Hvordan behandle kolesterolplakk

Bolig i det moderne bymiljøet, som har en usunn livsstil, er fulle av utviklingen av en rekke plager som har blitt en reell plage i det tjuende århundre. Disse inkluderer aterosklerose - en kronisk sykdom som følger med kolesterolplakk i karene. Foreløpig er aterosklerose en av de vanligste årsakene til for tidlig funksjonshemning og en nedgang i forventet levealder.

Hva er kolesterolplakk?

Utviklingen av aterosklerose innebærer utseendet av kolesterolplakk i arteriene. Denne "build-up", dannet på innsiden av blodårene og hindrer normal blodsirkulasjon. I blandingen av plakkene er en blanding av fett, men deres hovedkomponent - kolesterol. Det kan i store mengder kommer fra mat, men noen del av legemet er formet uavhengig som et nødvendig utgangsforbindelse for syntese av steroidhormoner med en struktur av gallesyrer, så vel som en bestanddel av cellemembraner.

Kolesterolplakene selv kalles også kalsifisert. Dette betyr at de er dekket med et stabiliserende belegg, inkludert kalsium. Hvis dette skallet er skadet, oppstår plaque destabilisering, noe som fører til utvikling av en trombose på den, etterfulgt av full okklusjon av karet eller tromboembolisme.

Hvordan blir plakk dannet?

På grunn av en rekke faktorer kan prosessen med dannelse av endotelceller i karene være forstyrret. Bortført av strømmen av bloddøde celler etterlater tomme hulrom, som senere får blodplater. Det er gradvis ødeleggelse av arterievegget og lavdensitetslipoproteiner (kolesteroldråper i proteinbelegget) blir med i blodplaten.

Dermed øker plakkene i størrelse, dekkes med bindevevsmembran og kalsiumsalter, og fortsetter å ødelegge arterieveggen. Spesielt store formasjoner kan komme ut og sirkulere fritt i blodstrømmen til de kommer inn i en liten diameter beholder (kapillær). Helt blokkerer blodstrømmen på dette stedet, plakk kan provosere oksygen sult av et organ. Dette skjer for eksempel hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Årsaker til utvikling

Det går forut for dannelsen av kolesterol plakk skader karveggen (f.eks, på grunn av funksjonsforstyrrelser av karveggen lesjon eller dets mikroorganismer), hormonell ubalanse i kroppen (økte kolesterolsyntese). Forskere bemerket også en autoimmun faktor og arvelighet.

Årsaken til atherosklerose kan være en økning i nivået av lavdensitetslipoprotein (LDL), som også kalles "atherogen". De er fanget av makrofager og avsatt på arteriene.

Når vi snakker om årsakene til atherosklerose, bør vi markere en rekke faktorer som er predisponerende for det:

 • Sedentary livsstil
 • Overdreven forbruk av fettstoffer
 • røyke
 • Alkoholmisbruk
 • Hyppig stress
 • Diabetes mellitus
 • Hypertensiv sykdom
 • hyperlipoproteinemia
 • fedme

I fare er kvinner under postmenopausen og menn etter 45 år.

Symptomer på å ha plakk

Dessverre refererer aterosklerose til de sykdommene som utvikler seg sakte og varer ikke lenge. Mange vet ikke engang at de har kolesterolplakk. Symptomer på obstruksjon av fartøyene er i stor grad avhengig av lokalisering av patologi.

Så, brudd på blodtilførselen til hjernen fører til nedsatt hukommelse, søvnløshet, hodepine. Hvis sykdommen utvikler seg, kan det føre til demens, der pasienten går tapt i tid og rom, blir overdrevet engstelig, kan ikke betjene seg selv.

Blokkering av blodkar som fôrer hjertet er fulle av utviklingen av arytmier, hjerteinfarkt, hjertesvikt og til og med plutselig død av pasienten.

Smerter av beinene på beina fører til smerte under gang, kramper, følelsesløp i fingrene. I særlig alvorlige tilfeller forekommer trofasår.

En slik alvorlig patologi, som en aorta-aneurisme (den største arterien i kroppen), kan være et resultat av utviklingen av aterosklerose. Hvis aorta har blitt skadet i mageseksjonen, har pasienten oppblåsthet, smerte, tarmmotilitetsforstyrrelse. Hvis plakkene dukket opp på forgreningen av arterien - kule lemmer, intermittent claudication; Utseendet av sår på tærne er ikke utelukket.

Nedfallet av nyrene er alltid ledsaget av en forandring i urinsammensetningen, en vedvarende økning i blodtrykket.

Enkel eller flere kolesterolplakk kan dukke opp på ansiktet (oftest i det indre hjørnet av århundret). Dette antyder avsetning av kolesterol i karene og behovet for spesiell behandling.

forebygging

For å unngå utvikling av aterosklerose, bør påvirkning av predisponerende faktorer utelukkes. Spesielt viktig er å overvåke kvaliteten på maten: ikke misbruke fettstoffer, samt stekt og røkt produkter. I tillegg, hvis en person er i fare, må han regelmessig kontrollere nivået av lipider og kolesterol i blodet. For forebygging utnevnes vanligvis Cardiomagnolo eller Aspirin Cardio. Disse stoffene inneholder acetylsalisylsyre, som i en bestemt dose forbedrer blodets reologiske egenskaper.

Behandling av kolesteriske plakk

Det er best å forhindre hindring av blodårer, men hvis plakk allerede har dukket opp, er det nødvendig med riktig behandling. I fravær av alvorlige kliniske manifestasjoner og ubalanse i lipoproteinbalansen, bør behandlingen begynne med dietter og fysioterapiprosedyrer.

Oppløsning av kolesterolplakk blir fremmet ved bruk av slike produkter som sitron, valnøtt, hvitløk, olivenolje. Det anbefales også å følge et ikke-karbohydrat eller fettfattig diett.

Hvis doktoren etter undersøkelsen har etablert nødvendigheten av å ta medisiner, er det en hellig plikt for pasienten å holde overholdelse av behandlingen. Ofte er midler foreskrevet hvis tiltak er rettet mot å normalisere balansen av lipoproteiner og styrke karveveggen. Disse inkluderer:

 • fibrater
 • Gallsyresekvestranter
 • statiner
 • Nikotinsyre

Det skal huskes at det er helt umulig å kvitte seg med kolesterolplakk. Etter det foreskrevne behandlingsforløpet kan bare stoppe utviklingen av aterosklerose. Når målverdiene for total kolesterol i blod og lipoproteiner ble oppnådd, overvåkes de årlig.

Med en forsømt sykdom, når plakkfjerning er direkte relatert til å redde pasientens liv, kan kirurgi utføres. Kirurgisk lindring fra kolesterolplakk - karotid endarterektomi - involverer fjerning av indre veggen av arterien sammen med "veksten".

For å forebygge hjerteinfarkt utføres transplantat eller stenting av koronararterie ved IHD. Hvis det er nødvendig å forhindre dannelse av gangren på underdelene, utføres protesen til hovedkarene.

Kirurgisk inngrep er ikke rettet mot bekjempelse av årsaken til aterosklerose, den utelukker kun utviklingen av komplikasjoner. Derfor, etter operasjonen, fortsetter de alltid med terapi.

Moderne behandlingsmetoder kan redusere dødeligheten blant pasienter med kolesterolplakk og øke levestandarden, men de er ikke i stand til å helbrede pasienten helt. I de fleste tilfeller betyr utnevnelsen av legemiddelbehandling av en lege et livslang legemiddelinntak. Husk dette, man bør ta hensyn til ens livsstil, beskytte blodårer og forhindre utvikling av plakk.

Årsakene til utseendet av kolesterolplakk i karene, de viktigste symptomene, tegn og behandlingsmetoder

Aterosklerose er en uhelbredelig vaskulær sykdom som oppstår på grunn av visse risikofaktorer. Antallet deres kan reduseres ved å endre pasientens livsstil og oppførsel. Aterosklerose er den vanligste primære sykdommen i arteriene, som påvirker en million russere hvert år.

Hva er aterosklerose?

Aterosklerose er en betennelsessykdom i blodkar. Innledningsvis oppstår kolesterolplakk i karene på grunn av skade på intima. Endotelceller aktiverer og frigjør limmolekyler. Monocytter, fagocytter, lipider og kolesterol migrerer fra blodet inn i karveggen. "Plaques" dannes.

Plaques tiltrekker cytokiner og intensiverer inflammatoriske prosesser. Inflammasjon fører til ødeleggelse av kollagen, og lipider, kalsium og cellulær detritus absorberes av intima i de fleste store og mellomstore arterier i muskellaget. Deretter er det en ytterligere fortykkelse av fartøyets vegger, som kalles en plakett.

Risikofaktorer for aterosklerose er tydelig angitt. De er delt inn i modifiserbare og iboende risikofaktorer. Faktorer som ikke kan påvirkes, inkluderer mannlig kjønn, alder og familiepreisposisjon. Risikofaktorer som kan påvirkes er delt inn i to størrelsesordener.

Risikofaktorer for utvikling av aterosklerose i første ordre:

 • Nikotinavhengighet: røyking bidrar til tidlig utbrudd og raskere utvikling av aterosklerose. Røyking er den viktigste risikofaktoren for utvikling av IHD.
 • Arteriell hypertensjon: økt trykk fører til skade på endotelet. Vaskulær hypertensjon er en kritisk risikofaktor for cerebrovaskulær insuffisiens.
 • Diabetes mellitus: En økning i fagocytose og endotelskader er et resultat av økte blodsukkernivåer.
 • Hyperlipoproteinemi: høyt LDL-kolesterol øker, spesielt i kombinasjon med lave HDL-konsentrasjoner, risikoen for atherosklerose.

Risikofaktorer i andre rekkefølge:

 • Mangel på mosjon og stress.
 • Morbid fedme.
 • Hyperurikemi.
 • Hypertriglyseridemi.
 • Forringet glukosetoleranse.
 • Kronisk nyresvikt.
 • En diett med høyt kolesterol.

Symptomer og tegn på atherosklerose

Klassifisering utføres i samsvar med de berørte fartøyene. Makroangiopatier som påvirker store og mellomstore arterier og de som forekommer i arterioler, kapillærer eller venuler utmerker seg.

Aterosklerose kan forbli asymptomatisk i mange år og tiår. Vanlige manifestasjoner, er koronar hjertesykdom, kardiovaskulær sykdom, Pavel og aortisk aneurysme, som er synlige på de spesifikke symptomer (flushing, takykardi, lavt blodtrykk).

Hvordan sjekke forekomsten av aterosklerose?

Anamnese inkluderer evaluering av individuelle risikofaktorer, pasientens familiehistorie. Fysisk undersøkelse er rettet mot å identifisere pasientens sirkulasjonsegenskaper. Selv med en enkel undersøkelse kan du finne tegn på sirkulasjonsforstyrrelser i form av endringer i hudfarge eller temperatur. Legen skal lytte til hjerteventiler, måle blodtrykk og puls.

Diagnoseplanen består av pasientens klager. Utfør EKG og holter.

Laboratoriediagnostikk

I laboratorieundersøkelser bør studeres lipidprofilen bestående av total kolesterol, LDL, HDL, triglyserider, lipoprotein (a) og homocystein. For å undersøke mulige skader på hjertemuskelen studert hjerteenzymer, som troponiner, CK, CK-MB, GOT, LDH og myoglobin.

Inflammatoriske markører bør undersøkes: CRP og BSG. Bestemmelse av markører for glukosemetabolismen (fasting, HbA1c) er også nyttig. Hvis det er mistanke om diabetes, bør en glukosetoleranse test utføres. Differensialdiagnoser er utelukket av:

 • En vanlig blodprøve.
 • Anslag på antall elektrolytter.
 • Estimering av parametere for hemostase.
 • Analyser på TTG.
 • Analyser for kreatinin.
 • Forskning på reumatoid faktor.

ekkokardiografi

Ultralyd brukes til å vise overflateskip og identifisere morfologiske endringer. På denne måten kan tykkelsen av fartøyets vegger bestemmes. Ultralydmaskinen er en god, ikke-invasiv måte å visualisere fartøyene på. Brukes til å måle perfusjon, bestemme blodstrømshastigheten.

Dupleks sonografi kombinerer to metoder og lar deg utforske de morfologiske egenskapene til fartøyet, avhengig av retningen av blodstrømmen. Intravaskulær ultralyd (IVUS) brukes til å evaluere koronararterier.

angiografi

CT- og MR-angiografi har fordelene ved ikke-invasiv diagnostikk sammenlignet med konvensjonell angiografi. Detaljert visualisering Med 3D-rekonstruksjon kan du lage en nøyaktig behandlingsplan. CT-angiografi er spesielt nyttig for umiddelbar diagnose for rask evaluering, mens MR-angiografi har fordelen av lav strålingseksponering for pasienten.

Og konvensjonell angiografi har en fordel i forhold til intervensjonsintervensjoner, for eksempel stenting, og er fortsatt gullstandarden for nøyaktigheten av vaskulær avbildning.

Hvordan forekommer arteriosklerose?

Først forekommer forekomster av LDL-kolesterol i intima av karveggen. Oksyder, og det er en lokal inflammatorisk reaksjon. Monocytter migrerer inn i vevet og fagocytiserer kolesterol. Deretter dannes plakk med høyt innhold av kolesterol og lipider. Disse aterosklerotiske lesjonene kalles fettstrimler og forekommer på steder med høyt mekanisk stress (i den sperrede inngripsdelen eller bifurcering av halspulsåren).

I fremtiden blir flere og flere LDL og makrofager utfelt, noe som fører til utslipp av biologisk aktive stoffer. Lipider akkumuleres, og celledød i intima blir observert. Forskjellige celler i fartøyets vegg frigjøres av mediatorene, slik at myocytene migrerer inn i intima.

Den resulterende fettkjernen er omgitt av bindevev. Den resulterende koaguleringen av LDL kan ikke ødelegges igjen. Dette fører til en typisk aterosklerotisk plakk. Neoplasmer inneholder kar som oppstår fra vasa-vasorum og forårsaker blødning i plakk.

Kalsium er en del av store plaketter. Sprekker i endotelet aktiverer koagulasjon, slik at mikrotrombose oppstår. Plakk på begynnelsen av utviklingen må ikke tette fartøyene. Kun ved skade på mer enn 40% av intima stenosen oppstår. Skader på skipsveggen forstyrrer syntesen av NO, noe som fører til endoteldysfunksjon.

Hvilke komplikasjoner oppstår hvis du ikke renser fartøyene?

Plakk i kar med stor mengde fett kan til slutt eksfolieres og forårsake livstruende forhold - hjerteinfarkt, hjerneslag eller emboli. Koaguleringssystemet aktiveres så mye at det kan føre til trombotisk okklusjon av karet. 90% av okklusjonene i hjerteinfarkt er utsatt for disse patologiske endringene.

Isolering av kolesterol ved brudd på plakk kan forårsake embolisering i fjerne kar, for eksempel: i nyrene ved å overføre gjennom vaskulærsystemet. En annen konsekvens av aterosklerose er dannelsen av aneurysmer basert på aterosklerotisk vaskulært vev. På grunn av den langvarige prosessen med atherosklerotisering kan membranen bli skadet, og veggmotstanden er betydelig redusert. Det er fremdeles ikke klart hva som er den ultimate årsaken til aterosklerose: enten endoteldysfunksjon eller LDL-oksidasjon. Begge årsakene påvirker imidlertid utviklingen av aterosklerose i samme grad.

Hvilke sykdommer forårsaker lignende symptomer?

I tillegg til aterosklerose er det andre vaskulære sykdommer som forårsaker strukturelle endringer i veggen og fører til stenoser. Eksempler er inflammatoriske vaskulære sykdommer, som bare forårsaker 5% av de stenosiske sykdommene. Årsaken til inflammatoriske prosesser kan være autoimmune eller smittefarlige prosesser.

Hvis det er betennelse, tykker fartøyets vegg tykkere på grunn av inflammatoriske infiltrater og ødemer. Hvis endotelet er skadet, dannes trombi. Sterke skader fører til stenose, skaper forhold for kronisk vasodilasjon.

Autoimmune sykdommer

Noen autoimmune sykdommer forårsaker betennelse i veggene til karene, for eksempel: Burger's sykdom (utrydding av tromboangitter), gigantisk cellekarsinom eller arterie takaysu. Infeksiøs betennelse er forårsaket av E. coli og S. aureus bakterier eller herpesvirus.

Mekanisk skade

Mekanisk skade på arterielle kar fører til en innsnevring av lumen. Kan være traumatisk eller forårsaket av omgivende vev. Godartede svulster fører til innsnevring av karene. I tilfelle av ondartede svulster på fartøyets vegg begynner plaketten å vokse raskt og forårsake alvorlig stenose.

Hvordan fjerne kolesterolplakk i karene?

I terapi av aterosklerose skal de viktigste tiltakene rettet mot pasientens adferd skille seg fra terapeutiske tiltak. De er for det meste forebyggende og brukes til å redusere risikofaktorer. Aterosklerose er ikke kurert av medisinering. Hvis aterosklerose er manifestert i en av konsekvensene, er det nødvendig å ta bestemte terapeutiske tiltak for å behandle sykdommen.

Hvordan bli kvitt kolesterolplakk i kar uten medisiner?

De viktigste tiltakene for terapi av aterosklerose inkluderer vektnormalisering kombinert med tilstrekkelig fysisk anstrengelse: jogging, svømming eller sykling, et sunt middelhavsdiett. Avholdenhet fra nikotin er det avgjørende skrittet som er nødvendig for å forhindre atherosklerose.

Rensing av blodkar fra kolesterolplakk med hjelp av stoffer

En av tilnærmingene til forebygging er behandling av sykdommer som forårsaker aterosklerose. Det er nødvendig å skape optimal behandling for arteriell hypertensjon, diabetes, hypertriglyseridemi og dyslipoproteinemi. Profylaksen av tromboembolisme er indikert ved utnevnelse av antikoagulantia og tabletter som kan senke kolesterol i blodet (statiner).

Noen typer operasjoner for symptomatisk aterosklerose:

 • Aortokoronær bypassoperasjon av beina eller hjertet.
 • Endarterektomi - laserfjerning av plakk fra arteriene i nedre / øvre ekstremiteter, nakke eller hode.
 • Stenting av livmorhalsbeholdere og hjernen.

Hvordan bli kvitt kolesterolplakk i karene med folkemidlene?

Mottak av noen folkemidlene og mat kan bidra til forebygging av aterosklerose. For rensing av blodårer fra kolesterolplakk inneholder følgende liste over produkter og produkter:

 • Clover.
 • Kanel.
 • Sitron.
 • Linfrøolje.
 • Hvitløk.
 • Hydrogenperoksid.
 • Baking soda.
 • En blanding av urter (sitronmelisse, kamille, mynte).
 • Alkohol i små doser.

Noen studier har vist at kurativ fasting øker oppløsningen av trombi og er en effektiv metode for å forhindre vaskulære sykdommer. Ryd fartøyene og fremme resorpsjon av plaques kan være infusjon av furuskegler. Ikke gjør prosedyren uten råd fra terapeuten.

Viktig! Ikke rengjør blodkarene fra kolesterolplakkene bare med hjemmemedisiner. Cure sykdommer forbundet med aterosklerose, kan bare være en kvalifisert spesialist.

Konsekvenser av aterosklerose

Konsekvensene av aterosklerose er komplikasjoner. Hvis det er kronisk arteriell okklusjon, kan iskemisk hjertesykdom, angina pectoris, cerebrovaskulær insuffisiens, PAVC, nyrearterie-stenose utvikles. Det subklaviske syndromet til å stjele er en konsekvens av kronisk stenose.

Akutt vaskulær okklusjon - komplikasjoner av atherosklerose. Blant de mest alvorlige komplikasjoner av myokardiale isolerte mesenteriske kjertler, nyre- eller mizintsevoy område, forbigående iskemisk anfall (TIA) og apopleksi. Konsekvensene av aterosklerose kan være aneurismer i forskjellige deler av kar som for eksempel en aortaaneurisme, ileum eller bukspyttkjertel.

Forebygging av aterosklerose er basert på reduksjon eller forebygging av risikofaktorer. Ikke alle risikofaktorer: alderdom eller familiens disposisjon, kan endres. Derfor legges det vekt på diett, fysisk aktivitet og medisiner som reduserer kolesterolet.

Tips! Det anbefales ikke å bekjempe sykdommen alene - du må konsultere en lege uten feil. Utslipp av plakk fra karene kan kun utføres med et kompetent behandlingsregime.

Jeg og min kone, for en periode på 46 år med medisinsk praksis med felles arbeid innen medisin, i en nøye samle materialer for studier av årsakene til intern karakter er ikke smittsomme sykdommer, som for eksempel private etterforskere. Etter lange observasjoner og studier, også utført av vår analyse, ble det funnet ut, for bare en grunn, er det mer enn 25 sykdommer som; 1) økning i blodtrykket, 2) dannelse av steiner i galleblæren, og 3) dannelse av steiner i urinblæren, 4) hemofili blod, 5) magesår, 6) intestinale sår, 7) kardiovaskulære sykdommer og 8) klumper i blodkar, 9) lungeemboli, 10), cerebralt slag, 11), åreknuter, 12), eksem, 13) svelling av leddene, 14) alle sykdommer hos barn nyfødte uten unntak, 15), rakitt (en kreft mild form av ben), 16) bevegelse er fjernet bruskoverflate av leddene, 17) etter fødselssyndromet i beinskjelettstrukturen, 18) saltvann fra Dix i myke sene brusk ligament, 19) godartede svulster, 20) ondartet tumor (cancer), 21), diabetes mellitus, 22) koldbrann av ekstremitetene 23) for tidlig aldring, 24) endring i genet 25) struma, 26) alle okulære sykdommer ( vi har lite studert og unntatt parasittiske). Dette er en helt ny oppdagelse innen medisin, før og aldri skrevet i detalj og objektivt om denne grunnen. Og med deres metode for å eliminere denne årsaken og primære behandlingsmetoder. Hvor mange av teoriene om tid bare for å bryte opp fordi de ikke fullt ut undersøkt omstendighetene rundt denne saken, som fører til en ny fremvekst av sykdommen til mutasjoner, fornedrelse og metastasering. Også alle sykdommene hos nyfødte barn blir på deres steder. Tidligere leger behandlet og etter seg forlot manuskriptene, som fortsatt brukes av oss alle. For dette bøyer de seg lavt og takk. På denne tiden oppfunnet; folk som aldri har engasjert seg i forskningsarbeid innen medisin, gir en mening om noe nytt funn. Det er fra slike spesialister (det er mange i vest) at en ny oppdagelse bare avhenger av laboratorieforskning. Hvor studier ble utført bare på hvite mus, rotter og moustached kakerlakker i spesiallaget paradisforhold med en tidsplan for vedlikehold. I slike sentre arbeider et stort antall medarbeidere for pengene spesifikt tildelt av staten. Men ingen leder spurte fra disse forskerne; - Er menneskekroppen det samme med kroppen av hvite mus, rotter og moustached kakerlakker? Ingen tenkte på å spørre. Et annet tilfelle; - I Japan bestemmer en hund i en person kreft i et hvilket som helst organ med 95%. For dette ble Nobelprisen gitt, til hvem, hunden eller mesteren? Det er nødvendig å være spesielt oppmerksom på folk som har tildelt denne prisen til den japanske hunden; - Hvilket språk kommuniserte de med dette dyret? Dette antyder at en håndfull mennesker kan bestemme menneskelig arbeid i henhold til deres humør, der millioner av syke mennesker er dømt til å dø på denne tiden. Det er derfor at medisin i alle land er på ett sted innenfor forskningsområdet. Vi kom opp med 1972 sammensetning i form av et omslag, mange av de ovennevnte sykdommer, men det er nødvendig å inngå en europeisk laboratorium for å gjennomføre det til fordel for samfunnet, der behovet for å teste, tilsynelatende, bare på mus, rotter og barder kakerlakker (som uten dem) hvilken gud forby, vil huden bli brent (global katastrofe).For å gjennomføre i virkeligheten, de må betale en masse penger til fordel for en stor stab av denne organisasjonen. Til hvem bare denne tanken kom til tankene er det ikke kjent. Også det er ikke kjent ennå hvor lang tid det vil gå håpløst til millioner av pasienter korrekt behandlet så raskt som mulig uten å re konsekvenser. Hvor kreft, diabetes, hjerte- og karsykdommer, alle sykdommer nyfødte, skjelett, ledd og andre sykdommer har blitt et problem i alle land. Løsningen på dette problemet er avhengig av samfunnet på planeten vår.

Kolesterolplakk

Kolesterolplakk - en patologisk opphopning av fettlignende substans (kolesterol), kalsium, avfall av bindevev og fett på blodkarets vegger. Det er et klart forhold mellom økt mengde kolesterolplakk, forbruk av fett og risiko for å utvikle sykdommer.

Kolesterol, som er en del av sammensetningen, dannes i leveren av menneskekroppen. Det er bare nødvendig for bygging av cellemembraner og nervefibre, og det deltar også i produksjon av hormoner. I tillegg er kolesterol bare nødvendig for å blande svært viktige stoffer: kortikosteroider, som er involvert i økende immunitet, fremmer motstand mot stress, hjelper kroppen motstå inflammatoriske reaksjoner. Kolesterol er nødvendig for vitamin D, noe som øker prosessene med kalsiumassimilering, og disse er forebyggende tiltak for osteoporose. kjønnshormoner, som er ansvarlige for fruktbarhet; for produksjon av gallsyrer. Således er et slikt kolesterol til kroppen simpelthen nødvendig. Den er dannet i høy tetthetslipoproteiner (HDL) og vender tilbake til leveren, og det resulterende kolesterolet i LDL (LDL) leverer fett fra leveren til forskjellige arterier. Nesten 25% av kolesterol gjennom maten kommer inn i kroppen, slik at hvis det inneholder en stor mengde av dette stoff, er kolesterol ikke i stand til å bli oksidert i leveren og i denne form inn i blodet, noe som fører til dannelsen av kolesterol plakk.

Nesten i 99% av dødsfall, er kolesterolplakk funnet etter femti år, og etter tjue år - nesten hver sjette avdøde. Noen ganger brytes kolesterolplakkene i karet og innholdet helles ut av det, hvoretter blodpropp dannes - en trombose.

Hvis blodinnholdet på mer enn 200 mg% kolesterol, vil de patologiske formasjonene nødvendigvis bli avsatt på beholderveggene. Først vil de være en egen gulaktig flekker, og deretter plaques. Med det eksisterende kolesterolet i blodet til 240 mg%, dannes dannelsen av aterosklerose nesten, og over 240 mg% - fem ganger. Dessverre, svært få mennesker vet hvilken prosentandel av kolesterol de har i blodet.

Kolesterolplakk i kar

Deres utseende i karene indikerer utviklingen av en slik sykdom som aterosklerose.

Kolesterolplakkene dannes på tøffe vegger av blodkar i form av fettlag, som fremkommer som følge av nedsatt metabolisme. Denne sykdommen kan påvirke mediet og stor størrelsen på arterien. Derfor, til dags dato, er den viktigste oppgaven med moderne medisin å forebygge og behandle kolesterolplakk som er i lumen i blodårene, og i alvorlige tilfeller bidrar til tilstopping.

I karene består kolesterolplakkene av akkumulering inne i celler og utenfor fettene, spredning av glatte og muskelceller, samt bindevev. I sin sone er det beskyttende endotelet skadet, og dette bidrar til dannelsen av blodpropper pristenochnogo-naturen, som mer bryter blodbanen i det skadede karet. De dannede tromber deretter delvis ødelagt, og de partikler som blir overført på grunn av blodstrømmen til små fartøyer og forårsake tromboembolisme, som er en hyppig årsak til død, slag, myokardialt infarkt i den akutte formen.

Siden kolesterolplakkene bidrar til en kraftig reduksjon av fartøyets elastisitet og dens tøyelighet, fører dette til økt vaskulær motstand mot blodstrømmen og forhøyning av blodtrykk i det berørte karet. Hvis denne patologiske prosessen påvirker aorta eller andre kar med stor karakter, øker ikke bare det lokale intravaskulære trykket, men også det generelle, systemiske blodtrykket. I tillegg kan fartøyet, fullstendig fylt med kolesterolplakk, ikke bli bredere som svar på økningen i organene i oksygen med økt arbeid. Dermed utvikler iskemi på grunn av trening.

Statistisk sett kan kolesterolplakkene infisere fartøyer til enhver tid, og ikke avhenge av alderskategori og typen menneskelige aktiviteter. Og nesten 10% av lesjonene oppstår i en alder av opptil femten år, 30% forekommer blant den voksne halvdelen av befolkningen og 80% er eldre.

Cholesterol Plaques Årsaker

På patologiske prosesser for forekomst av kolesterol plakk direkte påvirker: en overtredelse av fett (lipid) metabolisme, en arvelig genetisk predisposisjon og tilstanden av karveggen. Kolesterol er fett og utfører et betydelig antall funksjoner i kroppen. Han trenger det som byggemateriale for cellevegger, finnes i vitaminer og hormoner som trengs for organismenes normale eksistens. Nesten 75% av kolesterolet går gjennom syntesen i leveren, og alt annet leveres av maten. Kolesterol i kroppen er en kompleks blanding av fett og proteiner (lipoproteiner), som bæres av blodstrømmen i leveren i forskjellige vev, og når innholdet overskrider revers kolesterol lipoprotein prosess med retur og gjenbruk. Akkurat når denne prosessen er ødelagt, dannes kolesterolplakk i karene, og aterosklerose utvikler seg.

Hovedårsaken til dannelsen av kolesterolplakk er den lave tettheten av lipoproteiner, som bærer kolesterolets transportfunksjoner fra det viktigste hematopoietiske organet (leveren) inn i karene. Overgår nivået av denne LDL øker risikoen for atherosklerose. Den antiaterogene formen av lipoproteiner, som utfører omvendt transport av kolesterol til leveren fra vev, kalles HDD (High density lipoprotein). Dette skjemmet renser celler av overskytende kolesterol. Forhøyet LDL og redusert HDL bidrar til dannelsen av kolesterolplakk.

Som regel kommer de første endringene i veggene til store og mellomstore fartøyer til og med i ungdommen og går gjennom hele utviklingsprosessen til dannelsen av kolesteriske plakk, som er preget av utdanning etter førti år. Vaskulær lesjon observeres i alderen opptil tjue år i sytten prosent av tilfellene, opp til førti år - i 70% og etter femti år - i 90%.

Kolesterolplakk er preget av penetrering i veggen av et kar av fibrin, kolesterol og også noen andre stoffer. Med et overskudd av kolesterol, erverver det store dimensjoner, og dette forstyrrer normal blodstrøm i områdene vasokonstriksjon. Dermed er det en nedgang i blodstrømmen, betennelse i karene utvikler seg, blodproppene dannes, noe som kan løsne og tette vitale kar, noe som vil føre til at blodavgivningen til organene slettes.

Utviklingen og dannelsen av kolesterolplakk er påvirket av faktorer som er egnet til eliminering og korreksjon, samt de som ikke allerede kan endres. Den første gruppen av faktorer kan tilskrives pasientens livsstil: hypodynami, røyking, en stressende karakterstilstand, misbruk av alkoholholdige drikker og fettstoffer med betydelig kolesterol; arteriell hypertensjon; hyperkolesterolemi; diabetes mellitus med et glukose nivå over 6 mmol / l på tom mage; fedme av abdominal karakter. Den andre gruppen av faktorer inkluderer først og fremst alder av pasientene - disse er menn etter førtifem år og kvinner etter femti, eller med tidlig overgangsalderen. Også hos menn, vises kolesterolplakk i karene mye tidligere enn hos kvinner. Og den siste predisponerende faktoren er familiehyperkolesterolemi på genetisk nivå. Dette refererer vanligvis til slag, hjerteinfarkt, plutselig død av nære slektninger under 55 år blant menn og kvinner opp til 65 år.

Alle disse ugunstige faktorene forstyrrer integriteten til det indre lag av blodkar på grunn av patologisk dannelse i dem og bidrar til utvikling av alvorlige patologier.

Kolesterol Plaques Symptomer

I lang tid manifesterer symptomatologien til de eksisterende kolesterolplakkene i arteriene tydeligvis ikke seg. Men med passering av en viss tid gjennomgår de transformasjon under påvirkning av fysisk belastning, stress, som følge av følelser, hjerterytmeforstyrrelser og forhøyet blodtrykk. Alle disse faktorene forårsaker sprekker eller brudd på kolesterolplakk, og trombiforming på deres ustabile overflate bidrar til den fremgangsmessige prosessen med vasokonstriksjon. Etter det blir blodsirkulasjonen i vev og organer brutt, noe som bidrar til utseendet av kliniske symptomer som allerede er merkbare for pasienten.

Det er svært viktig i hvilke fartøy den patologiske prosessen er lokalisert. Fra dette avhenger utviklingen av visse sykdommer med sine symptomer. Kolesterolplakk legger grunnlag for mange sykdommer som angina pectoris, hjertesvikt, arytmi, plutselig død, hjerteinfarkt; cerebrovaskulære sykdommer; aterosklerose av forskjellige arterier og aorta.

Prosessen med dannelse av kolesterolplakk fører til samtidig ødeleggelse av flere kar. Stroke øker sannsynligheten for hjerteinfarkt hos disse pasientene hjertemuskelen er nesten tre ganger, og i tilfellet av arterielle lesjoner i periferien av myokardinfarkt kan forekomme fire ganger oftere, og slag - tre ganger.

Symptomatisk bilde i lesjoner av plakk av koronararterier er sammensatt av manifold manifestasjoner, som er kjennetegnet ved angrep av angina, myokardial infarkt, og fremveksten av utilstrekkelig funksjon av hjertet. I tillegg oppstår alle former for IHD som følge av en karakteristisk vaskulær lesjon. Kardiale manifestasjoner står for nesten halvparten av lesjonene med kolesterolplakk. For eksempel observeres patologi av aorta oftere etter tretti år. Men når sykdommen prosessen i thorakalaorta pasienter klager over intens smerte som er bakt i sternum og utstrålende i nakken, ryggen og øvre del av magen. På bakgrunn av stressfulle situasjoner, så vel som fysisk anstrengelse, blir denne smerten sterkere. Det kan også vare i dager, øke og svekke periodisk, noe som skiller denne smerten fra det karakteristiske angina pectoris.

Noen ganger blir pasienten forstyrret av svelgingsprosessen, stemmen blir hes, hodet svinger og pasienten kan miste bevisstheten. Med aorta lesjoner, abdominal smerte er notert i magen med noen hevelse, så vel som forstoppelse. Hvis kolesterol plakk dannes på det sted hvor den aorta deler seg i grener (aortabifurkasjonen) deretter utvikler symptomer på claudicatio intermittens, lavere lem blitt kald på tærne dannet magesår oppstår ofte impotens.

En av de alvorlige komplikasjonene av aorta lesjon er en aorta aneurisme og dens brudd. Når fartøyene i den mesenteriske egenskapen er påvirket, er det smerter av skarpe, brennende, skjærekarakterer i bukområdet under spising, noe som varer nesten tre timer, og deretter er det oppdaget hevelse og avføring. I de øyeblikkene når kolesterolplakkene påvirker nyrene, øker blodtrykket jevnt og urinets sammensetning endres. Og med nederlag av arteriene i periferien, er det tegn på svakhet med økt tretthet i muskler i underdelene, mens føttene begynner å fryse, og da er det smerter under gang (intermittent claudication).

Behandling av kolesteriske plakk

For å starte behandlingen utføres primærdiagnose med måling av trykk, vektbestemmelse og identifisering av risikofaktorer (fedme, diabetes, hypertensjon).

Hvis mistanke om tilstedeværelsen av kolesterolplakk på veggen av karene foreskrives av en kardiolog, oculist, nevrolog, nephrologist, vaskulær kirurg. Og for å avklare graden av skade, utføres et EKG ved hjelp av belastningstester; Ultralyd av aorta og hjerte; angiografi, ultralyd inne i fartøy, coronagraphy. Disse metodene tillater oss å identifisere kolesterolplakk og, i det hele tatt, vurdere lesjonen. Men tosidig skanning, så vel som triplex, la oss å studere blodstrøm og tilstedeværelsen av en patologisk prosess i halspulsåren, abdominal aorta avdeling arteries lem. Ved hjelp av MR blir veggene til karene og kolesterolplakkene visualisert.

Uten karakteristiske kliniske manifestasjoner med totalt kolesterol høyere enn 5 mmol / l, begynner behandlingen med en livsstilsendring. Til en begynnelse nekter de fra nikotin og alkohol, holder seg til et anti-kolesterol diett og øker fysisk aktivitet. Etter at totalt kolesterol er nådd til fem, og LDL er lavere enn tre, så anbefales en andre undersøkelse å gå gjennom fem år.

Men pasienter med høy risiko og totalt kolesterol over fem mmol / l anbefales å endre livsstilen i tre måneder med en etterfølgende re-undersøkelse. Med de oppnådde verdiene av kolesterol, kontrollerer nivået av lipider årlig. I tilfelle av høy risiko (mer enn 5%) ty til medisinering.

Som regel foreskrives alle pasienter med tegn på vaskulære lesjoner med kolesterolplakk av noe sted, en kardinal endring i livsstil og terapi ved bruk av medisiner.

Grunnlaget for denne behandlingen er en rekke, uten kolesterol, mat. Dette gjelder fedme, diabetes mellitus og hypertensjon. I den daglige rasjonen bør kaloriinnholdet i produktene opprettholde pasientens normale vekt. Det anbefales å begrense animalsk fett, erstatte dem med vegetabilsk fett. I tillegg bør 400 g frukt og grønnsaker spises daglig; kjøtt av fettfattige varianter og fjærfe uten hud, sure melkeprodukter, avfettet hytteost, brød med kli, sjøfisk og havsyre. Pass på å begrense inntaket av salt til en teskje per dag. Dermed kan dietten observert tillate deg å senke kolesterol, og dermed fjerne kolesterolplakkene til nesten 10%.

For å normalisere kroppsvekten velges et egnet diett som tar hensyn til pasientens alder og samtidige sykdommer. I tillegg skal pasienter som ikke har symptomatiske manifestasjoner av vaskulære lesjoner, tildele fysiske belastninger opptil 40 minutter, daglig. Og med patologien til SS. anbefaler å gå, danse, svømme med moderat intensitet 1 eller 1,5 timer per uke. Det er umulig å tolerere kraftbelastninger. Det anbefales å gå, og ikke å bruke transport i transport.

Et viktig punkt i behandlingen av kolesterol plakk anses å slutte fordi det gir en dramatisk reduksjon av HDL-kolesterol, patologiske virkninger på blodkar, bryter de reologiske egenskaper for blod. Og alt dette øker risikoen for sykdommer og død til 20% av kardiovaskulære komplikasjoner. Folk som røyker nesten dobler risikoen for et slag, i motsetning til ikke-røykere. Det samme gjelder for alkohol. Bruken av legemidler av forskjellige typer også fører til sterke svingninger som forårsaker betennelse i det vaskulære systemet og forstyrrer blodet.

For behandling av sykdomstilstander forårsaket av vaskulære lesjoner av plakk, fire grupper av medikamenter anvendt hypolipidemiske egenskaper, dvs. slike som reduserer kolesterol. Blant dem er nikotinsyre, statiner, fibrater og gallsyresekstanter. Disse stoffene har en stabiliserende effekt mot kolesterol plakk, bidrar til å forbedre ytelsen av endotel suspen forekomst av aterosklerose og derved påvirke lipidmetabolismen.

Ofte i medisinsk praksis, brukes statiner som reduserer dødelighet og forhindrer komplikasjoner av S. S. Dosering av legemidler velges strengt individuelt, og stoffet tas kun om natten. Også noen ganger er essensielle fosfolipider foreskrevet, som er hjelpestoffer basert på fiskeolje. De brukes alltid i komplisert behandling, i kombinasjon med statiner.

I noen tilfeller brukes kirurgiske behandlingsmetoder for å behandle kolesterolplakk i kar. Dette gjøres i tilfeller av ulike komplikasjoner av den underliggende sykdommen. Behandling ved hjelp av kirurgi bidrar til å gjenopprette patentering av arterielle kar, det vil si revaskularisering.

Med IHD utføres risting eller stenting av koronarbeinene for å forhindre forekomst av hjerteinfarkt. Når kolesterolplakkene av cerebral fartøy er skadet, blir karoten arterien omgått. Og for å utelukke forekomsten av gangren på underekstremiteter, er protesfartøyene til hovedegenskapen. Volumet og behovet for en bestemt kirurgisk operasjon er etablert av en kirurg, kardiurgirurgi eller vaskulær kirurg.

Kirurgisk inngrep for å eliminere kolesterolplakkene fører som regel ikke til en absolutt kur. I utgangspunktet ved hjelp av kirurgi er det mulig å unngå komplikasjoner, og ikke å eliminere selve årsaken som forårsaket dannelsen av disse patologiene inne i karene. Derfor, etter operasjonen, forblir de viktigste behandlingsmetodene modernisering på en positiv måte på deres livsstil med ernæring, samt bruk av konservativ terapi.

I tillegg, er en viktig primær forebygging av formasjons i blodkar på kolesterol plaques for å kontrollere kolesterol indikatorer, med unntak av sin vei fra nikotin liv, alkohol og medikamenter, tilstrekkelig fordeling av belastninger, bringe vekten tilbake til normal, forebygge overbelastning emosjonelle, normalisering av glukose og blodtrykk, så vel som overholdelse En diett som eliminerer bruken av skadelige produkter. Men sekundær forebygging av kolesterolplakk er forårsaket av bruk av tidligere tiltak med mottak av antiplateletmidler og statiner.

Hvordan kan oppløses kolesterolplakk i blodårene?

Krenkningen av fettmetabolismen i kroppen i lang tid går ubemerket, men før eller senere fører til negative konsekvenser. Hvis utseendet på xanthom (kolesterolplakk på kroppen) ikke er farlig, og snarere refererer til en kosmetisk defekt, så er arteriosklerose av karene et alvorlig problem som krever behandling. For nesten asymptomatisk kurs og formidabel komplikasjoner fikk sykdommen et uoffisielt navn - kjærlig morder. Er det mulig å oppløse de allerede dannede plakkene på karveggen, og hvordan å gjøre det: La oss prøve å finne ut det.

Hvorfor plaques deponeres på fartøy

Utseendet på kolesterolplakk på kroppens eller indre vegg av karene er alltid forbundet med en metabolsk lidelse. Den nøyaktige årsaken til utviklingen av sykdomsdoktorer er ennå ikke navngitt, og i den vitenskapelige verden fremmes flere hypoteser:

 1. Lipoproteininfiltrering - deponering av kolesterol i veggene av arterier og arterioler forekommer primært, dvs. uten en bestemt grunn.
 2. Teorien om primær endoteldysfunksjon - her kommer skaden på vaskemuren først, og først da avsetningen av kolesterolmolekyler.
 3. Autoimmunteorien knytter dannelsen av et atherosklerotisk plakk til forstyrrelsene i funksjonen av cellelinket av immunitet, et angrep av leukocytter og makrofager i det vaskulære endotelet.
 4. Den monoklonale hypotesen forklarer sykdommen ved det primære utseendet til en patologisk klon av celler av glatt muskelvev, som er i stand til å "tiltrekke" seg selv kolesterolets molekyler.
 5. Noen forskere finner en lenke i utviklingen av patologi og den primære lesjonen av blodkarets vegger med virale partikler (CMVI, herpes, etc.).
 6. Peroksidhypotesen snakker om brudd på kroppens antioksidantsystemer og prosessene av lipidperoksydasjon.
 7. Hormonal hypotesen - ifølge henne kan økt funksjonell aktivitet i hypofysen føre til en økning i syntesen av byggematerialer for kolesterol i leveren.
 8. Den genetiske hypotesen snakker om en arvelig betinget vaskulær endotel defekt.

Til tross for ulike forutsetninger er forskerne enige om at utviklingen av sykdommen først og fremst påvirkes av livsstilen og ernæringens natur. Å provosere faktorer som kan forårsake aterosklerose, inkluderer:

 • røyking,
 • høyt nivå av totalt kolesterol i blodet (> 5,1 mmol / l);
 • vedvarende hypertensjon, hvor blodtrykk er over 140/90 mm Hg. Artikkel.;
 • metabolske sykdommer (diabetes mellitus, hypothyroidism, metabolsk syndrom, etc.);
 • postmenopause hos kvinner;
 • fedme (BMI over 30);
 • mangel på mosjon, minimal fysisk aktivitet;
 • stress, vanlig emosjonell overstyring;
 • manglende overholdelse av prinsippene om riktig ernæring.

Hva er kolesterolplakk og hvordan dannes de? I patogenesen av aterosklerose utmerker seg flere påfølgende stadier:

 1. Utseendet av fett flekker på det vaskulære endotelet. Atherogene kolesterolfraksjoner fritt sirkulerende i blodet binder seg til proteoglykaner på indre veggen av overveiende små kar og deponeres i et tynt lag på endotelet.
 2. Liposklerose er en økning i tykkelsen og størrelsen på plaketten. På dette stadiet spirer fettvevet med bindevev, og flere lipider blir avsatt på den.
 3. Aterotoz - spiring av en plakk i et muskulært lag av en arterie. Fettavsetninger blir enda større, de skader endotelet og dypere spire inn i karets tykkelse.
 4. Atherokalcinose er konsolidering av kolesterolplakk. Tykkelsen av fettavsetningene vokser, kalkinater blir avsatt i dem. Plakk blir veldig tett og smalker i stor grad lumen på fartøyet, forårsaker forstyrrelse i blodsirkulasjonen.

Vær oppmerksom! En spesiell rolle i dannelsen av en atherosklerotisk plakk spilles av det såkalte "dårlige" kolesterolet - fraksjonene av LDL og VLDL.

Hva er plaques?

Det er viktig å forstå at den aktuelle sykdommen er forbundet med flere metabolske forstyrrelser. Denne prosessen påvirker hele kroppen. På samme tid, avhengig av klinisk signifikant lokalisering, er aterosklerose isolert:

 • aorta;
 • koronar (hjerte) arterier;
 • hjerneskjermer;
 • arterier av nyrene;
 • fartøy av underekstremiteter.

Aterosklerose av aorta - det største fartøyet i menneskekroppen - er i lang tid asymptomatisk og kan bare oppdages under undersøkelsen (f.eks. Aortokardiografi). Noen ganger er pasientene bekymret for ikke-intensiv pressing, lindrende smerte i brystet eller magen. Karakteristiske tegn på sykdommen inkluderer også kortpustethet, arteriell hypertensjon (trykkøkning skjer hovedsakelig på grunn av systolisk, "øvre").

Kolesterolplakkene påvirker ofte kranspulsårene. Brudd på blodtilførsel til hjertemuskelen fører raskt til det kliniske bildet av typisk angina - trykkende smerter i brystet under fysisk aktivitet, kortpustethet, uforklarlige følelser av frykt for døden. Over tid øker frekvensen av anfall, og pasienten utvikler tegn på hjertesvikt.

Den primære skade på plaques av cerebral fartøy kalles cerebral aterosklerose. Denne patologien er vanlig hos eldre og manifesterer seg:

 • tretthet,
 • redusert effektivitet;
 • skarp forringelse av minnet;
 • økt spenning
 • irritabilitet;
 • sletting av personlige og personlige egenskaper: For eksempel blir en sparsom person grådig, selvsikker - egoistisk, egoistisk, etc.;
 • søvnløshet;
 • hodepine;
 • svimmelhet;
 • støy i hodet / ørene.

Når den fortrinnsrett avsetning av kolesterol på veggene i nyrearterier observert vedvarende økning i blodtrykket (hovedsakelig på grunn av det diastoliske, de "nedre") og progressive tegn på sykdom i urinveiene: ødem, dysuri, dra smerte i korsryggen.

Kolesterolplakk i karene i nedre ekstremiteter er mindre vanlige. Det manifesteres av smerte i kalvemuskulaturen, som styrkes ved langvarig gange (såkalt intermittent claudication). Mangel på rettidig behandling fører til utvikling av trofasår, og deretter gangren av foten.

I tillegg til vaskemuren blir kolesterol ofte avsatt i huden. Slike plakk kalles xanthomer (xantelasmer). De ser enten gulaktig eller gulaktig, flat eller litt over overflaten av sunn hud.

Men atherosklerotiske plakk er farlig

Faren for aterosklerose er ikke skaden på vaskemuren, men i formidable komplikasjoner som skyldes et brudd på sirkulasjonen. I de innsnevrede arteriene når blodet nesten de indre organene, og pasienten utvikler akutte eller kroniske lidelser forbundet med oksygen og næringsstoffer. For det første, systemer som intensivt virker gjennom livet og trenger konstant påfylling av energiressurser, som hjerte og hjerne, lider.

Vanlige komplikasjoner av aterosklerose inkluderer:

 • akutt myokardinfarkt;
 • iskemisk hjertesykdom;
 • kronisk hjertesvikt;
 • Stroke - slag;
 • disirkulatorisk encefalopati;
 • gangrene i nedre ekstremiteter.

Derfor er forebygging og terapi av atherosklerose en av prioriteringene i moderne helsetjenester. Og hva er behandlingen for denne sykdommen, og er det noen midler som kan løse de allerede eksisterende kolesterolplakkene?

Hvordan fjerne aterosklerotisk plakk

Behandlingen av aterosklerose er en lang prosess som krever samarbeid mellom pasienten og hans behandlende lege. Å oppløse kolesterolplakkene var så effektive som mulig, det er viktig ikke bare å ta piller, men også ta hensyn til din livsstil og diett. Effektiv, ifølge de fleste pasienter, er middel til tradisjonell medisin.

Kosthold og livsstil: hva pasienten trenger å vite

Korreksjon av en livsstil er det første som bør være oppmerksom på en person som har funnet aterosklerotiske plakk. Til ikke-farmakologiske metoder for å senke kolesterol i blodet og behandle aterosklerose inkluderer:

 1. Normalisering av kroppsvekt (med fedme).
 2. Dosert fysisk aktivitet under forhold med tilstrekkelig oksygenforsyning. Volumet av belastninger må avtales med den behandlende legen, basert på graden av vaskulær lesjon og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer.
 3. Avslag / alvorlig begrensning av alkoholbruk. Det er bevist at varme drikker forårsaker økning i dyslipidemi, noe som utløser vekst av triglyserider.
 4. Avslag på røyking. Nikotin øker ikke bare risikoen for kardiovaskulær patologi, men bidrar også til skade på endotelet i arteriene, som utløser en kjede av patologiske prosesser for dannelse av kolesterolplakk.
 5. Eliminering av stress og eventuelle psykotraumatiske situasjoner, både på jobben og hjemme.

Spesiell oppmerksomhet til pasienter med aterosklerose bør betale måltider. Det terapeutiske dietten er utformet for å senke nivået av kolesterol i blodet og redusere risikoen for å danne aterosklerotiske plakker i fremtiden.

De grunnleggende prinsippene i dietten, som anbefales for overholdelse av oppløsning av kolesterolplakk:

 1. Begrensning av animalsk fett, som er de viktigste matkildene til kolesterol. Ledere på innholdet av "dårlige" lipider er smult, oksefett, hjerne, nyrer og andre biprodukter, fett rødt kjøtt, ost, etc. durumhvete.
 2. Grunnlaget for dietten bør være grønnsaker og frukt, fiber (kostfiber). De bidrar til å forbedre fordøyelsen og normalisere metabolisme.
 3. Kaloriinnholdet i et daglig diett er valgt i henhold til pasientens belastning og motoraktivitet.
 4. Avslag fra denne metoden for matlaging, som steking. Alle rettene er dampet, kokt eller stuvet.
 5. Det er ønskelig å erstatte rødt kjøtt (biff, lam, svinekjøtt) med marine fisk minst 2-3 ganger i uken. Fisk av fete varianter er nyttig i aterosklerose på grunn av det høye innholdet av "gode" kolesterol-lipoproteiner med høy tetthet.

Vær oppmerksom! På et tidlig stadium av aterosklerose er det nok for en pasient å lede en sunn livsstil og spise riktig: nivået av kolesterol vil reduseres uten å ta tablettene.

Legemidler til plakkdannelse

Hvis ikke-medikamentelle behandlinger er ineffektiv i 3 måneder eller mer, kan legen forskrive piller til en pasient, redusere kolesterolet og oppløse eksisterende aterosklerotisk plakk.

Til valgfrie legemidler for aterosklerose inkluderer:

 • statiner;
 • fibrater;
 • gallsyre-sekvestranter;
 • absorpsjonshemmere (absorpsjon) av kolesterol i tarmen;
 • Omega-3.6.

Statins (Atorvastatin, Rosuvastatin) er den mest populære gruppen av lipidsenkende legemidler til dags dato. De har følgende farmakologiske virkninger:

 1. Redusert kolesterolproduksjon i leverceller.
 2. Reduksjon av innholdet av atherogene lipider i den intracellulære væsken.
 3. Øk ødeleggelsen og utskillelsen av fettlignende stoffer fra kroppen.
 4. Redusere alvorlighetsgraden av endotelbetennelse.
 5. Forebygging av skade på nye områder av vaskemuren.

Ifølge statistikken øker legemidlene i gruppen levetiden til pasienter med aterosklerose, reduserer risikoen for komplikasjoner og dyp vaskulær skade betydelig. De har statiner og deres mangler: De kan ikke foreskrives i laboratoriebekreftede leversykdommer (med ALT over normen på 3 eller flere ganger) på grunn av hepatotoksisitet.

Fibre er antilipidemiske legemidler som reduserer nivået av "dårlig" kolesterol og øker konsentrasjonen av "godt" kolesterol. Kan foreskrives i kombinasjon med statiner.

Effekten av gallsyre-sekvestranter og kolesterolabsorpsjonshemmere er basert på binding av molekyler / hindringen av absorpsjon av fettalkohol i tarmen og eliminering av dem fra kroppen på en naturlig måte. Vanlige bivirkninger av denne gruppen medikamenter er oppblåsthet, løs avføring.

Omega-3,6 er et populært kosttilskudd som inneholder anti-atherogene kolesterolfraksjoner. De bidrar til å redusere nivået av "dårlige" LDL og VLDL i blodet, samt rense de vaskulære veggene fra de allerede dannede plakkene.

Kirurgiske metoder for vaskulær rengjøring fra plaques

Hvis det er markert nedsatt blodsirkulasjon i karene fylt med plakk, er en av metodene for kirurgisk korreksjon av tilstanden mulig:

 • ballong angioplastikk - perkutan injeksjon i hulrommet i det berørte karet av en liten beholder, som deretter oppblåses for å utvide arterien lumen;
 • Stenting - innføring av en stent i stedet for hindring - en stabil allmetall ramme;
 • shunting - "stenge" den smalte arterien og skape en alternativ kilde til blodtilførsel til indre organer for collaterals.

Kan tradisjonell medisin hjelpe

Folkemidlene forblir populære i behandling av aterosklerose og oppløsning av kolesterolplakk. Husk at noen av dem kun kan tas etter å ha konsultert en spesialist.

De vanlige reseptene for alternativ medisin inkluderer:

 1. Daglig inntak om morgenen på tom mage 1 ss. l. grønnsak (oliven, linfrø, gresskar) olje.
 2. Bruk av medisinsk blanding fra like deler av vegetabilsk olje, honning, sitronsaft.
 3. Behandlingstankur Sophora japansk (per 1 kopp strimlet pods - 500 ml vodka). Blandingen, som er tilstede i 3 uker, filtreres og tas i henhold til art. l. × 3 p / dag. i 3-4 måneder.
 4. Bruk av fennikelfrø. Forbered en infusjon av 1 ss. l. tørket frø og 200 ml kokende vann. Ta under Art. l. 4-5 dager. Behandlingsforløpet er lang, minst 2 måneder.
 5. Daglig inntak av ferskpresset potet juice.
 6. Påføring av sitron-hvitløk blanding. Grate hvitløk og en hel sitron på et grunt grater (sammen med skallet). Den resulterende blandingen blandes og helles vann på dagen. Ta 2 ss. l. Den resulterende væsken er 2 p / d.

Dermed har medisinen ennå ikke kommet opp med en magisk pille som raskt og alltid vil bli kvitt aterosklerose. Behandling av sykdommen er en lang og komplisert prosess som krever maksimal nytte av både legen og pasienten. Bare en integrert tilnærming vil oppnå helsen til kardiovaskulærsystemet og lang levetid.

Les Mer Om Fartøyene