Fordelene og skadene til statiner

Moderne lipidsenkende terapi rettet mot å senke kolesterol er et av de lovende områdene for behandling av aterosklerose. Ledende stillinger i medisinske avtaler for pasienter med forhøyet kolesterol er statiner - legemidler som reduserer produksjonen av "dårlige" fettfraksjoner.

Til tross for effektiviteten av statinbehandling har forskningen nylig blitt publisert i den vitenskapelige verden om farene ved langvarig bruk av disse stoffene. Negativ påvirkning av leveren og andre indre organer tillater ikke å ta disse legemidlene til pasienter med kroniske sykdommer, og behovet for langvarig bruk av statiner kan forårsake farlige bivirkninger. Ikke bare nyttige, men også skadelige egenskaper har statiner: Fordelene og ulemper ved å ta disse lipidsenkende medisinene presenteres i anmeldelsen nedenfor.

Når statiner er foreskrevet

Før du beskriver i detalj bivirkningene og skadene til medlemmene av gruppen statiner for kroppen, er det nødvendig å finne ut når legen kan ordinere disse legemidlene.

Statiner - hypolipidemika, virkningsmekanisme som er forbundet med selektiv inhibering av enzymet HMG CoA-reduktase - en nøkkel kolesterol utdanningsnivå og dens aterogene fraksjoner. Indikasjoner for bruk av statiner:

 • i kompleks terapi av hyperkolesterolemi (høyt kolesterol);
 • med arvelige former for hyperkolesterolemi (familiær heterozygot, homozygot);
 • korreksjon av fettmetabolismen i fare eller et utvidet klinisk bilde av kardiovaskulær cerebrovaskulær patologi.

Således anbefaler moderne medisin å drikke statiner med en økning i kolesterolnivået over normen, uavhengig av årsaken til tilstanden.

Prinsipper for Statin Administration

 • Før du bruker medisiner for alle pasienter med hyperkolesterolemi, bør du anbefale metoder for å korrigere fettmetabolismen gjennom diett og tilstrekkelig fysisk anstrengelse, avvisning av dårlige vaner.
 • Hvis kolesterolnivået ikke vender tilbake til normalt innen tre måneder etter ikke-medisinsk behandling, foreskriver legene vanligvis statiner;
 • statiner basert på atorvastatin og simvastatin begynner å fungere etter 2 uker med vanlig inntak, basert på rosuvastatin - litt raskere. Den maksimale terapeutiske effekten av legemidlene utvikler seg i en måned med opptak og varer hele behandlingsforløpet;
 • Terapien med statiner, som regel, er lang, og tar måneder og til og med år.

Virkningsmekanismen for statiner

Statins "arbeid" på biokjemisk nivå, blokkering av en av de viktigste enzymene av kolesterol syntese i leveren. Dermed har legemidlene følgende farmakologiske effekter:

 • allerede innen den første måneden senker den opprinnelige konsentrasjonen av kolesterol merkbart;
 • reduserer produksjonen av "skadelige" atherogene lipider - LDL-kolesterol, VLDL, TG;
 • ustabil øker konsentrasjonen av den "nyttige" fraksjonen av kolesterol-HDL.

I tillegg, ved å øke antall reseptorer for HDL på overflaten av hepatocytter, øker statiner deres utnyttelse av leverceller. Dermed blir det forstyrrede forholdet mellom lipoproteiner med høy og lav tetthet gjenopprettet, og koeffisienten av atherogenicitet kommer tilbake til normal.

Fordelene med statiner er:

 • reduksjon av risikoen for iskemiske manifestasjoner hos pasienter med utilstrekkelig blodtilførsel til hjerte og hjerne;
 • forebygging av kardiovaskulære sykdommer hos personer med risikofaktorer (alder over 60 år, røyking, alkoholmisbruk, diabetes, etc.);
 • reduserer risikoen for dødelige komplikasjoner av iskemisk hjertesykdom og dyscirculatory encephalopathy;
 • forbedre pasientens livskvalitet.

Statiner forlenger livet

Det er ingen hemmelighet at pasienter med forhøyede kolesterolnivåer og kliniske manifestasjoner på aterosklerose står overfor risiko for alvorlige komplikasjoner slik som akutt hjerteinfarkt, nedsatt blodsirkulasjon i blodkar av lemmer og indre organer, hjerneslag.

Alle disse tilstandene forbinder den generelle mekanismen til den patologiske effekten:

 1. Øk konsentrasjonen av totalt kolesterol og dets atherogene fraksjoner i blodet (LDL).
 2. Avsetningen av lipider på karets vegger, deres styrking av bindevevsrammen - dannelsen av aterosklerotisk (kolesterol) plakk.
 3. Overtredelse av blodtilførsel av indre organer for å begrenses ved avsetning av kolesterol på veggene i arteriene. Først og fremst lider hjertemuskelen og hjernen, fordi de trenger konstant inntak av oksygen og næringsstoffer;
 4. Utseende til de første symptomene på iskemi: når hjertet påvirkes - ubehagelig å trykke smerter bak brystbenet, kortpustethet, redusert toleranse for fysisk aktivitet; med utilstrekkelig inntak av oksygen i hjernen - svimmelhet, glemsel, hodepine.

Hvis du ikke tar hensyn til disse symptomene i tide, vil sirkulasjonsfeilen raskt utvikle seg og føre til livstruende konsekvenser - et hjerteinfarkt eller et hjerneslag.

Hjerte muskelinfarkt er irreversible fysiologiske endringer i hjertevævet, inkludert nekrose (celledød) og aseptisk betennelse. Tilstanden manifesteres av en skarp smerte i hjertet, panikk, frykt for døden. Hvis nekrose berørt hele veggen av orgelet, kalles hjerteinfarktet transmural. Ved et gunstig utfall skjer en "stramming" av nekroseområdet med bindevev, og pasienten forblir for alltid med et arr på hjertet.

Hvis skaden er for omfattende, kan hjertet ikke utføre sine funksjoner for å pumpe blod. Med en ugunstig variant av hjerteinfarkt forekommer hjertesvikt, lungeødem og noen ganger død av pasienten.

Også dødelig kan være et slag - et brudd på blodforsyningen i hjernens område. Hvis iskemiske lesjoner utvikles i en viktig del av hjernen, kan døden oppstå øyeblikkelig. Alle farlige komplikasjoner av aterosklerose utvikler seg plutselig og krever umiddelbar sykehusinnleggelse.

Bruken av statiner i forebygging og behandling av aterosklerose uvurderlig: disse stoffene hemmer kolesterol i målverdiene, hindre dannelsen av aterosklerotiske plakk, og dramatisk redusere risikoen for hjerteanfall og slag på grunn av aterosklerose. I tillegg reduserer statiner dødelighet fra gjentatte hjerteinfarkt og slag hos pasienter med høy konsentrasjon av kolesterol i blodet, uttrykt ved atherosklerose og nedsatt blodsirkulasjon.

Skader av statiner

I 2000-årene oppstod en ekte "boom" for statiner i medisin: Legemidler ble foreskrevet selv for de som ikke hadde høyt kolesterol, og tilstanden kunne korrigeres av riktig diett. Etter flere års urimelig popularitet av atorvastatin, begynte simvastatin og andre statiner å publisere studier om de negative effektene av disse midlene på arbeidet med indre organer. Noen publikasjoner kategoriseres uttalt: fordelene og skadene fra behandling med statiner er ensbetydende med.

Skadelig effekt på leveren

Som kjent er det i leveren at opptil 80% av det såkalte endogene kolesterolet blir produsert. Ved behandling av statiner blir synteseprosesser brutt, og stamceller fra aterogene lipidfraksjoner har farlige skadelige effekter på hepatocytter.

Skader på statiner er ødeleggelse av leverceller. Til tross for at leveren har en nesten uuttømmelig evne til å regenerere, kan den farlige effekten av statiner på dette organet ikke nektes.

På den annen side oppstår ødeleggelsen av leverceller langt fra hos alle pasienter. Det er ikke vanskelig å spore skaden forårsaket av statiner: det er nok å overvåke laboratorieparametere regelmessig og å bestå test for leverprøver.

Analysen for leverprøver inneholder to indikatorer:

 • Alanylamotransferase (ALT, ALT) er en norm på 0,12-0,88 mmol / l;
 • Aspartataminotransferase (AST, AST) er en norm på 0,18-0,78 mmol / l.

I tillegg er det ønskelig å bestå test for generell og direkte / indirekte bilirubin - disse indikatorene brukes ofte av terapeuter til å vurdere leverfunksjonen. Økt bilirubin kan indikere brutale brudd på levercellulært nivå. I dette tilfellet er det ikke anbefalt å benytte statiner.

På kjemisk og biologisk natur er ALAT og AsAt enzymer som kommer inn i blodet når leverceller ødelegges. Vanligvis oppdateres hepatocytter regelmessig: gamle dør, deres sted erstattes av nye. Derfor er disse stoffene til stede i blodet ved minimumskonsentrasjoner.

Men hvis døden av hepatocytter øker (det er giftige effekter av giftstoffer og rusmidler, kroniske leversykdommer, etc.), vokser innholdet av disse enzymene flere ganger. Hvis du drikker statiner i lang tid, kan leverprøver overskride normale verdier med 2-4 ganger.

Det ideelle alternativet for en pasient som bare begynner å drikke statiner, vil være levering av en test for leverforsøk før behandling og etter 1-2 måneder med vanlig inntak av legemidler. Hvis ALAT og ASAT ligger innenfor normens grenser i henhold til resultatene av den første og andre analysen, har statene ingen skadelig effekt på leveren, og terapien vil være til nytte for kroppen. Hvis før legen ble tatt, var leverprøver normalt, men da økt dramatisk, så er leverskader på statinpatienten dessverre mye større enn fordelene for karene. I dette tilfellet er det nødvendig å konsultere en lege for valg av videre terapi taktikk. Følgende alternativer er tilgjengelige:

 • Avskaffelsen av statiner. Ofte, når konsentrasjoner av AlATa og AsAt blir helseskadelige, er det eneste riktige skrittet til en spesialist, at hele legemidlet er fullstendig. For å unngå skade, som i dette tilfellet vesentlig overstiger fordelen, anbefales det å bytte til andre grupper av lipidsenkende legemidler, bare etter restaurering av leverfunksjonstester. I tillegg bør pasienter ikke glemme at hovedmetoden for behandling av høyt kolesterol og aterosklerose er en diett med et minimumsinnhold av animalsk fett og moderat fysisk aktivitet.
 • Korrigering av dosen. Doseringen av nesten alle statiner er den samme: Legemidlet er foreskrevet 1 gang daglig, minimum anbefalt dose er 10 mg, maksimum - 80 mg. Prosessen med å velge en passende dose for pasienten kan ta lang tid ved begynnelsen av behandlingen, som en regel, alle mennesker med åreforkalkning og høyt kolesterol foreskrevet drikk enhver statin med en dose på 10 mg. Deretter, etter 2-4 uker fra begynnelsen av den vanlige mottakelsen av pasienten, blir pasienten gitt kontrollanalyser av kolesterol og atherogene lipider, og resultatet blir evaluert. Hvis 10 mg av legemidlet ikke "klarer", og det opprinnelige nivået av kolesterol forblir på samme nivå eller økes, blir dosen doblet, dvs. opptil 20 mg. Så, om nødvendig, kan du gradvis øke dosen av tatt statiner til 80 mg.

Jo høyere dosering av medisinen du trenger å drikke til pasienten, jo mer statiner forårsaker mer skade på leveren. Derfor, pasienter som tar 80 mg av legemidlet hver dag og møter sine farlige effekter, kan dosen av legemidlet reduseres (på anbefaling av legen).

 • Andre anbefalinger for statinbehandling er valgt hver for seg.

I tillegg må alle pasienter som tar statiner, vite om deres farlige effekt på leveren og forsøke å beskytte kroppen mot miljøets negative påvirkning:

 • begrense forbruket av fettstekt i olje mat;
 • Avvis alkohol og røyking;
 • Ikke bruk andre legemidler uten anbefaling av lege.

Farlig effekt på muskler og ledd

En annen ganske vanlig bivirkning av statiner er relatert til deres virkning på skjelettmuskulatur. I noen pasienter forårsaker stoffene sterke muskelsmerter (vondt, trekkende tegn), spesielt om kvelden etter en aktiv dag.

Mekanismen for myalgiutvikling er forbundet med statins evne til å ødelegge myocytter - muskelceller. På stedet for de ødelagte cellene utvikler inflammatorisk respons - myosit, melkesyre frigjøres og enda mer irriterer nerve reseptorene. Muskelsmerter når du tar statiner, ligner veldig ubehagelige opplevelser etter intens fysisk arbeid. Ofte, musklene i nedre lemmer.

Ifølge statistikk oppstår en lignende bivirkning hos 0,3-0,4% av pasientene som tar statiner. Alle patofysiologiske endringer som foregår i muskelstrukturen er midlertidige og forsvinner helt etter at stoffet er avsluttet. Bare i svært sjeldne tilfeller (1: 30000-40000) pasienter står overfor en farlig uønsket effekt av statiner - rhabdomyolyse.

Rhabdomyolyse er et syndrom som er en kritisk grad av myopati. Tilstanden manifesteres av en kraftig massiv død av et stort område av muskelfibre, absorpsjon av nedbrytningsprodukter i blodet og utvikling av akutt nyresvikt. Med andre ord nyrene nektes uten å takle mengden giftige stoffer som må fjernes fra kroppen. Med utviklingen av rabdomyolyse må pasienten bli sterkt innlagt i ICU for kontroll av vitale funksjoner.

For å hindre utviklingen av denne farlige syndrom, alle pasienter som tar statiner, anbefales det å inkludere i det faste plan for inspeksjon måling av kreatinkinase (CK) - et enzym som finnes i muskelcellene og ut i blodet når nekrose av muskelvev. Norm CK i blodet 24-180 IE / liter. Med veksten av denne indikatoren i kontrolltester, anbefales det å forlate bruken av statiner eller redusere doseringen.

Mindre hyppig hos pasienter som tar statiner, det er farlige komplikasjoner fra leddene. Skadet av narkotika som reduserer kolesterolet er å endre mengden og fysisk-kjemiske egenskaper til det intraartikulære væsken. På grunn av dette utvikler pasienter leddgikt (spesielt store ledd - kne, hofte) og artrose. Hvis en slik pasient ikke mottar rettidig assistanse, kan det med utviklingen av tilstanden utvikles ledd - en patologisk sammensmelting av hovedelementene. På grunn av dette blir aktive bevegelser i leddene vanskeligere, og snart blir det helt umotivert.

Skader av statiner for fordøyelsessystemet

De vanligste skadelige bivirkningene av statiner som ikke har en farlig effekt på liv og helse, er dyspepsi. I 2-3% av tilfellene under inntak av legemidler for å redusere blodkolesterolnivået forekommer:

 • kvalme;
 • oppkast;
 • ikke lokalisert magesmerter;
 • raping;
 • økt appetitt eller omvendt nektet å spise.

Alle disse symptomene er et tegn på individuell følsomhet overfor legemidlet, slik at de ofte også krever avskaffelse av statin eller dosejustering nedover.

I tillegg, i sjeldne tilfeller, pasienter som mottar midler på basis av atorvastatin, simvastatin og andre statinene kan utvikle en inflammatorisk eller erosive og sårdannelse mukosale lesjoner i munnen, spiserøret (øsofagitt), mage og tarmer (gastroenteritt). Behandling av disse forholdene utføres på generelle prinsipper, statiner for denne perioden avbrytes. I fremtiden, for behandling av aterosklerose og forhøyet kolesterol, er det bedre å velge midler med et annet aktivt aktivt stoff.

Skader på nervesystemet

Å ta statiner kan forårsake følgende bivirkninger fra nervesystemet:

 • hodepine;
 • søvnløshet, endringer i søvnkvalitet, mareritt;
 • døsighet;
 • svimmelhet;
 • alvorlig asteni (svakhet, tretthet, ubehag);
 • redusert minne;
 • Følsomhetsforstyrrelser - tap eller tvert imot utseendet av patologiske fornemmelser i lemmer eller andre deler av kroppen;
 • perversjon av smak;
 • følelsesmessig labilitet (ustabilitet) - rask endring av stemninger og manifesterte følelser, tårer, berøring;
 • lammelse av ansiktsnerven, manifestert av asymmetri i ansiktet, tap av motorisk aktivitet og følsomhet på siden av lesjonen.

Det skal forstås at ikke alle disse bivirkningene vil utvikle seg hos en bestemt pasient. Generelt overskrider forekomsten av hver ikke 2% (ifølge en klinisk studie med mer enn 2500 pasienter). Siden instruksjonene skal indikere alle mulige effekter av statiner på kroppen, minst en gang utviklet under kliniske forsøk, ser denne listen imponerende ut. Faktisk vil de fleste pasienter med aterosklerose, som tar statiner, ikke møte de farlige effektene av legemidler på nervesystemet.

Skader på hjertet og blodårene

Til tross for de uvurderlige fordelene statinene har på kardiovaskulærsystemet, er det i enkelte tilfeller i 1-1,5% av tilfellene mulig å utvikle bivirkninger ved sirkulasjonssystemet. Disse inkluderer:

 • følelse av hjertebank
 • utvidelse av perifere fartøy, fall i blodtrykk;
 • migrene forårsaket av endringer i tonen i hjernens kar
 • av og til - hypertensjon
 • arytmi;
 • i de første ukene med opptak - økte manifestasjoner av angina pectoris, deretter normalisering av tilstanden.

Alle disse bivirkningene er knyttet til "reorganisering" av fartøyene til en ny modus for funksjon etter arbeid for slitasje under forhold med kronisk oksygen sult.

Farlige bivirkninger fra luftveiene

Skader av statiner i forhold til luftveiene er:

 • ubetydelig nedgang i immunitet og utvikling av infeksjonsprosessen i øvre luftveiene (bihulebetennelse, rhinitt, faryngitt);
 • progressjon av infeksjonen og spredningen til de nedre delene av luftveiene (bronkitt, lungebetennelse);
 • brudd på puste - dyspné;
 • bronkial astma av blandet opprinnelse;
 • neseblødning.

Skader på nyrene og urinsystemet

Den negative effekten av statiner på urinsystemet er:

 • utvikling av urogenitale infeksjoner på grunn av lokal immunosuppresjon;
 • infeksjon med betinget patogen flora og utseende av tegn på blærebetennelse - hyppig vannlating, smerte i projeksjon av blæren, kutt og brenning på tidspunktet for urinutgangen;
 • nedsatt nyrefunksjon, utseende av perifert ødem;
 • endringer i laboratorietester av urin: mikroalbuminuri og proteinuri, hematuri.

Allergiske reaksjoner

Overfølsomhetsfenomen ved behandling av statiner er sjeldne. Pasienter som tar statiner for å senke kolesterolnivået kan oppleve:

 • hudutslett;
 • kløe;
 • generalisert eller lokalt ødem;
 • kontakt dermatitt;
 • urticaria.

Anafylaktisk sjokk, farlige hud syndromer (Laylela, Stevens-Johnson), og andre alvorlige allergiske reaksjoner ble rapportert i noen få tilfeller i løpet av de pågående studier etter markedsføring. Derfor betraktes de som casuistry.

Den skadelige effekten av statiner på fosteret

Behandling med statiner av gravide og ammende mennesker er strengt forbudt. Videre, hvis behandling med kolesterolsenkende, anbefales for kvinner i reproduktiv alder (15-45 år eller eldre - før menopause), så før du begynner å bruke den, sørg for at det ikke er graviditet og under behandling ved bruk av effektive prevensjonsmetoder.

Statiner refererer til preparater fra X-kategorien av virkning på fosteret. Studier hos mennesker har ikke blitt utført, men i eksperimenter med laboratoriedyr har det vist seg at innføringen av narkotika basert på atorvastatin til gravide hunrotter fører til en betydelig reduksjon i massen til den ungefødte. Også i medisin er det et kjent tilfelle av fødsel av et barn med flere utviklingsdefekter etter å ha tatt legemidlet Lovastatin i første trimester av svangerskapet.

I tillegg er kolesterol et nødvendig stoff for normal vekst og utvikling av fosteret. Statins passerer lett hematoplacental barriere og i høye konsentrasjoner akkumuleres i barnets blod. Idet disse medikamenter er grunnet hemming av HMG-CoA-reduktase i betydelig grad redusere kolesterolsyntese i leveren, kan foster oppleve betydelig ulempe med denne fettalkohol og dets derivater.

Midler som reduserer kolesterol, er også i stand til enkelt å trenge inn og akkumulere i morsmelk. Derfor, under behandling av en kvinne med statiner (hvis fordelene ved å ta det overstiger den skadene som er gjort for dem), bør amming stoppes.

Egenskaper ved statinbehandling

Før legen velger det nødvendige stoffet fra gruppen statiner, er det tilrådelig å gjennomgå en fullstendig undersøkelse av legemet og passere:

 • generell klinisk analyse av blod og urin - for å bestemme kroppens generelle funksjoner
 • lipidprofil - en fullstendig undersøkelse av tilstanden i lipidmetabolismen i kroppen med bestemmelse av total kolesterol og dets aterogene og anti-aterogene fraksjoner, triglyserider og risikofaktor for kardiovaskulære og cerebrovaskulære aterosklerotiske komplikasjoner hos den individuelle pasient;
 • biokjemisk analyse, inkludert bestemmelse av: totalt og direkte / indirekte bilirubin, AlAT og Asat, CK, kreatin og urea for å bestemme nyrefunksjonen.

Hvis disse undersøkelsene er innenfor normen, er det ingen kontraindikasjoner for utnevnelsen av statiner. En måned etter starten av medisinering, bør hele omfanget av undersøkelsen gjentas for å bestemme taktikken for videre tiltak. Hvis alle testene er innenfor normale grenser, er statiner for å senke kolesterolet egnet for pasienten, og de gjør mer bra enn skade.

Hvis det i pasientforsøk er pasienter med brudd på leveren, skjelettmuskulaturen eller nyrene, har statinbehandling mer skade enn bra.

Statiner: Fordeler og ulemper

Til tross for kontroversen i den vitenskapelige verden, som fortsatt er mer i statiner: fordel eller skade, foreskriver legene daglig disse stoffene til et stort antall pasienter med høyt kolesterol. Alle fordeler og ulemper med å ta HMG CoA reduktasehemmere er presentert i tabellen nedenfor.

Liste over statiner for kolesterolreduksjon

Faren for høyt kolesterol i sin stealthiness. Minimumsinnskudd av kolesterolplakk kan detekteres etter 20 år. Og når det er symptomer - i 40, 50, 60 år - er disse plakatene ikke et tiår. Men personen som har funnet ut på seg et problem - iskemisk hjertesykdom eller plakk i nakkens kar, er oppriktig overrasket - faktisk før det ikke plaget noe! Han mistenkte ikke en gang at han hadde høyt kolesteroltal i lang tid.

Et av de mest effektive legemidlene for å senke kolestrin er statiner. Deres bruk, i tillegg til et utmerket resultat, er ledsaget av noen bivirkninger, så det er viktig å vite hvordan du skal ta statiner riktig.

Hvordan jobber statiner?

I farmakologi kalles disse stoffene inhibitorer av enzymet HMG-CoA reduktase. Dette betyr at statinmolekylet undertrykker enzymet. Denne effekten fører til en nedgang i kolesterolinnholdet i cellen og til en raskere behandling av kolesterol med lav tetthet (den farligste). Som et resultat av dette, reduseres kolesterolet i blodet. Statiner jobber direkte i leveren.

I tillegg har statiner en antiinflammatorisk og antioksidant effekt - dette betyr at den allerede dannede plakk vil være mer stabil og er usannsynlig å forårsake trombose (som er årsaken til hjerteinfarkt eller hjerneslag).

Prescribe statin narkotika bør bare være den behandlende legen: noen bivirkninger av statiner er dødelige. Før de kan bli anbefalt, vil legen evaluere alle indikatorene for blodprøver og eksisterende sykdommer.

Preparater av statiner

I Russland finner du flere typer stoffer for kolesterol:

 • atorvastatin
 • simvastatin
 • Rozuvostatin
 • lovastatin
 • fluvastatin

Oftest brukes de tre første statinsmedisinene: de er de mest studerte.

Doser av legemidler og eksempler på tabletter

 • Simvastatin er det svakeste stoffet. Det er fornuftig å bruke det bare for de personene som har kolesterol i hevet noe. Disse er slike tabletter som Zokor, Vazilip, Simvard, Sivagexal, Simvastol. De finnes i doser på 10, 20 og 40 mg.
 • Atorvastatin er sterkere. Det kan brukes hvis kolesterolnivået er veldig høyt. Disse er tabletter fra kolesterol Lipimar, Atoris, Torvacard, Novostat, Liptonorm. Doseringen kan være 10, 20, 30, 40 og 80 mg.
 • Rosuvastatin er den sterkeste. Legene foreskriver det ved svært høye kolesterolverdier, når det må reduseres raskt. Dette er tablettene Krestor, Roksera, Mertenil, Rosulip, Tevastor. Rozukard. Den har følgende doser: 5, 10, 20 og 40 mg.
 • Lovastatin er inneholdt i Cardiostatin, Hohletar, Mevakore. Dette legemidlet er bare i en dose på 20 mg per tablett.
 • Fluvastatin har likevel bare en type tabletter - det er Lescor (20 eller 40 mg hver)

Tilsynelatende er dosene av legemidlene lik. Men på grunn av forskjellen i effekt reduserer 10 mg rosuvostatin kolesterolet raskere enn 10 mg atorvastatin. En 10 mg Atoris er mer effektiv enn 10 mg Wazilip. Derfor kan bare behandlende lege foreskrive statiner, evaluere alle faktorer, kontraindikasjoner og sannsynligheten for bivirkninger.

Hvordan ta en statin?

For å redusere kolesterol, tas statiner en gang daglig. Det er bedre, om det blir en kveld - som om kvelden blir lipider aktivt dannet. Men for atorvastatin og rosuvostatin er dette ikke så viktig: de jobber likt hele dagen.

Man kan ikke tro at hvis en person drikker narkotika som reduserer kolesterol, er det ikke nødvendig med diett. Hvis ingenting endres i livet til en person, er behandling med statiner ubrukelig. Kostholdet bør inkludere opphør av røyking og alkohol, og redusere mengden salt i mat. Mat bør varieres, inneholde minst tre porsjoner fisk per uke og 400 gram grønnsaker eller frukt om dagen. Det er generelt akseptert at kaloriinnholdet i mat ikke kan reduseres hvis det ikke er overvekt.

Moderat fysisk aktivitet i friluft er veldig nyttig: de forbedrer tilstanden til fartøyene. I 30-45 minutter vil 3-4 ganger i uken være nok.

Dosen av statiner er individuell, bare en lege bør ordinere det. Det avhenger ikke bare på nivået av kolesterol, men også på menneskelige sykdommer.

For eksempel utpekte legen din 20 mg Atoris, og en nabo med samme nivå av kolesterol - 10 mg. Dette indikerer ikke analfabetisme hos en spesialist. Dette betyr bare at du har forskjellige sykdommer, så dosen av statiner er forskjellig.

Kan jeg ta statin?

Det har allerede blitt sagt at kolesteroltablettene virker i leveren. Derfor bør behandlingen ta hensyn til sykdommene i denne kroppen.

Kontra

Du kan ikke drikke statiner med:

 • Sykdommer i leveren i den aktive fasen: akutt hepatitt, forverring.
 • Økning av enzymer AlT og AsT mer enn 3 ganger.
 • Økning i nivået av CK mer enn 5 ganger.
 • Graviditet, amming.

Det er uønsket å bruke statiner fra kolesterol til kvinner i fertil alder som er dårlig beskyttet og innrømmer en høy sannsynlighet for graviditet.

Relative kontraindikasjoner

Forsiktig brukes statiner:

 • Med leversykdommer som en gang var.
 • Med fett hepatose med en liten økning i nivået av enzymer.
 • I type 2 diabetes mellitus dekompenseres det når sukkernivået ikke opprettholdes.
 • Tynne kvinner over 65 år, tar allerede mange stoffer.

Men med forsiktighet betyr det ikke at det ikke utnevnes.

Tross alt, fordelene med statiner fra kolesterol er at de beskytter en person mot slike sykdommer som hjerteinfarkt, rytmeforstyrrelser (som kan forårsake hjertesvikt) hjerneslag, trombose. Disse patologiene fører daglig til tusenvis av mennesker, og regnes som en av hovedårsakene til dødeligheten. Men risikoen for å dø av fett hepatose er minimal.

Vær derfor ikke redd hvis du en gang hadde leversykdom, og nå er statiner foreskrevet. Legen vil anbefale å ta en blodprøve før du tar statitter fra kolesterol og en måned etter. Hvis nivået av leverenzymer er i orden, så klarer det seg godt med belastningen, og kolesterolet vil senke.

Bivirkninger av statiner

 • På den delen av mage-tarmsystemet: diaré, kvalme, ubehag i leveren, forstoppelse.
 • Fra nervesystemet: søvnløshet, hodepine.

Imidlertid er disse bivirkningene midlertidige, og dømmer etter meninger fra mennesker, forsvinner etter 2-3 uker med konstant å ta statiner.

En farlig, men ekstremt sjelden komplikasjon er rabdomyolyse. Det er ødeleggelsen av dine egne muskler. Er manifestert av alvorlig smerte i musklene, edemas, mørkere urin. Ifølge studier er tilfeller av rhabdomyolyse ikke hyppige: av de 900.000 som tar statiner, har bare 42 personer hatt muskelskade. Men med noen mistanke om denne komplikasjonen, bør man konsultere en spesialist så snart som mulig.

Kombinasjon med andre legemidler

Skaden fra statiner øker dersom de tas samtidig med andre legemidler: tiaziddiaré (hypotiazid), makrolider (azitromycin), kalsiumantagonister (amlodipin). Det er nødvendig å unngå selvadministrasjon av statitter fra kolesterol - legen må evaluere alle medisinene som en person tar. Han vil avgjøre om denne kombinasjonen er kontraindisert.

Hvor lang tid tar det å ta en statin

Ofte er det en situasjon hvor en person drikker en pakke med Krestor og mener at han nå er sunn. Dette er en feil mening. Å øke nivået av kolesterol (aterosklerose) er en kronisk sykdom, det er umulig å kurere det med en pakning av tabletter.

Men det er ganske realistisk å opprettholde nivået av kolesterol slik at nye plaketter ikke vil danne, og de gamle vil oppløse. For dette er det viktig å følge en diett og ta statiner i lang tid.

Legene anbefaler livslang mottak av statiner - faktisk hvis du vil stoppe, vil plakkene igjen aktivt befeste seg på vegger av fartøyer, skade dem.

Men den dosen, som var opprinnelig - i tide kan avta til tider.

Hva du må kontrollere hvis du drikker statiner

Under behandlingen og før begynnelsen måles lipidnivået: totalt kolesterol, triglyserider og lipider med høy og lav tetthet. Hvis kolesterolnivået ikke reduseres, er det mulig at doseringen er for liten. Legen kan råde å øke den eller vente.

Siden legemidler som reduserer kolesterolet, påvirker leveren, må du periodisk ta en biokjemisk blodprøve for å bestemme nivået av enzymer. Dette vil bli fulgt av behandlende lege.

 • Før utnevnelse av statiner: AST, ALT, KFK.
 • Etter 4-6 uker etter starten av prosedyren: AST, ALT.

Med økningen i AST- og ALT-norm mer enn tre ganger - blir blodprøven gjentatt. Hvis de samme resultatene oppnås med en gjentatt blodprøve, blir statinene kansellert til nivået blir det samme. Kanskje vil legen bestemme at statiner kan erstattes med andre stoffer for kolesterol.

Kolesterol er et nødvendig stoff i kroppen. Men med sin oppgang er det farlige sykdommer. Ikke behand lett med blodprøver for totalt kolesterol. Hvis, ifølge hans resultater, legen anbefaler å ta statiner - da trenger de virkelig. Disse stoffene for kolesterol har en utmerket effekt, men mange bivirkninger. Derfor er det umulig å drikke dem uten anbefaling fra legen.

5 grunner til at du ikke bør ta statiner

Kardiovaskulære sykdommer er hovedproblemet med medisin. Det er de som oftest leder en person til døden, og forskere fra hele verden er utrettelig på jakt etter medisin fra dem.

Det er nå kjent at den viktigste årsaken til hjerteinfarkt er at kolesterolplakkene holdes til veggene i blodårene og dannelsen av trombi fra samme kolesterol. For å bekjempe lipoproteiner med lav densitet (kolesterol), tilbake på 70-tallet i forrige århundre utviklet den japanske forskeren Akiro Endo et spesielt stoff. Sann penger for hans oppdagelse, mottok han ikke, men beriket de farmasøytiske selskapene, som basert på oppfinnelsen av forskeren begynte å produsere syntetiske statiner.

Til nå vet vi om 6 typer statiner. Disse er Atorvastatin og Rosuvastatin, Pravastatin og Fluvastatin, Simvastatin, og en kombinasjon av Simvastatin og Ezetimayba. Takket være omfattende reklame, anses disse utrolig populære stoffene som de beste rettsmidler for vaskulære problemer og utvikling av hjerteinfarkt. Ikke uten grunn i dag blir de mottatt av hver fjerde person i verden som har fylt 45 år!

Her sier bare statistikken at en økning i inntaket av statiner ikke førte til reduksjon i hjerteinfarkt og slag. Tvert imot er antall mennesker som har opplevd komplikasjoner av hjerte-og karsykdommer, jevnt voksende. Alt dette fører til ideen om at statiner ikke er i stand til å motstå vaskulær skade og til og med forverre situasjonen. Og i dag er det mange forutsetninger for å nekte å ta statiner. La oss studere dem.

Hvorfor bør du ikke ta statiner

1. Ikke bli kvitt kardiovaskulære sykdommer
Hovedformålet med statiner er å senke nivået av kolesterol, noe som er en alvorlig faktor i utviklingen av kardiovaskulære patologier. Men økt kolesterol, men viktig, er på ingen måte den eneste årsaken til hjertesykdom. Disse sykdommene inkluderer utvikling av diabetes, vedvarende stress, mangel på fysisk aktivitet, hypertensjon, røyking og mange andre alvorlige faktorer. Er dette ikke grunnen til at statins ikke forbedrer statistikken om å redusere hjerte og karsykdommer?

Medisinske eksperter har kommet til den konklusjon at bare 1% av pasientene har nytte av å ta statiner. Det er av 100 pasienter som regelmessig tar disse legemidlene, er risikoen for hjerteinfarkt eller hjerneslag alvorlig redusert av bare én person! Faktum er at ved å annonsere disse farmakologiske agenter, appellerer produsenter med indikatorer på den såkalte "relative risikoen", som absolutt ikke sier noe om den virkelig truende fare.

2. Reduser nivået av koenzym Q10
Det viser seg at langvarig inntak av rusmidler som senker kolesterolnivået fører til uttømming av koenzym Q10. Men dette enzymet kalles et element av helse og ungdom, fordi takket være Coenzyme Q10, opprettholdes nivået av energi i kroppen og cellulær respirasjon utføres. Men da bestanden av dette enzymet er utarmet, forekommer det alvorlige forandringer i kroppen: musklene blir blabby, huden forverrer seg gradvis, håret tørker opp og neglene brytes.

Men dette er ikke den farligste ting. Få mennesker forstår at det såkalte "dårlige" kolesterolet i naturen ikke eksisterer! Problemer med kroppen skaper en oksidert versjon av lipoproteiner med lav tetthet, og oksidasjon av kolesterol forekommer bare når nivået av en kraftig antioksidant kalt Coenzyme Q10 senker i kroppen. Det er å ta statiner, ikke bare forlenger vi ikke livet vårt, men tvert imot fremkaller vi farlige forhold som truer døden! Kan dette unngås? Selvfølgelig er det imidlertid mulig, samtidig med statiner, at det er nødvendig å ta kosttilskudd som inneholder koenzym Q10. Og de som har krysset 40-års terskelen, bør erstatte koenzym Q10 med ubiquinol.

3. Reduser nivået av vitamin K2
Resultatene av studiene publisert i tidsskriftet Klinisk Farmakologi overrasket og forundret det vitenskapelige samfunn. Hvis før det ikke var tvil om at statiner avledet "skadelig" kolesterol fra kroppen og reduserer sannsynligheten for atherosklerose, viste en studie av svenske forskere at dette ikke er sant. Videre var det fakta i henhold til hvilke statiner provoserer utviklingen av hjertesvikt! Og den viktigste fysiologiske mekanismen som fører til slike konsekvenser er en reduksjon i nivået av vitamin K2 i kroppen.

Det viser seg at vitamin K2 er den viktigste regulatoren av kalsium. Det gir ikke bare kalsium til våre ben og tenner, men fjerner også overflødige mikronæringsstoffer fra arterier og bløtvev. En reduksjon i nivået av dette vitaminet kan forårsake alvorlige problemer i kroppen, og fremkalle utviklingen av forkalkning, en tilstand der flytende kalsiumsalter blir faste. Dermed fører vitamin K2-mangel til nyrestein, osteoporose, hjerte-og karsykdommer, hjerteinfarkt og hjerneslag. Dette problemet bør løses ved å supplere behandlingen med statiner ved bruk av multivitaminkomplekser som inneholder vitamin K2.

4. Reduser produksjonen av ketonlegemer
Kolesterol senkende statiner utføres ved å hemme produksjonen av visse enzymer i leveren. Denne prosessen har imidlertid en motsatt, ekstremt negativ side. Av disse enzymene er Coenzym Q10-stoff, som er så nødvendig for kroppen, produsert, så vel som ketonlegemer som fôrer komponentene i kroppens celler - mitokondriene. Disse veldig mitokondriene er ekte energibutikkhus som støtter vår vitalitet. Med reduksjonen i deres antall, reduseres metabolske prosesser betydelig, noe som fører til alvorlige helseproblemer og gradvis utryddelse av kroppen. Og hvis du skal fylle på koenzym Q10 når du behandler med statiner, er det nok å ta kosttilskudd med dette enzymet, og for å fylle opp reservene av ketonlegemer, vil det være nødvendig å sitte på et spesielt ketogent diett.

5. Øk risikoen for patologier
Gitt at statinene tar alvorlig utmattelse av næringsstoffene i kroppen, minimerer nivået av Coenzyme Q10, vitamin K2 og ketonlegemer, over tid denne prosessen fører til utvikling av alvorlige sykdommer. Vi viser noen av dem.

kreft
En undersøkelse fra israelske forskere viste at risikoen for brystkreft og karsinom doblet til å ta stoffene i gruppen i 10 år eller mer. Videre øker sannsynligheten for å utvikle prostatakreft med økningen i den akkumulerte dosen av legemidlet.

Diabetes mellitus
Hvis du tar statiner i lang tid, øker sannsynligheten for å utvikle diabetes 10 ganger. Dessuten utløser disse stoffene flere patogene mekanismer som fører til denne farlige sykdommen. Spesielt øker de nivået av glukose, fordi dette på grunn av inhibering av leverenes enzymer er tvunget til å sende sukker tilbake i kroppen. Videre, fjerner vitamin D fra kroppen, statiner øker insulinresistens.

Neurodegenerative patologier
Hjernen vår ca 25% består av kolesterol og må stadig lades opp med dette lipoproteinet for å opprettholde forbindelsene mellom nevroner. Og hvis ved langvarig bruk av statiner avtar mengden kolesterol i kroppen, begynner personen å ha minneproblemer. Men det er ikke alt. Hittil har det vist seg at ketonlegemer beskytter kroppen mot alvorlige nevrodegenerative sykdommer (Alzheimers sykdom eller Parkinsons sykdom). Følgelig øker bruken av statiner, som reduserer produksjonen av disse legemene, signifikant risikoen for hver av disse sykdommene.

Sykdommer i muskuloskeletalsystemet
Ved systematisk inntak av legemidler som vurderes, øker sannsynligheten for utvikling av myalgi, anfall eller til og med autoimmune muskelsykdommer. Ifølge forskere kan årsaken til slike patologier være et brudd på utvekslingen av proteiner, som forhindrer oksidative prosesser i muskelvevet.

Er det et alternativ til statiner?

Det bør forstås at å ta statiner på ingen måte er den eneste måten å senke nivået av kolesterol og styrke kardiovaskulærsystemet. Det er flere nyttige anbefalinger, hvorav som vil redde deg fra kolesterolemi og aterosklerose. Her er noen av dem:

 • helt kassere produkter som inneholder fruktose, om mulig, gi opp sukker og lette karbohydrater, og også minimere bruken av frokostblandinger som inneholder gluten;
 • prøv å spise for det meste rå mat;
 • gi opp vegetabilske oljer og skadelige transfett, erstatte dem med nyttig oliven og kokosnøttolje. I dette tilfellet, husk, olivenolje brukes utelukkende kaldt;
 • prøv daglig å spise gjærede matvarer, for eksempel surkål, sur agurk, kefir, myse eller yoghurt. Dette vil øke den generelle immuniteten og forbedre fordøyelsessystemet, og dermed bidra til hjertets helse.
 • oftere på gata i solfylt vær for å opprettholde nivået av vitamin D. Dette vitaminet spiller en viktig rolle i å forhindre dannelsen av kolesterolplakk;
 • Spis regelmessig havfisk, reker, krillolje og andre produkter rik på flerumettede fettsyrer Omega-3. Studier viser at 500 mg omega-3 per dag kan redusere nivået av "skadelig" kolesterol i blodet og øke nivået av nyttig HDL;
 • ta vare på full hvile, slik at søvnen varer ca 8 timer om dagen;
 • slutte å røyke og drikke alkohol
 • Regelmessig engasjere seg i sport, og gå inn i treningsprogrammet med høy intensitetsøvelser, utført med intervaller;
 • praksis metoder for å håndtere stress.

Disse enkle regler vil tillate deg å forhindre en økning i nivået av skadelig kolesterol uten å ta statiner, som egentlig ikke var slike sikre stoffer.
Helse til hjertet ditt!

Gitte opplysninger er kun gitt for bekjentskap, og tjener ikke som grunnlag for aksept av kardinalbeslutninger uten samråd med behandlende lege.

Statin - skade eller fordel?

På grunn av økningen i tilfeller av problemer med forhøyet kolesterol blir spørsmålet viktig da statiner er skadelige og nyttige. Etter at blodprøveresultater viser et forhøyet kolesterolnivå, foreskriver legene uten å nøle billige statin-legemidler som reduserer risikoen for å utvikle kardiovaskulære sykdommer.

Nå er behandlingsspesialisten forpliktet til å informere pasienten om at disse tablettene skal bli permanente. Noen medisiner, absolutt alt som reduserer kolesterol og ikke bare, har en rekke bivirkninger.

Legen bør ikke gå glipp av øyeblikket når det også er nødvendig å informere pasienten om alle bivirkninger forårsaket av statiner. Det er nødvendig å ta medisiner, og om de vil bidra til å redusere mengden kolesterol, er denne artikkelen viet til svarene på disse spørsmålene.

Informasjonen du vil bli kjent med i vår kilde, krever på ingen måte spontan administrasjon av statiner eller selvavskaffelse av medisiner som foreskrives av en lege. Hvis du begynner å tvile på deres behov, anbefaler vi deg å konsultere din situasjon med flere uavhengige spesialister og bli undersøkt på en omfattende måte.

Statiner - narkotika for å redusere kolesterol

Først av alt må du begynne å finne ut hva statiner er og hvordan de fungerer. Statiner er stoffer som inneholder en kjemikalie som reduserer produksjonen av enzymer i kroppen som kreves for syntesen av kolesterol i blodet.

Bivirkninger:

De vanligste bivirkningene kan kalles søvnløshet, asteni, hodepine etter bruk av statiner, kvalme, forstoppelse, diaré, magesmerter, flatulens, myalgi.

Også forekommer sykdommer i nervesystemet i amnesi, indisposisjoner, svimmelhet, hypestesi, parestesi, perifer neuropati.

Ikke omgå de negative effektene av statiner og fordøyelsessystemet. Hennes abnormiteter inkluderer brekninger, diaré, anoreksi, hepatitt, pankreatitt, kolestatisk gulsott.

Myositis, ryggsmerter, muskelkramper, myopati og leddgikt er truet med statiner i muskel-skjelettsystemet.

Det er også verdt å merke seg muligheten for allergiske reaksjoner, blant annet utslett, elveblest, kløe, anafylaksi, Lyells syndrom og eksudativ erytem.

Ikke så ofte, men det er fortsatt diabetes mellitus eller omvendt, hypoglykemi, trombocytopeni, samt impotens, fedme og perifert ødem er ikke utelukket.

Hvem trenger for tiden statiner for å forlenge livet?

Av de mange annonsene og troen til forskere følger det med at slike legemidler for å redusere kolesterol, særlig statiner, forbedrer pasientens liv og tilstand, og reduserer sannsynligheten for hjerteinfarkt og hjerneslag. Hva skal du gjøre, tenkløs tro eller forsøke å forstå fordelene med disse dyre medisinene?

Meningene er helt motsatte, og kontroversen i dette spørsmålet er fortsatt relevant.

Noen studier tyder på at statins er et nødvendig mål for høyt kolesterol, og reduserer risikoen for sykdommer i kardiovaskulærsystemet. Andre, tvert imot, hevder at bivirkninger ikke bare er uforlignelige med bruk av stoffet, men har også en potensiell trussel.

Faktisk, for øyeblikket, i Russland, er utnevnelsen av statiner inkludert i standardbehandlingen av ulike hjertesykdommer, de reduserer dødeligheten, men det er dumt å behandle alle med de mest små bruddene. I tillegg til å foreskrive dem til alle som har fylt 45 år eller med den minste økningen i nivået av kolesterol.

Fakta om statiner:

Statiner er obligatoriske i slike tilfeller:

 • som forebygging av et sekundært hjerteinfarkt (slag);
 • med rekonstruktiv operasjon i hjertet og store fartøy (aortokoronary shunting);
 • i tilfelle akutt koronarsyndrom eller hjerteinfarkt;
 • IHD (iskemisk hjertesykdom) med betydelig risiko for hjerneslag (hjerteinfarkt).

Faktisk er statiner med så alvorlige koronar sykdommer helt enkelt avgjørende for alle pasientene.

Tvilsomt bruk av statiner:

Irreversibel skade på statiner er forårsaket i slike tilfeller:

 • ved lave risikoer
 • kvinner før overgangsalderen;
 • personer med diabetes.

Ruslands apotekskjeder tilbyr flere typer statiner som har en viss aktivitet i forhold til forhøyet kolesterol:

 • Rosuvastatin - redusere kolesterol med 55%;
 • Atorvastatin - med 47%;
 • Simvastatin - med 38%;
 • Fluvastatin - med 29%;
 • Lovastatin - med 25%.

Velge statiner

Enten du bestemmer deg for statiner til deg eller ikke, bestemmer ikke legen. Basert på anbefaling fra en lege, må en person velge å ta statiner for og imot. Hvis pasienten fortsatt bestemmer seg for å bli behandlet med dette legemidlet, kan kun spesialisten bestemme den aktuelle gruppen medikamenter, med tanke på alle pasientens kroniske sykdommer. Gjør det selv er strengt forbudt.

Alle lipidmetabolisme og endringer i analysen bør evalueres ved den kardiolog eller legen tar hensyn til observerte kjønn, alder og vekt, dårlige vaner, forstyrrelser i det kardiovaskulære systemet og ved sykdommer, spesielt diabetes.

Hvilke statiner er mest effektive og trygge, spør pasientene, men begge kan oppnås ved riktig doseinnstilling.

Ved tildeling av statiner bestemmer legen ikke bare doseringen, men også den nødvendige periodiciteten av blodbiokjemi, som pasienten må nøye observere.

Pasienter med kroniske leversykdommer anbefales Rosuvastatin og Pravastatin, som ikke har noen effekt på dette organet. Men det er verdt å huske at alkohol og antibiotika ikke er kompatible med dem.

Personer med permanent muskelsmerter eller den eksisterende risikoen for muskelskade bør også foreskrives Pravastatin, på grunn av at det er mindre giftighet for musklene.

Kronisk nyresykdom forbyr klart bruk av fluvastatin (Lescola) og atorvastatin kalsium (Lipitor) på grunn av dets toksisitet for dem.

Potensiell skade på statiner

Basert på anbefalingene fra amerikanske kollegaer, er våre kardiologer tildelt alle pasienter med forskjellige former for iskemisk sykdom og arteriell hypertensjon satitin, med en ganske høy dosering.

Men høsten 2013 publiserte British Medical Journal to kommentarer om statiner som dannet en skandale rundt seg selv. De beskrev resultatene av observasjonsstudier som viste at 20% av alle tilfeller hos pasienter som tok statiner utviklet bivirkninger.

Naturligvis, leder av undersøkelsesgruppen Rory Collins, prøver å huske data, som ikke er overraskende, fordi han mottok penger fra produsentene av stoffet, som kjent, i 2007 den globale omsetning på 40 milliarder dollar.

Og i Russland har ingen spesialist utført en selvstendig studie om dette emnet, men leger insisterer aktivt på å ta denne medisinen.

Kanadiske forskere har vist at statiner øker risikoen for grå stær med 57%, og hvis en person lider av diabetes, blir denne risikoen 82%.

Analysere 14 kliniske studier, som involverer 34.000 fag, forskerne kom til resultatene som sier om den absolutte reduksjon i risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt, og enkelte alvorlige bivirkninger. For å anbefale statiner til personer som ikke har hatt hjertesykdom eller et slag før, gjør det ikke.

Mary Enig - en kjent lege-diettiker og spesialist i biokjemi av lipider, anser høyt kolesterol en smittsom sykdom. Øke nivået av kolesterol er bare en beskyttende reaksjon av kroppen til eksisterende betennelse. Derfor er det i utgangspunktet nødvendig å bestemme faktoren som forårsaker skade og fremkaller betennelse i kroppen. Uttalelsene fra høyt respekterte leger konvergerer på en ting: utviklingen av kardiovaskulære sykdommer fremmes av stress, diabetes og inflammatoriske prosesser.

De fleste utviklede landene i verden for mange år siden lanserte en nasjonal skala av utdanningsprogrammer for å redusere kolesterol, som er basert på:

 1. Endre dietten;
 2. Røykeslutt;
 3. Aktivering av livsrytmen;
 4. Bruk av statiner.

Faktisk var et positivt resultat for USA, Storbritannia og andre land dødsraten, som har endret seg med så mye som 50% i tre tiår. Det er verdt å tenke at kanskje det er å slutte å røyke, spise mat som reduserer kolesterolnivået og øke din fysiske aktivitet, er en rimelig og sikker måte å forlenge livet heller enn moderne medisiner har slike farlige bivirkninger.

Om det er mulig å ikke drikke

Evaluering av skaden på statiner for kroppen og andre faktorer, kan en person være tilbøyelig til det faktum at han ikke vil bruke disse legemidlene. Selvfølgelig, for å ta en endelig beslutning, må du nøye tenke gjennom konsekvensene. Og hvis alle vet om årsakene til deres fordel, hva med det motsatte valget?

 • Det første som burde presse deg bort fra statiner, er det tillatte nivået av lavdensitets lipoprotein - opp til 100 mg / dl.
 • Man må også ta hensyn til det faktum at å ta statiner kan bli livslang, og ved å forlate dette, forverres en persons stilling mange ganger i forhold til den opprinnelige tilstanden. Grunnen til å stoppe bruk av narkotika kan tjene som kostnaden, noe som for noen er for stor.
 • Det er også nødvendig å ta hensyn til det faktum at bivirkninger vil vises. Det er nødvendig å vurdere alle risikoer og sannsynligheten for overføringen.

Natural Statins

Som du kunne forstå på spørsmålet "er det mulig å ikke drikke statiner" svaret er delvis positivt. Hvis tilstanden din ikke er kritisk, kan du finne naturlige statiner i mat.

Tilstrekkelig bruk av noen av dem vil bidra til å forbedre pasientens tilstand, spesielt hvis det er ledsaget av fysisk stress.

Bare diversifiser diett med fiskeolje, linolje, tofuost og fiber. Et rikt utvalg av nyttige ingredienser er havremel med byg, bønner, epler, gulrøtter, avokado og bær. Det bør bemerkes i denne matserien betydningen av hvitløk.

Når det gjelder vitamin, må de være til stede i det daglige dietten. Spesielt isolert C og B3. Bare spis mer sitrus, grønne grønnsaker og frokostblandinger.

Les Mer Om Fartøyene