En gjennomgang av studiet av hjerte-scintigrafi, indikasjoner og kontraindikasjoner for det

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er myokardisk scintigrafi, hvilke indikasjoner det er laget, og når det er kontraindisert. Forberedelse, oppførsel og mulige komplikasjoner i denne undersøkelsen.

Myokardscintigrafi (forkortet SM) refererer til metoder for visualisering av hjertet der en liten mengde radioaktivt materiale brukes til å produsere et bilde. Andre navn er SM-hjerte-scintigrafi, perfusjonsskanning av myokardiet.

Denne undersøkelsen er en av de mest effektive metodene for å bestemme blodtilførselen (perfusjon) og levedyktigheten i hjertemusklen, noe som gjør det mulig å vurdere det både i ro og under fysisk eller medisinsk bruk. Metoden er svært vanlig i USA og europeiske land, men brukes sjelden i landene i den tidligere Sovjetunionen, hvor sjeldne CM er knyttet til mangel på moderne utstyr og den høye prisen på undersøkelsen.

Essensen av myokardisk scintigrafi

For å utføre perfusjonsskanning av hjertet i menneskekroppen, blir radionuklider introdusert - stoffer som avgir gammastråler (en av strålingstypene).

Klikk på bildet for å forstørre

Det finnes flere typer radionuklider. For hjerte-scintigrafi brukes de som akkumuleres i hjertemuskelen. Siden radionuklider går inn i hjertet gjennom blodkar, akkumuleres de i de delene av myokardiet som er blodblodige. Følgelig akkumuleres ikke radionuklider i hjertemuskler med dårlig blodtilførsel på grunn av innsnevring eller overlapping av koronararteriene. Dette fører til at myokardiet med god blodsirkulasjon vil gi mer gammastråler, og områder med dårlig blodsirkulasjon vil være mindre.

Gamma stråler - en av de typer stråling som kan oppdages med en spesiell enhet - et gammakamera. Deretter vender gammakameraet dem til elektriske signaler som sendes til en datamaskin som gir et fargebilde av hjertet. På det oppnådde bildet vises områdene av myokardiet med forskjellig akkumulering av radionuklider i forskjellige farger.

Indikasjoner og kontraindikasjoner for perfusjonskanning av hjertet

Myokardisk scintigrafi utføres oftest i henhold til følgende indikasjoner:

 1. Diagnose av hjertesykdom og andre hjertesykdommer.
 2. Identifikasjon av lokalisering og vurdering av graden av kranskärlssykdom hos pasienter med hjertesykdom.
 3. Bestemmelse av prognosen hos pasienter med risiko for å utvikle hjerteinfarkt.
 4. Evaluering av myokardets levedyktighet i regionen med delvis nedsatt blodforsyning for å ta opp spørsmålet om begrunnelsen til revaskularisering (kirurgisk behandling rettet mot å gjenopprette normal blodtilførsel til hjertemuskelen).
 5. Hjerteundersøkelse etter revaskularisering.

Perfusjonskanning av hjertet utføres ikke av gravide kvinner og personer som er allergiske mot et injisert radionuklidmedikament. Det er kontraindikasjoner til scintigrafi med fysisk anstrengelse i hjertet, som tilhører:

 • Akutt hjerteinfarkt eller ustabil angina.
 • Stenose av venstre kranspulsårer.
 • Symptomer på venstre ventrikulær svikt i ro.
 • En nylig alvorlig hjerterytmeforstyrrelse.
 • Tromboembolisme av lungearterien i en akutt periode.
 • Aktiv infeksiv endokarditt, myokarditt eller perikarditt.

Kontraindikasjoner til legemiddelbelastningen på hjertet:

 • akutt myokardinfarkt eller ustabil angina;
 • forrige bronkospasme;
 • atrioventrikulær blokkade eller svakhetssyndrom i sinuskoden (i fravær av en pacemaker);
 • arteriell hypotensjon (systolisk trykk) Klikk på bildet for å forstørre

Forbereder for myokardisk scintigrafi

Det bør tas i betraktning at enkelte faktorer eller forhold kan påvirke resultatene av denne undersøkelsen. For eksempel tilhører de:

 1. Nylig led hjerteinfarkt.
 2. Myokarditt (betennelse i hjertemuskelen).
 3. Pasienten har en implantert pacemaker (pacemaker).
 4. Tar medisiner som inneholder teofyllin
 5. Bruk av koffein i 24 timer før undersøkelsen.
 6. Bruk av narkotika fra nitratgruppen.
 7. Tar medisiner som reduserer hjertefrekvensen (beta-blokkere).

Før perfusjonskardiale skanninger, bør legen informeres:

 • Hvis du er gravid eller du kan være gravid.
 • Hvis du ammer barnet ditt (det er fare for å få radionuklider i morsmelk, så etter testing er amming forbudt i 2 dager).
 • Om alle forberedelsene du tar.
 • Hvis du har en pacemaker implantert.
 • Hvis du har allergi eller overfølsomhet overfor noen medisiner, kontrastmidler eller jod.

Umiddelbart før eksamen:

 • Ikke spis eller drikk noe minst tre timer før perfusjonsscanning av myokardiet.
 • Sett på behagelige sko og løs klær som er egnet for trening.
 • Fjern alle ornamenter.

Hvis en pasient er planlagt å ha en CM etter fysisk eller medisinsk behandling, kan han ikke være i minst 24 timer:

 • å drikke alkohol
 • røyking,
 • å drikke drikker som inneholder koffein;
 • Ta medisiner som inneholder teofyllin eller koffein.

Gjennomfører en perfusjonsskanning av hjertet

Myokardisk scintigrafi utføres vanligvis i radiologi avdelinger. Undersøkelsen utføres i 1 eller 2 dager, fra 3 til 4 timer.

SM i ro

Når SM utføres i ro, blir pasienten bedt om å avklare seg i midjen og gi ham sykehuset klær. Til brystet kan feste elektroder, gjennom hvilke leger overvåker hjerteaktivitet under undersøkelsen.

Et tynt kateter settes inn i venen på armen, gjennom hvilken en liten mengde radioaktivt preparat injiseres. Deretter ligger pasienten på bordet, legene plasserer et gammakamera over hans thorax, som registrerer radionuklidesignalene og hvordan de beveger seg med blodet. Gamma-kameraet selv produserer ingen radioaktiv stråling. Under skanningen må du forbli ubevegelig. Gamma kamera kan bevege seg rundt pasienten, og lage bilder fra forskjellige vinkler.

SM etter legemiddelpålegg

Undersøkelsen med legemiddelbelastning utføres i to trinn.

 1. I første fase blir skanningen utført etter administrering av et bestemt legemiddel (f.eks. Adenosin), noe som får hjertet til å fungere, som i fysisk anstrengelse.
 2. På den andre - scintigraphy utføres i hvile.

Disse stadiene kan endre steder.

Vanligvis brukes legemiddelbelastningen i tilfeller der pasienten ikke kan utføre fysiske øvelser.

Under denne undersøkelsen registreres pasienten først et vanlig kardiogram. Deretter injiseres et legemiddel gjennom det intravenøse kateteret, noe som kan føre til hodepine, svimmelhet, hetetokter, kvalme, og deretter blir et kardiogram gjentatt og blodtrykket måles.

4 minutter etter administrering av dette legemidlet, administreres et radionuklidmiddel intravenøst. Da må pasienten vente 30-60 minutter, hvoretter han legger seg på bordet for skanning, som noen ganger må gjentas etter 2 og 4 timer.

CM etter trening

Scintigrafi av myokardiet etter trening utføres også i to trinn. Fysisk trening utføres oftest i form av øvelser på tredemølle eller på en motorsykkel, der et elektrokardiogram og hjertefrekvens overvåkes. I begynnelsen er lasten liten nok, men hvert få minutt øker tredemøllens hastighet eller motstanden på den stasjonære sykkelen. Når pasienten ikke lenger kan utføre disse oppgavene eller når hyppigheten av sammentrekninger i hjertet hans når de ønskede verdiene, stopper belastningen. Straks etter dette injiseres radionuklidmiddelet intravenøst, og pasienten ligger nede på bordet for skanning. Noen ganger kan du trenge flere bilder etter hvile i en viss tid.

Følelser under myokardisk scintigrafi

Skaningen er smertefri. Under eksamen:

 • Du kan føle en klype og en brennende følelse når venen er kateterisert.
 • Det kan være ubeleilig for deg å ligge på bordet ubevegelig i en tilstrekkelig lang periode for skanning.
 • Hvis du bruker en medisinsk belastning på hjertet, kan du oppleve mild kvalme, hodepine, svimmelhet, hetetropper og brystsmerter. Disse symptomene varer i flere minutter.
 • Hvis du bruker fysisk trening, kan du oppleve brystsmerter, kortpustethet, svimmelhet, smerte i benmuskulaturen og tretthet. Hvis disse symptomene er svært uttalt, kan de stoppe fysisk aktivitet.

Mulige komplikasjoner

Scintigrafi av myokardiet er en ganske sikker metode for undersøkelse. Svært sjelden kan en fysisk eller medisinsk belastning føre til arytmi eller hjerteinfarkt.

Mange mennesker er redde ved bruk av radioaktive stoffer for CM. Nivået på stråling som brukes til denne undersøkelsen er imidlertid svært lav og er helt trygt. Radionukliden i seg selv forlater veldig raskt kroppen. I de fleste tilfeller mottar pasienten stråling som ikke varierer i størrelse fra flere konvensjonelle røntgenbilder.

 • Det er liten risiko for at gammastråler kan skade en ufødt baby.
 • Sjeldent utvikler noen mennesker allergiske reaksjoner mot injeksjoner.
 • Teoretisk er det mulig med overdosering med radionuklidmidler.

resultater

Perfusjonskanningsresultater er vanligvis tilgjengelige etter 1-3 dager. De kan være:

Scintigrafi av myokardiet - hva er denne prosedyren?

Scintigrafi, eller kjernefysisk skanning - er en av de mest moderne og informative metodene for strålediagnose, som brukes til å evaluere funksjonen til ulike systemer og organer.

Scintigrafi av myokardiet er en ikke-invasiv studie av hjertemuskelen. Under prosedyren injiseres et stoff som inneholder radioaktive isotoper i pasientens blodåre. Det radioaktive legemidlet, som kommer inn i blodet, sirkulerer gjennom kroppen og absorberes av myokardiet. Ved hjelp av et gammakamera analyseres fordelingen i hjertemusklene. Konsentrasjonen av isotoper bestemmer graden av blodtilførsel til en bestemt del av myokardiet. Hvis radiofarmaka er aktivt absorbert, betyr det at blodtilførselen er normal. I de iskemiske sonene, tvert imot, er stoffet med radionuklider absorbert dårlig. På fotografiene tatt av gammakameraet, er disse områdene tydelig skilt.

Perfusjonskintigrafi av myokardiet er en studie som bruker en radioaktiv midje. Utført med fysiske belastninger og prøver. Denne spesifikke metoden for å diagnostisere IHD er mer følsom enn elektrokardiografi utført med fysisk anstrengelse. Ved hjelp av perfusjonskintigrafi av myokardiet, kan plasseringen av det iskemiske fokuset bestemmes ganske nøyaktig.

Funksjoner av metoden

Myokardisk scintigrafi tillater:

 • vurdere koronar blodtilførsel til hjertemuskelen som helhet;
 • bestemme graden av mangel på blodtilførsel
 • skille nekrotiske områder fra områder med utilstrekkelig blodtilførsel;
 • å se det cicatricial nettstedet dannet etter infarkt, samt sentrene av iskemi under stress;
 • vurdere sannsynligheten for komplikasjoner.

Fra de oppnådde resultatene vil avhenge av behandlingens taktikk og den planlagte kirurgiske operasjonen.

vitnesbyrd

Kardiologer utpeker scintigrafi av myokardiet i følgende tilfeller:

 1. Diagnose for forebygging, utført i risikogrupper, vanligvis før idrettsstart, kirurgiske inngrep, invasive prosedyrer.
 2. Diagnose av IHD og undersøkelse av kontraktile evner i hjertemuskelen. Scintigrafi av myokardiet regnes som en av de ledende metodene for å oppdage koronar hjertesykdom.
 3. Bestemme effektiviteten av tidligere behandling - koronar bypass, angioplastikk, medisinering.
 4. Evaluering av hjertens muskelfunksjonelle kapasitet etter hjerteinfarkt.
 5. Lukning av årsakene til smerte i brystet.

Scintigrafi er vist for mennesker, både med bekreftede brudd på kransløpssirkulasjonen, og på diagnosestadiet. Ved å bruke prosedyren, bestemmer de graden av skade og bestemmes med behandlingens taktikk. Det skjer at diagnosen allerede er laget ved hjelp av kateterisering eller datatomografi. Deretter kan scintigrafi bli vist for å finne ut om det er behov for kirurgisk inngrep på koronararterien.

Hvordan foregår det?

Pasienten injiseres i venen med et preparat som inneholder radionuklidmiddel eller technetium i liten mengde. Omtrent en halv time gjør de en serie bilder ved hjelp av et gammakamera som fanger radioaktiv stråling.

Prosedyren varer fra to til fire timer og utføres i to trinn, nemlig - i ro og under belastning. Når den fysiske aktiviteten til hjertemuskelen krever mer oksygen, så lekker blodet sterkt til myokardiet. Hvis blodsirkulasjonen i hjertet er forstyrret, så er det mer uttalt under belastningen enn i en rolig tilstand. Sammenligning av bilder oppnådd med scintigrafi med belastning og i ro, gjør det mulig å oppdage iskemisider.

Fysisk belastning kan være naturlig eller kunstig. I det første tilfellet, bruk en tredemølle eller motorsykkel, mens du gradvis øker lastnivået. Samtidig overvåkes blodtrykk, hjertefrekvens og EKG. Hvis pasienten ikke kan trene på simulatoren på grunn av kontraindikasjoner, imiteres de fysiske belastningene ved hjelp av medisiner som forårsaker økt hjertekontraksjon og økt hjertefrekvens.

Når lasten når en topp, gjentas injeksjonen av radiofarmaka. Omtrent en halv time blir hjertemuskelen skannet i forskjellige fremskrivninger.

Klargjøring av pasienten

Før du utfører myokardisk scintigrafi, får pasienten følgende anbefalinger:

 1. Før prosedyren ikke kan spise i flere timer. I løpet av dagen før studien er alle produkter med koffein ekskludert: te, kokain, kaffe, sjokolade.
 2. Det kan være nødvendig å midlertidig slutte å ta visse medisiner, som du bør konsultere legen din.
 3. Kvinner i fertil alder bør overbevises om fravær av graviditet.
 4. Sykepleiere må uttrykke melken før prosedyren for å bruke den i to dager etter testen. Radionuklider kan lagres i morsmelk i 48 timer, så det kan ikke brukes til fôring.
 5. Menn som tok slike legemidler som viagra, levitra, etc., bør advare legen om det. Under fysisk anstrengelse under prosedyren er det ikke utelukket anginaangrep, som vanligvis er undertrykt av nitrater, og de er uforenlige med legemidler for å forbedre ereksjonen.
 6. Pasienter med astma må rapportere sykdommen til leverandøren som utfører prosedyren.

Hva kan ikke fastslås ved å bruke metoden?

For en full studier av scintigrafi er ikke nok. Denne metoden lar deg ikke bestemme følgende:

 • størrelse på hjertet;
 • tilstanden til blodårene, som er en indikasjon på koronar arterie bypass grafting;
 • lokalisering av innsnevring av hjertekarene;
 • grad av vasokonstriksjon.

I disse tilfellene kan hjertekateterisering være nødvendig.

Sikkerhet av metoden

Pasienter er alltid interessert i hvor mye denne eller den diagnostiske er ufarlig. Når det gjelder myokardisk scintigrafi, er det smertefritt og trygt. Med fremkomsten av ny teknologi og moderne utstyr ble det mulig å redusere de skadelige effektene av radioaktiv stråling. For diagnostikk bruk små doser av et stoff med radioaktive isotoper, som raskt fjernes fra kroppen. Mulige reaksjoner på radionuklider i form av allergier, trykkfluktuasjoner, hyppig vannlating. Bivirkninger kan oppstå etter bruk av legemidler, som de lager en kunstig fysisk belastning. I tillegg kan pasienter med hjerte og karsykdommer oppleve brystsmerter mens de arbeider på simulatoren.

Myokardisk scintigrafi refererer til kostbare prosedyrer. Prisen kan variere avhengig av region, nivået på det medisinske anlegget. I Moskva vil studien i roen koste rundt 7 000 rubler, i ro og under belastning - 15 000 rubler.

konklusjon

Scintigrafi av myokardiet er en smertefri og informativ metode for å studere hjertemuskelen. Det antas at dens diagnostiske verdi overstiger de mulige negative konsekvensene.

Scintigrafi av myokardiet: essensen av metoden, indikasjoner, oppførsel, dekoding

I syttitallet av forrige århundre har kardiologer introdusert instrumentelle undersøkelsesmetoder basert på evnen til radioaktive preparater til å trenge inn i hjertevevet. Av disse stoffene mest brukte pyrofosfat, merket med technetium og midje.

Essensen av å bruke disse stoffene er som følger. Hjertemuskulaturen kan selektivt absorbere radiofarmaka (RFP), men denne evnen avhenger av om muskelen er tilstrekkelig tilført med blod.

I kranskärlssykdom påvirkes kranspulsårene som foder myokardium ved atherotrombotiske forekomster, noe som resulterer i at blodstrømmen lider sterkt. Dette manifesteres av iskemi, hjerteinfarkt og deretter myokardiell cardiosklerose.

Iskemisk, nekrotisk eller substituert på arr av hjertemuskelvevet er i stand til å akkumulere pyrofosfat er merket technetium i en overskuddsmengde til dannelse av "hot" flekker, men på samme tid ikke i stand til å absorbere midjen som viste en "kald" flekk på scintigram.

evaluering av akkumulering av RFP i myokardiet langs 3 akser: kort (øvre rad), lang vertikal og lang horisontal (nedre rad)

Andre sykdommer som krever evaluering av myokardets funksjonelle aktivitet er hjertefeil. I dette tilfelle administreres pasienten intravenøst ​​technetium, som binder til blodceller som beveger seg i generell strøm gjennom hjertekamrene. En serie påfølgende bilder etter administrering av legemidlet tillater kartlegging av mykardiums kontraktile funksjon.

Etter introduksjonen av legemidlet ved hjelp av gammakameraer, er strålingsgraden fra dens molekyler løst, og dataprogrammet lar deg vise alt dette som et todimensjonalt bilde. Resultatet blir ytterligere evaluert av spesialister.

Fordeler og ulemper ved perfusjonskintigrafi av myokardiet

En fordel og trekk ved fremgangsmåten er dens informasjonsinnhold, og også at scintigrafi av myokard kan utføres gjentatte ganger i løpet av dagen på grunn av den lange utskilling av legemidlet fra blodet, og i tillegg, for å vurdere myokardial ischemi etter trening (tredemølletest, sykkel ergometry, medikament stresstester).

Ulempene med studien er som følger:

 • Bare det berørte myokardiet er visualisert, mens permeabiliteten til koronararteriene ikke kan estimeres. Kun sone med lav eller økt opphopning av legemidlet er registrert, som kan være indikativ for både akutt og kronisk iskemi.
 • Studienes arbeidsomhet er en viktig faktor, siden det finnes andre billeddannelsesmetoder som ikke krever betydelige utgifter, for eksempel ekkokardiografi (ultralyd i hjertet).
 • Til tross for at det er praktisk talt ingen farlig radioaktiv stråling i løpet av forskningen, krever arbeidet med radiofarmaka stor omhu.

Når er scintigrafi indikert?

Formål SG - Vurdering av graden av myokardisk skade på grunn av kronisk iskemi, infarkt eller etterfarging av sklerotiske endringer

Perfusjonskintigrafi i myokardiet kan anbefales til pasienten dersom det ikke er mulig å bekrefte eller nekte diagnosen ved hjelp av konvensjonelle diagnostiske metoder, for eksempel ved hjelp av EKG eller hjerte-ultralyd. I slike omstridte tilfeller utføres en multislice-tomografi av hjertet (MSCT) eller scintigrafi.

Dermed er scintigrafi indikert til pasienten når det er nødvendig å diagnostisere slike sykdommer:

 1. Et akutt hjerteinfarkt,
 2. Utsatt myokardinfarkt med dannelse av kardioklerose etter infarkt,
 3. Stabil angina pectoris.

I tillegg utføres hjerte-scintigrafi for å evaluere effektiviteten av terapi for koronararteriesykdom eller akutt myokardinfarkt, samt å etablere diagnosen for første gang angina pectoris ved bruk av stresstester med fysisk aktivitet.

Kontraindikasjoner for undersøkelsen

Prosedyren for perfusjonstest av myokardiet er en sikker diagnosemetode og har få kontraindikasjoner. Spesielt kan ikke scintigrafi utføres hos gravide og ammende kvinner.

Også prosedyren er begrenset til bruk hos pasienter med akutt hjerneslag og med psykisk lidelse. En relativ kontraindikasjon kan være fedme med en kroppsvekt på mer enn 120 kg, siden pasienten i dette tilfellet enkelt ikke kan passe inn i radionuklid-tomografien.

Forbereder prosedyren

Forberedelse for perfusjonskintigrafi har en rekke egenskaper. En til to dager før studien, bør pasienten ikke ta noen hjerte medisiner, men bare i samråd med legen som foreskriver studien. Hvis legen anser det farlig å kansellere preparater, fortsetter pasienten å motta dem.

På dagen for studien er pasienten forbudt å ta mat og vann.

Hvis scintigrafi er ment for en kvinne i fertil alder, bør hun gjennomgå en graviditetstest før prosedyren for å utelukke påvirkning av radioaktive legemidler på embryoet som blir dannet. Det anbefales at ammende mødre uttrykker og avhender brystmelk på dagen for studien og dagen etter, for å unngå at stoffene kommer inn i babyens kropp med morsmelk.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Prosedyren for scintigrafi kan utføres i en klinikk som har passende utstyr og medisinske spesialister innen radionuklidstudier. Som regel skal pasienten for scintigrafen ha med seg den retningen hos den behandlende legen med diagnosen som skal bekreftes eller bekreftes.

Om morgenen på den fastsatte dagen kommer pasienten til en medisinsk institusjon. Han blir eskortert til kontoret hvor hjertet er scintigraphed, og legen forklarer ham hva essensen av metoden er og hva som kreves av pasienten.

Før pasientens begynnelse, kan pasienten være elektrokardiogram i hvile for å mer nøyaktig vurdere omfanget og plasseringen av myokardisk iskemi.

Deretter injiseres den nødvendige mengden av stoffet (technetium eller midje) intravenøst, og etter 20-30 minutter foreslås det å ligge på bordet, som er en del av gammakameraet. Dette er Enheten ligner en vanlig CT- eller MR-skanner, men prinsippet om å lese informasjon er litt annerledes.

Etter at radiofarmaka har gått inn i hjertet og akkumulerer det i hjertemusklene, leser gammakameraet strålingsbølgene som utgis av de radioaktive farmasøytiske molekylene. De oppnådde dataene konverteres til datamaskinbilde ved hjelp av dataprogrammer og utdata til spesialistens monitor, etterfulgt av tolkning og evaluering av forekomsten av "varme" eller "kalde" flekker.

Som regel vil pasienten etter en hviletest bli utsatt for en stresstest ved hjelp av fysisk belastning eller legemiddelbelastning (dipyridamol, etc.). Dette er nødvendig for å kunne vurdere tilstedeværelsen eller fraværet av angina pectoris hos pasienten, som er en klinisk manifestasjon av myokardisk iskemi og oppstår med økning av hjerteslag forårsaket av belastningen.

For dette, etter første serie av bilder, utfører forskeren enkle fysiske øvelser på en spesiell tredemølle (tredemølle) eller på sykkel (sykkel ergometri) montert på gulvet. Kardiogrammet er umiddelbart registrert, og pasienten injiseres igjen intravenøst ​​med radiopreparasjonen. Etter 20-30 minutter utføres den siste serien av bilder og sammenlignes med bildene tatt i ro.

Varigheten av hele prosedyren tar opptil to timer, noen ganger lengre (opptil fire timer), og selve studien gir ikke pasienten ubehagelige eller smertefulle opplevelser.

Forklaring av resultatene

eksempel på SG resultater

Tolkning av scintigramresultater utføres avhengig av radioisotop som ble brukt.

For eksempel, hvis midjen ble brukt, så absorber ikke deler av myokardiet, som er mottagelig for iskemi eller nekrose, stoffet, i motsetning til det normale vevet der midjen akkumuleres. Det er med myokardisk iskemi dannet et "kaldt" sted eller en akkumulasjonsfeil.

En akkumulasjonsfeil som bare oppstod etter en belastning, kan tyde på angina angrep forårsaket av en belastning, mens en vedvarende akkumulasjonsfeil kan snakke til fordel for hjerteinfarkt eller kardiosklerose.

Hvis technetium ble brukt, det berørte området av hjertemuskelen samle stoffet i større grad ( "hot" spot), og i normal muskel akkumulering av stoffet forekommer ikke, og alle områder av hjertemuskelen ser det samme.

I alle fall skal bare spesialisten som gjennomførte studien, evaluere resultatene.

Eksempel: Den grunnleggende algoritmen for å utføre og estimere SG med lasten og bruken av technetium

Er komplikasjoner mulig?

Komplikasjoner etter perfusjonskintigrafi av myokardiet utvikles svært sjelden og manifesteres i form av allergiske reaksjoner - i form av utslett, rødhet, ansiktets ødem og hud på hender og føtter, etc.

En annen type ubehagelige bivirkninger fra prosedyren er smerte i hjertet av hjertet, som oppstår etter en tredemølle-test eller veloergometri. Men de er ikke en komplikasjon i bokstavelig forstand, men bare reflekterer pasientens nærvær av angina forårsaket av fysisk anstrengelse og stopper lett i ro eller når du tar nitroglyserin.

Derfor er myokardisk scintigrafi en tilstrekkelig sikker og svært informativ metode for å diagnostisere hjertesykdommer. Derfor, i tilfelle når den behandlende legen anser det nødvendig å utføre en scintigrafi, må pasienten følge legenes råd, særlig i diagnostisk uklare situasjoner.

Scintigrafi av myokardiet - indikasjoner, oppførsel, resultater

Det moderne tempoet i livet, underernæring, stillesittende arbeid og økologi - alt dette fører til helseproblemer. I de senere år har antall pasienter med hjertepatologier økt flere ganger.

Enhver av oss bør ved de første tegn på sykdom ikke engasjere seg i selvmedisinering, men gå til sykehuset. Tross alt kan hjerteproblemer påvirke alle, og hvordan man identifiserer dem ved hjelp av moderne metoder, burde vite alt. Så hva er myocardial scintigraphy, hvordan å forberede og hva som kan bestemmes? Du kan finne ut om dette i materialet som presenteres.

Myokardisk scintigrafi er en karakteristikk

En av de mest informative metodene for hjerteundersøkelse er scintigrafi (nukleær skanning). For å utføre prosedyren, anvendes et medikament inneholdende radioaktive isotoper (radionuklider). Legemidlet injiseres i pasientens kropp intravenøst, og sirkulerer med blodet, absorberes gradvis av hjertemuskelen.

For den konsentrasjon av radionuklid myokardvevet eksperter anslår dens funksjonalitet: aktiv absorbsjon indikerer normal hjertefunksjon, og vice versa, "tomme" områder, kan snakke om ischemi (bortdøen) av hjertevevet.

Perfusjonsscintigrafi - En spesifikk metode for diagnose av hjertesykdom (CHD) utføres ved bruk av radioaktivt tallium. Prosedyren utføres med funksjonelle tester, og i motsetning til konvensjonell elektrokardiografi med fysiske belastninger er det mulig å bestemme lokaliseringen av den iskemiske sonen mest nøyaktig.

Denne undersøkelsesmetoden består i innføring i pasientens kropp med spesielle radioindikatorer (radioaktive isotoper) som er i stand til å konsentrere seg i intakte celler i myokardiet. Disse stoffene er radioaktive etiketter og er i stand til å sende ut gammastråler.

Videreforskning utføres i to trinn: undersøkelse i ro og med belastning på hjertet. Mottatte "signaler" løser gammakameraet og konverterer dem til statistiske, dynamiske og EKG-synkroniserte bilder.
Scintigrammer av myokardiet kan utføres ved hjelp av:

 • en plan radionuklidstudie;
 • SPECT (single-photon emission computed tomography);
 • PET (positron utslipp tomografi);
 • kombinasjon av SPECT / PET, SPECT / CT eller PET / CT.

De lar deg identifisere og bestemme:

 • områder av myokardisk iskemi, som er forårsaket av lesjon av koronarbeholdere;
 • størrelsen og plasseringen av steder av myokardinfarkt;
 • grad av brudd på blodtilførselen til hjertet;
 • mulige risikoer for komplikasjoner.

Også myokardscintigrafi gjør det mulig å vurdere effektiviteten av medisinsk terapi, rehabilitering, eller de forskjellige endovaskulære kirurgiske teknikker og ved behandling av hjertesykdommer (ballong angioplasti, stenting eller koronararterie-bypass-transplantasjon).

Det er to hovedmåter å gjennomføre forskning:

 1. Perfusjonskintigrafi av myokardiet er en metode for å diagnostisere koronar hjertesykdom. Radioaktivt tallium brukes til studien. Metoden anses å være mer informativ enn elektrokardiografi, som utføres under påvirkning av fysisk anstrengelse.
 2. Med bruk av legemiddelvoksende gruppe. Det injiserte midlet tillater å utvide lumen av kar og øke deres patency. På steder der det er mindre akkumulering av isotoper, vil volumet av overføringsblod være svakt, hvilket vil indikere patologien i disse områdene.

Hva er scintigrafi for?

Scintigrafi av myokardiet bidrar til å oppdage koronar hjertesykdom. Iskemiske områder er ofte vanskelige å avgjøre når det utføres et EKG, spesielt med samtidig patologier. Hjerte-ultralyd hjelper ikke alltid med å diagnostisere denne sykdommen. Kjerneisotopskanning bidrar til å identifisere alle områder som forblir uten mat. Dette gjør at legen kan bestemme taktikken til å håndtere pasienten.

Scintigrafi av myokardiet er uunnværlig for påvisning av komplikasjoner etter akutte tilstander. Infarktene etterlater ikke-funksjonelle soner, som ofte er vanskelige å bestemme på et kardiogram. I dette tilfellet vil myokardisk scintigrafi nøyaktig vise de "døde" områdene i hjertemuskelen. Det bidrar også til å identifisere områder som er utsatt for iskemi. På disse stedene er ytterligere ødeleggelse av hjertevævet mulig.

Denne typen diagnose har blitt utbredt i Europa og USA. Det brukes til forebyggende undersøkelser hos pasienter som har stor risiko for å utvikle hjerteinfarkt (idrettsutøvere, røykere, personer med høyt kolesterol).

Også, årlig scintigrafi lar deg evaluere effektiviteten av terapien, bestemme behovet for kirurgisk behandling. Denne undersøkelsesmetoden er foreskrevet i følgende tilfeller:

 • Den første diagnosen til en pasient med kardiovaskulære patologier;
 • for forebyggende formål for personer i fare;
 • Behovet for en mer nøyaktig diagnose hvis symptomene ligner andre sykdommer;
 • valg av effektiv taktikk for behandling av en pasient og gjenoppretting.

I tillegg er prosedyren utnevnt:

 • hvis det er behov for å evaluere funksjonen til venstre ventrikel med endrede EKG parametere;
 • å bekrefte eller utelukke tilstedeværelse av angina pectoris;
 • for å bestemme hensiktsmessigheten ved bruk av visse terapier, slik som bypasstransplantasjon av koronararterie, angioplastikk, stenting;
 • med det formål å finne ut årsakene som bidro til utviklingen av cardialgia.

Scintigrafi er nødvendig, da valg av behandlingsmetoder og kirurgisk inngrep vil avhenge av resultatene. Prosedyren kan kun utføres på anbefaling av en kardiolog når det er behov for:

 • etablere nivået av blodtilførsel til vev;
 • generell vurdering av blodstrømmen;
 • Deteksjon av lokaliseringer av lokalisering av cicatricial nettsteder etter et hjerteinfarkt eller foki av iskemi, som ikke mottar oksygen og nødvendig ernæring under trening.

Indikasjon for studien

Det er kjent at den mest tilgjengelige og informative metoden for å diagnostisere hjertesykdommer er et elektrokardiogram, som utføres i offentlige institusjoner gratis, tar bare noen få minutter. Myokardisk scintigrafi, hvis pris er høy nok, er kun foreskrevet i ekstreme tilfeller, i henhold til følgende indikasjoner:

 1. Bestemmelse av angina pectoris med usikkert EKG;
 2. Evaluering av ventrikulære og myokardielle forhold i diagnosen IHD;
 3. Bestemmelse av sannsynligheten for komplikasjoner;
 4. Evaluering av effektiviteten av behandlingen.

Med tanke på den høye prisen på utstyret som undersøkelsen utføres, kan det i slike medisinske institusjoner ikke foretas slike diagnoser. I dette tilfellet vil pasienten sannsynligvis bli sendt til et spesialisert kardiologisk senter som kan tilby de nødvendige tjenestene eller i en privat klinikk.

Det skal huskes at hvis myokardisk scintigrafi er planlagt i Moskva, kan prisene være ganske høye og nå 7-9 tusen rubler for undersøkelsen. Derfor, hvis det er mulig, ring klinikker som ligger i forstedene, kanskje de vil kunne tilby gunstigere betingelser for undersøkelsen.

Hvis du er interessert i kostnaden for diagnose, vær sikker på å spesifisere hvilken type diagnose det er. Hvis en scintigrafi med last er planlagt, vil prisen bli litt høyere. I dette tilfellet er det verdt å spørre administratoren i detalj om alle detaljene i undersøkelsen.

Kontraindikasjoner for studien

Til tross for det faktum at innskrivningen i den humane dose av den radioaktive stoffet er meget liten, ikke representerer noen fare for helse, er det noen kontraindikasjoner som skal vurderes, registrerende på myokardscintigrafi i Moskva:

 • graviditet og amming
 • alvorlige sykdommer, unntatt store belastninger på kardiovaskulærsystemet;
 • infeksjonssykdom ledsaget av feber;
 • akutt myokardinfarkt eller akutt hjertesvikt;
 • myokarditt;
 • ukontrollert blodtrykk;
 • hjertesykdommer.

I alle fall, før du tar en beslutning om å gjennomføre en undersøkelse, må legen evaluere alle risikoene, sammenligne dem med viktigheten av denne diagnosen i et bestemt tilfelle.

Bare med full tillit til at beslutningen er tilrådelig, kan du anbefale pasientpassasjen til scintigrafi.

Scintigrafi av myokard i medfødte hjertesykdommer

Myokardscintigrafi hos barn utføres hovedsakelig for å oppdage avgang av venstre kranspulsår fra lungekroppen. 201T1 injisert IV i hvile, etterfulgt av en scintigrafi i flere projeksjoner eller single-foton emisjon tomografi. Med en defekt identifiseres segmental perfusjonsforstyrrelse.

Denne studien gjør det mulig å skille mellom unormal divergens av venstre kranspulsår og andre årsaker til myokardial kontraktilitet hos spedbarn - myokarditt og utvidet kardiomyopati. I tillegg utføres scintigrafi for å oppdage iskemi og myokardinfarkt i Kawasaki sykdom.

Myokardisk scintigrafi utføres også etter operasjon av arteriell omkobling under transponering av hovedartariene. I bassenget av kranspulsårene som er skadet under operasjonen, er det en signifikant reduksjon i perfusjonen.

Galliumisotopen 67Ga akkumuleres selektivt i sentrene av akutt og kronisk betennelse i både bakteriell og ikke-hegalisk opprinnelse. Fangst av 67Ga er beskrevet i mange inflammatoriske sykdommer i hjertet, inkludert infeksiøs endokarditt, myokardabcesser og perikarditt.

I dyreforsøk ble det påvist at 67Ga akkumuleres i myokardiet i myokarditt, og i kliniske studier ble det etablert et sterkt forhold mellom akkumuleringen av 67Ga og den morfologisk bekreftede myokarditt.

Nesten i alle rapporter om bruk av 67Ga i myokarditt er det sagt om dens diffusfangst av myokardiet, selv i tilfeller der EKG-endringer ligner hjerteinfarkt.

Med morfologisk bekreftet myokarditt er scintigrafi med merkede antistoffer mot myosin av diagnostisk verdi. Med myokarditt akkumuleres de i nekroseområdet, i motsetning til 67Ga, som er tropen til fokus for betennelse. Scintigrafi med 201T1 i myokarditt ble studert svært lite. Fokale forstyrrelser av perfusjon ble identifisert, som imidlertid ikke korresponderte med fordelingen av blodkar.

Forbereder prosedyren

Etter utnevnelsen av scintigrafi er pasienten gitt noen anbefalinger:

 1. Gi opp mat noen timer før prosedyren. På den siste dagen før undersøkelsen, ikke ta koffeinholdige matvarer: kaffe, te, sjokolade, kokain, etc.
 2. Informer legen om alle medisiner som tas kontinuerlig, hvorav noen vil foreslå at du ikke bruker midlertidig.
 3. Kvinner i fertil alder bør være sikre på at de ikke har graviditet.

Ammende mødre må dekantere all melk før prosedyren for å mate barnet 2 dager etter det. Faktum er at den radioaktive markøren vil være til stede hele tiden i morsmelk, slik at du ikke kan mate barnet innen 2 dager etter prosedyren.

 1. Menn bør advare legen på forhånd dersom de bruker Levitra, Viagra og lignende stoffer. Faktum er at i prosessen med forskning kan det forekomme angina pectoris, som må undertrykkes av nitromedikamenter, og de er i sin tur uforenlige med mulighetene for å øke ereksjonen.
 2. Om sykdommen for å advare spesialisten bør også lider av astma.
 3. For å sikre at resultatene av scintigrafi ikke forvrides, bør pasientens lever være fri for radionuklider. Derfor er det ikke mulig å sette seg nær tid som studier som datatomografi, etterpå vil leveren fortsatt "glø" i minst en time.
 4. Du kan ikke tillate inntak av radioaktive stoffer inn i mage-tarmkanalen, noe som forenkles ved forbud mot å spise og ta slike medisiner 2-3 timer før prosedyren.

For verifisering er det bedre å ta med deg:

 • Din forsikringspolicy.
 • Retning fra legen din med oppgaven av problemet (for hvilket formål skal du utføre eksamen?).
 • Tidligere konklusjoner om allerede gjennomførte undersøkelser og prosedyrer og tilgjengelige medisinske rapporter.
 • Nåværende bånd av et stressende EKG, kanskje bare konklusjoner.
 • Narkotika eller narkotikaplan.
 • Komfortabelt klær og sko (for eksempel treningsbukser).
 • For damer, en solid bh.
 • Håndkle.
 • Om nødvendig, ta med klær.
 • To retter rik på kalorier (som smør, egg, pølse eller en sandwich med ost, sjokolade, kakao).

Før du planlegger eller utfører en undersøkelse, er det viktig for spesialister å vite hvilke spesifikke spørsmål den behandlende legen har satt for å svare på dem under prosedyren. Jo mer informasjon du kan gi til spesialister om dine symptomer og medisinsk historie, jo mer nøyaktig evalueringen vil være.

Vær forberedt på følgende spørsmål:

 • Var det noen problemer med hjertet ditt? Hva? Når?
 • Har du hatt et hjerteinfarkt? Når? Hvilken behandling? Er doktorsrapport tilgjengelig?
 • Er en defekt i hjerteventilen kjent? (Aortisk stenose)?
 • Ble det tidligere utført spesielle kardiale tester, som for eksempel kardiell kateterisering, eller invasive prosedyrer (kirurgi, forlengelse, stent)?
 • Røyker du eller røyker du?
 • Har du et unormalt forhøyet lipidnivå og / eller forhøyet kolesterolnivå (vennligst ta med medisinsk rekord, hvis noen)?
 • Hvilke medisiner tar du jevnlig (spesielt medisiner for hjertet og for normalisering av blodtrykket)?
 • Er det noen tidligere funn om hjerteundersøkelse (f.eks. EKG med trening)? Hvis så, vennligst ta med dem.

Forberedelser for SGM

Som nevnt bruker hjerte-scintigrafi radionuklidet Tc-99m. Inntil det tidspunktet et slikt stoff begynte å bli brukt, var det eneste stoffet thallium-201. Imidlertid hadde han alvorlige mangler. Preparater hvor Tc-99m ble brukt ble funnet å være uten slike ulemper.

Technetium brukes av en radioisotop for to hovedfaktorer:

 1. Nesten 90% av gammastrålene som sendes ut av den har en energi på 140 keV, og dette anses å være den ideelle energien til et gammakamera.
 2. Technetium er veldig billig sammenlignet med thallium.

I tillegg gammastråler som slippes ut av Tc-99m, blir absorbert av mykt vev i en så høy grad som thallium, så falskt positivt resultat i akkumuleringen av defekter i anvendelsen av technetium og kvinnelige pasienter som har overvekt, det observert mindre hyppig.

En annen viktig fordel er en kort halveringstid (6 timer). Ved diagnostisering av hjertesykdom brukes fire grupper medikamenter, der technetium brukes som radioaktivt middel. Myokardisk scintigrafi utføres på grunnlag av følgende:

 • Technetium pyrophosphate. Takket være dette legemidlet er nekroseområdene som er dannet på grunn av myokardinfarkt synlige.

Når cellene dør, kommer kalsiumhellinger i store mengder inn i cellene, mens mikrokrystaller av kalsiumfosfater dannes.

I dem blir denne technetium utsatt. Dette stoffet brukes imidlertid ekstremt sjelden, siden nekroseområdet blir synlig først etter to dager etter at et hjerteinfarkt begynner, men gjennom denne tvilstiden er diagnosen ikke lenger.

 • Teboroksim. Dette legemidlet lagres i det metabolsk aktive vevet i hjertemuskelen.

  Han raskt plukket opp fra blodet og utskilles, og gjelder derfor bare til de medikament gammakamera, i hvilken det er flere detektorer, slik at fullføre undersøkelsen før det tidspunkt da det meste av den Tc-99m vil forlate hjertemuskelen.

 • Metoksyisobutylisonitril. Det akkumuleres på samme sted som forrige legemiddel. Den viktige fordelen er den lange halveringstiden til myokardiet. Også minimal omfordeling etter den første inntaket av legemidlet inn i muskel i hjertet.
 • Tetrafosmin. Dette er et nytt stoff. Det er lik i egenskaper til den forrige, men det har sine fordeler. For eksempel, etter den første injeksjonen av legemidlet inn i hjertemuskelen, er det praktisk talt ingen omfordeling. I tillegg er dette stoffet utskilt raskt fra leveren.
 • Ledelse av myokardisk scintigrafi

  I utgangspunktet utføres prosedyren når pasienten er i avslappet tilstand, og deretter tilbys han en normalisert fysisk belastning, mot hvilken hjerteets arbeid overvåkes.

  1. Gjennom kateteret injiseres en liten dose av en radioaktiv markør (thallium eller tetrofosmin merket med technetium) i venen.
  2. Dette stoffet, sammen med blodstrømmen, sprer seg gjennom kroppen, inn i hjertet, hvor det adsorberes best av intakte celler i myokardiet.
  3. På denne tiden analyserer spesialisten bildet av markørfordelingen i hjertet ved hjelp av et gammakamera som fikserer strålingen av det radioaktive stoffet, og resultatene er utdata i form av dynamiske og statiske bilder synkronisert med EKG.
  4. Ved å bestemme konsentrasjonen av isotoper, kan vi sammenligne blodtilførselen i ulike deler av hjertet. Hvis markøren er absorbert aktivt, har dette stedet en normal blodtilførsel, og hvor radionuklider absorberes svakt, er det steder med iskemi eller nekrose.
  5. Etter introduksjonen av markøren skal ta omtrent en halv time, hvorpå gamma-kameraet begynner å virke, lage en serie bilder hvor alle soner er veldig tydelige.
  6. Deretter blir hjertet utsatt for en belastning, og prosedyren utføres mot bakgrunnen av det partielle forfallet av det radioaktive elementet. Som en vanlig kilde til fysisk aktivitet er det et veloergometer eller et løpespor.
  7. Hvis pasienten er kontra fysisk stress, da ty til farmakologisk utførelses - administrerte medisiner som gir raskere og øke hjertefrekvensen (dobutamin, dipyridamol, adenosin) ved spilling av trykkpulsen og tar elektrokardiogram.
  8. Ved maksimal fysisk aktivitet blir markøren satt inn igjen, og i løpet av en halv time etter dette utføres tre aksiale skannede kardiale fremspring.

  Hvis pasienten føler brystsmerter, trykk, pustevansker, kramper i bena, svimmelhet, så rett under prosedyren, bør han fortelle legen om det.

  Hele prosedyren tar ganske lang tid - fra 2 til 4 timer. Et stort pluss er ikke-invasiv scintigrafi (uten vevseksplisjon).

  Med fysisk aktivitet trenger hjertet mer oksygen. Mot bakgrunnen av belastningen begynner blodstrømmen å øke. Ved brudd i sirkulasjonssystemet vil et slikt stressproblem bli enda bedre.

  For å få stress av naturlig natur, bruk en tredemølle eller motorsykkel. Ved kjøring øker belastningsintensiteten gradvis. Alle indikatorer vises på skjermen. Når maksimal spenning er nådd, administreres pasienten gjentatte ganger en dose av en radioisotop-substans.

  Med eksisterende kontraindikasjoner til fysiske øvelser, bruk legemiddelbelastningen. Forberedelser som etterligner sportsbelastning, intensiverer pulsen og sammentrekningene i hjertet.

  Basert på resultatene av bilde sammenligning, er tilstedeværelsen av iskemisk foci i hjertet bekreftet eller refused. Myokardisk scintigrafi er en ikke-invasiv metode for å evaluere myokardets regionale myokard-blodstrøm, funksjon og levedyktighet.

  Studien består av to deler: Skanner hjertet i ro og skanner hjertet under trening. Med henblikk på visualisering utføres intravenøs administrering av en radioisotop som har evnen til å akkumulere i hjertemuskulaturen.

  Når man utfører en sammenligning mellom bildene som er oppnådd ved å skanne i hvile og under belastning, er det mulig å oppdage patologien til koronarbeinene, samt å bestemme lokaliseringen av det patologisk forandrede stedet.

  Denne studien gir en klassifisering av risiko, noe som bidrar til å vurdere om pasienten trenger medisiner eller kirurgiske inngrep, og tillater oss å bestemme lokalisering av hjerteinfarkt og dens størrelse.

  For myokardisk scintigrafi må du lage to oppføringer på forskjellige dager! Vennligst, hvis du ikke kan vises på opptaket på den angitte dagen, ber vi deg informere oss om dette på forhånd (om mulig dagen før 17.00.)

  En påminnelse for pasienter som gjennomgår undersøkelse. Du bør ta følgende med deg:

  • data om medisiner tatt,
  • foreløpige resultater av analyser.

  Bruken av SPECT / CT reduserer banen betydelig til en korrekt diagnose, valget av optimal behandlingstaktikk med minimal strålingsbelastning og tidskostnader. Prosedyren er i ro:

  • 4 timer før prosedyren for scintigrafi ikke spiser, ikke drikk, røyk ikke, tygg ikke tyggegummi!
  • Medisiner kan tas som vanlig.

  Prosessprosedyre. Den omtrentlige studietiden er 2 - 3 timer:

  • Høring med lege.
  • Undersøkelse av muskel i ro, intravenøst ​​injiserte isotoper.
  • På dette tidspunktet ligger du ca 10 minutter. På baksiden av skannertabellen.

  Prosedyre med fysisk aktivitet. Før prosedyren:

  • Hvis du tar medisiner fra en gruppe betablokkere, må du kanskje slutte å ta dem en stund før prosedyren for scintigrafi. Husk å konsultere legen din.
  • 4 timer før prosedyren for scintigrafi ikke spiser, ikke drikk, røyk ikke, tygg ikke tyggegummi!
  • 12 timer før prosedyren for scintigrafi, ikke drikk kaffe og ikke spis mat som inneholder koffein!

  Prosessprosedyre. Den omtrentlige studietiden er 2 - 3 timer:

  • Høring med lege.
  • Det radioaktive stoffet injiseres ved toppen av fysisk aktivitet.
  • På dette tidspunktet ligger du ca 10 minutter. På baksiden av skannertabellen.

  Passasjen av materie er innspilt av et gammakamera.

  Forklaring av resultatene

  Analysen starter fra toppen av hjertemuskelen med gradvis progresjon til basen. Ved vurderingen avvikes i mangler av rullende eller permanent karakter. Sammenlign bildene i ro og under belastning.

  Emosjonelle spenninger er preget av forbigående feil og oppdages ikke i en rolig tilstand. Konstante endringer forekommer ikke, noe som vil indikere tilstedeværelsen av et hjerteinfarkt.

  Analysen av RFP-akkumuleringen skjer ved hjelp av en kvantitativ skala fra 0 til 3 poeng. Et slikt system gjør det mulig å nøye fastslå kompleksiteten til overtredelsene som oppstår. Det radioaktive stoffet har egenskapen å akkumulere bare i steder av aktive metabolske prosesser, det vil si i vev som ikke påvirkes av iskemi.

  Ordning som brukes i analysen av scintigrafi-indekser:

  • Utforske bilder og analysere bilder på tre akser;
  • lage en kvantitativ analyse;
  • fastslå stedet for defekter i forhold til hjertet;
  • vurdere levedyktigheten og etablere omfanget av de skadede områdene i myokardiet.

  Blant de faktorene som kan forvride resultatene av undersøkelsen, er det:

  • økt tendens til vev til å absorbere radionuklider;
  • store brystkjertler;
  • høy plassering av membranet av en medfødt karakter;
  • mange subkutane fettavsetninger.

  Risiko og bivirkninger ved eksponering

  Det radioaktive preparatet Tc-99m-MIBI gir en meget lav strålingsdose, som har samme verdi som i vanlig radiografi. Din behandlende lege veier nøye risikoen og det faktum at forskningsmetoden i dette tilfellet er den mest lønnsomme og minst stressende.

  Sammenlignet med radiopaque agenten er bivirkninger, som allergier, ekstremt sjeldne når de blir utsatt for radionuklidet Tc-99m-MIBI. Lasten på sykkelen selv alene fører sjelden til noen komplikasjoner, selv hos pasienter med hjertesykdom.

  Dette er viktig for nøyaktigheten og fullstendigheten av resultatene du kan oppnå ved høyest mulig belastning. I bare ett tilfelle, fra 10 000 til 20 000 undersøkelser, kan problemet med hjertearytmi kreve behandling eller et hjerteinfarkt kan forventes (sannsynligheten for et angrep er 1: 40 000).

  Hvis en stresstest på en ergometersykkel svikter, eksempelvis i ortopediske sykdommer, kan lasten være kunstig simuleres ved hjelp av spesielle medikament som blir injisert inn i en vene i armen.

  Disse stoffene styres også av deres handling. Bivirkninger som svimmelhet, hjertebank, brystsmerter og pusteproblemer er sjeldne. Under antidoten (ødelegger effekten av stoffet), som injiseres umiddelbart etter stresstesten, forsvinner disse bivirkningene umiddelbart.

  Under stresstesten overvåkes økt EKG. Nødutstyr er selvsagt tilgjengelig.

  Årsaker til feil forskningsresultat

  Noen ganger skjer det at resultatet viser en positiv, men faktisk er årsakene helt forskjellige. Dette kan skyldes ulike faktorer. Men hovedårsakene som fører til et falskt positivt resultat når myokardscintigrafi utføres, er:

  • stor kroppsvekt av pasienten, provoseres av fedme, fordi en stor mengde fettlag gir et dårlig bilde;
  • en stor størrelse av brystkjertlene, som også i sin tur lukker anmeldelsen til utstyret;
  • for høy blenderåpning, som også skaper en klaff for å se bildet av bevegelsen av isoten;
  • Tilstedeværelsen av tilbøyelighet til å akkumulere, noe som fører til at stoffet er dårlig utskilt fra kroppen og med hver etterfølgende studie forblir, forvrenger resultatet.

  Hjerte studier, som for eksempel myokardisk scintigram, krever alltid oppmerksomhet og en veldig ansvarlig holdning. Derfor er det viktig å vite hvordan å forberede seg på det for å oppnå nøyaktige resultater.

  Les Mer Om Fartøyene