Hvorfor det er kortpustethet når du går - årsaker, behandling

Kortpustethet er en uvanlig følelse av pust eller behovet for mer intens pust. Dyspné kan defineres som respiratorisk ubehag, kortpustethet, ubehagelig eller ubehagelig følelse av ens egen pust, eller bevissthet om pusteproblemer.

Kortpustethet som tegn på åndedrettssvikt forekommer i tilfelle manglende evne til åndedrettssystemet for å sikre kroppens behov for gassutveksling. Denne situasjonen oppstår når kroppens behov for oksygen øker eller oksygenavgivelsen til vev er nedsatt (med en rekke kardiovaskulære og bronkopulmonale sykdommer).

Årsaker til kortpustethet når du går

De vanligste årsakene til dyspné i gang er patologier i hjerte-, lunge- og bronkialsykdommer, hals og forstyrrelser i sirkulasjonssystemet. Det er verdt å merke seg at selv med ubetydelige avvik er en fremmed som er ganske observant, lett å identifisere og diagnostisere dyspnø. Dyspné manifesterer seg som kortpustethet, smerte i halsen og karene, smerte i hjertet og forstyrrelser i hans arbeid, og i tillegg kan noen ganger ha blod fra halsen eller nesen.

Det er flere grupper av årsaker som kan forårsake kortpustethet:

 1. Fysiske øvelser;
 2. Vegeta-vaskulær dystoni;
 3. Neurose, panikkanfall, frykt og bekymringer;
 4. Kronisk obstruktiv lungesykdom;
 5. anemi,
 6. fedme;
 7. Sykdommer i lungene;
 8. Iskemisk hjertesykdom;
 9. Kongestiv hjertesvikt;
 10. Kardial astma, eller paroksysmal nattlig dyspné;
 11. Tromboembolisme av lungearterien (tilstoppet av blodproppene).

Sykdommene og betingelsene nevnt ovenfor er de hyppigste. Hvis du har kortpustethet, er det best å konsultere en lege for å fastslå den spesifikke årsaken til at du ikke har luft.

Det er veldig viktig å umiddelbart konsultere en spesialist eller ringe en ambulanse hvis du plutselig har kortpustethet, spesielt hvis det er ledsaget av smerte i brystet, kvalme, oppkast eller feber. Disse tegnene kan snakke om en veldig alvorlig sykdom. Legen vil i noen situasjon kunne bestemme en individuell undersøkelsesplan for å bestemme årsaken.

Årsaker til pulmonal dyspné

Pulmonal dyspné er en som er forårsaket av sykdommer og patologier i lungene.

 1. Utandringsdyspné er den vanligste formen, som bestemmes av vanskeligheten ved utånding og oppstår når lumen i bronkiene smalker på grunn av deres ødem, spasme eller blokkering av slem. For å takle dette problemet i pusteprosessen er det nødvendig å styrke arbeidet i respiratoriske muskler, men dette er ikke nok, og utåndingssyklusen er vanskelig.
 2. Inspiratorisk dyspné. Pasienten har problemer med å puste. Dette skyldes opphopning av væske i brystet i tilfelle av svulster, ødem i strupehode, fibrose, pleurisy og andre. En person kan ikke snakke uten flere puste. Utseendet til slike dyspnøer er mulig selv med liten fysisk anstrengelse. Inhalasjonen ledsages av en fløylende lyd.

Kortpustethet med hjertesvikt

Det er også kortpustethet i hjertesvikt. Dens utseende er direkte berørt av tynningen av karets vegger, mangel på septum, hjertesvikt, stenose. En av årsakene til hjertesykdom er også hjertesvikt. Som et resultat er det oksygen sult, det er også årsaken til dyspnø når du går. Tegn på denne kortpustethet er ortopedi og polypnoe.

 1. Polypnoea. Betingelsen er forårsaket av overdreven tilførsel av blod til hjertet når pasienten er i horisontal stilling. Dette kan skyldes hjertesvikt. Hyppig og dyp pusting er kjent, noen ganger før hyperventilering.
 2. Orthopnea er et syndrom av hjerte-dyspnø som tvinger en person til å være i oppreist stilling hele tiden, da dette letter sin tilstand. Ortopedi er forbundet med venstre ventrikulær og venstre atriell insuffisiens.

Sentral kortpustethet

Denne typen dyspnø forekommer i patologier i sentralnervesystemet, med nevroser, samt under påvirkning av nevrotropiske stoffer. Sentral dyspné er ikke en konsekvens av patologi, det er selve årsaken. Det manifesterer seg på forskjellige måter: hypernoea, oligopnea, arytmi.

Hematogen dyspné

Det forekommer svært sjelden, og er forbundet med den giftige effekten av nedbrytningsprodukter under stoffskiftet. Det preges av svært hyppig og dyp pusting. Årsakene er: anemi, endokrine sykdommer og nyre- eller leversvikt.

symptomatologi

De viktigste symptomene på dyspné:

 • pusten blir raskere
 • pulsen stiger;
 • choking er følt;
 • pusten blir støyende;
 • Dybden av inspirasjon og utånding varierer.

Dyspné begynner i følgende tilfeller:

 • under gang - det er forbundet med hjerteaktivitet;
 • klatrer trappene - snakker om infeksjon i lungene, forkjølelse;
 • går til frost - årsaken til allergi mot kulde på grunn av lungepatologi;
 • under hvilen om natten - stillestående prosess av hjertemuskelen;
 • ved sex - årsakene er mulige, for eksempel anemi, mangel på jern i blod.

Dyspnø med vandring har visse årsaker, og behandling med folkemidlene er ikke alltid i stand til å takle kilden til kortpustethet. Derfor ikke engasjere seg i selvmedisinering hjemme, hvis du har dette symptomet.

Hvordan behandle kortpustethet mens du går?

Før du begynner å kjempe med kortpustethet, bør du ikke gå til apoteket og kjøpe opp piller, som min venn anbefalte. Først av alt, trenger du:

 1. Kast en dårlig vane i form av røyking mens du røyker;
 2. Reduser vekten hvis den er tilgjengelig i overkant;
 3. Juster blodtrykket, hvis det finnes i unormale tall.

For å finne årsaken til brudd på respiratorisk aktivitet, må du også gjennomgå en undersøkelse som inkluderer:

Den viktigste metoden for å bekjempe dyspné er behandlingen av sykdommen, som var årsaken til dyspnø. Så snart legen finner ut grunnen, vil planen for effektiv behandling bestemmes umiddelbart.

For eksempel med iskemisk hjertesykdom og hjerteinfarkt - behandling med tabletter. Med KOL og bronkial astma - vanlig behandling med inhalatorer. Siden hovedårsaken til kortpustethet i mange tilfeller er hypoksi og hypoksemi (lavt oksygeninnhold i kroppen), er en av de effektive måtene å redusere dyspnea oksygenbehandling.

For tiden er det utviklet enheter - oksygenkonsentratorer, som lar deg "trekke ut" oksygen fra luften døgnet rundt. Innånding av oksygen i økt konsentrasjon kan eliminere hypoksi og hypoksemi.

Hva slags lege bør jeg konsultere med dyspné

Når diagnosen av en person er fortsatt ukjent, er det best å gjøre en avtale med en terapeut. Etter undersøkelsen vil legen kunne etablere en presumptiv diagnose, om nødvendig, henvise pasienten til en spesialist.

Hvis dyspnøen er forbundet med en lungepatologi - det er nødvendig å konsultere pulmonologen, ved hjertesykdommer - med kardiologen. Anemi behandles av en hematolog, patologi i nervesystemet - en nevrolog, sykdommer i endokrine kjertler - en endokrinolog, psykiatriske lidelser ledsaget av kortpustethet - en psykiater.

Årsaker til kortpustethet: Råd fra en terapeut

En av de viktigste, oftest uttrykt av pasientens klager, er kortpustethet. Denne subjektive følelsen tvinger pasienten til å gå til en polyklinisk, ringe til en ambulanse og kan til og med bevise en akutt sykehusinnleggelse. Så hva er dyspné og hva er de viktigste årsakene som forårsaker det? Du finner svar på disse spørsmålene i denne artikkelen. Så...

Hva er dyspnø?

Som nevnt ovenfor, kortpustethet (åndenød eller) - er en subjektiv følelse av human akutt, subakutt eller kronisk følelse av kortpustethet, bryst tetthet manifestert klinisk --økning i respirasjonshastigheten enn 18 per minutt, og økningen av dens dybde.

En sunn person i hvile tar ikke hensyn til pusten hans. Ved moderat anstrengelse hastighet og dybde puste endringer - man innser det, men denne tilstanden ikke forårsaker ham ubehag, i tillegg til å puste ytelse i flere minutter etter trening sprette tilbake. Hvis kortpustethet med moderat bruk blir stadig mer alvorlig, eller oppstå under en person av elementære handlinger (for å knytte skolissene hjemme gang), eller, enda verre, ikke går inn i en tilstand av hvile, er det en patologisk kortpustethet, som indikerer om en bestemt sykdom.

Klassifisering av dyspnø

Hvis pasienten er bekymret for pusteproblemer, kalles slik kortpustethet. Det fremgår ved den innsnevring av lumen av luftrøret og bronkiene store (for eksempel i pasienter med bronkial astma eller som følge av sammentrykning av bronchus fra utsiden, - med pneumothorax, pleuritt, etc...).

I tilfelle ubehag oppstår under utånding, kalles forpustethet. Det oppstår på grunn av innsnevring av lumen av små bronkier og er et tegn på kronisk obstruktiv lungesykdom eller emfysem.

Det er flere grunner som forårsaker dyspnø blandet - med forstyrrelser og innånding og utånding. De viktigste blant dem er hjertesvikt og lungesykdommer i sent, forsømte stadier.

Det er 5 grader av dyspnøhet, bestemt på grunnlag av pasientklager - MRC (Medical Research Council Dyspnea Scale) skala.

Årsaker til dyspné

Hovedårsakene til dyspnø kan deles inn i 4 grupper:

 1. Åndedrettssvikt på grunn av:
  • brudd på bronkial patency
  • diffuse sykdommer i lungvevet (parenkyma);
  • sykdommer i lungene i lungene;
  • sykdommer i luftveiene eller brystet.
 2. Hjertesvikt.
 3. Syndrom av hyperventilasjon (med nevrocirkulatorisk dystoni og neurose).
 4. Metabolske sykdommer.

Dyspné med lungepatologi

Dette symptomet er observert for alle sykdommer i bronkiene og lungene. Avhengig av patologien til kortpustethet kan oppstå akutt (pleural effusjon, pneumothorax) eller forstyrre pasientens i uker, måneder eller år (kronisk obstruktiv pulmonal sykdom, eller COPD).

Dyspnø i KOL er på grunn av innsnevring av luftveis lumen, akkumulering av en viskøs sekresjon i dem. Det er konstant, har utandrende karakter og, i fravær av tilstrekkelig behandling, blir mer og mer uttalt. Ofte kombinert med hoste og påfølgende sputumutledning.

I bronkial astma manifesterer kortpustet seg i form av plutselige angrep av kvelning. Det har karakteren av et ekspiratorisk - for en liten kort innånding er det støyende, komplisert utånding. Ved innånding av spesielle legemidler som utvider bronkiene normaliserer pusten seg raskt. Det er angrep av kvælning, vanligvis etter kontakt med allergener - hvis de inhaleres eller spises. I særlig alvorlige tilfeller stoppes ikke angrepet av bronkimimetikk - pasientens tilstand forverres gradvis, han mister bevisstheten. Dette er en ekstremt farlig tilstand for pasientens liv, og krever akuttmedisinsk behandling.

Medfølgende dyspné og akutte smittsomme sykdommer - bronkitt og lungebetennelse. Graden av uttrykket avhenger av alvorlighetsgraden av løpet av den underliggende sykdommen og storheten i prosessen. I tillegg til pasientens dyspné bekymrer en rekke andre symptomer:

 • økning i temperatur fra subfebrile til febrile sifre;
 • svakhet, sløvhet, svette og andre symptomer på rusmidler;
 • ikke-produktiv (tørr) eller produktiv (med slem) hoste;
 • smerte i brystet.

Ved rettidig behandling av bronkitt og lungebetennelse stoppes symptomene sine innen få dager og gjenopprettingen kommer. I alvorlige tilfeller av lungebetennelse er hjertedysepsjon lagt til respiratorisk svikt, dyspnø er betydelig forsterket og noen andre karakteristiske symptomer vises.

Tumorer i lungene i de tidlige stadier er asymptomatiske. Dersom den nylig utkommende tumoren ikke ble funnet ved en tilfeldighet (i løpet av fluorografi profylaktisk eller tilfeldig oppdagelse i diagnostisering av non-lungesykdommer) gradvis, øker og når sin tilstrekkelig stor størrelse fører til at enkelte symptomer:

 • Først, en ikke-intensiv, men gradvis økende konstant kortpustethet;
 • hoste med et minimum av sputum;
 • hoste opp blod;
 • smerte i brystet;
 • slanking, svakhet, pallor av pasienten.

Behandling av lungesvulster kan omfatte kirurgi for å fjerne tumor, kjemo- og / eller strålebehandling og andre moderne behandlingsmetoder.

Den største trusselen mot livet til pasienten manifestere dyspné båret av slike tilstander som lungeemboli eller lungeemboli, lokal luftveisobstruksjon og giftig lungeødem.

PE er en tilstand hvor en eller flere grener av lungearterien er tilstoppet av trombi, noe som resulterer i at en del av lungene er utelukket fra pusten. Kliniske manifestasjoner av denne patologien er avhengig av omfanget av lungeskade. Vanligvis oppstår plutselig oppstått dyspné, forstyrre en pasient med moderat eller liten fysisk belastning eller selv i ro, choking følelse, tetthet og smerter i brystet, lik som i angina pectoris ofte - hemoptyse. Diagnosen bekreftes ved passende endringer på EKG, brystrøntgen, angiopulmonografi.

Obstruksjon av luftveiene manifesteres også av symptomatisk kompleks av kvelning. Kortpustethet er inspirerende, puste hørbar på avstand - støyende, stridende. En hyppig følgesvenn av kortpustethet i denne patologien er en smertefull hoste, spesielt når kroppens stilling endres. Diagnosen er laget på grunnlag av spirometri, bronkoskopi, røntgen eller tomografi.

Obstruksjon av luftveiene kan resultere i:

 • brudd på patenter av luftrøret eller bronkiene på grunn av kompresjon av dette organet fra utsiden (aortaens aorta, goiter);
 • luftrør eller bronkiallesjoner med en svulst (kreft, papillom);
 • hit (aspirasjon) av et fremmedlegeme;
 • dannelse av cicatricial stenose;
 • kronisk inflammasjon som fører til ødeleggelse og fibrose av tracheal bruskvev (i reumatiske sykdommer - systemisk lupus erythematosus, reumatoid artritt, Wegeners granulomatose).

Terapi med bronkodilatatorer for denne patologien er ineffektiv. Hovedrollen i behandlingen tilhører adekvat terapi av den underliggende sykdommen og mekanisk gjenoppretting av luftveisdrift.

Giftig lungeødem kan forekomme på bakgrunn av en smittsom sykdom, ledsaget av alvorlig forgiftning eller som følge av eksponering for giftige stoffer i luftveiene. I første fase manifesterer denne tilstanden seg bare gradvis økende dyspné og rask pusting. Etter en stund gir kortpustethet en smertefull kvelning ledsaget av et boblende pust. Hovedbehandlingen er avgiftning.

Mindre hyppig dyspné er følgende lungesykdommer:

 • pneumothorax er en akutt tilstand hvor luft trenger inn i pleurhulen og dveler der, komprimerer lungen og hindrer pusten. oppstår på grunn av skader eller smittsomme prosesser i lungene; krever akutt kirurgisk behandling;
 • tuberkulose i lungene er en alvorlig smittsom sykdom forårsaket av mykobakterier av tuberkulose; krever langsiktig spesifikk behandling;
 • Actinomycosis av lungene - en sykdom forårsaket av sopp;
 • emfysem - en sykdom hvor alveolene strekker seg og mister evnen til normal gassutveksling; utvikler seg som en selvstendig form eller følger med andre kroniske sykdommer i luftveiene;
 • silikose - en gruppe av yrkesmessige lungesykdommer som oppstår ved avsetning av støvpartikler i lungevevvet; utvinning er umulig, pasienten er foreskrevet vedlikehold symptomatisk terapi;
 • skoliose, misdannelser av thoraxvirvelene, Bekhterevs sykdom - under disse forhold forstyrres formen på thoraxen, noe som gjør pusten vanskelig og forårsaker kortpustethet.

Kortpustethet i patologien til det kardiovaskulære systemet

Personer som lider av hjertesykdom, en av de viktigste klagerne noter kortpustethet. I de tidlige stadiene av sykdommen oppfattes dyspnø av pasienter som en følelse av mangel på luft under trening, men over tid er denne følelsen forårsaket av mindre og mindre stress, og i de avanserte stadier forlater det ikke pasienten selv i fred. I tillegg er paroksysmale nattlige dyspnøer for vidtgående stadier av hjertesykdom karakteristisk - et kvelningsangrep som utvikler seg om natten, noe som fører til oppvåkning av pasienten. Denne tilstanden er også kjent som hjerteastma. Årsaken er stagnasjon i lungevæsken.

Dyspné med nevrotiske lidelser

Klager av kortpustethet, i en eller annen grad, er laget av ¾ av pasientene til nevrologer og psykiatere. En følelse av mangel på luft, er det umulig å inhalere dypt, ofte ledsaget av angst, frykt for døden ved kvelning, en følelse av "klaff" hindringer i brystet, hindrer den fulle åndedrag - pasientklager er svært mangfoldig. Vanligvis er slike pasienter lett spennende, akutt responsive mot stressfolk, ofte med hypokondriakale tilbøyeligheter. Psykogen respirasjonsproblemer forekommer ofte i bakgrunnen av bekymring og frykt, nedstemthet, etter å ha opplevd en nervøs excitement. Mulige til og med angrep av falsk astma - plutselig utvikle angrep av psykogen dyspné. Den kliniske egenskapen til de psykogene egenskapene ved å puste er støyformuleringen - hyppige sukk, stønner og nummenhet.

Behandling av dyspnø med nevrotiske og neurose-lignende lidelser håndteres av nevropatologer og psykiatere.

Kortpustethet for anemi

Anemi er en gruppe sykdommer som er preget av endringer i blodsammensetning, nemlig en reduksjon i innholdet av hemoglobin og erytrocyter i den. Siden transport av oksygen fra lungene direkte til organer og vev utføres ved hjelp av hemoglobin, så med en reduksjon i mengden begynner kroppen å oppleve oksygen sult - hypoksi. Selvfølgelig forsøker han å kompensere for denne tilstanden, grovt sett, for å pumpe mer oksygen inn i blodet, noe som fører til at frekvensen og dybden av inspirasjon øker, det vil si dyspnø. Anemier er av forskjellige typer og de oppstår av forskjellige grunner:

 • Utilstrekkelig inntak av jern fra mat (i vegetarianere, for eksempel);
 • kronisk blødning (med ulcus sykdom, livmoderbryst i livmoren);
 • etter nylig lidd alvorlige infeksiøse eller somatiske sykdommer;
 • med medfødte metabolske forstyrrelser;
 • som et symptom på kreft, spesielt blodkreft.

I tillegg til dyspné med anemi klager pasienten om:

 • markert svakhet, tap av styrke;
 • redusert søvnkvalitet, forverring av appetitten;
 • svimmelhet, hodepine, redusert effektivitet, nedsatt konsentrasjon, minne.

Personer med anemi er karakterisert ved hudens hud, med noen typer sykdommer - den gule tingen eller gulsott.

Det er ikke vanskelig å diagnostisere anemi - det er nok å passere en generell blodprøve. Hvis det er endringer i det som indikerer anemi, vil en rekke laboratorie- og instrumentundersøkelser bli tildelt for å klargjøre diagnosen og identifisere årsakene til sykdommen. Behandlingen er foreskrevet av en hematolog.

Dyspnø med sykdommer i det endokrine systemet

Personer som lider av sykdommer som tyrotoksikose, fedme og diabetes mellitus klager også ofte på kortpustethet.

Ved tyrotoksikose - en tilstand preget av overdreven produksjon av skjoldbruskhormoner, øker alle metabolske prosesser i kroppen kraftig - det opplever også økt oksygenbehov. I tillegg forårsaker overskytende hormoner en økning i antall hjerteslag, slik at hjertet mister evnen til å pumpe blod helt til vev og organer - de mangler oksygen som kroppen prøver å kompensere for - dyspnø oppstår.

Overflødig fettvev i kroppen med fedme kompliserer arbeidet i luftveiene, hjertet, lungene, slik at vev og organer ikke får nok blod og mangler oksygen.

Med diabetes, før eller senere blir kroppens kar-system påvirket, som følge av at alle organer er i en tilstand av kronisk oksygen sult. I tillegg påvirkes nyrene i løpet av tiden - diabetisk nephropati utvikler, noe som igjen provoserer anemi, noe som resulterer i økt hypoksi.

Kortpustethet hos gravide kvinner

Under graviditeten opplever respiratoriske og kardiovaskulære systemer i kroppen av en kvinne økt stress. Denne lastingen er på grunn av det økte volumet av blodet sirkulerer, kompresjon under membranen økes i størrelse livmor (hvorved brystet blir trangt og respiratoriske bevegelse og hjerteslag noe vanskelig), oksygenbehov ikke bare mor, men det voksende embryoet. Alle disse fysiologiske endringene fører til det faktum at mange kvinner har kortpustethet under graviditeten. Frekvensen av åndedrettsvern overstiger ikke 22-24 per minutt, det øker med mosjon og stress. Med graviditetsprogresjonen utvikler dyspne også. I tillegg lider fremtidige mødre ofte av anemi, noe som gjør dyspnø verre.

I tilfelle at respirasjonsfrekvensen overskrider de ovennevnte tallene, går dyspné ikke bort eller ikke reduseres vesentlig i hvile, bør den gravide kvinnen alltid konsultere en lege - obstetrikeren-gynekolog eller terapeut.

Kortpustethet hos barn

Frekvensen av respirasjon hos barn i ulike aldre er forskjellig. Det skal være mistanke om kortpustethet hvis:

 • i barnet 0-6 måneder er antall luftveisbevegelser (RR) mer enn 60 per minutt;
 • barnet har 6-12 måneder med CHD mer enn 50 per minutt;
 • hos barn over 1 år, CHD mer enn 40 per minutt;
 • et barn over 5 år er mer enn 25 per minutt;
 • i et barn på 10-14 år med HDP mer enn 20 per minutt.

Det er bedre å holde respiratoriske bevegelser på et tidspunkt når babyen sover. Varm hånd skal plasseres fritt på babyens bryst og telle antall bevegelser på brystet på 1 minutt.

Under følelsesmessig spenning, med fysisk aktivitet, gråt, mating, er pustevaksinen alltid høyere, men hvis BHP er betydelig høyere enn normalt og langsomt restaurert i ro, bør barnelege informeres.

Den vanligste dyspnø hos barn oppstår med følgende patologiske forhold:

 • Respiratorisk neonatal distress-syndrom (ofte registreres i premature barn av mødre med diabetes, kardiovaskulære lidelser, sykdommer i seksuell sfære, og hjelpe ham til føtal hypoksi, asfyksi, klinisk manifesterte dyspné med respirasjonshastighet over 60 per minutt, den blå fargen av huden og blekhet, er det også stivhet i brystet, bør behandlingen starte så snart som mulig - det mest moderne metoden er innføring av lungeoverflate inn i luftrøret av den nyfødte i kjørefelt s øyeblikkene i hans liv);
 • akutt konstriktiv laryngotracheitis, eller falsk krupp (spesielt laryngeale strukturer hos barn er det liten takvindu som inflammatoriske forandringer i slimhinnene i kroppen kan føre til et brudd av passasjen av luft det, utvikler vanligvis falsk krupp om natten - i feltet av stemmebåndene øker ødem, noe som fører til alvorlig inspiratoriske åndenød og kvelning, når denne tilstand er nødvendig for å sikre barnet frisk luft og ringe en ambulanse);
 • medfødt hjertesykdom (på grunn av intrauterine vekstforstyrrelser hos barnet utvikler unormal kommunikasjon mellom de store beholdere eller kamre i hjertet, som fører til blanding av venøse og arterielle blod, som et resultat, organer og vev få blod ikke tilføres oksygen og opplever hypoksi, avhengig av alvorlighetsgraden defekt er vist dynamisk observasjon og / eller kirurgisk behandling);
 • viral og bakteriell bronkitt, lungebetennelse, bronkial astma, allergier;
 • anemi.

Avslutningsvis skal det bemerkes at kun en ekspert kan bestemme den pålitelige årsaken til dyspné, så når denne klagen oppstår, bør man ikke selvmedisinere - den mest riktige avgjørelsen vil være å se en lege.

Hvorfor det er kortpustethet når du går - hovedårsakene

Årsakene til dyspnø under gang kan være svært forskjellige - fra fysiologiske faktorer til psykosomatiske abnormiteter og alvorlige sykdommer. I dag finner vi ut hva som er dyspné, en følgesvenn av hvilke sykdommer det er og når det utgjør en alvorlig trussel mot helsen.

Kortpustethet: hva er det og hvorfor forekommer det?

Kortpustethet eller dyspné er et brudd på pusten, ledsaget av endring i dybde og frekvens. En lignende tilstand er preget av flere grunnleggende tegn:

 • pusten blir hyppig og overfladisk;
 • det er en følelse av kvelning og mangel på luft;
 • innånding og utånding er støyende, ofte ledsaget av fløyte eller hvesning.

Dyspné kan også vises i en helt sunn person. I dette tilfellet regnes det som fysiologisk og oppstår under hypoksiforhold (mangel på oksygen), som observeres når du klatrer til store høyder eller når det er i lukkede rom hvor innholdet av karbondioksid er høyt i luften.

Årsaker til kortpustethet med fysisk anstrengelse er mangelen på spesiell trening. Det vil si at når en person som ikke har gjort sport før, gir kroppen en intensiv belastning (løping, løping, løftevekter), oppstår kortpustet som en kompenserende mekanisme som gjør at de kan tilpasse seg nye forhold. Hvis du har ligget på sofaen i et halvt år før, og da plutselig bestemte deg for å bygge muskler, ikke bli overrasket over at etter noen få minutters trening vil pusten din mislykkes, og du vil begynne å kveles.

Imidlertid vil fysiologisk dyspné ikke forfølge konstant. Regelmessig trening, en gradvis økning i belastning, dannelsen av utholdenhet - vil snart tillate deg å bli kvitt dette symptomet. Ganske en annen sak er åndenødspatologisk, som er en følgesvenn av mange sykdommer i kroppens kardiovaskulære, respiratoriske, immunsystem.

Symptomer og klassifisering

Normalt er frekvensen av luftveisbevegelser -16-20 per minutt. Om dyspné sies når frekvensen, rytmen og dybden av pusten endres, noe som forårsaker en person betydelig ubehag. I følge manifestasjonens art skiller spesialister tre stater:

 • inspirerende dyspnø - manifestert ved innånding og er en følge av innsnevring av lumen av de store bronkiene og luftrøret;
 • ekspiratorisk dyspné - observert ved utånding forårsaket av innsnevring av små bronkier, manifestert i forhold som KOL eller lungemfysem:
 • blandet type - ledsages av komplisert innånding og utandring og er en konsekvens av alvorlige lungesykdommer eller hjertesvikt.

En sunn person kaller vanligvis ikke pusten. Med moderat fysisk anstrengelse, for eksempel når man klatrer trapper, øker respiratorisk frekvens vanligvis. Denne tilstanden forårsaker ikke noe spesielt ubehag, fordi kortpustet går raskt og pusten gjenopprettes. Men det er så alvorlige patologier, når kortpustet forfølger selv i hvilestilstand.

Spesialister skiller 5 grader av alvorlighetsgrad i forhold til dyspnø, som hjemsøker pasienten:

 1. Zero. Dyspnø vises bare med intens fysisk anstrengelse.
 2. Enkel grad. Vises med en rask, langvarig gange eller under løft til høyden.
 3. Den gjennomsnittlige graden. Det forekommer jevnlig og tvinger deg til et lavere tempo for å gå og hyppige stopp, som er nødvendig for å få pusten.
 4. Tung. Kortpustet vises etter noen få minutters gange og tvinger pasienten til å stoppe hver 100 meter, eller etter å ha klatret bare en trapp for å gjenopprette pusten.
 5. Ekstremt tung. En person begynner å kveles ved den minste fysiske anstrengelsen, dyspnø kan oppstå selv i ro, noe som gjør at pasienten sjelden forlater huset.

Avhengig av årsaken til forekomsten, er patologisk dyspné en konsekvens av anemi, lunge, hjertesykdommer og fremgang i akutt eller kronisk form. En slik tilstand kan vedvare eller manifestere periodisk, med forverring av samtidige sykdommer.

Derfor, ikke ignorere det farlige symptomet, fordi det kan være et tegn på patologier som truer livet. Hvis det oppstår dyspné, bør du konsultere legen din og finne årsaken til denne tilstanden.

Årsaker til patologisk dyspné

Hovedårsakene til kortpustethet og mangel på luft for ulike sykdommer kan deles inn i 4 store grupper. Et karakteristisk symptom manifesteres i følgende patologier:

 • Åndedrettssvikt, utvikling på grunn av bronkial obstruksjon og lungesykdommer.
 • Hjertesvikt.
 • Sykdommer forbundet med metabolske sykdommer.
 • Nevroser og neurokirkulatorisk dystoni, ledsaget av et hyperventilasjonssyndrom.

La oss se nærmere på sykdommene som kan forårsake alvorlig dyspné og gi pasienten betydelig ubehag.

Kortpustethet for anemi

Anemi er en vanlig sykdom, ledsaget av en endring i blodsammensetningen og en nedgang i hemoglobin. Årsaken til sykdommen er alvorlig kosthold, ubalansert diett, kronisk blødning, metabolske forstyrrelser eller alvorlige infeksjoner.

Siden hemoglobin spiller en viktig rolle i leveringen av oksygen fra lungene til organer og vev, fører dens mangel til hypoksi (oksygen sult). For å kompensere for dette bruddet øker kroppen hyppigheten og dybden av pusten, og prøver å pumpe mer oksygen inn i lungene, noe som forårsaker karakteristisk kortpustethet. Forløpet av anemi følger svakhet, tap av styrke, blek hud, svimmelhet, hodepine og kortpustethet kompliserer sykdommen og gir et betydelig ubehag for pasienten.

Hjerte dyspné

Kortpustethet i kardiovaskulærsystemets patologi følger slike forhold som akutt koronarsyndrom, hjertesvikt, hjertefeil, perikarditt, myokarditt eller kardiomyopati. I mangel av behandling øker hjertedysen raskt og ledsages av andre karakteristiske symptomer - smerte i hjertet, hudens hud, cyanose i nasolabialtrekanten. Med frekvensen av økende vanskeligheter med å puste, kan en lege dømme alvorlighetsgraden av hjertepatologi.

Hvis kortpustet oppstår under en natts søvn, kan du mistenke utviklingen av hjertesvikt. I kronisk form av denne sykdommen, blir pusten ledsaget av dype åndedrag, så kroppen forsøker forsiktig å takle oksygen sult.

Den farligste tilstanden er økningen i dyspnø i ro. Dette symptomet indikerer en alvorlig form for hjertesvikt og krever umiddelbar kompleks behandling for å unngå mulige komplikasjoner (hjerteinfarkt).

Et annet karakteristisk symptom på hjerte dyspné er tilstanden av ortopedi. Dette observeres ofte med hjerteastma og manifesteres av økt dyspné i utsatt stilling. Som et resultat er pasienten tvunget til å oppta en vertikal stilling for å lette pusten, som er ledsaget av søvnløshet og en følelse av kronisk tretthet i løpet av dagen.

Når kardial astma utvikler paroksysmal dyspnø, som er preget av nattangrep av kvelning, som fører til oppvåkning av pasienten. Hjertefeil forårsaker alvorlig kortpustethet, selv med mindre fysiske anstrengelser, og ledsages også av hurtig tretthet, hjertebank, lunger, hevelse, smertesyndrom.

Med paroksysmal takykardi, oppstår dyspnøt samtidig med en hjertebank, hvor alvorlighetsgraden avhenger av hvor mye blodstrømmen i blodkarene forstyrres. Behandling av hjertesykdom er komplisert. For å eliminere det farlige syndromet, er det nødvendig å stimulere hjertet og fjerne overflødig væske fra lungene. Pasienten trenger konstant tilsyn med spesialister og bør regelmessig ta medisiner for å forhindre videre progresjon av sykdommen.

Lung dyspné

Dyspnø av varierende alvorlighetsgrad utvikler seg i nesten alle sykdommer i lungene og bronkiene:

 • bronkitt;
 • KOL (kronisk obstruktiv lungesykdom);
 • lungebetennelse;
 • lungeødem;
 • bronkial astma;
 • tuberkulose;
 • pneumothorax og emfysem;
 • nederlag i luftveiene i myasthenia gravis, lammelse, poliomyelitt;
 • kompresjon av lungene i skoliose, Bekhterevs sykdom;
 • silikose - yrkessykdommer som forårsaker lungeskader;
 • ondartede svulster.

Lungødem utvikler seg i patologien til hjerteets venstre hjertekammer. Dermed er det en sterk dyspné, noe som forårsaker en gisp og en fuktig hoste, som er ledsaget av separasjon av vannaktig slim. Åndedrettsen blir høy og boblende, hevelse oppstår i lungene. Pasienten trenger akutt medisinsk hjelp.

Akutte og kroniske former for bronkitt ledsages av en inflammatorisk prosess i store og små bronkier. Pasientens tilstand er komplisert av en rennende nese, feber, ondt i halsen. Synes karakteristisk tørr eller våt hoste, kortpustethet, svakhet. Lungebetennelse - Betennelse i lungevevvet ledsages av lignende symptomer, men kortpustet vises fra begynnelsen av sykdommen og er preget av en blandet form, det vil si vanskeligheten med å puste pasientens erfaringer ved innånding og utånding.

KOL er en lungesykdom, ledsaget av lymfene i bronkiene og en økning i dyspnø av utandrende natur. Det er pasienten som lett inhalerer, men utånding er gitt til ham med stor vanskelighet. Med KOL er bronkokonstriksjon nesten irreversibel og ledsages av en våt hoste med slem.

Med bronkial astma, vises kortpustet anfall, mens pasienten puster lett inn i luften, men kan ikke puste ut den. Tilstanden er komplisert av utseendet av overbelastning og smerte i brystet, en hoste. Angrepet blir fjernet av medisiner - bronchomimetika, som slapper av og utvider lungene i bronkiene.

Lungekreft i begynnelsen er asymptomatisk. Senere, ettersom tumoren når store størrelser, opptrer karakteristisk kortpustethet, slike symptomer som alvorlig, hoste, hosting opp.

Dyspnø med endokrine patologier

Diabetes mellitus fører til skade på nyrene og blodårene og fremkaller oksygen sult av kroppen. Utviklingen av diabetisk nephropati er komplisert av anemi og økt hypoksi, noe som igjen fører til utseende av karakteristisk dyspné.

Thyrotoxicosis er en tilstand der skjoldbruskkjertelen produserer et overskudd av theroidhormoner. Under påvirkning begynner hjertemuskelen å krympe raskt, akselerere metabolske prosesser i kroppen og øke behovet for oksygen. Raskt hjerterytme gjør det vanskelig å pumpe blod helt til vev og organer, noe som forårsaker oksygenmangel og kortpustethet.

Årsaker til kortpustethet hos eldre

Med alderen svekkes immunforsvaret av kroppen, indre organer og vev gradvis, utvikler kroniske sykdommer. Som et resultat øker risikoen for alvorlige lungesykdommer, bakterie- og virusinfeksjoner betydelig hos eldre. Etter en viss aldersgruppe (oftere etter 60 år) er hovedårsaken til kortpustet følgende patologier:

 • lungebetennelse;
 • COPD;
 • bronkial astma;
 • anemi,
 • hjertesvikt.

Ofte årsaken til kortpustethet hos eldre er samtidig diabetes, fedme og andre patologier i det endokrine systemet. Når det er karakteristiske symptomer, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp. Dette vil bidra til å forhindre utvikling av farlige komplikasjoner.

barn

Problemer med å puste kan mistenkes hvis frekvensen hos en baby under 1 år er over 40 luftveisbevegelser per minutt, et barn over 5 år - mer enn 25 / min. For å sjekke frekvensen av åndedrettsbevegelser (BHD), skal du være i ro mens barnet sover. For å gjøre dette er det nok å sette hånden på babyens bryst og telle antall pusteutandringer per minutt.

Hvis HDR betydelig overskrider normen og langsomt gjenoppretter i ro - du må ringe en alarm og gå til spesialister for en undersøkelse. Hvilke patologier kan forårsake kortpustethet i et barn? Oftest er disse medfødte hjerteavvik (hjertefeil) eller jernmangel anemi forårsaket av hypovitaminose og underernæring.

Å provosere forekomsten av dyspnø hos barnet kan ha bakteriell og viral bronkitt, lungebetennelse, allergiske reaksjoner eller astma i bronkier. I tillegg kan dyspnø hos barn forekomme ved akutt stenosering av laryngotracheitt, ledsaget av hevelse og innsnevring av strupehode. Dette er en farlig tilstand som kan føre til kvelning. I dette tilfellet trenger barnet akutt sykehusinnleggelse.

I svangerskapet

En ungdoms utseende av dyspnø lindres av graviditet. Nesten 50% av de forventede mødrene, som begynner med den 8. uken av svangerskapet, begynner å oppleve visse ubehag og pustevansker under rask gange eller fysisk anstrengelse. Jo lenger svangerskapstid, jo mer uttalt ubehag med kortpustethet og økt tretthet.

Vi skynder oss å berolige våre lesere, siden en slik tilstand av medisin anses som en variant av den fysiologiske normen. Under svangerskapet opplever lette kvinner en dobbel belastning, siden fosteret ikke har eget gassutvekslingssystem.

Derfor bør lette kvinner gi barnet oksygen. Åndedrettssystemet har oftest ikke tid til å tilpasse seg kroppens økte behov, og konsentrasjonen av karbondioksid i blodet øker (spesielt med økende fysisk aktivitet). Dette fører til kortpustethet eller bruk av medisinsk terminologi - dysfunksjonell pust av gravide kvinner.

Kortpustethet etter å ha spist

Forstyrrelser av åndedrettsfunksjonene etter en rikelig inntak av mat er ganske hyppige. Hvorfor skjer dette? Mekanismen for utvikling av "ettermiddags" dyspné består i det faktum at fordøyelsessystemet etter inntak av mat er aktivt involvert i arbeidet. Isolerte fordøyelsesenzymer er nødvendige for spaltning av matkluten.

For å sikre disse prosessene er blodstrømmen til mage, bukspyttkjertel, lever og tarm nødvendig. Hvis kroppen fungerer normalt, skjer denne prosessen uten avvik. I nærvær av kroniske sykdommer, mislykkes fordøyelsen, og de indre organene opplever oksygen sult. For å kompensere for det, begynner lungene å fungere i en styrket modus, og dermed blir pusten raskere og kortpustet utvikler seg.

Til hvilken lege å ta opp?

Hvis du har kortpustethet, ikke forsink med å søke medisinsk hjelp, siden dette symptomet kan indikere utviklingen av farlige sykdommer. Til å begynne med bør du besøke terapeuten og gjennomgå den nødvendige undersøkelsen.

Diagnostiske tiltak består av en rekke laboratorie- og apparatstudier og inkluderer blod- og sputumtester, spirometri, EKG og ultralyd i hjertet, brystfluorografi eller CT-skanning, som gjør det mulig å bestemme patologiske endringer i lungene.

Etter å ha klargjort diagnosen og funnet ut årsaken, provosert et pusteforbud, vil smale spesialister påta seg arbeidet. Med kardiovaskulære lidelser vil pasienten bli ledet av en kardiolog, med pulmonale patologier - pulmonologist. Hvis årsaken til dyspnø er andre forhold, så er endokrinolog, nevrolog, hematolog, onkolog og andre spesialister om nødvendig involvert i behandlingen.

Kortpustethet som et alarmerende symptom på mange sykdommer i forskjellige organsystemer

Under mange sykdommer føler en person en mangel på luft, økningen i respiratoriske bevegelser øker. Disse og andre fysiologiske manifestasjoner er oppsummert i ett tegn - kortpustethet. Det kan tyde på alvorlige sykdommer, blant annet fra kardiologiområdet. Derfor, i dag vil vi snakke om symptomene og årsakene til hjertesykdommer i gang, fysisk aktivitet og i ro, behandling med piller og folkemidlene.

Begrepet dyspné

Kortpustethet (dyspné) er ikke en uavhengig sykdom, men utseendet viser en progressiv sykdom i kroppen, der kortpustethet er bare et symptom. Den eksterne manifestasjonen av symptomet er merkbar for de omkringliggende menneskene og er håndgripelig for pasienten selv. For kortpustethet er det tre morfologiske manifestasjoner:

 1. Følelse av luftmangel for pust, problemer med åndedrettsbevegelser, observert med asphyxiation.
 2. Raskt puste med økt ekskursjon av thoraxen.
 3. Åndedrettsbevegelser ledsages av ekstreme lyder fra luftveiene (heshet, hvesenhet, fløyte, etc.).

Flere detaljer om hva som er kortpustethet, vil en spesialist i videoen nedenfor fortelle:

Dens varianter

To faktorer er avhengige av klassifisering av vanskeligheter under pusten.

Frekvens i luftveiene

Den første klassifiseringen er basert på frekvensen av luftveiene.

 • Hvis det skjer en økning i frekvensen av respiratoriske handlinger, kalles dyspnø vanligvis takypné. Økningen i antall luftveisbevegelser over 20 er vanligvis tilskrives tachypnea. Naturen til motoreaksjonsreaksjoner er overfladisk. Et lignende symptom følger med hematologiske sykdommer, anemi, ulike typer feber.
 • Hvis respirasjonshastigheten når 50-70 ganger per minutt og over, kalles det uttalt tahikapnoe i folket "Pusten til et drevet dyr". En lignende morfofysiologisk tilstand blir observert i den hysteriske tilstanden til organismen.
 • Nedgang i antall respiratoriske handlinger er blitt kalt bradikapnoe. Tilstanden av den tynne pusten er en stor trussel mot livet, som det er funnet under diabetisk koma, alvorlig diabetes mellitus, betennelse i hjernen og skade på hjernens neuronstruktur.

Fasene i luftveiene

Den andre klassifiseringen av dyspné er basert på forekomsten av dyspnø i denne eller den aktuelle fasen av respiratorisk handling. På denne bakgrunn er det vanlig å skille mellom 3 varianter av et patologisk trekk:

 1. Dispno under inspirasjon er en inspirerende type.
 2. Utløpstypen av dyspnø som oppstår under utløpet.
 3. Dyspnø observeres både under inspirasjon og ved utåndingsstadiet - en blandet type.

Identifisere symptomet i deg selv

Pasienten finner seg vanskelig å puste inn, føler seg mangel på luft etter å ha utført motoraktivitet og spiser.

I forbindelse med utilstrekkelig aktivitet i hjertet, opptrer kortpustethet med hevelse i beina. I brysthulen føler en person ubehag og smertefulle opplevelser. Legemet på den syke personen blir kaldere.

Øyeblikkets begynnelse av dyspnø bestemmer graden av utvikling av patologi.

 1. I første grad av alvorlighetsgrad oppdages det kun pustevansker med aktiv fysisk aktivitet (løping, lang rask gange, klatring av trapper, etc.).
 2. Den andre graden av alvorlighetsgrad manifesteres når man går i en litt akselerert rytme, og personen begynner å senke rytmen i forhold til en person som har en normal tilstand av helse.
 3. Når pasienten stopper for å gjenopprette den normale pustrytmen, blir dyspnea en tredje grad av alvorlighetsgrad.
 4. Den alvorligste, fjerde graden er karakteristisk for pasienter, kvelning med langsom gange eller i rolig tilstand.
 5. Hvis dyspnø oppstår med langvarig sterk fysisk anstrengelse, anses graden for å være null.

Om årsakene til alvorlig kortpustethet hos barnet, hos voksne, hos eldre, vil vi fortelle videre.

På hvordan å diagnostisere i tide en sykdom, som indikeres av kortpustethet, forteller denne videoen:

Hva slags plager er indikert av et tegn

Dyspné tilhører ikke den patologien som er notert i den internasjonale klassifiseringen av sykdommer som en uavhengig sykdom. Det er flere systemiske lidelser i kroppen, når kortpustet følger med en rekke sykdommer i funksjonssystemet.

Kardiovaskulær system

 • under hjertesvikt betegner ikke en nøyaktig diagnose av sykdommen, men en ubemannet forstyrrelse av arbeidet i det viktigste sirkulasjonsorganet. Hjertefeil er forbundet med dyspnø når du trener eller går. Hvis forstyrrelsene ikke blir korrigert, vil pustevansker oppstå selv under maksimal hvile (om natten, under søvn). Mangelen på aktivitet i hjertet, i tillegg til dyspnø, indikerer akkumulering av intercellulær væske i beinets vev, noe som uttrykkes av deres ødem på slutten av dagen. I forbifarten er det takykardi, endringer i hjertefrekvens og sømmer i hjertet av hjertet. Huddeksler på leppene, ørepennene til auriklene, endene på fingre og tær får en blåaktig tinge. Måling av systolisk trykk viser avvik fra normen i større og mindre sider. Hodet begynner å snurre og smerte, det er en podkashlivanie, kalt "hjertehoste". Behandling av dyspné av denne typen refererer til det terapeutiske kardiologiske området.
 • hypertensjon. Hvis det systoliske blodtrykket stiger, påvirker det ytelsen til pumpefunksjonen i hjertet, og overbelaster aktiviteten. Kortpustethet, følger en hypertensiv tilstand manifesterer seg med enkelte deler av hyperemi i huden, rask tretthet, dårlig exit fra stressende situasjoner, tinnitus, smerte i hjertet, hodet mosaikk oppfatning av lys på netthinnen og fremveksten av en følelse av "fluer". En kraftig økning i systolisk trykk forårsaker dyspné av intens intensitet.
 • Hjerteinfarkt. Dyspnø er en karakteristisk manifestasjon av hjerteinfarkt, hvor nekrotisering av individuelle deler av den strikkede hjertemuskelen oppstår. I forbindelse med forringelse av den funksjonelle aktiviteten avtar blodstrømmen til hjertevevet, og følgelig oksidasjonsprosesser i cellene på grunn av mangel på oksygen. Det første tegnet på et hjerteinfarkt - en piercing og brennende smerte i hjertet, som pasient og helsepersonell blir oppfattet som stenokardicheskie angrep. Nitroglyserin ikke redusere smerte, sammen med en panikk følelse av nærhet av døden, en sterk reduksjon i systolisk trykk på grunn av små mengder blod-utgang, en økning i intensiteten av dyspné, klebrig utseende kald svette på bakgrunn av blek hud.
 • Paroksysmal takykardi. I fravær av hjerteslagets tilstrekkelige styrke, øker frekvensen ofte. Det patologiske fenomenet fikk navnet paroksysmalt takykardi. Varigheten av dyspné og takykardi er korrelert med intensiteten av sirkulasjonsforstyrrelser. Ved en strekning på opptil 180 ganger per minutt opplever pasienten hjertebank i 14 dager, ikke ledsaget av pusteproblemer. Hvis hjertefrekvensen når 190 slag eller mer, er følelsen av åndenød uunngåelig.
 • vaskulitt. Når lungevaskulitt oppstår, avhenger diagnosens differensiering direkte av tidspunktet for thoracisk dyspné. De resterende symptomene vises etter 6 måneder eller senere. Når kroppen holdes stabil lav grad av feber, smerte begynne å variere intensiteten og arten av magen, muskel-skjelettsystemet, økt systolisk trykk, uttømming av kroppsvekt, nyreskade, og nerve spiringen, lunge vaskulitt sluttet akutt progressiv fase.
 • ved en utskåret trombus i lungearterien (tromboembolisme av fartøyet), sammen med kortpustethet og en kraftig reduksjon i systolisk trykk, er det funnet en fremstående kald svette av en klebrig karakter, cyanotisk hud. Hvis tilstanden forverres av et bevissthetstap, trenger pasienten nødhjelp, ellers kan tilstanden utvikle seg til et dødelig utfall.

Andre kroppssystemer

I tillegg til kardiovaskulære patologier kan dyspnø være lunge.

 • Så det symptomatiske bildet av bronkitt, ødem i lungene, obstruktivt fenomen i bronkiene og lungene, lungebetennelse, bronkialastma, inkluderer umiddelbare tegn på dyspné blant de skiltene som vises.
 • Ved alvorlige brudd på lungene av kronisk og akutt natur, observeres dyspnea som et sekundært tegn mot en bakgrunn av skarpt manifesterte andre symptomer. For eksempel, pulmonal tuberkulose, emfysem, pneumothorax, ankyloserende spondylitt i thoraxvirtebrae, etc.

En rekke patologier er notert som ikke relaterer seg til forstyrrelser i luftveiene og kardiovaskulære systemer, men har problemer med å puste som et sammenhengende tegn. Anemi, fedme, tyrotoksikose, diabetes mellitus er en ufullstendig liste over patologier manifestert av kortpustethet.

Blant de fysiologiske forholdene som ikke er relatert til patologier, er det faktorer som bidrar til oppstart av dyspnø: graviditet, overspising og andre.

Behandling av et symptom

Over nevnte sykdommer, som ikke gjør seg uten manifestert dyspnø, er det vanskelig å skille mellom bare en funksjon. Derfor er det umulig å takle kortpustethet uten legenes deltakelse. En kardiolog eller terapeut, en smittsom spesialist eller en endokrinolog hjelper til med å gjenkjenne den medfølgende dyspnøpatologien, og etter en grundig undersøkelse utgjør den riktige behandlingsmetoden.

Det anbefales ikke å prøve uavhengig å behandle kortpustethet med folkemidlene eller medisiner med hjertesvikt og andre plager før diagnostisk undersøkelse resulterer i en diagnose.

Om behandlingen av dyspnø mer detaljert, fortell denne videoen:

Les Mer Om Fartøyene