Hvorfor er hematokriten forhøyet i blodet, hva betyr det?

Indikatoren for nivået av erytrocytter, leukocytter og blodplater på hele blodvolumet i kroppen kalles hematokrit.

Vanligvis er denne indikatoren representert som en prosentandel, sjeldnere i form av et brøknummer. Definisjonen av denne indikatoren gjør det mulig å se tilstedeværelsen av en sykdom og graden av utvikling.

Hovedårsaken til økningen i hematokrit er en økning i antall røde blodlegemer (hyperproduksjon i beinmarg) eller en økning i størrelse, noe som skaper et ekstra volum. Hva dette betyr, og hvilke årsaksfaktorer som bidrar til dette, vil vi vurdere i denne artikkelen.

Hematokrit norm

For analysen er det nødvendig å ta blod. Det biologiske materialet er plassert i en steril kolbe, hvoretter beholderen er lukket og sendt til en sentrifuge. Her blir blodet underkastet separasjonsprosedyren i komponentdelene. For å gjøre dette er det i sentrifugen i en og en halv time, og i løpet av denne tiden er alle komponentene skilt fra hverandre.

Normale indikatorer for hematokrit er avhengig av kjønn av personen og hans alder:

 • voksen mann - 40-48%;
 • voksen kvinne - 36-46%;
 • nyfødt barn - opptil 60%;
 • barn under 13 år - opptil 38-40%.

Hvis testene indikerer at normen for kvinner og menn er forstyrret og er mer enn 0,55 - så har pasienten forhøyet hematokrit. På grunn av den høye konsentrasjonen av leukocytter, erytrocyter og blodplater i blodet øker blodets viskositet, og dette fører til dannelse og spredning av blodpropper i karene.

bevis

Den første "klokken" ved hematokritindikatorer over normen er hyppig svimmelhet. Et høyt antall erytrocytter kan binde og bære mer oksygen, noe som fører til en lett, men konstant forgiftning - hyperoksi.

Med sykdomsprogresjonen tar forgiftning mer alvorlige former, forårsaker kvalme, en tilstand av svakt stupefying, følelsesløp i ekstremiteter, pustevansker.

Årsakene til forhøyet hematokrit

Hvorfor er hematokriten forhøyet i blod av voksne, hva betyr det? Årsakene til økningen i hematokrit kan være både patologisk og fysiologisk, som ikke er forbundet med visse sykdommer.

Kroppen forsøker alltid å holde balansen i interne prosesser, så når avvik fra fysiologiske normer kompenserende mekanismer er inkludert. Økningen i hematokrit i blodet er en av de kvantitative egenskapene til den fysiologiske "justeringen" av organismen til de nye livsbetingelsene.

Så, la oss vurdere de vanligste årsakene til forhøyet hematokrit hos voksne:

 1. Som et resultat av dehydrering, eller dehydrering. I dette tilfellet reduseres mengden sirkulerende blod i sengen ved å redusere volumet av plasmaet. Dette kan skje med oppkast, diaré, overoppheting, alvorlig svette, med utilstrekkelig væskeinntak. I dette tilfellet er kroppen tvunget til å ta vann fra blodbanen. Dermed varierer forholdet mellom volumet av erytrocytfraksjonen og det totale volum, blodet blir tykkere på grunn av en reduksjon i mengden plasma.
 2. Sykdommer som reduserer volumet av plasma i blodet. Antall blodelementer påvirker ikke dem på noen måte, men andre graders brannsår danner for eksempel bobler der plasma lagres. Det tas bare fra blodet, og øker hematokriten ved å redusere det andre tallet i eksponenten. Også i denne gruppen er akutte manifestasjoner av sykdommer som peritonitt, trombose eller diabetes.
 3. Hypoksi i kronisk form. I denne tilstanden mangler celler og vev i menneskekroppen oksygen. Patologi oppdages ofte hos personer som røyker eller har diabetes. Erytrocyter har i deres sammensetning hemoglobin, ansvarlig for oksygenbevegelsen, dens transport til celler, fjerning av karbondioksid fra kroppen. Med hypoksi, presentert i kronisk form og oppstått av objektive årsaker, forsøker kroppen å eliminere problemet med oksygenmangel gjennom forbedret syntese av røde blodlegemer. Økningen i hematokrit i dette tilfellet skjer nettopp på grunn av økt produksjon av røde blodlegemer.
 4. Langvarig bruk av narkotika: spesielt farlig i denne forbindelse er glukokortikoider og andre hormonelle medisiner. Diuretika har også en lignende effekt.
 5. Får hudfare. Dessuten, jo større arealet av hudlesjonen, jo høyere hematokrit blir registrert i blodanalysen. Dette forklares lett av mobilisering av alle blodkomponenter for å bekjempe infeksjoner og bakterier som trengs gjennom brenningen, samt behovet for en akselerert prosess av vevregenerering.
 6. Nyresykdommer. Hydronephrosis, som reduserer kroppens evne til å absorbere vann, eller svulster, polycystose, ledsaget av økt frigjøring av erytropoietin - et hormon som er ansvarlig for dannelsen av røde blodlegemer.
 7. Anemi, hvor kroppen viser mangel på vitamin B12 og jern.
 8. Blodsykdommen, først og fremst - leukemi.
 9. Utvikling i kroppen av peritonitt.
 10. Polycystisk i akutt eller kronisk form.
 11. Rask utvikling i legemet av erythremi.

Det er åpenbart at analysen bare på hematokritt uten å bestemme antall røde blodceller og deres morfologiske funksjoner er usannsynlig å være i stand til å tilfredsstille behovene til klinikere i diagnostisering av ulike hematologiske sykdommer, som testen om og er grunnleggende informasjon, men årsaken til økning eller reduksjon kan ikke oppdage.

Derfor, når den oppgitte verdien overskrider normen, kan dette tale både fysiologiske prosesser i kroppen og sykdommene. Høy hematokrit taler om tett blod, noe som betyr at det er fare for å utvikle trombose.

Hva kan påvirke graden av hematokrit?

Økningen, så vel som nedgangen i hematokrit, er ikke nødvendigvis bare relatert til sykdommer eller eksterne effekter i form av traumer eller brannskader. Det er minst to andre faktorer som påvirker økningen i hematokrit.

 1. Hos dem som røyker, blir hematokriten økt gjennom oksygen sult av vev, de har erytrocytter produsert på forhøyet nivå.
 2. Personer som er tvunget til å jobbe eller er konstant på høy høyde, er også preget av en økning i nivået av hematokrit i blodet. Dette gjelder klatrere eller bare innbyggere i høyden. Denne faktoren er veldig lik den forrige, fordi en person mottar en utilstrekkelig mengde oksygen - konsentrasjonen avtar med høyden av dragen.
 3. Høye nivåer av Ht er karakteristiske for idrettsutøvere som bruker anabole steroider for muskelmasseforsterkning.
 4. Hos nyfødte er hematokriten alltid forhøyet.

Så det er veldig viktig å sende analysen til hematokriten, for å avsløre utviklingen av noen patologier i tide.

Hva skal jeg gjøre med forhøyet hematokrit?

Vellykket behandling og stabilisering av nivået av hematokrit er å eliminere den underliggende årsaken. I noen tilfeller kan du ikke bruke noen spesielle metoder, bare begynn å puste oksygenberiget luft, slutte å røyke, drikk nok vann og normaliser livsstilen din. Også, med en sterk økning i hematokrit, er det nødvendig å konsultere en lege for å foreskrive narkotika som fortynner blod-antikoagulantia.

Det er verdt å huske at hvis hematokriten øker, øker blodets viskositet også. Dette fører til visse konsekvenser. Økt risiko for blodpropper, som senere blokkerer arteriell blodstrøm. Dette kan føre til hjerteinfarkt, iskemisk slag, gangre eller dødelig utgang, avhengig av hvor trombosen er.

Vi samlet den mest nyttige informasjonen om hva det betyr å "heve blodhematokriten" slik at du nå kan få en innledende ide om resultatene av en generell blodprøve. Legg igjen kommentarer og dele nyttig informasjon med dine kjære.

effekter

Økningen i hematokrit er direkte relatert til økningen i blodviskositet.

Det tykke blodet har en tendens til å danne koagulater som samler seg i en viss mengde, som allerede danner en trombose. Små blodpropper begynner å blokkere blodstrømmen i tynne kapillærbeholdere, og blokkerer dermed fôring ved første små områder av vev. Denne overlappingen kan følges av en person i form av nummenhet, for eksempel fingre, tær og død av små områder av vev.

Men store blodpropper kan først og fremst forårsake store hjerteproblemer opp til et dødelig utfall.
Veien ut av denne situasjonen er i fortynning av blod. Dette er en kjent anbefaling.

Hva betyr høy hematokrit?

Hematokrit er indikatoren for en generell blodprøve, som bestemmes av nivået av leukocyttceller, erytrocytter og også blodplater. Imidlertid består det meste av hematokriten i blodet av erytrocytter, som viser hvor mye blod som er i stand til å bære oksygen gjennom kroppen. Hematokrit kan bli forhøyet av mange forhold og menneskelige sykdommer, det er ikke så lett å forstå situasjonen.

Hvis denne indikatoren er høyere enn normalt, kan det bety midlertidige avvik i menneskers helse, noe som ikke er farlig, og i noen tilfeller forhøyet hematokrit i blodet betyr en alvorlig patologi som krever umiddelbar diagnose og behandling.

Normer og avvik

For å bestemme en slik indikator for kroppens tilstand er det nødvendig å ta blod fra pasienten, hvorpå det sendes til en spesiell sentrifuge. I dette apparatet er biologisk materiale delt inn i komponentdeler, som tar omtrent to timer.

Det er ingen enkelt indikator for nivået av hematokrit, det varierer avhengig av enkelte faktorer, alder og kjønn hos en person.

Kvinne voksen

Mannen av voksen alder

Barn og tenåringer under 14 år

Med økt konsentrasjon av erytrocytceller, leukocytter og blodplater øker blodviskositeten dramatisk, det truer en person med venetrombose. I alle fall, hvis pasienten har økt hematokriten betydelig, er legen forpliktet til å bestemme årsakene til denne tilstanden til en person.

Hvorfor kan det øke

Hva betyr dette hvis hematokriten er forhøyet, hvordan du bestemmer årsaken og forstår symptomene på denne tilstanden? Leger subdividerer årsakene til å øke denne indikatoren til fysiologiske som ikke har noen forbindelse med sykdommer, og patologiske som oppstår fra en hvilken som helst menneskelig sykdom.

Organismen, ved brudd på noen viktige prosesser, forsøker å stabilisere situasjonen alene, inkludert visse mekanismer som kompenserer for lidelsen som har oppstått. Hvis hematokriten er høyere enn normalt i en blodprøve, prøver kroppen å tune inn for å jobbe i de forandrede livsbetingelsene.

De vanligste årsakene er:

 1. Sykdommer som reduserer totalvolumet av blodplasma. Til slike forhold er det mulig å bære brenninger av den andre grad, som manifesteres av bobler, hvor akkumulering av plasma oppstår. Blant annet er det noen andre plager som kan manifestere seg på denne måten. Disse er diabetes mellitus, venetrombose, peritonitt.
 2. Dehydrering. Denne årsaken til økt hematokrit hos voksne er ganske vanlig. Det totale volumet blod som sirkulerer gjennom kroppen minker, fordi mengden plasma i denne biologiske væsken minker. Et slikt klinisk bilde kan utvikle seg mot en bakgrunn av diaré, alvorlig oppkast, overdreven svette, overoppheting eller permanent væskemangel. Slike faktorer fører til endringer i forholdet mellom totalvolum og erytrocytfraksjon, noe som fører til økt blodtetthet.
 3. Kronisk hypoksi. Med denne sykdommen opplever alle områder av kroppen et konstant oksygenunderskudd. Denne tilstanden forekommer ofte hos røykere eller personer med diabetes. Strukturen av erytrocytter inkluderer hemoglobin, som er et element som er i stand til å transportere oksygen gjennom hele kroppen, samt fjerning av karbondioksid fra kroppen. Hvis en person har hypoxi av kronisk kurs, prøver kroppen å løse problemet med oksygen sult på egenhånd, det produserer intenst røde blodlegemer. Hematokriten stiger i dette tilfellet på grunn av økt syntese av røde blodlegemer.
 4. Lang kurs for å ta medisiner. Det er visse stoffer som spesielt påvirker nivået av hematokrit, øker det. Disse stoffene inkluderer glukokortikoider og andre hormonplanlægemidler, så vel som nesten alle diuretika.
 5. Nyresykdom. Eventuelle neoplasmer på nyrene, samt polycystose, har en effekt på frigjøring av erytropoietin, og forbedrer den. Erytropoietin er hormonet ansvarlig for syntesen av erytrocytter. I tillegg har hydronephrosis, en sykdom som reduserer kroppens evne til å absorbere væske, ofte også en oppgang i hematokriten i blodet. Hos kvinner forekommer disse sykdommene noe oftere enn hos menn, noe som skyldes de spesielle egenskapene til oppbyggingen av genitourinary systemet.
 6. Leukemi er en sykdom i blodet.
 7. Anemi, hvor kroppen avslører en alvorlig mangel på jern og vitamin B12.
 8. Peritonitt.
 9. Erythremia.
 10. Patologi av lungene. Hvis en person har en sykdom i dette organet, blir volumet av oksygen absorbert betydelig redusert, lungene kan ikke absorbere det i tilstrekkelig mengde. Kroppen prøver å tilpasse seg denne situasjonen, og produserer røde blodlegemer hardt.
 11. Permanent menneskelig bolig i fjellområder. Kroppen kompenserer for den vanlige oksygenmangel på grunn av økt produksjon av røde blodlegemer.
 12. Arvelig faktor. Noen ganger oppdager legene pasientens avvik i samspillet mellom oksygen og hemoglobin, noe som gjenspeiles av en økning i hematokriten.

OAK (generell blodprøve) kan bare vise nivået av hematokrit, og årsakene til økningen eller reduksjonen er uklare. For å bestemme arten av patologien som påvirket mengden av dette bestandige blodet, er det nødvendig å gjennomføre en rekke analyser.

Det er viktig å være oppmerksom på alle klager fra pasienten, det kan fortelle legen i hvilket område av legemet patologien er skjult.

Ytterligere grunner til økningen:

 1. Blodsap av kvinner under menstruasjon.
 2. Overdreven forbruk av alkoholholdige drikker.
 3. Langdistansefly over hele kontinentene.
 4. Fjellklatring eller turisme.
 5. Langvarig sengen hviler hos eldre mennesker.
 6. Overdreven vektøkning.
 7. Regelmessig stress og depresjon.
 8. Passiv røyking, spesielt i barndommen.
 9. Medisinske tiltak utført i trykkammeret.
 10. Giftig forgiftning av kroppen.

Hvis hematokriten i et barn er forhøyet, bør årsakene til et slikt brudd søges i kroppens patologiske prosesser. Etiologien til utvikling av en slik tilstand hos et barn og en voksen er det samme.

Det skal imidlertid huskes på at dette blodet normalt kan økes med 12% hos barn under 1 år, dette skyldes ofte visse fysiologiske prosesser i kroppen.

Etter å ha nådd barnet i 1 år, stabiliserer denne blodindikatoren uavhengig. Vanligvis er ikke legene oppmerksomme på slike abnormiteter i UAC, men hvis økningen i dette bestandige blodet blir bevart etter at barnet har nådd 1 år, bør årsaken søkes.

Gravide kvinner refererer til pasienter som krever spesiell kontroll over indikatorene for analyse. Nivået på hematokrit hos disse kvinnene skal normalt være litt redusert. Hvis det er en økning i denne indikatoren, bør den behandlende legen se etter årsaken.

Årsakene til økningen i graviditeten:

 • overdreven forbruk av salt mat
 • oppkast, som ofte observeres med giftose;
 • tar medisiner som inneholder jern;
 • gestose, som dukket opp mot bakgrunnen av en lidelse i det kardiovaskulære systemet.

I tilfelle av hematokrit hos gravide kvinner opptil 40%, er dette en direkte trussel mot fostrets liv, forårsaket av alvorlig dehydrering av mors kropp.

Det bør tas i betraktning at tett blod kan forårsake farlige sykdommer og lidelser, slik at legen vil foreskrive medisiner som fortynner.

Hvordan kan det manifestere seg

Symptomatologien til høy hematokrit avhenger av patologien som forårsaket denne avviken. Denne tilstanden i seg selv kan ikke manifesteres i det hele tatt, bare noen ganger føler en person mild sykdom.

 • svimmelhet - fra lys til sterk;
 • pusteproblemer
 • kvalme;
 • nummenhet i bein og hender;
 • et delvis tap av orientering i rommet, en misforståelse av hva som skjer.

I tillegg kan den økte viskositeten av blodet også manifestere seg med visse symptomer. Hvis saken har gått langt og blodpropper har dukket opp, bør behandlingen påbegynnes umiddelbart, situasjonen ble alvorlig.

Hva er farlig er tilstanden, hvordan å behandle den

I tillegg til å behandle sykdommene selv, som er årsaken til økt hematokrit, bestemmer legene nødvendigvis blodets tetthet. En av de mest alvorlige konsekvensene av denne tilstanden anses å være komplikasjoner som skyldes økningen i viskositeten til dette biologiske materialet.

 • Et hjerteinfarkt.
 • Gangrene i ekstremiteter, som kan føre til amputasjon av ben eller arm.
 • Åndedrettssvikt i akutt kurs.
 • Iskemisk slag.

Leger vil foreskrive medisiner for å forhindre utvikling av slike alvorlige konsekvenser av forhøyet hematokrit.

Noen ganger er slike pasienter ikke nødvendig behandling, det er nok å normalisere livsstilen, og nivået av denne indikatoren på blod vil redusere seg selv. Å gå i frisk luft, vil riktig ernæring og avvisning av dårlige vaner bidra til å stabilisere nivået av hematokrit.

Strømforsyning

Ikke glem om et spesielt diett som må observeres for alle pasienter med denne blodprøven. Produkter bør fremme flytende flyt av blod.

Hvilke produkter er nyttige:

 • noe grønt;
 • gjærte melkprodukter;
 • solsikkefrø;
 • vegetabilske oljer (solsikke, mais);
 • nøtter;
 • tomater;
 • gulrøtter;
 • gresskar;
 • fiskelever.

Ikke glem om å styrke de vaskulære veggene, med økt viskositet er det nødvendig. I tillegg til spesielle medisiner foreskrevet av en lege, må du spise visse matvarer. Omega-3 fettsyrer hjelper til med å gjenopprette og styrke veggene i arteriene, så du må øke forbruket av fettfettstoffer.

Begrensningen av ernæring består i utelukkelse av rødt kjøtt fra rasjonen, samt maksimal reduksjon i forbruket av mat med høyt innhold av animalsk fett.

I tillegg må det tas hensyn til at alle retter skal tilberedes for et par eller bakt, steke alt du ikke kan.

Det er spesielt viktig for alle personer med høy hematokrit-samsvar med drikkeregimet. Det er nødvendig for en dag å drikke om 2 liter vann til hver person, til og med helt sunn.

Og hvis pasienten har en slik avvik i blodanalysen, må vannforbruket bare økes til 1,5-2 liter per dag, dette vil bidra til å beskytte mot dannelsen av trombi og alle sykdommer forbundet med økt blodviskositet.

Et veldig interessant faktum er at når du tar en UAC hos idrettsutøvere, er definisjonen av hematokrit et av bevisene for bruk av dopemiddel hvis denne indikatoren er vist over normen.

Reduksjon av nivået av dette stoffet i legens blod betraktes ikke som et alvorlig helsefeil, det er ikke nødvendig med ytterligere undersøkelser for en slik pasient.

Når du øker hematokriten hos en voksen, må du være oppmerksom på dette faktum. Du kan ikke ignorere denne tilstanden, fordi i noen tilfeller denne økte hastigheten signalerer en alvorlig fare. En analyse av barns blod viser ofte en høy hematokrit, men bare legen kan finne ut når dette er normen for barnet, og i hvilke tilfeller - indikatoren for patologi.

Hvorfor er hematokrit i blodet

Hva om hematokriten er forhøyet? Dette spørsmålet gjelder for mange pasienter. Hematokriten er inneholdt i blodet og representerer den delen der de røde blodcellene er. Et høyt nivå av hematokrit kan være et tegn på tilstedeværelsen av forskjellige patologier som forekommer i menneskekroppen. Noen ganger er dette midlertidige fenomener, men det er situasjoner når disse prosessene oppdages i utviklingen av alvorlige systemiske sykdommer.

Diagnosen utføres ved hjelp av en spesiell enhet hvor blodet er sentrifugert.

Diagnostiseringsprosedyren tar sikte på å bestemme hct-indeksen, som viser hematokritinnholdet. En generell blodprøve viser nivået av røde blodlegemer og tas fra venen.

Vurder hvorfor en økning i hematokrit kan oppstå.

Hvorfor er hematokrit bedre?

Årsakene til endringen tyder ikke alltid på sammenheng med visse sykdommer. Det skjer at kroppen styrer sin innsats for å opprettholde intern homeostase. Balansen i de fysiologiske prosessene som foregår i den sikres ved å aktivere kompensasjonsmekanismer, som utfører reguleringsfunksjonen. I noen tilfeller er det funnet at hematokriten er forhøyet på grunn av endringer i forhold, både interne og eksterne. I slike situasjoner er høy hematokrit en kvantitativ egenskap som indikerer den fysiologiske justeringen av menneskekroppen.

Noen ganger er årsaken til høy hematokrit en inflammatorisk sykdom som har et akutt eller kronisk kurs. Ofte den høyeste satsen er funnet i de som lider av diabetes, gravide kvinner (2-3 trimester) i nærvær av en sen toxicosis. Kanskje økningen skyldes fylling av bukhulen med væske.

Ofte samtidig med økt hematokrit øker nivået av hemoglobin også. Det er nyttig å vite hvilke symptomer som er ledsaget av en forandring i hematokriten. Med denne informasjonen kan du avgjøre når du trenger å se en lege som vil sende for en kontroll og foreskrive en behandling.

Vanlige årsaker

De vanligste årsakene til dette fenomenet er:

 1. Dehydrering. Når det er utilstrekkelig mengde av vann i kroppen er det en reduksjon i blodvolum, som det sirkulerer, når en person er i en normal tilstand. Denne prosessen utføres på grunn av nedgangen i plasmainnholdet i den. Dehydrering kan oppstå hvis en person drikker mindre enn kroppen krever. Dehydrering skjer på grunn av overdreven tap av vann på grunn av svette, anfall av oppkast, diaré eller overoppheting. Celler og vev som mangler tilstrekkelig mengde vann, tar væsken til stede i blodet, og kompenserer dermed for mangelen. Etter å ha redusert mengden væske, endres blodsammensetningen. Det blir klart at hematokriten er forhøyet.
 2. Hypoksi i kronisk form. I denne tilstanden mangler celler og vev i menneskekroppen oksygen. Patologi oppdages ofte hos personer som røyker eller har diabetes. Erytrocyter har i deres sammensetning hemoglobin, ansvarlig for oksygenbevegelsen, dens transport til celler, fjerning av karbondioksid fra kroppen. Med hypoksi, presentert i kronisk form og oppstått av objektive årsaker, forsøker kroppen å eliminere problemet med oksygenmangel gjennom forbedret syntese av røde blodlegemer. Økningen i hematokrit i dette tilfellet skjer nettopp på grunn av økt produksjon av røde blodlegemer.

I tillegg kan hematokrit påvirkes av:

 1. Endringer i sammensetningen av atmosfærisk luft. For eksempel, når en person går til fjellet og tilbringer noen dager der. Resultatet kan være en økning i nivået av røde blodceller. På høyden er det lite oksygen, noe som forårsaker hypoksi i kroppen og fører til aktivering av kompensasjonsprosessen. Nemlig til økt produksjon av hematopoietiske organer, inkludert beinmarg, av erytrocytter.
 2. Polycytemi. Det er en ondartet sykdom der de hematopoietiske organene påvirkes. Denne tilstanden har en forbindelse med transformasjonen av stamceller.
 3. Neoplasmer i binyrene, nyre. Nyresvikt (nidonephrose, polycystosis).
 4. Ukontrollert bruk av narkotika i lang tid. Den største faren er representert av hormonelle stoffer, for eksempel glukokortikoider. Når du bruker midler med en vanndrivende effekt, bør du vite at deres effekt kan være lik.
 5. Skader, peritonitt, indre skader og blødninger, brannskader.
 6. Anemi, hvor kroppen viser mangel på vitamin B12 og jern.
 7. Stress, som har gått inn i kronisk form.

Forhøyet hematokrit hos et barn

Hos barn kan hematokriten øke med 10-12% av normen. Og i denne alderen betyr det i utgangspunktet ikke et brudd på fysiologiske prosesser. Et barn etter ett år av innholdet i røde blodlegemer er normalisert. Slike prosesser bør ikke skremme foreldrene, ikke bekymre deg. Årsaken til bekymringen bør være å opprettholde en høy sats etter ett år.

I barnets kropp forekommer slike endringer av samme grunner som hos voksne. Dette er traumer, sykdommer som påvirker hjertet og organene som gir respirasjon. Noen ganger er årsaken tilstedeværelsen av problemer med nyrene, enten medfødt eller oppkjøpt.

La oss trekke en konklusjon. Hematokrit, som overstiger det normale nivået, kan true menneskers helse og påvirke hans helse. En forhøyet hct detekteres med økt blodviskositet. I slike tilfeller begynner blodet å strømme sakte på grunn av høyere strenghet, og dette truer utseendet av trombose.

Den blokkerte lumen av fartøyer utgjør en alvorlig trussel mot helse og liv, fordi blodpropper kan forårsake plutselig død. De har små dimensjoner, de dekker lumen av de minste kapillærene, som er årsaken til perifere forstyrrelser. Gradvis påvirker denne prosessen store fartøy.

Når trombose av store arterier oppstår:

 • akutt lekkasje i luftveiene
 • gangrene, som krever amputasjon;
 • iskemisk slag;
 • hjerteinfarkt.

På grunn av risikoen for komplikasjoner i nærvær av tett blod, bør fortynningsmidler som normaliserer hematokriten brukes. Legen evaluerer den kliniske situasjonen og foreskriver nødvendig behandling. For eksempel, blodsetting, erstatning av blod med spesielle løsninger, hvis tiltak er rettet mot å redusere viskositeten. I utgangspunktet utføres behandlingen av sykdommen, som førte til en forandring i hematokrit.

Om nødvendig er røyking utelatt, kostholdsterapi brukes, som inkluderer visse restriksjoner og økt væskeinntak.

Høy hematokrit i analysen av blod hos voksne og barn - et symptom på hvilke sykdommer er og deres behandling

Blod består av mange strukturelle elementer. De er ansvarlige for overføring av oksygen, næringsstoffer og hormoner mellom ulike systemer. Noen mennesker på tidspunktet for general blodprøve avslører at forhøyet hematokritt - hva det betyr, og om endringen i denne indikatoren farlig for kroppen, vil du lære av informasjonen nedenfor.

Hva er hematokrit?

Erytrocytter - en viktig komponent av blod. De er ansvarlige for overføring av oksygen i hele kroppen. Hematokrit er en indikator som viser antall røde blodlegemer i blodet. Svingningen til en mindre eller større side indikerer at menneskekroppen har blitt utsatt for en slags sykdom. I enkelte klinikker betyr hct volumet av alle de formede elementene til blodvolumet.

Hematokrit norm

Analyse av blod viskositet test er foreskrevet for personer som har uttalt symptomer på dehydrering, oppstår kraftig oppkast på grunn av forgiftning eller diaré. De biologiske indikatorene påvirkes av personens alder og kjønn. Leger har en spesiell formel som brukes til å etablere hematokrit nummer. Beregningen på den utføres som følger:

 1. Bestem innholdet av røde blodlegemer i prosent eller brøkdel.
 2. Resultatet blir multiplisert med 0,001.

Normal høy hæmatokrit hos nyfødte er vurdert. Verdien av denne indikatoren er 20-30% mer enn hos voksne. Så reduseres antall røde blodlegemer kraftig. Normal vurderes når verdien av hematokrit i blodet er 40-45%. På gravide begynner antall røde blodlegemer å redusere fra 20. uke, og normaliserer deretter etter fødsel. Noen ganger betyr en hematokrit en rekke hvite blodlegemer, blodplater og røde blodlegemer. Antallet av de siste elementene dominerer i blodet.

kvinner

Dekoding av blodprøver utføres under hensyntagen til pasientens alder og helsestatus:

 • Unge kvinner under 30 år bør ikke være mer enn 43%.
 • Etter 35 år regnes en verdi på 44-46% som normal.
 • Under graviditeten reduseres normen til 35-40%. Denne svingningen av indikatorer skyldes det faktum at fosteret begynner å utvikle seg aktivt.

Ved fødselen når normen for hematokrit 60-65%. Blodprøvetaking for bestemmelse utføres fra navlestrengen. I løpet av 2 uker reduseres denne tallet til 56%. Mild erytrocytose vedvarer i opptil 1 måned. Hematokritverdien når nå 50%. Nærmere på året reduseres indikatoren til 40%. Hos ungdom i alderen 12-13 år, uavhengig av kjønn, bør forholdet mellom erytrocytter og plasma ikke overstige 41%.

Seksuelt tilbehør påvirker mengden hormoner i kroppen. Hos menn er mengden østrogener i kroppen lavere, så blodet er tykkere, og blodårene er utsatt for blodpropper. standarder:

 • Hos ungdom under 20 år må hematokriten ikke overstige 48%.
 • Fra 20 til 50 år regnes en verdi på 46-49% som normal.
 • Etter 50 år er økningen mulig til 49,5%.

Hva forhøyet hematokrit i blodet

Denne tilstanden er karakterisert ved en stor akkumulering av erytrocytter i væsken. Konsentrasjonen av denne komponenten kan variere i 2 tilfeller. Den første er ledsaget av en økning i erytrocytmasse, og den andre er preget av en nedgang i væskedelen av blodet. I begge tilfeller øker denne avviken risikoen for å utvikle trombose og annen vaskulær skade.

Det er en økning i hematokrit med svimmelhet. I et stort antall røde blodceller kan bære over kroppen en økt mengde oksygen, og dette fører til lett forgiftning. Hvis nivået av røde blodlegemer ikke senkes, vil sykdommen begynne å utvikle seg. Personen vil være:

 1. føler seg syk
 2. legg merke til nummenhet i lemmer;
 3. opplever pusteproblemer.

Hematokrit er økt hos voksne

Hovedfunksjonen til erytrocytter er overføringen av oksygen. Hvis tallet endres til større side, øker overføringseffekten til disse komponentene. Provoke denne tilstanden kan hypoksi eller dehydrering. Normal en slik tilstand kan være hos personer som fører en stillesittende livsstil. Hvis hematokriten er forhøyet hos en voksen, kan dette indikere:

 • Kroniske sykdommer i lungene. Det kan skyldes røyking, bronkitt eller tuberkulose.
 • Sykdommer i hormonet, ledsaget av økt produksjon av androgener.
 • Onkologiske sykdommer.
 • Nyresykdom, når prosessen med væskeabsorpsjon er forstyrret.
 • Hjertesvikt.
 • Betennelse i bukhulen.

Økt hematokrit hos kvinner

Det er en økning i antall erytrocytter i tredje trimester av svangerskapet. Kroppen begynner aktivt å lagre vann og næringsstoffer, som anses som nyttig for utviklingsfosteret. Et lignende bilde kan oppstå hvis en kvinne har ondartet eller godartet formasjon. For ytterligere diagnose henvises pasienten til ultralyd i bukorganene. En liten økning i hematokrit anses som normen hvis en kvinne tar COC eller hennes menstruasjon begynner.

Hematokrit er forhøyet hos et barn

Endring av denne indikatoren kan indikere alle slags kroniske eller akutte patologiske prosesser. Forhøyet hematokrit i et barns blod på 70% indikerer en nyrepatologi. I noen babyer kan antall røde blodlegemer endres med oksygen sult eller leukemi. Identifikasjon av årsakene som provoserte en forandring i blodsammensetningen, skal håndteres av en lege.

Årsaker til økt hematokrit i blodet

Forandringen i denne indikatoren kan være fysiologisk eller klinisk, dvs. under påvirkning av sykdom. Ved forhøyet hematokritt i blodet hos en frisk person i 90% av tilfellene skyldes dette et forsøk av organismen for å tilpasse seg til endrede miljøbetingelser. Hvis forholdet mellom plasma og røde blodlegemer endres etter kirurgisk inngrep, har en patologisk inflammatorisk prosess begynt i noen legemer.

I en voksen

Kroppen forsøker alltid å holde alle interne prosesser i balanse, så når komplementerende mekanismer aktiveres når man øker eller reduserer elementer i blodet. Alle systemer prøver å tilpasse seg nye livsbetingelser, som er ledsaget av manifestasjon av visse symptomer. For eksempel, når kroppen mangler jern eller vitamin B12, anemi og røde blodlegemer kan isteden falle til 15-25%.

De hyppigste årsakene til økt hematokrit hos voksne er:

 • Mangel på vann i kroppen. Dette fører til en reduksjon i mengden plasma og en økning i antall røde blodlegemer. Fremkall oppkast, diaré og utilstrekkelig vanninntak for å provosere utviklingen av denne tilstanden. Kroppen må ta væsken ut av blodet. For å redusere hematokriten, er det nødvendig å drikke mer væske.
 • Kronisk hypoksi. Det forekommer hos personer som har diabetes eller ofte røyk. Forhøyet hematokrit hos menn er diagnostisert i 70% av tilfellene av denne grunn.
 • Sykdommer som forårsaker en reduksjon i blodplasma. Sekundære hudforbrenninger, patologiske manifestasjoner av peritonitt og polycystose ledsages av en reduksjon i mengden sirkulerende væske i kroppen.
 • Nyresykdom. Akutte eller kroniske former for hydronephrose, polycystose fører til økt produksjon av hormonet erytropoietin. En konsekvens av denne tilstanden er en reduksjon i plasma og total dehydrering.
 • Tar medisiner i lang tid

Barnet

I barndommen anses en liten økning i hematokrit (10-15%) som normalt. Det indikerer de fysiologiske prosessene som forekommer i kroppen. Når barnet når 1 år, bør antall røde blodlegemer normaliseres. Hvis hematokritnummeret fortsatt er høyt, bør en diagnose utføres. Årsakene til denne endringen i barn er som følger:

 • nyresykdom kronisk og oppkjøpt;
 • sykdommer i åndedrettsorganer;
 • hjertepatologier;
 • eksterne og interne skader.

Hva kan påvirke graden av hematokrit

Øke eller redusere antall røde blodlegemer kan forårsake ikke bare en alvorlig sykdom eller virkningen av traumatiske faktorer som forbrenninger. Hos folk som liker å røyke, er hematokrit høyere enn normalt, fordi prosessen med å inhalere tobakk fremkaller oksygen sult av vev. Pasienten kan ikke engang gjette at hans kropp er i en tilstand av konstant stress. Normen til hematokriten kan variere av følgende årsaker:

 • Konstant eller periodisk arbeid på høyde. Innflytelsen av denne faktoren er mottakelig for beboere i høye fjellområder og klatrere.
 • Inntaket av anabole steroider, som stimulerer veksten av muskelmasse, senker hemoglobin. Som et resultat avtar hematokrittalet.

Video: hematokrit i blodet

Informasjonen som presenteres i denne artikkelen er kun til informasjonsformål. Materialene i artikkelen kaller ikke for uavhengig behandling. Kun en kvalifisert lege kan diagnostisere og gi råd om behandling basert på individuelle pasienters individuelle egenskaper.

Hvorfor øker hematokriten, metoder for diagnose og behandling, hva er faren for abnormiteter

En generell blodprøve er en obligatorisk prosedyre for medisinsk undersøkelse, som gjør det mulig å identifisere patologiske forhold ved avvikene fra ulike blodparametere. En generell klinisk studie inkluderer analyse av hematokrit. En økning i denne indikatoren indikerer en lidelse av en annen etiologi.

Fullstendig blodtelling

Hva er hematokrit, og hva betyr denne indikatoren?

Menneskelig blod består nesten av halvdel av formede elementer, og på den annen side - et flytende stoff som kalles plasma. Forholdet mellom volumet av formede elementer i blodet og plasma kalles vanligvis hematokrit. De fleste hematokritene består av røde blodlegemer. Denne verdien i den generelle kliniske analysen av blod er betegnet ved forkortelsen HCT.

Oppmerksomhet vær så snill! Resultatene av NST er representert som et brøknummer eller en prosentandel. Hematokrit-testen viser blodets reologiske egenskaper og brukes som et hjelpeværktøy ved diagnose av kardiovaskulære sykdommer.

Hyper-sekresjon av røde blodlegemer i benmargen er hovedårsaken til økningen i HCT. Ofte observeres en økning i hematokrit med en økning i gjennomsnittlig størrelse på røde blodlegemer. Dette skjer med følgende typer anemi:

 • Sigdcelle.
 • Pernisiøs.
 • Jernmangel.

Normal hematokrit

For å studere hematokriten må du tegne en blodprøve og sende prøvene til laboratoriet. Deretter plasseres det biologiske materialet i en sentrifuge. I enheten er den delt inn i dens bestanddeler innen få timer.

HCT indikatorer varierer avhengig av kjønn og alder hos personen. Hos en voksen mann varierer normale hematokritverdier fra 39-47% og hos kvinner 35-45%. Etter 54 år øker HCT-prisene. Hos nyfødte er en stabil høy hematokrit mer enn 55%. En økning i konsentrasjonen av dannede elementer i blodet med mer enn 0,5% fører til sterk blodkoagulering.

Årsakene til forhøyet hematokrit

Ofte øker HCT på grunn av eksterne eller interne faktorer. I noen tilfeller er dette normen. Noen varianter av fysiologisk økning av hematokrit:

 • Dehydrering (dehydrering) er en tilstand av kroppen der det totale volumet av sirkulerende blod minker som følge av overdreven væsketap. Dehydrering oppstår på grunn av oppkast, overdreven fysisk anstrengelse eller diaré.
 • Kronisk hypoksi (mangel på oksygen). Denne tilstanden oppstår på grunn av diabetes mellitus eller inntak av psykotrope stoffer som forstyrrer normal blodstrøm (nikotin). Som svar på oksygen sult begynner kroppen å utskille flere røde blodlegemer, slik at nivået av HCT kan øke.
 • Langt opphold i fjellet. På høylandet er det lite oksygen, slik at utskillelsen av røde blodlegemer i disse stedene øker.
 • Godkjennelse av noen medisiner. Enkelte stoffer kan påvirke kroppens hematopoietiske system. Ofte øker nivået av hematokrit ved bruk av glukokortikoider eller diuretika. Øker HCT mottak av anabole steroider.

Viktig! Gravide kvinner er en gruppe pasienter som krever spesiell oppmerksomhet og overvåking av blodtelling. I svangerskapet blir HCT senket. Hvis den stiger, er det et "alarmerende" tegn, som taler om mulige problemer med intrauterin utvikling av fosteret.

Årsaken til patologisk vekst av hematokrit er sykdommer, som er konvensjonelt delt inn i tre grupper:

 1. Forstyrrelser i ekskresjonssystemet.
 2. Sykdommer i hemostatisk system.
 3. Ondartede neoplasmer.

I forstyrrelser i ekskresjonssystemet reduseres plasmainnholdet i blodet sterkt, noe som fører til en "fortykning" av blodet. Sykdommer der hematokriten er høyere enn normalt:

 • Diabetes mellitus.
 • Alvorlige brannskader.
 • Hjertefeil, som ledsages av opphopning av væske i ulike deler av kroppen.
 • Peritonitt.
 • Obstruktiv kronisk lungesykdom.

Accelerert syntese av erytropoietin er en av grunnene til at hematokritindikatorene økes. Stoffet bidrar til modning av røde blodlegemer. Hypersekretjon av erytropoietin er observert under følgende betingelser:

 • Iskemisk hjertesykdom eller nyresykdom.
 • Erythremia.
 • Anemi av forskjellig etiologi.
 • Sjokk stater.

I noen tilfeller er forhøyet hematokrit manifestert av svimmelhet, pusteproblemer, nummenhet eller kramper i lemmer og kvalme. Hvis noen av de ovennevnte symptomene oppstår, kontakt legen din for å finne ut årsaken som forårsaket dem.

Hva er farlig økt hematokrit?

Hvis du ikke reduserer nivået av HCT i blodet, så vil det bli alvorlige komplikasjoner, som ofte slutter dødelig. Øk viskositeten i blodet gjør det vanskelig å bevege seg gjennom blodkarene. Dette skaper en tung belastning på hjertemuskelen. Med for mye "fortykkelse" av blod dannes små blodpropper som forhindrer normal blodstrømning. En enkelt trombus er ikke farlig, men når de holder sammen, dannes de blodpropper som helt eller delvis blokkerer blodårene. Avhengig av lokalisering av koagulater, oppstår et visst symptomkompleks. Over tid kan dette føre til hjerteinfarkt, nyre eller hjerne.

Tidlig diagnose og behandling av slike forhold vil forhindre mange sykdommer forbundet med deponering av aterosklerotiske plakk. Derfor er det nødvendig å regelmessig besøke den behandlende legen og gjennomgå forebyggende diagnostiske tiltak: blodprøve, EKG og fysisk undersøkelse.

Hva om hematokriten er forhøyet i en blodprøve?

I noen tilfeller er det tilstrekkelig å eliminere risikofaktorer, normalisere livsstilen og kostholdet. Imidlertid krever patologiske forhold etiotropisk terapi.

Noen anbefalinger kan bidra til å redusere HCT. For å senke den høye hematokriten, er det nødvendig å drikke minst to liter vann hver dag. Begrensning av animalske produkter og økt saltinntak er effektive tiltak som reduserer HCT. Det er ønskelig å avstå fra å ta koffeinholdige produkter som stimulerer utskillelsen av salter og vann fra kroppen.

Forbruk av tilstrekkelig mengde væske

Tips! I kosten legger du til grønnsaker, surmjólkprodukter, nøtter, solsikkeolje, gulrøtter og gresskar. Med viskøs blod er det nødvendig å huske styrken av karene. Produkter som inneholder umettede fettsyrer kan gjenopprette og styrke blodårene. De finnes i fiskeolje og olivenolje.

Mer alvorlige tilfeller behandles med legemidler som forbedrer de rheologiske egenskapene til blodet - acetylsalisylsyre. Direkte antikoagulantia (heparin, kleksan, tsibor) vil redusere viskositeten til blodet. Utnevnelsen av disse legemidlene bør kun utføres av den behandlende legen. Hvis hematokriten overskrider normen - dette er en anledning til å konsultere en spesialist.

Hva betyr høy hematokrit?

Tenk på saken når du etter at du har mottatt resultatene av en generell blodprøve, fant at hematokriten er forhøyet, og du må takle situasjonen. Selvfølgelig vil legen si noen ord, men du bør selv forstå hva og hvor den kom fra. Det er entydig klart at hvis hematokriten er forhøyet i blodet, så er det noen patologisk prosess som initierte denne økningen.

Et høyt nivå av hematokrit betyr at prosentandelen av røde blodlegemer i en persons blod er over normens øvre grense (om normen for hematokrit les artikkelen her ) for alderen, kjønn eller spesifikke tilstanden til denne personen (for eksempel graviditet eller liv i et fjell i høyden). Økningen i nivået av hematokrit kan både være midlertidig og langsiktig. Alt avhenger av årsaken til økningen i indikatoren.

Økt hematokrit i blodet. Hva betyr dette for en voksen

Her er noen andre grunner til økningen i hematokrit:

 • dehydrering. Denne grunnen hevdes som den vanligste. Når volumet av væske i blodet faller, øker volumet av erytrocytter kunstig; Med tilstrekkelig væskeinntak returnerer hematokritverdien til normalverdien;
 • Lungesykdom. I tilfelle problemer med lungene, kan en person med pust ikke absorbere nok oksygen. Denne feilen forsøker å kompensere kroppen ved å produsere flere røde blodceller;
 • Medfødt hjertesykdom. I noen hjertesykdommer utvikler en unormal forbindelse mellom de to sidene, noe som fører til en nedgang i oksygenivået i blodet. Kroppen prøver å kompensere for denne nedgangen ved å produsere flere røde blodceller;
 • Tumor av nyrene. Sykdom, som et resultat av hvilket overskytende erytropoietin produseres av nyrene;
 • røyking,
 • Overnatting i høylandet ved høye høyder (kompensasjon for å redusere tilførsel av oksygen fra luften);
 • Genetiske årsaker (unormalitet i vekselvirkningen av hemoglobin og oksygen).

Hva er polycytemi?

Siden i de fleste tilfeller forhøyet hematokrit indikerer en polycytemi, så vurder dens essens mer detaljert. Men først fakta:

 • Polycytemi betyr en økning i volumet av røde blodlegemer.
 • Polycytemi er delt inn i to hovedkategorier: primær og sekundær.
 • Polycytemi kan være forbundet med sekundære årsaker, som kronisk hypoksi eller kreft, som er i stand til å frigjøre erytropoietin.
 • Sann polycytemi utvikler seg på grunn av unormalt økt produksjon av røde blodlegemer i benmargen.
 • Behandling av sekundær polycytemi avhenger av den underliggende sykdommen.

Hvis det er enkelt, er polycytemi betingelsen der antallet sirkulerende røde blodlegemer i blodet øker. Personer med polycytemi har en økning i hematokrit, hemoglobin eller røde blodlegemer over normale grenser.

Fordelingen av polycytemi i kategorier skjer av følgende grunner:

 • Primær polycytemi: i denne kategorien er økningen i røde blodlegemer på grunn av medfødte problemer i prosessen med å produsere røde blodlegemer.
 • Sekundær polycytemi: i denne kategorien forekommer erytrocytose vanligvis som svar på andre faktorer, eller de grunnleggende forholdene som bidrar til produksjon av røde blodceller.
  Produksjonen av røde blodlegemer (erytropoiesis) forekommer i beinmargen gjennom en kompleks sekvens av trinn som er tett regulert. Hovedregulatoren for erytrocytproduksjon er hormonet erytropoietin (EPO). Dette hormonet utskilles hovedsakelig av nyrene, selv om ca 10% kan produseres av leveren.

Hva er årsakene til primær polycytemi?

Primær polycytemi skyldes oppkjøpte eller arvelige genetiske mutasjoner som forårsaker unormalt høye nivåer av røde blodlegemer. Spesiell omtale av den sanne polycytemi, som er sjelden nok. Denne grenen er vanligvis forbundet med et økt antall leukocytter (leukocytose) og antall blodplater (trombocytose). I dette tilfellet ble milten forstørret
(splenomegali) og det er et lavt nivå av erytropoietin.

Inntil nylig var den nøyaktige mekanismen for polycytemi ikke godt forstått. I 2005 ble genetiske mutasjoner av JAK2 genet funnet, som er ansvarlig for de fleste polycytemi tilfeller. Disse mutasjoner er antatt å være mulig å øke følsomheten av røde blodceller forløpere erytropoietin, for derved å øke produksjonen av røde blodceller.

Hva er de vanligste årsakene til sekundær polycytemi?

Kronisk hypoksi

Vanlige forhold som forårsaker kronisk hypoksi er kroniske lungesykdommer, som for eksempel:

 • emfysem og kronisk bronkitt, som er kollektivt kjent som kronisk obstruktiv lungesykdom (COPD) eller hypoventilasjonssyndrom;
 • kronisk hjertesykdom (kongestiv hjertesvikt eller unormal blodstrøm fra høyre side til venstre side av hjertet);
 • søvnapné;
 • pulmonal hypertensjon.

Denne tilstanden kan oppstå etter nyretransplantasjon eller innsnevring av nyrene (blodårene som leverer nyrene).

Erytropoietin utskilles av en svulst

Noen svulster kan produsere økt mengde erytropoietin. De vanligste svulstene inkluderer:

 • leverkreft (hepatocellulært karcinom),
 • nyrekreft (nyrecellekarcinom),
 • Adrenal adenom (adenokarcinom),
 • livmorhalskreft.

Det er fortsatt en sjelden genetisk tilstand kalt sjuvashpolycytemi, noe som fører til økt aktivitet av genet som er ansvarlig for produksjon av erytropoietin.

Behandling av polycytemi

De viktigste varianter av cytoreduksjon (behandling av polycytamia) inkluderer:

 • interferon;
 • hydroksykarbamid (tidligere kjent som hydroksyurea);
 • anagrelid;
 • radioaktivt fosfor;
 • busulfan.

Beslutningen om bruk av cytotoksiske stoffer og valg av middel avhenger av risikogruppen som pasienten er utsatt for.

Risikoen er bestemt av faktorer som alder, tidligere historie med trombose, tilstedeværelse av andre faktorer, for eksempel hypertensjon og diabetes og blodnivåer.

Og hvis det er funnet en økt hematokrit hos et barn?

Derfor bør foreldrene ikke bekymre seg. Videre økning i indikatoren bør naturligvis be legen om å søke avklaring.

Det som er farlig for oss er forhøyet hematokrit

Økningen i hematokrit er direkte relatert til økningen i blodviskositet. Det tykke blodet har en tendens til å danne koagulater som samler seg i en viss mengde, som allerede danner en trombose. Små blodpropper begynner å blokkere blodstrømmen i tynne kapillærbeholdere, og blokkerer dermed fôring ved første små områder av vev. Denne overlappingen kan følges av en person i form av nummenhet, for eksempel fingre, tær og død av små områder av vev.

Veien ut av denne situasjonen er i fortynning av blod. Dette er en kjent anbefaling.

Les Mer Om Fartøyene