Økt ESR i barnet

Moderne medisiner åpner nye grenser for en grundig og pålitelig diagnose av sykdommer. Det er verdt å merke seg at den generelle blodprøven er elementær, men samtidig en av de mest informative måtene å finne ut om sykdommens tilstedeværelse.

Indikatoren for ESR bidrar til å bestemme eventuelle avvik i helse, både barn og voksne.

prosedyre

Biomaterial for analyse er tatt fra fingeren. I noen tilfeller er venøs blod nødvendig. Prosedyren i seg selv er obligatorisk på tom mage. Den ideelle tiden for det siste måltidet er 8-10 timer. For å sikre at resultatene viste det mest nøyaktige resultatet, er det nødvendig å minimere, det er bedre å helt utelukke stekte, heller fete måltider to dager før du tar det. Det er nødvendig å ha en foreløpig konsultasjon med en spesialist hvis du tok medisiner før du bestod testene.

indikator

Graden av erytrocytsedimentering, med andre ord ESR bestemmes ved hjelp av visse prosedyrer. Mekanismen for interaksjon er som følger. Erytrocyter faller gradvis ned til bunnen av serviset, og reagerer deretter med antikoagulantia. For en kort periode bryter komposisjonen opp i et klart plasma og et erytrocytt sediment. Det gjennomsiktige laget bestemmer bevegelseshastigheten, senker komponentene om en times tid.

Denne prosessen sammenlignes med barnets kropp, spesielt situasjonen karakteriserer sedimenteringen av erytrocytter i regionen av vertikale blodkar. Denne indikatoren blir grunnlaget for en kvalitativ diagnose av mulige sykdommer. Spesielt gjelder det de tilfellene når den karakteristiske, definerende symptomatologien er fraværende. Venøst, kapillært blod brukes til diagnose.

Avhengig av nivået på indikatoren kan du identifisere en rekke viktige prosesser, endringer:

 • å avsløre latent, asymptomatisk utvikling av visse sykdommer;
 • med hans hjelp legge en mer nøyaktig diagnose;
 • et svar bestemmes i løpet av behandlingen. For eksempel med et foreskrevet behandlingsprogram for tuberkulose.

Å foreta en analyse av ESR anbefales at barn bestemmer forekomsten av skjulte former for sykdommen, for en grundigere diagnose.

norm

I svært små barn kan indikatoren nå indeksen på 0-2, den maksimale normale verdien er 2,8. Hvis barnet har nådd 1 måned, så 2-5; 2-6 måneder - 4-6. Inntil et år øker indeksen, blir den fra 3 til 10 mm / t. Opptil fem år, blir ESR 5-11, opptil 14 år - 4-12 mm / t.

Variasjonen i den fysiologiske normen, avvikene avhenger mer av bestemmelsesmetoden. Indikatorens maksimale karakteristikk er 20 mm / h. Hvis denne regelen brytes, er det brudd på menneskers helse.

Viktig! Det er en mulighet for en normal indikator å ha en patologi. ESR vurderes i et kompleks, sammen med andre indikatorer. Bare på denne måten er det mulig å nøyaktig diagnostisere sykdommen, utnevnelsen av et effektivt behandlingsforløp.

Avvik og økning i indikatoren

Normalt indikerer det normale nivået av SEA den normale funksjonaliteten til barnets sirkulasjonssystem. Enhver avvik er mulig ikke bare i nærvær av en patologisk prosess. Men når det gjelder individuelle egenskaper eller andre faktorer som påvirker barnets kropp.

Med reduserende indikatorer, og dette skjer ikke så ofte, blir det observert:

 • visse typer ondartede eller godartede svulster;
 • tilstedeværelse av viral hepatitt;
 • forstyrrelser innen normale, metabolske prosesser;
 • dehydrering av kroppen;
 • langvarig diaré;
 • oppkast, som har et vanlig mønster av manifestasjoner;
 • Tilstedeværelse av dystrofiske hjertesykdommer.

Oppmerksomhet vær så snill! Redusert ESR regnes som normalt hvis barnet ikke har nådd 2 uker.

På grunn av prosessen med forstyrrelser av proteinstrukturer i blodet øker denne indikatoren. ESR over normen kan indikere mulige inflammatoriske prosesser. Specificiteten av denne prosessen er dette: innholdet av proteiner i barnets blod øker. Som et resultat av denne prosessen akselereres adhesjonen av erytrocyter, de avgjøres i et kortere tidsintervall. På grunn av dette kliniske bildet observeres en økning i ESR.

7 Hovedårsakene til økt ESR

 1. det er akutte inflammatoriske prosesser;
 2. mulige allergiske reaksjoner;
 3. det er ARVI, angina eller influensa;
 4. intestinal, all slags smittsomme sykdommer, blant mulige årsaker, er prosessen med ufullstendig gjenoppretting fra en tidligere smittsom sykdom også utpekt;
 5. med skader, eller ofte stressende situasjoner;
 6. i nærvær av ascariasis, sepsis, mulige autoimmune sykdommer;
 7. I tilfeller av diagnose av ulike former for tuberkulose, onkologiske sykdommer, øker indeksen for økologisk økning. Situasjonen forklares av vevsoppløsning.

Det økte nivået av indikatoren i brystet observeres i følgende tilfeller:

 • feil, ubalansert ernæring av barnets mor. Ved å bruke fett, høyt kalori mat, påvirker mors melk barnet;
 • medisiner, spesielt ibuprofen, paracetamol eller lignende;
 • prosess av tannkjøtt;
 • i sjeldne tilfeller er det et syndrom av forhøyet ESR. Denne situasjonen er på grunn av barnets individuelle trekk.

Avvik er svært små, eller de blir mer signifikante. Det provoserer høye hopp i indikatoren for tilstedeværelsen av influensa, eller ARVI; soppinfeksjonssykdommer. Denne listen inkluderer hepatitt av viral natur, pyelonefrit, blærebetennelse, mulig bronkitt.

Viktig! Isoler visse stater, når tester viser usanne resultater. Dermed er tilstedeværelsen av abnormiteter ikke en bekreftelse på forekomsten av patologiske forandringer i kroppen.

Resultatene vil vise falsk ESR i følgende tilfeller:

 • fedme, forekomst av overvekt i barnet;
 • prosessen med utvinning etter en bestått sykdom;
 • med individuelle allergiske reaksjoner;
 • brudd på regelen om å gå til analyseprosedyren på tom mage, provoserer ukorrekte sluttresultater;
 • kritiske dager;
 • feil av teknisk art;
 • bruk av vaksinen;
 • bruk av vitaminkomplekser, særlig overskridet tilstand av vitamin A. Når dextran administreres, er situasjonen lik.

I tilfelle av en nedoverbakke eller en økning er det viktig å ta hensyn til barnets tilstand, ta hensyn til individuelle egenskaper og tilstedeværelse av klager. Det er nødvendig å utføre ytterligere tester for å nøyaktig bestemme tilstedeværelsen eller fravær av sykdommer hos babyen.

Overskridelse av normal indikator med mer enn 15 poeng indikerer en avvik. En slik prosess bør ikke gå ubemerket, det er nødvendig å i nær fremtid utføre sin presise identifikasjon og deretter gjennomgå et behandlingsforløp.

Det er verdt å merke seg at normaliseringsprosessen kan ta lang tid. Det vil si at det ikke er noen spesifikk behandling i nærvær av hopp. Det er en grunn som skapte denne situasjonen, medførte brudd av denne typen. Indikatoren stabiliseres gradvis uten inngrep, dersom kilden til sykdommen elimineres.

Avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen, foreskriver en spesialist et behandlingsforløp. Om nødvendig anbefaler du også bruk av antifungale eller antivirale legemidler.

konklusjon

Det er ikke nødvendig å bare vurdere indeksen for ESR. For en nøyaktig, korrekt diagnose brukes en integrert tilnærming. Det er viktig å ta hensyn til det faktum at indikatoren i visse tilfeller blir høyere enn normalt uten en god grunn. For eksempel observeres en reduksjon i norm for indikatoren når den gjenopprettes fra et behandlingsforløp.

Denne indikatoren har en høy terskel av følsomhet. Bare en indikator for å bestemme den eksakte årsaken vil ikke fungere. Men, ESR er grunnlaget for at det er mulig å advare det asymptomatiske løpet av sykdommer.

Hvordan bli kvitt åreknuter

Verdens helseorganisasjon annonserte offisielt åreknuter som en av de vanligste massesykdommene i verden. Ifølge statistikk for de neste 20 årene - 57% av pasientene med åreknuter i de første 7 årene etter sykdommen, 29% av dem i de første 3,5 årene. Årsakene til døden er forskjellige - fra tromboflebitt til trichophic sår og kreftformer forårsaket av dem.

For å lære å redde livet ditt, hvis du er diagnostisert med "åreknuter" i et intervju sa lederen for Research Institute of Studier om vener og Academy of Medical Sciences. For et fullt intervju, klikk her.

Hastigheten av ESR i barns blod og hva å gjøre med en økt verdi

Ved å analysere barnets blod kan du avgjøre om barnet er sunt eller om han har noen sykdommer. Dette er spesielt viktig hvis sykdommen er skjult. For å oppdage slike skjulte patologi refereres alle barn rutinemessig til tester i en viss alder. Og analysen av barns blod får økt oppmerksomhet.

En av de viktige indikatorene, bestemt i laboratoriet i studiet av blod, er ESR. Ved å se denne reduksjonen i blodprøveformen vet mange foreldre ikke hva det betyr. Hvis analysen også viste økt ESR i et barns blod, forårsaker det følelser og angst. For å vite hva som skal gjøres med slike endringer, er det nødvendig å forstå hvordan analysen av ESR hos barn utføres og hvordan resultatene deklareres.

Hva er ESR, og hvordan bestemmer det sin verdi

Forkortelsen av ESR reduserer "erythrocyts sedimenteringshastigheten", som er funnet under en klinisk blodprøve. Indikatoren måles i millimeter per time. For å definere den, er blod, kombinert med et antikoagulerende middel (er det viktig at det forblir flytende) igjen i røret, slik at sine celler til å slå seg ned ved tyngdekraften. Etter en time måles høyden på det øvre laget - den gjennomsiktige delen av blodet (plasma) - over blodcellene som har sett seg ned.

Normaltabell

Når blodprøven deklareres, sammenlignes alle indikatorene med forskriftene som avhenger av alderen på barna. Dette gjelder senkning av røde blodceller, fordi ESR umiddelbart etter fødselen vil være en i en alder av 2-3 år eller 8-9 år indeksen vil være annerledes.

Normen til ESR er følgende:

I en nyfødt i de første dagene i livet

I et spedbarn opp til 1 år gammel

Hos barn eldre enn et år

Økning i frekvensen i en alder av 27 dager i livet til to år regnes som normen. Hos barn i denne alderen kan ESR nå 12-17 mm / t. I ungdomsårene varierer resultatene med jenter (normen anses å være 14 mm per time) og hos gutter (normalt kalles ESR 2-11 mm per time).

Hvorfor er det under normen

Abnormaliteter av ESR fra normen manifesteres ofte av en økning i denne indeksen, og en reduksjon i frekvensen der erythrocyter legger seg ned er mye mindre hyppig. Den hyppigste årsaken til slike endringer er økt blodviskositet.

En lavere ESR er når:

 • Dehydrering, for eksempel på grunn av akutt intestinal infeksjon.
 • Feil i hjertet.
 • Sickle-formet anemi.
 • Acidose (senke blodets pH).
 • Tung forgiftning.
 • Skarp reduksjon i vekt.
 • Mottak av steroid medisiner.
 • Økning i antall blodceller (polycytemi).
 • Tilstedeværelse av erytrocytter i blodet med modifisert form (spherocytose eller anisocytose).
 • Patologier i leveren og galleblæren, spesielt manifestert av hyperbilirubinemi.

Årsaker til ESR

Høy ESR i et barn indikerer ikke alltid et helseproblem. Denne indikatoren kan variere under påvirkning av ulike faktorer, noen ganger ufarlig eller midlertidig opptrer på barnet. Men ganske ofte økningen i ESR er et tegn på sykdommen, og noen ganger veldig alvorlig.

Ikke farlig

Av slike grunner er det karakteristisk En liten økning i ESR, for eksempel opptil 20-25 mm / t. TDenne indikatoren for ESR kan detekteres:

 • Når tenåringer
 • Med hypovitaminose.
 • Hvis barnet tar retinol (vitamin A).
 • Med sterke følelser eller stress, for eksempel etter et langt rop av babyen.
 • Med strenge diett eller faste.
 • Når du tar visse medisiner, for eksempel paracetamol.
 • Med fedme.
 • Med et overskudd av fettstoffer i kostholdet til en crumb eller en ammende mor.
 • Etter vaksinasjon mot hepatitt B.

I tillegg, i barndommen, den såkalte Cen økt ESR-indeks. Med ham er indikatoren høy, men barnet har ingen klager og helseproblemer.

patologisk

I sykdommer i ESR øker mye mer enn normalt, for eksempel opptil 45-50 mm / t og høyere. En av de viktigste årsaker hurtigere sedimentering opptrer øke mengden av protein i blod ved å øke nivået av fibrinogen og generering av immunglobuliner. Denne tilstanden oppstår i den akutte fasen av mange sykdommer.

Økningen i ESR er observert med:

 • Smittsomme sykdommer. Den økte imidlertid i mange tilfeller diagnostisert med bronkitt, akutt respiratoriske virusinfeksjoner, skarlagensfeber, sinusitt, røde hunder, cystitt, lungebetennelse, kusma, og tuberkulose og andre infeksjoner.
 • Forgiftning, for eksempel forårsaket av giftstoffer i mat eller salter av tungmetaller.
 • Helminthiaser og giardiasis.
 • Anemi eller hemoglobinopati.
 • Skader av både myke vev og bein. Økningen øker også under gjenoppretting fra kirurgi.
 • Allergiske reaksjoner. ESR øker både med diatese og med anafylaktisk sjokk.
 • Sykdommer i leddene.
 • Tumorprosesser, for eksempel i leukemi eller lymfom.
 • Endokrine patologier, for eksempel med diabetes eller tyrotoksikose.
 • Autoimmune sykdommer, spesielt med lupus.

ESR i infeksjoner

Det skal huskes at diagnosen infeksjon tar hensyn til ikke bare endringer i blod, men også et klinisk bilde, samt anamnese. I tillegg er det viktig å merke seg at etter gjenoppretting forblir ESR-indeksen forhøyet i flere måneder.

For frekvensen av ESR og årsakene til økte priser, se følgende video.

symptomer

I noen tilfeller forstyrrer ikke barnet i det hele tatt, og endringen i ESR oppdages under en rutinemessig undersøkelse. Imidlertid er ofte høy ESR et tegn på sykdommen, slik at barna vil få et annet symptom:

 • Hvis de røde blodcellene slår seg raskere på grunn av diabetes, Barnet vil ha økt tørst, økt vannlating, vekttap, utseende av hudinfeksjoner, trøst og andre tegn.
 • Med en økning i ESR på grunn av tuberkulose barnet vil gå ned i vekt, klage på ubehag, hoste, brystsmerter, hodepine. Foreldre vil legge merke til at han har en liten feber og en forverret appetitt.
 • Med en slik En farlig årsak til økt ESR, som onkologi, Barnet vil redusere immunitet, lymfeknuter vil øke, det blir svakhet, vekten vil senke.
 • Smittsomme prosesser, hvor økningen øker oftere, vil manifestere seg som en kraftig temperaturstigning, økt hjertefrekvens, kortpustethet og andre tegn på beruselse.

Hva å gjøre

Siden den hyppigste høye ESR signalerer en lege om tilstedeværelsen i barnets kropp av en inflammatorisk prosess, bør en endring i denne indikatoren ikke overlates uten barnesykdomens oppmerksomhet. I dette tilfellet bestemmes doktors handlinger av tilstedeværelsen av barnet eventuelle klager.

Hvis det ikke er noen manifestasjoner av sykdommen i barnet, og ESR i blodprøven er høy, vil legen sende barnet til en ytterligere undersøkelse, som vil omfatte biokjemisk og immunologisk analyse av blod, røntgenstråle, urinanalyse, EKG og andre metoder.

Hvis ingen abnormaliteter detekteres vil ikke, og forhøyet senkning, for eksempel 28 mm / h, vil være de eneste varselsignaler, barnelegen etter en stund babyen sende til eksamen ta CBC. Også barnet vil bli anbefalt å bestemme det C-reaktive proteinet i blodet, ifølge hvilket aktiviteten av betennelse i kroppen vurderes.

Hvis økningen i ESR er et symptom på en sykdom, vil barnelege forskrive medisinering. Når barnet har gjenopprettet, vil indikatoren gå tilbake til normale verdier. I tilfelle av smittsomme sykdommer, vil barnet bli foreskrevet antibiotika og andre legemidler, med en allergi vil barnet bli foreskrevet antihistaminer.

Hvordan ta testen

For å unngå et falskt positivt resultat (en økning i ESR uten betennelse i kroppen), er det viktig å bestå en blodprøve riktig. ESR er påvirket av ganske mange faktorer, så det anbefales å utføre det på tom mage og i ro tilstand når du gir testen.

 • Ikke doner blod etter røntgenstråler, matinntak, lang gråt eller fysisk terapi.
 • Det er ønskelig at barnet spiste før du tar blod senest 8 timer.
 • I tillegg to dager før undersøkelsen er det nødvendig å ekskludere svært kalori og fettstoffer fra barns diett.
 • På dagen før testen skal barnet ikke få stekt eller røkt mat.
 • Umiddelbart før du tar blod, bør barnet være beroliget, fordi stemninger og erfaringer fremkaller en økning i ESR.
 • Det anbefales ikke å komme til klinikken og umiddelbart donere blod - det er bedre at barnet hvilte en stund etter gaten i korridoren og var rolig.

Vi anbefaler å se utgivelsen av Dr. Komarovsky's program, som beskriver temaet klinisk blodprøve hos barn

Økt ESR i et barns blod

Økt i resultatene av ESR-studien indikerer en inflammatorisk prosess i barnet, og graden av økning av denne indeksen gjenspeiler alvorlighetsgraden av sykdommen. Blodprøven for å bestemme hastigheten / reaksjonen av erytrocytsedimentasjon (ESR, ESR) er foreskrevet for barn med feber, symptomer på en smittsom sykdom, svakhetsklær, forverring av velvære.

Hvorfor øker ESR?

Den økte verdien av reaksjonen av erytrocytsedimentasjon er funnet hos barn, ikke bare under sykdom. Noen ganger forhøyet ESR oppdages i barnet under rutinemessig undersøkelse, men dette betyr ikke at årsaken til høy ESR i blodet er en farlig sykdom.

Indikatorer for testen kan variere, både under påvirkning av naturlige fysiologiske prosesser og under påvirkning av inflammatoriske prosesser. Fysiologisk høyning av ESR er et midlertidig fenomen som ikke krever behandling, det løses selvstendig.

Endringer i denne indikatoren forårsaket av sykdommen, krever behandling, normaliseres bare etter utvinning. I henhold til dynamikken i gjenvinning av ESR, observerer legen behandlingsforløpet, forutsetter utfallet av sykdommen.

Fysiologiske årsaker til økt ESR

Fysiologisk endring i ESR oppover er notert i forbindelse med å spise, økt motoraktivitet, sterke følelser. Det er døgnfluktuasjoner i verdien av ESR. I perioden fra 13:00 til 18:00 er ESR-prisene høyere enn etter oppvåkning eller før sengetid.

 • I et spedbarn kan økt ROE skyldes høyt fettinnhold i morsmelk.
 • Å provosere en økning i sedimenteringshastigheten av røde blodlegemer kan bli smittet med ormer.
 • Teething tenner hos babyer kan tjene som en naturlig årsak til midlertidig sikker økning av ESR.
 • Økt ESR noen ganger med legemidler som inneholder paracetamol, ibuprofen.

Årsakene til at ESR i blodet kan øke hos et barn inkluderer:

 • fedme;
 • redusert hemoglobin;
 • nylig vaksinert mot hepatitt;
 • behandling med vitamin-mineralkomplekser som inneholder vitamin A.

Fysiologisk, ikke forbundet med noen patologi, observeres en økning i ESR hos barn mellom 28 og 31 dager fra fødselen, og også i en alder av to. På denne tiden kan ESR nå 17 mm i timen, til og med for et perfekt sunt barn.

Hos noen sunne barn og voksne øker ESR hele tiden med god helse, gode indikatorer på andre tester og uten synlige tegn på sykdommen. Denne tilstanden ble kalt "akselerert ESR syndrom".

Ifølge medisinsk statistikk øker frekvensen av sedimentering av røde blodlegemer i hele 5 til 10% av voksne, i fravær av alvorlige sykdommer.

Ved hvilke sykdommer er økt ESR

De vanligste årsakene til økt ESR hos barn:

 • infeksjon av luftveiene, urinveiene;
 • anemi,
 • ENT sykdommer;
 • autoimmune, immunforsvar, allergier;
 • metabolske sykdommer - diabetes, fedme;
 • patologi av galdeveiene, kolelithiasis;
 • nyrepatologi;
 • stress,
 • onkologi.

Infeksjon er oftest den viktigste årsaken til barn som forårsaker en økning i produksjonen av immunglobuliner i blodet, hvorfor barnet kan økes ESR i analysen. ESR øker med alle typer smittsomme sykdommer - og i viral, og med bakteriell og sopp.

Infeksjon står for 40% av alle tilfeller av økt ESR hos barn. Autoimmune prosesser og kreft er ansvarlig for en økning i ESR i henholdsvis 17% og 23%.

Barndomsfunksjoner inkluderer hyppige sykdommer i øret, paranasale bihuler, nese, hals, som påskynder sedimentasjonen i analysen av blod erytrocytter. Årsaken til overkant av normen i analysen av ESR hos barn er bihulebetennelse, akutt og kronisk brystbetennelse, bihulebetennelse.

Økt ESR i infeksjoner

Årsakene til den mest markante økningen i ESR hos et barn i blodet er oftest bakterielle infeksjoner. Accelerasjon av erytrocytsedimentasjon oppdages i blodprøven etter oppstart av leukocytter, men med en liten forsinkelse på 1-2 dager. Normalisert ESR etter at de hvite blodlegemer i leukocyttformelen er normalisert.

Ved akutte luftveisinfeksjoner kan ESR stige i barnet til 35 - 45 mm / t og enda høyere. Hvis barnets ESR-verdier når 30 mm i timen og høyere, betyr dette ofte at man bør undersøkes av en ENT-lege for å utelukke sykdommer i nesofarynx og ører.

Med otitis, bihulebetennelse (bihulebetennelse, etmoiditt), kan ESR nå opptil 50 mm per time eller mer. Normalisert innen 3-4 uker, gradvis fallende til normalt.

Et svært høyt nivå av ESR observeres ved sepsis, purulent betennelse. Oppkall opp til 100 mm per time er i stand til:

 • lungebetennelse;
 • influensa;
 • tuberkulose;
 • pyelonefritt;
 • cystitt;
 • soppinfeksjoner;
 • viral hepatitt;
 • helmintinfeksjoner;
 • alvorlige skader;
 • onkologi.

Sedasjon av erytrocytter avtar innen 14 til 30 dager etter utvinning, og derfor er det i analysen av ESR fortsatt forhøyet etter sykdommen, selv om andre indikatorer er normale. Hvis ROE holdes i lang tid på høyt nivå, bør autoimmun prosessen og onkologi utelukkes.

Økt ESR i inflammatoriske sykdommer

Økt ESR i autoimmune sykdommer, ledsaget av inflammatoriske prosesser. Slike patologiske prosesser hos barn inkluderer:

 • systemisk lupus erythematosus;
 • artritt;
 • psoriasis;
 • autoimmune dermatoser;
 • vaskulitt;
 • sklerodermi;
 • Crohns sykdom;
 • cøliaki
 • glomerulonefritt;
 • autoimmun hepatitt.

Accelerasjon av erytrocytsedimentering, økning av leukocytter i blodet er kjent med hemorragisk vaskulitt. Denne sykdommen er forårsaket av nederlaget til veggene i blodkarene i huden, indre organer.

Sykdommen har en immune natur, og den provokerende faktoren er ofte streptokokk eller virusinfeksjon, matallergene. Ved alvorlige former for hemorragisk vaskulitt kan ESR øke til 50 mm / t.

Reduksjon av blodplater, lavt IgM nivå og økt ESR ved arvelig trombocytopeni. Økte blodplater og økt ESR observert med autoimmun hepatitt.

Hos barn er autoimmun hepatitt sjeldne, bare 2% av alle tilfeller av denne sykdommen, inkludert voksne. Men autoimmun hepatitt er vanskelig å diagnostisere, spesielt med lav sykdomsaktivitet, på grunn av hvilken barnet ikke mottar den nødvendige behandlingen i lang tid.

Faktorer som bidrar til dannelsen av autoimmun hepatitt inkluderer virus Epstein-Barr, hepatitt, meslinger. Det er til og med antakelsen om at denne patologien kan provosere inntaket av interferon.

Ved inflammatoriske sykdommer holdes høy ESR lenge i lang tid etter utvinning. Parametrene til denne analysen blir normalisert etter utvinning i autoimmune sykdommer i 1, 5 måneder.

Avvik av ESR fra norm

Med en økning i ESR i blodprøver under en rutinemessig undersøkelse, trenger et sunt barn å ta testen, spesielt hvis indeksene er mye høyere enn normalt. En ny undersøkelse er nødvendig for å utelukke en laboratoriefeil.

Hvis retesting av barnet øket erytrocytt sedimenteringshastighet på 15 - 17 mm pr time, betyr det at barnets immunsystemet er aktivt produserer immunoglobuliner mot infeksjon, hvorfor og øker hastigheten som røde blodceller avleires i en blodprøve. En slik infeksjon kan være et respiratorisk virus som forårsaket en liten rennende nese, og forblev derfor ubemerket.

Når ESR er forhøyet til 21-22, betyr det at den inflammatoriske prosessen i barnet er verre, og hvis ESR i blodet når 30 mm i timen og høyere, betyr dette avviket fra normen allerede en alvorlig sykdom.

Ved høye verdier av testen foreskriver legen ytterligere undersøkelser for å finne årsaken, noe som vil forklare hvorfor blodet i barnet har økt ESR. I løpet av behandlingen tjener ROE-analyse som en indikator som gjenspeiler korrektheten av den valgte terapiregimet.

Etter gjenvinning gjenopprettes ikke ESR umiddelbart. Selv etter en liten kulde med rennende nese og lavfrekvent feber, kan det ta 2 til 4 uker for å gjenopprette graden av erytrocytsedimentering til normal.

Redusert ESR hos barn i følgende tilfeller:

 • dehydrering - forårsaket av oppkast, diaré, mangel på daglig væskeinntak;
 • leversykdommer;
 • medfødt hjertesykdom;
 • forgiftning;
 • blødningsforstyrrelser.

Det er sjelden nedgang i sannsynligheten for sedimentering av erytrocytter, og er som regel godt behandlet hos barn.

Når forhøyet ESR er det eneste symptomet

Hvis barnet er muntert, føles godt, spiser godt, og i analysene innen få uker oppdages bare akselerasjon av erytrocytsedimentering, så vi kan snakke om følgende mulige endringer i kroppen:

 • utvikling av autoimmune sykdommer - astma, reumatoid artritt, systemisk lupus erythematosus;
 • ekstrapulmonell tuberkulose og lungetuberkulose;
 • endokrine sykdommer - patologier av skjoldbruskkjertelen, diabetes mellitus;
 • traumer;
 • Oncology.

Med utviklingen av revmatoid artritt kan ESR stige ganske sterkt, og i analysen av blodet i barnet er det funnet indekser på 26-30 mm i timen. Sykdommen utvikler seg i lang tid uten eksterne kliniske symptomer. Det første tegn på det kan være hevelse i leddene. Med høy ESR og mistanke om revmatoid artritt, er reumatografisk analyse foreskrevet.

Ifølge indeksen for ESR er det umulig å foreta en diagnose. Men med en lang og betydelig avvik fra normen, er det nødvendig å utelukke mulige systemiske sykdommer som varer lenge i symptom.

ESR er høyere enn normalt i et barn, hva skal jeg gjøre?

innhold

Økt ESR i et barn indikerer forekomst av patologiske prosesser i kroppen. Derfor er det viktig å finne ut årsaken som kan føre til slike endringer. Alltid etter resultatene av analysen, hvis det er økning i ESR i barnets blod, er ytterligere tester foreskrevet. Først etter dette velges passende terapi, vanligvis består det i å ta antibiotika og antivirale legemidler. Behandling kan vare lenge, siden frekvensen av ESR kommer normal ikke umiddelbart, men to til tre uker etter utvinning.

årsaker

Når et barn er syk, sender legene ham til bloddonasjon for å bestemme mengden ESR. Tross alt, ifølge resultatene er det mulig å fastslå barnets tilstand og tilstedeværelsen av enkelte sykdommer. Hva er ESR? Dette er en indikator på frekvensen av erytrocytcellesedimentering. Deres økte resultat indikerer tilstedeværelsen av virale og bakterielle infeksjoner, så vel som onkologiske sykdommer. Derfor må du vite hva foreldre skal være oppmerksom på og hvilke tiltak som skal tas hvis det øker ESR i et barns blod.

Hvis ESR er høyere enn normalt, har barnet en inflammatorisk prosess. I tillegg kan slike indikatorer forårsake kroniske sykdommer, forgiftning, allergisk reaksjon.

Det økte resultatet kan også skyldes ulike faktorer:

 • blod viskositet;
 • liten mengde røde blodceller;
 • parasittiske sykdommer;
 • mangel på vitaminer;
 • nervesjokk eller overbelastning;
 • svikt av hormonell bakgrunn;
 • dårlig mat, mangel på frukt, grønnsaker og kjøtt.

Ofte påvirkes resultatene av tilstedeværelsen av kroniske sykdommer. Personer som lider av anemi, har ofte høy ESR. Barn kan også oppleve denne tilstanden med ikke-smittsomme sykdommer.

Disse inkluderer:

 • bronkial astma:
 • revmatoid artritt;
 • lupus erythematosus;
 • diabetes mellitus;
 • anemi,
 • ulike skader med dype kutt
 • tuberkulose;
 • ondartet eller godartet tumor;
 • blodsykdom;

Det er verdt å merke seg at senkning sakte komme tilbake til normal, så etter høy ESR sykdom barnet vil fortsette i en annen måned.

De vanligste sykdommene der høy ESR oppdages, er:

 1. Sykdommer som påvirker blod (leukemi, leukemi).
 2. Autoimmune sykdommer (lupus, sklerodermi).
 3. Oncology.
 4. Sykdommer i det endokrine systemet: diabetes, hypertyreose.
 5. Patologiske prosesser av nyrene.
 6. Kardiovaskulære misdannelser.
 7. Utvidelse av lymfeknuter.
 8. Mekanisk skade.

I noen tilfeller økes prisene på grunn av langvarig inntak av potente medisiner, vitaminer, vaksinasjon mot hepatitt og fedme. Hos noen mennesker er høy ESR alltid, derfor er de under kontroll av en lege, og frekvensen av sedimentering av røde blodlegemer blir regelmessig overvåket. Forhøyet ESR hos spedbarn indikerer utbrudd av tennene, og dette kan bli påvirket av mors fedme brystmelk. Misbruk av skadelige produkter under amming påvirker også denne indikatoren.

Hvis ESR er økt, men barnet føles sunt, brukes hjelpeprosedyrer for å bestemme årsaken.

 • Røntgen av organer (lunger, mandler);
 • hjerte kardiogram;
 • biokjemi av blod;
 • urinanalyse for protein;
 • avføring for helminths;
 • sekundær blodprøve for ESR.

I noen tilfeller oppdages ikke årsaken - alle sykdommer er utelukket fra undersøkelsen. Da mottar barnet ikke terapi, men er under kontroll av en lege, han gir en blodprøve hver annen til tre måneder.

Hvilke indikatorer anses som normen

Hvorfor en økt frekvens av ESR i et barn? Årsaken er vanligvis en reduksjon i pH i blodet og albuminet, mens det blir flytende. Indikatorene for erytrocytt sedimenteringshastighet letter etableringen av en passende diagnose og påvisning av skjulte symptomer på sykdommen.

Normen for ESR hos barn er:

 1. Hos spedbarn - fra 2 til 4 mm / t.
 2. Fra 1 måned til år - 3-10 mm / t.
 3. Fra 1 år til 5 år til 11 mm / t kan de to årene stige til 17 mm / t.
 4. Fra 5 til 14 år - 4-13 mm / t.
 5. 14 år og eldre, verdien varierer fra 01 til 15 mm / t.

Som regel skjer en økning i økologisk spredning hos barn to til tre dager etter infeksjon med bakteriell eller virusinfeksjon og økning i kroppstemperatur.

For at resultatene skal være sanne, må du vite de spesifikke instruksjonene for å donere blod:

 • gjerdet er tatt på tom mage;
 • måltidet skal tas 8 timer før bloddonasjon;
 • På elva spiser de ikke fete og salte matvarer, krydderier;
 • Det bør sikres at barnet var rolig på dagen for levering av testene, ikke gråt - dette kan forvride resultatene;
 • bør advare en spesialist når det gjelder å ta medisiner - de kan påvirke utfallet.

Resultatet av analysen kan være unøyaktig, hvis en nylig røntgen ble gjort, ble fysioterapeutiske og rektale prosedyrer utført. Derfor bør leveransen av analysen bli utsatt i to dager.

Sykdommer med høy ESR

En stigende indikator for erytrocytter indikerer betennelse i kroppen. Derfor er samtidig antall leukocytter i blodet tatt i betraktning. Deres økning er et tegn på alvorlig sykdom. Derfor bør det gjennomføres en ytterligere undersøkelse for å bestemme årsaken.

Det er også en annen funksjon av den kvinnelige kroppen. I jenter kan frekvensen av ESR variere gjennom hele dagen: om morgenen - normalt og i lunsj øker prisene betydelig. Spedbarn opptil to år kan også stadig endre verdien av ESR, og dette er ikke en patologisk prosess.

Økt ESR i et barn kan oppstå på grunn av følgende årsaker: Overvekt, tar antipyretika og vitaminer, ulike vaksiner.

Vanligvis gir høy ESR følgende sykdommer:

 • Tilstedeværelse av steiner i galleblæren;
 • purulente prosesser i kroppen, for eksempel lungebetennelse;
 • tuberkulose;
 • hjerteinfarkt eller hjerneslag;
 • fedme i kroppen;
 • onkologiske sykdommer;
 • alvorlig forgiftning.

Hvis verdiene overstiger mer enn 100 mm / t, anses det å være inflammatoriske prosesser, som for eksempel:

 • forkjølelse;
 • luftveissykdommer;
 • bihulebetennelse;
 • virusinfeksjoner;
 • sykdommer i det genitourinære systemet (blærebetennelse, pyelonefrit);
 • hepatitt;
 • kreft.

Noen barn kan ha et syndrom av glutinøse erytrocytter, ingen sykdom oppdages under undersøkelsen. Dette er et individuelt trekk i kroppen. I dette tilfellet brukes ingen terapi, men tilstanden til barnet er under kontroll av leger - hver sjette måned blir det gitt en blodprøve. Dermed er det mulig å forhindre utvikling av smittsomme sykdommer.

Metoder for behandling

Hvis verdien av ESR økes, hvilken behandling er nødvendig for barnet? Ofte blir dette spørsmålet spurt av barnets urolige mødre. Som regel blir indikatoren normalisert uavhengig etter eliminering av smittsomme og virale sykdommer.

Ingen spesielle tabletter og sirup påvirker nivået på ESR er umulig, derfor er ikke terapi for dette formålet utført. Behandlingen er rettet mot å finne ut årsaken og eliminere den underliggende sykdommen, noe som provoserte en økning i hastigheten på erytrocytt sedimenteringshastighet.

Hvis et barn har en smittsom sykdom, skal behandlingen ta antivirale legemidler og antibiotika. Ved bakterielle infeksjoner behandles behandling av lege avhengig av type sykdom, tilstanden til barnet og tilstedeværelsen av komplikasjoner. Dosering er valgt med hensyn til alder og individuelle egenskaper hos hver person.

Dermed er mengden ESR den viktigste verdien av en generell blodprøve. Med hjelpen er det mulig å fastslå tilstedeværelsen av ulike sykdommer hos barn og voksne, så det er ikke nødvendig å forsømme resultatene av analysene.

Med rettidig identifisering av årsaken (og årsaker er ofte alvorlige sykdommer) ved hjelp av passende terapi kan kurere sykdommen. Det er da, etter en viss tid, vil indikatoren komme tilbake til normal.

Årsakene til å øke ESR i blodet hos et barn og hvordan å rette indikatoren

ESR - en av indikatorene for en klinisk blodprøve, som viser graden av aggregering av erytrocytter, under påvirkning av en spesiell laboratoriekatalysator, og sedimenterer dem på bunnen av røret. Gjennomføring av en slik analyse er en vanlig og obligatorisk når man refererer til en distrikts barnelege med klager av smittsomme, purulente, endokrine, autoimmune og andre sykdommer. Skal jeg få panikk hvis barnet har forhøyede nivåer av ESR i blodet?

Økt verdi

For å forstå årsakene og mekanismene som fremkaller en økning i ESR, må du kjenne de tillatte verdiene og verdiene som anses som normen for barn etter alder:

 • nyfødte - normen er 1-4 mm / t;
 • 1 måned - 4-7 mm / t;
 • 2-6 måneder - 4-10 mm / t;
 • 7-11 måneder - 4-12 mm / t;
 • 1-6 år - 4-12 mm / t;
 • 7-12 år - 4-12 mm / t;
 • 13-15 år - 4-15 mm / t;
 • Jenter over 15 år - 2-15 mm / t;
 • Ungdom over 15 år - 1-10 mm / t.
Indikatorer som overskrider normens øvre grense, kan indikere en forstyrret funksjon av organer og systemer, Tilstedeværelse av inflammatoriske, smittsomme prosesser.

Det er imidlertid andre grunner som kan provosere økt ESR hos barn.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Isolert formål med analysen av sedimenteringshastigheten for erytrocytter vanligvis ikke, Det utføres i forbindelse med bestemmelsen av antall andre komponenter i blodet. En slik studie kalles en klinisk blodprøve.

For hans oppførsel, bruk kapillært eller venøst ​​blod.

Når du tar et kapillærblod:

 1. Pasienten sitter på en stol, legger sin venstre håndflate oppe på laboratorietabellen.
 2. Laboratorieassistenten med en bomullspinne fuktet med 96% alkohol, tørker stedet for den påståtte injeksjonen på fingeren (anonym, midt). I nyfødte er injeksjonsstedet en stor tå.
 3. Så åpner pakken med en steril scarifier og produserer en rask prikk i puten.
 4. I en inkrementell bevegelse masserer fingeren mens du tar biomaterialet inn i glasskapillaret.
 5. Fra et glasskapillar overføres materialet til et spesielt rør og til et rent laboratorieglass.

Ved bruk av venøst ​​blod:

 1. Pasienten setter seg ned under manipulasjonstabellen eller ligger ned.
 2. Laboratorietekniker anvender en turniquet over albuen (applikasjonshøyden avhenger av barnets alder), tørker forsiktig på den indre overflaten av albuen (stedet for den formodede injeksjonen).
 3. Deretter tar han en disponibel steril sprøyte, pakker den ut, injiserer den i ulnarvenen.
 4. Det samlede biomaterialet blir introdusert i et reagensrør og på et lysbilde.
Et viktig punkt i å utføre manipulasjonen er at det medisinske personalet overholder aseptiske regler.

nødvendigvis Tilstedeværelse av engangs sterile hansker i laboratorieassistenten, som han vil ha med pasienten. I tillegg skal sterile sprøyter, skarvemidler brukes.

Ikke nøl med, spør spørsmålene dine til en vanlig hematolog direkte på nettstedet i kommentarene. Vi vil definitivt svare.Still et spørsmål >>

Det samlede materialet sendes i en spesiell beholder (hvis gjerdet ble utført på et sykehus) og overføres direkte til laboratorielegen. For å bestemme verdien av sedimenteringshastigheten for erytrocytter, injiseres natriumcitrat i røret, som virker som en antikoagulant. Dette er nødvendig for å forhindre unødig aggregering av røde blodceller, for å unngå et falskt positivt resultat.

I en time er røret på en spesiell stativ, som ikke skal berøres og flyttes, ellers vil sedimentet stige oppover, og resultatet blir uinformativt. Røde blodlegemer er tyngre enn andre elementer, slik at de legger seg på bunnen og danner et lilla fargestoff. Topplaget er den flytende delen av blodet (plasma) og bufferlaget av de formede elementene.

Blodprøvetaking i et barn er ikke en enkel prosess, fordi mange er redde for injeksjoner og blod. Det er svært viktig for foreldrene å ta en baby (et stille verbalt spill, et leketøy) og å distrahere fra den kommende manipulasjonen.

En laboratorieassistent / sykepleier krever raskt og raskt arbeid.

Hva kan påvirke resultatet?

Økt ESR i et barn kan være Resultatet av feil forberedelse før testen er bestått. Foreldre skal få denne viktige verdien:

 • helst det siste måltidet i 7-8 timer før levering. Denne regelen gjelder imidlertid ikke for barn under 1 år, når måltider foregår etter timen. I dette tilfellet, la oss si en tre-timers pause;
 • i 3-4 dager for å utelukke fett og stekt mat, karbonatiserte drikkevarer fra kostholdet;
 • Å ekskludere emosjonell, og også fysisk belastning: løp, steg opp på trinnene;
 • i 10-15 minutter vil kreve hvile, roe babyen.

andre faktorer som kan påvirke for resultatet:

 • bruk av medisiner
 • nylig (innen to dager) utført fluorografi, radiografi, rektal diagnostikk, fysioterapi prosedyrer.

Når anses økningen å være trygg?

Diagnosen, som bare er basert på økt hastighet av erytrocytsedimentering, anses som feil. For påvisning av patologi er det nødvendig å bestå en rekke andre laboratorietester, og noen ganger utføre instrumental diagnostikk. Økt nivå på ESR er trygt:

 • veid allergisk anamnese. I dette tilfellet karakteriserer svingninger i verdiene effektiviteten av den anvendte antiallergiske terapien. Gradvis reduksjon er riktig taktikk for behandling;
 • menstruasjonssyklus hos jenter i follikulær fase;
 • hos gutter i perioden fra 4 til 12 år, i fravær av inflammatoriske og smittsomme prosesser, kan indikatorer økes, som er knyttet til kroppens utvikling;
 • hos barn opp til året når tennene er kuttet;
 • feilaktig forberedelse med brudd på reglene for å spise - en god frokost;
 • overholdelse av den strengeste dietten, sult.
Alle disse faktorene bør bli annonsert til foreldrene eller barnet under et besøk hos barnelege.

Årsaker til falsk positiv analyse

Økt ESR i et barns blod kan være falsk positiv. I tillegg avhenger resultatet av kroppens generelle tilstand, samt sammenhengende sykdommer:

 • Klinisk-hematologiske fenomener - anemi. Ikke bare mengden erytrocytter kan reduseres, men deres morfologi endres også;
 • økning i laboratorieverdier av proteinfraksjoner i plasma, med unntak av fibrinogen;
 • økning i den biokjemiske analysen av blodkolesterol;
 • fedme er diagnostisert i 3-4 stadier;
 • nedsatt nyrefiltrasjon;
 • innføring av ferskt frosset plasma og / eller blodkomponenter, samt erstatninger (dextran);
 • nylig (innen en uke) utført vaksinasjon mot hepatitt B-virus;
 • langvarig bruk av retinol.

I sjeldne tilfeller blir et falskt positivt resultat observert når laboratorieanalytikeren ikke følger taktikken for å utføre analysen:

 • Beskrivelse av resultatet før utløpet av 1 time;
 • feil forhold eller fravær av antikoagulant i et reagensrør med blod;
 • ikke overholdelse av temperaturmodus (temperatur over 25 grader på Celsius).
Overholdelse av alle normer av analysen, kontoen for tilhørende patologier, garanterer korrekt tolkning av den kliniske analysen.

Farer og konsekvenser

Den vanligste økningen i ESR signalerer en patologisk tilstand, forekommer i barnets kropp. Røde blodlegemer er bundet av proteinfraksjoner som øker utfelling. Tidlig eksamen vil bidra til å unngå unødvendige konsekvenser. Noen ganger kan en rekke sykdommer ikke vise seg på noen måte i lang tid, for eksempel:

 • autoimmun;
 • onkologiske patologier;
 • infeksjoner forårsaket av sopp, parasitter, virus;
 • Svake inflammatoriske prosesser.

Selv om årsaken ikke er funnet etter en grundig undersøkelse og diagnose, med nærvær av et høyt nivå av ESR hos barn, bør en slik pasient tas mer forsiktig, og en reanalyse bør planlegges etter 3-4 måneder.

Noen ganger fremkaller denne tilstanden en tidligere overført luftveisinfeksjon.

Et viktig poeng er undersøkelsen i samme laboratorium, slik at du kan unngå feil i beregningene.

Ikke diagnostisert og i tide er ubehandlede sykdommer kompliserte, og noen ganger har det en dødelig karakter.

årsaker

For å begynne behandling av en patologisk tilstand, du trenger å vite de etiologiske faktorene, som bidrar til utviklingen. Økt ESR i et barns blod betyr:

 1. Bakterielle sykdommer:
  1. infeksjon med tuberkelbacillus;
  2. meningokokk infeksjon;
  3. meningitt;
  4. lungebetennelse forårsaket av et bakterielt middel.
 2. Virussykdommer:
  1. tonsillitt;
  2. SARS, influensa;
  3. kikhoste;
  4. meslinger;
  5. kusma;
  6. skarlagensfeber;
  7. herpes virus;
  8. virus som fremmer immunsvikt.
 3. Fokus på purulent infeksjon, sepsis.
 4. Skade.
 5. Forgiftning.
 6. Blodtap.
 7. Allergisk reaksjon.
 8. Leversykdommer
 9. Intoxikasjon av produkter av vital aktivitet av helminths.
 10. Stressfulle situasjoner.
 11. Autoimmune sykdommer:
  1. systemisk lupus erythematosus;
  2. juvenil revmatoid artritt;
  3. autoimmun hemolytisk anemi.
 12. Endokrine sykdommer i skjoldbruskkjertelen, bukspyttkjertelen.
 13. Spesielt farlige tarminfeksjoner forårsaket av:
  1. cholera vibrio;
  2. Shigella;
  3. salionelloy;
 14. Sykdommer i genitourinary systemet:
  1. glomerulonefritt;
  2. pyelonefritt;
  3. nyreblokk med utvikling av nefrotisk syndrom.
 15. Ondartede neoplasmer.
Spedbarn kan ha økt ESR i blodet i forbindelse med den forestående teething, mangel på vitaminkomplekser, inntak av kalori og fettstoffer som gir en kvinne, og også medisiner som tilhører NSAID-gruppen.

Hvis barnet er fullt undersøkt, er det ingen patologi, men sedimentasjonen av ESR er høyere enn normalt, det kan antas at dette betyr om organismens individuelle egenskaper.

Påvirkende faktorer

For å forstå hvorfor mengden av sedimentering av røde blodlegemer er økt, er det nødvendig å kjenne egenskapene ved utviklingen av den patofysiologiske tilstanden. Påvirkningsfaktorer:

 1. Barn som tar antibakteriell og annen medisin har høye priser.
 2. Jenter, spesielt i premenstrualperioden.
 3. Om morgenen øker ESR, heller enn om kvelden og natten.
 4. Med inflammatoriske sykdommer øker indeksen med økt kroppstemperatur.
 5. Svak betennelse, blir til kronisk form.
 6. Høy ESR i et barn med økt blodviskositet.
 7. Endring i morfologi av erytrocytter i anemi, deteksjon av et stort antall makro-celler.
Det bør tas hensyn til at indikatorene er strengt individuelle og avhenger av den generelle tilstanden til organismen, barnets alder.

Hva skal jeg gjøre?

Å bekjempe et forhøyet nivå av ESR som et symptom er meningsløst. Det er nødvendig å jobbe direkte med årsaken som fører til et slikt bilde. Eliminering av provokasjonsmiddel i form av:

 • antibakterielle;
 • antiviral;
 • antifungal terapi;
 • behandling med kortikosteroider, cytostatika i tilfelle av autoimmune lidelser;
 • kjemoterapi, cytostatika, strålebehandling i onkopatologi;
 • antihelminthic drugs;
 • antidot administrasjon og avgiftning behandling;
 • fullføre helbredelse av postoperative sår og fusjon av benfragmenter i brudd;
 • eliminering av stressfaktorer.

Det er viktig i slike tilfeller å konsultere en lege-barneleger, slik at han utnevnte en fullstendig undersøkelse, identifiserte årsaken og utpekte en korrekt behandling.

Husk at selvmedisinering kan forårsake uopprettelig skade.

forebygging

Først og fremst består forebygging i riktig ernæring og riktig vedlikehold av babyen. Når de første symptomene på sykdommen - søker medisinsk hjelp, og ikke la hele prosessen gå av seg selv.

I fravær av årsakene til økningen - regelmessige forebyggende undersøkelser av legen.

Vi anbefaler å se på video om dette emnet

konklusjon

ESR - en del av den kliniske analysen, ifølge hvilken det er feil å diagnostisere en bestemt sykdom, er det nødvendig å konsultere en profilspesialist. Du må vite at barnets helse er i foreldrenes hender.

Les Mer Om Fartøyene