Hva er et microstroke, dets årsaker, symptomer, behandling og utvinning

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er et microinsult, hvordan er det forskjellig fra et stort slag, hvordan å forhindre det, i tide for å bestemme de første tegnene og starte den nødvendige behandlingen.

Et mikroinsult er en ganske konvensjonell betegnelse, som kalles en akutt forstyrrelse i hjernens sirkulasjon, hvor deler av hjernen opplever oksygen sult og dør eller er nekrotisk. Prinsippet for en hvilken som helst slag eller cerebrovaskulære hendelser er enkel - det er en blokkering eller krampe i blodkar som mater hjernevev, hjerneceller dør, og mister personen funksjonene under ansvar av offeret delen av hjernen (tale, hørsel, syn, styrt muskelbevegelse).

Hovedforskjellen mellom mikroslaget kan ses allerede fra begrepet "mikro" eller lite. Med denne typen hjerne-sirkulasjonsforstyrrelse, påvirkes små arterier som føder hjernevev, og derfor dør et mye mindre volum hjernevev i forhold til et omfattende slag.

Konsekvensene av slike mikroskopiske lesjoner er mye mindre, en person kan nesten helt gjenopprette tapt funksjon av tale, hørsel eller bevegelse, men dette krever gode kroppsreserver og vedvarende arbeid over seg selv.

Mikroslagets viktigste insidthet er det slettede kliniske bildet - de første tegnene på et mikroslag forekommer senere og langsommere, så utbruddet av diagnostiske og terapeutiske tiltak er betydelig forsinket. Og senere blir den spesialiserte behandlingen av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser påbegynt, jo verre er resultatene og prognosene.

Vanligvis er en nevrolog involvert i diagnose og behandling av noen slag. Men den første legen til hvem en pasient påklages med mini-slag, kan bli den legen for noen spesialitet, avhengig av arten av pasientens klager - hodepine, synsforstyrrelser, forstyrrelser i hjerte, og så videre.

Årsaker til mikroslag

Som vi allerede har nevnt, er hovedårsaken til enhver form for hjerneslag noen hindring for blodstrømmen, som leverer hjerneceller med næringsstoffer og oksygen. Betingelsene for slike hindringer kan deles opp i tre grupper:

 1. Spasm av blodkar. Dette mønsteret observeres oftest hos personer med stadig høyt blodtrykk - arteriell hypertensjon. Imidlertid kan et slag også forekomme hos en helt sunn person med konstant normalt trykk mot bakgrunnen av stress, tar visse stoffer, dehydrering, sjokk og så videre. Et skarp trykkpres i slike pasienter kan forårsake både et mikroslag og andre typer forstyrrelser i hjernens sirkulasjon.
 2. Blokkering av blodkar. Krenkelse av fartøyets lumen gjør blodstrømmen vanskelig - det er oksygen sult av vev. Blokkering av fartøyet kan forekomme aterosklerotisk eller kolesterisk plakk, trombus, gassboble, mindre ofte - bakteriell screening, metastase eller fremmedlegeme.
 3. Rupturen av fôringsfartøyet. Stroker, dannet på denne måten, kalles hemorragisk. Blodet som har strømmet fra fartøyet, når ikke bare "destinasjonen", men impregnerer også de omkringliggende vevene, og forverrer nederlaget. Årsaken til brudd på fartøyet kan være et hopp i trykk, arteriosklerose av fartøyene, hovedtrauma, et brudd på venøs utstrømning fra hodet - for eksempel et forsøk på strangulasjon.

Risikogrupper for utvikling av sykdommen

Moderne medisiner identifiserer tydelig pasienter hvis helse og livsstil øker risikoen for å utvikle hjernesykdommer:

 • Personer med sykdommer i kardiovaskulærsystemet, spesielt de med hjerterytmeforstyrrelser og arteriell hypertensjon.
 • Aterosklerose av kar - deponering av salter av kolesterol på indre indre av blodkar - dannelse av plaques.
 • Arvelige og kjøpte blodkoagulasjonsforstyrrelser - antiphospholipidsyndrom, polycytemi, defektfaktor Leiden og så videre.
 • Fedme og forbruk av store mengder fett og søtt mat.
 • Diabetes mellitus.
 • Røyking og drikking av alkohol i store doser.
 • Mottak av kombinert orale prevensjonsmidler av kvinner.
 • Tidsperioden for overgangsalder hos kvinner, spesielt mot en bakgrunn av alvorlig climacteric syndrom.
 • Stroker og hjerteinfarkt i det siste.
 • Arvelig disposisjon og familiehistorie.
 • En stillesittende livsstil - spesielt bedridden pasienter.
 • Kronisk tretthet, stress, følelsesmessig nød.

Symptomer på et mikroslag

I denne seksjonen vil vi forsøke å beskrive mer detaljert de første tegnene på mikrotakts manifestasjon, slik at leseren kan påta seg utviklingen av sykdommen i seg selv eller andre.

Jeg vil gjerne notere på en gang at mikroslagets symptomer er direkte avhengig av lokalisering av fokus og kaliber av det infiserte fartøyet som mate det. Enkelt sagt, jo mindre fartøy, jo mindre pålitelige de første symptomene på sykdommen.

 • Alvorlig hodepine. Slike hodepine oppstår eller intensiverer ganske skarpt, det fjernes ikke av vanlige tabletter og går ikke bort etter søvn eller hvile.
 • Nummenhet i ansikt, lemmer, tunge. I tilfelle av et slag, er det ofte merkbart at pasienten kommer ned i hjørnet av munnen, leppen henger og øyet lukkes.
 • Krenkelser av følsomme analysatorers funksjoner - hørsel, lukt og syn. Pasienten kan klage over et blinkende "kretser" eller "flyr", er vage av strukturene, de hvite og sorte flekker, tinnitus, forvrengning eller tap av luktesansen.
 • Taleforstyrrelser - pasienten "snubler rundt tungen", talen blir uklar. Dessverre blir slike pasienter ofte referert til som "drunkards", så hjelp dem begynner å vise seg mye senere.
 • Nummenhet eller fullstendig "feil" av hender eller føtter. For mikroslag er nummenhet av fingre og hender, muskel svakhet, ustansighet og ganggang i gangen mer typisk.
 • Vanlige symptomer kan legges til disse typiske symptomene: angst, svette, hjertebank, kortpustethet, svimmelhet, en følelse av panikk og frykt.

Disse symptomene kan være til stede i like stor grad, eller vil bli allokert til noen. Hos hodepine, som ikke fjernes ved konvensjonelle medisiner, følelsesløshet og avvisning av lemmer eller tunge, spesielt mot bakgrunnen av høyt blodtrykk, er det i hvert fall en anledning til å besøke en nevrolog umiddelbart.

Det er viktig å forstå noe kompleksitet i å definere konsepter. Micro-stroke disse symptomene har rett til å bli kalt hvis slike nevrologiske symptomer vedvarer for en dag eller mer. Alt som går før 24 timer refereres til som akut forbigående forstyrrelser av cerebral sirkulasjon eller TIA-forbigående iskemisk angrep. Faktisk er linjen mellom alle disse konseptene veldig subtil og bygger mer på langsiktige konsekvenser - det vil si en eller annen nevrologisk symptomatologi vil vedvare etter 24 timer eller ikke.

diagnostikk

Den "gullstandard" for enhver sykdom i hjernecirkulasjonen er magnetisk resonansbilder, eller MR, av hjernen. På bildet kan du i detalj undersøke alle strukturer i hjernen og se den minste - til brøkdeler av en millimeter - lesjoner. Med hjelp av MR kan du også overvåke dynamikken til regresjon eller "resorpsjon" av patologiske foci.

Men MR er en sjelden, utilgjengelig og ekstremt dyr metode for forskning, og det er ekstremt vanskelig og upraktisk å utføre det under nødindikasjoner til enhver pasient med hodepine. Det er derfor en rekke indikative tester, hvor resultatene kan vurdere behovet for denne forskningsmetoden for en bestemt pasient:

 1. Undersøkelse av nevrolog med spesifikke nevrologiske tester for å vurdere pasientens stabilitet, tilstanden til musklene, reflekser, elever.
 2. Måling av trykk og kolesterolnivåer - jo høyere disse verdiene, jo høyere er risikoen for slag.
 3. Bestemmelse av blodkoagulasjon - i nærvær av visse trender for å øke koagulabiliteten - hyperkoagulerbarhet - høyere risiko for blodpropp i hjernens kar.

Innledende diagnose av hjerneslag hjemme

Jeg vil gjerne være særlig oppmerksom på den pre-medisinske diagnosen av iskemisk hjerneskade. De første tegnene på et mikroslag viser ikke alltid i medisinsk institusjon, oftere skjer det på jobb, på gaten eller i familiekredsen. Det er viktig å vite hvilke orienteringstester som kan utføres før kontakt med lege.

 • Smile. Hvis du spør pasienten til å smile, vil asymmetrien av munnen bli merkbar - ett hjørne vil bli lavere.
 • Tale - det er verdt å be patienten å si noen få enkle uttrykk - for eksempel et ordsprog eller et ordsprog. Talen vil bli mer treg og uklar.
 • Movement. Det er nødvendig å be patienten å heve armer eller ben. Hvis det er brudd på hjernens sirkulasjon - vil en av lemmerene ligge bakover eller ikke overholde mesteren i det hele tatt.

Med disse tilsynelatende enkle testene, er disse testerne svært effektive og reddet liv og helse for mange mennesker.

Metoder for behandling

Ideelt sett, hvis årsaken til begynnelsen av behandlingen allerede er de aller første tegnene på hjernens sirkulasjonsforstyrrelser, men dette skjer svært sjelden. I nærvær av uklare symptomer på et mikroslag, begynner behandling sjelden tidligere enn en dag fra begynnelsen.

De viktigste stoffene for behandling av hjernesirkulasjonsforstyrrelser er:

 • Trombolytiske - av disse legemidler har i sentrum av blodpropp - oppløser blodproppen og gjenoppretter blodstrøm i karet (streptokinase, urokinase, alteplase, og andre). Men effekten av trombolytisk terapi kan bare oppnås innen 72 timer etter trombosestart, men med hemorragiske slag vil slike stoffer drepe pasienten. Det er viktig å tydelig vite hva slags slag du må kjempe for.
 • Antikoagulanter - en gruppe av medikamenter for å hindre blodlevring og trombedannelse - lavmolekylært heparin og dets analoger (Fragmin, fraxiparine og annet tilbehør).
 • Dezagreganty - betyr at forhindre "banking" av blodceller: aspirin, klopidogrel, dipyridamol og så videre.
 • Diuretika, spesielt mannitol - fjerner hevelse fra hjernevevet selektivt, forhindrer mer alvorlige komplikasjoner - kile av hovent hjernevev inn i oksipitalåpningen.
 • Antihypertensive stoffer - bruk både "nødsykdommer" og permanent, spesielt utvalgt terapi i gjenopprettingsperioden.
 • Neuroprotektorer - En bred gruppe medikamenter og vitaminer for å opprettholde hjerneceller under gjenopprettingsfasen - antioksidantkompleks, B-vitaminer, magnesium, nootropics og så videre.

Typer av rusmidler, kombinasjoner og behandling er kun foreskrevet av en lege.

På rehabiliteringsstadiet er rehabiliteringsforanstaltninger ekstremt viktige - fysioterapi, vannprosedyrer, fysioterapi, øvelser med taleterapeut og rehabilitolog, terapeutisk kosthold, sanatoriumbehandling. Jo mer utholdende og hardt arbeidende pasienten vil være, desto raskere vil de tapte funksjonene i hjernen komme tilbake til ham, og tale, hørsel, syn og muskelstyrke vil bli gjenopprettet.

Det er veldig viktig å gjennomgå en legeutnevnt behandling, ta medisiner fra trykk, antiaggreganter. Det er nødvendig å følge en diett, gi opp alkohol og røyking, lek sport, sov godt og gå mye.

Prognose for sykdommen

Mikroslag-konsekvensene avhenger av pasientens alder, hans opprinnelige tilstand, diameteren av det berørte fartøyet og volumet av dødt hjernevev, samt hastigheten på behandlingstiltak og kvaliteten på rehabilitering.

Mikroslaget innebærer oftest en fullstendig gjenoppretting av pasientens helse og livskvalitet, men øker risikoen for tilbakefall av en episode av sirkulasjonsforstyrrelser i fremtiden. Ifølge statistikken kommer om lag 60% av tilfellene etter et mikroslag i løpet av et år et gjentatt iskemisk angrep.

Derfor er løftet om helse og livskvalitet et vanskelig mål for sykdomsforebygging, siden hver etterfølgende episode er vanskeligere.

Microinsult - dets symptomer og behandling

Mikrostroke er den minimale nekrotiske forandringer i hjernen forårsaket av mangel på oksygen, som er provosert av et brudd på hjernens sirkulasjon - sammenblanding, koagulering med en tromb eller ødeleggelse av karvegveggen.

Diagnose "microinsult" ICD-10 eksisterer ikke, og prefikset "micro" til ordet "slag" betyr at de minste blodårene blir påvirket, og tilstanden i seg selv tjener som et forspill til et slag.

Hva er microinsult?

Episoden av oksygen sult av vev med mikroslag er kortvarig og kan skyldes flere patologiske forstyrrelser i kroppen:

 • forbigående iskemisk angrep (TIA) i hjernen - endringene er reversible, kortsiktige;
 • hypertensiv krise - høyt blodtrykk (BP), som ødelegger de minste blodkarene i hjernen, øker permeabiliteten til de vaskulære veggene, skaper en trussel mot hjernesødem;
 • akutt hypertensiv encefalopati - et brudd på hjernefunksjoner forårsaket av et raskt økende ødem i hjernen, som er ledsaget av alvorlig hodepine, anfall, synsforstyrrelser, inkludert blindhet.

Oftest denne tilstanden som mini-slag oppstår med tegn på hjernen iskemi, men denne tilstanden ikke forårsaker irreversible effekter, livstruende, men symptomene kan behandles mye bedre enn i strøk.

 1. iskemisk - oksygen sult av hjernen er forårsaket av okklusjon av fartøyet;
 2. hemorragisk - fartøyet er revet eller permeabiliteten til veggene stiger, og blod fra fartøyet kommer inn i det omkringliggende hjernevæv.

Mekanisme av sykdommen

Med cerebral iskemi, blir karene smale på grunn av en spasme eller delvis overlapping med en trombus, men de tetter ikke opp helt. Hvis en situasjon oppstår som truer med blokkering, jobber kompensasjonskreftene i kroppen og gjenoppretter blodstrømmen i det skadede området.

Reinstatement av cerebral blodstrøm oppnås:

 • utvidelse av blodkar;
 • Opprettelse av sikkerhet, forbipasserende grener av blodstrøm;
 • overgang av nevroner til en aerob måte å skaffe energi på.

Så snart blodsirkulasjonen i lesjonen er gjenopprettet, og oksygen begynner å strømme, forsvinner alle patologiske symptomer, og de kliniske symptomene på mikroslaget går bort.

årsaker

Mikroinsultet hos menn og kvinner skyldes vanlige årsaker til begge kjønn:

 • hypertensjon;
 • aterosklerose;
 • Tilstedeværelse av trombus i systemisk sirkulasjon;
 • eksfolierende sykdom i blodkar;
 • metabolsk syndrom - diabetes, fedme, hjertesykdom;
 • graviditet, fødsel på grunn av økt tone i blodårene;
 • røyking, hvor blodkarrene i hjernen er spasmodiske, noe som forårsaker iskemi.

I fare er også personer som lider av atrieflimmer. Et slikt brudd på hjerteaktivitet er ledsaget av dannelsen av mikrothrombi, noe som kan forårsake blokkering av hjernens små fartøy.

En økt risikofaktor er diabetes og prediabetes. Tilstanden for prediabetes tilsvarer det faste blodsukkernivået på 5,7 mmol per liter. Prediabetes er assosiert med fedme, eldre alder.

symptomer

Fra lokaliseringen av lesjonen avhenger graden av oksygen sult i hjernen av hvordan mikroslaget manifesterer, hvor intens dets symptomer og varige konsekvenser.

Hvordan identifisere en microstroke i en person, kan den bli anerkjent, hvordan manifesterer seg seg i menn og kvinner?

Hypoksi av hjernen på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser utvikler seg hovedsakelig:

 • i carotidbassenget - bassenget av karoten arterier;
 • i vertebrobasilar bassenget - bassenget av vertebrale arterier.

Symptomene på et mikroslag er forbigående, det vil si at de er:

 • Plutselig vises, men vokser ikke gradvis;
 • forsvinner uten livstruende konsekvenser.

Så, en plutselig følelsesløp i hånden, eller en lue som vises et øyeblikk foran øynene, forsvinner helt etter et angrep. Visjonen minker ikke, men hånden fungerer normalt. Varigheten av et slikt angrep kan variere fra noen få øyeblikk til flere minutter.

Vertebrobasilar lidelser

Vertebrobasilar-bassenget dannes av vertebrale arterier som foder blod til 30% av hjernen - bakre deler av hjernen, cerebellum, medulla oblongata. Angrepet varer i gjennomsnitt 8 minutter.

Symptomene på et mikroslag er:

 • alvorlig hodepine;
 • Krenkelse av koordinering, rystende gang
 • repeterende, voldelige bevegelser av lemmer;
 • svimmelhet - svimmelhet, når pasienten føler at de omliggende objektene dreier seg rundt seg
 • sløret syn, utseendet på uskarpe punkter i synsfeltet, flekker;
 • dobbeltsyn i øynene;
 • nystagmus - ufrivillige bevegelser av øyeboller, risting i vertikale, horisontale retninger;
 • dysartri - nedsatt mobilitet av tungen, myk gane, på grunn av hvilken artikulasjon er forstyrret, taleforbindelse går tapt;
 • mangel på taktil følsomhet i enkelte deler av huden;
 • sterk svakhet.

Med svimmelhet kan pasienten oppleve oppkast, ringe i ørene, midlertidig hørselstap, visuelle hallusinasjoner.

Symptomer på carotidforstyrrelser

Carotidbassenget danner karotidarterier. De gir blod til 70% av hjernen. Angrepet varer i gjennomsnitt 15 minutter, ledsaget av en bred liste over eksterne symptomer.

Noen symptomer ligner tegn på hjerneskade i vertebrobasilarbassenget. Når fartøyene er skadet i karoten, oppdages symptomer:

 • ensidig tap av hudfølsomhet;
 • ensidig parese - midlertidig lammelse av ansiktsmuskler, lemmer;
 • taleforstyrrelser - unntatt dysartri, avasi er notert - feil uttale av ord;
 • stiv utseende, strabismus;
 • ensidig eller totalt tap av syn
 • kognitiv svekkelse;
  • redusert minne;
  • midlertidig tap av lese- og skriveferdigheter;
  • brudd på tenkning;
  • distrahert oppmerksomhet.
 • Sensoriske motorforstyrrelser, voldsomme bevegelser, svakhet.

En av tegnene på et mini-slag er utseendet på plutselig blindhet i ett øye, og dette symptomet kan virke helt og fullt plutselig, for eksempel etter en morgenkrev. Visjon, som regel, gjenopprettes innen 24 timer, men utseendet av et slikt symptom kan bety et nærliggende slag.

Mikroslag i kvinner

De første tegnene på mikroslag hos kvinner vises oftere etter 60 år, og symptomer på cerebral iskemi er forårsaket. Hos kvinner yngre enn denne alderen var mikrostroken tidligere sjelden. Men selv i unge kvinner fra 18 til 30 år de siste årene, begynte dette bruddet å skje, og oftere enn menn.

De første tegnene på et mikroslag i unge kvinner under 30 år manifesteres av synkope, hyppige alvorlige hodepine, og slike symptomer som forbigående følelsesløp i ansiktsmuskler, dobbeltsyn.

Konsekvensene av mindre slag og slag hos kvinner får symptomer som tearfulness, irritabilitet, humør ustabilitet, tendens til depresjon og de første tegn på brudd - har problemer med å huske, evne til å lære.

 • Risikoen for oksygen sult i hjernen under graviditeten øker på grunn av økt tone i blodårene og muligheten for å danne mikrothrombi som er i stand til å tilstoppe små kar i hjernen.
 • Sirkulasjon av mikrothrombi i blodet skaper en truende tilstand under fødsel, derfor ved første tegn på et mikroslag i en gravid kvinne, utseendet av symptomer på hypertensjon, er behandling nødvendig under tilsyn av en lege.

Under fødsel, på grunn av mulige hjerneskade, klemmer babyens skallen mens den går gjennom fødselskanalen, er det fare for et mikroslag i nyfødte. I ungdomsåren kan årsaken til cerebral sirkulasjonsforstyrrelser være medfødt hjerteflukt, traumer, samt diabetes, noe som er veldig ungt.

Microstroke hos menn

Tilhenger av det mannlige kjønn er en risikofaktor, spesielt i løpet av 60-årene. De første tegnene og symptomene på et mikroslag, som kan forekomme hos menn, vises allerede i 40 år.

Alvorlige konsekvenser er observert hos menn med mikroslag, som oppsto mot bakgrunnen av alkoholforgiftning.

Tegn på et mikroslag i dette tilfellet er maskert av russtatus, og andre kan rett og slett ikke være oppmerksom på det faktum at en mann utvikler en alvorlig sykdom i hjernecirkulasjonen.

Manifestasjoner av hjernens patologi under alkoholisk forgiftning er:

 • hodepine er så alvorlig at det forårsaker oppkast, og et forsøk på å endre stillingen, å stå opp forårsaker en intensivering av disse symptomene;
 • Brudd på artikulasjon, tale blir usynlig, utilstrekkelig full alkohol.

Hvis du ignorerer skiltene dukket opp mindre hjerneslag, kan sjansen for å få et fullt slag i menn øker og utseendet på de første symptomene på denne katastrofen kan forventes i de kommende dager, som er en direkte konsekvens av ubehandlet hypoksi.

Stroke er en alvorlig konsekvens av et mikroslag berørt på bena. Spesielt stor er risikoen for slag, hvis en person allerede har hatt flere angrep av hjernecirkulasjon.

For å unngå alvorlige konsekvenser, er det nødvendig å begynne å handle innen de første 3 timene etter angrepet. Etter 6 timer etter angrepet er sykdommen irreversibel, og pasientens tilstand kan ikke fullstendig gjenopprettes.

Karakteristisk for mikroslaget opplevd på bena hos menn er brudd på styrke, eller til og med et komplett fravær av det.

behandling

Mikroinsultet diagnostiseres ved hjelp av en tomografi. Ifølge blodpåfylling av blodkar er det synlig hvilken del av hjernens blodsirkulasjon som forstyrres. Når det oppstår symptomer på et menneskes mikroslag, er det nødvendig å levere det til sykehuset, det trenger full undersøkelse og behandling.

Dessverre tåler mikroinsultene ofte på bena, skriver ut indikasjoner på ubehag for meteozavisimost, tretthet, noe som øker risikoen for slag. Stroken er preget av alle symptomene som observeres med et mikroslag, men et slag med nekrose av store områder av hjernen og kan føre til lammelse og død.

Behandling av et mikroslag består i utnevnelse av:

 • medisiner for å senke blodtrykket;
 • antikoagulantia og trombolytika for å forhindre trombodannelse og blodfortynning;
 • vasodilatorpreparater for eliminering av vasospasmer;
 • neuroprotectors - nootropics, antioksidanter for å forbedre tilstanden til hjerneceller.

Hvordan opptre i tilfelle tegn på hjerneslag og mikroslag hos menn og kvinner, hva er førstehjelp?

Pasient med angrep skal gi:

 • luft tilgang - åpne vinduet, løsne krage av klær;
 • hvis offeret ligger, legg en pute under hodet, vri hodet litt til den ene siden i tilfelle oppkast, for å forhindre asphyxia oppkast;
 • hos hypertensive pasienter - for å måle trykket og med økt blodtrykk, gi legemidlet foreskrevet av legen;
 • hvis offeret falt i koma, gi ham kunstig åndedrett, hold en hjertemassasje.

Ingen medisin skal gis til en pasient uten legenes avtale. Bare beredskapslederen kan vurderes på riktig måte, som skal kalles umiddelbart.

Dette må gjøres for å eliminere årsaken til angrepet:

 • Reduser blodtrykket hvis årsaken er en hypertensive krise;
 • redusere viskositeten til blodet, hvis lidelsen provoserte TIA hjernen;
 • Innfør narkotika for å forhindre hjerneødem med et hemorragisk slag.

effekter

Etter et mikroslag kan symptomer som minnefunksjon, endring i karakter, manglende evne til å konsentrere oppmerksomhet forbli. Uten tilstrekkelig og rettidig behandling, kan effekten av hjernehypoksi betydelig komplisere livet, påvirke karakteren, få deg til å gi opp arbeid.

Eldre menn og kvinner microstroke blir ofte en konsekvens av hypertensiv krise, og tegn på denne tilstanden, overført til beina, er tap av følelse, muskelsvakhet, senket munnviken, forvirring med valg av ord når de snakker, minne bortfaller.

Vanligvis, over tid, gjenfinner ansiktsmusklene tonen, og en person kan smile uten triste grimasser. Styrken av musklene i den berørte lemmen kan gjenopprettes ved øvelser, men slike pasienter er ofte utsatt for depresjon, deres tegnendringer, nye forekommer eller noen oftere blir negative egenskaper forsterket.

Alvorlig, men en sjelden konsekvens av cerebral sirkulasjon med dødelig utgang, er cerebralt ødem. Forebygging av denne farlige tilstanden er riktig behandling av mikroslag og eliminering av årsakene som forårsaket forverring av hjernesirkulasjonen.

Microinsult: symptomer, tegn, behandling

Microinsult er en forbigående forstyrrelse av blodtilførselen til hjernen forårsaket av trombose eller en skarp spasme i et lite fartøy. Konsekvensene av mikroslag i form av begrensninger av livsstøttefunksjoner er ubetydelige, da skaden på hjernevæv er av et punktskarakter. Dette faktum gir ikke alltid rettidig diagnose av et angrep, noe som resulterer i at en person kan utvikle et stort slag.

Mikroslag og slag: hva er forskjellene deres

De viktigste forskjellene mellom et mikroslag og en full slag er som følger:

 • mikro-fornærmelsen påvirker de små karene i hjernen, noe som resulterer i et mindre volum av nervevev;
 • Symptomene på mikroslag er smurt og slettet, slik at de lett forveksles med tegn på mild utilsiktethet;
 • Varigheten av et angrep av forbigående iskemisk angrep i de fleste tilfeller ikke overstiger 1 time - etter denne tiden øker tilstanden til offeret;
 • Konsekvensene av et mikroslag er ikke like alvorlige som i et stort slag, etter et angrep kan offeret nesten fullstendig gjenopprette og ikke oppleve restriksjoner i selvbetjening og samfunn.

På grunn av den mindre skade på hjernevævet og dårlig uttrykte symptomer, er det ganske vanskelig å diagnostisere en mikro-fornærmelse av visuelle tegn. Dette fører til at offeret ikke mottar rettidig medisinering, og sjansene for å utvikle et omfattende angrep øker betydelig.

Hvem er i fare?

Uansett alder er folk som er mest utsatt for mikroslag, de som:

 • lider av hypertensjon i kronisk form, stenokardi, aterosklerose, arteritt og andre vaskulære sykdommer;
 • har økt blodkoagulasjon og tendens til trombose;
 • lider av overvekt og fedme;
 • har en historie med sirkulasjonsforstyrrelser og manifestasjoner av iskemiske angrep
 • lider av diabetes mellitus og er utsatt for skarpe endringer i nivået av glukose i blodets struktur;
 • ha en arvelig disposisjon til utvikling av et angrep av hjerneslag eller hjerteinfarkt;
 • misbruk av alkohol, røyking eller bruk av rusmidler;
 • lider av kompresjon av karene ved intervertebrale brok eller deformerte plater;
 • led intrakraniell skader;
 • har medfødte vaskulære sykdommer;
 • er syk med onkologi, mens karene kan påvirkes ikke bare av svulsten lokalisert i hjernestrukturene, men også ved metastaser som vokser i vevet;
 • er utsatt for regelmessig nervøsitet og stress;
 • lever i ugunstige miljøforhold.

Også i risikoen for utvikling av mikroslag er kvinner med ustabil hormonell bakgrunn forårsaket av å ta orale prevensjonsmidler, graviditet, ovarie dysfunksjon og overgangsalder.

Symptomer og de første tegnene på et mikroslag

Forverring av velvære forårsaket av et anfall av et mikroslag, mange skriver av for tretthet eller dårlige værforhold. Årsaken til dette er likheten til mange av dens tegn med symptomene på nevrologiske og vegetatoriske lidelser. Generelle tegn som angir tilnærming til et forbigående iskemisk angrep er:

 • en hodepine som oppstår plutselig;
 • en kraftig økning i blodtrykket;
 • svimmelhet;
 • svakhet;
 • "Mørke prikker" og "flyr" i øynene;
 • kvalme.

Deretter legges symptomer som indikerer hjerneskade:

 • nummenhet i lemmer, ansikt;
 • tap av hudfølsomhet;
 • kortvarig nedsatt bevissthet;
 • Vanskelighetsgrad (inkonsekvens av ord og uttrykk) og dens oppfatning;
 • tap av orientering;
 • et vridd smil;
 • kortsiktig amnesi;
 • tap av koordinering.

De beskrevne symptomene har svak og kortsiktig karakter. På slutten av en time kan offeret for et forbigående iskemisk angrep føles bra, og på grunn av dette tar ikke alvorlighetsgraden av situasjonen.

Førstehjelp for mikroslag

En egenart av symptomatologien til mikroslaget er det moderate uttrykket av tegn på cerebral insuffisiens og deres raske forsvunnelse. Til tross for forbedring av trivsel, bør personen ved siden av den skadde umiddelbart ringe til en ambulanse og gi ham nødhjelp:

 • Til sete eller legge en person som har blitt syk, i en praktisk posisjon;
 • Fjern knekk som kan forstyrre pusten og normal blodstrøm (slips, belte, knapper på skjorten);
 • Snu offerets hode i siden, hvis han er syk og kan oppleve brekningsangrep;
 • måle blodtrykket kontinuerlig for å spore dynamikken til endringer i indikatorer og deretter rapportere denne informasjonen til paramedikeren;
 • å roe offeret i en rolig stemme, hvis han er nervøs eller i panikk, snakker hele tiden med ham;
 • Hvis offeret hevder at han føler seg bra, er det viktig å ikke tillate ham å gjøre plutselige bevegelser og for å forsikre seg om at medisinsk hjelp er nødvendig.

Det er ikke mulig å gi primær hjelp til uprøvde metoder hvis du mistenkes for å angripe et mikroslag - for å gi den berørte personen medisiner for hånden, ta kaldt på hodet og mate dem. Paramedikeren trenger å gi opplysninger om angrepet og dens varighet, alvorlighetsgraden av symptomer og blodtrykk.

diagnostikk

En person som har hatt et angrep av et forbigående iskemisk angrep, bør gjennomgå en test, selv om de ubehagelige symptomene har gått og helsetilstanden har blitt bedre. For å studere tilstanden til karene i hjernen og diagnostisere mikroslaget, bruk følgende metoder:

 • konsultasjon med en nevrolog, oftalmolog og kardiolog for å vurdere visuelle tegn på et mikroslag;
 • passasje av MR og CT - for å studere tilstanden av vev og kar i hjernen, for å identifisere lokalisering av lesjoner, vurdere deres alvorlighetsgraden og dynamikken i deres resorpsjon, om noen;
 • dynamisk måling av blodtrykk for å vurdere kritikken av endringer i sine indekser;
 • en blodprøve for kolesterol, mengden glukose i sammensetningen og graden av koagulasjon;
 • Utførelsen av et elektrokardiogram for å vurdere hjertets ytelse og frekvensen av sammentrekning av musklene;
 • angiografi - utføres for å bestemme den eksakte plasseringen av det iskemiske fokuset eller mikroskraken i fartøyet, samt å vurdere omfanget av dets skade.

I diagnoseprosessen er det også viktig å identifisere sykdommer og patologiske forhold som kan provosere et angrep av et mikroslag. Dette vil tillate dem å starte behandlingen og dermed redusere risikoen for å utvikle ikke bare et gjentatt forbigående iskemisk angrep, men også et fullverdig omfattende slag.

Behandling og gjenoppretting

For å gjenopprette hjernecirkulasjon etter et angrep av et slag, er offeret plassert på sykehuset, der, avhengig av graden av fartøyets skade og forekomsten av sykdommer som forverrer tilstanden, foreskrives han følgende stoffer:

 • Angioprotektorer - legemidler som forbedrer blodmikrocirkulasjon og metabolske prosesser i hjernevevet;
 • vasodilatorpreparater;
 • antiplatelet midler - legemidler som reduserer blodviskositeten og forhindrer utvikling av trombose;
 • vitaminer som bidrar til å forbedre hjernens funksjon og styrke immunitet
 • nootropics - narkotika som forbedrer hjernens aktivitet;
 • legemidler for å opprettholde metabolske systemet.

Etter å ha eliminert risikoen for å få full slag, foreskrives pasienten vedlikeholds- og rehabiliteringsbehandling:

 • fysioterapi;
 • massasje;
 • treningsbehandling;
 • Helseforbedrende behandling i et sanatorium;
 • diettoverholdelse
 • ikke-tradisjonelle metoder - manuell terapi, akupunktur, fytoterapi, yoga, behandling med leeches.

Behandlingen av et mikroslag bør ikke bare bestå i fjerning av et angrep og gjenopprettelse av hjerneaktivitet. Det bør tas hensyn til sykdommer som kan bli en katalysator for et forbigående iskemisk angrep og provosere et fullt slag.

Konsekvenser av mikroslag

En enkelt forbigående forringelse av blodtilførselen til hjernen forårsaket av et slag av et mikroslag, ganske ofte, forutsatt at primærbehandling og etterfølgende behandling ikke gir konsekvenser. I noen tilfeller kan en person som har hatt et angrep oppleve følgende lidelser i hjernefunksjonene:

 • redusert minne;
 • fravær og uoppmerksomhet;
 • forverringskonsentrasjon av oppmerksomhet;
 • deprimert humør;
 • utbrudd av irritabilitet og aggresjon eller omvendt tearfulness.

Vanligvis, etter at pasienten har bestått, passerer disse sykdommene, og pasienten slutter å oppleve ubehag.

En farlig konsekvens av angrep av et mikroslag, etter hverandre, er utviklingen av et fullskala iskemisk angrep. I slike tilfeller fører akutt forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen til alvorlige konsekvenser:

 • lammelse av kroppsdeler - armer, ben, deler av ansiktet;
 • psykiske lidelser;
 • taleforstyrrelser eller mangel derav;
 • redusert syn fra hjerneslaget;
 • epileptiske anfall
 • umuligheten av uavhengig matinntak på grunn av forstyrret svelging refleks;
 • delvis hukommelsestap, når pasienten glemmer individuelle hendelser eller mister tidligere kunnskap;
 • redusert intellekt og tenkning;
 • koma;
 • døden.

Forebygging av mikroslag

Den beste måten å håndtere konsekvensene av et mikroslag er å hindre utviklingen. For å gjøre dette, i hverdagen, må folk som er i risikosonen, følge følgende regler:

 • hindre overgangen av kroniske sykdommer til et forsømt eller akutt stadium, for hvilket de regelmessig skal gjennomgå undersøkelse og forebyggende behandling;
 • avstå fra røyking, alkohol og annen avhengighet;
 • å spise riktig - å holde seg til diettmenyen som fremmer vaskulær helse og forhindre dannelsen av kolesterolplakk på veggene deres;
 • overvåke blodtrykket og forhindre at det øker dramatisk
 • forhindre eller tilstrekkelig reagere på situasjoner som kan forårsake nervøs overbelastning og stress;
 • normalisere våkenhet, hvile og sove
 • følg egen vekt, forhindrer utvikling av fedme;
 • Gå regelmessig ut på friluft, gå til fots;
 • utvikle fysisk - utfør daglig gymnastikk, svøm i bassenget, spill sportspill;
 • å utelukke mental overbelastning.

En sunn livsstil og periodisk undersøkelse vil bidra til å redusere risikoen for mikroslag, uavhengig av aldersfaktor.

Microinsult: Symptomer og behandling

Microinsult - de viktigste symptomene:

 • svakhet
 • Svakhet i beina
 • Brudd på tale
 • Krenkelse av koordinering av bevegelse
 • Svakhet i hendene
 • Dobling i øynene
 • Minnefeil
 • Nummen av ekstremiteter
 • Mørkere i øynene
 • Kompleksitet i orientering
 • Langsom tale
 • Legidity i bena

Mikroinsultet i hjernen er en sykdom som resulterer i en forbigående forringelse av sirkulasjonen, samt et iskemisk angrep av hjernen. Symptomene på et mikroslag er svært lik symptomene på et slag, men i motsetning til dem er det. Alle tegn på et mikroslag kan vare fra noen få minutter til 24 timer.

Årsaker til sykdommen

Det er en feilaktig oppfatning at mikroinsult kan forekomme hos mennesker over 45 år, men risikoen for denne forferdelige sykdommen øker etter 30 år. I tillegg er det en rekke sykdommer der risikoen for å utvikle et iskemisk mikroslag øker. For slike sykdommer er det nødvendig å bære:

De provokerende risikofaktorene for forekomsten av pineblødninger i hjernen er:

 1. Age.
 2. Fedme, overeating, overvekt, underernæring, å spise fettstoffer i store mengder.
 3. Arbeid, som du må stadig sitte, en stillesittende livsstil, mangelen på konstant fysisk aktivitet.
 4. Alkoholmisbruk og røyking.
 5. Meteosensitivity.
 6. Tilstedeværelse av diabetes mellitus.
 7. Overdreven fysisk aktivitet.
 8. Stress og kronisk tretthet.
 9. Spasm av små blodkar som mater hjernen, noe som resulterer i at en del av cellene dør.

Symptomer på sykdom

Hvordan identifisere et microstroke? For å svare på dette spørsmålet vil de første symptomene på et mikroslag, som som regel gjenta tegn på iskemisk svekkelse av blodsirkulasjonen i hjernen. Identifiser lett, og de og andre, forskjellen er bare i omfanget av lesjonen, så vel som varigheten av angrepet. For eksempel kan symptomene på et mikroslag gå bort etter et par sekunder. I tillegg bør det bemerkes at symptomene hos kvinner og menn er nesten identiske, så det er ikke nødvendig å vurdere dem separat.

Leger, vurderer symptomene på mikroslag, tror at dersom slike tegn ikke dør ut i løpet av de første 24 timene, og også har synlige effekter, er det nødvendig å angi nøyaktig utviklingen av et slag.

Forringet orientering og følsomhet

De aller første tegnene på et mikroslag, der det er nødvendig å hjelpe offeret, er en følelse av svakhet og tap av romlig orientering. Dette er spesielt farlig når fokuset påvirker karoten arterier i hjernen regionen. Risikoen øker når motorapparatets funksjon er svekket.

Ofte mister pasienten koordinasjon og balanse, som følge av at han ikke kan stå stille. Ifølge pasientene føler de "vagasitet i bena", og i øynene er det mørkere, doble eller hvite "fluer".

Endre talefunksjoner

Symptomene på mikroslag er også preget av problemer med talenes funksjon. Her er den avgjørende faktoren ikke bare størrelsen på lesjonen i hjernen, men også arten av lesjonen. I de fleste tilfeller observeres problemer med tale hos pasienter med lidelser i venstre hjernebark i hjernen.

Kjenne avvikene som presenteres av følgende funksjoner:

 • Wadded tungen.
 • Dysleksi på skriving og forvirring av ord i tale.
 • Det er umulig å konstruere komplekse setninger, å operere med verb i infinitive og substantiv i nominative tilfelle.
 • Du kan ikke høre og høre ord, behandle informasjon.

Symptomene på mikroinsultet i hjernen varer som regel ikke lenge, og avvikene som presenteres ovenfor kan passere, eller overføres til en akutt form.

Endringer i muskuloskeletalsystemet og arbeidet med muskler

En av de mest sanne symptomene som kan gjenkjennes av øyet, er immobilitet, parese av lemmer eller delvis følelsesløp, sjelden sett i benkramper, armer, øyne. Siden mikroinsultet har sin innflytelse på et lite fokus i hjernens lokalområde, er avvikene ensidige.

I tillegg, med plasseringen av sykdommen i vertebrobasilarbassenget etter et mikroslag, oppstår følgende avvik:

 • tap av statikk, svimmelhet, dobbeltsyn.
 • nummenhet av halvparten av ansiktsmuskler.
 • tretthet i øyemuskulaturen og mørkere i øynene.
 • en følelse av kvalme og oppkast.
 • sterk skjære smerte i hodet.
 • lammelse av den ene halvdelen av kroppen.

Neurologiske og neurotiske lidelser

Hvis vi snakker om feil i minnet etter et mikroslag, en tilstand av uforklarlig apati, skarpe humørsvingninger, så kan alle tegnene tilskrives symptomene på et mikroslag. I tillegg er amnesi som en forbigående natur, og preges av en kort periode. Dette spesielle symptomet er forskjellen mellom hjerneslag og hjernerystelse.

Minnetapet går av seg selv og sjelden når det varer lenger enn 5-6 timer. Hvis minnetapet observeres i lang tid, så er dette ikke et microstroke, men en annen, ganske alvorlig grad av sykdommen.

Diagnose av sykdommen

Etter at du har blitt besøkt av alle symptomene på mikroslaget som er presentert ovenfor, bør du gå til legekontoret, som skal sende deg til undersøkelse for å fastslå tilstanden til hjertet og blodårene. For slike undersøkelser er det nødvendig å bære:

 • Magnetisk resonansdiagnostikk,
 • Beregnet tomografi,
 • Angiografi.
 • Doppler.
 • Ekkokardiogram.
 • Elektrokardiogram (EKG).
 • En detaljert blodprøve.

Behandling av mikroslag

Dessverre gjør mange mennesker ikke sving under sykepleie og lider av en mikrostroke på bena. Dette kan ikke gjøres kategorisk, fordi med denne patologien er det svært viktig å gi medisinering i tide. Behandlingen kan kun virke i de tre første timene ved starten av karakteristiske trekk. Derfor jo raskere en person blir tatt til sykehuset, desto raskere vil han bli assistert, og derfor vil han få flere sjanser for en rask gjenoppretting.

Hvis det er gått mer enn 6 timer etter en mikroslag, vil enhver behandling være ineffektiv. For å gjenopprette blodstrømmen i det berørte området i hjernen, bør følgende legemidler brukes:

 1. Vasodilatorer - Pentoxifylline, Xanthinal nikotinat, Instenon.
 2. Angioprotectors - narkotika, hvis tiltak er rettet mot å forbedre metabolske prosesser og mikrosirkulasjon i karene, reduserer de permeabiliteten til blodårene. Disse stoffene inkluderer bilobil, tanakan, nimodipin.
 3. Antiaggregeringsmidler er midler som reduserer blodplaters evne til å forene og holde seg til veggene i blodårene. Dette er Dipiridamol, Aspirin, Ticlopidin.
 4. Metabolske legemidler - Actovegin, Mexicor (Mexico).
 5. Nootropics er stoffer som øker stabiliteten til hjerneceller til aggressive påvirkninger, forbedrer minne, mental aktivitet. Disse er Piracetam, Vinpocetine, Cerebrolysin, Cinnarizine.

Under gjenopprettingsperioden må pasienten:

 • massasje,
 • respiratorisk gymnastikk,
 • treningsbehandling,
 • diett
 • fysioterapi.

Konsekvenser av mikroslag

Svært ofte, etter forbigående forstyrrelser av cerebral sirkulasjon, observeres ingen merkbare effekter. Men noen mennesker har følgende effekter av et mikroslag:

 • minneverdighet,
 • redusert oppmerksomhetskonsentrasjon,
 • glemsomhet,
 • økt irritabilitet,
 • depressiv tilstand,
 • tearfulness eller vice versa.

Det er situasjoner når pasienten har et alvorlig iskemisk eller hemorragisk slag for de neste 3 dagene etter blødningspunktet.

Hvordan forebygge sykdom?

Hvis du ikke vil at alle symptomene på et mikroslag skal besøkes av deg, må du følge følgende regler:

 1. Det er nødvendig å måle blodtrykket regelmessig. Det er også tilrådelig å holde en spesiell dagbok for å feire daglig morgen og kveldstrykk.
 2. Bytt diett og fjern fra det fett, salt og røkt mat. Det er den saltfrie dietten som bidrar til å senke blodtrykket. I tillegg må du fylle dietten med friske grønnsaker og frukt, bønner og fisk.
 3. Å glemme sigaretter. Det er bevist at med og hyppig røyking i blodet, dannes risikoen for slag.
 4. Det er nødvendig å lære hvordan man skal ivareta arbeidsmodus og hvile, og utvikle stressmotstand. Her kan du hjelpe regelmessig mosjon og trening hver dag.
 5. Du bør hele tiden overvåke helsen din og besøke leger.

Et microinsult er en veldig farlig sykdom som forstyrrer hjernen, forårsaker ubehagelige og livstruende symptomer. Behandle den angitte sykdommen umiddelbart, slik at du ikke utsetter kroppen for ulike komplikasjoner.

Hvis du tror at du har det microstroke og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan nevrologgen hjelpe deg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Hjerneinfarkt - en form for akutt cerebrovaskulær skade oppstår på grunn av svikt av mottak av blod til et bestemt område av hjernen eller til fullstendig opphør av prosessen, og dessuten når det er skade på hjernevevet i et kompleks med sine funksjoner. Iskemisk hjerneslag, symptomer på noe, så vel som selve sykdommen, den hyppigst rapporterte blant de vanligste typene cerebrovaskulær sykdom er årsak til påfølgende uførhet og ofte død.

Nervøs utmattelse er en psykomatisk tilstand som oppstår hos en person etter å ha hatt psykisk stress, stress og overdreven mental aktivitet. Kroppen vår er et veletablert system hvor alt er sammenkoblet, og derfor påvirker overbelastningen av et av systemene (intellektuelle eller følelsesmessige) umiddelbart det generelle velvære til personen som forårsaker symptomer på nervøs utmattelse.

Iskemi - en patologisk tilstand som oppstår når blodsirkulasjonen er kraftig svekket i et bestemt område av organet, eller i hele organet. Patologi utvikler seg på grunn av en nedgang i blodstrømmen. Mangel på blodsirkulasjon blir årsaken til forstyrrelser av et stoffskifte, og fører også til brudd på funksjonene til de enkelte organer. Det skal bemerkes at alt vev og organer i menneskekroppen har forskjellig følsomhet for mangel på blodtilførsel. Den brusk og bony strukturer er mindre mottakelig. Mer sårbare - hjernen, hjertet.

Guillain-Barre syndrom er en gruppe akutte autoimmune sykdommer som preges av rask progresjon. Perioden med rask utvikling er omtrent en måned. I medisin har denne sykdommen flere navn - Landry lammelse eller akutt idiopatisk polyneuritt. De viktigste symptomene er muskel svakhet og mangel på reflekser, som forekommer mot en bakgrunn av omfattende nerveskader (som følge av den autoimmune prosessen). Dette betyr at menneskekroppen tar sitt eget vev som fremmed, og immunitet danner antistoffer mot de berørte nerveskjellene.

Alzheimers sykdom er en degenerativ hjernesykdom, manifestert i form av en progressiv nedgang i intelligens. Alzheimers sykdom, symptomene som først ble utpekt av Alois Alzheimer, en tysk psykiater, er en av de vanligste former for demens (kjøpt demens).

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Microinsult - symptomer og de første tegnene, årsakene, konsekvensene, behandling og forebygging

Microinsult er en hjerneskade som ikke bare skjer hos eldre, men også hos unge mennesker. I offisiell medisin er det ikke noe slikt konsept. På annen måte kan det bli kalt "forbigående hjerneblodstrømningsforstyrrelse (PNMK)."

Som et resultat av det såkalte mikroslaget forekommer små (prikk) lesjoner i hjernestrukturen. Siden disse lesjonene er svært små, blir de bruddene som er karakteristiske for et slag, ikke bevart. Faktum av en liten punktblødning i hjernen kan kun opprettes som følge av patoanatomisk forskning.

Hva er denne sykdommen, som manifestert hos voksne, de første tegn og behandlingsmetoder - senere i artikkelen.

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Hva er et microinsult?

Mikroinsult er en nekrose av hjernevævet på grunn av en trombus eller en skarpt innsnevring (iskemisk) av en liten beholder. På grunn av brudd på blodtilførselen i hjernevævet utvikles punktskader. Siden den patologiske prosessen påvirker svært små områder av strukturen, er det ingen abnormiteter som er karakteristiske for det "klassiske" slag.

En mikrosirkel kan ikke behandles som et lite slag. Dette konseptet i medisin er det en diagnose for sending av cerebral blodstrøm (TIA), noe som betyr at problemer i hjerne funksjon av vaskulær opprinnelse, som oppsto plutselig og ledsaget av cerebral eller fokale nevrologiske symptomer (slag), men er i seg selv enten under innflytelse av behandling i løpet av første 24 timer.

Mekanismen for mikroslag er:

 1. Det er en kraftig økning i trykket i karene i en av hjerneområdene, eller fartøyet er tilstoppet med en trombose.
 2. Den normale blodsirkulasjonen er ødelagt, cellene i det berørte området begynner å oppleve mangel på oksygen og næringsstoffer.
 3. En slik tilstand kan vare om lag seks timer, hvis blodsirkulasjonen i løpet av denne perioden gjenopprettes til sitt tidligere volum, kan hjernevæv gjenopprettes.
 4. Hvis den patologiske tilstanden varer lengre, dør cellene dør, nekrose utvikler seg, og regionen berørt av slag blir større.

Mikroslagets viktigste insidthet er det slettede kliniske bildet - de første tegnene på et mikroslag forekommer senere og langsommere, så utbruddet av diagnostiske og terapeutiske tiltak er betydelig forsinket. Og senere blir den spesialiserte behandlingen av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser påbegynt, jo verre er resultatene og prognosene.

årsaker til

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

Listen over fenomener som forårsaker forekomst av et mikroslag er ganske "standard", som gjelder for mange sykdommer i kardiovaskulærsystemet:

 • overspising;
 • fedme;
 • alkoholmisbruk;
 • stillesittende arbeid og konstant hypodynami;
 • hyppig overarbeid, stress;
 • røyking,
 • overdreven fysisk aktivitet;
 • dårlig økologi;
 • overført hjerteoperasjon (for eksempel å erstatte ventiler);
 • overdreven mengder animalsk fett i det daglige dietten
 • konstant kalde klimatiske forhold (provosere en økning i blodtrykket);
 • en skarp forandring i de vanlige klima- og værforholdene.

Provoke en mikrostroke og noen sykdommer:

 • Ukompensert diabetes mellitus (med glukoseendringer);
 • Aterosklerose i utviklingsstadiet (reduserer diameteren av blodkarets lumen);
 • Forstyrrelse av cerebral blodstrøm, passerer inn i hjertet;
 • Skader på hjerteventiler av smittsom eller revmatisk natur (bidra til ødeleggelsen);
 • Medfødt hjertesykdom;
 • Myokardinfarkt er årsaken til at TIA kompliserer diagnosen sin;
 • Arteritt (en betennelsesprosess som påvirker indre blodvegger);
 • trombose;
 • Arrhythmias - i tilfelle hjerteslag oppstår mikrothrombi, tette blodkarrene i hjernen (arytmi reduserer blodtrykket, forverrer cerebral blodstrøm);
 • Onkologiske problemer;
 • Hypertoniske sykdommer med sine lyse symptomer overskrider alle tegn på et mikroslag;
 • Apné (stopper pust under søvn i 10 sekunder eller mer).

Risikofaktorer

Risikofaktorene inkluderer personer med:

 • konstant nervøsitet i yrker som krever økt oppmerksomhet;
 • aterosklerotiske lesjoner av cerebral kar, karotid og vertebral arterier;
 • hjertesykdommer, spesielt ledsaget av arytmier, ventilfeil;
 • hypertensiv sykdom og symptomatisk hypertensjon;
 • diabetes mellitus;
 • allergisk vaskulitt av en autoimmun natur;
 • uttalt osteokondrose, brokk i cervical ryggraden med kompresjon av fartøyene;
 • spirende tumor, hematogene små metastaser;
 • traumas av skallen, led av hjernerystelse i hjernen;
 • medfødt vaskulær patologi.

Symptomer på et mikroslag i voksne

Jeg vil gjerne notere på en gang at mikroslagets symptomer er direkte avhengig av lokalisering av fokus og kaliber av det infiserte fartøyet som mate det. Enkelt sagt, jo mindre fartøy, jo mindre pålitelige de første symptomene på sykdommen.

Med et mikroslag er symptomene ikke alltid preget av spesifisitet. Mange pasienter avskriver dem for forskjeller i atmosfærisk trykk, værforandring, fysisk eller psyko-nomjonell stress og kronisk tretthet. De første tegnene på et mikroslag er:

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

 • svimmelhet;
 • Utseendet til "flyr" foran øynene;
 • hodepine av forskjellig intensitet;
 • generell svakhet og ubehag
 • kvalme.

De viktigste symptomene er:

 • Nummenhet i ansikt og lemmer;
 • Svimmelhet og plutselig intens hodepine;
 • En kraftig økning i blodtrykket;
 • Krenkelse av koordinering av bevegelser, problemer oppstår når du går eller opprettholder balanse;
 • Overfølsomhet for sterkt lys og høye lyder.

Det kan også være flere symptomer:

 • Generell svakhet er en følelse av dumhet, svakhet, døsighet;
 • Kanskje, men ikke nødvendigvis, et kortsiktig tap av bevissthet;
 • Kortsiktig synshemming
 • Problemer med tale, problemer med uttale og forståelse av tale.

En rekke tegn på et mikroslag (asymmetri, nedsatt syn...) vil avhenge av det berørte området av hjernen. Hvis venstre halvkule er påvirket, vises symptomene på høyre side av kroppen. Og omvendt.

Tap av minne er et av de mest åpenbare symptomene på et mikroslag. Det lar deg bestemme alvorlighetsgraden av hjerneskade. Hvis en person ikke har et komplett iskemisk eller hemorragisk slag, så gjenopprettes minnet innen 5-6 timer.

Hvordan gjenkjenne de første tegnene på en mikroslag i en person?

Første tegn og symptomer microstroke varierer over et vidt område, som avhenger av diameteren og lokalisering av den angrepne blodkar, så vel som utvikling mekanisme lidelser (trombe embolus, spasme, kompresjon, forstyrrelser i autoregulering av cerebral blodsirkulasjon osv.).

I noen tilfeller kan folk ikke engang mistenker at han led et mindre slag, for eksempel den vanlige svimmelhet, hodepine, nummenhet og prikking i hånden i noen få sekunder, tåkesyn, kan muskelsvakhet være tegn på en TIA.

Symptomene på slag og mikroslag er ganske liknende, men angrepet av et mikroslag går fra 5 minutter til en dag, det er mindre uttalt.

Det er viktig å vite hvilke orienteringstester som kan utføres før kontakt med lege.

 • Smile. Hvis du spør pasienten til å smile, vil asymmetrien av munnen bli merkbar - ett hjørne vil bli lavere.
 • Tale - det er verdt å be patienten å si noen få enkle uttrykk - for eksempel et ordsprog eller et ordsprog. Talen vil bli mer treg og uklar.
 • Movement. Det er nødvendig å be patienten å heve armer eller ben. Hvis det er brudd på hjernens sirkulasjon - vil en av lemmerene ligge bakover eller ikke overholde mesteren i det hele tatt.

Selv om pasienten bare viser noen av symptomene på mikroslaget som er nevnt ovenfor, er det presserende å ringe en ambulanse. Riktig behandling i løpet av de første 24 timene øker sjansen for fullstendig gjenoppretting.

Førstehjelp

En rask forbedring i tilstanden til et mikroslag bør ikke være villedende for de tilstedeværende.

 • Prøv å plante eller ligge i en komfortabel posisjon.
 • Finn ut slektningens telefonnummer og ring dem.
 • Hvis mulig, bruk kald til hodet.
 • Løsne tett krage, slips, belte, belte.
 • Ved oppkast, vri offerets hode til siden.
 • Pass på å ringe en ambulanse.

effekter

Svært ofte, etter forbigående forstyrrelser av cerebral sirkulasjon, observeres ingen merkbare effekter. Men noen mennesker har følgende effekter av et mikroslag:

 • minneverdighet,
 • redusert oppmerksomhetskonsentrasjon,
 • glemsomhet,
 • økt irritabilitet,
 • depressiv tilstand,
 • tearfulness eller vice versa.

diagnostikk

Etter at du har blitt besøkt av alle symptomene på mikroslaget som er presentert ovenfor, bør du gå til legekontoret, som skal sende deg til undersøkelse for å fastslå tilstanden til hjertet og blodårene. For slike undersøkelser er det nødvendig å bære:

 • Magnetisk resonansdiagnostikk,
 • Beregnet tomografi,
 • Angiografi.
 • Doppler.
 • Ekkokardiogram.
 • Elektrokardiogram (EKG).
 • En detaljert blodprøve.

Når symptomer på et mikroslag ser ut, er det nødvendig å ringe til en lege. Det skal huskes at disse tegnene kan indikere et stort slag eller hjerteinfarkt. Hovedbehandlingen vil bli rettet mot den underliggende sykdommen. Noen ganger er det nødvendig med en fullstendig undersøkelse (spesielt hos unge) for å finne ut hva som nettopp forårsaket kortsiktig forstyrrelse av blodsirkulasjonen i hjernen.

Behandling og gjenoppretting

Ved ankomsten av offeret på sykehuset foreskriver legen en rekke laboratorie- og radiografiske studier for å bekrefte den foreløpige diagnosen. Som regel oppdages en mikro-fornærmelse på MR, hvor de mørkede områdene av ødelagte hjernevev er tydelig synlige.

medisiner

Videre behandlingsregime:

 • midler for å forbedre blodmikrocirkulasjon og metabolske prosesser i blodkar (angioprotektorer): Nimopidine, Tanakan, Bilobil;
 • vasodilatormedisiner: Instenon, Xanthinal nikotinat, Pentoxifyllin;
 • narkotika for å forbedre metabolisme: Mexicor, Actovegin;
 • betyr for å redusere erythrocytternes evne til å danne blodpropper i blodkar (antiaggreganter): Ticlopidin, Aspirin, Dipyridamole;
 • medisiner for å forbedre hjernens aktivitet (nootropics): Cinnarizine, Vinpocetine, Cerebrolysin, Pyracetam.
 • Vitaminfond (quadevit, decamewith, corvitol) styrker kroppens immunsystem, og bidrar også til å forbedre hjernens arbeid. Disse medisinene skal tas regelmessig 1 t. 2 - 3 ganger daglig etter måltid, i 1 måned, da må du ta en kort pause i 1 - 2 uker, og gjenoppta mottaket igjen.

For å behandle en microstroke er det nødvendig utelukkende under tilsyn av en medisinsk spesialist. Behandlingen hjemme er å gi førstehjelp før ankomsten av spesialister. Pasienten skal legges, løft litt på hodet, for å roe, da panikk bare forverrer angrepet, for å gi oksygen tilgang.

Rehabilitering etter et mikroslag

Det er bedre å gjenopprette pasienten etter et mikroslag i hjemmet. Rehabiliteringskomplekset ikke-medisin-minimumsprogram består av:

 • eliminering av stressende situasjoner;
 • slutte å røyke og drikke alkohol
 • diett terapi, ernæring korreksjon, anti-fedme;
 • urte medisin;
 • terapeutisk fysisk trening og massasje, vanlig fysisk aktivitet;
 • Fysioterapeutiske prosedyrer, vann- og varmebehandling, klimatoterapi;
 • andre ikke-tradisjonelle metoder for behandling og rehabilitering (akupunktur, yoga, hirudoterapi, etc.).

Etter å ha hatt et mikroslag, er pasienter strengt forbudt å spise salt, fettaktig, krydret mat, noe som bare forverrer sykdommens generelle løpetyklus. Ernæring av pasienter bør være høyt kalori, som inneholder et stort antall vitaminer (kalium og magnesium), som er nødvendig for normalisering av kardiovaskulærsystemet.

Prognosen for utvinning etter et mikroslag beror på årsakene:

 • Hvis det er på overflaten (overflødig vekt, stress), vil eliminering av provokatører være den beste forebyggingen av tilbakefall og komplikasjoner;
 • Hvis årsaken var en spesifikk sykdom, er en ordning utviklet for behandling.

forebygging

Metoder for forebygging av mikroslag i alle aldre inkluderer:

 1. Kontroll av blodtrykk er det viktigste av en rekke forebyggende tiltak. Hovedårsaken til et mikroslag er høyt blodtrykk, eller dets skarpe hopp;
 2. Oppgivelse av dårlige vaner bidrar til å redusere risikoen for sykdommen betydelig;
 3. Riktig ernæring, som ikke bidrar til fedme, inngår også i antall forebyggende tiltak;
 4. Konstant moderat trening vil ikke bare bidra til å gjøre kroppen sterk og passe, men også for å bevare helsen til hjernens fartøyer;
 5. Redusere de faktorer som forårsaker stress, og en sunn søvn - en annen nøkkel til suksess i forebygging av mikroslag.

Et microinsult er en veldig farlig sykdom som forstyrrer hjernen, forårsaker ubehagelige og livstruende symptomer. Behandle den angitte sykdommen umiddelbart, slik at du ikke utsetter kroppen for ulike komplikasjoner.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Les Mer Om Fartøyene