedeværelsen av en aneurisme av noen av hodene i hodet, samt arterio-venøs misdannelse; patologisk tortuosity av en av de store fartøyene i nakken; trombose av cerebrale kar, hvis det ikke er mulig å utføre trombolyse (for eksempel hvis pasienten har kontraindikasjoner mot trombolysebehandling); Tilstedeværelsen av aterosklerotisk plakk i det tilsvarende segmentet i blodet, som overlapper vaskulær clearance med 40% eller mer; traumer til hodene og hodene.

Utført ikke bare operasjoner på hodeskjærene, men også operasjoner på halsens fartøy. Det er ganske logisk, fordi blodet til hjernen først strømmer gjennom nakkekarene, og bare da kommer det direkte inn i hodens kar.

Hva slags operasjoner utføres når det er hensiktsmessige indikasjoner?

Holistisk Aneurysm

Tenk på mulige typer operasjoner, henholdsvis, hver av de ovennevnte indikasjonene. I nærvær av en holistisk aneurisme utfører:

klipping av aneurysm cervix; endovaskulær okklusjon; stereotaktisk elektrokoagulasjon; kunstig trombose av en aneurysm.

Utføre en klipping krever direkte tilgang til en aneurisme, det vil si at det innebærer behovet for trepanering.

Den endovaskulære og stereotaksiske metoden, så vel som metoden for kunstig trombose, vedrører mini-invasive kirurgiske teknikker, krever ikke trepanering, men har en rekke begrensninger.

Ruptured aneurysm

I nærvær av ruptured aneurysmer utføre:

fjerning av hematom endoskopisk evakuering av hematom stereotaktisk aspirasjon av hematom.

Slike pasienter er konservative, som i ONMK hemorragisk type, men i nærvær av et dannet hematom må man ty til en av de ovennevnte kirurgiske teknikkene.

Arterial crimp

Når en patologisk tortuositet av arterien, som bærer blod til hjernen, er funnet:

ballong angioplasti; angiostentirovanie.

Begge metodene er mini-invasive, krever ikke implementering av brede operasjonsseksjoner.

Alle pasienter med patologisk tortuositet i noen av nakkens kar er vist kirurgi, som det eneste mulige alternativet for effektiv behandling.

For å rengjøre FARTØYER, forhindre blodpropper og bli kvitt kolesterol, bruker leserne et nytt naturlig preparat, anbefalt av Elena Malysheva. Sammensetningen av stoffet inkluderer blåbærjuice, kløverblomster, innfødt hvitløkskonsentrat, steinolje og leekweedjuice.

Tette arterier med trombose

Når tette blodårer som bærer blod i hjernen, viser trombi en av følgende tiltak:

carotid endarterektomi; Stenting av fartøyet på stedet for dets obturation; selektiv trombolyse.

Av alle de nevnte inngrepene krever bare carotid endarterektomi en driftskutt, noe som innebærer en direkte fjerning av tromben. Men i dag blir det ofte brukt stenting eller selektiv trombolyse på grunn av deres mindre traumatiske.

Selektiv trombolyse betyr administrering av et stoff med trombolytisk aktivitet direkte inn i trombose sone (via et spesielt kateter).

Eliminering av aterosklerotisk plakk

I nærvær av en aterosklerotisk plakk som forårsaker hemodynamisk svikt, er det vist at:

endarterectomy; ballong angioplasti; angiostentirovaniya.

Endarterektomi innebærer umiddelbar fjerning av en plakett fra et fartøy. I utførelsen av ballongangioplasti gjenopprettes kanalens patentering ved å oppblåse ballongen, og når du utfører stenting - ved å installere stenten.

Våre lesere anbefaler!

Mange av våre lesere for rengjøring årene og senke kolesterolnivået i kroppen aktivt bruker veletablerte prosedyrer på grunnlag av frø og saften av Amaranth, en åpen Elena Malysheva. Vi anbefaler deg å gjøre deg kjent med denne teknikken.

Les om den nye teknikken Malysheva...

I tilfelle traumatisk skade på en hvilken som helst del av blodkanalen i hjernen, er i alle tilfeller en åpen kirurgisk inngrep angitt.

Når lesjonen er lokalisert på nakkenivå, utføres en lagdelt disseksjon av det myke vevet, et søk på en kilde og et stopp for blødning. Og hvis lesjonen er lokalisert på hovedenivå, utføres trepanering, etterfulgt av et søk på en kilde og stopper blødningen. I løpet av slike tiltak blir spesielle vaskulære suturer påført.

Kardiologiske sykdommer: indikasjoner på kirurgisk behandling

Hovedangivelsen for hjertekirurgi er iskemisk hjertesykdom. Men ikke alle pasienter som lider av denne sykdommen, er operasjonen vist, fordi mange pasienter klarer å klare seg på en konservativ måte. Kirurgisk behandling er angitt i tilfeller der:

IHD utvikles jevnt og kan ikke medisinsk korrigeres; det er et myokardinfarkt, og det er en mulighet til å betjene pasienten i et akutt stadium; ved hjelp av objektive forskningsmetoder ble det funnet at den venstre koronararteriekanalen er innsnevret med mer enn 50%, eller det faktum at innsnevringen av alle kranspulsårene har blitt mer enn 70%, har blitt avslørt.

Dvs. operasjonen er indikert i nærvær av livstruende forhold, som ikke kan elimineres på annen måte enn kirurgisk.

Varianter av operative inngrep

For tiden bruker cardiosurgery tre hovedmetoder for behandling av hjertepatologi:

ballong angioplasti; angiostentirovanie; aorto-coronary bypass.

Om ballongangioplastikk og angiostaining ble allerede nevnt ovenfor. Den eneste forskjellen er at intervensjonen utføres i koronararterien.

Aorto-coronary artery bypass grafting er en åpen operasjon utført under forholdene i sirkulasjonssystemet (AIC), så vel som i kardioplegi. Operasjonen er lang og ganske komplisert, men nå er den eid av alle kardiosurger.

Essensen av intervensjonen er at det går forbi det berørte segmentet av hjertets hjertekanal, en shunt blir brukt, noe som sikrer at blodet passerer i distal retning. For å skape en shunt blir pasientens venøse kar vanligvis brukt.

Patologi av benets kar: indikasjoner på kirurgisk behandling

Alle sykdommer i karene i nedre ekstremiteter kan deles inn i to grupper: sykdommer som påvirker benens arterier, samt sykdommer som påvirker benene på bena. Følgelig skiller vi to hovedgrupper av indikasjoner for operasjonen:

Tilstedeværelse av hemodynamisk signifikant obstruksjon i kanalen av blodkar som bærer blod til nedre ekstremiteter (i slike tilfeller er det som regel en aterosklerotisk prosess); Tilstedeværelsen av en hemodynamisk signifikant obstruksjon i kanalen av blodkar som sikrer blodstrømmen fra underlempene (som regel går varikoseprosessen).

Følgelig skiller disse gruppene av indikasjoner ut og ulike muligheter for kirurgiske inngrep, som er fundamentalt forskjellige fra hverandre.

Varianter av operative inngrep

Hvis det er en indikasjon på den første gruppen (et hinder i kanalen til arteriene), er det mulig å utføre:

ballong angioplasti; angiostentirovaniya; bypass.

Plastikkirurgi med ballong eller stent utføres når arteriene i underkanten av midtre og små kaliber påvirkes.

Når lesjoner av store kaliber arterier av bena, utføres en av følgende rangeringsalternativer:

aortakoronar-femoral; femoral-femoral; femoropoplitiale; femoral-tibial.

Alt dette - rekonstruktiv operasjon på fartøyene, fordi når de utføres, rekonstrueres et bestemt segment av blodkanalen i beina (rekonstruert). Innføringen av en shunt innebærer etableringen av en bypass i stedet for lokalisering av den hemodynamisk signifikante hindringen.

En variant av angioprosthetikk er også mulig. Dette er en annen rekonstruktiv operasjon, der det syke segmentet av fartøyet fjernes, og dets erstatning med et implantat utføres. Med henblikk på utskifting brukes spesielle vevimplantater, i enkelte tilfeller er det mulig å bruke sine egne fartøy.

Nå vurder alternativene for inngrep som utføres i nærvær av indikasjoner på den andre gruppen (forverring av venøs kanal). Når åreknuter av bena utføres:

phlebectomy; mini-phlebectomy; sclerotherapy; laser koagulasjon; radiofrekvens ablation.

Phlebectomy er en klassisk løsning på problemet, fjerning av åreknuter i bena.

Mini-phleboectomy innebærer de samme tiltakene, men gjennom de minste innsnittene (1-2 mm). De siste tre av metodene ovenfor er minimalt invasive og eliminerer de berørte benene ved henholdsvis sklerosering, koagulering og ablation.

Moderne angiosurgery har mange effektive måter og metoder for intervensjoner. Det er en sterk trend mot den foretrukne bruken av mini-invasive teknikker, som er minimal traumatisk for pasienten og gir gode resultater. Behandling av fartøy i nedre ekstremiteter, hjerte, hjerne kan være relativt enkelt og raskt, hvis problemet med kirurgi er løst i tide.

Tror du fortsatt at det er helt umulig å gjenopprette fartøyene og ORGANISMEN!

Har du noen gang prøvd å gjenopprette arbeidet i hjertet, hjernen eller andre organer etter å ha lidd av patologier og skader? Dømmer av det faktum at du leser denne artikkelen - du skjønner ikke av hearsay hva det er:

ofte er det ubehagelige opplevelser i hodet (en smerte, en svimmelhet)? plutselig kan du føle svakhet og tretthet... hele tiden er det økt press... om dyspné etter den minste fysiske belastningen og det er ingenting å si...

Vet du at alle disse symptomene indikerer et forhøyet nivå av kolesterol i kroppen din? Og alt som er nødvendig er å bringe kolesterol tilbake til det normale. Og nå svar på spørsmålet: Er du fornøyd med dette? Er alle disse symptomene du kan tolerere? Og hvor mye tid har du allerede "fusjonert" med ineffektiv behandling? Tross alt vil situasjonen fortere eller senere bli forverret.

Det er riktig - det er på tide å begynne med dette problemet! Er du enig? Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju med lederen av Institutt for kardiologi MINISTRAVA i Russland - Akchurin Renat Suleimanovich, der han avslørte hemmeligheten med Behandling av forhøyet kolesterol. Les intervjuet...

Søvne arterier er ansvarlige for blodtilførselen til hjernevevet, og derfor er patologiene i disse karene relatert til livstruende forhold.

Haster operasjon er angitt i følgende tilfeller:

Deformasjon med en bøyning eller vridning (tortuosity av halspulsåren); Krenkelse av fartøyets integritet (skåret eller kuttet skade); Aneurysme av karoten arterien (stratifisering av veggen med trusselen om brudd); Innsnevring av fartøyets lumen som fører til hjernehypoksi; Blokkering av halspulsåren med en embolus eller trombus;

Planlagte operasjoner utføres ved diagnosen aterosklerose, når kolesterolplakkene overlapper fartøyets lumen, forhindrer normal blodstrøm.

Progressiv aterosklerose av karoten arterier - sykdommen er irreversibel og ikke godt studert. Kolesterolinnsatsen (plakkene) som er dannet i karet, løser ikke og forsvinner ikke som følge av konservativ behandling, selv den mest progressive.

Midlertidig forbedring av helsetilstanden etter medisinbehandling, skyldes hovedsakelig utvidelsen av blodkarets vegger under påvirkning av narkotika, og delvis gjenoppretting av blodsirkulasjonen. Etter seponering av bruk av farmakologiske midler (eller formuleringer utarbeidet i henhold til folkehensyn), forekommer hypoxiaangrep (oksygen sult i hjernen) uunngåelig, og risikoen for iskemisk berøring øker. Kirurgi på halspulsåren er den mest progressive og effektive metoden for behandling av vaskulær patologi.

I de fleste tilfeller er medisinske kolesterol plakk i halspulsåren detektert etter et slag, eller i løpet av en ultralydundersøkelse på neurologiske forstyrrelser (hodepine, svimmelhet, uskarpt syn, besvimelse, svekket bevegelse koordinasjon, etc.).

Tidlig bruk av kirurgi for å gjenopprette fartøyets funksjonalitet kan forhindre iskemiske slag i 60% av tilfellene (ifølge WHO). drift teknikk for aterosklerose valgt kirurg etter tosidig skanning og MDCT gi et detaljert bilde av tilstanden av carotis, og andre fartøy, og tillate å objektivt vurdere de mulige risikoer i radikalet behandling.

Rekonstruktiv kirurgi på karoten arterier

I moderne vaskulær kirurgi brukes ulike teknikker for rekonstruksjonsoperasjoner på karoten arterier, men tilgangsteknikken er den samme i alle tilfeller:

Huden er kuttet litt under kanten av underkjeven bak auricleen; Snittet er laget i fremspring av brystmastoidmuskel til grensen til den nedre og midtre tredjedel av nakken; Det subkutane fettvev og muskel (m.platysma) blir dissekert før utseendet av karoten arterie divisjonen (bifurcation site); Ansiktsvenen krysses av klemmer; En vanlig halspulsårer er allokert; Den sublinguale nerven er allokert; Den indre halspulsåren er allokert.

Når du arbeider med den indre halspulsåren, er det nødvendig med ekstremt forsiktig kontakt med de vaskulære veggene, da enhver uforsiktig bevegelse kan føre til ødeleggelse av plakk, og som følge av den distale embolien. Det videre forløpet av operasjonen avhenger av tilstanden til fartøyene (graden av parietal forkalkning, kriminalitet, strekking av veggene er tatt i betraktning).

Carotid endarterektomi

Carotid endarterektomi er en klassisk åpen operasjon på halspulsåren, som har til hensikt å fjerne kolesterolplakkene. En mye brukt gjenoppbyggingsmetode er plasten til fartøyet med en lapp. Etter innføring av direkte antikoagulant (oftest heparin brukes) og overlappende ved klemming av karotidarterier, utføres disseksjonen langs frontvegget. I lumen blir elastiske shunts introdusert for å forhindre hypoksi i hjernen. Dermed blir det kirurgiske feltet ekssanguined, mens den normale blodtilførselen til hjernevevvet forblir.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

Det neste trinnet er separasjonen av sklerotisk plakett fra fartøyets vegger. Etter sirkulær frigjøring av kolesteroldannelse krysses den endelige delen av plaketten, og slippes deretter til toppen. I den eksterne og indre halspulsåren blir plakk exfoliert til intima laget, som deretter sutureres til veggen av karet med en spesiell tråd.

Den tredje fasen av operasjonen er å vaske fartøyet med saltløsning, sammen med hvilke fragmenter av plakk er fjernet - denne manipulasjonen forhindrer dannelsen av en migrerende trombus i halspulsåren.

Den endelige fasen er lukningen av den kirurgiske åpningen i arterien. Kunstige og biologiske materialer (PTFE, xenopericardium eller autolog transplantasjon) brukes til å lage plasten. Valget av type patch er laget av legen, basert på tilstanden til veggene til fartøyene. Flappen er arkivert med filamentformede filamenter, så blir shuntet fjernet, tettheten av patch-anslaget kontrolleres.

Klemmer fjernes, en lås er plassert i munnen av den indre halspulsåren for å tillate blodstrømning gjennom det felles fartøy. Etter å ha fjernet små trombotiske formasjoner i den eksterne arterien, fjernes klemmen. I det restaurerte området etableres drenering fra elastisk silikon i området av sårets nedre kant, hvoretter lag-for-lag vevsutvikling utføres.

Eversion carotid endarterektomi

Denne typen operasjon er indikert for stenose av den indre halspulsåren i munnområdet, hvis plakk ikke overstiger 2 cm i diameter, og med tilfredsstillende tilstand av det indre vaskulære vev. Etter at isolasjonsdelen vaskulær forgreningen er utført på prøven kroppens respons på klemme på arteria carotis (for evaluering foreta målinger av blodtrykk og blodstrømningshastighet av den midtre cerebrale arterie). Hvis toleransen til fartøyets klemme er mottakelig, fortsett til hoveddelen av operasjonen:

Den indre halspulsåren blir avskåret fra glomus, deretter dissekert i munnregionen; Den kryssede arterien er fastklemt med tynn pincett; Intima flakene sammen med middels skallet (med en skalpell og en kirurgisk kapsel); Det ytre skallet på fartøyet gripes av pincet og vridd i motsatt retning (akkurat som en strømpe fjernes); Plakk exfolierer langs hele lengden av arterien - opp til stedet for fartøyets normale lumen.

Den inverterte arterien blir inspisert for intimal delaminering, og den fysiologiske løsningen pumpes inn i karet. Hvis det ikke er noen forgrenede intimafibrer i lumen etter skylling med en stråle under trykk, så er det mulig å gå videre til sluttstadiet av operasjonen.

Når detekteres fragmenter av vaskulært vev som er synlig i lumenet, kan ikke videre rekonstruksjon utføres. I dette tilfellet utføres carotisarterieproteser.

Etter fjerning av kolesterolformasjoner og blodpropper fra den indre arterien fortsetter kirurgen til endarterektomi fra den vanlige halspulsåren. Det siste stadiet suturer veggene på fartøyet med en 5-0 tråd, eller 6-0.

Blodstrømmen gjenopprettes strengt i henhold til følgende skjema:

Klemmen fjernes fra den indre halspulsåren (i flere sekunder); Den indre arterien klemmes sekundært i anastomosen; Sperren fjernes fra den ytre halspulsåren; Klemmen fjernes fra den felles arterien; Fjernet et gjentatt klipp fra den indre halspulsåren

stenting

Stenting er en operasjon for å gjenopprette fartøyets lumen ved hjelp av en rørformet expander (stent). Denne kirurgiske teknikken gir ikke utvinning av en plakett fra en dissekert beholder. Intraarteriell formasjon, innsnevring av lumen, presser tett mot veggen av karet med en rørstent, hvorpå blodstrømmen gjenopprettes.

Operasjonen utføres under lokalbedøvelse, under kontroll av røntgenapparat. Gjennom punktering på hofte (eller hånd) blir funnet kateter ledes til området for stenosis av halspulsåren. Mesh filterkurv, fange fragmenter uhell kolesterol plakk, er montert like over det behandlede område (dette er nødvendig for å hindre inntrengning av emboli, eller blodpropp i hjernen).

For å øke effektiviteten av operasjonen blir ballongstentene brukt, økende i volum på stedet for innsnevring av arterien. Den oppblåste ballongen presser tett plakkene mot veggen. Etter restaureringen av det normale lumen, blir ballongen deflatert og fjernet gjennom kateteret sammen med fellefilteret.

Carotid artroplastisk

Arteriell protese er indikert for omfattende skade på veggene i den indre halspulsåren i kombinasjon med uttalt kalsinose. Å anvende stenting og åpen carotid endarterektomi er i dette tilfelle uhensiktsmessig. Fartøyet er avskåret på munnstedet, det berørte vevet blir resektert og erstattet av en endoprostese som faller i diameter med den indre arterien.

I halspulsårens aneurisme, blir følgende fremgangsmåte brukt: karet er klemt og excisionen blir skåret ut, hvoretter en shunt med et implantat settes inn i lumen. Etter dannelsen av anastomose fjernes shunten, luft fjernes fra lumen av karet og transplantasjonen, og klemmene fjernes.

Operasjoner med tortuosity av karoten arterier

Medfødt deformitet av karoten arterier (tortuositet) er en av de vanligste årsakene til iskemisk berøring og hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Ifølge statistikken hadde hver tredje pasient som døde av et slag en vridd karotid- eller vertebralarterie.

ulike former for crimp arterier

Operasjonsteknikker velges avhengig av karpatologisk art:

Bøyning i skarp vinkel (kinking); Formasjon av en løkke (coiling); Økning i lengden av arterien.

Det krympede fragmentet av karet blir resektert, hvorpå karet er rettet (redresjon).

Komplikasjoner etter operasjoner på halspulsåren

Følgende karotid endarterektomi er følgende komplikasjoner mulig:

Hjerteinfarkt eller hjerneslag Tilbakeslag av sykdommen (re-dannelse av plakk); Kortpustethet Økt blodtrykk; Nestenes nederlag; Sårinfeksjon.

Betraktelig færre komplikasjoner etter stenting, men med en sparsom operasjon er negative konsekvenser mulige, blant hvilke den mest alvorlige er dannelsen av en trombose. Andre ubehagelige øyeblikk opplevd av kirurger inkluderer: indre blødninger, traumer i kateterinnlegget, skade på arterievegget, allergisk reaksjon, stentforskyvning inne i karet. I de tidlige dager er det problemer med å svelge, heshet, "en klump i halsen," hjertebanken. Gradvis går ubehagelige symptomer helt ut.

Kontraindikasjoner til operasjonen på halspulsårene

Absolutte kontraindikasjoner inkluderer:

Intoleranse mot anestesi; Flyttbare plaketter; Kompleks anatomisk struktur av fartøyet; Akutt nyresvikt; Allergi mot titan og kobolt (stentmaterialer); Tynning av veggene i arterien med samtidig deformasjon; Dårlig tilstand av alle fartøy.

Operasjonen utføres ikke med pasientens generelle alvorlige tilstand, tilstedeværelsen av uhelbredelige kroniske sykdommer i hematopoiesis.

rehabilitering

Etter operasjonen blir pasienten plassert i intensivavdelingen. I tre dager er sengestøtten vist. Fire dager senere kan du stå opp, ta korte turer under oppsyn av en lege. I to uker er fysisk aktivitet, knebøy, bakker og andre brå bevegelser forbudt. Hodet og nakken er i en statisk, men ikke stresset tilstand. Med stor forsiktighet blir hodeskuddene gjort. Det er nødvendig å følge legenes anbefalinger om kosthold og livsstil (alkoholholdige drikker, røyking er utelukket).

Operasjoner på halspulsåren utføres ved bruk av velutviklede kirurgiske teknikker under tilsyn av medisinsk utstyr med høy presisjon, noe som reduserer risikoen for komplikasjoner betydelig. I de fleste medisinske tilfeller er radikal kirurgisk behandling en mer effektiv teknikk i forhold til konservativ terapi. Etter uttømming gjennomgår pasientene en undersøkelse på klinikken hvor operasjonen ble utført hver sjette måned.

Les Mer Om Fartøyene