Drift med varicocele testikler: typer inngrep, plusser og minuser

Fra denne artikkelen vil du lære: hvorfor med varicocele kirurgi er den eneste metoden for behandling, typer kirurgiske inngrep for denne sykdommen. Indikasjoner og kontraindikasjoner til dem, deres fordeler og ulemper.

Varicocele er en patologi der vene i testikkelen ekspanderer i form av noder, vri og overvelde blod. Årsaken til dette er en økning i trykket i systemet med testulære vener på grunn av en revers tilbakestrømning av de større venene (nyre, dårligere hul) i hvilken de strømmer.

Klikk på bildet for å forstørre

Operasjonen lar deg avbryte denne tilbakestrømmingen ved å kle seg, krysse eller fjerne de dilaterte venene. Slike intervensjoner eliminerer helt de problemer og konsekvenser som er forbundet med varicocele, gjenoppretter mannen full helse. Behandling er ikke komplisert og utføres av urologer eller kirurger på alle urologiske og kirurgiske sykehus.

Hvorfor operasjonen er den eneste veien ut

Årsakene og mekanismene til varicocele utvikling er rent mekanisk av natur: den berørte testikel (frø) venen er ikke i stand til å forsyne venøs blodutstrømning fra testiklene på grunn av:

 • Skader på ventiler plassert i lumen og ansvarlig for at blodet beveger seg i bare én retning - fra testikkel oppover til større vener;
 • Tilstedeværelse av en obstruksjon eller økning i trykk (venøs hypertensjon) i de store årene som partinalcellene flyter, noe som kompliserer blodstrømmen i dem og forårsaker venøs overbelastning;
 • svakhet og flaskighet av veggene på fartøyene.

Alt dette fører til det faktum at blodet ikke bare flyter bort fra testiklen, men akkumuleres i dets venøse plexuser på grunn av revers reflux fra store vaskulære trunks. Ved venøs trang, taper følsomt kjønsvev sin normale struktur, evnen til å produsere fullverdig seminalvæske og hormoner.

Mekanismen for blodsirkulasjon i friske og åreknuter. Klikk på bildet for å forstørre

Etikkene i testiklene blir ikke blodkar, men et patologisk depot for det. Den eneste måten å løse problemet på er å forstyrre den onde forbindelsen mellom dem, som vil eliminere tilbakestrømning og stagnasjon av blodet. Dette er formålet med varicocele operasjonen. Det innebærer tildeling, dressing, kryssing eller fullstendig fjerning av hovedstammen til de seminiferøse venene over nivået av deres forgrening i små grener som danner sammenflettede plexuser.

Dermed vil den patologiske stagnasjonen av blod i karene og testiklene elimineres uten å gå på blodsirkulasjon. Venøs utstrømning fra skrotet vil skje gjennom systemet av andre fartøy, siden spermatisk åre er den viktigste, men ikke den eneste måten for blodstrøm. Videre, under stagnasjonsforhold og økt trykk i spermatene, er ytterligere utstrømningsbaner ved kirurgi allerede godt dannet og vil fortsette å danne seg i den postoperative perioden.

Kirurgisk behandling i 80-85% utføres på venstre varicocele. Dette skyldes det faktum at venstre eggstokkåre faller inn i nyrene, og til høyre - inn i nedre hul. På grunn av den anatomiske beliggenheten, forgreningsvinkelen og andre egenskaper i venstre nyreskar, øker trykket i dem. Derfor hersker den venstre sidede lokalisering av varicocele over høyre side.

Sammenligning av strukturen av sunn testikkelvein og berørt varicocele

Typer av operasjoner, indikasjoner og kontraindikasjoner til dem

Det er to hovedtyper av kirurgiske inngrep for varicocele:

 1. Klassisk - gjennom kuttet (operasjon Ivanissevich). Drift Ivanissevich. Klikk på bildet for å forstørre
 2. Minimalt invasiv - gjennom punkteringer (endoskopisk, mikrokirurgisk og endovaskulær).

Endovaskulær kirurgi for å fjerne varicocele. Klikk på bildet for å forstørre

Målet med alle metoder er det samme - for å eliminere utslipp av testikelvenen, som overlapper dens lumen. Det er måter å oppnå dette målet på.

Tabellen beskriver funksjonene i klassisk og minimal invasiv (mild) operasjoner:

Hvilke operasjoner utføres for å eliminere varicocele, en oversikt over alternativer og metoder

Varicocele er en ren mannlig sykdom forbundet med nedbrytning av venøs plexus i pungen, hvorved normal blodsirkulasjon i testiklen sikres.

Det kan være ensidig eller bilateral, avhengig av sykdommens etiologi og det generelle kliniske bildet av pasienten. Det behandles med konservative og kirurgiske metoder.

Hvordan går det med varicocele kirurgi? Hvorfor anbefaler legene kirurgi og hvordan kan fjerning av varicocele utføres? Vurder i vårt materiale.

Drift er den beste løsningen på problemet

Hva er varicocele? Dette brudd på patogen til venøs knutepunkt.

I enklere ord, testikulære åreknuter. Det vil si deformasjon av vener og forstyrrelser av transport av mikronæringsstoffer i pungen.

I det alvorlige stadiet (3-4) kan det provosere infertilitet, og forårsaker også fysisk og psykologisk ubehag for en mann under samleie.

Er det nødvendig å operere varicocele? Denne sykdommen kan behandles med konservative metoder, men etter dem, som praksis viser, er sannsynligheten for tilbakefall fortsatt på et høyt nivå, da skadede og deformerte fartøy ikke lenger kan gjenopprette til sin opprinnelige tilstand. Det vil si at blodstrømmen i pungen og matningen av testikler vil bli permanent forstyrret.

For behandling er varicocele operasjonsmetoder som følger:

Det skal bemerkes at kirurgisk inngrep kan utføres med forskjellige metoder. I ett tilfelle utføres en spike av spermatisk ledning, i andre - en hel vaskulær struktur fjernes uten at den eventuelt gjenopprettes.

Mer moderne variasjoner er mikrokirurgi, så vel som restaurering av blodstrømmen på grunn av forbindelsen til epigastrisk vene (eggstokken blir deretter fjernet helt). Dette er den mest moderne og anbefalte metoden for behandling av varicocele, men slike operasjoner utføres ikke i alle klinikker.

Hvilke operasjoner er mulig med en varicocele?

Helt siden eksistensen av Sovjetunionen i statsklinikker har operasjoner for å eliminere varicocele blitt utført i henhold til Ivanissevichs metode.

For øyeblikket anses en slik operasjon for å være en av de verste behandlingsalternativene, siden sannsynligheten for tilbakefall er nesten 40%. Og fortsatt mulig ulike komplikasjoner, opp til infertilitet (med bilateral varicocele).

Hvordan utføres denne operasjonen? Et tilstrekkelig stort snitt er laget i iliac regionen, hvoretter alle skadede eggstokkene er bandasert. Dette er den viktigste ulempen ved operasjonen.

Med et slikt kutt og i et slikt felt har kirurgen ikke full tilgang til venøs ligament, derfor er det praktisk talt umulig å binde absolutt alle deformerte og skadede årene (deres prosesser).

Derfor fortsetter en tendens til tilbakefall. Resultatet avhenger direkte av sykdomsstadiet, der pasienten søkte om kvalifisert medisinsk behandling.

Operasjon Palomo utføres på lignende måte, men bare snittet utføres allerede over frontalområdet under brystbenet. I dette tilfellet er det ikke nødvendig å binde hvert ben av eggstokken - hele ligamentet er blokkert av en stramming.

Sannsynligheten for tilbakefall fortsetter (siden klemmene for blodkar kan strekke seg over tid), men mye lavere enn når man bruker Ivanissevichs metode. Til dags dato utføres Palomo-operasjonen ganske sjelden på grunn av kompleksiteten av utførelsen.

Kirurgisk inngrep i henhold til Marmara-metoden anses å være den mest progressive variasjonen av varicocelebehandling, der Ivanissevich-operasjonen er basert.

Det vil si at en lignende dressing av eggstokkene blir utført, men snittet er allerede gjort i pubic-regionen, nemlig fra skrotumet. I dette tilfellet får legen tilgang til hele det vaskulære leddet (derfor utføres prosedyren av en vaskulær kirurg eller under hans direkte kontroll).

Etter å ha gjort alle manipulasjonene, er huden sydd med en kosmetisk sutur, så bare et arr er synlig.

Du kan se fremdriften av de ovennevnte prosedyrene på følgende videoer:

Forløpet av Marmara-operasjonen med varicocele:

Drift med Ivanissevich med en venstre sidet ortostatisk varicocele:

Endoskopi og laparoskopi

Drift med en ligering av eggstokkene gjennom et snitt skjønt blir brukt oftere, ikke tillat å kurere en bilateral varicocele for en prosedyre.

Det vil si at hvis åreknuter påvirker to testikler samtidig, må du utføre to operasjoner (på venstre og høyre side). Legene anbefaler at de utføres med en pause på flere måneder (før slutten av foreskrevet rehabilitering).

Imidlertid bør man nevne endoskopisk operasjon med varicocele. Med denne metoden for behandling er snittet ikke nødvendig. I peritoneum er det gjort flere punkteringer, der et endoskop og alle nødvendige instrumenter settes inn. Gjennom ham mottar legen et bilde på en ekstern skjerm og kan utføre en sammenblanding av vener med titanklammer, etterfulgt av kutting, praktisk talt uten å skade pasienten.

Gjenoppretting etter denne operasjonen tar bare noen få uker, hvoretter pasienten tillates selv fysisk anstrengelse. Og forresten, endoskopisk mikrokirurgi er den eneste metoden som muliggjør samtidig kutting av to årer, det vil si behandling av bilaterale varicocele.

Mikrokirurgi med halvkule

vel, Den mest moderne og anbefalte metoden for behandling av varicose utvidelse av eggstokkene - er fjerning av hele deformert fartøy og arkivering i stedet en epigastrisk vene.

Organismen raskt nok etter det gjenoppretter den nominelle blodstrømmen i testiklene og pungen, derfor er genitalfunksjonen på ingen måte brutt. Men slike operasjoner utføres kun av de mest erfarne vaskulære kirurger.

Selvfølgelig det vil koste mye mer enn andre, mer radikale behandlingsmetoder. Men sannsynligheten for et tilbakefall er null.

Og den største fordelen med denne metoden for behandling varicocele er at rehabiliteringsperioden tar bare 3 uker (underlagt medisinsk kontroll). Men testiklernes funksjon og produksjon av spermatozoa gjenopprettes etter 1-2 dager etter operasjonen.

Varicocele: bilder før og etter operasjonen

Indikasjoner for formålet med metoden

Hovedindikasjonen for varicocele kirurgi for å velge metoden for kirurgisk inngrep er pasientens alder, så vel som stadiet av hans sykdom.

Med en bilateral varicocele fører en komplett ligering av venøse og seminale spoler til nedbrytning av testiklene. Som en konsekvens blir en mann steril.

Den hormonelle bakgrunnen er også delvis ødelagt, produksjonen av testosteron minker. Alt dette samlet reduserer sin tiltrekning for kvinner. Og noen menn har komplekser på bakgrunn av alt dette.

Hvem bestemmer hvilken operasjon pasienten skal utføre? Selvfølgelig er beslutningen for pasienten selv, men det bør forstås at i statsklinikker er den eneste operasjonen gratis for Ivanissevich.

For mer moderne og optimale behandlingsmetoder må du sette en viss sum penger. Enda bedre - uten å kaste bort tid til å gå til private klinikker. Det vil koste mer, men den reproduktive funksjonen til mannen etter operasjonen vil på ingen måte bli brutt.

Er det mulig å gjennomføre en operasjon på MHI-politikken?

MHI-politikken omfatter et bredt spekter av gratis operasjoner, men kun i henhold til Ivanissevich-metoden og laparoskopi (punktering i brystkjernen).

Det vil si at politikken for tvungen sykeforsikring dekker bare de mest radikale behandlingsmetoder varicocele. Dette er bare egnet i tilfeller hvor pasienten i fremtiden ikke lenger har planer om å få barn eller hvis varicose er ensidig.

I andre tilfeller er det tilrådelig å kontakte private klinikker eller utføre mikrokirurgi.

Opplever pasienten smerte under prosedyren?

Operasjoner for å eliminere varicocele utføres under lokalbedøvelse, siden det ikke er behov for generell anestesi. Og legen må overvåke pasientens tilstand under prosedyren. Føler han noe i ferd med kirurgisk inngrep?

Den mest smertefulle tingen er ytelsen til primær snitt eller punktering. Men operasjonen utføres raskt nok, så ingen komplikasjoner etter det kan ikke oppstå. Det viktigste er å observere regler for sømbehandling, for å unngå infeksjon, ellers vil snittet bli gjenåpnet.

Men stedet der operasjonen ble utført vil være syk, etter at anestesien slutter å virke. Og til og med da - neste dag kan pasienten slippes ut fra sykehuset.

Lengre rehabilitering og sykehusopphold vil bare være nødvendig dersom kirurgisk prosedyre ble utført i henhold til Ivanissevich, eller pasienten har følgende komplikasjoner:

 • økt kroppstemperatur;
 • tegn på smittsom infeksjon i suturen;
 • redusert hemoglobin;
 • tilbakefall varikotsele.

Hvordan håndteres sømmen?

Behandling av postoperativ sutur innebærer å utføre 2 ganger om dagen med obligatorisk dressing.

Først av alt behandles det med en oppløsning av furatsilina for desinfeksjon, og deretter påføres det salve Levomekol. Fremfor alt er dekket av bomullsull og pakket inn i bandasje.

Etter 3-5 dager, i stedet for Levomecol, utnevner du noen sårhelingsalve, noe som også bidrar til vevlæring.

I gjennomsnitt utføres behandlingen av leddene ca 7-10 dager etter operasjonen, hvoretter leddene eller stiftene fjernes (avhengig av behandlingsmetode som brukes).

På 5.-6. Dag utføres en annen undersøkelse hos den behandlende legen (kirurg). Om nødvendig vil legen utnevne tilleggsprosedyrer for behandling av sømmen.

Rehabiliteringsperiode

Full rehabilitering tar 3 uker (21 dager) fra operasjonstidspunktet. Hvis en person er engasjert i motorsport, kan du bare gjenopprette skjemaet ditt etter 30 dager, samtidig som du starter med minimal belastning.

Det skal bemerkes at helbredelsen av fartøyene skjer mye raskere enn epitelet. Det vil si når sømmen allerede forsvinner - venene er garantert å gjenopprette den nominelle blodstrømmen. Det anbefales, etter alt dette, å bestå blodprøver for å bestemme konsentrasjonen av hormoner - dermed kontrolleres testene og prostata.

Den korteste perioden med rehabilitering er introdusert med endoskopi eller mikrokirurgi. Der, og behandling av leddene vil ikke være nødvendig (etter operasjonen blir det bare brukt en isblær for å forhindre hevelse av bløtvev og blødning).

Fysiske belastninger er tillatt fra 12 dager, men skal styres av legitimasjonen til den behandlende legen.

Sammendrag er det best å behandle varicocele med kirurgisk inngrep. På hva som skal gjennomføres, følger operasjonen i de tidlige stadiene av sykdomsdeteksjon. Den optimale metoden er en mikrokirurgi med påfølgende arkføring av en blodåre. Etter en slik operasjon blir funksjonene til testiklene fullstendig gjenopprettet, så vel som den reproduktive funksjonen hos hannen (men bare hvis det ikke var noen atrofi før). Men fra operasjonen på Ivanissevich bør forlates. Den har allerede i de fleste land i verden ikke blitt utført i lang tid på grunn av den høye traumatismen og sannsynligheten for tilbakefall.

Drift med varicocele: metoder, indikasjoner, oppførsel, rehabilitering

Varicocele er en utvidelse av venene i skrotet eller seminiferous tubule hos menn. Sykdommen oppstår ofte hos ungdom og kan ikke manifestere seg i løpet av livet. I noen tilfeller utviser pasienten symptomer som testikulær smerte, infertilitet, utseendet av hunder på skrotet.

Den eneste måten å behandle varicocele på er kirurgi. Spørsmålet om nødvendigheten i fravær av kliniske manifestasjoner er diskutabelt. Drift med varicocele, som regel, tolereres lett og forårsaker sjelden komplikasjoner.

Stages av sykdommen og indikasjoner på kirurgi

Det er 4 stadier av varicocele utvikling:

 • Spredning av varicose er kun bestemt ved hjelp av ultralyd.
 • Venene til lobate plexus er probet i stående stilling.
 • Ved palpasjon i en hvilken som helst stilling kan legen diagnostisere sykdommen.
 • Årene er synlige for det blotte øye.

Reduksjon av spermatogen funksjon, som til slutt kan føre til infertilitet, begynner vanligvis bare i de siste stadiene av sykdommen.

Operasjonen kan utføres i følgende tilfeller:

 1. Brudd på spermedannelse er avslørt. I løpet av studien ble det funnet at i sædvæsken er mengden spermatozoer redusert, deres mobilitet er redusert, det er blod eller pus.
 2. Pasienten er bekymret for smerte. De begynner å manifestere i 2-3 stadier av sykdommen, i begynnelsen ubetydelig. Ubehagelige opplevelser øker med å gå, etter fysisk anstrengelse. Merk. I de aller fleste tilfeller utvikles varikocelen til venstre testikkel, så smerten har oftest samme lokalisering.
 3. Pasienten liker ikke skrotets utseende.
 4. Testiklene begynner å synke i størrelse.

I fravær av symptomer, kan kirurgi også anbefales for. Noen leger mener at kirurgisk inngrep, utført i tide, unngår infertilitet. Andre mener at dette er en uberettiget risiko, og det anbefales å begrense observasjon til periodiske undersøkelser og ultralyd.

Viktig! Drift opp til 18 år utføres vanligvis ikke. Ifølge statistiske data, i voksen alder etter kirurgi, er relapses mye mindre sannsynlig - re-utviklingen av varicocele. Derfor er det bedre å implementere det etter puberteten.

Vene komprimering kan føre til utvikling av den såkalte "sekundære varicocele". Det oppstår som et resultat av en svulst, cyste eller annen formasjon. I dette tilfellet er pasienten bekymret for feber, blod i urinen, kjedelig eller stikkende smerte i lumbalområdet. Med sekundær varicocele må årsaken til sykdommen elimineres, Det er ikke nødvendig å operere på venetrekning før manifestasjonen av resultatene av terapi av den underliggende patologien.

Kontra

Ulike metoder for å gjennomføre en operasjon kan ha forskjellige kontraindikasjoner. Åpne kirurgiske prosedyrer utføres ikke når:

 • Tilstedeværelsen av sykdommer i dekompensasjonsstadiet (brudd på kroppens funksjoner som ikke kan gjenopprettes uten behandling) - diabetes, levercirrhose, etc.
 • Betennelse i aktiv fase.

Endoskopiske operasjoner i tillegg til de beskrevne kontraindikasjoner utføres ikke med kirurgiske inngrep på bukhulen utført tidligere. Dette skyldes et brudd på klinisk bilde og økt sannsynlighet for feil hos legen.

Skleroterapi utføres ikke med følgende kontraindikasjoner:

 1. Store anastomoser (linteller) mellom karene, noe som kan føre til inntak av stoffet som brukes til liming i friske årer eller arterier;
 2. Forhøyet trykk i nærliggende årer (f.eks. Nyre);
 3. Strukturen på fartøyene tillater ikke innføring av sonden (blodig karakter av vener).

Forbereder for en operasjon

10 dager før den foreslåtte prosedyren, må pasientene gjennomgå noen undersøkelser:

 • Blodtest (totalt, per gruppe og Rh-faktor, koagulerbarhet, sukkerinnhold).
 • Generell analyse av urin.
 • Røntgen i lungene.
 • Elektrokardiogram (kan gis til alle pasienter eller bare hos menn over 30 år).
 • Analyse for virus av hepatitt B og C, HIV.

I tillegg foreskriver legen vanligvis scrotal ultralyd eller ultralyd ved bruk av Doppler (ved bruk av kontrastmedium) for å få et mer komplett klinisk bilde. Ytterligere studier er mulige avhengig av pasientens tilstand.

Siden morgen før drift er det nødvendig å nekte mat og vann, for å ta en hygienisk dusj. Den pubis og magen må være ren barbert. Ta medisiner for kroniske sykdommer (diabetes, hypertensjon, bronkitt, etc.) bør avtales med legen.

Fremgangsmåter for å utføre operasjonen

Klassifisering av kirurgiske behandlingsmetoder kan være basert på tilgangsmåten og teknologien til å gjennomføre. Basert på den andre karakteristikken er to store grupper av operasjoner preget:

 1. Med bevaring av rekoagulerende anastomose;
 2. Med sin excision.

Merk. En renal kaval shunt (anastamose) er en jumper-en kommunikasjon mellom to blodårer i testiklen. Det oppstår som en patologi på grunn av varicocele og fremmer stagnasjon av blod.

Den andre metoden er for tiden anerkjent som den mest effektive og brukes oftest.

Med teknologi er det vanlig å skille tre hovedtyper av operasjon:

 • Laparoskopi (minimal invasiv metode);
 • Endovaskulær skleroterapi;
 • Åpen drift (kan utføres i ulike modifikasjoner - ifølge Marmara, Ivanissevich, Palomo).

Viktig! Fjerningsoperasjoner med varicocele utføres ikke. Alle fartøyene forblir inne i kroppen, de er enten limt (sclerized) eller bandaged.

sclerotherapy

Denne operasjonen er minst invasiv. Det reduserer til skleroserende (liming) varicose vessels. Det store pluss av skleroterapi er at det ikke krever sykehusinnleggelse for det. Det utføres under forhold av et angiografisk rom under lokalbedøvelse. Etter anestesiutbrudd punkterer kirurgen den perkutane veggen til høyre femorale venen. Der innføres en sonde, ved hjelp av hvilken tilstanden til problemkarrene blir evaluert og det terapeutiske stoffet blir levert.

Som en skleroserende forbindelse brukes en 3% trombovar løsning. Kontraststoffer blir introdusert i karene, og dermed er suksessen til operasjonen bestemt. Hvis åreknussen ikke visualiseres, betyr det at den fargede ledd ikke kommer inn i den, og det kirurgiske inngrep var effektivt. I dette tilfellet blir sonden fjernet, en bandasje påføres på punkteringsstedet. På samme dag kan pasienten reise hjem.

Det er generelt akseptert at med skleroterapi er risikoen for tilbakefall høyere enn i en klassisk operasjon, men leger sier bare en litt økt sannsynlighet. På grunn av redusert effektivitet utføres slike kirurgiske prosedyrer sjelden. De er vanligvis anbefaler på begynnelsen av sykdommen, når det fortsatt ikke er noen klager fra pasienten.

Laparoskopisk kirurgi

Generell eller lokal (oftere) anestesi brukes. Også, epidural anestesi er noen ganger brukt (bedøvelse injiseres i ryggraden). Etter anestesiutbrudd utfører kirurgen en punktering i nålens område med en diameter på ca. 5 mm. Det introduserer en trocar - en trekantet nål koblet til røret. Gassen injiseres i bukhulen for å frigjøre plass til kirurgisk manipulasjon.

Et laparoskop er satt inn i åpningen-et rør, koblet til en belysningsenhet og et kamera. Det lar doktoren følge utviklingen av operasjonen. Under laparoskopet kontrolleres to fem millimeter punkteringer i ileum og over livmor, og trokere blir introdusert i dem. Pasienten vippes til høyre ved 15-20 ° for bedre visualisering. Legen kutter bukhinnen med saksene satt inn i punkteringen.

Videre isoleres arterier og lymfatiske kar. Dette er nødvendig slik at de ikke blir påvirket under operasjonen. De dilaterte venene er bandasjert. Brystbenet er sydd. En aseptisk dressing påføres punkteringene. Institusjonsperioden er avhengig av valgt anestesi. Etter lokalbedøvelse kan du gå hjem på operasjonsdagen eller den neste. Etter generell anestesi kommer utslippet 3-7 dager etter intervensjonen. Effektiviteten av operasjonen vurderes ved hjelp av ultralyd eller dopplerografi.

Operasjon Marmara

Denne typen intervensjon innebærer mikrotilgang og lav grad av invasivitet. Det utføres under kontroll av et mikroskop. Valget av anestesi er i stor grad avhengig av pasientens ønske, i de fleste tilfeller nok lokal anestesi, ved hvilke små smertefornemmelser eller følelse av prikking, varme er mulig.

Kirurgen gjør et snitt i kjønnsområdet, så nær ileum, som gjør sømmen etter operasjonen usynlig (den ligger under den øvre kanten av vasken). Legen kutter slørene og subkutan vev, utskiller kanalen og binder venen. Stoffer er sydd. Suturer fjernes på syvende dagen. Drift på Marmara er svært nøyaktig, noe som reduserer risikoen for skade på arteriene eller lymfekarrene.

Operasjon på Ivanissevich

Operasjon på Ivanissevich

Generell anestesi med denne type intervensjon brukes oftest, men det er også mulig å bruke lokal eller epidural anestesi. Essensen av operasjonen ligger i ligering av venene med varicose forstørrelse mens konservering av lymfekarrene.

Kirurgen gjør et snitt i skjønnhetsområdet opp til 10 cm i lengden. Vanligvis er størrelsen mindre enn 5-6 cm. Ved hjelp av en skalpell og kroker, kutter han og skyver alle underliggende muskler opp til den direkte vaskulære pleksus i testiklen. Her er det nødvendig å skille lymfekar. Ved hjelp av en dissektor (dum, buet saks) blir venene beslaglagt og bandasert. Muskler og vev sutureres.

Operasjon Palomo

Denne typen intervensjon ligner den forrige. Imidlertid blir snittet høyere, noe som gir et bedre overblikk for kirurgen. Med denne tilnærmingen er risikoen for tilbakefall lavere, men det er en høyere sannsynlighet for å kutte arterien som forsyner den seminale kanalen med blod.

Det er et lite fartøy som nærmer seg lobar plexus, og er derfor ofte skadet under operasjonen. Det er også risiko for lymfatiske anfall, spesielt i barndommen. Dette kan føre til alvorlige komplikasjoner.

Drift prognose

Prognosen er vanligvis gunstig. Ved bruk av minimalt invasive metoder er sannsynligheten for tilbakefall nær 2%, mens operasjonen for Ivanissevich er ca 9%. I enkelte kilder er andre tall indikert, private klinikker rapporterer data om re-utvikling av varicocele med åpne inngrep på 30%.

I 45% av tilfellene er pasienten etter operasjon bestemt normal spermogram, i 90% tilfeller er det en statistisk signifikant forbedring i indeksene. I eldre aldersgruppen, når varicocele blir forsømt, er alle verdier verre enn hos unge pasienter.

Gjenopprettingstid

Pasienten kan bli foreskrevet følgende stoffer for å gjenopprette spermatogenese:

 1. Vitaminkomplekser.
 2. Biologisk aktive tilsetningsstoffer med selen og sink.
 3. hormoner. Viktig!Deres opptak utføres strengt ved kurs under tilsyn av en lege og i forbindelse med konstant laboratorieforskning.
 4. Salve som inneholder et antibiotikum. Det er nødvendig å forhindre infeksjon av såret.
 5. Smertestillende. I noen pasienter kan ubehag i den opererte testikelen vedvare lenge. Vanligvis ordinerer legen ketonal eller lignende medisiner.

I de første 1-2 dagene etter operasjonen er det nødvendig:

 • Hold såret tørt. Kanskje anvendelsen av is for å lindre smerte. En plastflaske med frosset vann, innpakket i et håndkle, er egnet.
 • Minimer all aktivitet, prøv å hvile mer.
 • Det er ønskelig å bære en bandasje som støtter testiklene.

Innen 1-2 uker etter at operasjonen ikke anbefales:

 1. Gjør fysiske øvelser som krever økt innsats.
 2. Ta et bad.
 3. Ha sex

Etter den angitte perioden er seksuelt liv mulig, hvis pasienten ikke føler smerte, ubehag, ubehagelige trekkfølelser i løpet av prosessen eller etter handling. Ereksjonsfunksjon etter operasjonen lider ikke. Rehabiliteringsperioden er avhengig av type operasjon, anestesi, pasientens generelle tilstand.

Mange pasienter er redd for at venen etter operasjonen er igjen. Det synes for dem at dette er et tegn på mislykket kirurgisk inngrep.

Viktig! Det er nødvendig å forstå at karene ikke blir hentet fra pungen, men bare slutte å bli forsynt med blod. Årene kan bli palpert eller synlig opptil seks måneder.

Komplikasjoner etter operasjon

Etter operasjon kan følgende syndrom og sykdommer oppstå:

 • Betennelse. Det bestemmes av passende symptomer og resultater av ultralyd, vellykket behandlet med medisinering.
 • Neuralgisk smerte.Det oppstår som et resultat av skade på nerveenden og er vanskelig å behandle (nål og fysioterapi er vanligvis indikert).
 • Lymfatisk ødem. Den utvikler seg som følge av skade på lymfekar under operasjonen, den kan passere seg selv eller gjennom påføring av et bandasje som støtter skrotet, spesielle truser.
 • Dropsy av testis (hydrocele). Årsaken er uaktsom lymfekar, behandling er lik.
 • Nedgang i testikkelstørrelse - En farlig komplikasjon som oppstår som følge av skade på den spermatiske arterien. Dette er en av de mest ubehagelige konsekvensene av operasjonen, siden det er ganske vanskelig å stoppe det.
 • tilbakefall - re-utvikling av varicocele Behandling er bare kirurgisk.
 • Skader på tarmen eller urineren. Disse komplikasjonene etter operasjonen skjer med laparoskopi, oftere hos uerfarne unge kirurger.
 • Trombose (blokkering) av dype vener. Det oppstår som en reaksjon på innføring av kontrastmedium i karene, som et resultat av et hematom (indre blødning) på punkteringsstedet.

Prisen på en operasjon

Drift med varicocele er ikke inkludert i listen over tjenester som "høyteknologisk omsorg", for hvilken midler er tildelt. Nettstedet til noen klinikker indikerer at de jobber med OMS og LCA, men i det første tilfellet er det bare en rabatt at en kunde kan søke på dem, eller returnere noen av de brukte midler.

Kostnaden for operasjonen avhenger av den valgte metoden og regionen. I provinsbyene i Sentral-Russland starter prisen for åpen kirurgi fra 5.000 rubler, i Moskva fra 8 000 til 10 000 rubler. Omtrent samme beløp vil koste skleroserende. Mikrokirurgisk inngrep (ifølge Marmara) vil koste minst 20 000 - 30 000 rubler. Litt billigere vil koste laparoskopisk kirurgi - 15 000 - 25 000 rubler. Prisene er basert på lokalbedøvelse, hvis pasienten foretrekker generell anestesi, må han betale det separat - 7 000 - 10 000 rubler.

Pasientanmeldelser

De fleste pasientene er ganske en operasjon, spesielt hvis denne måten er mulig å bli kvitt infertilitet. Når en mann lærer at nå kan han få barn, øker dette betydelig selvtillit, selv om han ikke hadde slike planer i nær fremtid.

Operasjonen tolereres godt. Mange foretrekker generell anestesi. Gjenopprettingsperioden for alle passerer annerledes. Noen vender straks tilbake til normale aktiviteter, andre - selv med minimalt invasive inngrep, føler de seg alvorlig smerte og de går nesten ikke rundt i huset om noen dager.

Som vitnesbyrdene vitner om, viser et dårlig slag for familier seg å være dårlige indikatorer for spermogram og vanskeligheter med å tenke på et barn, selv etter operasjonen og medisinen. Noen ganger i begynnelsen er det en skarp positiv dynamikk, som forverres med tiden. Hjelp i denne saken kan bare være en spesialist på høyt nivå. Noen pasienter endrer 5 eller flere urologer før de finner en god diagnostiker. Teknikken til selve operasjonen, som praksis viser, er av sekundær betydning.

Kirurgisk inngrep med varicocele bidrar til å kvitte seg med sykdommen og de tilhørende symptomene. Det øker signifikant sannsynligheten for unnfangelse og forbedrer pasientens livskvalitet.

Drift varicocele: Hvilke typer operasjoner eksisterer og hvordan gjør de?

Varicocele er en sykdom hvor venene i testiklene og spermatøren strekker seg ut. I lang tid kan sykdommen være asymptomatisk og kan bare oppdages etter en profylaktisk medisinsk undersøkelse.

Svært sjelden, i nærvær av varicocele, kan en mann føle ubehagelige opplevelser i skrotet (kjedelig, pressende smerte), som ofte oppstår etter samleie, fysisk anstrengelse eller langvarig statisk stilling. Regelmessig smerte kan manifesteres hovedsakelig i tre stadier av sykdommen.

Gradene av varicocele varierer avhengig av intensiteten av venøs ekspansjon.

Subklinisk varicocele: testikulære vener oppdages ikke ved palpasjon, varicocele kan bare oppdages på grunnlag av ultralydsresultater.

 • 1 grad: de forstørrede venene kan palperes med hendene bare i stående stilling.
 • 2 grader: Varicocele kan lett oppdages ved palpasjon i en hvilken som helst stilling av kroppen.
 • 3 grad: En visuell undersøkelse er tilstrekkelig til å identifisere utvidede vener.

I de fleste tilfeller går varicocele raskt fram og, etter å ha nådd et bestemt stadium, stopper i utvikling.

Varicocele subklinisk og første fase trenger ikke behandling. For å eliminere de negative fenomenene, er det tilstrekkelig å eliminere stillestående prosesser lokalisert i bekkenorganene.

Listen over slike tiltak inkluderer nektelse fra bruk av alkohol, normalisering av en stol, et vanlig seksuelt liv, det balansert fysiske trykket.

slik Elementære tiltak kan redusere de dilaterte årene og forhindre sykdommen i å utvikle seg.

Eldre mennesker som har sykdommen frosset på et tidlig stadium, vil være nyttige å ha en suspensjon.

Under andre grad varicocele, hvis sykdommen er preget av smerte, er kirurgi nødvendig.

Varicocele kan føre til andre, mer ubehagelige problemer, som ufruktbarhet.

Det er denne diagnosen hos 40% av mennene som lider av varicocele. Faktum er det forstørrede årer øker temperaturen i pungen, og dette fører til brudd på morfologi, motilitet av spermatozoer og deres antall.

Generelt kan symptomene på varicocele og dens konsekvenser manifestere seg på forskjellige måter. Noen menn kan ha barn og ikke mistenker en livslang sykdom, hos andre kan varicocele få seg til å føle seg ufruktbar eller smertefulle.

Helt kurere varicocele kan bare være gjennom kirurgisk inngrep. Operasjonen er obligatorisk dersom pasienten planlegger å få barn i fremtiden, han har atrofi eller en endring i testikelens konsistens, eller pasienten er bekymret for den alvorlige smerten som har oppstått på varicocelen.

Det anbefales å utføre operasjonen bare i tilfelle et bestemt behov. Hvis indikasjonene på operasjonen ikke er tilgjengelige, er det mulig å gjøre det uten behandling uten kirurgi.

Finn ut hvordan laser omskjæring utføres, kanskje dette vil hjelpe deg med å bestemme et viktig skritt.

Lær her om metoder for behandling av phimosis.

Drift med varicocele: typer, typer, metoder, metoder (hvordan?)

Essensen av alle typer operasjoner - eliminering av berørte områder av årer. Mellom hverandre er operasjonene forskjellige i måten de utføres, graden av skade, effektiviteten og de sannsynlige komplikasjonene.

Tradisjonell drift

Det er 3 typer tradisjonell kirurgi - på Ivanissevich, Marmara og Palomo.

Drift Ivanissevich

Operasjonen utføres under lokalbedøvelse. I den venstre delen av iliac-regionen er det laget et snitt på opptil 5 cm. Dybden når innsnittet til inngangskanalens vegger, hvor vener og ledning passerer. Årene funnet krysser og såret sutureres.

Målet med operasjonen er å binde absolutt alle årene i en prosedyre. Det er en høy grad av risiko om det faktum at ett eller flere blodårer vil bli savnet, noe som kan føre til en gjenoppbygging av sykdommen.

Operasjonen for å fjerne varikocele av testene ifølge Ivanissevich er anerkjent som den mest traumatiske, gjenopprettingsperioden etter at den kan være ca 3 uker.

Operasjon Marmara

Blant kirurgiske operasjoner anerkjent som effektiv. I løpet av operasjonen, gjennom inngangsinngangen, blir spermatiske leddårer dopet.

Operasjonen har flere fordeler:

 • minimal invasivitet, fordi lengden på snittet er 2-3 cm, det kan sammenlignes med laparoskopisk;
 • postoperativ utvinning på kort tid;
 • Minimum antall gjentatte manifestasjoner av sykdommen og komplikasjoner;
 • høy kosmetisk effekt. Sømmen (arr) etter en slik operasjon for behandling av varicocele er liten og ligger lavere enn nivået på å påføre vasken begynner.

I løpet av en kirurgisk operasjon er ovarieartarien hovedsakelig lokalisert, hvorpå det er en konsekvent lokalisering av alle store og små vener i spermatisk ledning.

Operasjon Palomo

Denne prosedyren er en forbedret versjon av Ivanissevichs operasjon. Forskjellen er at plasseringen av snittet er høyere enn i det første tilfellet. Venen er bandasje i retroperitoneal vev.

Laparoskopisk kirurgi (endoskopisk)

Minimalt invasiv og moderne behandlingsmetode.

Under operasjonen i den fremre bukveggen blir punkteringer på opptil 5 mm i diameter laget, i hvilke instrumenter og et laparoskop vil senere bli introdusert.

Under laparoskopisk kirurgi for varicocele utskille testikkel arterie og vene, og overlagret på den første titan stifter eller de er bundet ved hjelp av kirurgisk tråd.

Utfør denne operasjonen under generell anestesi. Hva er bemerkelsesverdig, seg selv kirurgi for å fjerne varicocele kan vare ca 15-40 minutter. Varigheten av operasjonen kan variere.

Under operasjonen, basert på bildet levert av Laparoscope, oppdager legen og krysser testikelvenen. Etter denne operasjonen skal pasienten bruke maksimalt to dager på klinikken. For øyeblikket Laparoskopi betraktes som den mest effektive metoden for behandling av varicocele, fordi instrumentene lar deg inspisere hele lengden av testikelvenen.

Mikrokirurgisk revaskularisering

Resultatet av denne operasjonen er normalisering av blodstrømmen i testikelvenen. Operativ intervensjon med anvendelse av generell anestesi utføres.

Et snitt er gjort i den nedre delen av buken (5 cm), vises såret testieular Wien for hele sin lengde fra sammenløpet av nyrevenen til testikkel. Parallelt er det et utvalg av en epigastrisk ven. Den testiske venen fjernes helt, og den epigastriske sys i stedet.

Røntgen-endovaskulær kirurgi

Operativ inngrep utføres under røntgenkontroll.

Gjennom en punktering i lårbenen, blir et kateter introdusert i kroppen som leverer en skleroserende medisin til den testiske venen som tetter mot testikelvenen.

En av de minst effektive operasjonene - etter det er det stor sjanse for et tilbakefall.

Generelle anbefalinger etter operasjon

Menn som gjennomgikk kirurgi for å fjerne varicocele, Det vil være nødvendig å avstå fra samleie i tre uker. For en stund etter operasjonen for å behandle varicocele under kjønn kan forårsake smertefulle eller ubehagelige opplevelser.

Det er ønskelig i neste måned etter den tradisjonelle operasjonen for å fjerne varicocele unngå fysisk aktivitet og trening. Etter en endovaskulær eller endoskopisk operasjon vil det være mulig å starte fysisk anstrengelse mye tidligere.


Drift med varicocele med samme suksess utføres i alle aldre, som spesielt hos barn, oppdages i ungdomsår og hos voksne, men den anbefalte alderen er ikke mindre enn 9 år.

I sena stadier av varicocele er det stor sannsynlighet for infertilitet og erektil dysfunksjon.

Når det gjelder ernæring, er det ønskelig for hele rehabiliteringsperioden etter at operasjonen for å fjerne varicocele holder seg til et sparsomt kosthold.

Etter 3 måneder etter operasjonen er det nødvendig å lage en analyse - spermogram. Hvis testresultatene er dårlige, er andrologisk behandling foreskrevet for å gjenopprette barnefunksjonen etter varicocele fjerning.

Postoperativ periode: Hvordan rehabilitere og hva kan konsekvensene (komplikasjoner) etter operasjonen?

Spørsmålet er hva som kan og skal gjøres etter operasjonen? Hvis en mann har en operasjon for å fjerne varicocele, så etter dette Det kan være forskjellige komplikasjoner, og det vanligste er dropsy testikler. I dette tilfellet oppstår akkumulering av serøs væske mellom hver av testiklene.

Utseendet til dropsy forårsaker et brudd på blodsirkulasjonen i testikkel, forårsaket av kirurgi. Etter en tid i det mannlige reproduktive systemet, dannes en venøs sikkerhetsutgang, noe som gjør at blod kan strømme gjennom andre vener i pungen.

Komplikasjoner kan oppstå hvis de første ukene etter operasjonen manifesterer seksuell aktivitet. Inntil prosessen med rehabilitering er fullført etter at varicoceleen ble kurert av operasjonen, bør avstå fra å ha sex med en partner og onani - dette er begrensningene.

Det anbefales heller ikke å bruke alkoholholdige drikker for gjenvinningsperioden etter operasjonen etter varicocele - de kan forårsake nyreoverbelastning, noe som vil føre til negative konsekvenser før tilbakefall.

også Det er mulighet for gjentakelse selv etter alle rehabiliteringsregler. I utgangspunktet er årsaken til tilbakefallet en losoid-vene savnet av en kirurg eller en kvist. I tillegg, etter en mislykket operasjon kan skade bekkenarterie, den infeksiøse prosessen i sår, blødning, hypertrofi, atrofi av testiklene eller azoospermia.

Etter en operasjon varicocele Det kan være smerter i testene, men i 90% av tilfellene passerer de raskt. I tilfelle at smerten ikke stopper, må du kontakte legen din.

Finn ut hvilken varicocele som behandles ikke-operativt.

Og her kan du lære alt om typene phimosis.

Drift med varicocele av testis

Varicocele er en av de få sykdommene hvis behandling bare kan være kirurgisk. Imidlertid øker instrumental inntrenging i kroppen alltid mange bekymringer, ikke bare om fremdriften i selve operasjonen og pasientens egne følelser, men også om videre utsikter - rehabiliteringsperioden og muligheten for fullstendig gjenoppretting.

Hva vil kirurgisk behandling gi og hva bør forventes etter varicoceleoperasjonen?

Hva moderne kirurgi tilbyr

For operasjonen på varicocele finnes det flere typer kirurgiske inngrep - klassisk og moderne.

Disse inkluderer:

 • Drift Ivanissevich;
 • Laparoskopisk intervensjon;
 • Mikrokirurgisk metode.

Hver av disse artene har egne indikasjoner og kontraindikasjoner, dets plusser og negative aspekter.

Drift Ivanissevich

Operasjon Ivanissevicha - for lang tid å utvikle en standard metode for varicocele kirurgi som fremtidige kirurger studerer fortsatt student, så det er - en av de "mast hev 'et sett av faglig kompetanse av alle kirurg-urolog.

Dens essens består i å binde vevet av testikelen i retroperitonealområdet, noe som resulterer i fullstendig blokkering av blodforsyningen i den.

Hva er fordelene sine?

 1. Operasjoner på varicocele ifølge Ivanissevich utføres både for voksne og barn som trenger dem.
 2. Intervensjon utføres under lokalbedøvelse, som beskytter hjerte- og karsystemet hos pasienter fra overdreven belastning.
 3. Operasjonen krever ikke bruk av spesialutstyr, så det er tilgjengelig for pasienter på konvensjonelle sykehus, ikke bare dyre private klinikker.
 4. Denne typen kirurgisk behandling varicocele er enkel i utførelse og effektiv nok, og har derfor blitt brukt i mer enn et halvt århundre.

Det er imidlertid noen ulemper her: de er svært viktige: de gjelder postoperativ periode, hvor mange pasienter utvikler hydrocele (dropsy av testikel), og også gjentatte årer (tilbakefall varicocele). I tillegg, selv om det er sjeldne, men mulig atrofi av testikler, som er en av de mest ubehagelige konsekvensene av denne kirurgiske teknikken.

Spesielt hyppige tilbakefall hos barn: de utvikler seg litt mindre enn halvparten av tiden.

Dette skyldes det faktum at etter ligering av testiklene årer er små blodkar forgrenet ut fra den, så vel som kollateralene - som leverer til flere grener, som er hånd-tie er nesten umulig, fordi de ofte ikke er synlige for kirurgen. De blir senere utsatt for gjentatte åreknuter, som igjen blir til utvikling av varicocele.

Laparoskopisk inngrep

Laparoskopi - en moderne endoskopisk teknologi, blottet for mangler i driften av varicocele Ivanissevich grunn av utvidet tilgang ikke bare til de berørte testiklene vene, men også til mindre fartøy, collaterals, usynlig under normale kirurgiske prosedyrer.

Dette ble gjort mulig takket være høyteknologiske verktøy - fleksibelt rør med et lite kamera på enden, føres inn gjennom et lite snitt i buken, og tre laparaskopiske porter, som er introdusert i navle region, på venstre og høyre iliaca regionen.

Kirurgen observerer alt som skjer på skjermen på skjermen, og utfører alle nødvendige manipulasjoner.

Hva er fordelene med denne typen varicocele kirurgi, og i hvilke tilfeller gir spesialister fortrinn til det?

Her er årsakene til bruk av laparoskopi:

 • Lav traumatisme og kort oppholdstid på sykehuset (ikke mer enn to eller tre dager);
 • Muligheten for samtidig binding av testikkelårene med en bilateral varicocele;
 • Asymptomatisk strøm av åreknuter i ledningen;
 • Lav sannsynlighet for tilbakefall (ikke mer enn to prosent);
 • God tolerabilitet;
 • Høy kosmetisk effekt.

I tillegg er laparoskopisk tilnærming regnes som den beste behandling for gjenbruk av åreknuter i sædlederen i tilfeller der driften av varicocele Ivanissevich har gjort før, men hun ga et tilbakefall. Ved laparoskopi, er kirurgen i stand til å se alle kollateralene og andre små fartøy, som ikke er synlige, og er ikke utsatt for å kle i normal drift, slik at effekten av en slik intervensjon er umåtelig høyere og ubehagelige konsekvenser - er minimal.

Ulempene med metoden er behovet for å bruke generell anestesi, noe som ikke alltid er akseptabelt på grunn av kardiovaskulære sykdommer eller andre tilknyttede patologier hos pasienter. Også for operasjonen er det nødvendig med spesialutstyr og ferdigheter for å utføre laparoskopi til kirurg, som kun er tilgjengelig på sykehus i tilstrekkelig store byer.

Operasjon for varicocele laparoskopi forbudt når pasientene har akutt betennelse eller kreft i bukhulen. Ikke utfør dem og pasienter som allerede har gjennomgått flere laparoskopiske inngrep.

Mikrokirurgisk teknikk

Den mikrokirurgiske teknikken for varicocele kirurgi er anerkjent som den beste blant alle eksisterende metoder for behandling av varicose sarcoma. Dens formål er å erstatte pasienten på sunne testikulær vene - for dette bruk epigastrisk fartøyet, hvilken del er sydd ved fjerntliggende sted spermatica vene med etableringen av en vaskulær anastomose - anastomose.

Fordelene ved metoden består i det fysiologiske, små antallet tilfeller av gjentatt utvikling av åreknuter, en kort oppholdstid i kirurgisk avdeling og samme korte rehabilitering.

Dette skyldes ikke bare det faktum at gjenopprettingen av blodsirkulasjonen i den opererte testikelen skjer umiddelbart, og ikke etter noen dager, som med andre typer operasjoner på varicocele.

Selve betydningen av en slik intervensjon består i fullstendig normalisering av blodstrømmen i testiklen, og ikke bare ved å båndere den berørte venen og dens grener, slik at antall negative konsekvenser her er ubetydelig.

Komplikasjoner av mikrokirurgisk inngrep inkluderer utilsiktet skade på nerveender i inngangskanalen, blødning og smittsom betennelse i opererte steder, men disse effektene er svært sjeldne.

Ikke utfør mikrokirurgisk operasjon på varicocele hos pasienter med onkologi og alvorlige kardiovaskulære sykdommer, diabetes mellitus.

Gjenopprettingsperioden går raskt nok: på den andre tredjedagen slippes pasientene fra sykehuset, og suturene fjernes etter 8-10 dager.

Den største ulempen ved mikrokirurgisk inngrep i varicocele er den høye prisen: kostnadene ved operasjonen varierer fra 40 til 90 tusen rubler. Dette skyldes ikke bare behovet for dyr optikk, spesialverktøy, men også fordi slike operasjoner kun kan utføres av spesialutdannede kirurger med riktig kvalifikasjon.

Hvilken type kirurgi for å velge - et spørsmål som er løst og av pasienten og legen: pasienten ønsker operasjonen var en billig og effektiv, en spesialist er tvunget til å tenke ikke så mye om pasientens evne til å betale, som et rent medisinske ting - alder, komorbiditet, sannsynligheten utvikling av komplikasjoner.

Derfor er det fornuftig å høre på legenes mening hvis han ikke anbefaler en enkel operasjon av Ivanissevich, men laparoskopi eller mikrokirurgisk behandling: Sannsynligvis har spesialisten alvorlige grunner for et slikt valg.

I detalj kan du finne ut hva varicocele er fra en egen artikkel på vår nettside.

Les Mer Om Fartøyene