Aorta disseksjon: klinisk bilde, varianter, diagnose og behandling

Aorta disseksjon - en av de alvorligste skader på fartøyet, utgjør en dødelig trussel mot livet. Ifølge statistikk, 65-70% av ofrene som ikke søker om hjelp dør fra rikelig intern blødning. Av de som gjennomgikk kirurgi, overlever ca. 30% av pasientene ikke. Prognoser for denne sykdommen er langt fra iriserende.

Det er ekstremt viktig å overleve med aorta-disseksjonen er en rettidig diagnose. Til tross for ganske enkle metoder for å bestemme skade, er tilfeller av ikke-anerkjennelse ikke uvanlig.

Klinisk bilde

Aorta inneholder tre lag - indre, midtre og ytre. Stratifisering er assosiert med underverdien av mellomlaget over et bestemt område. På grunn av denne skaden er det mulig å rive det indre laget (intima) og skape en falsk lumen mellom intima og ytre skallet. Tåre kan fange en del av aorta eller spre seg gjennom det indre volumet.

 • Utviklingen av en eksfolierende aneurisme kan suspenderes på et sted hvor aortavevet ikke har endret seg. Den resulterende hulrommet kalles en "blind sekk". I fremtiden kan den helt fylle med blodpropper, noe som fører til selvdestruksjon av sprekket.
 • Penetrasjon av blod mellom lag bidrar til spredning av skade: Faktisk beveger blodet av aorta under høyt trykk. Aorta-disseksjonen kan spre seg til arteriene, noe som fører til globale sirkulasjonsforstyrrelser. Når det ytre lag av fartøyet brister, oppstår massivt blodtap. Det er nesten umulig å redde en pasient i denne situasjonen.

En stratifikasjon eller en eksfolierende aneurisme kan danne seg i hvilken som helst del av aorta og ender med et brudd i karet i flere timer eller dager.

De mest sårbare områdene er de første segmentene av nedstigende og stigende aortabue: her observeres maksimalt trykk på fartøyets indre lag. Som regel går aorta disseksjonen langs buen, så hvis stedet er oppover, kan aneurysmen spre seg i de fleste tilfeller.

Fremskritt for en sprekk fra en nedstigende del til en stigende er ekstremt sjelden.

Oftest resulterer utviklingen av en aneurisme i nedbrytningen av intima lavere i retning av blodstrøm. Dette skaper et falskt og sant lumen.

Denne effekten kalles en dobbelt fat. I dette tilfellet, i delen av de utgående arteriene, kommer blodet fra nåtidens lumen og inn i delen - fra den falske. Men da blodtrykket i dem er annerledes, er det et brudd på blodtilførselen. Fartøy som mottar blod fra en falsk lumen danner en blodstrøm med lave priser, som et resultat av organer som betjenes av buk- eller brystkarsen, mottar ikke tilstrekkelig oksygen.

Disseksjonen av aorta stigende er en skade som er mer livstruende.

 • For det første reduserer blodtrykket i det falske hulrom arbeideren, den virkelige lumen, som fører til en kritisk økning i trykk i venstre ventrikkel. Diagnostikk av en lidelse som aortisk insuffisiens.
 • For det andre nærer den stigende aorta hjernen og hjertet, og et brudd i arbeidet påvirker umiddelbart deres funksjonalitet. Ved brudd på splittende aneurisme blir blodet hellet i hjertehulet, som fører til hjertestans.

Aortisk brudd av nedstigningen fører ikke til døden. I dette tilfellet er det blødning i lungekuvertet og vevet rundt abdominal aorta. Dette er en ekstremt farlig tilstand, men tar lengre tid, noe som gjør det mulig å starte behandlingen.

Varianter av bunten

Klassifisering av aneurysm er basert på lokalisering. Det komplette bildet av sykdommen inkluderer ikke bare den faktiske disseksjonen av aorta, men også forstyrrelser i arbeidet til de systemene som er forbundet med det skadede stedet av fartøyet. Ofte påvirkes symptomene på en aneurisme ved tegn på skade på thorax- eller abdominalarterien, samt mindre fartøy.

 • 1 type - aorta disseksjon begynner på den stigende delen og fremskrider minst langs buen. Ifølge statistikken observeres dette skjemaet i 50% av ofrene.
 • 2 type - aneurysm stratifisering er lokalisert bare på det stigende segmentet. Denne sykdommen rammer ca. 35%.
 • 3 type - dannelsen av et falskt lumen begynner i nedstigningsdelen og utvikler seg distalt eller oppover langs buen, som forekommer sjeldnere. Pasienter med 3 type eksfolierende aneurisme utgjør 15%.

Den forenklede klassifiseringen deler sykdommene etter type A, som tilsvarer lesjonene i den stigende buen, og type B til den nedadgående stratifiseringen.

Årsaker til utseendet av sykdom

Aorta disseksjon er dannet mot bakgrunnen av allerede eksisterende degenerative endringer i mellomstasjonen. Den mekaniske årsaken til forstyrrelsen er en overdreven fysisk innsats, en opplevelse eller et hopp i blodtrykk forårsaket av en annen faktor.

Den virkelige årsaken er lidelser og sykdommer som forårsaker degenerasjon av det vaskulære vevet.

 • Aterosklerose, spesielt skjemaet som påvirker blodårene - arterioler og kapillærer, som betjener selve aorta.
 • Hypertensjon og andre sykdommer, fulle av skarpe hopp i blodtrykk. Provokasjon av en aneurisme skyldes skarpe endringer, og ikke bare av høy verdi.
 • Syfilis.
 • Overdreven fysisk anstrengelse, for mye smertefull erfaring på bakgrunn av svekkelse av blodkar og en tendens til hypertensjon.
 • Medfødte misdannelser - for eksempel hypoplasi og relaterte sykdommer - spondylitt.

Årsaken kan være direkte mekanisk skade når en fremmedlegeme kommer inn i fartøyet, men slike tilfeller er ganske sjeldne. Behandling, men nesten alltid involverer kirurgi.

Symptomer på sykdommen

Svært sjelden, aorta disseksjon er ikke ledsaget av smerte. Dette unntaket, for å si det mildt, er imidlertid ikke oppmuntrende: hvis en aneurisme allerede er dannet i det stigende området, er dets stratifisering smertefri.

I alle andre tilfeller er de sterkeste uutholdelige smertene symptomer på aorta-disseksjon. Og behandlingen inkluderer å ta smertestillende midler, men ikke alltid symptomene kan undertrykkes. Smerten er lokalisert i samsvar med det skadede området, og når du beveger deg, kan den eksfolierende aneurismen bevege seg til forskjellige deler av kroppen.

 • Hvis den stigende regionen, thoracale aorta, påvirkes, konsentreres smerten i den fremre delen av brystbenet. Dette er vanligvis et tegn på proksimal stratifisering.
 • Distal stratifisering er preget av smerte i oksipitalområdet.
 • Type 1 sykdom ledsages av smerte i både den fremre og det okkipitale området. Hvis bunken sprer seg distalt, er det en strøm av smerte i nakken og kjeveområdet, og deretter til baksiden, midjen og til og med lysken.
 • Tapet i abdominal aorta forårsaker akutt smerte i bukregionen. Også et tegn på aorta disseksjon er nummenhet og smerte i beina. Skader på abdominal aorta kan være ledsaget av en feil i de indre organene - tarmene, for eksempel. Og med blokkering av blodsirkulasjon i ryggmargen provoserer disseksjonen av abdominal aorta uregelmessigheter i mobilitet og delvis lammelse.

Mange av pasientene beskriver smerten når de stratifiseres som tåre. Den samme typen symptomer oppstår imidlertid ved akutt infarkt, akutt brudd på blodsirkulasjonen i hjernen og til og med "akutt underliv". Karakteristisk for stratifikasjon og abdominal og thorax aorta er en skarp, plutselig og vedvarende smerte.

Pasienten er veldig rastløs og prøver stadig å endre kroppens stilling for å lindre smerten. Dette er den andre karakteristiske egenskapen, siden for eksempel med angina pectoris, reduseres smerte med begrenset aktivitet.

Diagnose og behandling

For hjerte- og vaskulære sykdommer, er likheten av symptomer typisk av helt forskjellige grunner, noe som gjør definisjonen av sykdommen og dens behandling ekstremt vanskelig. Noen ganger fører dette til dødelige feil.

Så symptomene på en aneurisme av den proksimale aorta er svært lik koronar iskemi, behandling av denne krever input av trombolytisk - stoffer som oppløser blodpropper, som er tilsvarende som for å provosere en aktiv utvikling av sykdommen på en bunt av død.

Diagnoseinnstilling

Lagdeling av thorax eller abdomen-aorta bør mistenkes i en hvilken som helst pasient med en akutt, plaget av smerter i brystbenet eller zalopatochnoy område med besvimelse av ukjente grunner, spesielt i tilfeller hvor forskjellen mellom den faste puls og blodtrykk.

For å etablere eller motbevise en presumptiv diagnose kan man bruke disse metodene:

 • Det primære diagnosemetoden er tradisjonell radiografi. Metoden gjør det mulig å oppdage endringer i konturene i aorta, forskyvning av organene i brystet og jevn væske i lungekuvertet. Med et slikt bilde blir det gitt mer detaljerte studier på roentgenogrammet.
 • Ekkokardiografi (transesofageal) - denne metoden gir det mest nøyaktige bildet, da sensoren ligger bak hjertet i umiddelbar nærhet av aorta. Når den stratifiseres, løser den en dobbel silhuett.
 • Når abdominal aorta påvirkes, utføres en ultralyd i mageshulen. Her blir metoden vanligvis duplisert ved dopplerografi, noe som gjør det mulig å få et mer detaljert bilde av sirkulasjonsforstyrrelser.
 • MR er en veldig informativ metode, men bruken er begrunnet bare i ikke-kritiske tilfeller, noe som skjer sjelden. En slik diagnose er som regel årsaken til en akutt kirurgisk operasjon, og pasienten har rett og slett ikke tid til studien, noe som tar mer enn 10-20 minutter.
 • Angiografi - av informativ verdi er forskningsstandarden. Dens essens er redusert til introduksjonen gjennom kateterets arterier og dens fremgang i retning av aorta. Imidlertid er det fare for at kateteret kommer inn i en falsk sti, som kan forvride bildet helt. I tillegg kan bevegelsen av et fremmedlegemer provosere ytterligere delaminering. Som et resultat blir ekkokardiografi, til tross for noe unøyaktighet, brukt oftere.

Behandling av en pasient med aorta-aneurisme

Kurset avhenger av alderen av peeling og lokalisering. Imidlertid innebærer behandling i hvert fall umiddelbar levering til sykehuset og fullstendig fysisk hvile, siden noen form for aktivitet fremkaller ytterligere skade på fartøyets skall og kan føre til irreversible konsekvenser.

For å undertrykke slike effekter injiseres pasienter intravenøst ​​med legemidler som senker blodtrykket.

Bryte av thorax aorta er en indikasjon på umiddelbar kirurgisk inngrep, uansett tidspunktet for formasjonen. Behandling, det vil si operasjonen inkluderer excision av det skadede området og dets protese med en syntetisk beholder.

Hvis den stigende buen er skadet, er en operasjonstiltak tilstrekkelig til å eliminere stratifiseringen helt. Hvis den nedre delen også ble påvirket, utføres protesen, som abdominal aorta, i den andre sving.

 • Tilstanden til pasienter med disseksjon av abdominal aorta er ikke så kritisk, og operasjonen i dette tilfellet gjøres på skjema. Imidlertid, hvis det er en trussel om aorta-brudd, og det er en progressiv abnormalitet i mageorganene, får pasienten akuttvakt.
 • Ingen operasjon utføres i de tilfellene når studiene overbevisende viser at den falske delen er vellykket trombosert.

Aorta disseksjon er en livstruende sykdom. Det er upassende tvil om en operasjon er nødvendig eller ikke. Selv nøye utført opplæring og perfekt ytelse er ikke 100% garanti for pasientens overlevelse. Men hvis behandling ikke utføres, blir sjansene for et lengre liv redusert til 20-30%.

Stratisering av aortas vegger: symptomer, årsaker, behandling, kirurgi, prognose

Stratisering av aorta er en alvorlig patologi, når det indre skallet av karet (intima) er skadet, og blodet rushes under det, eksfolierer veggen og bryter dens integritet. Dette er en farlig tilstand med høy risiko for død, som hovedsakelig forekommer hos mennesker etter 50 år, flere ganger oftere - hos menn.

Aorta er det største karet i menneskekroppen, gjennom hvilket arterielt blod fra hjertet under sterkt press er rettet mot andre fartøy, blodgivende organer og vev. Belastningen på aorta ved hvert hjerteslag er enorm, blod slår mot veggene med stor kraft, noe som er spesielt uttalt med hypertensjon. Vegget på fartøyet, endret under påvirkning av aterosklerose, inflammatoriske prosesser, blir skjøre og tåler ikke lasten, og så går det indre skallet opp og eksfolierer.

Eksempel på utvikling av aorta disseksjon

Skader på aorta forekommer på de stedene hvor blodblodninger er maksimale - i stigende seksjon og bue, i nedstigningsdelen under stedet for den venstre subklaviske arterien. I stedet for en intimal tåre og separasjon fra mellomlaget, strømmer blodet inn i den nye defekten, forverrer den og fører til frigjøring av et enda større område av det indre fôr.

ulike varianter av aorta disseksjon, 2 - med utvikling av saccular aneurysm, 3-stratifisering av aorta bue

Aorta-disseksjonen kan ledsages av en viss utvidelse av dens diameter; eksfolierende aneurisme. Denne akutte og livstruende tilstanden, når kontoen går i timer og minutter, og pasienten er nesten umulig å spare ved aneurysmbrudd, og opptil 90% av pasientene dør før opptak til sykehuset.

Årsaker til aorta disseksjon

Blant årsakene er:

 • Mannlig kjønn;
 • arvelighet;
 • Medfødt hjerteventil defekter;
 • Arteriell hypertensjon;
 • Eldre alder;
 • aterosklerose;
 • Infeksiøse inflammatoriske endringer i arterievegg.

Ifølge statistikk lider menn av aorta-disseksjon 2-3 ganger oftere enn kvinner. Dette kan skyldes et tidligere utbrudd av atherosklerose, en tendens til dårlige vaner og utilstrekkelig kontroll over ens helse. Eldre mennesker ofte lider av hypertensjon, aterosklerose, diabetes, de fleste av dem har noen form for strukturelle endringer i aorta, slik at de er mer utsatt for delaminering av dens vegger.

Blant de arvelige faktorer som fører til aorta disseksjon, Marfan syndrom, hvor det er en forstyrrelse i utviklingen av vaskulære vegger og bindevev på grunn av en genetisk anomali. Fartøy blir sprø, ikke i stand til å motstå høytrykksbelastning, og på et tidspunkt er det et brudd på det indre skallet. Med Marfans syndrom vises bunten allerede i ung alder (20-40 år).

Av stor betydning er medfødte anomalier utviklingen av kardialventiler (koagulering av aorta, defekter), samt de som allerede er overført operasjoner på hjertet (implantasjon av en kunstig ventil, aorta reseksjon).

Den viktigste årsaken til stratifisering av aorta-veggen er arteriell hypertensjon. I denne sykdommen, blodet under forhøyet trykk virker på den vaskulære veggen og bringer dens skade, særlig på området for dannelse av turbulent blodstrøm (ARC stigende del, store fartøyer forgrening steder). Kronisk traumatisering av aortaveggen mot bakgrunnen av hypertensjon er funnet i absolutt flertall av pasientene med laminering. Systolisk slag bidrar til å bryte intima og forstyrre fartøyets integritet.

aterosklerose blir ofte et substrat for eksfolierende aneurysmer. Brudd på metabolske prosesser, fettavsetning mellom de indre og midterste lagene i vaskulærvegen, fører til intimale tårer, lokal trombose, alvorlig arteriosklerose. Aorta-veggen i steder med aterosklerotiske forekomster blir ekstremt skjøre og smidig til enhver form for mekanisk virkning.

aneurysmer av aorta med aterosklerose, til høyre - med en merkbar lagdeling

Smittsomme og inflammatoriske prosesser (syfilis, aortoarteriitt osv.) bidrar til nekrotiske endringer i mellomstort av aorta (media) med stratifisering. De kan oppstå uten dannelse av aneurysmer.

Den umiddelbare årsaken til delaminering blir den lokale strukturelle forandring, enten nekrose, aterosklerose eller microtrauma som fører til brudd av intima, inntrengning av hennes blod med dannelse av en falsk kanal gjennom hvilken blodet begynner å bevege seg langs karveggen peeling mer. I sjeldne tilfeller kan man ikke påvise den belastning når skallet skrelles indre blødninger i aorta, men utseendet av defekten gjennom det indre lag - bare et spørsmål om tid.

Stratifiseringen av aorta-aneurysmen skjer av samme grunner som en lignende forandring i vaskulærveggen utenfor lumenekspansjonen, Imidlertid, med en aneurisme, er risikoen for aorta-brudd i nærvær av hypertensjon eller aterosklerose uoppnåelig høyere. Aneurysm er en lokal utvidelse av fartøyets lumen, og veggen på dette stedet endres alltid av den inflammatoriske prosessen, aterosklerose, nekrose. Med en aneurisme, er sannsynligheten for at den ikke bare rører fartøyets indre skall, men også de resterende lagene svært høye. I tilfelle en dissekerende aorta-aneurisme, er en fullstendig brudd plaget av en plutselig død fra massiv blødning og total forstyrrelse av blodstrømmen i alle organer.

Symptomer på aorta disseksjon

Den snedige av aorta disseksjon er at patologien kan være asymptomatisk, og når de første tegn på problemer oppstår, så er det svært lite tid igjen for diagnose og behandling.

Snakker om skarp stratifisering, husk varigheten av det ikke mer enn to uker, dette er det farligste scenariet.

Kronisk stratifisering strekker seg i uker og måneder.

Symptomer på aorta disseksjon er avhengig av stedet for skade på vaskulasjonen og graden av manifestasjon av endringene. Følgende er tegnet på bunten:

 1. Smerte syndrom;
 2. Svimmelhet, et kraftig fall i blodtrykk, sjokk;
 3. Mangel på puls, uttalt bradykardi;
 4. Brudd på blodsirkulasjonen i indre organer.

smerte er vanligvis lokalisert i brystet, nedre rygg, ekstremiteter, nakke. Pasienter beskriver det som uutholdelig, "rive". Når stratifikasjonen sprer seg langs fartøyets vegger, migrerer smerten, som vises i andre deler av kroppen.

besvimelse og skarp faller i blodtrykk er en direkte konsekvens av et brudd på integriteten til aorta, når blodet rushes inn i falske kanaler av sine vegger eller til og med utenfor. Interne organer får mindre ernæring, hjertet, hjernen og nyrene lider. Noen pasienter svimmer fra utålelig smerte.

Med massivt blodtap, blødning i kaviteten i kardiale sac (hjerte tamponade), utvikler akutt iskemi av organene raskt et sjokk, pasientens tilstand raskt og gradvis forverres, han mister bevissthet, hjertestans og død er mulig.

Manglende sentral sirkulasjon, kaster blod i motsatt retning gjennom aortaklappen (oppkast) bidrar til å akutt hjertesvikt. Mange pasienter har bradykardi og et pulsunderskudd, arterielt trykk på lemmer kan variere betydelig, noe som gjenspeiler en ekstremt ugunstig prognose.

Krenkelse av blodstrømmen i organene fører til fremveksten av symptomer på hjerteinfarkt, hjerneslag, akutt nyresvikt. Pasienten blek, kommer cyanose, dyspnø vises, mengden av frigjort urin reduseres.

Stratifikasjon av abdominal aorta er ofte en konsekvens av aterosklerose. På bakgrunn av sirkulasjonsforstyrrelser i den nedre delen av fartøyet, er iskemisk skade på tarmene, nyrene, nedre lemmer. Sekundær nyre arteriell hypertensjon er karakteristisk.

ruptur aorta veggen

Stratifikasjonen av thoraxaorta og den stigende delen fører til en rask økning i smerte, hjertesvikt, utviklingen av myokardinfarkt og akutt cerebral iskemi. Skader på disse seksjonene har en tendens til å raskt spre seg inn i det nedre fragmentet av fartøyet. De farligste komplikasjonene av stratifisering i den stigende delingen er perikardial hemotemposon og total aortaveggsbrudd.

Mistanke om delaminering av aortavegget krever at legen tar rask tiltak for å bekrefte diagnosen og raskt begynne behandlingen. De mest informative diagnostiske metodene er brystrøntgen, ekkokardiografi, aortografi, CT og MR.

behandling

Tilnærminger til terapi av aorta disseksjon er avhengig av lokalisering av prosessen og dens alvor, symptomer og grad av sirkulasjonsforstyrrelser i organene. Behandlingen kan være konservativ og kirurgisk.

Konservativ behandling

Med en stabil løpet av aorta-disseksjon, når det ikke er noen trussel om brudd på fartøyets vegg, og de hemodynamiske parametrene ikke brytes, vises det stoffbehandling, regissert først og fremst på normalisering av blodtrykket. Hypertensjon er hovedårsaken til fremveksten og progresjonen av vaskulær veggen, derfor er pasienter med bevist aorta-disseksjon uten unntak foreskrevet antihypertensiv terapi:

 • Beta-adrenoblokere (metoprolol, labetalol);
 • Natrium nitroprussid (vasodilator) samtidig med beta-adrenoblokere eller kalsiumkanalblokkere;
 • ACE-hemmere (enalapril, kaptopril, etc.);
 • Blokkere av kalsiumkanaler (verapamil, diltiazem).

Med en kronisk stabil stratifiseringsstrategi velger legen en individuelt optimal plan og en kombinasjon av legemidler, og i tilfeller av progresjon og akutt lagdeling brukes natrium nitroprussid og beta-blokkere vanligvis. Natrium nitroprussid anses å være den optimale førstehjelpen for hurtig reduksjon av trykket hos pasienter med aorta-disseksjon, administreres intravenøst ​​og lar opprettholde et trykknivå på ikke mer enn 100-120 mm Hg. Art.

Med utviklingen av patologi, utviklingen av livstruende komplikasjoner, trenger pasienten akutt medisinsk behandling og sykehusinnleggelse. For analgesi bruk ikke-narkotiske og narkotiske analgetika (morfin). Hvis trykket blir brått påført, vises dopamin, mezaton og natrium nitroprussid. Som regel blir disse medisinene administrert på ambulansedoktor på prehospitalet.

Med kompliserte former for stratifisering, akutt utvikling av patologi, risiko for aneurysmbrudd, akutt sykehusinnleggelse i avdeling for vaskulær kirurgi, er vist, hvor det etter en stabilisering av hemodynamikk vil bli utført en operasjon.

Drift med aorta disseksjon

Kirurgisk behandling er vist hos pasienter med akutt adskillelse av stigende aorta, med sykdomsprogresjon, fraværet av effekten av konservativ behandling i tilfelle kroniske former.

Spesiell fare er nederlaget for den stigende aorta, hvor hemoperikardium, alvorlig hypotensjon, akutt hjertesvikt, som krever umiddelbar intervensjon, ikke er uvanlig. Vanligvis i slike tilfeller utføres fjerning av den berørte delen av karet med etterfølgende proteser.

Eksempler på proteser (venstre) og stenting av den berørte aorta

Kirurgi for aorta disseksjon kan være i form av:

 1. Eksisjon av skadede fragmenter av fartøyet med proteser med kunstige materialer;
 2. Fjerning av tåreområdet med konvergensen av fartøyets ender.

Ved separasjon av den stigende aorta er det ofte mulig å observere ulike endringer i aortaklappen og sterk opphøyning (revers kromstrøm). For å eliminere hemodynamiske lidelser etter fjerning av bunken, kan utskifting av aortaklaffene utføres, plast av dets ventiler.

En variant av ikke-invasiv behandling av aorta disseksjon vurderes stenting, når et hulrør (stent) settes inn i karet, gjennom hvilket blodstrømmen etableres, eller ballong angioplasti, ved hvilken oppblåsningsballongen klemmer aortaveggen på separasjonsstedet, forhindrer videre progresjon av patologien.

Video: Et eksempel på en operasjon av forsterkning av aortas stigende akse

I nærvær av bevist aorta-disseksjon, er pasienten vist å ha begrenset fysisk aktivitet, streng kontroll av blodtrykkstall, en diett rettet mot å normalisere fett- og karbohydratmetabolismen. Diabetikere bør nøye overvåke blodsukkernivået.

Prognosen for aorta disseksjon avhenger av graden av endringer i vaskulærvegg og lokalisering av patologi. Ved forverring av stratifikasjonen, utseendet på komplikasjoner og i fravær av behandling, oppnår dødeligheten i det første året fra sykdomsdiagnosen 90%. Under akutte forhold mot bakgrunnen av en splittende aneurisme, dør hver femte pasient før ambulansen kommer.

Komplett karakteristisk for aorta disseksjon: årsaker, diagnose, behandling

Artikkelen inneholder informasjon om hva som utgjør aorta-disseksjon. Hvordan er det forskjellig fra løsrivelse, hvilke symptomer indikerer tilstedeværelsen av patologi. Hvorfor det er et brudd, hvordan du identifiserer og eliminerer det. Prognose for sykdommen.

Aorta-disseksjonen kalles den patologiske prosessen, når blodet kommer mellom lagene av karveggen, separerer dem hverandre og forstyrrer organets funksjon.

Aorta disseksjon er en kirurgisk betegnelse som betyr isolering eller mobilisering av et fartøy fra omkringliggende vev under kirurgi. Det er ikke noe forhold til stratifisering.

Aorta, som enhver vaskulær formasjon i kroppen, har tre membraner:

 1. Intern bekledning, eller intimitet.
 2. Midt, tykkeste, muskellaget.
 3. Ekstern serøs membran eller adventitia.

Med en stratifisering i 95% av tilfellene, er det indre skallet primært skadet, og blod under trykk går inn mellom aorta-muskelfibrene, skiller dem hverandre. Avhengig av uttrekkbarheten av det muskulære og serøse laget, kan prosessen midlertidig stoppe eller føre til brudd på fartøyet.

Strukturen av aorta. Stratifikasjonsprosessen som påvirker ulike soner. Klikk på bildet for å forstørre

Den første feilen i foringen skjer i en eller flere soner:

 • noen få centimeter over avbøyningen av koronararteriene (65%);
 • i øvre del av nedstigende aorta (20%);
 • i buegruppen (10%);
 • i de resterende delene av aorta (5%).

Aorta er det viktigste blodkaret i hele organismen, veggdefekten fører til en reduksjon av organets funksjon og et brudd på blodtilførselen til alle systemer. Dette er spesielt viktig for muskler i hjerte og hjerne.

Stratifisering er en ekstremt farlig tilstand, som uten tidlig hjelp fører til dødelig utgang innen en uke i mer enn 70% av tilfellene, og etter tre måneders overlevende forblir mindre enn 10%.

Problemet med å identifisere den patologiske prosessen og beslutningen om spørsmålet om behandlingens taktikk er engasjert i vaskulære kirurger. I småskala sykehus tilhører den primære diagnosen av sykdommen generalkirurger.

Sykdom i figurer

årsaker til

Aorta disseksjon kan bare oppstå hvis den normale strukturen av karets vegg er forstyrret. Hovedårsakene til slike endringer er arvelig eller tilegnet karakter.

Medfødte patologier

Konstruksjon av aortaklaffen (stenose)

Konsentrasjon av aorta (koartering)

Ervervet patologi

Arealet av sømmen av fartøyets vegger

Patch eller shunt fiksering område

Plast eller erstatning av aortaklappen

Infeksjon av aorta protesen

Kunstig trykkøkning i aorta ved forstyrrelse av venstre ventrikulær funksjon

klassifisering

Fordelingen av patologi i arter avhenger av tidspunktet for oppstart av vegveseparasjon og lokalisering av prosessen i organet.

Etter modenhet

 • Akutt - opp til to uker.
 • Subakutt - opp til to måneder.
 • Kronisk - mer enn to måneder.

Ved lokalisering og omfang

Den strekker seg til aortabuen

Går til den nedre delen

Distribuert i nedstigningsdelen

Den strekker seg til bukets bukdel

I følge kliniske manifestasjoner og prognose

Og (eller) involverer aortabuen

Avhenger ikke av tilstanden til den nedstigende delen

Fanger ikke den proksimale delen

Manifestasjoner av sykdommen

I 10-15% av tilfellene, med et lite område av lesjon, er aorta disseksjoner fraværende. Sykdommen manifesterer seg senere, når den videre divergensen av veggene er det tegn på brudd på blodstrømmen i indre organer.

Den akutte formen har en levende klinisk symptomatologi, og alvorlighetsgraden av tilstanden gjør det nødvendig å umiddelbart søke hjelp.

Den kroniske formen fortsetter mer hemmelig, manifestasjoner av sykdommen vokser gradvis og avhenger av lokalisering av vegveseparasjonen. I de første stadiene håndterer pasientene de vanlige tilfellene, men etter hvert som symptomene utvikler seg, reduseres motstanden mot stress.

Akutt form

Bak brystbenet - med 1 og 2 type bunt

Mellom bladene - i tilfelle type 3

Som spredningen går til magen og nedre rygg

Det vedvarer i hele smertsyndromet på grunn av skaden på trykkreseptorene i aortaväggen og aktivering av reninsystemet i nyrene

Dårlig mottakelig for narkotikakorrigering

Som forverring av bunten erstattes av dyp hypotensjon

Kald, klumpete hud

Demping av puls på arteriene

Klikk på bildet for å forstørre

Økt hjertefrekvens

Brudd på tale, syn, hørsel

Tap av all slags følsomhet

Suger halvparten av ansiktsmusklene

Brudd på funksjonen av bekkenorganene (vannlating, avføring)

Forstyrrelse av avføring og gasser

Tegn på forgiftning med tarmtoksiner

Reduser eller mangler urinseparasjon

Raskt økning i nyreforgiftning

I første etappe, marmorering av huden og følelsen av prikken

Som hevelse av hele beinet med blåaktig farging og fullstendig fravær av bevegelse forverret

Subakut og kronisk form

Symptomene er de samme som i aortaens aneurisme, men begynner å manifestere seg med veksten i adskillelsen av veggene og økningen i fartøyets størrelse.

På baksiden, mellom skulderbladene - med nederlaget på buen eller brystdelen av den nedadgående delen

I magen eller på baksiden - i tilfelle patologi i bukets bukedel

Stenokardial karakter, hvis hjerteslagarter er involvert

Øker med økende trykk

Forstyrrelser av pust under treningen

Mørkhet i øynene, besvimelse

Hevelse av hender, nakke og hode

Cyanose i øvre halvdel av kofferten

Økning i rytmen av hjerteinfarkt

Pusteproblemer

Manglende evne til å utføre de vanlige fysiske aktivitetene

Manglende evne til å svelge mat, vann (spiserør)

Endringer i stemmen (returnerven)

Reduksjon av hjertesammentrekninger og salivasjon (vagus nerve)

Kortpustethet, hvesenhet, hvesenhet i lungene (luftrøret og bronkiene)

Forstyrrende forhold (grener av aortabuen)

Smerter i overlivet

Alvorlig hypertensjon, ikke behandles

diagnostikk

Stratisering av aorta i akutt form gir vanligvis ikke problemer med å etablere en korrekt diagnose. Når prosessen er kronisk, etterlikner kliniske manifestasjoner en rekke kardiovaskulære sykdommer, og pasientens klager alene er ikke nok til å mistenke en diagnose.

Forskjell av puls på perifere arterier

Forskjellen i trykk på armer og ben er mer enn 10-20 mm Hg. Art.

Palpabel pulserende formasjon i magen (med involvering av bukdelen)

Systolisk og diastolisk murmur over aortaklappen (tegn på mangelfullhet)

Utseende av en ekstra skygge i venstre kuppel i pleurhulen

Tegn på kompresjon av nærliggende organer

Evaluering av graden av pelting gjennom aortaklappen, funksjonaliteten til venstre ventrikel og atrium

Vurdering av organets vegger

Studie av funksjonen av hjertemuskelen og dens ventiler

Tilstedeværelse eller fravær av involvering av omgivende vev

Tilstand for upåvirket aortavegger

Evaluering av blodstrømmen i hjerteårene

Graden av aortaklafffeil og funksjonell dysfunksjon i venstre ventrikkel

"Golden" standard for diagnostisering av aorta disseksjon:

 • X-stråler;
 • USA.

Alle typer tomografi - svært tekniske, men ekstremt dyre undersøkelsesmetoder, som ikke er tilgjengelige på alle sykehus. Ofte tillater alvorlighetsgraden av pasientens tilstand ikke at disse studiene utføres.

Når det gjelder angiografi, er beslutningen om å ta den tatt i en klinisk situasjon. Metoden krever inngang i aorta, som under betingelsene for akutt lagdeling kan føre til brudd på veggen. Hvis pasienten er i en stabil tilstand og mistenkes for å ha en hjerteslag, kan en undersøkelse utføres.

behandling

Med tiden kan den diagnostiserte og behandlede aorta-disseksjonen elimineres eller overføres til en stabil fase. Sykdommen kjennetegnes av en stor andel dødsfall på grunn av organs ruptur eller utviklingen av en kritisk forstyrrelse av blodstrømmen i hjertet og hjernen. Selv etter eliminering av bunten forblir årsaken til sykdommen, noe som kan føre til gjentatte episoder av vegglagring.

Behandling av pasienter begynner på diagnosestadiet for å stabilisere tilstanden og ikke gå glipp av tiden for akuttoperasjon.

Narkotikastøtte i akutt periode

 1. Betablokkere og perifere vasodilatatorer for å opprettholde blodtrykk under 100 mm Hg. og en puls på 60 per minutt.
 2. Narkotiske smertestillende midler.
 3. Oksygenbehandling.
 4. En moderat mengde intravenøs infusjon for å opprettholde nyrefunksjon.

Indikasjoner for kirurgisk behandling

 • Den akutte fasen av den proksimale typen bunt er en nødoperativ behandling.
 • Den kroniske fasen av den proksimale typen er den planlagte eliminering av defekten.
 • Den akutte fase av distal bunt type med ineffektivitet av forsøk på å redusere trykk og hjertefrekvens, øke i kar enn 5 cm i diameter, blodstrømsforstyrrelser symptomer i de organer.
 • Kronisk fase av distaltype i nærvær av manifestasjoner av blodtilførsel til organer og fartøyets størrelse mer enn 5 cm.

Operativ behandling

 • Det utføres i spesialiserte sykehus i forhold til kunstig sirkulasjon og senking av kroppstemperatur for å opprettholde normal funksjon av hjernen.
 • Inkluderer ulike erstatningsteknikker (proteser) til det patologisk forandrede aortasettet og, i henhold til indikasjoner, erstatning av deformert aortaklaff.
 • Intravaskulære teknikker for installering av stenter (tette garn) i sonen av organseparering.

Behandling av kroniske former som ikke krever kirurgi

 1. Sterk kontroll av trykknivået (ikke høyere enn 140 til 90 mm Hg) ved bruk av noen grupper av antihypertensive stoffer.
 2. Ultralyd gjennom spiserøret er minst 2 ganger i året.
 3. Kontroll av funksjonaliteten til nyrer, hjerte og hjerne.

outlook

I den akutte fasen av aorta-disseksjon dør 70% av pasientene de første 48 timene uten behandling og 90% i en måned. I tre år overlever 8% av pasientene.

Dødelige komplikasjoner i den postoperative perioden forekommer hos 2-8% med åpen kirurgi og i 9,5-12,5% etter intravaskulær behandling.

Etter operasjonen oppleves de første fem årene av 60% av pasientene og 15 år - 22%.

Aorta disseksjon: symptomer og risiko for vaskulær patologi

For å diagnostisere stratifikasjonen er det mulig ved hjelp av flere metoder for visuell undersøkelse: CT med angiografi, MR, aortografi med kontrast og transesofageal ekkokardiografi. Under behandlingen må pasienten være på sykehuset, da det er nødvendig med konstant overvåkning av blodtrykk og overvåkning i dynamikken.

Lær mer om farene ved denne sykdommen og de tiltakene som er tatt for å bevare pasientens liv.

Hva er det

Aorta disseksjon er primær eller sekundær, men i alle fall det oppstår på grunn av blødning i midtre skallet. En sprekk kan forekomme i et hvilket som helst segment av aorta, og deretter distalt og proximalt spredt gjennom andre arterier. Et viktig tegn er hypertensjon.

Et tegn på aortafissuren kan vurderes alvorlig smerte i lumbalområdet eller i brystbenet. Stratifisering fører til aortisk oppkast, noe som fører til forstyrrelse av blodstrømmen i arterielle grener.

Operativ intervensjon og proteser ved hjelp av syntetiske implantater er nødvendig for en sprekk i den stigende aorta og med spesifikke bunter av nedstigende seksjoner.

Årsaker og risikofaktorer

Stratifisering kan oppstå hvis pasienten har en historie med degenerative sykdommer i det midtre aorta skallet. Årsakene kan være uregelmessigheter i bindevev eller traumer. En tredjedel av pasientene Tidligere tegn på atherosklerose og arteriell hypertensjon ble observert.

Som et resultat av brudd på det indre skallet, som blir den primære faktoren i separasjonen hos enkelte pasienter, og sekundært til blødningen i mellomhyllet i andre, går blodstrømmen inn i mellomlagene. En falsk blodstrømskanal er opprettet, som fører til en utvidelse av det distale eller proksimale arterielle området.

Under stratifiseringen kan danne en vaskulær lumen gjennom forstyrrelsen av intima i et område som er fjernt fra sentrum av aorta, og dermed opprettholdes den første intensiteten av blodstrømmen. Men personen har praktisk talt ingen sjanse til å overleve, ettersom alvorlige konsekvenser utvikler seg: Prosessen med blodstrøm i de avhengige arteriene forstyrres, aortaklappen utvides, oppkast, hjertesvikt og dødelig brudd oppstår.

Dette er kalles en akutt lagdeling og er farlig dersom den er minst to uker gammel. Risikoen for død er betydelig redusert dersom gapet var mer enn to uker siden, og det er klare tegn på trombose i området med falsk lumen og tap av kommunikasjon mellom sann og falsk fartøy.

Klassifisering av arter

Stratifiseringsprosessen er klassifisert i henhold til anatomiske egenskaper, for dette Det vanlige Debakey-systemet brukes:

 • Stratifiseringen begynner i den stigende delen og strekker seg til aortabuen;
 • Begynner og er begrenset bare innenfor den stigende avdelingen;
 • Begynner seg i den nedadgående delen av thoracale aorta, noe under den utgående subklaviske venstre arterien og sprer seg proximalt og distalt;
 • Gravide kvinner kan lokaliseres i en bestemt enkelt arterie, for eksempel karotid eller koronar.

Farer og komplikasjoner

hver En pasient som gjennomgått en kirurgisk operasjon må periodisk gjennomgå en antihypertensive behandling. Behandlingsskjemaet inneholder ofte: ACE-hemmer, ß-adrenoblokker, kalsiumkanalblokker.

Disse stoffene er kombinert med antihepertensive stoffer. anbefales avholdenhet fra overdreven fysisk anstrengelse. Hvert år skal pasienten gjennomgå en fullstendig undersøkelse ved hjelp av en MR.

Så sent komplikasjoner er isolert gjentatte gjentakelser av laminering, forekomsten av en begrenset aneurisme i kroppen av den svekkede aorta, fremgang av regurgitatory aortic prosesser. Med utviklingen av slike patologier faller pasienten uunngåelig på kirurgisk bord.

symptomatologi

Det aller første symptomet på aorta disseksjon - alvorlig smerte mellom skulderbladene eller i precordialområdet, pasienter beskriver det ofte som "tåre". Det utstråler ofte, etter spredning av aortafissuren.

Smerten er så sterk at noen mennesker mister bevisstheten fra et smertefullt sjokk, og også på grunn av irritasjon av aorta baroreceptorer og ekstrakranielle hindringer i hjernen arterier. En hjerte tamponade utvikler seg.

Noen pasienter har delvis tap av puls på arterien. AD adskiller seg betydelig for hver lem. Lyder av oppstyr blir hørt.

I en tredjedel av tilfellene, akutt hjerteinsuffisiens. Blod som faller inn i venstre pleuralhule, provoserer pleural effusjon. Arterielle okklusjoner forårsaker tegn på iskemi eller nevralgi i ekstremiteter, anuria og oliguri, dersom nyrene er involvert.

Når og til hvilken lege skal jeg søke?

Stratifisering er så farlig og smertefull at pasienten selv er ikke i stand til å delta i akuttmedisinsk behandling. Det er nødvendig umiddelbart å ringe til legene eller å overføre offeret til medisinsk institusjon, der han skal bli satt i intensivavdelingen eller intensivavdelingen.

Den trenger presser konsultasjon av en kirurg, en vaskulær kirurg, en kardiolog og en anestesiolog.

Hvordan vises dyp venetrombose i underekstremiteter og hvor farlig er det? Her er det vurdert i detalj.

Om årsakene og symptomene på det merkelige syndromet Kawasaki hos barn lærer av denne publikasjonen.

diagnostikk

Symptomene skiller seg fra hjerneslag, tarminfarkt og myokard, paraparese og paraplegi i tilfeller av blodstrømssykdommer i ryggmargen, lemkemisk legeme som følge av akutt distal okklusjon av arteriene.

Pasienten er tildelt akutt sternum radiografi, som vil vise utvidelsen av skyggen av mediastinum og den begrensede konveksitetskarakteristikken til aneurismen. I de fleste tilfeller er pleural effusjon funnet på venstre side.

Etter stabilisering må pasienten gjøre transesofageal ekkokardiografi, MRA og KTA. Resultatet av dette kan bli data om alvorlighetsgraden av tåren på den indre foringen og dannelsen av et dobbelt lumen.

Kontrast angiografi bruke umiddelbart før kirurgi. Med hjelpen bestemme graden av involvering av de store aorta grener. Aortografi er nødvendig for å bekrefte diagnosen og bidrar til å fastslå om pasienten trenger aortokoronær bypass. Ved hjelp av ekkokardiografi bestemme intensiteten av oppblåsingsprosessene, samt behovet for utskifting av ventilen.

laboratorium bestemme serum og troponin nivå av CK-MB, Dette vil bidra til å skille bunken fra et hjerteinfarkt, bortsett fra de situasjonene da gapet ble forårsaket av selve infarkt. En generell blodprøve viser tilstedeværelsen av leukocidose og anemi.

Metoder for behandling

Hvis pasienten ikke døde under transport til sykehuset, så hans plassert i intensivavdelingen og koble en intraarteriell trykkmonitor. Et kateter brukes til å isolere urinen. Bestem straks blodgruppen og Rh-faktor, fordi under operasjonen er det behov for erytrocytmasse. Menneskelig ustabil hemodynamikk er intubert.

tildele narkotika for å senke blodtrykket, arrestere spasmer av arterielle vegger, smerte og ventrikulær kontraktilitet. Listen over stoffer inneholder vanligvis b-adrenoblokdere, for eksempel "Propranolol", "Metroprolol" og "Labetalol". Som et alternativ brukes blokkere av kalsiumkanaler - "Verapamil" og "Diltiazem" -.

Bruken av utelukkende medisinsk behandling er begrunnet bare med ukomplisert og stabil stratifisering. Kirurgi er indikert i 98% av tilfellene. Indikasjoner for kirurgisk inngrep er:

 • Iskemi av lemmer eller organ;
 • Ukontrollert AH;
 • Kontinuerlig aorta dilatasjon;
 • Distribusjon av bunten;
 • Tegn på aorta brudd;
 • Marfan syndrom.

Under operasjonen Kirurgen eliminerer inngangen til aortas falske kanal og proteser. Med regurgitation gjennomgår aortaklappen plast eller proteser.

Prognose og forebyggende tiltak

Noen pasienter lever ikke opp til ankomsten av en ambulanse. Hvis du ikke tar noen tiltak, vil en person dø innen de neste 24 timene i 3% av totalt antall tilfeller, i første uke - i 30%, i to uker - i 80% og innen ett år - i 90%.

Antall sykehusdødelighet er noe lavere, med proksimal separasjon på kirurgisk bord, 30% av pasientene dør, og i distal - 12%.

Som forebygging av delaminering Det anbefales å gjennomgå en årlig medisinsk undersøkelse for påvisning av sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Aortisk fissur kan forebygges ved kontinuerlig hjerteovervåkning, inkludert daglig overvåking av blodtrykk og kolesterolnivå. Og også ved periodisk gjennomgått prosedyrer av UZD eller UZDG.

Symptomer på aorta disseksjon finnes i ca 3% av det totale antall obduksjoner. Gruppen med spesiell risiko inkluderer menn, eldre mennesker av begge kjønn og representanter for Negroid-rase. Peakindeksene faller i alderen 55-65 år, og for patologier av bindevev - i 25-45 år.

Aorta disseksjon: symptomer og behandling

Aorta disseksjon er de viktigste symptomene:

 • Ryggsmerter
 • svakhet
 • Smerter i magen
 • Nummen av bena
 • Kortpustethet
 • Ryggsmerter
 • besvimelse
 • Smerter bak brystbenet
 • Økt tretthet
 • Stemmehøyhet
 • Økt svette
 • Smerte i lysken
 • Cyanose av huden
 • Blodtrykkssvingninger
 • Smerte i nedre lemmer
 • Smerter i nærheten av skulderbladene
 • angst
 • Delvis lammelse
 • Ulike puls på hender
 • Manglende evne til å oppta en komfortabel stilling i kroppen

Aorta disseksjon er separasjonen av indre og midtre vegger av fartøyet i to deler. Som et resultat av denne prosessen, opprettes et falskt hull i hvilket blod kan komme inn.

Ofte diagnostiserer leger en delaminerende defekt i stigende eller nedadgående del av aorta. I kategorien av risiko er personer i Negroid-rase, menn, eldre mennesker og de som lider av høyt blodtrykk. Det største antallet sykdommer er diagnostisert i 50-60 år. Hvis en pasient har et medfødt Marfan syndrom, en lesjon av bindevev, da kan sykdommen utvikles i en ung alder av 20-40 år.

etiologi

Patologi av aorta er dannet av mange faktorer. Det viktigste stedet i sykdommens etiologi er hypertensjon og aterosklerose. Det er disse patologiene som kan forårsake skade på veggene i blodårene. Dessuten kan patologiske endringer i membranen oppstå ved utviklingen av slike lidelser:

 • tertiær syfilis;
 • medfødte anomalier.

De provokerende faktorene med rask sykdomsprogresjon er nikotin, sen graviditet, arvelighet.

I tillegg til den nevnte etiologien kan aorta disseksjon utvikles med traumer. Bidra til en slik sykdom av ulike mekaniske skader, for eksempel alvorlige slag i brystet. Legen selv kunne også skade karetets vegger under en operasjon på hjertet eller når et kateter ble satt inn i arterien.

klassifisering

Til dato er legene under diagnosen sykdommen oftest brukt De Baika-klassifisering. Ifølge hans teori er sykdommen delt inn i to hovedtyper:

 • Stigende del - stratifisering strekker seg til thoracic og abdominal regioner;
 • brudd og adskillelse av veggene i den nedre regionen - lesjonen ligger under membranen eller strekker seg utover membranen.

Også klinikere identifisert en annen alternativ versjon av sykdommen, avhengig av hvilke to former for stratifisering som er definert. Denne klassifiseringen ble utviklet ved Stanford University, og den tilbyr slike typer sykdommer:

 • Type A - fokuset i den stigende sonen i aorta er lokalisert;
 • type B - i nedstigende delen.

Utvikle sykdommen kan i tre former - akutt, subakutt og kronisk. Den første typen kan provosere et dødelig utfall i flere timer eller dager, den andre - utvikler seg til en kritisk tilstand i 3-4 uker, og dannelsen av patologi i kronisk stadium trenger minst flere måneder.

symptomatologi

Aorta har tre lag - indre, midtre og ytre. Aorta-disseksjonen er direkte relatert til midtre og indre veggen, noe som ofte fører til at pasientene diagnostiserer en ruptur av den indre membranen, som også kalles intima. Som et resultat av denne tiltaket dannes et falskt gap i fartøyet.

Sykdommen manifesterer seg ofte i karakteristiske symptomer, og hovedsymptomet er smertsyndrom. Men noen ganger kan sykdommen utvikles og smertefritt. En slik asymptomatisk periode er mulig hvis det er en aneurisme i stigende del. I andre tilfeller manifesteres aorta disseksjon av et sterkt smertesymptom. Noen ganger hjelper smertestillende pasienter ikke pasienten. Smerten ligger i stedet for den berørte aorta, og under bevegelsen av smerte kan det bevege seg til andre deler av kroppen:

 • proksimal separasjon indikerer smertsyndrom i overkanten av brystet;
 • I den distale typen av skade ligger hovedtrekket i det okkluderte området, jevnt strømmer på ryggen, midjen og lysken;
 • Stratifisering av abdominal aorta fører til alvorlige angrep av smerter i magen. Dessuten kan pasienten overvinne nummenhet og smerte i underekstremiteter, forstyrrelse av indre organer. Hvis sammen med skader på veggene fremkommer blokkering av blodtransport til ryggmargen, opptrer delvis lammelse.

Ofte klager pasienter ved opptak til legen om å rive angrep av smerte. Men denne manifestasjonen er karakteristisk ikke bare for skade på aorta, men også for hjerteinfarkt, en funksjonsfeil i blodsirkulasjonen i hjernen og en "akutt underliv".

Med aorta-disseksjon er pasienten veldig bekymret, kan ikke finne en komfortabel stilling i kroppen, så raskt blir det, setter seg ned eller ligger nede. Dette er det andre karakteristiske symptomet som vil bidra til å bestemme aortaens patologi.

I tillegg til smertesyndromet inneholder det kliniske bildet av sykdommen slike tegn på aorta-disseksjon:

 • økning i blodtrykk, og deretter redusere dem
 • økt tildeling av svette;
 • forskjellig puls på begge hender;
 • svakhet og tretthet;
 • blå skygge av huden;
 • svimmelhet og koma;
 • kortpustethet, hvesenhet.

diagnostikk

Aorta disseksjon er en sykdom der en person trenger nøddiagnose. For å korrekt identifisere sykdommen og skille den fra andre sykdommer, er det nødvendig å utføre slike undersøkelsesmetoder:

 • Bryst røntgen;
 • ekkokardiografi;
 • avbildning;
 • aortography.

Før du fortsetter med den instrumentale undersøkelsen, må legen samle en anamnese og gjennomføre en undersøkelse av pasienten. I dette tilfellet forteller pasienten legen om alle manifestasjoner og smertesyndrom, som overvinter ham. Den riktige definisjonen av smerte og lokalisering vil gi legen en presumptiv diagnose. Etter undersøkelsen blir pasienten sendt for å gjennomføre de ovennevnte undersøkelsene, som vil bidra til å klargjøre diagnosen og identifisere sykdommen:

 • Ved hjelp av røntgen er det mulig å identifisere tegn på stratifisering - forstørret lumen, pleural effusjon, dårlig pulsering, deformasjon av aortas vegger;
 • ekkokardiografi gir litt mer informasjon til legen, det er mulig å identifisere eksfolieringsfartøyet, bestemme kanalen, evaluere aterosklerotisk skade, tilstanden til aortaklappen;
 • ved hjelp av aortografi kan legen diagnostisere lokaliseringen av den opprinnelige brudd, omfanget og plasseringen av lesjonen, analysere tilstanden til aortas grener, kranspulsårene;
 • Hvis MR-en er riktig utført, bestemmes bruddstedet, retningen av den eksfolierte delen, og strukturen av aorta- og ventilgrenene kan analyseres godt.

For å utføre differensial diagnose, må legen undersøke kroppen for tilstedeværelse av nyrekolikk, hjerteinfarkt eller nyre, unrelenting aneurisme, etc.

behandling

Behandling av aorta-disseksjon bør finne sted i intensivavdelingen, der pasienten gjennomgår en fullstendig undersøkelse og konstant observasjon. Metoden for terapi er valgt av legen avhengig av sykdomsformen. Hvis en pasient har blokkering av blodårene, vil leger ofte ty til rask hjelp. Etter operasjonen lever de fleste av alle pasientene mer enn 10 år.

Følgende indikatorer kan være indikativ for et akutt kirurgisk inngrep:

 • skade på stigende aorta;
 • break;
 • akutt hjertesvikt;
 • progressiv bunt.

Når pasienten betjenes, må legen helt fjerne det skadede området, eliminere det falske lumen i midtre og ytre lag av veggene, og gjenopprette integriteten til aorta ved graft. Hvis pasienten har mangel på aortaklappen, kan den gjenopprettes eller erstattes. Den kirurgiske prosedyren kan forsinkes opptil 6 timer, mens pasientens rehabilitering finner sted i løpet av 10 dager.

Hvis pasienten har blitt funnet å ha et lettere lagringslag, kan sykdommen elimineres med en konservativ metode. Ved slik behandling blir det foretrukket å redusere blodtrykket for å redusere byrden på aorta. I etterfølgende år av livet må pasienten gjennomgå en ekstra undersøkelse hver 6. måned for å unngå forverring og komplikasjoner.

outlook

Hvis en pasient med diagnose av "aorta-disseksjon" ikke leverer rettidig assistanse, kan det i 75% av tilfellene føre til dødelig utfall 2 uker etter skaden. Ofte kommer døden fra de ulike konsekvensene av patologi.

Ved rettidig diagnose og behandling overlever ca 70% av pasientene med proksimale aorta-lesjoner, samt 90% av pasienter med aorta-disseksjon som ligger langt fra hjertet. Hvis pasientene klarer å overleve i de første to ukene. Overlevelsesraten i 5 år er opptil 60%, og 10 år eller mer lever ca 40% av pasientene.

forebygging

I profylaktiske formål anbefales aorta-disseksjonene til legen å forhindre kardiovaskulære patologier, å oppdage dem og behandle dem i tide, og også å overvåke regelmessig, overvåke blodtrykk og kolesterol i blodet.

Hvis du tror at du har det Aorta disseksjon og symptomene som er karakteristiske for denne sykdommen, kan leger hjelpe deg: en terapeut, en kardiolog, en vaskulær kirurg.

Vi foreslår også å bruke vår online diagnosetjeneste, som, basert på symptomene, velger de sannsynlige sykdommene.

Onkologiske sykdommer er i dag en av de vanskeligste og vanskeligste å behandle sykdommer. Disse inkluderer ikke-Hodgkins lymfom. Det er imidlertid alltid en sjanse, og de kan forstørres med en klar ide om hva sykdommen er, dens typer, årsakene, diagnostiske metoder, symptomer, terapier og utsiktene for fremtiden.

Myokardinfarkt, som du sikkert vet, er en nødsituasjon i sin spesifikke tilstand, som krever rask medisinsk inngrep. Det er av denne grunn er det viktig å anerkjenne denne tilstanden, basert på kontoen av sine viktigste symptomene. PIS, symptomer som det er viktig å anerkjenne begrunnet hans utvalg i den enkelte kliniske tilstand, fordi på grunn av tidlig intervensjon kan hindre en stor trussel, som er et hjerteinfarkt.

Forløpet av mitralventilen (dets fremspring eller ufullstendig lukking) er en patologisk tilstand hvor funksjonen av ventilen som befinner seg mellom ventrikkelen og atriumet oppstår. Mitralklaffprolaps, symptomene ikke være til stede i omtrent 20-40% i noen tilfeller av varianten med en overveiende tilfeldig deteksjon av denne sykdom, er karakterisert ved meget gunstige prognoser for det meste, som imidlertid ikke utelukker muligheten for noen pasienter en rekke meget alvorlige komplikasjoner.

Myokarditt er et vanlig navn på inflammatoriske prosesser i hjertemuskelen eller myokardiet. Sykdommen kan vises mot en bakgrunn av ulike infeksjoner og autoimmune lesjoner, eksponering for toksiner eller allergener. Det er primær betennelse i myokardiet, som utvikler seg som en uavhengig sykdom, og sekundær, når hjertepatologi er en av de viktigste manifestasjonene av en systemisk sykdom. Med rettidig diagnose og omfattende behandling av myokarditt og årsakene er prognosen for utvinning den mest vellykkede.

Fibrose av lungene er en sykdom som involverer tilstedeværelse av vev i lungene i arrvev, noe som forstyrrer pustefunksjonen. Fibrosis senker elastisiteten til vevet, noe som gjør passasje av oksygen gjennom alveolene (bobler hvor luften kommer i kontakt med blodet) vanskeligere. Denne sykdommen innebærer erstatning av normalt lungvev med bindevev. Omvendt prosess med regenerering av bindevev igjen i lungene er ikke mulig, slik at pasienten ikke kan fullstendig gjenopprette, men det er fortsatt mulig å forbedre pasientens livskvalitet.

Ved hjelp av fysiske øvelser og selvkontroll, kan de fleste uten medisin.

Les Mer Om Fartøyene