Årsaker, symptomer på åpen ductus arteriosus, diagnose og behandling

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er den åpne arterielle kanalen hos barn, hvorfor denne medfødte mangelen utvikler seg, hvordan det manifesterer seg. Diagnose og behandling av denne sykdommen.

Patent ductus arteriosus (PDA) kalles medfødt defekt, hvor det er en kontinuerlig kanal som forbinder de to store fartøyer som kommer fra hjertet, aorta og lungearterien. Denne kanalen er en integrert del av normal føtale blodsirkulasjon under fosterutvikling, men kort etter fødselen overgås den.

I nærvær av en lukket aortakanal kommer blod fra aorta inn i lungearterien, noe som fører til at trykket i det øker. Økt trykk skader lungekarrene, som ikke er tilpasset det.

Denne medfødte misdannelsen er mer vanlig hos premature nyfødte. På grunn av den aktive innføringen av ultralydsmetoder, oppdages oftest den åpne aortakanalen hos barn ganske raskt, derfor er det ganske sjelden å møte en voksen pasient med denne patologen i dag. Imidlertid bør man ikke tro at hos voksne er denne besetningen anskaffet - det ble bare ikke identifisert og ikke kurert i barndommen.

Risikoen for sykdommen avhenger av størrelsen på aortakanalen, graden av skade på arteriene i den lille sirkulasjonen, eksistensen av ytterligere hjertefeil og behandlingens aktualitet. Ved tidlig oppdagelse og gjennomføring av konservativ terapi eller kirurgisk korreksjon er prognosen vanligvis gunstig - patologi kan velges.

Oftest håndteres problemet med en åpen aortakanal av barnekardiokirurger og barnekardiologer.

Aortisk kanal og sirkulasjonsfunksjoner i fosteret

Aortakanalen er normalt tilstede i fosteret under intrauterin utvikling. Hans tilstedeværelse skyldes det faktum at barnet i løpet av denne perioden i sitt liv ikke er behov for gjennomføring av blod gjennom lungene, som ikke deltar i gassutveksling. På aortakanalen faller blod som er beriget med oksygen i moderkaken, fra lungearterien inn i aortaen, gjennom hvilken den sprer seg gjennom hele kroppen.

Etter fødselen begynner babyen å puste, og lungene gir oksygen til kroppen og fjerner karbondioksid. Under slike forhold blir eksistensen av kanalen uheldig, og den lukker seg kort etter fødselen.

Årsaker til åpen aortakanal

Hvert barn er født med en åpen ductus arteriosus. I de fleste barn lukkes det innen 2-3 dager, og i preterm - litt lenger. De eksakte grunnene til at den ikke er avsluttet, er ukjent. Det antas at rollen i sin non-closure er spilt av genetiske årsaker, siden familiens tilfeller av denne hjertesvikt er beskrevet. Men de spesifikke gener som er ansvarlige for utseendet til OAA, er ikke blitt oppdaget.

Også risikofaktorer for åpen aortakanal er:

 1. Kromosomale abnormiteter (f.eks. Downs syndrom). Problemer med kromosomer kan føre til medfødt røde hunde i første trimester av graviditet, alkoholisk fostersyndrom, bruk av den fremtidige narkotikamisten.
 2. Prematuritet. Den åpne arterielle kanalen er vanligere hos premature spedbarn (8 tilfeller per 1000 nyfødte) enn i begrepet spedbarn (2 tilfeller per 1000 nyfødte).
 3. Lav fødselsvekt.
 4. Fødsel av et barn under forhold med lavt partialtrykk av oksygen i atmosfæren (ved høy høyde fra havnivå).

symptomer

Umiddelbart etter fødselen, vises ikke den åpne aortakanalen. Leger kan mistenke tilstedeværelsen av en blødende anuskultasjon når de hører hjertemormer.

Hjertemormen kan ha ulike årsaker, hvorav de fleste er ufarlige.

Hvis kanalen ikke lukkes innen 2-3 dager, kan barnet etter hvert utvikle symptomer på økt trykk i lungearteriesystemet, som kan omfatte:

 • rask pust, kortpustethet. Premature spedbarn kan trenge ekstra oksygenforsyning eller assistert ventilasjon;
 • problemer med fôring og utilstrekkelig vektøkning;
 • lett tretthet;
 • økt svette under trening (for eksempel under fôring);
 • akselerert hjertefrekvens;
 • hes skrik;
 • hoste;
 • luftveisinfeksjoner.

Disse symptomene utvikles i de tilfeller hvor aortakanalen har en tilstrekkelig stor diameter.

Voksne som ikke har blitt diagnostisert som et barn, og ikke ha blitt behandlet, kan ha symptomer på hjertefeil, kortpustethet, uregelmessig hjerterytme, cyanose i de lavere ekstremiteter (blå farge, noe som indikerer at entring av blod fra lungekretsløpet ved store).

I denne medfødte misdannelsen hos voksne kan lungehypertensjon utvikles - en økning i trykk i en liten sirkulasjon av blodsirkulasjon. I alvorlige tilfeller kan denne komplikasjonen føre til en betydelig begrensning av fysisk aktivitet, til det punkt at de letteste daglige oppgavene blir umulige å oppfylle.

diagnostikk

Å avsløre en åpen aortakanal under intrauterin utvikling er umulig, siden det er en vanlig del av blodsirkulasjonen i fosteret. For å mistenke tilstedeværelsen av en medfødt misdannelse hos et barn, kan legen ved tilstedeværelse av hjertemormer med auskultasjon av hjertet. For å avklare diagnosen utføres:

 • Ekkokardiografi er en smertefri undersøkelsesmetode som bruker lydbølger for å skape et bilde av hjertet i sanntid. Under denne undersøkelsen reflekteres lydbølger fra barnets hjerte, hvoretter de fanges av sensoren og omdannes av datamaskinen til et bilde. Ekkokardiografi gjør det mulig for leger å tydelig se eventuelle problemer med hjertets struktur og dens funksjon. Dette er den viktigste metoden for en pediatrisk kardiolog som kan diagnostisere hjertesykdom og se det med tiden. Ved hjelp av ekkokardiografi er det også mulig å bestemme størrelsen på den åpne aortakanalen og å studere hjertets reaksjon på eksistensen. Hvis behandlingen av OAA utføres, tillater denne metoden å evaluere effektiviteten.
 • Elektrokardiografi (EKG) er en enkel og smertefri undersøkelsesmetode som registrerer hjertets elektriske aktivitet. Hos barn og voksne med åpen aortakanal viser EKG en økning i hjertestørrelsen.
 • Oksymetri er en ikke-invasiv test (det vil si uten å forstyrre kroppen), måle mengden oksygen i blodet. Den kan brukes til å identifisere pasienter med alvorlig pulmonær hypertensjon bringes til å strømme tilbake gjennom aorta-blodstrøm fra lungearterien inn i aorta.
 • Radiografi av brysthulen - undersøkelse ved hjelp av røntgenstråler for å få bilder av hjerte og lunger. Med den åpne arterielle kanalen på radiografien, kan du oppdage et forstørret hjerte, og også identifisere tegn på væskestagnasjon i lungene.
 • Hjertekateterisering - en invasiv test som er normalt åpen for diagnostisering av aoartastrøm i barn, er ikke nødvendig, men det er ofte utført for å påvise andre medfødt hjertefeil detektert ved ekkokardiografi. I blodkaret i barnets lyske er et tynt og fleksibelt kateter satt inn, som ledes inn i hjertet. Dette tillater kateteret å måle trykket i hjertekamrene, samt introdusere dem til kontrasten som gjør det mulig å visualisere åpning av aorta strømmen i røntgen.

Diagnostisering av denne hjertesvikt hos voksne er praktisk talt den samme som hos barn, bortsett fra at de ofte bruker hjertekateterisering for å måle trykket i hjertekamrene.

Klikk på bildet for å forstørre

Metoder for behandling

Den åpne aortakanalen behandles med konservativ medisinbehandling, minimalt invasive perkutane inngrep og kirurgiske operasjoner. Målet med behandlingen er å lukke aortakanalen, som forhindrer utviklingen av komplikasjoner og normaliserer hjertets arbeid (det vil si at patologien kan elimineres vellykket).

Åpne aortakanaler av liten størrelse, ofte i nærheten, uten behandling. Ved foreløpige spedbarn opp til tre måneder, observeres spontan lukning av aortakanalen i 72-75% av tilfellene. Hos barn eldre enn 3 måneder er selvlokking av blemmen svært sjelden.

Hvis aortakanalen har en stor diameter eller forårsaker helseproblemer, trenger barn på full sikt behandling. Premature nyfødte bør behandles for denne plassen hvis det fører til problemer med pust eller hjerteproblemer.

Det er interessant at det i noen medfødt hjertefeil, leger forsøker å støtte aorta-kanalen i den åpne tilstand, fordi bare når eksistensen av oksygenrikt blod kan blande seg med venøs (f.eks upassende utslipp av fartøyer fra hjertet). I slike tilfeller, før kirurgisk korreksjon av eksisterende mangler, behandles prostaglandinmedikamenter som holder aortakanalen åpen.

Konservativ terapi

Konservativ medisinbehandling er effektiv hos prematur spedbarn. Siden den åpne tilstanden til aortakanalen tilrettelegges av prostaglandin, kan stoffer som undertrykker sin syntese starte prosessen med å stenge denne feilen. Disse stoffene inkluderer ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler - indomethacin eller ibuprofen, som administreres intravenøst. Disse stoffene har omtrent samme effekt.

Hvis en nyfødt med en åpen aortakanal har symptomer og tegn på hjertesvikt, kan konservativ behandling omfatte digoksin og diuretika. For fullstendig kur er imidlertid en fullstendig lukning av aortakanalen nødvendig.

Minimalt invasive perkutane inngrep

Minimalt invasive perkutane inngrep utføres ved å bruke et tynt og fleksibelt kateter som settes inn i aorta gjennom lårbenet i lysken. Disse inngrepene brukes ofte til å lukke aortakanalen hos spedbarn eller barn som allerede er gamle nok til å bære dem. Også, med deres hjelp, oftest behandling av voksne pasienter.

Den samme metoden er noen ganger brukt til å behandle liten CAP for å forhindre utvikling av infeksiv endokarditt (infeksjonsbetennelse i hjertets indre skall).

Barnet får narkotika som hjelper ham som sov under prosedyren. Legen vender kateteret inn i et stort kar i lysken (lårarterien), og sender den deretter til aorta. Når kateteret er på riktig sted, går legen gjennom en liten metallspiral eller annen blokkeringsenhet og plasserer den i aortakanalen. Denne enheten blokkerer strømmen av blod gjennom aortakanalen.

Behandling av perkutane inngrep på hjertet krever ikke et kutt på thoraxen, på grunn av hvilket barnets tilstand raskt gjenopprettes. I noen land utføres prosedyren for å lukke aortakanalen på poliklinisk basis.

Komplikasjoner med minimal invasiv eliminering av denne feilen er sjeldne og har kortvarig karakter. De kan inkludere blødning eller infeksjon på stedet for innsetting av kateteret, forskyvning av blokkeringsanordningen fra stedet der den befant seg.

Spiral for å lukke aortakanalen

kirurgi

Operasjonen for å korrigere den åpne aortakanalen kan utføres både for barn og voksne hvis:

 1. Et for tidlig eller sent fullfødt nyfødt har et helseproblem på grunn av denne feilen, og den er fortsatt for liten til minimalt invasiv perkutan intervensjon.
 2. Minimalt invasiv perkutan intervensjon mislyktes.
 3. Operasjonen er planlagt for behandling av medfødte medfødte hjertefeil.

Hos barn som ikke har helseproblemer på grunn av åpen aortakanal, utføres kirurgisk inngrep oftest etter å ha fylt 6 måneder. Noen ganger gjør legene kirurgi for en liten smuss for å redusere risikoen for infeksiv endokarditt.

Slike operasjoner utføres under generell anestesi, det vil si at pasienten sover og føler seg ikke smerte. Kirurgen gjør et lite snitt mellom ribbenene på brystet for å få tilgang til aortakanalen. Så lukker han det ved hjelp av sømmer eller klips.

Komplikasjoner av kirurgiske inngrep er sjeldne, ofte med kortsiktig karakter. Disse kan omfatte heshet, diafragmaforlamning, infeksjoner, blødning og væskeakkumulering rundt lungene.

Pleural hule effusjon

Postoperativ periode

Etter operasjonen er barnet på sykehuset i flere dager. Han ble gitt medisiner for å roe og redusere smerte. For tidlig babyer blir litt lengre på sykehuset fordi de ofte har andre helseproblemer.

Leger og sykepleiere lærer foreldrene til babyen hvordan han skal ta vare på ham hjemme. Disse anbefalingene tilhører følgende:

 • begrense aktiviteten til barnet til den gjenoppretter4
 • besøk legen regelmessig for overvåking;
 • følg legenes anbefalinger om bruk av medisiner hjemme.

Full gjenoppretting bør skje innen få uker.

outlook

Hvis pasienten har OAP avslørt i tide, er han det eneste hjerteproblemet, prognosen for denne sykdommen er bra. I prematur spedbarn er prognosen med den åpne aortakanalen ofte bestemt av eksistensen av andre helseproblemer.

Vanligvis, etter å ha lukket aortakanalen, opplever pasienter ingen symptomer, de utvikler ikke komplikasjoner.

Hos voksne pasienter er prognosen avhengig av tilstanden til karene i en liten sirkel av blodsirkulasjon og tilstanden til myokardiet før behandlingen.

I fravær av behandling er dødeligheten fra den åpne aortakanalen 20% til 20 år, 42% til 45 år, 60% til 60 år.

OAB av hjertet i en nyfødt

OAF av hjertet i nyfødte er en av hjertesviktene. Dens fulle navn er en åpen arteriell eller botallisk kanal. Ifølge statistikken forekommer det i halvparten av barna som er født før siktet, så vel som hver 2000 babyer som er på full sikt.

Noen av terminologien

En arteriell kanal er et lite fartøy som forbinder lungearterien i aorta. Det er gjennom ham at blodsirkulasjonen utføres hos barn som ennå ikke har oppstått. Etter at de er født og tar sitt første pust, lukker dette fartøyet. I stedet for det dannes en ledd av bindevev.

Imidlertid kan det ikke forekomme lukking av kanalen. På grunn av dette er hjertet og lyskrummene verre. Hvis det ikke er CAB-behandling, kan det nyfødte dø. Av denne grunn bør alle foreldre være oppmerksomme på muligheten for utvikling, være i stand til å bestemme det selv, basert på symptomene.

Tidspunktet for lukking av kanalen

Vanligvis skjer det innen to dager etter fødselen av babyen. I de første få timene av livet i fullt sunne fullfagte babyer, er det mulig å shunt blod, det vil si omgå en del av fartøyet:

 • Fra venstre til høyre. Det vises umiddelbart etter at krummer har kommet til å lyse og varer ca. 1 time.
 • Bilateral. Fortsetter i 180 minutter.
 • Fra høyre til venstre. Det oppdages i løpet av 15-21 timer etter fødselen av babyen.

Fullstendig lukking av fartøyet skjer innen 2-3 uker etter at babyen har kommet ut i lyset.
Noen ganger (når barnet er for tidlig) skjer dette etter 6-8 uker. Hvis pasienten etter 3 måneder var åpen, blir den nyfødte diagnostisert med OAP.

Typer og stadier av sykdommen

Følgende typer åpne ductus arteriosus utmerker seg:

 • isolert;
 • kombinert, som er kombinert med en innsnevring av lungearterien eller andre patologier.

Utviklingsstadier av botulinumkanalen:

Tåler opptil 3 år. Symptomer på hjertets hjertesorg er uttalt. I mangel av terapi i alvorlig form for patologi kan en baby dø.

Varer opptil 20 år. Symptomene på sykdommen er dårlig uttrykt, men når hjertemuskelen fungerer, observeres funksjonell overbelastning.

Skleroterapi av lungefartøy

Under det utvikler lungens hypertensjon.

Hva er opprinnelsen til patologien?

Hvorfor arteriellkanalen ikke lukker, er ikke akkurat kjent, men forskere har foreslått mulige grunner til at dette skjer:

 • for tidlig levering;
 • overføring av rubella, influensa, herpes, enterovirus, kusma, Coxsackie virus eller CMV under graviditet;
 • Bruk av medisiner som har en negativ effekt på fosteret;
 • Tilstedeværelse av diabetes eller hypothyroidisme;
 • bruk av alkoholholdige drikker, narkotika av den fremtidige moren;
 • stråling påvirke det;
 • liten vekt av baby (mindre enn 2 og en halv kilo);
 • genetisk predisposisjon;
 • kromosomale abnormiteter. For eksempel syndromet Evards, Down eller Shereshevsky-Turner syndrom;
 • Tilstedeværelse av andre UPU;
 • oksygen sult.

Hva er symptomene som kan oppdages hos en baby

Battalov kanaltalere kaller noen ganger hvit hjertesykdom. Dette skyldes det faktum at huden på en nyfødt med denne sykdommen alltid har en blek nyanse. I tillegg til ham, for forekomst av patologi hos spedbarn indikerer slike tegn som:

 • økt svette;
 • for liten vektøkning
 • hjertebanken;
 • rask tretthet;
 • søvnforstyrrelser;
 • kortpustethet;
 • problemer med fôring.

Utbruddet av disse symptomene er forbundet med hjertesvikt, som oppstår på grunn av overbelastning av lungekarrene. Dette skyldes at blodet ikke rushes til organene, slik det skulle skje i normen, men vender tilbake til dem.

Alvorlighetsgraden av sykdommens manifestasjon påvirker diameteren av ductus arteriosus. Så, hvis den har en liten størrelse, så vil den fortsette asymptomatisk. Hvis dimensjonene av fartøyet svarer til verdiene: i spedbarn født på sikt - 9 mm, og smuler ble født for tidlig - 1,5 mm, av de ovennevnte symptomer tilsatt:

 • heshet av stemme;
 • forsinkelse i både mental og fysisk utvikling
 • hoste;
 • redusert vekt av nyfødte;
 • hyppig forekomst av lungebetennelse og bronkitt.

Etter et år (hvis feilen ikke ble behandlet), har barna i tillegg følgende symptomer:

 • cyanose eller blåser av føttene;
 • utseendet av tretthet etter noen handling;
 • den konstante forekomsten av smittsomme sykdommer. De utvikler seg vanligvis i luftveiene i organer;
 • fravær eller svært liten vektøkning;
 • Utseende av dyspnø når du utfører øvelser på ulike deler av kroppen.

Oppmerksomhet vær så snill! Hvis barnet blir blå når gråt, når det holder pusten, dårlig økende vekt og blir sliten fort, er det nødvendig så snart som mulig, ta kontakt med en barnelege eller kardiolog.

diagnostikk

Først av alt, for å bekrefte eller nekte diagnosen, utfører legen auskultasjon. Han bruker en spesiell enhet (stetoskop) gjennom brystet for å lytte til hjerteslaget til det nyfødte for tilstedeværelse av lyder. Hvis de er, utpeker han ytterligere undersøkelser.

alvorlig venstre ventrikulær belastning

en økning i størrelsen på atrium og venstre ventrikel

bryst røntgen

utvidelse av vaskulære bunter og hjertegrenser; endringer i lungene

I tillegg utføres følgende aktiviteter:

 • Doppler ekkokardiografi. Under det blir retningen bestemt, så vel som volumet av blod som utledes gjennom kanalens bataljoner;
 • høres av hjertet. Under det blir trykket i venstre ventrikkel målt.

Metoder for behandling

Avhengig av pasientens alder, alvorlighetsgraden av symptomer, kanalens størrelse og tilstedeværelsen av andre patologier, kan legen velge en av følgende behandlingsmetoder:

 • Medisinering. Det er vant til å oppdage en flamme hos spedbarn som ikke er ett år gammel. Babyer i fravær av uttalt manifestasjoner av patologi foreskrev anti-inflammatoriske stoffer (for eksempel Indomezatin). De blokkerer stoffer som ikke tillater banneret å danne naturlig. I tillegg til dem kan hjerteglykosider, samt diuretika, som er nødvendige for å redusere byrden i hjertet av babyen, bli foreskrevet; antibiotika og diuretika.
 • Kateterisering. Metoden består i å føre en stor arterie inn i kateteret og bringe den til blærekanalen. Etter det, inne i PDA, er det installert et apparat som bryter blodstrømmen. Denne prosedyren er helt sikker. Du kan bruke det både voksne og barn, hvis de allerede er 1 år gamle.
 • Forbinder kanalen ved å klemme fartøyet med et spesielt klips eller sutere kanalen. Kirurgisk inngrep kan utføres til spedbarn fra 2 år.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for bandasje av kanalen

Operasjonen anbefales i tilfeller der CAP:

 • ledsaget av aorta stenose;
 • krummen lider ofte av lungebetennelse eller bronkitt;
 • økt trykk i lungekarrene.
 • barnet utviklet hjertesvikt;
 • medisinering ga ikke det ønskede resultatet;
 • barnet ble funnet å ha tegn på blodstagnasjon i lungene.

Du kan ikke utføre en operasjon når:

 • alvorlige patologier av lever og nyrer;
 • kaster blod inn i aorta, ikke ut av det.

Prognose og mulige komplikasjoner

Batalovkanalen må lukkes helt i barnets første 3 måneder. Hvis dette ikke skjedde, ville det ikke skje uten bruk av visse medisiner.
En liten statistikk!

 • I 75-81% av tilfellene, etter flere injeksjonsmåter, elimineres patologi.
 • Etter operasjonen lukkes kanalen i det hele tatt, men etter en stund kan den gjenåpnes.
 • I fravær av terapi, så tidlig som 2-3 år, har barnet lungehypertensjon.
 • Mange mennesker som ikke har behandlet OAP, bor ikke mer enn 40 år.

Hva truer hvit hjertesykdom

I fravær av riktig behandling hos spedbarnet, i tillegg til det, kan følgende komplikasjoner forekomme:

 • bakteriell endokarditt;
 • hjerteinfarkt;
 • lungeødem;
 • aorta brudd;
 • pulmonal hypertensjon;
 • hjertesvikt;
 • hjerne iskemi og blødning.

OAA behandles. Det viktigste er å finne det i tide. Foreldre må nøye overvåke tilstanden til babyen, og hvis han har noen symptomer som indikerer utvikling av patologi, konsulter lege.

Den åpne arterielle kanalen (OAP) av hjertet hos barn

Strukturen og arbeidet i hjertet i fosteret er forskjellig fra dette organets funksjon hos barn etter fødselen og hos voksne. Først og fremst er det flere åpninger og kanaler i hjertet av babyen i mors livmor. En av dem er arteriellkanalen, som normalt bør lukkes etter fødselen, men noen babyer gjør det ikke.

Hva er den åpne arterielle kanalen hos barn

Den arterielle eller botalliske kanalen er fartøyet som er tilstede i hjertet av fosteret. Diameteren til et slikt fartøy kan være fra 2 til 10 mm, og lengden - fra 4 til 12 mm. Dens funksjon er bindingen av lungearterien til aorta. Dette kreves for overføring av blod til bypasset til lungene, siden de ikke fungerer under intrauterin utvikling.

Kanalen lukkes når barnet kommer opp i lyset, og omdannes til en blodtett ledning, bestående av bindevev. I noen tilfeller oppstår ikke lukking av kanalen, og denne patologien kalles den åpne arterielle kanalen eller i forkortet form, OAP. Det er diagnostisert i en av de 2000 nyfødte, med nesten halvparten av premature babyer. Ifølge statistikk i jenter er en slik visjon dobbelt så vanlig.

Et eksempel på hva en OAA ser ut på ultralyd kan ses i neste video.

Når skal jeg lukke?

I de fleste babyer skjer lukking av kanalen mellom lungearterien og aorta i de første 2 dagene av livet. Hvis barnet er for tidlig, vurderes lukkehastigheten til å være opptil åtte uker. Diagnosen OAA er utsatt for barn, hvis Botallovkanal forblir åpen etter å ha fylt 3 måneder.

Hvorfor lukkes ikke alle nyfødte?

Denne patologien, som OAP, blir ofte diagnostisert med prematuritet, men de nøyaktige årsakene til at kanalen forblir avdekket, har ennå ikke blitt identifisert. De provokerende faktorene inkluderer:

 • Arvelighet.
 • Den lille massen av det nyfødte (mindre enn 2500 g).
 • Tilstedeværelsen av andre hjertefeil.
 • Hypoksi i intrauterin utvikling og under fødsel.
 • Downs syndrom og andre kromosomale abnormiteter.
 • Moren har diabetes mellitus.
 • Rubella i en kvinne i svangerskapet.
 • Strålingseffekt på den gravide kvinnen.
 • Bruk av en fremtidig mor av alkoholholdige drikker eller stoffer med narkotisk effekt.
 • Tar medisiner som påvirker fosteret negativt

Hemodynamikk med OAB

Hvis kanalen ikke vokser over, da på grunn av høyere trykk i aorta, går blodet fra dette store fartøyet gjennom CAP til lungearterien, og forbinder blodvolumet fra høyre ventrikel. Som følge av blod, kommer mer blod inn i lungene, noe som medfører en økning i belastningen på den lille sirkulasjonen av blodsirkulasjonen, så vel som på høyre hjerte.

I utviklingen av kliniske manifestasjoner av PDA er det tre faser:

 1. Primær tilpasning. Dette stadiet er observert hos barn i de første årene av livet, og preges av en utpreget klinikk avhengig av størrelsen på den lukkede kanalen.
 2. Relativ kompensasjon. På dette stadiet reduseres trykket i lungekarrene, og i hulen til høyre ventrikel øker. Resultatet er en funksjonell overbelastning på høyre side av hjertet. Denne fasen blir observert i alderen 3-20 år.
 3. Skleroterapi av lungefartøy. På dette stadiet utvikler pulmonal hypertensjon.

bevis

Hos spedbarn er det første år for livet til OAP manifestert:

 • Økt hjertebank.
 • Kortpustethet.
 • En liten gevinst i vekt.
 • Blek hud.
 • Svetting.
 • Økt tretthet.

Sværheten i manifestasjonen av defekten påvirkes av kanalens diameter. Hvis den er liten, kan sykdommen strømme uten noen symptomer. Når fartøyets størrelse er mer enn 9 mm i spedbarn og mer enn 1,5 mm i for tidlig spedbarn, er symptomene mer uttalt. De er sammen med:

 • Hoste.
 • Den treghet av stemmen.
 • Hyppig bronkitt og lungebetennelse.
 • Lag i utvikling.
 • Tap av kroppsvekt.

Hvis patologien ikke blir avslørt før året, så viser de eldre barna slike tegn på OAP:

 • Problemer med å puste med lite fysisk anstrengelse (økt frekvens, følelse av mangel på luft).
 • Hyppige infeksjoner i luftveiene.
 • Cyanose av huden på beina.
 • Utilstrekkelig vekt for alderen din.
 • Raskt utseende av tretthet i bevegelige spill.

fare

Når Botallus-kanalen ikke er åpen, kommer blod fra aorta inn i lungens fartøy og overbelaster dem. Dette truer den gradvise utviklingen av pulmonal hypertensjon, hjerteslit og en nedgang i forventet levealder.

I tillegg til den negative effekten på lungene øker forekomsten av OA risikoen for komplikasjoner som:

 • Brudd på aorta er en dødelig tilstand.
 • Endokarditt er en bakteriell sykdom med ventilinnblanding.
 • Et infarkt er døende av en del av hjertemuskelen.

Hvis diameteren av den avdekkede kanalen er signifikant, og det ikke er behandling, begynner barnet å utvikle hjertesvikt. Det manifesterer seg, kortpustethet, rask pust, høy puls, lavt blodtrykk. Denne tilstanden krever umiddelbar behandling på sykehuset.

diagnostikk

Å oppdage barnet OAU bruker:

 • Auscultation - legen lytter til babyens hjerteslag gjennom brystet, og identifiserer lydene.
 • Ultralyd - denne metoden oppdager en åpen kanal, og hvis studien suppleres med en Doppler, er den i stand til å bestemme volum og retning av blod som er utladet gjennom OAA.
 • Røntgenstråler - denne studien vil bestemme endringer i lungene, så vel som hjertegrenser.
 • EKG - resultatene vil vise en økt belastning på venstre ventrikel.
 • Lyd av kamrene i hjertet og karene - denne undersøkelsen bestemmer tilstedeværelsen av en åpen kanal ved hjelp av kontrast, og måler også trykket.
 • Datatomografi er den mest nøyaktige metoden, som ofte brukes før kirurgi.

behandling

Legen bestemmer behandlingstaktikken med hensyn til symptomene på defekten, kanalens diameter, barnets alder, tilstedeværelsen av komplikasjoner og andre patologier. Terapi med OAB kan være medisinsk og kirurgisk.

Konservativ behandling

Det brukes til uutpressede kliniske manifestasjoner av misdannelse og fravær av komplikasjoner. Behandling av babyer, som OAA oppdages umiddelbart etter fødselen, er som regel medisinsk. Barnet kan bli foreskrevet antiinflammatoriske legemidler, for eksempel ibuprofen eller indometacin. De er mest effektive de første månedene etter fødselen, da de blokkerer stoffer som forstyrrer lukking av kanalen på en naturlig måte.

For å redusere belastningen på hjertet, er også babyer foreskrevet diuretika og hjerteglykosider.

drift

Slik behandling er den mest pålitelige og er:

 1. Kateterisering av kanalen. Denne metoden for behandling brukes ofte i en alder av mer enn 12 måneder. Det er en sikker og ganske effektiv manipulasjon, hvis essens er introduksjonen av et kateter inn i barnets store arterie, som blir matet til OAA for å installere en okkluderer inne i kanalen (en enhet for å blokkere blodstrømmen).
 2. Forbinder kanalen under en åpen kirurgi. Slik behandling utføres ofte i alderen 2-5 år. I stedet for bandasje, er det mulig å sutere kanalen eller klemme fartøyet ved hjelp av et spesielt klipp.

Alle disse betingelsene høres litt skremmende ut, men for ikke å være redd, er det nødvendig å vite hva barnet ditt vil gjøre og hvordan det vil skje. I neste video kan du se hvordan lukkeren er installert i kanalen i praksis.

Indikasjoner for kirurgisk inngrep med OAB er følgende situasjoner:

 • Drugbehandling var ineffektiv.
 • Barnet har symptomer på blodstagnasjon i lungene, og trykket i lungene har økt.
 • Barnet lider ofte av lungebetennelse eller bronkitt, noe som er vanskelig å behandle.
 • Barnet utviklet hjertesvikt.

Operasjonen er ikke foreskrevet for alvorlige nyre- eller leversykdommer, så vel som i en situasjon hvor blodet ikke kastes fra aorta, men inn i aorta, som er et tegn på alvorlige lungevaskulære lesjoner som ikke kirurgisk korrigeres.

outlook

Hvis Botallov kanal ikke lukkede i de første 3 månedene, skjer det svært sjelden på egenhånd. Barnet født til OAA er foreskrevet en medisinering for å stimulere infeksjonen i kanalen, som er 1-3 injeksjonsinstruksjoner av antiinflammatoriske legemidler. I 70-80% av tilfellene bidrar slike medisiner til å eliminere problemet. Hvis de er ineffektive, anbefales kirurgisk behandling.

Operasjonen bidrar til å eliminere skruen helt, lette pusten og gjenopprette lungefunksjonen. Dødelighet i kirurgisk inngrep med OAB er opptil 3% (det er nesten ikke dødelige tilfeller hos barn), og i 0,1% av de opererte barna gjenåpnes kanalen etter noen år.

Uten behandling, lever noen av barna som er født med en stor CAP, i en alder av over 40 år. Oftest har de allerede fra andre til tredje år av livet dannet pulmonal hypertensjon, noe som er irreversibel. I tillegg øker risikoen for endokarditt og andre komplikasjoner. Mens kirurgisk behandling gir et gunstig utfall i 98% av tilfellene.

forebygging

For å redusere risikoen for utseendet til et barn OAID, er det viktig:

 • For graviditetsperioden, gi opp alkoholholdige drikker og røyking.
 • Ikke bruk medisiner som er foreskrevet av legen under svangerskapet.
 • Ta tiltak for å beskytte mot smittsomme sykdommer.
 • I nærvær av hjertefeil i familien, konsulter en genetiker før unnfangelsen.

I et nyfødt barn, åpne arterielle kanaler: manifestasjoner og eliminering av patologi

I den tidlige og sentrale nyfødte perioden av barnets liv kan mange dekompenserte patologier av sin utvikling, inkludert medfødte misdannelser av dannelsen av ulike organer og systemer, manifestere seg.

Slike patologiske forhold inkluderer slike AMS som en åpen arteriell kanal (OAP), som forekommer hos 10-18% av nyfødte barn, oftere hos jenter.

Generell informasjon

Denne medfødte misdannelsen relatert til patologien til kardiovaskulærsystemet er a fravær av lukning av arteriell (botallova) kanal, som forbinder lungearterien og aorta av babyen under intrauterin perioden.

Hva skjer hvis barnet har åpne arterielle kanaler? Barnet begynner å danne et fungerende "fartøy" mellom disse anatomiske formasjonene, en unødvendig organisme som eksisterer utenfor mors liv, det fører til åpenbare brudd på arbeidet, ikke bare i hjertet, men også i luftveiene.

Årsaker og risikofaktorer

Å vite de etiologiske faktorene som bidrar til ikke-isolering av denne føtale kommunikasjonen er spesielt viktig, ikke bare for leger, men også for fremtidige mødre, slik at de når som helst kan suspendere angst og søke medisinsk hjelp. Også denne kunnskapen er like viktig for å forebygge fremveksten av OAAer.

Noen faktorer kan imidlertid påvirke infeksjonen. Blant de viktigste årsakene til den åpne ductus arteriosus og medfødte hjertefeil hos nyfødte tildeler generelt:

 1. Infeksiøs faktor (herpes virus, CMV, kusma, influensa, herpes, røde hunder, enterovirus, eller Coxsackie virus i den første tredjedelen av tiden av svangerskapet).
 2. Kronisk ekstragenital maternologisk patologi (diabetes mellitus, hypothyroidisme og andre sykdommer).

 • En unormalt pågående graviditet med utvikling av en tidlig toksisose eller en trussel som fører til for tidlig avbrudd.
 • Arvelighet (hvis det er en medfødt, ikke-infisert arteriell kanal i moren eller nærstående i nærheten av barnet).
 • Effekten av giftige forbindelser under graviditet (kronisk alkoholisme, yrkesfare i moren, nikotinforgiftning, narkotika, enkelte stoffer).
 • OAA i strukturen av kromosomale sykdommer (Shereshevsky-Turner syndrom, Patau, Down, Edwards).
 • Blandet innflytelse av ovenstående faktorer.
 • Typer og faser av gjeldende

  Det er en isolert CAP, som forekommer i ca 10% av alle tilfeller denne lyte, og i kombinasjon med andre hjertefeil (atrial septal defekt hos barn aorta coarctation i spedbarn former av lungearterien stenose).

  Det er også vanlig å klassifisere åpne botallas på faser av sin utvikling:

  • 1. trinn kalles "primær tilpasning" og varer for barnets første 3 år. Dette er det mest intensive stadiet av kliniske symptomer, noe som til og med kan føre til døden dersom du ikke gir passende kirurgisk behandling.
  • 2 trinn er preget av en relativ kompensasjon av det kliniske bildet av sykdommen og varer 3 til 20 år. Utvikling av trykkfallet i små kar (lunge) sirkulasjon og en trykkøkning i den høyre hjertekammer hulrom, noe som fører til sin funksjonelle operasjon under overbelastning av hjertet.
  • I 3 faser stadig fremdrift irreversibel sklerose av blodårer i lungene, noe som forårsaker lungehypertensjon.

  Med tanke på trykknivået i lumen av lungearterien og lungestammen, skille mellom følgende grader av CAP:

  1. Når det systoliske trykket i pulmonal arterien ikke er mer enn 40% av kroppens arterielle trykk.
  2. Tilstedeværelsen av symptomer på moderat hypertensjon i lungearterien (40-75%).
  3. Når det er symptomer på alvorlig hypertensjon i lungearterien (over 75%), og det er en strøm av blod fra venstre til høyre.
  4. Når alvorlig hypertensjon utvikles i lungekarrene, og trykk som er lik systemisk arterielt trykk, fremmer blodstrømmen fra høyre til venstre.

  Enda farlig: mulige komplikasjoner

  • Utviklingen av endokarditt er av bakteriell natur, noe som fører til ødeleggelse av det indre laget av veggen til hjertekamrene, særlig i ventilapparatets område.
  • Bakteriell endarteritt.
  • Myokardinfarkt med risiko for rytme eller død.
  • Hjertesvikt av varierende alvorlighetsgrad.
  • Hevelse i lungevævet på grunn av økt trykk i lungekarrene, noe som krever ekstremt hurtig virkning fra det medisinske personalet.
  • Brudd på hovedkaret i menneskekroppen er aorta.

  symptomer

  Symptomer manifestert i denne form for medfødt hjertesykdom, helt avhenger av graden av hemodynamiske forandringer i kroppen. I visse tilfeller vil det kliniske bildet ikke spores.

  I andre, det utvikler seg til ekstreme grader av alvorlighetsgrad og det manifesterer seg i utviklingen av "cardiac hump" (konveks deformasjon av den fremre brystvegg i området ved fremspringet av hjertet), beveger den apikale hjerte presse nedover sammen med sin forlengelse område, hjerter og jitter i den nedre venstre dens seksjoner, med stillingen av telleren dyspnea orthopnea og uttrykt cyanose.

  De viktigste symptomene på OA i mindre alvorlige kliniske tilfeller er:

  • økt hjertefrekvens;
  • rask pusting
  • forstørrelse av leveren (hepatomegali) og milt;
  • elektrokardiografiske tegn på en økning i venstre divisjoner;
  • spesifikk støy i auskultasjon av hjertet i det andre venstre intercostalområdet nær brystbenet (systolisk-diastolisk);
  • rask puls på radiale arterier;
  • en økning i nivået på systolisk systemtrykk og en reduksjon i diastolisk (noen ganger til null).

  Når skal du se lege

  Ikke i alle tilfeller kan foreldre legge merke til endringer i barnets helsestatus og mistenker denne medfødte patologien, noe som forverrer prognosen for babyen.

  Foreldre bør huske at en tur til legen er nødvendig, hvis de avslørte følgende symptomer i deres baby:

  • forstyrrelse av rytmen av søvn;
  • døsighet;
  • langsom økning i kroppsvekt;
  • kortpustethet i ro eller etter små belastninger;
  • cyanotisk hudtone etter trening;
  • sløvhet, avslag på spill og underholdning;
  • hyppig ARI og SARS.

  Din klage skal gjøres til den lokale barnelege, som i nærvær av patologiske symptomer kan sende til konsultasjon til andre spesialister: en pediatrisk kardiolog, en pediatrisk cardiosurgeon.

  diagnostikk

  Diagnose av en åpen botulskanal innebærer flere grupper av undersøkelsesmetoder. Med en objektiv undersøkelse av barnet kan legen bestemme:

  • rask puls;
  • økt systolisk trykk med samtidig reduksjon i diastolisk trykk;
  • endringer i apikalimpuls;
  • utvidelse av grensene for hjertefetthet (hjertegrenser);
  • den ovenfor beskrevne Gibson-støyen (systolisk-diastolisk);
  • anamnese symptomer assosiert med mulig eksponering for risikofaktorer for denne plassen.

  Blant de instrumentelle diagnostiske teknikkene, er følgende aktivt brukt:

  1. EKG (elektrokardiografi). Det er en tendens til hypertrofi av venstre hjerte, og i de mer alvorlige stadier og høyre divisjoner med avvik fra hjerteaksen til høyre. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, er det tegn på et brudd på rytmen i hjertets sammentrengninger.
  2. ekkokardiografi. Gir også informasjon om utvidelsen av venstre hjertehulrom. Hvis du legger til en Doppler-studie, bestemmer du mosaikkmønsteret for blodstrøm gjennom lungearterien.
  3. radiografi thoraxorganer. Karakteristisk økning i konturene til lungemønsteret, en økning i hjerteets transversale størrelse på grunn av venstre ventrikel med de første stadier av manifestasjoner av symptomer på OA. Hvis hypertensjonen i lungebærene utvikler seg, er lungemønsteret tvert imot fattig, pulmonal arterie-stammen svulmer, hjertet blir forstørret.

  Differensiell diagnose utføres nødvendigvis med andre medfødte hjertefeil, for eksempel:

  • kombinert aorta defekt;
  • ufullstendig atrioventrikulær kanal;
  • defekt ventrikulær septum;
  • defekt septum i aorta og lungearterien.

  behandling

  Konservativ behandling brukes kun i prematur babyer og består i innføring av inhibitorer av prostaglandin, for å stimulere den medisinske stimuleringen av selvlukking av kanalen.

  Det viktigste stoffet i denne gruppen er indometacin. Hvis den tredobbelte gjentakelsen av legemidlet hos barn eldre enn tre uker er ikke effektiv, utføres kirurgisk utsletting.

  Kirurgisk spedbarn behandles i alderen 2-4 år, Dette er den beste perioden for denne typen terapi. I den utvidede applikasjonen er det en metode for å binde botulinumkanalen eller dens tverrsnitt med den etterfølgende sying av de resterende ender.

  Prognose og forebygging

  Når du ikke drive kanalen død forekommer hos personer i alderen 40 år på grunn av utvikling av alvorlig hypertensjon i lungene arteriene og alvorlig hjertesvikt. Kirurgisk behandling gir gunstige utfall hos 98% av små pasienter.

  Forebyggende tiltak:

  1. Eliminering av røyking, misbruk av alkoholholdige drikker, narkotika.
  2. Unngå stress.
  3. Obligatorisk medisinsk og genetisk rådgivning både før og under graviditeten;
  4. Sanering av foci av kronisk infeksjon.

  Åpen arteriell kanal er en alvorlig medfødt patologi, Høy dødelighet i tilfelle av tidlig eller utilstrekkelig behandling.

  Debut av hans kliniske bilde er utviklingen av tegn på pulmonal hypertensjon og hjertesvikt. Men hvis diagnostisert med sykdommen i tide, er resultatet veldig gunstig, som er bekreftet av moderne statistiske data.

  Åpen arteriell kanal i nyfødte: De viktigste symptomene og behandlingen

  Diagnose av kardiovaskulær sykdom hos spedbarnet støter alltid foreldrene, men på bakgrunn av alvorlige patologier ser OAP på nyfødte mest uskadelige ut.

  Resultatene av moderne kardiologi gjør det mulig å løse dette problemet på en operativ måte med minimal komplikasjoner.

  Åpne arteriellkanalen. Grunnleggende informasjon

  Den arterielle kanalen er nødvendig under fosterutvikling, da det skaper en ekstra strøm av blod i lungene - hjertesystemet kalles det Botallov. Etter fødselen av babyen lukkes åpningen, men ikke i alle tilfeller. Ubundet botallovkanal betraktes som en patologi.

  I de fleste tilfeller lukkes det ekstra hullet på den tredje dagen i livet, med prematuritet er denne prosessen forsinket med flere uker, men hvis hullet ikke er stengt i tre måneders levetid, vil det aldri lukkes igjen og regnes som en hjertefeil.

  For en tid påvirker den åpne Botallovkanalen ikke hjertets arbeid, og deretter reduserer en ekstra byrde på lungene og kardiovaskulærsystemet barnets livskvalitet.

  Det er stillestående fenomener i lungene, hjertesvikt dannes, noe som kan føre til dødelig utgang.

  Usluttet arteriell kanal av liten størrelse kan ikke vise seg i mange år og vises på forebyggende undersøkelse i voksen alder.

  Årsaker til utvikling av misdannelse

  Kardiologer nevner ikke de spesifikke årsakene til den ikke-avsluttende aortakanalen, men det er noen faktorer som kan provosere denne typen blemish:

  • forfødsel av det nyfødte
  • dårlige vaner av moren, for eksempel røyking, alkohol, narkotika;
  • skadelig produksjon, som den fremtidige moren arbeider med;
  • virale og smittsomme sykdommer;
  • diabetes mellitus hos gravide kvinner;
  • oksygen sult av fosteret;
  • tilknyttede hjertefeil;
  • genetiske sykdommer;
  • dårlig arvelighet.

  Symptomer på SAD

  Barn med store åpne arterielle kanaler har problemer med lungene, er alvorlig sakte i vekst og fysisk utvikling. De tolererer ikke fysisk anstrengelse, svette, de er forstyrret av astmaanfall, arytmi, voldelig hjerteslag.

  Huden er blek, så dette problemet kalles "hvite" hjertefeil. Nyfødte suger ikke godt, deres søvn er forstyrret, den karakteristiske deformasjonen av brystet hos eldre barn.

  For kardiologen bør foreldrene konsulteres dersom barnet har slike symptomer:

  • Med god ernæring blir ikke barnet i vekt.
  • Barnet blir raskt sliten selv fra et spill hvor det ikke trengs fysisk innsats.
  • Når vi gråter, blir huden bleg, barnet kvitterer.

  Lytt til hjerteslag, barnelege kan høre hjertemormer som tyder på funksjonsfeil i kardiovaskulærsystemet, og sender barnet til kardiologen for undersøkelsen.

  Diagnose og behandling

  Kardiologen leder barnet med mistanke om hjertesykdom til ultralyd, kardiogram, aortografi, kateterisering. Premature nyfødte med en kritisk kroppsvekt, som regel, opererer umiddelbart, siden overdreven stress på hjertet kan føre til barnets død. Indikasjon for umiddelbar kirurgisk inngrep er bredden på den åpne kanalen mer enn fire millimeter.

  Med en liten kanalbredde foreskriver legene medisiner og konstant overvåking av kardiologen.

  Den optimale alderen for kirurgisk inngrep er før pubertet, og den beste alderen der barnets kropp er raskt gjenopprettet, er fra to til fem år.

  Forsinkelse av løsningen av problemet fører til forstyrrelse av indre organer og tidlig død av en person.

  Operativ intervensjon utføres på to måter: minimalt invasiv og kirurgisk.

  Den minst traumatiske er en minimalt invasiv metode, der en sonde settes inn i et lite hull på låret, leverer en okkluderer til den åpne kanalen eller en spesiell spiral.

  Den innsatte okkluderingen lukker åpningen, og normal drift av hjertet gjenopprettes.

  I en åpen hjerteoperasjon er kanalen bandasjert.

  Hvordan mate et barn etter operasjonen

  I de første dagene etter operasjonen, bør barnet bare gi flytende mat: kissel, buljong, grønnsaksgnippesuppe, yoghurt, juice.

  På den tredje dagen kan barnet gradvis gå til den vanlige menyen.

  Prinsipper for postoperativ ernæring:

  • Hovedvolumet av mat bør deles inn i fem mottakelser.
  • Barnet skal gis nok gjærte melkprodukter for å forhindre forstoppelse.
  • I dietten skal være den nødvendige mengden frukt, bær og grønnsaker.

  Nyfødte er matet med spesielle formler eller gir uttrykt brystmelk. Barnet skal veies hver annen uke for vektkontroll. Med en tilfredsstillende tilstand til det nyfødte, er det lov til å søke på brystet. Barns diett avhenger av alvorlighetsgraden av operasjonen og dens fysiske tilstand.

  Er amming vist hos nyfødte som gjennomgikk kirurgi.

  Barn som gjennomgikk kirurgisk inngrep, blir svekket i en stund og blir raskt lei av ammingsprosessen. Det var tidligere antatt at alle opererte nyfødte skulle overføres til kunstig ernæring. Nylig forskning har vist at denne oppfatningen er feilaktig.

  Nyfødte som har gjennomgått kirurgisk inngrep, gjenoppretter helsen sin med morsmelk mye raskere.

  Naturlig morsmelk inneholder alle stoffene som er nødvendige for babyen.

  Legene anbefaler å mate barn på etterspørsel, ikke insistere på at barnet ikke vil ta brystet, om nødvendig, kan du bruke en brystpumpe til å mate barnet fra flasken med morsmelk.

  medisinering

  Det er vist for barn uten kliniske symptomer, oftest konservativ behandling foreskrives for premature nyfødte og barn under ett år.

  Gjennomføring av konservativ terapi viser om det er noen mening i kirurgisk behandling. Hvis barnets tilstand etter flere kurs ikke vender tilbake til normal, anbefaler kardiologer kirurgi. Metoder for konservativ behandling:

  • En diett med et begrenset volum av væske.
  • Alle for tidlige babyer er ventilert.
  • Barn med åpen aortakanal tar spesielle legemidler som aktiverer lukking av hullet (hemmere av prostaglandiner), ibuprofen eller indometacin intravenøst ​​eller i tabletter.
  • For å forebygge smittsomme sykdommer, er lungebetennelse eller endokarditt foreskrevet antibiotika.
  • Med hjertesvikt, diuretika og hjerteglykosider som korglikon, er strophantin foreskrevet. I tillegg er ACE-hemmere kapropril, enalapril foreskrevet.

  Forebygging av medfødt AUC

  Forhindre fødsel av en baby med hjertesykdom kan ikke, men du kan redusere risikoen for problemet ved å overholde visse regler:

  • Overgi dårlige vaner som alkohol, røyking og rusmidler.
  • Det finnes medisiner som øker risikoen for å ha et sykt barn, så selvmedisinering kan ikke gjøres.
  • En fremtidig mor bør unngå stressende situasjoner.
  • Gravid er kontraindisert badstuer og bad.
  • Røntgenstråler kan påvirke fosterets utvikling negativt.
  • Riktig ernæring er nøkkelen til fødselen til et sunt barn. Mat på bordet av en gravid kvinne skal inneholde hele komplekset av vitaminer, mineraler og nødvendigvis - folsyre.
  • Fysisk aktivitet er nødvendig for fremtidig mor i alle faser av graviditeten.
  • For ikke å bli smittet med en viral eller smittsom sykdom, anbefales gravide kvinner å unngå overfylte steder, spesielt i influensa perioden.

  Når du diagnostiserer diabetes, må en kvinne strengt følge forskriftene fra den behandlende legen for å forhindre økning i blodsukkernivå.

  Konsultasjoner og avtaler til foreldre som blir behandlet om medfødte hjertefeil hos et fremtidig barn, gis av en genetiker.

  Les Mer Om Fartøyene