Øvre og nedre hulve: deres system og anatomi, patologi av hule vener

Den øvre og nedre vena cava er blant de største karene i menneskekroppen, uten hvilken det er umulig å operere det vaskulære systemet og hjertet. Kompresjonen, trombose av disse karene er fyldt ikke bare med ubehagelige subjektive symptomer, men også med alvorlige forstyrrelser i blodstrøm og hjerteaktivitet, og derfor fortjener nøye oppmerksomhet fra spesialister.

Årsakene til kompresjon av vena cava trombose, eller meget forskjellige, slik at de står overfor patologien til forskjellige spesialister - onkologer, Phthisiopneumology, hematologi, gynekologer, kardiologer. De behandler ikke bare konsekvensen, det vil si det vaskulære problemet, men også årsaken - sykdommer i andre organer, svulster.

Blant pasienter med lesjoner i superior vena cava (SVC) mer enn menn, mens den nedre vena Wien (NEG) påvirker ofte den kvinnelige halvparten i forbindelse med svangerskap og fødsel, obstetrisk og gynekologisk patologi.

Leger for forbedring av venøs utstrømning tyder på konservativ behandling, men det er ofte nødvendig å ty til kirurgiske operasjoner, spesielt med trombose.

Anatomi av øvre og nedre hule vener

Fra high school anatomi kurset, mange husker at begge hule vener bærer blod til hjertet. De har en ganske stor diameter av lumen, som setter alt det venøse blodet som strømmer fra vev og organer i kroppen vår. Kommer til hjertet av begge halvdeler av legemet, er venene koblet til den såkalte sinus gjennom hvilket blod kommer inn i hjertet, og deretter sendt til lunge krets for oksygenering.

System av nedre og øvre hule vener, portalvein - forelesning

Øvre vena cava

system av overlegne vena cava

Den overlegne hule venen (VPV) er et stort fartøy omtrent to centimeter bredt og ca 5-7 cm langt, med blod fra hodet og overkroppen og ligger i den fremre delen av mediastinum. Det er blottet for ventilapparatet og dannes ved å knytte to brakiocephalic vener bakfra fra stedet der den første ribben er koblet til brystbenet til høyre. Fartøyet går nesten vertikalt ned til brusk av den andre ribben, hvor den kommer inn i hjerteposen, og deretter i fremspringet av den tredje ribben kommer inn i høyre atrium.

Foran ERW er det en tymus og områder av høyre lunge, til høyre er den dekket med et medianblad av serøs membran, til venstre - det ligger ved siden av aorta. Baksiden av den er fremre for lungens rot, bak og litt til venstre er luftrøret. I cellulosen bak fartøyet passerer vagusnerven.

ERW samler blodstrømmer fra hodet, nakken, armene, brystet og magen, esophagus, intercostal vener, mediastinum. I det faller uberørte vener bakfra og fartøy som bærer blod fra mediastinum og perikardium.

Video: øvre hulvein - formasjon, topografi, tilstrømning

Nedre hule venen

Den nedre hule venen (LIP) er blottet for ventilapparatet og har størst diameter blant alle venøse kar. Det begynner ved å kombinere to vanlige iliacer, munnen er plassert til høyre enn sonen for forgrening av aorta i iliac arterier. Topografi av begynnelsen av fartøyet er i projeksjonen av den intervertebrale disken på 4-5 lumbale vertebrae.

LEL er rettet vertikalt opp til høyre for abdominal aorta, fra baksiden ligger den faktisk på den store lumbale muskelen i høyre halvdel av kroppen, forsiden dekket med et blad av den serøse membranen.

Kommer til det høyre atrium, er plassert bak NIP 12 duodenal ulcus, rot mesenteriet og hodet av bukspyttkjertelen, er det samme navnet som inngår i den fure av leveren, der det er forbundet til den hepatiske venøse kar. Deretter ligger banen vene diafragma, som har sin egen åpning for den nedre vena cava, gjennom hvilken den sistnevnte går opp og går til den bakre mediastinum, kardial når skjorten og koblet til hjertet.

NIP samler blod fra vene i midjen, de nedre membran- og viscerale grener som løper fra indre organer - eggstokk- og testikkel hunn hann (til høyre strømme direkte inn i vena cava, venstre - i den venstre nyre), nyre (renal går horisontalt fra porten), høyre adrenal Wien (venstre forbundet direkte med nedsatt), leverfunksjon.

Den nedre hule venen tar blod fra beina, bekkenorganene, magen, membranen. Væsken beveger seg langs den fra bunnen oppover, til venstre for fartøyet, for hele lengden ligger aorta. Ved inngangen til høyre atrium er den dårligere vena cava dekket med et epikardium.

Video: Nedre hule venen - formasjon, topografi, tilstrømning

Patologi av hule årer

Endringer i vena cava ofte er sekundære, og er assosiert med sykdommer i andre organer, slik at de er referert til som syndrom enten den øvre eller den nedre vena cava, og peker på mangel på uavhengighet av patologien.

Syndrom av den overlegne vena cava

Syndrom av inferior vena cava er vanligvis diagnostisert blant mannlige befolkningen av både ung og alder, gjennomsnittlig alder av pasienter er ca 40-60 år.

I hjertet av syndromet til den overlegne vena cava er kompresjon fra utsiden eller trombose på grunn av sykdommer i mediastinum og lungene:

 • Bronkopulmonal kreft;
 • Lymfogranulomatose, forstørrede lymfeknuter av mediastinum på grunn av metastaser av kreft i andre organer;
 • Aorturisme av aorta
 • Smittsomme og inflammatoriske prosesser (tuberkulose, perikardial betennelse med fibrose);
 • Trombose på bakgrunn av et kateter eller en elektrode som ligger i karet i lang tid under hjertestimulering.

kompresjon av den overlegne vena cava med lungesvulster

Når kompresjonen av fartøyet eller et brudd på terrenget er en kraftig hindring av veneblodstrømmen fra hodet, halsen, armene, skuldrene til hjertet, er resultatet en venøs stase og alvorlig hemodynamisk uorden.

Lysstyrke symptomer på vena cava superior-syndrom er bestemt av hvor raskt i blodet var et brudd, og hvor godt utviklet løsninger blodtilførsel. Når plutselig overlapp vaskulært lumen venøs dysfunksjon fenomen vil øke raskt og forårsake akutt svekkelse av sirkulasjonssystemet i vena cava superior, ved en forholdsvis langsom utvikling av en patologi (forstørrede lymfeknuter og lunge tumorvekst), og sykdommen er langsomt progressiv.

Symptomer som følger med utvidelse eller trombose av ERW er "stablet" i den klassiske triaden:

 1. Hevelse av ansikt, nakke, hender.
 2. Cyanose av huden.
 3. Utvidelse av de subkutane årene i øvre halvdel av kroppen, hender, ansikt, hevelse i nakkestikkene i nakken.

Pasienter klager over problemer med å puste selv i fravær av fysisk aktivitet, stemmen kan bli hes, svelger, en tendens til å popperhivaniyam, hoste, smerte i brystet. En kraftig økning i trykket i den overlegne vena cava og dens sidestykker fremkaller brudd på veggene på fartøyene og bløder fra nesen, lungene, spiserøret.

En tredjedel av pasientene står overfor strupe i larynx mot en bakgrunn av venøs stasis, noe som er manifestert av støyende, stridende pust og farlig asfyksi. Økt venøs insuffisiens kan føre til hjernesødem - en dødelig tilstand.

For å lindre symptomene på patologien har pasienten en tendens til å vedta en sittende eller semi-sittende stilling, hvor utstrømningen av venøst ​​blod til hjertet er noe lettere. I den bakre stilling er tegnene på venøs stasis beskrevet forbedret.

Brudd på utstrømningen av blod fra hjernen er fulle av slike tegn som:

 • hodepine;
 • Konvulsivt syndrom;
 • døsighet;
 • Forstyrrelser av bevissthet opp til besvimelse;
 • Hørsels- og synshemming
 • Giktpine (på grunn av hevelse av cellulose bak øyebolene);
 • rennende øyne;
 • Gum i hodet eller i ørene.

For å diagnostisere den øvre vena cava syndrom anvende lys radiografi (svulster viser endringer i mediastinum, fra hjertet og hjerteposen), datamaskin og magnetisk resonansavbildning (neoplasme studie lymfeknute), er flebografi vist for å bestemme lokaliseringen og omfanget av vaskulær okklusjon.

I tillegg til de beskrevne studiene refereres pasienten til en oftalmolog som vil oppdage stillestående fenomener på fundus og ødem, og ultralyd av karene i hodet og nakken for å vurdere efflukseffektiviteten. Med patologi i brysthulen, kan biopsier, thoracoscopy, bronkoskopi og andre studier være nødvendig.

Før årsaken venøs stase vil bli klart, er pasienten tildelt en diett med et minimum innhold av salt, diuretika, hormoner, begrenset drikkevann regime.

Hvis patologien til den overlegne vena cava skyldes kreft, vil pasienten ha kjemoterapi-kurser, bestråling, kirurgi på et onkologisk sykehus. Med trombose er trombolytika foreskrevet og en versjon av operativ restaurering av blodstrømmen i fartøyet er planlagt.

Absolutte indikasjoner på kirurgisk behandling av lesjoner av den dårligere vena cava er akutt trombusobstruksjon eller en raskt økende tumor med sikkerhetssirkulasjonsfeil.

stenting av den overlegne vena cava

Ved akutt trombose kan du ta bort trombus (trombektomi), hvis årsaken til svulsten - det er skåret ut. I alvorlige tilfeller, når vevets vifte er irreversibelt endret eller overgrodd med en svulst, er reseksjon av fartøyets sted mulig, med erstatning av defekten med pasientens eget vev. En av de mest lovende metodene er stenting av venen på stedet for den største vanskeligheten ved blodstrømmen (ballongangioplastikk), som brukes til svulster og arr deformasjon av mediastinum vev. Som en palliativ behandling brukes shunt-operasjoner for å sikre blodutslipp, omgå den berørte avdelingen.

Syndrom av inferior vena cava

Syndrom av inferior vena cava betraktes som en ganske sjelden patologi, og den er vanligvis forbundet med tilstopping av lumen av karet med en trombus.

klemming av den dårligere vena cava hos gravide kvinner

En spesiell gruppe av pasienter med dysfunksjon av vena cava blodet strømme opp gravide kvinner som har skapt forutsetninger for økning av livmorsammenpressing av beholderen, samt omfattende endringer i blodpropper med hyperkoagulasjonsreaksjonen side.

Gjennom kurset vurderes arten av komplikasjoner og utfall, trombose av vena cava blant de mest alvorlige varianter av venøs sirkulasjon, fordi en av de største årene i menneskekroppen er involvert. Vanskelighetene ved diagnose og behandling kan ikke bare være knyttet til den begrensede bruken av mange undersøkelsesmetoder hos gravide kvinner, men også med sjeldenhet i selve syndromet, som ikke engang er skrevet i spesialisert litteratur.

Årsakene til den nedre vena cava syndrom kan være en trombose, som oftest er kombinert med okklusjon av de dype beinet årer, lår- og bekken årer. Nesten halvparten av pasientene har en oppadgående trombosevei.

Brudd på blodstrømmen gjennom vena cava kan være forårsaket av målrettet binding av venen for å unngå lungeemboli, arterier med lesjoner i underekstremitetene. Maligne neoplasmer i retroperitoneale avdelingen, fremkaller abdominale organer blokkering av LIP i omtrent 40% av tilfellene.

I svangerskapet, blir betingelsene for kompresjon av IVC stadig økende uterus, noe som er spesielt merkbart når fruktene av to eller flere, diagnostisering av polyhydramnion eller fosteret er stor nok. Ifølge enkelte rapporter, kan tegn på venøs utstrømning i vena cava inferior bli funnet i halvparten av vordende mødre, men symptomene bare forekommer i 10% av tilfellene, og uttrykte former - en kvinne ut av 100, med svært sannsynlig en kombinasjon av graviditet forstyrrelser i hemostasen og somatiske sykdommer.

Kliniske tegn på trombose av den nedre vena cava bestemmes av sin grad, hastigheten av obstruksjon av lumen og nivået ved hvilken okklusjon oppstod. Avhengig av nivået av blokkering er trombose distal, når et parti av venen rammes under det sted hvor nyrene vender inn i det, i andre tilfeller er nyrer og lever-segmenter involvert.

Hovedtegnene på trombose av den dårligere vena cava er:

 1. Smerter i magen og under ryggen, muskler i bukveggene kan være anstrengt;
 2. Hevelse i beina, lyske, kjønn, buk;
 3. Cyanose under okklusjonssonen (bein, nedre del, underliv);
 4. Kanskje utvidelsen av subkutane årer, som ofte kombineres med gradvis nedgang i ødem som følge av etablering av sikkerhetssirkulasjon.

Med nyresvulster er sannsynligheten for akutt nyresvikt høy på grunn av uttalt venøs overflod. Samtidig forverres organets filtreringskapasitet raskt, mengden urin dannes kraftig til den er helt fraværende (anuria), og konsentrasjonen av nitrogenmetabolitter (kreatinin, urea) øker i blodet. Pasienter med akutt nyresvikt mot venetrombose klager over ryggsmerter, tilstanden deres forverres gradvis, forgiftning utvikler seg og bevisstheten kan forstyrres av typen uremisk koma.

Trombose i vena cava inferior ved samløpet av sideelvene til leveren hennes er manifestert av sterke smerter i magen - epigastriet, under høyre kyst buen, er preget av gulsott, den raske utviklingen av ascites symptomer på forgiftning, kvalme, oppkast, feber. Ved akutt okklusjon av karet symptomer meget hurtig, har høy risiko for akutt lever eller nyresvikt med en høy dødelighet.

Nedsatt blodstrøm i vena cava på nivået av lever- og nyreelver er blant de mest alvorlige typer av sykdom med høy dødelighet, selv i mulighetene for moderne medisin. Okklusjon av vena cava inferior under tuftene av nyre årer forgreninger inntektene mer gunstig fordi vitale organer samtidig fortsette å utføre sin funksjon.

Når lumen av underverdige vena cava er stengt, er nederlaget på beina alltid tosidig. Typiske symptomer på sykdommen kan bli betraktet som en smerte som påvirker ikke bare den kurs, men lysken, mage, sete, og hevelse, sprer seg jevnt over hele foten, den fremre veggen av magen, lysken og pubis. Under huden blir forstørrede venetropper synlige, og tar rollen som forbikoblinger av blodstrøm.

Mer enn 70% av pasientene med trombose av den dårligere vena cava lider av trofiske sykdommer i beinets myke vev. På grunn av alvorlig hevelse er det ikke-helbredende sår, de er ofte flere, og konservativ behandling gir ikke noe resultat. I de fleste pasienter med menn med en lesjon av den dårligere vena cava, forårsaker blodstasis i bekkenorganene og skrotum impotens og infertilitet.

Hos gravide kvinner med kompresjon av vena cava fra utsiden av livmorhulen, kan symptomene være lite eller ikke-eksisterende med tilstrekkelig sikkerhetsblodstrøm. sykdomssymptomer vises ved det tredje trimester, og kan bestå i hevelse av ben, alvorlig svakhet, svimmelhet, og synkope i liggende stilling, når livmoren faktisk ligger på den nedre vena cava.

I alvorlige tilfeller i svangerskapet, kan syndromet til den dårligere vena cava manifesteres ved episoder av bevissthetstab og alvorlig hypotensjon, noe som påvirker utviklingen av fosteret i uterus, som gjennomgår hypoksi.

For å oppdage okklusjoner eller komprimering av den dårligere vena cava, er flebografi brukt som en av de mest informative diagnostiske metoder. Det er mulig å bruke ultralyd, MR, blodprøver for koagulabilitet og urinalyse er nødvendige for å utelukke nyrepatologi.

Video: Trombose av den nedre vena cava, flotasjonstromb på ultralyd

Behandling av den nedre vena cava syndrom kan være konservativ i en destinasjon antikoagulanter, trombolytisk terapi, korrigering av metabolske forstyrrelser ved infusjon av en legemiddeloppløsning, men med massive og høyt vaskulære okklusjoner anordnet operasjoner kan ikke gjøre uten. Thrombectomy utført, reseksjon av vaskulære områder, bypass-kirurgi, rettet mot utslipp av blod i en rundkjøring måte, utenom blokkeringen. spesielle cava filtre er montert for forebygging av tromboembolisme i lungearterien.

Gravide kvinner med symptomer på kompresjon av vena cava er anbefalt å sove eller ligge på siden, unngå trening i liggende stilling, og erstatte dem med tur- og vannbehandlinger.

System med dårligere vena cava

Nedre hule venen (v. cava mindreverdig) er den største venen, som ligger på baksiden av magen til høyre for abdominal aorta, passerer gjennom åpningen i det tynne senter av membranen i thoracic hule, hvor det snart strømmer inn i høyre atrium. Det er dannet på nivået av IV-V lumbale vertebrae ved å slå sammen høyre og venstre Vanlige ilakale årer. Hver vanlig iliac ader er dannet ved fusjon indre og eksterne iliac ader deres side.

Den nedre vena cava avtar blod fra blodårene i den nedre delen av kroppen: fra magen, bekkenet og underlempene.

Åre i bekkenet og underbenet

Vener i bekkenet ligge ved siden av arteriene, har de samme navnene og er også delt inn i indre og parietale.

Posterostale årer som strømmer inn i v. iliaca intern, ledsager de samme navngitte arteriene. Disse inkluderer: ilio-lumbar venen, v. iliolumbalis; øvre gluteal årer, vv. gluteae superiores; lavere gluteal vener, vv. gluteae inferiores; okklusiv venen, v. obturatoria; laterale sakrale vener, vv. sacrales laterales; intern vena cava, v. pudenda interna.

I veggene i bekkenets indre organer og i nærheten av organene dannes små venøse karer venøse plexuser: vesikulært, rektalt, livmor etc.

Alle vener i bekkenet: både indre og parietale - bære blod inn indre iliac ader. Den ligger ved siden av den samme arterien, og danner en felles iliac ader av sin side.

Ekstern iliac ader ligger ved siden av den samme arterien og tar blodet fra lårbenen, fortsettelsen som den er. I tillegg faller det i små årer fra den nedre delen av den fremre bukveggen.

Vener i underbenet, som venene på overbenet, er delt inn i overflatisk og dyp.

Overflater Den frie delen av den nedre ekstremiteten er anastomosed med dype årer; den største av dem inneholder ventiler. I fotområdet danner saphenous vener et tett nettverk som er delt inn i plantar venøst ​​nettverk, rete venosum plantare, og dorsal venøst ​​nettverk av foten, rete venosum dorsals pedis. Overflater av sålene anastomose med dype årer. Årene som samler blod fra baksiden, og også fra plantar venøse nettverk, stoppene sendes proxalt og fortsetter i to store subkutane vener i underbenet: en stor subkutan ven, v. saphena magna, og inn i en liten subkutan ven, v. saphena parva.

Stor saphenøs vene, v. saphena magna, er dannet fra fotens dorsale venøse nettverk. Kryss oppover, det passerer langs den fremre kanten av medialanken på skinnen og følger i det subkutane vev langs medialkanten av tibia. Underveis tar hun en rekke overfladiske vener i underbenet. Etter å ha nådd kneleddet omkranser venen medialkondylen i ryggen og passerer til lårets anteromediale overflate. Proximally, v. saphena magna perforerer i hiatus saphenus området et overfladisk blad av den brede fascia av låret og tømmer inn i v. femoralis.

Liten saphenøs vene, v. saphena parva, begynner fra den laterale delen av det subkutane dorsale venøse nettverket. Hun bøyer seg rundt sidekanten, og går opp, går til baksiden av shin. Etter å ha nådd popliteal fossa ligger venen under fascia, går inn i hullets dybde og tømmes inn i poplitealvenen.

Dype vener nedre lemmer - det samme med arteriene som de følger med. De ligger ved siden av arteriene og har de samme navnene, hver arterie har to følgesvenner. Bare popliteale og femorale vener er single. Fra fotens dype blodårer strømmer blod inn i blikkens vener. De fremre og bakre tibialårene, sammenslåing, danner en popliteal vene, som strekker seg inn i lårbenen.

Femoralvein er hovedsamleren av venøst ​​blod som strømmer fra underbenet. Under inngangsligamentet strekker den seg inn i den ytre ytre ater.

Åre i magen er delt inn i parietal (parietal) og indre (visceral).

Posterior årer magen korresponderer med parietal arterier som strekker seg fra abdominal aorta (lumbal, nedre membran), og strømmer inn i den nedre vena cava.

Indre årer parede organer i magen - eggstokkene (eller eggstokken), nyrene og binyrene, tilsvarer de samme arteriene og faller inn i lavere vena cava. I det faller også 2-3 leverårer. I motsetning til andre årer, er leveren ikke lokalisert nær arterien, men inne i leveren og åpner med hullene i den nedre vena cava på stedet der den er tett festet til leveren (bakre delen av den høyre langsgående furgen i leveren).

De indre blodårene til alle uparrede mageorganer, med unntak av leveren, går ikke inn i den dårligere vena cava; blodet fra disse blodårene strømmer gjennom portalvenen inn i leveren og fra leveren gjennom leverenveiene strømmer inn i den nedre vena cava.

apertur av den dårligere vena cava

En stor medisinsk ordbok. 2000.

Se hva som er "hullet i den underordnede vena cava" i andre ordbøker:

apertur av dårligere vena cava - (ostium venae cavae inferioris) se Hode av underverdige vena cava... En stor medisinsk ordbok

System med dårligere vena cava - er dannet av fartøy som samler blod fra veggene og organene i bukhulen og bekkenet, og også fra nedre lemmer. Den nedre vena cava (v. Cava inferior) (Figur 215, 233, 236, 237) begynner på nivået av den høyre anterolaterale overflaten IV V...... Atlas av menneskelig anatomi

årer - (lat, U h vena...), de blodkar som bærer mettet med karbondioksid (venøst) blod fra organer og vev i hjertet (bortsett fra lunge- og navlevener, som bærer arterielt blod). * * * VIENNA AV VIENNAEN (lat., Unit of Vena), blod...... Encyklopedisk ordbok

hjerte - (cor) er hovedelementet i det kardiovaskulære system, som gir sirkulasjon i skip, og er en hul muskel organ konisk form, som ligger på sternum sene membranens midtpunkt mellom høyre og venstre...... Atlas of Human Anatomy

Høyre atrium - (Fig. 215) Toppen av høyre atrium (atrium dextrum) danner en høyre øre (auricula dextra) (figur 210.), og den utvidede del er en sammenfletting av store venøse kar. I høyre atrium flyter inn i den øvre vena cava (v. Cava superior)...... Atlas of human anatomy

Venstre atrium - Fra den fremre vegg av venstre atrium (atrium sinistrum) (Fig. 215) beveger det venstre øret (auricula sinistra) (figur 210, 211.), Dekker begynnelsen av lunge stammen. I den bakre delen av den øvre veggen er det fire åpninger av lungeårene (ostia...... Atlas av menneskelig anatomi

Store og små sirkler i blodsirkulasjonen - (Figur 215) er dannet av fartøy som kommer fra hjertet og er lukkede sirkler. Lungekretsløpet omfatter pulmonal stammen (truncus pulmonalis) (fig. 210, 215) og to par av lungevenene (v. Pulmonales) (fig. 211, 214a, 214b... Atlas of Human Anatomy

Venstre ventrikel - Kaviteten til venstre ventrikel (ventrikulus uhyggelig) (Figur 210, 215) er lengre og smalere enn hulrommet til høyre. Den fremre smalte delen faller sammen med hjertepunktet. Venstre ventrikel består av den fremre høyre og bakre delen, som er forbundet med...... Atlas av menneskelig anatomi

diafragma - (membran) (Figur 107, 108), som også kalles en flagrant obstruksjon, er et muskelsept mellom brysthulen og bukhulen. Det er en tynn, bred, uparbert plate som er buet oppover av den konvekse siden, lukker...... Atlas av menneskelig anatomi

Muskler i bryst og mage -... Atlas av menneskelig anatomi

Anatomi av inferior vena cava, funksjon

Sirkulasjonssystemet i menneskekroppen har en kompleks struktur. En viktig del av det er årer, som er utviklet for å samle brukt blod. Den største av disse er den ringere vena cava.

Krenkelser i arbeidet kan føre til alvorlige helsekonsekvenser. Derfor er det viktig å kjenne den normale strukturen til dette fartøyet og dets mulige anomalier.

Tiltenkt bruk og plassering av den dårligere vena cava

Den nedre hule venen er det største fartøyet i kroppen. Det er ingen ventiler i den. Svaret på spørsmålet, hvor dette fartøyet befinner seg, er utvetydig.

Denne venen har sin opprinnelse mellom den fjerde og femte ryggraden i lumbale ryggraden. Stedet for dets dannelse er foreningen av venstre og høyre iliac ader. Fartøyet stiger på forsiden av lumbale muskler.

Den strekker seg videre langs den bakre overflate av duodenum, sporet er lokalisert i leveren, trenger gjennom en spesiell åpning i membranen og er i perikardium. Fra dette blir det klart hvor venen kommer inn, sin ende ligger i høyre atrium. Venstre side er i kontakt med aorta.

Under åndedrettsprosessen endres fartøyets diameter. Ved innånding krymper venen noe, men utvides som den utånder. Oscillasjoner av diameter er i området fra 2 til 3,4 cm, dette er normen.

Hovedformålet med fartøyet er innsamling av søppelblod fra hele kroppen. Det overføres direkte til hjertet.

struktur

Anatomien til den dårligere vena cava er ikke komplisert. Den har to typer bifloder: visceral og parietal.

Viscerale bifloder av den dårligere vena cava er designet for blodoppsamling fra indre organer. Blant dem er følgende årer:

 1. Leveren. De går inn i den nedre vena cava i området som går langs leveren. Disse sidene er korte. Oftere har de ikke en enkeltventil.
 2. Adrenal. Det er et lite fartøy som ikke har ventiler. Det starter fra binyrene. Fordel venstre og høyre vener. Det avhenger av hva slags binyrene de kommer fra.
 3. Nyre. Hver faller inn i et fartøy på nivået mellom mellomrommet 1 og 2. Det venstre fartøyet er litt lengre enn det høyre.
 4. Eggstokk eller eggstokk. Hos menn kommer fartøyet til den bakre veggen av testiklen. Det er en lobular plexus av flere små fartøy, som er inkludert i spermatisk ledning. Hos kvinner blir kilder eggstokker.

Parietale bifloder ligger i bekkenet og bukhulen. Inkluder følgende årer:

 1. Korsrygg. De er innebygd i veggene i bukhulen. Som regel overstiger deres antall ikke fire. Inneholder ventiler.
 2. Nedre membran. Tilordne høyre og venstre. De er koblet til den dårligere vena cava i sonen av utgangen fra leveren i leveren.

Komplekse system av den nedre vena cava fører til det faktum at enhver patologi påvirker menneskers helse negativt.

Syndrom av inferior vena cava

Mer vanlig er syndromet til den dårligere vena cava hos gravide kvinner. Denne tilstanden kan ikke kalles en sykdom, men det er et brudd på prosessen med å tilpasse kroppen til den økte størrelsen på livmoren, samt endringer i blodsirkulasjonen.

I de fleste tilfeller manifesterer denne avviket fra normen seg hos kvinner som har for stort et foster eller flere babyer på samme tid. Siden veggene på fartøyet er for myke, og blodstrømmen i det er lavt trykk, blir det lett presset.

Syndromet kan skyldes følgende årsaker:

 1. Endring i blodsammensetningen.
 2. Arvelighet.
 3. Økt koagulerbarhet av blod.
 4. Smittsomme sykdommer i årer.
 5. Tilstedeværelse av en svulst i bukhinnen.

Ordningen av sykdomsforløpet er i stor grad avhengig av egenskapene til en bestemt organisme. Oftest er det en blokkering av grunnen til den dårligere vena cava, en trombus dannes.

Symptomatologien til problemet er i stor grad avhengig av omfanget av lesjonen. Oftere vises de første tegnene i tredje trimester. De blir verre når kvinnen ligger på ryggen. Blant hovedtrekkene er:

 1. Følelse av liten prikken i underdelene.
 2. Svimmelhet.
 3. Hevelse av føttene.
 4. Åreknuter.
 5. Smertefornemmelser i lemmer, svakhet.

I de fleste tilfeller forårsaker kompresjonssyndromet ingen spesiell helsehelse. Men i noen tilfeller kan en collapoid tilstand utvikle seg. Hvis kompresjonen under graviditeten er signifikant, kan den påvirke fosteret negativt. Noen ganger fører dette til placentaavløsning, åreknuter eller trombose.

Fartøy depresjon fører til en reduksjon i hjerteproduksjon, dermed mindre næringsstoffer og oksygen inn i vevet. Hypoksi kan utvikle seg.

Behandling er valgt av en lege individuelt, basert på pasientens egenskaper. Siden bruk av rusmidler i svangerskapet kun er mulig i ekstremt vanskelige tilfeller, anbefaler eksperter deg å gjennomføre behandling ved å justere atferd og ernæring.

Følgende regler må overholdes:

 1. Du kan ikke sove i en stilling på ryggen. Dette fører til en økning i ubehagelige symptomer.
 2. Det er forbudt å utføre øvelser som involverer å være på baksiden, og også involvere musklene i bukpressen.
 3. I løpet av resten er det best å bosette seg på venstre side eller i semi-sittende stilling. Du kan bruke spesielle puter, som legges under ryggen og bena.
 4. Normaliser blodstrømmen, hjelper til med å gå. Det fører til aktiv sammentrekning av beinmuskulaturen, som hjelper blodet til å stige opp.
 5. En god effekt gir svømming. Mens det er i vannet, opprettes en komprimeringseffekt som fjerner blod fra nedre lemmer.
 6. Bruken av økte mengder askorbinsyre og vitamin E.

Overholdelse av slike anbefalinger vil bidra til å gjenopprette normal blodstrøm og forbedre helse.

trombose

Konstruksjonen av den dårligere vena cava er enkel. Patologier i dette området er sjeldne. Noen ganger observeres en blokkering av lumen. Det kan oppstå på grunn av følgende grunner:

 1. Problemer med blodkoagulasjon.
 2. Skader på venen veggen.
 3. Reduksjon av blodstrømningshastighet.

Slike faktorer fører til dannelse av en trombus. For å forverre situasjonen kan infeksjonssykdommer, traumer, ondartede svulster, langvarig opphold i immobilisert tilstand.

Sykdommen kan være asymptomatisk. Blant hovedtrekkene er: rødhet og hevelse i ekstremiteter, rask tretthet, døsighet. I sjeldne tilfeller er det sprekker smerte.

Behandlingen av en slik sykdom er rettet mot å forebygge tromboembolisme stoppe videre utvikling av trombose, redusere graden av svelling av vev, restaurering av årehulrommet. Flere metoder brukes til dette formålet:

 1. Narkotika terapi. Det inkluderer bruk av antikoagulantia - legemidler som fortynner blodet, samt midler beregnet på å oppløse blodproppen. Hvis sykdommen ledsages av alvorlig smerte, foreskriver legen ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. I løpet av perioden når sykdommen oppstår i den akutte fasen, vises en spesiell elastisk bandasje.
 2. Kirurgisk inngrep. Det anbefales i tilfelle når det er stor sannsynlighet for tromboembolisme. Avhengig av alvorlighetsgraden av lesjonen og pasientens tilstand utføres endovaskulær intervensjon eller plikasjon.

Komplekset av terapeutiske tiltak inkluderer obligatorisk kosthold. Kostholdet bør inkludere så mange produkter som mulig med vitaminer K og C. Når du kompilerer menyen, må den inkludere hvitløk og grønn pepper.

Endovaskulær inngrep

Endovaskulær utvidelse innebærer installasjon av et cava filter. Det er en liten enhet laget av wire dannet i form av en timeglass, en paraply eller en rede.

Slike strukturer er motstandsdyktige mot korrosjon og har ingen ferromagnetiske egenskaper. Det er ikke vanskelig å installere dem. På den måten jobber de godt. De er laget av titan, nitinol eller stål av høy kvalitet.

Et slikt filter velges individuelt for hver pasient. Dette tar hensyn til funksjonene i strukturen til den dårligere vena cava og dens diameter. Cava filtre er delt inn i tre hovedgrupper:

 1. Permanent. Du kan ikke slette dem etterpå. De er tett festet til veggene på fartøyet ved hjelp av spesielle antenner.
 2. Avtagbart. Når de har fullført oppgaven, blir de fjernet.

Indikasjoner for installasjon av filtre er: umuligheten av å bruke terapi med antikoagulantia, en større sannsynlighet for tilbakefall av tromboembolisme. Ikke installer en slik enhet hvis innsnevringen av lumen er kritisk eller det er ingen fri tilgang til fartøyet.

bruksområde

Klemming av den underfargede vena cava er å danne et lumen av karet ved hjelp av spesielle U-formede stifter. Som et resultat er lumen delt inn i flere kanaler. Diameteren på en kanal overstiger ikke 5 mm. Denne mengden er tilstrekkelig til å gjenopprette normal blodstrøm, mens trombi ikke kan passere videre.

Det anbefales å gjennomføre plication når installasjonen av cava filtre er umulig av en eller annen grunn. Under prosedyren fjernes tromben som er dannet i karet. Indikasjon for en slik operasjon er tilstedeværelsen av en svulst i bukhulen eller retroperitonealrommet.

En slik intervensjon kan utføres selv i sen graviditet. Men før det blir kvinnen nødt til å lage en keisersnitt og trekke ut frukten.

Den nedre vena cava er en viktig del av sirkulasjonssystemet. Hennes sykdommer er ofte asymptomatiske, så du må periodisk gjennomgå en medisinsk undersøkelse.

blenderåpning av membranets hule nedre vene

En stor russisk-engelsk medisinsk ordbok. - M., "RUSSO". Benyumovich MS, Rivkin VL. 2001.

Se på andre ordbøker:

årer - (lat, U h vena...), de blodkar som bærer mettet med karbondioksid (venøst) blod fra organer og vev i hjertet (bortsett fra lunge- og navlevener, som bærer arterielt blod). * * * VIENNA AV VIENNAEN (lat., Unit of Vena), blod...... Encyklopedisk ordbok

System med dårligere vena cava - er dannet av fartøy som samler blod fra veggene og organene i bukhulen og bekkenet, og også fra nedre lemmer. Den nedre vena cava (v. Cava inferior) (Figur 215, 233, 236, 237) begynner på nivået av den høyre anterolaterale overflaten IV V...... Atlas av menneskelig anatomi

hjerte - (cor) er hovedelementet i det kardiovaskulære system, som gir sirkulasjon i skip, og er en hul muskel organ konisk form, som ligger på sternum sene membranens midtpunkt mellom høyre og venstre...... Atlas of Human Anatomy

diafragma - (membran) (Figur 107, 108), som også kalles en flagrant obstruksjon, er et muskelsept mellom brysthulen og bukhulen. Det er en tynn, bred, uparbert plate som er buet oppover av den konvekse siden, lukker...... Atlas av menneskelig anatomi

HEART - HJERT. Innhold: I. Komparativ anatomi. 162 II. Anatomi og histologi. 167 III. Sammenligningsfysiologi. 183 IV. Fysiologi. 188 V. Patofysiologi. 207 VI. Fysiologi, Pat....... Great Medical Encyclopedia

IRIS - IRRIGATION. Innhold: Anatomi og utvikling av AD 159 AD 184 Funksjon Metoder AD 166 AD 168 Pathology anatomi og utvikling av D. Iris, dia ribbeins (av gresk diaphragma partisjon.)... Flott Medical Encyclopedia

gjeng - (. Fra latin Ligo strikking) ligament, ligamenta, begrepet som brukes i normale menneskelige anatomi leddbånd og høyere virveldyr primært å betegne tette connective snorer, plater, etc., utfylle og støtte en en eller...... Flott Medical Encyclopedia.

venen hule nedre - (v. Cava inferior) er det største venøse karet i kroppen. Den er dannet på nivå IV i lumbale vertebra fra sammensmeltningen av to vanlige iliakere. Herfra stiger den opp, plassert til høyre for abdominal aorta. Oven ligger i forkanten av den dårlige vena cava...... Ordboken for begreper og konsepter om menneskelig anatomi

Hjertesykdommer - hjertesykdom Innhold: I. Statistikk. 430 II. Separate former av p. Insuffisiens av to-blad ventilen... 431 Innsnevring av ventral ventrikulær blenderåpning i venstre ventiler. "436 Konsentrasjon av aortaåpningen... The Great Medical Encyclopedia

Muskler i bryst og mage -... Atlas av menneskelig anatomi

LIGHT - EASY. Lungene (latinske pulmonter, gresk pleumon, lungebetennelse), luftbårne åndedrettsorganer (se) av vertebrater. I. Komparativ anatomi. Lungene i vertebrater er tilstede som ekstra luftveier allerede i enkelte fisker (i toskall,...... Stor medisinsk leksikon

Hode av den dårligere vena cava

I tillegg til de allerede nevnte åpninger av den nedre vena cava i senesenteret åpning, i lumbalområdet åpning Det er flere hull.

Mellom høyre og venstre ben av membranen er jeg rundt i lumbale vertebra, litt til venstre for midtlinjen aorta blenderåpning, hiatus aorticus. Gjennom den passerer aorta og bak den thoracale (lymfatiske) kanalen.

Forover og opp fra aorta blenderåpning ligger esophageal åpning, hiatus esophageus. Den er dannet av de oppadgående beina, hvor de indre muskelknippene skjærer i form av nummer 8. Sammen med spiserøret gjennom hull gå vagus nerver.

Muskelbuntene i membranen, som omgir spiserøret direkte, danner en likhet spiserør av spiserøret. Imidlertid kommer noen ganger diafragmatiske bråk (interne brokk) ut gjennom esophagealåpningen til bakre mediastinum, vanligvis er kardialdelen av magen deres innhold.

apertur av den dårligere vena cava

"hull av underverdige vena cava" i bøker

26. Hole

26. Hole Når de vil vise hull, trekker de en hare, fordi dette dyret alltid holder øynene

Teorien om hul jord

Teorien om den hule jorden i august 1942, da det virket alle tyske styrker skulle gis til krig, nazistene organisere en hemmelig ekspedisjon til øya Ryugen.Gruppa eksperter og forskere samlet med godkjenning av Himmler og Hitler, under dekke av hemmelighold forlot Reich. medlemmer

Syndrom av kompresjon av den dårligere vena cava

Syndrom av å klemme den dårligere vena cava Den nedre hule venen er et stort fartøy som går langs ryggraden og samler venøst ​​blod fra den nedre delen av kroppen. Når en kvinne ligger på ryggen, kan den nedre hule venen knuses av livmoren, noe som resulterer i

Teorien om hul jord

Teorien om hule jord Denne bemerkelsesverdige teorien om utformingen av vår jord selv ble uttrykt av den tyske luftfartsselskapet Bender under det tredje riket, som jeg skrev om i mine bøker. Bender mente at vi ikke vet noe pålitelig selv om jordens form og er feilaktig

2.4.2. Teorien om hul jord.

2.4.2. Teorien om hul jord. I april 1942, da situasjonen på forsiden var ekstremt tung, og det virket ingenting kunne distrahere de militære forskere og ingeniører i deres umiddelbare oppgaver organisert ekspedisjonen som har ingenting å gjøre med i løpet av fiendtligheter. det

THEORY OF EARTH POLL

Theory of Earth's Era (Material av K. Butusov) Fra tid til annen, fra tid til annen, er det diskusjoner om en virkelig gal ide, som består i ideen om at jorden er... hul! Selv den fremragende geologen Sergei Vladimirovich Obruchev betalte hyllest til denne versjonen i

Luke (hull)

Luke (hull) Luke (fra nederlandsk luik), hull i strukturen, enheten, maskinen og lignende, og gir tilgang til dem inni. Ved normal drift er LA lukket og åpnet bare for nødvendig arbeid. L. skip - utskjæring eller hull i

52. System av den overlegne vena cava

52. Systemet i vena cava superior øvre hul Wien (v. Cava superior) bruker blodet fra venene i hodet, halsen, både øvre ekstremiteter, årer, torakale og abdominale hulrom og delvis vpadaetv høyre forkammer. Den opprørte venen strømmer inn i den øvre vena cava til høyre, og mediastinal og

55. Bein i bekkenet og underbenet

55. Wien, pelvis og nedre lem høyre og venstre felles bekkenarterie vene (v. Iliaca kommuner) danner en nedre hul venu.Naruzhnaya iliaca Wien (v. Iliaca externa) kombinerer med iliacea interna vene i høyde med den sakroiliakalledd og danner en felles bekkenarterie

12. SYSTEMET FOR VENNAENS ØVERSTE VILLAGE

12. System i vena cava superior øvre hul Wien (v. Cava superior) bruker blodet fra venene i hodet, halsen, både øvre ekstremiteter, årer, torakale og abdominale hulrom og delvis flyter inn i høyre forkammer. Den opprørte venen strømmer inn i den øvre vena cava til høyre, og mediastinal og

14. øvre vener. SYSTEMET AV DEN LAVRE VILLAGE AV VIENNA. GATEWAY SYSTEM

14. øvre vener. SYSTEMET AV DEN LAVRE VILLAGE AV VIENNA. SYSTEM portvenen Disse årer presenteres dyp og overfladisk venøs venami.V overfladisk palmar bue (Arcus venosus palmaris superficialis) flyt palmar digital venøs veny.V dyp palmar bue (Arcus venosus

15. Bein i bekkenet og nedre ekstremitet

15. vene pelvis og nedre lemmer høyre og venstre felles bekken vene (v. Iliaca kommuner) danner en nedre hul venu.Naruzhnaya iliaca Wien (v. Iliaca externa) kombinerer med iliacea interna vene i høyde med den sakroiliakalledd og danner en felles bekkenarterie

Reiser med Pola

Reiser med Paula Da jeg var medisinsk student, ble jeg undervist i kunst - å se, høre, ta på. Jeg så på skarlet strupehode, stakk ut trommehullene, slanger av blodige bekker i øyets netthinne. Lyttet til hisset av hjertemuslinger, gurgling i helikoner

KAPITTEL 8. THEORY OF THE EARTH POLL

KAPITTEL 8. TEORI AV JORDENS GRUND April 1942. Tyskland kaster alle sine styrker inn i krigen. Og det ser ut til at ingenting kunne avlede teknikere, forskere og militære fra deres umiddelbare oppgave. Likevel, en ekspedisjon organisert med godkjenning av Hitler, Himmler og Goering, i hemmelighet

1. Og han bød (Joseph), sjefen for hans hus: Fyll mennenes sekker med mat, så mye som de kan bære, og setter hvert hull i hans sekk, to og sette mitt beger, sølvbegeret, i åpningen av posen av de yngste, sølv for brødet de kjøpte. Og han gjorde i følge Josefs ord, katten

1. Og han bød (Joseph), sjefen for hans hus: Fyll mennenes sekker med mat, så mye som de kan bære, og setter hvert hull i hans sekk, to og sette mitt beger, sølvbegeret, i åpningen av posen av de yngste, sølv for brødet de kjøpte. Og det gjorde han

Medical Encyclopedia

(ostium venae cavae inferioris, PNA; syne av den nedre vena cava)
et hull i høyre atriale veggen, gjennom hvilken den nedre hule venen åpnes.

Vis verdi Bunnen av gulvet i Wien i andre ordbøker

hul - m. (helling), vann, land, land, enger; floodplain, synge, låne, spill; | | små huller (hul og grunne), hvor hulvannet helles, stagnerer etter innløpet; dyp.
Forklarende ordbok av Dahl

Wien Mn. - 1. Blodkar som bærer karbonert blod fra organer og vev til hjertet (unntatt lunge og navlestreng, som bærer arterielt blod).
Forklarende ordbok av Efraim

Hole onsdag - 1. Et hull, et borehull, en sprekk.
Forklarende ordbok av Efraim

Pola M. Local. - 1. Et lite sted, oversvømmet i flom, der det helles vann forblir lenge.
Forklarende ordbok av Efraim

hull - Holes, jfr. Inngangen er likevel en passasje, et hull, en brønn, en spalte. rifle tønne. Eleven er en åpning i øyets iris. Bryt hullet i veggen.
Forklarende ordbok Ushakov

hull - -ya; On Et hull, en brønn, en passasje til. O. i veggen. Gjennom o. Å gjøre, for å fikse om. Drill om. Sjel av sjelen. Skjær øyehull i masken. Tett hullene mellom rammene.
Forklarende ordbok av Kuznetsov

Alveolar del av nedre kjeve - (pars alveolaris mandibulae, PNA, JNA, BNA) en buet buet beinrygg, som er forlengelsen av underkjevets kropp til toppen: inneholder 16 tenner alveoler.
Den store medisinske ordboken

Anal hull - se bakre passasje.
Den store medisinske ordboken

Aortisk hul - (hiatus aorticus, PNA, BNA, jna) åpning i den lumbale del av membranen mellom sine ben og mediale fremre overflate av ryggraden; gjennom A. o. passere aorta og thoraxkanalen.
Den store medisinske ordboken

Atrioventrikulært hull igjen - (ostium atrioventriculare sinistrum, PNA, JNA), se atrioventrikulær blenderåpning igjen.
Den store medisinske ordboken

Atrioventrikulær hull høyre - (ostium atrioventriculare dextrum, PNA, JNA), se høyre atriell ventrikel.
Den store medisinske ordboken

Furrow av Subclavian Vienna - (sulcus venae subclaviae, PNA) en depresjon på den øvre overflaten av den første ribben foran til tuberkulen i fremre trapp; sted for passering av subklavevenen.
Den store medisinske ordboken

Bresche Vienna - (venae Brescheti, G. Breschet, 1784-1845, fransk anatomist) 1) se listen over anat. vilkår; 2) se listen anat. vilkår.
Den store medisinske ordboken

Bulboventricular Hole - (ostium bulboventriculare, LNE) hull som forbinder ventrikulær hulrom i det rørformede embryonale hjertet med hulrommet til aorta-pæren.
Den store medisinske ordboken

Vesalius Hole - (foramen Vesalii, A. Vesalius), se Venous åpning.
Den store medisinske ordboken

Wien i det nedre ligamentet - (v. Coronaria labii inferioris), se Liste over anat. vilkår.
Den store medisinske ordboken

Venous Hole - (foramen venosum, PNA; blå vesaliumåpning) ustabil blenderåpning i den store fløyen av sphenoidbenet mellom de runde og ovalte åpningene; gjennom V. om. passerer emissary venen.
Den store medisinske ordboken

Alveolære vener - (v. Alveolares superiores, BNA), se Liste over anat. vilkår.
Den store medisinske ordboken

Anal vener - (v. Anales) se listen over anat. vilkår.
Den store medisinske ordboken

Vener basal vertebral - (v. Basivertebrales, PNA, BNA, JNA), se Liste over anat. vilkår.
Den store medisinske ordboken

Vener tromme - (v. Tympanicae, PNA, BNA, JNA), se Liste over anat. vilkår.
Den store medisinske ordboken

Vener lår - (v. Profundae femoris, PNA, BNA, JNA), se Liste over anat. vilkår.
Den store medisinske ordboken

Vein lår - (v. Femorales profundae), se Liste over anat. vilkår. 1093.
Den store medisinske ordboken

Vener av ikke-muskulær type - (v. Amyotypica, LNH) B., i veggen som det ikke finnes muskelelementer; til B. b. t. inkludere V. cerebral membraner, retina, bein, milt, placenta.
Den store medisinske ordboken

Wien Tibial Rear - (v. Tibiales posteriores, PNA, BNA, JNA), se Liste over anat. vilkår.
Den store medisinske ordboken

Wien Tibial Forequarters - (v. Tibiales anteriores, PNA, BNA, JNA), se Liste over anat. vilkår.
Den store medisinske ordboken

Vener bronkial - (v. Bronchiales, PNA), se Trans. vilkår, 891.
Den store medisinske ordboken

Vener bronkial / ventral og dorsal / - (v. Bronchiales (ventrales et dorgales)), se Liste over anat. vilkår.
Den store medisinske ordboken

Vener bronkial / fremre og bakre / - (v. Bronchiales (anteriores et posteriores)) se Liste over anat. vilkår.
Den store medisinske ordboken

Nedre hule venen

Nedre vena Wien - et fartøy dannet ved sammenslåing av venstre og høyre iliaca vene på nivå med den fjerde eller femte lumbalcolumna. Diameteren til den dårligere vena cava varierer fra 20 til 34 mm. Lengden på thoraxdelen er 2-4 cm, ventral 17-18 cm.

Struktur av den nedre vena cava

Wien ligger i retroperitoneum, bak de indre organene, til høyre for aorta. Den passerer bak den øvre delen av tolvfingertarmen, bak mesenterytoten og hodet (spissen) i bukspyttkjertelen og går inn i leverfaren, og absorberer leverenes liv.

Passerer gjennom det samme hullet i seneområdet i membranen, strømmer venen inn i bakre delen av brysthulen. I dette tilfellet blir de elastiske, kollagen- og muskelfibrene i venvevegget vevd inn i membranen.

Etter å ha kommet til hjertehulen, tråkker venen inn i høyre atrium. På stedet ved inngangen til høyre atrium er den hule venen litt tykkere. Det er ingen ventiler i denne venen.

Diameteren til den dårligere vena cava endres i løpet av pustesyklusen. Når du puster ut, øker venen, og når du inhalerer den kontrakter. Forandringen i diameteren til den dårligere vena cava letter dens anerkjennelse og differensiering fra andre store årer.

System med dårligere vena cava

Systemet med den dårligere vena cava refererer til det kraftigste systemet i menneskekroppen. Den står for om lag 70% av den totale venøse blodstrømmen.

Systemet med den dårligere vena cava er dannet av fartøy som samler blod fra bukhulen, veggene og organene i bekkenet, underlempene.

Denne venen har parietal (parietal) og indre (viscerale) sidebygninger.

Veggtilskuddene inkluderer:

 • lumbar vener (tre til fire på hver side) - oppsamlet blod fra musklene og huden på ryggen, på veggen i magesekken og også på rygg plexus;
 • membranårer - stammer fra den nedre overflaten av membranen;
 • iliac-lumbal, lateral sakral, nedre og øvre gluteal vener - samle blod fra muskler i mage, hofte og bekken.

Viscerale bifloder inkluderer:

 • gonadale årer - ovarie og testiske årer som samler blod fra eggstokken (testikkel);
 • nyreneår - koble sammen på brusknivå med den nedre vena cava mellom lumbale vertebrae (første og andre). Venstre renalven er mye lengre enn den høyre renalvenen. Det krysser aorta foran.
 • vener i binyrene - den riktige venen trenger inn i den dårligere vena cava, og venen vender kobles til renalvenen.
 • leverveier - bære blod fra leveren.

Alle årer (unntatt de største) danner mange plexuser i og utenfor organene for omfordeling av blod. I tilfelle skader på noen vener, blir blodstrømmen rettet mot collaterals (bypasses).

Trombose av dårligere vena cava

På trombose av den dårligere vena cava er det ca. 11% av det totale antall tromboser i bekkenårene og nedre lemmer. Vene trombose kan være primær og sekundær (avhengig av utviklingsårsaken).

Primær trombose utvikler seg som følge av en ondartet eller godartet svulst, fødselsdefekter, venetreuma. Årsakene til sekundær trombose kan være veksten av venen ved svulsten eller dens kompresjon. Ofte øker sekundær trombose av den nedre vena cava stigende fra andre årer (mindre).

I medisin er trombose av den distale delen av venen, så vel som av nyre- og leverstedene, isolert. Trombose av den distale delen av venen manifesteres i cyanose og ødem i nedre ekstremiteter, den nedre halvdel av magen, lumbalområdet. Noen ganger sprer hevelse til begynnelsen av brystet. Øvre grense for cyanose og hudødem beror på graden av spredning av trombose.

Ved trombose i et nyresegment er det alvorlige generelle brudd som kan føre til et dødelig utfall.

Utviklingen av trombose i leverenes del av venen er oftest ledsaget av et brudd på leverfunksjonens grunnleggende funksjoner og etterfølgende trombose i portalvenen. Symptomene på leveren område av trombose inkluderer magesmerter, forstørrelse av milten, leveren, ascites, dyspepsi, misfarging av huden.

Depresjon av inferior vena cava

Kompresjonen av den dårligere vena cava kan skyldes en økning i lymfeknuter, så vel som i retroperitoneal fibrose og levertumorer.

Kompresjonen av den nedre vena cava og aorta med forstørret livmor hos gravide kvinner (i den bakre stilling) er årsaken til utviklingen av arteriell hypotensjonssyndrom og forekomsten av forstyrrelser i uteroplacental sirkulasjon.

Kompresjonen av venen under graviditet kan føre til utvikling av flebitt, utseende av ødem i nedre ekstremiteter og venøs overbelastning.

Les Mer Om Fartøyene