Nadzheludochkovaya takykardi

Supraventrikulære (supraventrikulære) takykardi - en økning i hjerterytmen over 120-150 slag per minutt ved hvilken kilden er ikke hjerterytmen sinusknuten, og en hvilken som helst annen del av hjertemuskelen, som ligger ovenfor ventriklene. Blant alle paroksysmale takykardier er denne varianten av arytmi mest gunstig.

Angrepet av den supraventrikulære takykardien overskrider vanligvis ikke flere dager, og stoppes ofte uavhengig. Den konstante supraventricular form er ekstremt sjelden, derfor er det mer korrekt å betrakte denne patologien som en paroksysm.

klassifisering

Nadzheludochkovaya takykardi, avhengig av kilden til rytmen er delt inn i atrial og atrioventrikulær (atrioventrikulær) form. I andre tilfelle genereres regulære nerveimpulser som spres gjennom hele hjertet i den atrioventrikulære knutepunktet.

I henhold til den internasjonale klassifiseringen, er takykardi med et smalt QRS-kompleks og et bredt QRS isolert. Nadzheludochkovye former er delt inn i 2 typer på samme prinsipp.

Den smal QRS-komplekset av EKG som utvikles under normal passering av nerveimpulser fra atria til ventriklene gjennom atrioventrikulær (AV) node. Alle takykardi med et bredt QRS bety veksten og funksjon av patologisk atrioventrikulær gjennomføre ildsted. Nervesignalet passerer gjennom AV-tilkoblingen. På grunn av utvidet QRS-kompleks slike arytmier på elektrokardiogram er ganske vanskelig å skille fra ventrikkelfrekvensstøtten med økt hjertefrekvens (HR), slik at krumningen er utført på samme måte som i ventrikulær takykardi.

Prevalens av patologi

Ifølge verdens observasjoner forekommer supraventrikulær takykardi i 0,2-0,3% av befolkningen. Kvinner er dobbelt så sannsynlig å lide av denne patologien.

I 80% av tilfellene forekommer paroksysmer hos personer eldre enn 60-65 år. Atrielle former diagnostiseres hos 20 av 100 pasienter. De resterende 80% lider av atriell-ventrikulær paroksysmal takykardier.

Årsaker til supraventrikulær takykardi

De ledende etiologiske faktorene i patologi er organisk skade på myokardiet. Disse inkluderer forskjellige sklerotiske, inflammatoriske og dystrofiske forandringer i vev. Disse tilstandene forekommer ofte i kronisk iskemisk hjertesykdom (CHD), visse vices og andre kardiopatier.

Utvikling supraventrikulær takykardi eventuelt i nærvær av anomale ledningsforstyrrelser av nervesignaler fra atria til ventriklene (f.eks WPW-syndrom).

Sannsynligvis, til tross for fornektelser fra mange forfattere, er det neurogene former for paroksysmal supraventrikulær takykardi. En slik form for rytmeforstyrrelse kan oppstå ved økt aktivering av sympatisk nervesystem under en overdreven psykomotional belastning.

De mekaniske effektene på hjertemuskelen er i noen tilfeller også ansvarlige for forekomsten av takyarytmier. Dette skjer når det er vedheft i hjørnene i hjertet eller ytterligere akkorder.

I ung alder er det ofte umulig å bestemme årsaken til supraventrikulære paroksysmer. Dette skyldes sannsynligvis endringer i hjertemuskelen, som ikke er studert, eller er ikke bestemt av instrumentelle undersøkelsesmetoder. Imidlertid betraktes slike tilfeller som idiopatisk (essensiell) takykardi.

I sjeldne tilfeller er hovedårsaken til supraventrikulær takykardi tyrotoksikose (kroppens respons på forhøyet nivå av skjoldbruskhormoner). I lys av det faktum at denne sykdommen kan skape noen hindringer ved forskrivning av antiarytmisk behandling, må det i alle tilfeller utføres hormonanalyse.

Mekanisme for takykardi

I hjertet av patogenesen av supraventrikulær takykardi er forandringen i myokardets strukturelle elementer og aktiveringen av utløsende faktorer. Sistnevnte inkluderer brudd på elektrolytsammensetning, endringer i myokardial dilatabilitet, iskemi og effekten av visse medisiner.

Ledende mekanismer for utvikling av paroksysmale supraventrikulære takykardier:

 1. Øk automatikken til de enkelte cellene som ligger langs hele banen til hjertets ledningssystem med en utløsermekanisme. Denne varianten av patogenese er sjelden.
 2. Mekanismen for re-entry. I dette tilfellet er det en sirkulær forplantning av eksitasjonsbølgen med en re-entry (hovedmekanismen for utvikling av supraventrikulær takykardi).

De to mekanismene beskrevet ovenfor kan eksistere dersom den elektriske enhetligheten (homogeniteten) av hjertemuskulaturcellene og cellene i det ledende systemet forstyrres. I det overveldende flertallet tilfeller bidrar det interatriale Bachmann-bunten og elementene i AV-noden til forekomsten av en unormal ledning av en nerveimpuls. Heterogeniteten til cellene beskrevet ovenfor er bestemt genetisk og forklares av forskjellen i driften av ionkanalene.

Kliniske manifestasjoner og mulige komplikasjoner

Subjektive følelser av en person med supraventrikulær takykardi er svært varierte og avhenger av alvorlighetsgraden av sykdommen. Med en hjertefrekvens på 130-140 slag per minutt og kort varighet av angrepet, kan pasientene ikke føle noen forstyrrelser i det hele tatt og vet ikke om paroksysm. Hvis hjertefrekvensen når 180-200 slag per minutt, klager pasientene mest på kvalme, svimmelhet eller generell svakhet. I motsetning til sinus takykardi, i denne patologien, er vegetative symptomer i form av kuldegysninger eller svette mindre uttalt.

Alle kliniske manifestasjoner avhenger direkte av typen av supraventrikulær takykardi, reaksjonen av organismen for det og relaterte sykdommer (spesielt hjertesykdom). Det vanlige symptomet på nesten alle paroksysmale supraventrikulære takykardier er imidlertid en følelse av rask eller økt hjertefrekvens.

Mulige kliniske manifestasjoner hos pasienter med kardiovaskulær sykdom:

 • besvimelse (omtrent 15% av tilfellene);
 • smerte i hjertet av hjertet (oftere hos pasienter med iskemisk hjertesykdom);
 • kortpustethet og akutt sirkulasjonsfeil med alle slags komplikasjoner;
 • kardiovaskulær svikt (med lang angrep)
 • kardiogent sjokk (i tilfelle paroksysmer på bakgrunn av hjerteinfarkt eller kongestiv kardiomyopati).

Paroksysmal supraventrikulær takykardi kan manifestere seg helt annerledes, selv hos personer av samme alder, kjønn og helsestatus. I en pasient forekommer kortvarige anfall månedlig / årlig. En annen pasient kan bare en gang i livet lide et langvarig paroksysmalt angrep uten skade på hans helse. Det er mange mellomliggende varianter av sykdommen i forhold til eksemplene ovenfor.

diagnostikk

Mistenker at slik sykdom bør være en person som, uten åpenbar grunn begynner brått og bare slutter brått eller føler hjertebank eller angrep av svimmelhet eller kortpustethet. For å bekrefte diagnosen er det nok å studere pasientens klager, lytte til hjertet og fjerne EKG.

Når du lytter til hjertets arbeid med et vanlig fonendoskop, kan du bestemme den rytmiske hurtige hjertefrekvensen. Ved en hjertefrekvens som overstiger 150 slag per minutt, er muligheten for sinus takykardi umiddelbart utelukket. Hvis hyppigheten av hjertesammensetninger er mer enn 200 slag, er også ventrikulær takykardi usannsynlig. Men slike data er ikke nok, fordi i det ovenfor beskrevne området for hjertefrekvens kan være atriell fladder og den korrekte formen for atrieflimmer.

Indirekte tegn på supraventrikulær takykardi er:

 • en svak, svak puls som ikke kan telles nøyaktig;
 • senke blodtrykket;
 • kortpustethet.

Grunnlaget for diagnosen av alle paroksysmale supraventrikulære takykardier er EKG-studie og Holter-overvåking. Noen ganger er det nødvendig å ty til slike metoder som CHPS (transesophageal stimulering av hjertet) og lasting av EKG-tester. Oftere, hvis absolutt nødvendig, gjennomfører de et elektrokardiogram (intrakardial elektrofysiologisk studie).

EKG-studie resultater i forskjellige typer av supraventrikulær takykardi Hovedtrekkene ved supraventrikulær takykardi i EKG er å øke hjertefrekvensen over normen med manglende tenner P. Noen ganger tennene kan være tofaset eller deformert, men på grunn av hyppig ventrikulær QRS-komplekser de kan bli funnet.

Det er 3 hovedpatologier som det er viktig å utføre differensialdiagnose av klassisk supraventrikulær arytmi:

 • Syndrom av svakhet i sinuskoden (SSSU). Ved ikke å oppdage en eksisterende sykdom kan cupping og videre behandling av paroksysmal takykardi være farlig.
 • Ventrikulær takykardi (med hennes ventrikulære komplekser som ligner de med QRS-forstørret supraventrikulær takykardi).
 • Syndrom av pre-excitering av ventrikkene. (inkludert WPW-syndrom).

Behandling av supraventrikulær takykardi

Behandlingen er helt avhengig av form av takykardi, varigheten av anfall, deres frekvens, komplikasjoner av sykdommen og samtidig patologi. Supraventricular paroxysm bør stoppes på stedet. For dette er nødhjelp nødvendig. I fravær av effekt eller utvikling av komplikasjoner i form av kardiovaskulær svikt eller akutt hjerte-sirkulasjonsforstyrrelse, indikeres akutt sykehusinnleggelse.

Retningslinjer for pasientbehandling er rutinemessig mottatt av pasienter med hyppige paroksysmer. Slike pasienter gjennomgår en grundig undersøkelse og løser spørsmålet om kirurgisk behandling.

Suppression av paroxysm av supraventrikulær takykardi

Med denne varianten av takykardi er vagaltester effektive nok:

 • Valsalva test - straining med samtidig pusteforsinkelse (den mest effektive);
 • Ashner test - trykk på øyebollene i en kort periode ikke over 5-10 sekunder;
 • Massasje av karoten sinus (region av karoten arterien på nakken);
 • senker ansiktet i kaldt vann;
 • dyp pusting;
 • squats hekker.

Disse metodene for å arrestere et angrep bør brukes med forsiktighet, fordi med en historie med hjerneslag, alvorlig hjertesvikt, glaukom eller SSSU, kan disse manipulasjonene være helsefarlige.

Ofte er de ovennevnte handlingene ineffektive, så du må ty til å gjenopprette normal hjerterytme med medisinering, elektropulse terapi (EIT) eller transesofageal hjerte stimulering. Det sistnevnte alternativet brukes til intoleranse mot antiarytmiske legemidler eller for takykardi med en rytmemotor fra en AV-forbindelse.

For det riktige valget av behandlingsmetoden er det ønskelig å bestemme den spesifikke formen for supraventrikulær takykardi. I forbindelse med at det i praksis ofte er et presserende behov for å stoppe angrepet "dette minuttet" og det er ingen tid for difodiagnostikk, blir rytmen gjenopprettet i henhold til algoritmer utviklet av Helse.

For å forhindre tilbakefall av paroksysmal supraventrikulær takykardi, brukes hjerte glykosider og antiarytmika. Dosering velges individuelt. Ofte brukes det samme medisinske stoffet som et anti-tilbakefallsmiddel, som ble vellykket stoppet av paroksysm.

Basis for behandling er beta-blokkere. Disse inkluderer: Inderal, metoprolol, bisoprolol, atenolol. For bedre effekt og for å redusere doseringen, brukes disse medisinske stoffene sammen med antiarytmiske legemidler. Unntaket er verapamil (dette stoffet er svært effektivt for å arrestere paroksysmer, men dets urimelige kombinasjon med de ovenfor beskrevne legemidlene er ekstremt farlig).

Med forsiktighet må du nærme deg og behandle takykardi i nærvær av WPW-syndrom. I dette tilfellet er verapamil i de fleste varianter også forbudt, og hjerteglykosider bør brukes med stor forsiktighet.

I tillegg er effekten av andre antiarytmiske legemidler, som foreskrives i rekkefølge, avhengig av alvorlighetsgraden og dysfunksjonen av paroksysmer:

 • sotalol
 • propafenon,
 • etatsizin,
 • disopyramid,
 • kinidin,
 • amiodaron,
 • prokainamid.

Parallelt bruker ikke bruk av antiretrovirale stoffer bruk av medisinske stoffer som kan forårsake takykardi. Det er heller ikke tilrådelig å bruke sterk te, kaffe, alkohol.

I alvorlige tilfeller og med hyppige tilbakefall, er kirurgisk behandling indisert. Det er to tilnærminger:

 1. Ødeleggelse av ytterligere ledende veier med kjemisk, elektrisk, laser eller annen måte.
 2. Implantering av pacemakere eller mini-defibrillatorer.

outlook

Med en viktig paroksysmal supraventrikulær takykardi er prognosen ofte gunstig, selv om en fullstendig kur er sjelden. Supraventricular takykardier, som oppstår på bakgrunn av hjertepatologi, er farligere for kroppen. Med riktig behandling er sannsynligheten for effektiviteten høy. En fullstendig kur er også umulig.

forebygging

Det er ingen spesiell advarsel om forekomsten av supraventrikulær takykardi. Primær forebygging er forebygging av den underliggende sykdommen som forårsaker paroksysmer. Til sekundær forebygging kan tilskrives adekvat terapi av patologi som fremkaller angrep av supraventrikulær takykardi.

Således er supraventrikulær takykardi i de fleste tilfeller en nødsituasjon, der nødhjelp er nødvendig.

Paroksysmal supraventrikulær takykardi

Raskt, raskt hjerterytme, plutselig og uventet slutt, er et tegn på en sykdom som paroksysmal arytmi. Varigheten av angrepet er fra ti sekunder til en dag eller mer. Hvis slike situasjoner ikke er unike, gjentatte ganger, må du gjennomgå en undersøkelse.

Tegn på paroksysmal aktivitet

Sykdommen er kjent av flere navn, den offisielle: paroksysmal supraventrikulær takykardi, forkortet PNT. Symptomer oppstår spontant. Varigheten av paroksysmal supraventrikulær takykardi er minst tre hjertesykluser. Hvis en takykardi er farlig: Hvis paroksysmalt angrep er forsinket i flere dager, og behandling ikke utføres, er døden mulig, i eldre alder øker denne sannsynligheten.

Utbruddet av et angrep (paroksysm) føles som et trykk eller til og med en injeksjon i hjertet, så øker hjertefrekvensen. Takykardi i hjertet med en frekvens av muskeltraktioner på opptil 250 slag per minutt er observert. Under angrepet er følgende symptomer sannsynlig:

 • høy puls, mens det noen ganger ikke er probed, på grunn av svak fylling;
 • støy i hodet, svimmelhet;
 • svette, svakhet;
 • senking av blodtrykk.

Årsaker til anfall

Paroksysmal aktivitet i hjertet oppstår fra patologier i nervesystemet eller organisk skade. I det første tilfellet, med paroksysmal takykardi, er det en nervøs stimulering av hjertemuskulaturen. Dens mekanisme er dette: Et patogent foci av spenning oppstår som forårsaker unormal myokardial aktivitet. Hjertetrykket er ødelagt, utrolige hjertekontraksjoner, ekstrasystoler observeres, supraventrikulær ekstrasystol utvikler seg. Dette er en vanlig type arytmi.

Økologiske årsaker til sykdommen:

 • skade på hjertemuskelen, ledning av hjerteveiene, som skyldes hjerteinfarkt, iskemi, hjertefeil, myokarditt og kardiopati;
 • Wolff-Parkinson-White syndrom og andre sykdommer der ytterligere forekomster forekommer;
 • hjertepatologier, egenskaper ved hjertets struktur: ekstra akkorder, adhesjoner, prolaps av mitralventilen.

Paroksysmal takykardi og ekstrasystol kan forekomme hos friske mennesker, under påvirkning av patogene faktorer, med langvarig intens stress, alvorlig stress. Alle disse grunnene kalles ekstrakardiale. Disse inkluderer dårlige vaner - som røyking, alkoholmisbruk, kjærlighet for matvarer som inneholder overskytende koffein. Hvis en atriell takykardi er notert, anbefales det å kontrollere nivået av skjoldbruskhormoner. Sykdommer i andre organer kan også føre til paroksysmal supraventrikulær takykardi. Disse inkluderer:

 • forstyrrelser i nyrene
 • kroniske og akutte lungesykdommer;
 • fordøyelseskanalens patologi.

Diagnose av paroksysmal takykardi

Takykardi er delt inn i sinus og paroksysmal, som avhenger av lokalisering av kilden til elektriske impulser som forårsaker at hjertefibrene trekkes sammen. For å etablere den nøyaktige årsaken til sykdommen, utfører doktoren i første fase en anamnese, undersøker og forhører pasienten. Legen finner ut hvor ofte og hvor uventet det er takykardi, hvor lenge arytmen fortsetter, hvordan angrepet slutter.

Typer av undersøkelser for mistanke om paroksysmal takykardi:

 1. Fysisk (definisjon av organets tilstand). Auscultation, listening. Hvis hjertefrekvensen (hjertefrekvensen) overstiger 150 slag per minutt, er diagnosen "sinus takykardi". Når denne figuren er mer enn 200, så er det ingen gastrisk takykardi, det er en mistanke om paroksysmal takykardi. Pulsen er hyppig og svak. I en fysisk undersøkelse kan også vagaltester brukes, trykke på bestemte deler av kroppen for å stimulere reseptorene til vagusnerven, direkte forbundet med atriumet.
 2. Instrumentalstudie: elektrokardiogram, holter (daglig overvåkning), stresstest, EKG-belastningstester, ekkokardiogram, MR, multispiral CT-kardiografi.

Den viktigste metoden for diagnose av PNT - EKG. Kardiogrammet gir et opplagt svar. Paroksysmal takykardi på EKG viser tegn som er tydelig synlig på båndet:

 • skarp begynnelse og slutt på paroksysm;
 • Hjertefrekvens mer enn 140 slag per minutt;
 • vanlig hjerterytme rytme;
 • spesifikt mønster av tenner på EKG.

Behandling av paroksysmal arytmi

Legen bestemmer taktikken for behandling av pasienter, idet man tar hensyn til form av arytmi, opprinnelse, antall, varighet av anfall og hyppighet, tilstedeværelse av komplikasjoner i paroksysmer. I noen tilfeller kan sykehusinnleggelse bli påkrevd hvis anfallene gjentas mer enn to ganger i måneden. Tilordnet til:

 • Planlagt behandling på sykehuset;
 • grundig undersøkelse;
 • nøye evaluering av indikasjoner for kirurgi.

Nødhjelp for et akutt angrep

Å ankomme til en medisinsk lege kan stoppe et paroksysmalt angrep. De benytter seg av vagalprøver, for eksempel Ashner-testen, der medisinsk arbeidstaker presser pasienten på øyebollene i 5 sekunder. Effektiv Valsalva-prøveversjon, når en person stammer og holder pusten i 20-30 sekunder. Uten disse EKG-legemidlene brukes kun i unntakstilfeller, når pasientens tilstand er kritisk, eller det foreligger data som legemidlene ble gitt tidligere og det var ingen negativ reaksjon. Pasienten er gitt:

preparater

Paroksysmal supraventrikulær takykardi behandles med et kompleks av midler:

 • beroligende midler, som brom, beroligende midler, barbiturater;
 • beta-blokkere: Atenolol, Metoprolol, Quinidin-bisulfat, Isoptin (aka Verapamil, et medisin av digitalis, trygt for gravide kvinner), Procainamid, Sotalol;
 • Preparater av kalium: Panangin, Tromkardin, Kaliumklorid (10% løsning, administrert 20 ml fire ganger daglig).

Behandling med fysioterapi

I paroksysmal supraventrikulær takykardi, er ofte fysioterapeutiske prosedyrer ofte foreskrevet:

 • dousing;
 • gni (med kaldt vann);
 • sirkulær dusj;
 • medisinske bad;
 • hydromassasje.

Hvordan fjerne takykardi hjemme

Tradisjonell medisin kan stoppe et paroksysmalt angrep, noe som gjør det lettere. For å kurere pasienten er det nødvendig å gjenopprette forholdet mellom elektrolytter i blodet. Paroksysmal supraventrikulær takykardi ledsages av en alvorlig ubalanse. Nødvendig påfylling av stoffer som klor, kalsium og kalium. Du kan oppnå dette ved hjelp av urte terapi, plante glykosider. Siste kilde: morwort, sitronbalsam, hagtorn, mynte, valeriansk.

Behandling uten tabletter:

 • 40 gram røtter lyubistok hell en liter varmt vann etter 8 timer drenering. Drikk litt hele dagen til det blir bedre.
 • Hell 3 kopper kalyxbær i en 3 liter beholder, hell kokende vann (2 liter), lukk krukken, sett den inn, la den stå i 6 timer. Tilsett filteret, klem pressen, tilsett 0,5 liter honning, plasser beholderen i kjøleskapet. Drikk før måltider med 1/3 kopp i en måned. Resten 10 dager, fortsett kurset. I alt, med paroksysmal arytmi, forbrukes tre sykluser.
 • Bland medisinske tinkturer av motherwort, hagtorn, valerian, hver med flaske. Sett i kjøleskapet, drikk en teskje 3 ganger om dagen før måltider.

Hvis et angrep av paroksysmal takykardi er funnet hjemme, bør du oppføre seg som følger:

 • rolig, prøv å dempe følelser, ikke bli panikk;
 • med kvalme, skarp svimmelhet, svakhet bør ligge eller sitte komfortabelt;
 • pasienten må leveres med frisk luft, det er nødvendig å knytte på klærne, åpne vinduet;
 • forårsake irritasjon av vagusnerven: hold pusten i 20 sekunder, trykk på øyebollene, press brystpressen;
 • Drikk medisiner anbefalt av en lege, observere doseringen;
 • Hvis du føler deg uvel, ring en ambulanse.

Hjelper i paroksysmal takykardi yoga pust og andre lignende teknikker. Metoden til Strelnikova, Buteyko vil gjøre. Eksempler på pusteøvelser som kan utføres for å stoppe et angrep:

 • Lukk et nesebor med fingeren, inhaler gjennom en fri, pust ut gjennom den som var før den klemmet seg;
 • Gjør et pust i 3 kontoer, ikke pust på 2 kontoer, og pust ut 3 kontoer, hold pusten for 2 teller.

Hovedårsakene, metoder for diagnose og behandling av supraventrikulær takykardi

Angrep med rask hjertefrekvens indikerer en farlig form for hjertepatologi. Paroksysmal supraventrikulær takykardi er en av de hyppige varianter av supraventrikulære arytmier som fremkaller akutte tilstander med høy risiko for komplikasjoner. Tidlig påvisning av arytmiske abnormiteter og riktig taktikk for terapi kan være en viktig faktor i forebygging av plutselig døds syndrom forårsaket av fladder og atrieflimmer.

Takykardi av supraventrikulær opprinnelse

Den typiske paroksysmen av supraventrikulær takykardi har følgende karakteristiske trekk:

 • et plutselig utbrudd;
 • skarp ende;
 • hjertefrekvens fra 140 til 250 slag per minutt;
 • synkron med atrium ventrikulær sammentrekning.

Paroksysmal supraventrikulær takykardi er den mest hyppig ett takykardier (ca. 80%) og refererer til en potensielt farlig typer av patologi, kompliserer hjertesykdom.

Uavhengig av sykdommens manifestasjoner, er det nødvendig å oppfylle en kardiologs utnevnelse til undersøkelse og behandling, selv med en enkelt episode av en rytmeforstyrrelse.

Hovedårsakene til patologi

Paroksysmal atriell takykardi forekommer mot bakgrunnen av følgende mekanismer med anomaløs hjerterytmeformasjon:

 • gjentatt (gjensidig) pulsinngang til samme område av hjertemuskelen (re-entry);
 • dannelsen av en utløserrytme i strid med prosolene for repolarisering av hjertets kamre;
 • Tilstedeværelsen av ektopisk foci, som påvirker automatikken av hjerteaktivitet.

Hovedårsakene til takyarytmier av supraventrikulær opprinnelse er:

 • medfødte anomalier i hjertet med defekter i ledende system;
 • Nevrologisk dystoni i ungdomsårene;
 • hode traumer med nedsatt hjernefunksjon
 • alvorlig hjertepatologi (angina pectoris, hjerteinfarkt, kardiomyopati);
 • hjerteoperasjon;
 • arteriell hypertensjon;
 • hypertyreose;
 • sykdommer i indre organer (lever, nyrer, lunger);
 • tungt lekende overgangsalder;
 • overdose eller forgiftning med medisiner.

Av stor betydning for forekomsten av en episode av atriell takykardi er provokasjonsfaktorer:

 • stressende situasjon;
 • alvorlig luftveisinfeksjon
 • feilaktig inntak av medisiner;
 • brudd på kosthold med en kraftig nedgang i kalium i blodet;
 • bruk av ånder;
 • røyking,
 • mangel på oksygen (tett rom).

Eksakt identifisering av årsakene til paroksysm av supraventrikulær takykardi vil bidra til å diagnostisere og starte effektiv behandling av sykdommen.

Varianter av rytmeforstyrrelser

Alt forskjellige former for supraventrikulær takykardi kan deles inn i to hovedgrupper:

 1. Paroksysmal (paroksysmal);
 2. Konstant (kontinuerlig gjentatt).

Avhengig av sted for dannelse av fokus for den patologiske rytmen, er følgende varianter av takyarytmi skilt:

 • sinus (kilde - syndoatrialsone);
 • atrial;
 • atrioventrikulær nodal takykardi.

I følge patogenetiske egenskaper (mekanisme for patologisk impulsdannelse) er følgende typer mulige:

Ulike kombinasjoner av forskjellige varianter av takyarytmi, spesielt mot bakgrunnen av hjertepatologi, forverrer en persons tilstand og skaper en reell trussel mot livet. Prognostisk vesentlig verre, hvis hjertesykdom er funnet syndoatriell eller atriell takykardi på EKG: Den høye risikoen for farlige komplikasjoner krever bruk av effektive terapeutiske tiltak.

Paroksysm: manifestasjoner av et angrep

Symptomer på supraventrikulær takykardi - er nesten alltid en typisk ri (sterkt uttrykt hjertebank med en klart definert begynnelse og slutt av angrepet) forårsaket av provoserende faktorer. Økning av pulsfrekvensen til 140-200 slag per minutt fører til følgende manifestasjoner:

 • smerte bak brystbenet eller i venstre side av brystpressen;
 • kortpustethet eller en følelse av mangel på luft;
 • Svimmelhet med pre-fainting tilstand, forårsaket av en kraftig reduksjon i vaskulært trykk;
 • voksende panikk frykt;
 • plager og merket svetting;
 • rikelig vannlating (vanligvis på slutten av et angrep).

Varigheten av et angrep kan variere fra noen få sekunder til timer og dager, så du må søke medisinsk hjelp så raskt som mulig for å forhindre farlige komplikasjoner. Ri kan være den første manifestasjonen av myokardialt infarkt, og nodal paroksysmal takykardi med en forlenget kurs kan resultere i dannelsen av hjertesvikt med ødem, Crocq sykdom og alvorlig pustebesvær.

Uansett konsekvensene av angrepet i hvert enkelt tilfelle, selv etter en enkelt og kort paroksysm, er det nødvendig å utføre et fullstendig omfang av undersøkelsen med en nøyaktig diagnose.

Prinsipper for diagnostikk

Grunnlaget for undersøkelsen er evalueringen av elektrokardiogrammet som ble utført ved angrepstidspunktet. Nadzheludochkovaya takykardi på EKG er vist med følgende tegn:

 • den riktige raske rytmen;
 • deformasjon eller forsvinner av tannen P;
 • forkortelse av R-R-intervallet;
 • smale eller brede QRS-komplekser.

Paroksysmal AV-nodens gjensidig takykardi vises på kardiogrammet med en fraværende P-bølge som fusjonerer med det tidligere QRS-ventrikulære komplekset.

For å bekrefte diagnosen og identifisere årsakene til den patologiske rytmen, er det nødvendig å gjennomføre en fullstendig undersøkelse på et hjertesykehus. De obligatoriske metodene for forskning inkluderer:

 • generell klinisk laboratorieundersøkelse;
 • langsiktig EKG-overvåking;
 • elektrofysiologiske undersøkelsesmetoder;
 • Ultralyd i hjertet og store fartøy.

Av stor betydning for valg av behandling og prognose av sykdommen er en kvalitativ vurdering av det kardiovaskulære systemet: alvorlighetsgraden av hemodynamiske komplikasjoner avhenger av risiko og forekomst av livstruende situasjoner for noen episode av atrieflimmer eller atrioventrikulær paroksysmal takykardi.

Taktikk av terapi

Prinsippene for behandling av en hvilken som helst form for supraventrikulær takykardi bestemmes av paroksysmets forrang og den diagnostiserte diagnosen. Førstehjelp er levert av en ambulanse lege, og en fullstendig undersøkelse og utvalg av medisinering bør gjennomføres i kardiologisk avdeling på sykehuset.

Førstehjelp

Volumet av førstehjelp mot paroksysmal supraventrikulær takykardi og behandling av rytmeforstyrrelser avhenger av stabiliteten i den generelle tilstanden og intensiteten av endringen i bevissthet. I fravær av blodtrykksfall og klar bevissthet hos en person med rask hjerterytme, bør vagale tiltak brukes:

 • Metode Valsalva (strekker seg mot bakgrunnen av et dypt pust);
 • forsøk på å indusere oppkast ved trykk på roten av tungen;
 • ring en hoste refleks;
 • inntak av tørre brød skorpe;
 • senker ansiktet i kaldt vann.

Massasje av sinotarotidssonen er ønskelig å ikke brukes til eldre, når det er risiko for hjernecirkulasjon, og å trykke på øyebollene kan forårsake skade på retina med synshemming.

Fremveksten av en positiv effekt fra enhver vagalprøve indikerer en supraventrikulær type rytmeforstyrrelse: med ventrikulær takykardi reduseres ikke hjertefrekvensen.

Med ustabil blodstrøm i første fase av medisinsk behandling, vil legen bruke elektroimpulsmetoder for innflytelse. Hovedindikasjonene for anvendelsen av teknikken er:

 • besvimelse;
 • lavt blodtrykk;
 • alvorlig brystsmerter
 • økende symptomer på hjertesvikt.

Selv en lav-styrke elektrisk pulsutladning kan sikre enden av et angrep.

medisinering

Valget av effektiv terapi og spesifikke legemidler er basert på elektrokardiogramindikasjoner. Det er svært uønsket å bruke noen antiarytmiske legemidler når EKG oppdages på brede QRS-komplekser, når AV-node takykardi kan bli grunnlaget for atrieflimmer. Med smale QRS-komplekser er valget av medisiner bredere, og risikoen for komplikasjoner er lavere.

Kardiologen vil individuelt velge stoffene, vurdere alle symptomer, diagnostiske kriterier, indikasjoner og kontraindikasjoner for behandling av en bestemt form for takyarytmi.

Av stor betydning for forebygging av paroksysmer er streng overholdelse av råd fra en spesialist i livsstilsendringer, avvisning av dårlige vaner og korreksjon av dietten.

Mulige utfall av et angrep

Paroksysmal supraventrikulær takykardi, som en av de vanligste variantene av arytmi krever en seriøs holdning til behandling og forebygging: i samsvar med alle anbefalingene fra legen risiko for forverring eller progresjon av sykdommen er lav. Men selv et enkelt kort angrep uten undersøkelse og terapi kan bli grunnlaget for fremtidige farlige situasjoner, hvorav de viktigste er følgende forhold:

 • hjerteinfarkt;
 • kardiomyopati;
 • ventrikulær takykardi;
 • fladder og atrieflimmer
 • ventrikulær fibrillasjon;
 • plutselig hjertestans.

For å forhindre dødelige situasjoner og redusere risikoen for hjertepatologi, som oppsto mot bakgrunnen av hjerterytmeforstyrrelser, er det nødvendig å strengt oppfylle legenes forskrifter. Prognosen for supraventrikulære typer takyarytmi er gunstig, men med rettidig tilgang til en spesialist og gjennomføring av terapeutiske og profylaktiske tiltak i sin helhet.

Paroksysmal takykardi

Paroksysmal takykardi (PT) - en hurtig rytme, kilden som ikke er sinusknuten (normal pacemaker) og fokus eksitasjon som oppstår i de nedre avdelinger i hjerteledningssystem. Avhengig av plasseringen av et slikt fokus, er atriet, atrioventrikulært veikryss og ventrikulært PT isolert. De to første typene er forent av konseptet "supraventricular, eller supraventricular takykardi."

Hvordan manifesterer paroksysmal takykardi?

Angrepet av PT begynner vanligvis plutselig og slutter så plutselig. Frekvensen av hjertesammensetninger er således fra 140 til 220 - 250 per minutt. Taksykardiens angrep (paroksysm) varer fra noen få sekunder til mange timer, i sjeldne tilfeller når varigheten av et angrep når flere dager eller mer. Angrep PT har en tendens til å gjenta (gjenta).

Rytmen i hjertet med PT er korrekt. Pasienten føles vanligvis begynnelsen og slutten av paroksysmen, spesielt hvis angrepet er lengre. Paroksysmal PT er en serie påfølgende med en høy frekvens av ekstrasystoler (i rekkefølge 5 eller flere).

Høy hjertefrekvens forårsaker hemodynamiske lidelser:

 • redusert fylling av ventrikkene med blod,
 • reduksjon av hjerneslag og minuttvolumer.

Som et resultat er det oksygen sult av hjernen og andre organer. Ved langvarig paroksysm oppstår spasmer av perifere kar, blodtrykket stiger. En arytmisk form for kardiogent sjokk kan utvikles. Koronar blodstrømmer forverres, noe som kan forårsake angina angrep eller til og med utvikling av hjerteinfarkt. Redusert blodgass i nyrene fører til en reduksjon av urindannelsen. Oksygen sult i tarmen kan vise smerte i magen og flatulens.

Hvis PT eksisterer i lang tid, kan det føre til utvikling av sirkulasjonssvikt. Dette er mest typisk for nodulær og ventrikulær PT.

Pasienten føler utbruddet av paroksysm som et trykk bak brystbenet. Under et angrep klager pasienten på hjertebank, dyspné, svakhet, svimmelhet, mørkere i øynene. Pasienten er ofte redd, motorisk angst er notert. Ventrikulær PT kan være ledsaget av tap av bevissthet episoder (angrep av Morgani-Adams-Stokes) og transformert til fibrillering og ventrikulært flimmer, i fravær av støtten kan føre til døden.

Det er to mekanismer for utviklingen av PT. Ifølge en teori er utviklingen av et angrep assosiert med en økning i cellenes automasjon i ektopisk fokus. De begynner plutselig å generere elektriske pulser med høy frekvens, som undertrykker aktiviteten til sinusnoden.

Den andre mekanismen for PT-utvikling er den såkalte re-entry, eller den gjentatte inngangen til eksitasjonsbølgen. I dette tilfellet dannes en likhet av en lukket sirkel i hjertens ledningssystem, langs hvilken pulsen sirkulerer, forårsaker raske rytmiske sammentrekninger av myokardiet.

Paroksysmal supraventrikulær takykardi

Denne arytmen kan først vises i alle aldre, oftere hos mennesker fra 20 til 40 år. Omtrent halvparten av disse pasientene har ingen organisk hjertesykdom. Sykdommen kan forårsake en økning i tonen i det sympatiske nervesystemet, som skyldes stress, misbruk av koffein og andre stimulanser, for eksempel nikotin og alkohol. Idiopatisk atriell PT kan provosere sykdommer i fordøyelsessystemet (magesår, kolelithiasis og andre), samt craniocerebralt trauma.

I en annen del av pasientene er PT forårsaket av myokarditt, hjertefeil, koronar hjertesykdom. Det følger med fheokromocytom (en hormonell aktiv svulst i binyrene), hypertensjon, hjerteinfarkt og lungesykdommer. Wolff-Parkinson-White syndrom er komplisert ved utvikling av supraventrikulær PT i ca. to tredjedeler av pasientene.

Atriell takykardi

Pulser for denne typen PT kommer fra atriene. Pulsen er 140 til 240 per minutt, oftest 160 til 190 per minutt.

Diagnose av atriell PT er basert på spesifikke elektrokardiografiske tegn. Dette er en plutselig oppstart og slutt episode av rytmisk hjerteslag med høy frekvens. Før hvert ventrikulært kompleks registreres en modifisert prong P, som reflekterer aktiviteten til ektopisk atriellfoci. Ventrikulære komplekser kan ikke endres eller deformeres på grunn av avvikende ventrikulær ledning. Noen ganger er atriell PT ledsaget av utvikling av funksjonell atrioventrikulær blokkad av I eller II grad. Med utviklingen av en konstant atrioventrikulær blokkad av 2. grad med 2: 1 øvelsen, blir rytmen av ventrikulære sammentrekninger normal, da bare hver andre impuls fra atria blir båret på ventrikkene.

Utbruddet av atriell PT blir ofte forfulgt av hyppig atriell ekstrasystol. Hjertefrekvensen under angrepet endres ikke, avhenger ikke av fysisk eller emosjonell belastning, puster, tar atropin. Med en sino-carotidprøve (trykk på karotenis-arterien) eller en Valsalva-test (straining og holder pusten), blir hjerteinfarkt noen ganger stoppet.

Returformen av PT er en gjentakende kort paroksysme av hjerterytme, fortsetter i lang tid, noen ganger mange år. De forårsaker vanligvis ikke alvorlige komplikasjoner og kan observeres hos unge, friske mennesker i alle andre henseender.

For å diagnostisere PT brukes et elektrokardiogram ved hvile og daglig overvåkning av elektrokardiogrammet av Holter. Mer fullstendig informasjon er oppnådd ved elektrofysiologisk undersøkelse av hjertet (transesofageal eller intrakardial).

Paroksysmal takykardi fra den atrioventrikulære forbindelsen ("A-B-node")

Kardongen av takykardi er fokuset plassert i atrioventrikulærnoden, som ligger mellom atria og ventrikler. Hovedmekanismen for arytmier - sirkelbevegelse som et resultat av eksitasjonsbølgelengde knuten langsgående dissosiasjon (sin "separasjon" toveis) eller tilstedeværelsen av ytterligere baner av impulsledning for å omgå den noden.

Årsakene til og metoder for diagnose av AB i nodal takykardi er de samme som atriell takykardi.

På et elektrokardiogram er det preget av en plutselig utbrudd og avslutning av episoden av rytmisk hjerteslag med en frekvens på 140 til 220 per minutt. Tennene P er fraværende eller registrert bak det ventrikulære komplekset, mens de er negative i leder II, III, blir de ofte ikke aVF-ventrikulære komplekser forandret.

Sinokarotid-testen og Valsalva-testen kan stoppe hjertebanken.

Paroksysmal ventrikulær takykardi

Paroksysmal ventrikulær takykardi (VT) er et plutselig angrep av hyppige regelmessige sammentrekninger av ventriklene med en frekvens på 140 til 220 per minutt. Auriklene samtidig reduseres uavhengig av ventriklene under virkningen av pulser fra sinusnoden. VT øker risikoen for alvorlige arytmier og hjertestans.

ZHT er vanlig hos mennesker eldre enn 50 år, hovedsakelig hos menn. I de fleste tilfeller utvikler den seg mot en bakgrunn av alvorlige hjertesykdommer: med akutt myokardinfarkt, hjerteaneurisme. Spredning av bindevev (kardiosklerose) etter hjerteinfarkt eller som følge av atherosklerose i iskemisk hjertesykdom er en annen vanlig årsak til VT. Denne arytmi forekommer i hypertensive sykdommer, hjertesykdom, alvorlig myokarditt. Det kan provosere tyrotoksikose, et brudd på kalium i blodet, blåmerker i brystet.

Noen medisiner er i stand til å provosere et VT-angrep. Disse inkluderer:

 • hjerte glykosider;
 • adrenalin;
 • prokainamid;
 • kinidin og noen andre.

På mange måter, på grunn av den arytmogene effekten av disse stoffene, har de en tendens til å gi opp gradvis og erstatte dem med sikrere.

VT kan føre til alvorlige komplikasjoner:

 • lungeødem;
 • kollapse;
 • koronar og nyreinsuffisiens;
 • forstyrrelse av hjernecirkulasjon.

Ofte føler pasienter ikke disse anfallene, selv om de er svært farlige og kan føre til døden.

Diagnostikk av VT er basert på spesifikke elektrokardiografiske tegn. Det er en plutselig utbrudd og avslutning av episode av hyppige rytmiske hjerteslag med en frekvens på 140 til 220 per minutt. Ventrikulære komplekser er utvidet og deformert. På denne bakgrunn er det en normal mye sjeldnere sinusrytme for atriene. Noen ganger dannes "grep", hvor puls fra sinusknudepunktet likevel utføres på ventriklene og forårsaker deres normale sammentrekning. Ventrikulære "fanger" er kjennetegnet for VT.

For å diagnostisere denne rytmeforstyrrelsen, brukes elektrokardiografi ved hvile og daglig overvåking av elektrokardiogrammet, som gir den mest verdifulle informasjonen.

Behandling av paroksysmal takykardi

Hvis hyppig hjerteinfarkt oppsto i en pasient for første gang, han trenger å roe ned og ikke få panikk, ta 45 dråper valokordin eller korvalola, hold refleks test (holding av pusten med belastende, inflasjon av ballongen, vaske med kaldt vann). Hvis hjerteslag fortsetter etter 10 minutter, kontakt lege.

Behandling av supraventrikulær paroksysmal takykardi

For å stoppe (stoppe) et angrep fra den supraventrikulære PT må du først bruke refleksmetoder:

 • hold pusten mens du inhalerer, samtidig belastning (Valsalva test);
 • fordyp ansiktet i kaldt vann og hold pusten i 15 sekunder;
 • reprodusere gagrefleksen;
 • å blåse opp en ballong.

Disse og noen andre refleksmetoder bidrar til å stoppe angrepet hos 70% av pasientene.
Av rusmidler for å stoppe paroksysm brukes oftest natriumadenosintrifosfat (ATP) og verapamil (isoptin, finaptin).

Når deres ineffektivitet kan benytte prokainamid, disopyramid, giluritmala (særlig i DC på en bakgrunn av syndromet Wolff-Parkinson-White-syndrom), og andre antiarytmika klasse IA og IC.

Ofte brukes amiodaron, anaprilin, hjerteglykosider for å stoppe paroksysmer av supraventrikulær PT.

Innføringen av noen av disse stoffene anbefales å kombinere med utnevnelsen av kaliumpreparater.

I fravær av effekten av narkotikautvinning av normal rytme, brukes elektrisk defibrillering. Det utføres med utvikling av akutt venstre ventrikulær svikt, sammenbrudd, akutt koronarinsuffisiens og består i å påføre elektriske utladninger som bidrar til å gjenopprette sinusknutepunktets funksjon. I dette tilfellet er tilstrekkelig anestesi og medisinering søvn nødvendig.

For å arrestere paroksysmen kan transesophageal pacing også brukes. I denne prosedyren blir pulser matet gjennom en elektrode satt inn i spiserøret så nær som mulig til hjertet. Dette er en sikker og effektiv metode for behandling av supraventrikulære arytmier.

Ved hyppige gjentakelser utføres ineffektiviteten av behandlingen ved kirurgisk inngrep - radiofrekvensablation. Det innebærer ødeleggelse av fokuset der patologiske impulser blir produsert. I andre tilfeller er hjertebanene delvis fjernet, pacemakeren er implantert.

For å forhindre paroksysmer av supraventrikulær PT, verapamil, beta-blokkere, kinidin eller amiodaron foreskrives.

Behandling av ventrikulær paroksysmal takykardi

Refleksmetoder for paroksysmal VT er ineffektive. Denne paroksysmen skal stoppes ved hjelp av medisiner. Legemidlene for narkotikaavbrudd av et angrep av ventrikulær PT inkluderer lidokain, novokainamid, cordaron, mexiletin og noen andre legemidler.

Hvis medisinene er ineffektive, utføres elektrisk defibrillering. Denne metoden kan brukes umiddelbart etter angrepet, uten bruk av medikamenter, hvis ledsaget av en paroxysm av akutt venstre ventrikkelsvikt, kollaps, akutt koronar insuffisiens. Brukte utladninger av elektrisk strøm, som undertrykker aktiviteten av fokus for takykardi og gjenoppretter normal rytme.

Med ineffektivitet av elektrisk defibrillering utføres elektrokardiostimulering, det vil si påføring av en mer sjelden rytme på hjertet.

Med hyppige paroksysmer av ventrikulær PT, vises en cardioverter-defibrillator. Dette er en miniatyr enhet som er implantert i pasientens bryst. Med utvikling av et angrep av takykardi, produserer han elektrisk defibrillering og gjenoppretter sinusrytmen.
For å forhindre gjentatte vagale paroksysmer, foreskrives antiarytmiske stoffer: novokainamid, cordaron, rytmelin og andre.

I fravær av effekten av medikamentbehandling kan en kirurgisk operasjon utføres, med sikte på å mekanisk fjerne området med økt elektrisk aktivitet.

Paroksysmal takykardi hos barn

Nadzheludochkovaya PT forekommer ofte hos gutter, med medfødt hjertesykdom og organisk skade på hjertet fraværende. Hovedårsaken til en slik arytmi hos barn er tilstedeværelsen av ytterligere måter å utføre (Wolff-Parkinson-White syndrom). Utbredelsen av en slik arytmi er fra 1 til 4 tilfeller per 1000 barn.

Hos unge barn opptrer supraventrikulær PT med plutselig svakhet, angst, nektelse å mate. Gradvis kan tegn på hjertesvikt legge til: kortpustethet, blåsing av nasolabial trekant. Eldre barn har klager over hjerteinfarkt, som ofte ledsages av svimmelhet og til og med besvimelse. Med kronisk supraventrikulær PT kan eksterne symptomer være fraværende i lang tid, inntil arytmogent myokarddysfunksjon utvikler seg (hjertesvikt).

Undersøkelsen inkluderer et elektrokardiogram i 12 ledninger, en 24-timers elektrokardiogramovervåking, en transesofageal elektrofysiologisk studie. I tillegg undersøker en ultralydsundersøkelse av hjertet, klinisk blod og urinprøver, elektrolytter, om nødvendig skjoldbruskkjertelen.

Behandlingen er basert på de samme prinsippene som hos voksne. For å stoppe angrepet, brukes enkle refleksforsøk, først og fremst kaldt (nedsenkning av ansikt i kaldt vann). Det skal bemerkes at Aslan test (trykk på øyeboller) hos barn ikke utføres. Om nødvendig administreres natriumadenosintrifosfat (ATP), verapamil, novokainamid, cordaron. For forebygging av gjentatte paroksysmer, foreskrives propafenon, verapamil, amiodaron og sotalol.

Ved alvorlige symptomer utføres en reduksjon i ejektionsfraksjonen, ineffektivitet av rusmidler hos barn under 10 år, radiofrekvensablasjon utført i henhold til vitale indikasjoner. Hvis det ved hjelp av medisiner er mulig å kontrollere arytmi, så vurderes spørsmålet om å gjennomføre denne operasjonen etter at barnet fyller 10 år. Effektiviteten av kirurgisk behandling er 85 - 98%.

Ventrikulær PT i barndommen er funnet 70 ganger mindre enn supraventricularen. I 70% av tilfellene kan årsaken ikke bli funnet. I 30% av tilfellene er ventrikulær PT forbundet med alvorlige hjertesykdommer: vices, myokarditt, kardiomyopati og andre.

Hos spedbarn manifesteres paroksysmer av VT ved plutselig kortpustethet, hyppige hjertebank, sløvhet, hevelse og forstørrelse av leveren. I en eldre alder klager barn av hyppige hjerteslag, ledsaget av svimmelhet og svimmelhet. I mange tilfeller er klager med ventrikulær PT fraværende.

Å håndtere VT-angrep hos barn er gjort med lidokain eller amiodaron. Hvis de er ineffektive, er elektrisk defibrillering (kardioversjon) angitt. Deretter vurderes spørsmålet om kirurgisk behandling, spesielt implantasjon av en cardioverter-defibrillator er mulig.
Hvis paroksysmal VT utvikles i fravær av organisk skade på hjertet, er prognosen relativt gunstig. Prognosen for hjertesykdom er avhengig av behandling av den underliggende sykdommen. Med innføringen av kirurgiske behandlingsmetoder har overlevelsen av slike pasienter økt betydelig.

Egenskaper av paroksysmal supraventrikulær (supraventrikulær) takykardi

En kraftig økning i hjertefrekvensen mens rytmen opprettholdes, kalles paroksysmal takykardi. Det kan være ventrikulært eller supraventrikulært.

Hvis fokus puls er patologisk i den sinus, knuten eller atrial vev, diagnose- paroksysmal supraventrikulær (supraventrikulære) takykardi (PNT).

Kjennetegn ved sykdommen

Den supraventrikulære formen av sykdommen opptrer når impulsen oppstår på nivået av atrielle vev. Frekvensen av hjertesammensetninger øker til 140-250 per minutt.

En slik takykardi utvikler seg i henhold til 2 scenarier:

 • Normal pulskilde slutter å overvåke hjerteslag. De oppstår under påvirkning av unormale foci, som ligger over nivået av hjertekammerets ventrikler.
 • Impulsen sirkulerer i en sirkel. På grunn av dette forblir den økte hjertefrekvensen fortsatt. Denne tilstanden kalles "gjentatt inspirasjon" excitasjon. Den utvikler seg hvis bypassene til eksitasjonspulsen vises.

Paroksysmal supraventrikulær takykardi er potensielle livstruende forhold. Men prognosen ved deres forekomst er gunstigere enn ved utvikling av intensive ventrikulære reduksjoner. De vitner sjelden til venstre ventrikulær dysfunksjon og organisk hjertesykdom.

Prevalens og utviklingsprosess

Hos kvinner er supraventrikulær form diagnostisert 2 ganger oftere enn menn. Folk som har krysset 65-års grensen, er sannsynligheten for utviklingen 5 ganger høyere. Men det er ikke funnet veldig ofte: dets forekomst overstiger ikke 0,23%.

Atriell form av takykardi forekommer i 15-20% og atriell-ventrikulær - i 80-85%. Angrep utvikles når som helst.

mange diagnostisere denne sykdommen selv i barndommen. Men det kan også utvikle seg som en komplikasjon etter hjertesykdommer. Paroksysmal supraventrikulær rytmeforstyrrelse regnes som en mellomliggende sammenheng mellom dødelige og godartede problemer med hjerterytme.

Paroksysm-angrep kommer og slutter plutselig. Resten av tiden, pasienter klager ikke over rytmen, det er normalt, frekvensfluktuasjonene i sammentrekningene er ikke signifikante.

EKG-klassifisering og tegn

Avhengig av type arytmi, varierer mekanismen i løpet av et angrep.

 • Sinoatriell takykardi vises på grunn av resirkulering av puls langs sinuskoden og myokardiet til høyre atrium. På EKG i denne tilstanden, er tannen til P. bevaret. Det er han som er ansvarlig for sammentrekningen av atriene. Frekvensen av sammentrekninger når 220 bpm.
 • Atriell arytmi vises når aktiviteten til det patologiske fokuset øker, som har sitt eget automatiseringsapparat.

Formen på P-bølgen på EKG er endret: den blir negativ eller bifasisk. Med dette skjemaet kan angrepet utvikles gradvis. Hjertet samler seg med en hastighet på 150-250 bpm.

 • Paroksysmal AV-node takykardi vises når i atriene og ventriklene er det to parallelle stier av impulser. Deres funksjonelle egenskaper er forskjellige.

  En rask og langsom bane danner en ring, på grunn av dette begynner den spennende puls å sirkulere i en sirkel. Excitasjonen av atriene og ventrikkene skjer samtidig, derfor er tann P fraværende på EKG.

  Årsaker, risikofaktorer

  Leger utpekt fysiologisk og patologisk takykardi. I det første tilfellet er rytmenes hurtighet en reaksjon på fysisk stress eller stress. Den patologiske tilstanden utvikler seg på grunn av svikt i mekanismen for pulsdannelse i den fysiologiske kilden.

  Leger utpekt hjerte og ikke-kardiale årsaker til sykdommen. De inkluderer:

  • medfødte hjertefeil hos barn og ungdom;
  • hjertesykdom i voksen alder;
  • giftig myokardisk skade ved hjelp av narkotika;
  • en økning i tonen til den sympatiske avdelingen i nervesystemet;
  • utseendet på unormale måter der nervøsimpulsen går til hjertet;
  • refleksnerven irritasjon, som utvikler seg på grunn av refleksjon av impulser fra skadede organer;

 • dystrofiske forandringer i hjertevev: etter et hjerteinfarkt, kardiosklerose, infeksjon;
 • problemer med stoffskiftet, som utviklet seg mot bakgrunn av svikt i skjoldbruskkjertelen, binyrene eller i utviklingen av diabetes mellitus;
 • forgiftning når du tar alkohol, stoffer eller kjemikalier.
 • I noen tilfeller kan årsaken ikke opprettes. Risikofaktorene for utviklingen av sykdommen inkluderer:

  • arvelig predisposition;
  • Graviditetsperioden (byrden på alle organer øker);
  • bruk av diuretika.

  I barndom og ungdomsår ser takykardi ut mot bakgrunnen av:

  • elektrolyttforstyrrelser;
  • psykologisk eller fysisk overstyring;
  • eksponering for uønskede forhold: med økt kroppstemperatur, mangel på frisk luft i rommet.

  symptomer

  Pasienter som har møtt PNT, beskriver tilstanden deres annerledes. I noen tilfeller er angrepene nesten asymptomatiske. I andre tilfeller forverres tilstanden merkbart.

  Paroksysmal supraventrikulær takykardi manifesterer seg som følger:

  • akselerasjon av hjerteslag i brystet;
  • utseendet på grunne puste;
  • palpabel pulsering av blodkar;
  • svimmelhet;
  • tremmer av hender;
  • mørkere i øynene;
  • Hemiparesis: nederlaget på lemmer på den ene siden;
  • taleforringelse;
  • økt svette;
  • økt antall vannlating;
  • besvimelse.

  Symptomene vises plutselig og forsvinner uventet.

  Gjennomføring av diagnostikk

  Når du har angrep med kraftig hjerteslag, må du se en kardiolog. En nøyaktig diagnose er etablert etter en spesiell undersøkelse. For påvisning av supraventricular paroxysmer bruk:

  • fysisk undersøkelse;
  • ultralyd, MR, MSCT i hjertet: de er laget for å utelukke organisk patologi med mistanke om paroksysmal takykardi;
  • Instrumentundersøkelse: EKG, EKG under belastning, Holter og elektrofysiologisk intrakardial undersøkelse.

  Et karakteristisk trekk ved sykdommen er Stivhet av rytme. Det avhenger ikke av belastningen og frekvensen av pusten. Derfor er det viktig å gjennomføre en auscultatory undersøkelse som en del av diagnosen.

  Det er viktig å bestemme typen takykardi: supraventrikulær eller ventrikulær. Den andre staten er farligere.

  Hvis du ikke kan fastslå diagnosen PNT, betraktes sykdommen som en ventrikulær takykardi og behandles tilsvarende.

  Også pasienter med PNT Det er nødvendig å undersøke for unntak av slike syndromer:

  • svakhet i sinuskoden;
  • overeksponering av ventrikkene.

  Førstehjelp

  Det finnes flere metoder for å redusere forekomsten av et angrep fra en pasient. Pasienten anbefales:

  • å kaste tilbake hodet;
  • nedsenk ansiktet i kaldt vann i 10-35 sekunder, temperaturen skal være ca 20 ° C;
  • Legg en iskrage på nakken din;
  • trykk på øyebolene;
  • Stram bukpressen og hold pusten i 20 sekunder.

  For å stoppe et angrep av supraventrikulær paroksysmal takykardi, brukes vagalteknikker:

  • en skarp utånding gjennom lukket nese og munn (Valsalva test);
  • utfører massasje av karoten arterier (med forsiktighet gjør folk som har aterosklerose eller nedsatt hjernens blodstrøm);
  • provokasjon av hoste, hvor membranen brister.

  Behandling og rehabilitering

  Etter undersøkelsen og bestemmelsen av sykdommens art, bestemmer legen om pasienten trenger en spesiell antiarytmisk behandling.

  For å forhindre angrep, forskrive medisiner som gjenoppretter hjertefrekvensen. Men langvarig bruk av noen antiarytmiske stoffer påvirker forventet levetid negativt. derfor velg stoffene skal kardiologen.

  Midler som er ment for å arrestere angrep, velges også av legen, og tar hensyn til pasientens anamnese. Noen anbefaler utfør åndedrettsøvelser, som senker rytmen.

  Hvis det foreligger indikasjoner mot paroksysmal supraventrikulær takykardi bruk operasjonen. Det er nødvendig:

  • med hyppige angrep, som pasienten ikke tolererer;
  • ved bevaring av sykdomsdisplay på bakgrunn av mottak av antiarytmika
  • personer med yrker hvor tap av bevissthet er livstruende;
  • i situasjoner hvor langvarig medisinbehandling er uønsket (i ung alder).

  Kirurger oppfører seg radiofrekvens ablation kilde til patologisk impuls. Flere detaljer om disse operasjonene er beskrevet i denne videoen:

  Terapi er rettet ikke bare til eliminering av arytmi, men også til endre pasientens livskvalitet. Rehabilitering vil være umulig dersom du ikke følger legenes anbefalinger. Ernæring og livsstil er viktig for behandling av arytmi.

  Mulige konsekvenser, komplikasjoner og prognose

  Kortsiktige uutpressede anfall forårsaker ikke alvorlig ubehag, så deres alvor er undervurdert. PNT kan forårsake pasientens funksjonshemning eller føre til plutselig arytmisk død.

  Forventningen avhenger av:

  • type paroksysmal supraventrikulær takykardi;
  • samtidige sykdommer som provoserte utseendet;
  • varigheten av anfall og tilstedeværelsen av komplikasjoner;
  • tilstand av myokardiet.

  Med en langvarig strøm av PNT noen utvikler hjertesvikt, hvor myokardets evne til å forverres.

  Ventrikulær fibrillering er en alvorlig komplikasjon av takykardi. Denne kaotiske sammentrekningen av individuelle fibre i myokardiet, som uten nødopplæring fører til døden.

  Angrep påvirker også intensiteten av hjerteutslipp. Når de er redusert forverring av kransløpssirkulasjonen. Dette fører til en reduksjon av blodtilførselen til hjertet og kan føre til utvikling av angina og hjerteinfarkt.

  Forebyggende tiltak

  Det er umulig å hindre utviklingen av anfall.. Selv regelmessig inntak av antiarytmiske stoffer garanterer ikke at PNT ikke vil vises. Og bli kvitt arytmi tillater kirurgisk inngrep.

  Legene sier det For å behandle er nødvendig den grunnleggende sykdommen som provoserer en arytmi. Det er også nødvendig:

  • utelukke alkohol og narkotika;
  • å revidere dietten: menyen bør ikke være for salt mat, stekt og fet mat, røkt produkter;
  • å kontrollere konsentrasjonen av glukose i blodet.

  Når det er tegn på takykardi, må du gjennomgå en fullstendig undersøkelse. Hvis legen diagnostiserer en paroksysmal supraventrikulær takykardi, må du hele tiden overvåke tilstanden din. Det er nødvendig å identifisere den underliggende sykdommen og rette all innsats for å bekjempe den. Dette vil forhindre forekomsten av komplikasjoner.

  Les Mer Om Fartøyene