Hva er koronar angiografi av fartøy, hvordan det utføres, dets fordeler og ulemper

Fra denne artikkelen vil du lære: Hva er angiografien til kranspulsårene, for hvilke indikasjoner er denne undersøkelsen utført. Forberedelse for koronarangiografi, oppførsel og gjenopprettingstid.

Koronar angiografi (forkortet til KG, et annet navn - angiografi av koronararteriene) - en minimal invasiv metode for undersøkelse av koronar (koronararteriene) (karene som tilfører hjertemuskelen), slik at for å identifisere deres innsnevring eller fullstendig dekning.

KG er "gullstandarden" for undersøkelsen av hjertets blodkar, og overgår alle andre diagnosemetoder i nøyaktighet. For å utføre det, punkterer legene den femorale eller radiale arterien gjennom hvilken et langt kateter settes inn i koronarbeinene. Deretter, gjennom dette kateteret, innføres en kontrast som tillater visualisering av arteriene ved hjelp av en røntgenstråle. Kontrasterende gir deg mulighet til å identifisere stedene for delvis eller fullstendig overlapping.

CG ofte brukt i kardiologi og hjertekirurgi for å identifisere de aterosklerotiske lesjoner i koronararteriene og diagnose av forskjellige former av iskemisk hjertesykdom, inkludert hjerteinfarkt (MI) og angina.

Intervensjonelle kardiologer eller hjertekirurger utfører denne undersøkelsen.

Indikasjoner for KG

Koronarografi gir viktig informasjon til leger om tilstanden til blodkar som leverer blod til hjertet. Dette kan bidra til å diagnostisere ulike hjertesykdommer, planlegge videre behandling og gjennomføre visse prosedyrer.

Resultatet av CG er et videobilde (angiografi), som viser steder for å begrense eller overlappe koronararteriene.

Klikk på bildet for å forstørre

Denne undersøkelsesmetoden kan brukes til å diagnostisere mange hjertesykdommer, inkludert:

 • Koronar hjertesykdom (CHD) - en sykdom hvor aterosklerotiske plakk i koronararteriene forstyrre blodtilførselen til hjertemuskelen. IHD kan føre til utvikling av hjerteinfarkt og angina pectoris.
 • Myokardinfarkt er en farlig sykdom forårsaket av plutselig opphør av blodtilførselen til en del av myokardiet på grunn av fullstendig overlapping av lumen i kranspulsåren.
 • Angina pectoris er en sykdom som manifesteres av en pressende eller kjedelig smerte i hjertet forårsaket av begrensning av blodtilførselen til hjertemuskelen.

Også KG utføres noen ganger i henhold til følgende indikasjoner:

 • Tilstedeværelse av medfødte eller anskaffe hjertefeil før kirurgisk inngrep.
 • Patologiske resultater av ikke-invasive tester for å vurdere treningstoleranse (stresstester).
 • Hjertesvikt.

Etter å ha mottatt dataene fra KG, kan legen etablere en nøyaktig diagnose, identifisere årsaken til symptomene på sykdommen og gi pasienten en løsning på problemet.

Kontra

Koronarangiografi av hjertesykdommene i akutte tilstander har ingen absolutte kontraindikasjoner.

Relative kontraindikasjoner til CG:

 1. Akutt nyresvikt.
 2. Kronisk nyresvikt i diabetes mellitus.
 3. Fortsatt blødning i mage-tarmkanalen.
 4. En uforklarlig feber som kan knyttes til en infeksjon.
 5. Ubehandlet infeksjon.
 6. Stroke i akutt periode.
 7. Alvorlig anemi.
 8. Høy grad av arteriell hypertensjon, ikke egnet til rusmiddelbehandling.
 9. Krenkelser av vann-elektrolyttbalansen.
 10. Manglende samarbeid med pasienten på grunn av mental eller systemisk patologi.
 11. Tilstedeværelsen av en samtidig sykdom som dramatisk reduserer forventet levetid eller øker risikoen for medisinske inngrep.
 12. Pasientens nekte å gjennomføre ytterligere behandling, som kan inkludere stenting, shunting eller protese reparasjon av ventilen.
 13. Overdosering av hjerteglykosider.
 14. Tilstedeværelsen av alvorlige allergier mot kontrast.
 15. Alvorlig perifer arteriell sykdom, begrensende vaskulær tilgang.
 16. Dekompensert hjertesvikt eller akutt lungeødem.
 17. Nedsatt blodpropp.
 18. Infeksjonsskader på aortaklappen (endokarditt).

Koronar angiografi

Angiografi av kranspulsårene utføres i stillestående omgivelser i et røntgenoperasjonsrom. En kardiurgirurgi eller en intervensjonskardiolog, en anestesiolog, en operasjonssykepleier og en bedøvende pasient deltar i gjennomføringen. Denne undersøkelsen kan utføres både i henhold til planlagte indikasjoner, når legene kan fortelle i detalj hva koronar angiografi er og snarest når det ikke er tid til forklaring.

Klikk på bildet for å forstørre

Forbereder prosedyren

I presserende tilfeller, den minimale forberedelse for fremgangsmåten, omfatter det et elektrokardiogram opptak, sampling av blodprøver (resultater ikke forventet, ettersom det er nødvendig straks en operasjon), kuttet medisinsk undersøkelse.

Før du utfører CG, må pasienten fortelle legen sin om:

 • Tilstedeværelsen av allergiske reaksjoner;
 • mottak av medisiner.

Før den planlagte CG forberedelse til eksamen er gjennomført mer nøye, det inkluderer en full medisinsk undersøkelse, som tildeler den nødvendige minimum av laboratorie eller instrumental undersøkelse, basert på pasientens tilstand og eksisterende komorbiditet.

Generelle anbefalinger som forberedelse til angiografi av kar:

 • Ta alle medisinene du tar med deg til sykehuset. Spør legen hvilken av dem som skal fortsette å ta, og hvilke som skal avbrytes før koronar angiografi.
 • Hvis du har diabetes, spør legen din dersom du trenger å ta insulin eller ta orale medisiner før CG.
 • Etter midnatt før undersøkelsen, ikke spis eller drikk.
 • På morgenen før eksamen, ta en hygienisk dusj.

anestesi

KG utføres vanligvis under lokalbedøvelse, slik at pasienten er bevisst mens den holdes, men kateterinnføringsområdet er bedøvet.

Svært ofte blir pasientene bedøvet, dette gjør dem søvnige og avslappet. Imidlertid forblir pasientene bevisst og kan følge instruksjonene fra leger som noen ganger under undersøkelsen blir bedt om å ta dypt pust og holde pusten.

Noen ganger er det i små barns generelle anestesi brukt til å utføre CG, fordi det under prosedyren er nødvendig å ligge stille.

overvåking

Under prosedyren overvåkes pasientens tilstand, hjertets aktivitet. Vanligvis blir denne delen av undersøkelsen besvart av en anestesiolog. Til pasienten fester elektroder, slik at de i sanntid kan se på elektrokardiogrammet, samt sensorer som måler blodtrykk og oksygenmetning av blod.

Eksamenskurs

Koronarografien i seg selv varer omtrent 30-60 minutter. Nedenfor er trinn-for-trinn-sekvensen av denne prosedyren:

 1. Etter at du har gått inn i røntgenrommet, blir du bedt om å ligge på et spesielt bord. Hvis et kateter settes inn gjennom lårbenet i lysken, blir området barbert og behandlet med et antiseptisk middel.
 2. I underarmen er det installert et intravenøst ​​kateter, elektroder festet til kroppen for EKG-overvåkning, og en mansjett til måling av blodtrykk er plassert på skulderen.
 3. Du er dekket med sterilt undertøy, hvorpå arteriepunktersiden er bedøvet med injeksjon av lokalbedøvelse.
 4. I lysken eller på underarmens punktering, henholdsvis lårbenet eller den radiale arterien med en nål. En tynn leder (den ligner på en lang ledning) gjennom hvilken en spesiell introduksjon er innført i fartøyets lumen, blir introdusert gjennom nålen.
 5. Gjennom denne introduceren utføres et diagnostisk kateter som ledes gjennom karene til kranspulsårene.
 6. Etter kontakt av kateterspissen ved munningen av den ønskede koronararterien, legen setter en liten mengde av kontrast og samtidig gjør gjennomlysning (kontinuerlig radiografi som gjør det mulig å motta video fra spredning av fartøyet kontrast).
 7. Innføringen av kontrast kan gjentas flere ganger, fordi noen ganger må leger se på hjertets kar fra forskjellige vinkler.
 8. Deretter settes spissen av kateteret inn i en annen kranspulsår, og undersøkelsesprosedyren gjentas.
 9. Etter visualisering av begge kranspulsårene fra forskjellige vinkler, er undersøkelsen fullført, diagnostikk kateteret og introduktoren fjernes fra kroppen.
 10. Hvis vaskulær tilgang er gjennom lårarterien, presser legen, etter fjerning av innføreren, sterkt på stedet for introduksjonen i ca. 10 minutter for å stoppe blødningen. Som et alternativ til dette trykket kan spesielle enheter brukes som forsegler eller syr hullet i arterienes vegg.
 11. Hvis introduceringen ble satt inn i den radiale arterien, påføres et tett bandasje eller en spesiell oppblåst mansjett, som kan fjernes etter 2-3 timer.

Denne aktivitetssekvensen kan variere avhengig av de kliniske forholdene. For eksempel kan den suppleres med angioplastikk og stenting, hvor de detekterte steder med innsnevring eller blokkering av koronararteriene blir utvidet ved å oppblåse ballongen eller stenten. Noen ganger på slutten av koronar angiografi, er introduseren av den punkterte arterien ikke fjernet, siden det er planlagt å utføre angioplastikk eller stenting på den andre dagen.

Gjenoppretting etter KG

Etter undersøkelsen overføres pasienten til en postoperativ menighet hvor medisinsk tilsyn med tilstanden utføres. Hvis prosedyren ble utført gjennom den radiale arterien, kan en person umiddelbart etter overføring fra operasjonsrommet sette seg ned, og gå til ham er tillatt etter noen timer. Hvis CT utføres gjennom lårbenet, må pasienten ligge på ryggen, uten å bøye det tilsvarende benet, i løpet av den tiden legen indikerer. Samtidig anbefales det å drikke rikelig med vann slik at kontrasten som innføres i kroppen, utskilles av nyrene. Hvis det ikke er kvalme, kan du spise noe som er lett assimilert.

De fleste pasienter etter planlagt KG går hjem neste dag. I løpet av uken kan de bli forstyrret av generell tretthet, ømhet på stedet for vaskulær punktering og tilstedeværelse av et hematom i samme område.

Eksempler på anbefalinger etter uttak fra sykehus:

 • I 1-2 uker må du ikke ta et bad, ikke gå til badstuen, badet eller bassenget. På denne tiden kan du ta en dusj.
 • Hvis det er bandasje på stedet for vaskulær punktering, kan den fjernes dagen etter undersøkelsen.
 • Ikke kjør bilen i 1 uke.
 • Ikke løft vekter, ikke trene i 1-2 uker.

I tillegg til disse anbefalingene kan legen foreskrive bruk av visse medisiner. Disse instruksjonene må følges nøye av pasienten.

Mulige komplikasjoner

Koronarangiografi anses som en sikker prosedyre. Men, som enhver medisinsk metode, kan implementeringen ledsages av visse komplikasjoner.

Risikoen for å utvikle alvorlige komplikasjoner er estimert som 1 tilfelle per 1000 koronar angiografiprosedyrer.

Hvorfor og hvem trenger coronary angiografi i hjertet

Koronarografi er introduksjonen av radiopaque substans inn i hjertets kransbeholdere for å bestemme deres patency. Vaskulaturens bilde er oppnådd på roentgenogrammet og tjener som en veiledning for å velge en metode for videre behandling av koronar sykdom. Dette er en av de mest pålitelige måtene for å bestemme lokalisering av innsnevring, alvorlighetsgraden og dens prevalens for etterfølgende stenting eller omgåelse av kranspulsårene.

Les i denne artikkelen

Indikasjoner for koronarangiografi

Formålet med studien av tilstanden til vaskulærsengen kan være på nødindikasjoner. Disse inkluderer alvorlig destabilisering av pasienter med angina pectoris eller etter kirurgiske inngrep på hjertet. Tegn på slik forringelse er økt smerte, patologiske endringer i EKG, økte konsentrasjoner av troponin, ALT og AST i blodet.

Planlagt koronarangiografi utføres i slike tilfeller:

 • Iskemisk hjertesykdom, bekreftet av EKG, ved stresstester, i fravær av reaksjon på medikamentbehandling.
 • Før kirurgi på hjertet, pasienter eldre enn 35 år.
 • Tidlig angina etter et hjerteinfarkt.
 • Tilstedeværelsen av kliniske tegn på iskemi hos personer med økt yrkesrisiko.
 • Etter kirurgiske inngrep på hjertet eller hovedkarene.

Det anbefales å gjennomgå en slik undersøkelse ved vanskeligheter med å diagnostisere - inkompatibilitet av pasientens klager og disse ytterligere undersøkelsesmetodene.

Kontraindikasjoner for koronarangiografi

I nærvær av alvorlig hjerte- og ikke-hjertepatologi utføres ikke studien, da det er økt risiko for komplikasjoner. Pasienter vises ikke hvis de har:

 • svikt av nyrefunksjon med et kreatininnivå på mer enn 150 mmol / l;
 • hjertesvikt i alvorlig form;
 • Dekompensert diabetes mellitus;
 • kompleks arrytmi;
 • ondartet hypertensjon
 • akutt infarkt eller slag (mindre enn en uke etter utbruddet);
 • endarteritt, endokarditt;
 • allergiske reaksjoner (relativ kontraindikasjon).

Forbereder for koronarangiografi

Den forberedende fasen før prosedyren inkluderer innsamling av anamnese for å avklare alvorlighetsgraden av hjertesykdom (betingelsene for forekomst av anfall, overførte hjerteinfarkt). Dessuten viser det seg nærvær av allergi, diabetes, hypertensjon, ulcerative lesjoner i magen eller tarmene, hemodynamiske forstyrrelser, vaskulære sykdommer, uterin blødning.

Pasientene må gjennomgå slike typer undersøkelser:

 • EKG, om nødvendig - daglig overvåking;
 • Røntgenundersøkelse av brystet;
 • ekkokardiografi;
 • ultralyddopplerografi av subklaviske og femorale arterier;
 • blodprøver for HIV, hepatitt, syfilis;
 • koagulogram, elektrolytter, kreatinin, AST og ALT, nivået av glykemi.

Med en tendens til allergiske reaksjoner er det nødvendig med en foreløpig hudprøve for den radiopaksiske substansen.

Hvordan er koronar angiografi gjort?

Koronarografi refererer til operative diagnostiske inngrep, derfor kan det kun utføres i instituttenees innstillinger der det er spesialister med intravaskulære teknikker og angiografisk utstyr. I operasjonsrommet i denne prosedyren er resuscitators for nødhjelp i tilfelle komplikasjoner.

Den første fasen av koronarangiografi kan variere avhengig av den valgte teknikken:

 • Ifølge Jadkins bruker to separate katetre for koronararteriene, som blir introdusert gjennom femorale arterien.
 • Metoden for soner bruker ett kateter, de passerer konsekvent høyre og venstre kranspulsår, administrasjonsstedet er brachialarterien.

Alle påfølgende faser er like, uavhengig av hvilken versjon av studien som brukes. Kateteret settes inn i koronararterien, gjennom det kommer første heparin, og deretter kontrast (Vizipak, Omnipak, Ultravist eller andre). For venstre kranskärl, bør røntgen være i fem fremspring, for den rette i to. Samtidig analyseres tilstanden til hjertets ventrikler.

Under angiografien overvåkes trykk- og EKG-parametrene kontinuerlig. I samråd med pasienten kan en forlengelse av fartøyets innsnevrede lumen utføres med en ballong eller en stent er installert. Etter fullføring av prosedyren fjernes katetrene, en trykkforbinding blir påført på punkteringsstedet.

Utfører angioplastikk og stenting under koronarografi

Som konklusjon er slik informasjon angitt:

 • Den overveiende typen blodtilførsel er høyre, venstre, uniform.
 • Tilstanden til hjertets muskellag, som leveres med en konisk beholder.
 • Tilstedeværelsen av sikkerhet og deres egenskaper.

På hvordan å gjennomføre en koronar angiografi, se denne videoen:

Hvor lang tid tar studien?

Koronarografi utføres under lokalbedøvelse, derfor er det ikke nødvendig med preoperativ forberedelse. Bare beroligende midler kan brukes. Etter anestesi av punkteringsstedet og kateterstedet starter prosedyren umiddelbart, og tar fra 20 til 30 minutter. Den totale tiden som tilbys i operasjonen er omtrent en time. Dette er gitt at stenting ikke utføres.

Anbefalinger i gjenvinningsperioden etter prosedyren

På sykehuset kan pasienten være etter angiografi i 5 til 24 timer. I denne perioden anbefales sengestøt, du kan drikke vann og fruktjuicer. Hvis hjertets ytelse er stabil, blir pasienten utladet.

Hjemme skal minst en uke observeres sparsomt, unngår fysisk aktivitet, drikker alkohol og røyker. I 2 - 3 dager trenger du ikke å ta et bad, bør punkteringsstedet forbli tørt når du tar en dusj. Bilen kan kjøres etter 3 - 5 dager.

Det er nødvendig å kontakte en lege med slike symptomer:

 • blødning fra punkteringspunktet til arterien;
 • smerte, hevelse og rødhet i huden;
 • nær kateteriseringssonen er det en herding;
 • kroppstemperaturen økte;
 • huden endret farge, og lemmen som ble brukt til å holde kateteret vokser dumt og blir kaldt eller varmt til berøring;
 • Det var overdreven svakhet, brystsmerter og kortpustethet.

Mulige negative konsekvenser av hjerteinfarkt i hjertet

Den vanligste komplikasjonen er blødning fra punktet av arterie punktering. Generelt refererer koronarografi til ikke-farlige prosedyrer.

Mindre enn en prosent av pasientene har arytmi i form av ventrikulær fibrillering, skade på karvevegen og hjerteinfarkt. Som regel er det forbundet med manifestasjoner av alvorlig angina. Det er også mulig intoleranse av kontrastmiddel, blokkering av fartøyet med en trombose.

Kostnad for hjerte undersøkelse

Den omtrentlige kostnaden for prosedyren ligger i området 10-19 tusen rubler, oftest avhenger det av teknikken som klinikken bruker, samt tilgjengeligheten av høy presisjonsutstyr.

I tilfelle at under koronar angiografi ble det tatt en beslutning (sammen med pasienten) om stenting av fartøyene, vil en tilleggsavgift for forbruksvarer og ytterligere kirurgisk behandling bli utført. I utlandet koster det med undersøkelse av koronære fartøyer fra 7 til 15 tusen dollar.

Faktiske spørsmål om pasienter

Før prosedyren har pasientene ofte mange spørsmål. De vanligste er:

Kan jeg utføre en shunt uten koronarografi? En foreløpig vurdering av graden av arteriell skade og stedet for forstyrret blodtilførsel kan nøyaktig opprettes kun ved koronar angiografi, derfor anbefales det å overføre det til alle pasienter før operasjoner på hjertets kar.

Jeg har type 1 diabetes mellitus. Kan jeg gjennomgå koronar angiografi? Diabetes mellitus er ikke en kontraindikasjon. Men før prosedyren er utnevnt, er det nødvendig å oppnå endokrinologens konklusjon, å gjennomgå en blodprøve for sukker og nivået av glykert hemoglobin. Dosen av insulin bør velges på en slik måte at glykemien ligger nær det normale nivået.

Hvor ofte kan koronar angiografi gjøres? Denne diagnostiske metoden er ikke farlig, så det kan gjøres så ofte som nødvendig for å kontrollere hjertets hjertebeholdere. Re-undersøkelse kan foreskrives med økt smerte i hjertet, lav effekt av legemiddelbehandling, endringer i EKG, eller i biokjemisk blodanalyse.

Kan jeg gjennomgå koronar angiografi uten henvisning fra en lege? Indikasjon for diagnose av koronarfartøy er primært iskemisk hjertesykdom. Hvis hun har typiske symptomer og pasientens tilstand er tilfredsstillende, angina angrep forekommer bare ved høy fysisk anstrengelse, samt ikke planlagte operasjoner, er behovet for en slik diagnose ikke i nær fremtid.

For endelig å avgjøre om koronar angiografi er indikert, er det nødvendig å analysere all tilgjengelig medisinsk dokumentasjon. Det kan kun kvalifiseres av en kardiolog.

Koronarangiografi er således "gullstandarden" i diagnosen myokardisk iskemi og planleggingen av en stent- eller shuntinstallasjon. Metoden refererer til relativt sikre typer undersøkelser, så det kan anbefales til praktisk talt alle pasienter med koronararteriesykdom, bortsett fra de med alvorlige ko-morbiditeter eller komplisert hjertepatologi.

Det er komplikasjoner av koronarangiografi ofte, fordi risikoen for å rekonstruere blodkarene i hjertet gjennom armen er ganske høy. Hematom er den enkleste av dem.

Rehabilitering etter kardiell bypassoperasjon er svært viktig. Viktige anbefalinger fra legen om kosthold, ernæring, adferdsregler i den postoperative perioden med koronar bypass. Hvordan organisere livet etter? Er funksjonshemming utstedt?

Kirurgi for å omgå hjerteskjærene er ganske dyrt, men det bidrar til å forbedre pasientens livskvalitet. Hvordan bytter hjerte transplantater? Hvilke komplikasjoner kan oppstå etterpå?

Når det oppstår koronararterie okklusjon, oppstår koronar okklusjon. Det skjer delvis, kronisk. Behandling av arterier involverer legemiddelbehandling, samt angioplastikk av kar.

MRI av hjertet utføres i henhold til indeksene. Og selv barn gjør en test, indikasjonene for hvilke er hjertefeil, ventiler, koronarbeholdere. MR med kontrasterende vil vise myokardets evne til å samle væske, vil avsløre svulster.

Det er ganske uvanlig å gjennomgå hjertekorting. Denne undersøkelsen kalles også spredning, farge. En kardiokompleks for ikke-invasiv kartlegging kan utføres for et stort antall personer.

Hjertepunktur utføres som en del av gjenopplivning. Imidlertid har både pasienter og slektninger mange problemer: når det er nødvendig, hvorfor det utføres med en tamponade, hvilken type nål som brukes, og selvfølgelig er det mulig å punktere myokardiet under prosedyren.

En viktig funksjon er koronar sirkulasjon. Dens funksjoner, bevegelse krets på en liten sirkel, fartøy, fysiologi og regulering studere Hjerte mistenkt problemer.

Hjertekateterisering utføres for å bekrefte alvorlige patologier. Kan utføres en undersøkelse av de riktige divisjonene, hulrommene. Det utføres også med pulmonal hypertensjon.

Koronar angiografi av hjertets kar

Koronarkar i hjertet - dette er røntgenstudium av blodkar i hjertet ved hjelp av et røntgentett stoff, som tillater påvisning av stedet, graden og arten av sammentrekning av de innvendige hulrom av arterien. Denne svært informative diagnostiske metoden brukes til å klargjøre diagnosen til en pasient med hjertesykdom (iskemisk hjertesykdom). Den tillater legen å velge den mest hensiktsmessige behandlingsstrategi (koronar stenting, ballong angioplastikk, koronar bypass kirurgi eller medisinsk behandling), denne sykdommen, noe som kan føre til alvorlige komplikasjoner.

Typer av koronar angiografi

Avhengig av omfanget av studien, kan tradisjonell koronarografi være:

 • Generelt: Alle koronarbeholdere blir undersøkt;
 • selektiv: bare en eller flere koronarbeholdere er målrettet

Foreløpig kan koronar angiografi av hjertets arterier utføres ved hjelp av en datamaskin tomografi. Denne teknikken kalles CT-koronarangiografi eller MSCT (multispiral computertomografi av koronarfartøy). Etter introduksjonen av den radiopaque substansen blir pasienten plassert i en multispiral datatomografi. Denne teknikken konkurrerer med tradisjonell koronar angiografi, siden den kan utføres på kortere tid, og krever ikke sykehusinnleggelse av pasienten.

Hver av de ovennevnte metodene har sitt eget vitnesbyrd og har sine egne mangler og fordeler, kun legen vil kunne bestemme den nødvendige studien av hjertets blodkar.

Indikasjoner og kontraindikasjoner

Koronarkar i hjertet er utpekt i de tilfeller da alt etter klinisk og ikke-invasiv diagnostisk verktøy i pasienter viste en høy risiko for koronare hendelser, eller brukt medisinsk behandling av aterosklerotiske vaskulære lesjoner ineffektive. Avhengig av det spesifikke kliniske tilfellet kan denne undersøkelsesteknikken utføres på en nødsituasjon eller planlagt måte.

Indikasjoner for utnevnelse av hjerteinfarkt i hjertet kan være:

 • symptomer på koronar hjertesykdom (første gang eller ustabil angina);
 • påvisning av tegn på nedsatt myokardnæring eller endringer i iskemisk genese, oppdaget ved EKG- eller Holter EKG-overvåking;
 • positive prøver med fysisk anstrengelse (tredemølle test, CPP, BEM, stress Echo-KG);
 • ineffektivitet av medisinering for angina pectoris;
 • påvisning av farlige rytmeforstyrrelser;
 • postinfarkt angina (utseendet av stenokardieangrep umiddelbart etter et hjerteinfarkt);
 • myokardinfarkt (prosedyren utføres hurtigstilt i de første 12 timene av sykdommen);
 • differensial diagnostikk med hjertesykdommer som ikke er relatert til kranspulsårene;
 • asymptomatisk kurs av IHD;
 • forberedelse til åpen hjerteoperasjon;
 • forberedelse for nyre, lever, lunge og hjerte-transplantasjon;
 • aorta patologi;
 • mistanke om smittsom endokarditt
 • hypertrofisk kardiomyopati;
 • led brysttrauma
 • Kawasaki sykdom.

Det er ingen absolutte kontraindikasjoner for koronarografi. Denne diagnostiske metoden kan brukes til å undersøke pasienter i alle aldersgrupper uansett deres generelle tilstand. Relative kontraindikasjoner kan være slike sykdommer og lidelser:

 • øket sensitivitet til pasienten av medikamenter for å utføre lokal anestesi eller komponenter i et røntgentett stoff (i dette tilfelle er utført for å erstatte dem med legemidler for hvilke det ikke er noen allergisk reaksjon);
 • ukontrollert ventrikulær arytmi;
 • ukontrollert arteriell hypertensjon;
 • lavt nivå av kalium i blodet;
 • hjertesvikt i dekompensasjonsstadiet;
 • forhøyet temperatur;
 • alvorlig nyresvikt.

Under de ovennevnte forholdene kan koronarangiografi kun utføres etter stabilisering av pasientens tilstand.

Klargjøring av pasienten

Ved utnevnelse av hjerteinfarkt i hjertet, forklarer legen pasienten essensen, hensikten og mulige bivirkninger eller komplikasjoner av denne metoden for diagnose. Før du utfører denne diagnostiske prosedyren, er pasienten tildelt et antall undersøkelser:

 • klinisk blodprøve;
 • analyse for bestemmelse av blodtype og Rh-faktor;
 • biokjemisk blodprøve;
 • koagulasjon;
 • blodprøver for hepatitt B og C, Wasserman's reaksjon og HIV;
 • EKG i tolv ledere;
 • ekkokardiografi;
 • Om nødvendig utnevnes ytterligere undersøkelser og konsultasjoner av leger av beslektede spesialiteter.

Pasienten nødvendigvis må sette en lege varslet om tilgjengeligheten av allergiske reaksjoner på medisiner, kroniske sykdommer (diabetes, hypertensjon, peptisk ulcer, slag eller hjerteinfarkt) og konstant medisinering tatt.

Koronarografi kan utføres i en poliklinisk eller ambulant innstilling av en kardiologisk kirurgisk enhet. Legen oppfordrer pasienten til at studien utføres på tom mage. Før prosedyren starter, blir punkteringsstedet utarbeidet:

 • toalett,
 • barberingsområder i håndleddet, armhulen eller lysken.

Om nødvendig må pasienten ta medisiner foreskrevet av legen før prosedyren.

Hvordan utføres koronar angiografi?

Ved utførelse av koronarangiografi blir pasientens team overvåket av et team av spesialister: en kardioreanimatolog, en anestesiolog. Før kirurgens punktering utfører kirurgen lokalbedøvelse. Deretter utføres følgende handlinger:

 1. Etter punktering av femoral, aksillær, brachialis eller radial arterie (adgang utvalg bestemmes avhengig av det tilgjengelige utstyr, eller lege preferanse) ved hjelp av en leder (intradyussera) spesiell kateter er innført i lumen av den punktering nålen.
 2. Etter at kateteret og intraduisatoren er installert, fjernes punkteringsnålen, og for å hindre koagulering av pasienten injiseres heparin og hele systemet vaskes med en blanding av saltvann og heparin.
 3. Et kateter under kontroll av fluoroskopi eller Echo-CG beveger seg langs blodkarene til øvre del av aorta.
 4. Fra dette øyeblikket begynner pasienten å måle blodtrykket kontinuerlig, og kateteret beveger seg pent inn i det vanlige bagasjerommet eller inn i en av grener av koronararteriene.
 5. Et radiopaque preparat settes inn i kateteret ved hjelp av en spesiell sprøyte, som med blodstrømmen kommer inn i koronarbeinene og fyller dem på noen få sekunder.
 6. Ved hjelp av en spesiell apparat-angiograf blir de oppnådde resultatene løst: patologiske endringer i koronararteriene, tortuositet av akkordene, områder av stenose og reaksjon på sammentrekning av hjertemuskulaturen. Når bilder tas, visualiseres høyre og venstre koronararterier.
 7. De oppnådde resultatene kan løses på røntgenbilder eller røntgenbånd. Ved hjelp av programvare blir resultatene digitalisert (om nødvendig kan et 3D-bilde av koronararteriene utføres). Opptak av resultatene gis til pasienten i form av skriftlig konklusjon og innspilling av røntgenbilder (på en disk eller film).

Etter fullførelse av bildene legen ekstraherer system og stopper blødningen med en steril trykk bandasje som består av en duk presses mot en spesiell innretning for påføring av trykk til området arterien punktiruemoy. Trykket svekkes 15 minutter etter at påføringen er påført, og etter en halv time blir enheten fjernet og en vanlig trykkbinding påføres på punkteringsstedet. Forbindelsen fjernes dagen etter undersøkelsen.

Dersom det foreligger visse indikasjoner umiddelbart etter at studien er fullført, kan pasienten tilbys en rekonstruktiv endovaskulær behandling: ballongangioplastikk eller stentning av koronarbeinene.

Når du utfører koronar angiografi gjennom en radial arterie, kan pasienten komme hjem innen noen timer etter at studien er fullført. Det anbefales at det sparsomme diett og begrensningen i bøyning av overkroppen, som ble gjennomført med arteriepunkmenten, anbefales. Etter prosedyren for å forebygge mulige brudd på nyrens funksjon, anbefales det at en pasient drikker rikelig. Når alvorlig svakhet, kortpustethet, lavt blodtrykk, alvorlig smerte eller hevelse i punkteringsområdet, bør du umiddelbart konsultere en lege.

Med andre typer tilgang er pasienten under medisinsk tilsyn i løpet av dagen og observerer sengestøtten.

komplikasjoner

Koronarografi, med alle regler for gjennomføring og anbefalinger fra legen, er komplisert ganske sjelden. De hyppigste komplikasjonene er:

 • blødning på stedet for arteriepunkment (ca. 0,1% av pasientene);
 • dannelse av en hematom, ødem eller falsk aneurisme i området av en punkterbar arterie;
 • utviklingen av arytmier;
 • koronar trombose;
 • allergisk reaksjon på radiopakket stoff (jod er inkludert i sammensetningen);
 • vasovagale reaksjoner: blanchering, kald svette, senke blodtrykk, redusere puls.

Alvorlige komplikasjoner av koronar angiografi er ekstremt sjeldne. De kan bli:

 • hjerteinfarkt;
 • cerebral iskemi;
 • slag;
 • skader eller brudd på fartøyet gjennom hvilket kateteret settes inn
 • dødelig utfall (mindre enn 0,1% av tilfellene).

Maksimal risiko for komplikasjoner kan observeres i slike tilfeller:

 • barns alder;
 • pasienter eldre enn 65 år;
 • stenose av venstre kranspulsårer;
 • venstre ventrikulær svikt med ejektjonsfraksjoner på mindre enn 35%;
 • valvulær hjertesykdom;
 • alvorlige former for kroniske sykdommer (diabetes, tuberkulose, nyresvikt, etc.).

Resultat av koronarografi

Etter fullføring av koronarangiografi forklares pasienten resultatene av studien og gir anbefalinger om videre behandlingsteknikker. Hovedparameteren for å vurdere tilstanden til koronarbeholdere er typen og graden av stenose.

Ved identifisering vaskulære hulrommet innsnevring på opp til 50% ytterligere sykdomsforløpet ikke truer utviklingen av alvorlige patologiske tilstander. I slike tilfeller vil ikke stenose av arteriene ikke redusere blodtilførselen til hjertet, men ytterligere prognose kan være ugunstig, dvs. A. Når et vegg trombe og fullstendig okklusjon av blodkaret i en pasient kan skje hjerteinfarkt.

Ved identifisering av vaskulær stenose mer enn 50% for en vellykket behandling av en patologi normal myokardial perfusjon gjenoppretting er nødvendig, dvs. K. Denne graden av innsnevring av arteriene kan føre til betydelige risiko for komplikasjoner. For å gjøre dette, kan pasienten bli tilbudt kirurgi: stenting, ballong angioplastikk eller koronar bypass pode.

Også under koronar angiografi identifiseres typer av stenose. Arteriell innsnevring kan være:

 • lokal: stenose sprer en liten lengde av arterien;
 • diffus: stenose fanger et stort område av arterien;
 • ukomplisert: stedet for stenose er jevn, med glatte kanter;
 • komplisert: På stedet for stenose oppdages sårdannet atherosklerotisk plakk og veggpropper blir funnet.

Også som et resultat kan beskrives koronarogarfii fullstendig blokkering (okklusjon) av lumen av koronarkarene og alvorlighetsgraden av aterosklerose i de tre koronararteriene.

Koronarangiografi betraktes som en "gullstandard" for diagnose av hjerteskjermer. Denne typen diagnostisk studie krever tilstedeværelse av komplekst medisinsk utstyr og et team av høyt kvalifiserte leger (hjertekirurg, kardioreanimatolog og anestesiolog). Koronarografi kan utføres i slike institusjoner:

 • Forskningsinstitutt for kardiologi eller hjerteoperasjon;
 • spesialiserte kardiologiske sentre;
 • avdeling for kardiovaskulær kirurgi i multifunksjonelle sykehus i distrikt, by eller regionale sykehus.

Den første kanalen, overføringen av "Helse" med Elena Malysheva på "Coronarography": "

Koronar angiografi av hjertet - hva er det og hvordan å forberede seg

Hvor trist å ikke si dette, men i de siste tiårene har antallet personer som lider av hjertesykdom økt veldig mye. Våre forskere forsøker å finne mer informative diagnostiske metoder og effektive medisiner for å bekjempe patologiene i det kardiovaskulære systemet.

Hvis du står overfor denne situasjonen, vil du være nyttig informasjon om hva som er coronagraph i hjertet, hvordan det utføres, hvilke konsekvenser det kan være.

Koronar angiografi av hjertet - en karakteristisk

Koronarografi (CVG) eller angiografi er en medisinsk prosedyre som utføres for å bestemme tilstanden til arterier som foder hjertet. Dens essens ligger i introduksjonen til karene i hjertet av et stoff (kontrast), som er tydelig synlig i fluoroskopi. Således er det mulig å se både fartøyene selv og alle sammenbruddene i dem.

Angiografi utføres under lokalbedøvelse, og er lik i sykelighet til intravenøs injeksjon, bare med tykkere nål. Gjennom manipulasjonen er pasienten bevisst og kan kommunisere med legen.

Den første fasen av koronar angiografi er punktering av huden og introduksjonen gjennom armeren til armen eller benkateteret 2-3 mm tykk. Kateteret passerer gjennom buken, og deretter thorakale aorta og når hjertet. Gitt at det ikke er smertefulle ender inne i karene, føler pasienten ikke kateterets fremgang.

Den andre fasen er introduksjonen av et røntgenkontrastmedium og observasjonen av fremdriften langs arteriene. Hele prosessen er innspilt på en plate eller videokassett, og kan revideres mer nøye etter prosedyren.

Det tredje trinnet er å fjerne kateteret og trykke på punkteringsstedet for å forhindre blødning. Varigheten av prosedyren, hvis utført kun koronarografi, er vanligvis ca. 20-40 minutter. Hvis tilgangen var gjennom armen, vender pasienten tilbake til avdelingen etter endt angiografi.

Hvis tilgangen var gjennom lårbenet, vil pasienten ikke kunne gå i 12-24 timer, og for denne perioden blir han overført til intensivavdelingen. Etter prosedyren anbefales pasienten å hvile, rikelig med opptil 2 liter, for å fjerne det injiserte kontrastmediet for å unngå allergiske reaksjoner.

Og etter 2 dager kan pasienten slippes ut fra sykehuset. Pasienten bør forstå at koronar angiografi er en diagnostisk prosedyre, ikke en terapeutisk, hvoretter smerten ikke vil forsvinne.

Koronar angiografi er ikke det samme for sporten, for eksempel, for å lære at et sted i fremre synkende arterie har plakett størrelse på 70% eller i riktig koronar er fullstendig blokkert blodstrøm til den nedre delen (okklusjon).

Og for å på grunnlag av pasientens klager, undersøkelsen data og resultatene av koronar angiografi for å velge pasientadministrasjon taktikk - enten gå på behandles konservativt og tar medisiner, eller krever mer radikale metoder, slik som stenting eller koronar bypass (CABG).

På hvilken vei å gå må du bestemme med legen. Det er to dusin forskjellige nyanser som må tas i betraktning når du løser dette, noen ganger ikke et enkelt spørsmål. Dette er forekomsten av lesjonen, og graden av innsnevring av lumen og plassenes plassering, de medfølgende sykdommene, pasientens alder, den økonomiske siden av problemet, etc.

I tillegg til vaskulær patency kan koronarangiografi indikere tilstedeværelse av tidligere myokardinfarkt. Kan identifiseres områder av hjertet som ikke krympes - en aneurisme. Det er også mulig å estimere størrelsen på denne aneurysmen og dens kliniske betydning.

Hele prosedyren er registrert på et elektronisk datamedium og anses som veiledende i 6 måneder. Hvis du har en plate med en plate, selv om du trenger en åpen operasjon i et medisinsk senter, trenger du ikke å gjenta disse prosedyrene.

Typer av koronar angiografi

Avhengig av omfanget av studien, kan tradisjonell koronarografi være:

 • Generelt: Alle koronarbeholdere blir undersøkt;
 • selektiv: bare ett eller flere koronarbeholdere blir undersøkt.

Foreløpig kan koronar angiografi av hjertets arterier utføres ved hjelp av en datamaskin tomografi. Denne teknikken kalles CT-koronarangiografi eller MSCT (multispiral computertomografi av koronarfartøy). Etter introduksjonen av den radiopaque substansen blir pasienten plassert i en multispiral datatomografi.

Denne teknikken konkurrerer med tradisjonell koronar angiografi, siden den kan utføres på kortere tid, og krever ikke sykehusinnleggelse av pasienten.

Hver av de ovennevnte metodene har sitt eget vitnesbyrd og har sine egne mangler og fordeler, kun legen vil kunne bestemme den nødvendige studien av hjertets blodkar.

Virtual koronar angiografi

Virtual coronary angiography - Beregnet tomografi av hjertet og dets fartøy er en ny metode for å diagnostisere koronar hjertesykdom. Alle har sikkert hørt om en sykdom som kalles iskemisk hjertesykdom, eller angina.

Mekanismen av sykdommen er forbundet med innsnevring av en eller flere kranspulsårer som fôrer muskel i hjertet. Strømmen av blod gjennom arteriene okkludert av kolesterolet, reduseres, og hjertet lider av mangel på oksygen. Klinisk manifesterer dette seg ved angrep av brystsmerter, som vanligvis oppstår under fysisk anstrengelse og forsvinner i ro.

Noen ganger i et trangt område av arterien plutselig er det en fullstendig blokkering, og delen av muskel i hjertet forbundet med dette fartøyet dør ganske enkelt. Denne tilstanden kalles hjerteinfarkt. Hvis tiden for å identifisere farlige innsnevring av koronarkarene, kan de bli eliminert ved kirurgi eller ballongdilatasjon, helbrede de syke fra bouts av brystsmerter og hindre utvikling av hjerteinfarkt.

Angiografi (koronarografi) i sin klassiske versjon har blitt brukt lenge, og er fortsatt en metode for å velge diagnose av hjertesykdom. Gjennom en av de viktigste arteriene til pasienten blir et spesielt kateter satt inn i hjertet hans, en kontrastmiddel injiseres, og ved hjelp av en røntgen blir avsløring av koronarbeinene avslørt.

Selv om denne studien er gullstandarden i kardiologi, den mest nøyaktige metoden for diagnostisering, er den invasiv, det vil si at det krever inntrenging i pasientens kropp. Som enhver kirurgisk prosedyre kan koronarangiografi forårsake komplikasjoner og uønskede bivirkninger - infeksjon, blødning, skade på blodkar, etc.

Komplikasjoner av denne prosedyren er svært sjeldne, for eksempel i USA blir dusinvis av slike prosedyrer vellykket utført daglig i hvert av de store sykehusene. Amerikanske kardiologer har samlet stor erfaring med terapeutisk bruk av koronarangiografi. De er i stand til i de fleste tilfeller å hjelpe pasienten og uten operasjon, noe som fører til okklusjonsstedet en ballong som åpner veggene på fartøyet og gjenoppretter blodstrømmen.

Da, for å styrke dette nettstedet, er en stentfjær satt inn i arterien, som holder stedet for den tidligere blokkering fra å lukke igjen. For å være rettferdig, bemerker vi at slike operasjoner også gjennomføres i Jekaterinburg.

Men til tross for suksessen med den invasive undersøkelsen av hjertet, kan evnen til å oppnå nøyaktig informasjon om tilstanden til pasientens koronarbein uten å presse forskjellige rør inn i det, se veldig attraktivt ut.

Hvert år rundt i verden blir et stort antall mennesker observert om hjertesykdom, mange av dem dør fra hjerteinfarkt. Nesten halvparten av dødsfallene er plutselige, fullstendig helse, ingen advarselsskilt, ingen brystsmerter.

Innsnevringen av hjerteskjoldene begynner i ung alder og utvikler seg gradvis. Røyking, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, stress, diabetes og arvelighet øker risikoen for sykdommen.

Den nye metoden - virtuell koronarangiografi, gjør det mulig å studere tilstanden til blodkarrene i hjertet, patenter av stenter etter skanning, for å måle nivået av forkalkning av blodkar, for å motta indikatorer på hjertefunksjoner. Studien utføres ved hjelp av en moderne tomografi med etterfølgende behandling på en datamaskin og opprettelsen av tredimensjonale modeller av hjerte og blodkar.

Tomografi har eksistert i mange år, men til tomografien har dukket opp, noe som gjør det mulig å bygge et bilde i en splittet sekund, var det ikke mulig å undersøke organer som beveger seg raskt i prosessen med forskning - deres bilde ble smurt.

For flere år siden, da enheter som bygde et bilde i noen sekunder dukket opp, ble det tillatt å fjerne langsomt bevegelige organer, som tarmene (virtuell koloskopi). Og nå er det hjerteens sving.

Computer coronarography anbefales å gjøre:

 1. Computer coronarography er indisert for pasienter som ikke har noen klager fra siden (angina smerter) i hjertet, men som har risikofaktorer for utvikling av hjerte-og karsykdommer:
  • Alder: menn over 40 år; kvinner over 45 år.
  • Tilgjengelige sykdommer: høyt blodtrykk; høyt kolesterol; diabetes mellitus; vaskulær sykdom; led stroke; hjertesykdom i nære slektninger.
  • Livsstil: Overvektig; fedme; Overbelastning på jobb emosjonelt stress; røyking, sekundær røyking.
 2. Pasienter som gjennomgått stenting av koronararteriene, som en kontroll over tilstanden til stentene.

Varigheten av virtuell koronarangiografi er 40-50 sekunder, krever ikke sykehusinnleggelse og anestesi. Kontraststoff injiseres i ulnarvenen, og imaging er synkronisert med en bestemt fase av hjertesyklusen.

Virtual coronary angiography er en rask og billig metode, enkel for pasienten og informativ for legen. I protokollene som er gjenopprettet, kan du få informasjon om tilstanden til hjertesykdommene og forhindre utvikling av hjerteinfarkt, redusere risikoen for plutselig død.

Selvfølgelig ikke denne studien ikke erstatte helt normal koronar angiografi, som gjør det mulig ikke bare å diagnostisere, men også for å behandle innsnevring av arteriene, men det er absolutt et godt alternativ for de mange pasienter som trenger bare en forebyggende diagnose.

Indikasjon for koronarografi

Å gjøre dette forskning er nødvendig for å klargjøre den diagnose og en pasient som lider av ischemisk hjertesykdom - koronar angiografi er behandlet "gullstandard" undersøkelse av pasienten, på grunn av sine resultater, er det optimale behandlings valgte strategi (kirurgi og sitt slag, medikamentterapi).

Indikasjoner for koronarografi er:

 • kliniske manifestasjoner av iskemisk hjertesykdom, inkludert den første oppstår eller ustabil angina;
 • høy risiko for CHD hos pasienten, selv i fravær av klager (bestemt av resultatene av laboratorie- og instrumentstudier);
 • ineffektivitet ved behandling av angina og andre manifestasjoner av iskemisk sykdom;
 • ustabil angina, som utvikler seg i en pasient som tidligere hadde hatt et myokardialt infarkt, men standardbehandling er ineffektiv - en pasient med lungeødem, hypotensjon, hjertepumpefunksjon forstyrrelser;
 • postinfarkt angina pectoris;
 • umulighet å bestemme omfanget av lesjonen ved hjelp av andre metoder for forskning;
 • Forberedelse av en pasient over 35 år til kirurgisk inngrep på åpent hjerte (erstatning av ventilen, korreksjon av kjøpte og medfødte misdannelser).

Kontra

Mulige kontraindikasjoner til undersøkelsen Som de fleste andre invasive inngrep har koronarangiografi en rekke kontraindikasjoner som ikke er absolutte, da pasientene reagerer annerledes enn prosedyren:

 • Allergiske reaksjoner på ulike stoffer, inkludert sammensetningen av midlene for angiografi.
 • Endokarditt.
 • Sirkulasjonsforstyrrelser, insuffisiens.
 • Problemer med nyres funksjon.
 • Alvorlige former for hypertensjon.
 • Diabetes mellitus.
 • Peptisk sår i forverringsstadiet.
 • sykotiske sykdommer.

Før koronarangiografien blir pasienten bedt om forekomst av eksisterende sykdommer, om nødvendig utføres ytterligere tester for å utelukke alle overraskelser og ubehagelige konsekvenser. Koronarangiografi av hjertet gjør det mulig å få en nøyaktig vurdering av tilstanden til arteriene, tilstedeværelsen av sammenbrudd, deres antall og alvorlighetsgraden.

Basert på resultatet av prosedyren, bestemmer legen om å utføre operasjon - ballongangioplastikk, stenting eller utføre en åpen hjerteoperasjon. Hvis pasientens tilstand tillater det, kan du begrense bruken av medisinering.

Klargjøring av pasienten

Ved utnevnelse av hjerteinfarkt i hjertet, forklarer legen pasienten essensen, hensikten og mulige bivirkninger eller komplikasjoner av denne metoden for diagnose. Før du utfører denne diagnostiske prosedyren, er pasienten tildelt et antall undersøkelser:

 • klinisk blodprøve;
 • analyse for bestemmelse av blodtype og Rh-faktor;
 • biokjemisk blodprøve;
 • koagulasjon;
 • blodprøver for hepatitt B og C, Wasserman's reaksjon og HIV;
 • EKG i tolv ledere;
 • ekkokardiografi;
 • Om nødvendig utnevnes ytterligere undersøkelser og konsultasjoner av leger av beslektede spesialiteter.

Pasienten nødvendigvis må sette en lege varslet om tilgjengeligheten av allergiske reaksjoner på medisiner, kroniske sykdommer (diabetes, hypertensjon, peptisk ulcer, slag eller hjerteinfarkt) og konstant medisinering tatt.

Koronarografi kan utføres i en poliklinisk eller ambulant innstilling av en kardiologisk kirurgisk enhet. Legen oppfordrer pasienten til at studien utføres på tom mage. Før prosedyren starter, blir punkteringsstedet utarbeidet:

 • toalett,
 • barberingsområder i håndleddet, armhulen eller lysken.

Om nødvendig må pasienten ta medisiner foreskrevet av legen før prosedyren. På kvelden for angiografi bør pasienten observere en rekke enkle regler:

 • Det anbefales ikke å spise og drikke etter midnatt dagen før prosedyren;
 • Du bør ta med deg til klinikken alle medikamenter tatt;
 • Før du tar vanlig medisinering om morgenen på dagen for studien, anbefales det at du konsulterer legen din. Spesielt gjelder dette insulin i diabetes mellitus;
 • Ikke glem å informere legen din om allergi;
 • Før prosedyren er det nødvendig å tømme blæren;
 • Det er nødvendig å ta av ringer, kjeder, øredobber, briller;
 • Det bør være forberedt på at legen spør å fjerne kontaktlinser.

Forberedelse i avdelingen:

 • Søsteren skal installere kanylen.
 • Om nødvendig vil dripinfusjon utføres for å redusere risikoen for nyresvikt.
 • Hvis du føler deg urolig bekymret, kan du be om beroligende medisiner natten før og før prosedyren.
 • Området for punkteringen blir ryddet og, om nødvendig, barbert.
 • For å unngå hudinfeksjon, barbering hjemme eller i lang tid før prosedyren ikke kan utføres.

Punktstedet er valgt avhengig av pasientens anatomi og funksjonene i prosedyren - på håndleddet den radiale arterien eller lårarterien i lysken, til venstre eller høyre.

Denne prosedyren er invasiv. Invasive prosedyrer er de som en medisinsk enhet settes helt eller delvis inn i kroppen gjennom kroppen eller gjennom huden.

For å unngå å komme inn i pasientens kropp av bakterier og små fremmedlegemer:

 • punkteringssteder vaskes med alkohol,
 • alle midler som brukes under prosedyren, er tidligere sterilisert og forberedt for bruk på et sterilt bord,
 • personalet bruker en hette, maske, så vel som sterile kjoler og hansker,
 • mulige kontaktflater, og også pasienten er dekket med sterile ark.

Hvordan utføres prosedyren

Ved utførelse av koronarangiografi blir pasientens team overvåket av et team av spesialister: en kardioreanimatolog, en anestesiolog. Før kirurgens punktering utfører kirurgen lokalbedøvelse. Deretter utføres følgende handlinger:

 1. Etter punktering av femoral, aksillær, brachialis eller radial arterie (adgang utvalg bestemmes avhengig av det tilgjengelige utstyr, eller lege preferanse) ved hjelp av en leder (intradyussera) spesiell kateter er innført i lumen av den punktering nålen.
 2. Etter at kateteret og intraduisatoren er installert, fjernes punkteringsnålen, og for å hindre koagulering av pasienten injiseres heparin og hele systemet vaskes med en blanding av saltvann og heparin.
 3. Et kateter under kontroll av fluoroskopi eller Echo-CG beveger seg langs blodkarene til øvre del av aorta.
 4. Fra dette øyeblikket begynner pasienten å måle blodtrykket kontinuerlig, og kateteret beveger seg pent inn i det vanlige bagasjerommet eller inn i en av grener av koronararteriene.
 5. Et radiopaque preparat settes inn i kateteret ved hjelp av en spesiell sprøyte, som med blodstrømmen kommer inn i koronarbeinene og fyller dem på noen få sekunder.
 6. Ved hjelp av en spesiell apparat-angiograf blir de oppnådde resultatene løst: patologiske endringer i koronararteriene, tortuositet av akkordene, områder av stenose og reaksjon på sammentrekning av hjertemuskulaturen. Når bilder tas, visualiseres høyre og venstre koronararterier.
 7. De oppnådde resultatene kan løses på røntgenbilder eller røntgenbånd. Ved hjelp av programvare blir resultatene digitalisert (om nødvendig kan et 3D-bilde av koronararteriene utføres). Opptak av resultatene gis til pasienten i form av skriftlig konklusjon og innspilling av røntgenbilder (på en disk eller film).

Etter fullførelse av bildene legen ekstraherer system og stopper blødningen med en steril trykk bandasje som består av en duk presses mot en spesiell innretning for påføring av trykk til området arterien punktiruemoy.

Trykket svekkes 15 minutter etter at påføringen er påført, og etter en halv time blir enheten fjernet og en vanlig trykkbinding påføres på punkteringsstedet. Forbindelsen fjernes dagen etter undersøkelsen.

Dersom det foreligger visse indikasjoner umiddelbart etter at studien er fullført, kan pasienten tilbys en rekonstruktiv endovaskulær behandling: ballongangioplastikk eller stentning av koronarbeinene.

Når du utfører koronar angiografi gjennom en radial arterie, kan pasienten komme hjem innen noen timer etter at studien er fullført. Det anbefales at det sparsomme diett og begrensningen i bøyning av overkroppen, som ble gjennomført med arteriepunkmenten, anbefales.

Etter prosedyren for å forebygge mulige brudd på nyrens funksjon, anbefales det at en pasient drikker rikelig. Når alvorlig svakhet, kortpustethet, lavt blodtrykk, alvorlig smerte eller hevelse i punkteringsområdet, bør du umiddelbart konsultere en lege.

Med andre typer tilgang er pasienten under medisinsk tilsyn i løpet av dagen og observerer sengestøtten. Med selektiv koronarografi. Pasienten er innlagt på sykehus (vanligvis per dag). Legen vurderer pasientens nåværende tilstand, advarer om mulige farer og konsekvenser.

I fravær av kontraindikasjoner sendes til operasjonen. Angiografi er smertefri, pasienten er bevisst og kommuniserer med legen. Selektiv koronarangiografi av hjerteskarene inkluderer følgende stadier:

 1. Novokain eller lidokain anestesi.
 2. Gjennomføring av et kateter gjennom lårets arterie og øvre del av aorta til koronarbeinens munn (muligens gjennom underarmen i underarmen).
 3. Innføring av radiopaque forberedelse.
 4. Å fikse prosessen med et angiogram, se hva som skjer på skjermen og ta opp resultatene. Arteriene er skutt i flere fremspring og forskjellige fly.

CT-koronarangiografi krever ikke forberedende prosedyrer. Følg bare visse anbefalinger:

 • Ikke bruk stoffer og produkter som fremmer økningen i hjertefrekvensen.
 • gi opp røyking og alkohol;
 • på dagen for en diett
 • ikke spis.

CT - angiografi utføres i flere stadier. Den første - studien av koronar kalsium (CaScore) - den første fasen, avslørende tilstedeværelsen av aterosklerose i koronarbeinene.

Utført uten innføring av et spesielt stoff, er å beregne mengden kalsium i kranspulsårene.

Bestemmer behovet for CT-skanning. Den andre CT-angiografien tilbys liggende på ryggen med armene hevet bak hodet. Den totale tiden for prosedyren varer fra 40 til 60 minutter og inkluderer følgende trinn:

 • tar Isoket eller Nitroglycerin;
 • innføring av en radio-kontrast jodholdig substans ved hjelp av en automatisk perfusor og saltoppløsning;
 • skanning av avdelingene i kranspulsårene ved tomografien, pasientens overholdelse av pusteforsinkelsen;
 • skaffe bilder i aksialplanet.

Under økten er pasienten i konstant kommunikasjon med legen, og mottar klare instruksjoner og forklaringer. Ti minutter etter CT-angiografi, vil pasienten kunne komme tilbake til sin vanlige livsstil. Siden resultatene krever detaljert tolkning, mottar pasienten dem neste dag.

Etter prosedyren

Når koronar angiografi er avsluttet, blir kateteret fjernet fra lysken eller armen til pasienten, og snittet syes med manuell kompresjon klemme eller en liten plakett. Pasienten vil bli tatt til utvinningsavdelingen for observasjon og kontroll. Når hans tilstand stabiliserer, vil han bli returnert til menigheten.

Pasienten må ligge i flere timer for å unngå blødning. I løpet av denne tiden kan legen trykke på snittet for å forhindre blødning og fremme helbredelse. Noen ganger blir plasthylsen som først ble satt inn i blodkaret på plass i flere timer eller til og med over natten hvis pasienten får angioplastikk eller stenting.

Hvis pasienten injiseres med antikoagulantia under prosedyren, kan for hurtig fjerning av konvolutten forårsake alvorlig blødning. Pasienten kan være i stand til å gå hjem samme dag, eller måtte bli på sykehuset for en dag eller lenger. Drikk rikelig med væsker for å vaske malingen ut av kroppen.

Hvis pasienten føler det, må han spise. Spør legen når du må fortsette å ta medisiner, når du kan ta et bad eller en dusj, gå tilbake til jobb og gjenoppta normale aktiviteter. Unngå anstrengende aktiviteter og hardt arbeid i flere dager.

Injeksjonsstedet ditt vil trolig være følsomt for en stund. Et blåmerke og en liten støt på den er mulig. Pasienten bør kontakte legen dersom:

 1. Han la merke til blødning, nye blåmerker eller hevelse på stedet for kateterinnføringen.
 2. Følg økt smerte eller ubehag på stedet for innsetting av kateteret.
 3. Det er tegn på infeksjon, som rødhet, drenering eller feber.
 4. Endring i temperatur eller farge på ben eller arm som ble brukt til prosedyren.
 5. Pasienten føler seg svak eller sløv.
 6. Smerte i brystet eller dyspnø øker.

Hvis det er aktiv blødning på injeksjonsstedet, eller hevelse starter, klem såret og kontakt legehjelp.

Forklaring av resultatene

Koronarårene i hjertet undersøkelsen ikke varer lenge, og etter inngrepet anbefales sparsom diett som gir restriksjoner på bøyd lemmer, brukt under kirurgisk behandling for å hindre ytterligere åpning av blødning i punktering. For å forhindre forekomsten av ulike lidelser i nyrene, anbefales pasienten å drikke så mye som mulig.

Det er tilfeller hvor stikkstedet blir skarpe smerte natur, ga signifikant svelling med en utpreget knuse kan forårsake følelser av svakhet, senke blodtrykket eller dyspné. I dette tilfellet bør legen informeres umiddelbart.

Det kan være en viss risiko for komplikasjoner fra en slik prosedyre som koronar hjertekar. Ofte oppstått av dem:

 • utseendet av blod på stedet der punkteringen ble utført;
 • arytmi;
 • forekomst av allergi;
 • alvorlig eksfoliering av intima av arterien;
 • utvikling av hjerteinfarkt.

Grundig undersøkelse av flere spesialister samtidig gjør det mulig å redusere risikoen for videre utvikling av denne typen plager. Når det gjelder resultatene av CAG i kardiologi, representerer de en kombinasjon av mange konklusjoner om den generelle tilstanden til karene i hjerteområdet, inkludert nivået av deres innsnevring, samt tilstrekkelig blodtilførsel til myokardiet.

Når innsnevring av lumen er avslørt, forårsaker opptil halvparten ikke endringer som medfører alvorlige konsekvenser. Hvis imidlertid koronarundersøkelsen av hjerteskjærene viste et overskudd av de nødvendige parametrene, indikerer dette et signifikant brudd. Å gjenopprette behovet for kirurgisk behandling.

De oppnådde bildene gjør det mulig å bestemme typene av stenose:

 • lokal - dekke et relativt lite område av fartøyet;
 • diffus - referer til et ganske stort område.

Inndelingen av stenose er også underforstått av veggene:

 • glatt og glatt
 • underkutt og ujevnt.

Komplisert form er ganske vanlig og oppstår på grunn av sårdannelse av aterosklerotisk plakk. Som et resultat av en koronar undersøkelse av blodkarene, kan en fullstendig blokkering av lumen i hjertekarene detekteres. I dette tilfellet er området av myokardiet underlagt restriksjon av oksygen og mange næringsstoffer.

Koronar hjertebeholdere bidrar også til å bestemme alvorlighetsgraden og utbredelsen av aterosklerose. For å gjøre dette er det tilstrekkelig å vurdere tilstedeværelsen av stenoser og aterosklerotiske plakk i hovedarteriene i hjerteområdet.

Til slutt bør en, to eller tre fartøyslesjoner av systemet angis. Vi merker også at denne prosedyren er ganske dyr.

Potensielle farer

Utfallet av prosedyren er overveldende positiv. Legene er imidlertid alltid klar til å hjelpe i tilfelle plutselige komplikasjoner - opp til kirurgisk inngrep. Koronarografi kan føre til følgende komplikasjoner:

 • svikt i hjertefrekvensen;
 • blødning i punkteringsområdet;
 • koronararterie trombose;
 • en allergisk reaksjon;
 • Projeksjoner på diagnosetidspunktet.

Tolkning av mottatt informasjon bør være ideell - menneskelig liv er avhengig av det. Full koronar angiografi består av:

 • høyre fremspring (fremre skrå);
 • angiokinografier av venstre ventrikel;
 • ventrikulogrammer (skrå venstre fremspring).

Av og til diagnostiske prosess fører til dannelse av bloduttredelser og blodpropper i nærheten av punkteringen såret kan bli betent (konsekvens trengte inn infeksjon).

Det er også tilfeller av arteriell perforering (fartøyet er revet eller et hull dannes i det). Heldigvis lider sannsynligheten for en ekstremt lav - en pasient fra 100 000 undersøkte.

Mulige komplikasjoner

Noen risikoer for komplikasjoner (men skarpe) eksisterer alltid. La oss liste de vanligste problemene som påvirker enkelte pasienter:

 • alle slags arytmier;
 • blødning (vi har allerede bemerket at de forekommer i punkteringssteder);
 • eksfoliering av intima av arterien (akutt stadium);
 • en allergisk reaksjon;
 • hjerteinfarkt.

Minimering av risikoen kan bare være gjennomveide medisinske beslutninger. Legen samler en anamnese, undersøker pasienten og beregner sannsynligheten for komplikasjoner.

Råd etter prosedyren

De viktigste anbefalingene er som følger:

 1. Seng hviler og ingen last.
 2. Begrensning av mobilitet og bøyning av lemmen som manipulasjon ble utført på.
 3. Rikelig drikke for å forhindre nedsatt nyrefunksjon.
 4. For fysisk arbeid er det verdt å returnere bare etter noen dager, hvis pasienten føler seg bra.

Alle tiltak er rettet mot å gjenopprette personen og forhindre blødning i punkteringsområdet. Pasienten brukte 24 timer på sykehuset. I tilfelle plutselig smerte eller hevelse i punkteringen, er det nødvendig med en lege.

Kortpustethet, svakhet og lavt blodtrykk kan indikere en arteriell blødning, som er en trussel mot pasientens liv.

På grunn av den høye sannsynligheten for komplikasjoner etter en hoftepulsepunktur, bør pasienten ikke nekte å bli på sykehuset. Det er verdt å vurdere at lårbenet er lokalisert i en dybde på 2-4 cm fra huden og er et ganske stort fartøy.

Hvis du begynner å flytte noen timer etter prosedyren, begynner blødning, noe som er vanskelig å stoppe. Nylig har pasienter et valg. For å få en koronar angiografi er det mulig gjennom en radial arterie på et håndledd. Slik tilgang ble kalt radial, men utfører ikke kirurgi i alle klinikker.

Denne teknikken har følgende fordeler:

 • ingen sannsynlighet for alvorlig blødning
 • pasienten kan ikke holde seg til sengen hvile;
 • under tilsyn av leger etter at operasjonen ikke kan være mer enn to timer;
 • ingen bivirkninger.

Les Mer Om Fartøyene