Operasjoner på karoten arterier: indikasjoner, typer, oppførsel, resultat

Søvne arterier er ansvarlige for blodtilførselen til hjernevevet, og derfor er patologiene i disse karene relatert til livstruende forhold.

Haster operasjon er angitt i følgende tilfeller:

 • Deformasjon med en bøyning eller vridning (tortuosity av halspulsåren);
 • Krenkelse av fartøyets integritet (skåret eller kuttet skade);
 • Aneurysme av karoten arterien (stratifisering av veggen med trusselen om brudd);
 • Innsnevring av fartøyets lumen som fører til hjernehypoksi;
 • Blokkering av halspulsåren med en embolus eller trombus;

Planlagte operasjoner utføres ved diagnosen aterosklerose, når kolesterolplakkene overlapper fartøyets lumen, forhindrer normal blodstrøm.

Progressiv aterosklerose av karoten arterier - sykdommen er irreversibel og ikke godt studert. Kolesterolinnsatsen (plakkene) som er dannet i karet, løser ikke og forsvinner ikke som følge av konservativ behandling, selv den mest progressive.

Midlertidig forbedring av helsetilstanden etter medisinbehandling, skyldes hovedsakelig utvidelsen av blodkarets vegger under påvirkning av narkotika, og delvis gjenoppretting av blodsirkulasjonen. Etter seponering av bruk av farmakologiske midler (eller formuleringer utarbeidet i henhold til folkehensyn), forekommer hypoxiaangrep (oksygen sult i hjernen) uunngåelig, og risikoen for iskemisk berøring øker. Kirurgi på halspulsåren er den mest progressive og effektive metoden for behandling av vaskulær patologi.

I de fleste tilfeller er medisinske kolesterol plakk i halspulsåren detektert etter et slag, eller i løpet av en ultralydundersøkelse på neurologiske forstyrrelser (hodepine, svimmelhet, uskarpt syn, besvimelse, svekket bevegelse koordinasjon, etc.).

Tidlig bruk av kirurgi for å gjenopprette fartøyets funksjonalitet kan forhindre iskemiske slag i 60% av tilfellene (ifølge WHO). drift teknikk for aterosklerose valgt kirurg etter tosidig skanning og MDCT gi et detaljert bilde av tilstanden av carotis, og andre fartøy, og tillate å objektivt vurdere de mulige risikoer i radikalet behandling.

Rekonstruktiv kirurgi på karoten arterier

I moderne vaskulær kirurgi brukes ulike teknikker for rekonstruksjonsoperasjoner på karoten arterier, men tilgangsteknikken er den samme i alle tilfeller:

 1. Huden er kuttet litt under kanten av underkjeven bak auricleen;
 2. Snittet er laget i fremspring av brystmastoidmuskel til grensen til den nedre og midtre tredjedel av nakken;
 3. Det subkutane fettvev og muskel (m.platysma) blir dissekert før utseende av karoten arterie divisjonen (side bifurcations);
 4. Ansiktsvenen krysses av klemmer;
 5. En vanlig halspulsårer er allokert;
 6. Den sublinguale nerven er allokert;
 7. Den indre halspulsåren er allokert.

Når du arbeider med den indre halspulsåren, er det nødvendig med ekstremt forsiktig kontakt med de vaskulære veggene, da enhver uforsiktig bevegelse kan føre til ødeleggelse av plakk, og som følge av den distale embolien. Det videre forløpet av operasjonen avhenger av tilstanden til fartøyene (graden av parietal forkalkning, kriminalitet, strekking av veggene er tatt i betraktning).

Carotid endarterektomi

Carotid endarterektomi er en klassisk åpen operasjon på halspulsåren, som har til hensikt å fjerne kolesterolplakkene. En mye brukt gjenoppbyggingsmetode er plasten til fartøyet med en lapp. Etter innføring av direkte antikoagulant (oftest heparin brukes) og overlappende ved klemming av karotidarterier, utføres disseksjonen langs frontvegget. I lumen blir elastiske shunts introdusert for å forhindre hypoksi i hjernen. Dermed blir det kirurgiske feltet ekssanguined, mens den normale blodtilførselen til hjernevevvet forblir.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

Det neste trinnet er separasjonen av sklerotisk plakett fra fartøyets vegger. Etter sirkulær frigjøring av kolesteroldannelse krysses den endelige delen av plaketten, og slippes deretter til toppen. I den eksterne og indre halspulsåren blir plakk exfoliert til intima laget, som deretter sutureres til veggen av karet med en spesiell tråd.

Den tredje fasen av operasjonen er å vaske fartøyet med saltløsning, sammen med hvilke fragmenter av plakk er fjernet - denne manipulasjonen forhindrer dannelsen av en migrerende trombus i halspulsåren.

Den endelige fasen er lukningen av den kirurgiske åpningen i arterien. Kunstige og biologiske materialer (PTFE, xenopericardium eller autolog transplantasjon) brukes til å lage plasten. Valget av type patch er laget av legen, basert på tilstanden til veggene til fartøyene. Flappen er arkivert med filamentformede filamenter, så blir shuntet fjernet, tettheten av patch-anslaget kontrolleres.

Klemmer fjernes, en lås er plassert i munnen av den indre halspulsåren for å tillate blodstrømning gjennom det felles fartøy. Etter å ha fjernet små trombotiske formasjoner i den eksterne arterien, fjernes klemmen. I det restaurerte området etableres drenering fra elastisk silikon i området av sårets nedre kant, hvoretter lag-for-lag vevsutvikling utføres.

Eversion carotid endarterektomi

Denne typen operasjon er indikert for stenose av den indre halspulsåren i munnområdet, hvis plakk ikke overstiger 2 cm i diameter, og med tilfredsstillende tilstand av det indre vaskulære vev. Etter tildeling av et nettsted bifurcation fartøy utfører tester på kroppens respons på opplevelsen av halspulsåren (evalueringen utføres i henhold til indikasjonene på blodtrykk og blodstrømmen gjennom den midtre cerebrale arterien). Hvis toleransen til fartøyets klemme er mottakelig, fortsett til hoveddelen av operasjonen:

 • Den indre halspulsåren blir avskåret fra glomus, deretter dissekert i munnregionen;
 • Den kryssede arterien er fastklemt med tynn pincett;
 • Intima flakene sammen med middels skallet (med en skalpell og en kirurgisk kapsel);
 • Det ytre skallet på fartøyet gripes av pincet og vridd i motsatt retning (akkurat som en strømpe fjernes);
 • Plakk exfolierer langs hele lengden av arterien - opp til stedet for fartøyets normale lumen.

Den inverterte arterien blir inspisert for intimal delaminering, og den fysiologiske løsningen pumpes inn i karet. Hvis det ikke er noen forgrenede intimafibrer i lumen etter skylling med en stråle under trykk, så er det mulig å gå videre til sluttstadiet av operasjonen.

Når detekteres fragmenter av vaskulært vev som er synlig i lumenet, kan ikke videre rekonstruksjon utføres. I dette tilfellet utføres carotisarterieproteser.

Etter fjerning av kolesterolformasjoner og blodpropper fra den indre arterien fortsetter kirurgen til endarterektomi fra den vanlige halspulsåren. Det siste stadiet suturer veggene på fartøyet med en 5-0 tråd, eller 6-0.

Blodstrømmen gjenopprettes strengt i henhold til følgende skjema:

 1. Klemmen fjernes fra den indre halspulsåren (i flere sekunder);
 2. Den indre arterien klemmes sekundært i anastomosen;
 3. Sperren fjernes fra den ytre halspulsåren;
 4. Klemmen fjernes fra den felles arterien;
 5. Fjernet et gjentatt klipp fra den indre halspulsåren

stenting

Stenting er en operasjon for å gjenopprette fartøyets lumen ved hjelp av en rørformet expander (stent). Denne kirurgiske teknikken gir ikke utvinning av en plakett fra en dissekert beholder. Intraarteriell formasjon, innsnevring av lumen, presser tett mot veggen av karet med en rørstent, hvorpå blodstrømmen gjenopprettes.

Operasjonen utføres under lokalbedøvelse, under kontroll av røntgenapparat. Gjennom punktering på hofte (eller hånd) blir funnet kateter ledes til området for stenosis av halspulsåren. Mesh filterkurv, fange fragmenter uhell kolesterol plakk, er montert like over det behandlede område (dette er nødvendig for å hindre inntrengning av emboli, eller blodpropp i hjernen).

For å øke effektiviteten av operasjonen blir ballongstentene brukt, økende i volum på stedet for innsnevring av arterien. Den oppblåste ballongen presser tett plakkene mot veggen. Etter restaureringen av det normale lumen, blir ballongen deflatert og fjernet gjennom kateteret sammen med fellefilteret.

Carotid artroplastisk

Arteriell protese er indikert for omfattende skade på veggene i den indre halspulsåren i kombinasjon med uttalt kalsinose. Å anvende stenting og åpen carotid endarterektomi er i dette tilfelle uhensiktsmessig. Fartøyet er avskåret på munnstedet, det berørte vevet blir resektert og erstattet av en endoprostese som faller i diameter med den indre arterien.

I halspulsårens aneurisme, blir følgende fremgangsmåte brukt: karet er klemt og excisionen blir skåret ut, hvoretter en shunt med et implantat settes inn i lumen. Etter dannelsen av anastomose fjernes shunten, luft fjernes fra lumen av karet og transplantasjonen, og klemmene fjernes.

Operasjoner med tortuosity av karoten arterier

Medfødt deformitet av karoten arterier (tortuositet) er en av de vanligste årsakene til iskemisk berøring og hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Ifølge statistikken hadde hver tredje pasient som døde av et slag en vridd karotid- eller vertebralarterie.

ulike former for crimp arterier

Operasjonsteknikker velges avhengig av karpatologisk art:

 • Bøyning i skarp vinkel (kinking);
 • Formasjon av en løkke (coiling);
 • Økning i lengden av arterien.

Det krympede fragmentet av karet blir resektert, hvorpå karet er rettet (redresjon).

Komplikasjoner etter operasjoner på halspulsåren

Følgende karotid endarterektomi er følgende komplikasjoner mulig:

 1. Hjerteinfarkt eller hjerneslag
 2. Tilbakeslag av sykdommen (re-dannelse av plakk);
 3. Kortpustethet
 4. Økt blodtrykk;
 5. Nestenes nederlag;
 6. Sårinfeksjon.

Betraktelig færre komplikasjoner etter stenting, men med en sparsom operasjon er negative konsekvenser mulige, blant hvilke den mest alvorlige er dannelsen av en trombose. Andre ubehagelige øyeblikk opplevd av kirurger inkluderer: indre blødninger, traumer i kateterinnlegget, skade på arterievegget, allergisk reaksjon, stentforskyvning inne i karet. I de tidlige dager er det problemer med å svelge, heshet, "en klump i halsen," hjertebanken. Gradvis går ubehagelige symptomer helt ut.

Kontraindikasjoner til operasjonen på halspulsårene

Absolutte kontraindikasjoner inkluderer:

 • Intoleranse mot anestesi;
 • Flyttbare plaketter;
 • Kompleks anatomisk struktur av fartøyet;
 • Akutt nyresvikt;
 • Allergi mot titan og kobolt (stentmaterialer);
 • Tynning av veggene i arterien med samtidig deformasjon;
 • Dårlig tilstand av alle fartøy.

Operasjonen utføres ikke med pasientens generelle alvorlige tilstand, tilstedeværelsen av uhelbredelige kroniske sykdommer i hematopoiesis.

rehabilitering

Etter operasjonen blir pasienten plassert i intensivavdelingen. I tre dager er sengestøtten vist. Fire dager senere kan du stå opp, ta korte turer under oppsyn av en lege. I to uker er fysisk aktivitet, knebøy, bakker og andre brå bevegelser forbudt. Hodet og nakken er i en statisk, men ikke stresset tilstand. Med stor forsiktighet blir hodeskuddene gjort. Det er nødvendig å følge legenes anbefalinger om kosthold og livsstil (alkoholholdige drikker, røyking er utelukket).

Operasjoner på halspulsåren utføres ved bruk av velutviklede kirurgiske teknikker under tilsyn av medisinsk utstyr med høy presisjon, noe som reduserer risikoen for komplikasjoner betydelig. I de fleste medisinske tilfeller er radikal kirurgisk behandling en mer effektiv teknikk i forhold til konservativ terapi. Etter uttømming gjennomgår pasientene en undersøkelse på klinikken hvor operasjonen ble utført hver sjette måned.

Operasjon for å fjerne kolesterolplakkene i aterosklerose (endarterektomi)

Endarterektomi er et rekonstruktivt kirurgisk inngrep som tar sikte på å gjenopprette den normale strømmen av blod gjennom et fartøy som er rammet av aterosklerose. Endarterektomi er en operasjon som er utformet for direkte å fjerne fra den berørte arterien en aterosklerotisk plakk som smalker eller lukker fartøyet helt.

Endotel av arterier hos friske mennesker har en jevn og glatt overflate. Aterosklerotisk prosess påvirker veggene i karene, noe som fører til innsnevring av arterien lumen og forstyrrelse av blodstrømmen. Med fremdriften av atherosklerose på det vaskulære endotelet, blir kolesterol og dets derivater avsatt, kalsium og bindevevsfibre. Dette danner en aterosklerotisk plakk, noe som gjør arterieveggene harde og sprø samtidig. Brudd på lokal eller systemisk blodstrøm fører til utilstrekkelig blodtilførsel til indre organer. Iskemi utvikler seg med de karakteristiske kliniske symptomene på sykdommen.

Fjerning av plakk fra fartøy utføres ved hjelp av ulike metoder, blant annet er det også minimal invasiv. Praksis viser at endarterektomi er en effektiv, relativt sikker og rimelig metode for kirurgisk inngrep. Operasjonen utføres av kvalifiserte kirurger i spesialiserte klinikker eller kardiologiske sentre.

Preoperativ forberedelse

Før endarterektomi utføres, foreskrives pasienter med tromboseprofylakse et kortvarig forløb av antikoagulantia eller antiaggreganter og blir bedt om å slutte å ta NSAIDs.

En grundig terapeutisk og klinisk undersøkelse av pasientene består i å måle blodtrykk, bestemme lipidprofilen og parametrene til blodkoaguleringssystemet, gjennomføre elektrokardiografi og ekkokardiografi. Pasienter med diabetes undersøker endokrinologen og bestemmer nivået av sukker i blodet umiddelbart før operasjonen. 12 timer før intervensjon, anbefales ikke pasienter å ta mat og vann.

I preoperativperioden utfører spesialister instrumental undersøkelse av pasienter, som inkluderer en rekke diagnostiske metoder og lar deg finne sted plassen:

 • Ultralyd av fartøy,
 • MRI av hodet,
 • CT angiografi,
 • Digital subtraksjon angiografi.

Den viktigste indikasjon for CEA er en innsnevring av hulrommet i arterien (i første omgang - carotis (carotis) og hjerne), som ble årsaken til forbigående iskemisk anfall, vaskulær encefalopati, akutt cerebral ischemi, aterosklerotiske lesjoner i de lavere ekstremiteter, lesjoner av indre organer, som oppstår på en bakgrunn av hypoxi.

Endarterektomi er kontraindisert i personer som lider av hypertensjon, kreft-diabetes mellitus, koronar arteriesykdom, kongestiv hjertesvikt, Alzheimers sykdom.

Endarterektomi, som enhver kirurgisk inngrep, har risiko. dens oppføre seg i særlig alvorlige tilfeller, når medisinering er ineffektiv. I fremtiden, uten postoperativ omsorg og konservativ behandling, kan endarterektomi føre til dannelse av nye plakk i karene, akutt cerebral iskemi eller forbigående iskemisk angrep.

Fremdrift av operasjonen

Metoder for endarterektomi

Direkte endarterektomi

En klassisk operasjon for aterosklerose er en direkte endarterektomi. En angiosurgeon klemmer arterien over lesjonen og kutter huden og utskiller fartøyet. I snittet settes en shunt inn som forbinder tilstøtende deler av arterien. Lumen av arterien er åpnet, en spesiell enhet settes inn i snittet og kolesterolplakk er fjernet. I arterien legges en lapp for sin tvungen ekspansjon, og shunten trekkes ut. Etter gjenopprettingen av blodstrømmen suges fartøyet, og dreneringsrørene blir igjen i noen dager i såret. Fjerning av kolesterolplakk utføres ved bruk av kirurgiske instrumenter - et kikkertmikroskop og et operasjonsmikroskop. Varigheten av operasjonen er flere timer og avhenger av alvorlighetsgraden av patologien og pasientens tilstand.

Eversion endarterektomi

En annen mindre vanlig metode for endarterektomi er eversjon. Den består i transversal utskjæring av den berørte arterien under plakkens plassering. Muskelmembranen og adventitia eksfolierer fra den berørte intima og blir slått ut. Den modifiserte intima er avskåret, og muskellaget og adventitia blir returnert til deres sted. Såret er sutert, og om nødvendig blir en anastomose påført.

Carotid endarterektomi (fjerning av plaques fra karoten arterier)

Søvne arterier bærer blod fra aorta til hjernen. Deres nederlag er et alvorlig problem, som ofte fører til uførhet og død av pasienten. Plakkformer danner ofte trombi, som til slutt bryter vekk og går inn i systemisk sirkulasjon. Nedfallet av hjernekarrene manifesteres av tegn på akutt iskemi. Hvis arterioler og kapillærer er blokkert, utvikler iskemiske angrep eller mikrostroke.

Før kirurgi barberer menn halsen for å forhindre infeksjon. Etter anestesi blir et snitt gjort, arterien er isolert, endotelet skrapes og etter en fullstendig fjerning av plakett siktes snittet.

karotid endarterektomi (fjerning av en plakett fra halspulsåren)

I tilfelle av et slag bør karotid endarterektomi utføres i de første 14 dagene. Dette vil ikke kaste bort tid og oppnå de beste resultatene. Enhver forsinkelse er uakseptabel. Et gjentatt slag avsluttes ofte med dødelig utgang. Ifølge de fleste pasienter er karotid endarterektomi godt tolerert, gjenoppretting kommer raskt, komplikasjoner oppstår ikke praktisk.

Video: karotid endarterektomi

Endarterektomi med aterosklerose i bena

Endarterektomi - en operasjon med utrydding av aterosklerose av karene i nedre ekstremiteter, noe som gjør det mulig å unngå amputasjon av det berørte benet. Du kan fjerne atheromatøs endret intima på flere måter: åpen, semi-lukket og lukket. Den åpne metoden består i å dreie arterien og separere den fra atherosklerotisk plakk. Den semi-lukket metode for bruk er bruk av spesielle instrumenter: vaskulære sløyfer eller ringer.

Typer anestesi i endarterektomi

 • Lokalbedøvelse blokkerer overføringen av nerveimpulser i det berørte området. Denne anestesjonsmetoden gjør at legen under operasjonen kan kontakte pasienten og overvåke helsen. Lokalbedøvelse er indikert ved bruk av eldre mennesker som lider av kroniske kardiovaskulære eller bronkopulmonale sykdommer. Det er kontraindisert for barn, personer med aphthous lidelser, følelsesmessig labilitet.
 • Endotracheal anestesi blokkerer helt smertefølsomhet. Pasienten sover under operasjonen. For generell anestesi bruk en blanding av nitrogenoksid og oksygen eller injisert intravenøst ​​fraksjonelle narkotiske analgetika.

Postoperativ periode

Endarterektomi utføres på et sykehus. Pasientens lengde på sykehuset er fra en dag til en uke, men kan endres av legen ved komplikasjoner. Pasienten, som opplevde en endarterektomi, er under kontinuerlig observasjon av spesialister i løpet av den første dagen. Hvis pasientene har ustabile parametre for hemodynamikk, overføres de til intensivavdelingen.

En dag etter operasjonen begynner de konservativ terapi. Pasientene er tildelt:

 1. antikoagulanter - "Wessel Douay F", "Fragmin", "Fenilin", "Warfarin". De undertrykker aktiviteten til blodkoagulasjonssystemet og forhindrer trombusdannelse på grunn av redusert fibrindannelse.
 2. Narkotika som forbedrer mikrosirkulasjonen - Angioprotektorer: "Vinpocetin", "Trental", "Cavinton". De normaliserer blodstrømmen i karene i den mikrocirkulatoriske sengen, utvider arteriolene, kapillærene og venulene, forbedrer blodets reologiske egenskaper.
 3. nootropics - "Actovegin", "Fenibut", "Pyracetam", "Cerebrolysin". Legemidler stimulerer mental aktivitet, forbedrer hukommelse, øker læringsevnen og hjernens motstand mot en rekke skadelige effekter, overdreven stress og hypoksi.
 4. analgetika - "Analgin", "Amidopirin", "Indomethacin", "Ibuprofen". De lindrer smerte, undertrykker smertefull aktivitet, uten å ha en betydelig effekt på andre typer følsomhet.
 5. Bredspektrum antibiotika fra gruppen av fluorokinoloner, makrolider, cephalosporiner, penicilliner.

Suturer fjernes den syvende dagen. Etter uttømming pasienter under langvarig antiblodplateterapi foreskrevet - "Acetylsalisylsyre", "Clopidogrel", antihypertensive stoffer - "Capoten", "Analapril". Med progressive aterosklerose foreskrevet statiner -. "Lovastatin", "fluvastatin"

En måned etter operasjonen, bør pasienter se en lege, slik at den satte pris på blodtrykk og tilstanden til huden på stedet av snittet. Hvis svimmelhet, ubehag, smerte og parestesier i ekstremitetene, heshet, synsforstyrrelser, beruselse symptomer, rødhet og hevelse i såret, blødning fra sår, pustevansker og dyspepsi symptomer, bør du straks oppsøke lege.

For å redusere risikoen for ny plakkdannelse, hjemme, bør du normalisere mat og i alvorlige tilfeller - for å følge en streng diett. I kostholdet må du inkludere matvarer som inneholder vegetabilsk fett, proteiner, komplekse karbohydrater, fiber og vitaminer. Leger anbefale å gjøre sport, for å normalisere kroppsvekt, slutte å røyke og gjennomgå periodiske undersøkelser, inkludert bestemmelse av lipid-profil og blodkoagulasjonssystemet.

komplikasjoner

Komplikasjoner etter endarterektomi utvikles vanligvis hos personer i fare:

 • De eldre,
 • røykere,
 • Svekket og alvorlig syk,
 • Å ha plaketter i andre fartøy,
 • Tidligere gjennomgått en lignende operasjon,
 • Lider alvorlige somatiske sykdommer, onkopatologi, endokrinopati.

Komplikasjoner som oppstår under endarterektomi, innbefatter slag, blødning, hjertekomplikasjoner, restenose, skade på nevrovaskulære bunter av halsen og kranienervene, infeksjon, trombose, allergiske til anestesi, lymfekar og skade spyttkjertlene, gjentakelse.

Endarterektomi er en effektiv prosedyre som gjenoppretter blodstrømning gjennom fartøy som er rammet av aterosklerose. Dette er en ganske vanlig operasjon, som mange spesialister ty til. Men ikke alle pasienter er i stand til å betale for denne tjenesten. Den gjennomsnittlige kostnaden for kirurgi i kommersielle klinikker i Moskva vil koste pasienten 70 000 rubler. I de fleste offentlige klinikker utføres denne operasjonen kostnadsfritt innenfor rammen av den obligatoriske sykeforsikringen eller på bekostning av kvoten til Helse-departementet i Russland.

Det skal huskes at kirurgisk behandling vil bidra til å kvitte seg med patologien til pasienten mye raskere enn den konservative. For i dag i Russland er det ingen forberedelser som behandler fullstendig aterosklerose og dets skjermer - et slag eller et hjerteinfarkt. Under operasjonen, kirurgen ikke bare fjerne plakk, de avlaste pasienter fra tidlig død ved å redusere risikoen for slag eller hjerteinfarkt.

Kirurgisk operasjon på halspulsåren med aterosklerose

Operasjon på halspulsåren med aterosklerose utføres kun i ekstreme tilfeller. Det indikeres når blodsirkulasjonen av karene er alvorlig svekket og kan føre til irreversible konsekvenser eller pasientens død.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for operasjonen

Den søvnige arterien er det mest signifikante og store blodkaret, brudd på patenen som fører til hypoksi i hjernen. Selv med en liten og kortsiktig innsnevring av arterien, kan oksygen sult forekomme.

Hovedårsaken til det kirurgiske inngrep er ikke atherosklerose, men komplikasjonen som oppstår i bakgrunnen i form av stenose av halspulsåren. Dette patologiske fenomenet er årsaken til slag i nesten 30% av tilfellene. Hvis lumen av karoten arterien er stengt med mer enn 60%, er det en risiko for at pasienten vil ha hjerneinfarkt innen ett år. I tillegg kan stenose av arterien utløse iskemisk nekrose.

Kirurgisk fjerning av plaques i halspulsårene er angitt i tilfelle av:

 1. Innsnevring av blodkarets lumen med 70% eller mer. Operasjonen er indikert, selv om pasienten ikke føler seg ubehag fra denne patologiske forandringen.
 2. Hvis pasienten har hatt et slag eller har symptomer på iskemisk sykdom, og lumen av halspulsåren er innsnevret med halvparten.
 3. Progresjon av kronisk iskemi eller funksjonsforstyrrelser i hjernen.
 4. Hvis pasienten observeres bilaterale aterosklerotiske lesjoner i arteriene.
 5. Overlapper lumen av noen store arterier, inkludert somnolent.

Selv om det er indikasjoner, vil leger forsøke å unngå kirurgisk inngrep. Det er nødvendig å forstå at operasjoner på blodkar er svært kompliserte og det er alltid risiko for komplikasjoner. Pasienter som lider av aterosklerose er for det meste eldre mennesker som har en rekke andre sammenhengende patologier. Dette betyr at leger bør ta hensyn til alle kontraindikasjoner, samt hypotetiske vansker under og etter operasjonen.

Operasjonen for å fjerne plakk i halspulsåren er kontraindisert når:

 • alvorlige sykdommer, samt akutte former for lunge-, nyre- og hjertesvikt;
 • insulte4
 • pasientens comatose tilstand, den kontinuerlige forstyrrelsen av hans bevissthet;
 • signifikante cerebrale blødninger forårsaket av iskemisk sykdom;
 • omfattende okklusjon av blodkaret og uhelbredelig hjerneskade.

Varianter av lignende kirurgiske inngrep

Resultatene av moderne medisin og kirurgi tillater operasjoner på store fartøy i livmorhalsområdet ved hjelp av minimalt invasive manipulasjoner. Disse prosedyrene utføres ved minimal kirurgisk inngrep i et lite operativt område. Denne metoden reduserer risikoen for komplikasjoner og perioden for pasientgjenoppretting betydelig. Før operasjonen må pasienten gjennomgå en rekke spesialstudier, som inkluderer angiografi, dupleks arteriell skanning og MR.

Det er 3 typer operasjoner å fjerne kolesterolplakk i karene i livmorhalsområdet:

 • proteser av arterier;
 • eversion endarterektomi;
 • stenting.

Når du velger typen operasjon du trenger, tas mange faktorer i betraktning. Disse inkluderer tilgjengeligheten av passende teknisk utstyr i klinikken, samt nivået på legernes kvalifikasjoner. Den vanligste typen slike operasjoner er endarterektomi. Dette er en åpen type kirurgisk inngrep, som ikke krever tilgjengeligheten av høyteknologisk medisinsk utstyr.

Stenting er den mest bezlopastnym type operasjon, det krever høy profesjonalitet av leger, så det kan ikke alle kirurger. Protese er indikert hvis kolesterolplakkene dekker et stort område av vaskulærveggen.

Eversion endarterektomi er eliminering av patologisk formasjon fra blodkarets lumen. Ofte er denne prosedyren utført under generell anestesi, men i noen tilfeller også under lokalbedøvelse. Bak øret er et snitt som går parallelt med underkjeven. Dens lengde er ca 10 cm. Dermed får legen tilgang til den indre halspulsåren (ICA). Videre er en silikon shunt plassert i karet, som forhindrer blødning og gir en kontinuerlig strøm av blod til hjernen. Deretter fjernes den aterosklerotiske plakk. Deretter vaskes arterien med saltoppløsning og legges på den av et lapp laget av syntetisk fiber eller fra pasientens vev. Ved den endelige fasen av operasjonen fjernes en silikon-shunt, skikkets integritet kontrolleres. Leger sys overflaten vev og bringe dem til sin opprinnelige tilstand.

Ved arteriell stenosering er det ikke gjort et snitt, men en punktering. Operasjonen er utført under generell anestesi. Ved hjelp av en prik, er en spesiell ballong installert i arterien, som gradvis øker i størrelse, og sammen med den fordyper fartøyets lumen. Deretter plasseres en stent i blodkaret - dette er et spesielt verktøy som holder bredden på lumen og tillater ikke å smale.

Operasjonen er ofte foreskrevet til eldre pasienter, siden det ikke trenger å gjøre store snitt eller traumatiske prosedyrer. Dette er den mest sparsomme typen kirurgisk inngrep, som utføres selv med alvorlige sammenhengende sykdommer.

Ulempen er at under operasjonen er det høy risiko for trombodannelse på grunn av en forstyrrelse av plakkens integritet under stentplassering. Derfor, langs hele lengden av blodkaret, plasseres filtre som forsinker de frittliggende platene.

Arteriell protese brukes hvis pasientens blodårer er sterkt innviklet, og de fleste av dem er rammet av aterosklerotiske plakk. Denne metoden brukes når legene vet på forhånd at andre metoder ikke gir konkrete resultater eller vil være for tidkrevende.

Essensen av operasjonen er at kirurgen skal fjerne en del av den indre overflaten av halshalsarterien, som påvirkes av aterosklerose, og erstatte den med en protes (tube) laget av syntetisk materiale. Protesens diameter og lengde velges individuelt på forberedelsesstadiet for operasjonen. Disse parametrene beregnes avhengig av egenskapene til pasientens kropp. Denne typen kirurgisk inngrep er fullført ved å installere en spesiell drenering i fartøyet.

Risiko for komplikasjoner

Komplikasjoner av operasjoner på blodkarene i cervical ryggraden forekommer sjelden. Deres utvikling avhenger av pasientens generelle tilstand, kroppens egenskaper, operatørens kvalifikasjoner, etc.

Slike komplikasjoner inkluderer emboli, hjerteinfarkt, hjerneslag, skade på nerveender, infeksjon, tilbakefall av patologi.

Alle disse uønskede fenomenene kan oppstå hovedsakelig på grunn av kirurgens uerfarenhet. Hvis operasjonen utføres av fagfolk ved bruk av utstyr av høy kvalitet, blir risikoen for komplikasjoner minimert.

Under forberedelsen til operasjonen, holdingen og etter operasjonsperioden skal pasienten forbli på sykehuset. Alle disse prosedyrene tar vanligvis ikke mer enn 4 dager. Det er tilfeller når pasienten blir tømt på den tredje dagen, men den første dagen etter operasjonen en person skal bruke i intensivavdelingen. Denne forholdsregler er nødvendig for å gi rask assistanse i tilfelle plutselige komplikasjoner.

På en dag er pasienten allerede lov til å reise seg og bevege seg rundt sykehuset. Gradvis vil han kunne komme tilbake til den vanlige livsstilen. Men pasienten lenge nok til å unngå fysisk stress og stress. Han er tildelt en rekke spesielle preparater og en diett for å akselerere prosessen med vaskulær rekonstruksjon.

Fjerning av kolesterolplakk fra karoten arterier

Den søvnige arterien er en av de viktigste fartøyene, som er ansvarlig for blodtilførselen av vev, organer, hjernen. Hvis prosessen med blodsirkulasjon er noe som forstyrrer, så er det en risiko for at en person vil få alvorlige helseproblemer, opp til et dødelig utfall. En av årsakene til brudd på full blodsirkulasjon - kolesterolplakk i karene, eller med andre ord - aterosklerose. Derfor er det svært viktig å fjerne plakk fra karoten arterien, så vel som andre kar, for å unngå farlige konsekvenser.

Hvilke metoder brukes av leger i slike tilfeller? Hvis plakk ikke når en stor størrelse, og ikke smalker lumenet sterkt, er pasienten foreskrevet medisinering. Men fjerning av plaques i halspulsårene gjennom kirurgisk inngrep er den mest pålitelige metoden.

Hvordan kan jeg fjerne plakk i halspulsåren?

Måten å kvitte seg med kolesterolplakkene avhenger av hvor smal lumen i arterien er innsnevret:

 • med en ubetydelig mengde plaketter, når de gir blod til å sirkulere fullt ut langs fartøyene, brukes medisinsk terapi, samt en livsstilskorreksjon;
 • hvis karlumenet blitt redusert vesentlig, og pasienten har forbigående iskemisk anfall, eller hadde hatt et slag, i slike tilfeller er den eneste vei ut - fjerning av plakk fra fartøyet ved hjelp av kirurgi.

Korreksjon av en livsstil består i nektelse av røyking, alkohol, overholdelse av diett. En person bør være oppmerksom på fysisk stress. Alle disse faktorene bidrar til å bremse utviklingen av aterosklerose i karoten arterier. Like viktig er kontrollen av helse. Spesiell oppmerksomhet til arteriell trykk, blodsukker i diabetes mellitus. En person må stadig kontrolleres av nivået av kolesterol.

Medisinsk terapi består i anvendelse av:

 • spasmolytika;
 • antiplatemidler;
 • antikoagulantia.

Behandling med rusmidler utføres under tilsyn av en lege.

Operasjoner som er gjort ikke nakke for å eliminere kolesterolplakk fra halspulsåren:

 • carotid endarterektomi;
 • eversion endarterektomi;
 • Stenting (kjernen i metoden er stenten på blokkeringsstedet, som ikke lar fartøyets lumen smale).

Indikasjoner og kontraindikasjoner for kirurgi

Aterosklerose av karoten arterier er hovedindikatoren for endarterektomi. En slik operasjon kan forbedre en persons livskvalitet, samt hindre utviklingen av en farlig sykdom - et slag som kan føre til døden. Fjerning av plakk fra karene ved kirurgi betraktes som det beste alternativet for behandling av aterosklerose. Tross alt er det garantert å hjelpe pasienten fra mulige konsekvenser, i motsetning til medisinering.

Hovedindikasjonene for operasjonen:

 1. Carotid stenose større enn 50%, og hvis de siste seks måneder personen har i det minste ett transient iskemisk angrep, vil det være 100% indikasjon for kirurgisk inngrep.
 2. Stenose av karoten arterien er over 70%, og det er behov for aortokoronar bypass.
 3. Progressivt slag.
 4. Stenose av karoten arterien er mer enn 70%.

Det er pasienter som har kolesterolplakk dannet på karossens vegger, ikke får seg til å føle seg. Slike pasienter kalles asymptomatisk. For dem er kirurgi for å fjerne plakkene indikert hvis karotidarterie-stenose er over 65%, og plakkestabilitet observeres også. En annen tilstand er lav kirurgisk risiko.

Det er flere faktorer der operasjonen er utført med forsiktighet, eller er generelt kontraindisert:

 • i de siste seks månedene har en person lidd av hjerteinfarkt;
 • hjertesvikt;
 • hevelse;
 • omfattende slag
 • ustabil angina;
 • hypertensiv sykdom;
 • Alzheimers sykdom.

undersøkelsen

Først og fremst blir pasienten vist med ultralyd dupleksskanning, hvorved legen kan visualisere en kolesterisk plakk i halspulsåren. Denne diagnostiske metoden bidrar til å få et komplett bilde av det berørte fartøyet, samt å bestemme graden av stenose og den særegne plassen. Hvis ultralyddiagnosen bidro til å finne ut all nødvendig informasjon, er en slik undersøkelse nok til å sende pasienten til operasjonen.

I de tilfellene når en person ikke observerer betydelige symptomer, men han har hatt et slag, eller det er en sjanse for å utvikle et slag, er det nødvendig å ty til slike diagnostiske metoder:

En ytterligere undersøkelse kreves av pasienter som:

 • tidligere endarterektomi
 • kirurgisk inngrep i nakken;
 • ha en kort hals
 • strålebehandling i nakken.

Før prosedyren for å fjerne plakk fra halspulsåren, gir pasienten en samlet analyse av blod og urin, han får et elektrokardiogram og arteriografi.

drift

Alt begynner med anestesi. Generell anestesi brukes som regel, men noen ganger tar de til lokalbedøvelse (det regnes som en av de mest avanserte metodene). Lokalbedøvelse brukes sjelden, da det kan føre til panikk i pasienten under prosedyren på grunn av ubehagelige følelser i nakken og frykten. Men hvis det i en anamnese er kontraindikasjoner til generell anestesi, er den eneste måten å ty til lokalbedøvelse.

Fordeler med generell anestesi:

 • reduksjon i intensiteten av hjernevæskemetabolisme;
 • økt cerebral blodstrøm i løpet av prosedyren;
 • reduksjon av angst hos pasienten og legen.

Carotid endarterektomi

 1. Kirurgen gjør et kutt på nakken for å få tilgang til halspulsåren.
 2. Arterien er tildelt
 3. Den indre halspulsåren klemmes, og deretter den generelle, deretter den ytre.
 4. Ved å bruke en skalpell, utføres en arteriotomi.
 5. Plakk er fjernet.
 6. Plastet blir patched.
 7. Legen gjør drenering av såret og lag-for-lag suturer.

Eversion endarterektomi

Forberedelse for en slik prosedyre er ikke forskjellig fra forberedelsen til en standardoperasjon. Det krever mer fullstendig mobilisering av karoten arterien. I stedet for et langsgående snitt kutter legen i en vinkel den indre halspulsåren i bifurkasjonsområdet fra den vanlige halspulsåren. Etter det blir plakkene fjernet med eversjonsmetoden. Prosedyren ligner fjerning av tåen fra foten. Plakk er forsinket til den skiller seg helt fra arterienes vegger.

Når plakkene er helt fjernet, vaskes lommen med en fysiologisk løsning. Så suger kirurgen den indre arterien til den generelle.

Postoperativ periode

Når den generelle anestesien slutter å fungere, er pasienten fortsatt i operasjonen. Legene overvåker mulige nevrologiske underskudd. Etterpå blir pasienten overført til intensivavdelingen, der de holdes nøye i ca 6-8 timer.

I fremtiden overvåker sykepleiere:

 • nevrologisk status;
 • trykk;
 • Sårets tilstand på nakken.

Etter operasjonen foreskrives pasienten antikoagulantia og disaggregerende terapi. Han er på sykehuset i flere dager. All denne gangen regulerer legen hjernens sirkulasjon.

Såret som gjenstår etter operasjonen på nakken er liten. Det forårsaker ikke mye ubehag for pasienten. Vanligvis fjernes suturene en uke etter prosedyren. Når pasienten slippes ut, forklarer legen i detalj hva som er mulig og hva som ikke kan gjøres, foreskriver medisiner.

komplikasjoner

Under operasjonen og etter det kan slike komplikasjoner oppstå:

 1. Arteriell hypertensjon. Ubalansen i nivået av blodtrykk forårsaker kirurgisk inngrep i områdene av karoten sinus. Dette påvirkes også av halogenert fluorokarbon, som brukes til generell anestesi. Når kirurgen presser halspulsåren, produserer pasientens kropp cerebral renin, noe som bidrar til en ubalanse i blodtrykket. Postoperativ hypertensjon stoppes med vasoaktive midler.
 2. Hypotensjon. Trykkfall refleks under manipulering av halspulsåren, og bradykardi utvikler seg også.
 3. Hematom. I 1-2% av alle operasjoner på nakken dannes en hematom som krever medisinsk inngrep. Utviklingen av hematomet fremmes av legemidler som brukes under operasjonen (antiaggreganter, heparin). Noen ganger øker hematomen på nakken så mye som mulig, noe som bryter mot luftveiene (det er fare for respiratorisk asfyksi).
 4. Tilgang til infeksjon. Dette skjer sjelden, men ofte blir smitteårsaken det dannede hematomet på nakken etter fjerning av plakk.
 5. Dysfunksjon av kraniale nerver. Dette er en av de hyppigste komplikasjonene, som skjer fra 3 til 35% av alle tilfeller etter fjerning av plakk. grunnen:
 • traumer av vagusnerven (manifesterer seg heshet, brudd på hostemekanismen);
 • skade på sublingualnerven (tunge bøyer seg til siden, det er problemer med å tygge og svelge, talen er ødelagt);
 • traumer til ansiktsnerven (slynge vinkelen til munnen).
 1. Hjerneslag. Dette er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter fjerning av plaques, som forekommer i 1-3% av alle tilfeller.

Risikoen for komplikasjoner øker dersom pasienten:

 • diabetes mellitus;
 • Plakk er i vanskelig tilgjengelige steder;
 • det er alvorlige sykdommer i kardiovaskulærsystemet, lungene;
 • innsnevring av lumen eller blokkering av halspulsåren oppstod etter tidligere overført endarterektomi.

rehabilitering

Rehabiliteringsperioden etter fjerning av kolesterolplakk fra halspulsåren varer i ca to uker. Når en pasient kommer hjem, må han følge slike anbefalinger for å sikre full utvinning:

 1. Fortsett å holde nakken rett. Under hvile og søvn skal hodet økes litt (legg rullen under puten). Hvis du føler deg trøtt i nakken, må du hvile.
 2. I løpet av rehabiliteringsperioden, må du regelmessig ta medisiner som legen har tildelt. Først og fremst er disse antikoagulantia, som forhindrer dannelsen av blodpropp i karene. Om nødvendig foreskriver legen smerte medisiner som lindrer ubehag i et sår rundt halsen.
 3. Daglig aktivitet gjenopptas kun med tillatelse fra den behandlende legen.
 4. Du kan ikke kjøre bil i tre uker etter at platen er fjernet. For slike aktiviteter er det nødvendig med legens tillatelse.
 5. Å unngå betydelig fysisk anstrengelse er en viktig betingelse for rehabiliteringsperioden. Denne anbefalingen bør overholdes etter en og en halv time etter prosedyren.
 6. Du kan vaske nakken din bare etter legens tillatelse.
 7. Overholde riktig ernæring, ikke bare under rehabilitering, men også i fremtiden. Gi preferanse til produkter som inneholder en minimal mengde fett, spis fersk frukt og grønnsaker, ulike kornblandinger. Det er nødvendig å nekte stekt, krydret, fet mat, brus.

Tegn, på grunn av hvilke du trenger å konsultere en lege etter utslipp:

 • en skarp feber, en chill (disse kan være tegn på en infeksjon som krever umiddelbar behandling);
 • Fra såret i nakken begynte å skille seg ut av en syfilis, huden rundt såret spylte, det var hevelse og smertefulle opplevelser;
 • problemer med fordøyelse, kvalme, som kan være en bivirkning på medisiner tatt;
 • alvorlig hodepine, hukommelsestap, svimmelhet, synproblemer;
 • hevelse i nakken;
 • brudd på tale, koordinering;
 • økt svette.

Hvis en person ikke søker medisinsk hjelp til de første mistenkelige symptomene som har oppstått i rehabiliteringsperioden, truer dette med farlige konsekvenser.

forebygging

Prosessen med dannelse av kolesterolplakk varer en svært lang tid, og det gjør seg ikke til å føle seg. Noen ganger er aterosklerose diagnostisert allerede i de siste stadiene, når behandling med medisiner og folkemetoder ikke lenger hjelper, og fjerning av plakk etter operasjon er nødvendig. Men for å forhindre en slik tilstand må man vite om de grunnleggende tiltakene for å forhindre denne sykdommen.

Høyt kolesterol i blodet er hovedårsaken til dannelsen av kolesterolplakk. For å redusere dette nivået, og ikke la det stige, er det nødvendig å følge tre grunnleggende regler:

 • observere en diett
 • å ta medisiner
 • å kontrollere vekten.

Kolesterol går inn i kroppen med mat. Derfor må du begrense inntaket av fettfisk og fisk, og gi preferanse til fettfattige varianter. Meieriprodukter bør velges med lav prosentandel av fett. Grunnlaget for ernæring - friske grønnsaker, frukt, som bidrar til å fjerne overflødig fett fra kroppen.

Hvis en streng diett ikke gir de ønskede resultatene, vil du i slike tilfeller ty til medisiner som reduserer nivået av kolesterol i blodet, og dermed forhindre dannelse av plakk i karene. Oftest er legemidler fra gruppen statiner foreskrevet. Deres mottak krever kontroll av lipidspektret. De har også negativ innvirkning på de indre organers arbeid, spesielt leveren. En annen ulempe - avskaffelsen av stoffet truer med å reversere økningen i kolesterol.

For å forhindre dannelse av kolesterolplakk, bør en person overvåke sin vekt. Det bør ikke overstige normale verdier. For dette kan du beregne kroppsmasseindeksen selv - vekt / høyde2. Tallet skal ikke være mer enn 30.

Kolesterolplakk blir ikke alltid dannet ved forhøyede kolesterolnivåer. En viktig faktor er tilstanden til veggene til fartøyene, som må styrkes.

De viktigste måtene å styrke fartøyene:

 • å forlate dårlige vaner (røyking, å drikke alkoholholdige drikker);
 • ta hensyn til fysisk aktivitet;
 • overvåke blodtrykk (om nødvendig, behandle hypertensjon);
 • kontroller din følelsesmessige tilstand.

Typer av operasjoner på halspulsåren

Søvnige arterier er en av de viktigste karene i menneskekroppen. Gjennom dem passerer blodet, mettet med næringsstoffer og oksygen, til hjernen. Sistnevnte er svært følsom overfor mangelen på det ene eller det andre elementet, så noen, selv de minste patologiene forbundet med disse fartøyene, vil ha forferdelige konsekvenser. Infarkt og hjerneslag er hyppige sykdommer som fører til pasientens død, som oppstår når lumen i det største parret fartøyet smalner. Selv små brudd fører til funksjonshemming, og jo mer de er, jo vanskeligere er det for en pasient å komme seg. Derfor bør behandlingen av karoten arterien være umiddelbar. Clogging med en trombose eller innsnevring med kolesterolplakkene elimineres ved operasjonen på halspulsåren.

vitnesbyrd

Indikasjoner for karotisarterieoperasjon inkluderer:

 • Innsnevring av fartøyet med sytti prosent, inkludert pasienter som er asymptomatiske;
 • Narrowing med femti prosent med tilstedeværelse av symptomer på insuffisiens i hjernen. I dette tilfellet har pasienter tidligere behandlet et slag;
 • Narrowing er mindre enn femti prosent, med en feil;
 • Tosidig brudd på CA;
 • Kompleks patologi, inkludert vertebrale, subklaviske og søvnige, store parret fartøy.
 • Årsaken til innsnevring av lumen (stenose) i fartøyet kan være bøyning, venetrombose, kolesterolavsetning, fremspring på arterien.
Strukturen av karoten arterien

Kontra

Kontraindikasjoner for operasjonen av halspulsåren inkluderer:

 • Sykdommer av noen viktige organer som forbyr operasjonen;
 • Tap av bevissthet som truer livet;
 • Akutt insuffisiens i hjernen;
 • Blødning av hjernen, med død av celler;
 • Fullstendig nedleggelse av arteriene.

Det er nødvendig å ta hensyn til pasientens alder, for noen, å utføre en operasjon er meningsløs, eller det vil bare gjøre mye skade. Men for øyeblikket er det metoder som krever lite innblanding i menneskekroppen, uten åpning, slik at antallet slike tilfeller reduseres.

Forut for håndtering av pasienten er rettet mot en generell undersøkelse, som omfatter: analyse av biologiske væsker og vev væske, EKG hjerte fluorografi forskningsanalyser for infeksjonssykdommer slik som hepatitt, syfilis, humant immunsviktvirus. Andre diagnostiske metoder inkluderer ultralyd, Duppler-studie, angiografi, magnetisk resonanstomografi, multi-helical computertomografi.

Anvendelig fremgangsmåte for å operere på hver enkelt pasient, avhengig av alder og helsetilstand til pasienten, fra den forstyrrede del størrelse, tilstedeværelse teknologi spesielt sykehus erfarne eksperter som skal utføre behandlingen.

Hovedtyper av operasjon på halspulsåren er:

 • carotis - oftest brukt. Her er det en obduksjon av pasienten. I Amerika utføres behandling med denne metoden mer enn hundre i året, i Russland er det halvparten av det, men metoden skaffer seg fart;
 • stentingfartøy er preget av ikke en stor inngrep, og derfor en rask gjenoppretting etter operasjonen. Men det krever en betydelig kirurgs ferdighet og teknikk, som ikke er tilgjengelig på hvert sykehus;
 • protetikk utføres av de som har et stort område av patologi.

carotis

Carotid kirurgi på halspulsåren er å kutte vev av en person og et fartøy for å trekke ut en patologisk formet plakett fra sistnevnte.

Carotidoperasjonen utføres under generell anestesi eller under lokalbedøvelse. Kirurgen gjør et snitt bak auricleen nedover med ti centimeter, sprer lagene av huden, knytter ikke nerver, finner det rette fartøyet. Deretter kutter han det og tar ut formasjonen. Til blodet og forstyrrer ikke dens fortsatte sirkulasjon, for ikke å skape en mangel i hjernen, blir på forhånd settes inn i arterien og shunt medikament som fremmer klemmevegger.

Etter at fartøyet er rengjort, vaskes det med en spesiell løsning som fjerner hulrommet på plakkens rester. Hvis dette ikke er gjort, kan de tette de mindre arteriene. Sying av et kutt utføres av en spesiell tråd, kan sette en lapp fra en tidligere forberedt syntetisk eller pasientens eget vev. Etter det blir shunten fjernet, styrken på sømmen på fartøyet kontrolleres, hvis alt er normalt, så kirurgen syr opp lag av vev, konsekvent bunn-opp.

Denne metoden er indikert når plakk vises på veggene på karene, trombose, alvorlig innsnevring av karet uten symptomer.

Carotid endarterektomi (fjerning av plakett fra halspulsåren)

eversion

Forberedelse av pasienten for operasjonen er den samme som i fremgangsmåten ovenfor. Endring i løpet av rengjøring av fartøyet. Etter å ha etablert shunt og introduserer stoffet for liming av fartøyene, blir det nødvendige området vendt mot innsiden, plakkene fjernet, vasket med en fysiologisk løsning og gir et uberørt utseende. Etter å ha utført slike manipulasjoner, er fartøyet sydd, shuntet er fjernet, huden sys.

Eversjonsmetoden er mye raskere enn karotenemetoden, siden den er mindre komplisert og risikoen for å gjøre noe galt er mindre. Minus - brukes til å fjerne små plaketter som ikke har fylt hele fartøyets lumen, mindre enn to og en halv centimeter.

stenting

Denne metoden har mange fordeler, noe som gjør den stadig mer populær blant andre. Den minste inngripen av kirurgen i kroppshulen, bidrar til rask gjenoppretting av pasienten.

Rehabiliteringsperioden etter stenting varer ikke mer enn en uke. Men han har også sine ulemper:

 • Resultatet er bra, men varigheten er liten og krever etterfølgende inngrep, og risikoen for komplikasjoner øker;
 • Kompleks og dyrt utstyr, erfaring fra spesialister;
 • Metoden er ikke i stand til å takle den store størrelsen på plaketten.

Operasjonsmekanismen er som følger:

 • En punktering er laget av kirurgen, og røret blir brakt til rett sted. Ved hjelp av en ballong ekspanderer fartøyet, og metallrammen presser plakkene. Det er fare for ødeleggelse av plakk og spredning av blodpropper langs fartøyet, noe som er veldig farlig. Derfor plasseres spesielle filtre i fartøyet før stentet settes inn.

Innføringen av stenten utføres med åreforkalkning hos eldre, som ikke har lov til å operere på en åpen måte.

protetikk

Operasjonen av stenting er tildelt til pasienter som har en felles sykdom, med en bøyning, en krymping av fartøyet. Prostetika utføres dersom legen blir klar over at andre metoder for å operere halspulsåren ikke gir gode resultater. Anestesi kan være generell eller lokal.

For begynnelsen bestemmes området av fartøyets lesjon og dets kutting. I stedet for å sette en protese, som er laget av syntetisk materiale. Protesens diameter og lengde velges individuelt for hver pasient. Fartøyet skylles fra plakkrester, og dreneringsmaterialet er installert.

Metoden tolereres godt av pasienter, det anses som trygt.

Prosthetikk av den indre halspulsåren

komplikasjoner

Mulige komplikasjoner etter operasjonen på halspulsåren:

 • Med endarterektomi er nerveskader mulig, som da manifesterer seg i å endre stemmen, det vil være vanskelig å svelge, ansiktet blir asymmetrisk. Purulente formasjoner i tilfelle infeksjon i såret, selv om dette skjer ganske sjelden når alle kravene er oppfylt.
 • Med introduksjonen av en stent, kan plakkene kollapse og dets stykker kommer inn i blodet, blokkering av hjerneskip, den mest forferdelige konsekvensen.

Ifølge statistikk garanterer halspulsoperasjonen nittifem prosent av gode resultater som ikke krever gjentatt inngrep.

rehabilitering

Rehabilitering etter operasjon på suturarterien varer i 3 dager. I løpet av denne tiden er pasienten forbudt å reise seg opp, hvoretter det er tillatt å utføre forskjellige bevegelser, men tung last er forbudt til halvmåne. Dette skyldes det faktum at under noen bevegelser svinger trykket i oss, og ved høy spenning øker det sterkt, det kan rive sømmer. Innen to år er pasienten forpliktet til å komme til legen for trykkmåling og generell kontroll. Med noen endringer, er medisiner foreskrevet.

Det er veldig viktig å endre din livsstil og mat som du spiser hver dag. Flere bevegelser, gå til treningsrommet med stillesittende arbeid, minst to eller tre ganger i uken. Still arbeidsformen og hvile, våkenhet og hvile, unngå stress på jobben og hjemme.

Enhver operasjon av de tre er dyr, da det krever betydelig erfaring fra legen. For den første betaler opptil femti tusen rubler i en vanlig klinikk, i private opp til hundre tusen. Installasjonen av stativet er enda dyrere fordi i tillegg til kunnskap er det nødvendig med en teknikk for å aktivere den. Prisen på en operasjon på halspulsåren svinger mellom to hundre og tre hundre tusen rubler.

Les Mer Om Fartøyene