Kortpustethet når du går

Kortpustethet (dyspné) er et brudd på pusten, der en person begynner å kvalt uten tilsynelatende årsak. Det er nødvendig å skille patalogisk dyspné fra inkonsekvens og rask pust under fysisk anstrengelse, når en person raskt vender tilbake til normal. Men dersom dyspnø oppstår under gang med normal mosjon, indikerer dette problemer med helsen. Dyspné oppstår vanligvis hos eldre.

Typer av dyspné

Dyspné er av tre typer:

Med inspirasjonsdyspné er det vanskelig for en person å puste inn, og for utånding, en utandring. Ofte er det en blandet form av dyspné, når det er vanskelig å puste både på innånding og utånding.

Årsaker til dyspné

Kortpustethet er ikke en uavhengig sykdom, men en konsekvens (eller symptom) av ulike sykdommer. Det er flere grunner for forekomsten av dipnoe:

 • Sykdommer i blodkar og hjerte. Årsaken til hjerte dyspnø når du går og i ro blir iskemisk sykdom, akutt hjertesvikt eller angina. Dyspné manifesteres også i tromboembolisme, når arteriene blokkeres av blodpropper.
 • Sykdommer i luftveiene. Årsaken til pulmonal dyspné er pleurisy, bronkitt, lungebetennelse, astma, ascites eller Bekhterevs sykdom.
 • Sykdommer i blodet. Hematogen dyspné utvikler seg i stor grad på grunn av anemi.
 • nevroser. Årsaken til kortpustethet for mange mennesker er stressende situasjoner.

Hovedårsaken til kortpustethet når du går er sykdommer i kardiovaskulærsystemet.

Symptomer på dyspné

Følgende symptomer snakker om starten på et angrep av dyspné:

 • mangel på luft;
 • endring i dybden og rytmen av pusten;
 • plystre og hvesende når innånding og utånding;
 • blekhet;
 • blå lepper (cyanose).

Diagnose av dyspné

For å finne årsaken til dyspnø, må du utføre en grundig diagnose. For å gjøre dette må du først passere en blod- og urintest, da blir pasienten sendt til EKG, MR og eventuelt brystrøntgen. I tillegg må du undersøke fartøyene, og for å bestemme lungesykdommer, må du gjøre ultralyd av lungene og bronkoskopien.

Behandling av dyspné

Behandlingen består av et medisinskurs for kardiovaskulær eller pulmonal rehabilitering. I tillegg, avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene, kan følgende prosedyrer foreskrives for pasienten:

 • innånding;
 • oksygen puter;
 • pusteøvelser.

Pasienten kan bli foreskrevet bronkodilatormedisiner og anxiolytika, men sistnevnte brukes kun i tilfeller der dyspnéårsaken er nevroser.

For å unngå, må du holde kroppen frisk og behandle sykdommer, mot hvilke dyspnø utvikles. Redusere sannsynligheten for dyspné med å gå, vil bidra til å slutte å røyke og daglig mosjon.

I vår klinikk diagnostiserer og behandler vi dyspnø av en hvilken som helst alvorlighetsgrad.

Kortpustethet når man går: årsaker og behandling

Mange mennesker lider av kortpustethet, og dette gjelder ikke bare overvektige, men også ganske idrett kvinner og menn. Årsaken til kortpustethet når du går kan være utseendet på en alvorlig sykdom eller midlertidige helseproblemer. Vurder hvilke symptomer som følger med denne tilstanden, samt behandling og måter å forebygge sykdommen på.

Årsaker og symptomer på dyspné

Alvorlig kortpustethet gir ubehag til en persons liv, frarøver ham normal pust, så nødvendig for alle kroppens systemer. Det ser ut når du går eller klatrer trapper. Plutselig er det ikke nok luft, hvesenhet, en rask puls, en person blek. Du må slutte å ta pusten og puls tilbake til det normale. Dette er merkbart for andre.

Bevis årsakene til kortpustethet når du går på ulike sykdommer, og først og fremst må du forstå arten av deres forekomst.

De viktigste symptomene på dyspné:

 • pusten blir raskere
 • pulsen stiger;
 • choking er følt;
 • pusten blir støyende;
 • Dybden av inspirasjon og utånding varierer.

Dyspné begynner i følgende tilfeller:

 • under gang - det er forbundet med hjerteaktivitet;
 • klatrer trappene - snakker om infeksjon i lungene, forkjølelse;
 • går til frost - årsaken til allergi mot kulde på grunn av lungepatologi;
 • under hvilen om natten - stillestående prosess av hjertemuskelen;
 • ved sex - årsakene er mulige, for eksempel anemi, mangel på jern i blod.

Uansett hvilken tilstand det ikke er kortpustethet, bør du seriøst undersøke kroppen, identifisere årsaken til utseendet og starte behandlingen i tide.

Sykdom forårsaker kortpustethet

La oss se på hvilke sykdommer det er en dyspné eller kort vind.

Leger skiller fire av sine typer:

Hjerte dyspné

Hjertesykdommer anses som hovedårsaken til sykdommen. Vises i bevegelse, fysisk anstrengelse, ledsaget av et brudd på blodsirkulasjonen. Hvis du ikke tar hensyn til dette problemet, oppstår kortpustethet som allerede ligger på ryggen. Cure da blir det mye vanskeligere.

Hvilke problemer med hjertet forårsaker kortpustethet:

 • hjerteinfarkt - kortpustethet, brystsmerter;
 • kortpustethet, brystsmerter indikerer iskemisk sykdom;
 • utilstrekkelig venstre ventrikulær funksjon eller mitral stenose.

Tegn i hjertets patologi er ortopedi og polypnoe. Ortopnoe - en person er tvunget til å ligge vertikalt for å lette tilstanden på grunn av venstre ventrikulær og venstre atriell insuffisiens. Polypnoe - hyppig og dyp pusting, skjer med et overskudd av blodstrøm til hjertet under kroppens horisontale stilling.

Lung dyspné

Det er provosert av problemer i luftveiene i kroppen. Oppstår under gang med brystsmerter, og det er også en plutselig svakhet.

Symptomer begynner med følgende sykdommer:

 • Utåndingspustethet. Det observeres ganske ofte. Karakteriserer en vanskelig utånding, hørbare rattlende lyder. Bronchi er blokkert av slem, svulmer, smalner. Pusten blir normalisert, og øker arbeidet i respiratorisk muskulatur. Kortpustet begynner med astma, bronkialødem, med allergier.
 • Inspiratorisk dyspné. Tyngde er observert ved innånding, lyder oppstår med fløyte. Årsaken i det akkumulerte væsken i brystområdet, når svulsten, hevelse i strupehode, fibrose. En person snakker bare ved å inhalere luften hele tiden. Åndedrett er forstyrret allerede med litt fysisk anstrengelse.

Hematogen dyspné

Hematogen dyspnø vises når det er toksiner i blodet i tilfelle forgiftning, leverdysfunksjon. Lyder høres under pusten. De skiller det hemiske utseendet til anemi og mangel på oksygen i blodet. Dyspnø hos pasienter med anemi er en konsekvens ikke av en sykdom, men av andre årsaker.

Sentral kortpustethet

Det er en dysfunksjon av sentrum av nervesystemet. Flere arter er delt inn:

 • arytmi - hjernestammen er ødelagt, oppstår som følge av hodeskader, slag, forgiftninger;
 • bradypnoe - følger med langsomme pust på grunn av stoffforgiftning;
 • Lipnoi - innånding sakte, lungene er lite ventilert, hjelp av en lege er nødvendig;
 • hyperpnoea - rask puste hørlig plystre, oppstår som følge av koma, hode traumer;
 • tachypnea - innåndinger forekommer ofte, er karakteristiske for meningitt, svulster, peritonitt.

Behandling av dyspné

Så snart det var kortpustethet når du gikk, og årsakene til dette ikke er klare, må du gjennomgå en grundig undersøkelse av legene. Eksperter vil bestemme årsaken og utseendet til sykdommen. Behandlingen vil støtte hjertemuskelen, gi mer oksygen, sørg for normal ventilasjon og minimere blodpropper i lungene. For dette må en person komme seg ut av røyking, starte en aktiv livsstil, øke belastningen på kroppen.

Ved behandling av ortopedi, når det er vanskelig å puste i den bakre stilling, brukes inhalasjon. Leger til behandling Følgende tiltak praktiseres: fjern infeksjonen fra luftveiene, normaliser lymfatisk, hjerteaktivitet, øk immunitet.

Profilakse av sykdom

For å forebygge problemer er det viktig å følge forebyggingen av sykdommer. Det er nødvendig å følge enkle regler:

 1. bli kvitt dårlige vaner,
 2. gjør gymnastikk, svømme,
 3. gjør yoga,
 4. gå i frisk luft,
 5. å kurere kroniske sykdommer.

Om natten skal posisjonen til hodet på puten svare til en vinkel på 35-40 grader. Ved behandling og forebygging av dyspné fungerer respiratorisk gymnastikk godt.

Leger på årsakene og behandling av dyspnø

Behandling av dyspné folkemidlene

Som vedlikeholdsbehandling brukes oppskrifter av urter fra tradisjonelle medisinske urter. De hjelper til med å rengjøre bronkiene og lindre pustenhet:

 1. Frø av malurt bitter hell olivenolje i en andel av 1: 4, la i 12 timer. Tre dråper sukker blandet med oljeløsningen og rassasyvat. Ta om morgenen i 14 dager;
 2. skje Leonurus eller hagtorn helles i et glass varmt vann i en time, la den brygge. Ta to ganger om dagen;
 3. Gni hvitløkhodet med tre sitroner med hud, la i 5 dager, tilsett en liter vann og ta det skje 2-4 ganger om dagen;
 4. Melissa med kamille i halve helle et glass kokende vann, insisterer på å legge til noen skjeer sitronsaft og drikke alt i små porsjoner hele dagen.

Ta også infusjoner og avkok av urter: hagtorn, enebær, lilla blomster.

Åndedrettsøvelser

Gymnastikk bidrar til å løse problemer med å puste, uansett hva de blir provosert. De mest effektive øvelsene:

 • Etter å ha utåndet luft med en munn, er det sterk å innånge med en nese og raskt å puste ut med en munn, for å involvere en mage, å telle opp til ti. Inhalere med munnen, luften kommer inn i magen, pust ikke inn i omtrent 10 sekunder. Trening bør utføres sittende, stå, gå i frisk luft. Metoden er enkel: utånding - innånding - utånding - hold pusten - innånding.
 • Under neste øvelse må du stå eller sitte. Åpne palmer åpne foran deg slik at du kan se dem. Fists clench og umiddelbart lage en støyende skarp pust. Gjenta flere ganger. Sett hendene dine i ti sekunder. Øv gjenta fra 20 ganger.
 • Sittende, bein fritt sett, armene avslappet. Løft skuldrene opp og spen musklene dine med all din makt. Slapp av og slapp av. Gjenta opptil 10 ganger.
 • Sitter og står, legger hendene på skuldrene. Utfør sirkulære bevegelser av albuer frem, opp, bak og ned. Gjenta opptil 10 ganger.

For å unngå å gi kortpustethet mens du går, er det viktig å følge anbefalingene fra spesialister og da vil det ikke gå inn i alvorlig sykdom. Således er det nødvendig å observere enkel profylakse, og så er en slik ulempe som kortpustet ikke å forstyrre deg.

Hvorfor det er kortpustethet når du går - årsaker, behandling

Kortpustethet er en uvanlig følelse av pust eller behovet for mer intens pust. Dyspné kan defineres som respiratorisk ubehag, kortpustethet, ubehagelig eller ubehagelig følelse av ens egen pust, eller bevissthet om pusteproblemer.

Kortpustethet som tegn på åndedrettssvikt forekommer i tilfelle manglende evne til åndedrettssystemet for å sikre kroppens behov for gassutveksling. Denne situasjonen oppstår når kroppens behov for oksygen øker eller oksygenavgivelsen til vev er nedsatt (med en rekke kardiovaskulære og bronkopulmonale sykdommer).

Årsaker til kortpustethet når du går

De vanligste årsakene til dyspné i gang er patologier i hjerte-, lunge- og bronkialsykdommer, hals og forstyrrelser i sirkulasjonssystemet. Det er verdt å merke seg at selv med ubetydelige avvik er en fremmed som er ganske observant, lett å identifisere og diagnostisere dyspnø. Dyspné manifesterer seg som kortpustethet, smerte i halsen og karene, smerte i hjertet og forstyrrelser i hans arbeid, og i tillegg kan noen ganger ha blod fra halsen eller nesen.

Det er flere grupper av årsaker som kan forårsake kortpustethet:

 1. Fysiske øvelser;
 2. Vegeta-vaskulær dystoni;
 3. Neurose, panikkanfall, frykt og bekymringer;
 4. Kronisk obstruktiv lungesykdom;
 5. anemi,
 6. fedme;
 7. Sykdommer i lungene;
 8. Iskemisk hjertesykdom;
 9. Kongestiv hjertesvikt;
 10. Kardial astma, eller paroksysmal nattlig dyspné;
 11. Tromboembolisme av lungearterien (tilstoppet av blodproppene).

Sykdommene og betingelsene nevnt ovenfor er de hyppigste. Hvis du har kortpustethet, er det best å konsultere en lege for å fastslå den spesifikke årsaken til at du ikke har luft.

Det er veldig viktig å umiddelbart konsultere en spesialist eller ringe en ambulanse hvis du plutselig har kortpustethet, spesielt hvis det er ledsaget av smerte i brystet, kvalme, oppkast eller feber. Disse tegnene kan snakke om en veldig alvorlig sykdom. Legen vil i noen situasjon kunne bestemme en individuell undersøkelsesplan for å bestemme årsaken.

Årsaker til pulmonal dyspné

Pulmonal dyspné er en som er forårsaket av sykdommer og patologier i lungene.

 1. Utandringsdyspné er den vanligste formen, som bestemmes av vanskeligheten ved utånding og oppstår når lumen i bronkiene smalker på grunn av deres ødem, spasme eller blokkering av slem. For å takle dette problemet i pusteprosessen er det nødvendig å styrke arbeidet i respiratoriske muskler, men dette er ikke nok, og utåndingssyklusen er vanskelig.
 2. Inspiratorisk dyspné. Pasienten har problemer med å puste. Dette skyldes opphopning av væske i brystet i tilfelle av svulster, ødem i strupehode, fibrose, pleurisy og andre. En person kan ikke snakke uten flere puste. Utseendet til slike dyspnøer er mulig selv med liten fysisk anstrengelse. Inhalasjonen ledsages av en fløylende lyd.

Kortpustethet med hjertesvikt

Det er også kortpustethet i hjertesvikt. Dens utseende er direkte berørt av tynningen av karets vegger, mangel på septum, hjertesvikt, stenose. En av årsakene til hjertesykdom er også hjertesvikt. Som et resultat er det oksygen sult, det er også årsaken til dyspnø når du går. Tegn på denne kortpustethet er ortopedi og polypnoe.

 1. Polypnoea. Betingelsen er forårsaket av overdreven tilførsel av blod til hjertet når pasienten er i horisontal stilling. Dette kan skyldes hjertesvikt. Hyppig og dyp pusting er kjent, noen ganger før hyperventilering.
 2. Orthopnea er et syndrom av hjerte-dyspnø som tvinger en person til å være i oppreist stilling hele tiden, da dette letter sin tilstand. Ortopedi er forbundet med venstre ventrikulær og venstre atriell insuffisiens.

Sentral kortpustethet

Denne typen dyspnø forekommer i patologier i sentralnervesystemet, med nevroser, samt under påvirkning av nevrotropiske stoffer. Sentral dyspné er ikke en konsekvens av patologi, det er selve årsaken. Det manifesterer seg på forskjellige måter: hypernoea, oligopnea, arytmi.

Hematogen dyspné

Det forekommer svært sjelden, og er forbundet med den giftige effekten av nedbrytningsprodukter under stoffskiftet. Det preges av svært hyppig og dyp pusting. Årsakene er: anemi, endokrine sykdommer og nyre- eller leversvikt.

symptomatologi

De viktigste symptomene på dyspné:

 • pusten blir raskere
 • pulsen stiger;
 • choking er følt;
 • pusten blir støyende;
 • Dybden av inspirasjon og utånding varierer.

Dyspné begynner i følgende tilfeller:

 • under gang - det er forbundet med hjerteaktivitet;
 • klatrer trappene - snakker om infeksjon i lungene, forkjølelse;
 • går til frost - årsaken til allergi mot kulde på grunn av lungepatologi;
 • under hvilen om natten - stillestående prosess av hjertemuskelen;
 • ved sex - årsakene er mulige, for eksempel anemi, mangel på jern i blod.

Dyspnø med vandring har visse årsaker, og behandling med folkemidlene er ikke alltid i stand til å takle kilden til kortpustethet. Derfor ikke engasjere seg i selvmedisinering hjemme, hvis du har dette symptomet.

Hvordan behandle kortpustethet mens du går?

Før du begynner å kjempe med kortpustethet, bør du ikke gå til apoteket og kjøpe opp piller, som min venn anbefalte. Først av alt, trenger du:

 1. Kast en dårlig vane i form av røyking mens du røyker;
 2. Reduser vekten hvis den er tilgjengelig i overkant;
 3. Juster blodtrykket, hvis det finnes i unormale tall.

For å finne årsaken til brudd på respiratorisk aktivitet, må du også gjennomgå en undersøkelse som inkluderer:

Den viktigste metoden for å bekjempe dyspné er behandlingen av sykdommen, som var årsaken til dyspnø. Så snart legen finner ut grunnen, vil planen for effektiv behandling bestemmes umiddelbart.

For eksempel med iskemisk hjertesykdom og hjerteinfarkt - behandling med tabletter. Med KOL og bronkial astma - vanlig behandling med inhalatorer. Siden hovedårsaken til kortpustethet i mange tilfeller er hypoksi og hypoksemi (lavt oksygeninnhold i kroppen), er en av de effektive måtene å redusere dyspnea oksygenbehandling.

For tiden er det utviklet enheter - oksygenkonsentratorer, som lar deg "trekke ut" oksygen fra luften døgnet rundt. Innånding av oksygen i økt konsentrasjon kan eliminere hypoksi og hypoksemi.

Hva slags lege bør jeg konsultere med dyspné

Når diagnosen av en person er fortsatt ukjent, er det best å gjøre en avtale med en terapeut. Etter undersøkelsen vil legen kunne etablere en presumptiv diagnose, om nødvendig, henvise pasienten til en spesialist.

Hvis dyspnøen er forbundet med en lungepatologi - det er nødvendig å konsultere pulmonologen, ved hjertesykdommer - med kardiologen. Anemi behandles av en hematolog, patologi i nervesystemet - en nevrolog, sykdommer i endokrine kjertler - en endokrinolog, psykiatriske lidelser ledsaget av kortpustethet - en psykiater.

Symptomer og årsaker til dyspné, måter å behandle

Konstant smertefull kortpustet gjør en persons liv ubehagelig, da han fratas muligheten for normal pust, noe som er nødvendig for alle organers og kroppens kroppsfunksjoner. Gjennom årene har slike patologier vist seg hos mange mennesker, ettersom utvidelsesevnen og elastisiteten til lungevevvet reduseres, endres styrken og mobiliteten til membranen og muskler i brystet. Som et resultat mister lungene muligheten til å knekke helt ned. Dyspnø kan også oppstå på grunn av kroniske sykdommer eller midlertidige helseproblemer.

Symptomer på dyspné

Dyspné kan forekomme av og til, paroksysmalt, eller kan være kronisk. Skarp mangel på luft, fløyte eller hvesende, endringer i dybde og rytme under pusting er markerte symptomer på dyspnøangrep. Mannen blek, prøver å ta tak i luften, hans lepper blir blå.

I det kroniske løpet av sykdommen er det vanskelig for en person å puste inn en utsatt stilling, så musklene i nakken eller bukpusten er knyttet til prosessen. Kronisk form kan bestemmes av frekvensen av innåndinger og utandringer - hvis rytmen avvises fra normen, er dette et klart symptom på patologi. Dyspné kan forekomme i bestemte spesielle tilfeller, for eksempel å gå, fysisk anstrengelse, klatre trapper, forlate til frost, etter å ha spist, om natten, og til og med med kjønn.

 • Når du går Kortpustethet er forbundet med hjerteaktivitet, eller rettere med et koronært vaskulært system som leverer blod til myokardiet. Direkte påvirker kortpustethet, tilstedeværelse av hjertesykdom, tynning av de vaskulære veggene, septumfeil. Som et resultat oppstår oksygen sult, noe som manifesteres av kortpustethet når man går.
 • Uten et minimum av fysisk anstrengelse, ingen kan gjøre uten, akkurat som uten å spise. Men hvis det er kortpustethet med slike daglige aktiviteter, er det en patologi. Det kan oppstå på grunn av forstyrrelser i hjertet eller luftveiene - lungene og bronkiene. Som et resultat er det et underskudd av oksygen som kommer inn i blodet, og dyspnø vises.
 • Klatrer trappene bør ikke forårsake spesielle vanskeligheter og dyspnø hos en sunn person. Det kan forekomme hos mennesker som lider av lungeinfeksjoner, forkjølelse, emfysem, lungebetennelse og andre. Pustebesvær kan gå inn i akutte anfall med brystsmerter og til og med føre til tap av bevissthet.
 • Hvis en person begynner å kveles når det kommer ut på frost, Dette kan være en konsekvens av kalde allergier, lungepatologi, anemi. Dette skjer hos personer med utilstrekkelig kroppsvekt. Frostig luft er bra for kroppen, men du må lære å puste når du forlater det varme rommet. Den første regelen er at du ikke kan inhalere den skarpe, frostige luften med munnen din åpen - det kan føre til både kortpustethet og smerte i hjertet.
 • Pustevansker kan oppstå og om natten hvile. Dette indikerer en ventrikelsvikt eller stagnerende prosesser i vevet i hjertemuskelen. En person må sette noen puter eller sove å sitte for å lette tilstanden. Det er også en lettelse å anta en oppreist posisjon, da blodet avtar fra lungene.
 • Utbruddet av dyspné når du har sex kan oppstå av grunnene nevnt ovenfor, så vel som i anemi, som skyldes jernmangel i blodet. Nøyaktig dette kan bestemmes av legen når de mottar resultatene av kliniske tester.

Årsaker til dyspné

De skyldige i dyspné kan være forskjellige sykdommer - de kan bestemmes av frekvensen og arten av innåndingene og utåndingene. Hver kategori av patologi har sitt navn og begrunnelse. I medisin er det en deling, som er definert som sentral kortpustethet, lunge, hjerte og hematogen. I sin tur er de også delt inn i flere flere typer.

Lung dyspné

I denne kategorien av patologi er årsakene knyttet til lungesykdommer kombinert.

Utandringsdyspné er den vanligste formen, som bestemmes av vanskeligheten ved utånding og oppstår når lumen i bronkiene smalker på grunn av deres ødem, spasme eller blokkering av slem. For å takle dette problemet i pusteprosessen er det nødvendig å styrke arbeidet i respiratoriske muskler, men dette er ikke nok, og utåndingssyklusen er vanskelig.

Denne formen vises dyspné i bronkial astma, spesielt ved angrep og kronisk bronkitt, i tilfelle av bronkokonstriksjon og allergisk bronkial ødem. For en slik form er preget av tungpustethet og plystring lyder når du puster ut, men i motsetning til hjerte dyspné, har man muligheten til å sove om natten uten følelse av kvelning, og det ikke vokser kalde lemmer.

Inspirerende kortpustethet er bestemt av vanskeligheter med et sukk. Dette skyldes opphopning av væske i brystet - med fibrose, lymfogen carcinomatose, pleurisy, ascites, Bekhterevs sykdom. En lignende form manifesteres ved hevelse av strupehodet, svulstsykdommer i dette området.

Denne typen dyspnø kan bestemmes av manglende evne til en person til å ta en tale uten hyppige pusten, det manifesterer seg selv under minimum fysisk anstrengelse. Innånding i slike tilfeller er ledsaget av en fløylende støy.

Hjerte dyspné

Årsakene til denne kategorien av respirasjonssvikt er oftest mitralstenose myxom av venstre atrium eller venstre ventrikkel hjertesvikt, der blodsirkulasjonen, noe som fører til nedbryting av åndedrettsfunksjoner. Tegn på hjerte dyspné i disse patologiene er ortopedi og polypnoe.

 • orthopnea Er et syndrom av hjerte dyspné, som tvinger en person til å være i oppreist stilling hele tiden, da dette letter sin tilstand. Ortopedi er forbundet med venstre ventrikulær og venstre atriell insuffisiens.
 • polypnoea - preget av økt frekvens og dyp pust, til fenomenet hyperventilering av lungene. Oftest forårsaket av overdreven venøs blodstrøm til hjertet når en person tar en horisontal stilling, kan skyldes kronisk hjertesvikt.

Hematogen dyspné

Slike kortpustethet oppstår når giftige produkter vises i blodet på grunn av leversvikt, diabetes mellitus eller forgiftning. Åndedrett på grunn av stor luftstrøm blir støyende og godt hørbar.

Forskjellig, i tillegg, det hemiske utseendet, som hovedsakelig forekommer i anemi, på grunn av en reduksjon i oksygenkonsentrasjonen i blodet. Hos pasienter med anemi er forekomsten av slike dyspnier oftere en følge av ikke sykdommen, men andre årsaker, for eksempel anemisk myokardiografi, hypoksisk skade på sentralnervesystemet.

Sentral kortpustethet

Dette skjemaet er et symptom på patologiske prosesser i respiratoriske senter i sentralnervesystemet, med dets oraginiske lesjoner, nevroser eller fra virkningen av neurotrope giftige stoffer. I motsetning til alle andre kategorier, for eksempel kortpustethet ikke en reaksjon i luftveiene patologi i andre organer, er hun den primære årsaken til respirasjonssvikt, som innebærer alvorlige konsekvenser. Det kan manifestere seg på forskjellige måter: arytmi, sentrogen bradypnoe, hyperpnoea, tachypnea og oligopnea.

 • Arytmier er forårsaket av luftveisforstyrrelser i hjernestammen, som forekommer i traumatisk hjerneskade, slag, inflammasjon og ødem, samt noen typer av kjemisk eller medikament forgiftning.
 • Bradypnoe - dette er navnet på den sjeldne pusten som kan oppstå når du forgiftes med narkotiske stoffer eller med patologiske forandringer i sentralnervesystemet. Noen ganger kan du se det på friske mennesker under en dyp søvn. Med en systematisk manifestasjon av bradypnoe er en nevrologisk konsultasjon alltid nødvendig.
 • Oligopnea - overfladisk sjeldne puste med utilstrekkelig ventilasjon av lungene, kan oppstå med hypotermi. Hvis du ikke tar medisinske tiltak, blir denne typen dyspnø mer alvorlig og kan føre til et stopp i pusten. I alle tilfeller er prognosen for utseendet til oligopen ugunstig, siden det fører til respiratorisk acidose eller diffus cyanose.
 • Tachypnea - rask hjertepust, som kan oppstå med nevroser, tumormodeller, hjernehinnebetennelse. Pustenes frekvens når 75-80 ganger per minutt. Det er et slikt fenomen også med pericholecystit, diffus peritonitt, ascites, forstyrrelse av CNS.
 • Hyperpnoea - patologisk hyppig dyp pusting, forekommer i koma med hemorragisk hjerneslag, hjernehinnebetennelse, hodetrauma, alkoholkoma. I forbindelse med opphopning av slim i nese og svelg og luftrør, og ved å redusere svelget musklene når de puster ofte oppstår snorking og plystring lyder.

Generell dyspnøbehandling

Behandling av dyspné vil være effektiv hvis årsaken til utseendet er etablert. For å gjøre dette må du gjennomgå en alvorlig grundig medisinsk undersøkelse, da det vil være feil å behandle symptomet, uten å ta hensyn til essensen av problemet.

Hovedoppgaven er å sikre normal ventilasjon av lungene. For å gjøre dette først og fremst er det nødvendig å gjøre anstrengelser for den personen som lider av denne patogen - det er nødvendig å gi opp tobakk og begynne å øke sin fysiske aktivitet.

For behandling av ortopedi, hvor det er umulig å puste i den bakre posisjonen, er ultralydinhalasjons sanering og immunterapi velegnet. Den generelle planen for behandling av dyspné består vanligvis av følgende aktiviteter:

 • Eliminering av infeksjonsfokus i hele luftveiene.
 • Justering av mage-tarmkanalen, lymfatiske, kardiovaskulære systemer i kroppen, psykomotisk sfære.
 • Immunomodulasjon (økt immunitet).
 • Energi aktivering av kroppen.

medisiner

 • Hvis årsaken til kortpustethet er åndedrettssykdommer, anbefaler vi spesialistlegerne en rikelig drink myke alkaliske drikker.
 • Ved en forgiftning av en organismeinfusjonsbehandling - er det nødvendig med introduksjon av en væske intravenøst ​​(fizrastvora, gemodeza, reopoligljukina og andre)

Kortpustet forårsaket av bronkospasme, behandles med legemidler som eliminerer det. Forberedelsene er delt inn i langsiktige og kortsiktige midler.

Kortvirkende stoffer:

 • salbutamol (tabletter, inhalatorer, oppløsninger til bruk i forstøver).
 • fenoterol (aerosol, oppløsning for innånding);
 • Terbutalin (tabletter, injeksjoner, innåndinger).

Langvirkende stoffer:

 • saltos (tabletter);
 • formoterol (kapsler, inhalator);
 • clenbuterol (tabletter, sirup);
 • salmeterol (aerosol, pulver til innånding);

For å slappe av i bronkiene, brukes følgende medisiner:

 • atrovent - ipratropiumbromid (inhalator, kapsel, injeksjonsoppløsning).
 • Kombinerte preparater:
 • Berodual (aerosol, oppløsning for inhalatorer);
 • Ditek (inhalasjonsoppløsning)
 • methylxanthines
 • eufillin (tabletter, intravenøs injeksjon).

Gjør det lettere å puste midler til bronkial astma:

 • kromoglikatnatrium (inhalatoren, kapsler);
 • nedokromilnatrium (inhalator);
 • naklrom (kapsler).

Det finnes andre stoffer, men noen av dem bør kun utnevne en medisinsk spesialist. Selvmedikamenter med alvorlige former for dyspné kan føre til svært alvorlige konsekvenser.

Folk rettsmidler mot kortpustethet

I treasury av folkemessige rettsmidler, det er oppskrifter som vil bidra til å utvide bronkiene og avlaste kortpustethet.

 • Infusjon av frukt og blomster av hagtorn, blandet en til en gjøres som følger: tre glass kokende vann du trenger å hælde tre store skjeer av samlingen, delt inn i tre doser på en dag.
 • Olje fra honning og enebær. Shishechki enebær (100 g) + smør (50 g) + honning (150 g) svev i et vannbad. Ta to store spiseskjeer te daglig.
 • Lilac blomster (en stor skje) helles i et glass kokende vann. Drikk fire ganger om dagen for to store skjeer.

Gymnastikk med kortpustethet

Enkle pusteøvelser vil hjelpe til med å løse problemer med kortpustethet, uansett hvilken årsak det er forårsaket.

 • Utånding gjennom luftens munn, du trenger å inhalere det gjennom nesen din, og deretter kraftig puste ut gjennom munnen din og trekke i magen din, teller til ti. Inhalere gjennom munnen slik at luften går "inn i magen", deretter trekk magen og hold pusten, teller til ti. Denne øvelsen kan utføres sitte, stå og til og med gå: pust ut - pust inn - pust ut - hold pusten - puster ut.
 • Neste øvelse skal gjøres stående eller sittende, bøye armene i albuene. Åpne hendene dine slik at du kan se dem. Knyttneve med innsats komprimeres med samtidig produksjon av støyende korte åndedrag (8 ganger). Deretter slippe hendene dine i fem til ti sekunder og gjør øvelsen igjen. Det nødvendige antall tilnærminger er opp til tjue.

Det er mulig for en instruktør å helbrede gymnastikk å bli kjent med andre øvelser. Hvis du utfører dem regelmessig, kan du si farvel til evig pustenhet.

Et eksempel på øvelser for respiratorisk gymnastikk på video

Profylakse av dyspné

For ikke å få et slikt problem og ikke å lete etter måter å kvitte seg med, er det bedre å tenke på det på forhånd og forhindre utbruddet av de sykdommene som er hovedårsaken. For å gjøre dette bør man overholde enkle livsregler:

 • Oppretthold en normal psyko-emosjonell tilstand.
 • Avvise dårlige vaner (alkohol, røyking og andre).
 • Det er obligatorisk å gi kroppen rimelig regelmessig fysisk aktivitet - det kan være morgenøvelser, gå, klatre trapper, svømme osv.
 • For å kontrollere kroppens korrekte stilling under søvnen, skal hodet ligge på puten i en vinkel på 35-40 grader.
 • Hvis du har symptomer på kortpustethet, bør du umiddelbart konsultere en lege og følge alle hans anbefalinger.
 • Utfør respiratorisk gymnastikk selv før utseendet av kortpustethet - det gjør aldri vondt.

Det er mange tips, medisiner og naturlige rettsmidler som ikke kan dekkes av en artikkel. Det vil være veldig interessant hvis du deler opplevelsen av å bli kvitt kortpustet i kommentarene. Kanskje, etter ditt råd vil du gjøre livet enklere for noen.

Kortpustethet når man går: årsaker og metoder for behandling

Forekomsten av konstant dyspné under gangen bringer inn i hver persons liv svært ubehag. Tross alt påvirker den arbeidede pusten som oppstår under utseende av dyspné, negativt funksjonen til alle systemer og organer i menneskekroppen.

Med alder kan dyspnø, som oppstår hos en person når han går, føre til sykdom. I tillegg bør det bemerkes at utseendet på dyspnø hos en person også kan indikere forekomsten av ulike kroniske sykdommer eller forringelse av helse.

Viktigste symptomer

Hos mennesker kan kortpustet oppstå plutselig, og det kan være kronisk eller paroksysmalt. I noen mennesker vises kortpustet noen ganger, mens det også plutselig dukket opp som det gjør, og går. Til uttalte symptomer på dyspné:

 • Utseende av fløyter eller hvesende pust under pusten;
 • fremveksten av en skarp mangel på luft;
 • forstyrret rytme, samt dybde under pusten.

Når det er kortpustethet begynner en person å bli blek, og hans lepper blir blå. Hvis denne sykdommen har kronisk form, har personen i dette tilfellet vanskeligheter med å puste selv når han er i rolig tilstand eller i en liggende stilling. For å bestemme form av dyspné (kronisk, paroksysmal), er det nødvendig å analysere frekvensen av inspirasjon og sammenligne den med hyppigheten av utånding.

Hvis pustenes rytme er sterkt avviket fra den normale indeksen, indikerer dette mest sannsynlig utseendet av kronisk dyspnø hos en person. Utseendet til dyspnø kan utløses av slike eksterne stimuli og faktorer som:

 • Walking.
 • Fysisk aktivitet.
 • Feil holdning i nattetid.

Hovedårsaken til utseende av dyspné under gang er forbundet med nedsatt kardiovaskulær system. Saken er at under gangen har det coronary vaskulære systemet ikke tid til å forsyne blodet, som er mettet med oksygen, myokard. I tillegg kan en av årsakene til utseende av dyspnø i gang være tilstedeværelsen av en slik sykdom som hjertesykdom eller overdreven uttynding av blodkarets vegger. Som et resultat av disse plageres utseende, kan kroppen begynne å mangle oksygen, noe som igjen kan utløse utviklingen av oksygen sult under gang og som en konsekvens - bli hovedårsaken til utseende av dyspné.

En liten fysisk belastning på kroppen er en daglig nødvendighet. Men hvis det gjelder selv den minste fysiske anstrengelsen begynner en person å utvikle kortpustethet og en følelse av mangel på luft, da dette kan indikere utseendet av patologi. En slik patologi i en person oppstår på grunn av uregelmessigheter i arbeidet i åndedrettssystemet eller hjertet. For eksempel på grunn av utseendet av en slik patologi blir det vanskelig for en person å klatre opp trappen. Tross alt, selv med så ubetydelig fysisk anstrengelse, har åndedrettsorganene og hjertet (i nærvær av patologier) ikke tid til å mette kroppen med oksygen, noe som fører til utseende av dyspné eller til og med kan føre til tap av bevissthet.

Årsaker til utseendet av sykdom

Anfall av dyspnø som oppstår under turgåing kan provosere en rekke sykdommer. Bestem typen og klassifiser sykdommen, som fremkaller mangel på oksygen i kroppen, kan gjøres ved å analysere frekvensen av innåndet og utåndet luft. Hver sykdom som fører til kortpustethet har en viss betegnelse og symptomatologi. I denne forbindelse er dyspnø av flere typer.

 1. Dyspné av lungetyper kan utløse starten av bronkial astma. Ganske ofte forekommer det på grunn av bronkitt eller når allergisk hevelse i bronkiene oppstår. Symptomatisk av denne form for dyspné er uttrykt i utseendet på fløyte og hvesende lyder under utånding. Imidlertid, med lunge dyspné, i motsetning til dyspnøen av hjerte typen, kan en person roligt hvile om natten uten angrep av kvelning.
 2. Hjerte dyspné kan forekomme hos en person som følge av mitral stenose eller på grunn av utseendet av en slik sykdom som hjertesvikt. Som et resultat av utseendet av disse patologiene, oppstår det alvorlige forstyrrelser i sirkulasjonssystemet, noe som forårsaker frustrasjon og funksjonsfeil i åndedrettssystemet. Hovedtegnene på dyspné av denne typen er:

Orthopnea. Kan oppstå på grunn av venstre atriell insuffisiens. Etter utseendet av denne sykdommen, forsøker en person å holde seg i en horisontal stilling for å lette sin tilstand.

Polypnoea. Vises på grunn av overdreven blodgjennomstrømning til hjertemuskelen. Oppstår som regel mot bakgrunnen av akutt hjertesvikt. Hovedtegnene er økt frekvens og kraftig økt pustdybde, noe som ganske ofte fører til den såkalte hyperventilasjonen i lungeområdet.

Hematogen dyspné kan oppstå på grunn av inngrep av toksiner i blodet. Årsaken til en slik rusmiddelorganisme kan tjene som utseendet på slike sykdommer som diabetes, leversykdom. Når denne typen dyspnø vises i en person, selv i tilfelle en ubetydelig belastning, blir pusten betydelig raskere, begynner den å bli mer støyende.

Metoder for behandling

For riktig og mest effektiv behandling av denne sykdommen er det nødvendig å fastslå årsaken til forekomsten hos mennesker. For å gjøre dette må du gjøre en helhetlig undersøkelse av hele kroppen, som skal være rettet mot å identifisere alle sykdommer og patologier i kroppen, som kan være hovedårsaken til starten av symptomer på dyspné.

Oppmerksomhet vær så snill! For å kvitte seg med en slik patologisk tilstand som åndenød, er det nødvendig å sikre normal ventilasjon og luftstrøm i lungene. For å oppnå dette, må pasienten selv først og fremst gjøre en betydelig innsats. I første omgang med utseendet på symptomer på dyspné bør gi opp dette skadelig vane som røyking, å leve et mer aktivt liv, mer tur i frisk luft og gradvis belaste kroppen fysisk aktivitet.

Under behandling av en slik sykdom som ortopedi, som signifikant hindrer pusten til en person som selv er i en rolig tilstand, for eksempel i horisontal stilling, utføres immunterapi. Også i behandlingen av denne sykdommen er bruk av ultralydinhalasjons saneringer meget effektive. For behandling av dyspné av denne typen er det nødvendig:

 • eliminere foci av infeksjon i kroppen og i luftveiene;
 • øke stabiliteten i immunsystemet;
 • bringe den normale tilstanden i mage-tarmkanalen;
 • å gjennomføre energiaktivering av hele organismen.

Hvis hovedårsaken til utseende av dyspné er smittsomme sykdommer i luftveiene, så er det i dette tilfellet nødvendig å bruke medisinske preparater. Det skal imidlertid bemerkes at kun kvalifiserte spesialister kan ordinere medisiner riktig. I dette tilfellet er selvmedisinering og selvmedisinering ikke bare skadelig, men også farlig for helse.

For behandling av dyspnø, som kan oppstå på grunn av en slik sykdom som bronkospasme, brukes medisinpreparater som har en lang og kortvarig eksponeringsperiode. Kortsiktige rusmidler inkluderer salbutamol. Den er produsert i form av inhalatorer, tabletter og løsninger. Langvirkende stoffer inkluderer formoterol (i kapsler eller som inhalator) og salmeterol.

Bruk av alternativ medisin ved behandling av dyspnø

Ofte, for å eliminere eller lindre symptomene på dyspnø, brukes midler til såkalt ikke-tradisjonell eller tradisjonell medisin.

 1. I de fleste tilfeller brukes tinkturer laget av blomsten av hagtorn ved behandling av dyspnø. For å gjøre denne tinkturen, ta 3 kopper varmt vann og hell det om 150 gram hagtorn blomster. Deretter må den oppnådde tinkturen filtreres og gis til det i flere timer, slik at den kan infisere. Ta det bør doseres i små porsjoner, flere ganger om dagen.
 2. Effektivt manifestert seg i behandling av dyspnø, et middel som olje laget av honning og en plante som kalles enebær. For å gjøre det, må du bruke ca 130 gram enskegler, legg til det 80 gram smør og 180 gram honning. Den resulterende massen må dampes med et vannbad. Du kan bruke dette middelet daglig for flere ss på en gang.
 3. Kanskje det enkleste folkemedisin som kan brukes under behandling av dyspnø, er lilla. For å gjøre et slikt verktøy, må du ta noen blomster av lilla (nok blir en spiseskje), og hell dem 250 ml kokende vann. Ta denne tinkturen er nødvendig 4 ganger for en dag, 2 ss. Å bruke denne løsningen anbefales på tom mage, minst en halv time før et måltid.

Forebygging av dyspnø

For at fremtiden ikke skal ha et slikt problem som kortpustet mens du går, er det nødvendig å følge flere regler som vil bidra til å forhindre forekomsten. Tross alt, som du vet, er en sykdom mye lettere å hindre enn å behandle den senere.

Kortpustethet når du går. Alvorlig kortpustethet når man går: årsaker, behandling

Kroppen er ikke en ideell maskin. Noen ganger kan en person ikke føle seg for godt av ulike grunner. I denne artikkelen vil jeg snakke om hvorfor dyspnø kan oppstå når du går og hvordan du kan takle dette symptomet.

terminologi

I begynnelsen må du forstå hva som er dyspnø. Så først og fremst bør det bemerkes at dette er et symptom som kan følge mange sykdommer. For bedre å forstå arten av dyspnø, er det imidlertid nødvendig å vurdere hovedtrekkene:

 1. Pusten av en person blir hyppigere.
 2. Det er en følelse av kvelning, dvs. personen føler seg mangel på luft.
 3. Dybden av innåndingsutånding varierer. Pusten blir mer støyende.

Det er også verdt å nevne at dyspnø alltid er synlig for omgivelsene.

Årsak 1. Kardiovaskulær system

Den første og viktigste grunnen til at det er kortpustethet mens du går, er problemer i arbeidet med kardiovaskulærsystemet. Så dette symptomet kan oppstå ved hjertesvikt, kardiosklerose. Det virker oftest under trening og bevegelse. Hvis problemet ikke kjemper, kan det gå inn i en mer seriøs form - kortpustethet når det ligger på ryggen. Å bli kvitt denne sykdommen vil bli mye vanskeligere. Hvis kortpustethet når man går, ledsages av andre symptomer, kan dette tyde på følgende problemer:

 1. Myokardinfarkt. I dette tilfellet er kortpustet ledsaget av smerte i brystområdet.
 2. Også smerten i brystbenet og kortpustethet kan signalere brudd på aneurysmen i thorakortorta og iskemisk hjertesykdom.

Årsak 2. Åndedrettssystem

Hvis en person plages av alvorlig kortpustethet mens han går, kan årsakene i dette tilfelle gjemme seg i brudd på luftveiene i kroppen. Dette symptomet kan ledsages av følgende sykdommer:

 1. Lungebetennelse. I dette tilfellet utvikler dyspnø når de går sammen med brystsmerter. Også, en person har svakhet. Det kan ikke være temperatur.
 2. Pleuritt. I dette tilfellet er dyspnø sammen med en følelse av tyngde i brystet.
 3. Bronkitt. Også i dette tilfellet har personen ofte kortpustethet. Det er svært viktig å kurere denne sykdommen i tide, da den kan strømme inn i bronkial astma.
 4. Kronisk obstruktiv lungesykdom. Sykdommen oppstår hos røykere, så vel som de som jobber skadelig for åndedrettsproduksjonen.

Hvis dyspnøen blir kvalt, er dette allerede et alarmerende symptom. I dette tilfellet kan det være situasjoner der arbeidet i luftveiene vil bli betydelig hemmet.

Årsak 3. Nervesystemet

Dyspnø på turgåing kan forekomme hos personer som har hatt craniocerebral traumer, så vel som de som ofte blir utsatt for stressende situasjoner. Tross alt er visse hjernestrukturer som er relatert til sentralnervesystemet, oppfordret til å svare på reguleringen av pusten.

Årsak 4. Anemi

Ofte, alvorlig kortpustethet når det går på grunn av anemi. I dette tilfellet kan blodet ikke bære oksygen gjennom vevet, og derfor oppstår en lignende tilstand. Kortpustethet under bevegelse kan også indikere at pasienten utvikler svulstprosesser i mediastinum.

Andre grunner

Vi fortsetter å vurdere temaet "kortpustethet når vi går: årsaker, behandling." Så et slikt symptom kan oppstå i følgende situasjoner:

 1. Katarralsykdommer. På denne tiden har en person en tett nese, noe som også betydelig kompliserer åndedrettsprosessen. Behandle problemet bare, du trenger bare å kjøpe et stoff fra kulde i apoteket.
 2. Allergiske reaksjoner. I dette tilfellet kan dyspnø også oppstå når du går. Kall denne tilstanden kan hevelse i strupehode eller hevelse av vokalledninger.

Når trenger jeg å se en lege?

Hvordan behandle kortpustethet mens du går, kan mest mulig og kompetent kun fortelle legen. Tross alt, i tilfelle selvmedisinering, kan du starte sykdommen uten å avsløre hovedårsaken til symptomens utbrudd. I hvilke situasjoner bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp?

 1. Når det er mangel på luft, og kompensere for det med rask pusting er ikke lenger mulig.
 2. Når, sammen med dyspnø, er det smerter i brystområdet.
 3. For å være forsiktig bør slike symptomer som hevelse i skjel og føtter.
 4. Hvis pasienten ikke tidligere har blitt diagnostisert med astma eller annen alvorlig sykdom i luftveiene, og dyspné ikke går bort.
 5. Du må også besøke en lege dersom en person, sammen med kortpustethet, har et pustet pust og hoster med slem.

behandling

Hvis en person av og til har kortpustethet mens han går, er behandling noe du trenger å være spesielt oppmerksom på. Tross alt, dette symptomet kan tyde på en ganske alvorlig sykdom. Så først og fremst er det nødvendig å identifisere årsaken til denne tilstanden. Tross alt er det fra dette at type behandling og dens effektivitet vil avhenge. Hva er de viktigste måtene å bekjempe denne sykdommen på?

 1. Hvis kortpustet forårsaker problemer med åndedrettssystemet, er det mulig å takle symptomet med respiratorisk gymnastikk. Også i dette tilfellet fungerer oksygenbehandling godt, og om nødvendig, antibakterielle stoffer. Hvis pasienten har astma, bør han alltid ha for hånden en spesiell inhalator som vil bidra til å få pusten tilbake til normal.
 2. Hvis imidlertid kortpustet oppstår på grunn av forstyrrelse av kardiovaskulærsystemet, bør behandlingen utføres strengt under oppsyn av leger. Ta noen uavhengige tiltak i denne situasjonen er ekstremt farlig.
 3. Hvis dyspné forårsaket en allergisk reaksjon, kan du bare ta en av følgende legemidler: "L-CET", "Tavegil", "Suprastin". Allergisk ødem forsvinner, etterpå vil symptomet også forsvinne.
 4. Hvis blodmangel var årsaken til kortpustethet når han går, og pasienten er sannsynlig, legen vil tilskrive slike preparater som "Ferropleks" eller "gemofer".

Tradisjonell medisin

I tilfelle en person lider av dyspnø når han går, kan behandlingen også ledes ved hjelp av tradisjonell medisin. I dette tilfellet vil følgende oppskrifter være relevante:

 1. Infusjon. Et glass kokende vann skal helles i en teskje hagtorns blomster. Deretter skal ingrediensene protoneres i 15 minutter i et vannbad og insistere 45 minutter på et mørkt sted. Legemidlet er tatt tre ganger om dagen for en tredjedel av glasset.
 2. Kjøttkraft. 0,5 liter kokende vann du trenger å helle 100 gram hakket hagtorn frukt. Legemidlet koker på en langsom brann i en halv time, så avkjøles den, filtre. Ta stoffet tre ganger daglig for 100 ml etter måltider.
 3. Havregryn. Det hjelper perfekt til å lindre dyspnøen som oppstår under bevegelse. For å forberede en medisinsk matbit, trenger du 0,5 kopp havregryn helle to liter melk. Alt er plassert i en forvarmet ovn og ved lav temperatur tar det omtrent en og en halv time. Å spise et krus trenger du ett glass per time før sengetid. Behandlingsforløpet med denne metoden er to uker.

Årsaker til kortpustethet: Råd fra en terapeut

En av de viktigste, oftest uttrykt av pasientens klager, er kortpustethet. Denne subjektive følelsen tvinger pasienten til å gå til en polyklinisk, ringe til en ambulanse og kan til og med bevise en akutt sykehusinnleggelse. Så hva er dyspné og hva er de viktigste årsakene som forårsaker det? Du finner svar på disse spørsmålene i denne artikkelen. Så...

Hva er dyspnø?

Som nevnt ovenfor, kortpustethet (åndenød eller) - er en subjektiv følelse av human akutt, subakutt eller kronisk følelse av kortpustethet, bryst tetthet manifestert klinisk --økning i respirasjonshastigheten enn 18 per minutt, og økningen av dens dybde.

En sunn person i hvile tar ikke hensyn til pusten hans. Ved moderat anstrengelse hastighet og dybde puste endringer - man innser det, men denne tilstanden ikke forårsaker ham ubehag, i tillegg til å puste ytelse i flere minutter etter trening sprette tilbake. Hvis kortpustethet med moderat bruk blir stadig mer alvorlig, eller oppstå under en person av elementære handlinger (for å knytte skolissene hjemme gang), eller, enda verre, ikke går inn i en tilstand av hvile, er det en patologisk kortpustethet, som indikerer om en bestemt sykdom.

Klassifisering av dyspnø

Hvis pasienten er bekymret for pusteproblemer, kalles slik kortpustethet. Det fremgår ved den innsnevring av lumen av luftrøret og bronkiene store (for eksempel i pasienter med bronkial astma eller som følge av sammentrykning av bronchus fra utsiden, - med pneumothorax, pleuritt, etc...).

I tilfelle ubehag oppstår under utånding, kalles forpustethet. Det oppstår på grunn av innsnevring av lumen av små bronkier og er et tegn på kronisk obstruktiv lungesykdom eller emfysem.

Det er flere grunner som forårsaker dyspnø blandet - med forstyrrelser og innånding og utånding. De viktigste blant dem er hjertesvikt og lungesykdommer i sent, forsømte stadier.

Det er 5 grader av dyspnøhet, bestemt på grunnlag av pasientklager - MRC (Medical Research Council Dyspnea Scale) skala.

Årsaker til dyspné

Hovedårsakene til dyspnø kan deles inn i 4 grupper:

 1. Åndedrettssvikt på grunn av:
  • brudd på bronkial patency
  • diffuse sykdommer i lungvevet (parenkyma);
  • sykdommer i lungene i lungene;
  • sykdommer i luftveiene eller brystet.
 2. Hjertesvikt.
 3. Syndrom av hyperventilasjon (med nevrocirkulatorisk dystoni og neurose).
 4. Metabolske sykdommer.

Dyspné med lungepatologi

Dette symptomet er observert for alle sykdommer i bronkiene og lungene. Avhengig av patologien til kortpustethet kan oppstå akutt (pleural effusjon, pneumothorax) eller forstyrre pasientens i uker, måneder eller år (kronisk obstruktiv pulmonal sykdom, eller COPD).

Dyspnø i KOL er på grunn av innsnevring av luftveis lumen, akkumulering av en viskøs sekresjon i dem. Det er konstant, har utandrende karakter og, i fravær av tilstrekkelig behandling, blir mer og mer uttalt. Ofte kombinert med hoste og påfølgende sputumutledning.

I bronkial astma manifesterer kortpustet seg i form av plutselige angrep av kvelning. Det har karakteren av et ekspiratorisk - for en liten kort innånding er det støyende, komplisert utånding. Ved innånding av spesielle legemidler som utvider bronkiene normaliserer pusten seg raskt. Det er angrep av kvælning, vanligvis etter kontakt med allergener - hvis de inhaleres eller spises. I særlig alvorlige tilfeller stoppes ikke angrepet av bronkimimetikk - pasientens tilstand forverres gradvis, han mister bevisstheten. Dette er en ekstremt farlig tilstand for pasientens liv, og krever akuttmedisinsk behandling.

Medfølgende dyspné og akutte smittsomme sykdommer - bronkitt og lungebetennelse. Graden av uttrykket avhenger av alvorlighetsgraden av løpet av den underliggende sykdommen og storheten i prosessen. I tillegg til pasientens dyspné bekymrer en rekke andre symptomer:

 • økning i temperatur fra subfebrile til febrile sifre;
 • svakhet, sløvhet, svette og andre symptomer på rusmidler;
 • ikke-produktiv (tørr) eller produktiv (med slem) hoste;
 • smerte i brystet.

Ved rettidig behandling av bronkitt og lungebetennelse stoppes symptomene sine innen få dager og gjenopprettingen kommer. I alvorlige tilfeller av lungebetennelse er hjertedysepsjon lagt til respiratorisk svikt, dyspnø er betydelig forsterket og noen andre karakteristiske symptomer vises.

Tumorer i lungene i de tidlige stadier er asymptomatiske. Dersom den nylig utkommende tumoren ikke ble funnet ved en tilfeldighet (i løpet av fluorografi profylaktisk eller tilfeldig oppdagelse i diagnostisering av non-lungesykdommer) gradvis, øker og når sin tilstrekkelig stor størrelse fører til at enkelte symptomer:

 • Først, en ikke-intensiv, men gradvis økende konstant kortpustethet;
 • hoste med et minimum av sputum;
 • hoste opp blod;
 • smerte i brystet;
 • slanking, svakhet, pallor av pasienten.

Behandling av lungesvulster kan omfatte kirurgi for å fjerne tumor, kjemo- og / eller strålebehandling og andre moderne behandlingsmetoder.

Den største trusselen mot livet til pasienten manifestere dyspné båret av slike tilstander som lungeemboli eller lungeemboli, lokal luftveisobstruksjon og giftig lungeødem.

PE er en tilstand hvor en eller flere grener av lungearterien er tilstoppet av trombi, noe som resulterer i at en del av lungene er utelukket fra pusten. Kliniske manifestasjoner av denne patologien er avhengig av omfanget av lungeskade. Vanligvis oppstår plutselig oppstått dyspné, forstyrre en pasient med moderat eller liten fysisk belastning eller selv i ro, choking følelse, tetthet og smerter i brystet, lik som i angina pectoris ofte - hemoptyse. Diagnosen bekreftes ved passende endringer på EKG, brystrøntgen, angiopulmonografi.

Obstruksjon av luftveiene manifesteres også av symptomatisk kompleks av kvelning. Kortpustethet er inspirerende, puste hørbar på avstand - støyende, stridende. En hyppig følgesvenn av kortpustethet i denne patologien er en smertefull hoste, spesielt når kroppens stilling endres. Diagnosen er laget på grunnlag av spirometri, bronkoskopi, røntgen eller tomografi.

Obstruksjon av luftveiene kan resultere i:

 • brudd på patenter av luftrøret eller bronkiene på grunn av kompresjon av dette organet fra utsiden (aortaens aorta, goiter);
 • luftrør eller bronkiallesjoner med en svulst (kreft, papillom);
 • hit (aspirasjon) av et fremmedlegeme;
 • dannelse av cicatricial stenose;
 • kronisk inflammasjon som fører til ødeleggelse og fibrose av tracheal bruskvev (i reumatiske sykdommer - systemisk lupus erythematosus, reumatoid artritt, Wegeners granulomatose).

Terapi med bronkodilatatorer for denne patologien er ineffektiv. Hovedrollen i behandlingen tilhører adekvat terapi av den underliggende sykdommen og mekanisk gjenoppretting av luftveisdrift.

Giftig lungeødem kan forekomme på bakgrunn av en smittsom sykdom, ledsaget av alvorlig forgiftning eller som følge av eksponering for giftige stoffer i luftveiene. I første fase manifesterer denne tilstanden seg bare gradvis økende dyspné og rask pusting. Etter en stund gir kortpustethet en smertefull kvelning ledsaget av et boblende pust. Hovedbehandlingen er avgiftning.

Mindre hyppig dyspné er følgende lungesykdommer:

 • pneumothorax er en akutt tilstand hvor luft trenger inn i pleurhulen og dveler der, komprimerer lungen og hindrer pusten. oppstår på grunn av skader eller smittsomme prosesser i lungene; krever akutt kirurgisk behandling;
 • tuberkulose i lungene er en alvorlig smittsom sykdom forårsaket av mykobakterier av tuberkulose; krever langsiktig spesifikk behandling;
 • Actinomycosis av lungene - en sykdom forårsaket av sopp;
 • emfysem - en sykdom hvor alveolene strekker seg og mister evnen til normal gassutveksling; utvikler seg som en selvstendig form eller følger med andre kroniske sykdommer i luftveiene;
 • silikose - en gruppe av yrkesmessige lungesykdommer som oppstår ved avsetning av støvpartikler i lungevevvet; utvinning er umulig, pasienten er foreskrevet vedlikehold symptomatisk terapi;
 • skoliose, misdannelser av thoraxvirvelene, Bekhterevs sykdom - under disse forhold forstyrres formen på thoraxen, noe som gjør pusten vanskelig og forårsaker kortpustethet.

Kortpustethet i patologien til det kardiovaskulære systemet

Personer som lider av hjertesykdom, en av de viktigste klagerne noter kortpustethet. I de tidlige stadiene av sykdommen oppfattes dyspnø av pasienter som en følelse av mangel på luft under trening, men over tid er denne følelsen forårsaket av mindre og mindre stress, og i de avanserte stadier forlater det ikke pasienten selv i fred. I tillegg er paroksysmale nattlige dyspnøer for vidtgående stadier av hjertesykdom karakteristisk - et kvelningsangrep som utvikler seg om natten, noe som fører til oppvåkning av pasienten. Denne tilstanden er også kjent som hjerteastma. Årsaken er stagnasjon i lungevæsken.

Dyspné med nevrotiske lidelser

Klager av kortpustethet, i en eller annen grad, er laget av ¾ av pasientene til nevrologer og psykiatere. En følelse av mangel på luft, er det umulig å inhalere dypt, ofte ledsaget av angst, frykt for døden ved kvelning, en følelse av "klaff" hindringer i brystet, hindrer den fulle åndedrag - pasientklager er svært mangfoldig. Vanligvis er slike pasienter lett spennende, akutt responsive mot stressfolk, ofte med hypokondriakale tilbøyeligheter. Psykogen respirasjonsproblemer forekommer ofte i bakgrunnen av bekymring og frykt, nedstemthet, etter å ha opplevd en nervøs excitement. Mulige til og med angrep av falsk astma - plutselig utvikle angrep av psykogen dyspné. Den kliniske egenskapen til de psykogene egenskapene ved å puste er støyformuleringen - hyppige sukk, stønner og nummenhet.

Behandling av dyspnø med nevrotiske og neurose-lignende lidelser håndteres av nevropatologer og psykiatere.

Kortpustethet for anemi

Anemi er en gruppe sykdommer som er preget av endringer i blodsammensetning, nemlig en reduksjon i innholdet av hemoglobin og erytrocyter i den. Siden transport av oksygen fra lungene direkte til organer og vev utføres ved hjelp av hemoglobin, så med en reduksjon i mengden begynner kroppen å oppleve oksygen sult - hypoksi. Selvfølgelig forsøker han å kompensere for denne tilstanden, grovt sett, for å pumpe mer oksygen inn i blodet, noe som fører til at frekvensen og dybden av inspirasjon øker, det vil si dyspnø. Anemier er av forskjellige typer og de oppstår av forskjellige grunner:

 • Utilstrekkelig inntak av jern fra mat (i vegetarianere, for eksempel);
 • kronisk blødning (med ulcus sykdom, livmoderbryst i livmoren);
 • etter nylig lidd alvorlige infeksiøse eller somatiske sykdommer;
 • med medfødte metabolske forstyrrelser;
 • som et symptom på kreft, spesielt blodkreft.

I tillegg til dyspné med anemi klager pasienten om:

 • markert svakhet, tap av styrke;
 • redusert søvnkvalitet, forverring av appetitten;
 • svimmelhet, hodepine, redusert effektivitet, nedsatt konsentrasjon, minne.

Personer med anemi er karakterisert ved hudens hud, med noen typer sykdommer - den gule tingen eller gulsott.

Det er ikke vanskelig å diagnostisere anemi - det er nok å passere en generell blodprøve. Hvis det er endringer i det som indikerer anemi, vil en rekke laboratorie- og instrumentundersøkelser bli tildelt for å klargjøre diagnosen og identifisere årsakene til sykdommen. Behandlingen er foreskrevet av en hematolog.

Dyspnø med sykdommer i det endokrine systemet

Personer som lider av sykdommer som tyrotoksikose, fedme og diabetes mellitus klager også ofte på kortpustethet.

Ved tyrotoksikose - en tilstand preget av overdreven produksjon av skjoldbruskhormoner, øker alle metabolske prosesser i kroppen kraftig - det opplever også økt oksygenbehov. I tillegg forårsaker overskytende hormoner en økning i antall hjerteslag, slik at hjertet mister evnen til å pumpe blod helt til vev og organer - de mangler oksygen som kroppen prøver å kompensere for - dyspnø oppstår.

Overflødig fettvev i kroppen med fedme kompliserer arbeidet i luftveiene, hjertet, lungene, slik at vev og organer ikke får nok blod og mangler oksygen.

Med diabetes, før eller senere blir kroppens kar-system påvirket, som følge av at alle organer er i en tilstand av kronisk oksygen sult. I tillegg påvirkes nyrene i løpet av tiden - diabetisk nephropati utvikler, noe som igjen provoserer anemi, noe som resulterer i økt hypoksi.

Kortpustethet hos gravide kvinner

Under graviditeten opplever respiratoriske og kardiovaskulære systemer i kroppen av en kvinne økt stress. Denne lastingen er på grunn av det økte volumet av blodet sirkulerer, kompresjon under membranen økes i størrelse livmor (hvorved brystet blir trangt og respiratoriske bevegelse og hjerteslag noe vanskelig), oksygenbehov ikke bare mor, men det voksende embryoet. Alle disse fysiologiske endringene fører til det faktum at mange kvinner har kortpustethet under graviditeten. Frekvensen av åndedrettsvern overstiger ikke 22-24 per minutt, det øker med mosjon og stress. Med graviditetsprogresjonen utvikler dyspne også. I tillegg lider fremtidige mødre ofte av anemi, noe som gjør dyspnø verre.

I tilfelle at respirasjonsfrekvensen overskrider de ovennevnte tallene, går dyspné ikke bort eller ikke reduseres vesentlig i hvile, bør den gravide kvinnen alltid konsultere en lege - obstetrikeren-gynekolog eller terapeut.

Kortpustethet hos barn

Frekvensen av respirasjon hos barn i ulike aldre er forskjellig. Det skal være mistanke om kortpustethet hvis:

 • i barnet 0-6 måneder er antall luftveisbevegelser (RR) mer enn 60 per minutt;
 • barnet har 6-12 måneder med CHD mer enn 50 per minutt;
 • hos barn over 1 år, CHD mer enn 40 per minutt;
 • et barn over 5 år er mer enn 25 per minutt;
 • i et barn på 10-14 år med HDP mer enn 20 per minutt.

Det er bedre å holde respiratoriske bevegelser på et tidspunkt når babyen sover. Varm hånd skal plasseres fritt på babyens bryst og telle antall bevegelser på brystet på 1 minutt.

Under følelsesmessig spenning, med fysisk aktivitet, gråt, mating, er pustevaksinen alltid høyere, men hvis BHP er betydelig høyere enn normalt og langsomt restaurert i ro, bør barnelege informeres.

Den vanligste dyspnø hos barn oppstår med følgende patologiske forhold:

 • Respiratorisk neonatal distress-syndrom (ofte registreres i premature barn av mødre med diabetes, kardiovaskulære lidelser, sykdommer i seksuell sfære, og hjelpe ham til føtal hypoksi, asfyksi, klinisk manifesterte dyspné med respirasjonshastighet over 60 per minutt, den blå fargen av huden og blekhet, er det også stivhet i brystet, bør behandlingen starte så snart som mulig - det mest moderne metoden er innføring av lungeoverflate inn i luftrøret av den nyfødte i kjørefelt s øyeblikkene i hans liv);
 • akutt konstriktiv laryngotracheitis, eller falsk krupp (spesielt laryngeale strukturer hos barn er det liten takvindu som inflammatoriske forandringer i slimhinnene i kroppen kan føre til et brudd av passasjen av luft det, utvikler vanligvis falsk krupp om natten - i feltet av stemmebåndene øker ødem, noe som fører til alvorlig inspiratoriske åndenød og kvelning, når denne tilstand er nødvendig for å sikre barnet frisk luft og ringe en ambulanse);
 • medfødt hjertesykdom (på grunn av intrauterine vekstforstyrrelser hos barnet utvikler unormal kommunikasjon mellom de store beholdere eller kamre i hjertet, som fører til blanding av venøse og arterielle blod, som et resultat, organer og vev få blod ikke tilføres oksygen og opplever hypoksi, avhengig av alvorlighetsgraden defekt er vist dynamisk observasjon og / eller kirurgisk behandling);
 • viral og bakteriell bronkitt, lungebetennelse, bronkial astma, allergier;
 • anemi.

Avslutningsvis skal det bemerkes at kun en ekspert kan bestemme den pålitelige årsaken til dyspné, så når denne klagen oppstår, bør man ikke selvmedisinere - den mest riktige avgjørelsen vil være å se en lege.

Les Mer Om Fartøyene