Gjennomgang av vaskulitt: hva er det, årsakene, symptomene og behandlingen

Fra denne artikkelen vil du lære: Karakteristisk for vaskulitt, hva slags sykdom, og hvordan å behandle den. Typer av patologi, behandlingsmetoder.

Vaskulitt - hva er det? Dette er en gruppe sykdommer ledsaget av betennelse og påfølgende nekrose (nekrose) i vaskulærveggen. Denne gruppen av patologier fører til en betydelig forverring av blodsirkulasjonen i vevet rundt karet. Ulike former for disse plager har både karakteristiske og generelle symptomer (feber, vekttap, ikke-ekstruderende utslett, leddsmerter). I fravær av behandling kan primærfokus spredes og forårsake skade på andre vev eller organer. Derefter kan sykdommen føre til uførhet og til og med dødenes begynnelse.

Mens vaskulitt fortsatt er dårlig forstått, og eksperter ikke har kommet til en felles mening om årsakene til og mekanismene for betennelse, klassifikasjon og taktikk for terapi. Nå er denne sykdommen tilskrives systemiske bindevevssykdommer, og behandlingen foregår av reumatologer. Om nødvendig kan smittsomme sykdommer og dermatologi brukes til terapi.

Ifølge statistikk er vaskulitt like ofte rammet av både menn og kvinner, og oftest oppdages de hos barn og eldre. Hvert år øker antallet slike reumatologer, og eksperter mener at denne økningen i forekomsten er forbundet med ukontrollert inntak av immunstimulerende midler og miljøforringelse.

Typer av vaskulitt

En slik sykdom, som vaskulitt, er klassifisert i henhold til forskjellige parametere.

Grunnårsaken er følgende to former for sykdommen:

 1. Primær - Veggmasse tap er forårsaket av uforklarlige årsaker, det er antakelig fremkalt av funksjonsfeil i immunsystemet.
 2. Sekundær - tap av karveggen er en reaksjon på infeksjon (tuberkulose, hepatitt, syfilis), systemiske lesjoner (kollagen, systemisk lupus erythematosus, reaktiv artritt), sarkoidose, kreft svellet parasittangrep eller kjemikalier.

Sværheten i strømmen av vaskulitt kan være:

 • lys grad - manifesteres bare neobyloj et utslett og ikke forårsaker forverring av generell eller felles status;
 • moderat - pasienten har en kraftig utslett, ledsmerter, blod i urinen, og den generelle tilstanden er moderat alvorlig (tap av appetitt, svakhet);
 • alvorlig - pasienten har et kraftig utslett, signifikante brudd i organene og leddene, lunge- og tarmblødning, utvikle nyresvikt, og den generelle tilstanden er alvorlig.

Avhengig av type betente kar, er følgende former for vaskulitt skilt:

 • kapillær - betent kapillærvegger;
 • arteriolitis - arteriolære vegger er betent;
 • arteritt - arterielle vegger er betent;
 • flebitt - venøse vegger er betent.

Avhengig av plasseringen av de berørte fartøyene, utmerker seg disse former og varianter av vaskulitt:

Giant celle temporal arteritt

Herslag av huden - kutan leukocytematøs angiitt, ​​nodulær periarteritt, kutan arteritt

Felles skade - hemorragisk vaskulitt

Hjerteslag - isolert aorta

Generelle symptomer

Symptomer på vaskulitt er ekstremt varierte, og det mest karakteristiske tegn på disse plager er utslett på huden. Graden av alvorlighetsgrad av tegn på sykdommen og pasientens generelle tilstand avhenger i stor grad av form og type vaskulitt. I alvorlige tilfeller og i fravær av behandling, kan sykdommen bli årsaken til funksjonshemning eller utbruddet av et dødelig utfall.

Tegn på hudutslett i vaskulitt kan varieres, men mange av dem gjør det mulig å skille denne sykdommen fra andre:

 • Utseendet på utslett er ofte forbundet med en overført infeksjon;
 • Utslippet ser ut mot bakgrunnen av allergi, systemisk, autoimmun eller reumatisk sykdom;
 • Utslett er relativt symmetrisk;
 • de første elementene i utbruddene vises på beina (vanligvis i shinens område);
 • Elementer av utslett er predisponert for blødning, ødem og nekrose;
 • Utsløpet er ofte representert av forskjellige elementer som endrer farge, størrelse og form over tid.

Hos pasienter med vaskulitt kan disse typer utslett oppdages:

 1. Flekker. De er røde eller rosa, ikke overstiger elementene i utslett over hudnivået. Forårsaget av blodstrømmen som respons på betennelse.
 2. Hemorragisk purpura. Elementer av utslett forekommer med betydelig skade på fartøyets vegg og blødning. Utslettene kan lignes på flekker eller telangiectasier av krystallklart farge. Dimensjonene til elementene med ujevne konturer kan nå 3-10 mm. Etter en stund blir utslettene blå, og deretter får du en gulaktig nyanse. Etter å ha presset forsvinner utslettet ikke.
 3. Urticaria. Slike utslett er provosert av en allergisk reaksjon og ledsages av brennende, prikkende og kløe. Det manifesterer seg i form av rosa eller røde bobler med uregelmessige konturer.
 4. Subkutane noder. Slike elementer i utslett er forårsaket av ukontrollert vekst av bindevev og epidermier. De er hevet halvcirkelformede eller flate knuter. Størrelsen kan variere fra noen få millimeter til 1-2 cm. De er smertefulle, og til slutt kan et nekroseområde vises i senteret på grunn av et betydelig brudd på blodsirkulasjonen. Deretter blir huden i dette nodemiddelsortet svart og begynner å rive bort.
 5. Bubbles. Brudd på permeabilitet av vaskulære vegger på det bestemte stedet i en blodkanal fører til en utgang av en flytende del av et blod under en hud. Bobler større enn 5 mm vises på slike steder. De er fylt med gjennomsiktig innhold, der blodinneslutninger kan være til stede.
 6. Sår og erosjon. De subkutane noder som danner i vaskulitt, disintegrerer med tiden, og erosjoner (overfladiske skader) eller dypere huddefekter - sår-forekommer i deres sted. Når de blir smittet, kan de bli nagged.

rus

Vaskulitt ledsages av sirkulasjonsforstyrrelser, som fører til dannelse av toksiner, forgiftning av kroppen og endring av metabolisme. Disse prosessene fører til at pasienten har følgende symptomer:

 • redusert toleranse for fysisk aktivitet og svakhet;
 • forringelse av appetitt og vekttap (opptil 0,3-1 kg hver måned);
 • hyppig døsighet
 • hodepine (graden av intensitet avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen);
 • økning i temperatur til 37,5-40 grader (avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen).

Nervesystemet

Effektene av toksiner og skade på nervesystemet forårsaket av sirkulasjons- og blødningsforstyrrelser i vaskulitt forårsaker følgende symptomer:

 • skarpe endringer i den psyko-statiske tilstanden;
 • Anfall og kramper;
 • muskel svakhet, ufullstendig lammelse av armer og ben,
 • endringer i følsomhet (oftere av typen "sokker" og "hansker" - det vil si i disse områdene av kroppen);
 • Blødninger i hjernen, som fører til utvikling av hemorragisk hjerneslag.

Visuelle forstyrrelser

Utilstrekkelig blodtilførsel til vaskulitt og fôring av de visuelle organene kan forårsake en- eller tosidig lesjon:

 • stadig progressiv forverring av synet (opp til fullstendig blindhet);
 • puffiness og rødhet i øyet;
 • følelse av vanskeligheter i bevegelsen av øyeeballet;
 • fremspring i øyet.

Skade på luftveiene

Tilstedeværelsen av en inflammatorisk reaksjon og et brudd på permeabiliteten av vaskulære vegger i vaskulitt fører til hevelse og betennelse i ulike deler av luftveiene. Som et resultat kan følgende sykdommer i luftveiene utvikles:

 1. Langvarig rennende nese.
 2. Langvarig bihulebetennelse og bihulebetennelse.
 3. Ødeleggelse av bonyveggene i den maksillære bihule eller neseseptum.
 4. Langvarig bronkitt med astmatisk komponent.
 5. Bronkial astma.
 6. Pleuritt.
 7. Lungebetennelse.
 8. Bronchoektatisk sykdom.

Ved brudd på veggene på fartøyene utvikler pasienten broncho-lungeblødninger av forskjellig intensitet.

Nyreskade

Mange varianter av vaskulitt fører til nedsatt ernæring og nyrefunksjon. I første omgang viser pasienten tegn på en reduksjon av funksjonen, manifestert av følgende symptomer:

 • lav ryggsmerter;
 • feber,
 • hevelse;
 • reduksjon i volumet av utskilt urin;
 • protein og blod i urinen.

Deretter blir krenkelsen av blodsirkulasjon og ernæring i nyrevevene mer uttalt, og vevene i disse organene påvirkes mer massivt. På grunn av slike endringer utvikler pasienten akutt, og deretter kronisk nyresvikt.

Lesjon av ledd

Vaskulitt ledsages av nederlaget til fellesposen, som skyldes inntrenging av væske inn i den, utvikling av betennelse og hevelse. Den første som lider er kneleddene, og pasienten har følgende symptomer:

 • rødhet, hevelse og utslett i kneet;
 • intens smerte, som fører til vanskeligheter med motorfunksjonen.

Noen dager senere går den inflammatoriske prosessen til nabolandene og smerten i knærne blir svakere. Vanligvis blir disse fellesskader eliminert og fører ikke til irreversible konsekvenser.

Fordøyelser i fordøyelsessystemet

Tapet på veggene i mesenteriets og tarmens kar gir et brudd på blodsirkulasjonen og fører til blødninger. Som et resultat utvikler en inflammatorisk reaksjon og følgende symptomer vises hos en pasient med vaskulitt:

 • paroksysmale og intense smerter i magen, intensiverer om en halv time etter å ha spist
 • kvalme og oppkast;
 • Hyppige avføring av vannaktig natur (noen ganger med blodinneslutning).

Massiv vaskulær skade kan forårsake atrofi, gradvis ødeleggelse og ruptur av tarmveggen. Med slike store skader utvikler pasienten peritonitt.

behandling

Behandling av vaskulitt bør være omfattende, og dens taktikk avhenger av alvorlighetsgraden og typen av sykdommen. Det kan utføres på poliklinisk basis eller i en reumatologisk avdeling.

Indikasjoner for sykehusinnleggelse av en pasient med vaskulitt er som følger:

 1. Moderat eller alvorlig form.
 2. Debut eller forverring av sykdommen.
 3. Graviditetstiden.
 4. Barns alder.
 5. Hemorragisk vaskulitt.

I løpet av den akutte fasen av utslett anbefales det at pasientene overholder sengenes hvile, fremmer forsvunnet utslett og stabilisering av blodsirkulasjonen. En uke etter utseendet til de siste elementene i utslettene, blir regimet gradvis utvidet.

Medisineringsterapi

Valget av disse eller andre legemidler til behandling av vaskulitt kan kun utføres av en lege som tar hensyn til pasientens undersøkelsesdata, alvorlighetsgrad og type sykdom. Med en mild form for medisiner foreskrevet i 2-3 måneder, med gjennomsnittlig - ca 6 måneder, og med en tung - opp til et år. Hvis vasculitt er tilbakefall, blir pasienten behandlet med kurs i 4-6 måneder.

For behandling av vaskulitt kan følgende legemidler brukes:

 • ikke-steroide antiinflammatoriske (Orthofen, Pyroxicam, etc.) - eliminere betennelsesreaksjoner, ledsmerter, hevelse og utslett;
 • antiaggreganter (aspirin, kurantil, etc.) - fortynnet blod og forhindre dannelse av blodpropper;
 • antikoagulantia (heparin, etc.) - sakte blodpropp og forhindre trombose;
 • Enterosorbents (Nutricles, Thioverol, etc.) - bind i lumen av tarmtoksiner og bioaktive stoffer dannet under sykdom;
 • glukokortikosteroider (Prednisolon, etc.) - har en antiinflammatorisk effekt i alvorlig vaskulitt, hemmer produksjonen av antistoffer;
 • (. azatioprin, cyklofosfamid, etc.) cytostatics - tilordnes ineffektivitet av glukokortikosteroider og rask progresjon vaskulitt, undertrykke produksjonen av antistoffer;
 • antihistaminer (Suprastin, Tavegil, etc.) - er kun foreskrevet for barn i de første stadier av vaskulitt i nærvær av et stoff eller matallergi.

Ikke-medisinering

Vaskulitt for blod rensing av stoffer som forårsaker og forverrer sykdommen, kan den behandlende lege anbefale at en pasient som bærer forskjellige teknikker gravitasjons blod kirurgi:

 1. Immunosorpsjon - venøst ​​blod blir renset ved å passere gjennom et apparat med en immunosorbent.
 2. Hemosorption - blodet går gjennom planten med en sorbent som renser den av antistoffer, immunkomplekser og antigener.
 3. Plasmaferese - blodet passerer gjennom et spesielt apparat som renser eller erstatter plasma.

Hypoallergen diett og ernæring

Vaskulitt prediserer ofte for forekomsten av en allergisk reaksjon, og for å forhindre en slik komplikasjon anbefales det at pasientene utelukkes fra følgende diettprodukter:

 • egg;
 • sjokolade;
 • frukt og bær av rød farge (spesielt jordbær og jordbær);
 • sitrusfrukter;
 • honning, kongelig gelé, pollen;
 • produkter med smakforsterkere, stabilisatorer, fargestoffer og ikke-naturlige smaker (pølser, smaksatt oster, pates, chips, sjetonger, etc.);
 • sopp;
 • baking fra deig;
 • hermetikk;
 • kaffe og sterk te;
 • skarp, saltet og stekt mat;
 • alkohol;
 • Individuelt utålelige produkter.

Med tegn på nyreskade anbefales det at diett nr. 7 følges, og dersom fordøyelsessystemet er skadet, kosthold nr. 4.

Fytoterapi, ikke-tradisjonelle og folkemetoder

Selvbehandling av vaskulitt er uakseptabelt, siden å ta visse medisinske urter kan provosere en allergi og forverre sykdomsforløpet. I fravær av kontraindikasjoner, kan reumatologen anbefale følgende fytopreparasjoner, ukonvensjonelle og folkemetoder:

 • lakrisrot;
 • phytocenoser basert på calendula, horsetail, poplar knopper, svinger, elderberry blomster, peppermynte, yarrow, etc.;
 • hirudoterapi (medisinsk leeches).

prognoser

Prognosen for denne sykdommen avhenger av dens type og form, pasientens alder, tilstedeværelsen av komplikasjoner og aktualiteten til initiering av terapi. Den femårige overlevelsesrate for pasienter med alvorlig vaskulitt, hvis behandling ble startet umiddelbart og ved bruk av glukokortikosteroider og cytostatika, er 90%. Uten tidsbegrenset terapi er denne indikatoren bare 5% og fører til funksjonshemning og død.

For å forverre prognoser ved vaskulitt kan slike kliniske tilfeller:

 1. Nederfall av nyrene.
 2. CNS lesjon.
 3. Nedfallet av koronarøyene og aorta.
 4. Tapet i fordøyelsessystemet.
 5. Utvikling av vaskulitt etter 50 år.

Disse fakta betyr at personer med slike sykdommer trenger konstant oppfølging og streng overholdelse av all doktors anbefalinger. Denne holdningen til deres helse vil hjelpe dem med å unngå utvikling av alvorlige komplikasjoner.

vaskulitt

En relativt liten estetisk og farlig sykdom er vaskulitt, symptomene som tydelig manifesteres av ulike årsaker. Selvmedisinering i dette tilfellet er ineffektivt, så det er nødvendig å kontakte legene for diagnose og behandling.

Nettstedet slovmed.com kaller vaskulitt en sykdom der veggene i blodårene blir betent. De kan være fartøy av forskjellig kaliber:

Skipene kan også ligge i hvilket som helst lag av dermis og enda dypt i kroppen.

Hva forårsaker vaskulitt?

Hva forårsaker vaskulitt? Forskere identifiserer to hovedfaktorer:

 1. Allergener. En person i lang tid er under deres innflytelse. Det kan være støv, plante pollen, medisiner, etc.
 2. Infeksiøse kroniske sykdommer: adnexitt, otitis media, tonsillitt, mykoser, tannskader.

Forskere har notert tilfeller av utvikling av vaskulitt på grunn av langvarig eksponering for direkte sollys. Sykdommen manifesterte seg også etter behandling av tonsillitt med tubus-kvarts hos mennesker med arvelig disposisjon.

Andre grunner er:

 • Effekter av sera og vaksiner.
 • Utveksling av biologiske stoffer.
 • Funksjoner av koagulasjon og vaskulær-blodplate-komponent i homeostase.

Det viktigste ved å oppdage vaskulitt er diagnosen tilstanden immunitet, siden dette er en autoimmun sykdom, og det er viktig å forstå hvorfor det er aggressivt mot sin egen organisme.

Hvordan oppdage vaskulitt?

De første symptomene på vaskulitt er:

 • Svakhet.
 • Økning i temperatur.
 • Alvorlig tretthet.
 • Muskel smerte.
 • Hodepine.

Når sykdommen utvikler seg, utvikler symptomene, avhengig av lesjonen i orgelet der inflammerte karene befinner seg. For bedre å fastslå at det er et spørsmål om vaskulitt, bør du gjennomgå en medisinsk undersøkelse.

Vaskulitt er delt inn i:

 1. Primær er skipets nederlag, som fører til organets sykdom, som strømmer gjennom dette fartøyet.
 2. Sekundær - blir et symptom på en annen sykdom, mot hvilken han utviklet seg (sarkoidose, systemisk lupus erythematosus, diabetes mellitus).

Allergisk vaskulitt kan oppdages av rødhet på huden i form av knuter, flekker, eksudative elementer. Det kan forekomme utslett uten hemorragiske komponenter: blærer, blærer, erytematøse flekker. Huden i utslett kan bli svart, noe som indikerer et hjerteinfarkt. Et sjeldent symptom kan være blødning under neglene på tærne.

Ytterligere symptomer på allergisk vaskulitt er:

 • Kompresjon eller brennende smerte i leddene.
 • Kløe i utslaget.

Ikke-spesifikk vaskulitt blir Behets sykdom, som påvirker slimhinnene i munn og øye og huden. Det er preget av sår og erosjon.

Temporal angiitt er vaskulitt, ledsaget av hodepine i templene. Et annet navn - senil arteritt, fordi det blir observert hos eldre.

Systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt er observert i bindevevssykdommer:

 • Med Wegeners granulomatose. Beholdere av forskjellige kalibrer og nyrer påvirkes. Sykdommen er alvorlig. Uttrykk av granulomer vises på slimhinnen i munnen, bronkiene, nesen. Alt dette forverres av glomerulonephritis. De mer alvorlige stadiene er ledsaget av problemer med hjertet, huden, nervesystemet, synets organer.
 • Med systemisk lupus erythematosus. Det er erytematøs utbrudd, follikulære hyperkeratoser, hudatrofi og telangiektasi (spirer forsvinner når de presses med glass). Fartøy er sjelden forbauset. Bare nyreskip er berørt, noe som fører til lupus nephritis, og han - til nyresvikt.
 • Med revmatisme. Det er en lesjon i huden, samt skade på hjertets, mage, nyrer, hjerne, spiserør, lunger. I alvorlige tilfeller observeres blødning av disse organene, noe som fører til et dødelig utfall.
gå opp

Urtikaria vaskulitt

Urtikaria vaskulitt er en type allergisk sykdom, som utvikler en kronisk vaskulær lesjon i det øvre lag av dermis. De er ofte forvekslet med elveblest. Det virker i form av hemorragiske flekker, knuter, vedvarende tette blister.

Andre symptomer på sykdommen er:

 1. En brennende følelse.
 2. Hudstrekning eller irritasjon.
 3. Smerte i leddene.
 4. Øker temperaturen med 1-1,5 grader.
 5. Hodepine.
 6. Muskel smerte.
 7. Svakhet.
 8. Smerter i magen.
 9. Irritabilitet.
 10. Smerter i nedre rygg.

Det kan være en flytende "svart" avføring og glomerulonephritis. Hvis det ikke er noen behandling for denne sykdommen, kan andre organer bli skadet.

Vaskulitt hos barn

Barn viser sjelden vaskulitt, som har sin egen natur på banen.

Kawasaki syndrom - skade på mellomstore og små fartøy med videre ødeleggelse. Det forekommer hos barn under 7 år og kan forekomme ved høye temperaturer opptil 41 grader. Det påvirker huden i form av hemoragisk utslett og slimhinner i luftveiene, nesen, øynene. Etter 1-3 dager tykes huden på såler og palmer. Tungen blir crimson, og livmorhalsk lymfeknuter øker.

To uker senere begynner stor plate peeling på fingrene og tærne. Noen ganger er hele fingeren rørt. Komplikasjon er nederlaget i det kardiovaskulære systemet, noe som kan føre til hjerteinfarkt og dermed døden.

Hemorragisk vaskulitt forekommer i slike former hos barn:

 1. Skin. Hudpurpura, urtikaria med hevelse. Først blir beina berørt, og deretter den indre overflaten av låret.
 2. Hud og ledd. I tillegg til hudlesjoner og legg leddene er påvirket, i det minste - albuen og skulderen.
 3. Abdominal. Smerten er lokalisert rundt navlen. Det kan være blødninger i magen eller tarmen av en mindre og ikke-truende natur. Komplikasjoner inkluderer intussusception, peritonitt, perforering.
 4. Nedsatt. Symptomene vises etter 2-3 uker.
 5. Hud og nyre.
gå opp

Hvordan behandles vaskulitt?

Legen utfører diagnostikk for å bestemme behandlingsmetodene. Her brukes en histopatologisk undersøkelse, en immunologisk studie, intradermale allergiske tester, allergiske tester, en PCR-test, en blodprøve.

Ulike former for vaskulitt har deres behandlingsforløp. Svake prosesser krever ikke intensiv terapi. Og i alvorlige strømmer, er glukokortikosteroider nødvendigvis brukt.

Andre stoffer er:

 • Anti-inflammatoriske ikke-steroide preparater.
 • Ascorbinsyre.
 • Antioksidanter.
 • Induktorer av interferon.
 • Multivitaminer.
 • Polienzimy.

Metodene for hemoterapi utnevnes: hemosorption, pasmaferese, aferes av globuliner, lymfocytose, UFO, fonophorese.

Det anbefales også å inkludere diettholdige matvarer med karbohydrater, proteiner og vitaminer C, P.

outlook

Vaskulitt er en farlig sykdom, i mangel av behandling som kan være dødelig. Forventet levetid avhenger av tilstanden til menneskers helse og selve sykdommens form. Prognosene er bare trøstende hvis alle anbefalinger fra leger overholdes. Selvmedisinering er ineffektiv og skadelig.

Vaskulitt: årsaker, symptomer og behandling av sykdommen

Full ernæring til hver celle gir en vaskulær seng. Den har en lengde på 111 tusen kilometer. Det er vanskelig å forestille seg en slik verdi.

Et betydelig støt oppleves av kroppen når denne "livsveien" påvirkes. Vurder begrepet "vaskulitt", hva slags sykdom og hva det skal behandles for.

Sykdommen "vaskulitt" - hva er det?

Mange sykdommer kan involvere sirkulasjonssystemet i den patologiske prosessen. Men oftere er det sykdommer som vaskulære skader vil være nødvendig, som utgjør en del av en systematisk prosess.

Vaskulitt er en betennelse i arterielle eller venøse senger, forskjellig i diameter, og er basert på immunologisk skade.

Inflammede fartøy kan ikke fullt ut nære organene, med tiden endres funksjon og struktur. Vaskulitt er ikke en egen sykdom, men det er et syndrom, en av manifestasjonene av en bestemt sykdom.

Årsaker til vaskulitt

Symptomer på vaskulitt, foto

En klar forklaring på hvordan sykdommen oppstår er ikke tilgjengelig ennå. Det er en antagelse at det er en funksjonsfeil i immunsystemet (autoimmun prosess). Kroppen produserer morderceller, de begynner med å angripe blodårene.

Utløsningsfaktoren til den perverterte prosessen kan være en infeksjon, særlig en virusinfeksjon. Det er bevist at virus er i stand til å underordne celler og administrere sitt arbeid. Følsomhet for dette kan bli arvet.

Inflammasjon deaktiverer gradvis fartøyet. Blodforsyningen til kroppen minker, blødninger utvikles, lag på karveggen og nekrose. Uten full ernæring er celler dømt til å gå til grunne.

Typer og former av sykdommen

Kriterier for klassifisering er fartøyets kaliber, type betennelse og påvisning av spesifikke antistoffer.

Det er følgende typer vaskulitt:

 • nederlag av store fartøyer - arteritt;
 • fartøy av middels kaliber - arteriolitis;
 • små fartøy eller kapillær;
 • vaskulitt med en lesjon av kar med forskjellige kalibrer.

Av natur er patologi delt:

hoved~~POS=TRUNC - autonom sykdom med vaskulære lesjoner.

sekundær Komplikasjon av en annen sykdom. For eksempel, mot viral hepatitt sekundær vaskulitt kan forekomme, noe som senere utvikler seg under påvirkning av aggressiv behandling (medikamentindusert vaskulitt).

Infeksjon (med skarlagensfeber, tyfus) påvirker karene. Allergisk vaskulitt (bildet ovenfor) - Fra virkningen av allergener i allergiske sykdommer. Paraneoplastisk vaskulitt i onkopatologi. Overfølsomheten i immunsystemet forårsaker serumvaskulitt.

Prosessen er underlagt noen blodkar av alle organer uten unntak. Mange grunner tjener som en drivkraft for fremveksten av ulike former for vaskulitt. Noen har et klart årsaksforhold.

Prinsippet om autoimmun aggresjon ligger under alle systemiske vaskulære lesjoner. Dette er et karakteristisk tegn på primær vaskulitt.

ritt (betennelse i veggene til store kar) forekommer:

Karakterisert av nederlaget til aorta-båten og fartøyene ved siden av den. Hovedgruppen består av unge kvinner uten aterosklerose. I dette tilfellet påvirker vaskulitt de proksimale delene av kranspulsårene, og de distale endres ikke.

Det slutter med aorta mangel på grunn av utvidelsen av roten av aorta, noe som fører til angina og hjertesvikt.

Det oppstår vaskulitis av halspulsåren. Koronararterier blir målet i hjertet. Det er tilfeller når sykdommen plutselig manifesterte seg som hjerteinfarkt.

Eldre mennesker lider vanligvis. I klinikken er det symptomer forbundet med nederlag av arterier som fører til hjernen - hodepine, dysfunksjon i underkjeven, nevrologiske abnormiteter.

Hvis behandling med glukokortikoider gir et godt resultat, kan du sikkert mistenke sykdommen.

arteriolitis (skade på mellomstore fartøyer):

 • Kawasaki sykdommer - barndomsvaskulitt.

Det er årsaken til plutselig koronar død og infarkt hos barn. Det flyter med temperatur, utslett, konjunktivitt, hevelse, flaking av føttens og penselens hud. Økt cervikal lymfeknuter.

 • Ultralyd periarteritt - i karene er deponert immunkomplekser i form av knuter.

Det er betennelse og nekrose av små og mellomstore arterier. Alt dette er ledsaget av tegn på en systemisk sykdom. Bekymret for feber, reduserer kroppsvekten. Nyrene påvirkes oftest, og tegn på nyresvikt vises.

Vaskulitt av små kar:

Lider barn. Småblødninger vises på huden, smerter i ledd og underliv er forstyrrende. Det er ikke uvanlig for gastrointestinal blødning med glomerulonephritis (nyrebeskadigelse)

 • Allergisk angiitt - eosinofil granulomatose og vaskulitt.

Karakteristisk er utseendet av spesifikke antititoplasmiske antineutrofile antistoffer (ANCA). Vanligvis begynner sykdommen med hayfeber eller bronkial astma, da prosessen er generalisert, blir vaskulitt forbundet. Eosinofiler øker i blodet.

 • Wegeners granulomatose har et lignende mønster.

Små fartøy i luftveiene og nyrene påvirkes. Det er en patologi i nesen (bihulebetennelse, rhinitt), bronkier (hoste, hemoptysis). Over tid er nyresvikt forbundet.

 • Nødvendig kryoglobulinemi karakteriseres ved okklusjon av blodkar med kryoglobulinkomplekser.

Som et resultat blir fartøyene betent. Forbundet med å ta antibiotika eller andre allergener. Pasienter med hepatitt C har ofte denne typen vaskulitt.

Det er utslett i form av elveblest. Leddene blir betent, lymfeknuter øker, nyrer påvirkes. Symptomene går raskt tilbake etter eliminering av årsakssammenhengen.

 • Syndrom av hyperergisk vaskulitt - kutan vaskulitt.

I betennelsesprosessen er kapillærer, hudveneuer involvert. Typisk utslett med områder med små blødninger og blærer. Det er kombinert med smerter i leddene. Det er en variant av en isolert lesjon av huden i fravær av andre tegn på betennelse.

Kraftig vaskulitt med nekrose, som skyldes utfelt immunkomplekser. Lungene og nyrene er mer vanlige. Nekrotiserende glomerulonefrit og lungekapillitt utvikles.

Symptomer på vaskulitt hos voksne

Sykdommen manifesterer seg i de klassiske tegn på betennelse i kroppen. Har en lang kurs med forverringer og tilbakekallelser, ofte fremskrider og slutter ofte i funksjonshemming.

Enhver vaskulitt har de karakteristiske symptomene:

 1. Bølgetemperaturstigning;
 2. Vekttap;
 3. Samtidig betennelse i mange organer (systemisk natur) - utslett, blødning på huden, skade på nyrene, øyne, lunger, smerter i ledd og muskler.

Men ikke haste til konklusjonene og hastigheten av diagnosen - vaskulitt. Inntil den endelige løsningen av problemet er fortsatt langt unna. Fremover venter på en grundig differensialdiagnose med obligatorisk vævsbiopsi, laboratorie- og instrumenttester.

Tross alt finnes slike klager i mange sykdommer. Vaskulitt er et sjeldent symptom, spesialister vil ikke tenke på det i utgangspunktet. Alltid vist reumatologs konsultasjon.

Det kliniske bildet av vaskulitt er i stor grad avhengig av lokalisering av prosessen, graden av betennelse og kaliber av det berørte karet.

Diagnose av vaskulitt

For å identifisere patologien til fartøyene med en bestemt sykdom, vil det bidra til en nøye undersøkelse av pasientens pasient og tålmodighet under undersøkelsen. Langt fra øyeblikkene kommer pasienter til reumatolog, og det gjør det vanskelig å søke.

Noen ganger går sykdommen inn i scenen av ettergivelse og skaper illusjonen av utvinning. Dette avsluttes med eksamen, og prosessen utvikler seg.

Presumptiv diagnose må bekreftes ved laboratorie-, morfologiske og instrumentelle metoder. Og bare da å utnevne aggressiv terapi.

Laboratorietester vil vise tilstedeværelse av en bestemt betennelse. Gjør en detaljert blodprøve, urinanalyse, C-reaktivt protein.

Serologisk undersøkelse bidrar betydelig til formuleringen av en bestemt diagnose.

 • I spesialiserte laboratorier blir blod tatt for antineutrofile cytoplasmiske antistoffer. Dette bidrar til å identifisere Wegeners granulomatose, Charge-Strauss syndrom, mikroskopisk polyangiitt;
 • Reumatoid faktor - for å utelukke reumatisk sykdom;
 • Kryoglobuliner - med det primære antiphospholipidsyndromet, Goodpastures syndrom. Se markører av hepatitt og HIV, cytomegalovirus, Epstein-Bar-virus.

Instrumentelle metoder

 • Visceral angiografi;
 • Ultralyddopplerografi;
 • R-grafikk av lungene, aortografi;
 • Datamaskin og magnetisk resonansavbildning bidrar til å bestemme lokaliseringen av prosessen.

En biopsi er nødvendig for den endelige diagnosen. Bare det tillater oss å undersøke tegn på vaskulitt i detalj, angi type og aktivitet av betennelse. Det er også viktig å overvåke under behandlingen.

Behandling av vaskulitt, medisiner og teknikker

Etter en kritisk fase av diagnose og bekreftelse av diagnosen fortsett til behandling. Det bør gjøres så raskt som mulig. Målet med terapi er å redusere produksjonen av aggressive antistoffer, for å fjerne skadelig effekt på fartøyet, for å undertrykke betennelse.

Det er svært viktig å oppnå remisjon og å beholde det i fremtiden. Tidligere var det nesten umulig å oppnå. De fleste pasientene døde innen det første året.

Takket være moderne immunosuppressiv terapi (TNF-hemmere, cytostatika) klarer sykdommen å vinne eller oppnå en stabil remisjon, som allerede er en seier.

Viktig: behandling av systemisk vaskulitt er strengt individuell. Doser velges nøye ut fra kroppsvekt, alder og samtidig patologi. Ofte på grunn av bivirkninger, må et viktig stoff bli fjernet og erstattet av andre, mens du prøver å ikke miste effekten.

Behandling og differensial diagnose av vaskulitt utføres av erfarne spesialister. Vanligvis er det en reumatolog og en smal organspesialist som er overrasket.

Hovedgruppene av narkotika

 • Glukokortikoider fra gruppen av kortvirkende - prednisolon;
 • Cytostatika (oftere syklofosfamid, mindre ofte metotreksat og azatioprin)
 • Plasmaferese og hemosorpsjon - tillater å unngå nyresvikt;
 • Cyclosporin A;
 • Immunoglobulin cc;
 • Antiaggreganter: aspirin, pentoksifyllin;
 • Syntetiske prostaglandiner (misoprostol);
 • Direkte antikoagulantia;
 • Angiotensin-konverterende enzym (ACE) hemmere;
 • Monoklonale antistoffer (Rituximab, Alemtuzumab);
 • Trimethoprim / sulfametoksazol.
 • Hormoner av seksuelle organer;
 • NSAIDs fra gruppen COX-2 - etorikoksib (Arkoksia);
 • immunoadhesiner;
 • Angiogenesehemmere: leflunomid;
 • Inhibitorer av tumor nekrosefaktor-infliximab og adalimumab;
 • Interleukin-5 inhibitor - mepolizumab;
 • B-lymfocytinhibitorer - ocrelizumab;
 • Antistoffer til transmembran sialoglykoprotein B-lymfocytter - epratuzumab;
 • B-lymfocyt-stimulerende proteinantagonist-blisibimod;
 • Stamcelletransplantasjon;
 • Inhibitorer av apoptose.

Kirurgisk behandling er vist for pasienter med lesjoner av store kar. Noen ganger kan du redde livet ditt. De ty til det når hjertekarene påvirkes. Shunting, plast og andre metoder gir gode resultater.

Oftere i behandlingen av vaskulitt bruker en kombinasjon av hormon og cytotoksisk.

Salver og kremer

Eksterne midler brukes til behandling av sekundær vaskulitt på bena. Disse er kremer og salver med glukokortikoider (salve "Elokom"), krem ​​med troxevasin.

For å helbrede sår brukes salve "Solcoseryl".

Profylakse av vaskulitt

Forhindre forekomsten av primær vaskulitt er problematisk. Det er fornuftig å styrke immuniteten:

 • Mottak av immunomodulatorer;
 • Herding av organismen: hvalross, kald dousing, svømming.

Når det gjelder sekundær vaskulitt, er det lettere å forhindre det. Eliminerende årsaker fører ofte til fullstendig gjenoppretting.

I dette tilfellet er de viktigste anbefalingene:

 • Sanitering av kronisk infeksjonsfokus
 • Ikke tillate langvarig negativ påvirkning av miljøet (yrkesfare), forgiftning, allergener;
 • Eliminer langvarig stress;
 • Riktig ernæring og søvn.

Klassifisering av vaskulitt ved ICD kode 10

I den internasjonale klassifikasjonen av sykdommer (ICD 10) er vaskulitt angitt med følgende koder (avhengig av manifestasjonsform).

 • L95.0 Vaskulitt med marmorert hud (plakkatrofi)
 • L95.1 Erytem sublim resistent
 • L95.8 Andre vaskulitt begrenset av huden
 • L95.9 Vaskulitt begrenset til hud, uspesifisert
 • D69.0, D89.1 - systemiske vaskulære hemoragiske lesjoner (allergisk purpura, reumatisk purpura, Henoch sykdom);
 • M30 - Polyarteritis nodosa, samt relaterte forhold;
 • M30.1 - Granulomatøs og allergisk angiitt, ​​akutt eller subakutt forløb av vaskulitt med lungengjøring;
 • M30.2 - Polyarteritt juvenile;
 • M30.3 - Lymfonodulært mukosal syndrom Kawasaki;
 • M30.8 - Ulike betingelser for nodular polyarteritt;
 • M31 - Diverse nekrotiserende vaskulopatier;
 • M31.0 - Guzzpasher syndrom, overfølsom angiitt;
 • M31.1 - Trombotisk mikroangiopati, trombocytopenisk og trombotisk purpura;
 • M31.2 - Granulom dødelig median;
 • M31.3 - Granulomatose, respiratorisk nekrotiserende, Wegeners granulomatose;
 • M31.4 - Takayasu syndrom (aortabue);
 • M31.5 - Gigantisk og reumatisk polymyalgi i arteritt;
 • M31.6 - Giant celle arteritt av andre typer;
 • M31.8 - Necrotiserende vaskulopatier spesifisert;
 • M31.9 - Nekrotiserende vasculopatier, uspesifisert.

Det skal huskes at systemiske sykdommer er vanskelige å klassifisere, de blir fortsatt studert og data gjenstand for endring.

vaskulitt

Vaskulitt er en autoimmun betennelse i beholderveggen. Dette syndromet kan påvirke alle fartøy av forskjellig kaliber: arterioler, årer, arterier, venler, kapillærer. Berørte fartøy kan være overfladisk plassert i dermis, dypere - på grensen til dermis og hypodermis eller i noen kroppshulrom.

Årsaker til vaskulitt

Årsakene til vaskulitt kan være forskjellige faktorer, men oftest er det smittsomme allergiske midler. Med langvarig sensibilisering av kroppen med noe allergen (bokstøv, medisiner, pollen av planter, fluff). Eller med en langvarig infeksjonsprosess (kronisk tonsillitt, otitis, adnexitt, tannskader, soppinfeksjoner).

Noen forskere peker på mulig provokasjon av de første symptomene på vaskulitt ved langvarig eksponering for direkte sollys, noe som er en ekte parallergisk (allergisk fremmende) faktor. Det er tilfeller av utseende av vaskulitt etter behandling av tonsillitt med tubus-kvarts hos mennesker med arvelig disposisjon.

I tillegg bør det tas hensyn til allergiske manifestasjoner etter administrering av visse vaksiner, serum. Et vesentlig sted bør gis til utveksling av biologisk aktive stoffer (mediatorer av betennelse og allergier), samt til alle mulige brudd på funksjonen av blodplasma og koagulasjonskomponent av hemostase.

Når man etablerer årsakene til vaskulitt, er det nødvendig å ta hensyn til tilstanden av cellulær og humoristisk immunitet, fordi noen immunbristtilstander kan føre til vaskulitt. Dessverre er det ikke alltid mulig å fastslå årsakene til organismenes aggresjon mot vevene i fartøyets vegger.

Vaskulitt Symptomer

De første symptomene på vaskulitt er vanlige for de fleste sykdommer, nemlig svakhet, økt tretthet, en liten økning i kroppstemperatur, hodepine og muskelsmerter. Imidlertid, etter en tid med den videre utviklingen av auto-aggresjon av kroppen, begynner symptomene på lesjonen av organet hvis kar er utsatt for den patologiske prosessen. I mange tilfeller kan disse symptomene behandles feilaktig før du utfører en bestemt diagnose av vaskulitt.

Vaskulitt er delt inn i primær og sekundær.

Primær vaskulitt er betennelse i fartøyet, noe som forårsaker skade på organet eller vevet som leveres med blod av dette fartøyet.

Sekundær vaskulitt er en konsekvens av en sykdom (sarcoidose, diabetes, systemisk lupus erythematosus) og ses som et symptom.

Med allergisk vaskulitt i huden, blødninger, knuter, eksudative elementer med hemorragisk innhold, opptrer. Mulige utslett uten hemorragiske elementer, som erytematøse flekker, blærer, vesikler. Slike manifestasjoner kompliserer i stor grad diagnosen. I tilfelle av utslett, kan du noen ganger se en svart skorpe - et hudinfarkt. Dette symptomet på vaskulitt skaper en imaginær likhet med papulær nekrotisk hudt tuberkulose. I noen pasienter er en slik manifestasjon som en blødning under tennene på tærne ganske sjelden.

Vanligvis påvirker utslett i vaskulitten bena, nemlig: underbenet, baksiden av føttene, hofter. I generalisert form av vaskulitt, selv om det er manifestasjoner på underarmenes hud, vil stammen, huden på underekstremiteter fortsatt være mest berørt.

Allergisk vaskulitt, foruten de viktigste kliniske manifestasjoner, bringer mye ubehag for pasientene - leddsmerter, klemme eller brennende smerte, sjelden - kløe på stedet av skader. Det ble registrert tilfeller av pasienters klager om urimelig leddsmerte noen måneder før utseendet av de første utslettene.

Allergisk knottende vaskulitt

Denne gruppen av vaskulider inkluderer akutt og kronisk erytem nodosum og Bazen erytem.

Erythema nodosum akutte inflammatoriske forskjellig danner noder i de fremre og bakre overflater av de nedre ben, kan hudfarge være over dem skifter fra lys rød til blå og gul-grønn (som i resorpsjon blåmerke). Knuter finnes i forskjellige tall, størrelsen kan overstige valnøtten, tett. Med typiske knuter er sjeldne blemmer, papler, kviser, men ikke forekommer sårdannelse, nekrose, arrdannelse. Prosessen fullføres ved fullstendig resorpsjon av formasjonene.

Behcets sykdom er en uspesifikk vaskulitt, årsakene til hvilke er fortsatt ukjente. Det påvirker primært slimhinnene i øynene, munnen og huden (oftere i kjønnsområdet). Denne vaskulitten er preget av dannelse av sår og erosjoner.

Temporal angiitt er vaskulitt, som er ledsaget av langvarig hodepine i templet. Det er oftest funnet hos eldre kvinner, derav det andre navnet - senil arteritt (senil indikerer overvekt av sykdomsskader hos eldre).

bilde av allergisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt

Systemisk vaskulitt forekommer i bindevevssykdommer, som Wegeners granulomatose, systemisk lupus erythematosus, revmatisme.

Vaskulitt med Wegeners granulomatose er manifestert av ødeleggende endringer i veggene til fartøy med forskjellige kalibrer i øvre og nedre delene i luftveiene, samt nyrene. Forskere foreslår at denne sykdommen fremkalles ved innånding av et bestemt antigen. Sykdommen er alvorlig. Pasienter med sårholdige granulomer vises på slimhinnen i munnhulen, nesen og bronkiene. På bakgrunn av disse manifestasjonene utvikler glomerulonephritis, som forverrer alvorlighetsgraden av tilstanden. I vidtrekkende tilfeller lider ofte hjerte, hud, øyne, nervesystemet. Diagnose er basert på å ta en biopsi fra de berørte områdene av slimhinnen.

Vaskulitt i revmatisme er generalisert i naturen. Alvorlighetsgraden av manifestasjoner avhenger av stadium av vaskulitt. Karakteristiske hemorragiske utbrudd endrer ofte lokalisering. I tillegg til dermale manifestasjoner av vaskulitt i revmatisme, blir karer av vitale organer - hjertet, hjernen, lungene, magen, spiserøret og nyrene ofte påvirket. I det aggressive løpet av revmatisme, som er vanskelig å behandle, er intern blødning fra disse karene mulig. Slike konsekvenser, som ofte unngår pasienter, kan føre til dødelig utgang. Dessverre, ifølge statistikk, er mer enn halvparten av pasienter med revmatisme kvinner av ung alder.

Vaskulitt hos systemiske sykdommer, så som systemisk lupus erythematosus er karakterisert ved erytem, ​​follikulær hyperkeratose (fortykkede skalaer epedermisa), hudatrofi og tilstede telangiectasier (spider "stjerne" forsvinne trykkfølsomme lysbilder). Med hensyn til fartøyenes indre organer, de lider ofte på grunn generalisering prosess med lav effektivitet hormonelle stoffer. Nyrearterier, kombinert med en renal autoaggression kalver fører til lupus nefritt. Dette fører i noen tilfeller til en forferdelig komplikasjon - kronisk nyresvikt. Slike pasienter trenger hemodialyse og nyretransplantasjon.

Serebral vaskulitt hos pasienter med systemisk lupus erythematosus kan forårsake blødning under meningene eller til og med i hjernen.

bilde av systemisk vaskulitt

Urtikaria vaskulitt

Urtikarielt vaskulitt (synonymer - urtikarielt vaskulitt, dermal urticarial vaskulitt) - kronisk betennelse i overfladiske kar i dermis, en type allergisk vaskulitt. Den flyter bølget, er ofte tatt for kronisk urtikaria. Typiske hud manifestasjoner er hemorragiske flekker, knuter, vedvarende tette blister som kan vedvare i tre dager. Disse morfologiske elementene er ledsaget av ubehagelige følelser for pasienter - en følelse av å brenne, strekke eller irritere huden, samt smerter i leddene.

Ikke utelukket og en rekke vanlige symptomer - feber til 1 - 1,5 ˚ C, svakhet, hodepine, irritabilitet, smerte i musklene, mage, nedre rygg. I en detaljert studie kan glomerulonephritis oppdages hos pasienter, noe som indikerer generalisering av prosessen. I enkelte tilfeller klager pasienter på alvorlige paroksysmale magesmerter som ikke har en klar plassering, samt en flytende "svart" avføring. Dette kan tyde på et overfølsomt kurs av vaskulitt, en tendens til generalisering.

Diagnose av vaskulitt i denne varianten av strømmen er basert på immunfluorescensmetoder for undersøkelse, samt på den histologiske undersøkelsen av det berørte hudområdet. Ved histologisk undersøkelse er løse, edematøse, lokalt nekrotiske vegger av blodkar synlige, vevssteder er impregnert med blodplasma. I løpet av fartøyet infiltrerer inflammatorisk celle med strekk, med områder som synes å trenge inn i karveggen.

Forskere har etablert forbindelsen mellom mastceller og prosessen med allergiske inflammatoriske vaskulære lesjoner. Disse cellene produserer og akkumulerer biologisk aktive stoffer - histamin, serotonin, heparin, hyaluronsyre. Følgelig, med en grundig biokjemisk og klinisk studie av blod, kan det oppdages en signifikant økning i frekvensene av basofiler, eosinofiler og biologisk aktive stoffer.

Det bør tas i betraktning at selv kutan vaskulitt kan skaffe seg en systematisk karakter og forårsake alvorlig helsefare hos mange organer.

bilde av urticaria vaskulitt

Vaskulitt hos barn

Vaskulitt forekommer ganske sjelden i barndommen, men de har karakteristiske trekk ved perkolering.

Kawasaki syndrom er den primære lesjonen av små og middels diameter fartøy med videre utvikling av destruktive eller destruktive proliferative vaskulitt. Det forekommer hos barn under 7 år. Sykdommen har en systemisk natur, som påvirker hjertekoronene i hjertet, slimhinnen i øvre og nedre delene i luftveiene, lymfeknuter. Har en skarp, rask start med en betydelig temperaturøkning til høy (38 o C) og til ekstremt høye (41 o C) tall.

På bakgrunn av en lang utmattende feber manifesterte symptomer på huden i form av polymorf purpura (scarlatiniform utslett erytematøse plakk) og slimhinnene i luftveiene, øyne, nese, som i stor grad kompliserer diagnose av vaskulitt.

Med en viss tid (1-3 dager) begynner rødmen og fortykning av huden på håndflatene og sålene, noe som begrenser mobiliteten til små ledd på grunn av skarp sårhet. På bakgrunn av disse fenomenene øker cervical lymfeknuter, tungen blir crimson. To uker etter sykdommens begynnelse begynner en perifer storplattskalering på falangene av fingrene eller tærne. I noen tilfeller sprer peeling til hele fingeren. Den overvinnelsen av kardiovaskulære systemet følger den akutte fase av sykdommen, er den farligste komplikasjon koronar aneurismer kan føre til myokardialt infarkt og død. Blant de mer sjeldne lesjonene i de indre organene er meningeal syndrom, gastrointestinale lesjoner, lever- og miltskader og nyreskader de mest sjeldne. Med rettidig diagnose kan Kawasaki syndromet kureres, og konsekvensene kan komme tilbake innen 5-8 år.

Hemorragisk vaskulitt hos barn er delt inn i flere former, avhengig av de rådende symptomene på skade på organer og vev. Nemlig: hud-, hud-, buk-, nyre- og kutane nyreformer. Kutan form kan være enkel, nekrotisk eller ledsaget av kald urtikaria med uttalt hevelse. En enkel kutan form av vaskulitt er preget av dermal hemorragisk utbrudd i form av purpura, noe som stiger litt over friske områder av huden. Innledningsvis er utslett lokalisert på beina, som gradvis sprer seg høyere til lårets indre overflate.

Hudsyndrom går gradvis sammen. I form av migrerende smerter i de store leddene i nedre ekstremiteter, mindre ofte i albuen og skulderleddene. Hos barn blir smerter i leddene observert før utseendet av nye utslett på huden. Mageformen er preget av et mer alvorlig kurs med alvorlig smerte i magen. Barn peker ofte på lokalisering av smerte nær navlen.

Noen ganger er abdominal form av vaskulitt ledsaget av gastrointestinal blødning. I de fleste tilfeller er disse blødninger ikke rikelig og ikke livstruende. Av de mulige komplikasjonene - peritonitt, perforering, intussusception. I nyreform forekommer patologiske forandringer i løpet av 2 eller 3 uker etter sykdommens begynnelse. Ofte registreres nyreskade med mikroskopi av urin. Proteiner og globuliner oppdages. Vanligvis forsvinner disse endringene i indikatorene uten spor, med rettidig tilstrekkelig behandling. Men i enkelte tilfeller må leger kjempe med glomerulonephritis eller nefrotisk syndrom. Nedfallet av lungene, nervesystemet i hemorragisk vaskulitt hos barn, er beskrevet i isolerte tilfeller. Et vanlig trekk ved ulike former for denne sykdommen er tilbøyelighet til generalisering og tilbakevendende kurs.

barn har vaskulittfotografier

En annen type systemisk vaskulitt som oppstår hos barn er nodulær periarteritt. Det er en av de mest alvorlige former for angiitt. Forskerne fant at nesten 30% av pasientene i blodet har hepatitt B. Hovedsymptomene overflatemarkør - høy feber som ikke svare på antibiotika og antipyretika (bare er følsomme for glukokortikoider), hurtig vekttap, hyppig trombose av små arterier, noe som resulterer til iskemi og nekrose av vev. Mulig nekrose av fingertuppene, infarkter av indre organer.

Sykdommen kan føre til mange komplikasjoner - arteriell hypertensjon, nefrotisk syndrom, akutt hjertesvikt, vaskulær pleuropneumoni, xantinresistent bronkial astma. Typiske kutane manifestasjoner er: marmorering av huden eller såkalt livedo (manifestasjoner langs fartøyets grener i form av grener av treet), subkutane knuter langs karene og smertefull hevelse i ekstremiteter. Symptom på "blødningsknude" (beskrevet av professor Romanenko) skjer utelukkende med nodulær periarititt - uavhengig av skader eller fysisk anstrengelse, kan det oppstå blødning fra noden, som kan vare i tre dager. Det tromboangiotiske syndromet manifesteres av alvorlige smerter utover den trombosed arterien, som intensiverer om natten, utmattende barnet ved søvnløse netter.

Senere er det en cyanose i huden, en kald snap, en nedgang i følsomhet, puffiness, en følelse av "krypende skumle." Hvis det ikke er foreskrevet hensiktsmessig behandling, utvikler gangrene mot bakgrunnen av den bakterielle infeksjonen som har gått sammen. Vanligvis slutter denne prosessen med amputasjon av en del av lemmen. Men hvis forsøk på adekvat terapi har blitt gjennomført, kan iskemien elimineres, noe som vil bidra til å opprettholde lemmen.

Av de andre symptomene på vaskulitt bør det observeres begrenset ephemeral ødem og telangiektasi (vaskulære stjerner). Vises på ansiktet, øvre eller nedre ekstremiteter. Ha formen av et armbånd eller en pute. Kan bli feilfortolket og forvirret med elveblest, Quincks hevelse. Forsvinner plutselig og uten spor. Selv med åpenbare symptomer som indikerer nodular periarteritt, blir diagnosen basert på resultatene av en histopatisk undersøkelse av det biopsierte materialet i utslettene.

En annen kompleks form for systemisk vaskulitt er ikke-spesifikk aortoarteriitt. Aorta er et viktig hovedfartøy. Avhengig av plasseringen av lesjonen utskiller flere former av sykdommen: buen tap av aorta og avfalls forgrener det, overvinnelsen av den nedadgående aorta, blandet bue svikt, bryst og buk deler av den, og også mulig ødeleggelse av noen del av aorta, er kombinert med tap av lungearterien. Sykdommen utvikler sakte.

Karakteristisk for denne typen vaskulitt symptomer - mangel eller asymmetri av puls på overdelene kan bli savnet i begynnelsen av sykdommen. For hver type vaskulitt kan ledende symptomer identifiseres. Med lesjoner i abdominal aorta - intermittent claudikasjon, cyanotisk og kaldt snap, smerte under gang, samt brudd på nyrene - proteinuria, hematuri.

Når en primær lesjon i thorakalaorta og lungearterien - kortpustethet, cyanose av nasolabiale trekant, kan "danse carotis" (synlig pulse av halspulsårene i halsen). Med tap av aortabuen kan være sykdommer i nervesystemet - hodepine, neseblødning, svimmelhet, en progressiv reduksjon av synsskarphet og "visuelt halthet" (kortvarig forringelse av synsskarphet ved å endre posisjonen av kroppen, blir legemet roteres, hodet), med forlenget varighet av vaskulitt kan blødning i netthinnen og utbruddet av blindhet. Sluttresultatet er en erstatning av NAA holdbar og elastisk aortisk veggvev på bindevev (herding) med mulig brudd eller tilstopping av hulrommet vegg. I tillegg til konservative behandlingsmetoder, brukes kirurgisk vaskulær plastikkirurgi.

Diagnose av vaskulitt

Diagnose av vaskulitt som en uavhengig sykdom eller som følge av systemisk skade på kroppen, står overfor visse vanskeligheter. For å forhindre feilfortolkning av eksterne (ofte maskerte) manifestasjoner, har mange diagnostiske tester blitt utviklet.

Hovedmetoden i den nøyaktige diagnosen av vaskulitt er histopatologisk undersøkelse. For å identifisere den allergiske karakteren av vaskulitt, allergiske tester, intradermale allergiske tester og immunologiske tester utføres. For å fastslå sykdommen for virus, bakteriell eller sopp i sykdommen i spesialiserte laboratorier, utføres en PCR-test, en polymerasekjedereaksjon. For å utelukke streptokoksenhetens sensitivitet bestemmes anti-streptolysin-O-titeren. Immunologisk (enzymimmunoassay), komplementfiksering (RSK), RPGA og andre laboratorietester benyttes også.

Pass på å gjøre en immunogramstudie, studie av immunkomplekser. Ifølge nyere studier, i den akutte fase av vaskulitt, er det en kraftig økning i mengden av kininogen i blodet, så det er tilrådelig å foreta en analyse som bestemmer aktiviteten til BAS i blodet. Prediktive tester ved behandlingens slutt - Flere analyser av urin og blod, flere studier av kardiovaskulære og respiratoriske systemer.

Vaskulittbehandling

Behandling av ulike former for vaskulitt har betydelige egenskaper. Således, med langsomt flytende kronisk kapillaritt, er det mulig å gjøre uten intensiv generell behandling. Men med så alvorlige patologiske forhold som nodulær periarteritt, er en kompleks generell og lokal behandling med glukokortikosteroider nødvendig.

Terapeutiske tiltak bør rettes mot behandling av den underliggende sykdommen, mot hvilken vaskulitt oppstod (i sekundære former). Det er nødvendig å behandle mulige infeksjonsfelt - karies, tonsillitt, bihulebetennelse, frontalitt, mykose.

Pasienter med vaskulitt med tuberkuloseallergi er foreskrevet phthisiatric konsultasjon, Rifampicin og Ftivazide.

I alvorlig hud- eller hudleddsyndrom brukes ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer i 7 dager med en pause på 5 dager - Reopyrin, Pirabutol 0,025 g etter hvert måltid; Mefenaminsyre til 0,5 g tre ganger daglig; Indometacin eller Ibuprofen to ganger etter hvert måltid. Ifølge indikasjonene gjennomføres 5-7 kurs.

For å gjenopprette elastisiteten og styrken til karveggen, er Ascorbinsyre 5 ml - 5% oppløsning intravenøst ​​3-4 uker; Rutinemessig innenfor 0,005 g etter frokost, lunsj og middag. Etter - dragee inne for 0,3 g 3 ganger om dagen. Disse legemidlene kan erstattes med fytopreparasjoner - infusjon av hofter, avkok av blader av rød og svart currant, tinktur av fjellas, nesel.

Bruken av antioksidanter, for eksempel Retinol, er vist.

Med hodepine og ledsmerter, foreskrives tiaminbromid for 2 ml - 3% intramuskulært hver annen dag i ikke mer enn en måned. Med metabolske endringer i hjertemuskelen, leser EKG vitamin B-12 i kombinasjon med Riboxin 2-tab 2-3 ganger om dagen.

Multivitaminer - Stresstab, Multivit, Unicap, Supradin - 1 tablett om dagen.

Tilordne inducere av interferon - Cycloferon, Neovir, Amizon, Amiksin. Disse stoffene har en antiviral effekt, forbedrer immunforsvaret. Kurs - 5-9 dager, bare 5 kurs.

Nonspecifik immunterapi - Methyluracil 0,5 g til fire ganger daglig, kombinert med lokal applikasjon.

Med omfattende ødem, hemoragisk nekrose - Neogemodez 200-400 ml + 30 mg prednisolon + Askorbinsyre 10 ml - 5% oppløsning for intravenøs injeksjon ved 40 - 60 dråper i minuttet, 2-3 ganger i uken. Bruken av en slik "blanding" av kortikosteroider unngår mange av de bivirkningene som oppstår med inntak.

En ny lovende trend i behandling av vaskulitt er bruk polienzimov - terapeutiske komplekser for oral administrasjon: Vobenzim for 15-18 dager, og i andre Phlogenzym 6-9 om dagen i 1-2 måneder...

For å redusere den inflammatoriske prosessen som brukes Parmidin, Pyridinocarbamate, Phenylbutazole i form av 5% salve.

I økende grad anbefales vaskulitt å bruke nye metoder for hemoterapi - plasmaferese, lymfocytose, hemosorpsjon, aferes av globuliner.

Fysioterapeutiske prosedyrer for vaskulitt - UF i erytematøse doser 10-15 minutter daglig. Fonophorese av antiinflammatoriske stoffer.

Behandling av vaskulitt bør være strengt individuell og godkjent av leger av ulike spesialiteter.

I diett av pasienter bør inkludere matvarer som inneholder store mengder protein, karbohydrater, vitamin C, P.

Ekstern behandling av vaskulitt er indikert i nærvær av sår, foci av nekrose. Bruk salver 5-10% Metiluratsila, Levosin, Troxevasin, Propocyum.

Les Mer Om Fartøyene