Med høyt kolesterol diett

Kolesterol spiller en viktig rolle i menneskekroppen. Han deltar aktivt i metabolske prosesser, syntese av enzymer og hormonell regulering, hjelper i dannelsen av cellemembraner. Normen i en sunn voksen er 5 mol / l eller mindre, og for å opprettholde en slik norm, er det nødvendig å motta det fra utsiden ikke mer enn 300 mg per dag.

Kolesterol er viktig for mennesker, men det overskytende fører til ubehag, dårlig helse og en rekke sykdommer, den mest alvorlige - aterosklerose. Denne patologien blir provosert av lipoproteiner med lav densitet, akkumulert i blodet i overskudd.

Hvorfor trenger du en diett med høyt kolesterol

Moderne spesialister har utviklet en rekke terapeutiske intervensjoner som kan bidra til å kvitte seg med overskudds low-density lipoprotein kolesterolnivåer og stabilisere kroppen. En av disse tiltakene er obligatorisk tilslutning til et spesielt diett.

Normalisering av ernæring og riktig utvalg av produkter med nødvendig innhold av nyttige stoffer kan bidra til å forhindre patologiens utvikling, normalisere arbeidet i kardiovaskulærsystemet, metabolske prosesser.

Kostholdet med økt kolesterol er basert på prinsippene for mekanisk shchazheniya. Dette er nødvendig for å redusere byrden på mage-tarmkanalen, og normaliserer også nyrene og leveren.

Kjennetegn på en diett med forhøyet kolesterol

Behandlingsbordet med økt nivå av kolesterol tilsvarer en diett i henhold til Pevzner №10 og 10і. Den består av å spise mat med en begrenset mengde animalsk fett og natriumklorid.

Bordets karakteristika (per dag):

 • kraftverdi: 2200-2600 kcal;
 • proteiner - 90 g;
 • vegetabilsk fett - opptil 30 g;
 • dyrefett - opptil 50 g;
 • salt - opp til 5 g;
 • karbohydrater for personer med økt kroppsvekt - 300 g;
 • karbohydrater for personer med lav og normal kroppsvekt - 350g.

De viktigste bestemmelsene i kostholdet for høyt kolesterol

Det er flere prinsipper som tilsvarer behandlingsbordet for Pevzner №10:

 1. Maten skal være i brøkdelte, små porsjoner. På dagen som en person skal utføre minst 5-6 måltider, tygge hver parabolen grundig.
 2. Feil av sult under behandling er uakseptabelt. Det er tilrådelig å planlegge måltider slik at hvis det ser ut, var det minimal. Du kan ha en matbit med frukt og friske grønnsaker hvis du ikke kan spise i tide.
 3. Forhøyet kolesterol har en mye verre effekt på kvinner over 45 år, siden de begynner, av naturlige grunner, å senke nivået av hormonet østrogen, som styrer mange viktige funksjoner av den kvinnelige kroppen. Menyen på kvinner eldre enn middelaldrende med høyt kolesterol bør inneholde et stort antall produkter som inneholder fytoøstrogener - plante analoger av menneskelige hormoner. Disse produktene inkluderer hvetekim, sesamfrø, solsikkefrø og lin, olivenolje, soya, kikærter og druefrø. Den mest verdifulle for kvinner i premenopausale avocado, som er et oppkomme av flerumettet fett og fytoøstrogener.
 4. Temperaturen på oppvasken skal være moderat varm. For varm eller for kald mat irriterer magen og gjør fordøyelsen vanskelig.
 5. Tilsetning av salt under matlaging er uakseptabelt, Maten kan bli saltet allerede når parabolen serveres på bordet.
 6. Du kan servere måltider utelukkende med vegetabilske oljer.
 7. Med høyt kolesterol i kroppen eksperter anbefaler å spise mer frukt og grønnsaker som inneholder vitaminer C, P og B,eller velg et vitamin-mineralsk kompleks, som i tillegg til disse stoffene vil inkludere sporstoffer - kalium og magnesium. Disse komponentene kan beskytte veggene i blodårene, har en antioksidant effekt, og stabiliserer også blodstrømmen og hjerterytmen. Også fra frukt, grønnsaker og nøtter kan du få et stort antall komplekse karbohydrater og fibre, fordelaktig for fordøyelsessystemet.
 8. For å redusere byrden på urin- og kardiovaskulærsystemet, og for å oppnå maksimal rensing av kroppen, vil trenge en dag minst 1,5 liter væske. Det anbefales å drikke varmt rent vann eller mineralvann.
 9. Eventuelle alkoholholdige drikkevarer som inneholder enda en minimumsandel av alkohol er strengt forbudt. Det eneste unntaket er naturlig rødvin, som inneholder et stort antall flavonoider. De er kjent for deres antioksidantegenskaper og evnen til å forhindre veksten av kolesterolplakk inne i karene. Den terapeutiske dosen rødvin er 50-70 g.
 10. Det er viktig å huske at for normal funksjon av gastrointestinale, kardiovaskulære, nervøse og andre systemer Det er nødvendig å ta mat strengt i timen og begrense beløpet om kvelden. Tettheten av deler reduseres gradvis fra frokost til middag. Det siste måltidet skal foregå 3-4 timer før sengetid.
 11. Før du engasjerer deg i nær behandling av høyt kolesterol, personer med overvekt og til og med minimale stadier av fedme anbefales å først redusere vekten og ta opp fysisk anstrengelse for å frigjøre kroppen av overflødig tyngdekraft. Overflødig fett i menneskekroppen er den mest negative faktor i det indre miljøet, noe som provoserer et stort antall patologier i hjertet og blodårene.

Overholdelse av disse reglene vil føre til økt effektivitet i behandlingen, redusere overflødig vekt og forbedre pasientens tilstand betydelig.

Tillatte produkter

Med økt kolesterol, i henhold til normer av behandlingstabellen og anbefalingene fra spesialister, er følgende retter tillatt fra følgende produkter:

 • grønnsaker og grønnsaker: Aubergine, tomater, squash, squash, bønner, alle typer kål, vårløk og løk, gulrot, hvitløk, agurk, salat, rødbeter, persille, selleri, arugula, fennikel, asparges, gresskar, hvitløk, basilikum,
 • frukt: avokado, sitrusfrukter, granatepler, epler, pærer, mango, nektariner, ferskner;
 • bær: Stikkelsbær, blåbær, bønner svart, hvit og rød;
 • nøtter og tørket frukt;
 • frokostblandinger og frokostblandinger;
 • honning;
 • meieriprodukter: kefir og cottage cheese med en lav prosentandel av fett, fettfattig ost av faste varianter;
 • kjøtt: biff, kalkunfilet og kylling;
 • egg;
 • alle typer magert fisk og sjømat;
 • alkoholfrie drikkevarer: urtete (apotek, kamille, mynte, rosehip), mineralvann, grønn te.

Forbudt mat med forhøyede kolesterolnivåer

Bruken av disse produktene i denne patologien er ikke anbefalt eller kategorisk forbudt, avhengig av alvorlighetsgrad av sykdommen bestemt av legen:

 • sjokolade;
 • iskrem;
 • meieriprodukter med høyt fettinnhold;
 • bananer;
 • sterk te og kaffe;
 • hurtigmat (chips, snacks, kjeks, hamburgere, ruller og sushi, pizza, etc.);
 • kaviar;
 • røkt kjøtt og pickles;
 • fet fisk og kjøtt;
 • lever og biprodukter;
 • kandisert tørket frukt;
 • pasta og brød;
 • ketchup, majones, hermetisert sauser;
 • søte bakverk.

Alle disse produktene har stor belastning på fordøyelsessystemet og inneholder mange stoffer som påvirker tilstanden til hjertet og blodkarene negativt. De kan øke nivået av kolesterol i blodet betydelig og forverre tilstanden, selv med et enkelt inntak.

Avhengig av sykdomsstadiet er noen av produktene akseptable for forbruk i små mengder. Tillatelsen til å legge dem til den daglige menyen kan kun gis av legen, basert på testene mottatt fra pasienten.

Eksempelmeny for 1 dag

En daglig diett for høyt kolesterol kan gjøres som følgende liste:

 • Første måltid:
  1. bokhvete / havregryngrøt på vann eller en blanding av melk og vann, svak te;
  2. kjøtt omelett, te med melk.
 • 2. inntak av mat:
  1. en grønnsakssalat kledd med olivenolje;
  2. noen tillatt frukt;
  3. en liten mengde fettfri hytteost.
 • lunsj:
  1. grønnsakssuppe;
  2. grønnsakspott, dampet;
  3. et stykke kokt fettfattig kjøtt eller fisk;
  4. dampkoteletter;
  5. Kompott;
  6. frisk frukt.
 • snack:
  1. glass litt søt bouillon av rosen hofter;
  2. kjeks fra kli.
 • middag:
  1. frukt eller grønnsak salat;
  2. stewed fisk eller kjøtt;
  3. diett ostegrill med minimal tilsetning av sukker;
  4. løs te eller urte avkok;
  5. bakte grønnsaker;
  6. kjeks.
 • Før du går til sengs: et glass yoghurt eller yoghurt.

Listen kan varieres ved hjelp av forskjellige kombinasjoner av tillatt frukt og grønnsaker, og også gradvis komplisere det som helsetilstanden forbedrer.

Om ønskelig kan du spise små mengder brød, men du må velge en gruppe fullkorn. Det anbefales å bruke råkorn til å tilberede korn.

Kuznetsova Irina, medisinsk anmelder

1.531 visninger totalt, 2 visninger i dag

Ernæring for høyt kolesterol

Hvis blodet av en mann funnet høyt kolesterol, er det til stede i høy risiko for hjertesykdom og blodkar, som oppstår på grunn av dannelsen av kolesterol plaques på det vaskulære endotel. Slike pasienter anbefales å etablere ernæring for å redusere kolesterol, redusere kroppsmasseindeksen og starte vanlige fysiske øvelser. Bare en kompetent og omfattende tilnærming til problemet vil unngå behandling av medisiner og hindre farlige konsekvenser for helsen.

Generelle næringsprinsipper

Hypercholesterolemi betyr ikke en livslang overgang til den strengeste dietten, tvert imot er ernæring med forhøyet kolesterol ganske variert og mange produkter er tillatt. Det er snarere en overgang til riktig spisevaner, hvilke leger anbefaler ulike profiler. For å oppnå en vedvarende reduksjon i kolesterol i blodet må du følge følgende prinsipper:

 1. Spis 5-6 måltider om dagen. En del av maten skal være slik at personen ikke overvinner.
 2. Hold deg til det optimale nivået av kalorier spist per dag for et bestemt kjønn og en alder. Denne anbefalingen er mer opptatt av normalisering av vekt, noe som er viktig i kampen mot normalt kolesterol.
 3. Å forlate halvfabrikata, ferdige kjøttprodukter, pølser, pølser, etc.
 4. Stopp å kjøpe informasjonskapsler, desserter. Det er bedre å bake dem selv fra de tillatte produktene.
 5. Nødvendig med en tredjedel for å redusere fettinntaket, i dette tilfellet fra vegetabilsk fett er å forlate helt og erstatte den med vegetabilske oljer - oliven, linfrø, mais, sesam, osv Vegetabilske oljer er i økende grad brukes til salater og andre retter, og fra stekt mat.. vil bli fullstendig forlatt, siden de i stor grad kan øke atherogen kolesterol i blodet.
 6. Kjøper meieriprodukter, du må ta bare fettfattige varianter.
 7. Nødvendig å spise elv og sjøfisk. Så i sjøfisk er det en stor mengde flerumettede fettstoffer, som bidrar til å fjerne karene fra aterosklerotiske plakk. I en uke må du spise minst 3 porsjoner fiskeretter.
 8. For å erstatte i en rasjon en svin mager karakterer av kjøtt - biff, fårekjøtt, kanin. Kjøttretter skal ikke tilberedes mer enn 3 ganger i uken.
 9. Som kjøtt anbefaler å bruke kyllingbryst - det er ganske mager og rik på proteiner.
 10. Hvis det er mulig, anbefaler å inkludere i diettspillet: vill fugl, vilt. Dette kjøttet inneholder minst fett.
 11. Å elske grøten. På grunn av det store innholdet av grove fibre absorberer de kolesterol og fjerner det naturlig fra kroppen.
 12. En uunnværlig komponent i kostenernæring - grønnsaker og frukt. På dagen av deres totale forbruk skal være 500 gram. De er bedre å spise friske, noen av grønnsakene kan kokes eller bakt.
 13. Det er bedre å nekte kaffe helt. Hvis dette ikke er mulig, kan en dag drikke 1 kopp. Studier har bekreftet at denne drinken kan øke produksjonen av atherogene lipider av leverceller.
 14. Unngå øl og brennevin. Noen ganger kan du drikke 1 glass tørr rødvin.

Slike næringsprinsipper medfører ikke strenge begrensninger. Tvert imot gir listen over tillatte produkter mye plass til kulinariske fantasier, når du kan tilberede deilige og hjertelige retter.

Proteiner, fett og karbohydrater

For kroppens fulle funksjon bør en person få protein, fett og karbohydrater med mat, slik at folk med høyt kolesterol i blodet ikke helt kan gi opp fett.

Proteiner mange av oss pleide å komme fra kjøtt, med flere av grisen. Men det er en kilde til store mengder kolesterol. Så hva er det å spise helt og riktig uten å skade helsen?

proteiner

Deres ernæringseksperter anbefales å motta fra følgende produkter:

 • sjø eller elvfisk;
 • reker;
 • magert kjøttkjøtt eller biff;
 • kyllingbryst;
 • skrelt kalkun kjøtt;
 • belgfrukter: erter, bønner, linser, kikærter.

Disse produktene er ganske nok til å forberede fullverdige næringsrike måltider hver dag. Til frokost og middag kan du noen ganger spise lett fettost, lavmett naturlig yoghurt eller kefir.

karbohydrater

De bør ta opp det meste av dietten. Nyttig for personer med høyt kolesterol er følgende produkter:

 • bær, frukt, grønnsaker, meloner;
 • frokostblandinger fra frokostblandinger;
 • brød laget av rug, bokhvete eller rismel.

Fordelen med disse karbohydrater er også deres høye innhold av kostfiber, noe som bidrar til å redusere "skadelig" kolesterol i blodet. De renser tarmene, absorberer unødvendig fett i kroppen, slik at de ikke blir absorbert i blodet. I tillegg bidrar et høyt innhold av vitaminer og mineraler til normalisering av metabolisme, inkludert lipidmetabolisme.

De må nødvendigvis være til stede i hver enkelt diett, selv i en pasient med hyperkolesterolemi. Det er nødvendig å utelukke mettet fett, som bare kan øke nivået av atherogenic kolesterol. Å gi preferanse til vegetabilsk fett:

 • solsikke;
 • olivenolje;
 • sesamfrø;
 • mais og så videre.

Selv vegetabilske oljer kan ikke brukes til steking av mat, de foretrekker å kle på salater. I dette skjemaet vil de bidra til å øke antiaterogene lipider, noe som er ekstremt viktig for å opprettholde lipidmetabolismen på det optimale nivået.

Veldig nyttig for kroppen av fiskfett, som finnes i:

De har en andel av kolesterol, men alt er nøytralisert av umettede fettsyrer Omega 3, så sjøfisk må nødvendigvis komme inn i dietten hos en person med høyt kolesterol.

Hva du kan spise og hva du ikke kan

I den første fasen av overgangen til riktig ernæring kan det være ganske vanskelig å huske hvilke matvarer du kan spise, og hvilke som skal forlates eller konsumeres så sjelden som mulig. Vi tilbyr et bord som viser slike produkter. Det kan skrives ut og for første gang holdt i kjøkkenet for hånden for å kontrollere kostholdet ditt og lage mat med godkjente produkter.

Hvis grunnlaget for kostholdet deres hovedsakelig er å ta de tillatte produktene fra bordet, kan du normalisere høyt kolesterol og holde nivået på de optimale nivåene.

Hvor mye kolesterol er inneholdt i maten

Hvis en person har høyt kolesterol i blodet, bør hans daglige inntak med mat ikke overstige 200-250 mg, basert på stadium av aterosklerotiske prosesser i kroppen.

Korrekt å lage kostholdet den behandlende legen vil hjelpe, men det er også nødvendig å vite hvor mye kolesterol er i produkter som tar de første stillingene under vedlikeholdet.

Hvis du vil spise lignende produkter, må du beregne deres porsjoner basert på kolesterolinnholdet per 100 g, slik at du ikke overskrider den daglige fettfrekvensen. Hvis en pasient med hyperkolesterolemi fortsetter å konsumere store mengder av disse produktene, vil dette ytterligere øke nivået av kolesterol og forverre aterosklerotiske endringer i karene.

Hvilke matvarer inneholder ikke kolesterol?

For å oppnå reduksjon i "skadelig" kolesterol i blodet og øke nivået av anti-atherogene lipider, er det nødvendig å prioritere produkter der det ikke er noe kolesterol i det hele tatt eller det er i en minimal mengde. Det skal imidlertid huskes på at noen av dem, selv om de er fratatt "dårlig" kolesterol, er ganske høye i kalorier, slik at du ikke kan spise dem uten mål, og noen, for eksempel nøtter, har litt.

Her er en liste over mat og retter som ikke inneholder kolesterol:

 • noen vegetabilske produkter: grønnsaker, meloner, bær, frukt;
 • ferskpresset juice. Lignende butikkprodukter fra pakken, men ikke inneholdende kolesterol, men det inneholder sukker, og derfor ekstra kalorier;
 • frokostblandinger fra frokostblandinger, tilberedt uten tilsetning av melk og smør;
 • frokostblandinger og belgfrukter;
 • vegetabilske supper;
 • vegetabilske oljer, men det er verdt å vurdere deres høye kaloriverdi;
 • nøtter og frø, men de trenger ikke å spise mer enn 30 gram per dag.

Hvis du hovedsakelig foretrekker disse matvarer og retter, kan du øke "godt" kolesterol i blod om noen få måneder og redusere "dårlig" kolesterol.

Hvilke matvarer reduserer kolesterol i blodet

I løpet av de siste tiårene har et stort antall store studier blitt gjennomført i forskjellige land, som har vist at kolesterol og ernæring er nært forbundet. Ved å overholde visse prinsipper for kosternæring, kan du oppnå en betydelig reduksjon i "dårlig" kolesterol i blodet.

Men det er viktig ikke bare å redusere nivået av atherogene lipoproteiner, men også å øke innholdet av "nyttig" kolesterol. For å gjøre dette, trenger du så mye som mulig å spise følgende matvarer:

 • Avokado er frukten mest rik på fytosteroler: 100 mg inneholder 76 mg beta-sitosterol. Hvis hver dag å spise halvparten av denne frukten, så etter 3 uker, med prinsippene om riktig ernæring, vil reduksjonen av totalt kolesterol være i nivået 8-10%;
 • olivenolje - som en kilde av plantesteroler som påvirker forholdet mellom "dårlig" og "nyttige" kolesterol: når administrert daglig i kosten er i stand til å øke den nyttige kolesterol og redusere dårlig, den totale kolesterolreduksjon av 15-18%;
 • soya og bønneprodukter - deres fordel ligger i innholdet av løselig og uoppløselig fiber, noe som naturlig hjelper å fjerne fra kroppens "dårlige" lipider, slik at de ikke blir absorbert i blodet. Således er det mulig ikke bare å redusere nivået av aterogene lipider, men også å øke konsentrasjonen av "godt" kolesterol i blodet;
 • tyttebær, tranebær, chokeberry, bringebær hage og skog, granateple, jordbær: Disse bærene inneholder store mengder av polyfenoler, som kan øke produksjonen av anti-aterogene lipider i blodet. Hvis daglig forbruke 150 g av bær, og etter 2 måneder kan øke det "gode" kolesterolet med 5% når den ble administrert daglig i dietten koppen tranebærjuice, den antiaterogeniske lipid kan økes med 10% i løpet av den samme tidsperioden;
 • Kiwi, epler, currants, vannmeloner - alle frukter og bær, rik på antioksidanter. De har en god effekt på lipidmetabolisme i kroppen og kan redusere kolesterolet med ca 7%, gitt daglig bruk i 2 måneder;
 • linfrø - en kraftig naturlig statin som bidrar til å bekjempe høyt kolesterol i blodet;
 • makrell, laks, tunfisk, torsk, ørret: all fisken som lever i det kalde hav, inneholder fiskeolje - den rikeste kilden til omega-3 syrer. Hvis du spiser om lag 200-250 gram fisk om dagen, kan du senke nivået av lavdensitets lipoproteiner med ca. 20-25% etter 3 måneder og øke det "nyttige" kolesterolet med 5-7%;
 • helkorn og havregryn - på grunn av overflod av grov fiber absorberer de dårlig kolesterol som en svamp og fjerner det fra kroppen;
 • hvitløk - det kalles en av de kraftigste plantestatiner, noe som gjør det mulig å øke syntesen av lipoproteiner med høy tetthet i leveren celler, mens hvitløk virker på "dårlig" kolesterol. Det forhindrer at det legger seg på veggene til fartøyene i form av aterosklerotiske plaketter;
 • produkter av biavl - pollen og perg. De inneholder et stort antall stoffer som er nyttige for kroppen, som ikke bare positivt påvirker arbeidet til hele organismen, men også normaliserer metabolske prosesser og lipidnivåer i blodet.
 • alle greener i noen form er rik nok med lutein, carotonoider og kostfiber, som sammen tillater å normalisere lipidmetabolisme i kroppen.

Hvis du studere i detalj, og hver dag for å overholde disse reglene og prinsippene som i stor grad kan påvirke det generelle nivået av kolesterol i blodet, forbedre din helse og føle seg bedre. Men det er viktig ikke bare å følge riktig ernæring, men også gå på en sunn livsstil, gi opp røyking og alkohol, for å begynne å engasjere seg i idrett (eller i det minste å gjøre øvelser i morgen), for å observere regime av arbeid og hvile. En integrert tilnærming til problemet vil bidra til å eliminere det raskere og konsolidere de oppnådde resultatene for livet.

Tabell - hva kan du spise med høyt kolesterol og hva er det ikke tillatt?

Hva kan du spise og hva er ikke mulig med et høyt nivå av kolesterol i blodet av kvinner og menn? Hvordan gå inn i ferien? Vi presenterer en praktisk tabell (liste) der den første kolonnen inneholder produkter som kan spises (med økt lpp / lavere lpvp) og i den andre, som er forbudt. For hver produktgruppe er det gitt korte anbefalinger (råd om et notat - fra leger og ernæringseksperter).

Hvilke matvarer kan du spise med høyt kolesterol, og som ikke kan være - et bord / en liste

Korn, bakverk, søtsaker


 • Hvis kolesterolet er hevet, men du vil virkelig spise noe søtt, så velg den mest kaloriske - fruktgelé, havremelkaker. Du kan ha en iskrem (helst hjemmelaget av skummet melk). Utvikle dine egne kulinariske ferdigheter!

Melk, sur melk, egg


 • Ikke bekymre deg, skummet melk inneholder så mange nyttige stoffer (proteiner, kalsium og fosfor) som hel og rå melk.
 • Eggproteiner inneholder ikke kolesterol, så erstatt dem sikkert med hele egg i oppskrifter (fra beregningen: ett helt egg = to proteiner). Med økt kolesterol i blodet (i tillegg til risikoen for atherosklerose), kan du ikke spise mer enn 2 yolks per uke.
 • Legg aldri ost til kjøttretter, ellers doble: og innholdet av skadelige fett og kalorier.

Supper, kjøttkraft


 • Etter å ha kokt kjøttkraft, sørg for å avkjøle det. Etter det, med en vanlig spiseskje, fjern hele laget av frosset fett.
 • Med et høyt nivå av kolesterol i blodet, som hovedretten, kan du (og til og med trenger) å spise supper fylt med ris eller "lett" pasta.

Fisk og sjømat

Kjøtt og kjøttprodukter

Olje, fett, transfett


 • Under koking, kutte alt "fett" fra kjøttet og fjern fuglens hud.
 • Hvis du har høyt kolesterol, begrense bruken av slakteavfall. Imidlertid anbefales det en gang om måneden å inkludere et lite (ca. 80 g) stykke leveren i dietten, siden det inneholder vitaminer og jern.
 • Du kan ikke spise stekt mat. Hvis du må steke, bruk vegetabilske oljer og en panne med non-stick belegg. Hvis du bruker en grill, legg kjøttet eller fisken på risten for å stable hele fettet.
 • Prøv å kombinere kjøttretter med pasta og grønnsak / "grønn" salater.

Grønnsaker og frukt


 • Fyll grønnsakssallater og snacks med sitronsaft, urter, sunne krydder. Fullstendig eliminere: majones, alle slags fete sauser og ketchup.

Juice, drikke, alkohol


 • Med en økt mengde kolesterol i blodet, prøv å fullstendig eliminere bruken av alkoholholdige drikker. Hva skal jeg gjøre for ferien? For menn, ikke mer enn to alkoholholdige drikker per dag, for kvinner - ikke mer enn en. Ifølge WHO-standarden kan denne drikke være et glass øl (330 ml), et glass tørrvin (250 ml) eller et glass sterke produkter (ikke over 60 ml).

Hva skal du gjøre for ferier med høyt kolesterol?

 • Prøv å ikke "jukse" deg selv om det faktum at du kan spise noe, men noe du ikke kan. Først forstår at noen kroniske sykdommer blir behandlet - kronisk. Det vil si hvis vi har spist i lang tid hva som er skadelig for kroppen (kanskje på grunn av uvitenhet), da for en normal gjenoppretting, vil det ta lang tid å ikke spise "deilig". Og for det andre håper du på det aller beste i livet. Som det var skrevet på Salomo-ringen: "Og det skal gå forbi."
 • Til slutt er det i dag et stort antall oppskrifter for deilig mat, helt ufarlig for vår helse. Ikke vær lat, finn dem. Styrke dine egne kulinariske talenter. Med dette BORD Du kan selvstendig regne ut listen over produkter med en normal del av diettkolesterol per dag (ikke mer enn 300 mg).
 • Hvis du har problemer med høyt kolesterol i blodet, men viljestyrke ikke er nok, for eksempel å nekte å spise "forbudt mat" på en fest. Spør din ektefelle (eller en nær venn) for å hjelpe deg med dette problemet - det vil si å kontrollere deg. Gi ham (eller henne) ordet - å beholde "til seierne". Eller gjør en seriøs innsats (mer om menn).
 • Under festivalen, prøv å flytte mer. Disse kan være danser (naturlig, moderat), noen utendørs spill, etc. Et utmerket alternativ, for eksempel, oftere og lengre gange med en hund. Generelt sett se omstendighetene.
 • Når det gjelder bruk av alkohol, er det bedre å forlate det. Til tross for det faktum at ifølge WHO-standarder er de tillatt i moderate mengder. Men hvor de første 50 ml, der og den andre. Og bak dem og den tredje (på prinsippet: "Gud elsker Treenigheten"). Du kan være munter uten alkohol.

Mer om tillatt (og til og med anbefalt), så vel som forbudt mat (presenteres i tabellen / listen over) med høyt kolesterol i blodet, finnes i andre artikler på vår nettside.

Forhøyet kolesterol hos kvinner i blodet: En diett på høyt nivå, en meny for en uke

Tilstedeværelsen av kolesterol i kroppen er viktig. Det er han som bidrar til produksjonen av vitamin D, de viktigste kvinnelige kjønnshormonene, og selv uten kolesterol er normal funksjon av immunitet umulig.

Tallrike medisinske studier har vist at det er en klar sammenheng mellom personens velvære og nivået av kolesterol i blodet hans. Hvis det er et overskudd av fettlignende substans, begynner det umiddelbart å øke risikoen for å utvikle aterosklerose og dannelsen av vaskulære plakk.

Slike endringer kan forårsake hjerteinfarkt, iskemisk berøring og andre problemer med hjerte og blodkar av en person. Med andre ord, for å forhindre utbruddet av disse sykdommene, er det viktig å følge et spesielt diett som forhindrer økningen av kolesterol i kvinners blod.

Med høyt kolesterol diett

For å kvalitativt redusere nivået av kolesterol i blodet bør alltid holde seg til et spesielt diett. Det er preget av et minimum inntak av mettet fett, noe som vil gjøre det mulig å redusere nivået av kolesterol med lav tetthet (det kalles fortsatt dårlig) og unngå behandling med medisiner.

Hvis det fettlignende stoffet i blodet er for høyt, bør dietten gjøres, basert på følgende krav:

 • senke nivået av kolesterol kan være vegetabilsk fett (umettet);
 • animalsk fett og syntetisk fører til et hopp i kolesterol (mettet);
 • fisk og sjømat normaliserer triglyserider og kolesterol (enumettet).

Under utviklingen av et rasjonelt hypokolesterol diett er det viktig å ta hensyn til alle egenskapene til matvarer og deres evne til å påvirke kvinnekroppen.

Liste over produkter

Meieriprodukter. Det må nødvendigvis være med den minste mengden fett. Melk er ikke mer enn 1,5 prosent fett, kefir og yoghurt - maksimalt 2 og ost - 35 prosent. Det er nødvendig å beskytte deg så mye som mulig fra å spise rømme, smør og krem. Kategorisk kontraindisert konsum av margarin, alle disse produktene, eliminerer kostholdet umiddelbart.

Vegetabilsk olje. Det vil være godt å velge vegetabilske oljer, ideelt - oliven. At det kvalitativt senker nivået av dårlig kolesterol. Hvis du bruker dosert, har du råd til olje:

Kjøtt. Preference for sine magre varianter: biff, kalvekjøtt og lam. Før matlaging er det bedre å kutte fettlag på kjøttet. Fullstendig nekte deg selv, produktet anbefales ikke.

Uten rødt kjøtt kan anemi begynne, særlig hos unge kvinner. Ikke glem fuglen. Det ideelle dietten vil være med en kalkun. Her er det bedre å behandle med halvfabrikata med forsiktighet og ikke inkludere dem i kostholdet ditt.

Slakteavfall. Fra leveren, hjernen og nyrene er det bedre å holde seg borte, fordi de inneholder en overdreven mengde dårlig kolesterol, noe som fører til tett blod hos kvinner.

Fish. Hvis du har økt kolesterol i blodet ditt, bør fisken være på bordet hver dag. Den inneholder omega-3 syrer, som reduserer risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer kvalitativt. Et stort antall mettede syrer inneholder: flom, tunfisk, torsk. Det vil være bedre å unngå calamari og fiskkaviar.

Egg. Yolks kan inneholde for mye mengder kolesterol. De anbefales å konsumere ikke mer enn 4 stykker per uke, men i protein kan du ikke begrense deg selv.

Grønnsaker og frukt. Daglig er det nødvendig å inkludere i menyen ikke mindre enn 400 g ferske grønnsaker og frukt. Takket være dem er det mulig ikke bare å senke kolesterol hos kvinner, men også å justere arbeidet i mage-tarmkanalen. På et høyt nivå av dette stoffet i blodet, er det best å spise bete, avokado, aubergine og druer. Disse produktene inneholder en høy konsentrasjon av spesielle stoffer - flavonoider, som bidrar til å fjerne kolesterol med lav tetthet fra kroppen.

Melprodukter. Denne kategorien inkluderer de matvarer som er rike på karbohydrater - pasta er durum hvete og rug grovt brød, fordi de er en utmerket kilde til energi, forresten, dette gjelder også for en lys fremtid, noe som er viktig å kontrollere økt kolesterol under svangerskapet.

Belgfrukter. Bønner, erter, soyabønner og andre bønner inneholder mye vegetabilsk protein. De bør ikke glemmes, spesielt hvis det er en streng restriksjon av seg selv i kjøtt.

alkohol. Det er merkelig nok at det høres ut, men alkohol anbefales for et hypo kolesterol diett, men (!) I en minimal moderat dose. Det bidrar til å redusere blodets viskositet og forhindrer utbruddet av trombose.

nøtter - En utmerket kilde til fettsyrer. Ifølge mange studier var det valnøtter som fikk ledelsen til å redusere nivået av dårlig kolesterol.

Hvis en kvinne i hvilken som helst alder har høyt kolesterol, må hun nødvendigvis utelukke søte matvarer, spesielt muffins og sjokolade.

For å normalisere blodsammensetningen trenger du ikke bare å overvåke dietten, men også å ikke glemme moderat fysisk anstrengelse på kroppen. Det kan være obligatorisk å lade om morgenen eller rask nok gange. I tillegg er det selvsagt at hvis det er en skadelig vane med røyking, er det best å bli kvitt den.

Hvilke retter en kvinne kan diett

Under en slik diett er det best å foretrekke kokt, stewed og dampet mat. Quenching bør oppstå med en minimumsmengde fett. Hvis væsken for å lage matretten ikke er nok, kan oljen erstattes med vann, vel, i komplekset kan du bruke medisiner for å redusere kolesterol.

Den andre frokosten kan brukes til en del av en salat kledd med sitronsaft eller olivenolje. Drikk anbefalt ferskpresset gulrotjuice. Omtrentlig del av fatet er 250 g.

Til lunsj brønnen vil forbruke 300 ml suppe grønnsaker, kjøttkaker, dampet (150 g), samme mengde grønnsaker i grillen, et stykke tørket brød og et glass appelsinjuice, er det en vanlig diett.

Ved middagstid har en kvinne med høyt kolesterol i blodet råd til en servering (120 g) havremel og et glass eplejuice.

Til middag vil det være bra å lage 200 g fisk for damping eller grilling, stewed grønnsaker, et stykke tørket brød og et glass te.

I tillegg kan dietten suppleres kvalitativt med ulike urtete, for eksempel fra:

 • rose hofter;
 • Geitvedslekten;
 • mais stigmas;
 • motherwort;
 • kjerringrokk;
 • hagtorn;
 • mynte.

Disse plantene er nyttige, ikke bare for å øke totaltonen, men også å bli gode midler for å forhindre trombose.

Med høyt kolesterol diett

Beskrivelsen er aktuell på 05/10/2017

 • effektivitet: terapeutisk effekt etter 2 måneder
 • datoer: 2 måneder og mer
 • Kostnad for produkter: 1700 - 1800 rubler per uke

Generelle regler

Dette fettlignende stoffet er nødvendig for utdanning enzymer, hormoner og andre ting. Men hvis det er et brudd på stoffskiftet og dets høye nivå, utvikles irreversible endringer i kargenes vegger i blodet - aterosklerose, noe som er farlig for komplikasjoner (hjerteinfarkt, fornærmelse, brudd på blodtilførsel av ulike organer).

Farlig med hensyn til utvikling av aterosklerose er et brudd på likevekten mellom fraksjoner - LDL med lav densitet og høy tetthet (HDL). Den førstnevnte har aterogen virkning, og deres høye innhold er en risiko for kardiovaskulære sykdommer. Kolesterol med høy tetthet ("bra") er produsert av kroppen. Moderat fysisk aktivitet bidrar til produksjonen og reduserer samtidig akkumuleringen av skadelige, som bare kommer med produkter.

For å redusere kolesterolet har et terapeutisk diett blitt utviklet. Kostholdet for å redusere blodkolesterol kan brukes til behandling og forebygging av sykdommer - det passer for folk som overvåker helsen. Målet er å forbedre lipidmetabolismen og vekttapet. Hovedprinsippet i denne dietten er reduksjon av animalsk fett, som vi får fra kjøtt, fett meieriprodukter og enkle karbohydrater. Råde i kosten bør være flerumettet fett (som er en kilde til vegetabilske oljer og nøtter), fiber og komplekse karbohydrater (som vi får fra grønnsaker, korn, kli). Det er en stor mengde fiber som bidrar til fjerning av overskytende kolesterol fra fordøyelseskanalen. Proteininnholdet i dette dietten ligger innenfor det normale området, og kan oppnås ved bruk av en rekke belgfrukter og fettfattig kjøtt.

Mengden brød er ikke mer enn 200 g per dag, og bruk av kostholdsbrød med kli er også tillatt. Salt og mengden væske som forbrukes er begrenset til 1,2 liter. Retter skal tilberedes uten salt, men det er tillatt å legge til fett på bordet. Grønnsaker er spist rå eller slukket, og kjøtt og fisk er bedre å koke (bake) for å redusere fett i dietten. Viktig er bruk av et stort antall grønnsaker til middag. Den daglige kaloriverdien er 1400-1500 kcal.

Hovedprinsippene for ernæring i høyt blodkolesterol:

 • Korn, grønnsaker og frukt som inneholder komplekse karbohydrater og høye mengder fiber skal utgjøre ca 60% av dietten. Grønnsaker bør spises daglig 400 g (en tredjedel frisk) og 200 g frokostblandinger.
 • Utbredelse i kostholdet av vegetabilske oljer.
 • Moderat bruk av autoriserte meieriprodukter.
 • Ernæring med høyt kolesterol i blodet sørger for inkludering av fisk, kylling og kalkun, hvilke er de valgte produktene, og magert biff i kostholdet bør ta andreplass.
 • Mengden salt er minimal.
 • 2-3 egg per uke (protein er ikke begrenset).
 • Ikke la følelsen av sult (i tide for å ordne snacks med frukt).

Kostholdet for høyt kolesterol hos kvinner er ikke forskjellig fra det for menn, og de generelle næringsprinsippene er bevart. Total kolesterol hos kvinner og menn bør ikke være mer enn 5,2 mmol / l, og indeksen på 6,19 mmol / l anses allerede å være betydelig forhøyet. HDL hos kvinner skal være minst 0,9 mmol / l og opptil 1,9 mmol / l, hos menn er denne figuren forskjellig - fra 0,7 til 1,7 mmol / l.

Utbruddet av overgangsalderen påvirker utvekslingen av kolesterol negativt og forklares av det faktum at ved starten av syntesen østrogen Det reduseres, og det regulerer produksjonen av "godt" kolesterol. Økt "dårlig" bidrar til en stillesittende livsstil for en kvinne, som koster og spiser fettstoffer og høyt kaloriinnhold.

Ernæring for høyt kolesterol hos kvinner bør være til maksimalt inneholde produkter av vegetabilsk opprinnelse, rik fytosteroler, som kontrollerer og reduserer nivået av dårlig kolesterol:

 • hvetekim;
 • sesamfrø;
 • solsikkefrø;
 • linfrø;
 • olivenolje;
 • drue frø olje;
 • avocado.

Ikke mindre nyttig er grønnsaker og frukt som inneholder pektin: epler, sitrusfrukter, rødbeter, vannmeloner og naturlige grønnsaksjuice. Husk at alle frukter og grønnsaker lilla og røde farger inneholder polyfenoler som stimulerer produksjonen av gode kolesterolet: blåbær, jordbær, bringebær, tyttebær, tranebær juice chokeberry, tyttebær, granateple, fiolett og røde druer, plommer, aubergine. Grønne bladsalater og grønnsaker er også nyttige: kål, salat, spinat, sorrel, artisjokk og persille, dill og grønn løk.

Det er nødvendig å inkludere i diett belgfrukter, som på grunn av høy fiber innhold vil fjerne fra tarmen skadelig kolesterol. Av samme proteininnhold kan de erstatte kjøtt.

Det er nyttig for eldre kvinner å konsumere soyaprodukter som inneholder fytoøstrogener. Ikke glem riktig matlaging av kjøtt og fisk - minimum fett når du lagrer mat - det er best å bake i ovnen, i potter eller et par.

Gitt kvinners cravings for søtsaker, vil det være svært vanskelig å gi opp den søte kremer, sjokolade og godteri, søte kaker, kjeks, karameller, og begrense deg til sukker. Men dette må gjøres. Fett kjøtt bør også forsvinne fra kostholdet, du må forlate det bearbeidede kjøttet (pølse, kaldt kokt svinekjøtt). Under forbudet, svin, lard og fett. Ikke glem behovet for fysisk aktivitet. Alt dette vil bare være til nytte - normaliserte tester, vekten vil senke, og du vil ære deg selv attraktiv.

Ofte er høyt kolesterol kjent for sykdommer i indre organer og det endokrine systemet: jade, hypotyreose, fedme, diabetes mellitus. En slik kombinert patologi krever en spesiell tilnærming til ernæring og mer alvorlig behandling. I hvert tilfelle er spørsmålet løst individuelt og terapeutisk ernæring foreskrevet for den underliggende sykdommen. For eksempel, hvilken diett er indikert for økt kolesterol mot en bakgrunn av nyresykdom? I dette tilfellet er det nødvendig å observere Tabell nummer 7 og dets varianter. Kosthold 7 er foreskrevet for kronisk nyresykdom og i tillegg til saltrestriksjon, mengden væske som er full, gir utelukkelse av matvarer som er rike på kolesterol (nyrer, lever, eggeplomme, hjerner).

vitnesbyrd

Vist med:

Tillatte produkter

Riktig ernæring med økt kolesterol bør bli normen for livet. Hva skal det være? Først av alt, du ønsker å ekskludere kjøttbuljonger - kokk vegetarisk suppe, hvis det er vanskelig og ukjent for deg, kan den brukes til supper heller svak sekundær buljong og fjerne oljen forsiktig. Poteter bør brukes i minimumsmengde og det er bedre å lage prefabrikerte grønnsaksupper, kål suppe og borsch.

Kjøtt og fjærfe skal tas fettfattige arter, fuglens hud er avviselig, fettet fra kjøttet skal avkortes i tillegg. Siden dietten sørger for begrensning av fett, skal kjøttet kokes eller bakt uten tilsetning av rømme, majones og noe fett. For en sidefat, spis grønnsaker, ikke grøt. Det er bedre å lage mat til frokost (havremel, bokhvete og brun ris).

Senk kolesterolet vil hjelpe kål (alle slags), gulrøtter, courgetter, gresskar, aubergine, eller salater av friske grønnsaker og grønne erter. Totalt antall grønnsaker spist per dag er minst 400 g.

Vegetabilske oljer av den første pressingen bør brukes til å fylle ferdige retter. Nyttig i denne forbindelse er linfrøolje, en leder i innholdet av fettsyrer omega-3-, regulerer produksjonen av nyttige lipider.

Senking av kolesterolnivået kan oppnås ved å introdusere til diettretter fra sjømager fisk, og å spise kjøtt (kylling) bør fortsatt være begrenset til 1 gang per uke. Fra fisk er det nødvendig å velge kostvarianter: kulmule, hyse, blåhvilling, navaga, pollock, sei.

Brød er tillatt rug, fra kornmel og med kli. Det er mulig å bruke til snacks og til de første rettene uten gjærbrød (med kli, med linfrø). Melk og meieriprodukter er bare tillatt med redusert fettinnhold og i begrensede mengder. Tillat grønn te og lett kaffe med melk og sukkerfri, grønnsaksjuice og frukt uten sukker.

Hvordan spise med høyt kolesterol: grunnleggende regler

Riktig ernæring med forhøyet kolesterol er en av de beste metodene for å bekjempe den. Ikke utsett kampen mot det for senere, fordi du ikke trenger et hjerneslag eller et hjerteinfarkt? Ta vare på helsen din ved å eliminere skadelige matvarer fra kostholdet. Faktisk belaster riktig ernæring ikke livet ditt, men vil bare forbedre det!

Hva er risikoen for økt kolesterol?

Det er mange mulige konsekvenser av økt kolesterol, her er de vanligste:

 1. Alvorlige sykdommer i mage-tarmkanalen med deres komplikasjoner;
 2. Pankreatitt, hepatose, diabetes og andre forferdelige sykdommer;
 3. Hjerteinfarkt, hjerneslag;
 4. hypertensjon;
 5. Aterosklerose, som kan føre til nedleggelse av blodkar og død av en person.

Grunnleggende regler

Leger skiller spesielle regler som må observeres for vellykket kamp mot forhøyet kolesterol:

 • Reduser mengden salt i kostholdet ditt. 5 g per dag er maksimal dose for personer som lider av høyt kolesterol. Denne regelen er introdusert på grunn av at salt forstyrrer utsöndringen av vann fra kroppen og bidrar til en økning i kroppsvekt. Og det resulterende fettet hjelper bare med å øke kolesterolnivået! Men du bør ikke helt forlate saltet, fordi det truer det samme. Du vil bare skape forhold for opphopning av triglyserider. Tenk på kostholdet ditt!
 • Del dine måltider i fem måltider. Fraksjonal mat bør ikke øke volumet av konsumert mat, deler bør være små.
 • Drikk rikelig med vann. Dette rådet er nesten universelt, da det hjelper alt, fordi arbeidet i alle kroppssystemer forbedres. Drikk ca 2 liter vann på en dag.
 • Prøv å ikke tillate nærvær av animalsk fett i mat. Prøv å spise mat med vegetabilsk fett, og ikke med dyr, les alt som er skrevet på emballasjen!
 • Begrens bruk av egg.
 • Drikk litt rødvin. Det vil tillate deg å takle trafikkork på veggene i blodårene, og deres generelle tilstand vil bli bedre.
 • Spis regelmessig grønnsaker og frukt. De inneholder mange nyttige stoffer som vil hjelpe til med assimilering av nyttig kolesterol, men vil ikke tillate dem å fordøye dårlig.
 • Spis mat som inneholder fiber.
 • Gå inn for sport. Det er nødvendig å stadig kontrollere vekten, fordi kolesterol er helt avhengig av kroppsvekten til en person, er fysisk aktivitet også nødvendig for å forebygge andre sykdommer!

Hva bør utelukkes fra kostholdet?

Det finnes produkter som ikke kan brukes i tilfelle økt kolesterol, fordi de bare forverrer situasjonen! Her er de farligste av dem:

 • Matvarer som inneholder en stor mengde transfett og dårlig kolesterol, for eksempel majones, palmeolje og margarin.
 • Halvfabrikater (pølser, pelmeni, pølser og mange andre lignende produkter). Hvis du ikke vet hvordan du skal skille halvfabrikata fra andre matvarer, så se på emballasjen, fordi de oftest selges i vakuumpakker (de er pakket inn i en spesiell film).
 • Fett meieriprodukter. Leger forbyr aldri meieriprodukter helt, men anbefaler å følge visse regler. Først i dietten bør det være få slike produkter. For det andre bør deres fettinnhold være minimal, for eksempel kan fettfri stekt ost forbrukes konstant, og fem prosent farlig!
 • Fett biff, lam, svinekjøtt. Slikt kjøtt inneholder mye dårlig kolesterol!
 • Tyrkia og kylling med hud. Fjern skelen, som inneholder mange skadelige stoffer.
 • Mat forbrukes til frokost (eggeplommer, smør og oster). Egg er tillatt, men bare svært sjelden (ikke mer enn 1 gang i uken), smør helt eliminere!

Vanlige myter om forbudt mat

Det er mange misforståelser om vegetabilske oljer. Faktisk inneholder de ikke kolesterol, og fettsyrene som finnes i dem er umettede. Du er velkommen til å bruke dem til matlaging.

Mange tror også at du ikke kan spise fisk, fordi den inneholder kolesterol. Til tross for at det virkelig er der, trenger du til og med å spise fisk, fordi fettsyrer, som er inneholdt i det i store mengder, ikke tillater at skadelig kolesterol absorberes.

Kosthold med økt kolesterol: grunnleggende regler

Korrekt valg av kosthold løser helt problemet med høyt kolesterol i vev og blod. Unntatt skadelige produkter, hvorav de fleste ble beskrevet tidligere, vil bidra til å forbedre tilstanden til fartøyene dine.

1. Legg til mer proteinmat til kostholdet

Organismen trenger alltid proteinmat, og med høyt kolesterol bør det være mye! Spis:

 • Kylling kjøtt (sørg for å fjerne huden);
 • Sjøfisk;
 • reker;
 • Eventuelt magert kjøtt;
 • Bønneplanter.

Husk at produktene må endres hele tiden, diversifiser dietten. Kjøtt og andre produkter som inneholder protein, det er bedre å spise til lunsj.

2. Eliminer mettet fett og begynn å bruke grønnsaker

Vegetabilsk fett bør også være i mat, men trenger bare å forstå forskjellen, du kan ikke spise, for eksempel, fett! Men ikke stek på vegetabilsk fett (slik at maten er skadelig), fyll dem med, for eksempel salater.

Fiskfett funnet i havfisk er nyttige, de kan bli konsumert uten frykt, fordi alt kolesterol i fisken er nøytralisert av andre stoffer.

3. Diversifiser dietten og legg til en stor mengde frukt og grønnsaker

Frukt, grønnsaker og til og med bær bør forbrukes av deg daglig hvis du trenger å bli kvitt høyt kolesterol. Grønnsaker er i stand til å fjerne overflødig fra tarmene, de bidrar også til å øke stoffskiftet, fordi de har en stor mengde vitaminer!

For en bedre effekt, anbefaler leger at de spiser 0,5-1 kg frukt og grønnsaker om dagen.

4. Bruk korn

Kornplanter er også veldig nyttige, fordi de inneholder mye fiber og mineraler. Brød fra forskjellige frokostblandinger (for eksempel bokhvete eller rug) inneholder mye karbohydrater, slik at det å spise denne maten er bedre til frokost, da blir det bedre absorbert. Og grøten vil fylle kroppen med energi.

Skal jeg bruke kosttilskudd?

Kosttilskudd vil hjelpe deg med å få de sunne stoffene som du ikke får fra mat.

For eksempel vil et ekstra alternativ bli ekstra inntak av vitamin E gjennom ulike kosttilskudd. Det vil bidra til å forhindre dannelse av plakk i karene. Han ødelegger også skadelig kolesterol. Heldigvis finnes det andre kosttilskudd, for eksempel kalsium, niacin og vitamin C.

La oss oppsummere

Å spise med høyt kolesterol bør være spesielt, dessverre må du gi opp søtsaker som er svært skadelige, fordi de inneholder en stor mengde karbohydrater. Ulike hormoner og enzymer har ikke tid til å absorbere alle disse karbohydrater, de vil bli kolesterol.

Det er spesielle regler om kostholdet. Energiværdien av all mat bør ikke overstige 2500 kcal per dag. Fett bør i intet tilfelle være mer enn 70 gram! Karbohydrater bør også overvåkes (250-300 g per dag - maksimum). Proteiner bør være rundt 80-90.

Les Mer Om Fartøyene