Takykardi: Symptomer og behandling

La oss forstå med en gang hva er dette - takykardi? Den vanligste varianten av hjerterytmeforstyrrelser, som er preget av økt hjertefrekvens (hjertefrekvens) over 90 slag per minutt, kalles takykardi. De viktigste manifestasjonene av rask hjertefrekvens er angst, følelse av mangel på luft, svimmelhet og i alvorlige tilfeller svimmelhet. Pasienter som lider av kardiovaskulære sykdommer, med takykardi, er utsatt for utviklingen av sirkulasjonsinsuffisiens. Den ledende mekanismen for forekomsten av en økning i hjertefrekvens er endringene som fører til en økning i sinusknutens automatisering.

Takykardi med et sunt hjerte

Takykardi hos friske mennesker er observert i tilfelle av:

 • fysiske, følelsesmessige og stressfulle situasjoner;
 • brå endringer i kroppens stilling;
 • drikker te, kaffe, alkohol og andre aktive stoffer;
 • økt kroppstemperatur;
 • Noen patologiske prosesser i kroppen.

Hos barn under 7 år er takykardi en normal fysiologisk tilstand.

Klassifisering av takykardi

Avhengig av årsaken utmerker de patologiske og fysiologiske formene av økningen i hjertefrekvens. Sistnevnte skjer under de ovenfor beskrevne forhold. Den patologiske varianten kan utvikles med ulike sykdommer.

Ikke-fysiologisk takykardi er farlig på grunn av komplikasjoner og noen samtidige forhold. Spesielt er det et brudd på blodsirkulasjonen i hjertekamrene og reduserer blodutløsningen i det menneskelige vaskulære systemet. Dette fører til lavere blodtrykk og forverring av blodsirkulasjonen i alle systemer og organer i kroppen, utvikler hypoksi (mangel på oksygen). En langsiktig stabil økning i hjertefrekvensen reduserer kontraktiliteten til hjertemuskelen, hypertrofi (økning) i ventriklene og atria forekommer. Slike kardiopati er ofte komplisert av ulike typer arytmier, inkludert dødelige.

Avhengig av opprinnelsen til eksitasjonskilden er det to hovedtyper av patologi:

 1. Sinus takykardi. Det oppstår som et resultat av å øke aktiviteten til hovedkilden til hjerterytmen - sinusnoden. Dette alternativet øker hjertefrekvensen gradvis, rytmen forblir riktig og stiger til 120 slag per minutt.
 2. Ektopisk takykardi. I dette tilfellet kan pulser genereres hvor som helst: i ledende system, atria eller ventrikler. Avhengig av plasseringen, kalles en økning i hjertefrekvensen paroksysmal ventrikulær eller supraventrikulær takykardi. Her oppstår anfall plutselig. Hyppigheten av sammentrekninger er mye mer enn 120 per minutt. Slike paroksysmer (anfall) kan vare som et par minutter og flere dager.

Årsaker til takykardi

Takykardi forekommer både hos friske mennesker og hos personer med visse sykdommer. Alderskategorier er også helt forskjellige. Årsakene til takykardi er delt inn i henholdsvis ikke-hjerte og hjerte (ekstrakardiell og intrakardial).

Blant personer som lider av kardiovaskulære sykdommer, kan takykardi være en av manifestasjonene:

 • IHD (iskemisk hjertesykdom);
 • hjertesvikt i akutte og kroniske former;
 • hjerteinfarkt;
 • revmatiske og medfødte hjertefeil;
 • arteriell hypertensjon (hypertensjon);
 • endo- eller myokarditt;
 • perikarditt og ulike kardiomyopatier;
 • etterfarging og aterosklerotisk kardiosklerose.

De invasive fysiologiske faktorene som er årsaken til takykardi er vanligvis forbundet med fysisk anstrengelse eller følelsesmessig tilstand til en person.

De fleste arytmier er representert ved takykardi av nevrale genese. De er assosiert med nedsatt funksjon av de subkortiske elementene og hjernebarken. Årsaken kan tjene som et brudd på funksjonen til det autonome nervesystemet. Disse inkluderer:

 • nevroser;
 • noen psykoser;
 • NDC (neurokirkulatorisk dystoni).

Slike tilstander er for det meste utsatt for unge mennesker med et labilt nervesystem.

Andre ekstrakardiale faktorer inkluderer:

 1. Anemi.
 2. Hypoksemi (mangel på oksygen i blodet).
 3. Akutt vaskulær insuffisiens:
  • sjokk;
  • kollapse;
  • besvimelse;
  • akutt blødning.
 4. Endokrine patologi:
  • økt nivå av adrenalin i feokromocytom;
  • tyreotoksikose.
 5. Angrep av akutt smerte.

Takykardi oppstår også som respons på en økning i kroppstemperatur i inflammatoriske infeksjonssykdommer. Dermed øker hjertefrekvensen med 10 slag med en temperaturøkning på 1 grad med angina, lungebetennelse, tuberkulose og andre sykdommer. Hos barn er størrelsen på økningen i myokardiums sammentrekning litt mindre.

Takykardi, forårsaket av endring i sinusnoden, oppstår når visse medisinske og kjemiske stoffer virker på det. Disse inkluderer:

 • sympatomimetika (adrenalin);
 • holinoblokatory (Atropine, Platifillin);
 • glukokortikoider / kortikosteroider (Prednisolon, Dexamethason);
 • diuretika (furosemid);
 • skjoldbruskstimulerende hormoner;
 • alkohol, nikotin og koffein.

Noen av disse stoffene indirekte påvirker sinusnoden, og øker tonen i det sympatiske nervesystemet. En slik takykardi i medisin kalles refleks.

Sinus takykardi er tilstrekkelig og utilstrekkelig. Tilstrekkelig er en kompenserende respons på fysisk stress eller følelsesmessig stress. Utilstrekkelig takykardi er dårlig forstått. Det er ledsaget av en følelse av mangel på luft og en følelse av et sterkt hjerterytme. I dette tilfellet er økningen i hjertefrekvens ikke avhengig av de ovenfor beskrevne faktorene.

Symptomer og manifestasjoner av takykardi

Alle symptomer på takykardi avhenger av alvorlighetsgraden av patologien og dens varighet. Mange manifestasjoner er en følge av den underliggende sykdommen.

Fysiologisk takykardi i ung alder har ofte ingen manifestasjoner og subjektive opplevelser. I modenhet kan en slik tilstand ledsages av en hjertebank eller tyngde i hjertet. Hos pasienter som lider av sykdommer i kardiovaskulærsystemet, er takykardi ofte manifestert av kortpustethet, brystsmerter. I noen tilfeller kan økt hjertefrekvens øke graden av hjertesvikt.

Utilstrekkelig bihule takykardi manifesteres ved kortpustethet, hyppig svimmelhet, økt tretthet, redusert effektivitet og appetitt. Dette skyldes alle brudd på hemodynamikk (sirkulasjon).

Paroksysmal flyt er langt mer farlig. Dette gjelder spesielt for ventrikulære takykardier. På dem er det en betydelig brudd på hemodynamiske indikatorer opp til faints og hjertestans. I tillegg lider alle organer og vev i kroppen av mangel på oksygen og næringsstoffer.

Hva er farlig takykardi i hjertet?

I tillegg til ubehagelige opplevelser, skjuler det langvarige løpet av takykardi mer alvorlige komplikasjoner. Så, på grunn av ineffektivitet i hjertet, øker sårbarheten og brukbarheten. En annen farlig konsekvens av takykardi kan være utvikling av kronisk hjertesvikt som fører til utvikling av arytmier og ledningsforstyrrelser i hjertet (forekomst av blokkeringer).

Ved kronisk iskemisk hjertesykdom og hjertesvikt kan takykardi føres av:

 • arytmisk sjokk;
 • akutt ventrikulær svikt (hjerteastma og kardiogent lungeødem);
 • akutt sirkulasjonsmangel i hjernen.

En slik variant dysrytmi som paroksysmal atrieflimmer, takykardi ledsaget fører til økt trombose og etterfølgende myokardialt infarkt og hjerneinfarkt. Mulig tromboembolisme av pulmonal arterie (PE) og ventrikulær fibrillasjon med dødelig utgang.

diagnostikk

Hovedforskningen for å bestemme type takykardi er elektrokardiografi (EKG). Når en paroksysmal ikke-permanent form krever daglig monitorering av Holter. Så du kan identifisere alle tilfeller av rytmeforstyrrelser i løpet av dagen.

Kunstig EKG med sunt hjerte og takykardi

I nærvær av takykardi vil ekkokardiografi bestemme størrelsen på hjertekamrene, graden av myokardiell slitasje, patologien til valvulærapparatet og endringen i kontraktilitet. MR (magnetisk resonansbilder) vil bidra til å bestemme medfødte misdannelser.

Hvis kirurgisk behandling er indikert for å hindre takykardi, er det viktig å utføre en elektrofysiologisk undersøkelse før kirurgi. Dette er nødvendig for å studere utførelsen av en nerveimpuls langs hjertens ledningssystem og bestemme mekanismen for sykdomsutviklingen.

For å bestemme årsaken til takykardi eller med det formål å ekskludere dem:

 • en generell blodprøve;
 • elektroencefalografi;
 • blodprøve for skjoldbruskhormoner.

Behandling av takykardi

Fysiologisk takykardi er en tilstand som ikke krever noen medisinsk inngrep. Behandling av annen form for takykardi er basert på forebygging av årsaken som forårsaket den. Terapi bør kun utføres under tilsyn av en spesialist.

For å starte er det nødvendig med eliminering av alle provokerende faktorer. Det er nødvendig å utelukke:

 • sterk te;
 • kaffe;
 • nikotin;
 • alkohol;
 • økt fysisk og følelsesmessig stress.

Sinus takykardi av en neurogen natur behandles sammen med nevrologer. I dette tilfellet er behandlingsgrunnlaget psykoterapi og bruk av beroligende midler og neuroleptika. Disse inkluderer Relanium, Seduxen, Tranquilan.

I patologi forårsaket av kompenserende mekanismer (i anemi eller hypothyroidisme), er det nødvendig å eliminere årsaken. Med en slik takykardi kan direkte medisinsk depresjon av hjertefrekvensen føre til en kraftig reduksjon i blodtrykk og utvikling av vaskulær insuffisiens.

Takykardi mot en bakgrunn av tyrotoksikose blir behandlet sammen med endokrinologer. Administrasjonen av thyreostatiske legemidler og betablokkere er foreskrevet (Metoprolol, Anaprilin). Hvis pasienten har kontraindikasjon til den siste gruppen av legemidler, kan kalsiumantagonister (Diltiazem, Verapamil) bli foreskrevet.

Sinus takykardi med kronisk hjertesvikt behandles med en kombinasjon av de ovenfor beskrevne beta-blokkere med hjerte glykosider (Digoxin, Korglikon, Strofantin).

Målpuls for hver pasient bør være individuell, så i en voksen i ro, bør denne tallet ikke overstige 80 - 90 slag per minutt. Pasienter som lider av iskemisk hjertesykdom bør holde seg til 55-60 slag per minutt.

En økning i tonen i vagusnerven fører også til en reduksjon i hjertefrekvensen. For å gjøre dette, trykk bare på øyebollene gjennom de lukkede øyelokkene. I fravær av effekten av alle ovennevnte legemidler og tiltak, anbefales det å administrere antiarytmiske stoffer (Cordarone, Propafenone).

Når en ventrikulær takykardi oppstår, er nødhjelp og sykehusinnredning nødvendig.
Noen ganger brukes en kirurgisk metode for behandling med langvarig holdning, en ubehandlet takykardi. Den består i ablation (radiofrekvens cauterization) av en bestemt del av myokardiet som forårsaker arytmi.

outlook

Fysiologisk takykardi uten uttalte manifestasjoner er ikke farlig for menneskers liv og helse. En vedvarende økning i hjertefrekvens hos pasienter med sykdommer i kardiovaskulærsystemet kan være farlig. Mulig forverring av hjertesvikt til døden.

forebygging

Forebygging av alle utilstrekkelige takykardier er å klare en sunn livsstil og rettidig behandling av hjerte- og ekstrakardiale patologier.

Takykardi er således en økning i hjertefrekvensen. Dens manifestasjoner er direkte avhengig av årsaken og typen av sykdommen. Behandlingen er rettet mot å eliminere årsaken som forårsaket den hurtige hjerterytmen. Prognosen av sykdommen er også avhengig av type takykardi og tilstedeværelsen av samtidige sykdommer.

Hvorfor forekommer takykardi? Symptomer, uttak og behandlingsmetoder

Antall hjertekontraksjoner, vanligvis bestemt i ett minutt, kalles hjertefrekvensen (hjertefrekvens). Normalt, i en voksen sunn person i en tilstand av fysisk hvile og følelsesmessig ro, blir hjertet redusert fra 60 til 80 ganger. Et av de vanligste tegn på hjertesvikt, så vel som andre systemer og organer - er takykardi.

Hva er det Vesentlig fysisk stress, følelsesmessig sjokk og andre faktorer øker antall kutt over normale verdier - så manifesterer seg takykardi. Begrepet har en latinsk opprinnelse og betyr bokstavelig talt: "tahi" - hyppig, "cardia" - hjerte. Den økte rytmen til hjerteslag er ikke alltid et fysiologisk (normalt) fenomen. Tenk på mulige patologiske forhold der dette symptomet kan oppstå.

Klassifisering av takykardi

En av hjertefunksjonene er automatisme, det vil si evnen til å selvstendig (autonomt) generere nerveimpulser, under påvirkning av hvilken sammentrekningen skjer ved en viss frekvens. Hjertets evne til selvkontrakt er mulig takket være et ledende system som består av bunter, fibre og sammenstillinger som sikrer sammenheng i arbeidet. Det ledende systemet er representert ved sinus-atrielle og atriale-ventrikulære deler. Takykardi finner sted når det er involvert i den patologiske prosessen av noen del av det ledende systemet.

 1. Sinus takykardi - oppstår som følge av nedsatt produksjon av nerveimpulser ved sinusnoden, som styrer rytmen til hjertet.
 2. Atriell (eller annet navn - supraventrikulært) takykardi er en sjelden form for sykdommen, hvor lesjonen er lokalisert i atriumet. Denne patologien er ledsaget av en fascinasjon med hyppigheten av sammentrekninger til 140 slag per minutt og fører ofte til svimning.
 3. Atrioventrikulær takykardi er et brudd på ledningsevnen til pulsen fra atria til ventrikkene. Klinisk er atrielen mer motstandsdyktig, sårere egnet for behandling av legemidler.
 4. Ventrikulær takykardi - økningen i sammentrekningene i hjertekammerene er mer enn 100 slag per minutt. Det forekommer mot bakgrunn av en aneurisme, hjertefeil, hjerteinfarkt, etc. Noen eksperter kaller ventrikulær takykardi ventrikulær fibrillasjon.

Takykardi kan ha:

 1. Akutt kurs med hjertesykdom.
 2. Paroksysmisk strømning er en plutselig økning (fra 150), og deretter en reduksjon i normale hjertefrekvensverdier. Denne tilstanden kalles paroksysm.
 3. Tilbakevendende kurs.

Tegn på rask hjerterytme

Symptomer som følger takykardi:

 • en følelse av hjertet;
 • smerte i brystet.

Ikke alltid, men mulig:

 • svimmelhet;
 • mørkere i øynene;
 • svimmel tilstand
 • følelse av luftmangel.

Årsaker til takykardi

Takykardi er et symptom (et separat symptom), som betyr at det oppstår med forskjellige hjertesykdommer og andre systemer (f.eks. Nervøs, endokrin, etc.).

Hjerteproblemer

Hyppige årsaker til takykardi, som oppstår nettopp på grunn av patologiske forandringer i hjertets ledningssystem, er som følger:

 • myokarditt (betennelse i hjerteens muskelmembran);
 • organisk skade på myokardiet;
 • iskemisk hjertesykdom.

Hjerterytme forstyrrelser (arytmi med andre ord) er også forårsake takykardi. Arrytmi kan være medfødt og oppkjøpt. Det sistnevnte oppstår mot sykdommer slik som reumatisme, hypertensjon, thyroid sykdom, koronar sykdom, etc. takykardi er konstant symptom på atrial fibrillering når de enkelte muskelfibre kontrakt uberegnelig og presser blodet i den nedre skjermen..

Årsaker som ikke er knyttet til hjertesykdommer

 1. Anemi (lave nivåer av røde blodlegemer og / eller hemoglobin) er en annen årsak til takykardi. Med denne patologien klager en person om svimmelhet, økt tretthet, periodisk mørkdannelse i øynene, uvanlig hudfarve. Anemi er predisponert for kvinner med kraftig blødning under menstruasjon, under graviditet, etc.
 2. Når feokromocytoma (binyrene tumor) pasienter klager ikke bare på økt hjertefrekvens, men også i økning i blodtrykket, hyperhidrose (dreven svetting), hodepine, skjelvinger i hendene, og andre.
 3. Redusere volumet av sirkulerende blod, som oppstår som følge av store skader, ledsaget av tungt blodtap, forårsaker takykardi. Samtidig kompenserer økningen i hjertekontraksjoner for mangel på tapt blod.
 4. Takykardi følger med dehydrering av kroppen, som er følgesvenn for mange smittsomme sykdommer.
 5. Hvis, sammen med hjertebank observert irritabilitet, håndskjelvinger, vekttap, og hos kvinner menstruasjonsforstyrrelser, er den mest sannsynlige årsaken til en sykdom i skjoldbruskkjertelen - hypertyroidisme.
 6. Økt hjertefrekvens sammen med symptomer som brystsmerter, svimmelhet, kortpustethet - indikerer vegetativ-vaskulær dystoni.

Når er takykardi ikke et tegn på sykdom?

I følgende tilfeller er hurtig hjertefrekvens ikke en patologi:

 1. Etter trening.
 2. I den varme sesongen.
 3. Under sterke følelsesmessige opplevelser.
 4. Økt kroppstemperatur.

Bakrus: fra takykardi til panikk angrep ett steg!

Uttrykt bakrussyndrom, eller rett og slett sette en bakrus - dette er et spesielt tilfelle hvor akselerert hjerteslag ikke er et tegn på noen sykdom. En slik takykardi kan forårsake panikkanfall, siden folk "med bodun" ofte tar takykardi for hjerteinfarkt. For ikke å være i en ubehagelig situasjon, må du drikke moderat eller ikke å drikke i det hele tatt. I ekstreme tilfeller kan det hjelpe til med å trekke ut morwort og lignende beroligende stoffer.

Fysiologisk takykardi er ikke ledsaget av: kortpustethet, brystsmerter, svimmel tilstand, mørkere i øynene, svimmelhet. Etter at kausjonsfaktoren for takykardi er eliminert, går frekvensen av hjertekontraksjoner raskt tilbake til normal.

Når skal jeg kontakte en spesialist?

Terapeut og kardiolog behandler behandling av hjertesykdommer. Søke kvalifisert hjelp er nødvendig i følgende tilfeller:

 • hvis det er uregelmessigheter i hjertets arbeid (slår oftere eller omvendt, fryser);
 • hvis svimlende forhold forekommer jevnlig;
 • bekymringer for brystsmerter;
 • det er svimmelhet, som er ledsaget av mørkere i øynene.

Diagnose av årsakene til takykardi

Diagnose av sykdommen, mot hvilken takykardi oppstår, begynner med en generell visuell undersøkelse og spørsmålstegn. Legen måler pulsen, utfører auscultasjon (lytting) av hjertet. Pulsen måles i leddleddet i løpet av ett minutt. Pulsfrekvensen samsvarer ikke alltid med hjertefrekvensen. Denne metoden brukes som regel av ambulansedokumenter for å få en ide om helsetilstanden.

For å avklare den sanne årsaken (etiologi) av sykdommen spesialisten hjelper ytterligere metoder for forskning, som inkluderer:

 1. Blod for en generell analyse. Det bestemmer antall formede elementer, som gjør at legen kan gjenkjenne leukemi, anemi og andre.
 2. Blod for vedlikehold av skjoldbruskhormoner. Denne analysen bidrar til å identifisere hypertyreose.
 3. Hvis du mistenker at en svulst i binyrene er foreskrevet urinalysis, der det kan være adrenalin dekomponeringsprodukter.

Av de instrumentelle metodene for etterforskning er den største diagnostiske nøyaktigheten besatt av:

 1. EKG - lar deg bestemme frekvensen, rytmen av kardiale sammentrekninger, etc. Med hjelpen blir de endringer som er karakteristiske for ulike patologier i kardiovaskulærsystemet, avslørt. Følgende typer EKG brukes til å undersøke pasienter:
  • med en last - bidrar til å identifisere uregelmessigheter i rytmen under trening (veloergometri);
  • mer nøyaktige resultater om sykdommen bidrar til å få et intraøsofagalt EKG - i denne undersøkelsen settes en elektrode inn i brystkassen i spiserøret;
  • hjerteovervåkning av Holter - involverer registrering av EKG i løpet av dagen, brukes til å bestemme plutselige takykardiangrep.
 2. phonocardiography - En diagnostisk metode som lar deg ta opp hjertelyder, toner med sensorer. Når takykardi på et fonokardiogram bestemmes av en økning i hjertesammensetninger, samt endringer i toner.
 3. ultralyd Hjertet bidrar til å bestemme arbeidet til ventiler og hjertemuskulatur. Ved hjelp av ultralyd blir det oppdaget smerter og kroniske hjertesykdommer.

Konsekvenser av takykardi

Takykardi, som forekommer mot bakgrunnen av sykdommer i ulike organer (med unntak av hjertet), utgjør ikke en alvorlig trussel mot pasientens helse og liv. Alvorlige konsekvenser skyldes hjertepatologier. De mest formidable av dem er:

 1. tromboembolisme (dannelse av blodpropper) - oppstår på grunn av forsinkelse av blod i hjørnene (ventrikler, atria) i hjertet, noe som fører til ødeleggelse av blodceller og aktivering av blodkoagulasjonssystemet. Fra tromhulenes hulrom kan det gå inn i blodet, tette fartøyet, levere et organ (lunge, hjerne, nyre, etc.). Som et resultat kommer hans nekrose. Til dannelse av trombi predisponerer takykardi, som varer mer enn 2 dager, samt kronisk hjertesvikt, diabetes og hypertensjon.
 2. Kardiogent sjokk - oppstår når de venstre delene av hjertet er utilstrekkelige, og som følge av at blodet ikke kastes ut i riktig volum inn i den store sirkulasjonen av blodsirkulasjonen. Det manifesterer seg ved et sterkt trykkfall. Ofte endres kardiogent sjokk i plutselig død.
 3. Myokardinfarkt - oppstår på grunn av iskemi (mangel på næringsstoffer som kommer fra blodet), fordi under takykardi pumpe ikke hjertet et fullt volum blod. Risikoen for infarkt øker hos individer som har aterosklerose, hypertrofi av myokardiet, arteriell hypertensjon.

Progressiv svekking av kroppen er en konsekvens av takykardi. Det oppstår med hyppige, men korte angrep, som er forbundet med konstante forstyrrelser i tilførsel av oksygen og næringsstoffer av kroppsvev. I tillegg, mot bakgrunnen for slike angrep, kan det være økt tretthet, døsighet og tap av vekt.

behandling

Hvordan avlaste et angrep av takykardi:

 • sørg for fri pusting, for eksempel løsne tettsittende krage på skjorten;
 • Legg på pannen et håndkle eller lommetørkle, gjennomvåt i kaldt vann;
 • Hvis tilstanden tillater det, kan hyppigheten av kardiale sammentrekninger reduseres som følger: Det er nødvendig å holde pusten og spenne bukpressen. På denne tiden aktiveres vagusnerven, som undertrykker hjertets aktivitet;
 • ta medisiner som reduserer hjertefrekvensen (dosering - strengt i henhold til instruksjonene!);
 • Hvis angrepet er ekstremt intens, er det bedre å ringe en ambulanse.

medisinering

Medikamentterapi innebærer utnevnelse av følgende stoffer:

 1. Beroligende middel basert på urter - "Persen", "Valerian", motherwort ekstrakt og syntetisk, for eksempel "Diazepam". Alle disse legemidlene er foreskrevet for vegeto-vaskulær dystoni. De påvirker nervesystemet, reduserer hjertefrekvensen.
 2. Legemidler med antiarytmiske egenskaper foreskrives av legen, og tar hensyn til årsakene, samtidige patologier og pasientens alder. Disse inkluderer: betablokkere ( "Atenolol", "timolol", "Propranolol" et al.), Kalsium-antagonister ( "Verapamil" "Diltiazem", etc.). Selvdata medikamenter utelatt, da en og samme innretning kan ha en terapeutisk virkning sammen med en type av takykardi og har kontraindikasjoner for bruk sammen med en annen type.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk inngrep er angitt for patologi i følgende tilfeller:

 1. Hvis du har en historie med skjoldbruskkjertel og binyrene. Under operasjonen fjernes svulsten, noe som gir et overskudd av hormoner som påvirker hjertefrekvensen;
 2. Med brutto hjertefeil, brudd på blodtilførselen gjennom kardiovaskulær operasjon, korrigeres mekaniske defekter, og takykardi forsvinner også.

Hvis årsaken til takykardi er en annen sykdom, er behandlingen rettet mot å eliminere sykdommen som forårsaker takykardi. For eksempel med anemi, er jernpreparater foreskrevet, med smittsomme sykdommer ledsaget av hypertermi og takykardi, antibiotika, etc. foreskrevet.

Når du ønsker å raskt gjenopprette hjerterytmen, i intensivavdelingen holdes kardio, hvor essensen er virkningen av elektrisk utladning på ledende system av hjertet i alvorlige brudd på sin pumpefunksjon og ventrikkelflimmer. Ved hjelp av denne terapien er det mulig å gjenopprette en normal hjerterytme.

Tradisjonell medisin og fytoterapi mot takykardi

Infusjoner, avkok, tinkturer for å eliminere takykardi bør påføres med stor forsiktighet. Ikke selvmiljøer uten å konsultere en spesialist. Følgende folkemedisinske oppskrifter vil bidra til å påvirke hjertefrekvensen:

 • tørr gress motherwort - du kan kjøpe på apotek i ferdigpakket form og brygge som te;
 • 20 g goritsvet hell et glass kokende vann og koker ikke mer enn 5 minutter på en liten brann. Kjøttkraft skal avkjøles og stå i 2 timer. Mottatt middel skal tas 20 ml tre ganger daglig.
 • utdrag av Eleutherococcus, selges i apotekskjeden. Det bør tas 20 dråper før du spiser tre ganger om dagen.
 • Tørrblomstring av kalendula (80 g) er fylt med kokende vann (1 l). Etter en time filtreres infusjonen og brukes 100 ml 3 ganger daglig.

forebygging

For å redusere forekomsten av takykardiangrep vil følgende anbefalinger hjelpe:

 1. Overholdelse av kostholdet. Faktisk er det ikke noe spesielt diett for takykardi. Avvisningen av visse matvarer kan imidlertid redusere antall anfall og forbedre livskvaliteten. Det er nødvendig å utelukke bruk av alkoholholdige drikkevarer, sterk kaffe og te (og også grønn). Øk risikoen for hjerteinfarkt, aterosklerose, og dermed takykardi, kan produkter som inneholder animalsk fett. Det anbefales å bruke dem i små mengder.
 2. Avslag på røyking. Nikotin smalker blodkarene, bidrar til iskemi og et angrep av takykardi.
 3. Begrensning av overflødig fysisk aktivitet, noe som bidrar til økt hjertefrekvens. Det er nyttig å delta i treningsbehandling under veiledning av en instruktør.

Takykardi i hjertet - hva er det, årsakene, tegnene, symptomene, behandlingen, forekomsten av anfall og forebygging av takykardi

Takykardi er en patologisk økning i hjertefrekvensen fra nitti beats per minutt. Som tegn på sykdom er takykardi sett når det er en hvilemodus. I hjertet av utviklingen ligger den økte automatikken i sinusnoden, som vanligvis setter tempoet og rytmen av hjertesammensetninger, eller ektopiske sentre for automatisme.

Leger behandler takykardi som et symptom, årsaken som ofte blir alvorlige følelsesmessige plager, økt fysisk aktivitet på personen, bruk av visse matvarer og medisiner, samt en rekke sykdommer i hjerte, endokrine og andre systemer.

Hva er hjerte takykardi?

Klinisk bilde

Hva leger sier om hypertensjon

Jeg har behandlet hypertensjon i mange år. Ifølge statistikken, i 89% av tilfellene, blir hypertensjon avsluttet av et hjerteinfarkt eller hjerneslag og død av en person. Nå om lag to tredjedeler av pasientene dør innen de første 5 årene av sykdommen.

Følgende faktum - å slå ned trykk er det mulig og det er nødvendig, men det kurerer ikke selve sykdommen. Det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, og det brukes av kardiologer i deres arbeid, er Giperium. Legemidlet virker på grunn av sykdommen, noe som gjør det mulig å fullstendig kvitte seg med hypertensjon. I tillegg, innenfor det føderale programmet, kan enhver russisk statsborger motta det gratis.

Takykardi i hjertet er ikke en isolert sykdom, men et symptom eller en tilstand der det kan være ekstra ubehagelige manifestasjoner fra kroppen, i tillegg til rask hjerterytme.

Takykardi refererer vanligvis til slike abnormiteter som arytmi eller hjerterytmeforstyrrelser. Oftest hos pasienter under angrep har mer enn 90 slag per minutt, og personen kan føle rystelser intensivert hjerte, pulsering i templene, svimmelhet. Mindre ofte oppstår svimmelhet, det kan være pulsasjon i halsens kar.

En persons følelse av hjerteslag (hyppig og økt hjerteslag) indikerer ikke alltid en sykdom.

Takykardi vises i friske mennesker under øvelse, stress og nervøs eksitabilitet, med en mangel på oksygen og høy temperatur luft, under påvirkning av visse narkotika, alkohol, kaffe, med en skarp endring i kropps stilling fra horisontal til vertikal, og så videre. D.

klassifisering

På grunn av forekomsten av:

Vær forsiktig

Hypertensjon (trykkprang) - i 89% av tilfellene dreper en pasient i en drøm!

Vi skynder deg å advare deg, de fleste medisiner fra hypertensjon og normalisering av press - dette er en fullstendig bedrag av markedsførere, som vind hundrevis av prosent på narkotika, hvor effektiviteten er null.

Apotekets mafia tjener mye penger i å bedra de syke mennesker.

Men hva skal gjøres? Hvordan bli behandlet hvis det er svindel overalt? Doktor i medisinske vitenskapen Belyaev, Andrei S. gjennomførte sin egen undersøkelse og fant en vei ut av denne situasjonen. I denne artikkelen om kjemisk lovløshet, fortalt Andrei Sergeyevich også hvordan man skal beskytte seg mot døden på grunn av et sykt hjerte og trykkstenger gratis ! Les artikkelen på den offisielle nettsiden til Russlands føderale helse og kardiologi under lenken.

 • fysiologiske - kildene som stimulerer økningen i hjertefrekvensen, det er prosesser i kroppen og reaksjoner på ytre stimuli;
 • patologisk - når årsakene til takykardi er sykdommer i organer og systemer; er en ganske negativ tilstand.

Ved varighet av symptomer:

 • akutt - denne form for arytmi forekommer fra tid til annen, paroksysmalt, kan vare som et par øyeblikk og flere dager;
 • kronisk - økt hjerteslag ledsager en person hele tiden.

Avhengig av egenskapene til den patologisk akselererte hjertefrekvensen, kan takykardi deles inn i sinus, paroksysmal og ventrikulær fibrillasjon.

Sinus takykardi

Dette er en tilstand hvor rask hjerterytme skyldes eksterne manifestasjoner. Så det kan være mye stress, fysisk anstrengelse, etc. I dette tilfellet er det svært viktig å vite hva som er årsaken til en slik tilstand.

Det er en normal reaksjon av kroppen å stresse. Det ser ut når du går fort, klatrer trappene og andre fysiske anstrengelser. Årsaken til takykardi kan være sterke negative og positive følelser. Etter avslutning av stress, går denne takykardien raskt (innen få minutter).

Sinus takykardi er preget av en gradvis oppstart og en slutt. Reduksjon av hjerteproduksjon er ledsaget av et brudd på blodtilførselen til vev og ulike organer.

Våre lesers historier

Beseiret hypertensjonen av huset. Det har vært en måned siden jeg glemte pressjumpingene. Å, hvor mye jeg har prøvd alt - ingenting hjalp. Hvor mange ganger gikk jeg til polyklinikken, men jeg ble foreskrevet ubrukelige medisiner igjen og igjen, og da jeg kom tilbake, tok legene bare hendene opp. Til slutt klarte jeg presset, og alt takket være denne artikkelen. Alle som har problemer med press - les nødvendigvis!

Les artikkelen i sin helhet >>>

Ektopisk (paroksysmal) takykardi

Hva er det Rytmegeneratoren er utenfor sinusnoden, i ventrikkene eller atriene. Oftest forekommer sykdommen i form av begynnelse og avslutning av anfall, som varer fra flere minutter til flere dager med et konstant høyt nivå av hjerteslag.

Paroksysmal takykardi inkluderer 3 former:

 • Atrial (supraventrikulære eller supraventrikulære) takykardi - mest sannsynlige årsaken hjertebank er økt aktivitet i det sympatiske nervesystemet, hvilket normalt skjer ved - frykt, stress, sjokktilstander, osv.;
 • Ventrikulær takykardi (VT) - den vanligste årsaken er dystrofiske forandringer i hjertemuskelen, for eksempel - ca 85-95% av denne form for hjertefrekvens er observert hos pasienter med iskemisk hjertesykdom eller myokarditt;
 • Nodal. Denne typen økt hjertefrekvens er referert til som fysiologisk. Det oppstår med fysisk anstrengelse og sterke psykomotiske utbrudd.

Normal hjerte tilstand på EKG

Sinus takykardi på EKG

Nadzheludochkovaya takykardi i hjertet

årsaker

Sinus takykardi forekommer i ulike aldersgrupper, oftere hos friske mennesker, så vel som hos pasienter med hjerte og andre sykdommer. Forekomsten tilrettelegges ved intrakardielle (hjerte) eller ekstrakardiale (ikke-kardiale) etiologiske faktorer.

Ca. 30% av pasientene med rask hjertefrekvens hadde denne sykdommen forårsaket av panikkanfall og andre psykopatologiske årsaker.

Årsakene til takykardi er:

 • psykometrisk stress, stress;
 • fysisk oppblåsthet;
 • tar medisiner
 • brå endring i kroppsposisjon;
 • forbruk av koffeinholdige drikker;
 • drikker alkohol;
 • røyking,
 • mangel på kalium og magnesium.

Årsakene til takykardi kan identifisere 2 former for sykdommen:

Fysiologisk akselerasjon av hyppigheten av hjertekontraksjoner forekommer hos unge med hormonell rekonstruksjon.

Patologisk takykardi er et farlig syndrom som fører til forstyrrelse av hjertet. Nosologi fører til en akselerasjon av hemodynamikk, en økning i hjerteutgangen, en svekkelse av tilstrømningen til blodet i vevet. På bakgrunn av patologi mottar indre organer ikke oksygen. Dårlig blodtilførsel forårsaker iskemisk hjertesykdom, hjerneinfarkt, hjerteinfarkt.

Symptomer på takykardi

Ofte utvikler angrep av takykardi veldig raskt og uten forløpere. En person kan ikke engang legge merke til det før hjertefrekvensen når ekstremt høye tall. Det overveldende flertallet av mennesker føler seg en viss ulempe allerede ved 110 slag per minutt.

Opplevelsen av en skremmende hjertebank tillater ikke å konsentrere seg om arbeid, og ved den minste fysiske anstrengelsen er det sterk dyspné og svimmelhet.

En annen vanlig symptomatologi, karakteristisk for forskjellige typer takykardi, er:

 • svimmelhet, tap av koordinering av bevegelser, pre-synkope og besvimelse;
 • kortpustethet, en følelse av mangel på luft, manglende evne til å gjøre et fullverdig dypt pust;
 • generell følelse av svakhet og svakhet;
 • økt svette;
 • smerte i hjertet og bak brystbenet; tyngde i brystet;
 • kvalme;
 • appetittproblemer;
 • søvnløshet;
 • flatulens og andre problemer med mage-tarmkanalen;
 • humørsvingninger.
 • tap av appetitt;
 • svimmelhet (symptom er ofte manifestert);
 • økt tretthet, redusert effektivitet;
 • søvnforstyrrelser;
 • kortpustethet;
 • permanent høy puls.

Sværheten av symptomene avhenger av følsomheten i nervesystemet og den underliggende sykdommen til en person.

 • En skarp utbrudd ("push" i hjertet) og slutten av angrepet, slik at det kan avgrense tidsrammen
 • Varierende varighet - fra noen få sekunder til flere dager
 • Høy hjertefrekvens - opptil 220-250 slag / min
 • Vegetative lidelser: kvalme, overexcitation, svette
 • Øk kroppstemperaturen til 38 ° C.
 • hjerterytme
 • smerte og ubehag i hjertet,
 • kortpustethet
 • svimmelhet,
 • en følelse av angst eller panikk,
 • senket arterielt trykk.
 • brysttrykk;
 • følelse av tyngde i hjertet;
 • svimmelhet;
 • tap av bevissthet etter noen få sekunder til ambassadøren i begynnelsen av angrepet.

komplikasjoner

I tillegg til rask tretthet, ubehagelige, noen ganger smertefulle opplevelser, blir takykardi årsaken til hjertesvikt - hjertet slites ut. I tillegg til ledningsforstyrrelser kan hjerterytme, takykardi gi slike komplikasjoner som:

 • hjerte astma,
 • arytmisk sjokk,
 • lungeødem,
 • tromboembolisme av cerebral fartøy,
 • akutt sirkulasjonsmangel i hjernen,
 • tromboembolisme av lungearterien.

Ventrikulær takykardi i kombinasjon med akutt myokardinfarkt kan forårsake død.

Takykardi hos gravide kvinner

Takykardi er en av de vanligste patologiene hos gravide kvinner. Hovedårsaken til denne tilstanden er endringer i kardiovaskulærsystemet.

I tillegg er det en rekke andre hovedårsaker:

 • vektig;
 • bronkial astma;
 • sykdommer forbundet med endringer i blodsammensetningen (anemi);
 • overdose av vitamin og mineral komplekser;
 • infeksjoner i lungemetoden;
 • abnormiteter i skjoldbruskkjertelen;
 • dehydrering av kroppen;
 • hjertesvikt;
 • ektopisk graviditet;
 • plasentabrudd;
 • sepsis;
 • ulike skader;
 • kraftig blødning.

Symptomer på takykardi hos kvinner, i tillegg til generell ubehag, søvnforstyrrelser, ondt i halsen og svimmelhet, inkluderer en forstyrrelse i fordøyelseskanalen, nummenhet i ulike deler av kroppen, økt nervøsitet / angst.

Økningen i hjertefrekvensen hos gravide kvinner regnes som en fysiologisk norm, men du bør konsultere en lege med følgende symptomer:

 • smerte i hjertet eller i brystet;
 • kvalme, oppkast;
 • hyppig svimmelhet, besvimelse
 • urimelig tretthet;
 • overdreven angst.

Det kan også være nummenhet i enkelte deler av kroppen.

I fravær av organiske årsaker til sykdommen, anbefales en gravid kvinne å observere hvile. Begrensning av fysisk aktivitet inntak av plante sedativer, samt preparater som inneholder kalium og magnesium.

diagnostikk

Når du diagnostiserer det, er det viktig å begynne å jobbe med pasienten med grundig spørsmål. Legen lytter nødvendigvis til pasienten ved hjelp av et stetoskop, og bestemmer tilstedeværelsen av hjertemusklene. For å kunne diagnostisere en spesialist riktig, er det viktig å bestemme i forbindelse med hva en takykardi oppstår, hvor lenge angrepet varer, om det plutselig vises.

For å oppdage hjertepatologi som forårsaker takykardi, utføres en grundig diagnose som inkluderer:

 • ekkokardiografi
 • MR i hjertet
 • elektrofysiologisk studie av pulsmigrasjon i hjertemuskulatur
 • last test.

Siden takykardi ikke nødvendigvis er en konsekvens av hjertesykdom, i nærvær av usikkerhet i diagnosen, utføres ytterligere studier, inkludert:

 • Blodprøve
 • Skjoldbruskhormonanalyse
 • Electroencephalogram av hjernen.

I hvilket tilfelle skal jeg se en lege?

 • En eller flere episoder av bevissthetstank (besvimelse)
 • Tilstedeværelse av brystsmerter
 • Anfall av svimmelhet, mørkere i øynene
 • Hvis den hurtige hjertefrekvensen vises uten tilsynelatende grunn og ikke går innen 5 minutter
 • Hvis takykardien oppsto mot bakgrunnen av andre eksisterende hjertesykdommer.

En individuell undersøkelsesplan vil bli utnevnt av den behandlende legen ved fulltidsopptak, selvdiagnose dersom klager på hjertebanken ikke er tilgjengelige.

Behandling av takykardi hos voksne

Ved behandling av takykardi er det viktig å vurdere årsakene til utviklingen av denne tilstanden, samt typen takykardi. Det er en rekke forhold der det ikke kreves behandling i det hele tatt. For å normalisere hjerteslag, trenger du full hvile, en livsstilsendring til en mer korrekt en. Ofte trenger en person bare å roe seg ned.

De viktigste kampsättene er:

 • opprettholde en diett
 • avstå fra å røyke og drikke alkohol
 • besøk en spesialist og ta beroligende medisiner;
 • tar medisiner;
 • Gjennomføring av massasje i form av trykkbevegelser på øyenbrynene;
 • kirurgisk inngrep.

Når en ventrikulær takykardi oppstår, trenger pasienten øyeblikkelig sykehusinnleggelse og kvalitetshelsetjenesten. Forebyggende tiltak inkluderer diagnose av sykdommen i tidlige stadier og rettidig behandling av patologi.

Distribuer følgende stoffer som brukes til behandling av takykardi:

 1. Beroligende midler urte (Novo Passitum, vendelrot, Percy et al.) Og syntetiske midler (Diazepam, fenobarbital et al.) Benyttet for å behandle takykardi i den vegetative-vaskulære dystoni (VVD) Disse midler normaliserer nervesystemet, redusere hyppigheten av angrep.
 2. Antiarrhythmic drugs er en stor gruppe medikamenter, inkludert medisiner med forskjellige virkemekanismer. Utnevnelsen av et antiarytmisk legemiddel utføres kun av den behandlende legen på grunnlag av de tilgjengelige dataene.

Narkotika utfører følgende funksjoner:

 • gjenopprette normal hjerterytme;
 • kontroller hjertefrekvensen;
 • gjenopprette normal hjerterytme;
 • kontroller hjertefrekvensen.

Valget av antiarytmisk medikament for behandling av takykardi er avhengig av følgende faktorer:

 • type takykardi;
 • andre sykdommer hos pasienten;
 • bivirkninger av det valgte stoffet; pasientens respons på behandling.

I noen tilfeller er flere antiarytmiske stoffer indikert.

livsstil

Enhver type takykardi, spesielt ventrikulær, i kombinasjon med hjertesykdom, krever en mer forsiktig tilnærming til organisasjonen av en livsstil. Dette konseptet inkluderer:

 • samsvar med prinsippene for god ernæring - unntak av fet, salt, krydret mat, bruk av korn og kornprodukter, melkeprodukter, magert kjøtt, fisk og fjærkre, fersk juice, frukt og grønnsaker.
 • Overholdelse av arbeids- og hvilevernet med begrensning av betydelig psyko-emosjonell og fysisk anstrengelse, lenge opphold i friluft.
 • Overholdelse av behandling er nøkkelen til å forebygge hyppige anfall og komplikasjoner.

Det er nødvendig å besøke en lege i tide med ytterligere undersøkelsesmetoder, regelmessig ta antiarytmiske legemidler og andre medisiner som foreskrives av en lege for andre hjertesykdommer.

Kirurgisk behandling

Kirurgiske inngrep er indikert i hyppig forekommende ventrikkeltakykardi (anfall over 2 per måned), så vel som i alle andre tilfeller, når konservativ behandling ikke har vist seg effektive. Målet med kirurgi - ødeleggelsen av de lukkede baner av impulsledning i hjertet - oppnås ved reseksjon av arret av myokard og gjenoppbyggingen av det venstre ventrikulære hulrom. I enkelte tilfeller krever arr lokalisering proteser av mitralventilen i hjertet.

Attack av hjertets takykardi: hva er faren og hva skal man gjøre?

Anfallet av takykardi begynner alltid uventet. Kjenne til dette fenomenet er mulig ved en kraftig økning i antall kardiale sammentrekninger. Varigheten av angrepet varierer fra noen få minutter til timer.

Angrep av takykardi, en negativ innvirkning på det kardiovaskulære system, som på grunn av økningen i hjerteslag hastighet, vil det ikke leverer blod i den grad det er nødvendig. Som et resultat avtar blodfyllingen av ventriklene, noe som igjen påvirker hjertemuskulaturen og kan føre til hjerteinfarkt.

Det finnes flere enkle teknikker som bidrar til å normalisere hjerteslag, og reduserer intensiteten. Disse teknikkene kan gjøres selvstendig.

 • Begynn å hoste hardt, rydde halsen.
 • Vask ansiktet og hendene med veldig kaldt vann.
 • Trykk lett på øyebollene og masser dem.
 • Hold pusten og pust ut med innsats.
 • Prøv å strekke alle musklene i kroppen, og slapp av dem. Gjenta øvelsen flere ganger. Ved natuge er det ønskelig å hindre pusten.
 • Oppkast kan redusere antall hjerteslag.

Folkemidlene

 1. En kurativ blanding av takykardi. Grind 2 valnøtter, bland med 1 ss. l. kjære, legg til sitronskallet. Spis en porsjon av slik vrang før du går til sengs hver dag i en måned, så ta en 10-dagers pause og gjenta kurset.
 2. Avkok av melissa og mynte er også anbefalt for angrep av takykardi. For sin forberedelse 2 ss. l. tørre urter helles med kokende vann og infunderes i flere timer. Etter dette må du filtrere buljongen, du kan legge til 1 ts. honning. Drikk et halvt glass 2-3 om dagen.
 3. Beroligende forberedelse, er tilberedt av følgende urter: motherwort - 50 gram; peppermynte - 100 gram; lavendel - 50 gram; sitronbalsam er 100 gram. Bland alle ingrediensene. Hell opp samlingen med kaldt vann (liter væske på en spiseskje med råstoff). Å sette på sakte brann og å opprettholde etter koking på 8 minutter. Stamme etter avkjøling. På dag er det nødvendig å drikke tre briller kjøttkraft. Fytoterapeuter sier at slike folkemessige rettsmidler faktisk kan kurere takykardi om noen måneder.
 4. Ta en teskje med herbagemorv, en spiseskje med hagtornefrukt og en spiseskje med rosenhips. en teskje grønn te er storbladet. Vi heller ut urten i termosene, hell 500 ml kokende vann inn i termosene, insister 30 minutter. Deretter filtrer, drikk denne teen i to etapper, om morgenen og om kvelden, for å dividere mengden i halvparten. De tar 20 dager, deretter 10 dagers pause.
 5. Det er nødvendig å male røtter av cikorie og helle en spiseskje med det allerede knuste produktet et glass kokende vann. Etter at han er infundert i en time, kan du ta det tre ganger om dagen etter å ha spist en spiseskje.

Folkemidlene kan være et effektivt tillegg til narkotikapreparat, og påskynde gjenopprettingsprosessen.

outlook

For en sunn organisme utgjør forekomsten av fysiologisk takykardi ikke en alvorlig trussel mot pasientens liv. Hos personer med hjertesykdom kan spådommer være alvorlige, siden sykdomsformen av sykdommen kan forverre løpet av kronisk hjertesvikt.

forebygging

 1. For å opprettholde helse må du spise riktig. Nyttig mat gir kroppen viktige elementer og stoffer, som er bra for arbeidet med alle organer, spesielt fordøyelsessystemet og kardiovaskulærsystemet.
 2. Overvekt provoserer utviklingen av mange farlige sykdommer, spesielt karene lider spesielt.
 3. Røyking fremkaller en spasm av blodkar og påvirker negativt arbeidet til mange organer. Takykardi er svært ofte resultatet av denne dårlige vanen.
 4. Selvmedisinering med ulike legemidler kan utløse en økning i hjertefrekvensen.

Tegn konklusjoner

Hjerteangrep og slag er årsaken til nesten 70% av alle dødsfall i verden. Sju av ti mennesker dør på grunn av blokkering av hjertene eller hjernens arterier.

Spesielt skremmende er det faktum at mange mennesker ikke engang mistenker at de har hypertensjon. Og de savner muligheten til å rette opp noe, bare gjør seg til fortvilelse.

 • hodepine
 • Hjertebanken
 • Svarte prikker foran øynene (fluer)
 • Apati, irritabilitet, døsighet
 • Uklar syn
 • svette
 • Kronisk tretthet
 • Hevelse i ansiktet
 • Nummenhet og kulderystelser av fingrene
 • Trykkspring
Selv ett av disse symptomene burde få deg til å tenke. Og hvis det er to, så ikke nøl med - du har hypertensjon.

Hvordan behandle hypertensjon, når det er et stort antall medisiner som koster mye penger?

De fleste medisiner vil ikke gjøre noe bra, og noen kan til og med skade! For øyeblikket er det eneste medisin som offisielt anbefales av Helsedepartementet for behandling av hypertensjon, Giperium.

til Institutt for kardiologi sammen med helsedepartementet utfører programmet " uten hypertensjon"Innenfor rammen som stoffet Giperium er tilgjengelig gratis, alle innbyggere i byen og regionen!

Les Mer Om Fartøyene