Med høyt kolesterol diett

Kolesterol refererer til de gunstige stoffene som er involvert i stoffskiftet. I kroppen kommer kolesterol fra produkter av animalsk opprinnelse.

Kolesterol er en lipofil alkohol, spiller en rolle i dannelsen av cellemembraner, i syntese av visse hormoner og vitaminer, i andre metabolske prosesser.

Kolesterol er nødvendig for kroppen, men det økte innholdet kan føre til sykdommer i kardiovaskulærsystemet, spesielt til aterosklerose.

I kroppen transporteres kolesterol med blodstrømmen ved hjelp av bærere: lipoproteiner med høy og lav tetthet. Lipoproteiner med lav tetthet kalles "dårlig" kolesterol, og når de øker i blodet, øker risikoen for kardiovaskulær patologi betydelig. Derfor anbefaler leger sterkt å redusere nivået. En reduksjon i lipoproteiner med høy tetthet øker imidlertid risikoen for hjertesykdom.

Normen for kolesterol i blodet hos friske mennesker er 5 mol / l og lavere. kolesterol fra friske mennesker bør være mindre enn 300 mg per dag, med forhøyede nivåer av kolesterol (hyperkolesterolemi) er ikke mer enn 200 mg pr dag.

Generell beskrivelse av dietten

Målet ved forhøyet kolesterol diett er å redusere det "dårlige" kolesterol, hindrer utvikling av sykdommer i det kardiovaskulære systemet, normalisering av nyre og lever, aktivering av metabolisme og forbedring av blodsirkulasjonen.

Kostholdet skal oppfylle prinsippet om mekanisk shchazheniya, som har en gunstig effekt, ikke bare på fordøyelsessystemet, men også på kardiovaskulær.

Kostholdet med høyt nivå av kolesterol tilsvarer behandlingsbordet for Pevzner № 10 og № 10С.

Behandlingsbordet med forhøyet kolesterol inkluderer restriksjon av salt og fett (hovedsakelig av animalsk opprinnelse).

Bordets karakteristika (per dag):

 • energien er 2190 - 2570 kcal;
 • proteiner - 90 gr., hvorav 55% er 60% av animalsk opprinnelse;
 • fett 70 - 80 gr., fra dem ikke mindre enn 30 gr. grønnsaker;
 • karbohydrater ikke mer enn 300 gr. for personer med høy vekt, og for personer med en normal kroppsvekt på 350 gram.

Grunnleggende prinsipper for diett

Strømmodus

Maten er delt, 5 ganger om dagen. Dette gjør at du kan redusere deler av mat og undertrykker sult i pauser mellom måltider.

temperaturen

Temperaturen på maten er normal, det er ingen begrensninger.

salt

Mengden av bordssalt er begrenset til 3 - 5 g., Maten er tilberedt usaltet, om nødvendig dosalivaetsya ved bordet. Salt forårsaker væskeretensjon i kroppen, noe som øker belastningen på kardiovaskulærsystemet.

væske

Bruk av fri væske opptil 1,5 liter (utslipp av kardiovaskulær og urinveisystem).

alkohol

Fra alkohol bør kastes, spesielt fra sterke ånder. Men legene anbefale (i fravær av kontraindikasjoner) tar over natten 50 - 70 ml av naturlig rødvin, som inneholder flavonoider som har antioksidantegenskaper (og dermed den rødvin beskytter den vaskulære veggen av aterosklerotisk plakkdannelse). I tillegg er et strengt forbud mot røyking pålagt.

vekt

Folk med fedme og overvekt skal normalisere vekten. Overflødig fett i kroppen er en ekstra kilde til "dårlig" kolesterol, og kompliserer også arbeidet i hjertet og blodårene.

Produkter med høyt innhold av lipotrope stoffer og vitaminer

Det er nødvendig å gi preferanse til frukt og grønnsaker, rik på vitamin C og P, gruppe B, salter av kalium og magnesium. Disse vitaminene beskytter de vaskulære veggene på grunn av antioxidantvirkningen, og kalium og magnesium deltar i hjerterytmen.

fett

Om mulig bør fett av animalsk opprinnelse erstattes som grønnsak. Vegetabilske fettstoffer inneholder ikke kolesterol, i tillegg er de nyttige for veggene i blodkar høyt i vitamin E (antioksidant).

Mat forbudt i høyt kolesterol

I listen over forbudte matvarer med forhøyet kolesterol kommer fett av animalsk opprinnelse hovedsakelig inn - de er kilden til "dårlig" kolesterol.

Avfall følger også av karbohydrater, som lett fordøyes, blir til fett og som en konsekvens i kolesterol.

Ikke spis mat som aktiverer og opphisser det nervøse og kardiovaskulære systemet.

Maten skal tilberedes dampet, kokt eller bakt. Steking av produkter er utelukket, siden under stekeprosessen dannes lavdensitets lipoproteiner og karsinogener. Nesten alle grønnsaker forbrukes i sveiset form, siden råfiber i store mengder fører til flatulens.

Liste over forbudte produkter:

 • sdobny ferskt brød, produkter laget av gjær og butterdeig, fritters, stekt paier, pannekaker, pasta varianter av myk hvete (inneholder fordøyelige karbohydrater);
 • fullmælk med høyt fettinnhold, fettost, surkrem, oster;
 • egg stekt og kokt (spesielt eggeplomme - en kilde til mettet fett);
 • Supper på konsentrert og fett kjøttkraft fra fisk og kjøtt, sopp kjøttkraft;
 • fete varianter av kjøtt (lam, svinekjøtt), fjærfe (and, gås), kyllinghud, spesielt stekt, pølser, pølser;
 • fettfisk, kaviar, saltet fisk, hermetisert mat, stekt fisk på margarin og faste fettstoffer;
 • fast fett (animalsk fett, margarin, matolje);
 • blekksprut, reker;
 • naturlig kaffe, brygget fra korn (under matlaging kommer fett ut av kornene);
 • grønnsaker, spesielt stekt på faste fetter (sjetonger, pommes frites, stekt i suppe) kokosnøtter og saltede nøtter;
 • majones, rømme og fløtesaus;
 • konfektkrem, sjokolade, kakao, kaker, iskrem.

Tillatte produkter

Anbefalte matvarer i et diett med forhøyet kolesterol bør inneholde et stort antall umettede fettsyrer, som er kilder til "godt" kolesterol.

Først av alt handler dette om fisk, som inkluderer omega-3-umettede fettsyrer. Også fisk er en kilde til vitamin D.

En stor mengde løselig fiber (havrekrok) øker nivået av høy tetthetslipoproteiner. I friske grønnsaker og frukt i store mengder inneholder antioksidanter, styrker de vaskulære veggene. Det finnes også mange antioksidanter (vitamin E) i nøtter.

Kostholdet med høyt nivå av kolesterol er utviklet for å normalisere forholdet mellom høyverdige lipoproteiner (oppover) og lavprotein lipoproteiner (nedover).

Liste over tillatte produkter:

 • brød tørket eller i går, av fullkorn, brød med kli, pasta fra durum hvete;
 • vegetabilske oljer i hvilken som helst mengde, med unntak av palmeolje (salater fylt med vegetabilsk ikke-raffinerte olje);
 • grønnsaker poteter, blomkål, kål, gulrot (toksiner), salat (kilde til folsyre), gresskar, squash, bete;
 • Fettfattige varianter av kjøtt og fjærfe (kanin, kalkun og kylling uten hud, kalvekjøtt, magert biff);
 • sjømat: kamskjell, østers, blåskjell og krabber er begrenset;
 • fisk, spesielt marine, fettfattige varianter (bakt og kokt): tunfisk, hyse, flunder, pollock, torsk, kulmule;
 • bønner, som en kilde til vegetabilsk protein;
 • nøtter (valnøtter, jordnøtter) inneholder en stor mengde fosfolipider, som reduserer nivået av "dårlig" kolesterol, er kilder til vitamin E;
 • løk og hvitløk, inneholder mye vitamin C, beskytter de vaskulære veggene, fjern kalkholdige avsetninger og fett fra kroppen;
 • havremel, grøt, puddinger fra andre kornblandinger (porrer bør tilberedes i fortynnet melk);
 • melk med lavt fett, lavt fettost, surkrem, yoghurt, yoghurt, fettfattige og usaltede varianter av ost;
 • juice, spesielt fra sitrus (mye askorbinsyre, styrke karvevegen);
 • svakt kokt te, kaffedrikk med melk, avkok av grønnsaker, hundrosen, komposer;
 • krydder: pepper, sennep, krydder, eddik, sitron, pepperrot.

Nødvendighet av slanking

Overholdelse av dietten regulerer innholdet av lipoproteiner med høy og lav tetthet, og reduserer dermed nivået av "dårlig" kolesterol.

Behandlingsbordet med høyt kolesterol gir deg mulighet til å normalisere innholdet uten å ta medisiner. I tillegg har folk som er kosten, fartøy for lang tid forbli "ren" blodsirkulasjonen er ikke brutt i dem, som ikke bare har positive effekter på det kardiovaskulære systemet, men også på betingelse av hud, hår og negler.

Et stort antall antioksidanter i anbefalte matvarer med økt kolesterol reduserer aldring av huden, forhindrer utvikling av patologier av indre organer, øker vitaliteten.

Konsekvensene av manglende overholdelse av dietten

Høyt kolesterol i blodet - dette er den første klokken av fartøyets fremvoksende arteriosklerose.

Når aterosklerose i veggene av blodkar dannes plakk som avgrenser hulrommet i arterier vener, som truer ikke bare utviklingen av sirkulatoriske forstyrrelser i kroppen som et hele, men også farlige komplikasjoner så som cerebralt slag og myokardinfarkt.

Dessuten er høyt kolesterol en faktor i utviklingen av hypertensjon og cerebral arteriosklerose (hukommelsestap, uklart syn, tinnitus, søvnløshet, svimmelhet).

Kosthold med økt kolesterol (hypokolesterolemisk): prinsipper, som kan og kan ikke, et eksempel på diett

Kostholdet med høyt kolesterol (hypokolesterol, hypolipidemisk diett) tar sikte på å normalisere lipidspektret og forhindre utseende av aterosklerose og kardiovaskulær patologi. Med eksisterende strukturelle omarrangementer i fartøyene bidrar ernæring til suspensjon av patologi, reduserer risikoen for farlige komplikasjoner og forlenger livet. Hvis endringene er begrenset til blodprøveresultater, og indre organer og vegger av karene ikke påvirkes, vil kostholdet være av forebyggende verdi.

Om kolesterolet og dets fare for kroppen hørte de fleste av oss. I media er trykte medier, Internett, temaet for diett for aterosklerose og patologi av lipidmetabolisme kanskje den mest diskutert. Det er kjente lister over produkter som ikke kan spises, så vel som det som reduserer kolesterol, men fortsatt er spørsmålet om rasjonell ernæring for brudd på fettmetabolismen fortsatt diskutert.

Kosthold, med tydelig enkelhet, er i stand til å arbeide mirakler. På den innledende fasen av hyperlipidemi, unntatt der avvik i analysene er det ikke oppdages andre endringer, er det tilstrekkelig grunn til normalisering av helsekost orden, og vel, hvis det kommer til å skje med deltakelse av vedkommende ekspert. Riktig ernæring kan redusere vekten og forsinke utviklingen av aterosklerose.

Det er blitt nesten en tradisjon for å betrakte kolesterol som noe farlig, som man sikkert må kvitte seg med, fordi i følge mange er risikoen for atherosklerose, hjerteinfarkt, stroke direkte relatert til mengden. I et forsøk på å redusere kolesterol, nekter en person selv et minimum av de produktene som inneholder dette stoffet, noe som ikke er helt sant.

Kolesterol er en viktig del av cellemembraner og steroidhormoner, men kroppen syntetiserer bare om lag 75-80% av det nødvendige volumet, resten skal komme med mat. I denne forbindelse er det uakseptabelt og meningsløst å fullstendig forlate alle produkter som inneholder kolesterol, og hovedoppgaven med diett ernæring er å moderat sitt forbruk til en sikker mengde og å bringe blodtellingen tilbake til normal.

Med utviklingen av ideer om hjertesykdommer og blodkar, endret tilnærmingen til ernæring også. Mange myter, for eksempel på egg eller smør, og til denne dag er utbredt, men moderne vitenskap fordriver lett dem, og rimelig diett i hyperkolesterolemi blir bredere, mer variert og mer smakfull.

Ernæringsregler for høyt kolesterol

Den grunnleggende regelen om noe "riktig" diett er balanse. I dietten skal være til stede alle produktgruppene som er nødvendige for riktig metabolisme - frokostblandinger, kjøtt, grønnsaker og frukt, melk og dets derivater. Enhver "enveis" diett kan ikke anses som nyttig og har mer skade enn god.

Når en person nekter helt på kjøtt, meieriprodukter eller følgende nymotens anbefalinger spiser bare kål og epler, frata seg av korn, animalsk protein, og noen form for olje, er det ikke bare ikke oppnå de ønskede resultater av lavere kolesterol, men også bedre til rette forverring av metabolske sykdommer.

Et hypolipidemisk diett er ikke noe unntak. Det innebærer også tilstedeværelse i dietten av alle nødvendige komponenter, men antallet av dem, kombinasjonen og fremstillingsmetoden har en rekke funksjoner.

De viktigste tilnærmingene til lipidsenkende diett:

 • Med økt kolesterol er det fornuftig å bringe kaloriinnholdet i mat i tråd med energikostnadene, noe som er spesielt viktig hos personer som er overvektige. (Energiverdien av mat bør ikke overstige "utgifter" av kalorier. Og om nødvendig, gå ned i vekt - et moderat kaloriunderskudd er opprettet);
 • Andelen av animalsk fett minker til fordel for vegetabilske oljer;
 • Volumet av frukt og grønnsaker øker.

En diett for å senke blodkolesterolnivået er indisert for personer med et uordnet lipidspektrum uten en klinisk uttalt vaskulær patologi som et mål for å forhindre vaskulære lesjoner. Det må observeres for de som er diagnostisert med aterosklerose i aorta og andre store fartøy, hjertekreft, encefalopati i behandlingen av disse sykdommene.

Overvekt, hypertensjon, diabetes er ofte ledsaget av en økning av kolesterol og dens aterogene fraksjoner, slik at pasienter med disse sykdommer må nøye overvåkes for endringer i biokjemiske parametere og diett som et forebyggende eller terapeutiske tiltak.

Noen få ord må sies om kolesterolet selv. Det er kjent at det i legemet er til stede som forskjellige fraksjoner, hvorav en del har en aterogen effekt (LDL - lipoproteiner med lav densitet), dvs. en kolesterol ansett som "dårlig", den andre delen - tvert imot, en "god" (HDL) hindrer avsetning av fett konglomerater på vegger av blodkar.

LDL - danner plakk på veggene i blodårene, HDL - "blåser" overskytende fettfraksjoner

Snakker om høyt kolesterol, betyr ofte det totale antallet, men dømmer patologien bare på denne indikatoren ville være feil. Hvis det totale kolesterolnivået økes på grunn av "gode" fraksjoner, mens lav og svært lav tetthet lipoproteiner ligger innenfor det normale området, er det ikke noe spørsmål om patologi.

Den omvendte situasjonen, når de atherogene fraksjonene økes, og dermed er det totale nivået av kolesterol et alarmerende tegn. Det handler om denne økningen i kolesterol og vil bli diskutert nedenfor. Økningen i total mengde kolesterol på grunn av lave og svært lave tetthet lipoproteiner krever ikke bare et hypolipidemisk diett, men også muligens en medisinsk korreksjon.

Hos menn observeres endringer i lipidspektret tidligere enn hos kvinner, som er forbundet med hormonelle egenskaper. Kvinner blir senere syke med atherosklerose på grunn av kjønnshormoner østrogen, så behovet for forandring av ernæring i dem oppstår i en eldre alder.

Hva skal jeg nekte fra hyperkolesterolemi?

Når overdreven "dårlig" kolesterol er sterkt anbefalt ikke å bruke:

 • Fett kjøtt, biprodukter, spesielt i stekt form, tilberedt på grillen;
 • Bratte kjøttbøtter;
 • Baking og konditori, søtsaker, bakverk;
 • Fisk egg, reker;
 • Kullsyreholdige drikker, brennevin;
 • Pølser, røkt produkter, pølser, hermetisk kjøtt og fiskeprodukter;
 • Fett meieriprodukter, hardt fett oster, is;
 • Margarine, lard, sprer;
 • Hurtigmat - hamburgere, pommes frites, hurtigmat, crunches og chips, etc.

Denne listen over produkter er imponerende, det kan virke som om noen ikke har noe å gjøre med slike restriksjoner. Dette er imidlertid fundamentalt feil: ernæring med økt kolesterol er ikke bare nyttig, men også tilfredsstillende, velsmakende, variert.

I tillegg til å eliminere "farlige" produkter, må folk med overflødig vekt moderere appetitten og redusere antall kalorier som forbrukes. Hvis ønsket er å spise tvangsmessig forfølge løpet av dagen og spesielt om natten, er det bedre å vanlig pølse sandwich eller bun erstatte kål salat med eddik, olivenolje eller lav-fett rømme, lav-fett cottage cheese, frukt. Gradvis redusere volum og kaloriinnhold i mat, reduserer en person ikke bare kolesterol, men normaliserer også vekten.

Egg er fortsatt vurdert av mange til å være "farlig" for åreforkalkningsprodukter på grunn av det høye innholdet av kolesterol i dem. Ved 70-tallet i forrige århundre nådde omfanget av avvisning av egg sitt maksimum, men påfølgende studier viste at kolesterolet i dem ikke kan anses som dårlig eller godt, og utvekslingen av den negative påvirkning er tvilsom.

I tillegg til kolesterol inneholder egg en nyttig substans lecitin, som tvert imot reduserer konsentrasjonen av "skadelig" kolesterol i kroppen. Aterogene effekten av egg avhenger av muligheten til matlaging: stekt egg, spesielt med bacon, pølse, svinekjøtt fett på kan skade fettstoffskiftet, men de hardkokte egg kan forbrukes.

Et stort antall eggeplommer er fortsatt ønskelig å gi til dem som har en klar genetisk predisposisjon for sykdommer i lipidmetabolismen, negativ familiehistorie med åreforkalkning og hjertesykdom. Resten gjelder ikke disse restriksjonene.

Alkohol er en av de mest kontroversielle bestanddelene av matavhengigheten til de fleste. Det er bevist at sterke alkoholholdige drikkevarer, kan øl svekke ytelsen lipid metabolisme og øke kolesterolet, mens en liten mengde brennevin eller vin, derimot, normalisere utveksling på grunn av den store mengden av antioksidanter.

Å drikke alkohol i den hensikt å senke kolesterolet, må vi ikke glemme at beløpet bør være ganske moderat (opp til 200 gram vin per uke og opp til 40 gram cognac), bør kvaliteten på drikke være noen tvil, og samtidig bruk er kontraindisert med lipidsenkende legemidler.

Hva kan jeg spise?

Når overdreven kolesterol anbefales:

 1. Fettfattige varianter av kjøtt - kalkun, kanin, kylling, kalvekjøtt;
 2. Fisk - hake, pollock, rosa laks, sild, tunfisk;
 3. Vegetabilsk olje - oliven, linfrø, solsikke;
 4. Korn, frokostblandinger, kli;
 5. Rugbrød;
 6. Grønnsaker og frukt;
 7. Melk, hytteost, kefir, lavmett eller skum.

De som følger et lipidsenkende diett, kjøtt og fisk, kokes eller dampes, stewed grønnsaker, poretter blir kokt på vann, med litt olje. Hele melk kan ikke konsumeres, og heller ikke er fett rømme. Curd fett 1-3%, kefir 1,5% eller fettfri - og det er mulig og nyttig.

Så, med listen over matvarer er alle mer eller mindre klare. Det er svært ønskelig å utelukke steking og grilling som en måte å lage mat på. Det er mye mer nyttig å bruke produkter i en kokt, stewed, dampet. Den maksimale energiværdien av en daglig ration er ca 2500 kalorier.

Prinsipper for diett:

 • Fragmentering - opptil fem ganger om dagen, slik at intervaller mellom måltider er små, unntatt utseendet av en sterk sultfølelse;
 • Saltgrense: ikke mer enn 5 g per dag;
 • Volumet av væske - opptil en og en halv liter (i fravær av kontraindikasjoner fra nyrene);
 • Kveldsmåltid - ca 6-7 timer, ikke senere;
 • Avtakbare metoder for matlaging - slukning, koking, damping, baking.

Eksempler på menyen i henhold til det lipidsenkende dietten

Det er klart at et universelt og ideelt diett ikke eksisterer. Vi er alle forskjellige, og ernæring hos mennesker av forskjellig kjønn, vekt, med forskjellige patologier vil ha sine egne egenskaper. For høy effektivitet bør dietten utpeke en spesialist diettist eller endokrinolog ved å ta hensyn til de enkelte funksjonene i utvekslingen og tilstedeværelsen av en bestemt patologi.

Det er viktig ikke bare tilgjengeligheten av visse produkter i menyen, men også deres kombinasjon. Så det er bedre å lage grøt til frokost, og kombinere kjøtt med grønnsaker, og ikke med frokostblandinger, til lunsj - det skal tradisjonelt spise den første parabolen. Nedenfor er en omtrentlig meny for en uke, som kan følges av de fleste med lipidspektrumforstyrrelser.

Første dag:

 • frokost - bokhvete grøt (ca. 200 gram), te eller kaffe, kanskje - med melk;
 • II frokost - et glass juice, salat (agurker, tomater, kål);
 • middag - suppe på lett vegetabilsk eller kjøttbuljong, dampet kylling med stewed grønnsaker, bærjuice, et stykke branbrød;
 • middag - filet av magert fisk, dampet, ris, te uten sukker, frukt.
 • Før du går i seng kan du drikke kefir, lavt fett, ryazhenka, yoghurt.

Den andre:

 • frokost - omelett av 2 egg, fersk kålsalat med smør (også nyttig i sjøen);
 • II frokost - juice eller eple, pære;
 • middag - grønnsaksuppe med et stykke rugbrød, kokt biff med steames grønnsaker, bærjuice;
 • middag - fish soufflé med potetmos, revet rødbeter og smør, te.

tredje:

 • til frokost - havregryn eller frokostblandinger, brygget i lavmælk, te, du kan - med honning;
 • II frokost - fettaktig ost med syltetøy eller syltetøy, fruktjuice;
 • middag - suppe fra fersk kål, kli brød, potet stewed med kalvekjøtt, kompote av tørket frukt;
 • middag - revet gulrøtter med solsikkeolje, ostemasse med pommes frites, te uten sukker.

Fjerde dag:

 • frokost - hirse grøt med gresskar, ikke sterk kaffe;
 • II frokost - fettfattig frukt yoghurt, fruktjuice;
 • middag - rødbeter suppe med en skje full av fettfattig rømme, kli brød, braised fisk med ris, kompote av tørkede epler;
 • middag - pasta fra durum hvete, fersk kålsalat, fettfattig kefir.

Femte dag:

 • frokost - mysli, krydret med naturlig yoghurt;
 • andre frokost - fruktjuice, tørre kjeks (cracker);
 • middag - suppe med kjøttboller laget av kalvekjøtt, brød, stewed kål med goulash fra en liten pose, tørket fruktkompot;
 • middag - grøtegrøt, yoghurt.

I fravær av alvorlige skader i nyrene, leveren, tarmene periodisk ordne faste dager. For eksempel eple dag (opp til en kilo per dag epler, ost, på middag - litt kokt kjøtt), curd dag (opptil 500 g fersk ost, pudding eller ost kaker, yoghurt, frukt).

Den listede menyen er veiledende. Hos kvinner er en slik diett mindre sannsynlig å forårsake psykisk ubehag, fordi representanter for det rettferdige kjønn er mer tilbøyelige til alle typer dietter og restriksjoner. Menn er også opptatt av det totale kaloriinnholdet og den uunngåelige følelsen av sult på grunn av mangel på energiintensive produkter. Fortvilelse er ikke verdt det: det er ganske mulig å gi en daglig tilførsel av energi med fettfattig kjøtt, porrer, vegetabilske oljer.

Typer kjøtt som kan brukes av pasienter med hyperkolesterolemi - Biff, kanin, kalvekjøtt, kalkun, kylling, tilberedt i form av dampkoteletter, goulash, soufflé, kokt eller stuvet.

Valget av grønnsaker er nesten ubegrenset. Dette kan være kål, squash, rødbeter, gulrot, reddik, nepe, squash, brokkoli, tomater, agurker og andre. Grønnsaker kan være dampet, damp og frisk som salater. Tomater er nyttige for hjertesykdom, har anticancer-effekt på grunn av de store mengder antioksidanter og lykopen.

Frukt og bær - bare velkommen. Epler, pærer, sitrusfrukter, kirsebær, blåbær, tranebær vil være nyttig for alle. Bananer er god, men de er ikke anbefalt for pasienter med diabetes på grunn av høyt sukkerinnhold, men i pasienter med koronar hjertesykdom og metabolske endringer i hjertet hos bananer vil være svært nyttig fordi de inneholder mange sporelementer (magnesium og kalium).

Korn kan være svært variert: bokhvete, hirse, havregryn, mais og hvete frokostblandinger, ris, linser. Pasienter med nedsatt karbohydratmetabolisme bør ikke bli involvert i ris, kontraindisert manga. Kashi er nyttige for frokost, du kan lage dem i vann eller lettmelk med tillegg av en liten mengde olje, de gir en tilstrekkelig tilførsel av energi i første halvdel av dagen, normal lipidmetabolisme og lette fordøyelsen.

I kjøttretter, grønnsaker og salater er det nyttig å legge til grønnsaker, hvitløk, løk som inneholder antioksidanter og vitaminer, forhindrer avsetning av fett på overflaten av vaskulære vegger, forbedrer appetitten.

Søtsaker - en egen måte å få glede av, spesielt for søttand, men husk at lett tilgjengelige karbohydrater, konditori, ferskbaket bakverk har stor innvirkning på karbohydrat og fettmetabolismen. Overflødig karbohydrater fører også til atherosklerose!

Ved endring av lipidspektret anbefales det å utelukke baking og baking, men det er ganske mulig å til og med skjemme deg bort med marshmallow, pastille, syltetøy, honning. Selvfølgelig må alt respekteres og bør ikke bli misbrukt, da er det ikke sannsynlig at et stykke marshmallow vil skade kroppen. På den annen side kan søtsaker erstattes med frukt - det er velsmakende og nyttig.

Væsker i hyperlipidemi bør konsumeres mye - opptil en halv liter per dag. Hvis det er en sammenhengende patologi av nyrene, så ikke ta en drink. Ikke forby bruk av te og til og med svak kaffe, nyttige kompotter, fruktdrikker, juice. Hvis karbohydratmetabolismen ikke brytes, kan sukker tilsettes til drikkevarene i rimelige mengder, diabetikere fra sukker bør kastes til fordel for fruktose eller søtningsmidler.

Tilsynelatende er næring med høyt kolesterol, selv om det har noen nyanser, ikke begrenset dietten betydelig. Du kan spise hvis ikke alt, så nesten alt, gi deg et fullverdig sett med næringsstoffer, ikke til skade for smak og utvalg av kokte retter. Det viktigste er ønsket om å kjempe for sin helse, og smakpreferanser kan slokkes av det som er nyttig og trygt.

Riktig ernæring med høyt kolesterol

Kolesterol - kanskje en av de viktigste horrorhistoriene i vår tid. På bladene av aviser og i medisinske programmer, tematiske magasiner og vanlige reklame - vi hører om det økte nivået av kolesterol og dets fare hver dag.

Imidlertid er paradoksen i vårt informasjonssamfunn at de fleste bare har fragmentarisk informasjon om kolesterol, om hvordan det skjer og hvilken mat som er nødvendig for høyt kolesterol. For mange, har begrepet "kolesterolet" blitt synonymt med ordet "fett", og noen ganger, i omsorgen for hans helse, vi forhastet utelukke fra kostholdet ditt alt fett, frata kroppen ikke bare skadelige stoffer, men også nyttig og viktig.

På hvordan å senke nivået av kolesterol vi allerede skrev, i dag kommer vi fra den andre siden - og se hvordan å spise med høyt kolesterol.

Kolesterol: forstå konseptene

Kolesterol av sin natur er et fettlignende stoff, og ganske enkelt naturlig fettalkohol. Menneskekroppen er i stand til å produsere denne fettalkoholen selv - opptil 80%, og kunne ikke eksistere uten kolesterol. Dette stoffet syntetiserer steroidhormoner, spesielt kjønn, deltar i dannelsen av vitamin D, så nødvendig for sunne bein og nerver, og i fordøyelsen. Og kolesterol er en svært verdifull komponent i alle cellemembraner, og er bare nødvendig for dannelsen av alle celler.

I kroppen finnes kolesterol i to former - dårlig (lav tetthet) og god (høy tetthet). Det er ille som i seg selv skjuler de farene som leger ikke blir lei av å si: det er deponert på innsiden av arteriene, danner plaster og tetter fartøyene. Arterier blir mindre fleksible, blodet går verre, og dette fører til aterosklerose, i fremtiden - hjerteinfarkt og slag.

Hovedmålet med ernæring ved forhøyet nivå av kolesterol er å redusere nivået av skadelige og samtidig opprettholde et høyt nivå av nyttig kolesterol. Bevaring av balanse mellom disse to varianter er et løfte om normal hormonell bakgrunn, god metabolisme og sunne blodkar.

Kosthold i høyt kolesterol: generelle regler

Det er klare normer av kolesterolnivå: i blod av friske mennesker - mindre enn 5,2 mmol / l, diabetikere og "kjerner" - 4,5 mmol / l.

Permanent høyt kolesterol er et alvorlig problem som krever en integrert tilnærming til behandling: medisiner, mosjon, men viktigst - riktig diett. Medisinsk ernæring i høyt kolesterol - det er ikke klart kosthold, snarere er det bare en liste av felles krav til mat og sin forberedelse, noe som vil bidra til å opprettholde de nødvendige blod nivåer av "gode" kolesterolet og kvitte seg med "dårlig".

 1. Om mulig, bytt animalsk fett (smør, fett rødt kjøtt og melk) til grønnsak - oliven, solsikke, drue, linfrøolje.
 2. Vegetabilsk fiber er din venn og hjelper. Grønnsaker og frukt bør bli en dagligdags del av kostholdet ditt.
 3. Husk produktene som senker og regulerer nivået av "dårlig" kolesterol. Disse er epler og andre frukter som inneholder pektin (sitrus, vannmelon, rødbeter), havremel, naturlig grønnsaksjuice og grønn te.

Kosthold med økt kolesterol: hva skal du inkludere i menyen?

Hvis du har funnet høyt kolesterol, må hovedårsaken - ikke panikk og ikke umiddelbart gi opp alle fettene. I kostholdet ditt må det nødvendigvis være uerstattelig fett, disse er:

Vegetabilske oljer inneholder ikke kolesterol i det hele tatt, og for best mulig bruk er de best brukt uten varmebehandling: dressing salater, frokostblandinger etc.

Fisk bør finnes på bordet ditt minst 2 ganger i uken, ideelt - havet. Også nyttig er lever av sjøvarianter og fiskeolje (til og med apotek, i kapsler). Omega-3 fett i fisk regulerer kolesterol i blodet og reduserer viskositeten til blodet.

Hemmeligheten til bruk av nøtter er i enumettede fettsyrer. Noen få gram nøtter om dagen - cashewnøtter, brasiliansk, mandel, cedar og hasselnøtter, samt linfrøfrø er bare nødvendig.

Alle meieriprodukter - stekt ost, yoghurt, melk, yoghurt og oster - kjøp med lavt fettinnhold, brød - fra fullkornsmel, pasta - bare fra durumhvete. Kjøtt - lite fett: kylling, hvit kalkun, kanin.

Men grønnsaker anbefales noen (bortsett fra at potetene er mindre), spesielt grønne løvrike. Velg kål, salat, spinat og sorrel - oksalsyre i bladene reduserer skadelig kolesterol. Det er nyttig å inkludere i menyen og belgfrukter.

Grøt fra hele, ubehandlet korn reduserer også dårlig kolesterol i blodet. Havremel eller bokhvete med vegetabilsk olje er et ideelt alternativ for frokost med en slik diagnose.

Av drikkene - te, spesielt urte og grønn, kaffe uten krem ​​(bare med lavmælk), mineralvann. Til dessert - fruktdrikker, frukt iskrem, syltetøy og marshmallows, samt den gamle god syltetøy, som er så deilig forberedt i noen familier.

Sørg for å ta hensyn til hvordan maten er tilberedt: med forhøyet kolesterol optimalt valg - en frokostblanding og magre supper, bakte grønnsaker og fisk (i ovnen, dampet eller i potter). Forbered ofte protein omeletter, fisk og kjøtt - kok og bake.

Men dette kan alle bli spist med høyt kolesterol...

Kosthold med økt kolesterol: Hva skal jeg slette fra menyen?

Hovedregelen for høyt kolesterol er å minimere bruken av transfettsyrer. Ingen smør, fettfri mat, sjetonger og pommes frites. Det er bedre å utelukke egg i smør om morgenen, stekte koteletter, kyllingben og paier, fisk i smør - under forbud.

Pass på å gi opp alle fabrikkssaker: Kaker og vafler, sjokolade, muffins og kaker forårsaker alltid en økning i blodet av skadelig kolesterol.

Fett kjøtt - ribber, karbonat, brisket - bør også forsvinne fra bordene dine. Fra bearbeidet kjøtt: pølser, kaldt kokt svinekjøtt, souffleri, må du fortsatt nekte. Svin, bacon og fett kan ikke spises i det hele tatt.

Fjærkre er også en kilde til skadelig kolesterol, så før kutte duck eller gås kutte hele fettet forsiktig.

Fett meieriprodukter - En annen leverandør av "dårlig" kolesterol i kroppen vår: Hvis fettinnholdet i melk eller yoghurt er mer enn 2,5% - dette er ikke ditt valg.

Med økt kolesterol må du glemme dårlige vaner: ikke bare om søtsaker og sjokolade, men også om alkohol - selv om det ikke kan være full og folk med lavt kolesterolinnhold, generelt bør ingen i deres sunnhet drikke alkohol.

Følg disse enkle kravene: Et variert kosthold og nye interessante oppskrifter vil bidra til å gjøre menyen velsmakende og uten skadelige fettstoffer, og du kan enkelt opprettholde et normalt nivå av kolesterol i blodet, uten at det påvirker deg selv.

De viktigste prinsippene for en diett med høyt kolesterol

I dag hørte alle sannsynligvis om kosthold uten kolesterol. Brudd på fettmetabolismen i kroppen provoserer utviklingen av aterosklerose - en alvorlig sykdom som er farlig for komplikasjoner. Behandling av patologi er kompleks, men inkluderer alltid korreksjon av bildet og liv og ernæring. Hva er konsekvensene av økt kolesterol i blodet, og hva kan en diett hjelpe? La oss forstå.

Litt om kolesterol og dens effekt på kroppen

Før du forstår funksjonene i en diett med kolesterol, er det verdt å lære mer om dette stoffet og dets effekt på menneskekroppen.

Så, kolesterol eller kolesterol - en fett-lignende stoff som hører til den klasse av lipofile (fett) alkoholer på den biokjemiske klassifiseringen. Det totale innholdet av organisk forbindelse i kroppen er ca. 200 g dessuten en stor del av det, 75-80%, produsert av hepatocytter i human lever, og bare 20% kommer fra mat i blandingen av fett.

På et logisk spørsmål, hvorfor produserer kroppen et stoff som er potensielt farlig for det, det er et logisk svar. Den normale mengden kolesterol er nødvendig, siden den organiske forbindelsen utfører følgende funksjoner:

 • er en del av cytoplasmisk membran av alle celler, gjør den mer elastisk og sterk (et annet navn for fettalkohol er membranstabilisatoren);
 • regulerer permeabiliteten til cellevegget, blokkerer penetrering av visse toksiske stoffer gjennom det;
 • er grunnlaget for syntese av steroidhormoner av binyrene;
 • er involvert i produksjon av gallsyrer, vitamin D i leveren.

Men å øke nivået av kolesterol i blodet representerer en viss fare for helsen. Denne patologien er forbundet med et brudd på stoffskiftet av fett i kroppen og er provosert:

 • arvelig (familie) dyslipidemi;
 • kronisk nyreinsuffisiens
 • arteriell hypertensjon;
 • akutt eller kronisk hepatitt, cirrhosis;
 • pankreatitt, kreft i bukspyttkjertelen;
 • endokrine og metabolske sykdommer: diabetes mellitus, hypothyroidism, somatotropisk hormonmangel;
 • fedme;
 • alkoholmisbruk;
 • røyking, inkludert passiv;
 • tar visse medisiner: COC, steroidhormoner, diuretika, etc.;
 • graviditet.

Vær oppmerksom! Risikoen for å oppleve økt kolesterol øker i alderen: Oftere forekommer dyslipidemi hos menn etter 35-40 år og kvinner etter 50 år.

Først av alt er høyt kolesterol forbundet med en sykdom som aterosklerose. Denne patologien er preget av utseendet av fettplakk på den indre overflaten av arteriene, innsnevring av blodkarets lumen og brudd på blodtilførselen til indre organer. Dette er fulle av utviklingen av slike forhold som:

 • iskemisk hjertesykdom;
 • angina pectoris spenning;
 • disirkulatorisk encefalopati;
 • forstyrrelser i blodtilførselen i hjernen: TIA, og den høyeste grad av patologi - ONMK;
 • forstyrrelser i blodtilførsel til nyrene;
 • forstyrrelser i blodsirkulasjonen i ekstremiteterne.

I patogenesen av atherosklerose spilles en viktig rolle ikke bare av konsentrasjonen av totalt kolesterol, men også av hvilken del av den som dominerer i blodet. I medisin er det:

 1. Atherogene lipoproteiner - LDL, VLDL. Stor, mettet med kolesterol og triglyserider, legger de seg lett opp i fartøyets intima og danner aterosklerotiske plakk.
 2. Antiatherogenic lipoproteins - HDL. Denne fraksjonen er liten i størrelse og inneholder den minste mengden kolesterol. Deres biologiske rolle er å fange "tapt" fettmolekyler og transportere dem til leveren for videre behandling. HDL er dermed en slags "børste" for blodårer.

Dermed bør en diett med høyt kolesterol rettes mot å redusere dets atherogene fraksjoner og øke HDL.

Med høyt kolesterol er det viktig å følge en diett

Terapeutiske dietter er et viktig stadium i behandlingen av mange somatiske patologier. Det er intet unntak for aterosklerose og lipidmetabolismen som forårsaket det. Før du lager en meny med økt kolesterol, prøv å finne ut hvordan maten påvirker nivået.

Så den daglige dietten til en sunn person inneholder i gjennomsnitt 250-300 mg kolesterol. Gitt det faktum at det meste av fettalkoholen blir produsert i leveren, er dette nok til å gi kroppens fysiologiske behov.

Og hva skjer hvis blodkolesterol er forhøyet? Som regel oppstår en økning i konsentrasjonen av denne organiske forbindelsen på grunn av den endogene "egen" fraksjon. Under alle omstendigheter blir selv 250-300 mg av stoffet som kommer fra utsiden overflødig og forverrer bare aterosklerose.

Dermed terapeutisk ernæring for å senke kolesterol i blodet:

 1. Positivt påvirker operasjonen av kardiovaskulærsystemet.
 2. Normaliserer stoffskiftet.
 3. Allerede i løpet av den første måneden bidrar det til å redusere "dårlige" fett i kroppen med 15-25% av den første.
 4. Reduserer sannsynligheten for dannelsen av aterosklerotiske plakk på den indre veggen av arteriene.
 5. Det provoserer en reduksjon i risikoen for komplikasjoner som er helse- og livsfarlige.
 6. Øker levetiden til personer med nedsatt fettmetabolisme.

Derfor bidrar overholdelse av prinsippene for terapeutisk ernæring i alle stadier av behandling av aterosklerose til å oppnå gode resultater. Hvordan senke kolesterol i blodet med kosthold: la oss forstå.

Prinsipper for terapeutisk ernæring

Kostholdet med økt kolesterol i blodet er ikke bare forebygging av dannelsen av nye aterosklerotiske plakker. Langvarig overholdelse av prinsippene for terapeutisk ernæring vil bidra til å fjerne kolesterolinntakets kar og til og med "oppløse" modne plakk. Blant de viktigste diettreglene for å senke kolesterol er:

 • en skarp restriksjon / utelukkelse av matvarer som fører til at konsentrasjonen av "dårlige" lipider øker;
 • redusere daglig inntak av kolesterol til 150-200 mg;
 • metning av kroppen med "nyttig" kolesterol;
 • bruk av en stor mengde fiber;
 • fraksjonelle måltider i små porsjoner;
 • overholdelse av drikkeregimet.

Hva kan og kan ikke spise med høyt kolesterol

Overgi kosten kolesterol er det første du må gjøre for å senke kolesterol i blodet. Det organiske forbindelse som finnes i animalsk fett, som er en del av fett kjøtt, bacon, røkte produkter, melkeprodukter, eggeplomme, etc. Den negative effekten på kolesterolnivået ha transfettsyrer -. En av biprodukter av næringsmiddelindustrien, en rekke av umettet fett, hvis molekyler er i trans konfigurasjon.

Vær oppmerksom! Ankomsten av "mat" kolesterol i kroppen er en valgfri prosess: selv med langvarig vegetasjon (men samtidig balansert!), Forblir personen frisk.

Kjøtt og biprodukter

Kjøtt kan bringe en pasient med aterosklerose både bra og dårlig. I tillegg til høyverdig protein inneholder den animalsk fett, noe som reduserer konsentrasjonen av "god" HDL-P og øker den atherogene kolesterolfraksjonen.

Er det mulig å inkludere kjøtt i kostholdet mot aterosklerose? Det er mulig, men ikke alle: i denne matgruppen preges av forhøyet kolesterol:

 • hjerner - 800-2300 mg / 100 g;
 • nyrer - 300-800 mg / 100 g;
 • kyllingelever - 492 mg / 100 g;
 • biff leveren - 270-400 mg / 100 g;
 • svinekjøtt - 380 mg / 100 g;
 • kylling hjerte - 170 mg / 100 g;
 • Leverpølse - 169 mg / 100 g;
 • biff tungen - 150 mg / 100 g;
 • Svinelever - 130 mg / 100 g;
 • Røkt pølse - 115 mg / 100 g;
 • pølser, pølser - 100 mg / 100 g;
 • fett biff - 90 mg / 100 g.

Disse produktene er en ekte kolesterisk bombe. Deres bruk, selv i små mengder, fører til økt dyslipidemi og nedsatt fettmetabolisme. Fett kjøtt, slakteavfall og pølser bør utelukkes helt fra kostholdet av terapeutisk næring med lavt kolesterol.

I tillegg til det faktiske innholdet av kolesterol på utviklingen av aterosklerose, påvirker andre stoffer i produktet. For eksempel inneholder bifffett en stor mengde ildfaste fett, noe som gjør det enda mer "problematisk" når det gjelder å danne kolesterolplakk enn svinekjøtt.

Kostholdet for å redusere kolesterol tillater bruk av følgende kjøttprodukter:

 • fettfattig lam - 98 mg / 100 g;
 • Kanin kjøtt - 90 mg / 100 g;
 • hestekjøtt - 78 mg / 100 g;
 • lam - 70 mg / 100 g;
 • kyllingbryst - 40-60 mg / 100 g;
 • kalkun - 40-60 mg / 100 g.

Kraftig kjøtt av fårekjøtt, kanin eller fjærfe refererer til diettprodukter. De inneholder en moderat mengde kolesterol og er mettet med høykvalitets protein. Legene sier at kokte eller dampede produkter fra denne gruppen kan spise 2-3 ganger i uka.

Dermed har kostholdet mot kolesterol følgende regler for å spise kjøtt og fjærfe:

 1. Utelukkende utelukkes fra dietten biff, svinekjøtt, slakteavfall og pølse.
 2. Under en diett som senker kolesterolet, kan du spise magert fårkjøtt, kanin, kylling eller kalkun.
 3. Fjern alltid huden fra fuglen, da den inneholder en høy prosentandel av kolesterol.
 4. Gi opp de "skadelige" måtene til matlaging - steking, røyking, salting. Kok fortrinnsvis kjøtt, bake eller damp.
 5. Kraftig kjøtt anbefales å bli tatt med i dietten 2-3 ganger i uken.
 6. Det er bedre, hvis garneringen til ham vil være friske / varmebehandlede grønnsaker (unntatt poteter), i stedet for enkle karbohydrater - hvit ris, pasta, etc.

Mettede fettsyrer og transfett

Matvarer som inneholder et høyt nivå av mettede fettsyrer og transfett, utgjør en alvorlig fare for normal fettmetabolismen i kroppen. Overdreven bruk av dem er uønsket selv for en sunn person, og pasienter med aterosklerose bør utelukke dem fra kostholdet helt. Slike produkter inkluderer:

 • margarin;
 • matolje;
 • salomas;
 • palmeolje (kan finnes til og med i sammensetningen av sjokolade).

Uavhengig av nivået av kolesterol i sin sammensetning, mette de kroppen "dårlige" lipider, bidrar til dannelsen av nye aterosklerotiske lesjoner og den raske utviklingen av akutte og kroniske vaskulære komplikasjoner.

Eksperter anbefaler å erstatte skadelige mettede fett med vegetabilske oljer:

 • olivenolje;
 • solsikke;
 • sesamfrø;
 • sengetøy og andre.

Vegetabilsk olje refererer seg til et produkt som reduserer risikoen for dannelsen av aterosklerotiske plakk, da de ikke har i sin sammensetning av kolesterol, men mettet med gunstige flerumettede fettsyrer.

Vær oppmerksom! Et stort antall mettede fettsyrer dannes under steking av retter, så pasientene bør kategorisk avvises fra denne matlagingsmetoden.

Fisk og sjømat

Kostholdet for høyt kolesterol hos menn og kvinner må nødvendigvis omfatte å spise fisk minst to ganger i uken. Innholdet av den organiske forbindelsen i spørsmålet i forskjellige typer innbyggere av vannlegemer er ikke det samme:

 • makrell - 360 mg / 100 g;
 • stein - 300 mg / 100 g;
 • karpe 270 mg / 100 g;
 • østers - 170 mg / 100 g;
 • reker - 114 mg / 100 g;
 • pollock - 110 mg / 100 g;
 • sild - 97 mg / 100 g;
 • ørret - 56 mg / 100 g;
 • tunfisk - 55 mg / 100 g;
 • gjedde - 50 mg / 100 g;
 • torsk - 30 mg / 100 g.

Til tross for det relativt høye kolesterolinnholdet er fisk og sjømat rik på omega-3 umettede fettsyrer. I tillegg er lipidsammensetningen av ferskvann og marint liv hovedsakelig representert av "gode" høydensitetslipoproteiner. Derfor vil regelmessig inntak av fisk i kokt, dampet eller bakt formen bidrar til å redusere symptomene på eksisterende aterosklerose og for å forhindre dannelsen av nye kolesterol plakk.

Melk og meieriprodukter

Melk og meieriprodukter, spesielt hvis de er laget av fullmælk, skal brukes med forsiktighet hos pasienter med forhøyet kolesterol. Innholdet av dette stoffet forblir ganske høyt i dem:

 • Gouda ost, 45% fett. - 114 mg / 100 g;
 • Kremost, 60% fett. 100 mg / 100 g;
 • rømme, 30% fett. - 90-100 mg / 100 g;
 • krem, 30% fett. - 80 mg / 100 g;
 • fett hytteost - 40 mg / 100 g;
 • geitemelk 30 mg / 100 g;
 • melk, 1% - 3,2 mg / 100 g;
 • kefir, 1% - 3,2 mg / 100 g;
 • ostemasse fettfri - 1 mg / 100 g.

Således anbefales det at pasienter med aterosklerose utelukkes fra diettmatte oster av harde varianter, fettsyrer, krem. Men 1% melk, kefir eller lavmette cottage cheese vil gi kroppen tilstrekkelig mengde protein og kalsium med lavt innhold av kolesterol.

Egg er et kontroversielt produkt for pasienter med aterosklerose. Et sunt og diettprotein støter sammen med en eggeplomme som inneholder en stor mengde kolesterol:

 • kyllingegg - 570 mg / 100 g;
 • vaktelegg - 600 mg / 100 g.

Med denne mengden fettalkohol synes det, disse produktene bør være strengt kontraindisert i aterosklerose. Men dette er ikke slik: faktum er at eggeplommen inneholder i utgangspunktet "gode" lipoproteiner, så vel som det unike biologiske stoffet lecithin. Det fremmer normalisering av lipidmetabolisme og fjerner overskytende kolesterol fra kroppen. Dermed tillater bruk av egg, men ikke oftere 1-2 ganger i uken.

Enkel karbohydrater

Det er interessant at overdreven forbruk av karbohydrater i noen tilfeller kan føre til en økning i nivået av kolesterol i blodet. Denne komplekse biokjemiske prosessen er en kjede av reaksjoner av spaltning av polysakkarider med omdannelse til glukose, og deretter triglyserider og fettvev.

Derfor anbefales det å begrense forbruket under det terapeutiske dietten.

 • poteter,
 • Makaroni produkter;
 • hvit ris;
 • søtsaker, kjeks, andre konfektprodukter.

Det er bedre å erstatte dem med fordøyelige karbohydrater (de fleste frokostblandinger, brun ris), som, når de spises, frigjør glukose dosen. I fremtiden blir det brukt på kroppens behov og ikke forvandlet til fett. En behagelig følelse av inkludering av slike produkter i kostholdet vil være en lang følelse av mat.

Grønnsaker og frukt

Friske sesongens grønnsaker og frukt - dette er hva som skal bli grunnlaget for ernæring. I løpet av dagen anbefales pasienter med åreforkalkning å konsumere minst 2-3 forskjellige frukter og 2-3 varianter av grønnsaker. Vegetabilsk mat er rik på fiber, som renser tarmveggene fra giftstoffer, gjenoppretter fordøyelsen og bidrar til å gå ned i vekt.

De mest antiatherogene egenskaper er:

 • hvitløk - for en positiv effekt bør konsumeres 1 hvitløk i 3-6 måneder;
 • Bulgarsk pepper - lederen i innholdet av vitamin C, som er en kraftig antioksidant;
 • gulrøtter - en kilde til vitamin A;
 • Kiwi og ananas er frukt som fremmer normalisering av metabolisme og vekttap.

Vær oppmerksom! Kilden til fiber i kostholdet kan fungere og spesielle kosttilskudd - for eksempel havre eller rugbran.

drikkevarer

Overholdelse av drikkeregimet er et viktig stadium i normaliseringen av metabolisme og vekttap. Hovedassistenten i dette tilfellet er rent drikkevann. En diett med høyt kolesterol hos kvinner innebærer bruk av 1,5 til 2,5 liter vann (avhengig av høyde og vekt). Hos menn kan denne figuren nå 3-3,5 l / dag.

Også for aterosklerose er det nyttig å drikke:

 • bouillon av dogrose;
 • gelé egen forberedelse, usøte kompotter;
 • grønn te.

Under forbudet forblir kaffe og alkohol i noen form. En duftende forfriskende drikke inneholder stoffet Cafestol, som kan indirekte påvirke nivået av kolesterol i kroppen, og øke det. Alkohol provoserer utviklingen av metabolske sykdommer og intimal vaskulær skade. Alt dette er predisponerende faktorer i utviklingen av aterosklerose.

Kolesterol diett: meny i 7 dager

Frokost er en av de viktigste måltidene. Det er han som gir energi for hele første halvdel av dagen og bidrar til å våkne opp. Selv hos pasienter med aterosklerose, bør frokosten være ganske tett og inkludere grøt / egg / hytteost (å velge mellom), samt frisk frukt eller grønnsaker.

Når du lager en prøve lunsjmeny, følger du følgende regel:

 • ½ volumet av mat bør være grønnsaker i fersk eller kokt form;
 • ⅔ Volumet av mat faller på komplekse karbohydrater - frokostblandinger, brun ris;
 • De resterende ⅓ er kjøtt, fjærfe, fisk eller vegetabilsk protein.

Når du planlegger middag, forblir disse proporsjonene, bortsett fra at hele volumet av garnering er fylt med vegetabilsk salat. Det er karbohydrater for natten, selv komplekse, ikke anbefalt.

Hvis du har problemer med å finne mat, kontakt legen din. Han vil kunne svare på dine spørsmål og anbefale den optimale ordningen med terapeutisk ernæring. En omtrentlig meny for en uke som passer til de som søker å redusere blodkolesterolnivået og normalisere metabolisme, presenteres i tabellen nedenfor.

Les Mer Om Fartøyene