Kortpustethet

Under kortpustethet betyr spesialister synlige brudd på dybden og frekvensen av pusten, som er ledsaget av en subjektiv følelse av mangel på luft i lungene. Dette symptomet kan manifestere seg i både fysisk anstrengelse og en tilstand av fullstendig hvile.

beskrivelse

Kortpustethet er et av de vanligste symptomene hos mennesker som på en eller annen måte har patologier av kardiovaskulær eller lungesystemet. Det kan oppstå både på grunn av sykdommer og patologiske negative tilstander, og på grunn av en rekke fysiologiske faktorer.

Det medisinske navnet på dyspné er dyspné. Internasjonale klassifiserere skiller to hovedtyper av denne tilstanden:

 1. Tachypnea er en rask overflateånding med en respiratorisk hastighet på mer enn 20 per minutt.
 2. Bradypnoe er en nedgang i respiratorisk funksjon med en bremsing av BHD til 12 eller færre bevegelser per minutt.

Ved tidsintervallet og intensiteten av dyspnøsbanen utmerker seg tre hoved underarter av dyspné:

 1. Akutt (fra et par minutter til timer).
 2. Subakutt (fra flere timer til et par dager).
 3. Kronisk (fra 3-5 dager til flere år).

Kortpustethet med hjertesvikt

Dyspné er et vanlig symptom på hjertesvikt - denne kliniske syndrom karakterisert ved unormaliteter i SSD, vev / organer dårlig blodtilførsel-system, og til slutt, skader på myokard.

I tillegg til kortpustethet, føler pasienten med hjertesvikt veldig trøtt, har hevelse og betydelig redusert fysisk aktivitet. Stagnasjon av blod på grunn av en svekket hjerte muskel fremkaller hypoksi, acidose og andre negative manifestasjoner i metabolismen.

Hvis du har mistanke om tilstedeværelse av hjertesvikt, bør du straks oppsøke kardiolog og ta skritt for å maksimere operative hemodynamisk stabilisering, fra høyt blodtrykk og normalisering av hjertefrekvensen for å lindre smerte - ofte, er hjertesvikt hjerteinfarkt.

Årsaker til dyspné

 1. Fysiologisk - sterk fysisk aktivitet.
 2. Cardiac - lungeødem, myokardial infarkt, myokarditt, hjerterytmeforstyrrelser, myxom, kardimiopatii, hjertefeil, koronar arterie sykdom, kronisk hjertesvikt.
 3. Åndedretts - epiglottitt, allergiske reaksjoner, astma, atelektase og pneumothorax, emfysem, tuberkulose, COPD forskjellig gassing, kyphoscoliosis, interstitiell sykdom, pneumoni, obstruktiv lungecancer.
 4. Vaskulær tromboembolisme, primær hypertensjon, vaskulitt, arteriell venøs aneurisme.
 5. Neuromuskulær - lateral sklerose, lammelse av diafragmatisk nerve, myastheni.
 6. Andre grunner - ascites, skjoldbruskkjertelen, anemi, dysfunksjon i luftveiene, metabolsk acidose spektrum, uremi, dysfunksjon stemmebånd effusjoner prevralnogo typen, pericardium, hyperventilering syndrom.
 7. Andre omstendigheter.

symptomer

Symptomer på dyspné kan være variert, men i alle tilfeller forbundet med brudd på normal rytme av respiratorisk funksjon. Spesielt varierer dybden og frekvensen av respiratoriske sammentrekninger markant, fra en kraftig økning i BHD til en reduksjon til null. Subjektivt føler pasienten en akutt mangel på luft, prøver å puste dypere eller omvendt, så overfladisk som mulig.

Ved inspirerende dyspné er det vanskelig å inhale, og prosessen med luft inn i lungene er ledsaget av støy. Med ekspiratorisk dyspné er det mye vanskeligere å puste ut, fordi lungene av bronchioler og de minste partikler av bronkiene smalker. Den blandede typen dyspné er farlig og forårsaker ofte en fullstendig pustepause.

De viktigste diagnostiske tiltakene er den raskeste vurderingen av dagens kliniske bilde i pasienten, samt en sykdomshistorie. Etter dette blir flere tester bestilt (fra røntgen og ultralyd til tomogram, levering av analyser, etc.), og henvisninger til smalprofil spesialister foreskrives. De er oftest en pulmonolog, kardiolog og nevropatolog.

Behandling av dyspné

Siden kortpustethet kan skyldes et stort antall ulike årsaker, behandles behandlingen først etter riktig definisjon av en nøyaktig diagnose gjennom en omfattende diagnose av mulige problemer.

Konservativ og narkotikabehandling

Nedenfor er de typiske årsakene til dyspnø og måter å eliminere dem gitt.

 1. I nærvær av en fremmedlegeme ekstraheres den av Heimlichs metode, i ekstreme tilfeller brukes en kirurgisk metode, særlig trakeostomi.
 2. I bronkial astma - selektiv beta-adrenomimetiki (salbutamol), intravenøs injeksjon av euphyllin.
 3. Venstre ventrikulær svikt er narkotiske analgetika, diuretika, venøse vasodilatorer (Nitroglycerin).
 4. Fravær av synlige årsaker eller umuligheten av differensial diagnose med alvorlig dyspnø på prehospitalstadiet - Lasix.
 5. Nevrologiske symptomer er pusteøvelser, intravenøs Diazepam.
 6. Obstruksjon mottaks - anxiolytika, direkte innføring av oksygen, ikke-invasiv respiratorisk støtte, kirurgisk reduksjon (med lungeemfysem), og skaper et positivt trykk vektoren på innånding og utånding av pasienten.

Behandling av dyspné folkemidlene

Reduser frekvensen og intensiteten av angrep av dyspné vil hjelpe følgende aktiviteter:

 1. Varm geitmelk på tom mage - 1 glass med en dessertskje med honning, tre ganger om dagen for den første uken.
 2. Tørr dill i en mengde på 2 ts / kopp brygget kokt vann, stamme, avkjøles i en halv time og ta varme? Kopp tre ganger daglig i to uker.
 3. Ta en liter blomster honning, bla i en kjøttkvern, ti skrelle små hvitløk hoder og klemme ut saften av ti sitroner. Rør grundig alle ingrediensene, legg under et lukket lokket i krukken i en uke. Spis 4 th chay. skje en gang om dagen, helst om morgenen og på tom mage i to måneder.

Hva skal jeg gjøre og hvor skal jeg gå hvis det var kortpustethet?

Først av alt - ikke panikk! Les nøye sin formue i nærvær av andre symptomer - hvis dyspné ledsaget av smerter i hjertet eller nær det feltet, og det er et halvt bevisstløs tilstand, blir huden blå, og i ferd med respirasjon er også involvert støtter muskelgrupper, slik som interkostalrom, thorax, cervical, deretter Kaller straks en ambulanse, fordi kortpustethet kan være kardiovaskulær eller pulmonal i naturen.

I andre tilfeller, prøv å midlertidig unngå sterk fysisk anstrengelse og lenge opphold under direkte sollys, registrer deg for opptak til terapeut eller pulmonologist. Eksperter skal utføre den innledende vurdering av helsetilstand, vil bli sluppet ut i retning av diagnostiske aktiviteter eller bli spurt om å gjennomgå flere leger (Hjerte, kirurg, onkolog, nevrologen).

Årsaker til kortpustethet: Råd fra en terapeut

En av de viktigste, oftest uttrykt av pasientens klager, er kortpustethet. Denne subjektive følelsen tvinger pasienten til å gå til en polyklinisk, ringe til en ambulanse og kan til og med bevise en akutt sykehusinnleggelse. Så hva er dyspné og hva er de viktigste årsakene som forårsaker det? Du finner svar på disse spørsmålene i denne artikkelen. Så...

Hva er dyspnø?

Som nevnt ovenfor, kortpustethet (åndenød eller) - er en subjektiv følelse av human akutt, subakutt eller kronisk følelse av kortpustethet, bryst tetthet manifestert klinisk --økning i respirasjonshastigheten enn 18 per minutt, og økningen av dens dybde.

En sunn person i hvile tar ikke hensyn til pusten hans. Ved moderat anstrengelse hastighet og dybde puste endringer - man innser det, men denne tilstanden ikke forårsaker ham ubehag, i tillegg til å puste ytelse i flere minutter etter trening sprette tilbake. Hvis kortpustethet med moderat bruk blir stadig mer alvorlig, eller oppstå under en person av elementære handlinger (for å knytte skolissene hjemme gang), eller, enda verre, ikke går inn i en tilstand av hvile, er det en patologisk kortpustethet, som indikerer om en bestemt sykdom.

Klassifisering av dyspnø

Hvis pasienten er bekymret for pusteproblemer, kalles slik kortpustethet. Det fremgår ved den innsnevring av lumen av luftrøret og bronkiene store (for eksempel i pasienter med bronkial astma eller som følge av sammentrykning av bronchus fra utsiden, - med pneumothorax, pleuritt, etc...).

I tilfelle ubehag oppstår under utånding, kalles forpustethet. Det oppstår på grunn av innsnevring av lumen av små bronkier og er et tegn på kronisk obstruktiv lungesykdom eller emfysem.

Det er flere grunner som forårsaker dyspnø blandet - med forstyrrelser og innånding og utånding. De viktigste blant dem er hjertesvikt og lungesykdommer i sent, forsømte stadier.

Det er 5 grader av dyspnøhet, bestemt på grunnlag av pasientklager - MRC (Medical Research Council Dyspnea Scale) skala.

Årsaker til dyspné

Hovedårsakene til dyspnø kan deles inn i 4 grupper:

 1. Åndedrettssvikt på grunn av:
  • brudd på bronkial patency
  • diffuse sykdommer i lungvevet (parenkyma);
  • sykdommer i lungene i lungene;
  • sykdommer i luftveiene eller brystet.
 2. Hjertesvikt.
 3. Syndrom av hyperventilasjon (med nevrocirkulatorisk dystoni og neurose).
 4. Metabolske sykdommer.

Dyspné med lungepatologi

Dette symptomet er observert for alle sykdommer i bronkiene og lungene. Avhengig av patologien til kortpustethet kan oppstå akutt (pleural effusjon, pneumothorax) eller forstyrre pasientens i uker, måneder eller år (kronisk obstruktiv pulmonal sykdom, eller COPD).

Dyspnø i KOL er på grunn av innsnevring av luftveis lumen, akkumulering av en viskøs sekresjon i dem. Det er konstant, har utandrende karakter og, i fravær av tilstrekkelig behandling, blir mer og mer uttalt. Ofte kombinert med hoste og påfølgende sputumutledning.

I bronkial astma manifesterer kortpustet seg i form av plutselige angrep av kvelning. Det har karakteren av et ekspiratorisk - for en liten kort innånding er det støyende, komplisert utånding. Ved innånding av spesielle legemidler som utvider bronkiene normaliserer pusten seg raskt. Det er angrep av kvælning, vanligvis etter kontakt med allergener - hvis de inhaleres eller spises. I særlig alvorlige tilfeller stoppes ikke angrepet av bronkimimetikk - pasientens tilstand forverres gradvis, han mister bevisstheten. Dette er en ekstremt farlig tilstand for pasientens liv, og krever akuttmedisinsk behandling.

Medfølgende dyspné og akutte smittsomme sykdommer - bronkitt og lungebetennelse. Graden av uttrykket avhenger av alvorlighetsgraden av løpet av den underliggende sykdommen og storheten i prosessen. I tillegg til pasientens dyspné bekymrer en rekke andre symptomer:

 • økning i temperatur fra subfebrile til febrile sifre;
 • svakhet, sløvhet, svette og andre symptomer på rusmidler;
 • ikke-produktiv (tørr) eller produktiv (med slem) hoste;
 • smerte i brystet.

Ved rettidig behandling av bronkitt og lungebetennelse stoppes symptomene sine innen få dager og gjenopprettingen kommer. I alvorlige tilfeller av lungebetennelse er hjertedysepsjon lagt til respiratorisk svikt, dyspnø er betydelig forsterket og noen andre karakteristiske symptomer vises.

Tumorer i lungene i de tidlige stadier er asymptomatiske. Dersom den nylig utkommende tumoren ikke ble funnet ved en tilfeldighet (i løpet av fluorografi profylaktisk eller tilfeldig oppdagelse i diagnostisering av non-lungesykdommer) gradvis, øker og når sin tilstrekkelig stor størrelse fører til at enkelte symptomer:

 • Først, en ikke-intensiv, men gradvis økende konstant kortpustethet;
 • hoste med et minimum av sputum;
 • hoste opp blod;
 • smerte i brystet;
 • slanking, svakhet, pallor av pasienten.

Behandling av lungesvulster kan omfatte kirurgi for å fjerne tumor, kjemo- og / eller strålebehandling og andre moderne behandlingsmetoder.

Den største trusselen mot livet til pasienten manifestere dyspné båret av slike tilstander som lungeemboli eller lungeemboli, lokal luftveisobstruksjon og giftig lungeødem.

PE er en tilstand hvor en eller flere grener av lungearterien er tilstoppet av trombi, noe som resulterer i at en del av lungene er utelukket fra pusten. Kliniske manifestasjoner av denne patologien er avhengig av omfanget av lungeskade. Vanligvis oppstår plutselig oppstått dyspné, forstyrre en pasient med moderat eller liten fysisk belastning eller selv i ro, choking følelse, tetthet og smerter i brystet, lik som i angina pectoris ofte - hemoptyse. Diagnosen bekreftes ved passende endringer på EKG, brystrøntgen, angiopulmonografi.

Obstruksjon av luftveiene manifesteres også av symptomatisk kompleks av kvelning. Kortpustethet er inspirerende, puste hørbar på avstand - støyende, stridende. En hyppig følgesvenn av kortpustethet i denne patologien er en smertefull hoste, spesielt når kroppens stilling endres. Diagnosen er laget på grunnlag av spirometri, bronkoskopi, røntgen eller tomografi.

Obstruksjon av luftveiene kan resultere i:

 • brudd på patenter av luftrøret eller bronkiene på grunn av kompresjon av dette organet fra utsiden (aortaens aorta, goiter);
 • luftrør eller bronkiallesjoner med en svulst (kreft, papillom);
 • hit (aspirasjon) av et fremmedlegeme;
 • dannelse av cicatricial stenose;
 • kronisk inflammasjon som fører til ødeleggelse og fibrose av tracheal bruskvev (i reumatiske sykdommer - systemisk lupus erythematosus, reumatoid artritt, Wegeners granulomatose).

Terapi med bronkodilatatorer for denne patologien er ineffektiv. Hovedrollen i behandlingen tilhører adekvat terapi av den underliggende sykdommen og mekanisk gjenoppretting av luftveisdrift.

Giftig lungeødem kan forekomme på bakgrunn av en smittsom sykdom, ledsaget av alvorlig forgiftning eller som følge av eksponering for giftige stoffer i luftveiene. I første fase manifesterer denne tilstanden seg bare gradvis økende dyspné og rask pusting. Etter en stund gir kortpustethet en smertefull kvelning ledsaget av et boblende pust. Hovedbehandlingen er avgiftning.

Mindre hyppig dyspné er følgende lungesykdommer:

 • pneumothorax er en akutt tilstand hvor luft trenger inn i pleurhulen og dveler der, komprimerer lungen og hindrer pusten. oppstår på grunn av skader eller smittsomme prosesser i lungene; krever akutt kirurgisk behandling;
 • tuberkulose i lungene er en alvorlig smittsom sykdom forårsaket av mykobakterier av tuberkulose; krever langsiktig spesifikk behandling;
 • Actinomycosis av lungene - en sykdom forårsaket av sopp;
 • emfysem - en sykdom hvor alveolene strekker seg og mister evnen til normal gassutveksling; utvikler seg som en selvstendig form eller følger med andre kroniske sykdommer i luftveiene;
 • silikose - en gruppe av yrkesmessige lungesykdommer som oppstår ved avsetning av støvpartikler i lungevevvet; utvinning er umulig, pasienten er foreskrevet vedlikehold symptomatisk terapi;
 • skoliose, misdannelser av thoraxvirvelene, Bekhterevs sykdom - under disse forhold forstyrres formen på thoraxen, noe som gjør pusten vanskelig og forårsaker kortpustethet.

Kortpustethet i patologien til det kardiovaskulære systemet

Personer som lider av hjertesykdom, en av de viktigste klagerne noter kortpustethet. I de tidlige stadiene av sykdommen oppfattes dyspnø av pasienter som en følelse av mangel på luft under trening, men over tid er denne følelsen forårsaket av mindre og mindre stress, og i de avanserte stadier forlater det ikke pasienten selv i fred. I tillegg er paroksysmale nattlige dyspnøer for vidtgående stadier av hjertesykdom karakteristisk - et kvelningsangrep som utvikler seg om natten, noe som fører til oppvåkning av pasienten. Denne tilstanden er også kjent som hjerteastma. Årsaken er stagnasjon i lungevæsken.

Dyspné med nevrotiske lidelser

Klager av kortpustethet, i en eller annen grad, er laget av ¾ av pasientene til nevrologer og psykiatere. En følelse av mangel på luft, er det umulig å inhalere dypt, ofte ledsaget av angst, frykt for døden ved kvelning, en følelse av "klaff" hindringer i brystet, hindrer den fulle åndedrag - pasientklager er svært mangfoldig. Vanligvis er slike pasienter lett spennende, akutt responsive mot stressfolk, ofte med hypokondriakale tilbøyeligheter. Psykogen respirasjonsproblemer forekommer ofte i bakgrunnen av bekymring og frykt, nedstemthet, etter å ha opplevd en nervøs excitement. Mulige til og med angrep av falsk astma - plutselig utvikle angrep av psykogen dyspné. Den kliniske egenskapen til de psykogene egenskapene ved å puste er støyformuleringen - hyppige sukk, stønner og nummenhet.

Behandling av dyspnø med nevrotiske og neurose-lignende lidelser håndteres av nevropatologer og psykiatere.

Kortpustethet for anemi

Anemi er en gruppe sykdommer som er preget av endringer i blodsammensetning, nemlig en reduksjon i innholdet av hemoglobin og erytrocyter i den. Siden transport av oksygen fra lungene direkte til organer og vev utføres ved hjelp av hemoglobin, så med en reduksjon i mengden begynner kroppen å oppleve oksygen sult - hypoksi. Selvfølgelig forsøker han å kompensere for denne tilstanden, grovt sett, for å pumpe mer oksygen inn i blodet, noe som fører til at frekvensen og dybden av inspirasjon øker, det vil si dyspnø. Anemier er av forskjellige typer og de oppstår av forskjellige grunner:

 • Utilstrekkelig inntak av jern fra mat (i vegetarianere, for eksempel);
 • kronisk blødning (med ulcus sykdom, livmoderbryst i livmoren);
 • etter nylig lidd alvorlige infeksiøse eller somatiske sykdommer;
 • med medfødte metabolske forstyrrelser;
 • som et symptom på kreft, spesielt blodkreft.

I tillegg til dyspné med anemi klager pasienten om:

 • markert svakhet, tap av styrke;
 • redusert søvnkvalitet, forverring av appetitten;
 • svimmelhet, hodepine, redusert effektivitet, nedsatt konsentrasjon, minne.

Personer med anemi er karakterisert ved hudens hud, med noen typer sykdommer - den gule tingen eller gulsott.

Det er ikke vanskelig å diagnostisere anemi - det er nok å passere en generell blodprøve. Hvis det er endringer i det som indikerer anemi, vil en rekke laboratorie- og instrumentundersøkelser bli tildelt for å klargjøre diagnosen og identifisere årsakene til sykdommen. Behandlingen er foreskrevet av en hematolog.

Dyspnø med sykdommer i det endokrine systemet

Personer som lider av sykdommer som tyrotoksikose, fedme og diabetes mellitus klager også ofte på kortpustethet.

Ved tyrotoksikose - en tilstand preget av overdreven produksjon av skjoldbruskhormoner, øker alle metabolske prosesser i kroppen kraftig - det opplever også økt oksygenbehov. I tillegg forårsaker overskytende hormoner en økning i antall hjerteslag, slik at hjertet mister evnen til å pumpe blod helt til vev og organer - de mangler oksygen som kroppen prøver å kompensere for - dyspnø oppstår.

Overflødig fettvev i kroppen med fedme kompliserer arbeidet i luftveiene, hjertet, lungene, slik at vev og organer ikke får nok blod og mangler oksygen.

Med diabetes, før eller senere blir kroppens kar-system påvirket, som følge av at alle organer er i en tilstand av kronisk oksygen sult. I tillegg påvirkes nyrene i løpet av tiden - diabetisk nephropati utvikler, noe som igjen provoserer anemi, noe som resulterer i økt hypoksi.

Kortpustethet hos gravide kvinner

Under graviditeten opplever respiratoriske og kardiovaskulære systemer i kroppen av en kvinne økt stress. Denne lastingen er på grunn av det økte volumet av blodet sirkulerer, kompresjon under membranen økes i størrelse livmor (hvorved brystet blir trangt og respiratoriske bevegelse og hjerteslag noe vanskelig), oksygenbehov ikke bare mor, men det voksende embryoet. Alle disse fysiologiske endringene fører til det faktum at mange kvinner har kortpustethet under graviditeten. Frekvensen av åndedrettsvern overstiger ikke 22-24 per minutt, det øker med mosjon og stress. Med graviditetsprogresjonen utvikler dyspne også. I tillegg lider fremtidige mødre ofte av anemi, noe som gjør dyspnø verre.

I tilfelle at respirasjonsfrekvensen overskrider de ovennevnte tallene, går dyspné ikke bort eller ikke reduseres vesentlig i hvile, bør den gravide kvinnen alltid konsultere en lege - obstetrikeren-gynekolog eller terapeut.

Kortpustethet hos barn

Frekvensen av respirasjon hos barn i ulike aldre er forskjellig. Det skal være mistanke om kortpustethet hvis:

 • i barnet 0-6 måneder er antall luftveisbevegelser (RR) mer enn 60 per minutt;
 • barnet har 6-12 måneder med CHD mer enn 50 per minutt;
 • hos barn over 1 år, CHD mer enn 40 per minutt;
 • et barn over 5 år er mer enn 25 per minutt;
 • i et barn på 10-14 år med HDP mer enn 20 per minutt.

Det er bedre å holde respiratoriske bevegelser på et tidspunkt når babyen sover. Varm hånd skal plasseres fritt på babyens bryst og telle antall bevegelser på brystet på 1 minutt.

Under følelsesmessig spenning, med fysisk aktivitet, gråt, mating, er pustevaksinen alltid høyere, men hvis BHP er betydelig høyere enn normalt og langsomt restaurert i ro, bør barnelege informeres.

Den vanligste dyspnø hos barn oppstår med følgende patologiske forhold:

 • Respiratorisk neonatal distress-syndrom (ofte registreres i premature barn av mødre med diabetes, kardiovaskulære lidelser, sykdommer i seksuell sfære, og hjelpe ham til føtal hypoksi, asfyksi, klinisk manifesterte dyspné med respirasjonshastighet over 60 per minutt, den blå fargen av huden og blekhet, er det også stivhet i brystet, bør behandlingen starte så snart som mulig - det mest moderne metoden er innføring av lungeoverflate inn i luftrøret av den nyfødte i kjørefelt s øyeblikkene i hans liv);
 • akutt konstriktiv laryngotracheitis, eller falsk krupp (spesielt laryngeale strukturer hos barn er det liten takvindu som inflammatoriske forandringer i slimhinnene i kroppen kan føre til et brudd av passasjen av luft det, utvikler vanligvis falsk krupp om natten - i feltet av stemmebåndene øker ødem, noe som fører til alvorlig inspiratoriske åndenød og kvelning, når denne tilstand er nødvendig for å sikre barnet frisk luft og ringe en ambulanse);
 • medfødt hjertesykdom (på grunn av intrauterine vekstforstyrrelser hos barnet utvikler unormal kommunikasjon mellom de store beholdere eller kamre i hjertet, som fører til blanding av venøse og arterielle blod, som et resultat, organer og vev få blod ikke tilføres oksygen og opplever hypoksi, avhengig av alvorlighetsgraden defekt er vist dynamisk observasjon og / eller kirurgisk behandling);
 • viral og bakteriell bronkitt, lungebetennelse, bronkial astma, allergier;
 • anemi.

Avslutningsvis skal det bemerkes at kun en ekspert kan bestemme den pålitelige årsaken til dyspné, så når denne klagen oppstår, bør man ikke selvmedisinere - den mest riktige avgjørelsen vil være å se en lege.

Årsaker og førstehjelp for kortpustethet under fysisk anstrengelse

Kortpustethet er en tilstand som er forbundet med et brudd på pustehastigheter: frekvens og dybde med fremveksten av en følelse av luftmangel. Dyspné kan ha en variert inspirerende natur, når det er vanskelig å puste inn, ekspiratorisk (det er vanskelig å puste ut) og blandet.

Utviklingsmekanismen - dyspné er en ekstern manifestasjon av mangel på oksygen til kroppens organer og vev.

En person begynner å føle mangel på luft, dybden og frekvensen av innånding og utandring endres gradvis, pusten blir mer overfladisk og hyppig. Med økt hypoksi øker frekvensen.

Årsakene er at kroppens ønske om å opprettholde det indre miljø er konstant. Med økt belastning på kroppen, er det en økning i utgiftene til energi og oksygen av vevet. Et signal om mangel på oksygen kommer inn i hjernen, som gir en ordre til luftveiene for å øke aktiviteten for å eliminere mangelen.

Åndedrettscentret intensiverer lungens og hjertearbeidet med sikte på å berikte kroppen med oksygen, som uttrykkes av eksterne tegn. Ved den friske personen ved unntak, gjenopprettes den hevede eller økte belastningen innen 5-7 minutter.

Kortpustethet under trening er normalt og oppstår av flere grunner. Med økt fysisk aktivitet, spesielt hos personer som fører en passiv livsstil:

 • går høyt tempo eller en betydelig avstand;
 • klatrer trappene;
 • vektoverføring;
 • jogging.

I hvilestil normaliserer staten raskt. Dette problemet er lett løses, bør man bevege seg og gjøre mer trening, eller sette opp med svakhet av kroppen hans og vente på alvorlige brudd skjer i kroppen under fysisk aktivitet. Et normalt fenomen kan også forekomme med psykometrisk stress (stress).

Utløseren er frigjøring av adrenalin, noe som fører til økt hjertefrekvens og overmetning av lungene med oksygen. Under en sunn hjerte er slike dyspnøtter ikke en trussel og forsvinner etter at personen har roet seg ned. Hvis det er et problem i hjertesystemet, kan det forverre forstyrret tilstand.

Sykdommer og tilstander preget av kortpustethet

Hyppige tilbakevendende symptomer eller utseendet av det mot en bakgrunn av vanlig fysisk aktivitet, er grunnen til å gå til en medisinsk institusjon.

Sykdommer preget av nedsatt pust:

 • patologi av det kardiovaskulære systemet;
 • lungesykdommer;
 • anemi,
 • en allergisk reaksjon;
 • hormonelle lidelser;
 • akutte smittsomme prosesser, ledsaget av en betydelig økning i temperaturen;
 • fedme.

I tillegg til alvorlige sykdommer, kan følgende forhold være årsaken til dyspné:

 • psykisk stress (økt aggresjon, irritasjon, sinne);
 • panikkanfall;
 • fremmedlegemer i nasopharynx eller andre brudd på luftpassasje gjennom luftveiene;
 • endring i klimatiske forhold;
 • tobakk og alkoholmisbruk.

De fleste ignorerer milde endringer i pustetilstanden, skriver av for tretthet eller forverring av økologi. Når du kommer inn på kontoret, har det vanligvis en vedvarende karakter.

Åndedrettssvikt utvikles til alvorlige former. Ta vare på helsen din og når det oppstår brudd på bakgrunnen av vanlige aktiviteter, identifiser og eliminere skadelig faktor i tide.

 1. Patologier i det kardiovaskulære systemet. Endringer i pusten oppstår først ved en tung fysisk belastning, med utvikling av hjertesvikt bekymringer selv i ro. Et karakteristisk trekk ved dyspnø av hjerte-etiologi er vanskeligheten ved innånding, utånding forårsaker ikke ubehag. I alvorlige tilfeller av hjertesvikt, er pasienter tvunget til å sove, halv sitte eller sitte, gjør denne posisjonen lettere å puste. Ytterligere data som indikerer en hjertesak vil være hevelse, brystsmerter, en historie med tidligere hjerteinfarkt og endringer i elektrokardiogrammet.
 2. Akutt venstre ventrikulær svikt. Tilstanden fremkaller økt stress på hjertet, sykdommer som bidrar til dette: hypertensjon, aterosklerose, hjertefeil. Oftest forekommer om natten, typer venstre ventrikulær svikt: kardial astma og lungeødem.
 3. Hjerte astma. På bakgrunn av fysisk anstrengelse (i siste fase er det mulig og i ro) har pasienten alvorlig dyspnø, et kvelningsangrep ledsaget av en frykt for døden. Det er hoste, en nasolabial trekant blir blå. Vene i nakken svulmer, skum fremkommer fra munnen. Pasienten tar en tvunget posisjon, pulshastigheten opptil 120 og høyere. Trykket ved angrep av et anfall er høyt, med økende fall av respiratorisk insuffisiens. Det er nødvendig å ringe til SMP og gi pasienten et angrep av frisk luft. Nedtrådte ben senker blodstrømmen til hjertet, noe som bidrar til å redusere angrepet.
 4. Lungeødem. Det er en komplikasjon av hjerteastma. Alvorlig kvelning er ledsaget av frigjøring av serøs eller blodig skummende sputum. Breath bubbling. Endre bevisstheten til pasienten. Alvorlig tilstand, noe som utgjør en trussel mot livet og krever samtaler av et ambulanse-, hjerte- eller gjenopplivingsteam. Dette er de mest alvorlige forholdene med hjerteopprinnelse, ledsaget av en suffiksjon. På tide kan ingen assistanse være dødelig.
 5. Hypertensiv sykdom. Oppstår i toppen av høyt blodtrykk, varer fra 10 til 30 minutter og forsvinner helt ved å senke blodtrykket. Hjelpen bør rettes mot normalisering av press.
 6. Myokardinfarkt. Myokardinfarkt ledsages av en paroksysm av astma som ikke reagerer på behandling. Kan utvikle seg til lungeødem. Hvis denne tilstanden mistenkes, bør du hvile og ringe en ambulanse.
 7. Sykdommer i lungene. Den vanligste årsaken til kortpustethet er bronkial astma. Med et astmatisk angrep, er det vanskelig å ekspandere på grunn av spasmer i bronkiene. Puste, støyende med fjern tungpustethet (hørt på avstand), tar pasienten en tvungen posisjon (orthopnea) sitter med vekt på hendene. Hvis angrepet ikke klarer å stoppe raskt, utvikler en asmatoid status som truer en persons liv.
 8. Anemi. Det skjer mot bakgrunnen av en reduksjon i blodets evne til å bære oksygen. Med fysisk aktivitet opplever kroppen en alvorlig oksygen sult, som kompenseres av økt respirasjon.
 9. Allergiske reaksjoner. Det allergiske middelet forårsaker krampe eller hevelse i strupehodet (Quinckes ødem), som hindrer passasje av luft langs leddbanene. Den allergiske reaksjonen kan uttrykkes ved ubetydelig dyspné eller et sterkt angrep av kvelning, avhenger av reaktiviteten til organismen på innkommende allergen.
 10. Hormonale lidelser. Hormoner regulerer alle prosessene som oppstår i kroppen, med et brudd på hormonell bakgrunn, det er en sammenbrudd av alle organer og systemer. Unnlatelse av å puste på bakgrunn av hormonelle lidelser bare en samtidig tilstand vil bringe symptomene på sykdommen i forkant.
 11. Smittsomme prosesser. Akutte smittsomme sykdommer oppstår med økning i kroppstemperatur og utseende av svakhet. I noen fysisk arbeid vil pasienten oppleve økt respirasjon og hjertebanken. Med hjerte- eller lungeinfeksjon utvikler dyspne selv i ro og blir alvorlig.
 12. Fedme. Med en økning i kroppsvekt, er hjertet tvunget til å jobbe i en styrket modus. I tillegg til det faktum at store mengder er tyngre for å gi den nødvendige mengden oksygen, er fettet iboende i hjertemuskulaturen, i alvorlige tilfeller fyller det alveolære vevet. Alt dette er årsaken til utplassering av et klinisk bilde av respirasjonsfeil, med tiden, selv ved den minste belastningen. Hvis det er vanskelig å puste med overflødig vekt, er det nødvendig å gjøre sport på en riktig måte og begynne å observere et terapeutisk diett. Ellers vil videre utvikling føre til alvorlige irreversible organskader.

Forekomsten av dyspnø hos barn med fysisk anstrengelse kan være normen hvis den ser ut med en betydelig belastning og går raskt i ro. Så manifestasjonen av sykdommen, hvis den oppstår med minimal belastning eller lenge, forblir i en rolig tilstand.

De vanligste årsakene til dyspné hos barn er:

 • laryngitt;
 • bronkitt;
 • brudd på utviklingen av hjertet;
 • anemi,
 • vegetativ vaskulær dystoni.

Hos barn opp til året oppstår dyspnø på noen sykdom i luftveiene og elimineres ved utvinning. Det bør være forsiktig med disse manifestasjonene i babyer. Hypoksi i en tidlig alder utvikler seg raskt og kan bli en trussel mot barnets liv. Hvis et angrep er funnet, ring umiddelbart en ambulanse, spesielt hvis det er en uklar grunn.

Hvorfor det er kortpustethet når du går - hovedårsakene

Årsakene til dyspnø under gang kan være svært forskjellige - fra fysiologiske faktorer til psykosomatiske abnormiteter og alvorlige sykdommer. I dag finner vi ut hva som er dyspné, en følgesvenn av hvilke sykdommer det er og når det utgjør en alvorlig trussel mot helsen.

Kortpustethet: hva er det og hvorfor forekommer det?

Kortpustethet eller dyspné er et brudd på pusten, ledsaget av endring i dybde og frekvens. En lignende tilstand er preget av flere grunnleggende tegn:

 • pusten blir hyppig og overfladisk;
 • det er en følelse av kvelning og mangel på luft;
 • innånding og utånding er støyende, ofte ledsaget av fløyte eller hvesning.

Dyspné kan også vises i en helt sunn person. I dette tilfellet regnes det som fysiologisk og oppstår under hypoksiforhold (mangel på oksygen), som observeres når du klatrer til store høyder eller når det er i lukkede rom hvor innholdet av karbondioksid er høyt i luften.

Årsaker til kortpustethet med fysisk anstrengelse er mangelen på spesiell trening. Det vil si at når en person som ikke har gjort sport før, gir kroppen en intensiv belastning (løping, løping, løftevekter), oppstår kortpustet som en kompenserende mekanisme som gjør at de kan tilpasse seg nye forhold. Hvis du har ligget på sofaen i et halvt år før, og da plutselig bestemte deg for å bygge muskler, ikke bli overrasket over at etter noen få minutters trening vil pusten din mislykkes, og du vil begynne å kveles.

Imidlertid vil fysiologisk dyspné ikke forfølge konstant. Regelmessig trening, en gradvis økning i belastning, dannelsen av utholdenhet - vil snart tillate deg å bli kvitt dette symptomet. Ganske en annen sak er åndenødspatologisk, som er en følgesvenn av mange sykdommer i kroppens kardiovaskulære, respiratoriske, immunsystem.

Symptomer og klassifisering

Normalt er frekvensen av luftveisbevegelser -16-20 per minutt. Om dyspné sies når frekvensen, rytmen og dybden av pusten endres, noe som forårsaker en person betydelig ubehag. I følge manifestasjonens art skiller spesialister tre stater:

 • inspirerende dyspnø - manifestert ved innånding og er en følge av innsnevring av lumen av de store bronkiene og luftrøret;
 • ekspiratorisk dyspné - observert ved utånding forårsaket av innsnevring av små bronkier, manifestert i forhold som KOL eller lungemfysem:
 • blandet type - ledsages av komplisert innånding og utandring og er en konsekvens av alvorlige lungesykdommer eller hjertesvikt.

En sunn person kaller vanligvis ikke pusten. Med moderat fysisk anstrengelse, for eksempel når man klatrer trapper, øker respiratorisk frekvens vanligvis. Denne tilstanden forårsaker ikke noe spesielt ubehag, fordi kortpustet går raskt og pusten gjenopprettes. Men det er så alvorlige patologier, når kortpustet forfølger selv i hvilestilstand.

Spesialister skiller 5 grader av alvorlighetsgrad i forhold til dyspnø, som hjemsøker pasienten:

 1. Zero. Dyspnø vises bare med intens fysisk anstrengelse.
 2. Enkel grad. Vises med en rask, langvarig gange eller under løft til høyden.
 3. Den gjennomsnittlige graden. Det forekommer jevnlig og tvinger deg til et lavere tempo for å gå og hyppige stopp, som er nødvendig for å få pusten.
 4. Tung. Kortpustet vises etter noen få minutters gange og tvinger pasienten til å stoppe hver 100 meter, eller etter å ha klatret bare en trapp for å gjenopprette pusten.
 5. Ekstremt tung. En person begynner å kveles ved den minste fysiske anstrengelsen, dyspnø kan oppstå selv i ro, noe som gjør at pasienten sjelden forlater huset.

Avhengig av årsaken til forekomsten, er patologisk dyspné en konsekvens av anemi, lunge, hjertesykdommer og fremgang i akutt eller kronisk form. En slik tilstand kan vedvare eller manifestere periodisk, med forverring av samtidige sykdommer.

Derfor, ikke ignorere det farlige symptomet, fordi det kan være et tegn på patologier som truer livet. Hvis det oppstår dyspné, bør du konsultere legen din og finne årsaken til denne tilstanden.

Årsaker til patologisk dyspné

Hovedårsakene til kortpustethet og mangel på luft for ulike sykdommer kan deles inn i 4 store grupper. Et karakteristisk symptom manifesteres i følgende patologier:

 • Åndedrettssvikt, utvikling på grunn av bronkial obstruksjon og lungesykdommer.
 • Hjertesvikt.
 • Sykdommer forbundet med metabolske sykdommer.
 • Nevroser og neurokirkulatorisk dystoni, ledsaget av et hyperventilasjonssyndrom.

La oss se nærmere på sykdommene som kan forårsake alvorlig dyspné og gi pasienten betydelig ubehag.

Kortpustethet for anemi

Anemi er en vanlig sykdom, ledsaget av en endring i blodsammensetningen og en nedgang i hemoglobin. Årsaken til sykdommen er alvorlig kosthold, ubalansert diett, kronisk blødning, metabolske forstyrrelser eller alvorlige infeksjoner.

Siden hemoglobin spiller en viktig rolle i leveringen av oksygen fra lungene til organer og vev, fører dens mangel til hypoksi (oksygen sult). For å kompensere for dette bruddet øker kroppen hyppigheten og dybden av pusten, og prøver å pumpe mer oksygen inn i lungene, noe som forårsaker karakteristisk kortpustethet. Forløpet av anemi følger svakhet, tap av styrke, blek hud, svimmelhet, hodepine og kortpustethet kompliserer sykdommen og gir et betydelig ubehag for pasienten.

Hjerte dyspné

Kortpustethet i kardiovaskulærsystemets patologi følger slike forhold som akutt koronarsyndrom, hjertesvikt, hjertefeil, perikarditt, myokarditt eller kardiomyopati. I mangel av behandling øker hjertedysen raskt og ledsages av andre karakteristiske symptomer - smerte i hjertet, hudens hud, cyanose i nasolabialtrekanten. Med frekvensen av økende vanskeligheter med å puste, kan en lege dømme alvorlighetsgraden av hjertepatologi.

Hvis kortpustet oppstår under en natts søvn, kan du mistenke utviklingen av hjertesvikt. I kronisk form av denne sykdommen, blir pusten ledsaget av dype åndedrag, så kroppen forsøker forsiktig å takle oksygen sult.

Den farligste tilstanden er økningen i dyspnø i ro. Dette symptomet indikerer en alvorlig form for hjertesvikt og krever umiddelbar kompleks behandling for å unngå mulige komplikasjoner (hjerteinfarkt).

Et annet karakteristisk symptom på hjerte dyspné er tilstanden av ortopedi. Dette observeres ofte med hjerteastma og manifesteres av økt dyspné i utsatt stilling. Som et resultat er pasienten tvunget til å oppta en vertikal stilling for å lette pusten, som er ledsaget av søvnløshet og en følelse av kronisk tretthet i løpet av dagen.

Når kardial astma utvikler paroksysmal dyspnø, som er preget av nattangrep av kvelning, som fører til oppvåkning av pasienten. Hjertefeil forårsaker alvorlig kortpustethet, selv med mindre fysiske anstrengelser, og ledsages også av hurtig tretthet, hjertebank, lunger, hevelse, smertesyndrom.

Med paroksysmal takykardi, oppstår dyspnøt samtidig med en hjertebank, hvor alvorlighetsgraden avhenger av hvor mye blodstrømmen i blodkarene forstyrres. Behandling av hjertesykdom er komplisert. For å eliminere det farlige syndromet, er det nødvendig å stimulere hjertet og fjerne overflødig væske fra lungene. Pasienten trenger konstant tilsyn med spesialister og bør regelmessig ta medisiner for å forhindre videre progresjon av sykdommen.

Lung dyspné

Dyspnø av varierende alvorlighetsgrad utvikler seg i nesten alle sykdommer i lungene og bronkiene:

 • bronkitt;
 • KOL (kronisk obstruktiv lungesykdom);
 • lungebetennelse;
 • lungeødem;
 • bronkial astma;
 • tuberkulose;
 • pneumothorax og emfysem;
 • nederlag i luftveiene i myasthenia gravis, lammelse, poliomyelitt;
 • kompresjon av lungene i skoliose, Bekhterevs sykdom;
 • silikose - yrkessykdommer som forårsaker lungeskader;
 • ondartede svulster.

Lungødem utvikler seg i patologien til hjerteets venstre hjertekammer. Dermed er det en sterk dyspné, noe som forårsaker en gisp og en fuktig hoste, som er ledsaget av separasjon av vannaktig slim. Åndedrettsen blir høy og boblende, hevelse oppstår i lungene. Pasienten trenger akutt medisinsk hjelp.

Akutte og kroniske former for bronkitt ledsages av en inflammatorisk prosess i store og små bronkier. Pasientens tilstand er komplisert av en rennende nese, feber, ondt i halsen. Synes karakteristisk tørr eller våt hoste, kortpustethet, svakhet. Lungebetennelse - Betennelse i lungevevvet ledsages av lignende symptomer, men kortpustet vises fra begynnelsen av sykdommen og er preget av en blandet form, det vil si vanskeligheten med å puste pasientens erfaringer ved innånding og utånding.

KOL er en lungesykdom, ledsaget av lymfene i bronkiene og en økning i dyspnø av utandrende natur. Det er pasienten som lett inhalerer, men utånding er gitt til ham med stor vanskelighet. Med KOL er bronkokonstriksjon nesten irreversibel og ledsages av en våt hoste med slem.

Med bronkial astma, vises kortpustet anfall, mens pasienten puster lett inn i luften, men kan ikke puste ut den. Tilstanden er komplisert av utseendet av overbelastning og smerte i brystet, en hoste. Angrepet blir fjernet av medisiner - bronchomimetika, som slapper av og utvider lungene i bronkiene.

Lungekreft i begynnelsen er asymptomatisk. Senere, ettersom tumoren når store størrelser, opptrer karakteristisk kortpustethet, slike symptomer som alvorlig, hoste, hosting opp.

Dyspnø med endokrine patologier

Diabetes mellitus fører til skade på nyrene og blodårene og fremkaller oksygen sult av kroppen. Utviklingen av diabetisk nephropati er komplisert av anemi og økt hypoksi, noe som igjen fører til utseende av karakteristisk dyspné.

Thyrotoxicosis er en tilstand der skjoldbruskkjertelen produserer et overskudd av theroidhormoner. Under påvirkning begynner hjertemuskelen å krympe raskt, akselerere metabolske prosesser i kroppen og øke behovet for oksygen. Raskt hjerterytme gjør det vanskelig å pumpe blod helt til vev og organer, noe som forårsaker oksygenmangel og kortpustethet.

Årsaker til kortpustethet hos eldre

Med alderen svekkes immunforsvaret av kroppen, indre organer og vev gradvis, utvikler kroniske sykdommer. Som et resultat øker risikoen for alvorlige lungesykdommer, bakterie- og virusinfeksjoner betydelig hos eldre. Etter en viss aldersgruppe (oftere etter 60 år) er hovedårsaken til kortpustet følgende patologier:

 • lungebetennelse;
 • COPD;
 • bronkial astma;
 • anemi,
 • hjertesvikt.

Ofte årsaken til kortpustethet hos eldre er samtidig diabetes, fedme og andre patologier i det endokrine systemet. Når det er karakteristiske symptomer, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp. Dette vil bidra til å forhindre utvikling av farlige komplikasjoner.

barn

Problemer med å puste kan mistenkes hvis frekvensen hos en baby under 1 år er over 40 luftveisbevegelser per minutt, et barn over 5 år - mer enn 25 / min. For å sjekke frekvensen av åndedrettsbevegelser (BHD), skal du være i ro mens barnet sover. For å gjøre dette er det nok å sette hånden på babyens bryst og telle antall pusteutandringer per minutt.

Hvis HDR betydelig overskrider normen og langsomt gjenoppretter i ro - du må ringe en alarm og gå til spesialister for en undersøkelse. Hvilke patologier kan forårsake kortpustethet i et barn? Oftest er disse medfødte hjerteavvik (hjertefeil) eller jernmangel anemi forårsaket av hypovitaminose og underernæring.

Å provosere forekomsten av dyspnø hos barnet kan ha bakteriell og viral bronkitt, lungebetennelse, allergiske reaksjoner eller astma i bronkier. I tillegg kan dyspnø hos barn forekomme ved akutt stenosering av laryngotracheitt, ledsaget av hevelse og innsnevring av strupehode. Dette er en farlig tilstand som kan føre til kvelning. I dette tilfellet trenger barnet akutt sykehusinnleggelse.

I svangerskapet

En ungdoms utseende av dyspnø lindres av graviditet. Nesten 50% av de forventede mødrene, som begynner med den 8. uken av svangerskapet, begynner å oppleve visse ubehag og pustevansker under rask gange eller fysisk anstrengelse. Jo lenger svangerskapstid, jo mer uttalt ubehag med kortpustethet og økt tretthet.

Vi skynder oss å berolige våre lesere, siden en slik tilstand av medisin anses som en variant av den fysiologiske normen. Under svangerskapet opplever lette kvinner en dobbel belastning, siden fosteret ikke har eget gassutvekslingssystem.

Derfor bør lette kvinner gi barnet oksygen. Åndedrettssystemet har oftest ikke tid til å tilpasse seg kroppens økte behov, og konsentrasjonen av karbondioksid i blodet øker (spesielt med økende fysisk aktivitet). Dette fører til kortpustethet eller bruk av medisinsk terminologi - dysfunksjonell pust av gravide kvinner.

Kortpustethet etter å ha spist

Forstyrrelser av åndedrettsfunksjonene etter en rikelig inntak av mat er ganske hyppige. Hvorfor skjer dette? Mekanismen for utvikling av "ettermiddags" dyspné består i det faktum at fordøyelsessystemet etter inntak av mat er aktivt involvert i arbeidet. Isolerte fordøyelsesenzymer er nødvendige for spaltning av matkluten.

For å sikre disse prosessene er blodstrømmen til mage, bukspyttkjertel, lever og tarm nødvendig. Hvis kroppen fungerer normalt, skjer denne prosessen uten avvik. I nærvær av kroniske sykdommer, mislykkes fordøyelsen, og de indre organene opplever oksygen sult. For å kompensere for det, begynner lungene å fungere i en styrket modus, og dermed blir pusten raskere og kortpustet utvikler seg.

Til hvilken lege å ta opp?

Hvis du har kortpustethet, ikke forsink med å søke medisinsk hjelp, siden dette symptomet kan indikere utviklingen av farlige sykdommer. Til å begynne med bør du besøke terapeuten og gjennomgå den nødvendige undersøkelsen.

Diagnostiske tiltak består av en rekke laboratorie- og apparatstudier og inkluderer blod- og sputumtester, spirometri, EKG og ultralyd i hjertet, brystfluorografi eller CT-skanning, som gjør det mulig å bestemme patologiske endringer i lungene.

Etter å ha klargjort diagnosen og funnet ut årsaken, provosert et pusteforbud, vil smale spesialister påta seg arbeidet. Med kardiovaskulære lidelser vil pasienten bli ledet av en kardiolog, med pulmonale patologier - pulmonologist. Hvis årsaken til dyspnø er andre forhold, så er endokrinolog, nevrolog, hematolog, onkolog og andre spesialister om nødvendig involvert i behandlingen.

Kortpustethet - Årsaker, symptomer, behandling, førstehjelp

I dag skal vi snakke om årsakene, symptomene og behandlingen av dyspnø, men først er det nødvendig å avgjøre hva det er kortpustethet?

I et alvorlig tilfelle kan det ende i kvelning.

Kortpustethet i folket er fortsatt kjent som et pustrom, kortpustethet. I medisinsk vitenskap kalles det dyspné. Det er ikke en sykdom, en uavhengig nosologisk form. Dette er bare et symptom som følger med de ulike patologiske prosessene som foregår i kroppen.

Symptomer på dyspné og typer

Hva er kortpustet? Tegn på kortpustethet?

Mekanismen for menneskelig puste består av en fase av innånding og utløp. Avhengig av når det er kortpustethet, kan det være:

 • - Inspirasjonens korthet. Dens utseende er knyttet til øyeblikk av inspirasjon;
 • - ekspiratorisk dyspné. Dette skjemaet er forbundet med utseendet av det ved utåndingstidspunktet;
 • Blandetype.

Å være et symptom på enhver patologisk prosess, er intensiteten av dyspnø som oppstår, direkte relatert til alvorlighetsgraden av den underliggende prosessen. Utseendet til denne tilstanden kan observeres i fravær av patologi under normale fysiologiske forhold.

Fysiologiske årsaker til dyspné

Hvis kortpustet vises i ro, så gjelder dette definitivt ikke for normal, men en sterk kortpustethet med rask gang, løp, fysisk anstrengelse oppstår ofte mot en bakgrunn av hypodynami, detenitet, i en tilstand av stress.

En annen ikke-patologisk midlertidig årsak til akutt akutt hypoksi er et langt opphold i et tett rom.

Med økt fysisk stress og andre midlertidige forhold krever organer og vev en økt mengde oksygen for det normale løpet av ulike biokjemiske reaksjoner i dem. Dette er en kompensasjonsmekanisme for å beskytte kroppen som respons på stress og for høye aldersbelastningsnormer.

Hovedårsakene til dyspné

Hvorfor ser det ut som det er kortpustethet?

Det er ganske mange årsaker til dyspné. Alle av dem er knyttet til brudd på kroppens systemer, forårsaket av funksjonelle endringer eller organiske skader.

Mest av alt, med utseende av kortpustethet, kan man mistenke patologi av kardiovaskulær og respiratorisk system...

Patologi i hjertet og blodårene

Under normale forhold sirkulerer ca 5,5 liter blod i kroppen fritt. I tillegg er ytterligere 1,5 liter plassert i depotet.

Blod utfører mange funksjoner, men en av de viktigste er levering av oksygen til organer og vev. Dette skyldes tilstedeværelsen av hemoglobin og erytrocytter i blodet.

Denne mengden blod skal pumpes i kroppen i løpet av 1 minutt. Hvis den av en eller annen grunn ikke klare denne oppgaven, vil blodtilførselen til organer og vev være utilstrekkelig, og følgelig vil de få mindre oksygen. Mangel på oksygen eller oksygen sult kalles hypoksi.

Som et resultat av dette blir arbeidet fra åndedrettsorganene mer intens. De prøver å på en eller annen måte glatte ut problemet. Som et resultat blir pusten hyppigere og kortpustet oppstår. Og det ser ut til, til tross for at pusten blir hyppig, lider dens dybde fortsatt.

 • Kortpustethet på grunn av hjertesvikt eller hjerte-dyspné

Under hjertesvikt er ikke forstått som noen spesiell sykdom, men statene fører til den. For kortpustethet, som oppstår nettopp av denne grunn, er det karakteristisk for utseendet under turgåing og ulike fysiske anstrengelser.

Over tid kan dyspnø med hjertesvikt forekomme selv i ro. Sammen med kortpustethet, kan hevelse av føttene oppstå, som vanligvis vises om kvelden og om natten. I hjertet kan oppstå periodisk karakter av smerte, forstyrrelser i arbeidet. Huden blir blek med en blåaktig tinge. Pasienten klager over generell svakhet, tretthet og ubehag.

Økt blodtrykk øker belastningen på hjertet. Med økt trykk er lumen av periferfartøyene innsnevret. Naturligvis, for å presse gjennom blodet, vil hjertet trenge mye mer innsats.

Først i kompensasjonsfasen gjør hjertemuskelen sin jobb, men det er helt opp til en viss grense. Med tidenes gang, når sykdommen passerer inn i et annet stadium, kan hjertet ikke lenger fullt ut takle den funksjonen som er tildelt den. Blod pumpes mindre. Mindre og oksygen er oppnådd av organer og vev. Det er kortpustethet.

Objektivt, i slike pasienter kan rødhet i ansiktet bli notert. Subjectively, pasientene legger merke til at de flyr før øynene, hodepine og svimmelhet, redusert effektivitet og forverring av den generelle tilstanden. Hjertet virker intermittent.

Denne tilstanden tilhører kategorien akutte og er forbundet med en kraftig forverring av hjertets aktivitet. Under slike forhold er uttalt dyspnø alltid tilstede. I tillegg er det smerter med lokalisering bak brystbenet. Smerten er sterk, uttrykt, har en søm karakter. Pasienter omfavner en følelse av intens frykt.

Patologi fra luftveiene

De menneskelige lungene består av et forgrenet system, bronkier, som danner bronkietreet. Den viktigste strukturelle enheten er alveolus.

Av en eller annen grunn kan deres lumen smale. Dette kan skyldes både funksjonsnedsettelse og organisk skade, noe som fører til ødeleggende endringer i lungvevet.

Til slutt fører alt dette til at luft, og med det oksygen, inn i lungene, er mindre. Denne tilstanden fører igjen til økt respirasjon og utseende av dyspnø.

Hvis det mangler funksjon på venstre ventrikulær side, er det mulig å utvikle lungeødem. I dette tilfellet er dyspnø uttalt sterkt og er i stand til å passere inn i kvælning. Pasientens puste er hørbar selv fra siden. Det blir boblende, hvesking vises. Er i stand til å bli med i hoste. Den har en fuktig karakter med sputumsekresjon. Pasienten er i stand til samtidig å bli blå før øynene våre. Bistand under slike forhold er presserende.

Denne sykdommen er forbundet med betennelse i bronkiene, som som regel skyldes virkningen av patogen mikroflora. Forløpet av bronkitt kan være akutt og kronisk og involverer alltid kortpustethet. Sykdommen kan ledsages av frigjøring av sputum og spasmer i luftveiene. I dette tilfellet viser pasienten utnevnelse av ekspektorater og antispasmodik.

Det er en sykdom forbundet med betennelse i lungevevvet. Årsaken til forekomsten er som regel virkningen av patogen mikroflora. Sammen med symptomene som er karakteristiske for enhver inflammatorisk prosess, er dyspné absolutt tilstede. Som regel, kortpustethet for denne patologien av blandet natur. I brystområdet registrerer pasienter smerte. Huden blir blek med en cyanotisk skygge av karakter. Ved alvorlig lungebetennelse kan hjertesvikt bli med.

Anemier av ulike typer

For en anemi er preget av en reduksjon i blodmengden av røde blodlegemer og hemoglobin, som er ansvarlig for blodets respiratoriske funksjon. Det reduserte innholdet i slike blodelementer skyldes det faktum at de ikke er i stand til å forsyne nok organer og vev med oksygen i tilstrekkelige mengder.

Forsøker å kompensere på en eller annen måte, utløser kroppen reaksjoner som forårsaker dyspnøutbrudd.

Hva forårsaker dyspné

 • Ofte utvikler dyspnø mot et bakteppe av intens røyking.
 • Flere andre sykdommer kan også føre til lignende symptomer - fedme (hvis kortpustethet skjer etter et måltid), noen skjoldbrusk sykdommer, slik som hypertyreoidisme, tyrotoksikose, diffus og multinodulært struma stor, er det hevelse og tumorer i strupehodet, selv om fremmedlegemer fast i halsen.
 • Exacerbations VSD, og ​​enda mer faktisk panikkanfall er også ledsaget av kortpustethet, mangel på luft.
 • En annen kortpustethet kan forårsake forgiftning, inkludert karbonmonoksid, leversvikt, koma i diabetes mellitus.
 • Dyspnø kan til og med forekomme med brystetokochrose, symptomer på mangel på oksygen og brystets tetthet kombineres med smerte i hjertet, med hevning av hender;
 • Ofte oppstår et slikt tegn ved lange svangerskapstider, når det er et stort foster eller en flere graviditet. Eller, i tilfelle av hjertesykdommer, en kvinne som venter på et barn.

Førstehjelp for hvesning

 • Ring en lege;
 • sett pasienten på sin side eller gi den en semi-sittende stilling;
 • Sørg for tilgang til frisk luft eller gi (hvis tilgjengelig) en oksygenpute;
 • å ta av de tettsittende klærne;
 • varme ekstremitetene med en varmere, en flaske varmt vann eller en massasje;
 • på medfølgende dyspné hoste angrep - presse i 1-2 minutter refleks punkt i jugular fossa (bunnen av nakken foran, det sted hvor den krageforekomme).

Behandling av dyspnø med folkemidlene og forebyggende tiltak

Hvordan behandle kortpustethet?

Behandlingen begynner med behandling av den underliggende sykdommen, som forårsaket starten av dyspnø og utnevnelsen av ulike legemidler som bidrar til symptomfeil.

Folkemetoder for å eliminere kortpustethet kombineres med tradisjonell medisinske metoder - gir oksygenmaske, tar oksygenkocktailer, parenteral og oral administrasjon av medisinske stoffer.

 • når den neurogene karakteren av utseendet på dyspné (etter stress) viser et kurs av valerian, morwort, sitronbalsam, mynte;
 • Etter en forverring er doseringen fysiske øvelser, ansettelsen ЛФК, den skandinaviske å gå på friluft eller bare enkle turer mulig;
 • normalisering av ernæring, restriksjon av saltvannsprodukter og lag i prinsippet;

Symptomatisk hjelp i tilfelle av dyspné (spesielt med hjerteopprinnelse) er i stand til:

 • varm geitmelk med honning - vanlig mottak for en måned;
 • mottak av hjertemos Amosova 2 måneder - oppskrift se her;
 • mottak av en blanding av naturlig honning (liter), 10 knuste sitroner og 2 hoder (ikke denticles) av hvitløk. Rør, for en måned insisterer, ta 4 teskjeer 2 måneder om morgenen på tom mage;
 • brygging av tørr dill (2 ts per kopp kokende vann) - drikk all infusjon i små porsjoner om dagen, kurset er 2 uker;
 • administrering av medikamenter Adonis fjær (Kardiovalen, Bechterews medisin) som et middel for å redusere dyspné, spesielt hjerte- natur, sedasjon, er mottakelse utført i dråper, dråper 30 2-3 ganger daglig.

Les Mer Om Fartøyene