Med høyt kolesterol diett

Kolesterol refererer til de gunstige stoffene som er involvert i stoffskiftet. I kroppen kommer kolesterol fra produkter av animalsk opprinnelse.

Kolesterol er en lipofil alkohol, spiller en rolle i dannelsen av cellemembraner, i syntese av visse hormoner og vitaminer, i andre metabolske prosesser.

Kolesterol er nødvendig for kroppen, men det økte innholdet kan føre til sykdommer i kardiovaskulærsystemet, spesielt til aterosklerose.

I kroppen transporteres kolesterol med blodstrømmen ved hjelp av bærere: lipoproteiner med høy og lav tetthet. Lipoproteiner med lav tetthet kalles "dårlig" kolesterol, og når de øker i blodet, øker risikoen for kardiovaskulær patologi betydelig. Derfor anbefaler leger sterkt å redusere nivået. En reduksjon i lipoproteiner med høy tetthet øker imidlertid risikoen for hjertesykdom.

Normen for kolesterol i blodet hos friske mennesker er 5 mol / l og lavere. kolesterol fra friske mennesker bør være mindre enn 300 mg per dag, med forhøyede nivåer av kolesterol (hyperkolesterolemi) er ikke mer enn 200 mg pr dag.

Generell beskrivelse av dietten

Målet ved forhøyet kolesterol diett er å redusere det "dårlige" kolesterol, hindrer utvikling av sykdommer i det kardiovaskulære systemet, normalisering av nyre og lever, aktivering av metabolisme og forbedring av blodsirkulasjonen.

Kostholdet skal oppfylle prinsippet om mekanisk shchazheniya, som har en gunstig effekt, ikke bare på fordøyelsessystemet, men også på kardiovaskulær.

Kostholdet med høyt nivå av kolesterol tilsvarer behandlingsbordet for Pevzner № 10 og № 10С.

Behandlingsbordet med forhøyet kolesterol inkluderer restriksjon av salt og fett (hovedsakelig av animalsk opprinnelse).

Bordets karakteristika (per dag):

 • energien er 2190 - 2570 kcal;
 • proteiner - 90 gr., hvorav 55% er 60% av animalsk opprinnelse;
 • fett 70 - 80 gr., fra dem ikke mindre enn 30 gr. grønnsaker;
 • karbohydrater ikke mer enn 300 gr. for personer med høy vekt, og for personer med en normal kroppsvekt på 350 gram.

Grunnleggende prinsipper for diett

Strømmodus

Maten er delt, 5 ganger om dagen. Dette gjør at du kan redusere deler av mat og undertrykker sult i pauser mellom måltider.

temperaturen

Temperaturen på maten er normal, det er ingen begrensninger.

salt

Mengden av bordssalt er begrenset til 3 - 5 g., Maten er tilberedt usaltet, om nødvendig dosalivaetsya ved bordet. Salt forårsaker væskeretensjon i kroppen, noe som øker belastningen på kardiovaskulærsystemet.

væske

Bruk av fri væske opptil 1,5 liter (utslipp av kardiovaskulær og urinveisystem).

alkohol

Fra alkohol bør kastes, spesielt fra sterke ånder. Men legene anbefale (i fravær av kontraindikasjoner) tar over natten 50 - 70 ml av naturlig rødvin, som inneholder flavonoider som har antioksidantegenskaper (og dermed den rødvin beskytter den vaskulære veggen av aterosklerotisk plakkdannelse). I tillegg er et strengt forbud mot røyking pålagt.

vekt

Folk med fedme og overvekt skal normalisere vekten. Overflødig fett i kroppen er en ekstra kilde til "dårlig" kolesterol, og kompliserer også arbeidet i hjertet og blodårene.

Produkter med høyt innhold av lipotrope stoffer og vitaminer

Det er nødvendig å gi preferanse til frukt og grønnsaker, rik på vitamin C og P, gruppe B, salter av kalium og magnesium. Disse vitaminene beskytter de vaskulære veggene på grunn av antioxidantvirkningen, og kalium og magnesium deltar i hjerterytmen.

fett

Om mulig bør fett av animalsk opprinnelse erstattes som grønnsak. Vegetabilske fettstoffer inneholder ikke kolesterol, i tillegg er de nyttige for veggene i blodkar høyt i vitamin E (antioksidant).

Mat forbudt i høyt kolesterol

I listen over forbudte matvarer med forhøyet kolesterol kommer fett av animalsk opprinnelse hovedsakelig inn - de er kilden til "dårlig" kolesterol.

Avfall følger også av karbohydrater, som lett fordøyes, blir til fett og som en konsekvens i kolesterol.

Ikke spis mat som aktiverer og opphisser det nervøse og kardiovaskulære systemet.

Maten skal tilberedes dampet, kokt eller bakt. Steking av produkter er utelukket, siden under stekeprosessen dannes lavdensitets lipoproteiner og karsinogener. Nesten alle grønnsaker forbrukes i sveiset form, siden råfiber i store mengder fører til flatulens.

Liste over forbudte produkter:

 • sdobny ferskt brød, produkter laget av gjær og butterdeig, fritters, stekt paier, pannekaker, pasta varianter av myk hvete (inneholder fordøyelige karbohydrater);
 • fullmælk med høyt fettinnhold, fettost, surkrem, oster;
 • egg stekt og kokt (spesielt eggeplomme - en kilde til mettet fett);
 • Supper på konsentrert og fett kjøttkraft fra fisk og kjøtt, sopp kjøttkraft;
 • fete varianter av kjøtt (lam, svinekjøtt), fjærfe (and, gås), kyllinghud, spesielt stekt, pølser, pølser;
 • fettfisk, kaviar, saltet fisk, hermetisert mat, stekt fisk på margarin og faste fettstoffer;
 • fast fett (animalsk fett, margarin, matolje);
 • blekksprut, reker;
 • naturlig kaffe, brygget fra korn (under matlaging kommer fett ut av kornene);
 • grønnsaker, spesielt stekt på faste fetter (sjetonger, pommes frites, stekt i suppe) kokosnøtter og saltede nøtter;
 • majones, rømme og fløtesaus;
 • konfektkrem, sjokolade, kakao, kaker, iskrem.

Tillatte produkter

Anbefalte matvarer i et diett med forhøyet kolesterol bør inneholde et stort antall umettede fettsyrer, som er kilder til "godt" kolesterol.

Først av alt handler dette om fisk, som inkluderer omega-3-umettede fettsyrer. Også fisk er en kilde til vitamin D.

En stor mengde løselig fiber (havrekrok) øker nivået av høy tetthetslipoproteiner. I friske grønnsaker og frukt i store mengder inneholder antioksidanter, styrker de vaskulære veggene. Det finnes også mange antioksidanter (vitamin E) i nøtter.

Kostholdet med høyt nivå av kolesterol er utviklet for å normalisere forholdet mellom høyverdige lipoproteiner (oppover) og lavprotein lipoproteiner (nedover).

Liste over tillatte produkter:

 • brød tørket eller i går, av fullkorn, brød med kli, pasta fra durum hvete;
 • vegetabilske oljer i hvilken som helst mengde, med unntak av palmeolje (salater fylt med vegetabilsk ikke-raffinerte olje);
 • grønnsaker poteter, blomkål, kål, gulrot (toksiner), salat (kilde til folsyre), gresskar, squash, bete;
 • Fettfattige varianter av kjøtt og fjærfe (kanin, kalkun og kylling uten hud, kalvekjøtt, magert biff);
 • sjømat: kamskjell, østers, blåskjell og krabber er begrenset;
 • fisk, spesielt marine, fettfattige varianter (bakt og kokt): tunfisk, hyse, flunder, pollock, torsk, kulmule;
 • bønner, som en kilde til vegetabilsk protein;
 • nøtter (valnøtter, jordnøtter) inneholder en stor mengde fosfolipider, som reduserer nivået av "dårlig" kolesterol, er kilder til vitamin E;
 • løk og hvitløk, inneholder mye vitamin C, beskytter de vaskulære veggene, fjern kalkholdige avsetninger og fett fra kroppen;
 • havremel, grøt, puddinger fra andre kornblandinger (porrer bør tilberedes i fortynnet melk);
 • melk med lavt fett, lavt fettost, surkrem, yoghurt, yoghurt, fettfattige og usaltede varianter av ost;
 • juice, spesielt fra sitrus (mye askorbinsyre, styrke karvevegen);
 • svakt kokt te, kaffedrikk med melk, avkok av grønnsaker, hundrosen, komposer;
 • krydder: pepper, sennep, krydder, eddik, sitron, pepperrot.

Nødvendighet av slanking

Overholdelse av dietten regulerer innholdet av lipoproteiner med høy og lav tetthet, og reduserer dermed nivået av "dårlig" kolesterol.

Behandlingsbordet med høyt kolesterol gir deg mulighet til å normalisere innholdet uten å ta medisiner. I tillegg har folk som er kosten, fartøy for lang tid forbli "ren" blodsirkulasjonen er ikke brutt i dem, som ikke bare har positive effekter på det kardiovaskulære systemet, men også på betingelse av hud, hår og negler.

Et stort antall antioksidanter i anbefalte matvarer med økt kolesterol reduserer aldring av huden, forhindrer utvikling av patologier av indre organer, øker vitaliteten.

Konsekvensene av manglende overholdelse av dietten

Høyt kolesterol i blodet - dette er den første klokken av fartøyets fremvoksende arteriosklerose.

Når aterosklerose i veggene av blodkar dannes plakk som avgrenser hulrommet i arterier vener, som truer ikke bare utviklingen av sirkulatoriske forstyrrelser i kroppen som et hele, men også farlige komplikasjoner så som cerebralt slag og myokardinfarkt.

Dessuten er høyt kolesterol en faktor i utviklingen av hypertensjon og cerebral arteriosklerose (hukommelsestap, uklart syn, tinnitus, søvnløshet, svimmelhet).

Kosthold med økt kolesterol (hypokolesterolemisk): prinsipper, som kan og kan ikke, et eksempel på diett

Kostholdet med høyt kolesterol (hypokolesterol, hypolipidemisk diett) tar sikte på å normalisere lipidspektret og forhindre utseende av aterosklerose og kardiovaskulær patologi. Med eksisterende strukturelle omarrangementer i fartøyene bidrar ernæring til suspensjon av patologi, reduserer risikoen for farlige komplikasjoner og forlenger livet. Hvis endringene er begrenset til blodprøveresultater, og indre organer og vegger av karene ikke påvirkes, vil kostholdet være av forebyggende verdi.

Om kolesterolet og dets fare for kroppen hørte de fleste av oss. I media er trykte medier, Internett, temaet for diett for aterosklerose og patologi av lipidmetabolisme kanskje den mest diskutert. Det er kjente lister over produkter som ikke kan spises, så vel som det som reduserer kolesterol, men fortsatt er spørsmålet om rasjonell ernæring for brudd på fettmetabolismen fortsatt diskutert.

Kosthold, med tydelig enkelhet, er i stand til å arbeide mirakler. På den innledende fasen av hyperlipidemi, unntatt der avvik i analysene er det ikke oppdages andre endringer, er det tilstrekkelig grunn til normalisering av helsekost orden, og vel, hvis det kommer til å skje med deltakelse av vedkommende ekspert. Riktig ernæring kan redusere vekten og forsinke utviklingen av aterosklerose.

Det er blitt nesten en tradisjon for å betrakte kolesterol som noe farlig, som man sikkert må kvitte seg med, fordi i følge mange er risikoen for atherosklerose, hjerteinfarkt, stroke direkte relatert til mengden. I et forsøk på å redusere kolesterol, nekter en person selv et minimum av de produktene som inneholder dette stoffet, noe som ikke er helt sant.

Kolesterol er en viktig del av cellemembraner og steroidhormoner, men kroppen syntetiserer bare om lag 75-80% av det nødvendige volumet, resten skal komme med mat. I denne forbindelse er det uakseptabelt og meningsløst å fullstendig forlate alle produkter som inneholder kolesterol, og hovedoppgaven med diett ernæring er å moderat sitt forbruk til en sikker mengde og å bringe blodtellingen tilbake til normal.

Med utviklingen av ideer om hjertesykdommer og blodkar, endret tilnærmingen til ernæring også. Mange myter, for eksempel på egg eller smør, og til denne dag er utbredt, men moderne vitenskap fordriver lett dem, og rimelig diett i hyperkolesterolemi blir bredere, mer variert og mer smakfull.

Ernæringsregler for høyt kolesterol

Den grunnleggende regelen om noe "riktig" diett er balanse. I dietten skal være til stede alle produktgruppene som er nødvendige for riktig metabolisme - frokostblandinger, kjøtt, grønnsaker og frukt, melk og dets derivater. Enhver "enveis" diett kan ikke anses som nyttig og har mer skade enn god.

Når en person nekter helt på kjøtt, meieriprodukter eller følgende nymotens anbefalinger spiser bare kål og epler, frata seg av korn, animalsk protein, og noen form for olje, er det ikke bare ikke oppnå de ønskede resultater av lavere kolesterol, men også bedre til rette forverring av metabolske sykdommer.

Et hypolipidemisk diett er ikke noe unntak. Det innebærer også tilstedeværelse i dietten av alle nødvendige komponenter, men antallet av dem, kombinasjonen og fremstillingsmetoden har en rekke funksjoner.

De viktigste tilnærmingene til lipidsenkende diett:

 • Med økt kolesterol er det fornuftig å bringe kaloriinnholdet i mat i tråd med energikostnadene, noe som er spesielt viktig hos personer som er overvektige. (Energiverdien av mat bør ikke overstige "utgifter" av kalorier. Og om nødvendig, gå ned i vekt - et moderat kaloriunderskudd er opprettet);
 • Andelen av animalsk fett minker til fordel for vegetabilske oljer;
 • Volumet av frukt og grønnsaker øker.

En diett for å senke blodkolesterolnivået er indisert for personer med et uordnet lipidspektrum uten en klinisk uttalt vaskulær patologi som et mål for å forhindre vaskulære lesjoner. Det må observeres for de som er diagnostisert med aterosklerose i aorta og andre store fartøy, hjertekreft, encefalopati i behandlingen av disse sykdommene.

Overvekt, hypertensjon, diabetes er ofte ledsaget av en økning av kolesterol og dens aterogene fraksjoner, slik at pasienter med disse sykdommer må nøye overvåkes for endringer i biokjemiske parametere og diett som et forebyggende eller terapeutiske tiltak.

Noen få ord må sies om kolesterolet selv. Det er kjent at det i legemet er til stede som forskjellige fraksjoner, hvorav en del har en aterogen effekt (LDL - lipoproteiner med lav densitet), dvs. en kolesterol ansett som "dårlig", den andre delen - tvert imot, en "god" (HDL) hindrer avsetning av fett konglomerater på vegger av blodkar.

LDL - danner plakk på veggene i blodårene, HDL - "blåser" overskytende fettfraksjoner

Snakker om høyt kolesterol, betyr ofte det totale antallet, men dømmer patologien bare på denne indikatoren ville være feil. Hvis det totale kolesterolnivået økes på grunn av "gode" fraksjoner, mens lav og svært lav tetthet lipoproteiner ligger innenfor det normale området, er det ikke noe spørsmål om patologi.

Den omvendte situasjonen, når de atherogene fraksjonene økes, og dermed er det totale nivået av kolesterol et alarmerende tegn. Det handler om denne økningen i kolesterol og vil bli diskutert nedenfor. Økningen i total mengde kolesterol på grunn av lave og svært lave tetthet lipoproteiner krever ikke bare et hypolipidemisk diett, men også muligens en medisinsk korreksjon.

Hos menn observeres endringer i lipidspektret tidligere enn hos kvinner, som er forbundet med hormonelle egenskaper. Kvinner blir senere syke med atherosklerose på grunn av kjønnshormoner østrogen, så behovet for forandring av ernæring i dem oppstår i en eldre alder.

Hva skal jeg nekte fra hyperkolesterolemi?

Når overdreven "dårlig" kolesterol er sterkt anbefalt ikke å bruke:

 • Fett kjøtt, biprodukter, spesielt i stekt form, tilberedt på grillen;
 • Bratte kjøttbøtter;
 • Baking og konditori, søtsaker, bakverk;
 • Fisk egg, reker;
 • Kullsyreholdige drikker, brennevin;
 • Pølser, røkt produkter, pølser, hermetisk kjøtt og fiskeprodukter;
 • Fett meieriprodukter, hardt fett oster, is;
 • Margarine, lard, sprer;
 • Hurtigmat - hamburgere, pommes frites, hurtigmat, crunches og chips, etc.

Denne listen over produkter er imponerende, det kan virke som om noen ikke har noe å gjøre med slike restriksjoner. Dette er imidlertid fundamentalt feil: ernæring med økt kolesterol er ikke bare nyttig, men også tilfredsstillende, velsmakende, variert.

I tillegg til å eliminere "farlige" produkter, må folk med overflødig vekt moderere appetitten og redusere antall kalorier som forbrukes. Hvis ønsket er å spise tvangsmessig forfølge løpet av dagen og spesielt om natten, er det bedre å vanlig pølse sandwich eller bun erstatte kål salat med eddik, olivenolje eller lav-fett rømme, lav-fett cottage cheese, frukt. Gradvis redusere volum og kaloriinnhold i mat, reduserer en person ikke bare kolesterol, men normaliserer også vekten.

Egg er fortsatt vurdert av mange til å være "farlig" for åreforkalkningsprodukter på grunn av det høye innholdet av kolesterol i dem. Ved 70-tallet i forrige århundre nådde omfanget av avvisning av egg sitt maksimum, men påfølgende studier viste at kolesterolet i dem ikke kan anses som dårlig eller godt, og utvekslingen av den negative påvirkning er tvilsom.

I tillegg til kolesterol inneholder egg en nyttig substans lecitin, som tvert imot reduserer konsentrasjonen av "skadelig" kolesterol i kroppen. Aterogene effekten av egg avhenger av muligheten til matlaging: stekt egg, spesielt med bacon, pølse, svinekjøtt fett på kan skade fettstoffskiftet, men de hardkokte egg kan forbrukes.

Et stort antall eggeplommer er fortsatt ønskelig å gi til dem som har en klar genetisk predisposisjon for sykdommer i lipidmetabolismen, negativ familiehistorie med åreforkalkning og hjertesykdom. Resten gjelder ikke disse restriksjonene.

Alkohol er en av de mest kontroversielle bestanddelene av matavhengigheten til de fleste. Det er bevist at sterke alkoholholdige drikkevarer, kan øl svekke ytelsen lipid metabolisme og øke kolesterolet, mens en liten mengde brennevin eller vin, derimot, normalisere utveksling på grunn av den store mengden av antioksidanter.

Å drikke alkohol i den hensikt å senke kolesterolet, må vi ikke glemme at beløpet bør være ganske moderat (opp til 200 gram vin per uke og opp til 40 gram cognac), bør kvaliteten på drikke være noen tvil, og samtidig bruk er kontraindisert med lipidsenkende legemidler.

Hva kan jeg spise?

Når overdreven kolesterol anbefales:

 1. Fettfattige varianter av kjøtt - kalkun, kanin, kylling, kalvekjøtt;
 2. Fisk - hake, pollock, rosa laks, sild, tunfisk;
 3. Vegetabilsk olje - oliven, linfrø, solsikke;
 4. Korn, frokostblandinger, kli;
 5. Rugbrød;
 6. Grønnsaker og frukt;
 7. Melk, hytteost, kefir, lavmett eller skum.

De som følger et lipidsenkende diett, kjøtt og fisk, kokes eller dampes, stewed grønnsaker, poretter blir kokt på vann, med litt olje. Hele melk kan ikke konsumeres, og heller ikke er fett rømme. Curd fett 1-3%, kefir 1,5% eller fettfri - og det er mulig og nyttig.

Så, med listen over matvarer er alle mer eller mindre klare. Det er svært ønskelig å utelukke steking og grilling som en måte å lage mat på. Det er mye mer nyttig å bruke produkter i en kokt, stewed, dampet. Den maksimale energiværdien av en daglig ration er ca 2500 kalorier.

Prinsipper for diett:

 • Fragmentering - opptil fem ganger om dagen, slik at intervaller mellom måltider er små, unntatt utseendet av en sterk sultfølelse;
 • Saltgrense: ikke mer enn 5 g per dag;
 • Volumet av væske - opptil en og en halv liter (i fravær av kontraindikasjoner fra nyrene);
 • Kveldsmåltid - ca 6-7 timer, ikke senere;
 • Avtakbare metoder for matlaging - slukning, koking, damping, baking.

Eksempler på menyen i henhold til det lipidsenkende dietten

Det er klart at et universelt og ideelt diett ikke eksisterer. Vi er alle forskjellige, og ernæring hos mennesker av forskjellig kjønn, vekt, med forskjellige patologier vil ha sine egne egenskaper. For høy effektivitet bør dietten utpeke en spesialist diettist eller endokrinolog ved å ta hensyn til de enkelte funksjonene i utvekslingen og tilstedeværelsen av en bestemt patologi.

Det er viktig ikke bare tilgjengeligheten av visse produkter i menyen, men også deres kombinasjon. Så det er bedre å lage grøt til frokost, og kombinere kjøtt med grønnsaker, og ikke med frokostblandinger, til lunsj - det skal tradisjonelt spise den første parabolen. Nedenfor er en omtrentlig meny for en uke, som kan følges av de fleste med lipidspektrumforstyrrelser.

Første dag:

 • frokost - bokhvete grøt (ca. 200 gram), te eller kaffe, kanskje - med melk;
 • II frokost - et glass juice, salat (agurker, tomater, kål);
 • middag - suppe på lett vegetabilsk eller kjøttbuljong, dampet kylling med stewed grønnsaker, bærjuice, et stykke branbrød;
 • middag - filet av magert fisk, dampet, ris, te uten sukker, frukt.
 • Før du går i seng kan du drikke kefir, lavt fett, ryazhenka, yoghurt.

Den andre:

 • frokost - omelett av 2 egg, fersk kålsalat med smør (også nyttig i sjøen);
 • II frokost - juice eller eple, pære;
 • middag - grønnsaksuppe med et stykke rugbrød, kokt biff med steames grønnsaker, bærjuice;
 • middag - fish soufflé med potetmos, revet rødbeter og smør, te.

tredje:

 • til frokost - havregryn eller frokostblandinger, brygget i lavmælk, te, du kan - med honning;
 • II frokost - fettaktig ost med syltetøy eller syltetøy, fruktjuice;
 • middag - suppe fra fersk kål, kli brød, potet stewed med kalvekjøtt, kompote av tørket frukt;
 • middag - revet gulrøtter med solsikkeolje, ostemasse med pommes frites, te uten sukker.

Fjerde dag:

 • frokost - hirse grøt med gresskar, ikke sterk kaffe;
 • II frokost - fettfattig frukt yoghurt, fruktjuice;
 • middag - rødbeter suppe med en skje full av fettfattig rømme, kli brød, braised fisk med ris, kompote av tørkede epler;
 • middag - pasta fra durum hvete, fersk kålsalat, fettfattig kefir.

Femte dag:

 • frokost - mysli, krydret med naturlig yoghurt;
 • andre frokost - fruktjuice, tørre kjeks (cracker);
 • middag - suppe med kjøttboller laget av kalvekjøtt, brød, stewed kål med goulash fra en liten pose, tørket fruktkompot;
 • middag - grøtegrøt, yoghurt.

I fravær av alvorlige skader i nyrene, leveren, tarmene periodisk ordne faste dager. For eksempel eple dag (opp til en kilo per dag epler, ost, på middag - litt kokt kjøtt), curd dag (opptil 500 g fersk ost, pudding eller ost kaker, yoghurt, frukt).

Den listede menyen er veiledende. Hos kvinner er en slik diett mindre sannsynlig å forårsake psykisk ubehag, fordi representanter for det rettferdige kjønn er mer tilbøyelige til alle typer dietter og restriksjoner. Menn er også opptatt av det totale kaloriinnholdet og den uunngåelige følelsen av sult på grunn av mangel på energiintensive produkter. Fortvilelse er ikke verdt det: det er ganske mulig å gi en daglig tilførsel av energi med fettfattig kjøtt, porrer, vegetabilske oljer.

Typer kjøtt som kan brukes av pasienter med hyperkolesterolemi - Biff, kanin, kalvekjøtt, kalkun, kylling, tilberedt i form av dampkoteletter, goulash, soufflé, kokt eller stuvet.

Valget av grønnsaker er nesten ubegrenset. Dette kan være kål, squash, rødbeter, gulrot, reddik, nepe, squash, brokkoli, tomater, agurker og andre. Grønnsaker kan være dampet, damp og frisk som salater. Tomater er nyttige for hjertesykdom, har anticancer-effekt på grunn av de store mengder antioksidanter og lykopen.

Frukt og bær - bare velkommen. Epler, pærer, sitrusfrukter, kirsebær, blåbær, tranebær vil være nyttig for alle. Bananer er god, men de er ikke anbefalt for pasienter med diabetes på grunn av høyt sukkerinnhold, men i pasienter med koronar hjertesykdom og metabolske endringer i hjertet hos bananer vil være svært nyttig fordi de inneholder mange sporelementer (magnesium og kalium).

Korn kan være svært variert: bokhvete, hirse, havregryn, mais og hvete frokostblandinger, ris, linser. Pasienter med nedsatt karbohydratmetabolisme bør ikke bli involvert i ris, kontraindisert manga. Kashi er nyttige for frokost, du kan lage dem i vann eller lettmelk med tillegg av en liten mengde olje, de gir en tilstrekkelig tilførsel av energi i første halvdel av dagen, normal lipidmetabolisme og lette fordøyelsen.

I kjøttretter, grønnsaker og salater er det nyttig å legge til grønnsaker, hvitløk, løk som inneholder antioksidanter og vitaminer, forhindrer avsetning av fett på overflaten av vaskulære vegger, forbedrer appetitten.

Søtsaker - en egen måte å få glede av, spesielt for søttand, men husk at lett tilgjengelige karbohydrater, konditori, ferskbaket bakverk har stor innvirkning på karbohydrat og fettmetabolismen. Overflødig karbohydrater fører også til atherosklerose!

Ved endring av lipidspektret anbefales det å utelukke baking og baking, men det er ganske mulig å til og med skjemme deg bort med marshmallow, pastille, syltetøy, honning. Selvfølgelig må alt respekteres og bør ikke bli misbrukt, da er det ikke sannsynlig at et stykke marshmallow vil skade kroppen. På den annen side kan søtsaker erstattes med frukt - det er velsmakende og nyttig.

Væsker i hyperlipidemi bør konsumeres mye - opptil en halv liter per dag. Hvis det er en sammenhengende patologi av nyrene, så ikke ta en drink. Ikke forby bruk av te og til og med svak kaffe, nyttige kompotter, fruktdrikker, juice. Hvis karbohydratmetabolismen ikke brytes, kan sukker tilsettes til drikkevarene i rimelige mengder, diabetikere fra sukker bør kastes til fordel for fruktose eller søtningsmidler.

Tilsynelatende er næring med høyt kolesterol, selv om det har noen nyanser, ikke begrenset dietten betydelig. Du kan spise hvis ikke alt, så nesten alt, gi deg et fullverdig sett med næringsstoffer, ikke til skade for smak og utvalg av kokte retter. Det viktigste er ønsket om å kjempe for sin helse, og smakpreferanser kan slokkes av det som er nyttig og trygt.

En diett for å redusere kolesterol er en ukentlig meny. Produkter for en uke for å redusere kolesterol

Som mål for diett ernæring kan du sette resultatet ikke bare for å gå ned i vekt, men også for å senke nivået av kolesterol i blodet. For å gjøre dette må du også spise visse matvarer. Hva er kostholdet for høyt kolesterol? Les anbefalingene nedenfor for å lage et personlig kosthold i en uke.

Hvordan senke kolesterol i blodet med ernæring

Ernæring med økt kolesterol antyder utelukkelse av mat, som inneholder det i store mengder - det er mat av animalsk opprinnelse, dvs. fisk, melk, kjøtt, biprodukter. Hovedregelen i dietten er å minimere retter med mettet fett. Så kjøttporsjonene skal reduseres til 100-150 g, med kyllingen skalet av, gi opp fettsyrer og krem, smør og majones. I tillegg til disse reglene må du lytte til noen flere tips:

 1. Bruk som en dressing salat sitronsaft eller olivenolje;
 2. bruk nyttige matlagingsmetoder: matlaging, stewing, baking, damping;
 3. inkludere i kostholdet mer fiber, som finnes i grønnsaker;
 4. Spis oftere, men i små porsjoner med en pause fra 3 til 4 timer;
 5. med de vanlige 3 måltidene om dagen for å lage snacks.

Slik holder du seg til en diett med høyt kolesterol hos kvinner og menn

Kolesterolreduserende diett er spesielt indikert for de som har problemer med kardiovaskulærsystemet eller er i fare for slike patologier. Med ubalanse i diettmenyen i en uke for å redusere kolesterol, må du inkludere flerumettede fettsyrer. De finnes i sjømat, fet fisk og fiskeolje. Standard mengden inntak av kolesterol i kroppen er 300 gram, men for å redusere nivået bør det reduseres til 250 g og lage en meny i henhold til denne tilstanden.

hypocholesterolic

Dette stoffet i en moderat mengde er nyttig for kroppen, fordi det er et integrert element i konstruksjonen av cellemembraner, er involvert i å styrke immuniteten. Det første du må gjøre er å beregne antall matvarer som anbefales å inkludere i diettmenyen i en uke for å senke kolesterolet:

 1. Proteinmaltene bør være litt begrenset: Den daglige proteinstandarden skal være 80-100 g. Hypokolesterolemisk diett bør være basert på kyllingbryst uten hud, fisk, vegetabilske proteiner i bønner, nøtter, erter eller soya.
 2. Den daglige normen av fett er 40-50 g. Dette inkluderer vegetabilsk olje: oliven, linfrø, sesam og solsikkeolje.
 3. Karbohydrater bør bare fylle energibesparelsene, så du trenger bare å bruke sakte: frukt, grønnsaker, fullkornsbrød, frokostblandinger, makaroni med solide varianter.

lipidsenkende

Denne varianten av dietten er indikert med en svekket utveksling av lipider, dvs. fett i kroppen. I tillegg til kolesterol inkluderer de triglyseriner og fosfolipider. Kosthold for å gjenopprette fettmetabolismen er å øke mengden vegetabilske fettstoffer og redusere eller helt utelukke dyr. Produkter i menyen for en uke for å senke kolesterolet skal være kalorier, men næringsrike. Deler bør inneholde en liten mengde protein i form av fettfattig kjøtt, komplekse karbohydrater, inneholdt i korn og fiber fra frukt og grønnsaker.

Produkter med kolesterol

Alle produkter kan deles inn i å øke og senke kolesterolnivået. Den første er anbefalt helt eller delvis begrenset til bruk, og den andre - å inkludere i dietten i store mengder. Ved å lage en liste over anbefalte og forbudte produkter, kan du planlegge din daglige meny og diett for en hel uke fremover, fordi du kan spise den i ubegrenset tid for å senke kolesterolet.

Hvordan spise riktig når du har høyt kolesterol?

Innholdet i artikkelen:

Kolesterol - et stoff som er 80% bestående av lipofil (fett) alkohol. Det meste av kolesterolet er produsert av kroppen - 80%, de resterende 20% kommer med mat.

Kolesterol i tilstrekkelige mengder er involvert i produksjon av vitamin D, kvinnelige og mannlige kjønnshormoner, samt hormoner i binyrene.

Hvordan redusere blodkolesterol - hjelper kostholdet?

Overskuddet av kolesterol i kroppen er full av økt risiko for hjerte-og karsykdommer, nyresykdom, og kan også føre til diabetes mellitus. For å redusere nivået av kolesterol i kroppen og forhindre at det øker, må du følge en diett og overholde reglene for sunn mat.

Generelle kostholdsregler og grunnlaget for en diett med høyt kolesterol

Hovedoppgaven til dietten er å senke nivået av kolesterol i blodet til en sikker hastighet.

Avhenger av dette:

 • Minimal risiko for utvikling av avvik i arbeidet med kardiovaskulærsystemet.
 • Stimulering av blodsirkulasjonen.
 • Normal arbeid av nyrer og lever.
 1. Energivarumet av produktene er 2190-2570 kcal / dag.
 2. Normen av fett per dag er 70-80 gram, hvorav minst 30 gram er vegetabilsk.
 3. Karbohydrater - ikke mer enn 300 gram per dag.
 4. Proteiner - 90 gram per dag.
 • Brøkkraft - 5 måltider om dagen, små porsjoner.
 • Begrenset bruk av salt - du kan ikke spise mer enn 4-6 gram per dag. Salt i overflødig mengde forsinker vann i kroppen, laster hjertemuskler, og fører til akkumulering av overflødig kroppsvekt. Ekstra pund bidrar igjen til akkumulering av skadelig kolesterol. Men samtidig kan en fullstendig avvisning av salt mat også føre til økte nivåer av kolesterol i kroppen. Ernæring uten salt øker mengden kolesterol i kroppen med 2,5%. I tillegg øker blodet med 7% triglyserider, noe som bidrar til trombose. Hold deg til det gylne middel i bruk av salt.
 • I løpet av dagen, drikk ca 1,5 liter væske - For mye vann er ikke nødvendig for en person (ødem starter), og mangel på væske forstyrrer arbeidet i hele organismen.
 • Naturlig rødvin forhindrer dannelsen av aterosklerotiske plugger på veggene i blodårene. Om natten kan du drikke 50 ml rødvin.
 • Prøv å spise frukt og grønnsaker, inneholder vitaminer i gruppe B og C, magnesium og kalium. Grønnsaker inneholder polyfenoler som fremmer assimilering av nyttig kolesterol (umettede fettstoffer) og kjører samtidig ut dårlig kolesterol (mettet fett) fra kroppen. Frukten inneholder pektin, som også bidrar til å senke kolesterol i blodet.
 • Animalfett bør erstattes med vegetabilsk fett.
 • Du kan bare spise egg noen ganger - Dette produktet øker kolesterolet.
 • Spis havregryn og mais kli - de inneholder lavt kalori cellulose, noe som senker nivået av kolesterol i kroppen.
 • En av de viktige grunnene til et sunt kosthold er med rette betraktet kontroll over kroppens vekt og regelmessig mosjon - Forskere bekrefter at jo mer en person veier, jo mer kolesterol blir produsert av kroppen sin. Og dette er bare begynnelsen av helseproblemer - overskytende centimeter i midjen vil før eller senere bli hjertefeil, problemer med tarmene og mange andre organer.
 • Ernæringseksperter anbefaler å spise hvitløk, fordi en stor mengde råprodukt vil bidra til å raskt redusere mengden av skadelig kolesterol i blodet.

Hva kan og bør spises med økt nivå av kolesterol i kroppen - hvilke matvarer er nyttige og bidrar til raskt å redusere kolesterolet?

Med økt kolesterol, gi fortrinn til produkter der umettede fettsyrer er tilstede. De er en kilde til nyttig kolesterol, som ikke provoserer utviklingen av aterosklerose. Et stort antall omega-3-umettede fettsyrer finnes i fisk.
Og i sammensetningen av frukt og grønnsaker er det også antioksidanter, noe som bidrar til styrking av vaskulære vegger.

 • Brød tørket, brød med kli.
 • Pasta fra fullkorn.
 • Vegetabilske oljer, bortsett fra palm.
 • Grønnsaker - poteter, gulrøtter, kål og hvitkål, salat, rødbeter, gresskar, courgette.
 • Kjøtt med lite fett og lavt fettinnhold - kalkun, kylling, kaninkjøtt, kalvekjøtt, magert biff.
 • Fisk med fettfattige varianter - hake, torsk, pollock, flunder.
 • Belgfrukter.
 • Valnøtter og jordnøtter.
 • Løk, hvitløk.
 • Kashi - havre, hvete, mais.
 • Hjemmelaget juice.
 • Ufullstendig te, kaffe med melk, hjemmelagde kompotter.
 • Noen krydder er pepper, sennep, pepperrot, og også sitron, eddik.

I tillegg til disse matvarer kan du spise kosttilskudd som bidrar til å raskt redusere kolesterol i kroppen:

Hva kan du ikke spise med høyt kolesterol? Hvilken mat kan være farlig og skadelig?

 1. Den første, hvorav følger nekte eller i det minste redusere forbruket - fett av animalsk opprinnelse. Dette er en kilde til skadelig kolesterol.
 2. også bør ikke lene seg på karbohydratmat, fordi det lett blir forvandlet til fett, og de blir i sin tur omdannet til kolesterol.
 3. Gi opp stekt mat. Under stekeprosessen produseres skadelige lipoproteiner med lav densitet og kreftfremkallende stoffer. Det er mange andre måter å lage mat på - dampet, kokt eller bakt i ovnsproduktene. Slike behandlingsmetoder er mest nyttige.
 • Frisk baking fra bløtgærdeig.
 • Fett, konsentrert kjøtt og fisk kjøttkraft.
 • Hardt fett er fett, margarin.
 • Fettvarianter av fisk, kaviar, hermetikk, saltet fisk.
 • Blekksprut, reker.
 • Svart kaffe i store mengder.
 • Mesajon, sauser basert på majones eller rømme.
 • Konditori, krem, sjokolade.

Som du kan se, er en diett med forhøyet kolesterolnivå veldig enkelt, og alle kan holde seg til det. Takket være den velutviklede individuelle menyen kan du si farvel til overflødig kolesterol i kroppen, bli frisk og bli kvitt noen ekstra pund hvis du har en.

Riktig ernæring med høyt kolesterol

Kolesterol - kanskje en av de viktigste horrorhistoriene i vår tid. På bladene av aviser og i medisinske programmer, tematiske magasiner og vanlige reklame - vi hører om det økte nivået av kolesterol og dets fare hver dag.

Imidlertid er paradoksen i vårt informasjonssamfunn at de fleste bare har fragmentarisk informasjon om kolesterol, om hvordan det skjer og hvilken mat som er nødvendig for høyt kolesterol. For mange, har begrepet "kolesterolet" blitt synonymt med ordet "fett", og noen ganger, i omsorgen for hans helse, vi forhastet utelukke fra kostholdet ditt alt fett, frata kroppen ikke bare skadelige stoffer, men også nyttig og viktig.

På hvordan å senke nivået av kolesterol vi allerede skrev, i dag kommer vi fra den andre siden - og se hvordan å spise med høyt kolesterol.

Kolesterol: forstå konseptene

Kolesterol av sin natur er et fettlignende stoff, og ganske enkelt naturlig fettalkohol. Menneskekroppen er i stand til å produsere denne fettalkoholen selv - opptil 80%, og kunne ikke eksistere uten kolesterol. Dette stoffet syntetiserer steroidhormoner, spesielt kjønn, deltar i dannelsen av vitamin D, så nødvendig for sunne bein og nerver, og i fordøyelsen. Og kolesterol er en svært verdifull komponent i alle cellemembraner, og er bare nødvendig for dannelsen av alle celler.

I kroppen finnes kolesterol i to former - dårlig (lav tetthet) og god (høy tetthet). Det er ille som i seg selv skjuler de farene som leger ikke blir lei av å si: det er deponert på innsiden av arteriene, danner plaster og tetter fartøyene. Arterier blir mindre fleksible, blodet går verre, og dette fører til aterosklerose, i fremtiden - hjerteinfarkt og slag.

Hovedmålet med ernæring ved forhøyet nivå av kolesterol er å redusere nivået av skadelige og samtidig opprettholde et høyt nivå av nyttig kolesterol. Bevaring av balanse mellom disse to varianter er et løfte om normal hormonell bakgrunn, god metabolisme og sunne blodkar.

Kosthold i høyt kolesterol: generelle regler

Det er klare normer av kolesterolnivå: i blod av friske mennesker - mindre enn 5,2 mmol / l, diabetikere og "kjerner" - 4,5 mmol / l.

Permanent høyt kolesterol er et alvorlig problem som krever en integrert tilnærming til behandling: medisiner, mosjon, men viktigst - riktig diett. Medisinsk ernæring i høyt kolesterol - det er ikke klart kosthold, snarere er det bare en liste av felles krav til mat og sin forberedelse, noe som vil bidra til å opprettholde de nødvendige blod nivåer av "gode" kolesterolet og kvitte seg med "dårlig".

 1. Om mulig, bytt animalsk fett (smør, fett rødt kjøtt og melk) til grønnsak - oliven, solsikke, drue, linfrøolje.
 2. Vegetabilsk fiber er din venn og hjelper. Grønnsaker og frukt bør bli en dagligdags del av kostholdet ditt.
 3. Husk produktene som senker og regulerer nivået av "dårlig" kolesterol. Disse er epler og andre frukter som inneholder pektin (sitrus, vannmelon, rødbeter), havremel, naturlig grønnsaksjuice og grønn te.

Kosthold med økt kolesterol: hva skal du inkludere i menyen?

Hvis du har funnet høyt kolesterol, må hovedårsaken - ikke panikk og ikke umiddelbart gi opp alle fettene. I kostholdet ditt må det nødvendigvis være uerstattelig fett, disse er:

Vegetabilske oljer inneholder ikke kolesterol i det hele tatt, og for best mulig bruk er de best brukt uten varmebehandling: dressing salater, frokostblandinger etc.

Fisk bør finnes på bordet ditt minst 2 ganger i uken, ideelt - havet. Også nyttig er lever av sjøvarianter og fiskeolje (til og med apotek, i kapsler). Omega-3 fett i fisk regulerer kolesterol i blodet og reduserer viskositeten til blodet.

Hemmeligheten til bruk av nøtter er i enumettede fettsyrer. Noen få gram nøtter om dagen - cashewnøtter, brasiliansk, mandel, cedar og hasselnøtter, samt linfrøfrø er bare nødvendig.

Alle meieriprodukter - stekt ost, yoghurt, melk, yoghurt og oster - kjøp med lavt fettinnhold, brød - fra fullkornsmel, pasta - bare fra durumhvete. Kjøtt - lite fett: kylling, hvit kalkun, kanin.

Men grønnsaker anbefales noen (bortsett fra at potetene er mindre), spesielt grønne løvrike. Velg kål, salat, spinat og sorrel - oksalsyre i bladene reduserer skadelig kolesterol. Det er nyttig å inkludere i menyen og belgfrukter.

Grøt fra hele, ubehandlet korn reduserer også dårlig kolesterol i blodet. Havremel eller bokhvete med vegetabilsk olje er et ideelt alternativ for frokost med en slik diagnose.

Av drikkene - te, spesielt urte og grønn, kaffe uten krem ​​(bare med lavmælk), mineralvann. Til dessert - fruktdrikker, frukt iskrem, syltetøy og marshmallows, samt den gamle god syltetøy, som er så deilig forberedt i noen familier.

Sørg for å ta hensyn til hvordan maten er tilberedt: med forhøyet kolesterol optimalt valg - en frokostblanding og magre supper, bakte grønnsaker og fisk (i ovnen, dampet eller i potter). Forbered ofte protein omeletter, fisk og kjøtt - kok og bake.

Men dette kan alle bli spist med høyt kolesterol...

Kosthold med økt kolesterol: Hva skal jeg slette fra menyen?

Hovedregelen for høyt kolesterol er å minimere bruken av transfettsyrer. Ingen smør, fettfri mat, sjetonger og pommes frites. Det er bedre å utelukke egg i smør om morgenen, stekte koteletter, kyllingben og paier, fisk i smør - under forbud.

Pass på å gi opp alle fabrikkssaker: Kaker og vafler, sjokolade, muffins og kaker forårsaker alltid en økning i blodet av skadelig kolesterol.

Fett kjøtt - ribber, karbonat, brisket - bør også forsvinne fra bordene dine. Fra bearbeidet kjøtt: pølser, kaldt kokt svinekjøtt, souffleri, må du fortsatt nekte. Svin, bacon og fett kan ikke spises i det hele tatt.

Fjærkre er også en kilde til skadelig kolesterol, så før kutte duck eller gås kutte hele fettet forsiktig.

Fett meieriprodukter - En annen leverandør av "dårlig" kolesterol i kroppen vår: Hvis fettinnholdet i melk eller yoghurt er mer enn 2,5% - dette er ikke ditt valg.

Med økt kolesterol må du glemme dårlige vaner: ikke bare om søtsaker og sjokolade, men også om alkohol - selv om det ikke kan være full og folk med lavt kolesterolinnhold, generelt bør ingen i deres sunnhet drikke alkohol.

Følg disse enkle kravene: Et variert kosthold og nye interessante oppskrifter vil bidra til å gjøre menyen velsmakende og uten skadelige fettstoffer, og du kan enkelt opprettholde et normalt nivå av kolesterol i blodet, uten at det påvirker deg selv.

Ernæring for høyt kolesterol

Hvis blodet av en mann funnet høyt kolesterol, er det til stede i høy risiko for hjertesykdom og blodkar, som oppstår på grunn av dannelsen av kolesterol plaques på det vaskulære endotel. Slike pasienter anbefales å etablere ernæring for å redusere kolesterol, redusere kroppsmasseindeksen og starte vanlige fysiske øvelser. Bare en kompetent og omfattende tilnærming til problemet vil unngå behandling av medisiner og hindre farlige konsekvenser for helsen.

Generelle næringsprinsipper

Hypercholesterolemi betyr ikke en livslang overgang til den strengeste dietten, tvert imot er ernæring med forhøyet kolesterol ganske variert og mange produkter er tillatt. Det er snarere en overgang til riktig spisevaner, hvilke leger anbefaler ulike profiler. For å oppnå en vedvarende reduksjon i kolesterol i blodet må du følge følgende prinsipper:

 1. Spis 5-6 måltider om dagen. En del av maten skal være slik at personen ikke overvinner.
 2. Hold deg til det optimale nivået av kalorier spist per dag for et bestemt kjønn og en alder. Denne anbefalingen er mer opptatt av normalisering av vekt, noe som er viktig i kampen mot normalt kolesterol.
 3. Å forlate halvfabrikata, ferdige kjøttprodukter, pølser, pølser, etc.
 4. Stopp å kjøpe informasjonskapsler, desserter. Det er bedre å bake dem selv fra de tillatte produktene.
 5. Nødvendig med en tredjedel for å redusere fettinntaket, i dette tilfellet fra vegetabilsk fett er å forlate helt og erstatte den med vegetabilske oljer - oliven, linfrø, mais, sesam, osv Vegetabilske oljer er i økende grad brukes til salater og andre retter, og fra stekt mat.. vil bli fullstendig forlatt, siden de i stor grad kan øke atherogen kolesterol i blodet.
 6. Kjøper meieriprodukter, du må ta bare fettfattige varianter.
 7. Nødvendig å spise elv og sjøfisk. Så i sjøfisk er det en stor mengde flerumettede fettstoffer, som bidrar til å fjerne karene fra aterosklerotiske plakk. I en uke må du spise minst 3 porsjoner fiskeretter.
 8. For å erstatte i en rasjon en svin mager karakterer av kjøtt - biff, fårekjøtt, kanin. Kjøttretter skal ikke tilberedes mer enn 3 ganger i uken.
 9. Som kjøtt anbefaler å bruke kyllingbryst - det er ganske mager og rik på proteiner.
 10. Hvis det er mulig, anbefaler å inkludere i diettspillet: vill fugl, vilt. Dette kjøttet inneholder minst fett.
 11. Å elske grøten. På grunn av det store innholdet av grove fibre absorberer de kolesterol og fjerner det naturlig fra kroppen.
 12. En uunnværlig komponent i kostenernæring - grønnsaker og frukt. På dagen av deres totale forbruk skal være 500 gram. De er bedre å spise friske, noen av grønnsakene kan kokes eller bakt.
 13. Det er bedre å nekte kaffe helt. Hvis dette ikke er mulig, kan en dag drikke 1 kopp. Studier har bekreftet at denne drinken kan øke produksjonen av atherogene lipider av leverceller.
 14. Unngå øl og brennevin. Noen ganger kan du drikke 1 glass tørr rødvin.

Slike næringsprinsipper medfører ikke strenge begrensninger. Tvert imot gir listen over tillatte produkter mye plass til kulinariske fantasier, når du kan tilberede deilige og hjertelige retter.

Proteiner, fett og karbohydrater

For kroppens fulle funksjon bør en person få protein, fett og karbohydrater med mat, slik at folk med høyt kolesterol i blodet ikke helt kan gi opp fett.

Proteiner mange av oss pleide å komme fra kjøtt, med flere av grisen. Men det er en kilde til store mengder kolesterol. Så hva er det å spise helt og riktig uten å skade helsen?

proteiner

Deres ernæringseksperter anbefales å motta fra følgende produkter:

 • sjø eller elvfisk;
 • reker;
 • magert kjøttkjøtt eller biff;
 • kyllingbryst;
 • skrelt kalkun kjøtt;
 • belgfrukter: erter, bønner, linser, kikærter.

Disse produktene er ganske nok til å forberede fullverdige næringsrike måltider hver dag. Til frokost og middag kan du noen ganger spise lett fettost, lavmett naturlig yoghurt eller kefir.

karbohydrater

De bør ta opp det meste av dietten. Nyttig for personer med høyt kolesterol er følgende produkter:

 • bær, frukt, grønnsaker, meloner;
 • frokostblandinger fra frokostblandinger;
 • brød laget av rug, bokhvete eller rismel.

Fordelen med disse karbohydrater er også deres høye innhold av kostfiber, noe som bidrar til å redusere "skadelig" kolesterol i blodet. De renser tarmene, absorberer unødvendig fett i kroppen, slik at de ikke blir absorbert i blodet. I tillegg bidrar et høyt innhold av vitaminer og mineraler til normalisering av metabolisme, inkludert lipidmetabolisme.

De må nødvendigvis være til stede i hver enkelt diett, selv i en pasient med hyperkolesterolemi. Det er nødvendig å utelukke mettet fett, som bare kan øke nivået av atherogenic kolesterol. Å gi preferanse til vegetabilsk fett:

 • solsikke;
 • olivenolje;
 • sesamfrø;
 • mais og så videre.

Selv vegetabilske oljer kan ikke brukes til steking av mat, de foretrekker å kle på salater. I dette skjemaet vil de bidra til å øke antiaterogene lipider, noe som er ekstremt viktig for å opprettholde lipidmetabolismen på det optimale nivået.

Veldig nyttig for kroppen av fiskfett, som finnes i:

De har en andel av kolesterol, men alt er nøytralisert av umettede fettsyrer Omega 3, så sjøfisk må nødvendigvis komme inn i dietten hos en person med høyt kolesterol.

Hva du kan spise og hva du ikke kan

I den første fasen av overgangen til riktig ernæring kan det være ganske vanskelig å huske hvilke matvarer du kan spise, og hvilke som skal forlates eller konsumeres så sjelden som mulig. Vi tilbyr et bord som viser slike produkter. Det kan skrives ut og for første gang holdt i kjøkkenet for hånden for å kontrollere kostholdet ditt og lage mat med godkjente produkter.

Hvis grunnlaget for kostholdet deres hovedsakelig er å ta de tillatte produktene fra bordet, kan du normalisere høyt kolesterol og holde nivået på de optimale nivåene.

Hvor mye kolesterol er inneholdt i maten

Hvis en person har høyt kolesterol i blodet, bør hans daglige inntak med mat ikke overstige 200-250 mg, basert på stadium av aterosklerotiske prosesser i kroppen.

Korrekt å lage kostholdet den behandlende legen vil hjelpe, men det er også nødvendig å vite hvor mye kolesterol er i produkter som tar de første stillingene under vedlikeholdet.

Hvis du vil spise lignende produkter, må du beregne deres porsjoner basert på kolesterolinnholdet per 100 g, slik at du ikke overskrider den daglige fettfrekvensen. Hvis en pasient med hyperkolesterolemi fortsetter å konsumere store mengder av disse produktene, vil dette ytterligere øke nivået av kolesterol og forverre aterosklerotiske endringer i karene.

Hvilke matvarer inneholder ikke kolesterol?

For å oppnå reduksjon i "skadelig" kolesterol i blodet og øke nivået av anti-atherogene lipider, er det nødvendig å prioritere produkter der det ikke er noe kolesterol i det hele tatt eller det er i en minimal mengde. Det skal imidlertid huskes på at noen av dem, selv om de er fratatt "dårlig" kolesterol, er ganske høye i kalorier, slik at du ikke kan spise dem uten mål, og noen, for eksempel nøtter, har litt.

Her er en liste over mat og retter som ikke inneholder kolesterol:

 • noen vegetabilske produkter: grønnsaker, meloner, bær, frukt;
 • ferskpresset juice. Lignende butikkprodukter fra pakken, men ikke inneholdende kolesterol, men det inneholder sukker, og derfor ekstra kalorier;
 • frokostblandinger fra frokostblandinger, tilberedt uten tilsetning av melk og smør;
 • frokostblandinger og belgfrukter;
 • vegetabilske supper;
 • vegetabilske oljer, men det er verdt å vurdere deres høye kaloriverdi;
 • nøtter og frø, men de trenger ikke å spise mer enn 30 gram per dag.

Hvis du hovedsakelig foretrekker disse matvarer og retter, kan du øke "godt" kolesterol i blod om noen få måneder og redusere "dårlig" kolesterol.

Hvilke matvarer reduserer kolesterol i blodet

I løpet av de siste tiårene har et stort antall store studier blitt gjennomført i forskjellige land, som har vist at kolesterol og ernæring er nært forbundet. Ved å overholde visse prinsipper for kosternæring, kan du oppnå en betydelig reduksjon i "dårlig" kolesterol i blodet.

Men det er viktig ikke bare å redusere nivået av atherogene lipoproteiner, men også å øke innholdet av "nyttig" kolesterol. For å gjøre dette, trenger du så mye som mulig å spise følgende matvarer:

 • Avokado er frukten mest rik på fytosteroler: 100 mg inneholder 76 mg beta-sitosterol. Hvis hver dag å spise halvparten av denne frukten, så etter 3 uker, med prinsippene om riktig ernæring, vil reduksjonen av totalt kolesterol være i nivået 8-10%;
 • olivenolje - som en kilde av plantesteroler som påvirker forholdet mellom "dårlig" og "nyttige" kolesterol: når administrert daglig i kosten er i stand til å øke den nyttige kolesterol og redusere dårlig, den totale kolesterolreduksjon av 15-18%;
 • soya og bønneprodukter - deres fordel ligger i innholdet av løselig og uoppløselig fiber, noe som naturlig hjelper å fjerne fra kroppens "dårlige" lipider, slik at de ikke blir absorbert i blodet. Således er det mulig ikke bare å redusere nivået av aterogene lipider, men også å øke konsentrasjonen av "godt" kolesterol i blodet;
 • tyttebær, tranebær, chokeberry, bringebær hage og skog, granateple, jordbær: Disse bærene inneholder store mengder av polyfenoler, som kan øke produksjonen av anti-aterogene lipider i blodet. Hvis daglig forbruke 150 g av bær, og etter 2 måneder kan øke det "gode" kolesterolet med 5% når den ble administrert daglig i dietten koppen tranebærjuice, den antiaterogeniske lipid kan økes med 10% i løpet av den samme tidsperioden;
 • Kiwi, epler, currants, vannmeloner - alle frukter og bær, rik på antioksidanter. De har en god effekt på lipidmetabolisme i kroppen og kan redusere kolesterolet med ca 7%, gitt daglig bruk i 2 måneder;
 • linfrø - en kraftig naturlig statin som bidrar til å bekjempe høyt kolesterol i blodet;
 • makrell, laks, tunfisk, torsk, ørret: all fisken som lever i det kalde hav, inneholder fiskeolje - den rikeste kilden til omega-3 syrer. Hvis du spiser om lag 200-250 gram fisk om dagen, kan du senke nivået av lavdensitets lipoproteiner med ca. 20-25% etter 3 måneder og øke det "nyttige" kolesterolet med 5-7%;
 • helkorn og havregryn - på grunn av overflod av grov fiber absorberer de dårlig kolesterol som en svamp og fjerner det fra kroppen;
 • hvitløk - det kalles en av de kraftigste plantestatiner, noe som gjør det mulig å øke syntesen av lipoproteiner med høy tetthet i leveren celler, mens hvitløk virker på "dårlig" kolesterol. Det forhindrer at det legger seg på veggene til fartøyene i form av aterosklerotiske plaketter;
 • produkter av biavl - pollen og perg. De inneholder et stort antall stoffer som er nyttige for kroppen, som ikke bare positivt påvirker arbeidet til hele organismen, men også normaliserer metabolske prosesser og lipidnivåer i blodet.
 • alle greener i noen form er rik nok med lutein, carotonoider og kostfiber, som sammen tillater å normalisere lipidmetabolisme i kroppen.

Hvis du studere i detalj, og hver dag for å overholde disse reglene og prinsippene som i stor grad kan påvirke det generelle nivået av kolesterol i blodet, forbedre din helse og føle seg bedre. Men det er viktig ikke bare å følge riktig ernæring, men også gå på en sunn livsstil, gi opp røyking og alkohol, for å begynne å engasjere seg i idrett (eller i det minste å gjøre øvelser i morgen), for å observere regime av arbeid og hvile. En integrert tilnærming til problemet vil bidra til å eliminere det raskere og konsolidere de oppnådde resultatene for livet.

Les Mer Om Fartøyene