Paroksysmal ventrikulær takykardi

Blant alle arytmier som truer livet, anses paroksysmal ventrikulær takykardi som den hyppigste. Det er farlig fordi det lett kan utvikle seg til atrieflimmer og asystol (arytmisk død). Ifølge statistikk utvikler denne patologien to ganger så ofte som hos kvinner.

Årsaker og patogenese

Årsakene til paroksysmalt ventrikulær takykardi er mange, og oftest er de forbundet med patologiene i hjertet og blodkarene. Blant årsakene kan nevnes:

  • Hjerteinfarkt;
  • Postinfarkt aneurysm - fremspring av hjertet eller aortas vegg etter et hjerteinfarkt;
  • Reperfusjonskomplikasjoner - komplikasjoner etter blodtransfusjon eller blodsubstitusjoner;
  • Akutt myokarditt er en betennelsessykdom i hjertet av forskjellige opprinnelser;
  • Kardiosklerose er en tilstand som er en konsekvens av hjerteinfarkt, myokarditt og andre hjertesykdommer, og fører til en kraftig reduksjon i kontraktiliteten og spenningen i hjertet.
  • Ulike typer kardiomyopatier;
  • Medfødte og anskaffe hjertefeil;
  • Arteriell hypotensjon
  • Mitral ventil prolapse;
  • Betingelser etter hjerteoperasjon;
  • Narkotikaforgiftning (med digitalis og andre pacemakere);
  • Kroniske sykdommer i bindevev (sklerodermi, systemisk lupus erythematosus, reumatiske sykdommer);
  • "Hjertet til en idrettsutøver".

Idiopatisk takykardi utvikler seg uten tilsynelatende grunn.

Provke et angrep og kan ta medisiner foreskrevet for hjertesykdommer, inkludert antiarytmika og diuretika - de kan føre til brudd på det elektrofysiologiske potensialet og hjertefrekvensfeil.

Ri ventrikulær takykardi forekommer i alle tre mekanismer ved hvilken dannelsen av arytmiepisode kan oppstå - revers inngangsbølge (re-entry), tilstedeværelse av lesjoner av patologisk eksitabilitet og nærværet av patologiske utløser en ventrikkel.

Hypertensjon vil gå bort. for 147 rubler!

Chief Cardiac Surgeon: Det føderale programmet for behandling av hypertensjon er lansert! Et nytt stoff for hypertensjon er finansiert av budsjettet og spesialfondene. Så fra høyt trykk, drypp COPPER. Les mer >>>

symptomer

Et takykardiangrep kan være asymptomatisk, og kan ledsages av levende symptomer på hjertesvikt:

 • Følelse av hjertebanken;
 • Smerter i hjertet;
 • Svakhet, svimmelhet;
 • Kortpustethet, mangel på luft;
 • Frykt for døden;
 • Svimmel tilstand.

Puls med paroksysm er 150-180 slag / min, sjelden mer enn 200 eller 100 slag / min med en utpreget klinikk. I løpet av angrepet, er takykardi delt inn i stabil (angrepet varer mer enn 30 sekunder, den farligste varianten) og ustabil (varigheten av angrepet bestemmes på EKG). Arterialtrykk under et angrep reduseres til 90/60 eller mindre.

diagnostikk

Diagnosen er basert på data fra anamnese, undersøkelse og ulike typer EKG. Et enkelt EKG er ikke nok til diagnose, fordi paroksysmer kan skje når som helst, og ikke nødvendigvis når en undersøkelse utføres. Derfor, for bestemmelse av takykardi, brukes metoder som Halter EKG, som muliggjør overvåking av tilstanden til hjertet gjennom dagen; transøsofagus og intrakardial EKG). I tillegg brukes en prøve med fysisk belastning og Echo-CG, intrakardial elektrofysiologisk studie.

Tegn på paroksysmal takykardi på EKG:

 • En kraftig økning i hjertefrekvensen;
 • Opprettholde den rette hjertefrekvensen;
 • Det kan være flere fokus på takykardi.

En test med fysisk aktivitet er basert på det faktum at fysisk aktivitet kan provosere paroksysm. Ekkokardiografi lar deg se endringer i hjertet som førte til takykardi.

behandling

Behandlingen av paroksysmal takykardi omfatter to stadier - arrestere angrepet (beredskapsbehandling) og forebygge anfall (behandling av den underliggende sykdommen).

For å stoppe paroksysmen trenger du:

 • Hvis paroksysm blir provosert ved å ta medisiner - umiddelbart avbryte det.
 • Hvis pasienten er bevisst og vet hvilket stoff som vanligvis hjelper ham fra anfall - innfør dette stoffet;
 • Medisinering stopper angrepet i flere stadier:
  • Den første fasen - bruk av lidokain intravenøst ​​struino, hvis den ikke er allergisk;
  • Den andre fasen - novokainamid intravenøst ​​struino sakte eller amiodaron i 5% av p-re-glukosen drikker intravenøst ​​til rytmen er normalisert;
  • Den tredje fasen - brethilia tosylat dråper intravenøst ​​som vedlikeholdsbehandling.
 • Electroimpulse cardioversion er restaurering av rytme ved hjelp av en defibrillator. Det brukes til alvorlige hjerterytmeforstyrrelser, livstruende forhold, ineffektivitet av legemiddelfremkalt kardioversjon. I tillegg brukes for mer effektiv restaurering av rytme, legemidler - lidokain, amiodaron, brethiltosylat, kinidin.

Langsiktig behandling avhenger av den underliggende sykdommen som forårsaket en paroksysmal ventrikulær takykardi. Pass på å justere doseringen og diettregimet som kan forårsake et angrep.

Prognosen for paroksysmal takykardi avhenger av graden av forstyrrelse av spenning og ledning. Hvis EKG viser områder av patologisk eksitasjon, en endring i konduktivitet i flere retninger, er prognosen mer enn alvorlig, og risikoen for å utvikle alvorlige rytmeforstyrrelser er høy. Forstyrrelser er også farlige, der det er mulig å provosere en stabil eller ledsaget av alvorlige symptomer, et angrep med intrakardial EFI. Hvis, til tross for angrepene, funksjonen til begge ventriklene forblir normal, er risikoen relativt liten.

Det er ikke mulig å forhindre paroksysmal ventrikulær takykardi, men det er mulig å redusere risikoen for plutselig hjertedød. For dette formål har pasienter foreskrevet vedlikehold antiarytmisk terapi - amiodaron, sotalol og andre medikamenter og medikamenter som er foreskrevet for hjertesvikt - ACE-hemmere, diuretika, betablokkere, statiner. Hvis de er ineffektive, kan det bli installert en cardioverter defibrillator, radiofrekvens ablation eller en aneurysmektomi utført, eller det kan kreves en hjerte-transplantasjon.

Årsaker, symptomer og behandling av paroksysmal takykardi, konsekvenser

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er en paroksysmal takykardi, som det kan provosere hvordan det manifesterer seg. Hvor farlig og helbredet er det.

I paroksysmal transient paroxysmal tachycardia oppstår uregelmessig puls som varer fra noen få sekunder til noen få minutter eller timer i en rytmisk hjerteslag akselerasjon i området fra 140-250 slag / min. Hovedtrekket i dette arytmi som eksitasjonspulser ikke kommer fra en naturlig pacemaker, og fra unormal fokus i ledningssystemet fra hjertet eller myokard.

Slike endringer kan på annen måte påvirke tilstanden til pasientene, avhengig av type paroksysmer og hyppigheten av anfall. Paroksysmal takykardi av de øvre deler av hjertet (atrier) av de sjeldne episoder kan enten ikke forårsake noen symptomer eller har hatt milde symptomer og sykdomsfølelse (i 85-90% av personer). Ventrikulære former forårsaker alvorlige sirkulasjonsforstyrrelser og truer selv å stoppe hjertet og pasientens død.

Fullstendig kur for sykdommen er mulig - medikamenter tillater deg å fjerne angrepet og forhindre det i å komme tilbake, kirurgiske teknikker eliminerer patologiske foci, som er kilder til akselererte impulser.

Leger er kardiologer, hjertekirurger og arytmologer.

Hva skjer i patologi?

Normalt er hjertet forkortet med vanlige pulser, som kommer fra en frekvens på 60-90 slag / min fra hjertets høyeste punkt - sinuskoden (rytmens hoveddriver). Hvis tallet er større, kalles det en sinus takykardi.

Med paroksysmal takykardi reduserer hjertet også oftere enn det burde (140-250 slag / min), men med betydelige egenskaper:

 1. Den viktigste kilden til impulser (pacemaker) blir sinusknuten og den syke delen av det kardiale vev, som bare bør utføres impulser i stedet for å lage dem.
 2. Riktig rytme - hjerteslagene gjentas regelmessig med jevne mellomrom.
 3. Paroksysmal karakter - takykardi oppstår og går plutselig og samtidig.
 4. Patologisk betydning - paroksysm kan ikke være normen, selv om det ikke forårsaker noen symptomer.

Tabellen viser de generelle og karakteristiske egenskapene ved sinus (normal) takykardi) fra paroksysmal.

Alt avhenger av typen paroksysm

Det er fundamentalt viktig å dele den paroksysmale takykardien i arter avhengig av lokalisering av det uregelmessige impulsfokuset og hyppigheten av forekomsten. De viktigste varianter av sykdommen er gitt i tabellen.

 • Atriell form (20%);
 • Atrioventrikulær (55-65%);
 • Wolff-Parkinson-White syndrom (WPW - 15-25%).

Den gunstigste varianten av paroksysmal takykardi er en akutt atriell form. Hun trenger ikke behandling i det hele tatt. De mest farlige, kontinuerlig tilbakevendende ventrikulære paroksysmer - til og med til tross for moderne behandlingsmetoder, kan de forårsake hjertesvikt.

Mekanismer og årsaker til utvikling

Ved mekanismen for forekomst av paroksysmal takykardi ligner ekstrasystol - ekstraordinære kardiale sammentrekninger. Kombinerer deres tilstedeværelse av et ekstra fokus på impuls i hjertet, som kalles ektopisk. Forskjellen mellom dem er at den slår forekommer med jevne mellomrom i kaotisk sinusrytme, og i en anfall ektopisk foci genererer pulser som ofte og regelmessig, som i korthet overtar hoved pacemakeren funksjon.

Men pulsene i disse foci som kalles paroksysmal takykardi, bør være en annen forutsetning, en karakteristisk struktur av hjertet - i tillegg til de grunnleggende impulsledningsbaner (det vil si alle mennesker) bør være flere måter. Hvis folk som har slike ekstra veier ikke har ektopisk foci, sirkulerer impulsene til sinusnoden (hovedpacemakeren) sømløst langs hovedveiene, uten å strekke seg til ytterligere. Men med en kombinasjon av impulser fra ektopiske steder og ekstra baner, er dette hva som skjer i etapper:

 • En normal impuls, som kolliderer med fokus av patologiske impulser, kan ikke overvinne det og passere gjennom alle deler av hjertet.
 • Med hver etterfølgende impuls øker spenningen i hovedveiene over hindringen.
 • Dette fører til aktivering av flere veier som direkte forbinder atria og ventrikkene.
 • Impulser begynner å sirkulere i en lukket sirkel i henhold til ordningen: Atriumet - En ekstra bunt - Ventrikkene - Ektopisk fokus - Atria.
 • Fordi eksitering forplantes i motsatt retning, irriterer den det patologiske stedet i hjertet.
 • Det ektopiske fokuset aktiveres og genererer ofte sterke impulser som sirkulerer gjennom en unormal lukket sirkel.

Mulige årsaker

Faktorer som forårsaker utseendet av ektopisk foci i den supraventrikulære sonen og hjerteets ventrikler, er forskjellige. Mulige årsaker til denne funksjonen er vist i tabellen.

Paroksysmal takykardi

Paroksysmal takykardi - arytmi karakterisert hjerteinfarkt (paroksysmal) med en hjertefrekvens på 140 til 220 eller mer per minutt, som oppstår under påvirkning av ektopiske pulser som fører til substitusjon av en normal sinusrytme. Paroksysmer av takykardi har en plutselig innbrudd og slutt, en annen varighet og, som regel, en bevaret regelmessig rytme. Ektopiske pulser kan genereres i atria, atrioventrikulær kryss eller ventrikler.

Paroksysmal takykardi

Paroksysmal takykardi - arytmi karakterisert hjerteinfarkt (paroksysmal) med en hjertefrekvens på 140 til 220 eller mer per minutt, som oppstår under påvirkning av ektopiske pulser som fører til substitusjon av en normal sinusrytme. Paroksysmer av takykardi har en plutselig innbrudd og slutt, en annen varighet og, som regel, en bevaret regelmessig rytme. Ektopiske pulser kan genereres i atria, atrioventrikulær kryss eller ventrikler.

Paroksysmal takykardi er etiologisk og patogenetisk lik extrasystol, og flere extrasystoler på rad betraktes som en kortvarig paroksysm av takykardi. Med paroksysmal takykardi fungerer hjertet uøkonomisk, blodsirkulasjonen er ineffektiv, og derfor oppstår paroksysmer av takykardi som utvikler seg på bakgrunn av kardiopatologi, til sirkulasjonsinsuffisiens. Paroksysmal takykardi i forskjellige former oppdages hos 20-30% av pasientene med langvarig EKG-overvåking.

Klassifisering av paroksysmal takykardi

På stedet for patologiske pulser isoleres atrioventrikulære (atrioventrikulære) og ventrikulære former av paroksysmal takykardi. Atrielle og atrioventrikulære paroksysmale takykardier kombineres i en supraventrikulær (supraventrikulær) form.

Av arten av den strømning kan opptre akutt (paroksysmal), stadig tilbakevendende (kronisk) og kontinuerlig relapsing former paroksysmal takykardi. Forløpet av en kontinuerlig tilbakevendende form kan vare i mange år, noe som forårsaker arrytmogent dilatert kardiomyopati og sirkulasjonsinsuffisiens. I henhold til den mekanisme i utviklingen av forskjellig gjensidig (i forbindelse med re-entry mekanisme i sinusknuten), ektopisk (eller lobulære), multifokal (eller multifokal) danner paroksysmal supraventrikulær takykardi.

I hjertet av mekanismen for utvikling av paroksysmal takykardi er i de fleste tilfeller gjentatt pulsinngang og sirkulær excitasjonssirkulasjon (gjensidig mekanisme for re-entry). Mindre ri takykardi utvikler seg på grunn av tilstedeværelsen av ektopisk foci av unormal automatikk eller ildsted postdepolyarizatsionnoy trigger aktivitet. Uavhengig av mekanismen for forekomsten av paroksysmal takykardi, er forløpere alltid utviklingen av ekstrasystol.

Årsaker til paroksysmal takykardi

Ifølge den etiologiske faktorer som ligner paroksysmal takykardi arrythmia, med supraventrikulær formen er vanligvis forårsaket av en økning i aktivering av det sympatiske del av nervesystemet, og ventrikulære - inflammatorisk, nekrotiske, degenerative eller sklerotiske lesjoner av hjertemuskelen.

Når formen på ventrikulær takykardi paroksysmal fokus forekomsten av ektopisk ventrikulær eksitasjon lokalisert i deler av ledningssystemet - bunten i His, beina og Purkinje fibere. Utviklingen av ventrikulær takykardi ofte observeres hos eldre menn med koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, myokarditt, hypertensjon, hjertesykdommer.

En viktig forutsetning for utviklingen av paroksysmal takykardi er tilstedeværelsen av tilbehør baner i myokardium puls iboende natur (Kent bjelke mellom ventriklene og forkamre, atrioventrikulærknuten traversering; Maheyma fibrene mellom ventriklene og atrioventrikulærknuten) eller som følge av myokardial lesjoner (myokarditt, hjerte, kardiomyopati). Andre måter å puls forårsake patologisk sirkulerende eksitasjon av myokard.

I noen tilfeller utvikles i AV-noden, fører såkalt langsgående dissosiasjon til ukoordinerte drift atrioventrikulær forbindelser fibre. Når dissosiasjonen fenomenet langsgående parti av det ledende fiber drives uten avvik, den andre, på motsatt side, utfører den magnetisering i motsatt (retrograde) retning og gir et utgangspunkt for en sirkulær sirkulasjon av impulser i atriene og ventriklene deretter retrograd fibre tilbake i atrium.

I barndommen og ungdommen, er det noen ganger idiopatisk (essensiell) paroksysmal takykardi, og årsaken til dette kan ikke pålides pålitelig. I hjertet av nevogene former for paroksysmal takykardi er påvirkning av psykomotionelle faktorer og økt sympathoadrenal aktivitet på utviklingen av ektopiske paroksysmer.

Symptomer på paroksysmal takykardi

Paroksysm av takykardi har alltid en plutselig distinkt start og samme slutt, mens varigheten kan variere fra noen få dager til noen få sekunder.

Pasienten føler utbruddet av paroksysm som et trykk i hjertet av hjertet, og blir til et intensivert hjerteslag. Hjertefrekvensen under paroksysm når 140-220 eller mer per minutt med riktig rytme bevart. Et angrep av paroksysmal takykardi kan være ledsaget av svimmelhet, støy i hodet, en følelse av sammentrekning av hjertet. Mindre vanlig er transient fokal nevrologisk symptomatologi - aphasia, hemiparesis. Under paroxysm av supraventrikulær takykardi kan forekomme med symptomer på autonom dysfunksjon: svette, kvalme, flatulens, enkel lavgradig feber. På slutten av angrepet i flere timer, er polyuria notert med frigjøring av en stor mengde lett urin med lav tetthet (1,001-1,003).

Det langvarige løpet av takykardi paroksysmen kan føre til blodtrykksfall, utvikling av svakhet og svimmelhet. Toleransen av paroksysmal takykardi er verre hos pasienter med kardiopatologi. Ventrikulær takykardi utvikler seg vanligvis mot en bakgrunn av hjertesykdom og har en mer alvorlig prognose.

Komplikasjoner av paroksysmal takykardi

Med ventrikulær form av paroksysmal takykardi med en rytmfrekvens på mer enn 180 slag. Fibrillasjonen av ventriklene kan utvikles om et minutt. Langvarig paroksysm kan føre til alvorlige komplikasjoner: akutt hjertesvikt (kardiogent sjokk og lungeødem). Redusert blodsirkulasjon i løpet av takykardi ri fører til en reduksjon i koronar blodstrøm og myokardial ischemi (angina pectoris og hjerteinfarkt). Forløpet av paroksysmal takykardi fører til utviklingen av kronisk hjertesvikt.

Diagnose av paroksysmal takykardi

Paroksysmal takykardi kan diagnostiseres ved et typisk angrep med plutselig oppstart og avslutning, samt data fra hjertefrekvensstudien. Supraventricular og ventrikulære former for takykardi varierer i grad av hastighet av rytmen. Med ventrikulær form overstiger hjertefrekvensens takykardi vanligvis ikke over 180 slag. per minutt, og prøver med eksitasjon av vagusnerven gir negative resultater, mens hjertefrekvensen når ved sukkerventil takykardi når 220-250 slag. per minutt, og paroksysmen stoppes av en vagal manøvre.

Når EKG under et angrep karakteristiske forandringer er bestemt av formen og polariteten av P-bølge, så vel som dens plassering i forhold til de ventrikulære komplekse QRS, slik at for å skille form av paroksysmal takykardi. Atriell form er typisk plasseringen av P-bølgen (positiv eller negativ) foran QRS-komplekset. Når en paroksysme stammer fra atrioventrikulær veikryss, registreres en negativ tann P som ligger bak QRS-komplekset eller fusjonerer med den. Den ventrikulære formen er karakterisert ved deformasjon og ekspansjon av QRS-komplekset som ligner ventrikulære ekstrasystoler; kan ta opp en normal, uendret tann R.

Hvis ri takykardi ikke kan fikse ved EKG, ty til å gjennomføre daglige EKG-overvåking, opptak korte episoder paroksysmal takykardi (3 til 5 ventrikulære komplekser) subjektivt følt av pasienten. I en rekke tilfeller registrerer paroksysmal takykardi et endokardielt elektrokardiogram ved intrakardielle elektroder. Å ekskludere organisk patologi, ultralyd av hjertet, MR eller MSCT i hjertet.

Behandling av paroksysmal takykardi

Spørsmålet om taktikk av behandling av pasienter med paroksysmal takykardi er løst tar hensyn til form av arytmi (atrial, atrioventrikulær, ventrikulær), dens etiologi, hyppighet og varighet av angrep, tilstedeværelse eller fravær av komplikasjoner under anfall (hjerte eller kardiovaskulær sykdom).

De fleste tilfeller av ventrikulær paroksysmal takykardi krever akutt sykehusinnleggelse. Unntak er idiopatiske varianter med godartet kurs og mulighet for rask lindring ved administrering av et spesifikt antiarytmisk legemiddel. Når paroksysmer av supraventrikulære takykardipasienter blir innlagt på hjerteklinikken i tilfelle utvikling av akutt hjerte- eller kardiovaskulær svikt.

Planlagt sykehusinnleggelse i pasienter med paroksysmal takykardi utføres ved hyppig,> 2 ganger i måneden, angrep av takykardi for inngående undersøkelse, bestemmer behandlingsstrategi og indikasjoner for kirurgisk behandling.

Fremveksten av et angrep av paroksysmal takykardi krever levering av presserende tiltak på stedet og i primær paroxysm eller samtidig hjertesykdom krever samtidige samtaler akutt kardiologi service.

For å lindre paroksysm, tar takykardi til vagal manøvrer, teknikker som har en mekanisk effekt på vagusnerven. Vagal manøvrer inkluderer belastning; Valsalva-forsøk (forsøkt kraftig utånding med lukket nesehul og munnhule); Ashner test (jevnt og moderat trykk på øvre øvre øvre hjørne); Chermak-Goering test (trykk på arealet av en eller begge karotid bihulene i regionen av karoten arterien); et forsøk på å indusere en oppkastende refleks ved å irritere roten av tungen; tørke med kaldt vann, etc. Ved hjelp av vagale manøvrer er det mulig å stoppe bare angrep av supraventrikulære paroksysmer av takykardi, men ikke i alle tilfeller. Derfor er den viktigste typen omsorg for å utvikle paroksysmal takykardi administrering av antiarytmiske legemidler.

Som et første hjelpemiddel er vist intravenøse universelle antiarytmiske midler som er effektive i noen former anfall: prokainamid, propranoloa (obsidan) aymalina (giluritmala), kinidin ritmodana (disopyramid, ritmileka) etmozina, Isoptin, Cordarone. Når langvarig anfall av takykardi ikke er stoppet stoffet, ty til kardio.

I fremtiden er pasienter med paroksysmal takykardi underlagt poliklinisk overvåking av en kardiolog som bestemmer omfanget og tidsplanen for antiarytmisk behandling. Utnevnelsen av anti-tilbaketrukket antiarytmisk behandling av takykardi bestemmes av frekvensen og toleransen av anfall. Konstant anti-tilbakefallsterapi er indisert for pasienter med takykardi-paroksysmer, som forekommer 2 eller flere ganger i måneden, og krever medisinsk behandling for deres lettelse. med mer sjeldne, men langvarige paroksysmer, komplisert ved utvikling av akutt venstre ventrikulær eller kardiovaskulær svikt. Pasienter med hyppige, korte anfall av supraventrikulær takykardi, forankret på egen hånd eller med hjelp av vågale manøvrer, indikasjoner for forebyggende behandling er usikre.

Langvarig forebyggende behandling av paroksysmale takykardi utført antiarytmiske midler (quinidin bisulfat, disopyramid, moratsizinom, etatsizin, amiodaron, verapamil et al.), Og hjerteglykosider (digoxin, lanatozidom). Utvelgelse av medikamentet og doseringen utføres under elektrokardiografisk kontroll og overvåking av pasientens velvære.

Bruken av p-adrenoblokker for behandling av paroksysmal takykardi gjør det mulig å redusere sannsynligheten for ventrikulær overgang til ventrikulær fibrillasjon. Den mest effektive bruken av β-blokkere i forbindelse med antiarytmiske legemidler, som gjør at du kan redusere dosen av hvert legemiddel uten å kompromittere effekten av terapien. Forebygging av tilbakefall av supraventrikulære paroksysmer av takykardi, en reduksjon i frekvensen, varigheten og alvorlighetsgraden av deres kurs oppnås ved et konstant oralt inntak av hjerteglykosider.

Ved å ty til kirurgi i særlig alvorlig paroksysmal takykardi og ineffektiv forebyggende behandling. Som et kirurgisk hjelpemiddel med anfall takykardi anvendt degradering (mekaniske, elektriske, kjemiske, kryogene) flere måter for impulsledning eller ektopisk foci automatism, radiofrekvent strøm (RFA hjerte), implantasjon av pacemaker med programmerte modi par og "spennende" stimulering eller implantasjon elektrisk defibrillatorer.

Prognose for paroksysmal takykardi

Prediktor for paroksysmal takykardi er dens form, etiologi, varigheten av angrepene, tilstedeværelse eller fravær av komplikasjoner, tilstanden av myokardial kontraktilitet (siden i alvorlig skade på hjertemuskelen er en risiko for akutt hjerte- eller hjertefeil, ventrikulær fibrillering).

Den mest gunstige med strømmen er den essensielle supraventrikulære formen for paroksysmal takykardi. De fleste pasienter mister ikke evnen til å jobbe i mange år, sjelden er det tilfeller av fullstendig spontan kur. Forløpet av supraventrikulær takykardi på grunn av hjerteinfarkt er i stor grad bestemt av utviklingshastigheten og effektiviteten av behandlingen for den underliggende sykdommen.

Den verste prognosen er observert i den ventrikulære form av paroksysmal takykardi, som utvikler på bakgrunn av myokardial patologi (akutt hjerteinfarkt, en stor forbigående iskemi, tilbakevendende myokarditt, kardiomyopati primære, alvorlig myokardial dystrofi, på grunn av hjertesykdom). Myokardskade bidrar til transformasjon av paroksysmal takykardi ventrikkelflimmer.

I mangel av komplikasjoner er overlevelse hos pasienter med ventrikulær takykardi år og til og med tiår. Dødsfall i ventrikulær form av paroksysmal takykardi forekommer som regel hos pasienter med hjertefeil, samt hos pasienter som tidligere hadde opplevd plutselig klinisk død og gjenopplivning. Forbedrer løpet av paroksysmal takykardi med konstant anti-tilbakefallsterapi og kirurgisk korreksjon av rytme.

Forebygging av paroksysmal takykardi

Tiltak for å forhindre den essensielle formen for paroksysmal takykardi, samt årsakene er ukjente. Hindre utvikling av paroksysmal takykardi i bakgrunnen kardiopatologii krever forebyggelse, presis diagnose og behandling av den underliggende sykdommen. Ved hvilken utviklet paroxysmal tachycardia angitt sekundær forebygging: utelukkelse av utløsende faktorer (psykisk og fysisk stress, alkohol, røyking), antiarytmika sedative og et anti-stoffer, kirurgisk behandling av takykardi.

Paroksysmal ventrikulær takykardi

Paroksysmal ventrikulær takykardi er en slags forstyrrelse av hjerterytmen, som manifesteres av økningen til 130-220 slag per minutt. Denne typen arytmi er episodisk. Paroksysmer forekommer plutselig, noe som truer livet til en syk person. Ifølge medisinsk statistikk utvikler RPT hovedsakelig hos eldre mennesker som er utsatt for myokarddystrofi eller sklerose. I dag oppstår en sykdom i hver 40. innbygger i vår stat, og okkuperer ikke det siste stedet blant dødsårsakene til befolkningen.

Med ventrikulær takykardi genererer hjertekammeret ektopiske hyppige elektriske impulser, noe som fører til hjerterytmefeil. Et slikt brudd kan provosere ventrikulær fibrillering med fravær av hovedfaser av systol og diastol. Hjertets funksjon er forstyrret, hjertesvikt, sjokk, lungeødem og andre hasteforhold oppstår, noe som skyldes pasientens død.

Hvorfor utvikler sykdommen?

Årsakene til utviklingen av ventrikulær paroksysm kan ikke alltid etableres. Oftest er de et resultat av hjertesykdommer, blant annet det skal bemerkes:

 • iskemisk hjertesykdom;
 • kardiomyopati, kardiosklerose;
 • myokarditt;
 • aneurisme av venstre ventrikel;
 • hypokalemi, hyperkalsemi;
 • mitral ventil prolapse;
 • hyppig stress;
 • Tilstedeværelse av et kateter i hulrommet i ventriklene;
 • syndrom av for tidlig sammentrekning av ventrikkene;
 • medfødte hjertefeil;
 • langvarig bruk av hjerteglykosider.

Hvordan manifesterer sykdommen seg?

Idiopatisk paroksysmal ventrikulær takykardi går frem mot en bakgrunn av kraftig akselerasjon av hjerterytmen, som kan ledsages av utseendet til en ekstrasystol eller forbi uten den. Angrep av paroksysmer forekommer plutselig og varierer i polymorfisme. Slike polymorfe ventrikulære takykardier utvikles hos personer utsatt for nervøs utmattelse, stressende situasjoner eller som har hatt hjertesykdom med hjerteinfarkt.

Angrep skjer uventet. Noen ganger, hos asymptomatiske pasienter, kan pasienten ikke engang mistenke en trussel mot livet. Men i de fleste kliniske tilfeller utvikler pasienter med paroksysmer en sterk hjerterytme, pulsfrekvensen øker kraftig, det er generell svakhet som kan føre til bevissthetstap. Pasienter med paroksysmal takykardi klager over hodepine og hjertesmerter, en følelse av å klemme seg bak brystbenet, støy i hodet, dårlig helse og tap av effektivitet. Slike mennesker opplever en frykt for døden som er karakteristisk for hjertepatologier. Hos mange pasienter faller blodtrykket.

Skjemaer av FAT

I moderne klinisk praksis er det vanlig å isolere flere former for paroksysmal ventrikulær takykardi. Denne oppdelingen av sykdommen med isolering av sine individuelle former har en separat klinisk betydning, noe som indikerer risikoen for ventrikulær fibrillering.

 1. Bi-retningsventrikulær takykardi, som fortsetter med riktig veksling av QRS-komplekser. En slik tilstand forklares ved generering og forplantning av elektriske impulser fra forskjellige foci i hjertet.
 2. Pirouette ("torsade de pointes"). Det er en ustabil bi-retnings ventrikulær takykardi opp til d100 episoder per minutt. Denne tilstanden er preget av en bølge-lignende økning og en reduksjon i amplitudeparametrene for hjerte-EKG-komplekser QRS. Rytmen blir feil. Frekvensen når 250-310 slag per minutt. Bestem mulig utvikling av pirouette kan være ved forlengelse på elektrokardiogrammet av QT-intervallet og forekomsten av ventrikulære tidlige ekstrasystoler. Den patologiske prosessen går aggressivt og er tilbøyelig til å gå tilbake. Pasienter med denne sykdomsformen er obligatorisk innlagt på intensivavdelingen, og etter en normalisering av staten blir det observert noen tid på hjertesykehuset.
 3. Polymorfisk ventrikulær takykardi er en spesiell type arytmi som forekommer i to eller flere ektopiske foci. Denne varianten av sykdommen er relativt sjelden.
 4. Tilbakevendende ventrikulær takykardi. Relapses av sykdommen har ikke en viss spesifisitet og kan forekomme, som en uke etter det første angrepet, og i flere år.

diagnostikk

Ventrikkeltakykardi er diagnostisert i henhold til klinisk undersøkelse av pasienten og resultatene av instrumentale studier, hvorav den mest informative er EKG. Naturligvis har sykdommen sine egne karakteristiske EKG-tegn, som gjør det mulig for en erfaren lege å bekrefte diagnosen:

 • hjertefrekvensen øker til 130-220 slag per minutt;
 • tilstedeværelsen av deformerte og utvidede QRS-komplekser;
 • tannens forsvinning.

Konservativ terapi

I de fleste kliniske tilfeller reagerer ventrikulær paroksysmal takykardi godt til behandling av legemidler. Terapi utføres nødvendigvis under hensyntagen til frekvensen og intensiteten av anfall, form av patologi, dens grad av kompleksitet. Behandlingen bør også være i samsvar med de samtidige sykdommene, de individuelle egenskapene til pasientens kropp og tilstedeværelsen av komplikasjoner fra hjertet og andre organer. Paroksysmal takykardi behandles ved bruk av antiarytmiske legemidler.

Ved utvikling av et akutt angrep av den syke personen er det nødvendig å bli innlagt på sykehus. Før ankomst av en ambulanse, bør han gi førstehjelp, som kan omfatte følgende aktiviteter:

 • tørk personen med et håndkle, som først må fuktes i kaldt vann;
 • forsøke å puste ut med lukkede nesebor og munnhule;
 • Utfør massen av halspulsåren eller trykket på øvre øvre hjørne av øyet;
 • forsøke å indusere oppkast i pasienten;
 • spør offeret for belastning.

I sykehuspasienter med ventrikulær takykardi ri båret antiarytmisk behandling, som i det vesentlige består i anvendelse av antiarytmiske midler, beta-blokkere, lidokain, magnesiumsulfat og beroligende midler. Hvis medisinering ikke hjelper, får pasienter elektroimpulserapi.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling ZHPT utføres i spesielle kliniske situasjoner, når alle de innledende trinn for normalisering av hjertefrekvensen har vært mislykket, og de tunge og hyppige anfall angrep truer pasientens liv. Med det formål å eliminere patologiske manifestasjoner, tilbyr hjertekirurger følgende typer kirurgiske inngrep til pasienter:

 • installasjonen av en pacemaker;
 • implantering av en elektrodefibrillator;
 • Ødeleggelsen av flere veier gjennom hvilke impulsen utføres.

Etter kirurgisk korreksjon av hjertefrekvensdefektet gir leger positive forutsetninger. Pasienter etter kirurgi kan stole på flere år, og noen ganger i flere tiår, smertefritt liv.

Profilakse av sykdom

Som du vet, er sykdommer alltid lettere å hindre enn å kvitte seg med deres patologiske manifestasjoner. Forebygging av ventrikulær takykardi kan være primær (rettet mot å forebygge utvikling av en sykdomstilstand) og sekundær (forebygging av tilbakefall).

Tiltak for primær forebygging:

 • forebygging av utvikling av infeksjonssykdommer i myokardiet;
 • rettidig behandling av forkjølelse;
 • tidligere påvisning av medfødt hjertesykdom hos nyfødte;
 • forebygging av hjerterytmeforstyrrelser etter hjerteinfarkt;
 • kvalitativ behandling av koronar sykdom;
 • årlig forebyggende undersøkelse med en kardiolog.

Sekundær forebygging av paroksysmer av ventrikulær takykardi består i å overvåke pasienten og ta forebyggende doser av antiarytmiske legemidler. Støttende antiarytmisk terapi utføres med amiodaron eller sotalol.

Heldigvis har moderne medisin et stort antall verktøy og teknikker som muliggjør tilstrekkelig og kvalitativ behandling av paroksysmal takykardi. I sjeldne kliniske tilfeller kan sykdommen ta malignitet i løpet av kurset og manifestere seg som hyppige angrep som er resistente mot antiarytmisk behandling. Ineffektiviteten til alle metoder for korreksjon av den patologiske prosessen er en absolutt indikasjon på transplantasjonen av donorhjerte.

Hvordan manifesterer paroksysmal ventrikulær takykardi og hvordan å arrestere et angrep

En av de farlige endringene i hjertets rytme er en paroksysmal ventrikulær takykardi. Dette er et angrep av akselerert hjerterytme, hvor kilden er myokardiet i ventriklene.

Faren for ventrikulær takykardi (VT) som kutter med høy frekvens infarkt ventrikulære rom ikke har tid til å fylles med blod, og derfor er det praktisk talt ikke slippes ut i aorta og lungearterien. Det kan sies at blodstrømmen stopper, så den er ineffektiv. Alle vev, spesielt hjernen, mangler oksygen. Under disse forholdene dør celler raskt. Brudd på rytmen truer livet og krever umiddelbar behandling.

Les i denne artikkelen

Årsaker til utseende

Paroksysmal ventrikulær takykardi blir talt i de tilfellene når det plutselig opptrer, og hyppigheten av hjertesammensetninger (hjertefrekvens) mens mer enn 140 per minutt. VT er en kontinuerlig kjede på 4 til 5 eller flere ventrikulære ekstrasystoler som følger kontinuerlig.

Med denne arytmen er kilden til impulser som trekker hjertet opp, akkumuleringen av celler som ligger i myokardiet i ett av ventriklene. Auriklene samtidig reduseres av seg selv, deres rytme er mye mindre hyppig enn hjertefrekvensen med VT.

ZT overveies hovedsakelig hos eldre menn.

Et angrep, eller paroksysmer av ventrikulær takykardi, forekommer hos personer med alvorlige sykdommer:

 • iskemisk hjertesykdom, spesielt progressiv angina og hjerteinfarkt, så vel som hjerte-aneurisme;
 • kardiomyopati: restriktiv, utvidet, hypertrofisk, endrer strukturen til hjertesystemet i hjertet;
 • Noen stoffer (kinidin, digoksin, novokainamid);
 • kokain;
 • sarkoidose og andre systemiske sykdommer med nederlag av mange organer;
 • hjertefeil, myokarditt;
 • økt skjoldbruskfunksjon
 • økning i innholdet av kalium i blodet;
 • brystkreft.

Klassifisering av patologi

Avhengig av varighet og fare for VT utmerker seg dess former og arter.

 • ustabil ventrikulær takykardi - korte paroksysmer, selvoppstående og avslutende; de blir vanligvis ikke ledsaget av alvorlige manifestasjoner;
 • resistent VT er en lang episode som kan gå inn i ventrikulær fibrillasjon og føre til hjertestans.

form

 • toveis ventrikulær takykardi, manifestert på EKG-deformerte ventrikulære komplekser, som gradvis endrer polariteten, danner et karakteristisk bilde av "spindelen"; Et annet navn for denne svært farlige arytmen er "pirouette" eller spindelformet ventrikulær takykardi;
Ventrikulær takykardi er polymorf, toveis
 • monotopisk monomorf VT - mindre farlig, er en serie ekstrasystoler eller sirkulær sirkulasjon av puls i myokardiet i ventriklene;
Paroksysmal monomorfisk ventrikulær takykardi
 • fascikulær forekommer hos unge uten hjertesykdom og står for opptil 10% av alle VT.

Tegn og symptomer på rytmeforstyrrelser

Enhver type VT, spesielt polymorf ventrikulær takykardi, tolereres vanligvis dårlig av pasientene. De viktigste symptomene er:

 • svimmelhet, besvimelse mulig
 • hjertebanken;
 • følelse av mangel på luft;
 • noen ganger kvalme
 • forvirring og bevissthetstap
 • hjertestans.

Hjertefrekvensen er 140 til 250 per minutt. Varigheten av angrepet er vanligvis fra noen få sekunder til flere timer. Noen ganger varer VT i flere dager.

Arrytmi er ledsaget av tegn på oksygen sult:

 • det brenner, strammer smerter bak brystbenet, ikke fjernet av nitroglyserin;
 • et arytmisk sjokk kan oppstå med en kraftig reduksjon av trykk og bevissthetstap
 • reduserer utskillelsen av urin;
 • Det er magesmerter og hevelse (med lange eller hyppige angrep).

Noen mennesker føler seg ikke egnet for takykardi, selv om faren for livet samtidig opprettholder dette.

Diagnostikk av patologi

Kjenne VT ved å bruke to metoder - EKG og 24-timers EKG-overvåkning.

EKG-dekoding

Ventrikulær takykardi på EKG manifesteres ved en plutselig oppstart av en episode av raske hjerteslag med en frekvens på 140 til 220 per minutt. De er rytmiske. Ventrikulære komplekser av uregelmessig form, de er forstørrede.

Med en grundig analyse av EKG, kan du se normale P-tenner, som reflekterer en rolig atriell sammentrekning. Noen ganger passerer en sinuspuls inn i ventrikkene gjennom atrioventrikulærnoden, og så er det en "ventrikulær fange" - et enkelt normalt ventrikulært kompleks, smalt og uformert. Dette er kjennetegnet for VT.

Ventrikulær takykardi. Det 9. QRS-komplekset er smalt (fange)

Ikke alle hurtige hjerteslag (takykardi) med forstørrede komplekser på EKG er en ventrikulær takykardi. Et lignende bilde kan være ledsaget tachysystolic atrieflimmer, takykardi med WPW syndrom, supraventrikulær takykardi i brudd på en av de grenblokk. Derfor, for den endelige diagnosen, er det nødvendig med daglig overvåking av EKG.

Atrieflimmer med formen på QRS-komplekset som i blokkaden til venstre gren av bunten av Hans (A). Ventrikulær takykardi (B). Differensiell diagnose av supraventrikulær takykardi med avvikende ledning og ventrikulær takykardi ved elektrokardiogram er kompleks, og noen ganger umulig

Holter-overvåking hjelper i fleste tilfeller til å diagnostisere riktig. Dette er imidlertid i stor grad avhengig av kvalifikasjonen og opplevelsen til den funksjonistiske legen.

Om hvilke metoder for diagnose av ventrikulær takykardi er mest informative, se i denne videoen:

Behandling av ventrikulær takykardi

Før kardiologen er det to oppgaver: å arrestere ventrikulær takykardi og hindre gjentatte episoder.

Med utviklingen av plutselig ventrikulær takykardi ledsaget av bevissthet og mangel på puls, er det første behandlingsmålet - akutt elektrodefibrillering, etterfulgt av kontinuerlig hjertemassasje med samtidig administrasjon av amiodaron eller lidokain i venen.

Hvis behandlingen var effektiv, fortsatte intravenøs administrering av disse legemidlene.

Paroksysmal monomorfisk ventrikulær takykardi krever bruk av antiarytmika i I- eller III-klasser. Disse stoffene brukes til å stoppe angrepet og forhindre det.

Klasse I-legemidler kan bare brukes til personer uten tegn på hjertesykdom, som IHD og hjerteinfarkt. Disse medisinene er forbudt dersom pasienten på ekkokardiografi bestemmer utvidelsen av ventrikulær hulrom, fortykning av veggene, reduksjon av utkastningsfraksjonen (indikerer kontraktilitet) på mindre enn 40%. De er også kontraindisert hos personer med kronisk hjertesvikt.

For å avlaste et angrep av monomorfisk ventrikulær takykardi, administreres ett av disse legemidlene intravenøst:

For å stoppe et angrep av en arytmi kan bare den medisinske arbeideren under kontroll av et elektrokardiogram, er det ønskelig på et sykehus.

For å forebygge gjentatte anfall for permanent inntak foreskrevet sotalol, amiodaron, amiodaron i kombinasjon med beta-blokkere. Sotalol bør ikke tas til pasienter som har:

 • reduksjon av ejektjonsfraksjon mindre enn 40%;
 • kortpustethet og hevelse med liten trening;
 • Nyresvikt (høye nivåer av kalium, urea, kreatinin).

Slike pasienter er kun vist amiodaron.

Cupping fascicular VT utføres ved hjelp av verapamil eller ATP. For å forhindre angrep, vises verapamil og antiarytmikk i IC-klassen. Slike takykardi forekommer hos mennesker uten alvorlig hjerteinfarkt, slik at IC-klassen medisiner er trygge. Også ved denne type arytmi er radiofrekvensablasjon av lesjonens fokus meget effektiv.

Egenskaper ved behandling av takykardi "pirouette":

 • Avskaffelse av narkotika som kan forlenge QT-intervallet;
 • intravenøs administrering av magnesiumsulfat;
 • hvis det ikke er noen effekt, midlertidig eller permanent hjertestimulering.
Episode av pirouettakykardi hos en pasient med syndromet ved lengre QT-intervall

De viktigste stoffene som kan utvide QT-intervallet og forårsake takykardi "pirouette":

 • azitromycin;
 • amiodaron;
 • amitriptylin;
 • vinpocetine;
 • haloperidol;
 • disopyramid;
 • Indapamide;
 • itrakonazol;
 • ketokonazol;
 • klaritromycin;
 • levofloxacin;
 • nikardipin;
 • norfloxacin;
 • salbutamol;
 • sotalol;
 • famotidin;
 • erytromycin.

Nyttig video

På hvilke nye metoder som brukes til å behandle ventrikulær takykardi, se denne videoen:

forebygging

Det er primær og sekundær forebygging.

Primær er rettet mot å forebygge hjerterytmeforstyrrelser. Det inkluderer rettidig behandling av hjertesykdommer, der VT kan forekomme.

Sekundær forebygging er rettet mot å forhindre plutselig død av en pasient med VT. For å bestemme risikoen for hjertestans, vises en intrakardial elektrofysiologisk studie. Imidlertid er det antatt at hvis et stabilt angrep av VT forekom hos en pasient utenfor den akutte fasen av et hjerteinfarkt, er sannsynligheten for tilbakefall i løpet av året 80%, og risikoen for plutselig død innen 2 år er 30%.

For å hindre et slikt utfall, er det bare en vei ut: installasjonen av en implanterbar cardioverter-defibrillator for pasienter med paroksysmal VT. Denne enheten er sydd under huden, og med utviklingen av arytmi gjenoppretter automatisk myokardial kontraktilitet, stopper angrepet.

Et alternativ til slik behandling - kontinuerlig bruk av amiodaron og / eller beta-blokkere

Paroksysmal ventrikulær takykardi er en dødelig rytmeforstyrrelse, ledsaget av hyppige kardiale sammentrekninger. Den resulterende oksygen sulten i hjernen forårsaker svimmelhet og tap av bevissthet. Det kan være hjertestans. For behandling er det nødvendig med defibrillering, og i fremtiden - bruk av antiarytmiske legemidler og installasjon av en cardioverter-defibrillator - en enhet som uavhengig stopper angrepene av hjertebanken.

Riktig og rettidig førstehjelp for takykardi kan redde liv. Hva kan og skal gjøres hjemme i tilfelle et angrep? Hvordan gi nødhjelp til paroksysmal, supraventrikulær takykardi?

Nadzheludochkovaja og ventrikulær ekstrasistolija er en forstyrrelse av en rytme i hjertet. Det finnes flere varianter av manifestasjon og former: hyppig, sjelden, bigemini, polytopisk, monomorf, polymorf, idiopatisk. Hva er tegn på sykdommen? Hvordan er behandlingen?

Hvis det er en asystol i ventriklene, det vil si at blodsirkulasjonen i hjertets hjerteslag, fibrillering, deretter klinisk død oppstår. Selv om asystolen bare er venstre ventrikel, kan en person dø uten tidlig hjelp.

Supraventrikulær takykardi forekommer hos voksne og barn. Symptomer - plutselig hjertebank, svimmelhet og andre. Ikke alltid avlesning på EKG vil gjenspeile problemet. Stampende paroksysmale HT-angrep kan gjøres selvstendig, men uten behandling i fremtiden kan det ikke.

Du kan bare ta piller fra hjerteslag etter å ha konsultert en kardiolog. Faktum er at han bare kan velge hvilke som er nødvendige for å senke hjerterytmen, siden ikke alle vil dra nytte av en sterk, rask rytme, takykardi, arytmi.

Ofte følger arytmi og hjerteinfarkt tett sammen hverandre. Årsakene til takykardi, atrieflimmer, bradykardi ligger i strid med myokardial kontraktilitet. Med styrking av arytmi utføres stenting, samt lindring av ventrikulære arytmier.

Hvis ekstrasystolen oppdages, kan det hende at medisinsk behandling ikke er nødvendig umiddelbart. Nadzheludochkovaya eller ventrikulære ekstrasystoler i hjertet kan nesten elimineres bare ved å endre livsstilen.

Prosedyren for behandling av ventrikulær takykardi inkluderer bruk av medisiner, elektriske pulser og i alvorlige tilfeller installasjon av en cardioverter-defibrillator. Å stenge symptomene på paroksysmal VT påvirker sykdommens prognose.

Teenage kan utvikle seg spontant hos ungdom. Årsaker kan være i overarbeid, stress, samt problemer med hjertet, VSD. Symptomer er hjertebank, svimmelhet, svakhet. Behandling av sinus takykardi hos jenter og gutter er ikke alltid nødvendig.

Ventrikulær takykardi

Ventrikulær takykardi - et angrep med rask hjertefrekvens, opptil 180 slag eller mer. Korrekt rytme er vanligvis bevart. I ventrikulær takykardi, som med supraventricular (supraventricular), starter angrepet vanligvis akutt. Cupping av paroxysm skjer ofte alene.

Paroksysmal ventrikulær takykardi - Den farligste rytmestørrelsen. Dette skyldes det faktum at for det første er denne typen arytmi ledsaget av et brudd på hjertens pumpefunksjon som fører til sirkulasjonsmangel. Og for det andre er det stor sannsynlighet for overgang til flammer eller fibrillering av ventrikkene. Med slike komplikasjoner stopper det koordinerte arbeidet i myokardiet, noe som betyr at sirkulasjonen stopper helt. Hvis i dette tilfellet ikke gir gjenoppliving, vil det være asystol (hjertestans) og død.

Klassifisering av ventrikulær takykardier

I henhold til den kliniske klassifiseringen er det to typer takykardi:

 1. Paroksysmal resistent:
  • varigheten er mer enn 30 sekunder;
  • alvorlige hemodynamiske lidelser;
  • høy risiko for hjertestans.
 2. Paroksysmal ustabil ventrikulær takykardi:
  • kort varighet (mindre enn 30 sekunder);
  • hemodynamiske lidelser er fraværende;
  • risikoen for å utvikle fibrillasjon eller hjertestans er fortsatt stor.

Spesiell oppmerksomhet bør gis til de såkalte spesielle former for ventrikulær takykardier. De har en felles funksjon. Når disse forekommer, øker hjertemuskulaturen til å utvikle ventrikulær fibrillasjon kraftig. Blant dem er:

 1. Gjentatt ventrikulær takykardi:
  • gjenopptakelse av paroksysmer etter perioder med normal hjerterytme med en rytmisk kilde fra sinusnoden.
 2. Polymorf tachykardi:
  • Et slikt skjema kan oppstå ved samtidig tilstedeværelse av flere patologiske kilder til rytmekilden.
 3. Toveis ventrikulær takykardi:
  • karakteriseres enten ved forskjellige måter å gjennomføre en nerveimpuls fra ett ektopisk fokus, eller ved en regelmessig veksling av to kilder til en nerveimpuls.
 4. Takykardi av typen "Pirouette":
  • rytmen er feil;
  • av sin type er toveis
  • svært høy hjertefrekvens (hjertefrekvens) opptil 300 slag per minutt;
  • på EKG-bølgelignende vekst med etterfølgende reduksjon i amplitude av ventrikulære QRS-komplekser;
  • tilbøyelighet til tilbakefall;
  • Ved utbruddet av paroksysm bestemmes forlengelsen av Q-T-intervallet (ved EKG) og utseendet av tidlige ekstrasystoler (for tidlige sammentrekninger av myokardiet).

Etiologi og utbredelse av patologi

Ifølge internasjonale data forekommer ca 85% av tilfeller av ventrikulær takykardi hos personer med hjerteinfarkt (CHD). Hos to pasienter ut av hundre som lider av denne sykdommen, kan årsaken ikke bli funnet i det hele tatt. I dette tilfellet snakker de om en idiopatisk form. Menn er dobbelt så sannsynlig å bli utsatt for slike paroksysmer.

Det er 4 hovedgrupper av årsaker til paroksysmal ventrikulær takykardi:

 1. Forstyrrelse av blodsirkulasjonen gjennom koronararterier:
  • hjerteinfarkt;
  • postinfarkt aneurisme;
  • reperfusjonsarytmier (oppstår med omvendt gjenoppretting av den forstyrrede koronararterienstrømmen).
 2. Genetiske lidelser i kroppen:
  • dysplasi i venstre ventrikel;
  • forlengelse eller forkortelse av Q-T-intervallet;
  • WPW-syndrom;
  • katekolamin-indusert utløst polymorf ventrikulær takykardi.
 3. Sykdommer og tilstander som ikke er forbundet med koronar sirkulasjon:
  • myokarditt, cardiosklerose og kardiomyopati;
  • medfødte og revmatiske hjertefeil, konsekvensene av kirurgiske inngrep;
  • amyloidose og sarkoidose;
  • hypertyreose;
  • overdose av narkotika (for eksempel hjerte glykosider);
  • "Hjertet til en idrettsutøver" (den endrede strukturen i myokardiet, som utvikler seg på grunn av høy belastning på hjertemuskelen).
 4. Andre uidentifiserte faktorer:
  • tilfeller av ventrikulær takykardi i fravær av alle betingelsene beskrevet ovenfor.

Mekanismen for utvikling av ventrikulær takykardi

Tre mekanismer for utvikling av ventrikulære paroksysmer er kjent for vitenskapen:

 1. Mekanismen for re-entry. Dette er den vanligste varianten av rytmeforstyrrelser. Grunnlaget er det gjentatte innspillet av eksitasjonsbølgen av myokardiet.
 2. Det patologiske fokuset på økt aktivitet (automatisme). I et bestemt område av hjertemuskelen, under påvirkning av ulike interne og eksterne faktorer, dannes en ektopisk rytmekilde som forårsaker takykardi. I dette tilfellet snakker vi om plasseringen av et slikt fokus i myokardiet i ventriklene.
 3. Utløsermekanisme. Med det oppstår eksitering av myokardiumceller tidligere, noe som fremmer utseendet til en ny impuls "innen rett tid".

Kliniske manifestasjoner av sykdommen

 • en følelse av rask hjerterytme;
 • følelse av en "koma i halsen";
 • skarp svimmelhet og umotivert svakhet;
 • følelse av frykt;
 • blanchering av huden;
 • smerte og brennende følelse bak brystbenet;
 • Bevisstap blir ofte observert (på grunnlag av utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen);
 • Når det er et brudd på koordinert myokardial sammentrekning, er det akutt kardiovaskulær svikt (fra dyspné eller lungeødem og slutter med dødelig utfall).

Diagnostikk av patologi

For å bestemme typen paroksysmal takykardi og for å sikre at ventrikulær form finner sted, er flere diagnostiske metoder tilstrekkelig. Den viktigste er elektrokardiografi (EKG).

EKG i ventrikulær takykardi Det er også en rekke indirekte symptomer, noe som tyder på forekomst av en ventrikulær type paroksysmal takykardi. Disse inkluderer alle de ovennevnte symptomene, pluss noen enkle fysiske studier og deres resultater:

 • når du lytter til hjertets arbeid (auskultasjon) - hjertebanken med døve hjertetoner som ikke kan telles;
 • en svak puls på den radiale arterien (definert på håndleddet) eller dets fravær (hvis det er umulig å "føle");
 • et kraftig fall i blodtrykk (BP). Ofte kan BP ikke bestemmes i det hele tatt, først, på grunn av det svært lave nivået og for det andre på grunn av for høy hjertefrekvens.

I fravær av EKG-tegn på ventrikulær takykardi, men tilstedeværelsen av slike symptomer, anbefales Holter-overvåkning. En av hovedoppgavene til disse to instrumentalstudiene er bestemmelsen av tilstedeværelsen av ventrikulær takykardi og dens differensialdiagnose fra supraventrikulær form med avvikende ledning (med det utvidede QRS-komplekset).

Differensiell diagnose av ventrikulær takykardi

Den overordnede betydningen i definisjonen av ventrikulær takykardi er dens differensiering med en supraventrikulær form med avvikende impulsgirigasjon (fordi i begge arter blir QRS-komplekset utvidet). Dette behovet skyldes forskjeller i å arrestere anfallet og mulige komplikasjoner. Dette skyldes det faktum at ventrikulær paroksysm av takykardi er langt mer farlig.

Tegn på ventrikulær takykardi:

 1. Varigheten av QRS-komplekser er mer enn 0,12 sekunder (på EKG i forhold til supraventrikulær takykardi komplekset er bredere).
 2. AV-dissosiasjon (ikke-synkronisering av atrielle og ventrikulære sammentrekninger på EKG eller elektrofysiologisk intrakardial studie).
 3. QRS-komplekser er monofasiske (av rs eller qr-typen).

Tegn på supraventrikulær takykardi med avvikende ledning:

 1. Trefaset (rSR) komplekst QRS i den første thoracic (V1) bly.
 2. Varigheten av QRS er ikke mer enn 0,12 sekunder.
 3. Uenighet (plassering på motsatte sider av den isoelektriske linjen på EKG) av T-bølgen i forhold til QRS.
 4. Pins P er assosiert med ventrikulære QRS-komplekser.

Behandling av paroksysmal ventrikulær takykardi

Ustabil ventrikulær takykardi krever vanligvis ingen behandling, men prognosen forverres i nærvær av samtidig hjertesmerter. I tilfelle av en klassisk stabil takykardi, er en nødhjelp av et paroksysmalt angrep obligatorisk.

Før du utfører medisinske manipulasjoner for å gjenopprette normal hjerterytme i denne patologien, er det viktig å vurdere følgende faktorer:

 1. Hvorvidt arytmier ble notert før; om pasienten er syk av skjoldbruskkjertel sykdommer, kardiovaskulær system.
 2. Var det tidligere uforklarlig tap av bevissthet.
 3. Hvorvidt slektninger lider av slike sykdommer, enten det var tilfeller av plutselig hjertedød.
 4. Har pasienten noen medisiner tatt (Vær oppmerksom på at enkelte legemidler (antiarytmika, diuretika, etc.) kan provosere rytmeforstyrrelser). Det er viktig å huske inkompatibiliteten til mange antiarytmiske stoffer (spesielt innen 6 timer etter administrering).
 5. Hvilke stoffer gjenopprettede rytmen tidligere (dette er en av indikasjonene for å velge dette stoffet).
 6. Om det var komplikasjoner av arytmier.

Stadier for å arrestere et angrep av paroksysmal ventrikulær takykardi:
Når noen avanserte takykardi QRS-komplekset (inkludert supraventrikulær med avvikende ledende) og hemodynamiske forstyrrelser uttrykte en elektrisk kardioversjon (kardioversjon). For dette formål er utløps 100 -. 360 J. I fravær av effekten av intravenøst ​​administrert samtidig Epinefrin oppløsning med et av de antiarytmiske legemidler (lidokain, amiodaron).

Hvis ventrikulær takykardi ikke er ledsaget av et brudd på blodsirkulasjonen og en markert reduksjon i blodtrykket (BP), må du først påføre lidokain. I fravær av effekt, vises elektropulsterapi (EIT).

Ved forbedring i pasientens generelle tilstand og økt blodtrykk, men med en fortsatt forstyrret hjerterytme, anbefales det å bruke Novokainamid. Hvis tilstanden ikke ble forbedret etter EIT, injiseres Amiodarone-injeksjon intravenøst. Ved vellykket arrest av et angrep av ventrikulær takykardi, er det obligatorisk å administrere et av de antiarytmiske legemidlene beskrevet ovenfor innen 24 timer.

Det er viktig å huske:

 • Med fullstendig atrioventrikulær blokade er administreringen av en løsning av lidokain uakseptabel;
 • med en ventrikulær takykardi av typen "Pirouette", er det nødvendig å starte paroksysmen ved intravenøs administrering av en oppløsning av Magnesiumsulfat.

outlook

Hvis ventrikulær takykardi ikke er ledsaget av nedsatt venstre ventrikulær funksjon (ingen nedsettelse av blodtrykket og tegn på sirkulasjons-mangel), en gunstig prognose og risiko for gjentatte angrep og plutselig hjertedød er minimal. Ellers, omvendt.

Paroksysm av takykardi som "Pirouette" i en hvilken som helst versjon av strømmen har en ugunstig prognose. I dette tilfellet er risikoen for å utvikle ventrikelflimmer og plutselig hjertedød høy.

Forebygging av ventrikulær takykardi

Forebygging av sykdommen er basert på konstant bruk av antiarytmiske antiretrovirale legemidler. Individuell effektiv medisinvalg er bare mulig hos halvparten av pasientene. For tiden brukes enten Sotalol eller Amiodarone. Ved overføring av myokardinfarkt som en profylakse av ventrikulær takykardier, vil slike stoffer som:

 • statiner - redusere nivået av kolesterol i blodet (Atorvastatin, Lovastatin);
 • antiaggreganter - forhindre dannelse av trombi (Aspirin, Polokard, Aspirin-cardio);
 • ACE-hemmere - redusere blodtrykket og slapp av i vaskemuren, og reduser dermed belastningen på hjertemuskelen (Enalapril, lisinopril);
 • beta-blokkere (bisoprolol, metoprolol).

Ved gjentatte angrep mot bakgrunnen for å ta de ovenfor beskrevne preparater, for å hindre påfølgende paroksysmer, bruk:

 • implantering av cardioverter-defibrillatoren, som i tilfelle rytmeforstyrrelser i automatisk modus gir ut en viss utslipp for gjenoppretting av normal hjerteaktivitet;
 • radiofrekvens ablation - fysisk fjerning av patologiske måter å gjennomføre nerveimpulser inne i hjertet;
 • hjerte transplantasjon (i ekstreme tilfeller, med umulighet av annen behandling).

Dermed er ventrikulær takykardi den verste varianten av paroksysmal takykardi, ofte ledsaget av alvorlige komplikasjoner. Ved et slikt brudd på hjertefrekvensen er sannsynligheten for et dødelig utfall høyt.

Les Mer Om Fartøyene