Ortostatisk hypotensjon: årsaker, symptomer og behandling

Fra denne artikkelen lærer du: Hva er ortostatisk hypotensjon eller hypotensjon, når den utvikler seg og hvordan den manifesterer, hvilken behandling bør brukes i denne sykdommen.

Ortostatiske hypotensjonsledere betyr å senke blodtrykket (BP) under normale verdier når en person plutselig stiger fra en sittende eller liggende stilling.

Ortostatisk BP minker som et resultat av en utilstrekkelig respons av kardiovaskulærsystemet til en forandring i kroppens stilling. Denne utilstrekkelige reaksjonen består i utilstrekkelig hurtig innsnevring av blodkarene i den nedre delen av kroppen, noe som er nødvendig for å opprettholde en normal BP når du reiser opp. Som et resultat forblir blodet lengre i beinene på beina, det vender tilbake til hjertet i mindre mengde, noe som fører til en reduksjon av hjerteutgangen og en reduksjon av blodtrykket.

Fra den vanlige hypotensjonen er ortostatisk preget av at BP bare reduseres med en kraftig stigning fra en sittende eller liggende stilling, hvorpå den i de fleste tilfeller er relativt normalisert i normalfallet. Med vanlig hypotensjon observeres lavt blodtrykk nesten kontinuerlig, uavhengig av kroppens stilling.

Varigheten av ortostatisk hypotensjon mer enn noen få minutter etter å ha stått opp kan være et tegn på alvorlige sykdommer, så folk med dette problemet må konsultere en lege-terapeut eller kardiolog. Bare å avsløre årsakene til å senke blodtrykket og eliminere dem kan føre til fullstendig gjenoppretting.

årsaker

Ortostatisk hypotensjon har mange potensielle årsaker. Dens symptomer utvikles oftest på grunn av en nedgang i blodvolumet inne i karene.

Tabell 1. Årsaker og risikofaktorer for ortostatisk hypotensjon:

symptomer

Symptomer på patologien til ortostatisk hypotensjon - det vil si senke blodtrykket med raske endringer i kroppsstilling - er forbundet med utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Til dem tilhører:

 • Svimmelhet når den stiger fra en sittende eller liggende stilling;
 • sløret syn
 • svakhet;
 • besvimelse;
 • forvirring;
 • kvalme;
 • tremor og rystende gange.

Disse symptomene kan raskt passere ettersom kroppen tilpasser seg stående stilling. Men noen ganger må en person raskt sette seg ned eller legge seg ned for å unngå å falle eller svimme.

En ubehagelig ortostatisk hypotensjon forstyrrer en person bare av og til, og har lite effekt på livet hans. I mer alvorlige tilfeller utvikler en reduksjon i blodtrykket umiddelbart etter å komme opp fra sengen, noe som påvirker pasientens livskvalitet og evne til å utføre daglige aktiviteter effektivt.

Hvis sjeldne tilfeller av ortostatisk hypotensjon kan tilskrives arbeidet eller treningen i et varmt miljø, så med hyppigere episoder, må du se en lege.

diagnostikk

Hvis legen mener at en person har ortostatisk hypotensjon, måler han blodtrykket sitt i en liggende, sittende og stående stilling. Denne diagnosen er etablert hvis den systoliske blodtrykksnivået reduseres ved 20 mm Hg når den flyttes til stående stilling. Art. eller diastolisk - med 10 mm Hg. Art.

Legen utfører også en full undersøkelse som prøver å oppdage en sykdom som forårsaker hypotensjon. Dette lar deg velge riktig behandling. Imidlertid kan årsaken til hypotensjon ikke bestemmes.

Legen kan også anbefale en ekstra undersøkelse, inkludert:

 • Blodprøver - gi litt informasjon om den generelle helsen, og hjelper også med å oppdage hypoglykemi (senke blodsukkernivået) eller anemi (lavt blodhemoglobin), noe som kan føre til blodtrykksfall.
 • Elektrokardiografi (EKG) - hjelper til med å oppdage brudd på hjertet, problemer med blodtilførselen. Noen ganger er det nødvendig å utføre daglig registrering av EKG (Holter-overvåking).
 • Ekkokardiografi er en ultralydundersøkelse av hjertet, der det er mulig å oppdage dens strukturelle sykdommer.
 • Stresstest - overvåking av hjertefunksjonen under fysisk eller farmakologisk belastning.
 • Opptak Valsalva er en test hvor blodtrykk og hjertefrekvens måles på en tid da pasienten tar flere dype puste. Med hjelp av Valsalva kontrollerer legen aktiviteten til det autonome nervesystemet.
 • Testen med en tilbøyelighet - bestemmer kroppens reaksjon for å endres i kroppens stilling. Under denne undersøkelsen ligger personen på bordet i en horisontal stilling, så begynner kroppens øvre del å stige. Dette simulerer overgangen fra horisontal til vertikal stilling. Når bordet er vippet, måles blodtrykket.
Holter overvåking - daglig registrering av hjerte EKG ved hjelp av en Holter monitor

behandling

Behandling av ortostatisk hypotensjon avhenger av årsaken til forekomsten. Leger forsøker alltid å påvirke den underliggende sykdommen, men ikke selve reduksjonen av blodtrykk.

Med mild ortostatisk hypotensjon trenger du bare å sette deg ned eller ligge umiddelbart etter at du har oppstått av svimmelhet. Når senket blodtrykk skyldes medisinering, består behandlingen i å endre doseringen eller helt stoppe bruken.

Flere stoffer kan brukes til å behandle ortostatisk trykkreduksjon.

 1. Medikamentfludrocortison hjelper til med å øke mengden væske i blodet, og dermed øke blodtrykket.
 2. Legene foreskriver ofte mediodrin, noe som begrenser blodkarens evne til å utvide, og dermed øke blodtrykket.
 3. Med ortostatisk hypotensjon forbundet med Parkinsons sykdom, kan droxidopa brukes.
 4. Hvis livsstilen endres og disse stoffene er ineffektive, brukes noen ganger pyridostigmin, ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer, koffein og epoetin.

Forebygging av episoder av ortostatisk hypotensjon

Enkle måter å hindre på å senke blodtrykket ved endring av kroppsstilling:

 • Bruk mer salt i kostholdet ditt. Dette kan bare gjøres etter en lege anbefaling. For mye av det kan føre til økt blodtrykk og øke risikoen for andre sykdommer.
 • Spis mindre porsjoner. Hvis blodtrykket faller etter å ha spist, kan legen anbefale å spise mat med lavt karbohydrat og små porsjoner.
 • Drikk rikelig med væsker. Vedlikehold av vannbalanse bidrar til å hindre blodtrykksreduksjon. Spesielt er dette rådet viktig for pasienter med oppkast, diaré eller feber.
 • Begrens eller unngå drikking av alkohol, da alkohol kan forverre ortostatisk hypotensjon.
 • Fysiske øvelser. Før du setter deg ned, gjør øvelser for skinnens muskler. Regelmessig mosjon kan bidra til å redusere symptomene på ortostatisk hypotensjon.
 • Ikke bøy i nedre rygg. Hvis du taper noe på gulvet, squat, bøyer knærne for å heve dette objektet.
 • Bruk kompresjonsstrikk. Det bidrar til å redusere mengden blod som akkumuleres i beina når du reiser opp, og lindrer symptomene på ortostatisk hypotensjon.
 • Stå opp sakte. Du kan redusere svimmelhet og følelse av svimmelhet, og langsomt forandre kroppens stilling når du reiser deg. I stedet for å hoppe av sengen om morgenen, ta et dypt pust i noen minutter, og sett deg sakte ned. Før du reiser deg, sitte på kanten av sengen i minst et par minutter.
 • Løft hodeenden av sengen. Søvn i denne stillingen kan bidra til å bekjempe konsekvensene av tyngdekraften.

outlook

Prognose for patologisk ortostatisk hypotensjon avhenger av årsaken til forekomsten.

I seg selv kan senking av blodtrykk forårsake fall og skader. Det er også forbundet med økt risiko for å utvikle kardiovaskulære sykdommer, hjertesvikt og slag.

Hva er ortostatisk hypotensjon?

En tilstand preget av forvirring og alvorlig svimmelhet når kroppen endres, kalles ortostatisk hypotensjon. Spesielt sterkt disse symptomene ser ut til å stige fra en liggende eller sittestilling.

Årsaker til hypotensjon

Som en regel, med en skarp forandring i kroppens stilling, oppstår omfordeling av blod. I hvilestilling - liggende eller sittende - blir det meste akkumulert i benene under påvirkning av tyngdekraften. Som et resultat er trykket litt senket, og som et resultat av dette blir arbeidet i hjertemusklen akselerert og blodårene smalere litt.

Dermed oppstår selvregulering av blodtrykk. De samme tilfellene der naturkompensasjonsmekanismen ikke virker, og er manifestasjoner av ortostatisk hypotensjon.

Forholdet til hypotensjon kan skyldes følgende årsaker:

 • en bivirkning ved å ta forskjellige medisiner. Dette gjelder spesielt for narkotika beregnet for behandling av kardiovaskulære sykdommer, særlig vasodilasjon;
 • alkoholmisbruk;
 • marihuana mottak;
 • rikelig blodtap
 • tap av væske under oppkast, diaré eller som følge av å ta diuretika;
 • Ortostatisk hypotensjon kan observeres under puberteten og tidlig graviditet, og i overgangsalder, når endringer i kroppens hormonelle bakgrunn kan føre til ustabilitet i blodkarets tone.
 • slike sykdommer som diabetes, aterosklerose og Addisons sykdom, kan også forårsake hypotensjon;
 • etter en lang tvungen løgn, for eksempel i løpet av traumer og rehabilitering etter det, kan symptomer på hypotensjon forekomme.

Symptomer på sykdommen

De vanligste symptomene på ortostatisk hypotensjon vurderes av legene som tegn som viser brudd på blodtilførselen til hjernen:

 • svimmelhet;
 • følelse av tyngde eller tomhet i hodet;
 • oppkast eller følelse av kvalme av sentral opprinnelse;
 • flyr eller hylle foran øynene;
 • Svakhet som har oppstått plutselig og plutselig;
 • bevissthetstap
 • i de mest alvorlige tilfeller - kramper og ufrivillig vannlating.

Hvis det er et brudd på blodtilførselen til andre organer, kan ortostatisk hypotensjon oppstå som følger:

 • smerte og ubehag i nakke muskler;
 • endringer i pusten;
 • tegn på angina pectoris.

Alle symptomene kan manifestere seg som med en plutselig forandring i kroppsposisjonen, og lenge i en stilling og med overdreven fysisk anstrengelse.

I medisin er tilfeller kjent hvor tegn på hypotensjon var spesielt uttalt etter et rikelig måltid.

De mest uttalt symptomene er i de tidlige timene, når pasienten plutselig stiger fra en liggende stilling. Fast et syndrom hvor smertefulle manifestasjoner av ortostatisk hypotensjon begynner etter flere minutter med bevegelsesfri stående.

Hvis brudd på reguleringen av vaskulær tone øker trykket kan oppstå som et resultat av et langt opphold i en horisontal stilling, det vil si nattesøvn.

Diagnose av hypotensjon

Vellykket behandling av syndromet er basert på formuleringen av en nøyaktig diagnose. Dette gjelder spesielt i tilfelle av andre sykdommer, som er preget av lignende tegn.

Diagnose innebærer å samle anamnese, identifisere pasientens faktorer og livsstil, unntatt påvirkning av medisiner som kan forårsake slike symptomer, samt undersøkelse og undersøkelse av pasienten. For å si med sikkerhet at pasienten er ortostatisk hypotensjon, kan kun legen etter alle nødvendige diagnostiske prosedyrer.

Ortostatiske tester er svært effektive, som kan brukes i to variasjoner:

 1. aktiv belastning. Med denne typen ortostatisk test, endres pasienten uavhengig av kroppens stilling fra en liggende stilling til en sittestilling;
 2. passiv last. Denne studien er basert på utelukkelse av skjelettmuskulær involvering i bevegelse. Et tilsvarende resultat oppnås med et spesielt stativ som pasienten er plassert på og passivt overført fra horisontal til vertikal modus.

Ortostatiske tester tillater leger å bestemme pasientens hjertefrekvens, blodtrykk og generelle tilstand. Først måles alle disse parametrene i en stille tilstand: liggende med bestemte intervaller og stående.

Sykdommen i en slik studie er diagnostisert ganske nøyaktig, men legen innebærer nødvendigvis laboratorie- og instrumentelle testmetoder for å utelukke ytterligere faktorer som påvirker endringen i pasientens trykk.

Pasientens alder er også av stor betydning for riktig diagnose. Hvis pasienten er mer enn seksti år gammel, utføres blodtrykksmåling i stående stilling etter flere minutters hviling.

Dette skyldes at eldre pasienter utvikler hypotensjon ved ortostatisk type oftest på grunn av inntak av narkotika.

Også ved diagnosering er det nødvendig å ta hensyn til forskjellene mellom hypotensjon og vanlig synkope.

Du kan installere den på følgende måter:

 • Ortostatisk hypotensjon er preget av det faktum at under identiske forhold uttrykkes det alltid med like kraft. Derfor kan en person som lider av denne sykdommen alltid indikere forhold hvor han vil miste bevisstheten. Samtidig blir enkle synkope som oppstår i lignende situasjoner mindre uttalt til det forsvinner helt.
 • hypotensjon er alltid manifestert når kroppsposisjonen endres, oftest når du står opp eller når du er for stresset. Enkel besvimelse har ingen slike begrensninger;
 • for vanlig svimning er preget av en følelse av varme for pasienten selv og objektivt våt og varm hud. For hypotensjon er dette symptomet ikke karakteristisk.

Metoder for behandling

Når du velger terapi, vil den behandlende legen nødvendigvis ta hensyn til årsaken som forårsaket sykdommen. Ofte er behandling bare å vente en viss periode: pubertet i en tenåring eller tidlig graviditet. I disse tilstandene er organismen i stand til etter en viss tilpasning å tilpasse seg endringer i trykk uten hjelp fra utsiden.

Også, en medisin kan foreskrive stoffer som øker presset. Når ortostatisk hypotensjon vanligvis er foreskrevet medisiner basert på koffein. I tillegg er hormonholdige legemidler som er i stand til å regulere endokrine og nervesystemer, også vist.

For å behandle sykdommen var effektiv, anbefales det å spise mat som er høyt i karbohydrater, salt og fett. Det viser bruken av frukt og grønnsaker, spesielt de med toning effekt. Med dette syndromet er det ekstremt viktig å drikke nok vann og kategorisk unngå alkoholholdige drikker.

Forebygging av sykdom

For å bli kvitt symptomene på hypotensjon er medisiner ikke alt. Av stor betydning er forebyggingen, som gjør det mulig å redusere manifestasjonene av sykdommen til et minimum. Ortostatisk hypotensjon bør være for pasienten å strengt forbyr et raskt hopp fra sengen eller ut av stolen. Det anbefales å bevege seg sakte til sitteposisjonen, sitte i noen minutter, og deretter sakte stå opp og holde seg til møblene.

Normaliser trykket kan hjelpe prinsippene for en sunn livsstil:

 • overgang til sunn mat med en variert og fullverdig komposisjon. Det er behov for å være jevnt fordelt over hele dagen i små porsjoner;
 • gå på luft og moderat, men konstant fysisk aktivitet;
 • Det er nødvendig å flytte fra et altfor varmt klima eller helt eliminere effekten av ekstremt høye temperaturer. For eksempel kan dette oppnås gjennom klimakontrollsystemer hjemme og på kontoret.

Også med ortostatisk hypotensjon kan toning drikkevarer i moderate doser være svært nyttig: te og kaffe. Generelle styrke tinkturer og tinkturer av hundrosen, ginseng, eleutherococcus og kinesisk magnolia vintre med hypotensjon er ikke kontraindisert.

Profylakse i sengen hviler

I tilfelle av langvarig skade eller sykdom, som permanent setter pasienten i seng, er det svært viktig å behandle forebygging av trykkproblemer i tide. Det er nødvendig å regelmessig gjøre et sett med fysiske øvelser dersom man mistenker at ortostatisk hypotensjon kan oppstå som følge av behandling og rehabiliteringsprosessen fra hovedtraumet.

I de fleste tilfeller kan det være tilstrekkelig å eliminere årsakene som fører til en reduksjon i trykk, slik at pasientens tilstand vender tilbake til normal. Men i noen tilfeller er det nødvendig med en spesiell behandling som foreskrives av legen.

Parallelt med å kvitte seg med ubehagelige symptomer på hypotensjon utføres behandlingen av den underliggende sykdommen, dersom det forårsaker problemer med trykk.

Så, med blødning, som kan være forårsaket av ortostatisk hypotensjon, foreskriver leger en terapi som kreves for normalisering av intravaskulært volum av blod. Hvis årsaken til sykdomsstaten er bivirkninger ved å ta medisiner, kan legen redusere dosen eller erstatte med et annet sett med medisiner.

Hvis sykdommen allerede har nådd et kronisk stadium, og spesielt når det gjelder eldre pasienter, er maksimal vekt på å utvikle et behandlingsprogram å utelukke hypotensjonsfremkallende faktorer. Disse inkluderer en skarp oppstigning fra senga, vanlig inntak av alkohol, drikking av utilstrekkelig mengde væske.

Ortostatisk hypotensjon: årsaker, symptomer, norm og patologi, hvordan og når man skal behandle

Ortostatisk hypotensjon (ortostatisk sammenbrudd) forstås som en tilstand når arterielt trykk avtar på grunn av endring i kroppens stilling fra horisontal til vertikal. Det systoliske trykket avtar med mer enn 20 mm Hg. st, diastolisk - mer enn 10 mm Hg. Art.

Ortostatisk hypotensjon er vanligvis kortvarig, varer ca. tre minutter, hvorpå tilstanden går tilbake til normal. Imidlertid kan denne tilstanden være farlig, siden besvimelse, på grunn av mangel på blodstrøm til hjernen, kan bli ledsaget av fall og traumer, samt kramper.

Ortostatisk sammenbrudd kan forekomme hos en helt sunn person, men i en rekke tilfeller følger den en mangfoldig patologi. Hos friske mennesker er trykkfluktuasjoner mulige med utilstrekkelig vaskulær tone, noe som reduserer deres naturlige respons på endringer i kroppens stilling i rommet. Tendensen til ortostatisk sammenbrudd er forskjellige mennesker, dårlig trente fysisk, ikke temperert, meteosensitiv.

Ortostatisk hypotensjon forekommer ofte hos barn og ungdom på grunn av utilstrekkelig utvikling av vaskulærsengen og ufullkommenhet til regulering av det autonome nervesystemet. Det er kortsiktige episoder av trykkfall hos gravide, som ikke bør ignoreres, fordi kollaps skaper en risiko for barnets fremtid.

I hjertet av hypotensjon når du endrer kroppsstilling, er omfordeling av blod som rushes til de nedre delene av stammen og bena. Hjertet reagerer på dette ved hurtig rytme, men sammen med karene har det ikke tid til å tilpasse og omfordele blodet. På grunn av utstrømningen av blod fra den øvre halvdelen av stammen og hodet, oppstår hypoksi i hjernen, oppstår en pre-fainting tilstand og besvimelse.

Unngå ortostatisk kollaps, selv når det er tegn på mangel på blod i hjernen, og alle som er utsatt for slike svingninger i trykk, bør observere noen forholdsregler.

Reduksjon i trykk når kroppens stilling endres, betraktes ikke som en uavhengig sykdom. Men tilbakevendende episoder av synkope - en grunn til å gå til legen, selv om den generelle helsen er ingenting å frykte, fordi årsaken kan være begynnelsen, skjulte sykdommer i blodårene, hjertet, endokrine og nervesystem.

Årsaker til ortostatisk hypotensjon

Den viktigste patogenetiske forbindelsen til ortostatisk hypotensjon betraktes som en skarp omfordeling av blod, når det blir mange i kroppens nedre del, og hjernen mangler blodgennemstrømning. Utvidede fartøy har ikke tid til å redusere diameteren og redusere kapasiteten til den perifere blodkanalen, og hjertet akselererer sitt arbeid ikke klare sin ordinære fordeling i organer.

Det er usannsynlig at det vil være en person som aldri har møtt fenomenene ortostatisk hypotensjon. Skarpt stiger fra sengen, er lang og ubevegelig i stående stilling, kan mange oppleve svak svimmelhet og enda mørkere i øynene. Denne tilstanden er også karakteristisk for kosmonautene, som preges av utmerket helse.

Årsakene til kortsiktig hypotensjon kan være svært variert. Hos friske mennesker, de eksplisitte forhold som ville bli ledsaget av en reduksjon i trykk er derfor ikke tror at hypotensjon utvikler seg på grunn av ufullkommenhet av de fysiologiske mekanismene for tilpasning til endringer i stilling eller for stor belastning på blodkarene (på plass, for eksempel).

Ofte tilfeller av ortostatisk sammenbrudd og besvimelse hos personer som misbruker dietter eller nekter å spise i det hele tatt. De er mulige for klatrere og de som har yrke knyttet til å jobbe i høyde, når stramming av beina for å hindre fallende fører til en nedgang i blodstrømmen til hjernen. Bruken av korsetten fremmer besvimelse på grunn av hypotensjon, dette var kjent i middelalderen.

Patologisk ortostatisk hypotensjon vises når:

 • Dehydrering, reduksjon i total mengde sirkulerende blod - diaré, oppkast, alvorlig svette, omfattende sår, inntak av diuretika, alvorlig blødning, anemi;
 • Langvarig sengestøtte;
 • Noen medisiner er ACE-hemmere og andre antihypertensive midler, vasodilatorer, antidepressiva;
 • Akutte eller kroniske blødninger;
 • Ulike sykdommer i indre organer, nervøs og endokrine system.

En rekke sykdommer er ledsaget av gjentatte episoder av depresjon av trykk:

 1. Kviserblodsykdom, venøs tretthet;
 2. Tromboembolisme av lungearterien og dens grener;
 3. Hjertens patologi - vices, arytmier, perikarditt, hjerteinfarkt, hjertesvikt;
 4. Smittsomme sykdommer;
 5. Jernmangel og andre typer anemi;
 6. Anorexia nervosa;
 7. Patologi av binyrene (feokromocytom, Addisons sykdom);
 8. Ulike nevropatier (Shay-Dryger syndrom, diabetiker eller alkoholisk nevropati, svulster);
 9. Vegeto-vaskulær dystoni.

Manifestasjoner av ortostatisk hypotensjon

Ortostatiske sykdommer manifesteres hovedsakelig av tegn på nedsatt blodgennemstrømning til hjernen. Med en skarp forandring i kroppsstilling, føler en person sterk svakhet, svimmelhet, mørkere i øynene, "flyr" blits, kvalme, støy, krusninger i hodet er mulige. Hjertet reagerer på en reduksjon i blodstrømmen ved økt sammentrekning, slik at et raskt hjerteslag kan føltes. Mange indikerer en følelse av å falle inn i et tomrom, hvorpå, i tilfelle svak, er minner fraværende.

Når du nærmer deg hypotensjon med langvarig stående, sier du en følelse av kvalme, utseendet av klissete svette, svimmelhet, blek hud, lyst til å ligge eller omvendt bevege seg litt.

Hvis fartøyene klarer å reagere forholdsvis raskt, forsvinner de oppførte symptomene, svimmelhet fortvinner, og den vanlige helsetilstanden returnerer. Takykardi hjelper normalisere blodstrømmen og gir hjernen den nødvendige oksygen. Når prosessen med tilpasning av karene er forlenget, øker symptomene, og personen mister bevisstheten - en synkope oppstår.

Svimmelhet med ortostatisk hypotensjon er oftere kortvarig, uten brudd fra andre organer og systemer, passerer uavhengig i 1-2 minutter. Etter svimning kan det være litt svakhet, svakhet, hodepine. Siden bevissthet er tapt, så holdt Ortostatisk hypotensjon husker ikke noe, men han vet at det skjedde etter at han brått reiste seg og sto i lang tid, for eksempel i køen.

Ved langvarig ortostatisk svikt er svakhet ganske dyp. På grunn av alvorlig hypoksi, lider av hjernen, er kramper og ufrivillig tømming av blæren mulige. I dette tilfellet kan pasienten forklare lite på grunn av mangel på bevissthet.

Symptomer på ortostatisk hypotensjon utvikles ofte om morgenen. Dette er forståelig, fordi i morgen går folk vanligvis ut av sengen. Dagtidssøvn eller bare langvarig løgn, etterfulgt av en kraftig økning, kan også føre til besvimelse.

Forutsetter hypotensjon og miljø. For eksempel, med lang stående i et tett rom eller transport uten muligheten til selv å gå litt, er det svært sannsynlig at det kan overta en svak. I den varme sesongen skjer hypotensjon oftere, spesielt hos de som ikke tåler varme, lider av samtidig hjertesykdom eller blodårer.

Hvis plutselig på et offentlig sted under de ovenfor beskrevne forholdene har en ukjent person blitt blek og begynt å falle, er det ikke nødvendig å få panikk. I de fleste tilfeller skyldes dette ortostatiske lidelser. Omgivelsene gir vanligvis plass til å transportere eller ringe til en brigade "ambulanse" med en langvarig episode av bevissthetstap.

Gravide kvinner er en spesiell kategori av mennesker. De har ofte svingninger i trykk. Fremtidige mødre kan være svært følsomme overfor store belastninger og værforhold, de er kontraindisert langsiktig stående. De fortjener spesiell oppmerksomhet på grunn av høy risiko for fall og svimmelhet, noe som kan forstyrre det normale løpet av svangerskapet og skade barnet. Når den gravide kvinnen står i bussen, er det bedre å gi henne et sted, selv om det fortsatt er mange som vender seg til vinduet eller ser ut til å merke seg hennes "interessante situasjon".

Etter noen minutter normaliserer tilstanden gradvis, takykardi minker, hjernen sies å være "opplyst". Hvis en synkope med et fall oppstår, kan en person oppdage tegn på streik mot omgivende gjenstander eller kjønn - "støt" på hodet, smertefulle blåmerker på lemmer eller bagasjerom.

I noen tilfeller fører hodet på tidspunktet for tap av bevissthet og fall fører til alvorlig hodepine, selv under betingelse av fullstendig normalisering av trykk. I slike tilfeller må legen ekskludere det craniocerebrale traumet og lede pasienten til ulike undersøkelser.

Hvis ortostatisk hypotensjon oppstår hos pasienter med koronar hjertesykdom, tidspunktet for trykkreduksjon, og selv etter hans utvinning kan føle smerter i hjertet (angina), og fordi den ikke får strøm. Brudd på blodstrøm kan provosere dyspné eller kort vind.

Avhengig av hyppigheten av angrep av hypotensjon og deres alvorlighetsgrad, flere grader av ortostatisk trykkfeil utmerker seg:

 • Ved den første graden av hypotensjon når ikke svimlende tilstand og skjer sjelden.
 • Ortostatisk hypotensjon i mellomgrad fortsetter med periodiske grunne faints på bakgrunn av langvarig eller rask oppstigning fra en liggende stilling.
 • Alvorlig hypotensjon fører til hyppig dypt bevissthetstab, som kan oppstå selv i en halv sittende stilling, etter en kort stund.

Med hypotensjon av moderat alvorlighetsgrad er det mulig ikke bare takykardi, utviklet for å kompensere for endringer i blodstrømmen. I flere tilfeller reduseres både trykk og puls, som blir filiform og dårlig palpert.

Hvis hypotensjon dukket opp mot bakgrunnen av det autonome nervesystemet, en smittsom sykdom, forgiftning, så krympes episodene gradvis og passerer helt. Med kronisk patologi i hjertet, vil nervesystemet, endokrine organer, ortostatisk kollaps være kronisk, gjentatte ganger. Med idiopatisk hypotensjon, når årsaken ikke ble avklart, har ortostatiske sykdommer en konstant progressiv kurs.

Ortostatisk hypotensjon alene kan ikke være livstruende, spesielt hvis anfallene er kortvarige, og faints er grunne. Samtidig er det visse risikoer, og komplikasjoner av patologi er mulige.

Den største faren som komplikasjoner er skader ved fall - (. Eldre mennesker, pasienter med aterosklerose hode) støt, hematom, hjernerystelse, etc., og mulige slag, særlig i mottagelige individer.

Ved langvarig og hyppig besvimelse, lider hjernevæv, så over tid kan kronisk iskemi utvikle seg, og pasienten vil begynne å oppleve vanskeligheter med mental aktivitet, bli sliten, irritert.

Behandling av ortostatisk hypotensjon

Spesifikk behandling av ortostatisk hypotensjon eksisterer ikke. Det inkluderer haster tiltak for bevissthetstap, utnevnelse av symptomatisk behandling og midler for å eliminere den underliggende sykdommen som provoserer hypotensjon episoder.

Siden en plutselig trykkfall vanligvis skjer utenfor en medisinsk institutts vegger, de som omgir på gaten eller på et offentlig sted, bør slektninger av huset forsøke å gi førstehjelp uten å glemme å ringe til en ambulansbrigade.

Førstehjelp ved ortostatisk svakhet:

 1. Legge på en flat overflate med litt opphøyde ben for å akselerere omfordeling av blod i retning av hjernen;
 2. Sørg for frisk luft og full pusting (lukkede klær bør knyttes eller fjernes, vinduet skal åpnes);
 3. En person i svimlende tilstand bør forsøke å varme en varmere eller et teppe, lemmer gni med en klut, du kan stryke kaldt vann i ansiktet ditt;
 4. Hvis hånden er ammoniakk - for å gi dem en sniffer fuktet klut eller bomull, men nøyaktig, så det overskytende ammoniakk er svært irriterende for luftveiene og kan forårsake respirasjonsstans;
 5. Når trykket er normalt, vil sinnet gå tilbake til normalt, pasienten bør tilbys varm varm te eller kaffe.

Medisinsk behandling, i tillegg til de beskrevne aktivitetene, inkluderer innføring av visse legemidler - cordiamin, koffein. Spasmolytika, vasodilatorer og hypotensive stoffer er kontraindisert for øyeblikket!

Sykehusinnleggelse er nødvendig for pasienter med hyppige gjentakelser av hypotensjon og i alvorlige forhold. På sykehuset utføres både legemiddelbehandling og generelle effekter.

Generelle tiltak som forhindrer hypotensjon inkluderer:

 • Normalisering av dagens behandling med tilstrekkelig hvile og søvn;
 • Avskaffelse av narkotikautfordrende anfall
 • Økning i nivået av fysisk aktivitet - treningsbehandling, med sikte på å styrke muskler i bena og pressen;
 • Bruk av kompresjons undertøy i henhold til indikasjoner (åreknuter);
 • Ernæring med tilstrekkelig (men ikke overdreven) mengde salt, væske, sporstoffer.

Personer som er utsatt for ortostatisk sammenbrudd, anbefales ikke å glemme en slik egenskap og sakte komme seg ut av sengen om morgenen, og unngår langvarige og tunge rom. Legen kan anbefale en drøm med en litt hevet hodekant av sengen.

Overspising - en av "anstifte" av hypotensjon på grunn av aktivering av vagus nerve og blodtilførsel til fordøyelsesorganer, slik at mengden av mat spist på en gang er bedre å holde seg innenfor rimelighetens grenser.

Medisinering for ortostatisk hypotensjon innebærer utnevnelse av:

 • Adrenomimetikk (anstrengelse), som forårsaker innsnevring av perifere kar, og dermed hindrer en kraftig nedgang i trykk;
 • Mineralokortikoider (hydrokortison), som retarderer natrium i blodet, øker volumet av blod i karene, fremmer spasmer i perifer blodkanalen;
 • Analeptika (koffein, simpataton);
 • Adaptogener (ginseng, adaptol), stimulerer det autonome nervesystemet;
 • Beta-adrenoblokatorov, forsterke virkningen av hormonene i adrenalene, aktivere det autonome nervesystemet.

Til medisinering, adrenomimetika, hormoner, analeptika brukes til tilfeller av gjentatt svimmelhet. De resterende pasientene med mild hypotensjon anbefales adaptogener og generelle tiltak for å forhindre sammenbrudd.

Hvis ortostatisk hypotensjon oppstår mot bakgrunn av en annen sykdom, foreskrives behandling av kausativ patologi. For eksempel, hvis arytmien vist antiarytmika, noen pasienter trenger å installere en pacemaker, infeksiøs patologi behandles med antibiotika, blodtap under - komplettere de tapte volumet av blod osv..

I de fleste mennesker, som lider av periodisk besvimelse når kroppens stilling endres, er forebygging av anfall viktigere enn medisiner. Legene anbefaler å unngå situasjoner som fremkaller en sammenbrudd - gå sakte ut av sengen, lenge ikke stå, ikke overeat, trene, herde og trene hjertet og blodårene. Eventuell medisinering bør kun tas etter å ha konsultert en lege, og hvis et bestemt stoff fremkaller en reduksjon i trykk, må du konsultere en spesialist om kansellering.

Ortostatisk hypotensjon er ikke en sykdom, men kan tjene som et tegn på alvorlig patologi, så alle som har dette, skjer gjentatte ganger, må du se en lege for en detaljert undersøkelse. Kun en spesialist vil kunne utpeke kompetent behandling i samsvar med årsakene til trykkfallet, selvmedisinering i dette tilfellet er det bedre å ikke håndtere.

outlook med ortostatisk hypotensjon avhenger av årsaken, alvorlighetsgraden og frekvensen av sammenbrudd. Hvis saken er i det autonome nervesystemet, mangler trening av blodkar og hjerte hos inaktive mennesker, så til behandling av ganske generelle tiltak, og prognosen vil være gunstig.

Situasjonen er mer alvorlig hos pasienter med andre sykdommer, når hypotensjon er et av symptomene. I slike tilfeller kan normaliseringen av trykk oppnås ved å rette all innsats til terapi av den underliggende patologien.

Ortostatisk hypotensjon - hva er symptomene og behandlingsmetodene?

En slik tilstand som ortostatisk hypotensjon (eller ortostatisk sammenbrudd) kan ikke tilskrives en spesifikk sykdom. Snarere er det et brudd på reguleringen av blodtrykk, forårsaket av en svekket vaskulær tone og manglende evne til blodkar å holde blodtrykket. Dette er et vanlig problem blant eldre, men ofte blir de karakteristiske symptomene observert i pubertetperioden, når utviklingen av det vaskulære systemet ikke holder tritt med behovene til den voksende organismen. I dette tilfellet bør du ikke bekymre deg, for i fremtiden stabiliserer staten.

Ortostatisk hypotensjon - hva er det?

Ortostatisk arteriell hypotensjon er et syndrom som følger med mange nevrologiske og somatiske sykdommer. Uttalt i et kraftig fall i systolisk og diastolisk trykk på den tiden personen stiger. Når du flytter fra en horisontal posisjon til en vertikal, blod, under påvirkning av tyngdekraften akkumuleres i venene på lemmer og organer plassert i den nedre delen av kroppen. Som et resultat avtar blodvolumet tilbake til hjertet og blodtrykket faller.

For å gjenopprette trykket til normalt begynner hjertet å slå oftere, og blodårene smals. Hvis en slik kompensasjonsreaksjon ikke er nok, utvikles alvorlig svakhet, svimmelhet og svimmelhet.

Diagnostikken av ortostatisk hypotensjon er satt i de tilfellene når det systoliske trykket reduseres med mer enn 20 mm etter 2-3 minutters opphold i vertikal stilling. diastolisk - mer enn 10 mm.rt. st og det er typiske symptomer forbundet med nedsatt blodtilførsel og utilstrekkelig blodgass til hjerte og hjerne.

Årsaker til ortostatisk hypotensjon

Faktorer som bidrar til utvikling av hypotensjon, kan være følgende forhold:

 • skjoldbrusk sykdom (hypothyroidism);
 • dysfunksjon av binyrene og hypofysen;
 • Addisons sykdom;
 • hjertepatologier (arytmi, perikarditt, hjertesvikt);
 • sykdommer i nervesystemet (Parkinsons sykdom, hydrocephalus);
 • åreknuter og posttrombotisk syndrom
 • diabetes mellitus, diabetisk nevropati;
 • endringer i hormonell bakgrunn under graviditet eller pubertet;
 • vaskulære patologier (aterosklerose);
 • alkoholmisbruk;
 • omfattende blødning;
 • dehydrering av kroppen på grunn av forgiftning, når det er tap av væske med diaré, oppkast, overdreven svette;
 • ubalansert kosthold, overholdelse av stive dietter som fører til vitaminmangel;
 • kronisk stress, nervøs overbelastning;
 • langvarig overholdelse av sengestøtten.

Symptomer på ortostatisk hypotensjon kan oppstå som svar på å ta visse medisiner. Ofte forekommer patologen som følge av skader på ryggmargen og ryggrad, eller utvikler seg mot bakgrunnen av vegeto-vaskulær dystoni.

Symptomer og tegn

De vanligste manifestasjonene av hypotensjon er forbundet med nedsatt blodtilførsel til hjernen. Følgende symptomer er nevnt:

 • alvorlig svimmelhet, som ikke passerer selv i en sitteposisjon
 • en følelse av tyngde i hodet;
 • hørselstap, tinnitus;
 • plutselig svakhet, økt tretthet;
 • mørke i øynene, sløret syn;
 • kvalme eller oppkast
 • utseendet på rikelig kald svette;
 • kramper i lemmer;
 • en svimlende tilstand eller bevissthetstap.

Hvis et brudd på blodtilførselen påvirker andre organer, kan slike manifestasjoner som pustevansker, kortpustethet, hjertesmerter, angina pectoris og myalgi forekomme.

Helseforholdet forverres ofte kraftig om morgenen, når pasienten går ut av sengen. I tillegg oppstår tegn på hypotensjon med en plutselig endring i kroppsstilling, langvarig stående i en stilling, økt fysisk anstrengelse. Det var tilfeller da de karakteristiske symptomene ble manifestert etter et rikelig måltid.

Typer av sykdom

Avhengig av årsakene til de karakteristiske symptomene, er det flere typer ortostatisk sammenbrudd.

 • Idiopatisk. Oppstår uventet, grunnene til utvikling forblir ukjente.
 • Medisinsk. Utvikles i pasienter som har fått medikamenter (antiarytmiske, vasodilaterende, anti-anginale, psykofarmaka og diuretika, midler for trykkreduksjon).
 • Subacute givolemia. Det oppstår som et resultat av en nedgang i volumet av sirkulerende blod mot bakgrunnen av forgiftning og dehydrering av kroppen, omfattende blodtap, binyresykdommer eller diabetes mellitus.
 • Akutt givolemi. Alvorlig tilstand, hvor volumet av sirkulerende blod er betydelig redusert, på grunn av de samme faktorene som i den subakutiske formen.
 • Shay-Draegers syndrom. Tilstanden hvor trykket i karrene faller når kroppens stilling endres. Det utvikler seg på bakgrunn av hormonelle svikt og lesjoner i nervesystemet.
diagnostikk

Hvis du har engstelig symptomer, bør du konsultere en lege for undersøkelse og behandling. Under avtalen vil spesialisten avklare når det er karakteristiske manifestasjoner (svakhet, svimmelhet) og med hva pasienten forholder seg til en slik tilstand. Kanskje tegn på hypotensjon dukket opp etter å ha tatt medisiner, mot dehydrering eller sengen hviler.

Hvorfor etter bruk av dette legemidlet HYPERTENSION FOREVER FOREVER? Oppdagelsen som forandret livet til millioner!

Videre skal legen være oppmerksom på familiens anamnese og en livsstil for pasienten. Undersøkelsen funnet ut, om nære slektninger har lidd av cardio - vaskulære sykdommer og symptomer på hypotensjon, forekom synkope dersom overgangen til en vertikal stilling, hvis ikke manifestert lignende symptomer på en bakgrunn av alkoholmisbruk, intens trening eller andre utløsende faktorer.

Under undersøkelsen lyttet pasienten til hjertet, ga oppmerksom på tilstanden til venene på beina, merket fargen på huden og tilstedeværelsen av tegn som indikerer dehydrering. Blodtrykksmåling utføres to ganger: første gang i "liggende" stilling, den andre - etter overgangen til vertikal stilling (i 1 3 minutter).

De kriterier som indikerer tilstedeværelse av ortostatisk hypotensjon vil blekhet, redusert systolisk og diastolisk trykk, fulgt av svimmelhet og besvimelse.

forskning

For å finne ut årsakene til at en slik tilstand oppstår, må pasienten gjennomgå en rekke laboratorie- og instrumentstudier.

 • Generelt og biokjemiske blodprøve vil avsløre anemi, bestemme nivået av kreatinin, urinstoff, kalium, natrium og kolesterol i kroppen som gjør det mulig å bedømme om tilstedeværelse av andre sykdommer.
 • Analyse for å bestemme nivået av hormoner i blodet vil bidra til å bekrefte eller utelukke skjoldbrusk sykdom (hypothyroidism, hypertyreose).
 • Ekkokardiografi. En metode som gir en ide om tilstanden til hjertemuskelen.
 • EKG - en studie som lar deg identifisere comorbide hjertesykdommer.
 • Holter overvåking. Det utføres i løpet av dagen, bidrar til å identifisere brudd i arbeidet i hjertet og det autonome nervesystemet.
Ortostatiske tester

Et godt resultat er gitt ved ortostatiske tester, som utføres i to versjoner:

 1. Aktiv belastning. I dette tilfellet endrer pasienten kroppens stilling. Han blir bedt om å ligge, etter å ha slappet av i noen minutter, hvoretter han brått flytter til en sittestilling.
 2. Passiv belastning. Dette alternativet innebærer å plassere pasienten på et spesielt roterende stativ. Dette utelukker deltakelsen av skjelettets muskler i bevegelse, pasientens kropp blir passivt oversatt til vertikal og horisontal stilling.
 3. Ortostatiske tester kan nøyaktig bestemme de nødvendige parametrene: nivået av blodtrykk, hjertefrekvens og den generelle tilstanden til pasienten. Om nødvendig utføres vagale prøver, som består av mekanisk stimulering av vagusnerven. Denne metoden for forskning gir en ide om påvirkning av det autonome nervesystemet på kardiovaskulær aktivitet.

Ved diagnostisering av ortostatisk hypotensjon er det viktig å skille denne tilstanden fra vanlig svimning. For dette må du vite visse funksjoner som følger med begge statene. Med hypotensjon blir forverring av tilstanden kun observert med en forandring i kroppens stilling eller med intensiv fysisk aktivitet, og symptomene vises alltid under de samme forhold og med lik kraft.

Konvensjonell svimning er ikke forbundet med slike begrensninger og kan skje under noen omstendigheter, og oppstår fra samme situasjon, med tiden blir mindre uttalt. En annen forskjell er at huden i en bevisstløs tilstand er fuktig og varm, og pasienten selv sier at han føler seg varm i det øyeblikket. For hypotensjon er slike følelser ikke karakteristiske.

For å utelukke nevrologiske sykdommer, ledsaget av lignende symptomer, vil pasienten bli henvist for konsultasjon til en nevrolog. Behandlingen av ortostatisk hypotensjon er initiert først etter at en endelig diagnose er utført.

Hvordan behandle ortostatisk hypotensjon?

Terapimetoder som brukes til hypotensjon, er avhengige av årsakene som forårsaker sykdomsutviklingen. Så, hvis en slik stat provoserer medisin, først og fremst avbryter de legemidlene eller finner en erstatning for dem.

Hvis hypotensjonene forekommer sjeldent og forekommer i mild form, bør pasienten følge følgende anbefalinger for normalisering av tilstanden:

 1. Unngå plutselige endringer i kroppsstilling. Om morgenen, ikke hoppe ut av sengen umiddelbart etter å ha våknet, er det bedre å legge seg ned i noen minutter og deretter sakte stå opp. Å ignorere denne regelen kan føre til tap av bevissthet, fall og skade, noe som er spesielt farlig for eldre og gravide.
 2. Hvis fremveksten av karakteristiske symptomer forbundet med åreknuter, anbefales det å bruke kompresjonslinne (spesielle elastiske strømper eller strømpebukser).
 3. Pasienter som er tvunget til å legge seg til sengelast i lang tid, anbefales å utføre lette fysiske øvelser, sitte oftere i sengen, endre stilling.
 4. Under redusert trykk er det tillatt å øke saltinnholdet i dietten, du kan spise saltede grønnsaker, lett saltet sild, røkt produkter, hermetikk, kjøttprodukter. Selvfølgelig gjelder denne anbefalingen ikke for eldre mennesker og pasienter med patologier i kardiovaskulærsystemet.

Pasienter med ortostatisk hypotensjon anbefales å lede en sunn livsstil, gi opp med å røyke og drikke alkohol, tilbringe mer tid i frisk luft, utføre praktisk fysisk arbeid. Det er svært viktig å følge drikkesystemet (1,5-2 liter væske per dag), spise riktig og fullt, øke forbruket av friske grønnsaker og frukt, kjøtt og fisk, gjærte melkprodukter.

Kronisk scene

Hvis sykdommen har gått inn i et kronisk stadium, er det uunnværlig å bruke medisinering. Legen vil velge behandlingsregime med hensyn til årsaken til sykdommen, manifestets alvor, pasientens alder, tilstedeværelsen av samtidige sykdommer og andre individuelle egenskaper. Ved behandling av ortostatisk hypotensjon brukes legemidler av følgende grupper:

 • Forberedelser av adrenerge virkninger, med vasokonstriktiv effekt. Deres bruk gjør det mulig å unngå et sterkt trykkfall når kroppens stilling endres.
 • Adaptogens - medikamenter som stimulerer sentralnervesystemet og det autonome nervesystem, som er ansvarlig for normal funksjon av organer i respirasjon, sirkulasjon, utskillelse, metabolisme.
 • Mineralocorticoid. Handlingsprinsippet av narkotika i denne gruppen er basert på oppbevaring av natriumioner i blodet. Som et resultat er det en spasme av perifere karene, noe som fører til utelukkelse av et sterkt trykkfall når kroppens stilling endres fra horisontal til vertikal.
 • Hvis det er nødvendig, utnevne NSAID (ikke-steroide antiinflammatoriske medikamenter), som i tillegg til dets egentlige formål spazmiruyutsya utøver virkning på perifere blodkar og således hindre et trykkfall.
 • Beta-adrenoblokere - legemidler i denne gruppen øker effekten av mineralokortikoider, påvirker positivt tonen i det autonome nervesystemet og blodtrykket.

Hvis årsaken til ortostatisk hypotensjon blir pubertet eller graviditet, er ikke medikamentbehandling brukt, må du bare vente ut denne perioden. Etter at kroppen er gjenoppbygget, kan den tilpasse seg endringer i trykk, uavhengig, uten hjelp av medisiner.

Terapi med folkemessige rettsmidler

For å redusere alvorlighetsgraden av symptomer på ortostatisk hypotensjon, kan plantebaserte preparater eller urte- og urteinfusjoner som du kan forberede deg hjemme, bli hjulpet. En god tonisk effekt på karene er tinkturer:

 • ginseng;
 • Eleutherococcus;
 • Schizandra av kinesisk;
 • Rhodiola;
 • helichrysum;
 • en tartar;
 • av den gyllene rotten.

Du kan kjøpe ovennevnte urter i tørket form, brygge i henhold til instruksjoner og drikke i stedet for te. I dette tilfellet må du være oppmerksom på mulige kontraindikasjoner, siden noen urtemidler ikke kan brukes i hjertesykdommer og fordøyelsessystem. Ta avkok og infusjoner bør være i samråd med legen og i samsvar med hans anbefalinger.

Mulige konsekvenser

Femorrhages er de viktigste komplikasjonene ved ortostatisk hypotensjon. De kan være milde (ledsaget av kvalme, svakhet, pallor) eller dyp (med utseendet av økt svetting, ufrivillig vannlating, anfall). Den største faren for besvimelse er sannsynligheten for skade hvis du faller etter å ha mistet bevisstheten.

Tilbakevendende anfall hypotensjon kan resultere i alvorlig skade på sentralnervesystemet, hypoksi (oksygenmangel) hjernen, forverring av nevrologiske sykdommer, utvikling av demens eller slag.

Å unngå slike farlige konsekvenser vil bidra til rettidig kontakt med lege og justere tilstanden ved hjelp av medisiner, livsstilsendringer og kosthold.

Ortostatisk hypotensjon: symptomer og behandling

Ortostatisk hypotensjon observeres hos personer som lider av hjertesykdom, blodårer og nerver. Tidligere ble patologi observert hos eldre. Men i de siste årene er det funnet i den yngre generasjonen. Denne trenden har endret seg på grunn av det raske tempoet i livet, samt økningen i antall stressende situasjoner i den. Denne artikkelen vil detaljere dette syndromet.

Hva er det

Ortostatisk arteriell hypotensjon (kode for μB 10 I95.1) er en kraftig reduksjon av blodtrykket som fremkaller en forandring i horisontal stilling til vertikal stilling. Med denne lidelsen reduseres det diastoliske trykket med 20 mm Hg. st. og systolisk avtar med 10 mm Hg. Art. Med en kraftig økning i kroppsdelen av plasmaet under virkningen av tyngdekraften akkumuleres i nedre lemmer. På grunn av forstyrrelse av kardiovaskulærsystemet kan blodet ikke raskt gjenopprette sirkulasjon, noe som fører til en kraftig reduksjon av blodtrykket. Hvis disse indikatorene vedvarer i lang tid, kan det provosere et tap av bevissthet.

Hypotensjon av denne arten kan ikke betraktes som en separat alvorlig sykdom. Dette patologiske syndromet refereres til som et brudd på reguleringen av blodtrykk. Denne prosessen er som regel påvirket av ulike årsaker som provoserer denne komplikasjonen.

Viktig! Når du løfter fra en liggende stilling, skal alle prosessene i kroppen gjenopprettes om 3 minutter. Hvis dette ikke skjer, utvikler personen ortostatisk hypotensjon.

Varianter av ortostatisk blodtrykksreduksjon

I medisin er ulike typer ortostatisk hypotensjon skilt ut. Alle av dem er forskjellige i patogenetiske årsaker til utvikling. Gitt denne nyansen, er reduksjonen i blodtrykk klassifisert som følger:

 • medisinering - er den vanligste årsaken til lidelsen. Den utvikler seg på grunn av økt dose av legemidler som reduserer blodtrykket. Noen ganger oppstår en komplikasjon hvis en person forsømmer hvile etter å ha tatt medisinen. Det finnes stoffer som forårsaker ortostatisk hypotensjon. Disse inkluderer diuretika, nitromedikamenter og kalsiumantagonister;
 • neurologisk - er dannet mot en bakgrunn av forringelse av tonen i de vaskulære veggene. Patologien utvikler som regel på grunn av utvidelse av vener eller manglende overholdelse av sengestøtten;
 • hypovolemic - vises på grunn av at kroppen begynner å raskt dehydrere. Denne tilstanden kan forårsake oppkast, diaré, overdreven svette og blodtap. Komplikasjoner oppstår hos pasienter med diabetes mellitus når de drastisk taper væske med glukose;
 • Shay-Dreyger syndrom - diagnostisert hos pasienter med utilstrekkelig hormonproduksjon norepinefrin, som er ansvarlig for rettidig innsnevring av blodårene. Når en person forandrer kroppens stilling, forårsaker det en nedgang i trykket;
 • Idiopatisk - utvikler seg selv uten noen primære årsaker.

Viktig! Før du utnytter behandling, anbefaler legen en serie undersøkelser som vil bidra til å kvalifisere patologi. Basert på funnene vil spesialisten etablere en nøyaktig diagnose og velge kvalitetsterapi.

Utvikling av ortostatisk hypotensjon

Ved full operasjon av kardiovaskulærsystemet påvirker ikke kroppens stilling det generelle forhold til personen. I øyeblikket aktiveres kompensasjonsreaksjonen, noe som bringer trykket tilbake til normalt og gjenoppretter cerebral sirkulasjon.

Viktig! Ortostatisk hypotensjon utvikler seg på grunn av en utilstrekkelig kompenserende respons som respons på en plutselig forandring i kroppsstilling.

Årsakene til utviklingen av dette bruddet er mange. Disse inkluderer alvorlige sykdommer eller bare milde forstyrrelser i kroppens funksjon. Blant hovedårsakene til den patologiske prosessen identifiserer legene følgende:

 • feber, svekkende kosthold
 • langvarig sengen hviler;
 • stort forbruk av alkoholholdige drikker;
 • tar medisiner (et angrep kan oppstå ved bruk av den første dosen);
 • dehydrering av kroppen forårsaket av ulike årsaker;
 • økt blodsukker, åreknuter;
 • dysfunksjon av binyrene, brudd på proteinmetabolisme;
 • sykdommer i nervesystemet, hjertesykdom;
 • problemer i det endokrine systemet;
 • stress og følelsesmessig overstyring;
 • akutte smittsomme sykdommer, overdreven fysisk anstrengelse;
 • patologiske sykdommer i ryggmargen;
 • VSD, tungt blodtap.

Det er åpenbart mange årsaker til utviklingen av ortostatisk hypotensjon. Alle av dem er forskjellige hverandre, derfor er terapien for hver patologi individuell. Under alle omstendigheter er det nødvendig å konsultere lege ved første tegn på brudd. Han planlegger en rekke undersøkelser for å finne årsaken til et sterkt fall i trykk etter endring i kroppsposisjon. På grunnlag av de oppnådde data velges et effektivt behandlingsregime.

De viktigste symptomene på en patologisk lidelse

Reduksjon av blodtrykk, uavhengig av årsakene, forstyrrer full strøm av oksygen til hjernen, noe som fremkaller oksygen sult av alle celler i kroppen. Dette bruddet følger alltid med ubehagelige symptomer:

 • svimmelhet;
 • kjedelig, vondt hodepine;
 • i øynene er alt sløret og mørkere;
 • kvalme;
 • overdreven svette
 • skjelving i musklene;
 • alle reaksjoner avtar
 • besvimelse.

Hvis en kompensasjonsmekanisme er brutt i en person, så vil han skifte kroppens stilling, han vil alltid føle seg dårlig. Samtidig vil blodtrykket være på det lavere merket, noe som naturlig vil forårsake dårlig helse. I noen tilfeller, hvis en person sovner igjen, vil blodtrykket gradvis gå tilbake til det normale. Dette skjer imidlertid bare hvis årsakene til uorden ikke er forårsaket av alvorlige sykdommer.

Viktig! De viktigste symptomene på hypotensjon i ortostatisk type er svimmelhet og svimmelhet.

Diagnose av hypotensjon i ortostatisk type

Årsakene til utviklingen av hypotensjon er mange, derfor er det viktig å bestemme dem på opprinnelig nivå. For dette anbefaler legen en rekke prosedyrer som inkluderer laboratorietester og instrumentelle undersøkelser:

 • måling av blodtrykk i en liggende og sitte stilling;
 • lytter til hjertets arbeid;
 • blodprøve;
 • analyse for å bestemme mengden hormoner;
 • daglig overvåkning av hjerte muskel ytelse;
 • ortostatisk test;
 • ECG;
 • vagal test.

Basert på funnene vil legen kunne bestemme årsakene til patologien og etablere en nøyaktig diagnose. Etter dette vil spesialisten velge individuell behandling, noe som vil bidra til å gjenopprette kardiovaskulærsystemet raskere.

Medisineringsterapi

Som regel er hypotensjon i ortostatisk type godt behandlet av homøopati. Men hvis den patologiske prosessen har fått en kronisk form og ofte gjentas, vil legen anbefale en omfattende behandling som inkluderer en gruppe medisiner. Nedenfor er gitt en liste over hvilke medisiner som skal behandle patologi:

 • kortison (Cortef, Coryl);
 • A-adrenomimetika (Medamin, Gutron, Midodrin, Mefentermin, Mezaton, Noradrenalin);
 • Vasopressin og dets analoger (Remestil, Nativa, Vasomyrin, Adiurethin, Emosint);
 • kolinesterasehemmere (Jasnal, Alzepil, Exelon, Nivalin, Reminil, Galantamin);
 • erytropoietin (Recormon, Epostim, Erythrostim).

Alle medisiner har en kompleks kjemisk sammensetning, så vel som mange kontraindikasjoner. Gitt dette punktet, ikke engasjere seg i selvmedisinering! Du må stole på legen. Spesialisten vil velge et godt behandlingsregime, da han tar hensyn til sykdomsgraden og pasientens individuelle egenskaper.

Livsstil - et løfte om velvære

For normalisering av arterielt trykk anbefaler leger at de skal følge enkle regler. En person som lider av ortopotoksisk hypotensjon bør følge slike anbefalinger:

 • nok hvile;
 • Stå opp fra sengen sakte;
 • mat bør være vanlig, men i små porsjoner;
 • å observere drikkeregimet;
 • det er nødvendig å begrense forbruket av alkoholholdige drikker;
 • bør regelmessig drikke en kopp kaffe;
 • Det er nødvendig å unngå varme bad, badstuer og overdreven fysisk anstrengelse;
 • måle blodtrykket konstant
 • å gå inn for sport.

Hvordan behandle patologi med folkemetoder

Ved den første fasen av sykdommen anbefales det å bruke den gamle "bestemors" metoder, som vil bidra til å gjenopprette trivsel. Dette er bra for helbredende urter:

 • sitrongress;
 • rhodiola rosea;
 • ginseng;
 • tistel;
 • Helichrysum.

På grunnlag av disse urter, er en medisinsk avkok forberedt. For forberedelsen kan du ta noen urter eller en. Tørr råvarer (1 ss.) Helles med kokende vann (250 ml) og insisterer i en time. Etter det, filtrer og ta tre ganger om dagen.

Mulige komplikasjoner

Hvis du ikke går i behandling, kan hypotensjon i ortostatisk type bare utvikle seg og føre til alvorlige konsekvenser. Denne lidelsen kan forårsake slike komplikasjoner:

 • Svimmelhet, som er farlig for ulike skader;
 • et slag som utvikler seg på grunn av plutselige trykkfall;
 • skade på sentralnervesystemet, inkludert hjernevev.

Ved de første tegn på ortostatisk hypotensjon må du konsultere en lege og ta en undersøkelse for å fastslå årsakene til uorden. Noen ganger er det nok bare å eliminere årsakene til patologien, men i andre tilfeller er det viktig å få komplisert terapi.

Les Mer Om Fartøyene