Anatomi av inferior vena cava, funksjon

Sirkulasjonssystemet i menneskekroppen har en kompleks struktur. En viktig del av det er årer, som er utviklet for å samle brukt blod. Den største av disse er den ringere vena cava.

Krenkelser i arbeidet kan føre til alvorlige helsekonsekvenser. Derfor er det viktig å kjenne den normale strukturen til dette fartøyet og dets mulige anomalier.

Tiltenkt bruk og plassering av den dårligere vena cava

Den nedre hule venen er det største fartøyet i kroppen. Det er ingen ventiler i den. Svaret på spørsmålet, hvor dette fartøyet befinner seg, er utvetydig.

Denne venen har sin opprinnelse mellom den fjerde og femte ryggraden i lumbale ryggraden. Stedet for dets dannelse er foreningen av venstre og høyre iliac ader. Fartøyet stiger på forsiden av lumbale muskler.

Den strekker seg videre langs den bakre overflate av duodenum, sporet er lokalisert i leveren, trenger gjennom en spesiell åpning i membranen og er i perikardium. Fra dette blir det klart hvor venen kommer inn, sin ende ligger i høyre atrium. Venstre side er i kontakt med aorta.

Under åndedrettsprosessen endres fartøyets diameter. Ved innånding krymper venen noe, men utvides som den utånder. Oscillasjoner av diameter er i området fra 2 til 3,4 cm, dette er normen.

Hovedformålet med fartøyet er innsamling av søppelblod fra hele kroppen. Det overføres direkte til hjertet.

struktur

Anatomien til den dårligere vena cava er ikke komplisert. Den har to typer bifloder: visceral og parietal.

Viscerale bifloder av den dårligere vena cava er designet for blodoppsamling fra indre organer. Blant dem er følgende årer:

 1. Leveren. De går inn i den nedre vena cava i området som går langs leveren. Disse sidene er korte. Oftere har de ikke en enkeltventil.
 2. Adrenal. Det er et lite fartøy som ikke har ventiler. Det starter fra binyrene. Fordel venstre og høyre vener. Det avhenger av hva slags binyrene de kommer fra.
 3. Nyre. Hver faller inn i et fartøy på nivået mellom mellomrommet 1 og 2. Det venstre fartøyet er litt lengre enn det høyre.
 4. Eggstokk eller eggstokk. Hos menn kommer fartøyet til den bakre veggen av testiklen. Det er en lobular plexus av flere små fartøy, som er inkludert i spermatisk ledning. Hos kvinner blir kilder eggstokker.

Parietale bifloder ligger i bekkenet og bukhulen. Inkluder følgende årer:

 1. Korsrygg. De er innebygd i veggene i bukhulen. Som regel overstiger deres antall ikke fire. Inneholder ventiler.
 2. Nedre membran. Tilordne høyre og venstre. De er koblet til den dårligere vena cava i sonen av utgangen fra leveren i leveren.

Komplekse system av den nedre vena cava fører til det faktum at enhver patologi påvirker menneskers helse negativt.

Syndrom av inferior vena cava

Mer vanlig er syndromet til den dårligere vena cava hos gravide kvinner. Denne tilstanden kan ikke kalles en sykdom, men det er et brudd på prosessen med å tilpasse kroppen til den økte størrelsen på livmoren, samt endringer i blodsirkulasjonen.

I de fleste tilfeller manifesterer denne avviket fra normen seg hos kvinner som har for stort et foster eller flere babyer på samme tid. Siden veggene på fartøyet er for myke, og blodstrømmen i det er lavt trykk, blir det lett presset.

Syndromet kan skyldes følgende årsaker:

 1. Endring i blodsammensetningen.
 2. Arvelighet.
 3. Økt koagulerbarhet av blod.
 4. Smittsomme sykdommer i årer.
 5. Tilstedeværelse av en svulst i bukhinnen.

Ordningen av sykdomsforløpet er i stor grad avhengig av egenskapene til en bestemt organisme. Oftest er det en blokkering av grunnen til den dårligere vena cava, en trombus dannes.

Symptomatologien til problemet er i stor grad avhengig av omfanget av lesjonen. Oftere vises de første tegnene i tredje trimester. De blir verre når kvinnen ligger på ryggen. Blant hovedtrekkene er:

 1. Følelse av liten prikken i underdelene.
 2. Svimmelhet.
 3. Hevelse av føttene.
 4. Åreknuter.
 5. Smertefornemmelser i lemmer, svakhet.

I de fleste tilfeller forårsaker kompresjonssyndromet ingen spesiell helsehelse. Men i noen tilfeller kan en collapoid tilstand utvikle seg. Hvis kompresjonen under graviditeten er signifikant, kan den påvirke fosteret negativt. Noen ganger fører dette til placentaavløsning, åreknuter eller trombose.

Fartøy depresjon fører til en reduksjon i hjerteproduksjon, dermed mindre næringsstoffer og oksygen inn i vevet. Hypoksi kan utvikle seg.

Behandling er valgt av en lege individuelt, basert på pasientens egenskaper. Siden bruk av rusmidler i svangerskapet kun er mulig i ekstremt vanskelige tilfeller, anbefaler eksperter deg å gjennomføre behandling ved å justere atferd og ernæring.

Følgende regler må overholdes:

 1. Du kan ikke sove i en stilling på ryggen. Dette fører til en økning i ubehagelige symptomer.
 2. Det er forbudt å utføre øvelser som involverer å være på baksiden, og også involvere musklene i bukpressen.
 3. I løpet av resten er det best å bosette seg på venstre side eller i semi-sittende stilling. Du kan bruke spesielle puter, som legges under ryggen og bena.
 4. Normaliser blodstrømmen, hjelper til med å gå. Det fører til aktiv sammentrekning av beinmuskulaturen, som hjelper blodet til å stige opp.
 5. En god effekt gir svømming. Mens det er i vannet, opprettes en komprimeringseffekt som fjerner blod fra nedre lemmer.
 6. Bruken av økte mengder askorbinsyre og vitamin E.

Overholdelse av slike anbefalinger vil bidra til å gjenopprette normal blodstrøm og forbedre helse.

trombose

Konstruksjonen av den dårligere vena cava er enkel. Patologier i dette området er sjeldne. Noen ganger observeres en blokkering av lumen. Det kan oppstå på grunn av følgende grunner:

 1. Problemer med blodkoagulasjon.
 2. Skader på venen veggen.
 3. Reduksjon av blodstrømningshastighet.

Slike faktorer fører til dannelse av en trombus. For å forverre situasjonen kan infeksjonssykdommer, traumer, ondartede svulster, langvarig opphold i immobilisert tilstand.

Sykdommen kan være asymptomatisk. Blant hovedtrekkene er: rødhet og hevelse i ekstremiteter, rask tretthet, døsighet. I sjeldne tilfeller er det sprekker smerte.

Behandlingen av en slik sykdom er rettet mot å forebygge tromboembolisme stoppe videre utvikling av trombose, redusere graden av svelling av vev, restaurering av årehulrommet. Flere metoder brukes til dette formålet:

 1. Narkotika terapi. Det inkluderer bruk av antikoagulantia - legemidler som fortynner blodet, samt midler beregnet på å oppløse blodproppen. Hvis sykdommen ledsages av alvorlig smerte, foreskriver legen ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. I løpet av perioden når sykdommen oppstår i den akutte fasen, vises en spesiell elastisk bandasje.
 2. Kirurgisk inngrep. Det anbefales i tilfelle når det er stor sannsynlighet for tromboembolisme. Avhengig av alvorlighetsgraden av lesjonen og pasientens tilstand utføres endovaskulær intervensjon eller plikasjon.

Komplekset av terapeutiske tiltak inkluderer obligatorisk kosthold. Kostholdet bør inkludere så mange produkter som mulig med vitaminer K og C. Når du kompilerer menyen, må den inkludere hvitløk og grønn pepper.

Endovaskulær inngrep

Endovaskulær utvidelse innebærer installasjon av et cava filter. Det er en liten enhet laget av wire dannet i form av en timeglass, en paraply eller en rede.

Slike strukturer er motstandsdyktige mot korrosjon og har ingen ferromagnetiske egenskaper. Det er ikke vanskelig å installere dem. På den måten jobber de godt. De er laget av titan, nitinol eller stål av høy kvalitet.

Et slikt filter velges individuelt for hver pasient. Dette tar hensyn til funksjonene i strukturen til den dårligere vena cava og dens diameter. Cava filtre er delt inn i tre hovedgrupper:

 1. Permanent. Du kan ikke slette dem etterpå. De er tett festet til veggene på fartøyet ved hjelp av spesielle antenner.
 2. Avtagbart. Når de har fullført oppgaven, blir de fjernet.

Indikasjoner for installasjon av filtre er: umuligheten av å bruke terapi med antikoagulantia, en større sannsynlighet for tilbakefall av tromboembolisme. Ikke installer en slik enhet hvis innsnevringen av lumen er kritisk eller det er ingen fri tilgang til fartøyet.

bruksområde

Klemming av den underfargede vena cava er å danne et lumen av karet ved hjelp av spesielle U-formede stifter. Som et resultat er lumen delt inn i flere kanaler. Diameteren på en kanal overstiger ikke 5 mm. Denne mengden er tilstrekkelig til å gjenopprette normal blodstrøm, mens trombi ikke kan passere videre.

Det anbefales å gjennomføre plication når installasjonen av cava filtre er umulig av en eller annen grunn. Under prosedyren fjernes tromben som er dannet i karet. Indikasjon for en slik operasjon er tilstedeværelsen av en svulst i bukhulen eller retroperitonealrommet.

En slik intervensjon kan utføres selv i sen graviditet. Men før det blir kvinnen nødt til å lage en keisersnitt og trekke ut frukten.

Den nedre vena cava er en viktig del av sirkulasjonssystemet. Hennes sykdommer er ofte asymptomatiske, så du må periodisk gjennomgå en medisinsk undersøkelse.

Hule årer strømmer inn i

WHITE VEINS [venae cavae; vena cava superior (PNA, BNA), vena cava cranialis (Jna); vena cava inferior (PNA, BNA), vena cava caudalis (JNA)] - de viktigste venøse trunker (øvre og nedre hule vener) som samler blod fra hele kroppen og strømmer inn i hjertet.

Øvre s. samler blod fra området av hode, nakke, bryst og øvre lemmer og faller inn i høyre atrium. Nedre P. er den største venøse stammen av menneskekroppen; hun samler blod fra nedre ekstremiteter, organer og vegger i bekkenet og bukhulen og strømmer også inn i høyre atrium.

Antikens anatomier nevnte bare en P. v. K. Galen beskriver dermed begynnelsen av vena cava fra leveren og bemerker at i sin "bulge" er venen delt inn i en stigende og nedadgående del. Ibn-Sina var av samme mening, og bare A. Vesalius påpekte forbindelsen av venen med hjertet.

innhold

Comparative Anatomy

For første gang baksiden (nedre) P. i. i fylogeni dukker opp i cystørganoider og bipedale fisk i form av en uparret venøs koffert som strømmer inn i høyre atrium. I pattedyr forsvinner nyresportsystemet helt, og den bakre (nedre) P. i. blir dominerende i forhold til bakre kardinalårene. De felles kardinalårene (cuvie-rovary ducts) i denne sammenheng bære blod fra den fremre halvdel av bagasjerommet, hodet, nakken og forbenene. Den store stammen, dannet som følge av sammensmeltning av venene i hodet, nakken og forbenene og strømmer inn i hjertet, mottar navnet på den fremre (øvre) P.

embryologi

I de tidlige stadier av ontogenetisk utvikling (4 uker) er den bilaterale symmetrien av systemiske vener karakteristisk. Hovedendringen i utviklingen av venøsystemet er en endring i retningen av blodstrømmen fra venstre halvdel av kroppen til kardinalårene som ligger til høyre, og dannelsen av uparbeide venerbukser. Som et resultat av komplekse transformasjoner assosiert med endringer i retning av blodstrømmen, øvre p. er dannet fra den proksimale delen av den fremre høyre kardinalvenen og den felles høyre kardinalvenen. Utvikling av nedre p. er forbundet med utvidelse og forlengelse av små blodårer i bukhulen først som følge av reduksjonen av de bakre kardinalårene. Avhengig av hvilken av venene eller gruppene av vener dannet stedet for den nedre P. i. Det tildeles mesenteriske, lever- og postrenale deler, som fusjonerer ved slutten av den 8. uke. embryonal utvikling i en enkelt stamme (figur 1).

anatomi

Øvre vena cava - En kort stamme i brøndhulen i øvre mediastinum (se). Den begynner på nivået av brusk på den første ribben på høyre kant av brystbenet fra sammensmeltingen av høyre og venstre brakiocephalic vener (vv. Brachiocephalicae dext, et sin.). Gå ned, det faller inn i det høyre atriumet på nivået av brusk av høyre III ribben. Til venstre for den passerer den stigende delen av aorta, til høyre er den delvis dekket av mediastinal pleura og skyldes høyre lunge. På dette punktet passerer høyre diaphragmatic nerve. Fra baksiden av øvre side. er roten til høyre lunge. På nivået av brusk på høyre andre ribbe, dekker det perikardiet. Før du går inn i hjertehulen i øvre p. faller inn i unpaired venen (v. azygos). Noen varianter av dannelsen av det øvre grense laget. og dets kilder er vist i fig. 2.

Nedre hule venen begynner i bukhulen fra sammensmeltingen av høyre og venstre felles iliac vener (vv. iliacae communes dext, et sin.) på nivået LIV-V og går opp til høyre for aorta, avvikende fra den til høyre til membranen. På dette punktet ligger det i forløpet av leverenes dårligere vena cava, og deretter gjennom åpningen i senesenteret av membranen passerer inn i thoracic hule og strømmer inn i høyre atrium.

I den nedre P. i. strømmen (fig. 3) lumbale vener (v. lumbales), rett testieular eller eggstokk-Wien (v. testicularis dext. s. ovarica DEXT.), renale vene (v. renales), høyre adrenal Wien (v. Suprarenalis dext.), lavere magen vene (v. phrenicae inf.) og hepatisk vene (v. hepaticae). På sammenfallspunktet i nedre s. venstre leverenvein er venøsligamentet (lig venosum), resten av venøskanalen (se).

I kilen er det vanlig å skille mellom følgende avdelinger i det nedre bukspyttkjertelsystemet: infrarenal, nyre (eller renal), hepatisk.

anastomoser. Av stor praktisk betydning er anastomosen av røttene til øvre og nedre p. mellom seg selv og med røttene av venene, som er tilstrømning av portalvenen (se figur 1). De blir observert Ch. arr. i de fremre og bakre veggene i thorax- og bukhulen, så vel som i en rekke organer (f.eks. i spiserøret, rektum).

Blodforsyning. Arterier og vener av P. veggen. er grener og bifloder av nærliggende store arterier og årer. I det ytre skallet på P. c. arterier og vener danner plexuser, på grunn av hvilke alle lag av væggene i blodet leveres til blodet. Ifølge V. Ya. Bocharov (1968), i midtskjellet på den nedre p. ligge arterioles og et tredimensjonalt nettverk av kapillærer. I dette laget dannes venlene som strømmer inn i venene til ytre skallet. I det subintimale lag av veggen av den nedre grensen. Det er et flatt nettverk av blodkarillærer. Veggene på den øvre siden. avviker med et mindre antall intramurale blodkar enn veggen til den nedre IV. Denne omstendigheten forklares av et mindre antall muskelelementer i veggen. IM Yarovaya (1971) indikerer at nettverket av blodkarillærer i veggen på øvre side. tykker mot hjertet.

Lymfedrenering. Lymfomer. kapillærene og blodkarene dannes i halvøyens vegger. nettverk og plexus, som hovedsakelig befinner seg i ytre, samt i mellomhullet. Excretory lymfomer, fartøyer strømmer inn i nærliggende lymfekilder, samlere og noder.

innervasjon komplekse. Nonidets (J. Nonidez) først viste de to typer av nerveender i veggene av P. c., Morfologisk bygges opprinnelse refleks Beynbrid Ms (økt puls som reaksjon på en økning av veneblodstrøm). B. A. Dolgo-Saburov beskrevet i alle skallene av P. v. nerve plexuser, spesielt godt uttrykt i midten. I det ytre skallet på P. c. nerveceller er funnet. Ifølge V. V. Kupriyanov et al. (1979), i veggen av den nedre grensen. de er representert av afferent spinal type neuroner og Dogel type II celler, samt efferent vegetative multipolar neurons. Neuroner med høy kolinesteraseaktivitet (parasympatisk) finnes hovedsakelig i halvøyaområdene nær hjertet. De enorme akkumulasjonene av adrenerge (sympatiske) nevroner finnes i sin grad. Adrenerge nervefibre følger blodkarene, danner plexuser i ytre skall og mellom glatte muskelceller. Cholinergisk ledersystem i veggen på den nedre p. er representert av store neuralbunter og danner plexuser som gjennomsyrer alle membranene. På veggen av P. i. Vi har funnet ulike typer innkapslede og uinnkapslede reseptorer, så vel som deres fordelaktige Akkumulasjonsområde, spesielt nær hjertet, og nederst i den PA. I tillegg, i området ved sammenløpet av de renale og felles bekken årer slå sammen.

histologi

Histol, strukturen av veggene på øvre og nedre p. ikke like på grunn av deres forskjellige funksjonelle belastning. Tykkelsen på veggen på topparket. i den ekstraperikardiale delen i en voksen human 300-500 mikron. I veggen av den øvre grensen. Grensen mellom de indre og midtre skallene er ikke klart uttrykt. Gjennomsnittlig skallet inneholder en mindre mengde av de sirkulære glatte muskelbunter adskilt av lag av bindevev, passerer inn i det ytre skallet til-himmel 3-4 ganger tykkere enn den indre og midtre kombinert. Bunter av kollagenfibrer i sammensetningen er overveiende skrå og sirkulære og elastiske - langsgående. I det midterste skallet på den nedre p. Sirkulært plassert bunter av glatte muskelceller er tydelig identifisert. Det ytre hylster består av et stort antall av glatte muskelceller, adskilt med lag av bindevev og er 3/5 av hele veggtykkelse (fig. 4) langsgående bjelker. Ifølge Bocharova J. B. (1968), er den midterste membranen forskjellig fra de ytre færre sammenbindende elementer og tynnere bunter av glatte muskelceller. I det indre skall laget blir detektert elastiske fibre, og ved grense indre og midtre skall tynt lag av bindevev med en overvekt av kollagenfibre. Ved sammenløp av øvre og nedre p. i hjertet i deres ytre skall penetrerer myokardiums strikkede muskelfibre.

Ifølge Buchchante (L. Bucciante, 1966), i nyfødte i veggene i bukhulen av vener, særlig i den nedre PA., Har bare sirkel bunter av glatte muskelceller. Etter fødselen av perfektion i veggen II. i. hos mennesker er uttrykt i en endring i antall, posisjon og orientering av muskelceller. Longitudinale bunter av glatte muskelceller vises i veggen av P. c. bare etter fødselen. Så det er lagt merke til at barnet har 7 år i veggen til den nedre P. i. Sirkulære og langsgående lag av glatte muskelceller er godt utviklet. I veggen av den øvre grensen. I de nyfødte muskelelementene er det svært dårlig representert, og bare 10 år senere vises sirkulære bjelker av glatte muskelceller. Aldersrelatert hypertrofi og hyperplasi av muskelelementer i veggen av den peridale penis er blitt etablert. I alderdommen er det en nedgang i sirkulært lokaliserte glatte muskelceller, og etter 70 år er deres atrofi. Ifølge Buchchant (1966) blir elastiske membraner i subendotellaget også godt merket med 10 år. Elastiske elementer av veggen. i ferd med å aldre tykkere og gjennomgå dystrofiske forandringer. Mengden kollagenfibrer i subendotellaget øker, så vel som mellom muskelbjelker i midtre og ytre membraner.

Metoder for forskning

Konvensjonell kiling, metoder (undersøkelse, endringer i hudens farge, måling av omkretsen til overkroppen, etc.) tillater en å mistenke en annen patologi av P. c. Den viktigste diagnostiske metoden er radiologisk, ch. arr. radiopaque studie av P. v. kavografiya (se). På det direkte roentgenogrammet, den øvre s. sammen med den stigende delen av aorta danner den høyre grensen til vaskulær skygge (figur 5, a). Med utvidelsen av øvre IV, for eksempel med defekten til den høyre atrioventrikulære (tricuspid) ventilen eller når venen forskyves til høyre, forskyves konturen til vaskulærskyggen til høyre. I den skråstilte skyggen av den nedre p. kan ses i form av en stripe som strekker seg fra membranen til hjerteets bakre kontur og i sidestilling - i form av en trekant mellom hjerteskyggen og kontrast av membranen (figur 5, b). Fraværet av en trekant indikerer en økning i hjertets venstre hjertekammer.

Øvre kaviografi kan utføres på en antegrad eller retrograd måte. I det første tilfellet injiseres den radiopaksiske substansen ved å punktere eller kateterisere venene i skulderen eller subklavevenen fra en eller begge sider (se kateteriserings ledd punktering). For retrograd kontrast av den øvre p. Kateteret styres gjennom femoralt, eksternt og generelt iliac, lavere p. og høyre atrium (se Seldinger metode).

På et angiokardiogram i en direkte fremspring (Figur 6), den motsatte øvre P. er en fortsettelse av de to brachiocephalic årer, smelter sammen med hverandre under den høyre sternoclavicular felles, det ligger til høyre for skygge ryggrad og har form av veldefinerte båndbredde på 7 til 22 mm (avhengig av alder). På nivå III, ribbenene i skyggen av toppen p. passerer inn i skyggen til høyre atrium. I den første skråstilling, den øvre s. Det tar fremre vaskulære skygger i skyggen II skrå stilling det er litt posterior til den fremre aorta kontur. I en direkte projeksjon er den motsatte nedre p. ligger til høyre for ryggraden, litt overlappende det; i sideprojeksjonen ligger den foran lumbaleområdet, og den øvre delen avviger anteriorly og strømmer inn i høyre atrium.

Lavere kavografiya kan også gjøres antegrad og retrograd. I det første tilfellet administreres den radiopakete substansen ved punktering eller kateterisering av lårbenen fra en eller begge sider. For et retrograd kateter utføres et kateter i den nedre p. gjennom subclavian, brachiocephalic, øvre P. og høyre atrium.

patologi

Utviklingsmangler

Det er tilstedeværelse av høyre og venstre øvre p. (Figur 7), i dette tilfellet venstre side av kurven. faller inn i høyre atrium gjennom koronar sinus. Saker av en venstre øvre s. og inngangen til venstre atrium, den doble nedre P. i. Nedre P. i. under membranen kan også være i form av to trunker, som er fortsettelsen av venstre og høyre felles iliac vener. På nivået av sammenfletting av nyrene, begge nedre P. i. forene i en, opptar den vanlige posisjonen. Det er også en delvis venstre sidestilling av den nedre pectoralis, som ved nivået av sammenføyning av venstre nyrene vender gjennom aorta og ligger til høyre for ryggraden. En sjelden anomali er fraværet av leverdelen av den nedre pectoralis, når dens fortsettelse er en uparret vene, og leverveiene med en enkelt stammeflyte inn i høyre atrium.

Klinisk er noen av vestene av P. c. kan ikke manifesteres. Intravital diagnose av dem ble mulig på grunn av bruk av kateterisering og radiopaque undersøkelse av blodkar og hjerte. Med disse vices lech. aktiviteter utføres vanligvis ikke.

skade

Lesjoner (åpne og lukkede) av vena cava er vanligvis kombinert med andre lesjoner i brysthulen, abdominal og retroperitoneal plass. Isolert skade. kan bare være med deres kateterisering. Avhengig av lokalisering av skade på øvre s. mediastinalt hematom oppstår (se. Mediastinum) eller hemopericardium (cm.) og i traumer lavere P. århundre-retroperitoneal hematom (se. retroperitoneum). Mindre skader til PA., Ledsaget av dannelsen av begrenset paravasal hematom, er kirurgisk behandling ikke nødvendig. Når massive blødning i mediastinum eller retroperitonealt vev, pleural, perikard bukhulen trenger kirurgi - å sy den vaskulære defekten. Med omfattende traumer av den nedre P. i. Under nyreårene, i unntakstilfeller, er dets ligering tillatt.

sykdom

Den viktigste betydningen i P. v. Patologiens patologi. har obstruksjon eller okklusjon (delvis, begrenset, fullstendig, utbredt) på grunn av deres trombose eller ekstravasal kompresjon (svulsteknøring). Uformelle rariteter er svulster som stammer fra venøs veggen (leiomyoma, leiomyosarcoma, etc.), som kan kombineres med trombose av øvre eller nedre p. I dette tilfellet utvikles to karakteristiske symptomkomplekser, som kalles syndromene til øvre eller nedre P.

Syndrom av den nedre vena cava kan utvikles hos pasienter med intra-thoracale svulster, en aneurisme av den stigende aorta (se Aortic Aneurysm) og mediastinitt (se); Oftere er årsaken til okklusjon av venen lymfogranulomatose (se) og lim perikarditt (se). En stor sjeldenhet er den primære trombosen i øvre IV. Intragastriske svulster er den hyppigste årsaken til obstruksjon av øvre pectoralis. (93% av tilfellene - ondartede neoplasmer, i 7% - godartet). Ondartede neoplasmer, som strekker seg til venøs veggen, forårsaker innsnevring og deformasjon av fartøyet, ødelegger sin indre membran, noe som bidrar til trombose. Godartede svulster, aorta aneurisme og mediastinitt fører til forflytning og komprimering av venene, integriteten til det indre skallet blir ikke forstyrret, og trombose blir observert mindre ofte.

Klin, et bilde av okklusjonen av den øvre p. preget av ødemets ødem, øvre halvdel av stammen og øvre lemmer. Cyanose ofte lokalisert til ansiktet, halsen, og mindre hyppig i de øvre ekstremiteter og brystet (se. Stokes krage). Selv en svak fysisk belastning forbundet med vippelegemet blir vanskelig, t. K. Flush forekomme på hodet. Noen ganger er det angina pectoris forårsaket av ødem i mediastinalvevet. Ofte, hvis det er et brudd på utstrømningen av blod langs øvre side. oppstår nasal, trakeobronkiale og spiserøret blødning oppstår på grunn av økningen i venetrykk, og spalten vegg tynning respektive årer. Undersøkelsen avslører en utvidelse av overfladiske vener i ansikt, nakke, øvre lemmer og trunk.. Sykdommer i venøs utstrømning fra kraniet, utviklings okklusjon i øvre P., gi opphav til en rekke hjernen symptomer: hodepine paroksysmal karakter, en følelse av fylde i hodet, mens den øker psykisk stress, forvirring, hørselshallusinasjoner. Pasienter rapporterer tretthet øyet, rive, og følelsen av trykket i banene, verre følelsesmessig og fysisk stress. Tyngde av kiler, manifestasjoner under okklusjon av øvre p. Avhenger av nivået og omfanget av patogener, endringer. Med fullstendig okklusjon i de øvre PA. Sammen blokade uparede vener (primære kollateralene) kile mønsteret er mest tydelig til uttrykk. Den endelige diagnosen er basert på resultatene fra øvre kavografiya (figur 8.). For å finne årsaken til syndromet på den øvre p. trenger en kompleks undersøkelse av pasienten (Multi bryst radiografi, tomografi, scintigrafi lunge pnevmomediastinografiya, Mediastinoscopy et al.).

Behandlingen er bare ledig. Optimal tilgang er langsgående sternotomi (se Mediastinotomi), i noen tilfeller kan høyre sidet thorakotomi brukes (se). Radikale operasjoner inkluderer fjerning av svulster, aorta aneurysmer som komprimerer øvre IV, trombektomi og plastikkirurgi. Palliative inngrep inkluderer venolyse og autoventil bypasstransplantasjon (mage-atrielle, azig-atrielle og andre anastomoser).

Syndrom av den dårligere vena cava forekommer ofte på grunn av stigende trombose i det femorale iliac venøse segmentet. I omtrent V3 tilfeller strekker trombose av den felles iliacven til den nedre IV. Mindre vanlig okklusjon av den nedre p. utvikler seg som følge av kompresjonen (spiring) av sin tumor ved retroperitonealrommet, med idiopatisk retroperitoneal fibrose (se Ormond's sykdom), så vel som med svulster som kommer fra selve veggen. I hyper-neoplastisk nyrekreft i en rekke tilfeller i den nedre P. i. fra en renalve penetrerer (mer korrekt, spirer) såkalt. en svulstrombose.

Karakteristiske symptomer på trombose i den nedre p. er ødem og cyanose i den nedre halvdelen av stammen, begge nedre ekstremiteter, kjønnsorganer, utvidelse av de subkutane årene i den fremre bukveggen. Imidlertid er trombose av den nedre p. er ikke alltid ledsaget av alvorlig kile, manifestasjoner, oftere symptomene er fraværende, og det oppdages ved et uhell under operasjon eller radiopaque undersøkelse. Aseptisk opptrer parietal trombose i nedre trinn, selv med en lang prosess. Den latente strømning observeres også i de tilfeller når i det nedre grense laget. utviklet en sentralt lokalisert (flotasjon) trombus, som representerer en potensiell kilde til massiv pulmonal tromboembolisme.

Wedge, manifestasjoner av trombose av lavere P. i. Det er forskjellig avhengig av nivået av skade: infrenchrennoy avdeling, nyre avdeling, lever avdeling. Trombose av infrarenal-delen av den nedre p. forekommer relativt ofte, er isolert trombose av nyre- og leveravdelingene en sjeldnere form. Wedge, tegn på trombose av infrarenale avdelingen vanligvis vises fra det øyeblikket når en av trombose bekken årer spres ikke bare på bunnen P. c., Men også til det motsatte hofte bedrennyi segmentet. Siden da, kilen, tar bildet på klassiske symptomer: alvorlig smerte i korsryggen og nedre del av magen, hevelse og cyanose blir ikke påvirket før den lem, det lumbale område i den nedre halvdel av magen, og i noen tilfeller - til bunnen av brystet. Venøs collaterals utvikles vanligvis senere, som sammenfaller med en viss reduksjon i ødem. Trombose av nyrene fører til alvorlige generelle lidelser, oftest dødelig. De første tegnene er smerte i projeksjon av nyrene, oliguri (se). Hvis innen de neste 2-3 dagene. Det er ingen forbedring, pasienten utvikler uremi (se). I noen tilfeller er disse fenomenene gradvis regress, anuri (cm.) Er erstattet med polyuri (cm.), Og pasientens tilstand bedres. Hvis trombose utvikler seg i den nedre del P. hepatisk i., Kilen er bildet bygget opp av tegn på intrahepatiske sirkulasjonsforstyrrelser (se. Chiari sykdom), og symptomer på lidelsen og den nedre utstrømningen i AP. Smerter i magen er en av de første og mest permanente symptomene; det er lokalisert i regionen av høyre hypokondrium, epigastrium, noen ganger utstrålende i ryggen. Leveren er forstørret, med palpasjon glatt, tett. Ascites (se), en økning i milten kan bestemmes. Utvidelse av overflatevener lokalisert i den øvre del av magen og den nedre halvdel av brystkassen. Den endelige diagnosen av trombose av den nedre P. i. er etablert på grunnlag av dataene fra den nedre kavografien (figur 9 og 10). For å utelukke tumoretiologien til syndromet i den nedre P. c. du må undersøke bukhulen og retroperitonealrommet.

Når trombose av den nedre P. i. Operasjonen er vist i de tilfeller hvor det truer forekomsten av pulmonal tromboembolisme, t. e., i nærvær av en flytende trombe vene. Forsøk thrombectomy eller plastisk kirurgi når okklusale former av sykdommen oftest ender i trombotisk reokklusjon i denne forbindelse i slike tilfeller den foretrukne metode er den komplekse antitrombotisk behandling med antikoagulanter (heparin neodikumarina, fenili-na et al.), Aktivatorer for fibrinolyse (komplamin, nikotin til-dere et al.) og et middel for å redusere eller forhindre aggregering av blodceller (reopoliglkyukina et al.). Med flotasjonstromb av den nedre P. i. avhengig av omfanget av lesjoner og strengheten av pasientens tilstand, kan være forskjellige tiltak: thrombectomy (. cm) bruksområde eller ligering av den nedre vena cava, implantering cava filter. Optimal tilgang for inngrep på den nedre PV er median laparotomi (se). I noen tilfeller kan høyre sidet lumbotomi brukes (se). Valgmetoden er thrombectomy, t. K. forhindres lungeemboli og fullstendig gjenopprettet blodstrøm i venen. Hvis du har tekniske problemer for thrombectomy, eller i forbindelse med alvorlig pasientens tilstand er ofte laget i bruksområde P. lavere. under de renale blodårer, t. e. en manuell suturering dets lumen (madrass) eller mekanisk søm (LCB) for å skape en rekke mindre fartøy kanaler, hindrer passasje av emboli, men bevare blodstrømmen. Forbinding av den nedre P. i. (De eldste metode kirurgiske profylakse av lungeemboli) bare i tilfelle av septisk trombose det. Pålitelig mål for forebyggelse av lungeemboli (cm.) På et flytende trombe i P. lavere. er implantasjonen i hennes infrarenal-delen av paraplyfilteret. Den er introdusert i den nedre p. gjennom den indre jugularvenen ved hjelp av en spesiell dirigentapplikator. Denne metoden brukes hyppigere hos ekstremt alvorlige pasienter som ikke kan tolerere andre inngrep i nedre enden.

Prognosen for alle former for P. lidelse er vanligvis alvorlig, i stor grad avhengig av behandlingens aktualitet og utviklingsstadiet av patologien, prosessen.

Bibliografi: Atlas av perifere nervøse og venøse systemer, komp. AS Vishnevsky og AN Maksimenkov, M., 1949; B-ocharov V. Ya. Lymfatiske og blodkar og nervesystem av stengelen til den underverdige vena cava av en mann i forbindelse med sin struktur, Arch. anat., histol og embryol., v. 55, nr. 8, s. 20, 1968; Banker VN Strukturen av årer, M., 1974, bibliograf. Vishnevsky AA og Adamyan AA Kirurgi av mediastinum, M., 1977; D o l-go-Saburov BA Anastomoses og måtene for rundkjøring i mennesker, L., 1956, bibliograf. han, innervering av vener, L., 1958, bibliograf. Esipova IK og dr. Essays on the hemodynamic restructuring of the vascular wall, M., 1971; Ivanitskaya MA og Savelyev VS Radiologisk studie med medfødte hjertefeil, M., 1960; Konstantinov B. A. Fysiologiske og kliniske baser av kirurgisk kardiologi, L., 1981; Kupriyanov VV og Kerdivarenko NV Innervering av inferior vena cava, Chisinau, 1979, bibliograf. Pokrovsky A. V. Clinical Angiology, M., 1979; Savelyev VS, Dumpe E.P. og Ya blokkere EG-sykdommer i hovedårene, M., 1972; Abraham A. Mikroskopisk innervering av hjerte og blodkar i vertebrater, inkludert mann, Budapest, 1969; Chuang V. P., Mena C. E. a. Hoskins Ph. A. Medfødte anomalier av den ringere vena cava, Brit. J. Radiol., V. 47, s. 206, 1974;

Dotter Ch. T. a. Steinberg I. Angiocardiography, N.Y., 1952; Tur-

p i n l, s t a t e d a. S med h v a r t z A. Skader på dårligere vena cara og deres ledelse, Amer. J. Surg., V. 134, s. 25, 1977.


E. G. Yablokov; E. A. Vorobeva (an.), M. A. Ivanitskaya (leie.).

Hule årer

Vena cavae overlegen og dårligere er de viktigste venøse trunksene som samler blod fra hele kroppen og strømmer inn i hjertet. Ved ontogenese dannes den overlegne hule venen fra den proksimale delen av høyre fremre kardinalvein og Cuvierkanalen. Dannelsen av den dårligere vena cava er forbundet med utvidelsen og forlengelsen av karene i forbindelse med reduksjonen av de bakre kardinalårene.

Den øvre hule Wien - tykk kort tønne anordnet i brysthulen til høyre for den oppadstigende aorta (Fig.); samler blod fra hode, nakke, bryst og øvre lemmer; starter fra det brachiocephalic vene ved nivået for innsetting av brusken i rett I ribben til sternum; går ned, faller inn i høyre atrium. Før man går inn i øvre vena cava inn i perikard sac, strømmer det uparede Wien (v. Azygos). Den overlegne vena cava direkte flyte bare små områder som grenser vein: venen hjerteposen, fremre mediastinum og noen ganger rett interne thorax Wien (v thoracica int dext...) (Vv pericardiacae.) (Vv.mediastinales ant.).

Den nedre hule venen er den kraftigste venøse stammen til menneskekroppen; samler blod fra underekstremiteter, bekkenorganer, bukhule og deres vegger. Den nedre hule Wien begynner på magen av de felles bekken venene flette ved IV-V nivå av den lumbale ryggvirvler og er rettet oppover på høyre side av aorta. Ligger i det dorsale høyre lever fure gjennom en åpning i membranen strekker seg inn i brysthulen og strømmer inn i høyre forkammer. Foruten felles iliaca vene, det faller: Gjennomsnittlig sakrale Wien (v sacralis mediana.), Korsryggen og phrenic årer (vv lumbales.) (Vv phrenicae.). (. VV renales): Ved visceral elver inkluderer retten testis Wien (v testicularis dext..) Eller eggstokkene (v ovarica dext..), The nyre vener, binyre - vv. suprarenales (venstre går inn i venstre renalvein) og lever (vv. hepaticae). Ved sammenflyting inferior vena cava venstre hepatiske vene er venøs ligament - rest venekanal (ductus venosus) som er forbundet til navlevenen til vena cava inferior under placenta sirkulasjon.

Den overlegne hule venen har ikke muskulære komponenter i sin struktur, bortsett fra stedet for sammenløp i hjertet, hvor den hule venen inneholder muskelfibrene i myokardiet i atriumet. Den nedre vena cava har et betydelig antall muskelelementer. Spesielt godt utviklet er et kontinuerlig lag av langsgående muskelfibre i sitt ytre skall. I alle lagene i vena cava-veggen er det omfattende nerveplexuser. Myelinfibre, som trer inn i de indre og indre vener i blodårene, danner følsomme ender. Efferent innervation av vena cava er representert av elementer i det autonome nervesystemet.

Den nedre vena cava kan være plassert til venstre for aorta. I den kaudale delen kan den representeres av to kofferter som smelter sammen i det øvre bukhulen. Mindre ofte er det en sammenheng mellom den dårligere vena cava og den uparrede venen. Varierte varianter av en hul vene i hjertet. Ofte er det to øvre hule vener. Det er tilfeller av vena cava i venstre atrium.

Den praktiske betydning anastomoser røtter av den øvre og den nedre vena cava mellom seg og sammen med røttene til portalvenen (cm.) (Caval cava, og portal kava kava kava portal anastomoser). Legg merke til følgende viktige anastomoser 1) venehjerte del av magesekken og spiserøret, 2) den veneplexus med rektumveggen, 3) anastomoser umbilical vene med røttene til de øvre og nedre epigastriske vener (kava-kava kran) og 4) en forbindelse med den stigende lumbar, lumbar og vener av mesenteri rot på bakre bukvegg.

Øvre og nedre hulve: deres system og anatomi, patologi av hule vener

Den øvre og nedre vena cava er blant de største karene i menneskekroppen, uten hvilken det er umulig å operere det vaskulære systemet og hjertet. Kompresjonen, trombose av disse karene er fyldt ikke bare med ubehagelige subjektive symptomer, men også med alvorlige forstyrrelser i blodstrøm og hjerteaktivitet, og derfor fortjener nøye oppmerksomhet fra spesialister.

Årsakene til kompresjon av vena cava trombose, eller meget forskjellige, slik at de står overfor patologien til forskjellige spesialister - onkologer, Phthisiopneumology, hematologi, gynekologer, kardiologer. De behandler ikke bare konsekvensen, det vil si det vaskulære problemet, men også årsaken - sykdommer i andre organer, svulster.

Blant pasienter med lesjoner i superior vena cava (SVC) mer enn menn, mens den nedre vena Wien (NEG) påvirker ofte den kvinnelige halvparten i forbindelse med svangerskap og fødsel, obstetrisk og gynekologisk patologi.

Leger for forbedring av venøs utstrømning tyder på konservativ behandling, men det er ofte nødvendig å ty til kirurgiske operasjoner, spesielt med trombose.

Anatomi av øvre og nedre hule vener

Fra high school anatomi kurset, mange husker at begge hule vener bærer blod til hjertet. De har en ganske stor diameter av lumen, som setter alt det venøse blodet som strømmer fra vev og organer i kroppen vår. Kommer til hjertet av begge halvdeler av legemet, er venene koblet til den såkalte sinus gjennom hvilket blod kommer inn i hjertet, og deretter sendt til lunge krets for oksygenering.

System av nedre og øvre hule vener, portalvein - forelesning

Øvre vena cava

system av overlegne vena cava

Den overlegne hule venen (VPV) er et stort fartøy omtrent to centimeter bredt og ca 5-7 cm langt, med blod fra hodet og overkroppen og ligger i den fremre delen av mediastinum. Det er blottet for ventilapparatet og dannes ved å knytte to brakiocephalic vener bakfra fra stedet der den første ribben er koblet til brystbenet til høyre. Fartøyet går nesten vertikalt ned til brusk av den andre ribben, hvor den kommer inn i hjerteposen, og deretter i fremspringet av den tredje ribben kommer inn i høyre atrium.

Foran ERW er det en tymus og områder av høyre lunge, til høyre er den dekket med et medianblad av serøs membran, til venstre - det ligger ved siden av aorta. Baksiden av den er fremre for lungens rot, bak og litt til venstre er luftrøret. I cellulosen bak fartøyet passerer vagusnerven.

ERW samler blodstrømmer fra hodet, nakken, armene, brystet og magen, esophagus, intercostal vener, mediastinum. I det faller uberørte vener bakfra og fartøy som bærer blod fra mediastinum og perikardium.

Video: øvre hulvein - formasjon, topografi, tilstrømning

Nedre hule venen

Den nedre hule venen (LIP) er blottet for ventilapparatet og har størst diameter blant alle venøse kar. Det begynner ved å kombinere to vanlige iliacer, munnen er plassert til høyre enn sonen for forgrening av aorta i iliac arterier. Topografi av begynnelsen av fartøyet er i projeksjonen av den intervertebrale disken på 4-5 lumbale vertebrae.

LEL er rettet vertikalt opp til høyre for abdominal aorta, fra baksiden ligger den faktisk på den store lumbale muskelen i høyre halvdel av kroppen, forsiden dekket med et blad av den serøse membranen.

Kommer til det høyre atrium, er plassert bak NIP 12 duodenal ulcus, rot mesenteriet og hodet av bukspyttkjertelen, er det samme navnet som inngår i den fure av leveren, der det er forbundet til den hepatiske venøse kar. Deretter ligger banen vene diafragma, som har sin egen åpning for den nedre vena cava, gjennom hvilken den sistnevnte går opp og går til den bakre mediastinum, kardial når skjorten og koblet til hjertet.

NIP samler blod fra vene i midjen, de nedre membran- og viscerale grener som løper fra indre organer - eggstokk- og testikkel hunn hann (til høyre strømme direkte inn i vena cava, venstre - i den venstre nyre), nyre (renal går horisontalt fra porten), høyre adrenal Wien (venstre forbundet direkte med nedsatt), leverfunksjon.

Den nedre hule venen tar blod fra beina, bekkenorganene, magen, membranen. Væsken beveger seg langs den fra bunnen oppover, til venstre for fartøyet, for hele lengden ligger aorta. Ved inngangen til høyre atrium er den dårligere vena cava dekket med et epikardium.

Video: Nedre hule venen - formasjon, topografi, tilstrømning

Patologi av hule årer

Endringer i vena cava ofte er sekundære, og er assosiert med sykdommer i andre organer, slik at de er referert til som syndrom enten den øvre eller den nedre vena cava, og peker på mangel på uavhengighet av patologien.

Syndrom av den overlegne vena cava

Syndrom av inferior vena cava er vanligvis diagnostisert blant mannlige befolkningen av både ung og alder, gjennomsnittlig alder av pasienter er ca 40-60 år.

I hjertet av syndromet til den overlegne vena cava er kompresjon fra utsiden eller trombose på grunn av sykdommer i mediastinum og lungene:

 • Bronkopulmonal kreft;
 • Lymfogranulomatose, forstørrede lymfeknuter av mediastinum på grunn av metastaser av kreft i andre organer;
 • Aorturisme av aorta
 • Smittsomme og inflammatoriske prosesser (tuberkulose, perikardial betennelse med fibrose);
 • Trombose på bakgrunn av et kateter eller en elektrode som ligger i karet i lang tid under hjertestimulering.

kompresjon av den overlegne vena cava med lungesvulster

Når kompresjonen av fartøyet eller et brudd på terrenget er en kraftig hindring av veneblodstrømmen fra hodet, halsen, armene, skuldrene til hjertet, er resultatet en venøs stase og alvorlig hemodynamisk uorden.

Lysstyrke symptomer på vena cava superior-syndrom er bestemt av hvor raskt i blodet var et brudd, og hvor godt utviklet løsninger blodtilførsel. Når plutselig overlapp vaskulært lumen venøs dysfunksjon fenomen vil øke raskt og forårsake akutt svekkelse av sirkulasjonssystemet i vena cava superior, ved en forholdsvis langsom utvikling av en patologi (forstørrede lymfeknuter og lunge tumorvekst), og sykdommen er langsomt progressiv.

Symptomer som følger med utvidelse eller trombose av ERW er "stablet" i den klassiske triaden:

 1. Hevelse av ansikt, nakke, hender.
 2. Cyanose av huden.
 3. Utvidelse av de subkutane årene i øvre halvdel av kroppen, hender, ansikt, hevelse i nakkestikkene i nakken.

Pasienter klager over problemer med å puste selv i fravær av fysisk aktivitet, stemmen kan bli hes, svelger, en tendens til å popperhivaniyam, hoste, smerte i brystet. En kraftig økning i trykket i den overlegne vena cava og dens sidestykker fremkaller brudd på veggene på fartøyene og bløder fra nesen, lungene, spiserøret.

En tredjedel av pasientene står overfor strupe i larynx mot en bakgrunn av venøs stasis, noe som er manifestert av støyende, stridende pust og farlig asfyksi. Økt venøs insuffisiens kan føre til hjernesødem - en dødelig tilstand.

For å lindre symptomene på patologien har pasienten en tendens til å vedta en sittende eller semi-sittende stilling, hvor utstrømningen av venøst ​​blod til hjertet er noe lettere. I den bakre stilling er tegnene på venøs stasis beskrevet forbedret.

Brudd på utstrømningen av blod fra hjernen er fulle av slike tegn som:

 • hodepine;
 • Konvulsivt syndrom;
 • døsighet;
 • Forstyrrelser av bevissthet opp til besvimelse;
 • Hørsels- og synshemming
 • Giktpine (på grunn av hevelse av cellulose bak øyebolene);
 • rennende øyne;
 • Gum i hodet eller i ørene.

For å diagnostisere den øvre vena cava syndrom anvende lys radiografi (svulster viser endringer i mediastinum, fra hjertet og hjerteposen), datamaskin og magnetisk resonansavbildning (neoplasme studie lymfeknute), er flebografi vist for å bestemme lokaliseringen og omfanget av vaskulær okklusjon.

I tillegg til de beskrevne studiene refereres pasienten til en oftalmolog som vil oppdage stillestående fenomener på fundus og ødem, og ultralyd av karene i hodet og nakken for å vurdere efflukseffektiviteten. Med patologi i brysthulen, kan biopsier, thoracoscopy, bronkoskopi og andre studier være nødvendig.

Før årsaken venøs stase vil bli klart, er pasienten tildelt en diett med et minimum innhold av salt, diuretika, hormoner, begrenset drikkevann regime.

Hvis patologien til den overlegne vena cava skyldes kreft, vil pasienten ha kjemoterapi-kurser, bestråling, kirurgi på et onkologisk sykehus. Med trombose er trombolytika foreskrevet og en versjon av operativ restaurering av blodstrømmen i fartøyet er planlagt.

Absolutte indikasjoner på kirurgisk behandling av lesjoner av den dårligere vena cava er akutt trombusobstruksjon eller en raskt økende tumor med sikkerhetssirkulasjonsfeil.

stenting av den overlegne vena cava

Ved akutt trombose kan du ta bort trombus (trombektomi), hvis årsaken til svulsten - det er skåret ut. I alvorlige tilfeller, når vevets vifte er irreversibelt endret eller overgrodd med en svulst, er reseksjon av fartøyets sted mulig, med erstatning av defekten med pasientens eget vev. En av de mest lovende metodene er stenting av venen på stedet for den største vanskeligheten ved blodstrømmen (ballongangioplastikk), som brukes til svulster og arr deformasjon av mediastinum vev. Som en palliativ behandling brukes shunt-operasjoner for å sikre blodutslipp, omgå den berørte avdelingen.

Syndrom av inferior vena cava

Syndrom av inferior vena cava betraktes som en ganske sjelden patologi, og den er vanligvis forbundet med tilstopping av lumen av karet med en trombus.

klemming av den dårligere vena cava hos gravide kvinner

En spesiell gruppe av pasienter med dysfunksjon av vena cava blodet strømme opp gravide kvinner som har skapt forutsetninger for økning av livmorsammenpressing av beholderen, samt omfattende endringer i blodpropper med hyperkoagulasjonsreaksjonen side.

Gjennom kurset vurderes arten av komplikasjoner og utfall, trombose av vena cava blant de mest alvorlige varianter av venøs sirkulasjon, fordi en av de største årene i menneskekroppen er involvert. Vanskelighetene ved diagnose og behandling kan ikke bare være knyttet til den begrensede bruken av mange undersøkelsesmetoder hos gravide kvinner, men også med sjeldenhet i selve syndromet, som ikke engang er skrevet i spesialisert litteratur.

Årsakene til den nedre vena cava syndrom kan være en trombose, som oftest er kombinert med okklusjon av de dype beinet årer, lår- og bekken årer. Nesten halvparten av pasientene har en oppadgående trombosevei.

Brudd på blodstrømmen gjennom vena cava kan være forårsaket av målrettet binding av venen for å unngå lungeemboli, arterier med lesjoner i underekstremitetene. Maligne neoplasmer i retroperitoneale avdelingen, fremkaller abdominale organer blokkering av LIP i omtrent 40% av tilfellene.

I svangerskapet, blir betingelsene for kompresjon av IVC stadig økende uterus, noe som er spesielt merkbart når fruktene av to eller flere, diagnostisering av polyhydramnion eller fosteret er stor nok. Ifølge enkelte rapporter, kan tegn på venøs utstrømning i vena cava inferior bli funnet i halvparten av vordende mødre, men symptomene bare forekommer i 10% av tilfellene, og uttrykte former - en kvinne ut av 100, med svært sannsynlig en kombinasjon av graviditet forstyrrelser i hemostasen og somatiske sykdommer.

Kliniske tegn på trombose av den nedre vena cava bestemmes av sin grad, hastigheten av obstruksjon av lumen og nivået ved hvilken okklusjon oppstod. Avhengig av nivået av blokkering er trombose distal, når et parti av venen rammes under det sted hvor nyrene vender inn i det, i andre tilfeller er nyrer og lever-segmenter involvert.

Hovedtegnene på trombose av den dårligere vena cava er:

 1. Smerter i magen og under ryggen, muskler i bukveggene kan være anstrengt;
 2. Hevelse i beina, lyske, kjønn, buk;
 3. Cyanose under okklusjonssonen (bein, nedre del, underliv);
 4. Kanskje utvidelsen av subkutane årer, som ofte kombineres med gradvis nedgang i ødem som følge av etablering av sikkerhetssirkulasjon.

Med nyresvulster er sannsynligheten for akutt nyresvikt høy på grunn av uttalt venøs overflod. Samtidig forverres organets filtreringskapasitet raskt, mengden urin dannes kraftig til den er helt fraværende (anuria), og konsentrasjonen av nitrogenmetabolitter (kreatinin, urea) øker i blodet. Pasienter med akutt nyresvikt mot venetrombose klager over ryggsmerter, tilstanden deres forverres gradvis, forgiftning utvikler seg og bevisstheten kan forstyrres av typen uremisk koma.

Trombose i vena cava inferior ved samløpet av sideelvene til leveren hennes er manifestert av sterke smerter i magen - epigastriet, under høyre kyst buen, er preget av gulsott, den raske utviklingen av ascites symptomer på forgiftning, kvalme, oppkast, feber. Ved akutt okklusjon av karet symptomer meget hurtig, har høy risiko for akutt lever eller nyresvikt med en høy dødelighet.

Nedsatt blodstrøm i vena cava på nivået av lever- og nyreelver er blant de mest alvorlige typer av sykdom med høy dødelighet, selv i mulighetene for moderne medisin. Okklusjon av vena cava inferior under tuftene av nyre årer forgreninger inntektene mer gunstig fordi vitale organer samtidig fortsette å utføre sin funksjon.

Når lumen av underverdige vena cava er stengt, er nederlaget på beina alltid tosidig. Typiske symptomer på sykdommen kan bli betraktet som en smerte som påvirker ikke bare den kurs, men lysken, mage, sete, og hevelse, sprer seg jevnt over hele foten, den fremre veggen av magen, lysken og pubis. Under huden blir forstørrede venetropper synlige, og tar rollen som forbikoblinger av blodstrøm.

Mer enn 70% av pasientene med trombose av den dårligere vena cava lider av trofiske sykdommer i beinets myke vev. På grunn av alvorlig hevelse er det ikke-helbredende sår, de er ofte flere, og konservativ behandling gir ikke noe resultat. I de fleste pasienter med menn med en lesjon av den dårligere vena cava, forårsaker blodstasis i bekkenorganene og skrotum impotens og infertilitet.

Hos gravide kvinner med kompresjon av vena cava fra utsiden av livmorhulen, kan symptomene være lite eller ikke-eksisterende med tilstrekkelig sikkerhetsblodstrøm. sykdomssymptomer vises ved det tredje trimester, og kan bestå i hevelse av ben, alvorlig svakhet, svimmelhet, og synkope i liggende stilling, når livmoren faktisk ligger på den nedre vena cava.

I alvorlige tilfeller i svangerskapet, kan syndromet til den dårligere vena cava manifesteres ved episoder av bevissthetstab og alvorlig hypotensjon, noe som påvirker utviklingen av fosteret i uterus, som gjennomgår hypoksi.

For å oppdage okklusjoner eller komprimering av den dårligere vena cava, er flebografi brukt som en av de mest informative diagnostiske metoder. Det er mulig å bruke ultralyd, MR, blodprøver for koagulabilitet og urinalyse er nødvendige for å utelukke nyrepatologi.

Video: Trombose av den nedre vena cava, flotasjonstromb på ultralyd

Behandling av den nedre vena cava syndrom kan være konservativ i en destinasjon antikoagulanter, trombolytisk terapi, korrigering av metabolske forstyrrelser ved infusjon av en legemiddeloppløsning, men med massive og høyt vaskulære okklusjoner anordnet operasjoner kan ikke gjøre uten. Thrombectomy utført, reseksjon av vaskulære områder, bypass-kirurgi, rettet mot utslipp av blod i en rundkjøring måte, utenom blokkeringen. spesielle cava filtre er montert for forebygging av tromboembolisme i lungearterien.

Gravide kvinner med symptomer på kompresjon av vena cava er anbefalt å sove eller ligge på siden, unngå trening i liggende stilling, og erstatte dem med tur- og vannbehandlinger.

Les Mer Om Fartøyene