Metoder for behandling og forebygging av PNMC

PNMK (forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon) er en vaskulær patologi som forårsaker en plutselig og kortsiktig (ikke mer enn en dag) forstyrrelse av hjernens aktivitet. Det er en slags ONMC (akutt cerebrovaskulær ulykke). Det kan lokaliseres både i separate utbrudd, og kan dekke hele hjernen.

Vanligvis varer denne tilstanden fra noen få minutter til en time eller to. Etter 24 timer, kan bare små resterende tegn forbli, med full gjenoppretting av hjernens funksjonalitet. Hvis symptomene ikke stopper innen 24 timer, oppdages et slag. I populær litteratur og folkspråklige NTMK kalles som regel et microinsult.

symptomer

De vanligste symptomene på PNMK:

 • tap av koordinering i varierende grad;
 • svimmelhet, tinnitus;
 • kvalme, oppkast, hiccough;
 • hodepine, med TIA vanligvis i det okkipitale området, med en økning i posisjonsendring;
 • nummenhet og svakhet i ekstremiteter (vanligvis ensidig, lokal karakter);
 • skinn av huden;
 • økt svette;
 • muskel svakhet og immobilitet, som oppstår når du svinger eller vipper hodet;
 • dysfoni (ufullstendig lukking av vokalledninger), dysartri (nedsatt tale, forvrengning av uttale);
 • visuelle defekter - faller ut av synsfeltene, diplopia (bifurcation), tydelighetstap, "slør" foran øynene;
 • spontan horisontal nystagmus (vibrasjonsbevegelse av øynene med høy frekvens);
 • emosjonelle forstyrrelser - angst eller hemming;
 • kompleksitet med bevisstheten om den semantiske belastningen av ord;
 • forvirret bevissthet;
 • kortvarig bevissthetstap.

Noen ganger er epileptiske anfall mulig. Det har vært tilfeller av dysfagi (brudd på svelgingfunksjoner).

årsaker

Den fysiologiske essensen av patologi er en akutt blokkering av blodtilførselen til hjernegruppene, på grunn av sin tid, noe som ikke førte til irreversible forandringer. Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon, som regel, manifesteres i aterosklerose av karene i hjerneområdet og i hypertensjon. I tillegg til disse grunner oppstår TIA fra vaskulitt og andre sykdommer i hjertet, som forårsaker et fall i blodtrykket, etterfulgt av vasokonstriksjon (hjerteinfarkt, mitralklaffprolaps, defekter). Medfødte patologier av skipets struktur er av stor betydning. Risikoen for PNMC er direkte relatert til brudd på blodkoagulasjon og økt viskositet.

Risikogruppen for denne sykdommen inkluderer også pasienter som har en sykdomshistorie som har negativ innvirkning på karene, for eksempel pasienter med diabetes mellitus i en insulinavhengig form. Osteokondrose i livmoderhalsen kan føre til brudd på blodkar, noe som fører til manifestasjon av PNMC. Røyking og alkoholisme har en deprimerende effekt på kardiovaskulærsystemet som helhet, forårsaker vasokonstriksjon og tap av elastisitet, noe som også øker risikoen for nedsatt cerebral sirkulasjon. Også TIA symptomer kan oppstå i traumatiske hjerneskader av varierende alvorlighetsgrad, betydelig blodtap på grunn av traumer eller kirurgi, på grunn av blodpropp under dehydrering. Øke sannsynligheten for forekomst av PNMC kan være psyko-emosjonell overbelastning og ugunstige værforhold.

Transitære sykdommer i hjernesirkulasjonen oppstår i forbindelse med følgende fenomener:

 • spasmer av cerebral fartøy med stillestående fenomener i kapillærene og venøs stasis;
 • mikrotrombose, mikroemboli mot bakgrunnen av en kvalitativ endring i blodsammensetningen (tetthet, folding, tilstedeværelsen av atheromatiske plakk);
 • lokal iskemi i form av trombose eller utelukking av fartøyet i tilfelle bevaring av den erstatte blodtilførselen.

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon i henhold til etiologi er delt inn i følgende typer:

 • forbigående iskemisk angrep (TIA);
 • hypertensiv cerebral krise;
 • generell hjerne dysfunksjon.

PNMK hypertensive (hypertonisk) karakter kjennetegnes av regelmessige kriser av varierende alvorlighetsgrad med en frekvens på 1-2 per år til mer enn fem per måned. Med forbigående iskemiske angrep varierer frekvensen fra flere ganger i året til intervaller på to eller flere år.

diagnostikk

Egenheten ved diagnose av PNMK er at ved de første tegn på sykdommen, når det er nødvendig med nødhjelp, er det ekstremt vanskelig å skille denne sykdommen fra et slag. Faktisk forbigående forstyrrelser i cerebral sirkulasjon undersøkes etter 24 timer, med senere normalisering av hjerneaktivitet. Ofte mistenker pasienten alvorlige helseproblemer og med åpenbare symptomer, forsømmer PNMK medisinsk behandling.

I første fase er diagnosen etablert på grunnlag av generelle data: klager, blodtrykk, etc. Flere detaljerte studier utføres innen nevrologi, oftalmologi, kardiologi. Følgende prosedyrer kan foreskrives: ultralyddopplerografi (UZDG), magnetisk resonansangiografi (MRA), rheoencefalografi (REG). Da sykdommens etiologi er avklart, kan primære patologistudier, for eksempel EKG, ultralyd av hjertet, radiografi og databehandling (CT) av cervical ryggraden tildeles. Konsultasjoner kan utføres med en vaskulær kirurg, kardiolog, endokrinolog eller annen spesialist.

behandling

Behandling ved de første tegn på akutt forstyrrelse av hjernecirkulationen utnevnes forsiktig, siden det er vanskelig å diagnostisere videre utvikling av patologi i form av en forbigående eller vedvarende form på forhånd. Hvis det er et brudd på en enkel form, utføres behandlingen på en poliklinisk basis, med middels og høy alvorlighetsgrad, rommet er vist på nevrologisk sykehus. I lys av det faktum at årsakene til PNMC kan være helt forskjellige, er behandlingen også forskjellig selv med lignende symptomer. De viktigste årsakene og måtene deres behandling:

 • brudd på patenter av fartøy, stillestående og ødemiske fenomener - Euphyllinum, Sodium chloride;
 • svekkelse av kardial aktivitet - viser bruken av kardiotoniske legemidler (Sulfocamphocaine, Cordiamin, Korglikona);
 • en kraftig nedgang i blodtrykket - Metazone, koffein, efedrin;
 • høyt blodtrykk - Papaverin, No-shpa, Cinnarizine, xanthinal nikotinat (Theonikol).

Theonikol stimulerer blodbanen til små kar, kvalitativt forbedrer blodsammensetningen, noe som øker effektiviteten av oksygenavgivelsen til hjernestoffet, påvirker hjerteaktiviteten positivt. Cavinton, i tillegg til vasodilaterende virkning, er mest effektiv i forhold til kapillærkarene i hjernen, forbedrer ernæringen av hjernevæv og uttak av oksidasjonsprodukter. I tillegg er sedativer og hypnotika tilordnet (Valerian, motherwort Seduxen, Sibazon et al.), Så vel som legemidler, lindre eller dempe symptomer på hodepine, svimmelhet, kvalme, oppkast, og t. D.

De fleste av de ovennevnte legemidlene har en sterk effekt, og med feil bruk kan det forårsake uopprettelig skade på kroppen. Derfor, for å starte deres mottak bør det bare være for den behandlende legen eller i det minste etter samråd med ham.

Profylakse og prognose

Transittoriske hjernesykdommer, avhengig av alvorlighetsgraden, kan føre til tap av evne til å arbeide fra 3 dager til 2 måneder.

I noen tilfeller danner TIA små cyster i hjernen. I fravær av riktig behandling kan PNMK utvikle seg til et slag.

Det kan være nødvendig å rette opp sysselsetting, sysselsettingsgrad, alvorlighetsgrad eller intensitet i arbeidet som utføres. Avhengig av alvorlighetsgraden av PNMC og hyppigheten av gjentakelse av kriser, kan spørsmålet om graden av funksjonshemning økes, hvilket vil bli uttrykt ved anerkjennelse av II eller III funksjonshemmede grupper.

Behandlingen av forbigående hjernesirkulasjonsforstyrrelser, som er relevant for de fleste sykdommer, er en mer komplisert prosess enn dens forebygging. De som er i fare, bør i første omgang overvåke blodtrykket regelmessig, gjennomgå periodiske blodprøver, spesielt på viskositet og antall blodplater, samt på sukker. Reduserer risikoen for tilbakefall eller utvikling av et slag, avbryter røyking og reduserer alkoholforbruket. Alt ovenfor er spesielt relevant for de som allerede har overført statusen til PNMC, siden sannsynligheten for tilbakefall er svært høy.

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon

Dødeligheten fra vaskulære sykdommer de siste årene har blitt ganske høy, spesielt når patologien dekker hjernen. Hvis du er i den siste tiden, har slike problemer er observert hos eldre mennesker, men nå er sykdom i sirkulasjonssystemet i deler av karene i hjernen blir stadig registrert hos voksne middelaldrende - yngre enn 40. En av de typer av sykdommer i denne gruppen - transient iskemisk anfall (TIA), som er helt reversibel, men kan være en harbinger av mer formidable sykdommer i fremtiden.

Egenskaper av sykdommen

Cerebral fartøy gir en uavbrutt blodtilførsel til hjernen, som det normalt fungerer og utfører alle sine oppgaver. Med fysisk aktivitet, intens mental aktivitet, forblir mengden blod i hjernen uendret, og dette skyldes også det vaskulære systemet og dets enhet. Denne balanse er oppnådd ved omfordeling av blodstrøm, da en del av blodet i de områder hvor lasten er minimal, delt opp i avdelinger som krever forbedret aktivitet i hjernen. De beskrevne prosessene kan brytes hvis noen fartøy er innsnevret (stenose) eller lukket (obturation). Resultatet er oksygen sult - hypoksi - og påfølgende iskemi av hjernevevet.

En akutt sykdom i hjernens sirkulasjon kan ha forskjellige årsaker, det utvikler seg ulikt og ender i ulike konsekvenser. Hvis det er langt fravær av blodtilførsel til hjernen, er det et iskemisk slag. Mye mer vanlig er forbigående (forbigående) sirkulasjonsforstyrrelse i hjernen (PNMC). Definisjonen av denne patologien er som følger: PNMC er en akut utviklingsforstyrrelse av funksjonene i den cerebrale vaskulære opprinnelsen, som manifesteres av brennpunkt, generelle cerebrale eller blandede symptomer. Tilstanden utvikler seg etter forstyrrelsen av blodtilførselen av enhver del av hjernen mot bakgrunnen for okklusjonen av arteriene som matar den.

Til forskjell fra et slag, med PNMC er det en fullstendig reversibilitet av spildte eller lokale symptomer innen en periode på ikke mer enn 24 timer. Etter endt påvirkning av PNMK på hjernens kar, kan pasienten kun ha lette, mindre endringer i helsetilstanden.

Patologi i totalt antall vaskulære sykdommer i cerebral aktivitet er opptil 30% hos pasienter, opptil 45% hos personer som har slått seg til en polyklinisk gruppe. I 25% av mennene eldre enn 60 år fant transient sirkulasjonsforstyrrelser i hjerneskarene minst en gang. I de fleste tilfeller går PNMC i flere minutter, og varer noen ganger i omtrent en time. Uten tilstrekkelig behandling har patologi, til tross for den store sjansen for selvoppsigelse, en tendens til å komme tilbake og signalerer et forestående slag.

Typer av sykdommer i cerebral sirkulasjon

Alle typer patologiske forandringer i blodtilførselen til hjernen er delt inn i to store grupper:

 1. skarp:
  • slag - avviker i et forlenget kurs, forekommer plutselig;
  • forbigående forstyrrelser - reversibel, opp til en dag, preget av midlertidig tap av hørsel, syn, tale etc.
 2. Kronisk, forårsaket av dyscirculatory encephalopathies. Det er to former - aterosklerotisk, hypertonisk.

Når det gjelder PNMK, er den også representert av to typer:

 1. Forløpende iskemisk angrep. Det er en akutt midlertidig forstyrrelse av cerebral sirkulasjon, som manifesterer seg ved nevrologiske tegn, hvorav avhenger av området hjerneskade. Forløpende iskemisk angrep kalles også et mikroslag og varer fra et par minutter til flere timer.
 2. Cerebral hypertensive (hypertensive) krise. Det oppstår på grunn av et sterkt hopp i blodtrykket, ledsaget av forverring av tidligere eksisterende hjerte- og hjerne-symptomer, involverer ofte tillegg av nye symptomer.

Mindre vanlig er disse typene av TIA som korte anfall av besvimelse type, eller generell cerebral dysfunksjon, og forbigående iskemiske angrep mot en skarp sving av hodet med komprimeringen av den vertebrale arterie.

årsaker til

I det overveldende flertallet av tilfellene er sykdommer som blir den direkte årsaken til utseendet av dynamiske lidelser i hjernens kar, hypertensiv sykdom og aterosklerose i hjernekar. Aterosklerose akkumulerer kolesterolavsetninger inne i karet, og når plakk blir stort nok, forhindrer det blodet i å komme inn i denne eller den delen av hjernen. Når en liten del av frittliggende plakk trenger inn i arterien, som allerede er innsnevret på grunn av kolesterolforekomster, oppstår en forbigående brudd på blodtilførselen av vev.

Ofte er det i eldre mennesker en fortykkelse av blodet, mot hvilken liten emboli formes i hjertet, eller små partikler skiller seg fra større trombier. Emboli i koronararteriene eller av de store karene i hodet med blodstrømmen faller inn i de små grenene av cerebrale blodkar, clogging dem. Den videre mekanismen for patologisk utvikling er lik den ovenfor. Men noen ganger patogenesen av flere forskjellige: blod kan bli distrahert fra hoved hjernen til perifer vaskulær, dvs. brutt fysiologiske forhold av blod i visse områder av hjernevev. Som et resultat utvikler en forbigående forringelse av blodtilførselen med alle de karakteristiske symptomene.

Mindre vanlig er følgende sykdommer forårsaket av PNMC:

 • infeksiøs-allergisk vaskulitt;
 • revmatisk vaskulær sykdom;
 • syfilis;
 • nodulær periarteritt;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • polycytemi og andre blodsykdommer;
 • hjertefeil;
 • hjerteinfarkt;
 • alvorlig osteokondrose i livmorhalssegmentet.

Risikofaktorer for mulig utvikling av hypertensive kriser og iskemiske angrep er ulike hjertesykdommer og diabetes mellitus, høyt blodtrykk, eldre alder (på grunn av degenerative prosesser i hjernen), røyking.

Symptomer på manifestasjon

Et forbigående iskemisk angrep kan komme fra en rekke fartøy som leverer blod til hjernen, avhengig av hvor blokkeringen oppstår aterosklerotisk plakk eller trombus. Som regel utvikler patologien skarpt, plutselig, og dets kroniske former med en gradvis økning i det kliniske bildet er ekstremt sjeldne. Ved stenose eller okklusjon av den indre halspulsåren, dekker symptomene siden motsatte iskemisonen. Følgende symptomer oppstår:

 • Utseendet til steder med redusert følsomhet i ansikt og øvre lemmer;
 • nummenhet, prikking på huden, og også på leppen, tungen;
 • noen ganger - hemigipestesi (redusert følsomhet i hele kroppen halv);
 • sentrale pareser, spennende individuelle muskelgrupper på hånd, fot, fingre;
 • moderat muskel svakhet;
 • utseendet av patologiske reflekser;
 • monokulær blindhet på grunn av retinal iskemi.

Hvis det forbigående angrep berører bassenget i den midtre cerebrale arterien, forekommer forbigående abnormiteter i kombinasjon med motoriske og sensoriske feil i høyre halvdel av kroppen. Det kan være et angrep av epilepsi. Hvis okklusjon av karet forekommer i vertebrobasilar-systemet, kan symptomatologien omfatte:

 • kvalme og oppkast;
 • svimmelhet;
 • støy i ørene;
 • hikke;
 • porer i huden og slimhinner;
 • diffus hyperhidrose;
 • mangel på koordinering;
 • horisontal nystagmus;
 • smerte i nakkestøtten, som blir sterkere når du skifter posisjonen til hodet;
 • tap av synsfelt, skjul, dobbeltsyn før øynene og andre synsforstyrrelser;
 • krenkelse av svelgningsakten;
 • dysfoni.

Ved TIA i den vertebrale arterie på bakgrunn av osteokondros, en sterk muskelsmerter, immobilitet, svakhet i nakkemusklene, tap av bevissthet ved å snu hodet, eller andre plutselige bevegelser (ofte - etter å ha kastet tilbake av hodet).

En annen type av forbigående sirkulasjonsforstyrrelser - en hypertensiv krise - utvikles når den økning i blodtrykket og er forbundet med øket vaskulær permeabilitet, ødem i hjernemembraner, økning av intrakranialt trykk. Symptomer på denne patologien kan være som følger:

 • hodepine;
 • kvalme, gjentatt oppkast;
 • svimmelhet;
 • økt svette;
 • hyperemi av huden;
 • hjertebanken;
 • frysninger;
 • tremmer av hender;
 • kortpustethet;
 • angst, rastløshet eller tvert imot bevissthetens hemming;
 • noen ganger - besvimelse;
 • følelse av mangel på luft;
 • i alvorlige tilfeller - anfall av epilepsi.

Varigheten av PNCM varierer fra 1-2 minutter til 24 timer, men oftest overstiger det ikke 2 timer. Skarp utseende forsvinner patologiens symptomatologi, ofte uten spor. Likevel er sykdommen tilbøyelig til tilbakefall, hvorav antallet som hos pasientene noen ganger når 3 eller flere ganger i året. Spesielt ofte tilbakefall dekker vertebrobasilarbassenget, hvor de manifesterer seg som hjerne- og brentelforstyrrelser og er i stand til å overgå til mer alvorlige former for cerebral blodstrømssykdommer.

Mulige komplikasjoner

Vanligvis er alle forbigående angrep og hypertensive kriser kortvarige, så det er ingen åpenbare brudd i hjernevevet på slutten. Ikke desto mindre viste etterfølgende MR-undersøkelser tilstedeværelsen av et lite antall cyster hos en rekke pasienter, relatert til den overførte TIA. Jo flere episoder av patologi oppstår, desto større er risikoen for atrofiske prosesser i hjernevævet. Spesielt truende komplikasjoner er gjentatte forbigående iskemiske angrep, noe som kan være en harbinger av iskemisk slag.

Prognosen for relapsing PNMC i bassenget av karoten arterier (karotidbasseng) er ugunstig. Vanligvis er slike sykdommer etter 1-3 år slutt med alvorlig iskemisk berøring, og oftest forekommer det bare ett år etter det første forbigående angrepet. Alvorlige konsekvenser og dårlig prognose hos mennesker hvis PNMC var på bakgrunn av eksisterende hjertesykdom, spesielt i nærvær av brudd på hjerterytmer. For å forebygge komplikasjoner er det bare mulig på en måte - umiddelbart etter sykdomsutviklingen å gå på sykehuset, få full behandling og i fremtiden kontroller regelmessig tilstanden til hjerneskibene og hjertet, gjennom å gå gjennom polikliniske behandlingsmåter.

Metoder for diagnose

Diagnostiske tiltak skal utføres på sykehuset, hvor du skal gå til en utviklet PNMK, som alene er svært vanskelig å skille fra å utvikle hjerneslag. I tillegg kan en person ikke være sikker på at et slikt brudd ikke vil resultere i et iskemisk slag i fremtiden, så det er bedre for ham å gå til sykehuset.

Diagnosen kan settes i ettertid, det vil si etter at symptomene på sykdommen forsvinner. Vanligvis, når tegn på PNMC forsvinner raskt, er det ikke for en erfaren lege å etablere en diagnose av arbeidskraft. Men diagnostiske tiltak blir deretter utført uten feil, fordi årsaken som førte til slike brudd, ble funnet og eliminert. For dette formål utføres følgende metoder for å undersøke pasienten:

 1. duplex brakiocephalic fartøy;
 2. andre ultralydundersøkelser;
 3. MR angiografi;
 4. kontrast angiografi;
 5. en blodprøve for blodplate-teller, erythrocytter, koagulerbarhet.

Differensiering oppstår mellom årsakene til sykdommen (hovedsakelig atherosklerose og hypertensjon), områder av angrepslokalisering, deres former og mellom forbigående blodsirkulasjon og slagtilfelle. Ved utvikling av hypertensiv krise bør sekundæriteten utelukkes, noe som skjer i nærvær av binyretumorer, andre patologier. Det er også nødvendig å gjennomføre en fullstendig undersøkelse for å identifisere patologier av andre organer og systemer som er provosert av hypertensjon (hjertesykdom, øye, etc.). Mer informasjon om behandling etter hypertensiv krise

Metoder for behandling

medisinering

Nødhjelp for PNMK inkluderer brådskelig levering av sengelast for personen, et forbud mot å flytte før ambulansen kommer. I tilfelle tap av bevissthet, må pasienten løfte hodet for å utelukke tungenes synke, for å bringe ham til liv ved hjelp av ammoniakk og klapper på kinnene. Konservativ behandling utføres som regel i et sykehus, da det ikke bare inneholder tabletter, men også injeksjon av rusmidler. Målet med behandlingen er å forbedre blodsirkulasjonen i hjernen, beskytte nevroner fra døden, eliminere hypoksi, stimulere metabolisme. For behandling av PNMK behandles pasienter med slike legemidler (de er alle valgt individuelt):

 1. kardiotonika med svekkelse av hjerteaktivitet - Cordiamin, Korglikon, Sulfocamphocaine;
 2. medisiner for å normalisere trykket når det faller kraftig - Mesaton, koffein;
 3. legemidler som forbedrer blodsirkulasjonen i hjernen og optimaliserer venøs utstrømning - Eufillin;
 4. vasodilatorer for å øke blodtilførselen til hjernevev og antispasmodik mot angiospasm - Papaverin, No-shpa, Cinnarizin, Theonikol;
 5. nootropiske legemidler for implementering av nevrobeskyttende virkning - Cavinton, Treminal;
 6. antiplatelet midler for fortynning av blod og forebygging av gjentatt mikrotrombose - Aspirin, Prodexin, Kuralenil;
 7. antikoagulantia av indirekte virkninger med alvorlig blodpropp og trombocytfunksjon - Fimilin, Pelentin, Simkupar;
 8. beroligende midler og hypnotika - Valeriana, Sibazon, Somapais;
 9. Preparater for normalisering av trykk (oftere kalsiumkanalblokkere, beta-blokkere) - Adalat, Diakordin, Anaprilin, Betalok;
 10. medisiner for behandling av forhøyet kolesterol - Krestor, Simvatin, Vabarin, Lipimar;
 11. antioksidanter, vitaminer, flavonoider for å forbedre vaskulær tone, vaskulær vegg styrke, redusere ischemi - Ginkgo biloba, Memoplast, Bilobin, Tanakan, Milgamma, Neyromultivit.

Pasientens seng og halv-sengsbehandling bør observeres minst 2-3 uker etter episoden av PNMK, strenge sengestøtter - til de nevrologiske symptomene slutter helt. Ved alvorlig innsnevring av hjernehalmens lumen, spesielt carotisarterier, anbefales pasienten å utføre karotid endarterektomi for å unngå utvikling av iskemisk slagtilfelle. Narkotikabehandling er kun nyttig dersom stenosen i arteriene ikke overstiger 60%. Hvordan behandle stenose av karoten arterien lese neste

Folk rettsmidler og mat

Under utviklingen av denne sykdommen, bør mat være, hovedsakelig, melk og grønnsak, mengden kjøtt og annen tung mat i første gang er minimal. Reduser og bedre mengden salt i kostholdet. I fremtiden må du justere menyen slik at du ikke tillater store mengder kolesterol å komme inn, normalisere vekt, trykk.

Behandle PNMC bør være under oppsyn av en lege, men folkemidlene vil også støtte blodsirkulasjonen, slik symptomene abonnerer, kan de brukes. Oppskrifter mot vaskulære cerebrale patologier er som følger:

 1. Forbered en samling av like deler av kamille, moderkål, svinesvin, bryg en skje av samling av et glass kokende vann. Drikk 50 ml fire ganger om dagen i 14 dager.
 2. Hent frø av alfalfa, hell en teskje frø med 150 ml varmt vann, la i en time. Drikk før måltider om morgenen og kvelden for den angitte delen, uten filtrering. Behandlingsforløpet er 1 måned, 4 kurs er påkrevd per år.
 3. Grind 10 mulberry blader, hell en halv liter vann, koker over lav varme i 3 minutter. La i 2 timer, avløp, drikk som te i løpet av dagen, kurs 3 måneder.
 4. Grind 5 stk hvitløk, hell dem 3 skjeer med uberørt solsikkeolje. Før konsum, kombinere en teskje med olje og hvitløk og en teskje sitronsaft, ta tre ganger om dagen i en dose på 2-3 måneder.
 5. Oppnå hagtorns tinktur, ta 20 dråper to ganger om dagen i 1 måned, og gjenta behandlingen etter 2 uker.

Terapeutisk gymnastikk og annet råd til pasienten

For at en person ikke skal ha abnormiteter etter et forbigående iskemisk angrep, og livet fortsatte å være fullt funksjonelt, bør spesielle treningsøvelser utføres så snart han gjenoppretter. De skal være veldig ryddige, kombinert med ekstremiteter, nakke, ryggen. Forskjellige teknikker for gymnastikk (ifølge indikasjoner) blir brukt:

 1. Passiv gymnastikk "Balanse". Det vil være nyttig i noen form for sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen, det involverer hjelp av en elsket. Gymnastikk inkluderer knådende hender, ben, bøyninger og ubøyelige lemmer, oppvarmer hodet og nakken, lukker øynene, oversetter utsikten fra fjerne gjenstander til nær. Som regel, etter PNMK, er en person i stand til å utføre mer komplekse sett med øvelser, men passiv gymnastikk kan være nyttig i det tidligste stadium av rehabilitering.
 2. Feldenkrais gymnastikk. Denne typen behandling påvirker nervesystemet positivt, hjelper til med å gjenopprette intelligens, følsomhet, fysisk aktivitet. Alle øvelsene i dette komplekset er glatte, sakte, tillater ikke overbelastning av muskler.
 3. Åndedrettsgymnastikk. Enhver øvelsesøvelse anbefales å suppleres med åndedrettsøvelser som vil hjelpe med å mette blodet med oksygen, regulere pusteprosessen og gi god avslapning.

Blant annet, kan pasienten med TIA være tilordnet hendelsen og rehabilitering - massasje, vibrasjonsstimulering, fotsoneterapi, aromaterapi, igle terapi, oksygen inhalasjon, ozonbehandling, furu bad. Det er strengt forbudt å konsumere alkohol, røyk, tillate nerve og fysisk overbelastning, noe som kan provosere gjentatte iskemiske angrep og til og med utviklingen av et slag.

Forebyggende tiltak

For å hindre forbigående forstyrrelser av cerebral blodstrøm bør snart begynne å helbrede og justere hypertensjon og aterosklerose, for å spise, for å observere regime av arbeid og hvile, praksis moderat trening, gi opp dårlige vaner. Det er også ønskelig å miste vekt i nærvær av overvekt, holde kontroll over alle kroniske sykdommer, med diabetes - for å overholde kostholds ernæring og livsstilstiltak.

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon (PNMK) - Kortsiktig akutt cerebral iskemi, ledsaget av forbigående cerebrale og fokal symptomer, helt forsvinner innen 24 timer fra angrepstidspunktet. Kliniske manifestasjoner er forskjellige, på grunn av arten og emnet for PNMC. Diagnose utføres i ettertid og inkluderer neurologiske, oftalmologisk, og kardio undersøkelse, studiet av cerebral perfusjon (Doppler-ultralyd, tosidig skanning, MRA), røntgenstråler og CT-skanninger av ryggraden. Behandlingen PNMK er rettet mot normalisering av cerebral blodtilførsel og metabolisme, forebygging av tilbakefall og forebygging av hjerneslag. Med hemodynamisk signifikant okklusjon av store arterier er kirurgisk behandling utført av angio-kirurger mulig.

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon har en etiologi som ligner på iskemisk slag og utviklingsmekanismer. En karakteristisk funksjon er kortvarig varighet (varighet ikke mer enn en dag) og forbigående karakter av alle oppstående symptomer. Den generelt akseptert i verden og innenlandske Nevrologi er bestemmelsen om at de tilfeller hvor kliniske manifestasjoner av akutte cerebrovaskulære hendelser (CVA) som er lagret lenger enn 24 timer, tatt regnes som slag.

For transiente cerebrale sirkulasjonsforstyrrelser inkluderer forbigående iskemisk anfall (TIA) og cerebral utførelse hypertensiv krise. PNMK er en av de vanligste former for sykdommer i hjernens sirkulasjon. Men det er vanskelig å få pålitelig statistikk på sykelighet av TIA, fordi på den ene siden, er det mange pasienter ikke søker tidlig medisinsk hjelp, men på den andre - leger diagnostisere vanskelig TIA faktum, kun basert på data historie.

Etiologi og patogenese

I hjertet av PNMK er en nedgang i blodstrømmen langs arteriene som leverer blod til hjernen. Det er mange faktorer som fører til lignende diskusjonsendringer. For det første blant dem - aterosklerose og hypertensjon. Ved etiofaktoram omfatter også diabetes, smittsomme, allergisk og systemisk vaskulitt (Kawasakis sykdom, periarteritis nodosa, Wegeners granulomatose), vaskulære lesjoner i kollagenozah. Spille en rolle medfødte vaskulære misdannelser - knekk, hypoplasi.

Den viktigste patogenetiske mekanismen for oppstart av PNMK er arterio-arteriell emboli. Emboli er partikler av en parietal trombus dannet i lumen av et patologisk endret kar, eller en nedbrytende aterosklerotisk plakk. Kilden til emboli kan være trombi som dannes i hjertehulene med oppkjøpte eller medfødte misdannelser, myxom, postinfarkt-aneurisme. Dette resulterer i en hovedarterie embolus med blod strømmer inn i de terminale grener av cerebrale kar, som fører til tilstopping av blodtilførsel og en kraftig reduksjon av den tilsvarende del av hjernen.

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon kan forekomme gjentatte ganger når carotisarterier er okkludert. Disse faktorene av en hypertensiv cerebral krise er spasmer i hjernearteriene og venøs deponering av blod. TIA i vertebrobasilær bassenget oppstår når kompresjon av ryggarterien på grunn av ustabilitet av nakkesøylen, skivedegenerasjon, cervikal spondylose, spinalskader. I noen tilfeller, blir årsak til TIA kompenserende arteriell krampe, utvikler seg i en spiss arteriell hypotensjon, slik som akutt blødning, hjerteinfarkt, alvorlig arytmi. Okklusjon av arteria subclavia TIA kan utvikle seg gjennom mekanismen av "stjele" når sivile blodtilførselen kommer fra hendene til vertebrobasilær bassenget på bekostning av cerebral blodstrøm.

Det viktigste patogene punkt som gir den korte varigheten av cerebral ischemi i TIA, er en godt utviklet system av sikkerhet sirkulasjon. Takket være den i arteriell blodstrøm okklusjon raskt redistribuert i alternative snirklete veier på en slik måte som gir tilstrekkelig blodtilførsel til det ischemiske området og fullstendig gjenvinning av sine funksjoner innen 1 dag etter okklusjon. Hvis dette ikke skjer i iskemiske hjerneceller oppstår irreversible endringer som fører til mer stabile og nevrologiske lidelser som er klassifisert som ischemisk slag.

Symptomer på PNMK

Vanligvis plutselig og akutt utvikling. Cerebrale symptomer TIA stikke hodepine, tretthet, kvalme (m. B. oppkast), tåkesyn, vegetovascular reaksjoner (rødme, tremor, svetting og P. m.), Korte bevissthetsforstyrrelser. Fokal symptomatologi er helt avhengig av emnet for den iskemiske prosessen. I gjennomsnitt varer PNMK fra flere minutter til flere timer. Pathognomonic er den komplette restaureringen av forstyrrede nevrologiske funksjoner i løpet av dagen.

TIA i BCA-systemet (carotis interna) har variable soner av hypoesthesia og / eller parestesi dekker separate områder av huden på ytre deler eller motstående flater (geterolateralnoy) locus ischemia side. Det kan være sentrale pareser som sprer seg til lokale muskelgrupper eller en lem. Mindre ofte er hemihypestesi og hemiparesis. Muskelstyrken er vanligvis moderat redusert. Typisk anisorefleksi, noen ganger er det patologiske reflekser Rossolimo og Babinsky. Ofte er det avasi eller dysartri. Kanskje reduksjon i synsskarphet på det ene øyet, utseende Jacksonian epilepsi ri, og til å rulle i generalisert epipristup.

TIA i vertebrobasilær bassenget system manifesterer svimmelhet tinnitus, autonome forstyrrelser, vestibular ataksi (discoordination bevegelser, ustadige gangart, ustabilitet i Romberg osv.), A synshemmede metamorphopsia, fotopsi, delesjoner synsfelt. Det er en horisontal nystagmus. Mulig dysartri, heshet, dobbeltsyn, dysfagi, forekomsten av vekslende hemiplegi. TIA i vertebrobasilær skål blir vanligvis ledsaget av hodepine på baksiden av hodet, hvis intensitet er forbundet med hodebevegelser.

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon i hjernestammen er manifestert av systemisk svimmelhet, parese av de oculomotoriske musklene, hørselstap, dobbeltsyn. Forløpende forstyrrelser av svelging og artikulasjon, hemianopsi, lokal hypoestesi av ansiktshud, kan oppstå. Ved PNMK i feltet medulla oblongata (retikulær formasjon, lavere oliven), såkalt. drop-angrep - forbigående paroksysmer av immobilitet på grunn av skarp muskel svakhet. I PNMK er et kortvarig Korsakov-syndrom notert i de midterste delene av temporal lobe - et tap av orientering i miljø og tid kombinert med en minneforstyrrelse om aktuelle hendelser.

Det skal bemerkes at samtidig stenose av flere arterier i hodet er mulig, hvilket fører til utseendet av forbigående iskemi i flere vaskulære bassenger. I slike tilfeller kombinerer PNMK-klinikken symptomer på nederlaget for alle cerebrale regioner som er involvert i iskemisk prosess.

Diagnostikk av PNMK

I sjeldne tilfeller blir pasientene undersøkt av en nevrolog direkte under PNMK. Oftere etter en konsultasjon av en nevrolog, kommer pasienter som har gjennomgått PNMC hjemme, mens den iskemiske episoden kan registreres av en distriktsterapeut eller en ambulanse. Noen pasienter vet ikke engang om den overførte ONMK, men med detaljert spørsmål er det mulig å oppdage tilstedeværelsen i det siste av lignende anfall. Identifisering av PNMKs historie er viktig i valg av videre taktikk for pasientledelse.

I den nevrologiske statusen etter at den overførte PNMK vanligvis ikke avslører vesentlige avvik. Nødvendig utnevnelse av tilleggsundersøkelser - Øyemalogisk konsultasjon med perimetri og oftalmokopi; koagulogrammer, bestemmelse av blodsukker, kolesterol og lipider; REG, tosidig skanning eller ultralyd av karene i hodet og nakken, MR-hjernen, MR-angiografi. Testen registrerer som regel tegn på kronisk cerebral iskemi og disirkulatorisk encefalopati; Det er mulig å oppdage okklusjon av carotid- eller vertebrale arterier.

Undersøkelse av de vertebrale arterier blir utført ved hjelp av REG og UZDG med funksjonelle analyser (f.eks pan og tilt hode) supplert ryggraden røntgen i nakkesøylen eller CT. Ved diagnostisering av trombose i store kar som forsyner hjernen, anbefales det å konsultere en kirurg å bestemme hensiktsmessigheten av den kirurgiske behandling. I nærvær av kardiovaskulære sykdommer, en konsultasjon av en kardiolog, EKG, daglig overvåking av blodtrykk, ultralyd i hjertet.

Behandling av PNMK

I milde tilfeller, når PNMC varer ikke mer enn en time, utføres terapien under utilsiktede forhold. Med mer alvorlige manifestasjoner eller gjentatt PNMK-behandling på et nevrologisk sykehus er indikert. Hovedoppgavene i behandlingen av PNMC er forbedring av cerebral sirkulasjon og gjenoppretting av tilstrekkelig metabolisme av hjernevev.

Prescribed medisiner som forbedrer reologiske blodtall (pentoxifyllin, dextran). Behandlingsforløpet anbefalt 3-5 daglige intravenøse dryppsinnledninger. Deretter foreskrives et langtidsinntak av acetylsalisylsyre. Pasienter med PNMK, som har kontraindikasjoner for å ta salicylater (for eksempel i nærvær av magesårssykdom), anbefaler bromcampor. Av nevometometitter som brukes mye piracetam, cerebral hydralizate griser, gamma-aminosmørsyre, vitaminer gr. V.

Det er viktig å normalisere antall blodtrykk. For dette formål gjennomføres intravenøs eller intramuskulær administrering av dibasol, papaverin, intramuskulær magnesiumsulfat, drotaverine. Når svimmelhet og merkede autonome symptomer utnevne belladonna-alkaloider, fenobarbital, belladonna-ekstrakt, diazepam, ifølge vitnesbyrd - klorpromazin. Sedasjonsterapi med valerian, trioksazin, tazepam eller elenium anbefales i 1-2 uker fra øyeblikket av PNMK.

Diagnostisert stenose av karoten arterien over 70% av dens lumen er en indikasjon på kirurgisk behandling. På individuell basis velges de mest passende kirurgiske taktikkene: eversjon eller klassisk karotid endarterektomi, stenting, protese og subklinisk bypassoperasjon. Stenting eller proteser i vertebralarterien utføres også i henhold til indikasjonene.

Prognose og forebygging av PNMK

Med hensyn til fullstendig eliminering av det neurologiske underskuddet, har PNMK et gunstig utsikter. Ufordelt er typisk for PNMK repeterbarhet. Hyppigheten av tilbakefall kan gå opp flere ganger i året. Hver etterfølgende episode av PNMK øker sannsynligheten for å utvikle iskemisk slagtilfelle. Den mest fordelaktige prognosen for PNMK i bassenget av den indre hørselsarterien. Med lokalisering av abnormiteter i karnebassenget, er prognosen verre enn med PNMC i vertebrobasilar-regionen. Vanligvis, hos slike pasienter, oppstår et slag i løpet av det første året.

Grunnlaget for PNMK-profylakse er en sunn livsstil, unntatt faktorer som påvirker tilstanden til blodårene - røyking, tar store doser alkohol, overdreven forbruk av animalsk fett. Forebyggende tiltak inkluderer overvåking av blodtrykk, blodsukker, lipidspektrum; tilstrekkelig behandling av arteriell hypertensjon, diabetes, vaskulære sykdommer. Sekundær profylakse av PNMK er den regelmessige observasjonen av nevrologen ved gjennomføring av gjentatte kurer av vaskulær terapi.

Diagnose og behandling av forbigående forringelse av hjernecirkulasjon

Transitorisk forringelse av cerebral sirkulasjon er en sykdom i blodkar, som ikke bare er eldre, men også av de som ikke har fylt 40 år. Tuberkulose er en reversibel sykdom. Men likevel, etter å ha funnet ut av seg symptomene som er karakteristiske for ham, er det nødvendig å ta kontakt med legen. Ikke forsink, fordi sykdommen kan være en harbinger av mer alvorlige patologier. PNMK har sine egne egenskaper. Anordningen av sirkulasjonssystemet i hodet er veldig interessant. Faktum er at under store psykiske eller fysiske belastninger øker mengden blod i hodet ikke. Det vil si, en viss balanse opprettholdes. Til de anstrengte delene av hjernen rushes mer blod, og fra steder med minimal belastning vil blodet flyte bort. Serebral fartøy gir utmerket tilførsel av kroppen med oksygen og næringsstoffer. Kroppen fungerer jevnt takket være dette. Fri blodgass i hodet kan være svekket på grunn av vaskulær sykdom. Noen arterier begrenses på grunn av ulike årsaker, mens andre generelt lukkes og blod ikke lenger kan passere gjennom dem. Som et resultat kan en person utvikle hypoksi. Dette er fulle av iskemi av orgelet.

PNMK, hvor farlig det er

Hvis et bestemt område av hjernen ikke mottar oksygen i lang tid, utvikler et iskemisk slag.

Men oftere er det en forbigående forringelse av cerebral sirkulasjon. I dette tilfellet er organets funksjoner brutt, og det kan ikke fungere produktivt. Krenkelser er knyttet til funksjonsfeil i arteriene. Hvis det er et slag, kan mange kroppsfunksjoner krenkes, og langsiktig behandling er nødvendig, pasientens rehabilitering. At under PNMK er reversibilitet av uønskede prosesser observert. For at pasienten skal føle seg bedre og tilstanden i hans helse stabiliseres nok for en dag. PNMK kan flyte og ende i en kort stund. Noen ganger er dette bare noen få minutter. Det skjer at det varer omtrent en time. Men det er fortsatt nødvendig å oppdage og behandle sykdom, til tross for at det kan ende på egen hånd uten noen spesiell helsehelse. Krenkelse av blodsirkulasjon i hjerneskader går ofte før hjerneslag.

Cerebral sirkulasjon, typer forstyrrelser

 • Kroniske lidelser forekommer i to former: hypertonisk og aterosklerisk;
 • akutt, noe som betyr plutselig utvikling av slag eller forbigående forstyrrelser, som er reversible.

Transittoriske sykdommer i hjernesirkulasjonen er av to typer:

Den første typen oppstår på grunn av at blodtrykket øker kraftig. Samtidig forverres hjerte- og cerebrale symptomer, nye symptomer kan oppstå, tidligere ikke observert.

Den andre typen er et akutt brudd på blodsirkulasjonen i orgelet, men det er midlertidig. Det er preget av nevrologiske tegn. Disse tegnene er i nær tilknytning til omfanget av ødeleggelsesområdet er omfattende. Et annet forbigående iskemisk angrep kalles et mikroslag. Som regel er det ikke store endringer i hjernen etter det. Dette fenomenet varer i flere minutter eller timer.

Hvis en person skarpe hodet på siden, kan vertebralarterien klemmes. På denne bakgrunn vises PNMK. På grunn av den generelle cerebral dysfunksjonen eller kortsiktig paroksysm, utvikler denne sykdommen også.

Årsaker til sykdommen

Aterosklerose av cerebral fartøy, samt hypertensjon, er de viktigste synderne for utviklingen av PNMC. Under disse sykdommene er det dynamiske lidelser i hjernens kar. Aterosklerose er preget av forekomst av forekomster på arteriene. Jo tettere og mer kolesterolplakk blir, jo mer hindrer det blodstrømmen. Som et resultat får en bestemt hjerneavdeling mindre av de nødvendige stoffene. En liten del av kolesterolplakk kan komme av og tette den allerede innsnevrede beholderen. I dette tilfellet er det forbigående forringelse av blodtilførselen. Det er en liste over plager som også kan forårsake sykdom:

 • veneral infeksjonssykdomssyfilis;
 • revmatisk arteriesykdom;
 • vaskulitt;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • hjerteinfarkt;
 • cervikal osteokondrose;
 • diabetes mellitus;
 • hjertesykdom;
 • økt trykk;
 • dårlige vaner.

Symptomer på PNMC

Forløpende iskemisk angrep observeres i en rekke fartøy. Det avhenger av hvor okklusjonen av arterietrombosen eller kolesterolplakkingen observeres. Denne patologien utvikler seg ganske kraftig, skarpt. Ved okklusjon eller stenose av den indre halspulsåren observeres følgende symptomer hos en person:

Nummenhet og prikking i munnen

 • gemigipesteziya;
 • følsomhet i øvre lemmer, og også ansiktet kan reduseres;
 • prikking i munnen, nummenhet;
 • muskelparese på lemmer;
 • utseendet av patologiske reflekser;
 • svakhet i musklene;
 • monokulær blindhet.

Forløpende angrep kan berøre bassenget i hjernenes midterarterie. Så er symptomatologien litt annerledes enn i det tilfellet som er beskrevet ovenfor. Pasienten har anfall av epilepsi. Når fartøyet er okkludert i vertebrobasilar-systemet, er symptomene som følger:

 • støy i ørene;
 • hikke;
 • oppkast, kvalme;
 • blanchering av huden;
 • diffus hyperhidrose;
 • horisontal nystagmus;
 • dysfoni;
 • et slør foran øynene og andre synsforstyrrelser;
 • ubehagelige opplevelser i nakken.

Komplikasjoner av sykdommen

Vanlige anfall av PNMK varer vanligvis ikke mer enn 2 timer. Det er usannsynlig at det vil være en alvorlig lidelse av menneskers helse. Men det skjer, anfall følger etter hverandre på kort tid. Hvis bruddene observeres flere ganger om dagen, så kan du få et alvorlig slag. Hyppige anfall forekommer mot en hjerteinfarkt eller hypertensjon, nærmere bestemt dens alvorlige former. Unormal er hvis anfallene oppstår mer enn 3 ganger i året. Dette er grunnen til å gå til legen. Spesialister vil undersøke hjernen og bestemme årsakene som forårsaket PNMK. Etter at behandlingen er foreskrevet av legen (som sannsynligvis vil finne sted på et sykehus) etter utslipp fra tid til annen, vises pasienten på undersøkelsen av hjerte og hjerne.

Diagnose av sykdommen

Det er ikke lett å fastslå at pasienten lider nøyaktig PNMC. For å korrekt diagnostisere er det nødvendig:

 • vurdere pasientens klager
 • ta en blodprøve;
 • å studere fartøyene med ultralyd;
 • identifisere tilstedeværelsen av samtidige sykdommer
 • å lage en MR.

Pasienten bør også besøke slike spesialister som: en vaskulær kirurg, en kardiolog, en nevrolog.

MR gir deg det mest nøyaktige bildet av hva som skjer i et enkelt berørt område av hjernen.

Behandling av sykdom

Pasienten skal gis førstehjelp hvis han har symptomer på en sykdom. Først av alt trenger han å gi full fred. Personen skal legges på en hard overflate. Hvis en person har mistet bevisstheten, må du sørge for at språket ikke smelter i halsen og dermed blokkerer pusten din. En person trenger å bli gjenopplivet ved hjelp av improviserte midler. Ta med en klut fuktet med en løsning av ammoniakk, f.eks. Slaps også perfekt bringe til liv. Kun leger kan gi ytterligere hjelp.

I et medisinsk anlegg vil pasienten motta narkotika som har til formål å beskytte nevroner, narkotika vil også forbedre blodsirkulasjonen. For hver pasient velges et sett med stoffer individuelt.

Inntil symptomene på PNMK forsvinner helt, bør en person forbli i sengen. Vanligvis er hans tilstand generelt normalisert innen 3 uker.

Profilakse av sykdom

For å forhindre symptomer på sirkulasjonsforstyrrelser, må du nøye overvåke helheten til hele organismen. Spesielt er det nødvendig å være oppmerksom på en tilstand av fartøy. Forløpende svekkelse av cerebral sirkulasjonsbehandling er komplisert. Mye avhenger av pasienten. Det er nødvendig å kontrollere mengden sukker i blodet. Kolesterol bør også være normalt. Røyking er en forferdelig fiende av mennesker og en utmerket assistent for PNMK. Alcaloid nikotin som er svært skadelig for blodkarene, fører til patologien til veggene sine, forstyrrer stoffskiftet i kroppen. Derfor må du slutte å røyke og kontrollere mengden alkohol som forbrukes. Maten skal være riktig.

Pasienter som har aterosklerotiske sykdommer viser terapeutisk gymnastikk. Øvelser gjøres sammen med en massasje. Du må være ekstremt forsiktig når du utfører dem. Det er en spesiell gymnastikk Feldenkrais. Etter implementeringen vil pasienten føle seg fysisk styrket. Hans intellekt vil gjenopprette, følsomheten vil øke. Under denne gymnastikken er muskel overbelastning ekskludert. Langsom bevegelse brukes. Åndedrettsøvelser hjelper med å mette blodet med nyttig oksygen. Takket være henne kan en person slappe av.

video

Hvordan rengjøre kolesterolkarbonene og slippe av med problemer hele tiden?!

Forårsake symptomer på høyt blodtrykk, høyt blodtrykk og en rekke andre kardiovaskulære sykdommer er tilstoppet med kolesterol fartøy, konstant nervøs stress, langvarig og dype erfaringer, gjentatte sjokk, et svekket immunforsvar, arv, natt arbeid, eksponering for støy, og til og med et stort antall av forbruk av salt!

Ifølge statistikken kan ca 7 millioner årlige dødsfall være forbundet med høyt blodtrykk. Men studier viser at 67% av hypertensive mennesker ikke engang mistenker at de er syke!

Derfor bestemte vi oss for å publisere et eksklusivt intervju der hemmeligheten om å bli kvitt kolesterol og bringe trykket tilbake til det normale, avsløres. Les artikkelen.

Forstyrrelser av hjerneblodsirkulasjonen i blodet: former, tegn, behandling

I de siste årene har andelen dødsfall fra patologiske lesjoner i hjernen som tidligere hadde vært assosiert med kroppsaldring økt betydelig og ble kun diagnostisert hos eldre (etter 60 år). I dag forandres symptomene på hjernesirkulasjonsforstyrrelser. Og folk dør ofte mindre enn 40 år etter et slag. Derfor er det viktig å kjenne årsakene til og mekanismen for deres utvikling, slik at forebyggende, diagnostiske og terapeutiske tiltak gir det mest effektive resultatet.

Hva er forstyrrelsen av cerebral sirkulasjon (MK)

De cerebrale karene har en unik, perfekt struktur som perfekt regulerer blodstrømmen, og sikrer stabiliteten i blodsirkulasjonen. De er arrangert på en slik måte at når blodstrømmen til koronarbeinene øker omtrent 10 ganger under fysisk aktivitet, forblir mengden sirkulerende blod i hjernen, med økende mental aktivitet, på samme nivå. Det vil si at det er en omfordeling av blodstrømmen. En del av blodet fra hjernegruppene med mindre stress blir omdirigert til områder med økt hjernevirksomhet.

Imidlertid er denne perfekte prosessen med blodsirkulasjon forstyrret dersom mengden blod som kommer inn i hjernen ikke tilfredsstiller behovet for det. Det skal bemerkes at omfordelingen i hjernegruppene er nødvendig, ikke bare for sin normale funksjonalitet. Det forekommer også i forekomsten av forskjellige patologier, for eksempel stenose av fartøyets lumen (innsnevring) eller obturasjon (lukning). Som følge av svekket selvregulering, reduserer blodbevegelseshastigheten i visse deler av hjernen og deres iskemi sakte.

Typer av lidelser i MK

Det er følgende kategorier av blodstrømforstyrrelser i hjernen:

 1. Akutt (slag), som opptrer plutselig med et forlenget kurs, og forbigående, de viktigste symptomene på dem (synshemming, tap av tale, etc.) varer ikke mer enn en dag.
 2. Kronisk, forårsaket av dyscirculatory encephalopathies. De er delt inn i to typer: hypertensiv opprinnelse og forårsaket av aterosklerose.

Akutte hjertesirkulasjonsforstyrrelser (CABG)

Akutt forstyrrelse av cerebral sirkulasjon forårsaker stabile sykdommer i hjernens aktivitet. Det kan være av to typer: hemorragisk (blødning) og iskemisk (det kalles også hjerneinfarkt).

hemoragisk

etiologi

Blødning (hemorragisk forstyrrelse av blodstrømmen) kan skyldes ulike arteriell hypertensjon, vaskulære aneurismer, medfødte angiomer, etc.

patogenesen

Som et resultat av økningen i arterielt trykk, frigjøres plasma og proteiner i det, noe som fører til plasmametning av veggene til karene, noe som forårsaker ødeleggelse. Et særegent hyalinlignende spesifikt stoff blir avsatt på vaskulære vegger (et protein som ligner brusk i sin struktur), noe som fører til utvikling av hyalinose. Skipene ligner glassrør, mister elastisitet og evnen til å beholde blodtrykket. I tillegg økes permeabiliteten til vaskemuren, og blodet kan fritt passere gjennom det, impregnere nervefibre (diapedesis blødning). Resultatet av en slik transformasjon kan være dannelsen av mikroanurysmer og ruptur av fartøyet med blødning og innblåsning av blod inn i den hvite hjernens substans. Dermed oppstår blødning som følge av:

 • Plasmatisk impregnering av veggene til fartøyene av den hvite hjernens substans eller visuelle tuberkler;
 • Diapedesis blødning;
 • Dannelsen av mikroanurysmer.

Blødning i den akutte perioden er karakterisert ved utviklingen av hematomer med kile og deformasjon av hjernestammen i tentorienteringsåpningen. Samtidig svulmer hjernen og utvikler omfattende hevelse. Det er sekundære blødninger, mindre.

Kliniske manifestasjoner

Vanligvis oppstår i løpet av dagen, under fysisk aktivitet. Plutselig begynner hodet å smerte, det er sykdommelige ønsker. Bevissthet - forvirret, en person puster ofte og med fløyte, det er takykardi ledsaget av hemiplegi (ensidig lemmerlammelse) eller hemiparesis (svekkelse av motorfunksjoner). Hovedrefleksene er tapt. Utsikten blir fast (parese), anisocoria (elever av forskjellige størrelser) eller strabismus av divergent type oppstår.

behandling

Behandlingen av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser av denne typen inkluderer intensiv terapi, hovedformålet er å redusere blodtrykket, gjenopprette vitale (automatisk oppfatning av den eksterne verden), stoppe blødning og eliminere hjerneødem. Følgende medisiner brukes:

 1. Redusere blodtrykk - ganliablokatory (Arfonade, benzohexan, pentamin).
 2. For å redusere permeabiliteten til veggene i blodkarene og øke blodkoagulabiliteten - Dicynone, vitamin C, vikasol, Kalsiumglukonat.
 3. For å øke reologi (fluiditet) av blod - Trental, Winkaton, Cavinton, Euphyllin, Cinnarizin.
 4. Inhiberende fibrinolytisk aktivitet - ACC (aminokapronsyre).
 5. Decongestant - Lasix.
 6. Sedativa.
 7. For å redusere intrakranielt trykk foreskrives en ryggpinne.
 8. Alle rusmidler injiseres.

iskemisk

etiologi

iskemisk IMC på grunn av aterosklerotisk plakk

Sirkulasjonsforstyrrelser iskemisk er oftest forårsaket av aterosklerose. Dens utvikling kan provosere sterk spenning (stress, etc.) eller overdreven fysisk aktivitet. Kan oppstå under nattesøvn eller umiddelbart etter oppvåkning. Ofte følger preinfarkt eller hjerteinfarkt.

symptomer

Kan oppstå plutselig eller øke gradvis. De manifesteres i form av hodepine, hemiparesis på siden motsatt lesjonen. Krenkelse av koordinering av bevegelse, samt visuelle og taleforstyrrelser.

patogenesen

En iskemisk lidelse oppstår når en utilstrekkelig mengde blod tilføres til et eget område av hjernen. I dette tilfellet er et fokus på hypoksi, hvor nekrotiske formasjoner utvikles. Denne prosessen er ledsaget av et brudd på de grunnleggende hjernefunksjonene.

terapi

I behandlingen brukes injeksjoner av medisiner for å gjenopprette den normale funksjonen av det kardiovaskulære systemet. Disse inkluderer: Korglikon, Strofantin, Sulfokampokain, Reopolyklykin, Cardiamin. Intrakranialt trykk avtar mannitol eller Lasix.

Video: Årsakene til ulike slagslag

Transitorisk svekkelse av cerebral sirkulasjon

Transitory svekkelse av cerebral sirkulasjon (PNMC) oppstår mot arteriell hypertensjon eller aterosklerose. Noen ganger er årsaken til utviklingen sin kombinasjon. De viktigste symptomene på PNMC er som følger:

 • Hvis patologiens fokus befinner seg i karotidbeholderne, er pasienten nummen med halvparten av stammen (med motsatt side av siden) og en del av ansiktet rundt leppene, lammelse eller kortvarig parese av lemmer er mulig. Violert tale, det kan være epileptisk anfall.
 • Når dårlig sirkulasjon i vertebrobasilær område av pasientens svekkede armer og ben, føler deg svimmel, er det vanskelig å svelge og lage lyder, det fotopsi (utseende i øynene av den lysende prikker, gnister, etc.) eller dobbeltsyn (delingen av de synlige elementer). Han mister orientering, han har feil i hans minne.
 • Symptomer på cerebral sirkulasjon på bakgrunn av hypertensjon vises som følger: begynner å få hodepine og øyeepler, en person opplever tretthet, han har en trykkende ører (som i et fly under avgang eller landing) og kvalmende begjær. Ansiktet blir rødt, svette øker. I motsetning til slag, finner alle disse symptomene sted innen en dag. For dette ble de kalt "forbigående angrep".

Behandling av PNMK utføres av hypotensive, toniske og kardiotoniske midler. Brukt spasmolytika som forbedrer blodstrømmen i hjernen, og blokkere av kalsiumkanaler. Følgende medisiner er foreskrevet:

Dibasol, Trental, Clopheline, Wincomamin, Euphyllin, Cinnarizine, Cavinton, Furasemid, betablokkere. Som tonic - alkohol tinkturer av ginseng og magnolia vintreet.

Kroniske sykdommer i hjernecirkulasjon

Kronisk lidelse i hjernesirkulasjonen (CNMK), i motsetning til akutte former utvikler seg gradvis. Det er tre stadier av sykdommen:

 1. I første fase er symptomene vage. De er mer som et kronisk tretthetssyndrom. En person blir raskt trøtt, søvn er forstyrret, hodet hans gjør ofte vondt og svimmel. Han blir raske og distrahert. Han endrer ofte stemningen. Han glemmer noen mindre punkter.
 2. I den andre fasen ledsages en kronisk svekkelse av cerebral sirkulasjon av en betydelig minneverdighet, utvikle små brudd på motorfunksjonene, forårsaker skakkelig gang. Det er konstant støy i hodet mitt. En person oppfatter informasjon dårlig, neppe konsentrere seg om det hans oppmerksomhet. Han degraderer gradvis som en person. Blir irritabel og ikke selvsikker, mister intellekt, reagerer utilstrekkelig på kritikk, faller ofte i depresjon. Han er hele tiden svimmel og har hodepine. Han vil alltid sove. Arbeidsevne - redusert. Han er dårlig tilpasset sosialt.
 3. I tredje fase blir alle symptomene verre. Nedbrytning av personen blir demens, hukommelsen lider. Når man reiser hjemme alene, vil en slik person aldri finne en vei tilbake. Motorfunksjonene er svekket. Dette manifesterer seg i rystelser av hender, stivhet i bevegelser. Merkbart, taleforstyrrelser, koordinering av bevegelser.

Den siste fasen av kronisk NMC er hjerneatrofi og nevronaldød, utvikling av demens

Brudd på hjernecirkulasjon er farlig fordi hvis ikke behandlingen utføres i tidlige stadier, dør nevroner - de grunnleggende enhetene i hjernestrukturen, som ikke kan oppstå igjen. Derfor er diagnosen av sykdommen i de tidlige stadier så viktig. Den inkluderer:

 • Identifikasjon av sykdommer i blodårer som fremmer utviklingen av hjernesirkulasjonsforstyrrelser.
 • Diagnosen er basert på pasientens klager.
 • Gjennomføring av en nevropsykologisk undersøkelse på MMSE-skalaen. Det kan oppdage kognitiv svekkelse ved testing. Fraværet av brudd er indikert med 30 poeng samlet av pasienten.
 • Dupleks skanning med det formål å avsløre lesjoner av cerebral kar med aterosklerose og andre sykdommer.
 • Magnetic resonance tomography, som gjør det mulig å identifisere små hypotensitive (med patologiske forandringer) foci i hjernen.
 • Kliniske blodprøver: En generell blodprøve, et lipidspektrum, et koagulogram, glukose.

etiologi

Hovedårsakene til hjernesirkulasjonsforstyrrelser er som følger:

 1. Age. I utgangspunktet oppstår de hos folk som har gått inn i femte tiåret.
 2. Genetisk predisposisjon.
 3. Craniocerebral skade.
 4. Overvekt. Overvektige mennesker lider ofte av hyperkolesterolemi.
 5. Hypodinami og økt følelsesmessighet (stress, etc.).
 6. Dårlige vaner.
 7. Sykdommer: diabetes mellitus (insulinavhengig) og aterosklerose.
 8. Hypertensjon. Forhøyet blodtrykk er den vanligste årsaken til hjerneslag.
 9. I en gammel alder kan brudd på blodstrømmen i hjernen føre til:
  • atrieflimmer,
  • ulike sykdommer i bloddannende organer og blod,
  • kronisk tromboflebitt,
  • hjertesykdommer.

behandling

Med kronisk nedsatt blodmengde i hjernen Alle medisinske tiltak er rettet mot å beskytte nervene i hjernen fra døden som følge av hypoksi, for å stimulere metabolisme på nivå av nevroner, for å normalisere blodstrømmen i hjernens vev. Legemidler til hver pasient velges individuelt. Ta dem i en strengt angitt dosering, og monitorer blodtrykket kontinuerlig.

Videre, forstyrrelser av den cerebrale sirkulasjon, ledsaget av nevrologiske manifestasjoner som anvendes antioksidanter, venotonics, vasodilatorer, neurobeskyttende midler, midler som forbedrer blodmikrosirkulasjon, sedativer og multivitamin.

For å behandle en kronisk lidelse i hjernens sirkulasjon kan og middel til tradisjonell medisin, ved hjelp av en rekke avgifter og phyto-te. Spesielt nyttig infusjon av hagtorns og samlingsblomster, som inkluderer kamilleapotek, myrsvin og morwort. Men de bør brukes som et ekstra behandlingsforløb, noe som styrker den viktigste medisinterapien.

Personer med økt vekt, som er i fare for å utvikle aterosklerose på grunn av høyt kolesterol, må ta hensyn til ernæring. For dem er det spesielle dietter du kan lære om fra en diettist som overvåker næringsorganisasjonen for pasienter som er på behandling på et sykehus på et sykehus. Kostholdsprodukter inkluderer alt som har vegetabilsk opprinnelse, sjømat og fisk. Men produktene av melk, tvert imot, skal ha lite fett.

Hvis kolesterolemien er signifikant, og dietten ikke gir de nødvendige resultatene, er legemidlene som er inkludert i statin-gruppen foreskrevet: Lipitor, Atorvakar, Vabarin, Torvakard, Simvatin. Ved høy grad av innsnevring av hulrommet mellom veggene i halspulsårene (70%) som kreves for å holde endarterectomi (kirurgi), som er utført bare i spesialiserte klinikker. Med en stenose på mindre enn 60% er konservativ behandling tilstrekkelig.

Rehabilitering etter akutt nedsatt hjernesirkulasjon

Medikamentterapi kan stoppe sykdomsforløpet. Men hun kan ikke returnere muligheten til å flytte. Hjelp i dette kan bare spesielle treningsøvelser. Vi må være forberedt på at denne prosessen er lang nok og har nok tålmodighet. Pasientene til pasienten må lære å utføre massasje og øvelser med terapeutisk gymnastikk, siden de må gjøre dem for seks måneder eller mer.

Grunnlaget for tidlig rehabilitering etter en dynamisk svekkelse av cerebral sirkulasjon med målet om fullstendig gjenoppretting av motorfunksjoner er vist ved kinesitherapy. Spesielt er det nødvendig med å gjenopprette motilitet, da det bidrar til opprettelsen av en ny modell av hierarkiet i nervesystemet for utøvelse av fysiologisk kontroll av organismens motorfunksjoner. Følgende metoder brukes i kinesitherapy:

 1. Gymnastikk "Balanse", med sikte på å gjenopprette koordinering av bevegelser;
 2. System for refleksøvelser Feldenkrais.
 3. Vojta-systemet tar sikte på å gjenopprette motoraktivitet ved å stimulere reflekser;
 4. Mikrokenizoterapiya.

Passiv gymnastikk "Balanse" er tildelt hver pasient med nedsatt cerebral sirkulasjon, så snart bevisstheten vender tilbake til ham. Vanligvis hjelper familien hennes til pasienten. Det inkluderer kneading av fingre og tær, flekk og forlengelse av lemmer. Øvelser begynner å utføre fra de nedre delene av lemmer, og beveger seg gradvis opp. Komplekset inkluderer også æltning av hodene og livmorhalsene. Før begynnelsen av øvelsene og avslutte skal gymnastikken være lett masserende bevegelser. Pass på å overvåke pasientens tilstand. Gymnastikk skal ikke føre til at han overtar. Uavhengig kan pasienten utføre øvelser for øynene (skrue opp, rotere, fikse et blikk på ett punkt og noen andre). Gradvis, med forbedring av pasientens generelle tilstand, økes belastningen. For hver pasient velges en individuell gjenopprettingsteknikk, med tanke på egenskapene til sykdomsforløpet.

Foto: grunnleggende øvelser av passiv gymnastikk

Feldenkrais Metode Er en terapi som forsiktig påvirker det menneskelige nervesystemet. Den fremmer full restaurering av mentale evner, motoraktivitet og sensualitet. Det inkluderer øvelser som krever jevn bevegelse under utførelsen. Pasienten bør fokusere på koordinasjonen, gjøre hver bevegelse meningsfylt (bevisst). Denne teknikken gjør at vi distraherer oppmerksomheten fra det eksisterende helseproblemet og konsentrerer det om nye prestasjoner. Som et resultat begynner hjernen å "huske" de tidligere stereotypene og vender tilbake til dem. Pasienten studerer hele tiden sin kropp og dens evner. Dette lar deg finne raske måter å få det til å flytte.

Metoden er basert på tre prinsipper:

 • Alle øvelser skal være enkle å lære og huske.
 • Hver øvelse skal utføres jevnt, uten overbelastning av muskler.
 • Mens du utfører øvelsen, bør den syke personen nyte bevegelsen.

Men viktigst, man kan aldri dele sine prestasjoner i høy og lav.

Ekstra rehabiliteringstiltak

Utbredte utføre pusteøvelser, som ikke bare normaliserer blodsirkulasjon, men også fjerner som oppstår under påvirkning av gymnastikk og massere muskelstrekkbelastning. I tillegg regulerer det åndedrettsprosessen etter å ha utført terapeutiske øvelser og gir en avslappende effekt.

Ved brudd på hjernecirkulasjon er pasienten foreskrevet en sengestøtte i lang tid. Dette kan føre til ulike komplikasjoner, for eksempel et brudd på naturlig ventilasjon, fremveksten av bedsores og kontrakturer (i felles begrenset mobilitet). Profylakse av bedsores er den hyppige endringen av pasientens stilling. Det anbefales å vri den over magen. Fot mens hengende, som ligger på leggen myke puter under knærne - hjul laget av bomull, trimmet med gasbind.

For forebygging av kontrakturutvikling anbefales det:

 1. Pasientens kropp skal gis en spesiell stilling. I de tidlige dager blir han overført fra en stilling til en annen, omsorg for sine slektninger. Dette gjøres hver annen eller tre timer. Etter stabilisering av blodtrykket og forbedring av pasientens generelle tilstand, blir de lært å gjøre det selv. Tidlig sittende av pasienten i sengen (hvis trivselet tillater det) vil ikke tillate utvikling av kontrakturer.
 2. Gjør massasjen nødvendig for å opprettholde muskeltonen i normal. De første dagene inkluderer det lett strekk (med økt tone) eller æltning (hvis muskeltonen er redusert) og varer bare noen få minutter. Ytterligere massasjebevegelser intensiveres. Det gis tillatelse til å bruke rubbing. Varigheten av massasjeprosedyrer øker også. Ved utgangen av første halvdel av året kan de utføres innen en time.
 3. Utfør øvelsesøvelser, som blant annet effektivt bekjemper synkinesi (ufrivillig sammentrekning av musklene).
 4. En god effekt er gitt av vibrasjonsstimulering av lammede deler av kroppen med en frekvens av svingninger fra 10 til 100 Hz. Avhengig av pasientens tilstand kan varigheten av denne prosedyren variere fra 2 til 10 minutter. Det anbefales å gjennomføre ikke mer enn 15 prosedyrer.

I tilfeller av cerebral sirkulasjonsforstyrrelser, brukes alternative terapier også:

 • Refleksbehandling, som inkluderer:
  1. Behandling med lukt (aromaterapi);
  2. klassisk versjon av akupunktur;
  3. akupunktur i reflekspoengene plassert på auriklene (auricoterapi);
  4. akupunktur av biologisk aktive punkter på hendene (su-Jack);
 • Behandling med leeches (hirudoterapi);
 • Barrerbad med tilsetning av havsalt;
 • Oksygenbad.

Video: Rehabilitering etter et slag, programmet "Live sunt!"

Mer informasjon om omfattende rehabilitering etter slag og iskemiske angrep leser lenken.

Konsekvenser av NMC

Akutte hjertesirkulasjoner har alvorlige konsekvenser. I 30 tilfeller av hundre personer som har gjennomgått denne sykdommen, blir det helt hjelpeløs.

 1. Han kan ikke spise, hygiene, kjole etc. på egen hånd. Slike mennesker har helt mistet evnen til å tenke. De mister oversikten over tid og er ikke helt orientert i rommet.
 2. Noen beholder evnen til å bevege seg. Men mange mennesker som, etter brudd på hjernens sirkulasjon, forblir for alltid bedridden. Mange av dem beholder et klart sinn, forstår hva som skjer rundt dem, men er målløs og kan ikke formidle sine ønsker og uttrykke følelser i ord.

kommunikasjon mellom hjerneskade og vitale funksjoner

Funksjonshemming er et trist resultat av akutt og i mange tilfeller kronisk nedsatt hjernesirkulasjon. Ca 20% av akutte sykdomsforstyrrelser resulterer i dødsfall.

Men det er en mulighet til å beskytte deg selv mot denne alvorlige sykdommen, uansett hvilken klassifiseringskategori den refererer til. Selv om mange mennesker forsømmer det. Det er en oppmerksom holdning til ens helse og alle endringene som foregår i kroppen.

 • Enig at en sunn person ikke skal ha hodepine. Og hvis du plutselig følte deg svimmel, så var det noe avvik i funksjonen til systemene som er ansvarlige for denne kroppen.
 • Bevis på funksjonsfeil i kroppen er forhøyet temperatur. Men mange går på jobb når det er 37 ° C, vurderer det normalt.
 • Det er en kortvarig følelsesløp i ekstremiteter? De fleste gni det, uten å spørre: Hvorfor skjer dette?

I mellomtiden er disse satellitter av de første mindre endringene i blodstrømssystemet. Ofte er en akutt forstyrrelse i hjernen sirkulasjon foran en forbigående en. Men siden symptomene hans går over dagen, er det ikke alle som har det travelt å se en lege for å få en kontroll og få den nødvendige medisinen.

I dag finnes det effektive medisiner for medisin - trombolytika. De jobber bokstavelig talt mirakler, oppløser blodpropper og gjenoppretter hjernecirkulasjon. Det er imidlertid en "men". For å oppnå maksimal effekt bør de administreres til pasienten innen tre timer etter utseendet av de første symptomene på et slag. Dessverre, i de fleste tilfeller, søker medisinsk hjelp for sent, når sykdommen har gått i alvorlig fase, og bruk av trombolytik er allerede ubrukelig.

Les Mer Om Fartøyene