Hva betyr høy hematokrit?

Hematokrit er indikatoren for en generell blodprøve, som bestemmes av nivået av leukocyttceller, erytrocytter og også blodplater. Imidlertid består det meste av hematokriten i blodet av erytrocytter, som viser hvor mye blod som er i stand til å bære oksygen gjennom kroppen. Hematokrit kan bli forhøyet av mange forhold og menneskelige sykdommer, det er ikke så lett å forstå situasjonen.

Hvis denne indikatoren er høyere enn normalt, kan det bety midlertidige avvik i menneskers helse, noe som ikke er farlig, og i noen tilfeller forhøyet hematokrit i blodet betyr en alvorlig patologi som krever umiddelbar diagnose og behandling.

Normer og avvik

For å bestemme en slik indikator for kroppens tilstand er det nødvendig å ta blod fra pasienten, hvorpå det sendes til en spesiell sentrifuge. I dette apparatet er biologisk materiale delt inn i komponentdeler, som tar omtrent to timer.

Det er ingen enkelt indikator for nivået av hematokrit, det varierer avhengig av enkelte faktorer, alder og kjønn hos en person.

Kvinne voksen

Mannen av voksen alder

Barn og tenåringer under 14 år

Med økt konsentrasjon av erytrocytceller, leukocytter og blodplater øker blodviskositeten dramatisk, det truer en person med venetrombose. I alle fall, hvis pasienten har økt hematokriten betydelig, er legen forpliktet til å bestemme årsakene til denne tilstanden til en person.

Hvorfor kan det øke

Hva betyr dette hvis hematokriten er forhøyet, hvordan du bestemmer årsaken og forstår symptomene på denne tilstanden? Leger subdividerer årsakene til å øke denne indikatoren til fysiologiske som ikke har noen forbindelse med sykdommer, og patologiske som oppstår fra en hvilken som helst menneskelig sykdom.

Organismen, ved brudd på noen viktige prosesser, forsøker å stabilisere situasjonen alene, inkludert visse mekanismer som kompenserer for lidelsen som har oppstått. Hvis hematokriten er høyere enn normalt i en blodprøve, prøver kroppen å tune inn for å jobbe i de forandrede livsbetingelsene.

De vanligste årsakene er:

 1. Sykdommer som reduserer totalvolumet av blodplasma. Til slike forhold er det mulig å bære brenninger av den andre grad, som manifesteres av bobler, hvor akkumulering av plasma oppstår. Blant annet er det noen andre plager som kan manifestere seg på denne måten. Disse er diabetes mellitus, venetrombose, peritonitt.
 2. Dehydrering. Denne årsaken til økt hematokrit hos voksne er ganske vanlig. Det totale volumet blod som sirkulerer gjennom kroppen minker, fordi mengden plasma i denne biologiske væsken minker. Et slikt klinisk bilde kan utvikle seg mot en bakgrunn av diaré, alvorlig oppkast, overdreven svette, overoppheting eller permanent væskemangel. Slike faktorer fører til endringer i forholdet mellom totalvolum og erytrocytfraksjon, noe som fører til økt blodtetthet.
 3. Kronisk hypoksi. Med denne sykdommen opplever alle områder av kroppen et konstant oksygenunderskudd. Denne tilstanden forekommer ofte hos røykere eller personer med diabetes. Strukturen av erytrocytter inkluderer hemoglobin, som er et element som er i stand til å transportere oksygen gjennom hele kroppen, samt fjerning av karbondioksid fra kroppen. Hvis en person har hypoxi av kronisk kurs, prøver kroppen å løse problemet med oksygen sult på egenhånd, det produserer intenst røde blodlegemer. Hematokriten stiger i dette tilfellet på grunn av økt syntese av røde blodlegemer.
 4. Lang kurs for å ta medisiner. Det er visse stoffer som spesielt påvirker nivået av hematokrit, øker det. Disse stoffene inkluderer glukokortikoider og andre hormonplanlægemidler, så vel som nesten alle diuretika.
 5. Nyresykdom. Eventuelle neoplasmer på nyrene, samt polycystose, har en effekt på frigjøring av erytropoietin, og forbedrer den. Erytropoietin er hormonet ansvarlig for syntesen av erytrocytter. I tillegg har hydronephrosis, en sykdom som reduserer kroppens evne til å absorbere væske, ofte også en oppgang i hematokriten i blodet. Hos kvinner forekommer disse sykdommene noe oftere enn hos menn, noe som skyldes de spesielle egenskapene til oppbyggingen av genitourinary systemet.
 6. Leukemi er en sykdom i blodet.
 7. Anemi, hvor kroppen avslører en alvorlig mangel på jern og vitamin B12.
 8. Peritonitt.
 9. Erythremia.
 10. Patologi av lungene. Hvis en person har en sykdom i dette organet, blir volumet av oksygen absorbert betydelig redusert, lungene kan ikke absorbere det i tilstrekkelig mengde. Kroppen prøver å tilpasse seg denne situasjonen, og produserer røde blodlegemer hardt.
 11. Permanent menneskelig bolig i fjellområder. Kroppen kompenserer for den vanlige oksygenmangel på grunn av økt produksjon av røde blodlegemer.
 12. Arvelig faktor. Noen ganger oppdager legene pasientens avvik i samspillet mellom oksygen og hemoglobin, noe som gjenspeiles av en økning i hematokriten.

OAK (generell blodprøve) kan bare vise nivået av hematokrit, og årsakene til økningen eller reduksjonen er uklare. For å bestemme arten av patologien som påvirket mengden av dette bestandige blodet, er det nødvendig å gjennomføre en rekke analyser.

Det er viktig å være oppmerksom på alle klager fra pasienten, det kan fortelle legen i hvilket område av legemet patologien er skjult.

Ytterligere grunner til økningen:

 1. Blodsap av kvinner under menstruasjon.
 2. Overdreven forbruk av alkoholholdige drikker.
 3. Langdistansefly over hele kontinentene.
 4. Fjellklatring eller turisme.
 5. Langvarig sengen hviler hos eldre mennesker.
 6. Overdreven vektøkning.
 7. Regelmessig stress og depresjon.
 8. Passiv røyking, spesielt i barndommen.
 9. Medisinske tiltak utført i trykkammeret.
 10. Giftig forgiftning av kroppen.

Hvis hematokriten i et barn er forhøyet, bør årsakene til et slikt brudd søges i kroppens patologiske prosesser. Etiologien til utvikling av en slik tilstand hos et barn og en voksen er det samme.

Det skal imidlertid huskes på at dette blodet normalt kan økes med 12% hos barn under 1 år, dette skyldes ofte visse fysiologiske prosesser i kroppen.

Etter å ha nådd barnet i 1 år, stabiliserer denne blodindikatoren uavhengig. Vanligvis er ikke legene oppmerksomme på slike abnormiteter i UAC, men hvis økningen i dette bestandige blodet blir bevart etter at barnet har nådd 1 år, bør årsaken søkes.

Gravide kvinner refererer til pasienter som krever spesiell kontroll over indikatorene for analyse. Nivået på hematokrit hos disse kvinnene skal normalt være litt redusert. Hvis det er en økning i denne indikatoren, bør den behandlende legen se etter årsaken.

Årsakene til økningen i graviditeten:

 • overdreven forbruk av salt mat
 • oppkast, som ofte observeres med giftose;
 • tar medisiner som inneholder jern;
 • gestose, som dukket opp mot bakgrunnen av en lidelse i det kardiovaskulære systemet.

I tilfelle av hematokrit hos gravide kvinner opptil 40%, er dette en direkte trussel mot fostrets liv, forårsaket av alvorlig dehydrering av mors kropp.

Det bør tas i betraktning at tett blod kan forårsake farlige sykdommer og lidelser, slik at legen vil foreskrive medisiner som fortynner.

Hvordan kan det manifestere seg

Symptomatologien til høy hematokrit avhenger av patologien som forårsaket denne avviken. Denne tilstanden i seg selv kan ikke manifesteres i det hele tatt, bare noen ganger føler en person mild sykdom.

 • svimmelhet - fra lys til sterk;
 • pusteproblemer
 • kvalme;
 • nummenhet i bein og hender;
 • et delvis tap av orientering i rommet, en misforståelse av hva som skjer.

I tillegg kan den økte viskositeten av blodet også manifestere seg med visse symptomer. Hvis saken har gått langt og blodpropper har dukket opp, bør behandlingen påbegynnes umiddelbart, situasjonen ble alvorlig.

Hva er farlig er tilstanden, hvordan å behandle den

I tillegg til å behandle sykdommene selv, som er årsaken til økt hematokrit, bestemmer legene nødvendigvis blodets tetthet. En av de mest alvorlige konsekvensene av denne tilstanden anses å være komplikasjoner som skyldes økningen i viskositeten til dette biologiske materialet.

 • Et hjerteinfarkt.
 • Gangrene i ekstremiteter, som kan føre til amputasjon av ben eller arm.
 • Åndedrettssvikt i akutt kurs.
 • Iskemisk slag.

Leger vil foreskrive medisiner for å forhindre utvikling av slike alvorlige konsekvenser av forhøyet hematokrit.

Noen ganger er slike pasienter ikke nødvendig behandling, det er nok å normalisere livsstilen, og nivået av denne indikatoren på blod vil redusere seg selv. Å gå i frisk luft, vil riktig ernæring og avvisning av dårlige vaner bidra til å stabilisere nivået av hematokrit.

Strømforsyning

Ikke glem om et spesielt diett som må observeres for alle pasienter med denne blodprøven. Produkter bør fremme flytende flyt av blod.

Hvilke produkter er nyttige:

 • noe grønt;
 • gjærte melkprodukter;
 • solsikkefrø;
 • vegetabilske oljer (solsikke, mais);
 • nøtter;
 • tomater;
 • gulrøtter;
 • gresskar;
 • fiskelever.

Ikke glem om å styrke de vaskulære veggene, med økt viskositet er det nødvendig. I tillegg til spesielle medisiner foreskrevet av en lege, må du spise visse matvarer. Omega-3 fettsyrer hjelper til med å gjenopprette og styrke veggene i arteriene, så du må øke forbruket av fettfettstoffer.

Begrensningen av ernæring består i utelukkelse av rødt kjøtt fra rasjonen, samt maksimal reduksjon i forbruket av mat med høyt innhold av animalsk fett.

I tillegg må det tas hensyn til at alle retter skal tilberedes for et par eller bakt, steke alt du ikke kan.

Det er spesielt viktig for alle personer med høy hematokrit-samsvar med drikkeregimet. Det er nødvendig for en dag å drikke om 2 liter vann til hver person, til og med helt sunn.

Og hvis pasienten har en slik avvik i blodanalysen, må vannforbruket bare økes til 1,5-2 liter per dag, dette vil bidra til å beskytte mot dannelsen av trombi og alle sykdommer forbundet med økt blodviskositet.

Et veldig interessant faktum er at når du tar en UAC hos idrettsutøvere, er definisjonen av hematokrit et av bevisene for bruk av dopemiddel hvis denne indikatoren er vist over normen.

Reduksjon av nivået av dette stoffet i legens blod betraktes ikke som et alvorlig helsefeil, det er ikke nødvendig med ytterligere undersøkelser for en slik pasient.

Når du øker hematokriten hos en voksen, må du være oppmerksom på dette faktum. Du kan ikke ignorere denne tilstanden, fordi i noen tilfeller denne økte hastigheten signalerer en alvorlig fare. En analyse av barns blod viser ofte en høy hematokrit, men bare legen kan finne ut når dette er normen for barnet, og i hvilke tilfeller - indikatoren for patologi.

Hvorfor er hematokrit i blodet

Hva om hematokriten er forhøyet? Dette spørsmålet gjelder for mange pasienter. Hematokriten er inneholdt i blodet og representerer den delen der de røde blodcellene er. Et høyt nivå av hematokrit kan være et tegn på tilstedeværelsen av forskjellige patologier som forekommer i menneskekroppen. Noen ganger er dette midlertidige fenomener, men det er situasjoner når disse prosessene oppdages i utviklingen av alvorlige systemiske sykdommer.

Diagnosen utføres ved hjelp av en spesiell enhet hvor blodet er sentrifugert.

Diagnostiseringsprosedyren tar sikte på å bestemme hct-indeksen, som viser hematokritinnholdet. En generell blodprøve viser nivået av røde blodlegemer og tas fra venen.

Vurder hvorfor en økning i hematokrit kan oppstå.

Hvorfor er hematokrit bedre?

Årsakene til endringen tyder ikke alltid på sammenheng med visse sykdommer. Det skjer at kroppen styrer sin innsats for å opprettholde intern homeostase. Balansen i de fysiologiske prosessene som foregår i den sikres ved å aktivere kompensasjonsmekanismer, som utfører reguleringsfunksjonen. I noen tilfeller er det funnet at hematokriten er forhøyet på grunn av endringer i forhold, både interne og eksterne. I slike situasjoner er høy hematokrit en kvantitativ egenskap som indikerer den fysiologiske justeringen av menneskekroppen.

Noen ganger er årsaken til høy hematokrit en inflammatorisk sykdom som har et akutt eller kronisk kurs. Ofte den høyeste satsen er funnet i de som lider av diabetes, gravide kvinner (2-3 trimester) i nærvær av en sen toxicosis. Kanskje økningen skyldes fylling av bukhulen med væske.

Ofte samtidig med økt hematokrit øker nivået av hemoglobin også. Det er nyttig å vite hvilke symptomer som er ledsaget av en forandring i hematokriten. Med denne informasjonen kan du avgjøre når du trenger å se en lege som vil sende for en kontroll og foreskrive en behandling.

Vanlige årsaker

De vanligste årsakene til dette fenomenet er:

 1. Dehydrering. Når det er utilstrekkelig mengde av vann i kroppen er det en reduksjon i blodvolum, som det sirkulerer, når en person er i en normal tilstand. Denne prosessen utføres på grunn av nedgangen i plasmainnholdet i den. Dehydrering kan oppstå hvis en person drikker mindre enn kroppen krever. Dehydrering skjer på grunn av overdreven tap av vann på grunn av svette, anfall av oppkast, diaré eller overoppheting. Celler og vev som mangler tilstrekkelig mengde vann, tar væsken til stede i blodet, og kompenserer dermed for mangelen. Etter å ha redusert mengden væske, endres blodsammensetningen. Det blir klart at hematokriten er forhøyet.
 2. Hypoksi i kronisk form. I denne tilstanden mangler celler og vev i menneskekroppen oksygen. Patologi oppdages ofte hos personer som røyker eller har diabetes. Erytrocyter har i deres sammensetning hemoglobin, ansvarlig for oksygenbevegelsen, dens transport til celler, fjerning av karbondioksid fra kroppen. Med hypoksi, presentert i kronisk form og oppstått av objektive årsaker, forsøker kroppen å eliminere problemet med oksygenmangel gjennom forbedret syntese av røde blodlegemer. Økningen i hematokrit i dette tilfellet skjer nettopp på grunn av økt produksjon av røde blodlegemer.

I tillegg kan hematokrit påvirkes av:

 1. Endringer i sammensetningen av atmosfærisk luft. For eksempel, når en person går til fjellet og tilbringer noen dager der. Resultatet kan være en økning i nivået av røde blodceller. På høyden er det lite oksygen, noe som forårsaker hypoksi i kroppen og fører til aktivering av kompensasjonsprosessen. Nemlig til økt produksjon av hematopoietiske organer, inkludert beinmarg, av erytrocytter.
 2. Polycytemi. Det er en ondartet sykdom der de hematopoietiske organene påvirkes. Denne tilstanden har en forbindelse med transformasjonen av stamceller.
 3. Neoplasmer i binyrene, nyre. Nyresvikt (nidonephrose, polycystosis).
 4. Ukontrollert bruk av narkotika i lang tid. Den største faren er representert av hormonelle stoffer, for eksempel glukokortikoider. Når du bruker midler med en vanndrivende effekt, bør du vite at deres effekt kan være lik.
 5. Skader, peritonitt, indre skader og blødninger, brannskader.
 6. Anemi, hvor kroppen viser mangel på vitamin B12 og jern.
 7. Stress, som har gått inn i kronisk form.

Forhøyet hematokrit hos et barn

Hos barn kan hematokriten øke med 10-12% av normen. Og i denne alderen betyr det i utgangspunktet ikke et brudd på fysiologiske prosesser. Et barn etter ett år av innholdet i røde blodlegemer er normalisert. Slike prosesser bør ikke skremme foreldrene, ikke bekymre deg. Årsaken til bekymringen bør være å opprettholde en høy sats etter ett år.

I barnets kropp forekommer slike endringer av samme grunner som hos voksne. Dette er traumer, sykdommer som påvirker hjertet og organene som gir respirasjon. Noen ganger er årsaken tilstedeværelsen av problemer med nyrene, enten medfødt eller oppkjøpt.

La oss trekke en konklusjon. Hematokrit, som overstiger det normale nivået, kan true menneskers helse og påvirke hans helse. En forhøyet hct detekteres med økt blodviskositet. I slike tilfeller begynner blodet å strømme sakte på grunn av høyere strenghet, og dette truer utseendet av trombose.

Den blokkerte lumen av fartøyer utgjør en alvorlig trussel mot helse og liv, fordi blodpropper kan forårsake plutselig død. De har små dimensjoner, de dekker lumen av de minste kapillærene, som er årsaken til perifere forstyrrelser. Gradvis påvirker denne prosessen store fartøy.

Når trombose av store arterier oppstår:

 • akutt lekkasje i luftveiene
 • gangrene, som krever amputasjon;
 • iskemisk slag;
 • hjerteinfarkt.

På grunn av risikoen for komplikasjoner i nærvær av tett blod, bør fortynningsmidler som normaliserer hematokriten brukes. Legen evaluerer den kliniske situasjonen og foreskriver nødvendig behandling. For eksempel, blodsetting, erstatning av blod med spesielle løsninger, hvis tiltak er rettet mot å redusere viskositeten. I utgangspunktet utføres behandlingen av sykdommen, som førte til en forandring i hematokrit.

Om nødvendig er røyking utelatt, kostholdsterapi brukes, som inkluderer visse restriksjoner og økt væskeinntak.

Hvorfor er hematokriten forhøyet i blodet, hva betyr det?

Indikatoren for nivået av erytrocytter, leukocytter og blodplater på hele blodvolumet i kroppen kalles hematokrit.

Vanligvis er denne indikatoren representert som en prosentandel, sjeldnere i form av et brøknummer. Definisjonen av denne indikatoren gjør det mulig å se tilstedeværelsen av en sykdom og graden av utvikling.

Hovedårsaken til økningen i hematokrit er en økning i antall røde blodlegemer (hyperproduksjon i beinmarg) eller en økning i størrelse, noe som skaper et ekstra volum. Hva dette betyr, og hvilke årsaksfaktorer som bidrar til dette, vil vi vurdere i denne artikkelen.

Hematokrit norm

For analysen er det nødvendig å ta blod. Det biologiske materialet er plassert i en steril kolbe, hvoretter beholderen er lukket og sendt til en sentrifuge. Her blir blodet underkastet separasjonsprosedyren i komponentdelene. For å gjøre dette er det i sentrifugen i en og en halv time, og i løpet av denne tiden er alle komponentene skilt fra hverandre.

Normale indikatorer for hematokrit er avhengig av kjønn av personen og hans alder:

 • voksen mann - 40-48%;
 • voksen kvinne - 36-46%;
 • nyfødt barn - opptil 60%;
 • barn under 13 år - opptil 38-40%.

Hvis testene indikerer at normen for kvinner og menn er forstyrret og er mer enn 0,55 - så har pasienten forhøyet hematokrit. På grunn av den høye konsentrasjonen av leukocytter, erytrocyter og blodplater i blodet øker blodets viskositet, og dette fører til dannelse og spredning av blodpropper i karene.

bevis

Den første "klokken" ved hematokritindikatorer over normen er hyppig svimmelhet. Et høyt antall erytrocytter kan binde og bære mer oksygen, noe som fører til en lett, men konstant forgiftning - hyperoksi.

Med sykdomsprogresjonen tar forgiftning mer alvorlige former, forårsaker kvalme, en tilstand av svakt stupefying, følelsesløp i ekstremiteter, pustevansker.

Årsakene til forhøyet hematokrit

Hvorfor er hematokriten forhøyet i blod av voksne, hva betyr det? Årsakene til økningen i hematokrit kan være både patologisk og fysiologisk, som ikke er forbundet med visse sykdommer.

Kroppen forsøker alltid å holde balansen i interne prosesser, så når avvik fra fysiologiske normer kompenserende mekanismer er inkludert. Økningen i hematokrit i blodet er en av de kvantitative egenskapene til den fysiologiske "justeringen" av organismen til de nye livsbetingelsene.

Så, la oss vurdere de vanligste årsakene til forhøyet hematokrit hos voksne:

 1. Som et resultat av dehydrering, eller dehydrering. I dette tilfellet reduseres mengden sirkulerende blod i sengen ved å redusere volumet av plasmaet. Dette kan skje med oppkast, diaré, overoppheting, alvorlig svette, med utilstrekkelig væskeinntak. I dette tilfellet er kroppen tvunget til å ta vann fra blodbanen. Dermed varierer forholdet mellom volumet av erytrocytfraksjonen og det totale volum, blodet blir tykkere på grunn av en reduksjon i mengden plasma.
 2. Sykdommer som reduserer volumet av plasma i blodet. Antall blodelementer påvirker ikke dem på noen måte, men andre graders brannsår danner for eksempel bobler der plasma lagres. Det tas bare fra blodet, og øker hematokriten ved å redusere det andre tallet i eksponenten. Også i denne gruppen er akutte manifestasjoner av sykdommer som peritonitt, trombose eller diabetes.
 3. Hypoksi i kronisk form. I denne tilstanden mangler celler og vev i menneskekroppen oksygen. Patologi oppdages ofte hos personer som røyker eller har diabetes. Erytrocyter har i deres sammensetning hemoglobin, ansvarlig for oksygenbevegelsen, dens transport til celler, fjerning av karbondioksid fra kroppen. Med hypoksi, presentert i kronisk form og oppstått av objektive årsaker, forsøker kroppen å eliminere problemet med oksygenmangel gjennom forbedret syntese av røde blodlegemer. Økningen i hematokrit i dette tilfellet skjer nettopp på grunn av økt produksjon av røde blodlegemer.
 4. Langvarig bruk av narkotika: spesielt farlig i denne forbindelse er glukokortikoider og andre hormonelle medisiner. Diuretika har også en lignende effekt.
 5. Får hudfare. Dessuten, jo større arealet av hudlesjonen, jo høyere hematokrit blir registrert i blodanalysen. Dette forklares lett av mobilisering av alle blodkomponenter for å bekjempe infeksjoner og bakterier som trengs gjennom brenningen, samt behovet for en akselerert prosess av vevregenerering.
 6. Nyresykdommer. Hydronephrosis, som reduserer kroppens evne til å absorbere vann, eller svulster, polycystose, ledsaget av økt frigjøring av erytropoietin - et hormon som er ansvarlig for dannelsen av røde blodlegemer.
 7. Anemi, hvor kroppen viser mangel på vitamin B12 og jern.
 8. Blodsykdommen, først og fremst - leukemi.
 9. Utvikling i kroppen av peritonitt.
 10. Polycystisk i akutt eller kronisk form.
 11. Rask utvikling i legemet av erythremi.

Det er åpenbart at analysen bare på hematokritt uten å bestemme antall røde blodceller og deres morfologiske funksjoner er usannsynlig å være i stand til å tilfredsstille behovene til klinikere i diagnostisering av ulike hematologiske sykdommer, som testen om og er grunnleggende informasjon, men årsaken til økning eller reduksjon kan ikke oppdage.

Derfor, når den oppgitte verdien overskrider normen, kan dette tale både fysiologiske prosesser i kroppen og sykdommene. Høy hematokrit taler om tett blod, noe som betyr at det er fare for å utvikle trombose.

Hva kan påvirke graden av hematokrit?

Økningen, så vel som nedgangen i hematokrit, er ikke nødvendigvis bare relatert til sykdommer eller eksterne effekter i form av traumer eller brannskader. Det er minst to andre faktorer som påvirker økningen i hematokrit.

 1. Hos dem som røyker, blir hematokriten økt gjennom oksygen sult av vev, de har erytrocytter produsert på forhøyet nivå.
 2. Personer som er tvunget til å jobbe eller er konstant på høy høyde, er også preget av en økning i nivået av hematokrit i blodet. Dette gjelder klatrere eller bare innbyggere i høyden. Denne faktoren er veldig lik den forrige, fordi en person mottar en utilstrekkelig mengde oksygen - konsentrasjonen avtar med høyden av dragen.
 3. Høye nivåer av Ht er karakteristiske for idrettsutøvere som bruker anabole steroider for muskelmasseforsterkning.
 4. Hos nyfødte er hematokriten alltid forhøyet.

Så det er veldig viktig å sende analysen til hematokriten, for å avsløre utviklingen av noen patologier i tide.

Hva skal jeg gjøre med forhøyet hematokrit?

Vellykket behandling og stabilisering av nivået av hematokrit er å eliminere den underliggende årsaken. I noen tilfeller kan du ikke bruke noen spesielle metoder, bare begynn å puste oksygenberiget luft, slutte å røyke, drikk nok vann og normaliser livsstilen din. Også, med en sterk økning i hematokrit, er det nødvendig å konsultere en lege for å foreskrive narkotika som fortynner blod-antikoagulantia.

Det er verdt å huske at hvis hematokriten øker, øker blodets viskositet også. Dette fører til visse konsekvenser. Økt risiko for blodpropper, som senere blokkerer arteriell blodstrøm. Dette kan føre til hjerteinfarkt, iskemisk slag, gangre eller dødelig utgang, avhengig av hvor trombosen er.

Vi samlet den mest nyttige informasjonen om hva det betyr å "heve blodhematokriten" slik at du nå kan få en innledende ide om resultatene av en generell blodprøve. Legg igjen kommentarer og dele nyttig informasjon med dine kjære.

effekter

Økningen i hematokrit er direkte relatert til økningen i blodviskositet.

Det tykke blodet har en tendens til å danne koagulater som samler seg i en viss mengde, som allerede danner en trombose. Små blodpropper begynner å blokkere blodstrømmen i tynne kapillærbeholdere, og blokkerer dermed fôring ved første små områder av vev. Denne overlappingen kan følges av en person i form av nummenhet, for eksempel fingre, tær og død av små områder av vev.

Men store blodpropper kan først og fremst forårsake store hjerteproblemer opp til et dødelig utfall.
Veien ut av denne situasjonen er i fortynning av blod. Dette er en kjent anbefaling.

Vi lærer hva du skal gjøre hvis hematokriten er forhøyet og hvorfor

Denne artikkelen beskriver hvorfor hematokriten er forhøyet hos en voksen eller et barn, en mann eller en kvinne, og hva det står. Det er fortalt om konsekvenser av økt konsentrasjon av dette stoffet i blodet, er anbefalinger for behandling, ernæring og livsstil gitt for å opprettholde et normalt nivå av hematokrit.

Hvordan og for hvilken analyse utføres?

Analyse for hematokrit (fra latinsk hematokrit) utføres i medisinske institusjoner ved hjelp av en spesiell enhet beregnet for sentrifugering av blod. For å avgjøre om hematokrit hct økes, vil en generell type blodprøve hjelpe.

Hvilke verdier anses å være forhøyede?

For å identifisere faktum av økt hematokrit hos pasienter, er det nødvendig å konsultere tabellen, som indikerer normale verdier av dette stoffet, avhengig av kjønn / alder. For menn er forhøyet hematokrit for eksempel bestemt forskjellig fra kvinner og barn.

Hva kan påvirke resultatet av analysen?

Hvis hematokriten er forhøyet i blodet, så er dette langt er ikke alltid forbundet med noen plager. Resultatet av analysen kan også påvirkes av følgende faktorer:
røyke. På røykere er det et oksygenformet fastende som fører til økt utvikling av erytrocytter og hematokrit.

Hyppig plassering ved høyde. Innbyggere i høyhøydeområder, samt fjellklatrere, mottar oksygen i utilstrekkelige mengder.

Reduksjon av dette elementet i blodet er direkte proporsjonalt med høyden av stigningen over havnivået.

alder. Høye verdier av hematokrit er vanlige hos nyfødte, mens hos voksne kan hematokrit øke på grunn av helseproblemer / provokerende faktorer.

Ikke nøl med, spør spørsmålene dine til en vanlig hematolog direkte på nettstedet i kommentarene. Vi vil definitivt svare.Still et spørsmål >>

Inntak av anabole steroider. Disse stoffene for et sett med muskelmasse fører til en økning i hct.

Tegn og symptomer

Oftest et høyt hematokrit signal Følgende tegn:

 1. Hyppig svimmelhet.
 2. Kvalme.
 3. Pusteproblemer.
 4. Følelse av døs i lett form.
 5. Dumbed lemmer.

Farer og konsekvenser

Hvis hematokriten er forhøyet, påvirker den direkte viskositeten til blodet (nstnivået bestemmer alvorlighetsgraden av pasientens tilstand).

Tykt blod kan danne koagulasjoner, passerer inn i trombuset. Trombi av liten størrelse dekker strømmen av blod i tynne kapillærer, noe som resulterer i mangel på ernæring av små deler av vev. Dette er ofte følt som en følelsesløp i lemmer, så vel som dødsfallet til noen vevsider. Store blodpropper er farlige på grunn av deres evne til å forårsake store forstyrrelser i hjertets arbeid, noe som fører til dødelig utgang.

Å redde pasientens liv, avhenger av hvor raskt de vil fortynne blodet.

Resultatene av trombose av store arterier på grunn av høy hematokrit kan også være:

 • Åndedrettssvikt av akutt type.
 • Et hjerteinfarkt.
 • Iskemisk slag.
 • Krever amputasjon av gangrene.

Egenskaper av tilstanden hos gravide kvinner

I graviditet, nivået av hematokrit faller naturlig, som det totale volumet av flytende blod øker på grunn av fosteret. Hvis hct-nivået er høyere enn 40%, så er det fornuftig å snakke om en økt hematokrit, noe som skyldes en rekke årsaker:

 1. Dehydrering på grunn av overdreven oppkast, ofte diagnostisert med toksisose.
 2. Puffiness, gestose.
 3. Høyt inntak av salt.
 4. Stress.
 5. Manglende overholdelse av drikkeregimet.
Fortykkelsen av blodet til en fremtidig mor påvirker funksjonen av hjertet og blodkarene, nervesystemet.

Tett blod fører ofte til fosterhypoksi, dens treg utvikling og til og med død.

Forbedre hematokriten under graviditet vil hjelpe observasjon fra en kvalifisert lege som vil velge riktig behandling under svangerskapet.

Egenskaper av tilstanden hos barn

Hos barn er nivået av hematokrit i gjennomsnitt 10-12% høyere enn hos voksne.

En årsak til bekymring for foreldre skal bare vises hvis nivået av hematokrit ikke normaliseres hos barn etter 1 år.

I andre tilfeller kan et barn ha hematokrit av samme grunner som en voksen.

årsaker

I de fleste tilfeller skyldes årsakene til økningen i hematokrit følgende faktorer:

dehydrering

Dehydrering fører til det faktum at det totale volumet av den blodtilførende organismen minker, som skjer på grunn av en reduksjon i mengden plasma. Årsakene til dehydrering er mange - fra utilstrekkelig inntak av vann til tap av væske under oppkast, flytende avføring. Det samme gjelder for økt svetsekresjon og overoppheting. Når kroppen mangler vann for et heltidsliv, tar det det fra blodet.

Et klart tegn på dehydrering, bestemt av et laboratorieendret forhold mellom væske og erytrocytter i kombinasjon med økt hematokrit.

Hypoksi i kronisk form

Mangel på oksygen i celler og vev som består av dem, er et hyppig problem med røykere. Men det forekommer også hos pasienter som lider av diabetes mellitus. Faktum er at hemoglobin inneholdt i erytrocytene, som er ansvarlig for fjerning av karbondioksid og transport av vitalt oksygen til cellene, under hypoksi begynner å bli produsert av kroppen i store mengder. Det skyldes at en kompensasjonsmekanisme fungerer i menneskekroppen - i tilfelle av oksygenmangel blir den forbedrede reproduksjonen av røde blodlegemer den eneste veien ut.

Modifisert luftkomposisjon i atmosfæren

Fjellluft, dårlig i oksygen, også kan forårsake et hopp i nivået av erytrocytter hos en person. Oksygen sult utløser en kompenserende mekanisme i kroppen - røde blodlegemer begynner å produsere andre organer av hematopoiesis, samt benmarg. Det er også en sykdom forbundet med disse prosessene - primær type erythremi. Det er en celle sykdom som er kronisk, og er forårsaket av en transformasjon som oppstår i stamceller.

Tar medisiner i ukontrollert modus

Følgende er typer av legemidler som kan forårsake en farlig økning i hematokrit:

 1. Hormonale preparater.
 2. Glukokortikoider.
 3. Midler til vanndrivende avtale.

I tillegg kan en økning i hematokrit forekomme og av flere grunner:

 • De plager av nyrene og binyrene, hydronephrosis av disse organene, dannelsen av cyster i dem.
 • Skade.
 • Skader på epidermis ved brann.
 • Peritonitt.
 • Sår og indre blødninger.
 • Mangel på B12.
 • Mangel på jern.
 • Stress som har nådd et kronisk stadium.
 • Overflødig mengde væske i peritoneum eller ascites.
 • Nyresvulst, lungesykdommer.
 • Medfødte hjertesykdommer.
 • Avvik av genetisk natur.

behandling

Egnet behandling utnevnt av en kvalifisert spesialist avhengig av dagens kliniske bilde av pasientene.

Vellykket kamp med sykdommen består i å eliminere grunnårsaken - i dette tilfellet er det nødvendig å bringe hematokriten til normale verdier. I fravær av alvorlige patologier reduseres all behandling til hyppige friluftsaktiviteter, drikker nok vann, opprettholder riktig ernæring og unngår dårlige vaner.

Den behandlende legen kan foreskrive bruken av antikoagulantia som fortynner blodet.

Hvorfor er det viktig å returnere nivået av hematokrit til normale verdier?

Forhøyet hematokrit i blodet og dets viskositet er fulle av utviklingen av alvorlige patologier i kroppen, noe som kan føre til død (for eksempel på grunn av en avbrutt trombus).

Hvilke medisiner kan foreskrive?

Følgende legemidler kan vellykket brukes til å kontrollere høy hematokrit:

Heparin. Sammensetningen inneholder spytt av leeches, som naturlig kan gjøre blodet mer flytende. Kan ikke brukes med:

 1. Økt blodtrykk.
 2. Dårlig blodpropp.
 3. Vaskulær aneurisme.
 4. Med menstruasjon.
 5. Umiddelbart etter levering.
 6. Hepatiske lidelser i alvorlig form.
 7. Mage / tarmsår.
 8. Etter visse operasjoner.

Gjennomsnittlig pris er 500 rubler for 5 ampuller.

Warfarin. Inneholder natriumsalter av warfarin, noe som fører til fortynning av blod.

Ikke anbefalt for:

 1. Graviditet og amming.
 2. Sykdommer i leveren og nyrene.
 3. Akutt blødning, åreknuter.
 4. Aneurysme av arteriene.
 5. Oncology.
 6. Hemorragiske lidelser.
 7. Gastrointestinale sykdommer.
 8. Postoperativ periode.
 9. Økt blodtrykk.

Gjennomsnittlig pris er 100 rubler for 50 tabletter.

Dabigatran. Det er en analog av warfarin, det er en trombininhibitor. Det bringer nivået av antikoagulasjon til normale verdier.

Kan ikke brukes med:

 1. Alder til 18 år.
 2. Når det tas med kinidin.
 3. Tung blødning.
 4. Alvorlig nedsatt nyre- / leverfunksjon.
 5. Brudd på hemorragisk natur.

Gjennomsnittlig pris er 700 rubler for 10 kapsler.

Absolutt kontraindikasjon for bruk av alle ovennevnte legemidler er den individuelle følsomheten for komponentene deres!

diett

Pasienter trenger å drikke mer vann og konsumere mye blodfortynningsprodukter: grønnsaker og frukt, bær, bruk vegetabilske oljer av kaldpressing i salater. Det anbefales å bruke honning i små mengder.

Man bør passe på produkter som gjør blodet tettere:

 1. Poteter.
 2. Bananer.
 3. Røkt kjøtt.
 4. Kullsyreholdige drikker.
 5. Bokhvete.
 6. Raffinert sukker.
 7. Produkter av animalsk opprinnelse (spesielt rødt kjøtt). Om mulig, erstatt dem med vegetabilske analoger (men husk at et stort forbruk av belgfrukter også er uønsket).

livsstil

Med økt hematokrit er dårlige vaner og stillesittende livsstil uakseptable.

Alt dette fører til forverring av blodsirkulasjon, oksygen sult, og som følge av tett blod og høy hematokrit.

Andre tiltak

Hvis en person har en hematokrit høyere enn normalt, brukes behandlingen med leeches, så vel som mange oppskrifter av tradisjonell medisin, til å løse dette problemet:

Baking soda. 1 g soda blir tilsatt til et glass varmt vann, omrørt og tatt på tom mage. Kontraindisert i magesårssykdom.

Apple cider eddik. Dette stoffet stopper metabolisk acidose i blodet, noe som fører til dens sikre flytdannelse. 2 ss eddik er lagt til et glass varmt vann og full i morgen timer. Gjenta i 2 måneder. Etter denne perioden må du ta en pause på 10 dager.

Linfrøolje. Liquefies blod, har en gunstig effekt på hele kroppen, inneholder verdifulle flerumettede syrer. Regulerer utveksling av lipider i blodet, og forhindrer dets viskositet. Forhindrer dannelsen av blodpropper. Ta det beste av 1 ss i tom mage, med vann.

Etter hver måned med behandling, må du ta pauser i en uke.

Se en video på hematokrit

forebygging

For å minimere risikoen for økt hematokrit, er det nødvendig:

 • Mer for å være i frisk luft.
 • Korrekt å spise (å bruke så mye som mulig frisk frukt og grønnsaker, tynne blodet).
 • Drikk nok vann.
 • Avvise dårlige vaner.
 • Gi regelmessig blod for en generell analyse for å bestemme nivået av hematokrit.
 • Med tiden behandler du sykdommer som fremmer hematokrit.
 • Begrens oppholdet ditt på høylandet (om mulig endre boligen din).
 • Unngå stress.
 • Gå inn for sport.
 • Unngå å ta medisiner for å få muskelmasse.
 • Ta bare medisin for det tiltenkte formål og i en strengt definert dose.
Til slutt skal det sies at det er mye lettere å holde hematokritnivået normalt enn å bekjempe det med en økning (unntatt genetiske patologier).

Overholdelse av en riktig livsstil garanterer bevaring av blodets helse, et normalt nivå av viskositet og optimale parametere.

Økt hematokrit i blodet

Et slikt laboratorieindikator som hematokrit blir ofte brukt ved diagnosen anemi, alvorlighetsgraden av dehydrering, blodtap og dens påfylling. Det reflekterer volumet, prosentandelen i blodet av de mest tallrike enhetlige elementene - røde blodlegemer i forhold til plasmaet. Definisjonen av hematokrit er en obligatorisk liste over studier for en generell blodprøve.

Bestemme nivået av hematokrit: hva er det og hvordan er det gjort?

Som regel blir 100 ml blod tatt for å bestemme hematokriten og prosentandelen volum erytrocytter beregnes. Analysen kan deles inn i flere faser:

 1. Gjerdemateriale til studien - utføres om morgenen på tom mage, blodet blir tatt fra fingeren, det er mulig fra venen og overført til et reagensrør.
 2. Først av alt må testmaterialet blandes med den anti-luminescerende komponenten - i regel brukes preparater basert på sitronsyresalt av natriumcitrat.
 3. Metoden er basert på separasjon av røde blodlegemer og plasma ved sentrifugering i et spesielt hematokritrør. Dette kan kalles neste fase av analysen.
 4. Ved utkjørselen i røret er dannet av fire lag: den laveste - det er nødvendig å oss et lag av røde blodceller, med en tynn mørk stripe av røde blodceller med redusert hemoglobin, som også er tatt hensyn til ved beregning av hematokrit, umiddelbart bak det - et lag av hvite blodceller og blodplater, holder den øverste raden plasmaet.
 5. De to første lagene utgjør en del av volumet, hvor merket er plassert i en gradert skala rapportering til 100. For eksempel, hvis det hematokritt er 45%, dette betyr at volumet av røde blodceller per 100 ml blod er 45 ml.

Normale verdier for hematokrit for voksne ligger i størrelsesorden 40-48% for menn, 36-42% for kvinner.

I moderne diagnostiske laboratorier for å bestemme tegn på total blodanalyse, er det spesielle enheter - hematologianalysatorer som effektivitet og nøyaktighet er ikke dårligere, og til og med overskrider den gamle "manuell" metode. Hematokritstandarder for telling i automatiserte systemer kan måles i liter per liter. Og så vil 45% tilsvare 0,45 l / l. Resultatene av analysen kan være angitt med indikator som forkortelsene Ht, HCT, PCV.

Årsakene til økt hematokrit hos en voksen

En økt andel av røde blodlegemer fører alltid til en tilstand som fortykning av blodet - en økning i viskositeten. Dette kan føre til ulike patologier, samt faktorer som ikke er relatert til sykdommer. Definisjonen av hematokrit kan utføres for diagnostiske formål eller for å overvåke terapien.

Sykdommer preget av økning i hematokrit

Visse sykdommer kan kombineres i generelle grupper, i henhold til mekanismene for å øke indikatoren:

 1. Den første gruppen bør inkludere de sykdommene som bidrar til å redusere den flytende del av blod eller plasmakonsentrasjon på grunn av utilstrekkelig væskeinntak av overdreven eller dens tap. Hvis du skal snakke mer enkelt, er den ledende mekanismen her banalt dehydrering. Dette observeres i slike sykdommer som diabetes, omfattende dype forbrenninger, alvorlig toksemi av svangerskapet, og forskjellige gastrointestinale forstyrrelser, ledsaget av diaré og oppkast.
 2. Den andre gruppen fører også til blodpropper på grunn av mangel på væske i blodet. Men samtidig kan det totale vanninnholdet i kroppen forbli innenfor normale grenser. Denne tilstanden observeres med peritonitt (betennelse i peritoneum) og hjertesvikt. Dette skyldes utviklingen av imponerende puffiness, inkludert opphopning av væske i bukhulen - ascites. Det akkumuleres i vev og hulrom, men i blodet er det ikke nok.
 3. Den tredje gruppen kan inkludere sykdommer i nyrene og andre organer som er ansvarlige for regulering av urinfunksjon, noe som fører til overdreven utskillelse av vann med urin. Et eksempel er diabetes insipidus. Sykdommen er forbundet med et brudd på hypothalamus - hjernedepartementet som er ansvarlig for nevendokrine regulering. Når det ikke frigjør nok av hormonet vasopressin (som øker reversert absorpsjon av vann i nyrene), begynner en overdreven mengde væske å fjernes fra urinen.
 4. Den neste mekanismen for å øke blodets viskositet er økt produksjon av røde blodlegemer. Dette kan være forbundet med både økt sekresjon av hormonet av erytropoietin nyrene, som stimulerer dannelsen av røde blodlegemer, og med beinmargens patologier - stedet der de modnes - erytropoiesis. De kan økes ved kroniske lungesykdommer på grunn av langvarig utilstrekkelig inntak av oksygen i blodet, for eksempel emfysem eller KOL (kronisk obstruktiv lungesykdom). Denne tilstanden kan også observeres ved langvarig administrasjon av glukokortikoider (stimulere erytropoiesis).
 5. Maligne svulster som påvirker benmargens funksjoner.

Det kan konkluderes med at verdiene til hematokrit er nært relatert til vann-saltbalansen og systemer som regulerer innholdet av røde blodlegemer.

Fysiologiske årsaker

Det er mange andre faktorer som påvirker viskositeten til blod og hematokrit. Mange av dem krever ikke spesiell terapi - med noen korreksjon av livsstil og eliminering av en ugunstig årsak, kommer tallene raskt tilbake til det normale. Den fysiologiske økningen i hematokritverdier hos voksne kan resultere i:

 • overdreven svetting uten påfylling av væskereserver, for eksempel med økt fysisk anstrengelse;
 • langvarig mangel på oksygen i blodet, kan observeres når røyking - kroppen kompensatorisk øker produksjonen av røde blodlegemer, som i tilfelle av lungesykdommer;
 • langvarig utilstrekkelig bruk av vann
 • av samme grunner som mennesker som er på behandling med steroidhormoner, kan idrettsutøvere som tar hormonalt kosttilskudd, øke hematokriten;
 • Effekten av kroniske stressfaktorer kan føre til endringer i den generelle analysen av blod, inkludert - økt blodviskositet og hematokritnivå;
 • Nærværet i fjellet i mer enn noen få dager: Den samme kompensasjonsmekanismen er slått på på grunn av luftfunksjonene ved betydelige høyder - en mindre konsentrasjon av oksygen blir observert i den.

Det er interessant at innbyggerne i høylandet i prinsippet har økt verdiene for hematokrit, mens de fleste av dem ikke opplever ubehag.

Taktikk av hematokrit senking

Hvis vi snakker om metoder for behandling og forebygging av forhold der det er en økning i hematokrit hos voksne, er det første å si om å kontrollere vann-saltbalansen i kroppen. For å gjøre dette, er det nødvendig å overholde drikking og redusere bruken av diuretika, de inkluderer:

 • kaffe;
 • alkoholholdige drikkevarer;
 • rødbeter, gresskar, vannmelon og melon;
 • tranebær og tranebær;
 • kefir og cottage cheese, spesielt i kombinasjon med greener.

Ifølge de nyeste dataene, med økt blodviskositet, anbefales det å inkludere grapefrukt i dietten. Dette tilskrives tilstedeværelsen i sammensetningen av flavonoid (vitamin P). Det normaliserer egenskapene til erytrocytmembraner, og derved reduseres aggregeringen og dermed graden av viskositet i blodet.

Som medisinering for sykdommer som forårsaker hematokrit øker, i tillegg til å eliminere årsaken til patologi, tildeles følgende grupper av stoffer:

 • antiplatemidler;
 • antikoagulanter;
 • bruk i noen tilfeller cytostatika.

Indikatoren brukes også til å sjekke korrektheten og effektiviteten til blodutskiftningsterapi, for å diagnostisere alvorlighetsgraden av blødning.

Det må huskes at administrering av medisiner kun kan utføres etter konsultasjon med en spesialist og med passende avtaler.

Årsakene til forhøyet hematokrit

Diagnose av hematokrit (Ht) utføres som en del av en generell blodprøve, for hvilken blod tas fra venen. Økningen i Ht er forbundet med en økning i blodviskositet: ved 60-70% av blodet blir blodet viskøst, passerer langsommere gjennom karene, risikoen for trombose øker.

årsaker

Fysiologiske årsaker til hematokritøkning er ikke forbundet med visse sykdommer. Kroppen forsøker alltid å holde balansen i interne prosesser, så når avvik fra fysiologiske normer kompenserende mekanismer er inkludert. Økningen i hematokrit er en av de kvantitative egenskapene til den fysiologiske "justering" av organismen til de nye livsbetingelsene.

 1. Nyfødte har mange store erytrocytter i blodet, hematokriten kan svinge innen 44-62%, men dette er normen. Etter tre måneder faller hematokriten til 32-44%, og fra 1 år er 31-40%.
 2. Dehydrering fører til en reduksjon i volumet av sirkulerende blod (BCC) på grunn av en reduksjon i mengden plasma. Det observeres med utilstrekkelig vanninntak, eller dets tap (med diaré og hyppige anfall av oppkast, overdreven svette og langvarig overoppheting). I tilstander av mangel på vann, tar kroppen "det" fra karet. Forholdet mellom erytrocytter og væskedelen av blodet endres, hæmatokriten stiger.
 3. Kronisk oksygeninnbrudd i vev - hypoksi - blir observert hos røykere. Proteinhemoglobin, lokalisert i erytrocytter, overfører oksygen og fjerner karbondioksid; når hypoxi kroppen søker å kompensere for mangel på oksygen og øker produksjonen av røde blodlegemer. I dette tilfellet er forhøyet hematokrit bare assosiert med en økning i antall røde blodceller, og bcc endres ikke.
 4. Kompenserende økning i antall erytrocytter forekommer alltid etter 2-3 døgn i fjellet. På høyde inneholder luften mindre oksygen, hypoksi oppstår og kompensasjonsprosessen slår på - antallet røde blodlegemer øker, hæmatokriten stiger.
 • Forhøyet hematokrit og samtidig forbedring av syntesen av erytropoietin, som stimulerer modningen av røde blodlegemer, kan være et av tegnene:
 • iskemi i nyrene assosiert med en svulst, polycystose, hydronephrosis eller traumatisk sjokk;
 • anemiske tilstander - med mangel på jern, folater, vit. B12;
 • ekte erythremi assosiert med knoglemarvsykdom
 • når du behandler med hormoner (glukokortikoider);
 • under stress.
 • Økning på grunn av en reduksjon i volumet av plasma med et normalt eller litt redusert antall røde blodlegemer og et normalt hemoglobininnhold:

  • Brenn sykdom, hvis mer enn 15% av kroppen er påvirket av overfladiske forbrenninger eller 10% - dyp;
  • peritonitt - betennelse i peritoneum;
  • kronisk hjertesvikt med dannelse av ødem og ascites - akkumulering av flere liter fluid i bukhulen;
  • lungefeil i kronisk obstruktiv sykdom;
  • diabetes mellitus;
  • sent giftose av gravide kvinner.
 • Symptomer, behandling

  Når hematokriten stiger, øker blodets viskositet alltid. Det er en reell fare for blodpropper og tilstopping av fartøyets lumen, uavhengig av diameteren. For det første overlapper de minste kapillærene seg med trombi, og deretter slår de større fartøyene.

  Klumper kan blokkere arteriell blodstrøm:

  • i kranspulsårene som er ansvarlige for blodtilførselen av hjertet, og forårsaker hjerteinfarkt;
  • i lungearterien - en trombose på 40-70% ender dødelig;
  • i hjernens blodårer - utvikler iskemisk slagtilfelle;
  • med trombose av beinene i beina kan det utvikles gangrene.
  1. Med en betydelig økning i antall erytrocytter - erythremi - slipp opptil 500 ml blod annenhver dag, erstatt den med løsninger (rheopolyglucin) og derved redusere viskositeten. Prosedyrene fortsetter til den relative normaliseringen av indikatorer (hematokrit 46-47%, hemoglobin 140-150 g / l).
  2. Erytrocytaferese - utskillelse av erytrocytter ved ekstrakorporeal ("utenfor kroppen") korreksjon av blodsammensetningen ved bruk av et spesielt apparat.
  3. Prescribe antiaggregants - stoffer som ikke tillater gruppering av celler, og antikoagulantia, reduserer aktiviteten av blodpropp. De mest kjente disaggreganter er karantene og aspirin, sistnevnte brukes i små doser (daglig opptil 300 mg).

  Behandling av blodendringer hvor hæmatokriten er forhøyet, tatt i betraktning årsaken til sykdommen, er en etiologisk effekt. Hvis det fortsatt er mulig, fjern "ondskapens rot", men i noen tilfeller er dette ikke realistisk. Fysiologisk forbedring av hematokriten er etiologisk korrigert ganske enkelt: det er nok å komme ned fra fjellene til sletten, slutte å røyke og normalisere dietten, drikke nok vann og unngå forstyrrelser i tarmen.

  Les hvilke verdier av hemoglobin regnes som normen hos kvinner i denne artikkelen.

  • hematokrit er bare en av indikatorene, og dens korrekte tolkning er relatert til analysen av andre blodparametere;
  • forhøyet hematokrit kan skyldes sykdom eller fysiologisk reaksjon av en praktisk sunn organisme;
  • en økning i Ht indikerer en økning i blodets viskositet og risikoen for trombose;
  • For behandling av sykdommer assosiert med forhøyet Ht, brukes en symptomatisk og etiologisk tilnærming.

  Les Mer Om Fartøyene