Ødem i hjernen og dens konsekvenser i slag

En av de mest forferdelige og samtidig, nesten uunngåelige konsekvenser etter et slag er ødemet i hjernen. I seg selv er fenomenet akkumulering av væske i nervecellens vev. Som en direkte følge øker volumet inne i kraniet, presset oppstår og utålelig hodepine oppstår.

Det er andre manifestasjoner av puffiness - for eksempel hevelse i arm eller ben, hevelse i ansiktet. Alt dette snakker både om brudd på hematopoietiske prosesser, og av regenereringsprosessene, siden Lymfevæsken prøver å fylle de tapt, nekrotiske sonene og, som det, beskytter kroppen.

Vanligvis utvikler en slik reaksjon som ødem i hjernen i første omgang etter et angrep og kan utvikle seg raskt. Hvis du ikke tar hensyn til tiden og ikke tar tiltak, kan høyt blodtrykk igjen forårsake blodsirkulasjonsforstyrrelser opp til nekrose og død.

Årsaker til cerebralt ødem

Blant de vanligste legene kan identifisere følgende, med prognosen på dem i 60% ganske skuffende:

 • Traumer i hjernen som følge av fall, ulykke, slag, etc.;
 • Annet traume - brudd, strekk, overtraining av arm eller ben lammet under et slag;
 • Infeksjon i blodet, samt virussykdommer - meningitt, encefalitt, toxoplasmose, andre purulente prosesser etter et slag;
 • Tumor dannelse i hjernen;
 • Åpen blødning etter et slag.

Ødemet i hjernen kan også skyldes regenerative prosesser. Væsken som fyller hulrommene dannet etter cellens død, fyller rommet ukontrollert. Som et resultat provoserer ødem i hjernen en ny blødning eller forhindrer en normal utstrømning av blod fra hjernen.

En svulst er en av de mest sannsynlige årsakene til ødem etter et slag. Celler som multipliserer raskt forårsaker trykk på et sunt hjernestoff.

Sannsynligvis, og en slik prognose at en person etter et slag stiger til en høy høyde i fjellet eller i et fly som faller ned til dybden, er det ødem. Man må være forsiktig med å velge fritid og tenke på konsekvensene for hjernen.

Det er unødvendig å si at et gjentatt iskemisk slag også fører til utseendet på et fenomen som cerebralt ødem.

Symptomer på puffiness i hjernen

Hvordan oppdage manifestasjon av hevelse i arm eller ben i tide, er det ingen tvil, fordi alle symptomene er visuelt tilstede. Men ikke alltid snakker pasienten nøyaktig om hans følelser, noen ganger kan han ikke formidle informasjon om hva som plager ham. Derfor er det noen tegn på hevelse som må overvåkes kontinuerlig. Så, ødem i hjernen manifesteres i følgende:

 1. Alvorlige bouts av alvorlig smerte i hodet;
 2. Kvalme og oppkast uten grunn
 3. Tap av syn eller kontroll av andre sanser (muligens delvis);
 4. Overtredelse av romlig orientering;

Det siste symptomet er spesielt farlig, som etter et slag kan vokse til koma. Prognosen i dette tilfellet er ikke den mest gunstige: bare 40% av pasientene overlever.

Konsekvenser av ødem

Som det er lett å gjette, er sirkulasjonsforstyrrelsene i hjernen fulle av noen konsekvenser i fremtiden. Først og fremst fører døende ut av nerveceller til avvisning av noen viktige funksjoner, som nesten ikke kan gjenopprettes selv etter behandling.

En annen vanlig konsekvens er starten på et sekundslag. Så utvikler symptomatologien i henhold til strukets struktur. Full eller delvis lammelse av lemmer, tap av orientering i rommet, manglende evne til å tenke på tanke, tap av kontroll over sansene - alt dette er langt fra en komplett liste over skadelige konsekvenser. Den farligste som er koma og død.

Diagnose og førstehjelp for hevelse

Først av alt, når du har klager eller andre mistanke om cerebralt ødem, bør legene kalles umiddelbart. Urgent diagnose til sykehusinnleggelse vil redde en persons liv.

Når trykket stiger, utvikler ødemets ødem i bokstavelig talt en halv time.

Det første trinnet er å gi pasienten legemidler som senker blodtrykket og beroliger. Du må kanskje komprimere isen mens ambulansen kommer. Etter sykehusinnleggelse er det nødvendig å lage datatomografi og for å avdekke hvor mye ødem i en hjerne har spredt seg, og om han er fornøyd med et angrep av et gjentatt slag. I tillegg anbefales magnetisk resonansavbildning og en fullstendig blodtall.

Behandling av ødem

På grunnlag av doktors konklusjon, i henhold til diagnoseresultatene, er det foreskrevet et kurs for individuell behandling. Ødem i hjernen, hvis det oppstår som et resultat av traumer, løser vanligvis seg selv. Det er bare nødvendig å observere pasientens tilstand, gi fred og støtte. Så, for eksempel med hjerne traumer, involverer valg av behandling innføring av oksygen i blodet, som ikke bare nærer hjernecellene, men bidrar også til regenerering. Som et resultat går ødemet i hjernen av seg selv.

Som for de andre tilfellene, uten medisinering, vil du ikke komme forbi. Legemidler kan administreres intravenøst. Og først og fremst er det nødvendig å sikre oksygentilførsel til hjernen og nøytralisering av kilden. Ødem i hjernen krever umiddelbar nøytralisering av infeksjonen, hvis det er årsaken til utseendet.

Kirurgisk inngrep

I særlig alvorlige tilfeller, hvis leger ikke ser noen annen vei ut, foreslås det å utføre en åpen operasjon og fjerne kilden til puffiness. Fjerning av akkumulert væske kan utføres på to måter:

 1. Direkte trepanering, hvis hevelse skyldes en svulst eller blodpropp, og det er nødvendig å eliminere den underliggende årsaken.
 2. Fjerne væske ved å sette inn et kateter.

Sistnevnte metode betraktes som mer moderne, men ikke mindre kompleks. Etter å ha kommet inn i den minste beinpartikkelen eller andre fremmedlegemer, er det en gjentatt hevelse, som som regel er større og farlig. Hvis legen går til et lignende trinn, er det ingen andre tiltak igjen.

Serebral ødem i slag

Det cerebrale ødemet med slag er svært alvorlig, og utvikling skjer innen få minutter. Konsekvenser kan føre til et gjentatt slag eller død. Å ta vare på helsen til en person etter et slag vil redde livet og bidra til å unngå de skadelige effektene av hjernesødem.

Mange vet hva et slag er og er veldig redd for deres helse og deres kjære. Men ikke alle innser at etter en blødning kan hjerneødem forekomme, og konsekvensene er ikke mindre farlige enn hjerneslaget selv. Vi vil forstå i rekkefølge, hva er cerebralt ødem og hva skal gjøres i dette tilfellet?

Årsaker til cerebralt ødem.

Forstå hvilket ødem som vil hjelpe det vanligste eksemplet. Skade på hånd eller fot fører til et rush av væske til skadestedet og som følge av dette oppstår hevelse eller synlig manifestasjon av skaden. Og dette er et helt naturlig fenomen, ikke farligere enn en vanlig skade, fordi egenskapen til et vev å strekke ikke fører til skadelige konsekvenser.

Høsten kan føre til hevelse i hjernen.

Nesten det samme skjer med hjernen. Men fordi hjernen er i et begrenset rom, er hevelsen full av katastrofale konsekvenser. Når hjernevevet er skadet, er det et tomrom som vår unike organisme fyller med cerebrospinalvæske. Dødende celler erstattes av lymfe, og akkumulerende væskepresser på deler av hjernen skader det enda mer. Med puffiness utvider hjernen, som alle andre organer, og utøver press på individuelle sentre, og reduserer oksygenstrømmen.

Årsakene til denne tilstanden kan være:

 • Hovedtrauma på grunn av fall etter slag.
 • Skader på den lammede delen av kroppen.
 • Sykdommer som følger med hjerneslag: meningitt, encefalitt.
 • Utvikle svulster i hjernen.
 • Gjentatt slag.

Årsakene til cerebralt ødem under slag er ikke fullt ut forstått. Blødning i hjernen fører ikke alltid til lokal ødem, men mange faktorer kan bidra til det. Eldre alder, en rekke sammenhengende sykdommer, miljøet og livsstilen etter et slag, kan provosere lokalt ødem om noen få minutter. Årsaken kan tjene som en banal stressende situasjon.

En ung person som har hatt et slag for første gang, kan fortsette å leve et fullt liv gjennom tiden. Men ikke glem å kontrollere blodtrykket og sørg for å velge slags underholdning på en rimelig måte, fordi en annen grunn til mulig utvikling av hjerne ødem er det atmosfæriske trykkfallet som for eksempel forårsaket av en tur til fjellet eller med fly på et fly.

Symptomer på cerebralt ødem.

Serebralt ødem kan ikke bli lagt merke til med det blotte øye. Og hvis en person som har hatt et slag, ikke er i stand til å formidle informasjon til andre korrekt, blir det enda vanskeligere.

Sticking hodepine er et av de første tegn på cerebral ødem i slag.

Først må du forstå at hevelse kan utvikle seg gradvis eller lynrask. Med gradvis utvikling av ødem, er det mulig å bremse prosessen og forhindre irreversible prosesser i hjernen, men med umiddelbar utvikling forblir det bare å kjempe for menneskelivet. Hva er symptomene som følger med cerebralt ødem?

Det første og noen ganger det viktigste symptomet er en alvorlig hodepine, en presserende hodepine ledsaget av kvalme og oppkast. På grunn av det økende intrakranielt trykk spres smerten i hele hodet, og det er nesten umulig å bestemme lokaliseringen. Det vises med økende ødem i hjernen.

Avhengig av hvilken del av hjernen som er berørt, utvikler ytterligere svært farlige symptomer. En person kan miste orientering i tid og rom, helt eller delvis miste synet, pusten er ødelagt, helt opp til en dyspné i en stille tilstand, begynner krampe i armer og ben. Disse symptomene indikerer utviklingen av ødem i deler av hjernen som er ansvarlig for en bestemt funksjon.

Den farligste av symptomene kan være bevissthet, noe som fører til koma som gjør det svært vanskelig for en person å trekke seg tilbake. Dette indikerer et lokalt ødem i hjernen.

Derfor, hvis du merker slike symptomer hos en person som har et slag, må du umiddelbart ringe til en ambulanse. Uten umiddelbar og kvalifisert hjelp fra leger i dette tilfellet kan ikke gjøre. Enhver forsinkelse kan koste en persons liv.

Hva skal jeg gjøre før en ambulanse kommer?

Først og fremst legg pasienten på sengen slik at hodet er oppvokst, gi full fred.

Riktig levert førstehjelp kan redde liv.

Prøv å senke blodtrykket, gi narkotika mot trykk, og også beroligende. Sørg for fri tilgang til oksygen - fjern pasientens ytterkledning og åpne vinduet litt.

På pannen kan du sette et kaldt håndkle eller en ispose.

Vær rolig og i ingen tilfelle panikk, dette kan du bare skade pasienten.

Diagnose og behandling av ødem.

Når du kommer til sykehuset, sørg for å fortelle legen din hvilke symptomer du er bekymret for. Ved å samle en anamnese eller en medisinsk historie, vil legen kunne foreta en foreløpig diagnose.

Deretter utføres en serie tester, inkludert: en generell blodprøve, en datastyrt tomografi i hjernen, magnetisk resonansbilder og om nødvendig en lumbar punktering. Alle disse testene vil tillate deg å estimere stadiet av cerebralt ødem.

Behandling av ødem, spesielt med hjerneslag, velges strengt individuelt.

Det er ofte antatt at ødemet kan passere seg selv, men dette tilfellet krever medisinsk behandling, som utføres i flere stadier.

Det første som en pasient trenger, er oksygen. På grunn av ødemet blir forstyrrelsen av celler forstyrret og døden oppstår. Derfor utføres oksygenbehandling - berikning av luftveiene med oksygen ved hjelp av inhalatorer og spesialutstyr.

Neste på linjen er stoffer som kan redusere væskenivået i kroppen. For dette formål brukes diuretika oftest.

De er delt inn i forskjellige preparater i henhold til handlingsprinsippet på kroppen. Den første er introdusert - mannitol, et stoff som bidrar til fjerning av vann fra vevet inn i karet.

Handlingen begynner 15 minutter etter administrasjonen. Deretter kan andre legemidler av samme gruppe brukes: lasix, furosemid, L-lysin.

Ved bruk av diuretika er det nødvendig å overvåke vann-elektrolyttbalansen i pasientens kropp. Ellers kan det være en kraftig nedgang i blodtrykk og en koagulasjonsforstyrrelse som fører til negative konsekvenser.

Etter stabilisering av pasientens tilstand, er det nødvendig å gjennomføre behandling for årsaken til hevelse i hjernen, samt ulike effekter av ødem. Pass på å overvåke hjerteaktiviteten, kroppstemperaturen og mulige tegn på beruselse av kroppen.

Narkotikabehandling utføres i et resuscitations- eller nevrokirurgisk sykehus, nødvendigvis under tilsyn av leger. Ved ineffektiv bruk av medisiner, er kirurgisk inngrep mulig. Operasjonen i hjernen er alltid veldig farlig og gjøres kun som en siste utvei. Indikasjonen for kirurgisk inngrep er ikke det avtagende intrakranielt trykk eller ondartet dannelse i hjernen.

For å redusere intrakranielt trykk utføres en operasjon for å fjerne det akkumulerte ekssudatet i hjernens ventrikler med et spesielt kateter. Hvis årsaken er en svulst eller skade på et blodår, blir kirurgi utført med trepanering av skallen. I dette tilfellet blir svulsten fjernet, eller den skadede blodbanen er skadet, skadet på grunn av traumer. Forløpet av operasjonen og den etterfølgende gjenoppretting avhenger av kvalifikasjonen til nevrokirurgen.

Rask utvinning avhenger av kvalifisert medisinsk hjelp.

Konsekvenser av cerebralt ødem.

Serebralødem, som utvikler seg under et slag, fører ofte til økning i intrakranielt trykk og oksygen sult. Slike komplikasjoner er irreversible. Pasienten kan utvikle fravær, vedvarende søvnproblemer, vanlig hodepine, konstant humørsvingninger eller dyp depresjon.

Lokalt hjerneødem fører ofte til delvis eller fullstendig lammelse. I dette tilfellet trenger du en god lege - en rehabilitolog, som sammen med legen din kan velge de riktige øvelsene for å gjenopprette motorfunksjonene. Det er mange tilfeller hvor folk etter slag og alvorlige forhold begynte å leve et fullt liv. Gi aldri opp og under alle omstendigheter gjør alt mulig.

Den farligste konsekvensen av hjerneslagets ødem er et brudd på puste, dårlig blodsirkulasjon og som en konsekvens utseendet av kramper og utviklingen av epilepsi.

Forebygging av cerebralt ødem i slag.

For å forhindre et sekundslag og mulig hjerneødem, er det nødvendig å bruke både medisin og ikke-medisinske metoder.

Først må du bli kvitt dårlige vaner: røyking og drikking av alkohol. De er i stand til å provosere et sekundslag.

For det andre fører det kolesterol som akkumuleres i kroppen til et slag, og et spesielt kosthold er nødvendig for eliminering.

Spis vegetabilske oljer, unntatt palm og kokos, erstatte dem med animalsk fett. Bytt favoritt konfekt med tørket frukt eller naturlige frukt desserter.

For det tredje, øk fysisk belastning gradvis. Start med mosjonsterapi, massasje og fotturer, avhengig av ditt velvære. Ikke overdriv det.

For det fjerde må overflødig vekt, hvis den er til stede, kasseres.

De medisinske forebyggingsmetoder inkluderer alle legemidler som er foreskrevet for deg av legen din etter første slag. Ikke tenk at hvis du føler deg bedre, kan du slutte å drikke medisiner som er svært farlige for helsen din. Du kan drikke folkemidlene, men bare etter å ha konsultert en lege.

Serebral ødem som en komplikasjon etter et slag

Stroke er resultatet av en sirkulasjonsfeil i hjernen, det oppstår når det er blokkering eller brudd på karene, denne tilstanden bærer mange komplikasjoner. En alvorlig konsekvens er hjerneødem - konsentrasjonen av overflødig væske som forflytter hemisfæren eller klemmer nervvevet. Hvis det er cerebralt ødem, så forvent skuffende spådommer, siden sannsynligheten for å gjenopprette nevrologiske lidelser er lav.

Årsaker til hjernesødem i hjerneslag

Det er to typer slag, som provoserer hjerne ødemer: iskemisk, hemorragisk.

Den første typen utvikler seg dersom tilførselen av nervesvikt med blod forverres. Cellemetabolismen forstyrres, noe som fører til overdreven frigjøring av væske i karene. Så utvikler det lokale ødemet, som til slutt sprer seg.

Den første typen utvikler seg dersom tilførselen av nervesvikt med blod forverres. Cellemetabolismen forstyrres, noe som fører til overdreven frigjøring av væske i karene. Så utvikler det lokale ødemet, som til slutt sprer seg.

Hemorragisk slag fremkaller rask hevelse etter vaskulær gjennombrudd, noe som provoserer fyllingen av det tilstøtende nevrale vevet med blod. En slik stat truer menneskelivet eller utvikler uopprettelige konsekvenser.

Hemorragisk slag fremkaller rask hevelse etter vaskulær gjennombrudd, noe som provoserer fyllingen av det tilstøtende nevrale vevet med blod. En slik stat truer menneskelivet eller utvikler uopprettelige konsekvenser.

Stroke er en akutt tilstand som bidrar til brudd på flere faktorer:

 • brudd på utveksling mellom celler, som fører til stagnasjon av væske og økning av celler i volumet;
 • forverring av blodsirkulasjonen i blodårene og arteriene, som følger med hevelse i hjernedepartementene;
 • Ovennevnte faktor påvirker transport av oksygen, noe som fører til sult av celler og deres økning i størrelse;
 • blodets sammensetning blir mer alkalisk, noe som forverrer bevegelsen i karene.

Alle de ovennevnte faktorene utløser starten på hjernesvulst etter et slag.

Symptomatisk av nederlag

Utviklingen av tegn på ødem er forbundet med en økning i hjerneskade. Ofte ser pasienten ikke symptomene på et slag på grunn av en mindre lesjon, men hevelse kan føre til merkede symptomer:

 • taleforringelse;
 • uopphørlig kvalme og oppkast;
 • redusert syn og hørsel;
 • kramper, lammelse;
 • minne tap;
 • forverring av romlig og tidsmessig orientering;
 • endringer i åndedrettsfunksjonen;
 • tap av bevissthet, koma.

I hjerneslag deprimerer hjerneødem celler som produserer dopamin, som forandrer personens karakter.

Første nødhjelp

Kjenne at det var et slag som provoserer hjerneødem, du kan bare nøye overvåke en persons tilstand: en skarp svimmelhet; kvalme og periodisk oppkast; desorientering; forverring av syn og hørsel; svikt i rytmen av pusten; stupor og taleforstyrrelser; gjentakende kramper; bevissthetstap.

Hvis du har minst to av de ovennevnte tegnene, er det presserende å ringe en ambulanse. Og legg pasienten og utelukke hans skarpe bevegelser. Tidlig sykehusinnleggelse og gjennomføring av en tomografisk studie vil redusere effekten av ødem.

Helbredende tiltak

Serebral ødem i slag er den hyppigste komplikasjonen, som er farlig dødelig og har alvorlige helsekonsekvenser. Forbedre prognosene kan bare nøddiagnose og sykehusinnleggelse av offeret. I medisin er det begrepet "gylden time" - 60 minutter etter de første tegnene på et slag. Hvis assistanse er gitt i denne timen, har en person all sjanse for fullstendig gjenoppretting.

diagnostikk

Primærprøve inkluderer identifikasjon av eksternt tegn på slag: asymmetrisk ansikt, taleforringelse, lammelse av lemmer. Legen sjekker intraokulært trykk og nevrologiske sykdommer. Den mest effektive diagnosen er magnetisk resonansbilder og CT.

Videre undersøkelse inkluderer en generell blodprøve, en blodtrykksmåling, et koaulogram. Hvis trykket er høyt, bør betablokkere eller hemmere gis, og pasienten skal plasseres i en dårlig stilling.

medisinert

Utviklingen av ødem etter et slag krever akutt handling. Det er viktig å forhindre spredning av puffiness, for å utelukke forflytning av hjernevev.

Noen ganger krever virkningen av hevelse kirurgisk inngrep for å fjerne overflødig væske. For dette utføres en av følgende operasjoner:

 1. trepanering av skallen, som er nødvendig for omfattende hevelse eller tilstedeværelse av blodpropp;
 2. fjerning av væske med kateter.

I vanskelige tilfeller er pasienten i koma. I utgangspunktet er vedlikeholdsterapi foreskrevet i dette tilfellet. Hvis pasienten har nedsatt respiratorisk funksjon, er det kunstig ventilasjon.

konservative

For å redusere konsekvensene, må spesialister gjenopprette oksygentilførselen til hjernen for å unngå celledød, for dette formål er oksygenbehandling eller vanndrivende legemidler foreskrevet. Sirkulasjon gjenopprettes ved fibrinolytisk terapi, som involverer intravenøs injeksjon av alteplase eller urokinase.

Hemorragisk slag er farlig ved gjentakelse, for å unngå dette foreskriver legene antihypertensiv terapi, noe som er nødvendig ved høyt arterielt trykk. De fleste handlingene er rettet mot å forbedre blodsirkulasjonen og metning av hjernen med oksygen, deretter utføres symptomatisk og restorativ terapi.

rehabilitering

Gjenopprettelsen av konsekvensene av et slag komplisert av ødem, avhenger av det første medisinets hurtighet. Med en liten lesjon kan pasienten gjenopprette seg helt. Men mest påvirket lider av ensidig lammelse.

For å gjenopprette funksjoner, noen ganger bare delvis, er det mulig ved hjelp av rehabiliteringsprosedyrer, som tildeles individuelt, men har en rekke generelle egenskaper:

 1. gjennomføre minimal aktivitet noen dager etter normalisering av tilstanden;
 2. massasje prosedyrer av de berørte delene av kroppen;
 3. aktiv motivasjonsstøtte;
 4. gradvis økning i fysisk aktivitet.

Også, anbefales pasienter å følge et spesielt diett, for å gjenopprette celler og mette kroppen med kalium, kalsium, protein.

Konsekvenser og prognoser

Serebral ødem i slag kan føre til alvorlige konsekvenser:

 • delvis lammelse
 • nedsatt syn, hørsel;
 • endring i mental tilstand;
 • minne tap;
 • redusert mental aktivitet;
 • koma, død.

Prognosen for livet avhenger direkte av graden av hjernecelleskade og på behandlingens aktualitet. Det er ofte mulig å vurdere effektene av hevelse i hjernevevet først etter fjerning av denne tilstanden.

Hvordan utvikler hjerne ødem under et slag?

Serebral ødem i slag er en av de mest alvorlige komplikasjonene etter denne tilstanden. Faktisk er cerebral ødem i en slik tilstand som et slag, en slags indikator på omfanget av skade på hjernestrukturer. Hovedfaren ved dette fenomenet ligger i det faktum at væske begynner å samle seg i det intercellulære rommet, noe som fører til en økning i hjernevæv. Dette fører til en økning i intrakranielt trykk og kan forårsake kile av hjernen i oksipitalåpningen.

Egenskaper av cerebralt ødem

Provoke utviklingen av cerebral ødem kan alle slags omfattende slag, samt alvorlig craniocerebral traumer og til og med smittsom skade på strukturen til dette organet. Gitt at den intensive metabolisme forekommer i hjernen, ettersom nervecellene er meget følsom for nivået av oksygen og næringsstoffer, når de utsettes for ugunstige faktorer forgrenede nettverk av kapillærer som mater stoffet utseende kan finne sted ødem. Saken er at nettverket av disse blodkarene mater hjernecellene gjennom det intercellulære væsken, som, som blod, stadig er i bevegelse, og stagnasjonen fører til utseende av ødem.

Fordi det er skade eller slag kompresjon delt del, slik at dreneringssystemet kan bli fullstendig ødelagt og intercellulære substans som deltar i metabolismen av hjernevev begynner å stagnere. Som regel går blod og intercellulær væske inn i vev, men de kan ikke forlate dem, på grunn av det de akkumulerer i det intercellulære rommet. Det er denne metningen av hjernevevet av intercellulær substans og økningen i volumet av blod i hjernen som kalles ødem. Ofte er hevelsen diffus, det vil si påvirke begge halvkule.

Det er en annen mekanisme for cerebral ødemutvikling, preget av rask opphopning av giftige dekomponeringsprodukter på grunn av en kritisk mangel på oksygen. I dette tilfellet utvikler cytotoksisk ødem, noe som kan forekomme med forskjellige former for slag.

Med ulike slagslag kan hjerneødem utvikles i henhold til ulike scenarier. For eksempel, med omfattende iskemisk slag, når det er signifikante berørte lesjoner av hjernemateriell som påvirker til og med hele halvkulen, observeres stasis av intracellulær væske. Ved hemorragisk slag utvikler ødem ikke bare på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser, men også på grunn av kompresjon av hjernesubstansen som følge av utviklingen av hematom.

De viktigste symptomene på hjerne ødem

I de fleste tilfeller utvikler hjerneødem ikke på grunn av et hjerneslag ikke umiddelbart, men ca. 1-2 dager, siden det er en betydelig opphopning av væske i vevet i denne perioden. Den mest signifikante manifestasjonen av symptomatiske manifestasjoner av cerebralt ødem skjer omtrent 3-5 dager, men med et gunstig utfall forsvinner alle symptomene etter 7-8 dager. Symptomer som følger med cerebralt ødem i slag, er nå dårlig beskrevet, siden den primære patologien fører til at en persons tilstand blir svært vanskelig.

I denne situasjonen er pasientens generelle tilstand som regel veldig alvorlig og ledsaget av alvorlig depresjon av bevissthet (opp til koma). Hvis strekningen fortsetter med bevaring av bevissthet, kan alle symptomene karakterisert ved økt intrakranielt trykk bli observert, inkludert:

 • alvorlig hodepine;
 • forverring av visjonen;
 • svimmelhet;
 • oppkast;
 • kvalme.

Kurset og resultatet av cerebralt ødem kan varieres avhengig av hvor raskt og fullt infusjonsbehandling ble gitt. For de fleste pasienter, hevelse av strukturer i hjernen går ikke ubemerket hen, som med utvikling av komplikasjoner som hjerneslag, er strukturer i hjernen komprimert, noe som kan føre til en krenkelse av sentrene ansvarlig for hemodynamikk, respirasjon og andre viktige kroppsfunksjoner.

Stroppen er ledsaget av død av vev, så konsekvensene av denne tilstanden kan varieres, men forekomsten av ødem forverrer sjansene for ytterligere rehabilitering. Så, for eksempel med utviklingen av det sentrale organiske nervesystemet, kan det oppstå koma, ledsaget av å stoppe pusten, noe som fører til et raskt dødelig utfall. Ofte lider personer som overlever stroker og hjerneødem senere:

 • forstyrrelser i søvnmønstre;
 • nedsatt motoraktivitet;
 • depressive tilstander;
 • kommunikative brudd.

Bare i tilfelle av mindre ødem, vil effektene av denne tilstanden til slutt gå vekk, men i de fleste tilfeller fortsetter noen problemer for resten av livet.

Metoder for behandling av cerebralt ødem

Behandling av cerebralt ødem er en betydelig komplikasjon og krever en individuell tilnærming. Behandling av cerebralt ødem skal utføres i intensivavdelingen eller intensivavdelingen.

For å redusere risikoen for alvorlig skade på strukturer og utvikling av alvorlige konsekvenser, kreves koordinert arbeid av resuscitators, oftalmologer og noen ganger kirurger.

Først av alt blir det tatt tiltak for å eliminere årsaken til patologien, det vil si konsekvensene av et slag. Hoved konservativ behandling av cerebral ødem, standard anti-ødem terapi, men med ingen positiv virkning av anvendelsen av denne metoden krever et kirurgisk inngrep, og installering av et dreneringsrør for å helle av overskytende væske og redusere intrakranialt trykk.

Som en konservativ terapi, foreskrevet ved behandling av ødem i hjernen, brukes vanndrivende legemidler, noe som gjør det mulig å fjerne overflødig væske fra kroppen veldig raskt. Det finnes mange typer vanndrivende legemidler, som er delt inn i store grupper, så det er mulig å velge det beste alternativet for hvert enkelt tilfelle.

Ødem i hjernen etter et slag

En av de farlige forholdene er cerebral ødem i slag, som uunngåelig oppstår. Denne prosessen er akkumulering av væske i hjernevevet og nerveceller, som innebærer høyt blodtrykk inne i skallen og som et resultat av alvorlige hodepine og andre alvorlige konsekvenser. Hvordan diagnostisere, behandle riktig og hva er prognosen etter et cerebralt ødem?

Stroke i hjernen i slag, typer av denne tilstanden

Serebralødem og slag er to "uadskillelige" forhold. Stroke er en blødning i hjernevævet, hvoretter de svulmer og svulmer.

Det er to typer av dette fenomenet:

 1. Iskemisk, forårsaket av trombose av arteriene og nerveender av hjerneceller.
 2. Hemorragisk, som skyldes økt intrakranielt trykk, hvor karene ikke kan stå og bryte.

Hvis i hjernevevskader, har cerebralt ødem i slag spredt seg til medulla oblongata, forekommer det i de fleste tilfeller et dødelig utfall. Dette skyldes det faktum at prosessen fortsetter med nekrose av respiratoriske celler og karene i muskuloskeletalsenteret.

Klassifisering av cerebralt ødem

Av karakteren av strømmen av cerebral ødem i slag er klassifisert i to hovedtyper:

 1. Cytotoksisk, der det er en betydelig hevelse i hjernecellene.
 2. Vasogen, kjennetegnet ved strømmen av cerebral væske inn i det intercellulære rommet.

Etter volum og lokalisering er cerebralt ødem i slag inndelt i følgende typer:

 • Lokal, utvikler tydelig i skadeområdet;
 • Diffus, hvor lesjonen rammet en halvkule;
 • Generalisert, som dekker de to hjernehalvfrekvensene.

Basert på utdanningsform, kan graden av skade, puffiness uttrykkes på forskjellige måter.

Symptomer på hjernesødem etter et slag

Ved å øke vevet inne i skallen, blir det påført et betydelig trykk på den, så den sterkeste hodepinen blir den første åpenbare manifestasjonen. I tillegg er cerebral ødem etter et slag berørt av følgende symptomer:

 • Økende hodepine;
 • Delvis tap av syn eller fokus;
 • Disorientasjon i rommet;
 • Hovent ansikt, generell puffiness eller ensidig hevelse i ansiktet i slag;
 • Abrupt utseende av kvalme og oppkast (ikke relatert til andre årsaker);
 • Brudd på tale, hevelse i tungen etter et slag
 • Delvis eller fullstendig anemi av lemmer;
 • Svakt minne tap;
 • Utseende av anfall
 • Kortpustethet, pustens rytme.

Ødem i hjernen i slag, prognose for livet

I vanskelige situasjoner utvikler en stupor og til og med en koma. I dette tilfellet er hjernesødem i slag, prognosen for livet ikke mer enn 40%.

Med liten fokus på hjernesveinskade er prognosen for normalisering av staten mye bedre. Med riktig behandling, til tross for at noen hjerneceller dør, oppstår en dopaminmangel i blodet. På grunn av hva pasienten kan utvikle slike effekter som irritabilitet, depresjon, etc.

Prognosen for liv etter rehabilitering avhenger direkte av rettidig omsorg og grad av lokalisering av volumet. Mulige konsekvenser:

 • Redusert fysisk aktivitet;
 • Tap av muskel tone;
 • søvnløshet;
 • distraksjon;
 • migrene;
 • Rask tretthet.

diagnostikk

For å identifisere denne tilstanden er det viktig å gjennomføre en kvalifisert eksamen og komplekse tester:

 1. Undersøkelse av en erfaren nevrolog, samling av anamnese, bestemmelse av reflekser, tilstedeværelse av kramper og forstyrrelser i bevegelse og tale.
 2. Spinal punktering, som karakteriserer trykknivået inne i skallen.
 3. Inspeksjon av oftalmologen, undersøkelse av fundus for å bestemme hevelsen av intraokulær nerve.
 4. MR og CT av skallen.

I tillegg tildeles følgende laboratorietester:

Nødhjelp

Ødem i hjernen etter et hjerneslag kan utvikle seg veldig raskt, i gjennomsnitt, med hjerneslag, hjernens hevelse når en topp i 30-40 minutter. Ved de første symptomene (hevelse i tungen, nedsatt koordinering, tale) er det nødvendig med rettidig medisinsk hjelp - dette vil bidra til å forhindre alvorlige komplikasjoner.

Før toppen av staten kommer, er det nødvendig å sette personen i horisontal stilling for å måle trykket. På hevet eller økt nivå utpeke mottak av hypotensive preparater på en gang:

 • Betablokkere (Acebutalol, Atenolol, Bisoprolol);
 • Inhibitorer av kalsiumkanaler (Acridipin, Brineal, Plendil).

Det er nødvendig å ta medisiner som bidrar til å eliminere konsekvensene av denne tilstanden og redusere blodtrykket. For dette anbefales det å bruke beroligende midler.

For å normalisere kroppstemperaturen og stimulere utstrømningen av væske, til tiden kommer til ambulansen, komprimerer med is.

Ikke engasjere seg i selvmedisinering, hvis det er ødem i hjernen, er det nødvendig med akutt sykehusinnleggelse.

Behandling av cerebralt ødem etter et slag

Basert på resultatene av undersøkelsene og analysene, foreskriver en erfaren lege et individuelt behandlingsregime for hvert enkelt tilfelle for å minimere risikoen for komplikasjoner.

Pasienten trenger 24-timers pleie og tilsyn. Først av alt er det nødvendig å gi pasienten oksygentilgang til hjernen og eliminere fokuset på ødemutvikling.

terapi

Behandling og eliminering av ødem er en komplisert terapi. Kvalifisert behandling på et sykehus vil øke utvinningen og forhindre alvorlige konsekvenser:

Restaurering av blodsirkulasjon

 • Ødem etter ischemisk slag, for å eliminere trombose, normalisere blodsirkulasjonen ved fibrinolytisk terapi ved anvendelse av "urokinase" enzymer "Alteplase".
 • Ved ødem etter et hemorragisk slag, gjenopprettes blodstrømmen ved hjelp av en antihypertensiv teknikk.
 • Hvis pasienten har økt koagulerbarhet av blod, hjelper blodplateantagonister som "Aspirin", "Clopidogrel" å normalisere blodstrømmen. For å forhindre oppkast av oppkast, er et nasogastrisk rør nødvendig.

Eliminering av væske
Ved å ta diuretika gjenoppretter det normale nivået av væskesirkulasjonen, bidrar til å eliminere ødemet i hjernen etter et slag. For å bli kvitt overflødig væske i ødem osmodiuretiki administreres for eksempel mannitol-løsning (avhengig av kontra 10, 15, 20% konsentrasjon) Sorbitol 40% Glycerol. For å styrke effekten av Mannitol, er det nødvendig med et kurs av saluretika, for eksempel Furosemide.

Uttak beslag
Stroke og dens konsekvenser går ikke uten kramper, de må elimineres. For å oppnå ønsket effekt er muskelavslappende midler og barbiturater uunnværlige, for dette formål er effektive legemidler som Relanium, Tiopental foreskrevet.

Normalisering av puste
Ved fallet av det partielle trykket på oksygen og dysfunksjonen i luftveiene, foreskrives et kurs for kunstig ventilasjon. Om nødvendig utføres oksygenbehandling, oksygen injiseres i kroppen for å mette blod og hjerneceller, noe som vil akselerere utvinningen.

Foreskrive også et omfattende behandlingsforløp:

 1. Angioprotectors normalisere status for cellemembranene i hjernen plass - "Troxevasin", "Ascorutin", "Dicynone".
 2. For å øke tonen på fartøyene ta "Trental", "Cavinton".
 3. Kortikosteroider kan raskt redusere spredning av ødem.

Viktig! Når hjernen er hovnet som et resultat av et slag, er det foretrukket å intravenøst ​​administrere de nødvendige legemidlene for å normalisere nivået av blodstrøm og trykk, og også for å forhindre utvikling av infeksjon.

Kirurgisk inngrep

Etter at tilstanden når kritikkmerket, er det ingen annen vei ut, unntatt som operativ kirurgisk inngrep.

Kirurgisk er det nødvendig å redusere trykket på hjernevæv, for dette er det tre måter:

 1. De legger drenering (ventrikulostomi) for å fjerne resterende væske fra hjernens ventrikler.
 2. Decompensated craniectomy, som et resultat av hvilken benflappen er fjernet.
 3. Kirurgisk restaurering av et skadet blodkar.

Ødem i hjernen, uavhengig av årsakene til forekomsten, er et farlig symptom for liv og helse hos en person. Forutsigelsen av den fremtidige tilstanden, naturen av sykdomsforløpet og hvor snart kvalifisert medisinsk behandling vil bli gitt, er ikke liten.

Slag og hevelse i hjernen.

Hei, lesere og gjester på bloggen min er en nevrolog. I dag er vårt emne for diskusjon cerebralt ødem og alt som er knyttet til denne tilstanden. Hvorfor dette temaet? Fordi denne tilstanden er ganske vanlig i slag og craniocerebral traumer, med alvorlige former og nesten alltid en følgesvenn av disse hjernesårene.

Hemorragisk slag, omfattende hjerneslag, all slags intracerebrale blødninger, alvorlig åpen eller lukket craniocerebral trauma - i de fleste tilfeller er det medfølgende cerebralt ødem.

Hva er cerebral ødem?

Det faktum at hjernen er svært intens metabolisme, nerveceller (neuroner) har et desperat behov for oksygen og næringsstoffer, slik at hjernen har et svært utviklet system av blodkar, som bringer og fjerner blod fra utvekslingsprodukter. Kapillærsystemet binder seg til celler gjennom interstitial eller intercellulær væske, koblingen mellom celler og blodkar. Denne væsken er også i bevegelse.

Når noen deler av hjernen er skadet eller klemmet mekanisk, er dette dreneringsnettverket også skadet, noe som fører til forstyrrelse av funksjonen. Blod og væske strømmer til vevet, men kan ikke gå tilbake, noe som resulterer i at det akkumuleres i disse intercellulære rom i store mengder. Dette fører igjen til ødem i hjernen, noen ganger diffust, som fanger begge halvkule. Det finnes andre mekanismer der akkumulering av giftige produkter inne i nervecellen i forhold til mangel på oksygen utvikler det såkalte cytotoksiske ødemet, som er karakteristisk for slag, inkludert. Vi vil ikke dvele på detaljene i utviklingen.

Symptomer på cerebralt ødem

Symptomene er ofte ikke spesifikke, og hvis de kan identifiseres, er det sjelden mulig å beskrive dem i detalj.

Faktum er at en persons tilstand i denne situasjonen er alvorlig og ofte ledsaget av undertrykkelse av bevissthet opp til koma. I tilfeller hvor bevisstheten er lagret, symptomene er de som ofte oppstår med en økning i intrakranielt trykk: alvorlig hodepine, vedvarende karakter, følelse av kvalme, rvota- ofte gjentatt, svimmelhet, tåkesyn. Dette er de viktigste, selv om det kan forekomme små avvik og symptomer enn de som er nevnt ovenfor.

Hva er årsakene til cerebral ødem?

 • omfattende iskemisk slag, i det tilfellet hvor det er en stor lesjoner i hjernen forhold som kan påvirke hele innsatsen og selv de cerebrale hemisfærer, samt hemoragisk slag - når hjerneødem oppstår ikke bare på grunn av cerebrovaskulære ulykker, men også på grunn av kompresjon hjernesubstans dannet av intracerebralt hematom
 • alvorlig kraniocerebralt traume: alvorlig hjernekontusion, forbundet med dannelsen av posttraumatiske intracerebrale hematomer (subdural, epidural, samt subaraknoid blødning
 • volumetrisk hjerne dannelse, det vil si det - er en hvilken som helst svulst, som normalt ikke skal være en sak av hjernen, utseende og vekst som skjer kompresjon væsken strømmer og øker hjerneødem, forskjellige eksempler som er tumoren
 • alvorlig forgiftning, kan være på grunn av alvorlige infeksjoner (meningitt, encefalitt: virus, bakterier eller sopp) og de giftstoffer som dannes i organismen i alvorlige sykdommer i indre organer (f.eks lever eller nyrer) og skiller seg ut forgiftning medikamenter, som også er i stand til å føre til ødem i hjernen
 • økt intrakranielt trykk eller intrakranial hypertensjon, på grunn av ulike årsaker, hvorav det kan være mange
 • Det er tegn på at ødemet i hjernen kan føre til en skarp forandring i atmosfærisk trykk, nærmere bestemt et lengre opphold hos en person under disse forholdene, for eksempel når han er oppvokst og et langt opphold i fjellet i høy høyde

Kanskje, på disse punktene vil vi fullføre beskrive årsakene til cerebralt ødem og fortsette behandlingen.

Serebral ødem: behandling.

Så vi kom nær direkte behandling og nå skal vi diskutere metodene og grunnprinsippene, hvoretter behandlingen utføres. Denne komplikasjonen er i de fleste tilfeller årsaken til pasientens alvorlige tilstand, og behandling utføres vanligvis i intensivavdelinger og intensivavdelinger. Ofte må du ty til hjelp fra andre spesialister, for eksempel oftalmologer, resuscitators og andre.

Behandling av cerebralt ødem muligens en konservativ måte, utnevnelsen av narkotika og anti-kirurgisk. Når det gjelder den første metoden, den vanligste, er medisiner foreskrevet her som forhindrer ødemet i å vokse og dets cupping. Den mest brukte gruppen av legemidler er diuretika, den såkalte. diuretika, som er i stand til å fjerne overflødig væske i hevelsen i hjernen. Diuretika seg selv er også delt inn i grupper, i henhold til virkemekanismen.

Vanligvis er medisinene i denne gruppen forsynt med tilstrekkelige forsyninger av gjenopplivning og nevrokirurgi, slik at deres bruk er ganske vanlig. I tillegg bruker andre grupper av legemidler for å opprettholde vitale kroppsfunksjoner. Replenishment av mineral og protein sammensetningen av kroppen er en integrert del av terapi for behandling av hjerne ødem, som er årsaken til bruken av disse legemidlene i tillegg til diuretika.

Den neste metoden er kirurgisk, neurokirurgiske operasjoner utføres med effekten på forskjellige mekanismer som fører til og støtter hjerne ødem. Bruk installasjon dreneringskateter, gjennom hvilken går den overskytende cerebrospinalvæsken også kan utføre trepanasjon og dekompresjon med tanke på hjernen substans og forhindre alvorlige komplikasjoner som forskyvninger og else hjernestammen.

Fortsett å utføre operasjoner med det formål å gjenopprette passabilitet av væskemetoder, de som det er en sirkulasjon av en spinalvæske, hvis den er ødelagt. Det kan være mange varianter av operasjoner, hvorav en kan være nevrokirurgisk inngripen med alvorlig hydrocephalus, noe som førte til et sterkt ødem i hjernen i en liten jente, se videoen om det nedenfor.

Dessverre er det tilfeller hvor risikoen for forverring av pasientens tilstand under operasjonen er mye høyere enn mulig nytte med nevrokirurgisk inngrep. Indikasjoner for kirurgisk behandling av ødem i hjernen er også spesifikke og bestemt av en nevrokirurg. Dessverre kan konsekvensene av et slag med hjerneødem være vedvarende og alvorlig deaktivere en person. Du kan trenge en seriøs løpet av rehabilitering etter et slag for å gjenopprette tapte funksjoner.

Forfatter: Neurolog Alexander Postnikov, St. Petersburg

Effekter av cerebralt ødem etter slag, anbefalinger fra spesialister

Hvis en person utvikler hjerneødem etter et slag, er konsekvensene svært alvorlige. Ødem fører til cuffing av hjernen i de store occipital foramen og klemmer vitale sentre - dette forårsaker i de fleste tilfeller død av en person.

Stroke med hevelse - alvorlig hjerneskade

Essensen av patologi

Slag er prosessen med å forstyrre hjernens sirkulasjon. Det oppstår av to grunner:

 • vaskulær spasme og iskemi i området av hjernens substans;
 • ruptur av fartøyet og blødning i hjernen.

I forbindelse med disse mekanismene skiller mellom iskemisk og hemorragisk slag. Fremveksten av disse tilstandene blir tilrettelagt av mange faktorer.

Tabell. Fremkallende faktorer for hjernesirkulasjonsforstyrrelser.

Dårlige vaner - røyking, alkoholmisbruk

Sedentary livsstil

Hevelse av medulla

Vaskulære patologier - aneurysmer, vaskulitt

Krenkelse av blodpropp

Toppen i dannelsen av iskemiske skader forekommer ved eldre alder. Hemorragiske slag forekommer i alle aldre.

Iskemiske slag er typisk for eldre

symptomer

Enhver form for forstyrrelse av hjernecirkulasjonen har et karakteristisk klinisk bilde. Større symptomatologi er observert med hemorragisk slag. Iskemi utvikler seg gradvis, slik at symptomene utvikler seg innen få timer.

Med iskemisk skade er det mild hodepine, svimmelhet, kvalme og oppkast. Mot denne bakgrunnen vises fokal symptomer. De er avhengige av hvilket område av hjernen er iskemisk, og hva er prevalensen av lesjonens fokus. De viktigste manifestasjonene er:

 • nedsatt syn og hørsel, hallusinasjoner er mulige;
 • brudd på tale av varierende alvorlighetsgrad
 • parese og lammelse av ekstremiteter - venstre eller høyre, under eller over;
 • brudd på følsomhet av ulike deler av kroppen;
 • parese eller lammelse av ansiktsmuskulatur.

Med utviklingen av intracerebral blødning, er det en plutselig hodepine, ledsaget av kvalme og oppkast. Sløret syn, støy i ørene. Innen en time utvikles fokalfunksjoner. De avhenger av hvor blødningen oppstod. Deres alvorlighetsgrad øker ettersom intracerebralt hematom øker. For hemorragisk slag er preget av en mer grov symptomatologi. Ofte fører et omfattende hematom til utviklingen av koma.

Oppmerksomhet vær så snill! Stropppasienten oppnår et karakteristisk utseende. På grunn av parese av ansiktsmuskulaturen, blir hjørnet av munn og øye senket, kinnet på den ene siden dangler og svulmer. Hvis en person er bevisst, kan han ikke helt lukke øynene eller bite tennene sine. Det er et brudd på tale - en person utøver bare individuelle lyder.

Mer informasjon om diagnose av slag er beskrevet i videoen:

effekter

Stroppen er ledsaget av mange konsekvenser. Blant dem er tidlige og fjerntliggende. Sistnevnte består i utvikling av et nevrologisk underskudd av varierende alvorlighetsgraden selv etter at akutt tilstand er eliminert. Tidlige konsekvenser er vanligvis alvorlige og forårsaker død. En av disse konsekvensene er cerebral ødem, som utvikler seg i den første dagen av sykdommen.

Hevelse i hjernen

Dens forekomst skyldes død av et stort antall neuroner og akkumulering av væske i det intercellulære rommet. Oftere utvikler ødemet mot et hemorragisk slag. Det kan oppstå bare i ett område eller fange store områder.

Viktig! En slik tilstand er livstruende, fordi på grunn av økningen i volumet av hjernesubstansen, blir det introdusert i de store occipital foramen ved basen av skallen og kompresjonen av vitale sentre - de vasomotoriske og respiratoriske segene.

Tabell. Mekanismer av cerebralt ødem i ulike slagslag

På bakgrunn av dette er andre alvorlige konsekvenser allerede i ferd med å utvikle seg.

manifestasjoner

Bestem dannelsen av cerebral ødem er vanskelig nok, fordi den har nesten samme symptomatologi som selve stroke. Hovedtrekk:

 • en alvorlig hodepine, ikke eliminert av noen stoffer;
 • økt kvalme og oppkast;
 • økt nevrologisk underskudd;
 • tap av pasientorientering i rom og tid;
 • forekomst av dyspné og patologiske respirasjonsformer;
 • forekomst av kramper
 • skarp depresjon av bevissthet ned til koma
 • brudd på hemodynamikk.

Hvis cerebral ødem utvikles under slag, blir prognosen for livet ekstremt ugunstig.

Med utviklingen av ødem, forverres en persons tilstand

Hvordan identifisere

Diagnose av ødemutvikling basert på symptomdynamikken og forverring av pasientens tilstand. Instrumentdiagnostikk brukes til å bekrefte diagnosen. De mest nøyaktige metodene er datamaskin- og magnetisk resonansbilder.

Hvis disse metodene ikke er tilgjengelige, brukes en spinal punktur for å bestemme økningen i intrakranialt trykk. Utføre en punktering bør være ekstremt forsiktig, siden det kan provosere videre kile av hjernen.

behandling

Med utviklingen av disse symptomene, er det viktig å starte omfattende behandling så tidlig som mulig, siden uten tidlig behandling, slutter cerebralt ødem nesten helt i 100% av tilfellene. Målet med terapien er å eliminere utviklingen av ødemet og for å sikre utstrømning av væske. Dette oppnås ved medisinske og kirurgiske metoder.

Drogterapi består i å gjennomføre tvungen diurese. Pasienten får et sterkt vanndrivende middel og utfører samtidig infusjonsbehandling med kolloidale løsninger. Dette sikrer fjerning av overskytende væske fra kroppen. Hvis ødemet utvikler seg mot bakgrunn av hjerneblødning, utføres hemostatisk terapi. Samtidig er medisiner foreskrevet for å opprettholde blodsirkulasjon og respiratorisk funksjon. Pasienten overføres til en kunstig lungeventilasjon.

Videre behandling består i eliminering av symptomer og leveres av følgende legemidler:

 • antihypertensiva;
 • antiepileptika;
 • nervecellene;
 • nootropics.

Behandling utføres i intensivavdelingen. Alle medisiner administreres intravenøst, slik at maksimal hastighet på deres handling er nådd. Varigheten av behandlingen bestemmes av den behandlende legen.

Hvis konservativ terapi ikke er effektiv, kreves kirurgisk dekompresjon av hjernen. To metoder brukes her:

 1. Når hjernens ventrikler er skadet, er drenering etablert i dem. Gjennom den blir det regelmessig fjernet oppsamlingsvæsken.
 2. Trepanering av skallen. Under operasjonen blir benflappen fjernet. Dette gir en reduksjon i intrakranielt trykk.

Etter kirurgisk dekompresjon utføres et kompleks med medisinsk behandling.

Når stoffene er ineffektive, trepanering av skallen

outlook

Hjerneødem er en alvorlig tilstand, ledsaget av høy risiko for død. Prognosen for overlevelse avhenger av hvor mye tid som går fra starten av symptomer før behandlingen starter. Sjansene for å overleve med hjerneødem er lave, men selv om en person er reddet, forblir konsekvensene av varierende grad av uunngåelighet uunngåelig.

Et slag med hevelse etterlater følgende symptomer:

 • kronisk svimmelhet;
 • hodepine;
 • deformasjon av ansiktet;
 • nedsatt syn og hørsel;
 • begrensning av motorfunksjonen;
 • følsomhetsforstyrrelser;
 • reduksjon av intellektuelle evner;
 • krampeanfall;
 • endringer i psyken.

I de fleste tilfeller er disse manifestasjonene irreversible, det vil si at de forblir til endenes livs ende. En fullverdig rehabilitering bidrar til å redusere alvorlighetsgraden.

Rehabiliteringsaktiviteter

Konsekvensene av selve slagtilfellet og tilhørende det er en tilstand av hjerneødem - en indikasjon på rehabiliterende tiltak. De er rettet mot maksimal mulig sosial tilpasning av en person og, om mulig, restaurering av tapte motorfunksjoner.

Rehabilitering utføres i to retninger - psykologisk og fysiologisk. For psykologisk rehabilitering krever ofte hjelp fra spesialister - rådgivere psykolog og psykiater, individuelle leksjoner. Gunstig situasjon i familien er viktig. En person er pålagt å ikke føle en byrde for sine kjære. Det anbefales å finne ham et yrke for sjelen: sirkler på interesser, gruppeklasser med andre mennesker som har gjennomgått en alvorlig sykdom.

Rehabilitering krever hjelp av en psykolog

Fysiologisk rehabilitering hjelper en person til å gjenvinne evnen til selvbetjening og utføre husholdningsoppgaver. Det utføres ved hjelp av fysioterapi og terapeutisk gymnastikk. I utgangspunktet læres pasienten av en spesialist - instruktøren i treningsbehandling, en massør, en fysioterapeut. Deretter er personen engasjert i huset selvstendig.

Mer informasjon om disse teknikkene finnes i videoen:

Ødem i hjernen etter hemorragisk eller iskemisk beredskap forverrer alltid pasientens tilstand og en prognose, ikke bare for gjenoppretting, men også for livet. Selv rettidig behandling kan være ineffektiv - alt avhenger av den første alvorlighetsgraden av patologien. Og desto tidligere blir de nødvendige tiltakene tatt, jo bedre er sjansen for pasienten.

Les Mer Om Fartøyene