Stroke i hjernen

Stroke i hjernen (Cerebral apopleksi) - står for en gruppe av sykdommer forårsaket av akutt cerebrovaskulær patologi karakterisert ved plutselig forsvinning eller nedsatt hjernefunksjon som varer mer enn 24 timer, eller fører til døden. I tillegg til begrepet stroke brukes begreper som brainstorm eller hjernekrasj.

Årsakene som fører til brudd på blodtilførselen kan være som:

 • Brudd på et blodkar, når blodet helles i hjernevævet. Rupturen skyldes plutselige svingninger i blodtrykk og en patologisk endret vaskulærvegg.
 • Brudd på tilstrekkelig blodstrøm, noe som fører til en forverring i ernæring av nerveceller, og det er svært farlig fordi hjernen hele tiden trenger mye glukose og oksygen.

Omfattende hjerneslag

Stroke, som forårsaker skade på flere områder av hjernen og stopper blodtilførselen.

Stroke har ofte en konsekvens av forlamning av venstre eller høyre side av kroppen. I vanlige mennesker kalles ofte et høyresidet eller venstre sidet slag.

Akutt slag

Stroke er preget av utviklingen innen noen få minutter av en dyp koma. Døden finner sted raskt, i løpet av noen få timer er det samme mønster ble observert i utstrakt blødning i den cerebrale hemisfærer, cerebellum og pons med blod inn i hjernen ventriklene og tap av vitale sentrene av medulla oblongata.

Subakut form er preget av en langsom progressiv økning i symptomer eller akutt start etterfulgt av en kortsiktig forbedring og en ny forverring.

Hvem er mer utsatt for stroke?

Hos eldre og eldre går blødninger mindre voldsomt enn hos unge mennesker, som ofte manifesterer seg med generelle cerebrale symptomer.

Stroke hos menn er tidligere enn hos kvinner.

Dette kan forklares ved det faktum at blant de unge mennesker enn dem som misbruker alkohol og medikamenter, hyppigere infeksiøse og traumatiske lesjoner i sentralnervesystemet (inkludert de som er assosiert med HIV-infeksjon).

Med en nøyaktighet bestemmer alderen hvor et slag er mest sannsynlig vanskelig nok. Til tross for at slaget hovedsakelig forekommer hos eldre (hovedårsakene anses å være tilstedeværelse av arteriell hypertensjon og aterosklerotisk vaskulær sykdom).

Et tilstrekkelig antall hemoragisk slag er registrert og i unge voksne, som er forbundet med nærværet av medfødte misdannelser av strukturen av intracerebrale fartøy.

Alderen der stroke er mest sannsynlig er 35-65 år.

Det kan være tilleggsavvik, slik som polycystisk nyresykdom eller koagulering av aorta.

Typer av slag

Det er tre typer slag:

Hemorragisk slag

Hemorragisk slag forekommer når en plutselig ruptur av cerebral arterien.

Årsaken til hjerneslag kan være økt arterielt blodtrykk, aterosklerose av cerebral fartøy eller medfødte abnormiteter i blodkar.

Brudd på berørte blodårer er mulig med alvorlig fysisk anstrengelse og med økt venetrykk. Hjerte blodkar kan bli skadet og som følge av apopleksi på grunn av høyt intrakranielt trykk.

I hjernen dannes blodpropper som utøver trykk direkte på det omkringliggende hjernevæv, noe som forverrer skaden forårsaket av blødning. Den resulterende blødningen komprimerer hjernen, forårsaker hevelse, og hjernen dør.

Iskemisk slag

I dette tilfellet beholder fartøyet integriteten til veggen, men blodstrømmen gjennom det opphører på grunn av en spasme eller blokkering av tromben. I dette tilfellet er hjernen ikke tilstrekkelig tilført blod, er hjernens sirkulasjon forstyrret.

En blodpropp, løsrevet fra hjernebensveggens veggen, sammen med blodstrømmen når flaskehalsen på fartøyet og tetter den. Når en trombose rundt et fremmedlegemer danner en blodpropp som dekker blodkaret.

Et iskemisk slag kan oppstå som et resultat av hjernehypokser hvis hjerterytmen forstyrres, med svekkelse av hjertefunksjonen, og også med blodtrykksfall. Hypoksi er forårsaket av utilstrekkelig fylling av blodet i blodkarene i hjernen og en reduksjon av blodstrømmen.

Symptomer på et slag

Før et slag kan en person ha svimmelhet, hodepine og flush til hodet, følelsesløshet i lemmer, taleforstyrrelser, etterfulgt av bevissthetstap. Pasientens ansikt blir lilla rødt, pulsen er spent og sakte, pusten er dyp, hyppig, ofte hvesende, temperaturen stiger, elevene reagerer ikke på lys. Ofte avslørt umiddelbart lammelse av lemmer, asymmetri i ansiktet. I dette tilfellet er den lammede siden alltid motsatt av lesjonen i hjernen.

Årsaker til slag

Den vanligste årsaken til hjerneslag er cerebral trombose, koagulering av blodproppen (trombus) i arterien som gir hjernen. Det er en slik klump (plakk) oftest med aterosklerose.

En annen årsak til slag er hjerneblødning, intern blødning i hjernen. Hjernens arter, påvirket av sykdommen, kan briste (briste) og oversvømme nærliggende hjernevæv. Cellene som er matet av denne arterien, er ikke i stand til å motta blod og oksygen.

Blødning i hjernen oppstår mest sannsynlig når pasienten samtidig noteres aterosklerose og høyt blodtrykk.

Med andre ord er årsaken til hjerneslag skader på nervceller i hjernen og kontrollerer alle kroppens funksjoner. Og slike skader, eller rettere sagt, den død av nerveceller som oppstår på grunn av akutt sirkulasjonsforstyrrelser i en bestemt hjerneområde da han var meget aktive celler plutselig opphøre å oppnå en nødvendig og tilstrekkelig mengde av blod til dem. Som et resultat av dette blodet ikke strømmer gjennom blodkarene, hjerneceller dør, lagene går til de passende muskler, som til slutt fører til paralyse, synsforstyrrelser, tale og andre nevrologiske lidelser.

Stroke prognose

Det er også nødvendig å huske at uansett hvilket slag utvikler seg, er prognosen i stor grad bestemt av tidspunktet for initiering av behandling. I tilfeller der det er mulig å rettidig oppdage truende symptomer, kan aktive behandlingstiltak enda tregere progresjon av symptomer og forverring av pasientens tilstand og alle begrenset til en forbigående iskemisk anfall, hvor alle funksjoner kan brytes for å få fullt. Bare etter noen studier (computertomografi eller magnetisk resonans) og overvåkning av pasienter en lege kan bestemme den type slag og utviklingen av sykdommen.

I tillegg spiller alderen, den generelle tilstanden til pasienten før utviklingen av akutt cerebrovaskulær ulykke, tilstedeværelsen av alvorlige comorbiditeter og graden av kompensasjon en viktig rolle for å bestemme prognosen for denne tilstanden.

Behandling av slag

Hvordan behandle stroke? Behandling av slag bør utføres i flere retninger:

 • grunnleggende behandling,
 • spesifikke metoder for behandling av iskemiske og hemorragiske slag,
 • rehabiliteringsforanstaltninger.

Først og fremst bør pasienten være beleilig plassert på sengen og løsne pusteklær, gi tilstrekkelig tilførsel av frisk luft. Fjern fra munnprotesene, oppkast. Hodet og skuldrene skal ligge på puten slik at det ikke er nakkeklempe og en forverring av blodstrømmen langs vertebrale arterier.

I hjerneslag er de viktigste de første minuttene av sykdommen, siden det er på dette tidspunkt at medisinsk behandling kan være mest effektiv. Jo raskere en pasient får hjelp, desto lettere blir konsekvensene.

Hvis offeret blir ført til sykehuset innen 3 timer, kan konsekvensene av strekket elimineres helt!

En pasient med et slag av transport ligger alltid ned, bare hvis det ikke er et koma i 3. trinn.

Pasienter sjelden gå til grunne direkte fra et slag, et slag ofte forbundet med lungebetennelse og liggesår som krever konstant pleie, snu fra side til side, endre våte klær, foring, tarmtømming, vibrerende massasje av brystet.

Perioder i løpet av et slag

 • En akutt periode av et slag - fra flere dager til flere uker.
 • Den tidlige utvinningsperioden for slag er fra utseendet på tegn på symptomer som forsvinner til 3 måneder.
 • Sen gjenopprettingsperiode av slag - fra 3 måneder. opptil 1 år og mer.
 • Konsekvensene av et slag er opptil 3 år.
 • Langtidseffekter av slag (restperiode) - 3 år etter et slag.

Forebygging av slag

Anbefalinger er veldig enkle, og den ideelle helsetilstanden med kontoen ser slik ut:

 • ikke røyk
 • opprettholde en normal vekt;
 • Ukentlig utgift på fysiske øvelser 150 minutter på gjennomsnittlig nivå eller 75 minutter ved intensiv;
 • holder seg til et sunt kosthold;
 • Overvåk blodtrykket, hold det på 80/120;
 • kontrollere kolesterolet i blodet, hold det på et nivå på mindre enn 200 mg / dl;
 • kontroller sukkerinnholdet i blodet og hold det på et nivå på mindre enn 100 mg / dl.

Hjerteinfarkt og slag

Infarctions og slag er hovedsakelig forårsaket av okklusjon, som forhindrer blodstrømmen i hjertet eller hjernen.

Den vanligste årsaken til dette er forekomsten av fettavsetninger på de indre veggene i blodkarene som gir hjertet eller hjernen. De begrenser blodkarene og gjør dem mindre fleksible. Dette fenomenet kalles noen ganger arteriosklerose eller aterosklerose.

I dette tilfellet øker muligheten for blodpropper i blodårene. Når dette skjer, kan blodkarene ikke levere blodet til hjertet og hjernen, som blir skadet. Gradvis økning i fettinntak på de indre veggene i arteriene fører til en innsnevring av disse arteriene.

Stroke slag

Strotal slag er en forstyrrelse av hjernecirkulasjon som skjedde i hjernestammen. I opprinnelsen er det delt inn i iskemisk og hemorragisk type.

Hjernestammen forbinder hjernen med dorsalen - så den overfører "kommandoer" fra hjernen til kroppen vår. I hjernestammen er de såkalte kjernene i kranialnervene, som er ansvarlige for bevegelser av ansiktsmuskulaturen, musklene som er involvert i svelging og øynenees bevegelser.

Også i det er sentrene av vitale funksjoner - respirasjon, sirkulasjon, termoregulering. Ved begynnelsen av et slag kan en pasient oppleve svimmelhet, nedsatt tale. Da er disse symptomene forbundet med brudd på vitale funksjoner - pust og sirkulasjon.

På enkelte pasienter, på grunn av nedsatt impulsoverføring fra hjernen til kroppen, utvikler det såkalte "låst opp" syndromet, hvor pasienten kan fornemme stimuli, men kan ikke reagere. Den "låste mannen" er preget av lammelse i alle lemmer.

I enkelte tilfeller kan pasienter med alvorlig slagtilfelle overleve, selv om nevrologiske underskudd er sannsynlig å fortsette, og de vil trenge aktiv rehabilitering.

I noen tilfeller krever hjerneslag livslang bruk av tilleggsutstyr, for eksempel ventilatorer; Dermed kan pasienten oppleve en markert nedgang i livskvaliteten.

Stroke - hva det er, de første tegnene, symptomene hos voksne, årsakene, konsekvensene, behandlingen og forebyggingen av hjerneslag

Hva er det Stroke er en akutt forstyrrelse i hjernens sirkulasjon, noe som fører til en vedvarende fokal hjerneskade. Kan være iskemisk eller hemorragisk. Patologi er ledsaget av akutt nedsatt hjernesirkulasjon, vaskulær og CNS-skade. Hvis den normale blodstrømmen forstyrres, blir næringen av hjernenusceller forverret, og dette er veldig farlig, siden orgelet virker ved stadig å levere oksygen og glukose til det.

La oss vurdere hvilke tegn som er karakteristiske for et slag, hvorfor det er viktig å hjelpe en person i de første minuttene av symptomstart, og hva er de mulige konsekvensene av denne tilstanden.

Hva er et slag?

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Stroke er et akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, noe som forårsaker skade og død av nerveceller.

Under det "terapeutiske vinduet" (konvensjonelt kalt de første 3-6 timer etter et slag), er det mulig å forhindre de irreversible konsekvensene av iskemi og celledød ved terapeutisk manipulering.

Stroker forekommer hos enkeltpersoner i et bredt aldersområde: fra 20-25 år til alderdom.

 • Konstruksjon eller blokkering av blodkarene i hjernen - iskemisk slagtilfelle;
 • Blødninger i hjernen eller i membranene - hemorragisk slag.

Frekvensen er ganske høy, den øker med alderen. Dødelighet (dødelighet) fra stroke forblir svært høy. Behandlingen er rettet mot å gjenopprette den funksjonelle aktiviteten til nevroner, redusere påvirkning av kausative faktorer og hindre gjentakelse av en vaskulær katastrofe i kroppen. Etter et slag er det svært viktig å utføre rehabilitering av en person.

Tegn på sykdommen må være kjent for hver person for å kunne reagere i tide på en hjernekatastrofe og å ringe et ambulanseteam til seg selv eller kjære. Å vite de grunnleggende symptomene kan redde en persons liv.

Det er 2 hovedtyper av slag: iskemisk og hemorragisk. De har fundamentalt forskjellige utviklingsmekanismer og trenger radikalt forskjellige tilnærminger til behandling. Iskemisk og hemorragisk slagtak opptar henholdsvis 80% og 20% ​​av totalpopulasjonen.

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Iskemisk slag

Iskemisk hjerneskade forekommer i 8 tilfeller ut av 10. De lider hovedsakelig fra eldre, etter 60 år, oftere menn. Hovedårsaken er en blokkering av blodårene eller deres langvarige spasmer, noe som fører til at blodtilførselen og oksygen sultes opp. Dette fører til død av hjerneceller.

Denne typen sykdom kan utvikle oftere om natten eller om morgenen. Dessuten er en korrelasjon med den foregående økte emosjonelle (stressfaktor) eller fysisk aktivitet, alkoholforbruk, blodtap eller progresjon av en smittsom sykdom eller fysisk prosess.

Hemorragisk slag

Hva er dette? Hemorragisk slag er resultatet av blødning i hjernesubstansen etter skade på fartøyets vegger. Brudd på funksjonell aktivitet og død av nevrocyter i dette tilfellet skyldes hovedsakelig at de klemmer seg med hematom.

Forekomsten av hemoragisk slag er forbundet hovedsakelig med diffus eller isolerte cerebrale vaskulære lidelser på grunn av vaskulær vegg som mister sin elastisitet og blir tynnere.

Det er ofte ledsaget av bevissthetstap, raskere utvikling av hjerneslagsymptomer, alltid signifikante nevrologiske lidelser. Dette skyldes det faktum at i dette tilfelle den cerebrale sirkulasjon blir forstyrret på grunn av brudd i den vaskulære veggen og brudd av blod eller hematom dannelse som følge av impregnering av nervevevet med blod.

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

I 5% tilfeller av utvikling av et slag er det ikke mulig å finne ut hvilken type og mekanisme for utvikling. Uavhengig av type slag, er dens konsekvenser alltid det samme - en skarp, raskt utviklende nedsatt funksjon av hjernegionen på grunn av død av noen av sine celler i nevrocyter.

De første tegn på et slag i en voksen

Tegn på et slag bør være kjent for alle mennesker, uavhengig av tilgjengeligheten av medisinsk utdanning. Disse symptomene er først og fremst knyttet til brudd på innervasjon av hodet og musklene i kroppen, så hvis du har mistanke om et slag, spør personen til å utføre tre enkle trinn: smil, løfte hendene, si noen ord eller en setning.

En person som plutselig følte seg "svak", kan vi antage vaskulære problemer ved hjelp av følgende tegn, som kan tas for de første tegnene på et slag:

 • Nummenhet av kroppsdeler (ansikt, lemmer);
 • hodepine;
 • Tap av kontroll over miljøet;
 • Dobling i øynene og andre synsforstyrrelser;
 • Kvalme, oppkast, svimmelhet;
 • Motor og følsomme forstyrrelser.

Det skjer at et slag opptrer plutselig, men oftere skjer det mot bakgrunnen for harbingers. For eksempel, i halvparten av tilfellene, er iskemisk slag foran transiente iskemiske angrep (TIA).

Hvis minst tre av følgende symptomer gjentas en gang i uka eller oftere i løpet av de siste tre månedene, er det nødvendig med øyeblikkelig legehjelp:

 • Hodepine, som ikke har noen spesifikk lokalisering, og oppstår når tretthet eller værkatastrofer forekommer.
 • Svimmelhet, vises i ro og øker med bevegelse.
 • Tilstedeværelsen av støy i ørene, både permanent og forbigående.
 • "Feil" av minne for hendelser i den nåværende tidsperioden.
 • Endring i intensiteten av arbeidskapasitet og søvnforstyrrelser.

Disse symptomene bør betraktes som forløpere av slag.

Hvordan gjenkjenne et slag?

For å gjenkjenne denne sykdommen, vær oppmerksom på følgende punkter:

 1. Ta en nærmere titt, spør om du ikke trenger hjelp til en person. En person kan nekte, fordi han forstod ikke hva som skjedde med ham. Talen til en person med et slag vil være vanskelig.
 2. Be om å smile hvis hjørnene på leppene ligger på forskjellige linjer og smilet ser merkelig ut - dette er et symptom på et slag.
 3. Rist en persons hånd, hvis et slag oppstår, blir håndtrykket svakt. Du kan også be om å hente opp hendene dine. En hånd vil falle ned spontant.

Når du identifiserer tegn på et slag i en person, ring umiddelbart etter en ambulanse. Jo raskere kvalifisert hjelp er gitt, desto større er sjansene for å eliminere konsekvensene av denne sykdommen.

årsaker til

Leger identifiserer to hovedårsaker til slag. Dette er forekomsten av trombi i sirkulasjonssystemet og tilstedeværelsen av kolesterolplakk som kan blokkere blodkarene. En pasient kan forekomme hos en sunn person, men denne sannsynligheten er ekstremt liten.

Patologi utvikles som en komplikasjon av det underliggende hjerte og karsykdommer, samt under påvirkning av ugunstige faktorer:

 • aterosklerose av cerebral fartøy;
 • tromboembolisme;
 • hypertensjon (arteriell hypertensjon);
 • revmatisk hjertesykdom;
 • hjerteinfarkt;
 • hjerteoperasjon;
 • konstant stress;
 • vaskulære svulster;
 • mottak av visse typer narkotika;
 • alkoholisme;
 • røyking,
 • aneurisme av cerebral arterien.

Utviklingen av komplikasjoner er mulig og mot bakgrunnen av generell trivsel, men ofte oppstår svikt i kompensasjonsmekanismer i tilfeller der lasten på fartøyene overskrider et visst kritisk nivå. Slike situasjoner kan knyttes til hverdagen, med tilstedeværelse av ulike sykdommer, med ytre omstendigheter:

 • en abrupt overgang fra en utsatt stilling til en stående stilling (noen ganger nok til å passere inn i en sittestilling);
 • tett mat;
 • badestamp;
 • varm sesong;
 • økt fysisk og psykisk stress;
 • hjertearytmi
 • en kraftig nedgang i blodtrykket (oftest under påvirkning av legemidler).

Men den vanligste årsaken til et slag er ansett for høyt blodtrykk. 7 av 10 personer som lider av blødninger er personer med høyt blodtrykk (blodtrykk over 140 til 90), et brudd på hjertet. Selv harmløs atrieflimmer blir årsaken til dannelsen av trombi, noe som fører til brudd på blodstrømmen.

Symptomer på et slag

Kliniske manifestasjoner av slag beror på lesjonens type, plassering og størrelsesorden.

Symptomer på hjerneslag hos voksne:

 • Tegn på et nærliggende slag begynner med hodepine og svimmelhet, som ikke forklares av andre årsaker. Mulig tap av bevissthet.
 • Tapet på evnen til å tydelig uttrykke sine tanker i ord er et av de karakteristiske symptomene. En person kan ikke si noe klart eller til og med gjenta et enkelt uttrykk.
 • Pasienten kan starte oppkast, så vel som med hjernerystelse.
 • Støy i hodet.
 • Det er glemsomhet, en person vet ikke eller husker ikke hvor han gikk, hvorfor han trenger ting han holder i hendene. Utad dette manifesteres av fravær og forvirring.
 • Visuelt er symptomene på sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen synlige på ansiktet av en person. Pasienten kan ikke smile, ansiktet er forvrengt, kanskje det ikke kan lukke øyelokket.

Det er syv hovedsymptomer før et slag, noe som tydelig viser denne sykdommen:

 • Skewed ansikt (asymmetrisk smil, skråt øye).
 • Inkonsekvent tale.
 • Døsighet (apati).
 • Skarpe smerter i hodet og ansiktet.
 • Synshemming.
 • Lammelse av ekstremiteter.
 • Krenkelse av koordinering.

Tegn på pågående stroke kan være svært variert, så det er verdt å være svært oppmerksom på hvilke symptomer før et slag forekommer hos en person.

 • plutselig bevissthetstap,
 • generaliserte kramper,
 • brudd på respirasjon med fokal symptomatologi og nevrologiske lidelser i fremtiden (taleforringelse, følsomhet, koordinering av bevegelse, epileptiske angrep).

I tillegg, med iskemisk angrep hos mennesker, kan reflekssvelging og tale forverres. Derfor kan pasienten begynne å stamme, ikke snakkes klart.

På grunn av nederlaget i ryggraden (vertebral) kan pasienten utvikle en koordineringsforstyrrelse, så han vil ikke være i stand til å bevege seg selvstendig eller til og med sitte.

 • Bevisstap på tidspunktet for hoppet i blodtrykk (mot en krisesituasjon, belastning - emosjonell eller fysisk);
 • Vegetative symptomer (svette, feber, rødhet av ansiktet, sjelden blek hud);
 • Brudd på pust og hjerterytme;
 • Mulig utvikling av koma.

Det er verdt å tenke på at hvis det er tegn på et slag, er tiden for irreversible forandringer i hjernen allerede påbegynt nedtellingen. De 3-6 timene, som skal utføre restaurering av nedsatt blodsirkulasjon og kamp for å redusere det berørte området, reduseres med hvert minutt.

Hvis symptomene på et slag helt forsvinner i perioden opptil 24 timer fra begynnelsen av dets kliniske manifestasjoner, er det ikke et slag, men en forbigående cerebral blodstrømningsforstyrrelse (forbigående iskemisk angrep eller hypertensiv cerebral krise).

Førstehjelp

I hjerneslag krever hjerneblødning en umiddelbar reaksjon på forekomsten, så etter utbruddet av de første symptomene må du utføre følgende handlinger:

 1. Legg pasienten slik at hodet hans blir hevet rundt 30 °.
 2. Hvis pasienten har mistet bevisstheten og var på gulvet, flytt den til en mer komfortabel posisjon.
 3. Hvis pasienten har forutsetninger for oppkast, vri hodet til siden slik at oppkast ikke kommer inn i luftveiene.
 4. Det er nødvendig å forstå hvordan pasientens puls og blodtrykk endres i pasienten. Hvis det er mulig, må du sjekke disse tallene og huske dem.
 5. Når ambulanslaget kommer, må legene indikere hvordan problemene startet, hvor mye verre de føler og ser syke ut, og hvilke tabletter han tok.

Sammen med anbefalinger for prehospital omsorg for hjerneslag bør huske hva som ikke kan gjøres kategorisk:

 • flytte en person eller overføre den til sengs (det er bedre å forlate det der angrepet skjedde);
 • bruk ammoniakk for å bringe pasienten til bevissthet;
 • tvinge til å begrense lemmer når anfall oppstår
 • å gi pasienten medisinske preparater i tabletter eller kapsler som kan bli sittende fast i luftveiene (spesielt hvis han har brudd på svelgfunksjonen).

effekter

De mest karakteristiske problemene som oppstår etter et slag, inkluderer følgende:

 • Forsvarte eller lammede lemmer. Den vanligste manifestasjonen av lammelse av den ene halvdelen av kroppen. Immobilisering kan være fullstendig eller delvis.
 • Spasticitet av muskler. Lemmen holdes i en posisjon, leddene kan gradvis bli tilnærmet.
 • Problemer med taleapparatet: indistinctness og inkoherens av tale.
 • Dysfagi er et brudd på svelgingfunksjoner.
 • Forverring av synsfeltet: delvis synløshet, bifurcation, reduksjon av dekningsområdet.
 • Brudd på funksjonene i tarmen og blæren: urininkontinens eller omvendt manglende evne til å isolere det.
 • Psykiske patologier: depresjon, frykt, overdreven følelsesmessighet.
 • Epilepsi.
 • taleforringelse;
 • umuligheten av en logisk løsning av oppgaven;
 • Manglende evne til å analysere situasjonen
 • svekket evne til å bevege høyre arm og / eller fot;
 • endring i følsomhet fra samme side (høyre) - nummenhet, parestesi;
 • depressivt humør og andre mentale endringer.
 • et dårlig minne, mens talen som regel forblir normal;
 • parese og lammelse på venstre side av kofferten;
 • emosjonell fattigdom;
 • utseendet på patologiske fantasier, etc.

Symptomer på koma

Coma etter et angrep av et slag utvikler seg ganske raskt, akutt og har følgende symptomer:

 • Mannen mistet plutselig bevisstheten
 • Samtidig ble ansiktet hans lilla rødt
 • Pusten ble høyt, hvesende
 • Pulsen ble spent, blodtrykket økt
 • Øyebollene svingte til side
 • Elevene innsnevret eller ble ujevn
 • Elevens reaksjon på lys har blitt treg
 • Muskeltonen ble redusert
 • Det er en sammenbrudd i bekkenorganens funksjoner (urininkontinens)

Hvor mange år lever etter et slag?

Det er ikke noe entydig svar på dette spørsmålet. Et dødelig utfall kan oppstå umiddelbart etter et slag. Imidlertid er det mulig og et langt, relativt fullt liv i flere tiår.

I mellomtiden er det etablert at dødeligheten etter slag er:

 • I løpet av den første måneden - 35%;
 • I løpet av det første året - ca 50%.

Prognosen for slagutfallet avhenger av mange faktorer, blant annet:

 • Pasientens alder;
 • Helseforhold før strekk;
 • Livskvaliteten før og etter et slag;
 • Overholdelse av rehabiliteringsperioden;
 • Fullstendig eliminering av årsakene til slagtilfelle;
 • Tilstedeværelse av samtidige kroniske sykdommer;
 • Tilstedeværelsen av stressfaktorer.

diagnostikk

Diagnostiske tiltak inkluderer:

 • Inspeksjon. Test UZP. Det kalles av bokstavene til de tre første handlingene som pasienten må gjøre: smil, snakk og prøv å heve hånden.
 • Vurdering av pasientens generelle tilstand av en lege.
 • En nøyaktig og operativ studie av pasienten er foreskrevet, magnetisk resonansbehandling eller datatomografi vil hjelpe.
 • Lumbar punktering vil skille mellom hjerneblødning fra andre patologier i hjernen.
 • Datamaskin og magnetisk resonansavbildning brukes til å oppdage et slag, tydeliggjøre sin natur (iskemisk eller hemorragisk), det berørte området, og også å ekskludere andre sykdommer med lignende symptomer.

Behandling og rehabilitering etter et slag

Den optimale tiden for sykehusinnleggelse og igangsetting av terapi er de første 3 timene fra starten av kliniske manifestasjoner. Behandling i den akutte perioden utføres i intensivavdelinger av spesialiserte nevrologiske avdelinger, og pasienten overføres til tidlig rehabiliteringsenhet. Før du etablerer slagtypen, utføres grunnleggende utifferentiert terapi, etter diagnosen har blitt gjort, spesialisert behandling og deretter lang rehabilitering.

Behandling etter et slag inkluderer:

 • gjennomføre et kurs av vaskulær terapi,
 • bruk av narkotika som forbedrer hjernens metabolisme,
 • oksygen terapi,
 • rehabiliteringsbehandling eller rehabilitering (fysioterapi, fysioterapi, massasje).

I tilfelle av et slag, ring øyeblikkelig til en beredskapstjeneste! Hvis du ikke gir øyeblikkelig hjelp, vil dette føre til pasientens død!

For å forhindre komplikasjoner utføres terapi ved hjelp av følgende stoffer:

 • Cerebroprotectors gjenoppretter strukturen av skadede hjerneceller;
 • medisiner for fortynning av blod (vist utelukkende for iskemisk berøring);
 • hemostatika eller hemostatiske midler (brukt med et klart fastslått slag av hemorragisk opprinnelse);
 • antioksidanter, vitaminpreparater og legemidler som forbedrer metabolisme og blodsirkulasjon i vev.

Rehabiliteringsaktiviteter:

 • De utføres fra begynnelsen av strekningen og fortsetter med bevaring av det neurologiske underskudet gjennom hele livet med deltagelse av pasienten, teamet til medisinske arbeidere og slektninger;
 • riktig pleie av pasientens kropp, bruk av spesielle enheter;
 • respiratorisk gymnastikk (for å forebygge lungebetennelse);
 • så tidlig som mulig aktivering av pasientens motorstatus, fra kort sitte i sengen til fullverdig fysioterapi;
 • Anvendelse av ulike fysioterapeutiske og andre metoder: elektroprocedurer, massasje, akupunktur, leksjoner med en taleterapeut.

Folk rettsmidler for utvinning av kroppen etter et slag

Før du bruker folkemidlene, må du kontakte legen din. kontraindikasjoner er mulige.

 1. Kanel kanel. Plantens frukter og røtter brukes til å forberede en avkok, som innføres i vanlige bad i behandlingen av lammelse og parese. Kurset er 25 prosedyrer, buljongen helles i vann ved en temperatur på 37-38 ° C.
 2. Bad med salvie etter et slag. 3 kopper urte salvia helle 2 liter kokende vann. La stå i 1 time, spenne og hell på et bad med varmt vann. Ta disse badene hver annen dag.
 3. Veldig nyttig og slik avkok: en teskje knuste tørrpionøtter skal helles et glass kokende vann. Etter dette, fyll i for en time og belastning. Spis en spiseskje buljong 5 ganger om dagen.
 4. Bay olje. Dette preparatet er utarbeidet på denne måten: 30 g løvblad skal fylles med et glass vegetabilsk olje. Insister 2 måneder, med hver dag trenger banken å bli rystet. Oljen må filtreres og deretter kokes. Det anbefales å gni blandingen til lammede steder.

forebygging

Stroke er en av de sykdommene som er lettere å forebygge enn å behandle. Strokeforebygging består av:

 1. Advare det kan være ved hjelp av rasjonell organisering av arbeid og hvile, riktig ernæring, søvn innstilling, normal psykologisk klima, kontroll av natrium i kosten, tidlig behandling av hjerte- og karsykdommer: iskemisk hjertesykdom, høyt blodtrykk.
 2. Den beste måten å unngå stroke er å forhindre atherosklerose og andre kardiovaskulære sykdommer. Det er viktig å overvåke blodtrykket og sjekke om diabetes.
 3. Ta om nødvendig medisiner som forbedrer hjernenes mikrosirkulasjon, og også bruk av medisiner som forhindrer mangel på oksygen (hypoksi) i hjernen som foreskrevet av legen.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Hva er hjerneslag? Hvordan oppstår et slag og hva er konsekvensene etter et slag?

Stroke i hjernen - akutt brudd på blodsirkulasjonen. Det forårsaker umiddelbart død eller delvis skade på nerveceller. Mekanismen for utvikling av slik patologi består i å blokkere blodstrømmen ved en avbrutt trombus eller brudd på en slik formasjon.

Etter at et brudd oppstår i hjernen, mister kroppen visse funksjoner. Omfanget av dette tapet avhenger av antall ødelagte nerveceller. På grunn av et slag, taletap, lammelse, lameness og mye mer kan forekomme.

I gruppen med økt risiko for et slikt brudd er:

 • Menn over 50 år;
 • Kvinner som tar prevensjonsmiddel med høyt østrogeninnhold;
 • Personer med høyt blodtrykk;
 • Lider av overvekt;
 • Pasienter med diabetes mellitus eller trombocytose;
 • Røyking og drikking;
 • Pasienter med aterosklerose;
 • Mennesker hvis slektninger hadde et slag.

klassifisering

Også hjerneslaget er klassifisert i henhold til følgende tabell:

symptomer

årsaker

Stroke er en akutt forstyrrelse, for utviklingen av hvilke kraftige predisponerende faktorer som trengs. Denne sykdommen kan bli dannet over flere år, hvoretter symptomene hennes opptrer brått.

Blant de vanligste årsakene til denne sykdommen kan identifiseres:

 • Høyt blodtrykk;
 • Blodpropper
 • Sykdommer i kardiovaskulærsystemet;
 • Avvik i arbeidet med endokrine kjertler;
 • Sykdommer i sirkulasjonssystemet - leukemi, hemolytisk anemi, polycytemi;
 • Arvelig predisposition;
 • Genetiske abnormiteter - Williams syndrom, seglcelleanemi;
 • Cortex cerebral infarkt;
 • Tilstedeværelsen av ondartede formasjoner i kroppen;
 • Åreforkalkning.
Årsaker til slag

80% av alle hjernesykdommer forekommer ved et slag. Den nåværende trenden viser at hvert år er antall ofre for dette avviket stadig økende. I dag oppstår et slag selv i ung alder, hvoretter det fører til alvorlig funksjonshemning.

For å forhindre slike beklagelige konsekvenser, er det nødvendig å regelmessig gjennomgå medisinske undersøkelser.

Hvordan ser strekket ut?

Statistikk viser at hyppigst tar hjerneslag sent om kvelden eller tidlig om morgenen.

Symptomer er som følger:

 • Plutselig muskel svakhet eller følelsesløshet i ansiktet;
 • Sviktet på den ene siden av kroppen;
 • Skarp forringelse av synsskarphet;
 • Plutselig hodepine;
 • Alvorlig nedsatt koordinasjon, svimmelhet;
 • Overtredelse av talenes oppfatning.

Oftest blir presset for å utvikle et slag et høyt blodtrykk. Hvis du føler deg selv eller du har lagt merke til i de omkringliggende menneskene, er slike tegn, umiddelbart ring en ambulanse. Jo mindre tid du mister, desto større er sannsynligheten for å redde livet. Mens du venter på legen, gi pasienten mye frisk luft.

diagnostikk

Bestem cerebral stroke er enkel nok.

For å gjøre dette kan du be patienten om å gjøre følgende:

 • Lukk øynene og strekk armene dine foran deg, palmer skal heves oppover. Hvis en lem begynner å bevege seg ukontrollert, er det et slag;
 • Løft hendene over hodet ditt. I en sunn person er de helt symmetriske;
 • For å få en enkel setning. Når hjernen er skadet begynner personen å snakke;
 • Smil - inn i mennesker som opplever eller har allerede hatt et slag, er smilet forvrengt;
 • Å stikke ut tungen - hvis den brygges i en retning, er det nødvendig å ringe til en lege.

Hvis du har en person som viser tegn på et slag, kontakt legen umiddelbart. Pasienten blir straks tatt til en ambulanse, hvor en utvidet studie utføres. Han får MRI, dopplerografi, CT, MR-spektroskopi og andre diagnostiske metoder.

Risikofaktorer for strekk til innhold ↑

Behandling av slag

Et hjerneslag krever en fullstendig og omfattende behandling av pasientene. I 3-4 dager er pasienten plassert i intensivavdelingen, for når som helst kan hans tilstand av helse drastisk forringes.

På sykehuset utføres følgende aktiviteter:

 • I de første 6 timene ved hjelp av diagnostiske tester avgjøre lesjonens fokus
 • Legen tar en beslutning om behovet for resorbsjon av tromben ved hjelp av spesielle legemidler eller kirurgisk inngrep;
 • Gir kontroll over alle vitale funksjoner i kroppen;
 • Med hjelp av medisiner reduseres blodets viskositet;
 • Terapi utføres for å beskytte hjernecellene mot blodets skadelige effekter.

Etter at strekningen kan stoppes, foreskrives pasienten medisiner for å redusere risikoen for tilbakefall eller alvorlige komplikasjoner. I gjennomsnitt holdes pasienten på sykehuset i flere uker, og kontrollerer stadig blodtrykket.

Spesialdiett

Tilstanden av blodårene er direkte avhengig av ernæring. På hvor mye kvalitet og nyttige produkter du vil bruke, vil metabolismen avhenge av. Det er svært viktig å følge et spesielt diett som vil bidra til å unngå gjentatte slag og minimere risikoen for alvorlige komplikasjoner.

Ikke glem å følge følgende regler:

 • Fullstendig nekte sterk te og kaffe, alkoholholdige drikkevarer;
 • Under et fullstendig forbud, fett, stekt, salt og krydret retter;
 • Minimere mengden søtt i kostholdet;
 • Øk mengden tranebær og blåbær;
 • Under strengt forbud, hermetikk, marinader, bakverk;
 • Til matlaging må du bare bruke uberørt olje;
 • Øk mengden ferske grønnsaker og frukt i kostholdet;
 • Se opp for balansen mellom proteiner, fett og karbohydrater.
Kosthold i tilfelle strekk til innholdet ↑

Konsekvenser av et hodeslag for en pasient

Et infarkt, hvor en eller to halvkule er berørt, forårsaker alltid alvorlige konsekvenser. På grunn av nederlaget i nervesystemet blir mange vitale organer nektet arbeid.

De vanligste konsekvensene er:

 • Krenkelser av konsentrasjon, koordinering, motoriske ferdigheter;
 • Amnesi, vanskeligheter i oppfatningen av informasjon;
 • Lammelse, generell svakhet, lidelse i lemmerne;
 • Brudd på taleapparatet.
til innholdet ↑

forebygging

Hittil er det ingen berøring mot hjerneslag. Med dagens økologi og konstante påkjenninger må man observere en rekke regler som bidrar til å opprettholde helse. Det er svært viktig å konstant overvåke nivået av blodtrykk og om nødvendig konsultere lege.

Blant de viktigste forebyggende tiltakene er:

 • Avslag fra alkohol og røyking;
 • Vanlig sport og turgåing;
 • Korrekt og balansert ernæring;
 • Bli kvitt overflødig kroppsvekt;
 • Den riktige modusen for dagen og hvile;
 • Tidlig inspeksjon.
til innholdet ↑

Forventet levetid etter et slag

Det er umulig å si nøyaktig hva varigheten av livet etter hjerneslag er. Alt avhenger av kroppens individuelle egenskaper og sykdomsforløpet. Mange mennesker er i stand til å leve et langt og tilfredsstillende liv.

Studier har vist at dødeligheten i den første måneden er 35%, i løpet av det første året - 50%.

Hvordan en person vil føle seg etter et slag er påvirket av et stort antall faktorer:

 • Konstant følelsesmessig sjokk og stress;
 • Alder av den syke personen;
 • Livskvalitet før og etter brudd;
 • Helse status før strekningen;
 • Fullstendighet av terapeutisk behandling;
 • Overholdelse av rehabiliteringsanbefalinger;
 • Tilstedeværelse av kroniske sykdommer.
til innholdet ↑

Rehabilitering etter et slag

Restaurering av en person etter et hjerneslag krever en individuell tilnærming. Varigheten av denne prosessen avhenger av pasientens alder, plasseringen, omfanget av lesjonen, typen slag, tiden fra forekomsten av fokus til arresteringen, tilstedeværelsen av kroniske sykdommer og mange andre faktorer. Hvis slaget skjedde i ung alder, kan kroppen tilbake til sin tidligere tilstand i 1-2 år.

I mennesker i eldre alderskategori tar rehabilitering mye lenger, og kan vare i livet.

Rehabiliteringsaktiviteter inkluderer:

 • Revisjon av dietten;
 • Ytelse av spesielle fysiske øvelser;
 • Klasser på tale restaurering;
 • Leksjoner om minneutvinning;
 • Opptak av spesielle medisiner.
til innholdet ↑

Hva forårsaker hjerneslag?

i Stroke 37593 Visninger

Stroke er et akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen, noe som fører til skade og død av nerveceller. Stroke oppstår hvis et blodkar i hjernen enten er blokkert (ved plakk, blodpropp er et iskemisk slag) eller er ødelagt (et hemorragisk slag). Etter at en del av nervecellene dør, mister kroppen en av funksjonene som de døde cellene reagerte på: lammelse, tap av tale og andre alvorlige lidelser oppstår. Jo større området nekrose i hjernen, jo strengere konsekvensene av et slag.

symptomer

Symptomer på hjerneslag av en forestående hjernesykdom er mangfoldige. Imidlertid er det tre hovedsymptomer som indikerer akutt nedsatt hjernesirkulasjon.

 • Ofret kan ikke smile direkte. Smilet er som regel asymmetrisk, hjørnet av leppene kan utelates.
 • Kan ikke snakke normalt. Talen er treg og ukjent.
 • Svakhet i arm og ben på siden av nederlaget. Hendene kan ikke stige på samme tid. Tilstedeværelsen av disse tre symptomene krever et presserende anrop av en ambulanse.

Som regel har angrepet en harbinger, det såkalte iskemiske angrepet. Dens kliniske manifestasjoner skal være alarmerende:

 • taleforringelse;
 • urimelig intens hodepine;
 • forskjellige manifestasjoner av nedsatt motorfunksjon i armen eller benet;
 • skarp svimmelhet;
 • svimmel tilstand.

Symptomer på et slag kan deles inn i to kategorier: hjernen og brennpunktet.

1. Generelle cerebrale symptomer

 • alvorlig hodepine, ledsaget av kvalme eller oppkast
 • Utseendet av døsighet, for noen karakteristisk omvendt effekt - en sterk spenning;
 • svekkelse og tap av bevissthet;
 • svimmelhet;
 • tap av orientering i rommet eller i tid;
 • hjertebank;
 • svette og føle seg varm.

2. Fokal symptomer

Symptomer vil avhenge av hvilket område av hjernen som er uten normal blodtilførsel. Hvert område av hjernen som er ansvarlig for visse aktiviteter, derfor en krenkelse av blodtilførselen til ulike områder av hjernen vil vise ulike symptomer - svekket balanse, syn, tale. Tap av koordinering av bevegelser kan være ledsaget av svimmelhet og oppkast.

Den farligste er iskemisk slag, fordi det ofte ikke er noen signifikante symptomer på begynnelsen. Det kan da manifestere seg, for eksempel i form av hodepine, svimmelhet og kvalme, forsvinner deretter. Hemorragisk hjerneslag har en markert symptomatologi, og allerede i begynnelsen av fasen blir det følt av alvorlig hodepine, bevissthetstab, oppkast og oppmuntring av sinnet.

Det er en såkalt forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon, som også kalles et mikroslag. Det er preget av en skarp forandring i menneskers helse - det er taleforstyrrelse, delvis eller fullstendig blindhet, svakhet i lemmer. Microinsultet forårsaker midlertidig skade på en persons helse, som gjenopprettes etter en viss tid (flere minutter eller timer). Imidlertid, et normalt menneske av kort varighet, og i slike tilfeller er sykehusinnleggelse nødvendig fordi denne patologiske tilstand er en forløper av slaget.

Ernæring etter hjerneslag her

årsaker

Årsaker til hjerneslag er forskjellige avhengig av type.

Med hemorragisk hjerneslag, er det et brudd på integriteten til arterien på grunn av en rekke faktorer:

 • aneurysmal dilatasjon og tynning av arterievegget;
 • medfødt patologi av blodet, kalt arteriovenøs misdannelse;
 • inflammatoriske og traumatiske skader på det indre skallet.

En viktig rolle er spilt av høyt blodtrykk i hjernens blodstrømssystem.

Hos pasienter med iskemisk slag er 90% av tilfellene forbundet med aterosklerose. Situasjonen forverres av dannelsen av en trombose på den beskadigede overflaten av det indre skallet, så vel som vasospasmen. I isolerte tilfeller virker tromboembolisme av hjertehulene eller blodårene i nedre ekstremiteter som årsak til iskemisk hjerneskade.

Risikofaktorene for slag er nesten det samme som for alle kardiovaskulære sykdommer. De inkluderer:

 • røyking,
 • alder over 45 år;
 • mannlig kjønn;
 • økt trykk;
 • aterosklerose;
 • arvelighet;
 • vektig.

Første tegn

Til dato viser statistikk at et slag forekommer i de fleste tilfeller om morgenen eller om natten, mot en bakgrunn av stress eller fysisk belastning. Symptomer på slag i forskjellige tilfeller kan variere avhengig av tilstedeværelse av blødning, sted for trombus og alvorlighetsgrad av lesjonene.

De første tegn på hjerneslag:

 • ansikts-, hender eller føtter begynner å bli dumme på den ene siden av kroppen;
 • tale blir usammenhengende eller usammenhengende;
 • visjonen om ett eller to øyne faller skarpt;
 • det er en forstyrrelse i koordinasjonen av bevegelse, hodet begynner å snurre og en skakket tur observeres;
 • øker trykket kraftig
 • huden blir rød, pulsen bremser, pusten blir rask, temperaturen stiger;
 • i sjeldne tilfeller kan en person falle inn i koma;
 • det er forvirring;
 • det er døsighet.

Arten av sykdommen avhenger av hvilken del av hjernen bruddet av fartøyet har skjedd. Ved tap, kan den venstre hjernehalvdelen har problemer med logisk tenkning og engasjement i den patologiske prosessen med parietal del innebærer nummenhet og prikking, noe som kan resultere i ødelagte fremstilling av forholdet mellom størrelsen på kroppen hans. Utviklingen av slag i occipital del av hodet fører til synstap, opp til sitt totale tap, slik at pasienten ikke gjenkjenner motivet, selv om han ser det.

effekter

Det er forskjellige typer konsekvenser etter et slag. Hver type sykdom fører til ulike komplikasjoner, siden hjernen er et komplekst organ som styrer ulike funksjoner i kroppen. På grunn av mangel på blod i enkelte områder av hjernen, kan enkelte deler av kroppen slutte å fungere skikkelig.

Mennesker som har hatt en ischemisk eller hemorragisk slag, kan ha så hyppige effekter som svakhet, bevegelsesforstyrrelser eller lammelse, tale og svelgeforstyrrelser, kognitiv svekkelse, problemer med persepsjon og noen adferdsforstyrrelser. I tillegg kan pasienter oppleve brudd på avføring og vannlating, psykiske lidelser, epilepsi og smertsyndrom.

Det bør bemerkes at konsekvensene etter denne sykdommen er ganske mange og varierte. Det er også slike konsekvenser av et slag som aphasi, som er en sterk forverring i evnen til å bruke ord for å uttrykke sine tanker. Aphasia er en av de vanligste effektene som oppstår hos de fleste som har hatt et slag. Aphasia kan manifestere som følger:

 • vanskeligheter med å uttrykke indre ønsker;
 • vanskeligheter med å forstå andres tale
 • Komplikasjon når du leser eller skriver.

Det er forskjellige typer og former for avasi, som er preget av ulike abnormiteter og manifestasjoner:

 • Aphasia Wernicke er preget av alvorlig nedsatt oppfatning, noe som kan skyldes tap av forståelse av lyden av tale.
 • Aphasia Broca er preget av ulike problemer med dannelsen av ordkombinasjoner og setninger.
 • Omfattende avasi er en ganske hyppig og vanlig konsekvens av et slag, som preges av visse uregelmessigheter. I tilfelle av omfattende afasi, er pasienten som har hatt et slag, ikke i stand til å komme med forslag eller oppleve dem. I tillegg kan pasienten ha usammenhengende tale og en sjelden forståelse for enkelte individuelle ord. Også den karakteristiske egenskapen ved omfattende avasi er nesten fullstendig mangel på kommunikasjon.

diagnostikk

Ved å sette riktig diagnose og finne det eksakte stedet for et slag, samt data om volumet av skadede vev, kan du velge riktig behandlingstaktikk, samt unngå mer alvorlige konsekvenser. I tillegg til å intervjue og undersøke pasienten, er det nødvendig med spesielle undersøkelser, både hjernen og hjertet og blodkarene.

Beregnet tomografi (CT) er en enhet som bruker røntgenstråler til å produsere et klart, detaljert, tredimensjonalt bilde av hjernen. Denne studien er foreskrevet umiddelbart etter starten av en mistanke om utvikling av et slag. Beregnet tomografi kan indikere tilstedeværelse av blødning i hjernen eller mengden skade forårsaket av et slag.

Magnetic resonance imaging (MRI) er et apparat som bruker et sterkt magnetfelt for å produsere et veldig klart og veldig detaljert tredimensjonalt bilde av hjernens strukturer. Denne studien kan tildeles i stedet for beregnet tomografi eller som et tillegg til det. MR gir deg mulighet til å se endringer i hjernevævet, samt mengden av skadede celler forårsaket av slag.

Doppler undersøkelse av karoten arterier er en ultralyd undersøkelse av karotisarterier, som er den viktigste hovedveien som bærer blodet til hjernen din. Studien lar deg se tilstanden til arteriene, nemlig se skipets nederlag med aterosklerotiske plakk, hvis noen.

Transcranial Doppler-studie er en ultralydstudie av cerebral fartøy som gir informasjon om blodstrømmen i disse karene, samt skadene på deres fete plakker, hvis noen.

Magnetisk resonansangiografi ligner på studien av MR, bare i denne studien blir mer oppmerksomhet til hjerneskipet. Denne studien gir informasjon om forekomst og plassering av en trombus, om noen, og gir også data om blodstrømmen i disse karene.

Serebral angiografi - denne prosedyren består i innføring av en spesiell kontrast substans i hjernens kar, og deretter ved hjelp av røntgenbilder får vi bilder med bildene av fartøyene. Denne studien gir svært verdifulle data om tilstedeværelse og plassering av trombi, aneurysmer og eventuelle vaskulære defekter. Denne studien er vanskeligere å utføre, i motsetning til CT og MR, men er mer informativ for disse formålene.

Et elektrokardiogram (EKG) er en av de enkleste studiene av hjertet, men veldig informativ. Det brukes i dette tilfellet til å oppdage eventuelle hjerterytmeforstyrrelser (hjertearytmier) som kan forårsake hjerneslag.

Ekkokardiogram i hjertet (Echo-KG) - ultralydundersøkelse av hjertet. Det kan oppdage uregelmessigheter i hjertet, samt oppdage hjerteventilfeil som kan være årsaken til blodpropper eller blodpropp, noe som igjen kan føre til et slag.

Elektroencefalogram (EEG) - en studie av hjerneaktivitet. Det er en måling av hjernens elektriske aktivitet ved hjelp av elektroder som er festet til hodet. Denne studien er utnevnt dersom legen din mener at du har hatt et slag.

Koagulogram - en blodprøve som bestemmer hvilken hastighet blodet kondenserer med. Denne analysen utføres for å bestemme bruddene som kan forårsake blødning eller trombose. Også denne analysen utføres for å kontrollere dosen av blodfortynnere.

Biokjemisk analyse av blod - denne analysen er nødvendig for å bestemme de to basisindikatorene:

 • Blodglukose er nødvendig for å etablere en nøyaktig diagnose, siden en svært stor eller svært liten mengde glukose i blodet kan provosere utviklingen av symptomer på et lignende slag. Og også for å diagnostisere diabetes.
 • Blod lipider - denne analysen er nødvendig for å bestemme innholdet av kolesterol og høy tetthet lipoproteins, som kan bli en av årsakene til slag.

forebygging

Forebygging av hjernesirkulasjonsforstyrrelser består i å påvirke faktorene som fører til denne tilstanden:

 1. Forebygging av aterosklerose. Det er nødvendig å følge dietten, regelmessig overvåkning av blodkolesterolnivået, utnevnelsen av lipidsenkende medisiner som foreskrevet av legen, ved brudd på lipidmetabolismen.
 2. Regelmessig fysisk aktivitet er nødvendig for å forhindre utvikling av fedme, type 2 diabetes og hypertensjon.
 3. Avslag på røyking. Det er kjent at røyking øker risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer og utvikling av aterosklerose, noe som ofte fører til slag.
 4. Kontroll, forebygging og behandling av sykdommer som hypertensjon, diabetes, blodsykdommer, som fører til dannelse av blodpropper.
 5. Håndterer stress. Vitenskapelig bevist at stressende forhold øker risikoen for slag flere ganger.

Dessverre kan vi ikke påvirke noen av faktorene som øker risikoen for hjernesykdommer. Disse inkluderer alder over 55, arvelig disposisjon, mannlig sex.

rehabilitering

Varigheten av en streng sengetid etter hjernesirkulasjonsforstyrrelser avhenger av type og alvorlighetsgraden av pasientens tilstand. I tilfelle av iskemisk berøring og tilfredsstillende tilstand hos pasienten, kan legen tillate å utvide legemet allerede 3-5 dager etter slag, og med hemorragisk slag kan pasienten sitte i sengen etter 1-2 uker. Den lengste sengetiden er nødvendig for subarachnoid blødning, som forårsaket brudd på en aneurisme av fartøyet. I dette tilfellet er pasienten ikke lov til å utvide regimet 1-1,5 måneder.

Likevel, på dette tidspunktet kan du ikke være i tomgang. Terapeutisk fysisk trening er en av de viktigste metodene for å gjenopprette tapte bevegelser i de berørte lemmer. Det er nødvendig å utføre daglig mosjonsterapi, massasje, fysioterapi, akupunktur til pasienten direkte i sengen. Vanligvis gjør legen det mulig å begynne lett gymnastikk fra 2-3 dager etter et slag. Minst 4 ganger om dagen må passive bevegelser av pasientens lemmer utføres innen 15-20 minutter. Beveg lemmer sakte, forsiktig, først med friske lemmer, og deretter immobilisert. Dette vil bidra til å unngå utvikling av inflammatoriske prosesser og kontrakturer i leddene av de berørte lemmer, samt atrofi av musklene. Viktig er også pusteøvelser som skal forhindre utvikling av stillestående fenomener i lungene.

Det er en ting som "behandling etter stilling", noe som betyr en spesiell legging av de berørte lemmer. Dette er også nødvendig for å forhindre utvikling av muskelkontrakter. Den lammede armen er avledet til siden, underarmen er forlenget og på baksiden, hender og fingre skal gis posisjonen for maksimal forlengelse. Denne plasseringen av børsten skal festes med en lang eller sandbag. Paralysert bein bør rettes, en liten pute skal plasseres under kneet, og foten skal være litt skrapt. Sykehuspersonalet på sykehuset vil alltid forklare og vise slektninger hvordan man skal legge immobiliserte lemmer riktig.

Så snart det er aktive bevegelser i lemmer, er det nødvendig å hjelpe pasienten til å utvikle dem. Med legens tillatelse utvides pasientens regime gradvis, i begynnelsen er det lov til å sette pasienten i senga for å henge bena fra sengen. Litt senere kan pasienten stå opp på sokkelen, sette seg ved bordet, begynne å lære å gå med hjelp av spesielle støtteapparater og bruke rullestol. Intensiteten av belastningen øker gradvis og svært nøye, det er viktig å ikke la pasienten falle.

Med en gunstig løpet av gjenopprettingsperioden, 1-1,5 måneder etter slaget, begynner pasienten å lære seg å gå uavhengig ved hjelp av vandrere, en trepedal krykke og en arena. Først trenger han hjelp fra to personer som kan støtte pasienten. Last den berørte benen skal være gradvis. Når du går, bør hånden festes i et tøfler, det er uakseptabelt å se på dunken langs stammen. Små bevegelser av hånden blir restaurert ved hjelp av modellering, kuber, "stikkende" baller og andre forskjellige gjenstander for utvikling av fine motoriske ferdigheter.

For å rette taleforstyrrelser må du kanskje ha en taleperson. Pasienten må snakke, snakke tunge twisters, fortell den hørte og til og med synge.

I den tidlige utvinningsperioden krever pasientene ofte hjelp av en psykoterapeut, siden stemningen hos pasienter er deprimert, tror mange ikke på suksessen til terapi og rehabiliteringsaktiviteter og nekter å delta i behandlingen.

Den tidlige gjenopprettingsperioden er den viktigste i rehabilitering av pasienter som har hatt et slag. I etterfølgende perioder utføres hovedsakelig sosial tilpasning av pasienter og vedlikehold av de oppnådde resultatene.

Sannolikhet for døden

Årlig i verden er det diagnostisert fra 5 til 6 millioner slag, i Russland til 450 tusen slag. Av denne grunn dør 29% av mennene og 39% av kvinnene. Invalider er 3,2 personer per 10 tusen. Innenfor den første måneden dør opptil 35%, og innen utgangen av året opptil 50%. Gjentatte slag er farlige. I det første året utvikler tilbakefallet i 5-25%, innen tre år i 20%, innen fem år fra 20 til 40% av de som har gjenopprettet. Den største risikoen for slag etter 65 år, forekomsten av dette er opp til 90% av alle tilfeller av slag. I samme alder, det største antall dødsfall. Opptil 80% av slag utvikler seg som en iskemisk patologi i hjernen, med en dødelighet på opptil 37%. Hos 20% av pasientene med hemorragisk slag er død opp til 82%.

Årsaken til den høye dødeligheten av slag i Russland er en rask aldring av befolkningen, senere levering til en medisinsk institusjon, et svakt lærerikt arbeid for å forebygge stroke. Statistikken de siste årene indikerer at 39,5% av de som er utsatt for slagfare ikke utgjør en fare.

Stroke sjelden skjer uten forutgående symptomer - innledende manifestasjoner av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen (NPNKM) i form av forbigående angrep og hypertensive kriser, eller hos individer med risiko. I fare NPNKM omfatter personer med høyt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser, er i kronisk stress, med en historie med kronisk sykdom, røyking, tilbøyelighet til aggregering av blodceller, overflødig kroppsvekt.

Venstre side

Venstre halvkule slag forekommer oftere høyre halvkule, som står for 57% av alle kliniske tilfeller. Og siden venstre halvkule utfører en verbal og logisk funksjon, så med venstre slag enn lammelse på høyre side av kroppen, er det første bruddet språk og taleproblemer:

 • Brudd på tale, uklar og uklar uttale, mangel på forståelse av den talte talen, en person kan bare snakke av ord eller et sett med lyder.
 • Med et venstre sidet slag kan den høyre siden av ansiktet bli lammet, eller det kan oppstå en sidelengs forlamning av hånd og ben.
 • En person kan normalt ikke lese, skrive, bryte artikulasjon
 • Det er et tap av taleminnet
 • Gradvis lukkes personen som om han trekker seg selv fordi kommunikasjon med andre er begrenset.

Les Mer Om Fartøyene