Redusert hematokrit: årsaker og mulige konsekvenser

Blod er et flytende bindevev. Hovedfunksjonen er å gi indre organer næringsstoffer og oksygen. Denne væsken sirkulerer gjennom hele kroppen på grunn av det utviklede nettverket av kapillærer.

Blod består av plasma og flere varianter av tilstøtende elementer. Enhver patologisk prosess påvirker direkte kvaliteten på væskeformen av bindevev. Når en person blir syk, gir legen først ham en generell blodprøve. En av de viktigste parametrene er hematokrit. Hvis denne indikatoren senkes, hva betyr dette? Vi forteller.

cellevolum

Ved denne verdien forstås en av parametrene til blodprøven. Dens essens er redusert til en kvantitativ vurdering av visse komponenter i det flytende bindevevet, med tanke på forholdet til hverandre.

På det medisinske feltet er uttrykket "hematokritnummer" sjelden brukt. Det er oftest erstattet med "hematokrit". Faktisk er denne tilnærmingen til problemet ikke helt riktig. Det siste leddet er kalt rør og bærer graderinger hvorved tekniker evaluerer hematokrit.

Men han ble så tett integrert i praksis at han ble kjent både til medisinske arbeidere og vanlige borgere.

En viktig komponent av blod er plasma. Den inneholder blodplater, erytrocytter og leukocytter. Samtidig er det mest av erytrocytter. For eksempel i en sunn persons blod anses en indikator på 5 billioner av disse legemene som normale.

På grunnlag av et hematokrittal har forskere foreslått å ta en paritet av erytrocytter til alle andre elementer.

Bestemmelse av hematokrit nummer

For å kjenne denne figuren må du passere en rutinemessig blodprøve. Samlingen av materiale til etterfølgende undersøkelse utføres fra venen. Blodet legges først til antikoagulanten (det forstyrrer koagulasjonsprosessen), og plasseres deretter i en sentrifuge.

I dette apparatet er røret untwisted til de begrensende hastigheter. Som du vet, er alle elementer i blodet preget av forskjellige vekter. Derfor er det i sentrifugen lett å skille dem og bestemme volumet av hver komponent.

Etter at prosedyren for merking på et reagens er fullført, kan laboratorieassistenten enkelt evaluere parametrene for røde blodlegemer. Siden disse elementene er mer vektige, vil de okkupere det meste av pæren nedenunder. Etter dem vil hvite blodlegemer og blodplater ta sin plass, og plasma vil forbli på toppen.

For å maksimere nøyaktigheten av denne indikatoren, blir 100% oppslag på et reagensrør, og 100 ml materiale er plassert i det. Resultatet skal betraktes som et hematokritnummer.

Norm for barn og voksne

Hematokritnummeret, som mange andre indikatorer på blod, varierer gjennom hele livet til en person. Dette er ikke overraskende, fordi kroppen vokser, og volumet av flytende bindemiddel blir stadig økende. Samtidig øker antall ensartede elementer ikke i direkte proporsjon.

 • De høyeste parametrene for hematokrittalet observeres hos nyfødte barn og utgjør ca. 60%. På barnet på 1 år vil denne indikatoren være lavere, ca 38%.
 • I ungdomsårene er det endringer igjen. For denne perioden er normen 50%. Dette er den såkalte lavere terskelen til den normative verdien.
 • I en voksen mannlig hematokrit kan variere fra 49 til 54%, og hos kvinner - fra 33 til 47%.

Endring av parametrene ovenfor i mindre retning er årsaken til å kontakte en lege. Noen ganger indikerer et slikt tegn mindre helseproblemer, men oftere betyr det en alvorlig patologi.

Hvorfor er hematokriten lavere enn normalt?

Mangel på erytrocytter i blodet påvirker alltid kroppens funksjon. Med en slik frustrasjon klager en person hele tiden på tretthet og ubehag. Han kan lindre huden, det er hodepine, og hjertefrekvensen øker. I det rettferdige kjønet manifesteres denne sykdommen vanligvis av overdreven hårtap.

Hva beskrives det kliniske bildet? Erytrocytter er ansvarlige for tilførsel av oksygen og næringsstoffer til cellene. Etter deres vellykkede transport tar de karbondioksid.

Hvis hematokriten senkes, reduseres volumet av erytrocytter per 1 liter blod betydelig. Som et resultat begynner kroppens celler å oppleve oksygenmangel, noe som nødvendigvis påvirker hele kroppens funksjon.

Hematokritindikatoren er forholdet mellom verdiene uttrykt i prosenter. Det avhenger kun av to parametere: antall røde blodlegemer og volumet av flytende plasma. Eventuelle endringer i disse parametrene kan utløse en reduksjon i hematokriten. Blant de viktigste årsakene til reduksjon av indikatorer, kaller legene følgende:

 • faller i antall røde celler;
 • reduksjon i volumet av røde blodlegemer;
 • gradvis opphopning av væske i kroppen;
 • en økning i antall proteiner som ikke tillater overflødig væske å forlate kroppen.

Disse forstyrrelsene anses å være de umiddelbare årsakene til hvorfor det kan være en redusert hematokrit i blodet. Dette problemet er imidlertid noen ganger provosert av andre, allerede alvorligere faktorer.

Sykdommer ledsaget av en reduksjon i hematokrit

Blant de patologiske prosessene som skaper gunstige forhold for å redusere hematokrittalet, skiller spesialistene følgende:

 1. Vesentlig blodtap på grunn av bilulykke eller alvorlig skade.
 2. Meget rask utryddelse av røde blodlegemer på grunn av smittefarlige prosesser eller forgiftning med giftstoffer.
 3. Tumorpatologier, ledsaget av langvarig behandling.
 4. Inflammatoriske lidelser av kronisk natur.
 5. Lymfom av Hodgkin.
 6. Anemi av forskjellig etiologi.

Lav hematokrit blir ofte observert hos personer som diett eller begrenser dietten. Med utviklingen av denne typen forstyrrelse hos et ungt barn, forblir årsakene oftest det samme. På grunn av økt følsomhet hos den unge organismen, kan forstyrrelsen imidlertid foregå i alvorlig form.

Falske resultater

Under falsk hematokrit er det vanlig å forstå et slikt resultat av analyser, hvor nivået av hematokrit defineres som redusert, men personen er helt sunn samtidig. Hvorfor er dette mulig?

Dette kliniske bildet er vanligvis et resultat av blodfortynning. I sjeldne tilfeller vises reduserte verdier hvis materialet tas i horisontal stilling. Som regel anbefaler legen å ta testene på nytt og komme tilbake til resepsjonen.

Funksjonene i sykdommen hos gravide kvinner

Etter babyens oppfatning begynner kvinnens kropp å gjennomgå store forandringer, og forbereder seg på en ny funksjon. Selvfølgelig påvirker dette hovedindikatorene for blod. For eksempel øker plasmavolumet gradvis, og hematokrittalet reduseres noe. Dette forholdet betraktes av leger som en variant av normen.

Hvis hematokriten reduseres betydelig under graviditet, kan kvinnen utvikle anemi. Dette har i sin tur negativ innvirkning på hele kroppen.

En stor belastning begynner å føle hjertet, og bak det - nyrene og leveren. Tilstanden til den gravide kan forverres kraftig. Vanligvis klager kvinner av svakhet, alvorlig hodepine eller økt blodtrykk. Å bekrefte anemi eller identifisere en annen lidelse uten hjelp av en lege kan ikke gjøre.

Funksjonene i sykdommen hos små pasienter

Normene til hematokrit hos barn er vesentlig forskjellig fra voksne. Med alderen reduseres prosentandelen av røde blodlegemer. For eksempel, hos spedbarn er denne tallet ca 44-62%, og for en ett år gammel baby - 37%.

Hva kan forårsakes av et lavt nivå? Denne indikatoren på blod er sjelden forbundet med alvorlige plager. For å bestemme den sanne årsaken til uorden, vil det bli nødvendig med en fullstendig diagnostisk undersøkelse. Bare en lege kan gjenkjenne patologien.

Blant de vanligste årsakene til at hematokrit senkes hos spedbarn, skiller barnelærer ut:

 • ekstremt langsom kjerne-ring av erytrocytter;
 • blødning;
 • anemi,
 • høy grad av erytrocytt forfall;
 • store mengder blod i kroppen.

Som hos gravide er lav hematokrit hos unge pasienter oftest på grunn av å utvikle anemi. Du kan endre denne indikatoren hvis du radikalt endrer ringen av krummer. Barnevennere anbefaler vanligvis ulike matvarer med egg, epler, nøtter, for det meste rødt kjøtt.

Med redusert hematokrit hos barn, anbefaler spesialister også å gi hematogen. Dette er ikke bare en deilig godbit, som selges i nesten alle apotekskjeder, men også et godt forebyggende verktøy.

I særlig alvorlige tilfeller, når korreksjonen av dietten er ineffektiv, kan barnet bli foreskrevet medisinering. Valget av medisiner er avhengig av årsaken til sykdommen. Det bestemte middel og dets dosering er valgt individuelt.

En annen metode for å bekjempe lidelsen er utnevnelsen av vitaminkomplekser. Moderne farmakologiske bedrifter produserer slike medisiner i store mengder, så selv erfarne foreldre kan bli forvirret i dette mangfoldet. Og i dette problemet kan ikke uten konsultasjon med barneleger.

Legen vil foreskrive dette eller det aktuelle legemidlet på grunnlag av det generelle kliniske bildet, barnets behov og resultatene av testene.

Anbefalt terapi

Spesifikk behandling av denne lidelsen er ikke utviklet. Terapi er foreskrevet av lege først etter en fullstendig undersøkelse av kroppen. Oftest er det rettet mot å eliminere årsaken til sykdommen.

For eksempel, i tilfelle av anemi, er jernbaserte stoffer foreskrevet og anbefalinger for ernæring gitt. Smittsomme prosesser i kroppen krever ødeleggelse av hovedpatogenet ved bruk av antibakterielle legemidler.

Således er det ingen metode for behandling av et redusert nivå av hematokrit. Moderne medisin tilbyr å kjempe utelukkende med årsaken til uorden.

Metoder for forebygging av sykdommen

For å unngå helseproblemer forårsaket av abnorm funksjon av sirkulasjonssystemet, anbefaler leger at man følger reglene:

 • Overgi all avhengighet. Selv ubetydelig forbruk av alkoholholdige drikker eller røyking 1-2 sigaretter om dagen kan negativt påvirke arbeidet i hele organismen.
 • Det er nødvendig å overvåke daglig diett. Balansert næring (forbruk av fett, proteiner og karbohydrater i riktig proporsjoner) er nøkkelen til fraværet av helseproblemer. Det er også nødvendig å nekte "matrester" og hurtigmat.
 • Det er ekstremt viktig å engasjere seg i rimelig sport. Hvis det ikke er mulighet for å gå på treningsstudioet, kan denne treningen erstattes av daglige vandreturer.
 • Periodisk må du gjennomgå en medisinsk undersøkelse. Tidlig påvisning av helseproblemer gjør at du umiddelbart kan starte behandlingen.

Overholdelse av slike enkle regler bidrar til å glemme medisiner og tabletter, ventelister for en lege.

Hvorfor senkes hematokriten i blodet, hva betyr det?

Hematokrit er en indikator som bestemmer innholdet av røde blodlegemer (erytrocytter) i totalvolumet. Det er målt i prosent. Det bestemmes av en generell blodprøve. Ved indikatoren for hematokrit bestemmes blodets evne til å overføre oksygen til kroppens vev.

Hos voksne indikerer lav hematokrit at det er risiko for anemi. Når hematokriten er lavere, er ekstrem forsiktighet og oppmerksomhet mot ens helse viktig - årsakene er tvetydige.

For å fastslå riktig diagnose utføres spesielle tester for å bestemme prosentandelen av røde blodlegemer til volumet av plasma. De er i stand til å gi informasjon til spesialister for en nøyaktig fastsettelse av årsakene til nedsatt hematokrit.

norm

Før du snakker om å redusere nivået av hematokrit i blodet, må du kjenne indikatorens normative verdier, basert på pasientens kjønn og alder.

Hematokritstandarder for:

 • nyfødt barn - 44-62%;
 • barnet i det første år av livet - 36-44%;
 • barn under 10 år - 37-44%;
 • voksne menn - 40-52%;
 • av en voksen kvinne - 30-46%.
 • i de fleste kvinner blir hematokrit senket under graviditet - dette er en vanlig konsekvens av en økning i det totale blodvolumet.

Siden et lavt nivå av hematokrit indikerer anemi, er det naturlig at årsakene til anemi er faktorer som reduserer denne indikatoren. Alle faktorene som bidrar til utviklingen av anemi vil også være årsakene til en reduksjon i hematokrit i blodet hos voksne.

Hva indikerer lav hematokrit?

Mangel på erytrocytter påvirker kroppens generelle tilstand negativt. Ved lav hematokrit-indeksen hos voksne er det en generell sykdomsfølelse, høy tretthet, kortpustethet, blekhet av huden, rask hjerterytme, hodepine, håravfall.

Dette skyldes det faktum at røde blodceller leverer næringsstoffer og oksygen til hver celle, og tar bort karbondioksid. Ved lav hematokrit volum av røde blodceller pr liter blod blir mindre enn normalt, slik at humane celler som opplever oksygenmangel. Samtidig forstyrres syrebasebalansen og virkemåten til hver av organene.

bevis

Symptomer på lav hematokrit er:

Lykt disse tegnene uttrykkes under graviditet og akutt anemi. For å bekrefte diagnosen er det imidlertid nødvendig å ta en blodprøve.

Årsaker til nedsatt hematokrit

Hvorfor senkes en voksen hematokrit, og hva betyr det? Som nevnt ovenfor kan anemi forårsake et lavt antall hematokrit. Denne sykdommen oppstår når det er mangel på røde blodlegemer. Derfor kan enhver funksjon eller tiltak for å redusere varigheten av livet, direkte snakke om utseendet av anemi.

I tillegg til anemi oppstår en nedsatt hematokrit:

 • med svært alvorlig blødning;
 • under graviditet;
 • kan observeres med lengre opphold i utsatt stilling.
 • hvis erytrocytter er sakte dannet;
 • hvis blodvolumet øker;
 • i ferd med fasting eller usunn mat;
 • i tilfelle av rask ødeleggelse av erytrocyter i blodet;
 • hvis blodet er fortynnet.

Også senking av hematokrit i blodet under normen observeres med følgende sykdommer:

 • onkologiske sykdommer i beinmargen, ondartede svulster, som fører til redusert produksjon av røde blodceller;
 • nyresykdom (nyrearterie stenose, nyresvikt, polycystisk nyresykdom);
 • kroniske inflammatoriske prosesser;
 • Anemi, hvor antall røde blodlegemer reduseres;
 • sykdommer i blodårer eller lever.

Alle data som viser redusert hematokrit er en alvorlig grunn til å gjennomføre en full undersøkelse. Men ikke bekymre deg for tidlig. Ved hjelp av undersøkelser er det mulig å identifisere årsaken til sykdommen, og hva som egentlig kan føre til en reduksjon av hematokriten. Når nivået av hematokrit er normalt, og det vil vise tester, bare da kan du være sikker på at alt er bra med deg.

Hematokrit under graviditet

Hos kvinner under svangerskapet kan hematokriten være under normal. Dette skyldes at volumet av blod øker på grunn av plasma. I denne perioden kan denne indikatoren være 33%, og dette regnes som normalt.

Hva å gjøre med en senket hematokrit

Hos voksne er den viktigste prinsipp i behandlingen av lav haematocrit nivå er å eliminere årsakene til deres tilbakegang under det normale. Dersom årsaken til en lav hematokrit er anemi, i mange tilfeller er tålmodig nok til å endre kostholdet for å gradvis øke nivået av røde blodceller og hemoglobin i blodet.

Det anbefales å spise mer mat rik på jern, som kylling, tørket frukt, bønner, egg, rødt kjøtt, innmat (særlig lever), sjømat, urter. I tillegg bør du øke inntaket av vitamin C, da det forbedrer absorpsjonen av jern. I noen tilfeller kan legen anbefale inntak av kosttilskudd med jern for å behandle anemi.

Reduksjon av hematokrit i blodet hos voksne, barn og gravide

Menneskelig blod består av plasma - vann, organiske og uorganiske stoffer og formede elementer - erytrocytter, blodplater og leukocytter.

Hematokrit eller hematokrit er verdien av forholdet mellom volumet av plasma og det totale volumet av alle cellene i den.

Men siden antallet røde blodlegemer overskrider de andre, og er omtrent 99%, så i essensen karakteriserer hematokritverdien den individuelle evnen til blodet til å bære oksygen, og derfor angir ekspressionsgraden sin i nærvær av anemi.

Hematokrit norm

Verdien av denne betingede indikatoren er bestemt under utførelse av en utvidet generell blodprøve, ikke tatt fra fingeren, men fra venen. Som regel er et gjerd gjengitt i tilfeller der det er nødvendig å undersøke et stort antall parametere for en mer nøyaktig differensiering av diagnosen.

For å utføre studien, bruk samme navn, spesielt gradert testrør - hematokrit eller automatiske analysatorer. I standardformen for analyse brukes en internasjonal betegnelse - HCT eller Ht.

De fleste laboratorier beregner mengden hematokrit i%, men det er også de som representerer resultatet i l / l - liter elementelementer til en liter plasma.

Referanse (normale) hematokritverdier avhenger av alder og kjønn.

En reduksjon eller økning i hematokritindeksen anses å være en avvik og krever etablering av årsak og diagnose.

Risikogrupper

Risikogruppen for høy hematokrit klassifiseres som ondsinnede røykere, alkoholikere, profesjonelle klatrere, ubåtsjøfolk og pasienter som gjennomgår maskinvarebehandling i trykkammeret.

Og i risikogruppen, hvor hematokriten senkes, faller følgende kategorier:

 • barn som har ubalansert kosthold - mangel på jern;
 • et barn på tidspunktet for en kraftig vekstøkning;
 • kvinner under graviditet, fødsel og postpartum periode;
 • pasienter som er i dialyse
 • pasienter som i sin yrkes natur er tvunget til å forbli stasjonære i lang tid;
 • folk som jevnlig sulter, observere spesielt strenge, dårlig balansert kosthold, transporteres bort av saltprodukter eller bare forbruker salt i store mengder;
 • pasienter med gastrektomi.

Hva er en falsk hematokrit?

Ofte undervurderer HCT-analyse signifikant indikatoren, dvs. viser en falsk hematokrit. Dette kan skje av følgende grunner:

 1. Pasienten, mens han tar blod, legger seg for en stund.
 2. Wien var for tett såret.
 3. Gjerdet er laget fra samme sted hvor infusjon eller transfusjon ble gjort dagen før.
 4. Studien ble utført kort tid etter et alvorlig blodtap, inkludert overgivelse av giver.
 5. Pasienten er i seng i lang tid.

Hva betyr det om hematokriten senkes?

Statistisk sett er tilfeller med lav hematokrit-poengsum mindre vanlige enn høye, men de krever nærmere oppmerksomhet, fordi de indirekte indikerer en mulig inflammatorisk prosess eller tilstedeværelsen av en ondartet tumor. Årsakene til å redusere hematokrit inkluderer:

 • anemi av forskjellig etiologi;
 • sykdommer i hematopoietisk system, som påvirker graden av dannelse av erytrocytter eller forårsaker ødeleggelse i det perifere blod, samt i strid med syntesen av hemoglobinprotein;
 • barnet har kroniske orminfeksjoner;
 • alvorlige hjertesykdommer;
 • kronisk nyresvikt og andre nyresykdommer;
 • levercirrhose;
 • dysbakterier, tarmsykdom, spiserør i spiserøret, mage og duodenale sår, hemorroider;
 • frakturer av store bein eller flere beinfrakturer med rødt benmarg;
 • en kvinne - rikelig månedlig, fibromas, andre gynekologiske sykdommer;
 • hyperhydrering - en kraftig økning i volumet av væske i kroppen;
 • omfattende internt eller eksternt blodtap.

Hvis den senkede hematokriten registreres etter den første studien, bør den gjentas, og også være særlig oppmerksom på hemoglobinparametrene.

Lav hematokrit ledsages av følgende symptomer:

 • reduksjon i effektivitet og tap av styrke;
 • prikking i hender og føtter;
 • blekhet og tørrhet i huden, noen ganger - lys yellowness;
 • takykardi;
 • kortpustethet;
 • økt blodtrykk;
 • brittleness og håravfall.

Redusert hematokrit under graviditet

Normen for hematokrit i en gravid kvinne begynner å senke fra 4 uker, og maksimumsfallet observeres ved 32-34 uker med graviditet - opptil 31-35%. Dette skyldes den fysiologiske økningen i plasmavolumet i denne perioden og er nødvendig for den videre normale intrauterinutviklingen av barnet.

Når hematokriten faller under 30%, er sannsynligheten for føtal hypoksi høy. Ved 14-25% er behandling i sykehusinnstillinger nødvendig, og under 13% - akutt sykehusinnleggelse og intensivbehandling.

Den vanligste årsaken til unormal hematokritreduksjon hos gravide kvinner (opptil 90% av tilfellene) er en konsekvens av jernmangelanemi. Til tross for at behandlingen av anemi virker ganske enkelt - slanking og motta spesielle forberedelser gravid bør du ikke selvmedisinering, og bør pliktig oppsøke lege.

Årsaker til nedsatt hematokrit og tradisjonell behandling

Hematokrit - kan også kalles hematokritverdier eller et hematokritnummer - en indikator som karakteriserer volumet av røde blodlegemer i blodet. Noen ganger tas det totale volumet av erytrocyter, blodplater og leukocytter i betraktning. Andelen erytrocytter i summen av volumene av alle de formede legemene er ca. 99%, derfor varierer figurene ikke mye med forskjellige metoder for å bestemme en slik blodindeks som hematokrit. Måleenheten er prosentandelen (avrundet til heltall) eller en liter formede legemer (erytrocytter) i en liter blod (uttrykt i desimalfraksjoner, avrundet til hundrevis). Ofte er det avvik fra de normale verdiene i større eller mindre retning.

Innholdet i denne artikkelen:

Nedgang i normen

Andelen formede legemer avhenger av kjønn av personen og hans alder. En voksen hann redusert hematokritt observert i dens verdi er mindre enn 54%, mens tallet for kvinner under 47%, i barn bør undersøkes nærmere med indeks på mindre enn 32-33%.

Hvordan utføres analysen

En blodprøve for å bestemme andelen erytrocytter utføres ved hjelp av en hematokrit, et spesielt hulrør laget av glass med en påført skala. Etter fylling er sentrifugering av røret utført, hvoretter mengden av de dannede blodelementene estimeres. I nærvær av spesialutstyr i laboratoriet, bestemmes verdien ved hjelp av automatiske installasjoner - analysatorer.

Forutsetninger for reduksjon

Hematokrit lavere enn normalt kan utelates når det er utsatt for ulike faktorer. Hovedårsakene til denne tilstanden er:

 1. Økning i volumet av sirkulerende blod;
 2. Redusere antall ensartede legemer på grunn av utilstrekkelig produksjon eller for tidlig død;
 3. Blodtynning.

Slike endringer kan oppstå som følge av alvorlige sykdommer eller under påvirkning av eksterne faktorer som ikke er relatert til helse.

Hvilke sykdommer vil fortelle endringen i hematokriten i den mindre siden

 • Anemi. Reduserer antall røde blodlegemer og som følge av denne årsaken er det redusert hematokrit;
 • Betennelse. Hovedsakelig kronisk;
 • Ondartede neoplasmer;
 • Sykdommer i nyrene og blodkarene. Det er en økning i andelen plasma i blodet.

Hvis volumet av erytrocyter i blodet er redusert, bør en fullstendig undersøkelse foretas for forekomsten av de listede sykdommene. Bare å identifisere den sanne årsaken til forandringen i hematokrit vil tillate nødvendig behandling og normalisering av denne indikatoren.

Andre faktorer som påvirker indikatoren

Et lavt nivå av røde blodceller kan diagnostiseres ikke bare som følge av alvorlig sykdom. Ofte ligger årsakene til endringen i feil diett. Sult, bruk av ubalansert og skadelig mat kan påvirke hematokriten og provosere en tilstand der den senkes.

Under graviditeten kan hematokriten bli redusert som følge av en økning i blodvolumet på grunn av plasmapartiet. I dette tilfellet vender tredje trimester naturlig tilbake til sine normale grenser (på grunn av intensiv fjerning av overskytende væske). Spesiell behandling utføres ikke, det kreves konstant overvåking av hematokritverdien.

Et senket nivå av formede legemer kan observeres med lengre opphold i utsatt stilling. Hvis analysen er tatt i denne stillingen eller umiddelbart etter langvarig løgn, kan hematokriten senkes som et resultat.

Falsk reduksjon i andelen erytrocytter

Det normale nivået av hematokrit kan senkes som et resultat av feil valg av stedet for å ta materialet til studien: området for den nylige intravenøse infusjonen (da blir blodet kunstig fortynnet med legemiddeloppløsningen). Langvarig kompresjon av blodårene ved hjelp av en tilstrammende kan føre til en endring i resultatene av studier av veien når hematokrit senkes.

Hvis slike årsaker til en falsk reduksjon i andelen røde blodlegemer er identifisert, er det nødvendig å foreta ytterligere prøvetaking av materialet (blod) i henhold til alle regler.

behandling

Hvis volumet av formede legemer er redusert, er det nødvendig å handle på anbefaling av legen. Ved oppdagelse av sykdommen, bør akutte terapeutiske tiltak påbegynnes. Hvis nedgangen i hematokrit-tallet skyldes en ekstern effekt, må dens effekt utelukkes.

 • Ta med mer frukt og grønnsaker i kostholdet;
 • Diversifiser retter med ingredienser med høyt innhold av jern: rødt kjøtt, epler, lever, egg, nøtter og andre produkter;
 • Det er ofte nok å bruke hematogen (solgt på apotek).

Legen kan foreskrive medisiner som inneholder jern og et kompleks av vitaminer og mineraler.

Hvorfor senkes blodhematokriten, årsakene, metodene for behandling og forebygging

Det totale volumet av de dannede elementene i blodet kalles vanligvis hematokritnummeret. De fleste hematokritene består av røde blodlegemer. Denne verdien i den biokjemiske studien er målt i prosent og er betegnet med forkortelsen HCT.

Blod er leverandør av fett, karbohydrater og proteiner i kroppen. Eventuelle endringer i organets struktur eller fysiologi reflekteres i sirkulasjonssystemet. Derfor er biokjemiske og generelle kliniske studier av blod prioriterte undersøkelser.

Hva er hematokrit?

Hematokrit er volumet av suspenderte partikler i blodet. Erytrocytter og andre ensartede elementer utfører vitale funksjoner i kroppen - overfør oksyder, delta i syntesen av biologiske stoffer, fjern avfall.

Transporten av oksider er involvert i proteinglobululen i røde blodlegemer - hemoglobin. Mutasjoner som fører til feil montering av hemoglobin kan redusere transporten av oksider.

Hva forårsaker nedsatt hematokrit årsak?

Redusert hematokrit i blodet observeres under hypokresjon av røde blodlegemer ved benmargen. I noen tilfeller skyldes reduksjonen i hematokrit på grunn av akselerert forfall av erytrocytter. Redusere volumet av røde blodlegemer forverrer blodets reologiske egenskaper. Kroppen mottar utilstrekkelige mengder stoffer, kronisk hypoksi blir observert, og spontan blødning oppstår.

Viktig! Hvis hematokriten er under normal, trenger pasienten akutt hjelp, for selv med blødning kan han dø.

Årsaker til lav hematokrit:

 • Alvorlig blødning.
 • Overhydrering.
 • Fasting.
 • Onkologiske sykdommer.
 • Kroniske inflammatoriske prosesser i kroppen.
 • Sykdommer i ekskresjonssystemet.
 • Ulike typer anemi (jernmangel, seglcelle og andre).
 • Kroniske sykdommer i kardiovaskulærsystemet eller leveren.

HCT kan senkes på grunn av arvelige sykdommer. Den nøyaktige årsaken til senking av NST kan etableres av den behandlende legen.

Normal hematokrit hos kvinner og menn

Menneskekroppen inneholder omtrent 5 liter blod. HCT i blodprøven viser "kondensering" av væskevævet. Normen for HCT i blodanalysen avhenger direkte av kjønn av personen og alderen. På mannen er indikatoren lik 42-52%, og hos voksne kvinner - fra 34 til 47%.

Under menstruasjonen kan nivået av hemoglobin falle kraftig hos kvinner, men dette er en variant av normen. Denne tilstanden passerer etter slutten av den luteale fasen av menstruasjonssyklusen. I noen tilfeller viser tester et feilt positivt resultat på grunn av feil blodprøvetaking i pasienten.

Hva sier nedsatt hematokrit i barnets blod?

I nærvær av alvorlig patologi senkes hematokriten i barnet. I denne tilstanden må du se en lege for å finne ut årsaken. Ofte skjer dette når barnet bruker overskytende vann (hyperhydrering). Imidlertid samler kroppen ofte væske på grunn av patologien til ekskresjonssystemet.

Barn kan utvikle hevelse i hender, føtter eller andre deler av kroppen, pustevansker, svakhet og svakhet. Når hyperhydrering er foreskrevet et stoff som reduserer volumet av sirkulerende blod. Lav hematokrit hos et barn er farlig ved at det kan forsinke den normale utviklingen av bein og muskelsystemer. Lavt verdier av HCT hos en baby kan forårsake plutselig død.

Hvordan øke nivået av hematokrit i blodet?

Avhengig av sykdommens etiologi er det gitt anbefalinger for å øke hematokriten. Med jernmangel anemi i dietten, legg til matvarer som inneholder jern og vitamin B12. Ved hyperhydrering, reduser væsken og saltene i kroppen som holder vann (for eksempel natriumklorid). Vi anbefaler konstant fysisk aktivitet og normalisering av en livsstil. Diuretika kan øke HCT-hastigheten, fordi de "aktivt" fjerner væske fra kroppen.

Tips! Hvis det er alvorlige patologier på utsiden av ekskresjonssystemet - er det nødvendig å se en lege for en behandlingsplan. Ukompliserte og fysiologiske former for nedsatt hematokrit passerer uavhengig.

Hvorfor det er en nedgang i hematokrit i blodet og hvordan du kan øke den

Hematokrit er senket: hva betyr det?

Til å begynne med, hva er hematokrit? Dette er en konvensjonell indikator som avledes ved å bestemme forholdet mellom antall formede partikler - blodplater, leukocytter og røde blodlegemer til den totale mengden blod i venøse og arterielle kar. Det overveldende antall partikler er erytrocytter, derfor anses det at hematokriten (Nst) er en indikator på antall erytrocytter til blodvolumet (det regnes i liter samtidig).

Nå om erytrocytter: ansvaret for disse blodpartiklene er levering av oksygen til blodet og fjerning av karbondioksid fra det. Et bestemt (normalt) antall av dem håndterer denne oppgaven. Følgelig, hvis erytrocyten er mindre, vil hematokriten senkes, noe som betyr at forskjellige patologier kan utvikles.

Av denne grunn krever dette emnet spesiell oppmerksomhet og forsiktig studie, siden det kan være mange grunner til nedgangen. For å bestemme nivået - spesielle laboratorietester er tildelt, utføres diagnostikk ved hjelp av resultatene av hvilke en diagnose er utført.

Hvordan blir blodprøven gjort til innholdet i ↑

Hvilke indikatorer på hematokrit er vanlige hos menn og kvinner, så vel som hos barn

For å lede temaet lave priser, må du først forstå normene.

Gjennomsnittlig nivå på Hg er 0,45 l / l (450 ml) - dette er 40-45% av det totale blodet.

Men gjennomsnittlig prosentandel er forskjellig fra normen for menn, kvinner og barn, og avhenger også av alderen deres.

 1. Hos barn:
 • Nyfødte - 44-62%;
 • Grudnichkov - 36-44%;
 • Fra 2 til 5 år - 32-41%;
 • Fra 6 til 11 år - 33-44%.
 1. I en voksen mann:
 • Fra 18 til 45 år - 39-49%;
 • Etter 45 år - 40-50%.
 1. Hos kvinner
 • Fra 18 til 45 år - 35-45%;
 • Etter 45 år - 35-47%;
 • Separat for en kvinne under graviditet - hematokrit er vanligvis under normal på grunn av økning i total mengde blod.

Siden lav Nst advarer om utvikling av anemi, betyr det at faktorene som påvirker utseendet av anemi vil påvirke nedgangen i hematokrit.

Hva er reduksjonen i hematokrit?

Erytrocytter er i noen grad ansvarlig for tilstanden til hele organismen, siden de gir oksygen til hver av sine celler, og disse elliptiske legemene kreves å ta karbondioksid fra cellene.

Men hvis tilbudet av celler er svekket (med en reduksjon i antall røde blodlegemer og deres manglende evne til å takle oppgaven), utvikler hypoksi, som igjen vil føre til brudd på syrebasenes balanse og dysfunksjon av hvert enkelt organ.

Redusert i blodet forårsaker nivået:

 • Rapid tretthet og generell malaise;
 • Rapid hjertefrekvens og tachypnea;
 • Hodepine og hårtap
 • Marmorering av huden.

Senket disse indikatorene svært ofte, hvis en kvinne er gravid, men for å bekrefte diagnosen anemi - du må gå for en ekstra undersøkelse og bestå den aktuelle analysen.

Årsaker til nedsatt hematokrit

Anemi kan utvikles som følge av mangel på blod i ml / liter diett i slike tilfeller:

 • Under graviditet (spesielt i andre halvdel av begrepet);
 • Under blodtap, inkludert under menstruasjon, etter traumer, gynekologiske sykdommer, brudd og indre blødninger;
 • Omvendt økes blodvolumet i forhold til antall røde blodlegemer (væskeakkumulering eller hyperhydrering kan være forbundet med intravenøse infusjoner eller infeksiøse infeksjoner);
 • Hvis blodet fortynnes
 • De som er engasjert i sult, sitte på et hardt slitt diett eller utilstrekkelig spise;
 • Som et resultat av langsom dannelse av røde blodlegemer og lavt hemoglobin i blodet;
 • Med hyperproteinemi (med myelom);
 • Med lever dysfunksjon;
 • Hvis du tar biologisk materiale for analyse hos en person som er i horisontal stilling, eller hvis en person er alvorlig syk og må legge seg ned i lang tid.

Nivået på hematokrit påvirkes av et stort antall faktorer - selv folk som lever i forskjellige høyder i forhold til havnivå, vil ha forskjellige HCT-indekser. En stor prosentandel av røde blodlegemer - hos mennesker polycytemi (forhøyet Hg), og hvis det er svært lavt - så anemi.

Hvilken sykdom kan utvikles med reduserende indikatorer:

 • Vaskulære og hepatiske patologier;
 • Nephropathy (med polycystisk nyre, stenose av nyrearterien, nyresvikt);
 • Anemi (reduksjon i nivået av blodceller);
 • Kroniske inflammatoriske patologiske prosesser;
 • Onkologiske sykdommer i beinmarg, farlige svulster (kreft).

Alle disse plager er svært farlige for menneskers liv og helse, men de kan unngås hvis undersøkelsen er ferdig i tide: pass analysen og avgjøre hva som har påvirket kroppen din nøyaktig og senket nivået av blodceller.

Falske resultater

Dette kan skje når blodet ble tatt på et sted hvor hånden ble knust i lang tid (for eksempel ved en turnering), eller tidligere tok en person et legemiddel som skadet blodet. Et underskuddsnivå i analysen vil også vise om du ble injisert i en blodåre eller en person lyste da han tok en væske til analyse.

Hvordan foregår analysen i laboratoriet og blodet kommer inn i testrøret? Direkte på dagen for gjerdet, er vanligvis et slikt rør allerede forberedt, behandlet av et stoff som ikke tillater blod å koagulere, fordi ellers vil analysen ikke bli tatt fra den.

Prøven ble sendt til laboratoriet, hvor det er et spesielt apparat, som er plassert i rørene og rotere dem med sentrifugalkraften (sentrifugering forekommer). Deretter blir blodet separeres: den mindre tette (plasma, hvor hoveddelen 90%, - vann, 8% - protein og 2% - hormoner) stiger oppover, og tettere (hvite blodlegemer eller blodplater på mindre enn 1%, og rød blodceller - 45%) - synker nedad (synker til bunns).

Og så bestemmes mengden (eller prosentandelen) av hematokrit i løpet av diagnosen av blodceller (den er lik mengden av røde celler dividert med det totale blodvolumet).

Hvilket nivå viser hematokrit hos gravide kvinner?

Som nevnt er graviditeten redusert. Denne nedgangen skjer på grunn av en kraftig økning i mengden plasma (opptil 33 prosent), og dette regnes som normalt for denne stillingen og krever ikke ytterligere behandling. Fordi på slutten av svangerskapet, vil HCT-indikatoren gjenopprette og komme tilbake til normal. Men monitor dens indikator hos gravide bør være spesielt forsiktig, da det kan manifestere seg i form av jernmangelanemi, som er forbundet med hyperhydrering.

Et spesielt lavt nivå av HCT under svangerskapet kan observeres i følgende tilfeller:

 • Alvorlig toksisitet;
 • Graviditet av en kvinne i svært ung alder;
 • Graviditet er noen frukter;
 • Re-graviditet på svært kort tid;
 • Mangel på jern i mat;
 • Hvis en kvinne har blitt diagnostisert med anemi før graviditet.

Anemi påvirker en kvinne negativt, forårsaker blødning, for tidlig fødsel og postpartum depresjon, men ytterligere skader fosteret, siden utviklingen kan forekomme med patologier:

 • Fødsel med undervekt;
 • Utilstrekkelig (langsom) fysisk utvikling;
 • Medfødt anemi
 • Patologier i nervesystemet og hjernen.

Det skal bemerkes at hvis moderens kropp også har lav vitamin B12-indeks, så kan barnet bli født med patologier i sentralnervesystemet.

Hva svarer HCT til barn?

Nedgang i hematokrit er mulig:

 • På grunn av den reduserte dannelseshastigheten for røde blodlegemer i benmarget;
 • På grunn av en overvurdert mengde sirkulerende blod gjennom arterier og årer;
 • Med intern og ekstern blødning;
 • På grunn av en økning i nivået av totalt protein;
 • Som et resultat av akselerert hemolyse av røde blodlegemer.
Hypoksi - lavt oksygeninnhold i kroppen eller individuelle organer og vev

HCT hos barn indikerer ofte utviklingen av anemi, så du må diversifisere barnets ernæring, gjøre det fullt, da barnet blir trist, raskt sliten, og han vil miste interessen for alt.

Hvem er i fare for hematokrit?

De mest utsatt for risiko er slike kategorier av mennesker:

 • Gravide kvinner i andre og tredje trimester, så vel som mødre;
 • Personer som har problemer med hjerte, blodårer, lever og nyrer;
 • Barn som er sultne eller i maten er ikke noe jern;
 • Barn som er gjennomsyret av vekst og mangler ernæring;
 • Folk begrenset til sengs og lenge i horisontal stilling;
 • Folk er tobakksavhengige.
til innholdet ↑

Behandling av hematokrit

For å returnere indikatoren til uavhengig avstand, må du revurdere kostholdet ditt og begynne å bruke de produktene som "vet" hvordan du øker hematokriten:

 • Produkter beriket med jern (egg, bønner, tørket frukt, biff leveren, greener, rødt og kylling kjøtt og sjømat);
 • Mat som er rik på vitamin C (rips, tindved, rose, og fargen rød kål, brokkoli, tranebær, jordbær, tomater) - bedrer fordøyeligheten av jernlegemet;
 • Kosttilskudd med jern - hvis en person også har en allergi mot ovennevnte produkter eller til vitamin C selv.
Hvis årsaken til redusert hematokrit er anemi, er det nødvendig å spise mat rik på jern

For gravide kvinner, for å unngå utvikling av fosterpatologier, tilskrives et kurs med jerninjeksjoner og vitaminkomplekser.

Video - Definisjon av hematokrit nummer

funn

En reduksjon i hematokritindeksen indikerer ikke i seg selv en spesifikk sykdom. Dette er bare bekreftelse på det faktum at et lavt nivå av røde blodlegemer, som kan være årsaken til utviklingen av anemi, som igjen følger med ulike menneskelige plager.

Symptomer forårsaket av anemi (tretthet, kortpustethet, hodepine, takykardi) med oksygen sult av celler, forstyrrer normal drift av hvert organ.

Så ta testene, bestå eksamenen i tide og ikke la sykdommen ødelegge livet ditt.

Hematokrit er senket: hva betyr det?

Hematokritverdien (Ht) bestemmes av volumet av blod som inneholder erytrocyter eller alle slags formede elementer. Men siden det største antall blodceller er de røde blodcellene (99%), betyr den reduserte hematokriten i blodet en reduksjon i nivået av erytrocytter. Hva er farlig for slike indikatorer på laboratorietester?

For å forstå dette, er det nødvendig å gjøre seg kjent med årsaken til bestemmelse av hematokrit. Tidligere ble indikatoren kalt blodets tetthet. Foreløpig lar doktorer se endringer i volumet av røde blodlegemer, samt å vite den generelle tilstanden til bindevæsken i sirkulasjonssystemet - enten det er dehydrert eller hyperhydrert. Nivået av plasma og aktive midler bestemmes av prosentvis innhold av væskesammensetning og formede elementer.

Redusert hematokrit: årsaker

Hvis antall erytrocytter hos en voksen reduseres til 20-25%, snakker de om en reduksjon i blodets tetthet. Og siden røde blodlegemer utfører den grunnleggende funksjonen til sirkulasjonssystemet (overføring av oksygen og aminosyrer, retur av karbondioksid), er det nødvendig å lete etter årsaken til et slikt fenomen for å gjenopprette organismenes metabolske prosesser til normen.

Redusert hematokrit tillater ikke blodet å fjerne giftige stoffer, noe som reduserer og undertrykker immunforsvarets beskyttende funksjoner. For å forhindre utvikling av anemi eller systemiske sykdommer, legger først og fremst legene oppmerksomhet til slike grunner for fallet av hematokriten:

 • Redusere antall røde blodlegemer eller endre formen;
 • Økt væske i sirkulasjonssystemet;
 • Overdreven proteinnivå, som forhindrer normal opptak av vann fra vev
 • Langsom dannelse av røde blodlegemer i benmargen;
 • Accelerert henfall av erytrocytter;
 • Akutt blødning.

Oftest er årsaken til reduksjonen i hematokritverdien den menneskelige underernæring. Hvis det under diagnosen ikke er noen sykdommer i hematopoietiske eller andre kroppssystemer, så øker indikatorene det er nok bare å rette opp dietten ved å legge til produkter som inneholder jern og vitamin B.

Når senket hematokrit er farlig: utvikling av patologier

Fallet i blodvolumet kan oppstå når alvorlige sykdommer som bryter hematokritverdien. Generelt forekommer denne tilstanden hos personer med følgende patologier:

 • Sykleanemi, som forstyrrer funksjonaliteten til røde blodlegemer, provoserer deres for tidlig ødeleggelse og unormal utvikling;
 • Autoimmune sykdommer (lupus erythematosus, reumatoid artritt);
 • Tumorer (lymfom, akutt leukemi, dekomponering av gastrointestinalkreft, polypper i magen);
 • Godta stoffer med svovel, kjemoterapi;
 • Tungmetallforgiftning (bly);
 • Massiv blødning (dette gjelder internt blodtap, kraftig menstruasjon), anemi
 • Innføring av en stor mengde væske intravenøst;
 • Akutte infeksjoner, kronisk betennelse (levercirrhose, tarmdysbiose);
 • Krenkelse av ekskresjonssystemet, på grunn av hvilket kroppen akkumulerer mye væske;
 • Sykdommer i hjertet.

Redusert hematokrit forekommer ofte hos gravide kvinner ved 32-34 uker. Utviklingen av abnormiteter er også forbundet med alkoholmisbruk på grunn av giftig forgiftning av kroppen og tobakksrøyking.

Når det gjelder blodtap, er det i de fleste tilfeller massiv blødning som skyldes hovedtrauma, hoftebenbrudd, uterin fibroid. Dråpen i hematokritstørrelse forekommer alltid hos pasienter som er nødt til å legge seg ned i lang tid.

Redusert blodtetthet under graviditet: årsaker

Indikatoren Ht 30-34% blir et normalt fenomen for kvinner som forbereder seg på å bli mor. Det oppstår i andre halvdel av svangerskapet og er forbundet med en økning i volumet av væske i kroppen. I tillegg har 95% av kvinnene et lavt antall på grunn av nedgang i hemoglobin og utvikling av jernmangelanemi.

Under graviditet kan det være et problem med absorpsjon av jern inne i fordøyelseskanalen. I slike tilfeller fyller du elementets mangel ved intravenøs administrering av medisiner. Hvis det ikke er dårlig assimilering av jern, foreskrive deretter tabletter og anbefaler å drikke appelsinjuice om natten.

Vanligvis, hvis Ht senkes hos kvinner under svangerskap, har nyfødte barn en normal blodtetthet. Dette skyldes det faktum at jern trenger inn i morkaken og gir kroppen en nødvendig mengde av elementet.

For å forebygge alvorlige komplikasjoner eller patologiske forandringer er det viktig å gjennomgå medisinske undersøkelser regelmessig under graviditeten. Identifiseringen av problemet på et tidlig stadium forhindrer unormal utvikling av fosteret eller hypoksi. Hvis analysen viser en reduksjon i hematokritnummeret, vil legen foreskrive effektive legemidler som vil gjenopprette parametrene til normalt innen 2-3 uker av behandlingen.

Et annet viktig poeng - hvis nivået av røde blodlegemer er under normalt, da under arbeid, kan en kvinne ha blødning som krever transfusjon. Konstant overvåking av testene avslører eventuelle avvik fra normen og bidrar til å forhindre en trussel mot livet til moren og det ufødte barnet.

Lave priser i barnet: hvorfor oppstår?

I en alder av opptil 10 år, er nivået av Ht i blodet konstant fluktuerende. Avvikene bestemmes derfor avhengig av normen:

 • Hos nyfødte - 50-68%;
 • Ved spedbarn opptil en uke - 44-65%;
 • Opptil en måned - 30-42%;
 • Opptil ett år - 29-41%
 • Opptil 10 år - 36-44%.

Årsaken til fallet i indeksen for barn kan være både arvelig lidelse hematopoetiske system, og utvikling av sykdommer som påvirker nivået av røde blodceller. Hovedfaktoren i nedgang i blodtetthet er anemi. I nyfødte som bare får mat på morsmelk, bidrar innføringen av jernholdige matvarer eller medisiner til mors kosthold til å øke hematokriten.

Barn utvikler seg veldig raskt og viser også unormaliteter. En slik tilstand vil passere så snart kroppen tilpasser seg nye forhold og begynner å spise nok jern.

Hvis lavhematokrit og erytrocytter ikke er forbundet med jernmangelanemi, utføres ytterligere tester for å finne ut den nøyaktige årsaken til patologien. For dette utføres tester for biokjemi og diagnostisering av ulike kroppssystemer utføres, hvor brudd oppdages.

Hematokrit er senket: hvordan å kjempe?

Med jernmangel anemi er det nok bare å justere dietten, legge til produkter som egg, belgfrukter, kylling kjøtt, lever, rød frukt og grønnsaker, nøtter, tørket frukt, greener, sjømat. For å forbedre absorpsjonen av jern anbefales det å ta C-vitamin i en drage samtidig, eller bruk jordbær, tomater, sitrus. Noen ganger bestemmer de seg for å foreskrive kosttilskudd.

Hvis det er mangel på B12, bør dietten inneholde: fisk, egg, peanøtter, bulgarsk pepper, bokhvete, kjøtt, meieriprodukter. Mangel på folsyre er påfyllt med appelsiner, urter, biff, helkornsmel, lever, bønner.

Når Ht senkes som et resultat av utviklingen av seglcelleanemi, er terapi foreskrevet av flere spesialister. Dette er en kompleks prosess som tar sikte på å lette kriser og forebygge komplikasjoner (slag, leversykdom, CNS-lidelser, nedsatt syn).

For å løsne eller forhindre utseende av seglcellekris, anbefales det at pasientene følger følgende regler:

 • Drikk rikelig med vann;
 • Tren regelmessig;
 • Ikke bry deg dietten.

Hvis seglsanemi fremkaller en annen krise, foreskrives hydroksykarbamidet. Men dette legemidlet er anbefalt for de pasientene som har hatt minst 6 episoder av forverringer i det siste året, og det er fare for alvorlige komplikasjoner. Dessuten er det nødvendig med narkotikabehandling for alvorlig symptomatologi av krisen. For dette formålet, foreskrive sterke analgetika med paracetamol og kodein.

Les Mer Om Fartøyene