Hvorfor det er kortpustethet når du går - årsaker, behandling

Kortpustethet er en uvanlig følelse av pust eller behovet for mer intens pust. Dyspné kan defineres som respiratorisk ubehag, kortpustethet, ubehagelig eller ubehagelig følelse av ens egen pust, eller bevissthet om pusteproblemer.

Kortpustethet som tegn på åndedrettssvikt forekommer i tilfelle manglende evne til åndedrettssystemet for å sikre kroppens behov for gassutveksling. Denne situasjonen oppstår når kroppens behov for oksygen øker eller oksygenavgivelsen til vev er nedsatt (med en rekke kardiovaskulære og bronkopulmonale sykdommer).

Årsaker til kortpustethet når du går

De vanligste årsakene til dyspné i gang er patologier i hjerte-, lunge- og bronkialsykdommer, hals og forstyrrelser i sirkulasjonssystemet. Det er verdt å merke seg at selv med ubetydelige avvik er en fremmed som er ganske observant, lett å identifisere og diagnostisere dyspnø. Dyspné manifesterer seg som kortpustethet, smerte i halsen og karene, smerte i hjertet og forstyrrelser i hans arbeid, og i tillegg kan noen ganger ha blod fra halsen eller nesen.

Det er flere grupper av årsaker som kan forårsake kortpustethet:

 1. Fysiske øvelser;
 2. Vegeta-vaskulær dystoni;
 3. Neurose, panikkanfall, frykt og bekymringer;
 4. Kronisk obstruktiv lungesykdom;
 5. anemi,
 6. fedme;
 7. Sykdommer i lungene;
 8. Iskemisk hjertesykdom;
 9. Kongestiv hjertesvikt;
 10. Kardial astma, eller paroksysmal nattlig dyspné;
 11. Tromboembolisme av lungearterien (tilstoppet av blodproppene).

Sykdommene og betingelsene nevnt ovenfor er de hyppigste. Hvis du har kortpustethet, er det best å konsultere en lege for å fastslå den spesifikke årsaken til at du ikke har luft.

Det er veldig viktig å umiddelbart konsultere en spesialist eller ringe en ambulanse hvis du plutselig har kortpustethet, spesielt hvis det er ledsaget av smerte i brystet, kvalme, oppkast eller feber. Disse tegnene kan snakke om en veldig alvorlig sykdom. Legen vil i noen situasjon kunne bestemme en individuell undersøkelsesplan for å bestemme årsaken.

Årsaker til pulmonal dyspné

Pulmonal dyspné er en som er forårsaket av sykdommer og patologier i lungene.

 1. Utandringsdyspné er den vanligste formen, som bestemmes av vanskeligheten ved utånding og oppstår når lumen i bronkiene smalker på grunn av deres ødem, spasme eller blokkering av slem. For å takle dette problemet i pusteprosessen er det nødvendig å styrke arbeidet i respiratoriske muskler, men dette er ikke nok, og utåndingssyklusen er vanskelig.
 2. Inspiratorisk dyspné. Pasienten har problemer med å puste. Dette skyldes opphopning av væske i brystet i tilfelle av svulster, ødem i strupehode, fibrose, pleurisy og andre. En person kan ikke snakke uten flere puste. Utseendet til slike dyspnøer er mulig selv med liten fysisk anstrengelse. Inhalasjonen ledsages av en fløylende lyd.

Kortpustethet med hjertesvikt

Det er også kortpustethet i hjertesvikt. Dens utseende er direkte berørt av tynningen av karets vegger, mangel på septum, hjertesvikt, stenose. En av årsakene til hjertesykdom er også hjertesvikt. Som et resultat er det oksygen sult, det er også årsaken til dyspnø når du går. Tegn på denne kortpustethet er ortopedi og polypnoe.

 1. Polypnoea. Betingelsen er forårsaket av overdreven tilførsel av blod til hjertet når pasienten er i horisontal stilling. Dette kan skyldes hjertesvikt. Hyppig og dyp pusting er kjent, noen ganger før hyperventilering.
 2. Orthopnea er et syndrom av hjerte-dyspnø som tvinger en person til å være i oppreist stilling hele tiden, da dette letter sin tilstand. Ortopedi er forbundet med venstre ventrikulær og venstre atriell insuffisiens.

Sentral kortpustethet

Denne typen dyspnø forekommer i patologier i sentralnervesystemet, med nevroser, samt under påvirkning av nevrotropiske stoffer. Sentral dyspné er ikke en konsekvens av patologi, det er selve årsaken. Det manifesterer seg på forskjellige måter: hypernoea, oligopnea, arytmi.

Hematogen dyspné

Det forekommer svært sjelden, og er forbundet med den giftige effekten av nedbrytningsprodukter under stoffskiftet. Det preges av svært hyppig og dyp pusting. Årsakene er: anemi, endokrine sykdommer og nyre- eller leversvikt.

symptomatologi

De viktigste symptomene på dyspné:

 • pusten blir raskere
 • pulsen stiger;
 • choking er følt;
 • pusten blir støyende;
 • Dybden av inspirasjon og utånding varierer.

Dyspné begynner i følgende tilfeller:

 • under gang - det er forbundet med hjerteaktivitet;
 • klatrer trappene - snakker om infeksjon i lungene, forkjølelse;
 • går til frost - årsaken til allergi mot kulde på grunn av lungepatologi;
 • under hvilen om natten - stillestående prosess av hjertemuskelen;
 • ved sex - årsakene er mulige, for eksempel anemi, mangel på jern i blod.

Dyspnø med vandring har visse årsaker, og behandling med folkemidlene er ikke alltid i stand til å takle kilden til kortpustethet. Derfor ikke engasjere seg i selvmedisinering hjemme, hvis du har dette symptomet.

Hvordan behandle kortpustethet mens du går?

Før du begynner å kjempe med kortpustethet, bør du ikke gå til apoteket og kjøpe opp piller, som min venn anbefalte. Først av alt, trenger du:

 1. Kast en dårlig vane i form av røyking mens du røyker;
 2. Reduser vekten hvis den er tilgjengelig i overkant;
 3. Juster blodtrykket, hvis det finnes i unormale tall.

For å finne årsaken til brudd på respiratorisk aktivitet, må du også gjennomgå en undersøkelse som inkluderer:

Den viktigste metoden for å bekjempe dyspné er behandlingen av sykdommen, som var årsaken til dyspnø. Så snart legen finner ut grunnen, vil planen for effektiv behandling bestemmes umiddelbart.

For eksempel med iskemisk hjertesykdom og hjerteinfarkt - behandling med tabletter. Med KOL og bronkial astma - vanlig behandling med inhalatorer. Siden hovedårsaken til kortpustethet i mange tilfeller er hypoksi og hypoksemi (lavt oksygeninnhold i kroppen), er en av de effektive måtene å redusere dyspnea oksygenbehandling.

For tiden er det utviklet enheter - oksygenkonsentratorer, som lar deg "trekke ut" oksygen fra luften døgnet rundt. Innånding av oksygen i økt konsentrasjon kan eliminere hypoksi og hypoksemi.

Hva slags lege bør jeg konsultere med dyspné

Når diagnosen av en person er fortsatt ukjent, er det best å gjøre en avtale med en terapeut. Etter undersøkelsen vil legen kunne etablere en presumptiv diagnose, om nødvendig, henvise pasienten til en spesialist.

Hvis dyspnøen er forbundet med en lungepatologi - det er nødvendig å konsultere pulmonologen, ved hjertesykdommer - med kardiologen. Anemi behandles av en hematolog, patologi i nervesystemet - en nevrolog, sykdommer i endokrine kjertler - en endokrinolog, psykiatriske lidelser ledsaget av kortpustethet - en psykiater.

Kortpustethet når du klatrer trapper: årsaker og farlige tegn

Mange pasienter klager over at de har kortpustethet mens de klatrer trappene. Årsakene til dette fenomenet kan være forbundet med forskjellige patologiske forhold. Dermed er brudd på pust under treningen hovedsakelig et vanlig symptom på respiratoriske og kardiovaskulære sykdommer.

I dette tilfellet er problemet lett oppdaget i den første diagnostiske undersøkelsen. Det er viktig å konsultere en lege i tide, da mange sykdommer i hjertet og lungene er preget av en progressiv kurs.

Grunnleggende informasjon og typer dyspné

Kortpustethet er et brudd på dybden og frekvensen av pusten, som er ledsaget av en følelse av mangel på luft

Kortpustethet er et subjektivt patologisk symptom forårsaket av en følelse av mangel på luft under pusten. Den objektive årsaken til et slikt symptom er brudd på frekvensen og dybden av pusten i ulike patologiske forhold.

Dyspné kan oppstå i ro og under fysisk anstrengelse. Ofte er dette symptomet også ledsaget av andre negative manifestasjoner, inkludert smerte i hjertet, svimmelhet og svette.

Hovedtyper av dyspné:

 • Tachypnea - en kraftig økning i frekvensen av luftveiene. Ofte er dette et tegn på akutte smittsomme sykdommer, anemi, patologi av sirkulasjonssystemet eller psykologisk patologi. I dette tilfellet er overflødig luftveisbevegelser ikke ledsaget av metning av kroppen med oksygen på grunn av rask fjerning av luft fra lungene.
 • Bradypnea - en reduksjon i frekvensen av respiratoriske bevegelser, også ledsaget av respiratorisk svikt. Denne typen dyspné indikerer ofte skade på sentralnervesystemet og metabolske sykdommer.

Vanligvis er kortpustethet et normalt tegn på alvorlig fysisk anstrengelse. Det aktive arbeidet med skjelettmuskler krever forbedring av lokal blodstrøm og oksygenavgift. Den resulterende stimulansen endrer hastigheten til respiratoriske muskler. I slike tilfeller oppstår dyspnø hos uutdannede personer, fordi denne typen tilpasning av luftveiene til belastningen er ineffektiv. Folk som driver sport eller trening, er mindre sannsynlig å oppleve shortness of breath. Det samme gjelder tilpasning av hjertefrekvensen.

Kortpustethet i ro eller med liten fysisk aktivitet er ofte forbundet med farlige sykdommer. Det er viktig for legen å utelukke symptomens psykogene karakter selv i de tidlige stadiene av diagnosen, da rask pust kan oppstå med psykose. Hvis vi snakker om patologi av respiratoriske og kardiovaskulære systemer, er dyspné vanligvis forårsaket av funksjonelle eller smittsomme lidelser.

Mer informasjon om dyspné finner du i videoen:

Hovedorganene i luftveiene er lungene i brystet. Dette er de parenkymale strukturer som gir prosessen med gassutveksling i vev. Luft inn i lungene gjennom systemet i luftveiene, som inkluderer munn- og nesehulen, strupehodet, luftrøret og bronkiene. Forstyrrelser i luftveiene kan forårsake en respiratorisk funksjonsforstyrrelse.

Behandlingsprosessen er gitt av stimulering av sentralnervesystemet, humoral regulering og arbeidet i respiratorisk muskulatur. Så, for eksempel, oppstår inspirasjonen med deltagelse av membranen og de eksterne intercostale musklene, og utåndingen er forårsaket av de indre interkostale muskler. Lungvev ved innånding utvides ved å fylle parankymen med luft.

Hovedfunksjonene i luftveiene:

 1. Metting av blod med oksygen og fjerning av overskudd av karbondioksid under gassutveksling.
 2. Opprettholde funksjonene i kardiovaskulærsystemet.
 3. Termoregulering.
 4. Utdanning av stemme.
 5. Luftfuktighet og lukt.

Det bør noteres det viktige forholdet mellom luftveiene og kardiovaskulære systemer. Så gjennom parankymen av lungene passerer blodkarene, som er deltakere i den lille sirkelen av blodsirkulasjon. Venøst ​​blod fra høyre ventrikel kommer inn i lungene for å mette med oksygen og vender tilbake til hjertet for å transportere stoffet til alle celler i kroppen. Brudd, blokkering eller andre typer patologi i lungekarrene påvirker også arbeidet i hjertet og blodkarene.

Mulige årsaker til symptomet

Dyspné kan skyldes en rekke årsaker og faktorer

Dyspnø er ikke et isolert symptom, men hvis du bare vet om et slikt patologisk symptom, kan du liste over mulige sykdommer. Legene inngår også i differensialdiagnose under undersøkelsen for å utelukke patologier med lignende symptomatiske og kliniske manifestasjoner.

 • Bronkial astma er en inflammatorisk sykdom i bronkiene og lungene, preget av akkumulering av slim i luftveiene og respiratorisk depresjon. Uttales dyspnø oppstår under astmaanfall.
 • Lungebetennelse er en smittsom sykdom i lunger av bakteriell natur. Avhengig av utbredelsen av prosessen kan det være brennpunkt, segmental eller lobar lungebetennelse. Dette er en farlig patologi som krever akutt behandling.
 • Kronisk obstruktiv lungesykdom er en progressiv sykdom der det oppstår inflammatoriske prosesser i lungevevvet som forstyrrer gassutvekslingsfunksjonen. I tillegg til dyspné kan KOL bli manifestert ved hyppig hosting med slem.
 • Anemi - mangel på hemoglobin eller røde blodlegemer (erytrocytter) i blodet. Forstyrrelsen av pusten i dette tilfellet skyldes det faktum at hemoglobin er nødvendig for transport av oksygen.
 • Hjerteisoki er et brudd på blodtilførselen til hjertemusklen på bakgrunn av kranspulsårene, inkludert aterosklerose av karene. Dyspné kan oppstå under trening.
 • Kongestiv hjertesvikt, manifestert av et brudd på blodstrømmen gjennom den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen. Ofte er patologien forårsaket av patologiske endringer i høyre ventrikel.
 • Pneumothorax - gjennomtrengning av luft i pleurhulen, ledsaget av et kraftig brudd på pusten på grunn av tetthetskrenkelse. I sjeldne tilfeller oppstår en slik sykdom spontant.
 • Myokardinfarkt er en lesjon av hjertemuskelvev med en skarp mangel på blodtilførsel. Sykdommen manifesterer seg som et sterkt brudd på funksjonene til kardiovaskulære og respiratoriske systemer.

Andre mulige årsaker til symptomet:

 • Kullmonoksydforgiftning.
 • Fedme.
 • Lavt blodtrykk eller pulmonal hypertensjon.
 • Emboli i lungearterien.
 • Intern blødning.
 • Allergisk reaksjon.
 • Panikkanfall.
 • Inntrenging av fremmedlegemer i luftveiene.
 • Tuberkulose.
 • Malignt neoplasma i lungene.
 • Sarkoidose.
 • Lungeødem.

Mangfoldet av mulige årsaker til dyspnø bestemmer kompleksiteten av diagnosen i fravær av kliniske data.

Andre symptomer og komplikasjoner

Dyspnø ledsages av andre angst symptomer? "Vi trenger en lege!"

Nesten alltid, i tillegg til dyspnø, finnes det andre manifestasjoner av sykdommen. Jo mer et symptom oppdages, desto lettere er det for en lege å foreta en foreløpig diagnose.

Ytterligere manifestasjoner av patologier:

 • Smerter i brystet.
 • Svimmelhet.
 • Bytt farge på huden.
 • Utbruddet av hevelse i bena, nakke eller mage.
 • Økning i kroppstemperatur.
 • Trøtthet og svakhet.
 • Reduser eller øker blodtrykket.
 • Tørrhet i munnen.
 • Tørr eller produktiv hoste.
 • Komplikasjoner og farlige symptomer:
 • Bevisstap med utvikling av koma.
 • Alvorlig brystsmerter og svakhet.
 • Rødhet i ansiktet og hevelse i nakken.
 • Svak hud og skarp blodtrykksfall.

Til tross for at mange av de nevnte symptomene er uspesifikke, forenkler selv slike data i stor grad den primære diagnosen. Likevel stole legene mer på objektive kliniske data.

Diagnostiske metoder

Resultatene av laboratorie- og instrumentundersøkelsesmetoder vil bidra til å finne årsaken til dyspnø

Når det er kortpustethet og andre symptomer, er det nødvendig å konsultere en terapeut. Under høringen vil legen spørre pasienten om klagerne, undersøke anamnesedataene for å identifisere risikofaktorene for visse sykdommer og gjennomføre en fysisk undersøkelse.

Lytte til lungene og hjertet (auscultation) letter i stor grad den primære diagnosen. Også ofte på scenen for generell undersøkelse legger legen oppmerksomhet mot hevelse, cyanose og andre patologiske tegn. For å oppnå en nøyaktig diagnose er det nødvendig med laboratorie- og instrumentdiagnostikk.

 • Blodtest for gassammensetning, blodelementer, hemoglobin, smittsomme stoffer og andre indikatorer. Dette er den viktigste laboratorieundersøkelsen.
 • Endoskopisk undersøkelse av luftveiene (bronkoskopi). Legen går inn i et tynt, fleksibelt rør, utstyrt med et kamera og en lyskilde, inn i luftveiene for å oppdage patologiske tegn.
 • Røntgendiagnostikk, data og magnetisk resonansbilder er hovedtyper av visuelle undersøkelser som kan oppdage patologi i ett eller annet organ.
 • Elektrokardiografi og ekkokardiografi er metoder for funksjonell og visuell undersøkelse av hjertet, som er nødvendig for eliminering av patologier i kardiovaskulærsystemet.
 • Angiografi er studien av blodårene i lungene og hjertet. Legen injiserer foreløpig kontrastmidler i blodet og analyserer patency av karene ved hjelp av radiografi eller CT.

Forklarende data fra de første undersøkelsene vil bidra til å begrense rekkevidden av mulige sykdommer og tildele mer nøyaktige diagnostiske metoder i et bestemt tilfelle.

Behandling og forebygging

Metoder og metoder for behandling avhenger av diagnosen og dens alvorlighetsgrad

Dessverre er det umulig å forutsi terapeutiske metoder bare på grunnlag av dyspnø. Jeg fokuserer på diagnostiske data, legen kan ordinere medisiner for å gjenopprette blodtrykk, antibiotika, antiinflammatoriske stoffer, antihistaminer eller andre medisiner.

Ved alvorlige forhold kan det være nødvendig med gjenopplivning, inkludert bruk av kunstig ventilasjon.

Forebygging av luftveissvikt bør baseres på følgende prinsipper:

 1. Regelmessig gjennomgang av undersøkelser, inkludert besøk til terapeuten og gjennomføring av fluorografi.
 2. Avslag på røyking.
 3. Moderat fysisk aktivitet.
 4. Behandling av en allergisk reaksjon på støv, pollen og andre allergener.
 5. Terapi av hjerte-og karsykdommer.

Overholdelse av forebyggende anbefalinger vil forbedre ytelsen til åndedrettssystemet betydelig. Når farlige symptomer som vedvarende dyspné, brystsmerter og svimmelhet oppstår, søk medisinsk hjelp så snart som mulig.

Fant du en feil? Velg den og trykk Ctrl + Enter, å informere oss.

Årsaker til kortpustethet: Råd fra en terapeut

En av de viktigste, oftest uttrykt av pasientens klager, er kortpustethet. Denne subjektive følelsen tvinger pasienten til å gå til en polyklinisk, ringe til en ambulanse og kan til og med bevise en akutt sykehusinnleggelse. Så hva er dyspné og hva er de viktigste årsakene som forårsaker det? Du finner svar på disse spørsmålene i denne artikkelen. Så...

Hva er dyspnø?

Som nevnt ovenfor, kortpustethet (åndenød eller) - er en subjektiv følelse av human akutt, subakutt eller kronisk følelse av kortpustethet, bryst tetthet manifestert klinisk --økning i respirasjonshastigheten enn 18 per minutt, og økningen av dens dybde.

En sunn person i hvile tar ikke hensyn til pusten hans. Ved moderat anstrengelse hastighet og dybde puste endringer - man innser det, men denne tilstanden ikke forårsaker ham ubehag, i tillegg til å puste ytelse i flere minutter etter trening sprette tilbake. Hvis kortpustethet med moderat bruk blir stadig mer alvorlig, eller oppstå under en person av elementære handlinger (for å knytte skolissene hjemme gang), eller, enda verre, ikke går inn i en tilstand av hvile, er det en patologisk kortpustethet, som indikerer om en bestemt sykdom.

Klassifisering av dyspnø

Hvis pasienten er bekymret for pusteproblemer, kalles slik kortpustethet. Det fremgår ved den innsnevring av lumen av luftrøret og bronkiene store (for eksempel i pasienter med bronkial astma eller som følge av sammentrykning av bronchus fra utsiden, - med pneumothorax, pleuritt, etc...).

I tilfelle ubehag oppstår under utånding, kalles forpustethet. Det oppstår på grunn av innsnevring av lumen av små bronkier og er et tegn på kronisk obstruktiv lungesykdom eller emfysem.

Det er flere grunner som forårsaker dyspnø blandet - med forstyrrelser og innånding og utånding. De viktigste blant dem er hjertesvikt og lungesykdommer i sent, forsømte stadier.

Det er 5 grader av dyspnøhet, bestemt på grunnlag av pasientklager - MRC (Medical Research Council Dyspnea Scale) skala.

Årsaker til dyspné

Hovedårsakene til dyspnø kan deles inn i 4 grupper:

 1. Åndedrettssvikt på grunn av:
  • brudd på bronkial patency
  • diffuse sykdommer i lungvevet (parenkyma);
  • sykdommer i lungene i lungene;
  • sykdommer i luftveiene eller brystet.
 2. Hjertesvikt.
 3. Syndrom av hyperventilasjon (med nevrocirkulatorisk dystoni og neurose).
 4. Metabolske sykdommer.

Dyspné med lungepatologi

Dette symptomet er observert for alle sykdommer i bronkiene og lungene. Avhengig av patologien til kortpustethet kan oppstå akutt (pleural effusjon, pneumothorax) eller forstyrre pasientens i uker, måneder eller år (kronisk obstruktiv pulmonal sykdom, eller COPD).

Dyspnø i KOL er på grunn av innsnevring av luftveis lumen, akkumulering av en viskøs sekresjon i dem. Det er konstant, har utandrende karakter og, i fravær av tilstrekkelig behandling, blir mer og mer uttalt. Ofte kombinert med hoste og påfølgende sputumutledning.

I bronkial astma manifesterer kortpustet seg i form av plutselige angrep av kvelning. Det har karakteren av et ekspiratorisk - for en liten kort innånding er det støyende, komplisert utånding. Ved innånding av spesielle legemidler som utvider bronkiene normaliserer pusten seg raskt. Det er angrep av kvælning, vanligvis etter kontakt med allergener - hvis de inhaleres eller spises. I særlig alvorlige tilfeller stoppes ikke angrepet av bronkimimetikk - pasientens tilstand forverres gradvis, han mister bevisstheten. Dette er en ekstremt farlig tilstand for pasientens liv, og krever akuttmedisinsk behandling.

Medfølgende dyspné og akutte smittsomme sykdommer - bronkitt og lungebetennelse. Graden av uttrykket avhenger av alvorlighetsgraden av løpet av den underliggende sykdommen og storheten i prosessen. I tillegg til pasientens dyspné bekymrer en rekke andre symptomer:

 • økning i temperatur fra subfebrile til febrile sifre;
 • svakhet, sløvhet, svette og andre symptomer på rusmidler;
 • ikke-produktiv (tørr) eller produktiv (med slem) hoste;
 • smerte i brystet.

Ved rettidig behandling av bronkitt og lungebetennelse stoppes symptomene sine innen få dager og gjenopprettingen kommer. I alvorlige tilfeller av lungebetennelse er hjertedysepsjon lagt til respiratorisk svikt, dyspnø er betydelig forsterket og noen andre karakteristiske symptomer vises.

Tumorer i lungene i de tidlige stadier er asymptomatiske. Dersom den nylig utkommende tumoren ikke ble funnet ved en tilfeldighet (i løpet av fluorografi profylaktisk eller tilfeldig oppdagelse i diagnostisering av non-lungesykdommer) gradvis, øker og når sin tilstrekkelig stor størrelse fører til at enkelte symptomer:

 • Først, en ikke-intensiv, men gradvis økende konstant kortpustethet;
 • hoste med et minimum av sputum;
 • hoste opp blod;
 • smerte i brystet;
 • slanking, svakhet, pallor av pasienten.

Behandling av lungesvulster kan omfatte kirurgi for å fjerne tumor, kjemo- og / eller strålebehandling og andre moderne behandlingsmetoder.

Den største trusselen mot livet til pasienten manifestere dyspné båret av slike tilstander som lungeemboli eller lungeemboli, lokal luftveisobstruksjon og giftig lungeødem.

PE er en tilstand hvor en eller flere grener av lungearterien er tilstoppet av trombi, noe som resulterer i at en del av lungene er utelukket fra pusten. Kliniske manifestasjoner av denne patologien er avhengig av omfanget av lungeskade. Vanligvis oppstår plutselig oppstått dyspné, forstyrre en pasient med moderat eller liten fysisk belastning eller selv i ro, choking følelse, tetthet og smerter i brystet, lik som i angina pectoris ofte - hemoptyse. Diagnosen bekreftes ved passende endringer på EKG, brystrøntgen, angiopulmonografi.

Obstruksjon av luftveiene manifesteres også av symptomatisk kompleks av kvelning. Kortpustethet er inspirerende, puste hørbar på avstand - støyende, stridende. En hyppig følgesvenn av kortpustethet i denne patologien er en smertefull hoste, spesielt når kroppens stilling endres. Diagnosen er laget på grunnlag av spirometri, bronkoskopi, røntgen eller tomografi.

Obstruksjon av luftveiene kan resultere i:

 • brudd på patenter av luftrøret eller bronkiene på grunn av kompresjon av dette organet fra utsiden (aortaens aorta, goiter);
 • luftrør eller bronkiallesjoner med en svulst (kreft, papillom);
 • hit (aspirasjon) av et fremmedlegeme;
 • dannelse av cicatricial stenose;
 • kronisk inflammasjon som fører til ødeleggelse og fibrose av tracheal bruskvev (i reumatiske sykdommer - systemisk lupus erythematosus, reumatoid artritt, Wegeners granulomatose).

Terapi med bronkodilatatorer for denne patologien er ineffektiv. Hovedrollen i behandlingen tilhører adekvat terapi av den underliggende sykdommen og mekanisk gjenoppretting av luftveisdrift.

Giftig lungeødem kan forekomme på bakgrunn av en smittsom sykdom, ledsaget av alvorlig forgiftning eller som følge av eksponering for giftige stoffer i luftveiene. I første fase manifesterer denne tilstanden seg bare gradvis økende dyspné og rask pusting. Etter en stund gir kortpustethet en smertefull kvelning ledsaget av et boblende pust. Hovedbehandlingen er avgiftning.

Mindre hyppig dyspné er følgende lungesykdommer:

 • pneumothorax er en akutt tilstand hvor luft trenger inn i pleurhulen og dveler der, komprimerer lungen og hindrer pusten. oppstår på grunn av skader eller smittsomme prosesser i lungene; krever akutt kirurgisk behandling;
 • tuberkulose i lungene er en alvorlig smittsom sykdom forårsaket av mykobakterier av tuberkulose; krever langsiktig spesifikk behandling;
 • Actinomycosis av lungene - en sykdom forårsaket av sopp;
 • emfysem - en sykdom hvor alveolene strekker seg og mister evnen til normal gassutveksling; utvikler seg som en selvstendig form eller følger med andre kroniske sykdommer i luftveiene;
 • silikose - en gruppe av yrkesmessige lungesykdommer som oppstår ved avsetning av støvpartikler i lungevevvet; utvinning er umulig, pasienten er foreskrevet vedlikehold symptomatisk terapi;
 • skoliose, misdannelser av thoraxvirvelene, Bekhterevs sykdom - under disse forhold forstyrres formen på thoraxen, noe som gjør pusten vanskelig og forårsaker kortpustethet.

Kortpustethet i patologien til det kardiovaskulære systemet

Personer som lider av hjertesykdom, en av de viktigste klagerne noter kortpustethet. I de tidlige stadiene av sykdommen oppfattes dyspnø av pasienter som en følelse av mangel på luft under trening, men over tid er denne følelsen forårsaket av mindre og mindre stress, og i de avanserte stadier forlater det ikke pasienten selv i fred. I tillegg er paroksysmale nattlige dyspnøer for vidtgående stadier av hjertesykdom karakteristisk - et kvelningsangrep som utvikler seg om natten, noe som fører til oppvåkning av pasienten. Denne tilstanden er også kjent som hjerteastma. Årsaken er stagnasjon i lungevæsken.

Dyspné med nevrotiske lidelser

Klager av kortpustethet, i en eller annen grad, er laget av ¾ av pasientene til nevrologer og psykiatere. En følelse av mangel på luft, er det umulig å inhalere dypt, ofte ledsaget av angst, frykt for døden ved kvelning, en følelse av "klaff" hindringer i brystet, hindrer den fulle åndedrag - pasientklager er svært mangfoldig. Vanligvis er slike pasienter lett spennende, akutt responsive mot stressfolk, ofte med hypokondriakale tilbøyeligheter. Psykogen respirasjonsproblemer forekommer ofte i bakgrunnen av bekymring og frykt, nedstemthet, etter å ha opplevd en nervøs excitement. Mulige til og med angrep av falsk astma - plutselig utvikle angrep av psykogen dyspné. Den kliniske egenskapen til de psykogene egenskapene ved å puste er støyformuleringen - hyppige sukk, stønner og nummenhet.

Behandling av dyspnø med nevrotiske og neurose-lignende lidelser håndteres av nevropatologer og psykiatere.

Kortpustethet for anemi

Anemi er en gruppe sykdommer som er preget av endringer i blodsammensetning, nemlig en reduksjon i innholdet av hemoglobin og erytrocyter i den. Siden transport av oksygen fra lungene direkte til organer og vev utføres ved hjelp av hemoglobin, så med en reduksjon i mengden begynner kroppen å oppleve oksygen sult - hypoksi. Selvfølgelig forsøker han å kompensere for denne tilstanden, grovt sett, for å pumpe mer oksygen inn i blodet, noe som fører til at frekvensen og dybden av inspirasjon øker, det vil si dyspnø. Anemier er av forskjellige typer og de oppstår av forskjellige grunner:

 • Utilstrekkelig inntak av jern fra mat (i vegetarianere, for eksempel);
 • kronisk blødning (med ulcus sykdom, livmoderbryst i livmoren);
 • etter nylig lidd alvorlige infeksiøse eller somatiske sykdommer;
 • med medfødte metabolske forstyrrelser;
 • som et symptom på kreft, spesielt blodkreft.

I tillegg til dyspné med anemi klager pasienten om:

 • markert svakhet, tap av styrke;
 • redusert søvnkvalitet, forverring av appetitten;
 • svimmelhet, hodepine, redusert effektivitet, nedsatt konsentrasjon, minne.

Personer med anemi er karakterisert ved hudens hud, med noen typer sykdommer - den gule tingen eller gulsott.

Det er ikke vanskelig å diagnostisere anemi - det er nok å passere en generell blodprøve. Hvis det er endringer i det som indikerer anemi, vil en rekke laboratorie- og instrumentundersøkelser bli tildelt for å klargjøre diagnosen og identifisere årsakene til sykdommen. Behandlingen er foreskrevet av en hematolog.

Dyspnø med sykdommer i det endokrine systemet

Personer som lider av sykdommer som tyrotoksikose, fedme og diabetes mellitus klager også ofte på kortpustethet.

Ved tyrotoksikose - en tilstand preget av overdreven produksjon av skjoldbruskhormoner, øker alle metabolske prosesser i kroppen kraftig - det opplever også økt oksygenbehov. I tillegg forårsaker overskytende hormoner en økning i antall hjerteslag, slik at hjertet mister evnen til å pumpe blod helt til vev og organer - de mangler oksygen som kroppen prøver å kompensere for - dyspnø oppstår.

Overflødig fettvev i kroppen med fedme kompliserer arbeidet i luftveiene, hjertet, lungene, slik at vev og organer ikke får nok blod og mangler oksygen.

Med diabetes, før eller senere blir kroppens kar-system påvirket, som følge av at alle organer er i en tilstand av kronisk oksygen sult. I tillegg påvirkes nyrene i løpet av tiden - diabetisk nephropati utvikler, noe som igjen provoserer anemi, noe som resulterer i økt hypoksi.

Kortpustethet hos gravide kvinner

Under graviditeten opplever respiratoriske og kardiovaskulære systemer i kroppen av en kvinne økt stress. Denne lastingen er på grunn av det økte volumet av blodet sirkulerer, kompresjon under membranen økes i størrelse livmor (hvorved brystet blir trangt og respiratoriske bevegelse og hjerteslag noe vanskelig), oksygenbehov ikke bare mor, men det voksende embryoet. Alle disse fysiologiske endringene fører til det faktum at mange kvinner har kortpustethet under graviditeten. Frekvensen av åndedrettsvern overstiger ikke 22-24 per minutt, det øker med mosjon og stress. Med graviditetsprogresjonen utvikler dyspne også. I tillegg lider fremtidige mødre ofte av anemi, noe som gjør dyspnø verre.

I tilfelle at respirasjonsfrekvensen overskrider de ovennevnte tallene, går dyspné ikke bort eller ikke reduseres vesentlig i hvile, bør den gravide kvinnen alltid konsultere en lege - obstetrikeren-gynekolog eller terapeut.

Kortpustethet hos barn

Frekvensen av respirasjon hos barn i ulike aldre er forskjellig. Det skal være mistanke om kortpustethet hvis:

 • i barnet 0-6 måneder er antall luftveisbevegelser (RR) mer enn 60 per minutt;
 • barnet har 6-12 måneder med CHD mer enn 50 per minutt;
 • hos barn over 1 år, CHD mer enn 40 per minutt;
 • et barn over 5 år er mer enn 25 per minutt;
 • i et barn på 10-14 år med HDP mer enn 20 per minutt.

Det er bedre å holde respiratoriske bevegelser på et tidspunkt når babyen sover. Varm hånd skal plasseres fritt på babyens bryst og telle antall bevegelser på brystet på 1 minutt.

Under følelsesmessig spenning, med fysisk aktivitet, gråt, mating, er pustevaksinen alltid høyere, men hvis BHP er betydelig høyere enn normalt og langsomt restaurert i ro, bør barnelege informeres.

Den vanligste dyspnø hos barn oppstår med følgende patologiske forhold:

 • Respiratorisk neonatal distress-syndrom (ofte registreres i premature barn av mødre med diabetes, kardiovaskulære lidelser, sykdommer i seksuell sfære, og hjelpe ham til føtal hypoksi, asfyksi, klinisk manifesterte dyspné med respirasjonshastighet over 60 per minutt, den blå fargen av huden og blekhet, er det også stivhet i brystet, bør behandlingen starte så snart som mulig - det mest moderne metoden er innføring av lungeoverflate inn i luftrøret av den nyfødte i kjørefelt s øyeblikkene i hans liv);
 • akutt konstriktiv laryngotracheitis, eller falsk krupp (spesielt laryngeale strukturer hos barn er det liten takvindu som inflammatoriske forandringer i slimhinnene i kroppen kan føre til et brudd av passasjen av luft det, utvikler vanligvis falsk krupp om natten - i feltet av stemmebåndene øker ødem, noe som fører til alvorlig inspiratoriske åndenød og kvelning, når denne tilstand er nødvendig for å sikre barnet frisk luft og ringe en ambulanse);
 • medfødt hjertesykdom (på grunn av intrauterine vekstforstyrrelser hos barnet utvikler unormal kommunikasjon mellom de store beholdere eller kamre i hjertet, som fører til blanding av venøse og arterielle blod, som et resultat, organer og vev få blod ikke tilføres oksygen og opplever hypoksi, avhengig av alvorlighetsgraden defekt er vist dynamisk observasjon og / eller kirurgisk behandling);
 • viral og bakteriell bronkitt, lungebetennelse, bronkial astma, allergier;
 • anemi.

Avslutningsvis skal det bemerkes at kun en ekspert kan bestemme den pålitelige årsaken til dyspné, så når denne klagen oppstår, bør man ikke selvmedisinere - den mest riktige avgjørelsen vil være å se en lege.

Kortpustet når klatring stigen fører til

Kortpustethet er en kombinasjon av symptomer, som er subjektivt preget av en følelse av mangel på luft. Noen ganger er dette uttrykt av det faktum at en person tar et ekstra pust, og noen ganger må han gjøre muskelinnsats for å puste ut igjen.

Vanligvis kan dyspnø vises hos mennesker under oppholdet i høyhøyde områder, det vil si i et medium av utladet luft. Den resulterende oksygen sulten får en person til å puste dypere og oftere. Ganske vanlig fenomen er en liten kortpustethet med betydelig fysisk anstrengelse, spesielt i en uutdannet person med overvekt. I dette tilfellet er det en økning i blodstrømmen i musklene, som krever mer oksygen enn i hvile. Som et resultat er respiratorisk senter i hjernen begeistret og får oss til å inhalere oftere enn vanlig. Imidlertid er slike patologiske forhold svært vanlige, hvor forstyrrelser av respiratorisk rytme forekommer selv i ro, noe som gir pasienten en stor uleilighet. I tillegg utgjør slike sykdommer en reell trussel mot menneskelivet. Det er derfor når dyspnø vises, anbefaler leger at du umiddelbart går til klinikken for å finne årsaken til det forferdelige symptomet.

Hvorfor forekommer dyspnø?

I tillegg til de allerede beskrevne normale fysiologiske årsakene, kan pustenes rytme være svekket på grunn av:

1. Insuffisient i luftveiene:

 • Obstruksjon av bronkiene;
 • Patologiske endringer i lungens vev;
 • Vaskulære patologier;
 • Sykdommer som påvirker luftveiene eller andre organer i brystet.

2. hjertesvikt (kronisk eller akutt);

3. Nevrologiske sykdommer og syndromer;

4. Metabolske sykdommer.

Avhengig av årsakene som forårsaket pusteforstyrrelser, utmerker seg ulike typer dyspnø.

Lung dyspné

Et av kriteriene for klassifisering av dyspnø er om det oppstår ved innånding eller utånding.

Inspiratorisk dyspné eller restriktiv oppstår på grunn av en reduksjon i elastisiteten til lungevevvet eller deformasjonen av brystet. I disse tilfellene kan lungene ikke ekspandere nok til å holde all luften med det økte behovet i det.

Utandringsdyspnø kalles også obstruktiv. I dette tilfellet reduserer problemet lungene i bronkietreet, noe som skaper betydelig motstand mot luft når du utdriver. Følgende sykdommer kan bli årsaken til dette:

 • Ventilasjon av luftveiene med en aneurisme eller en tumor i et nærliggende organ.
 • Tumorer ligger direkte i lungene og i kofferten til bronkialtreet.
 • Innånding av fremmedlegemer.
 • Inflammatoriske sykdommer som forårsaker fibrose av brusk.
 • Lær av luftrøret eller lungevevvet.

Avhengig av arten av den underliggende sykdommen, kan kortpustet oppstå plutselig, og dets alvorlighetsgrad vil raskt øke eller utvikle seg gjennom årene. I det første tilfellet er det logisk å anta tilstedeværelse av et trauma av lunge-pneumothorax - eller pleurisy (akkumulering av væske i pleura som forstyrrer normal lungefunksjon).

En langvarig økning i symptomene på respiratorisk svikt antyder kronisk obstruktiv lungesykdom, som kan utvikle seg på grunn av en rekke årsaker.

Separat er det verdt å nevne en så alvorlig sykdom som bronkial astma. Under et angrep, brenner bronkial lumen, noe som manifesteres av kortpustethet etter en rask inspirasjon. Denne tilstanden stoppes ved bruk av spesielle medisiner - bronkimimetikk - i form av fine aerosoler.

Konstant tilstede dyspnø, som noe øker med tiden, kan være et symptom på lungesvulster. Det er viktig å huske at tumoren utvikler seg helt asymptomatisk i tidlige stadier, og derfor spiller en viktig rolle i onkodiagnose av den profylaktiske årlige medisinske undersøkelsen, som nødvendigvis må inkludere fluorografi.

Forstyrrelser av respiratorisk rytme kan også følge slike akutte lungesykdommer som bronkitt og lungebetennelse. Deres symptomer er allment kjent:

 • Økning i kroppstemperatur til individuelt høye indekser;
 • Utseendet til symptomer på generell rusforgiftning - svakhet, døsighet, vondt i kroppen;
 • Hoste, som, avhengig av forekomsten av slem, kan være tørr eller produktiv.

Ofte utvikler lungebetennelse og bronkitt som komplikasjoner etter en respiratorisk infeksjon. For å forhindre dette er det nødvendig å gjennomføre en grundig overvåking av pasientens tilstand og gjennomgå regelmessig en undersøkelse hos en lege.

I svært sjeldne tilfeller kan dyspné være en konsekvens av følgende patologiske forhold:

 • Tuberkulose er en ekstremt farlig smittsom sykdom som påvirker lungevevvet.
 • Svampeinfeksjon.
 • Emphysema er en tilstand der unormal alveolær forstørrelse oppstår med tap av elastisitet, noe som fører til en økning i stivhet av lungevevvet.
 • Silikose - en gruppe sykdommer som oppstår på grunn av yrkesfare, hvor fint støv blir akkumulert i lungens vev.
 • Forstyrrelser i brystets anatomiske form, noe som skaper mekaniske hindringer for normal lungefunksjon.

Kortpustethet på grunn av hjertesykdom

Dyspnø kan oppstå hos pasienten som følge av utviklingen av kronisk hjertesvikt. I dette tilfellet kan hjertet ikke klare sin funksjon av pumpen, noe som fører til stagnasjon i den lille sirkulasjonen. Slike kortpustet utvikler seg i lang tid, men som et resultat blir det en konstant pasientkammerat, og går ikke til og med i en hvilemodus.

En hyppig følgesvenn av kardiopatologier er den såkalte hjerteastmaen. Dette er et nattangrep av kvelning, noe som fører til oppvåkning. Legene kaller det paroksysmisk dyspné.

Kortpustethet, som et resultat av en nervøs sammenbrudd

Ofte er forstyrrelsen av pustens rytme inkludert i komplekset av symptomer som følger med panikkanfall eller alvorlig stress. Pasienter klager over en subjektiv følelse av mangel på luft eller manglende evne til å puste inn. Sistnevnte kan være forbundet med hyperventilasjonssyndromet, som ofte utvikler seg hos personer med neurose, økt spenning, utsatt for panikkanfall og urimelig frykt.

Endokrine sykdommer og dyspné

Ofte er pusteforstyrrelser et indirekte symptom på skjoldbruskdysfunksjon. Når tyrotoksikose - et økt nivå av skjoldbruskkjertelhormoner - er det en akselerasjon av metabolisme, noe som resulterer i alt vev og organer krever mer oksygen enn før. Hjertet kan ikke takle økt stress, noe som resulterer i kompenserende kortpustethet.

Ulempen av skjoldbruskhormoner blant andre sykdommer kan føre til overvekt. Avsetningen av fett på de indre organene, inkludert hjertet, kan påvirke funksjonene negativt.

Dyspné kan også indikere tilstedeværelsen av en pasient med diabetes mellitus, hvor vaskulære patologier ikke er uvanlige. Utilstrekkelig ernæring av organer og vev, inkludert tilførsel av oksygen, prøver kroppen å kompensere ved tvungen pusting. Utvikling av diabetisk nefropati forverrer bare situasjonen, fylle blodet med giftige metabolitter.

Kortpustethet under graviditet

Heldigvis er pustelidelse ikke alltid en manifestasjon av patologi. Under graviditeten er kortpustet ganske vanlig og skyldes rent fysiologiske årsaker. Når fosteret vokser, vokser livmoren og presser ned på membranen, som i sin tur begynner å begrense amplituden til lungene betydelig.

Videre øker volumet av sirkulerende blod under graviditeten betydelig, noe som øker belastningen på hjertet betydelig. Dette kan ikke, men påvirke lungens arbeid. Anemi - en hyppig følgesvenn av gravide - provoserer også starten på kompenserende mekanismer, hvorav en er kortpustethet.

Hvis pusteforstyrrelser følges konstant, det vil si, ikke passere selv i ro, så er det nødvendig å umiddelbart konsultere en spesialist for å utelukke mulig hypoksi av fosteret.

Alvorlighet av dyspné

Avhengig av intensiteten av symptomene, er kortpustethet:

 • 1 grad av alvorlighetsgrad - oppstår når du klatrer trapp eller oppoverbakke, så vel som under løp;
 • 2 alvorlighetsgrad - kortpustet får pasienten til å bremse i forhold til tempoet til en sunn person;
 • 3 alvorlighetsgrad - pasienten er nødt til å hele tiden slutte å ta pusten;
 • 4 alvorlighetsgrad - en følelse av mangel på luft forstyrrer pasienten selv i ro.

Hvis pusteforstyrrelser oppstår bare under en ganske intens fysisk trening, sier de om null grad av alvorlighetsgrad.

Diagnostiske tiltak ved dyspné

For å avgjøre hvilken sykdom som er skjult bak dette symptomet, foreskriver legene generelle analyser og spesifikke instrumentelle diagnostiske metoder. Den nøyaktige listen over prosedyrer bestemmes direkte av en spesialist etter å ha undersøkt pasienten og samlet inn en anamnese. Avhengig av resultatet av tidligere analyser, kan tilleggsstudier tildeles.

Behandling for dyspné

Siden kortpustethet ikke er et spesifikt symptom på en bestemt sykdom, kan metodene for eliminering være svært forskjellige. Den mest effektive er selvsagt eliminering av den underliggende sykdommen, som var årsaken til kortpustethet. Hvis dette ikke er mulig, vil leger fore støttende og symptomatisk behandling rettet mot å gjenopprette normal respirasjonsfrekvens (for eksempel i astma eller kreftsykdommer).

Profylakse av dyspné

Primær forebygging reduseres for å eliminere negative faktorer som kan påvirke respiratoriske funksjoner. Slike faktorer kan omfatte overflødig vekt, hypodynami, røyking, yrkesfare og så videre. Det er nødvendig å revidere dietten for å oppnå en gradvis reduksjon i vekt til individuelt komfortable siffer. Avvisning av dårlige vaner, for eksempel misbruk av alkohol og røyking, kan betydelig forbedre tilstanden til pasienten, og i noen tilfeller helt fri det fra ødeleggende angrep.

Det er svært viktig å passere en årlig undersøkelse av en lege og andre spesialister, for å hindre utviklingen av kroniske sykdommer og utvikling av nye sykdommer.

Sekundær forebygging av dyspnø er mer begrenset. Det betyr et sett med tiltak for behandling av den underliggende sykdommen.

Utmerkede resultater viser i noen tilfeller balneologisk behandling. Foreløpig er det et stort antall sanatorier og kursteder, som, ved hjelp av en unik kombinasjon av naturlige faktorer, har spesialisert seg på behandling av hjerte- og bronkopulmonal sykdommer ledsaget av kortpustethet.

Kortpustethet

Kortpustethet (dyspné) er en smertefull følelse av mangel på luft, i ekstreme uttrykk som tar form av kvelning.

Hvis dyspnø oppstår i en sunn person mot en bakgrunn av fysisk anstrengelse eller et uttalt psykomotisk stress, regnes det som fysiologisk. Årsaken er økt kroppsbehov for oksygen. I andre tilfeller er dyspnø forårsaket av en sykdom og kalles patologisk.

I henhold til vanskeligheten ved inspirasjonsfasen eller utløpet, utpekes kortpustet som henholdsvis inspirerende og ekspiratorisk. En variant av blandet dyspné med begrensning av begge faser er også mulig.

Det er flere typer dyspné. Dyspnø anses som subjektiv hvis pasienten føler seg vanskelig å puste, misnøye med inspirasjon, men dette kan ikke måles, og det er ingen faktorer for sin forekomst. Oftest er det et symptom på hysteri, neurose, thoracic radiculitis. Objektiv kortpustethet er preget av brudd på frekvens, pustdyp, inspirasjonsvarighet eller utånding, samt økt arbeid i respiratorisk muskulatur.

Årsaker til dyspné

Årsaken til kortpustethet kan være en lang liste over sykdommer. Først av alt er det:

 • sykdommer i luftveiene,
 • patologi av det kardiovaskulære systemet,
 • blodsykdommer,
 • forstyrrelser i det endokrine systemet og andre faktorer.

Sykdom ved dyspné

Ved åndedrettssykdommer kan kortpustet være en konsekvens av obstruksjon i luftveiene eller en nedgang i området av lungernes respiratoriske overflate.

Obstruksjonen i øvre luftveier (fremmedlegeme, svulst, sputumakkumulering) gjør det vanskelig å inhale og passere luften til lungene, og forårsaker dermed inspirerende dyspné. Reduksjon av lumen av de endelige delene av bronkietreet - bronkioler, små bronkier med betennelsesdempende ødem eller spasmer i deres glatte muskler forhindrer utløp, forårsaker ekspiratorisk dyspné. Ved forstyrrelse av luftrøret eller hovedbronkusen, har kortpustethet en blandet karakter, noe som skyldes begrensningen av begge fasene i respiratorisk handling.

Blandet godt som dyspné på grunn av betennelse i lunge parenchyma (lungebetennelse), atelektase, tuberkulose, actinomycosis (soppsykdom), silikose, pulmonal infarkt eller kompresjons det fra luften utenfor, fluidet i brysthulen (ved hydrothorax, pneumothorax). Mild blandet dyspné opp til kvelning observeres med lungeemboli. Pasienten tar en tvungen stilling som sitter med støtte fra hendene. Suffokasjon i form av et plutselig angrep er et symptom på astma, bronkial eller hjertesykdom.

Med pleurisy blir pusten overfladisk og smertefull; Et lignende mønster blir observert med brystkreft og betennelse i de intercostale nerver, som påvirker respiratoriske muskler (med poliomyelitt, lammelse, myasthenia gravis).

Dyspnø med hjertesykdom er et ganske hyppig og signifikant symptom i diagnostisk plan. Årsaken til kortpustethet her er svekkelsen av pumpefunksjonen i venstre ventrikkel og stagnering av blod i en liten sirkel av blodsirkulasjon.

Ved graden av dyspnø er det mulig å bedømme alvorlighetsgraden av hjertesvikt. Ved den første fasen av dyspnø vises med fysisk anstrengelse: klatring trappene mer enn 2-3 etasjer, går opp mot vinden, beveger seg fort. Etter hvert som sykdommen utvikler seg blir det vanskelig å puste selv med litt stress, under samtalen, å spise, gå i et rolig tempo, ligge horisontalt. I det alvorlige stadiet av sykdommen opptrer dyspné selv med minimal stress og enhver handling, som for eksempel løfting fra sengen, beveger seg rundt leiligheten, torso på bagasjen, medfører en følelse av mangel på luft. I siste etappe er dyspnø til stede og helt i ro.

Anfall av alvorlig åndenød, kvelning oppstår etter fysisk, psykisk og emosjonelt stress, eller plutselig, ofte om natten, under søvn kalles hjerte astma. Pasienten tar en tvunget sittestilling. Pusten blir støyende, boblende, hørbar på avstand. Det kan være en frigjøring av skummende sputum som sier om begynnelsen lungeødem, det blotte øye mye del av hjelpe musklene i ferd med å puste, tilbaketrekning av interkostale mellomrom.

I tillegg dyspné i kombinasjon med brystsmerter, hjertebank, uregelmessig hjertearbeid kan være et tegn på akutt myokardialt infarkt, arrytmier (paroksysmal takykardi, atrial fibrillering) og forårsakes av en kraftig nedgang i hjertefunksjon, redusert perfusjon og oksygentilførsel av organer og vev.

En gruppe blodsykdommer, et av symptomene som er kortpustethet, inkluderer anemi og leukemi (svulstsykdommer). Begge er preget av en reduksjon i nivået av hemoglobin og røde blodlegemer, hovedrolle som er oksygentransport. Følgelig forverres oksygenering av organer og vev. Det er en kompenserende reaksjon, øker frekvensen og dybden av pusten. Dermed begynner kroppen å forbruke mer oksygen fra miljøet per tidsenhet.

Den mest enkle og pålitelige metoden for å diagnostisere disse forholdene er en generell blodprøve.

En annen gruppe - endokrin (tyrotoksikose, diabetes mellitus) og hormonelle-aktive sykdommer (fedme).

Tyreotoksikose skjoldbruskkjertelhormoner produsert store mengder, som akselereres under påvirkning av metabolske prosesser, økt metabolisme og oksygenforbruk. Her er kortpustethet, som i anemi, kompenserende. Også høye nivåer av T3, T4 styrke hjertet, fremme inngrep i en rytme som paroksysmal takykardi, atrial fibrillering med konsekvensene av atriene, som ble nevnt ovenfor.

Kortpustethet i diabetes mellitus kan betraktes som en konsekvens av diabetisk mikroangiopati, som fører til trofiske forstyrrelser, oksygen sult av celler og vev. Den andre lenken er nyreskade - diabetisk nephropati. Nyrene produserer hematopoiesisfaktoren - erytropoietin, og med sin mangel utvikler anemi.

Med fedme som følge av avsetning av fettvev i indre organer, er arbeidet i hjertet og lungene vanskelig, membranutfarten er begrenset. I tillegg er fedme ofte ledsaget av aterosklerose, hypertensjon, det innebærer også en forstyrrelse av deres funksjon og forekomsten av dyspnø.

Dyspné opp til graden av kvelning kan observeres i alle slags systemiske forgiftninger. Mekanismen for dets utvikling inkluderer økt permeabilitet av karveggen ved mikrokretsløps nivå og toksisk lungeødem og hjertesvikt direkte brudd av sin funksjon og blod stasis i lungesirkulasjonen.

Behandling av dyspné

Det er umulig å eliminere dyspné uten forståelse av årsaken, etableringen av sykdommen forårsaket av den. I en hvilken som helst grad av dyspné for rettidig hjelp og forebygging av komplikasjoner, må du se en lege. Leger, hvis kompetanse inkluderer behandling av sykdommer med kortpustethet, er terapeut, kardiolog, endokrinolog.

Spesialister av medisinske sentre AVENUE i detalj og i en tilgjengelig form vil svare på alle spørsmål knyttet til problemet ditt, og vil gjøre sitt beste for å løse det.

Les Mer Om Fartøyene