Neutrofili i barnet - hovedtegnet på betennelse

Ofte er det situasjoner når barnet har økt nøytrofile. Etter at dette problemet er funnet, leder den behandlende legen foreldrene med barna til ytterligere undersøkelser, utpeker spesiell behandling. Noen ganger kan jeg si at det ikke er noen grunn til bekymring. Men uansett kompleksiteten i denne tilstanden begynner mødre og dads å bli nervøse og bekymre seg for deres barn. La oss se hva nøytrofiler er, hva er deres funksjoner, innholdsstandardene og hvordan de skal håndtere økningen i tallene deres.

Neutrofilens fysiologiske rolle

Neutrofiler er en spesiell type leukocytter (blodceller som dreper alle skadelige stoffer i kroppen). De er dannet i beinmargen under påvirkning av ulike stimulanter.

Den fysiologiske rollen til disse cellene er forskjellig:

 • Dette er de første deltakere blant alle cellene som tar negativ påvirkning av virus, bakterier og andre uønskede "gjester" som kommer inn i babyens kropp
 • Delta i ødeleggelsen av alle døde celler i kroppen, igangsetter gjenopprettingsprosessene.

Fra det morfologiske synspunkt er nøytrofiler klassifisert i 2 varianter:

 1. Palochkoadernye (eller umodne) - denne arten i stort antall er bare observert hos nyfødte babyer. Over tid, deres antall reduseres, fordi Den andre typen nøytrofil
 2. Segmentert (modent) - denne typen hvite celler beskytter barnet mot alle skadelige partikler som har kommet inn i kroppen.

Normer av nøytrofiler

Normen for nøytrofiler i barnas blod avhenger av alderen deres. Derfor holder barneleger alltid spesielle tabeller. Hvis nøytrofile oppfyller de normative verdiene, indikerer dette at immunforsvaret klarer seg godt med sine funksjoner. Derfor er barnas kropp pålitelig beskyttet mot virus og andre mikrober.

Normen hos barn fra fødsel til 1 måned av antall nøytrofiler i blodet per 1 liter er 1,5-8 milliarder. I prosent ser dette slik ut:

 • stakk 4 - 16%
 • segmentert kjerne 46 - 81%.

Barn under ett år har 1,9 - 8,6 milliarder nøytrofiler i 1 liter blod:

 • stikke 0,5 - 5%
 • segmentert 15 - 45%.

Normen for hvite celler opp til 13 år er 2 - 6 milliarder per 1L. blod:

 • stikke 0. 8 - 5.1%
 • segmentert 35 - 62%.

Årsaker til nøytrofili

Neutrofili er overskudd av antall nøytrofiler med en segmentert kjernen i blodet. Ofte står foreldrene overfor et lignende problem. Vet heller ikke, hva betyr det, hvordan riktig å ankomme i den oppgitte situasjonen, hvilken lege som skal adressere, etc.

Litt forhøyede nivåer av nøytrofiler er ikke en grunn til bekymring. Dette kan skyldes fysisk stress eller psykometrisk stress i barnet. I denne situasjonen anbefales det å gjenta den generelle kliniske analysen av blod etter 1-2 uker.

Hvis segmenterte nøytrofiler er høyt i et barn i stor grad, kan dette indikere følgende patologiske forhold:

 1. akutt inflammatorisk prosess i kroppen
 2. Tilstedeværelsen av en smittsom sykdom som oppstår i åpen og asymptomatisk form
 3. ondartet eller godartet svulst.

Når et barn har en hevet stikknutrofile, indikerer dette en alvorlig tilstand. I medisin kalles det skiftet av leukocyttformelen til venstre - mot umodne former. Denne tilstanden utvikler vanligvis på grunn av påvirkning på barnets kropp av følgende faktorer:

 • smittsomme stoffer representert av sopp, bakterier, spirochaetes, visse typer virus
 • operasjon (nøytrofili observeres i postoperativ periode)
 • iskemisk (forbundet med mangel på oksygen) vevnekrose
 • forgiftning av kroppen med kvikksølv eller bly
 • endogen (indre) forgiftning av kroppen, utvikling i nærvær av diabetes, nyresvikt eller nedsatt leverfunksjon
 • variouscologic sykdommer
 • inflammatoriske prosesser (spesielt akutt form)
 • Overbelastning av kroppen, både følelsesmessig og fysisk
 • reaksjonen av kroppen til visse typer legemidler.

Antall hvite blodceller i barnets blod kan ikke bare øke, men reduseres også. Hvis antallet i kroppen er lavt (beløpet overstiger ikke 1,6 milliarder per liter), indikerer dette neutropeni. Det kan utvikle seg med skade på benmarg. Også et lavt nivå av nøytrofiler registreres etter alvorlige sykdommer som bæres av barnet. Dette indikerer utmattelsen av kompensasjonsreserver i barnets kropp - nøytrofiler dør i større mengder enn de dannes. Slik utvikler immunmangelen. Under slike forhold er barnets kropp mest utsatt for ulike sykdommer.

Lav nøytrofiler oppdages ofte når:

 • ulike soppsykdommer
 • virusinfeksjoner
 • forgiftning med kjemikalier
 • nylig lidd anafylaktisk sjokk
 • anemi
 • bestråling.

Ikke glem om arvelige syndromer. Med dem kan neutrofile i barnets blod senkes eller økes. Kliniske manifestasjoner av sykdommen avhenger mer av den funksjonelle bruken av disse cellene, i mindre grad på antallet av dem.

Anbefalte undersøkelser

For å overvåke nøytrofiler i barnets kropp, er det nødvendig å ta en blodprøve. Han bidrar til å se problemet i tide. En slik analyse gir ikke alltid nøyaktige resultater, men lar deg velge riktig retning for videre diagnose og behandling av barnet.

Ved hjelp av denne studien kan du også identifisere et fenomen som den giftige granulariteten til nøytrofiler hos et barn. Det indikerer et alvorlig langvarig forløb av smittsomme sykdommer. På grunn av de toksiske effektene av mikroorganismer, er leukocyttens kjerne fragmentert, det mister sin evne til å opprettholde bestandigheten av sitt indre miljø og forgår. Slike celler er funksjonelt dårligere. De anses som markører for alvorlig infeksjon. Den vanligste årsaken til sepsis (infeksjon av blodet med bakterier).

Hvorfor er det økte nøytrofiler hos barn og hva de skal gjøre

Når du vurderer et barns blodprøve, ligger fokus på nøytrofile nivåer. Dette skyldes det faktum at økningen eller reduksjonen av disse cellene i blodet med høy sannsynlighet indikerer utviklingen av en smittsom sykdom.

Det må huskes at mengden av nøytrofile i blodet forandrer seg og er direkte avhengig av barnets alder.

I artikkelen lærer du hvorfor segmentering og stabne nøytrofiler i et barns blod kan heves og hva det står.

Hva er nøytrofiler og deres effekt?

Neutrofiler, eller neutrofile granulocytter, er en undergruppe av leukocytter - hvite blodlegemer, som utfører funksjonen av cellulær immunitet. Når en fremmed agent (en bakterie, et virus eller en sopp) oppstår, absorberer nøytrofilen den. I fremtiden oppstår fagocytose, en prosess hvor en nøytrofile spiser en fremmedlegeme og dør.

Det finnes flere typer nøytrofiler, avhengig av graden av deres modenhet.

I blodet av en sunn person segmental og stab celler. De fikk navnet på grunn av den spesielle formen av cellekjernen.

Noen ganger i løpet av infeksjonssykdommer og inflammatoriske sykdommer i beinmargen til blodet begynner å flyte formen umodne neutrofile: unge, myelocytter, metamyelocytter, myeloblasts, eksplosjoner. Utseendet til slike former i analysen av blod indikerer en høy aktivitet av sykdommen.

Normen for nøytrofiler hos barn

Som nevnt ovenfor er mengden av nøytrofile i barnets blod avhengig av alder. Dette skyldes det faktum at prosesser av hematopoiesis i beinmargene i hver aldersperiode endrer aktiviteten.

Verdiene av nøytrofiler kan uttrykkes i to former: tall og prosent. I klinisk praksis er det praktisk å bruke et prosentvis forhold, da det viser prosentandelen av nøytrofiler som hver type nøytrofil opptar.

Tenk på det normale antallet stab og segmenterte nøytrofiler, siden disse cellene er normalt til stede i leukocytformelen til barnet.

I de første timene og dagene etter fødselen varierer forholdet mellom segmenterte nøytrofiler mellom 50% og 70%, men bare en uke etter fødselen endres denne verdien og er 35% -55%. Ved den 14. levedag indikatoren er redusert til 27% -47%, og etter 2 uker er fra 17% til 30%.

Etter den første måneden begynner konsentrasjonen av segmenterte celler gradvis å øke. Ved utgangen av det første året er det 45% -65%, i alderen 5 år er det 35% -55%, på 6 år når det 40% -60%, og så blir det gradvis likestilt med de voksne indikatorene.

Forholdet mellom stabne nøytrofiler varierer ikke innenfor så vidt rekkevidde som segmenterte nøytrofiler. I de første timene etter fødselen er konsentrasjonen 5% -12%, og ved slutten av den første uken er 1% -5%. Videre endres dette tallet ikke vesentlig.

Forhøyede nøytrofiler i et barns blod

En økning i konsentrasjonen av nøytrofiler i blodet eller nøytrofili - i et barn kan skyldes mange årsaker. Dette kan skyldes sykdommen, bruk av visse medisiner (for eksempel systemiske kortikosteroider), forgiftning.

Årsakene til økningen i stabile nøytrofiler

Stikknutrofiler er ikke fullt modne celler, hvis innhold i leukocyttformelen ikke overstiger 6%. Overskridelse av denne figuren indikerer aktiveringen av benmarvhematopoiesis, som kan oppstå under følgende forhold:

 • Sykdommer i urinveiene: cystitis, pyelonefrit, forverring av urolithiasis.
 • Brenner av ulik grad.
 • Sykdommer i bronkietreet og lungene: tracheitt, bronkitt, lungebetennelse, bronkiektase, etc.
 • Sykdommer i øret, halsen og nesen: tonsillitt (tonsillitt), betennelse i paranasale bihuler (bihulebetennelse, frontalitt, etmoiditt). Noen ganger er det mulig å inflame alle bihuler samtidig - pansinusitt.
 • Tilstedeværelse av phlegmon, abscesser av forskjellig lokalisering (for eksempel paratonsillar abscess).
 • Sykdommer i blod med ondartet sykdom (leukemi).
 • Tuberkulose.

Årsakene til en økning i segmenterte nøytrofiler

Segmenterte granulocytter er fullt modne celler som tar brunt under et møte med utenlandske mikroorganismer. Det er disse cellene som utfører fagocytose og er ansvarlige for cellulær immunitet i kroppen. Forhøyelse av segmenterte celler oppstår under følgende forhold:

 • Intoxication av ulike opprinnelser;
 • Glistovye angrep. I dette tilfellet vil blod også bli observert eosinofili - en økning i prosentandelen av eosinofiler.
 • Diabetes mellitus, spesielt med utvikling av komplikasjoner.
 • Systemiske sykdommer (revmatisk feber, systemisk lupus erythematosus, etc.)
 • Bakterielle infeksjoner av forskjellig lokalisering.

Behandling av forhøyede nøytrofilnivåer

Hver forelder bør forstå at i medisin foreskriver de ikke bare behandling på grunnlag av endringer i analysene. Med andre ord vil det ikke være noen selvrespekterende ekspert å "behandle testene." Det skjer ofte at en liten endring i antall nøytrofiler skyldes ikke sykdommen. Dette kan skje etter et tungt måltid, lange turer i den varme sesongen, intens fysisk trening, etc.

Samtidig alarmer et utbredt brudd på den kvantitative sammensetningen av blodceller både leger og foreldre. I dette tilfellet må barnet undersøkes. Det begynner med normal samtale og inspeksjon barn under hvilket ofte greie å identifisere årsaken til avviket (tilstedeværelse av ikke-lege sår, utslett, karies tenner, sår, sykdommer i øvre luftveier, rales i lungene, lokal ømhet i magen, en økning av de enkelte grupper av lymfeknuter, og så videre. d.).

Basert på funnene gjør barnelege en videre plan for laboratorie- og instrumentundersøkelse, som vil bidra til å identifisere kilden til sykdommen. Ofte, for diagnosen er nødvendig samråd med beslektede spesialister (dermatolog, infeksjonsspesialist, hematolog, pulmonologist, kirurg, kardiolog, etc.).

Skift av leukocytformelen

Svært ofte under evalueringen av en klinisk blodprøve, bruker legene uttrykket "leukocyttforskyvning". Det har stor klinisk betydning, siden det bidrar til å evaluere blodreaksjonen.

Skiftet av leukocytformelen kan være i to retninger:

 • Skift til venstre. I dette tilfellet øker prosentandelen av umodne former for nøytrofiler (stabber). I tillegg begynner helt umodne celleformer å bli vist i blodprøven: juvenil, myelocytter, metamyelocytter, myeloblaster og blastformer av nøytrofiler. Skift av leukocytformelen til venstre indikerer en høy aktivitet av sykdommen, som følge av at beinmarget aktivt produserer immunforsvarsceller.
 • Skift til høyre. Samtidig er andelen stivformede former små, umodne former er fraværende. Økt innhold av segmenterte nøytrofiler. En slik analyse forekommer i forskjellige anemi, leukemi og en rekke andre sykdommer. Et mikroskop viser ofte tegn på aldring av nøytrofiler.

Blodtest for nøytrofiler

Det er bevist at analysen av blod kan forandre seg under påvirkning av en rekke faktorer:

 • mat. Hvis barnet spiser rikelig før analysen, kan innholdet av neutrofile granulocytter øke litt i blodet.
 • Fysisk aktivitet. Intensiv fysisk aktivitet påvirker også hovedindikatorene for blodprøven. Hvis barnet donerer blod etter økten i sportsseksjonen, er det mulig å forvente en økning i antall nøytrofiler med høy sannsynlighet.
 • stresset. Emosjonell overutnyttelse, langvarig gråting kan også påvirke resultatene av analysen.
 • Effekten av varme. Hvis barnet vil tilbringe lang tid på tur i varmt vær, eller bo i et varmt bad i lang tid, kan nøytrofiltallet også svare på en liten økning.
 • Tid på dagen. Det er ikke for ingenting at laboratorier tar prøver av tester om morgenen. Det er om morgenen at alle blodtalene er optimale.
 • Medisinering. Noen stoffer kan forårsake endringer i det kvantitative innholdet i blodceller (f.eks. Glukokortikosteroider).

Om de senket neutrofiler i barnet kan leses her.

Anbefalte tester og studier med forhøyede nøytrofiler

Vi har allerede nevnt hvor viktig det er å finne ut årsaken til forhøyet nøytrofiltall i blodet. Først etter dette kan tilstrekkelig behandling velges.

En videre undersøkelsesplan kan inneholde følgende analyser:

 • Generell analyse av urin. Med sin hjelp er det ofte mulig å identifisere infeksjon av blæren og nyrene.
 • Nivået på sukker i blodet.
 • Biokjemisk analyse av blod med definisjonen av totalt protein, kreatinin, urinstoff, alkalisk fosfatase, amylase, ASAT, ALAT, kolesterol, C-reaktivt protein, bilirubin og ID Disse prøvene indirekte reflekterer arbeidet til hovedorganene og systemene.
 • Koagulasjon.
 • Markører av viral hepatitt.
 • Coprogram (analyse av avføring).

Som instrumentelle forskningsmetoder kan brukes:

 • Elektrokardiografi (gjenspeiler hjerteens elektriske aktivitet).
 • Spirometri (viser respiratorisk volum). Endringer i spirografi kan indikere kronisk bronkitt og bronkial astma.
 • Ultralyd av indre organer.
 • Radiografi av brystet.
 • Magnetic resonance imaging.
 • Datatomografi.

Liker du artikkelen? Del det med vennene dine på sosiale nettverk:

Hvorfor barnet har hevet segmentert og stikk nøytrofiler: årsakene til høye blodprøveresultater

Når deklarerer et barns blodprøve, legger barneleger alltid oppmerksomhet til nivået av leukocytter i blodet. Sammen med hemoglobin, vil denne indikatoren fortelle mye viktig om babyens helse (detaljer i artikkelen: Hva er normer for hemoglobin hos barn under 1 år gamle?). Overestimering av leukocytter observeres ved akutt inflammatorisk prosess (ARVI, smittsomme sykdommer), og rettidig oppdagelse av årsaken bidrar til å overvinne sykdommen i et tidlig stadium.

Leukocyttformelen viser hvilken av de hvite blodcellene som er normale, og hvorav antallet overstiger det. Vanligvis er det en økning i antall nøytrofiler - den mest store gruppen av leukocytter, for dannelsen av hvilken beinmarg er ansvarlig. Hva er deres overskudd i leukocytformelen, og hvordan skal indikatoren bli normal?

Normale indekser i barndommen

Hovedoppgaven til nøytrofiler er gjenkjenningen av kampen mot virus og patogener i blodet. I utviklingsprosessen går disse cellene gjennom 3 faser:

 • myelocytter - unge nøytrofiler som ikke kan oppdages i et normalt leukogram;
 • stabs (pinner) - med en uformet cellekjerne, som ligner en tourniquet;
 • segmenterte kjerner er modne celler, de mest tallrike i prosent.

Myelocytter og stabstammen forblir i beinmargen, i blod kan de bli funnet i en enkelt mengde. En unormalt høy mengde i blodet (et skifte av leukocyttformelen til venstre) er tegn på alvorlige blodsykdommer, akutte smittsomme og inflammatoriske prosesser i kroppen. Etter å ha oppdaget et lignende bilde, foreskriver legen en grundig undersøkelse før han avslører synderen av overskytende umodne leukocytter.

Normalt blodtall i barndommen og hos voksne

Andelen stabile nøytrofiler avhenger av alder. Hos nyfødte overstiger indeksen ikke 17%, hos barn under 5 år - 5%, i eldre alder - 6%. Mens babyen vokser, varierer leukocyttformelen fra voksne indekser i innholdet av nøytrofiler.

Normale verdier av segmenterte celler presenteres i tabellen:

Hvorfor er det neutrofili - en økning i nøytrofile?

En økning i nivået av indekser i leukocytformelen kalles neutrofili. Jo sterkere kilden til forekomsten påvirker barnets kropp, jo høyere nivå av leukocytter. De kan bli oppblåst under langvarig psykisk og fysisk anstrengelse eller etter å ha spist. De hyppigst høye tallene indikerer en sykdom eller betennelsesprosess, en overflødig prosentandel av celler avhenger direkte av sykdomsstadiet.

 • ødeleggelse av leukocytthylster
 • diabetes mellitus;
 • akutt blødning;
 • mat, narkotikaforgiftning;
 • tumorprosesser;
 • store brannsår;
 • allergiske reaksjoner;
 • et antall medisiner, spesielt - hormonalt;
 • postoperativ periode;
 • virale og bakterielle infeksjoner;
 • blindtarmbetennelse, leddgikt, bronkitt, lungebetennelse og andre sykdommer forbundet med inflammatoriske prosesser i kroppen.

I barndom og barndom er det observert godartet kronisk nøytropeni. Ofte er det ikke ledsaget av noen symptomer, og leger tar overvåkingstaktikk.

Svært sjelden (1-2 tilfeller per million mennesker) er det en syklisk neutropeni. I denne tilstanden er det en periodisk reduksjon i nivået av nøytrofiler i blodet med etterfølgende naturlig utvinning. Et lignende fenomen overføres med gener og påvirker ikke livskvaliteten. En annen arvelig sykdom er Costmans syndrom. I dette tilfellet når ikke nøytrofile modne former, noe som fører til en alvorlig svekkelse av immunitet. I den moderne verden er denne tilstanden justert medisinsk.

Skift av leukocytformelen

Leukocyttformelen viser det normale, økte eller reduserte innholdet i hvite blodlegemer. Med en overvurdering av normale verdier, vurderer leger hvilke celler (stab eller segment-kjernefysisk) provoserte situasjonen. Det er to stater:

 • Skift av leukocyttformelen til venstre. I denne situasjonen øker stabens verdier, og det er unge celler som ikke skal være til stede. Et lignende bilde blir observert i smittsomme og inflammatoriske prosesser, brannsår, anemi, leukemi, mental overarbeid og alvorlig stress. Det er umulig å avgjøre selv om et slikt skifte medfører alvorlige helseproblemer. Sterkt medisinsk tilsyn er nødvendig.
 • Skift formel til høyre (forekommer sjeldnere). Det er mange segmentkjernerte celler, noe som indikerer en reduksjon i kroppens evne til å motstå virus og bakterier. I denne situasjonen er det en dårlig blodoppdatering. Skiftende til høyre forårsaker nyresykdom, tar antibiotika, steroidhormoner, anemi, strålingssykdom. Å diagnostisere årsakshjelpmetoder (ultralyd, tomografi), tilleggs kliniske studier.

Analysen avslører også den giftige granulariteten til nøytrofiler, som observeres i alvorlige og langvarige sykdommer. Granulariteten av neutrofile granulocytter skyldes den giftige effekten av skadelige mikroorganismer, under påvirkning av hvilke cellekjernene er ødelagt. Neutrofiler blir utilstrekkelige og er en markør for alvorlig infeksjon og til og med sepsis for legen (med flere symptomer).

Forholdet mellom lymfocytter og nøytrofiler

Neutrofiler og lymfocytter er i en viss bunt. Neutrofile er støtten til cellulær immunitet. De er de første som oppdager skadelige bakterier og begynner å bekjempe dem. Etter å ha fullført arbeidet og ødelegget "fienden", forgår de og danner pus, som senere utskilles av monocytter ("vaktmestere" i blodet). Leukocytose med en økning i nøytrofiler i formelen er forbundet med en reduksjon på denne tiden av lymfocytter (vi anbefaler å lese: årsakene til leukocytose i barnets blod).

I fremtiden, med en reduksjon i nøytrofiler, er det en økning i nivået av lymfocytter som inngår i arbeidet. Alle hendelser som forekommer i kroppen reflekteres i leukocytformelen. Økningen av nøytrofiler når 70%, mens volumet av hvite blodlegemer er 30%. Omvendt, med lavt innhold av nøytrofiler, økes leukocytter. Når akutte prosesser er fullført, blir prosentandelen nivellert, og leger kaller denne blodformelen "rolig".

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har nøytrofili?

Det faktum at leukocyttene i et barn er oppvokst, barnelege vil sikkert advare hennes mor under dekoding av blodprøver. Du må passere en ny analyse, fordi resultatene kan bli forvrengt av følgende grunner:

 • Angst krummer, hastverk, en negativ atmosfære under blodprøvetaking. Mamma og babyen skal gå til laboratoriet på forhånd for å rolige vente på sin tur. Ikke skremm barnet med historier om at han må tåle smerten ("du er modig, det vil skade, men bære det"). Erfarne laboratorieassistenter tar blod nesten smertefritt.
 • Barnet spiste noe eller drakk før du ga testen. Blod er viktig for å formidle en tom mage, og derfor er de fleste tester planlagt for første halvdel av dagen. Nyfødte og spedbarn bør ikke sulte, men det skal mate 2-3 timer før manipuleringen. Du kan drikke for alle barn, men bare vann: det påvirker ikke prosentandelen av leukocytter.
 • Fysisk stress før blodinnsamling. Du bør rolig bruke tid før du går til laboratoriet og mens du venter på din tur på medisinsk institusjon. Barnet skal ikke bli trøtt dagen før, løpe og hoppe i polyklinikken.

Hvis foreldrene tar hensyn til alle anbefalingene for gjentatt blodprøvetaking, men resultatet viser avvik i leukocyttformelen, er en ekstra undersøkelse foreskrevet. I utgangspunktet utelukker legen nærværet av en infeksjonsfokus i kroppen, om nødvendig sender en seriøs undersøkelse. Når årsaken til nøytrofili er identifisert, gjennomgår barnet medisinsk behandling. Kompetent utvalgt terapi i forbindelse med moderat fysisk aktivitet og rekreasjonsaktiviteter slokker fokuset på betennelse, og testresultatene går tilbake til det normale.

Forhøyede nøytrofiler i et barns blod

Ved å studere analysen av barnets blod blir antall hvite blodlegemer gitt spesiell oppmerksomhet, fordi økningen ofte indikerer infeksjon eller akutt betennelse i barnets kropp. Imidlertid er det like viktig å vurdere leukocyttformelen, som viser hvilke hvite blodlegemer som overstiger normen. Dette er ofte nøytrofiler fordi de vanligvis er tilstede i perifert blod i store mengder, og økes når de blir utsatt for ulike eksterne faktorer. Hva betyr høye nøytrofile i et barn og hvordan å normalisere nummeret sitt?

Hvilket nivå anses høyt

Neutrofiler er den største gruppen av hvite blodlegemer, den viktigste oppgaven er kampen mot patogener. Det finnes flere former for slike leukocytter:

 1. unge (også kalt "metamyelocytter" og "myelocytter") - fraværende i det normale leukogrammet.
 2. Stab neutrocers (pinner) - unge celler, hvis innhold hos nyfødte ikke skal overstige 12%, hos barn under 5 år - 5% og hos barn eldre enn fem år - 4%. Dette er den øvre grensen til normen for en gitt type nøytrofil.
 3. segmentert - de mest tallrike nøytrofile, som er modne celler.

Deres øvre grense for normen i barndommen er representert av slike indikatorer:

I en nyfødt i de første dagene i livet

Hos spedbarn fra femte dag i livet til 1 måned

Hos barn over 1 måned til 1 år gammel

Hos barn eldre enn et år

Hos barn eldre enn fem år

Barn eldre enn 10 år

Hvis nivået av nøytrofile celler overskrider slike indekser, kalles dette "neutrocytosis".

Vi anbefaler å se en video, hvor en spesialist fra en av hovedstads klinikker fremhever temaet nøytrofiler:

Årsaker til nøytrofili

En liten økning i prosentandelen av nøytrofiler oppstår med fysisk eller psykologisk stress, og også etter spising. Hvis årsaken til et høyt antall nøytrofiler er en sykdom, er nivået av celler direkte relatert til sykdommens aktivitet.

Patologiske årsaker til nøytrofili inkluderer:

 • Aktive inflammatoriske prosesser, for eksempel leddgikt, lungebetennelse, dermatitt, bukspyttkjertelbetennelse, appendisitt og andre.
 • Bakterielle infeksjoner, inkludert purulent (abscessdannelse eller phlegmon).
 • Noen virusinfeksjoner.
 • Infeksjoner som forårsaket protozoer eller sopp.
 • Tumor prosesser.
 • Omfattende brannskader.
 • Forgiftning.
 • Diabetes mellitus.
 • Trophic sår.
 • Bruk av visse medisiner, som kortikosteroider.
 • Akutt blodtap eller hemolyse av røde blodlegemer.

Neutrofiler oppdages også i høye tall i den postoperative perioden.

Skift av leukocytformelen

I tillegg til å øke antall neutrofile leukocytter, vurderer leger også omfanget av deres prosentandel på grunn av hvilke former for disse cellene. diagnostisere:

 1. Skift formel til venstre - hevet stabceller, og også det er unge former. Dette resultatet er typisk for sterke rusmidler, purulente infeksjoner, anemi (posthemorrhagisk eller hemolytisk), leukemi, brannskader. Hvis forskyvningen er liten, kan den skyldes intens trening eller følelsesmessig stress.
 2. Skift formel til høyre - Antall "pinner" er lave, og prosentandelen av segmenterte celler økes. Et lignende mønster forekommer sjeldnere enn et skifte til venstre. Det skjer med anemi, polycytemi, leukemi og andre patologier.

Se på utgivelsen av Dr. Komarovsky's program om klinisk blodanalyse. I det vil du høre svar på mange spørsmål av interesse for deg:

Hva å gjøre

Hvis blodprøven av barnet viste et overvurdert nivå av nøytrofiler, bør foreldrene kontakte barnelege som umiddelbart sender barnet til en annen undersøkelse, fordi nivået av slike leukocytter kan bestemmes feil på grunn av manglende overholdelse av slike regler:

 • Barnet må gi blod på tom mage. Hvis det er en baby, bør den ikke spises 2-2,5 timer før blodet samles inn. Bare lite drikkevann er tillatt, siden det ikke påvirker nivået av leukocytter.
 • Barnet skal være rolig. Det beste er for moren å komme med barnet til blodprøven litt før, slik at den lille kan sitte i korridoren en stund. Dette vil også utelukke effekten på resultatet av temperaturendringer.
 • Det bør unngås aktiv fysisk aktivitet rett før gjerdet (ikke la barnet løpe i korridoren til polyklinikken) og dagen før.

Dersom prøvetaking av blodprøven ble utført under hensyntagen til slike råd, men leukocytosen fortsatt er betinget av et høyt nivå av nøytrofiler, vil legen foreskrive en ytterligere undersøkelse. Først av alt vil det være rettet mot å identifisere en infeksjon eller en aktiv inflammatorisk prosess.

Når årsaken til nøytrofili er oppdaget, vil barnet bli gitt den nødvendige behandlingen. Når barnets organisme, ved hjelp av de brukte stoffene, takler betennelse eller infeksjonsprosessen, blir også nivået av nøytrofile leukocytter normalisert.

Neutrofile øker hos barn

En av indikatorene for en detaljert analyse av blodet er nøytrofiler. Neutrofiler er en slags leukocytter - blodceller, som undertrykker aktiviteten til skadelige bakterier når de kommer inn i menneskekroppen. Sannsynligvis måtte mange mennesker høre en slik terminologi "skifte av leukocyttformel til venstre". Det betyr selvsagt ikke alt. Det er det avhenger av nøytrofiltallet i barnets blod som dette skiftet avhenger av.

Hva er nøytrofiler?

Hva er nøytrofiler og hva er de for? Organismen til et hvilket som helst barn, som en voksen, blir periodisk truet fra utsiden: et angrep av forskjellige bakterier, sopp, virus, etc. I dette tilfelle er hvite blodlegemer i helsevesenet. En av de aller fleste typer leukocytter er nøytrofiler, noe som gir rødt benmarg.

Ifølge kjernenes modenhet og form skiller de mellom stabnoide (umodne) og segment-kjernefysiske (modne) nøytrofiler. Disse blodcellene er i stand til å gjenkjenne infeksjonen og ødelegge den, siden det er deres direkte formål å ødelegge (fagocytisere) bakterier og sopp.

Hvis en infeksjon har funnet sted i barnets kropp, reagerer beinmargen umiddelbart på dette ved økt produksjon av nøytrofiler. Hvis det er en infeksjon, og nøytrofiler i blodprøven ikke øker, kan det være et signal for moren at barnet kan ha nedsatt immunitet. Så med noen avvik fra nøytrofilindikatoren fra normen, konsulter en barnelege for råd.

Forberedelse for nøytrofilanalyse

Neutrofile finnes i en generell blodprøve. Blodet for denne studien er tatt kapillær, fra fingeren. Ingen spesiell forberedelse til levering er nødvendig, bortsett fra at det er nødvendig å gi blod strengt på en tom mage (babyer kan mates). Mens du venter på prosedyren, gni babyer ofte sine fingre, du trenger ikke å la dette ikke få feil resultat av analysen.

Indikasjoner for analyse

Grunnen til å sende barn til å studere nøytrofiltallet kan være så utbredt virussykdommer som rubella, parotitt, meslinger, influensa. I dette tilfellet vil nøytrofiler i analysen bli redusert. Ulike bakterielle infeksjoner i barnet eller mistenkt for deres tilstedeværelse i kroppen er også en direkte grunn til å ta en blodprøve for nøytrofiler. I dette tilfellet vil en økning i indikatoren bli notert.

I tillegg utføres denne typen forskning under følgende betingelser:

 • ulike typer anemi;
 • akutt underliv (mistanke om blindtarmsbetennelse, cholecystitis etc.)
 • revmatisme;
 • forgiftning med medisiner eller andre kjemikalier.

Neutrofiler i barn norm

Normen for nøytrofiler hos barn er forskjellig fra voksenes norm. I tillegg, hos barn i ulike aldre, endres referanseverdiene.

Neutrofilstandarden:

 • for nyfødte - stab-1-17%, segment-kjernefysisk -45-80%;
 • for barn opptil et år - stab 0,5-4%, segment-atom - 15-45%;
 • for barn fra ett år til 12 år - stab 0,5-5%, segmentert - 25-62%;
 • for barn fra 13-15 år - stab 0,5-6%, segment-atom - 40-65%.

Økningen i stabnoid (umodne) nøytrofiler kalles skiftet av leukocyttformelen til venstre.

Neutrofiler hos barn økes

En økning i nøytrofile i blodet kalles nøytrofili eller neutrofili. Dette fenomenet er observert med slike sykdommer som:

 • akutte inflammatoriske sykdommer (otitis, tonsillitt, lungebetennelse, blindtarmbetennelse, sepsis, peritonitt, etc.);
 • suppurative sykdommer (phlegmon, abscess);
 • brenner 3-4 grader;
 • trophic ulcers;
 • hemolytisk anemi;
 • leukemi;
 • hjerteinfarkt.

Inntaket av kortikosteroider øker antall nøytrofiler i barnets blod.

Neutrofiler hos barn senkes

Senking av nøytrofile nivåer under normal kalles nøytropeni. Dette fenomenet oppstår med slike sykdommer som:

 • virusinfeksjoner (meslinger, rubella, influensa, parotitt, hepatitt, etc.)
 • anafylaktisk sjokk;
 • anemi av forskjellig etiologi;
 • strålebehandling;
 • forgiftning med kjemikalier.

Reduserer nøytrofiltallet i blodet til et barn som mottar antikonvulsive og smertestillende midler.

Under alle omstendigheter gir ikke en generell blodprøve og bestemmelse av nøytrofile nivåer nøyaktig informasjon om forekomsten av sykdom hos barnet. Det kan bare gi legen en grunn til å sende barnet til en rekke tilleggsstudier.

Redusert nøytrofile i et barn - det første tegn på nedsatt immunitet

Når nøytrofiler senkes i et barn, er dette alltid et alarmerende tegn, og du må besøke barnelege så snart som mulig. Neutropeni er et tegn på en svekkelse av immunitet på grunn av en patologisk organisme. Men før du blir redd, bør foreldre vurdere hva som anses som en nedgradering og finne ut hvordan frekvensen varierer avhengig av barnets alder.

Er det en nedgang

Neutrofile er en av varianter av leukocytter. Hovedfunksjonen er ødeleggelsen av patogen mikroflora. Det finnes 2 typer celler:

 • Stiften. Unge umodne nøytrofiler, som til slutt skaffer en fullverdig kjerne.
 • Segmentert. De betraktes som "krigere" av immunsystemet og ødelegger farlige mikroorganismer. Ved akutte smittsomme prosesser, er segmentale nøytrofiler alltid forhøyet hos et barn.

Jo yngre barna, jo høyere er nøytrofilnivået:

Vi bør også være oppmerksom på forholdet mellom stabnuclear og segmenterte elementer. En baby opp til 5 dager i blodet har opptil 5% av stengene, men da faller denne tallet til 1%.

Neutropeni anses å redusere antall celler under den nedre grensen til normen, og overskudd av øvre grense kalles nøytrocytose.

Foreldre, etter å ha mottatt skjemaet i laboratoriet med resultatene av studien, anbefales ikke bare å se på nøytrofilt nivå, men også på forholdet mellom unge og modne celler. Økning i blodet av pinner mer enn 1% indikerer også utviklingen av patologi.

Indikasjoner for laboratoriediagnostikk

Studien for å bestemme leukocyttformelen (dette inkluderer nøytrofiler) er først foreskrevet for spedbarn på sykehuset. Ytterligere tester gjøres 1-2 ganger i året. Årsaken til avtalen er:

 • planlagt fysisk undersøkelse av friske barn;
 • forverring av babyens velvære.

Regelmessig forskning gjør det mulig å oppdage en avvik i leukocytformelen i tide og for å avsløre en skjult sykdom.

Noen ganger er nedgangen foran en økning

Når nøytrofile er forhøyet hos et barn, betyr det at immunsystemet reagerer ved å øke produksjonen av celler til effekten av uønskede faktorer. Årsaken til nøytrocytose kan være:

 • infeksjoner (sopp, bakteriell eller virus);
 • ikke-smittsom betennelse (leddgikt, SLE, blindtarmbetennelse);
 • forgiftning;
 • store brannsår;
 • blodtap
 • trophic ulcers;
 • hemolytisk anemi;
 • onkologi;
 • postoperativ periode.

Hvis nøytrofile er forhøyet hos et barn og blodsukkeret er forhøyet, kan årsaken være diabetes.

Langvarig eksponering for uønskede faktorer fører til at immunforsvaret gradvis blir utarmet, det er en reduksjon i produksjonen av celler, og en økt nøytrofilindeks reduseres kraftig.

Årsaker til nøytropeni

Hvis nøytrofilene senkes i barnet, er det flere mekanismer for utviklingen av avviket:

 • undertrykkelse av benspirene (færre celler syntetiseres);
 • massiv død av neutrofile elementer (i alvorlige smittsomme prosesser).

Senke antall nøytrofile kan:

 • langsiktige smittsomme prosesser;
 • ikke-overførbare sykdommer;
 • medfødte patologier;
 • eksterne faktorer.

Langvarige infeksjoner

Gjennomføringen av patogenet i patogenes kropp fører til at immunsystemet reagerer på økt produksjon av lymfocyttceller som dør når mikroorganismer ødelegges. Med langvarige infeksjoner blir kroppens ressurser gradvis utarmet, og ødeleggelsen av nøytrofiler overskrider syntesen av nye elementer.

Senking av den nøytrofile indeksen kan følgende infeksjonelle prosesser:

 • SARS;
 • influensa;
 • røde hunder;
 • hepatitt;
 • kylling pox;
 • nederlag av sopp.

Infeksiøs neutropeni har en gunstig prognose, og blodformelen blir nesten alltid restaurert etter herding av sykdommen.

Ikke-kommunale sykdommer

Det reduserte nivået av nøytrofiler er karakteristisk for noen kroniske sykdommer:

 • anemi,
 • leukemi;
 • tumor neoplasmer;
 • hypertyreose;
 • stater som forårsaker hyperfunksjon i milten;
 • patologi av bukspyttkjertelen (diabetes, pankreatitt);
 • artritt;
 • reumatoid hjerte lesjoner.

Under disse forholdene kan uttømming av immunsystemet føre til at sekundære infeksjoner fester og vekterer sykdomsforløpet.

Medfødte patologier

I sjeldne tilfeller kan barnets nøytrofiler senkes på grunn av en medfødt lidelse av hematopoiesis:

 • Agranulocytose av Costman. Sykdommen er arvet i en autorecessiv type og er preget av en konstant nedgang i nøytrofiler. Allerede etter fødselen av en baby, på grunn av svakhet i immunforsvaret, er det vanskelig å tolerere virale infeksjoner og dårligere vekst.
 • Syklisk. Omtrent en gang i 3-4 uker, senker babyen nøytrofiltallet, som gjenopprettes uavhengig av hverandre. Slike barn er bare utsatt for infeksjoner i perioder med nøytropeni.

Hos små barn opptil 2 år er godartet nøytropeni ofte bestemt. Til tross for det lave nivået av nøytrofiler, finner ikke spedbarn tegn på sykdom og barn utvikler seg normalt. I denne tilstanden er observasjon vist hos kardiolog, hematolog og barnelege. Vanligvis ved 2 år er blodformelen normalisert.

Eksterne faktorer

Neutrofiel insuffisiens forekommer ofte hos barn under påvirkning av ytre årsaker:

 • tar visse medisiner (cytostatika, antikonvulsiver, etc.);
 • beriberi;
 • skarpt vekttap;
 • anafylaktisk sjokk.

For diagnostisering av patologiske prosesser er viktig ikke bare naturen til nøytropeni, men resten av leukocytformelen. Det kvantitative målet på celler som monocyt eller lymfocytt, vil gi ytterligere informasjon om prosessene som forekommer i blodet og bidra til å identifisere sykdommen eller provoserende faktor raskere.

Eksterne tegn på en nedgang i nøytrofiler

De kliniske manifestasjonene av at nøytrofile i et barns blod er lavere, avhenger av den faktoren som utløste nedgangen. Neutropeni i barndommen kan manifestere seg:

 • svakhet;
 • svette;
 • tarmforstyrrelser;
 • hyppige katarrale sykdommer;
 • hudutslett (pustulært eller ulcerativt);
 • dårlig sårheling;
 • stomatitt.

Abnormaliteter opptrer bare asymptomatisk i godartet nevropati hos spedbarn.

Mumier og dads bør være årvåken hvis barna er syke i lang tid eller de har dårlig sårheling. Neutropeni alene går ikke bort, men med en langvarig nedgang i immunitet kan livstruende forhold utvikles.

Metoder for behandling

Spesifikk terapi for å øke reduserte nøytrofiler, nr. Den tiltenkte behandlingen avhenger av årsaken som utløste avviket:

 • Infeksjon. Prescribed medisiner for å hemme aktiviteten til patogenet (antisvamp, antiviral) og den lille pasienten er utstyrt med optimale forhold slik at barnets organisme kan overvinne sykdommen raskere (sengelast, rikelig drikking, tar vitaminer).
 • Ikke-smittsomme patologier. Den viktigste sykdommen behandles.
 • Medfødt neutrofile insuffisiens. For å forhindre utvikling av infeksjoner anbefales det å ta antibakterielle legemidler. I alvorlige tilfeller, når segmentneutrofile nøytrofiler senkes i et barn til 0,5 * 109 / l og sterkere, er mottak av medisiner som stimulerer benvekst angitt. Med alvorlig nøytropeni kan donorhjernen bli transplantert.
 • Godartet nøytropeni. Terapi er ikke nødvendig, men doktorenes observasjon er angitt. Slike barn gir blod flere ganger i året for å kontrollere leukocytformelen.
 • Innflytelse av eksterne faktorer. Fremkallingsmidlet elimineres (kansellering av medisiner, etterfylling av mangel på vitaminer).

Hvis reduksjonen i nøytrofiler skyldes sykdommer eller eksterne faktorer, da etter eliminering av provokerende årsak, gjenopprettes leukocyttformelen uavhengig. Stimulering av benspirer og andre spesifikke tiltak utføres kun i alvorlig nøytropeni.

Hvis nøytrofile i blodet til et barn senkes, indikerer dette en svekkelse av immunsystemet. For å identifisere abnormiteter i tide bør foreldrene nøye overvåke barns helse, regelmessig ta tester, og ved første tegn på sykdommen, gå straks til barnelege.

Årsaker til økning i nøytrofiler hos barn, metoder for diagnose og behandling

De mest tallrike underartene av leukocytter er neutrofile granulocytter. Neutrofiler er celler i immunsystemet involvert i den cellulære og humorale immunresponsen. De beskytter kroppen mot bakterier, virus, sopp og små fremmede partikler. Hovedforskjellen mellom disse cellene og andre underarter av leukocytter er nærværet av en granulær kjerne. Cytoplasma av neutrofile granulocytter inneholder peptidforbindelser som ødelegger utenlandske mikroorganismer.

Analyse av kvantitative og kvalitative indekser for neutrofile granulocytter er et spesielt tilfelle av en generell blodprøve. Det relative innholdet av nøytrofiler i blodet og absolutt er undersøkt. Det er et viktig diagnostisk verktøy og gjør det mulig å identifisere sykdommer i ulike etiologier.

Hvor er nøytrofilene dannet og for hva svarer de?

Leukocyt granulocytter er involvert i kroppens immunforsvar mot patogene miljøfaktorer. Neutrofiler er delt inn i "moden" - segmentert og "umodent" - forløperceller. I tilfelle smittsomme sykdommer, gir segmentelle celler immunforsvar.

Hovedfunksjonene til neutrofile granulocytter er:

 • Ødeleggelse av patogene mikroorganismer (bakterier, sopp) og i mindre grad - virus.
 • Justering av inflammatoriske prosesser.
 • Kontroll av spredning av tarm, epitel og seksuell mikroflora.

Før de blir modne nøytrofiler, gjennomgår cellene utviklingsstadier. Leukocyttgranulocytene syntetiseres av det røde margen, og diffunderes deretter inn i blodet. Stadier av differensiering av nøytrofiler:

 1. Myeloblaster og myelocytter dannes.
 2. Etter modning forlater myelocytten det røde beinmarg og begynner å sirkulere i blodet. Det fortsetter videre utvikling av cellen. Myelocyt skiller seg i stabile nøytrofiler.
 3. I den siste fasen av differensiering er det segmenterte neutrofile granulocytter, som gir et fullverdig immunforsvar av kroppen.
Benmarg

Normen for nøytrofiler i barnas blod

Normale verdier av nøytrofiler i blodet indikerer et "godt" arbeid i immunsystemet. Neutrofile granulocytter er involvert i desinfeksjon av fremmede partikler og ødeleggelse av bakterielle, sopp-, virusinfeksjoner. Hos barn i ulike aldre varierer nøytrofeltallene.

Normale parametere av neutrofile granulocytter i en blodprøve for ulike aldersgrupper:

 • Nyfødte: 1500-8000 celler per mikroliter; 2-16% (stabile celler); 15-45% (segmenterte neutrofile granulocytter).
 • Barn under ett år: 1800-8500 celler / μl; 0,4 til 3,9%; 12-43%.
 • Fra ett år til tolv år: 2000-6000 celler / μl; 0,5 til 4,9%; 34-61%.
 • Voksne: 1800-6500 celler per mikroliter; 0,9 til 3,9%; 39-59%.

Mindre avvik fra normale verdier anses å være normen. Ofte observeres en økning i antall nøytrofiler etter en tidligere infeksjon eller vaksinasjon.

Hvorfor øker nøytrofile nivået hos barn?

En liten økning i antall neutrofile granulocytter kan forekomme med sterke fysiske eller følelsesmessige belastninger. Spise kan føre til økte nøytrofiler. Ved de ovennevnte forholdene blir cellens nivå normalisert i tide. Ofte økte nøytrofile i barnets blod på grunn av sykdommer i forskjellige etiologier.

Vanlige årsaker til nøytrofili:

 • Inflammatoriske prosesser: lungebetennelse, betennelse i bukspyttkjertelen, blindtarmbetennelse, dermatitt.
 • Virusinfeksjonelle patogener.
 • Svampesykdommer.
 • Ondartede og godartede neoplasmer.
 • Brenner i varierende grad og intensiteter.
 • Diabetes mellitus.
 • Alvorlig blødning.
 • Tar medikamenter som stimulerer leukopoiesis.
 • Trophic sår.
 • Leukemi.
 • Anemi (jernmangel, hemolytisk).

Neutrofiler er forhøyet hos et barn ofte i etteroperasjonsperioden. Noen patologier i huden, fordøyelseskanalen eller nyrene kan også forårsake nøytrofili. Det er nødvendig å gjennomgå konstante undersøkelser for å identifisere patologier.

Viktig! Hvis neutrofili ikke passerer seg selv - dette er en anledning til å konsultere en lege for å finne ut årsaken som forårsaket denne tilstanden. Ikke engasjere seg i selvdiagnose eller behandling, det kan forverre barnets tilstand.

Økning av segmenterte celler hos barn kan indikere en latent infeksjon. Jo høyere nivå, desto mer intense de patologiske prosessene i barnets kropp. For høye nivåer av nøytrofiler kan indikere alvorlig tilstand - sepsis. En viktig diagnostisk verdi er definisjonen av leukocyttforskyvning. Basert på kriteriet er det 6 hovedtyper av nøytrofili:

 1. Giporegenerativny skift til venstre. Økning i totalt antall neutrofile granulocytter.
 2. Hyper-regenerativ skift venstre. Utseendet i immunogrammet av "unge" leukocytter - myelocytter, myeloblaster, promyelocytter.
 3. Regenerativ venstre skifte. Antall stabceller og metamyelocytter øker.
 4. Degenerativ skift venstre. Det er ledsaget av en økning i antall stammeceller og degenerative endringer i morfologien til segmenterte kjerner.
 5. Uten et skifte. Antallet av semenukleære neutrofile granulocytter øker.
 6. Degenerativ skift til høyre. Det er ledsaget av utseendet av overdrevet segmenterte neutrofile granulocytter (mer enn fem segmenter).

Hva skal jeg gjøre med nøytrofili?

Først, gå til barnelege for å gjøre en diagnose. Terapi avhenger av den underliggende sykdommen. Neutrofili er et symptom, ikke en uavhengig uorden. Ofte kan et falskt positivt resultat oppstå på grunn av følgende årsaker:

 • Testing for full mage. I løpet av 1,5-2 timer før du tar blod, må du ikke mate barnet. En liten mengde vann er tillatt.
 • Overdreven angst. Før prosedyren, rolig barnet, fordi angst påvirker blodprøven.
 • Overdreven fysisk aktivitet. Før du analyserer blodet, begrens barnets fysiske aktivitet.

Hvis et barn har tegn på smittsomme sykdommer (subfebrile temperatur, purulent utladning), er behandlingen rettet mot å eliminere den underliggende sykdommen. Ved bakterielle infeksjoner vises antibiotika. I sjeldne tilfeller observeres motstand og urinbacussis er gjort. Når virusinfeksjoner gir barnet vitaminer og sporstoffer i mat. Antivirale legemidler i behandlingen av virus er ineffektive. Når soppinfeksjoner er foreskrevet antimykotiske legemidler.

Benmärgs sykdommer behandles med legemidler som blokkerer overdreven sekresjon av umodne neutrofiler.

Med hjerteinfarkt, lunge, nyre eller hjerne, er gjenoppliving nødvendig. Neutrofili i disse tilfellene oppstår etter fullstendig gjenoppretting av pasienten.

Les Mer Om Fartøyene