Algoritme for førstehjelp i slag: en utenforstående, deg selv, på gata og hjemme

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva bør være førstehjelp for slag. Funksjoner av beredskapstiltak hjemme og på gaten, avhengig av type slag.

Førstehjelpstiltak for slag er et kompleks av handlinger og aktiviteter rettet ikke bare for å redde pasientens liv. Tiden og korrektheten av gjengivelsen avhenger av muligheten for å gjenopprette ødelagte hjerneceller og funksjonelle evner i nervesystemet. Ifølge utenlandske og innenlandske eksperter er den optimale tiden for levering av pasienten til en medisinsk institusjon 3 timer fra sykdomsmomentet (jo tidligere, jo bedre).

Hva du trenger å gjøre når en person har et slag i utgangspunktet

Uansett hvor det skulle være et slag og uansett et slag - og pasienten selv (hvis tilstanden tillater det), og andre skal handle i henhold til en klar algoritme:

 1. Ikke bli panikk.
 2. Vurder pasientens generelle tilstand: bevissthet, pust, palpitasjon, trykk.
 3. Identifiser de åpenbare tegn på et slag: ensidig forlamning av arm og ben, skjev ansikt, taleforringelse, mangel på bevissthet, kramper.
 4. Ring en ambulanse på telefonnummer 103!
 5. Finn ut om sykdommens omstendigheter (om mulig, kort).
 6. Gi gjenoppliving (kunstig åndedrett, hjertemassasje), men bare hvis de er nødvendige (mangel på pust, hjertebank og brede elever).
 7. Legg pasienten på plass - på baksiden eller siden, eller med et litt hevet hode og bagasjerom, eller strengt horisontalt.
 8. Gi betingelser for god tilgang til oksygen til lungene og blodsirkulasjonen i hele kroppen.
 9. Hold orden på pasientens tilstand.
 10. Ordne transport til nærmeste sykehus.

Den akutte omsorg som er beskrevet ovenfor er generalisert og inkluderer ikke noen situasjoner som kan oppstå med slag. Sekvensen av hendelser trenger ikke alltid å være strengt det samme som i ovennevnte algoritme. I tilfelle av kritiske lidelser må pasienten opptre veldig raskt og utføre flere handlinger samtidig. Derfor, for å hjelpe hvis det er mulig, må du involvere 2-3 personer. I alle fall, etter algoritmen, kan du lagre pasientens liv og forbedre gjenopprettingsprognosen.

En detaljert beskrivelse av alle nødstiltak

Hver aktivitet som inkluderer førstehjelp for slag, krever riktig utførelse. Det er veldig viktig å holde fast i finesser, siden noen "små" kan være dødelige.

Uten oppstyr

Uansett hvor vanskelig pasientens tilstand var, ikke panikk eller oppstyr. Du må handle raskt, jevnt og konsekvent. Frykt, travelhet, hastighet, ekstra bevegelser forlenge tiden for gjengivelse av assistanse.

Rolig pasienten

Hver person med et slag som er bevisst, er nødvendigvis bekymret. Tross alt er denne sykdommen plutselig, slik at kroppens stressende reaksjon ikke kan unngås. Spenningen vil forverre tilstanden til hjernen. Prøv å roe pasienten, overbevise ham om at alt ikke er så skummelt, dette skjer, og legene vil bidra til å løse problemet.

Ring en ambulanse

Å ringe en ambulanse er en prioritet. Selv den minste mistanke om et slag er en indikasjon på en samtale. Spesialister vil bedre forstå situasjonen.

Ring 103, fortell dispatcheren hva som skjedde og hvor. Det tar ikke mer enn et minutt. Mens ambulansen vil være på vei, vil du gi nødhjelp.

Beregn den generelle tilstanden

Først av alt, vær oppmerksom på:

 • Bevissthet: Fullstendig fravær eller noen grad av forvirring (inhibering, døsighet) er et tegn på alvorlig slagtilfelle. Lysformer er ikke ledsaget av et brudd på bevisstheten.
 • Åndedrettsvern: Det kan ikke være forstyrret, men kan være fraværende, være intermitterende, støyende, hyppig eller sjeldne. Du kan kun gi kunstig åndedrett i fravær av åndedrettsbevegelser.
 • Puls og hjertebank: de kan være godt audisjonert, bli rask, arytmisk eller svekket. Men bare hvis de ikke er bestemt i det hele tatt, kan du gjøre en indirekte hjertemassasje.
Vurder pasientens tilstand og fastslå behovet for kardiopulmonal gjenopplivning

Identifiser tegn på et slag

Pasienter med hjerneslag kan være:

 • alvorlig hodepine, svimmelhet (spør hva en person er bekymret for);
 • kortvarig eller vedvarende bevissthetstap
 • skråt ansikt (be om å smile, grin tennene dine, stikke ut tungen din);
 • brudd eller mangel på tale (be om å si noe);
 • svakhet, følelsesløp i armen og benet på den ene siden, eller deres fullstendige immobilitet (be dem om å hente hendene foran dem);
 • nedsatt syn
 • brudd på koordinering av bevegelser.

Mangel på bevissthet eller en kombinasjon av disse tegnene er en høy sannsynlighet for et slag.

Korrekt stilling av pasienten

Uansett om pasientens bevissthet og generelle tilstand er forstyrret eller ikke forstyrret av et slag, trenger han hvile. Enhver bevegelse, spesielt uavhengig bevegelse, er strengt forbudt. Situasjonen kan være:

 • På ryggen med et hevet hode og bryst - med et reddet sinn.
 • Horisontalt på siden med hodet vendt mot siden - i fravær av bevissthet, oppkast, kramper. Korrekt posisjon av pasienten i fravær av bevissthet
 • Horisontalt på ryggen med et svakt tiltet eller vendt hode til siden - under transport og gjenopplivning.

Det er forbudt å snu en person på magen eller senke hodet under kroppsposisjonen!

Hvis det er kramper

Et kramsyndrom i form av en sterk belastning av hele kroppen eller en periodisk kramming av lemmer er et tegn på et alvorlig slag. Hva skal jeg gjøre med pasienten i dette tilfellet:

 • Legg på den ene siden med hodet ditt slik at spytt og oppkast ikke kommer inn i luftveiene.
 • Hvis det er mulig, plasser mellom kjever ethvert objekt som er pakket inn i en klut. Dette gjøres sjelden, så gjør ikke stor innsats - de vil gjøre mer skade enn godt.
  Ikke prøv å spre kjevene med fingrene dine - dette er umulig. Det er bedre å forstå hjørnene på underkjeven, prøv å ta det fremover.
  Ikke legg fingrene i pasientens munn (risiko for skade og fingertap).
 • Hold pasienten i denne stillingen til slutten av kramper. Vær forberedt på at de kan skje igjen.

På viktigheten av omstendighetene til sykdommen

Om mulig, finn ut hvordan personen ble syk. Dette er svært viktig, siden noen symptomer på slag kan observeres i andre sykdommer:

 • craniocerebral trauma;
 • diabetes mellitus;
 • hjernesvulster;
 • forgiftning med alkohol eller andre giftige stoffer.

Resuscitation: forhold og regler for gjennomføring

Ekstremt alvorlig slag, som påvirker vitale sentre, eller ledsaget av alvorlig hjerneødem, fortsetter med tegn på klinisk død:

 • fullstendig fravær av pusten;
 • utvidelse av elever av begge øyne (hvis bare en elev er forstørret - et tegn på et slag eller blødning i hemisfæren på siden av lesjonen);
 • fullstendig fravær av hjerteaktivitet.

Gjør følgende:

 1. Legg personen på ryggen på en hard overflate.
 2. Vri hodet til en side, bruk fingrene for å frigjøre munnen fra slim og fremmedlegemer (proteser, blodpropper).
 3. Kast hodet bra.
 4. Ta 2-5 fingre i begge henderens hjørner på underkjeven, skyv den fremover, mens tommelen åpner pasientens munn.
 5. Kunstig åndedrett: Dekke pasientens lepper med en hvilken som helst klut, og lene leppene tett, utfør to dype åndedrag (munn-til-munn-metoden).
 6. Hjertemassasje: Legg høyre hånd til venstre (eller omvendt), og koble fingrene til låsen. Påfør den nedre palmen til punktet for tilkobling av den nedre og midterste delen av pasientens brystben, utfør trykk på brystet (ca. 100 per minutt). Hver 30 bevegelser bør skifte med 2 åndedrag av kunstig åndedrett.

Hvilke medisiner kan gis under et slag?

Hvis en ambulanse kalles umiddelbart etter starten av et slag, anbefales det ikke å gi medisin til pasienten alene. Hvis leveransen til sykehuset forsinkes, støtter hjernecellerne hjemme hjulpet slike legemidler (helst i form av intravenøse injeksjoner):

 • Pyracetam, tiocetam, nootropil;
 • Actovegin, Ceraxon, Cortexin;
 • Furosemid, lasix;
 • L-lysin escinate.

Selvhjelp for slag

Evnen til å yte hjelp til hjerneslag er begrenset. I 80-85% av slaget oppstår plutselig, noe som manifesterer en kraftig forverring i tilstanden eller bevissthetstap. Derfor kan pasienter ikke hjelpe seg selv. Hvis du opplever symptomer som ligner på et slag:

 1. ta en horisontal posisjon med en forhøyet hodeend
 2. Fortell noen at du føler deg dårlig;
 3. ring en ambulanse (103);
 4. holder seg til strengt sengestil, ikke bekymre deg og ikke beveg deg for mye;
 5. frigjør brystet og nakken fra de komprimerte gjenstandene.

Hvis strekket er iskemisk

Ideelt sett bør selv førstehjelp for hjerneslag ta hensyn til sykdommens type. Sannsynligvis er beroligelsen iskemisk, hvis:

 • Stod opp om morgenen eller om natten i fred;
 • pasientens tilstand er moderat forstyrret, bevisstheten er bevart;
 • tegn på taleforstyrrelser, svakhet i høyre eller venstre ekstremiteter, ansiktsforvrengning;
 • ingen kramper.

Til slike pasienter er førstehjelp gitt av den klassiske algoritmen beskrevet ovenfor.

Hvis hjerneslaget er hemorragisk

 • dukket opp kraftig på høyden av den fysiske eller psykomotiske belastningen;
 • det er ingen bevissthet;
 • det er kramper;
 • forspenning av oksipitale muskler, det er umulig å bøye hodet;
 • høyt blodtrykk.

I tillegg til standard pleie, trenger slike pasienter:

 1. Stillingen er strengt med en forhøyet hodeend (med unntak av kramper eller gjenopplivning).
 2. Påfør en blære med is til hodet (helst til halvdelen der den påståtte blødningen er motsatt av immobiliserte anstrengte lemmer).

Funksjoner for å gi assistanse på gaten

Hvis strekningen skjedde på gata, har førstehjelpslevering slike funksjoner:

 • Få flere personer til å hjelpe. Organiser handlingene til hver av dem, klart tilordne ansvar (noen kaller en ambulanse, og noen vurderer den generelle tilstanden etc.).
 • Etter å ha satt inn den nødvendige stillingen til pasienten, slipper du nakken og brystet slik at det blir lettere for ham å puste (ta av slipsen, fjern knappene, løsne stroppen).
 • Vri lemmer, dekk personen med varme ting (i kaldtiden), massasje og gni dem.
 • Hvis det er en mobiltelefon eller kontakter med slektninger, informer dem om hva som skjedde.

Funksjoner av omsorg hjemme eller i et lukket rom

Hvis strekningen skjedde innendørs (hjemme, på kontoret, i en butikk, etc.), og i tillegg til standard førstehjelp, ta hensyn til:

 • Fri tilgang til frisk luft til pasienten: Åpne vinduet, vinduet, døren.
 • Løsne bryst og nakke.
 • Hvis mulig måle blodtrykket. Hvis det blir øket (mer enn 150/90 -.. 160/100 mm Hg) kan gis antihypertensive medikamenter under tungen (Kaptopress, Farmadipin, metoprolol), et lett trykk i solar plexus eller på lukkede øyne. Hvis senket - løft bena, men du kan ikke senke hodet, massere området av halspulsårene langs sidene av nakken.
Hvordan gi førstehjelp til hjerneslag innendørs

Førstehjelpseffektivitet og prognose

Ifølge statistikk, leverte den beredskapstiltaket til pasienter med hjerneslag med levering til en medisinsk institusjon i de første tre timene:

 • sparer liv på 50-60% av pasientene med alvorlige massive slag;
 • i 75-90% tillater full gjenoppretting av personer med mindre slag;
 • ved 60-70% forbedrer gjenopprettingsevnen til hjerneceller i et hvilket som helst slag (bedre med iskemisk).

Husk at et slag kan skje for enhver person når som helst. Vær klar til å ta det første skrittet for å hjelpe til med å bekjempe denne sykdommen!

Førstehjelp for slag

Stroke - en livstruende sykdom, i de fleste tilfeller som fører til uførhet og til og med død. Sannsynligheten for utvikling av farlige konsekvenser avhenger av tidsintervallet som har gått mellom topp av angrepet og tilveiebringelse av medisinsk hjelp på sykehuset. Offeret til et slag, rundt mennesker og leger for å gjenopprette blodstrømmen i hjernen, er ikke mer enn 4 timer. Derfor umiddelbart gi førstehjelp for hjerneslag er svært viktig i denne perioden, er det nødvendig å kjenne igjen angrepet på de karakteristiske symptomer, redusert til leger snart angripe effekt ved å gi primærhelsetjenesten for å levere den skadde til sykehus og tildele behandling.

De første tegn på et slag

Kjenne slag og naturen av utviklingsmekanismen kan være basert på et sett av vanlige nevrologiske og spesifikke symptomer for å gi førstehjelp i tide. De generelle primære tegn som oppstår spontant uten forløpere er:

 • nummenhet i ekstremiteter - i de fleste tilfeller fra den ene siden av kroppen;
 • mørkere og blinkende i øynene;
 • forstyrrelse av koordinering og orientering;
 • kortsiktige angrep av hukommelsestap;
 • taleforringelse.

manifestasjoner iskemisk slag har sine egne egenskaper:

 • Lammelse av kropp eller lemmer utvikler seg på den ene side, nesten alltid motsatt side av lesjonen av hjernecellene;
 • gangen blir usikker og rystet, ofte kan offeret ikke stå alene;
 • tale er vanskelig, artikulasjon og oppfatning av det som er sagt er redusert;
 • Det er en svimmelhet ledsaget av oppkast av oppkast.

passe hemorragisk slag ganske ofte før en kraftig økning i blodtrykk - hypertensive krise. Som et resultat er det et brudd på arterien og en blødning i hjernevevet. På tidspunktet for et angrep har en person:

 • akutt og uutholdelig smerte, følelse som tåler hodet;
 • en rask hjertefrekvens;
 • forvrengning av ansiktet mot en bakgrunn av økt muskel tone;
 • lammelse;
 • høy lysfølsomhet, prikker og vage sirkler foran øynene.

Til tegnene, som tillater å diagnostisere slaget definitivt før ankomsten av leger, inkluderer:

 • et asymmetrisk smil og umuligheten av å løfte et av hjørnene på leppene;
 • ødelagt artikulasjon og hemmelig tale;
 • asymmetrisk lembevegelse når du prøver å løfte dem samtidig.

Hvis du plutselig føler deg uvel, en person funnet i det minste noen av disse symptomene, bør du umiddelbart ringe ambulanse gjenoppliving og levere den til sykehuset.

Førstehjelp i hjerneslag hjemme

Ved første tegn på slag, til tross for tilstedeværelsen av offeret bevissthet og sine forsikringer om at alt er i orden, er nær folk bør snarest ringe en ambulanse, med en detaljert beskrivelse av kontrolleren manifestert symptomer på cerebral insuffisiens. Før ankomst av medisinsk personell, må pasienten ha primær omsorg for å lindre tilstanden:

 1. Ved spesielle instruksjoner fra dispatcheren - for å oppfylle dem uten spørsmål.
 2. Legg forsiktigt offeret i en posisjon der hodet er hevet til 30 ° og sving litt til siden. Dette er nødvendig for at det med plutselige oppkast ikke kommer matrester inn i respiratoriske organer, og i tilfelle tap av bevissthet, smelter ikke tungen.
 3. Åpne vinduet eller vinduet, slik at frisk luft kommer inn i rommet der den skadde er.
 4. Berolig pasienten hvis han er overexcited eller begynner å bli nervøs på grunn av mobilitetsbegrensningen. Det er nødvendig å forklare i en stille tone at han vil bli forsynt med medisinsk hjelp for å lette tilstanden.
 5. Mål trykket og, om mulig, sukkernivået, registrer resultatene av målingene for å informere leger senere.
 6. Fjern eller løsn klærne, komprimerer halsen, brystet, beltet.
 7. I fravær av bevissthet, pust og palpitasjon, utfør straks en indirekte hjertemassasje og kunstig åndedrett.

Det finnes også metoder for primær omsorg for slag, som ikke alltid er anerkjent av spesialister i tradisjonell medisin, men de er ganske effektive i praksis. Den viktigste er metoden for akupunktur. Offeret blir ubevisst gjennomboret med en alkoholbehandlet nålepute før utseendet på 2 eller -3 dråper blod.

Også, med en utbredt asymmetri i ansiktet, gnider pasienten øynene i øynene intenst, hvorpå de pierces dem med en nål til blodets utseende. Denne teknikken fører ganske ofte pasienten til bevissthet og gjør det mulig å lindre spenninger i hjernekonstruksjoner.

Til handlinger som er forbudt For å utføre ved mistanke om et slag, bære:

 • sterk skakning av offeret, skarpe bevegelser, gråt og hysteri av andre;
 • fôring og rikelig drikking;
 • bringe til liv med ammoniakk og andre syreholdige stoffer;
 • forsøker å eliminere symptomene på cerebral insufficiency uavhengig av farmasøytiske midler;

Det er strengt forbudt å ignorere legenes instruksjoner og nekte fra sykehuset. Slike atferd kan føre til alvorlig forverring av tilstanden og til og med døden.

Første medisinsk hjelp til hjerneslag

Offer til ambulansen ankomst vi anbefaler ikke å gi noen medisiner narkotika unntatt i tilfeller når ambulansen dispatcher for de beskrevne symptomene kan gjøre en engangs avtale.

Medisinsk assistanse er paramedikere. Direkte i intensivvognen, utfører legene operative tiltak for å opprettholde vitale tegn på kroppen. Blant dem er:

 • indirekte hjerte massasje;
 • kunstig åndedrett;
 • intubasjon av luftrøret;
 • innføring av blodfortynnere med symptomer på iskemisk berøring
 • innføring av antikonvulsiva midler i alvorlig konvulsiv syndrom;
 • reduksjon i arterielt trykk ved medisinske preparater hvis indikatorene øker kritisk;
 • Innføringen av osmodiuretics, hvis offeret viser tegn på hjerne ødem;
 • innføring av trombotiske midler hvis et hemorragisk slag er diagnostisert;
 • Innføringen av narkotika som forbedrer blodstrømmen gjennom blodkar og arterier.

Etter levering av pasienten til sykehuset, er det ekstremt viktig å raskt bekrefte den foreløpige diagnosen ved hjelp av instrumentelle metoder og foreskrive tilstrekkelig behandling rettet mot å gjenopprette blodstrøm og skadet nervevev.

Førstehjelp for slag

Et hjerneinfarkt forårsaket av en plutselig sirkulasjonssykdom kalles et slag. Dette er en patologisk tilstand som er dødelig farlig for en person. Den første medisinske hjelpen til hjerneslag hjelper en person til å redde et liv, og også for å unngå alvorlige konsekvenser.

Det er spesielt viktig å vite hva du skal gjøre i tilfelle streber for hver person å gi prehospitalbehandling - noen ganger kan kontoen gå bokstavelig talt "i et minutt".

Årsaker til slag

I strøk er det en reduksjon eller opphør av blodstrømmen i visse områder av hjernen. Det er akseptert å skille mellom to varianter av sykdommen - iskemisk, når full blodstrømning forhindres av en plakk og hemorragisk - ved å rive opp beholderveggen.

Årsaker til plakett:

 • Formasjon av aterosklerotisk eller trombotisk obstruksjon er en trombose.
 • Inntrengningen av en fremmedpartikkel i den vaskulære kanalen er en emboli.

Årsaker til brudd på kar-veggen:

 • Arteriell hypertensjon.
 • Aneurysmer - medfødt uttynding av stedet for vaskulærveggen.
 • Tobaksrøyking.
 • Misbruk av overdreven fettete retter.
 • Fedme.
 • Alkoholisme.

Tegn på akutt tilstand

Hver person trenger å vite hvordan å gjenkjenne et slag. Det kan en dag redde en persons liv. Den viktigste symptomologien i patologi er:

 1. Plutselig, smertefull, alvorlig hodepine ledsaget av alvorlig kvalme og gjentatt oppkast, flimring av fremmede punkter foran øynene - de første symptomene på økt intrakranielt trykk.
 2. Vesentlige svingninger i individuelle parametere for blodtrykk.
 3. Mulig forstyrrelse av koordinering av bevegelser, ned til bevissthetstap.
 4. Signifikant brudd på ansiktsuttrykk og tale - "verbal grøt".
 5. Utseendet på dobling i øynene, nedgangen i synsstyrken, oftere i ett øye.
 6. Personen plutselig slutter å gjenkjenne de kjente gjenstandene som omgir mennesker, husker ikke datoene og hvilken dag i uken er på gata.
 7. Unilateral parese og lammelse av lemmer, halvparten av ansiktet.
 8. Tremor i tungen, dens patologiske avvik i forhold til siden.

Enhver av de nevnte tegnene, eller en kombinasjon av dem, skal alarmer - bare en spesialist vil kunne finne årsaken til tilstanden og utpeke en tilstrekkelig behandlingstaktikk.

Tegn på slag hos kvinner, ofte ignorert, og i mellomtiden trenger de allerede førstehjelp:

 • Økt hodepine.
 • Ledsager den vanlige smerten i hodet med følelsesløp i ansiktet og lemmer.
 • Økt glemsomhet, ikke karakteristisk for en kvinne før.
 • Krenkelse av koordinering av bevegelser.

Tegn på et slag hos menn, som bør være oppmerksomt, slik at under førstehjelpen ble gitt:

 • Misforståelse av talen adressert til ham.
 • Plutselig utviklet svette og svakhet.
 • Nummenhet i ekstremiteter.
 • En kraftig reduksjon i hørsel eller syn fra en eller to sider.
 • Bradykardi.
 • Disorientasjon i tid, personlighet, plass.

Mange forstår ikke hvordan man skal bestemme en persons slag. For dette formålet kan du omhyggelig be ham om å gjenta noen enkle trinn:

 1. Introduser deg selv til personen, og spør ham som svar på å gi dine detaljer - navn, navn, adresse, telefonnummer.
 2. Smil og følg hvordan en person smiler som svar - hvis enkelte muskelgrupper har opphørt å delta i et smil - er et slag ganske mulig.
 3. Be personen å heve opp hånden og hold den i en stund - med muskel svakhet er denne enkle handlingen umulig.
 4. Når du åpner munnen, kan tungen din reflektere bort til siden - et tegn på et slag.

Førstehjelp

Hvordan kan tidlig medisinsk behandling for hjerneslag bidra til å unngå utvikling av irreversible prosesser i den menneskelige hjerne, og sparer også livet. Et kjent faktum er det terapeutiske vinduet, når den patologiske prosessen kan være så lang som mulig å vare i bare tre timer.

Hvis beredskapsbehandling for beredskap har blitt utført korrekt og i denne begrensede tidsperioden - er det stor sannsynlighet for et gunstig utfall av sykdommen og optimal gjenoppretting av alle kroppsfunksjoner.

Den første medisinske hjelpen til hjerneslag er et nødanrop av gjenopplivingstjenesten. Hvis forespørselen ble overført til rett tid, blir personens liv reddet. Mens ambulanspersonalet rush til stedet for oppringing, anbefales det å utføre en rekke viktige tiltak:

 • Pasientens maksimale komfort - frykt og spenning forverrer bare hans tilstand.
 • Løsne klemmeelementene i klær - beltebukser, skjorte krage og om bluser.
 • Hodet til en person må være over kofferten.
 • Sørg for størst mulig tilstrømning av luftmassene (hvis handlingen foregår innendørs).
 • Hvis en person er klar over tilstedeværelsen av høyt blodtrykk, men det er en blodtrykksmåler for hånden - husk å sjekke tallene, som de betydelig overskredet kreves antihypertensiva (hos hypertensive pasienter, bør de alltid være med meg).
 • Førstehjelp for hjerneslag hjemme vil være i distraherende prosedyrer - fotbad med kokende vann, bruk av sennepplast til kalvemuskulaturen etc.
 • Ved bevisstløshet skal en person legges nøye på hans side - med sikte på å forhindre forhøyning av mulige oppkastmasser. Hvis mageinnholdet kom ut - munnhulen skal rengjøres. Spor plasseringen av språket - det skal ikke synke dypt inn i innsiden, ellers kan en person kveles.
 • Det er strengt forbudt å gi folk vasodilatormedikamenter, drikke eller mate dem før ankomst av NSR-personalet. Du kan bare tørke ansiktet med en fuktig klut, massere hodebunnen lett.

Førstehjelp for mistanke om hemorragisk slag

 1. Legg pasienten på en hard overflate - en avføring, etasje, etc., slik at skuldrene og hodet er i hevet stilling. Det anbefales ikke å flytte offeret for en betydelig avstand.
 2. Løsne klærne.
 3. Fjern eventuelle proteser.
 4. Gi en massiv tilstrømning av luftmassene.
 5. Mannens hode er vippet til siden. Etter oppkast, rengjør munnen med et stykke gasbind eller et rent lommetørkle.
 6. Til hodet skal festes en beholder med en isete væske - til motsatt side av nummen lemmer.
 7. Opprettholde optimal sirkulasjon i alle lemmer - dekk med et varmt teppe, bruk en varmepute eller sennepplast.
 8. For å forhindre aspirasjon - å overvåke salivasjon, under fjerning av hele munnhulen.
 9. På en parese litt å male lemmer oljeaktig - alkohol løsning.

Førstehjelp for mistanke om iskemisk berøring

 1. Legg personen på en solid overflate, i en stilling på siden.
 2. Sørg for maksimal fred, ikke flytte hvor som helst.
 3. Støtte offeret i et klart sinn ved hjelp av bomullsull med ammoniakk.
 4. Følg funksjonen ved å puste - tungen skal ikke falle.
 5. Ikke la noen ta medisiner, mat eller væsker.
 6. Tørk med en fuktig klut rundt hodet og nakken hvert 30. minutt.
 7. Skyll stammen og lemmer med en myk klut eller hender.
 8. Ved høye tall for individuelt trykk og i fravær av antihypertensive stoffer - bør personens ben senkes til en varm væske (hjemme).

Førstehjelp for hjerneslag og blodsetting

Ved førstehjelp til en person med mistanke om slag, bløder en av de mest kontroversielle punktene til dato. Det består i å piercing pads av fingrene desinfisert over flammen med en nål - til utseendet på de første bloddråpene. Hvis det er en asymmetri av ansiktsfunksjonene - kan du sterkt gni ørene, og deretter pierce hver ørelobe før utseendet av en dråpe blod.

Uten anbefaling av en spesialist anbefales det ikke å utføre det. Ved hjelp av dette tiltaket kan du få en todelt effekt - en persons tilstand stabiliserer, eller forverres betydelig. Etter medisinsk spesialists mening er denne metoden ikke tilstrekkelig begrunnet.

De forebyggende tiltakene som er utformet for å hindre utviklingen av denne alvorlige patologien inkluderer:

 • Oppmerksom på parametrene for individuelt blodtrykk.
 • Den regelmessige passasjen av medisinske undersøkelser og ikke bare i alderdom, men i de mest i stand til å holde øye på - stroke betydelig - "yngre".
 • En fullverdig, befolket mat.
 • Regelmessig går det i frisk luft.
 • Tilstrekkelig fysisk aktivitet besøker svømmebassenger, treningssenter.
 • Oppmerksomhet mot de minste avvikene i helsetilstanden er ikke karakteristisk glemsomhet, ubalanse av bevegelser, følelsesløshet i ekstremiteter.
 • Overholdelse av forskrifter utstedt av behandlende familie lege.

Med tiden, observerte avvik krever spesialisert konsultasjon, og deretter kan et sløk unngås.

Behandling av iskemisk slag - grunnleggende prinsipper

behandling iskemisk slag, i tilfelle den tidlige starten, kan redusere risikoen for død og utvikling av irreversible nevrologiske komplikasjoner betydelig. Ca. 50% av fokuset til hjernens infarkt dannes innen de første og en halv time etter starten av kliniske symptomer på hjerneslag, og innen seks timer - 80% av fokuset.

Samtidig er det en sone med iskemisk penumbra rundt sone av nekrose - et fokus på iskemi med reversibel vevskader.

Hvis berøringsbehandlingen ble startet i de første seks timene (helst i de første 3 timene) etter forekomsten, er prognosen for ytterligere rehabilitering av pasienten mye høyere enn ved sen behandlingstiden.

Parese, lammelse, taleforstyrrelser og andre komplikasjoner som skyldes et slag er ekstremt vanskelig å behandle. Dette skyldes det faktum at det er umulig å gjenopprette det berørte området av hjernen med nekrose.

All behandling av iskemisk slag er en kamp for hjernevæv plassert i iskemiske penumbra soner.

Førstehjelp for slag

I tillegg til spesifikke neurologiske symptomer, er iskemisk berøring (AI) preget av:

 • utvikling hos eldre pasienter på bakgrunn av aterosklerose, hjertesykdommer, etc.;
 • Utseendet til symptomene om natten, etter å ha tatt et varmt bad;
 • Bevaring av bevissthet (tap av bevissthet etter et akutt utbrudd av hodepine oppstår under hemorragisk slag);
 • misforståelser reversert tale, manglende evne til adekvat svare på spørsmål, desorientering, mangel på ansiktsuttrykk på den ene siden av ansiktet, "skjevt" ansiktet og den manglende evne til å smil eller glis som et Cheshire katt;
 • en kraftig nedgang i tonen i musklene i armen og / eller bena på den ene siden.

Det er viktig å huske at med utviklingen av såkalte nonembolske iskemiske slag, kan pasienter miste bevisstheten etter et angrep av arytmi eller klager av smerte i hjertet. Etter gjenoppbygging av bevissthet, klager pasientene om svimmelhet, svakhet, en følelse av forstyrrelse i hjertearbeidet, kvalme, tåke av bevissthet.

Når oppkast oppstår, vri pasientens hode til siden og rens munnen av oppkast med rester av vev. Hvis pasienten er bevisstløs, utfører en trippel mottakelse Safar (rette hodet, presset inn i pasientens underkjeven forover og åpne munnen), deretter rense munnen av slim, får proteser, etc., for å forhindre kvelning.

Etter å ha gjenopprettet luftveisdriften er det nødvendig å igjen gi øvre halvdel av kroppen en forhøyet stilling (30 grader) og vri hodet til den ene siden. Ved skade på nakken og / eller hodet blir Safar mottak ikke utført.

Grunnleggende prinsipper for kardiopulmonal gjenopplivning:

Gi ikke medisin selv (inkludert aspirin, paracetamol og antihypertensiva) fordi du kan forverre pasientens tilstand betydelig.

Dette skyldes det faktum at det bare ikke kan opprettes symptomatisk type hjerneslag hjemme, samt differensialdiagnose med andre årsaker til nevrologiske symptomer:

 • meningoencefalitt,
 • epilepsi,
 • hypoglykemi,
 • komplisert migreneangrep,
 • Bells lammelse,
 • syncopal stater, etc.

Alle medisiner for beroligelse skal bare ordineres av en lege.

Hvordan behandle et slag

På prehospitalet (ambulanse) utføres en rask primærdiagnose. Den inkluderer:

 • transport av pasienten til en spesialisert avdeling,
 • sliter med livstruende komplikasjoner,
 • vedlikehold av luftveiene og kardiovaskulærsystemet:
  • sug av slim fra nese og munnhulen,
  • oksygenering,
  • intubasjon av luftrøret,
  • vedlikehold av tilstrekkelig blodtrykk,
  • eliminering av hypoglykemi eller hyperglykemi,
  • kramper,
  • eliminering av hypovolemi og elektrolyttbalanseforstyrrelser, etc.

Hvis du mistenker et hjerneslag på det akuttmedisinske stadiet, bruker du:

 • nifedipin;
 • aspirin;
 • barbiturater (fenobarbital, triopentaltnatrium, heksenal, etc.);
 • Neuroleptika (aminazin, trifazin);
 • fem og førti prosent glukose (innføring av glukose er bare mulig med bekreftet hypoglykemi);
 • euphyllin og papaverin;
 • antihypertensive midler (unntaket er arteriell hypertensjon som overskrider 220/110). I dette tilfellet administreres legemidler av labetalol og ACE, etc..
 • furosemid, sorbitol, mannitol. Et unntak er utviklingen av cerebralt ødem. I dette tilfellet indikeres intravenøs dråpadministrasjon av L-lysin-escinat eller mannitol.

Det er også nødvendig å starte introduksjonen av narkotika med nevrobeskyttende virkning (mildronat, glycin, alfa-tokoferol, etc.).

Ved utvikling av anfall, blir diazepam brukt.

Strokebehandling (grunnleggende prinsipper)

Grunnleggende (hoved) terapi med AI er rettet mot:

 • tilstrekkelig reperfusjon (restaurering av full blodtilførsel til hjernevævet);
 • vedlikehold av luftveiene og kardiovaskulære systemer;
 • vedlikehold av høy klasse oksygenering;
 • vedlikehold av kroppstemperatur, blodtrykk og sentrale hemodynamikk;
 • eliminere komplikasjoner (metabolske forstyrrelser, koagulasjonsforstyrrelser, behandling av hjerneødem, spasmer, manifestasjoner hydrocefalus, cerebrale forvridning områder, etc.);
 • Sikre forebygging av sen komplikasjoner og tidligere rehabiliteringsbehandling (gjenoppretting av tapte funksjoner).

Ikke-medisinsk behandling av iskemisk berøring

I fremtiden utføres en faset vertikalisering av pasienten. I tilfelle av et ukomplisert forløb av AI, kan den pasienten sakte plasseres på sengen på fjerde dag (bena bør senkes ned). I dette tilfellet bør alle pasientbevegelser være så passive som mulig. Han må gi full støtte under ryggen og sidene, føttene skal plasseres på et spesielt stativ eller på gulvet.

Overgang til vertikal stilling er mulig bare ved syvende dag (også i ukomplisert kurs og fravær av kontraindikasjoner). Det er forbudt å prøve å stå opp selv. Pasienten bør forklare at overbelastning når man prøver å komme seg ut av sengen uten hjelp, fysisk eller emosjonell stress (stress fra realiseringen av ens egen hjelpeløshet), tap av balanse og faller, etc. kan føre til en gjentatt slag eller utvikling av en komplikasjon.

Kosthold med iskemisk slag

All mat i de første dagene etter et slag skal utelukkende kokes og tørkes (dietten er rettet mot maksimal enkel fordøyelse av mat). Mengden fett og NLC (umettede fettsyrer) er kraftig begrenset. Produkter med høyt kolesterolinnhold er utelatt fra dietten.

Forbruk av salt er begrenset til tre til fem gram per dag. I dietten øker forbruket av matvarer som inneholder fiber (grønnsaker og fruktpuréer). Fettmat, sterke kjøttpålegg, krydret, søtt, etc. er utelukket. Kjøtt erstattes fortrinnsvis med kokt magert fisk (inneholder nyttige flerumettede fettsyrer - PUFA).

Meieriprodukter kan kun konsumeres i en fettfattig form (harde, fete oster, lavmette yoghurt).

I perioden med rehabilitering etter en iskemisk slag bør også følge en diett som tar sikte på å normalisere vekten og lipid balanse (spesiell diett, utstyrt med aterosklerose pasienter).

Røyking og drikking av alkohol, sterk kaffe og te er helt utelukket. I tillegg reduseres alle risikofaktorer (behandling av diabetes mellitus, kontroll av blodtrykk, normalisering av blodpropp og reduksjon av risikoen for blodpropper).

Parenteral ernæring

I gjennomsnitt krever pasienter etter et hjerneslag 1400 til 1800 kalorier per dag. Med utviklingen av multiorganisk dysfunksjonssyndrom, bør kaloriinntaket økes med sytti prosent.

Hvor ofte skal du tørke etter et slag

Alle behandlinger, inkludert drop, er tilordnet utelukkende av den behandlende lege, individuelt, avhengig av strengheten av pasientens tilstand, tidspunkt for mottak (tid fra starten av hjerneslag), tilstedeværelsen av komplikasjoner og bakgrunns sykdommer (diabetes, hjerte- eller nyresvikt, etc. )..

De viktigste retningene for medisinering

Et viktig stadium i behandlingen av iskemisk slag er:

 • eliminering av vann-elektrolyttbalanse brudd;
 • korreksjon av hypovolemiske lidelser og vedlikehold av BCC (volum sirkulerende blod);
 • stabilisering av sentral venøs og arterielt trykk;
 • lindring av tegn på hjerne ødem.

For å redusere trykket i den akutte perioden med et iskemisk infarkt anbefales det heller ikke. Et unntak er hypertensjon i løpet av 220/110 mm Hg (i dette tilfellet, ble trykket redusert til femten prosent for én dag), tilstedeværelse av OPN i pasienten, eller CRF (akutt eller kronisk nyresvikt), MI (hjerteinfarkt), hjertesvikt (kongestiv hjertesvikt).

I fremtiden reduseres blodtrykket gradvis, fordi det med en kraftig reduksjon vil bli en enda større forstyrrelse i blodsirkulasjonen i hjernen og en forverring av manifestasjonene av iskemi.

I tilstedeværelse av indikasjoner på systemisk trombolytisk terapi, bør blodtrykket være under 180/105.

Alle legemidler for å arrestere hypertensjon er foreskrevet i henhold til protokollen fra hennes behandling. I følge indikasjonene brukes grupper:

 • ACE-hemmere (kaptopril, enapril);
 • angiotensin reseptor blokkere (eprosartan);
 • minimumsdoser av beta-blokkere (propranolol);
 • diuretika (osmotisk diuretika er kontraindisert i nærvær av OPN, CRF, CH).

Med utviklingen av hypotensjon utføres tilstrekkelig gjentilførsel av væske natriumklorid, og administreres medikamenter dopamin, prednisolon, dexametason (indikasjon).

For intrakranialt trykk korreksjonsforeskrevet diuretiske midler (loop-diuretika eller osmotiske midler furosemid - mannitol (i fravær av kontraindikasjoner)).

I tillegg utføres vedlikehold av normale glukosnivåer (eliminering av hypoglykemi eller hyperglykemi). Ved utvikling av anfall, indikeres administrering av diazepam, valproinsyre og natriumthiopentalpreparater (med diazepam ineffektiv).

Trombolytisk terapi ved iskemisk berøring

Også er det tatt hensyn til forekomsten av kontraindikasjoner for trombolytisk terapi. Til tross for at trombolyse er den mest effektive metoden for behandling av iskemisk slag, er det kategorisk kontraindisert i tilfeller hvis:

 • Tidspunktet for iskemi er ukjent (slettet symptomatologi, sen behandling, etc.);
 • pasienten ble diagnostisert (på CT eller MR) med hjerneblødning, en aneurysm eller en unormal konvolusjon av cerebral fartøy, en abscess eller hjerne svulst;
 • I pasientens anamnese er det en indikasjon på intrakranielle blødninger, et hjerteinfarkt mindre enn tre måneder siden, kirurgiske inngrep mindre enn to uker siden, etc.;
 • pasienten lider av ukontrollert arteriell hypertensjon over 185/110;
 • pasienten har forskjellige koagulopatier, ledsaget av en koagulasjonsforstyrrelse;
 • i analysene ble det påvist trombocytose (under 100 tusen enheter / μl);
 • pasienten tar antikoagulantia, eller han injiseres med heparin mindre enn to dager før slagtilfelle;
 • Akutt infeksiøs-inflammatorisk prosess er avslørt;
 • det er for mye skade med uttalt ødem og forskyvning av strukturer;
 • i analysene viste hypoglykemi mindre enn 2,7 eller hyperglykemi mer enn 22,0 mmol per liter.

Typer av trombolytisk terapi

Hvis pasienten har indikasjoner på trombolyse og i fravær av kontraindikasjoner, kan følgende utføres:

 • systemisk terapi (intravenøs);
 • selektiv (intra-arteriell);
 • kombinert;
 • mekanisk (fjerning av trombus, ved hjelp av retriever eller tromboaspirasjon).

Intravenøs trombolyse utføres ikke etter mer enn 4,5 timer etter et slag.

For systemisk trombolyse anbefales rekombinant vevsaktivator av alteplasfibrinogen (Actylase).

Ifølge indikasjonene anbefales en kirurgisk inngrep, som er rettet mot å gjenopprette tilstrekkelig blodtilførsel til hjernen, redusere risikoen for død og forhindre utvikling av ytterligere komplikasjoner. Slik behandling kan være tidlig (for første gangsdag) og forsinket (i to uker).

Utnevnelse av antikoagulantia og antiplatelet midler

Denne behandlingen, i første omgang, er rettet mot å forhindre komplikasjoner og hindre gjentakende slag.

Antikoagulant terapi utføres med preparater av warfarin, dabigantrana, etc. Doser og behandlingsregimer beregnes individuelt, basert på alvorlighetsgraden av pasientens tilstand og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer eller komplikasjoner.

Antiaggregant behandling med aspirin.

Behandling av konsekvensene av iskemisk berøring

Rehabiliteringsbehandling etter AI skal være så tidlig som mulig. Det er imidlertid nødvendig at pasienten og hans slektninger innser at overdreven belastning kun kan forverre situasjonen. Derfor utvikles all behandling gradvis.

Det er også nødvendig å huske at behandlingen bør være systematisk, lang, kontinuerlig og strengt trinnvis.

På bunnlinjen blir profylakse av trykksår utført, spesiell vibrasjonsmassasje av thoraxen, omsorg for munnhulen og øynene, forebygging av forstoppelse etc.

I fremtiden, fra den femte til den sjette dagen, opprettes en spesiell pakning for de lammede lemmer, passiv bøyning og forlengelsesbevegelser i leddene utføres.

Under pasientens vertikalisering brukes spesielle bandasjer som støtter lammede lemmer.

 • respiratorisk gymnastikk,
 • massasje,
 • fysioterapi,
 • treningsbehandling,
 • arbeidsterapi,
 • ansettelse på taleterapeut,
 • fysioterapi,
 • akupunktur.

Det er obligatorisk å organisere psykologisk støtte og rådgivning med sikte på å forhindre depresjoner etter slag.

Ytterligere prognose

Prognosen for utvinning etter hjerneslag er strengt individuell og avhenger av alvorlighetsgraden av pasientens tilstand, den enorme iskemisk skade, tidspunkt for ankomst til sykehuset, samt holdningen til pasienten og hans pårørende i rehabilitering og i hvilken grad legens anbefalinger.

Ischemisk hjerneslag førstehjelp

Iskemisk slag

For utvikling av iskemisk slag og mykning av hjernevævet, er det vanligvis ikke nødvendig å fullstendig stoppe blodstrømmen, og en reduksjon i det, i det minste

med 40-50 prosent. Utviklingen av et slikt slag er lettere ved patologiske forandringer i arteriene, noe som reduserer blodstrømmen, lavt blodtrykk og endringer i blodets biokjemiske sammensetning. Som et resultat av iskemi i hjernevevet dannes et grått mykningspunkt, og deretter dannes en cyste- og cikatrisk endring i hjernevev.

Iskemisk slag er observert hovedsakelig hos eldre. Sykdommen i sykdommen er ofte hodepine, mørkere i øynene, desorientering i rom og i tid. Iskemisk berøring utvikler oftest om natten eller om morgenen, spesielt etter en tidligere mental overstyring.

Med trombose i hjerneskarene, blephet i huden og synlige slimhinner registreres, er puls svak, arterielt trykk ofte redusert, respirasjon er overfladisk, temperaturen er normal. Fokal symptomer avhenger av størrelsen og lokaliseringen av fokuset på iskemisk slag. Lammelse og parese av ekstremitetene, både ensidige og bilaterale (monoplegia og hemiplegi), synsforstyrrelser kan forekomme.

Council. Freestyle med akutte hjernesykdommer bør sikre fullstendig hvile, spesiell forsiktighet må tas når det blir tvunget til å transportere pasienten. Hvis hjerneslaget oppstod hjemme, bør pasienten ikke transporteres til sykehuset innen 2-3 uker, selvfølgelig, med mulighet for riktig behandling og omsorg.

En pasient med iskemisk slag trenger fullstendig hvile. Ring en lege omgående. Ved høyt blodtrykk er blødning indikert. Alle medisinske tiltak i den akutte perioden av sykdommen bør være rettet mot å stoppe blødning og bekjempe hjerneødem. På hodet legger en boble med is, ved føttene til en varmepute.

Den etterfølgende restorative behandlingen utføres på samme måte som ved hjerneblødning.

Diett av pasienter bør hovedsakelig være vegetabilsk. Ikke gi sure, skarpe, salte matvarer (blodtrykksøkninger). Kategorisk forbudt bruk av alkohol og tobakk. Noen uker etter slagtilfredshet må pasienten overholde strenge senger. Te og kaffe bør helt utelukkes fra kostholdet. Et unntak kan gjøres for grønn te, som er gitt i moderasjon.

Iskemisk slag. Årsaker. Symptomer. Førstehjelp for slag

Hjerneinfarkt er cerebrovaskulær skade som oppstår på grunn av fullstendig opphør av blodtilførselen er kritisk lave eller separate områder av hjernen som følge av fartøyets innsnevring eller fullstendig overlapping av dets lumen.

Oppsigelse av blodtilførselen fører til et energiforbruk, som alle hjernens nevroner er svært følsomme overfor. Derfor kan selv en kortvarig forstyrrelse av oksygenforsyningen føre til celledød og slag. Avhengig av varigheten av oksygenmangel av det nekrotiske foci kan være mer eller mindre, og det er det som bestemmer de kliniske symptomer på ischemisk slag, og muligheten for å gjenopprette tapt funksjon, og nærvær eller fravær av en trussel mot liv.

Årsaker til iskemisk berøring

Gitt at det er en iskemisk slag er den vanligste typen av akutt slag, og ofte fører til uførhet av pasientene og er en av de hyppigste dødsårsaker, bør de mulige årsakene til dens forekomst betraktes i detalj.

Og en viktig rolle i dette tilfellet gitt til hypertensjon, spesielt når det kombineres med diabetes og alvorlig aterosklerose, som i dette tilfelle fartøyene mister sin elastisitet, så vel som plakkene kan blokkere hulrommet i seg selv, og tjene som et sted for blodpropp.

Ofte kommer trombi inn i hjernens kar og fra hjertet, hvor de som regel dannes som følge av rytmeforstyrrelser, for eksempel ved atrieflimmer.

Siden aterosklerotiske forandringer utvikler seg med alderen, og blir forverret av diabetes, røyking og en stillesittende livsstil, alle disse faktorene øker risikoen for hjerneinfarkt.

En annen årsak til hjerneinfarkt, men er mye mer sjeldne, og spondylose er Osteochondrose av nakkesøylen, noe som påvirker blodårene i halsen og fører til forverring av cerebral blodstrøm.

Dermed er risikofaktorene og årsakene til sykdomsutviklingen svært varierte, men alle disse er kroniske sykdommer og patologiske forhold som krever livsstilsendring og langvarig behandling under oppsyn av en spesialist inntil de er kompliserte med et iskemisk slag. Det er en akutt tilstand som krever snarest og så tidlig som mulig hjelp. Og derfor bør du kontakte oss og ring for en ambulanse med utseendet på de første tegn på utvikling av akutt cerebrovaskulær ulykke.

Symptomer på iskemisk berøring

Alle symptomer på iskemisk beroligelse bør deles inn i fokal og cerebral. Det bør bemerkes at cerebrale symptomer er obligatorisk, men strengt tatt ikke bestemt, fordi det kan være ledsaget av en forbigående økning i blodtrykk hos hypertensive sykdom, dystoni eller følge likvorsosudistuyu sant hypertensive krise.

Men fokal symptomatologi er mer typisk for akutte hjernesykdommer. På samme tid kan det vises nummenhet eller nedsatt bevegelse i en av armene, i midten av kroppen, hver for seg i øvre eller nedre ekstremiteter, taleforstyrrelser, tap av evnen til å høre og å forstå tale, og så videre. Alt avhenger av lokalisering av det berørte området og dets størrelse.

I dette tilfellet, hvis bakgrunn av cerebrale symptomer: hodepine, kvalme og oppkast, smerter i øynene, noe som øker når du flytter, generell svetting, hetetokter, skjelving muskler, og så videre - det er en fokale nevrologiske symptomer, er det nødvendig så snart som mulig årsak en ambulanse for å få en nevrologens råd. Om nødvendig vil legen avgjøre det umiddelbare utvalg av undersøkelser, hvorpå den optimale taktikken for behandlingen blir bestemt.

Det skal bemerkes at symptomene på iskemisk slag ofte utvikler seg dramatisk, mens den psykologiske statusen kan endres: det er døsighet og alvorlig generell svakhet, eller tvert imot utvikler psykomotorisk agitasjon. Og også det er cerebrale og brennende symptomer. I noen tilfeller kan alle disse tegnene vokse gradvis, for en eller to, mindre enn tre dager. I alle fall - jo raskere en ambulanse blir kalt, desto raskere blir undersøkelsene gjennomført og terapien startet, desto større er sjansene for overlevelse og fullstendig gjenoppretting av alle tapte funksjoner.

Så ikke forsinke ringe en ambulanse, ikke prøv å gi deg selv hjelpe deg selv og ikke vente på den lokale legen, fordi de mer fjernt behandlingen er, jo mindre effektivt det er, jo større hjerneskade området var mer uttalt parese eller lammelser, taleforstyrrelser og så videre.

Diagnostiske tilnærminger til iskemisk slag

Etter å ha ringt til ambulansen blir pasienten undersøkt av en lege som bestemmer tilstedeværelsen av symptomer som indikerer en akutt sykdom i hjernens sirkulasjon, og bestemmer området for sannsynlig hjerneskade og dens natur. Hvis det er mistanke, sendes pasientens iskemiske slag til magnetisk resonansbilder.

Det er en moderne metode for forskning, som gjør det mulig å bestemme tilstedeværelsen av iskemisk lesjon og hindre mulige blødninger i hjernen, noe som er svært viktig for starten på en tilstrekkelig og effektiv trombolytisk behandling er kontraindisert i nærvær av blødning, fordi det kan true pasientens liv.

Våre ambulansetjenester er ikke bare den raskeste ankomsten av en lege til en samtale, men også oppfyllelsen av alle nødvendige undersøkelser på kortest mulig tid. Og dette er veldig viktig, fordi i henhold til moderne data, med iskemisk slag er det et såkalt terapeutisk vindu - en tid på 120 minutter, hvor medisinsk behandling skal startes. Og vi forstår at det er i disse 120 minuttene at vi trenger å gjennomføre en undersøkelse, transportere pasienten til en spesialisert avdeling og begynne behandling slik at sjansene for full utvinning er så høye som mulig!

Førstehjelp og behandling for iskemisk berøring

Hvis du har de ovennevnte symptomene på iskemisk slag, bør du umiddelbart gå til førstehjelpen - legg pasienten, løsn de tette klærne, gi frisk luft og ring en ambulanse. Selvbehandling av medisiner er kontraindisert, det er bedre å ikke ta medisin før ambulansen kommer.

Kun en ekspert kan diagnostisere et iskemisk slag, men en passende MR-undersøkelse er nødvendig for å starte den aktuelle behandlingen. Derfor, før transport til sykehuset, transporterer vår ambulanse pasienten til diagnostisk avdeling eller spesialiserte klinikker for å utføre de nødvendige diagnostiske prosedyrene.

Direkte behandling av alle akutte hjertesirkulasjoner utføres kun på sykehus, først i spesialiserte avdelinger i intensivavdelinger eller i intensiv omsorg, og deretter i vanlige avdelinger for nevrologiske avdelinger.

I de tidlige stadier tilbys pasienter trombolyse, for hvilke legemidler som actilize brukes, de tillater deg å oppløse tromben og gjenopprette blodtilførselen til det skadede området i hjernen. Takket være dette er det i de fleste tilfeller mulig ikke bare å redde en persons liv, men også å fullstendig slippe ham av de negative konsekvensene av hjerneslag og funksjonshemning.

Det skal bemerkes at iskemisk slagtilfelle selv er en formidabel sykdom, og behandlingen tar lang tid. Men det er den tidligste begynnelsen og komplett terapi med en pålitelig etablert diagnose som gir de beste resultatene.

Og vi kan bare oppnå dette ved å søke om hjelp i god tid - sjekket etter år - ambulansetjeneste.

Iskemisk slag

Iskemisk slag forekommer hyppigst hos pasienter eldre enn 60 år som har en historie med hjerteinfarkt, revmatisk hjertesykdom, brudd på hjerterytme og ledning, diabetes mellitus. En viktig rolle i utviklingen av iskemisk slag er spilt av brudd på rheologiske egenskaper av blod, patologi av hovedarteriene.

for iskemisk slag preget av sykdommens utvikling om natten uten å miste bevisstheten. Krenkelser av bevisstheten og funksjonene til vitale organer kan utvikle seg gradvis. Motor- og følsomme forstyrrelser blir også oftere dannet gradvis eller avhenger av naturen. Årsaken til forverring av pasientens tilstand er utvikling av cerebralt ødem eller økning i nekrosefokus. Den akutte utviklingen av iskemisk slag og raskt bevissthetstap er karakteristisk for emboli. Psevdotumoroznoe gjeldende observeres oftere hos eldre, med stenose av hovedkarene, lavt blodtrykk.

symptomer avhenger av lokalisering av lesjonen. Klinikk okklusjon av arteria carotis communis er lik som i okklusjon av arteria carotis interna, hvor den hyppigste orienterings- på den berørte side og pyramidal patologi på motsatt side.

For okklusjon av den fremre cerebrale arterien er hemipareseen på motsatt side mest typisk, Janiszewskis gripende fenomen, apraksi og noen ganger det operative syndromet.

Når okklusjon i midtre cerebralarterie observert hemiplegi i hver sin arm, homonymous hemianopsi, hemianesthesia, hypotone muskler, alternert med den patologiske tegn pshertonusom, afasi med lesjoner i venstre (dominant) halvkule.

Ved overvinnelsen av bassenget av den bakre cerebrale arterie oftest utvikle oculomotor forstyrrelser på samme side og på den motsatte pyramidal patologi (alternerer Weber syndrom), kvadrant hemianopsi, agnosia, photopsias. Når et hjerteinfarkt i hjernestammen er observert nystagmus, parese stirre opp Hertwig syndromer - Magendie og Weber.

Med hjerteinfarkt i thalamus blir homonym hemiaanopsi oftere observert, smertefull smerte i motsatte ekstremiteter, "thalaminsmerter".

Når okklusjon i den vertebrobasilær bassenget klinikken symptomatologi manifestert polymorf duplex, ettersom her kompakt anordnet kjerne kranialnerve og veier. Hemorragisk infarkt kombinerer klinisk vanligvis tegn på hemorragisk og iskemisk slag. Det utvikler seg oftere hos eldre noen dager etter sykdomsutbruddet, og kompliserer løpet av et omfattende hjerneinfarkt (sekundært hemorragisk infarkt). Han fortsetter med vanskeligheter, med alvorlige lidelser av bevissthet, med meningeal symptomer. Karakteristiske tegn på sekundær hemorragisk infarkt er forverring av pasientens tilstand, forverring av bevissthetens lidelse, utseendet av meningeal symptomer.

Les Mer Om Fartøyene