Årsaker til dyspné: Symptomer på sykdommer, hva du skal gjøre for å lindre tilstanden

Hurtigsides navigasjon

Klager av kortpustethet er laget av mange pasienter på en terapeutens avtale. Pusteproblemer betyr ikke at en person har problemer med lungene. Å mistenke at denne sykdommen eller sykdommen er mulig av naturen av dyspnø og symptomene på samtidig forhold.

Imidlertid kan kun legen bestemme den sanne årsaken, basert på forskningsdataene.

Kortpustethet - hva er det?

Kortpustethet er en avvik fra de normale parametrene for dybde og frekvens av puste. Normalt, per minutt, begår en person 14-16 luftveisbevegelser.

I løpet av svangerskapet øker frekvensen av respirasjon hos kvinner til 22-24 per minutt, men denne økningen regnes som normal og skyldes fysiologiske endringer i den gravide kvinnens kropp.

Hos barn fra nyfødte til 10-14 år reduseres frekvensen av respiratoriske bevegelser gradvis fra 60 til 20 per minutt.

Overskrider andningsfrekvensen i min. indikerer forekomsten av dyspnø. Subjektiv (følelser av pasienten) kortpustethet manifesteres av en følelse av mangel på luft, raskere eller redusert pust.

Dyspné kan være midlertidig, oppstå med fysisk anstrengelse eller spontant i ro. I alvorlige sykdommer er pustevansker ofte løst permanent.

Kortpustethet, i medisin kalt dyspné, er en refleksrespons på mangel på oksygen i vevet. Og oksygenmangel kan provoseres av eksterne faktorer: en kraftig økning i fysisk aktivitet når du løper, klatrer trappene, etc.

Slike fysiologiske dyspnø passer uavhengig etter en viss tid. Dens forekomst skyldes fysisk trening av en person. Personer som fører en passiv livsstil, føler seg stramme i brystet, selv med minimal fysisk belastning.

Og tvert imot krever atleter og folk som fører en aktiv livsstil, en ganske alvorlig fysisk belastning for utseende av dyspnø.

Mer seriøst alternativ - kortpustethet, som oppsto på grunn av patologi av indre organer. I dette tilfellet er det umulig å eliminere pusteproblemer uten medisinsk hjelp.

Klager fra pasienten kan bare indirekte indikere det berørte orgelet. Bare en fullstendig undersøkelse av kroppen vil identifisere årsaken til dyspnø og foreskrive egnet behandling.

Det er kortpustethet:

 1. Tachypnea - økte frekvensen av luftveisbevegelser på mer enn 20 per minutt, og pusten blir overfladisk. Tachypnea er karakteristisk for feberiske forhold, fedme, anemi, hysteriske anfall.
 2. Bradypnea - redusert respiratorisk hastighet til 12 per minutt. og mindre. Åndedrettsvern kan være både dypt og grunt. Bradiapnoia er fast i tilfelle cerebral patologi, tilstanden av acidose og diabetisk koma.

I følge pusteproblemer vurderer leger:

 • Utløpende dyspné - med en arbeidsmessig utløp, skyldes oftest nederlaget av små bronkier og det faktiske lungevevvet. Kortpustethet etter hoste, nedsatt pasienten, er løst i kroniske lungesykdommer (emfysem).
 • Inspiratorisk dyspné - med kortpustethet, oppstår når de store bronkiene er skadet eller lungevevvet er komprimert. Mer karakteristisk for bronkial astma, pleurisy, allergisk ødem og larynx-kreft.
 • Blandet kortpustethet - det er vanskelig å puste inn og ut. Denne typen brudd på respiratorisk prosess indikerer ofte hjerteastma eller forsømt lungepatologi.

Grad av dyspné

Avhengig av fysisk anstrengelse som er nødvendig for å oppstå problemer med å puste, skiller kortpustet:

 • 0 grader - for utseendet av tetthet i brystet, er en ganske alvorlig fysisk belastning (kjører for lang avstand) nødvendig.
 • 1 grad (lett) - dyspné oppstår fra tid til annen, mens du klatrer trappene, rask gange.
 • 2 grader (midten) - kortpustet provoserer et langsommere tempo hos en syke person sammenlignet med hastigheten på bevegelsen, i en sunn tilstand. En person stopper noen ganger når han går, for å få pusten.
 • 3 grader (alvorlig) - pasientens behov stopper hver 100 m (omtrentlig avstand) eller når du klatrer 1-2 trapper. Pasientens ytelse er dramatisk redusert.
 • 4 grader (ekstremt alvorlig) - for å provosere dyspnø med hjertesvikt kan til og med minimal fysisk anstrengelse eller følelsesmessig utbrudd. Ofte oppstår arbeidet pust i hvile, selv i søvn om natten. Pasienten er praktisk talt ikke i stand til å utføre noe arbeid og tilbringer mesteparten av tiden hjemme.

Sammen med de ovennevnte egenskapene, spiller de medfølgende symptomer på dyspné en viktig rolle.

Smerte i brystet, hoste, kortpustethet - er det en sykdom?

Konstant eller ofte dyspné (selv i ro) er et alvorlig symptom som indikerer utviklingen av en allerede fremvoksende sykdom eller fremveksten av en alvorlig, raskt utviklende patologi. Dyspnø i hvile er typisk for følgende sykdommer:

Alvorlig angina pectoris og andre hjertesykdommer - brystsmerter, hoste, dyspné i ro. Tidlig gjengivelse av kvalifisert hjelp til pasienten kan redde sitt liv og forhindre utvikling av nekrose av hjertemuskelen.

Trombemolia av lungearterier - forekommer ofte mot en bakgrunn av åreknuter eller tromboflebitt, som oppstår med økning i blodkoagulasjon. Blokkering av lungekarene er ledsaget av en markert spasme av bronkiene. Ofte opptrer en slik tilstand i postoperativ periode, i lammede liggende pasienter og til og med under flyreise.

For å redde pasientens liv er akutt medisinsk hjelp nødvendig! Vanligvis, for å bistå i blokkering av et stort lungekar, er det bare noen få minutter igjen etter utseendet av alvorlige symptomer, ellers er døden uunngåelig.

Årsaker til kortpustethet når du går

Årsaker til dyspnø med å gå er oftest sykdommen:

 • Patologi av kransløpssirkulasjon - stenose av store hjerteskjermer, aterosklerose;
 • Feil i hjertet - feil i ventiler, hjerteveggs aneurisme
 • Alvorlig lungeskade - ofte vedvarende dyspnø følger lungesykdommer;
 • Anemi - å redusere nivået av hemoglobin betydelig er preget av kortpustethet under trening og plutselige svakhetstilfeller, svimmelhet og senking av a / d til tap av bevissthet.

Hjerte dyspnø (hjertestans), symptomer

Kortpustethet, provosert av hjertesykdom, uten behandling utvikles gradvis eller raskt. Graden av økning i kortpustethet indikerer alvorlighetsgraden av hjertepatologi. Som et resultat er det mangel på koronar sirkulasjon og vevshypoksi.

Alvorlig kortpustethet når du går eller i hvilen er ledsaget av cyanose i nasolabialtrekanten, hudens hud, hjertesorg.

Pusteproblemer som oppstår spontant under en natts søvn, kan mistenkes for hjertesvikt. Karakteristisk for hjertesymptom - ortapnea - manifestert av økt dyspné i utsatt stilling. En person er tvunget til å oppta en vertikal stilling for å lette pusten.

Ved kronisk hjertesvikt ledsages dyspnø av dype puste på grunn av reflekspåfylling av uttalt oksygenmangel. Det mest ugunstige alternativet - dyspnø i ro - krever en omfattende behandling av hjertesvikt.

Hoste og kortpustethet

Dyspné og hoste med slim er en "følgesvenn" av tunge røykere og en indikator på kronisk obstruksjon av lungene. Langvarig røyking fører til atrofiske forandringer i bronkiene, tilstopping av de minste bronkiolene med slim.

 • Dyspné kan være minimal i ro, men det øker dramatisk når du går.

Med bronkitt og lungebetennelse er kortpustethet og fuktig hoste fast (unntatt den første perioden av lungebetennelse - hoste tørt). Tørr hoste og kortpustethet er karakteristisk for nederlaget i pleura, fibrose, den første fasen av lungekreft. Jo større området påvirkes av luftveiene, jo mer uttalt dyspnø.

Støyende pusting, ralling, hørbar i en avstand ( "bobler" i lungene), og kontinuerlig dyspné kan indikere alvorlig lungeskade: kreft eller ødem forårsaket av akutt koronar insuffisiens.

Behandling - hva skal man gjøre med dyspnø?

Hvis sykdommen som forårsaket kortpustethet, er det etablert, er det nødvendig å utføre sin behandling i samsvar med alle anbefalingene fra den behandlende legen. Også for å lette pusten vil det hjelpe:

 • Fullstendig nektelse av sigaretter, utelukkelse av passiv røyking.
 • Ventilasjon av lokaler og regelmessig rengjøring (støvfjerning).
 • Utelukkelse fra dietten av allergifremkallende produkter som bidrar til forekomsten av bronkial astma og astmatisk bronkitt.
 • Full ernæring - forebygging av anemi.
 • Åndedrettsøvelser - et dypt pust gjennom nesen og utånding, ledsaget av tilbaketrekking av magen.
 • Hvis årsaken til pusteproblemer ikke er etablert, er det nødvendig å gjennomgå en omfattende undersøkelse. Med raskt utviklende dyspné, er akutt nødhjelp obligatorisk, og når pusten stoppes, bruk av kunstig åndedrettsmetode før ankomsten av leger.
 • Dyspné med bronkial astma elimineres av legemidler som eliminerer bronkospasme, Salbutamol, Fenoterol, Saltos, Euphyllinum.
 • Det raskeste resultatet oppnås ved bruk av aerosoler eller injeksjon av legemidlet. In / m eller iv injeksjon utføres av lege!

Behandling av dyspné begynner med årsaken til forekomsten. Pusteproblemer fjernes kun med effektiv behandling av den underliggende sykdommen.

Hvilken lege skal behandles med kortpustethet?

Siden kortpustethet kan skyldes ulike sykdommer, bør en person først konsultere en terapeut. I fremtiden kan pasienten bli henvist til en spesialist for smal spesialisert: kardiolog, pulmonologist, endokrinolog, nevropatolog.

Dispno (dyspnø) i ro: årsakene til utvikling og er det verdt å bekymre deg?

Etter trening har enhver sunn person en følelse av tetthet i brystet, øker frekvensen og dybden av pusten. Denne tilstanden kalles kortpustethet. Utseendet etter moderat og tung belastning er fysiologisk. Men hvis det oppstår i ro, må man være våken.

Det er akseptert å skille mellom tre typer dyspnø:

 1. Inspirasjons. Er manifestert av inspirasjonsvanskeligheten. Den utvikler seg når lungene i bronkiene og bronkiolene smalrer. Det forekommer hos pasienter med betennelse i pleura og skader med kompresjon av lungene.
 2. Utløpende - ledsaget av vanskeligheter utånding. Årsaken ligger i å redusere lumen av små bronkioler, som skjer med emfysem, kronisk obstruksjon av lungene.
 3. Blandet dyspnø er karakteristisk for forsømte lungesykdommer, hjertesvikt.

Årsaker til dyspné

Det er 4 hovedårsaker til utseendet av dyspnø i hvile:

 • kardiovaskulær svikt;
 • respiratorisk insuffisiens;
 • metabolske forstyrrelser;
 • hyperventilasjonssyndrom.

Kardiovaskulær svikt

I utgangspunktet utvikler dyspné med hjertesykdom etter små belastninger, gradvis i alvorlige former for hjertesvikt, det manifesterer seg i ro. Følelsen av mangel på luft dannes som et resultat av brudd på hjertets kontraktilitet, krampe i lungearterioler, økning av trykk i dem. Brutt normal gassutveksling i lungene, fra mangel på oksygen, kroppsvevet, inkludert hjernen, lider. Refleksivt aktivert respiratorisk senter i medulla oblongata og personen begynner å puste raskere, utvikler kortpustethet.

Noen ganger utvikler disse pasientene dyspné i utsatt stilling. Det vises om natten og kalles paroksysmal nattlig dyspné, eller hjerteastma. I den bakre posisjonen på ryggen blir blodet omfordelt fra ekstremiteter og bukhulen til brystet. Hjertet klarte ikke å håndtere ekstrabelastningen. Den flytende delen av blodet svømmer inn i alveolene. Det er vanskelig å puste.

Om natten er det en følelse av kvelning. Mannen må sitte på sengen, bena hans henger ned - ortopediens posisjon. Kortpustethet er av ekspiratorisk natur, noe som gjør det mulig å skille det fra det av bronkial astma, hvor inspirerende dyspné er inspirerende. Også tørre raler høres over de øvre delene av lungene. Etter å ha tatt ortopediene, strømmer blodet til beina, belastningen på hjertet reduseres og kortpustet passerer. Hvis de tiltakene som er tatt, er utilstrekkelige, utvikler lungeødem.

Tilstanden forverres, kvelning øker. Under hosten tildeles mye skummende sputum med rosa farge, når du puster, er det hørbare boblende lyder. Våt raler høres over hele overflaten av lungene. Denne tilstanden krever snarlige tiltak.

Viktig! Hvis du har observert disse symptomene hos mennesker, må du raskt ringe til en ambulanse. Før pasienten skal gi pasienten en halv sittende stilling, sett Nitroglycerin tablett under tungen.

Ytterligere assistanse vil bli gitt av ambulansen under transport, kvalifisert behandling vil bli avholdt i intensivavdelingen. Behandling i slike tilfeller utføres ved å inhalere oksygen med en blanding av etylalkohol for å eliminere skumdannelse i lungene. Effektiv analgesi er bare mulig med den narkotiske analgetiske Morphin. Overflødig væske fjernes med et vanndrivende middel (Lasix). Valget av andre legemidler og behandlingsmetoder avhenger av pasientens symptomer og årsaken til lungeødem.

Åndedrettssvikt

I lungesykdommer kan dyspné i ro utvikles raskt eller gradvis øke over mange år.

Kronisk obstruktiv lungesykdom følger med irriterende røykere. Kortpustethet er forårsaket av en økende reduksjon i luftveisklaringen på grunn av akkumulering av viskøs sputum. En konstant følelse av mangel på luft ledsages av hoste med frigjøring av viskøs sputum. Hvis du ikke starter behandlingen i tide, vil tilstanden forverres.

Dyspnø i bronkial astma - det er angrep av kvelning, etter kontakt med allergenet eller stresset. Kortpustethet er av utandrende karakter, det fjernes ved innånding av bronkodilatatorer - Salbutamol, Hexoprenalin. I spesielle tilfeller lindrer innånding av medisiner ikke angrepet og utvikler astmatisk status. Denne tilstanden truer pasientens liv. Huden blir gradvis blåaktig på grunn av mangel på oksygen, hjerteklang blir dytt, pusten høres ikke over enkelte områder av lungene. Bevisstheten blir kjedelig, pasienten faller inn i koma.

Oppmerksomhet vær så snill! Hvis et angrep av bronkial astma ikke går bort etter en annen innånding, oppfordres en ambulanse raskt!

Dyspné i hvile er symptomatisk for akutte smittsomme sykdommer - lungebetennelse og bronkitt. Det er ledsaget av de karakteristiske tegnene på sykdommen:

 • feber,
 • svakhet, sløvhet
 • smerte i brystet;
 • hoste eller sputum sekresjon.

Akutt respiratorisk svikt forekommer med lungeemboli, når et av karene er trombosert av blodpropp, er en del av lungen slått av fra pusten. Underlagt utvikling av PE-pasienter med sykdommer i venene i nedre ekstremiteter, postoperative liggende pasienter. Kortpustethet er av inspirerende natur, pasientens ansikt blir gradvis blått, blodårene svulmer på nakken. Det er smerter bak brystbenet som ligner et hjerteinfarkt. Med utviklingen av et lungeinfarkt, oppstår hemoptysis. Hjelp kan bare gis av gjenopplivingsteamet.

Luftveiene kan bli forstyrret av følgende årsaker:

 • Innføring av fremmedlegemer (spesielt viktig for små barn);
 • kompresjon av bronkiene med en voksende tumor;
 • utviklingen av en aneurysm i aorta eller forstørrelse av skjoldbruskkjertelen og kompresjon av luftrøret;
 • cicatricial innsnevring av bronkiene;
 • pneumothorax;
 • scoliotic krølling av ryggraden;
 • pulmonell tuberkulose.
til innholdsfortegnelsen ↑

Metabolske sykdommer

Brudd på hormonproduksjon og tilstanden av anemi kan føre til kortpustethet. Anemi er preget av en reduksjon i mengden hemoglobin, kroppsvev opplever oksygen sult, reflekterende pust blir hyppig og dyp.

Vær oppmerksom! Økt produksjon av skjoldbruskkjertelhormoner ved tyrotoksikose fører til økt oksygenbehov i kroppen som følge av utvikling av dyspnø.

Hos personer med fedme er forekomsten av pustevansker forbundet med en tung byrde på lungene og hjertet. Med langvarig eksistens av fedme, oppstår hjertesvikt, dyspnø er forverret.

Diabetes mellitus er ledsaget av kortpustethet på grunn av vaskulær skade og forstyrrelse av gassutveksling i vev. Med type 2 diabetes er det ofte fedme, noe som ytterligere forverrer pusteforstyrrelsen.

Syndrom av hyperventilering

Nervøs overeksponering, stress, tung fysisk aktivitet, kan forårsake hyperventilering av lungene. Puste blir hyppigere og for dyp. En person taper aktivt karbondioksid, konsentrasjonen blir utilstrekkelig for effektiv gassutveksling. Kroppen lider av hypoksi. På toppen av symptomutviklingen kan det oppstå bevissthetstap.

Separat er det nattdysepné med apnø syndrom. Sværheten ved å puste kommer etter en episode av å stoppe pusten i en drøm. I slike pasienter reduseres tonen i respiratoriske muskler under søvn, luftveiene er smale og kan overlappe helt. Et pustepunkt utvikler seg. Hjernen mottar informasjon om oksygen sult og utløser en kompensasjonsmekanisme - rask pusting. En person kan ikke engang våkne opp. Dette syndromet krever obligatorisk undersøkelse og rask behandling, siden det kan akselerere utviklingen av sykdommer i kardiovaskulærsystemet, øker risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt.

Behandling og forebygging av dyspné

Hvis årsaken til problemer med å puste ikke er i tvil, er behandling rettet mot eliminering. Terapeut overvåker de fleste av disse sykdommene. Hvis mulig, kan du henvise til en smal spesialist, avhengig av det organiserte organet - til kardiologen, pulmonologen, endokrinologen, terapeuten.

Behandling av hjertesvikt krever regelmessig inntak av ulike grupper av legemidler for å normalisere hjertets arbeid:

 1. Betablokkere - Metoprolol, Atenolol.
 2. ACE-hemmere - Enalapril, Lysinopril, Captopril.
 3. Vasodilatorpreparater - Nitroglyserin, Isosorbid Dinitrat.
 4. Antikoagulanter - Warfarin.
 5. Diuretika - Furosemid, Indapamid, Spironolakton.
 6. Statiner - Atorvastatin, Simvastatin.

Åndedrettsvikt forårsaket av smittsomme sykdommer krever massiv antibiotikabehandling. Kronisk obstruktiv sykdom involverer røykestopp, tar medisiner som fortynnet sputum (acetylcystein), bronkodilatatorer (salbutamol), xantiner (euphyllin).

Viktig! Bronkial astma med et riktig valgt behandlingsregime manifesteres av et minimum antall astmaangrep.

Utviklingen av akutt respiratorisk svikt med PE, astmatisk status, lungeødem krever intensiv behandling i intensivavdelingen.

Hyperventilering av lungene krever dannelse av selvkontroll, trening i respiratorisk gymnastikk, bruk av sedativer og antidepressiva midler (Amitriptylin, Fluoxetin, Cipramil).

Forebygging av utvikling av problemer med å puste er rettet mot å behandle den underliggende sykdommen, normalisere kroppsvekten, regelmessig trening. Du bør slutte å røyke, astmatiske pasienter unngår kontakt med allergener. Dette vil bidra til å redusere sannsynligheten for å utvikle dyspnø i hvile.

Symptomer og årsaker til dyspné, måter å behandle

Konstant smertefull kortpustet gjør en persons liv ubehagelig, da han fratas muligheten for normal pust, noe som er nødvendig for alle organers og kroppens kroppsfunksjoner. Gjennom årene har slike patologier vist seg hos mange mennesker, ettersom utvidelsesevnen og elastisiteten til lungevevvet reduseres, endres styrken og mobiliteten til membranen og muskler i brystet. Som et resultat mister lungene muligheten til å knekke helt ned. Dyspnø kan også oppstå på grunn av kroniske sykdommer eller midlertidige helseproblemer.

Symptomer på dyspné

Dyspné kan forekomme av og til, paroksysmalt, eller kan være kronisk. Skarp mangel på luft, fløyte eller hvesende, endringer i dybde og rytme under pusting er markerte symptomer på dyspnøangrep. Mannen blek, prøver å ta tak i luften, hans lepper blir blå.

I det kroniske løpet av sykdommen er det vanskelig for en person å puste inn en utsatt stilling, så musklene i nakken eller bukpusten er knyttet til prosessen. Kronisk form kan bestemmes av frekvensen av innåndinger og utandringer - hvis rytmen avvises fra normen, er dette et klart symptom på patologi. Dyspné kan forekomme i bestemte spesielle tilfeller, for eksempel å gå, fysisk anstrengelse, klatre trapper, forlate til frost, etter å ha spist, om natten, og til og med med kjønn.

 • Når du går Kortpustethet er forbundet med hjerteaktivitet, eller rettere med et koronært vaskulært system som leverer blod til myokardiet. Direkte påvirker kortpustethet, tilstedeværelse av hjertesykdom, tynning av de vaskulære veggene, septumfeil. Som et resultat oppstår oksygen sult, noe som manifesteres av kortpustethet når man går.
 • Uten et minimum av fysisk anstrengelse, ingen kan gjøre uten, akkurat som uten å spise. Men hvis det er kortpustethet med slike daglige aktiviteter, er det en patologi. Det kan oppstå på grunn av forstyrrelser i hjertet eller luftveiene - lungene og bronkiene. Som et resultat er det et underskudd av oksygen som kommer inn i blodet, og dyspnø vises.
 • Klatrer trappene bør ikke forårsake spesielle vanskeligheter og dyspnø hos en sunn person. Det kan forekomme hos mennesker som lider av lungeinfeksjoner, forkjølelse, emfysem, lungebetennelse og andre. Pustebesvær kan gå inn i akutte anfall med brystsmerter og til og med føre til tap av bevissthet.
 • Hvis en person begynner å kveles når det kommer ut på frost, Dette kan være en konsekvens av kalde allergier, lungepatologi, anemi. Dette skjer hos personer med utilstrekkelig kroppsvekt. Frostig luft er bra for kroppen, men du må lære å puste når du forlater det varme rommet. Den første regelen er at du ikke kan inhalere den skarpe, frostige luften med munnen din åpen - det kan føre til både kortpustethet og smerte i hjertet.
 • Pustevansker kan oppstå og om natten hvile. Dette indikerer en ventrikelsvikt eller stagnerende prosesser i vevet i hjertemuskelen. En person må sette noen puter eller sove å sitte for å lette tilstanden. Det er også en lettelse å anta en oppreist posisjon, da blodet avtar fra lungene.
 • Utbruddet av dyspné når du har sex kan oppstå av grunnene nevnt ovenfor, så vel som i anemi, som skyldes jernmangel i blodet. Nøyaktig dette kan bestemmes av legen når de mottar resultatene av kliniske tester.

Årsaker til dyspné

De skyldige i dyspné kan være forskjellige sykdommer - de kan bestemmes av frekvensen og arten av innåndingene og utåndingene. Hver kategori av patologi har sitt navn og begrunnelse. I medisin er det en deling, som er definert som sentral kortpustethet, lunge, hjerte og hematogen. I sin tur er de også delt inn i flere flere typer.

Lung dyspné

I denne kategorien av patologi er årsakene knyttet til lungesykdommer kombinert.

Utandringsdyspné er den vanligste formen, som bestemmes av vanskeligheten ved utånding og oppstår når lumen i bronkiene smalker på grunn av deres ødem, spasme eller blokkering av slem. For å takle dette problemet i pusteprosessen er det nødvendig å styrke arbeidet i respiratoriske muskler, men dette er ikke nok, og utåndingssyklusen er vanskelig.

Denne formen vises dyspné i bronkial astma, spesielt ved angrep og kronisk bronkitt, i tilfelle av bronkokonstriksjon og allergisk bronkial ødem. For en slik form er preget av tungpustethet og plystring lyder når du puster ut, men i motsetning til hjerte dyspné, har man muligheten til å sove om natten uten følelse av kvelning, og det ikke vokser kalde lemmer.

Inspirerende kortpustethet er bestemt av vanskeligheter med et sukk. Dette skyldes opphopning av væske i brystet - med fibrose, lymfogen carcinomatose, pleurisy, ascites, Bekhterevs sykdom. En lignende form manifesteres ved hevelse av strupehodet, svulstsykdommer i dette området.

Denne typen dyspnø kan bestemmes av manglende evne til en person til å ta en tale uten hyppige pusten, det manifesterer seg selv under minimum fysisk anstrengelse. Innånding i slike tilfeller er ledsaget av en fløylende støy.

Hjerte dyspné

Årsakene til denne kategorien av respirasjonssvikt er oftest mitralstenose myxom av venstre atrium eller venstre ventrikkel hjertesvikt, der blodsirkulasjonen, noe som fører til nedbryting av åndedrettsfunksjoner. Tegn på hjerte dyspné i disse patologiene er ortopedi og polypnoe.

 • orthopnea Er et syndrom av hjerte dyspné, som tvinger en person til å være i oppreist stilling hele tiden, da dette letter sin tilstand. Ortopedi er forbundet med venstre ventrikulær og venstre atriell insuffisiens.
 • polypnoea - preget av økt frekvens og dyp pust, til fenomenet hyperventilering av lungene. Oftest forårsaket av overdreven venøs blodstrøm til hjertet når en person tar en horisontal stilling, kan skyldes kronisk hjertesvikt.

Hematogen dyspné

Slike kortpustethet oppstår når giftige produkter vises i blodet på grunn av leversvikt, diabetes mellitus eller forgiftning. Åndedrett på grunn av stor luftstrøm blir støyende og godt hørbar.

Forskjellig, i tillegg, det hemiske utseendet, som hovedsakelig forekommer i anemi, på grunn av en reduksjon i oksygenkonsentrasjonen i blodet. Hos pasienter med anemi er forekomsten av slike dyspnier oftere en følge av ikke sykdommen, men andre årsaker, for eksempel anemisk myokardiografi, hypoksisk skade på sentralnervesystemet.

Sentral kortpustethet

Dette skjemaet er et symptom på patologiske prosesser i respiratoriske senter i sentralnervesystemet, med dets oraginiske lesjoner, nevroser eller fra virkningen av neurotrope giftige stoffer. I motsetning til alle andre kategorier, for eksempel kortpustethet ikke en reaksjon i luftveiene patologi i andre organer, er hun den primære årsaken til respirasjonssvikt, som innebærer alvorlige konsekvenser. Det kan manifestere seg på forskjellige måter: arytmi, sentrogen bradypnoe, hyperpnoea, tachypnea og oligopnea.

 • Arytmier er forårsaket av luftveisforstyrrelser i hjernestammen, som forekommer i traumatisk hjerneskade, slag, inflammasjon og ødem, samt noen typer av kjemisk eller medikament forgiftning.
 • Bradypnoe - dette er navnet på den sjeldne pusten som kan oppstå når du forgiftes med narkotiske stoffer eller med patologiske forandringer i sentralnervesystemet. Noen ganger kan du se det på friske mennesker under en dyp søvn. Med en systematisk manifestasjon av bradypnoe er en nevrologisk konsultasjon alltid nødvendig.
 • Oligopnea - overfladisk sjeldne puste med utilstrekkelig ventilasjon av lungene, kan oppstå med hypotermi. Hvis du ikke tar medisinske tiltak, blir denne typen dyspnø mer alvorlig og kan føre til et stopp i pusten. I alle tilfeller er prognosen for utseendet til oligopen ugunstig, siden det fører til respiratorisk acidose eller diffus cyanose.
 • Tachypnea - rask hjertepust, som kan oppstå med nevroser, tumormodeller, hjernehinnebetennelse. Pustenes frekvens når 75-80 ganger per minutt. Det er et slikt fenomen også med pericholecystit, diffus peritonitt, ascites, forstyrrelse av CNS.
 • Hyperpnoea - patologisk hyppig dyp pusting, forekommer i koma med hemorragisk hjerneslag, hjernehinnebetennelse, hodetrauma, alkoholkoma. I forbindelse med opphopning av slim i nese og svelg og luftrør, og ved å redusere svelget musklene når de puster ofte oppstår snorking og plystring lyder.

Generell dyspnøbehandling

Behandling av dyspné vil være effektiv hvis årsaken til utseendet er etablert. For å gjøre dette må du gjennomgå en alvorlig grundig medisinsk undersøkelse, da det vil være feil å behandle symptomet, uten å ta hensyn til essensen av problemet.

Hovedoppgaven er å sikre normal ventilasjon av lungene. For å gjøre dette først og fremst er det nødvendig å gjøre anstrengelser for den personen som lider av denne patogen - det er nødvendig å gi opp tobakk og begynne å øke sin fysiske aktivitet.

For behandling av ortopedi, hvor det er umulig å puste i den bakre posisjonen, er ultralydinhalasjons sanering og immunterapi velegnet. Den generelle planen for behandling av dyspné består vanligvis av følgende aktiviteter:

 • Eliminering av infeksjonsfokus i hele luftveiene.
 • Justering av mage-tarmkanalen, lymfatiske, kardiovaskulære systemer i kroppen, psykomotisk sfære.
 • Immunomodulasjon (økt immunitet).
 • Energi aktivering av kroppen.

medisiner

 • Hvis årsaken til kortpustethet er åndedrettssykdommer, anbefaler vi spesialistlegerne en rikelig drink myke alkaliske drikker.
 • Ved en forgiftning av en organismeinfusjonsbehandling - er det nødvendig med introduksjon av en væske intravenøst ​​(fizrastvora, gemodeza, reopoligljukina og andre)

Kortpustet forårsaket av bronkospasme, behandles med legemidler som eliminerer det. Forberedelsene er delt inn i langsiktige og kortsiktige midler.

Kortvirkende stoffer:

 • salbutamol (tabletter, inhalatorer, oppløsninger til bruk i forstøver).
 • fenoterol (aerosol, oppløsning for innånding);
 • Terbutalin (tabletter, injeksjoner, innåndinger).

Langvirkende stoffer:

 • saltos (tabletter);
 • formoterol (kapsler, inhalator);
 • clenbuterol (tabletter, sirup);
 • salmeterol (aerosol, pulver til innånding);

For å slappe av i bronkiene, brukes følgende medisiner:

 • atrovent - ipratropiumbromid (inhalator, kapsel, injeksjonsoppløsning).
 • Kombinerte preparater:
 • Berodual (aerosol, oppløsning for inhalatorer);
 • Ditek (inhalasjonsoppløsning)
 • methylxanthines
 • eufillin (tabletter, intravenøs injeksjon).

Gjør det lettere å puste midler til bronkial astma:

 • kromoglikatnatrium (inhalatoren, kapsler);
 • nedokromilnatrium (inhalator);
 • naklrom (kapsler).

Det finnes andre stoffer, men noen av dem bør kun utnevne en medisinsk spesialist. Selvmedikamenter med alvorlige former for dyspné kan føre til svært alvorlige konsekvenser.

Folk rettsmidler mot kortpustethet

I treasury av folkemessige rettsmidler, det er oppskrifter som vil bidra til å utvide bronkiene og avlaste kortpustethet.

 • Infusjon av frukt og blomster av hagtorn, blandet en til en gjøres som følger: tre glass kokende vann du trenger å hælde tre store skjeer av samlingen, delt inn i tre doser på en dag.
 • Olje fra honning og enebær. Shishechki enebær (100 g) + smør (50 g) + honning (150 g) svev i et vannbad. Ta to store spiseskjeer te daglig.
 • Lilac blomster (en stor skje) helles i et glass kokende vann. Drikk fire ganger om dagen for to store skjeer.

Gymnastikk med kortpustethet

Enkle pusteøvelser vil hjelpe til med å løse problemer med kortpustethet, uansett hvilken årsak det er forårsaket.

 • Utånding gjennom luftens munn, du trenger å inhalere det gjennom nesen din, og deretter kraftig puste ut gjennom munnen din og trekke i magen din, teller til ti. Inhalere gjennom munnen slik at luften går "inn i magen", deretter trekk magen og hold pusten, teller til ti. Denne øvelsen kan utføres sitte, stå og til og med gå: pust ut - pust inn - pust ut - hold pusten - puster ut.
 • Neste øvelse skal gjøres stående eller sittende, bøye armene i albuene. Åpne hendene dine slik at du kan se dem. Knyttneve med innsats komprimeres med samtidig produksjon av støyende korte åndedrag (8 ganger). Deretter slippe hendene dine i fem til ti sekunder og gjør øvelsen igjen. Det nødvendige antall tilnærminger er opp til tjue.

Det er mulig for en instruktør å helbrede gymnastikk å bli kjent med andre øvelser. Hvis du utfører dem regelmessig, kan du si farvel til evig pustenhet.

Et eksempel på øvelser for respiratorisk gymnastikk på video

Profylakse av dyspné

For ikke å få et slikt problem og ikke å lete etter måter å kvitte seg med, er det bedre å tenke på det på forhånd og forhindre utbruddet av de sykdommene som er hovedårsaken. For å gjøre dette bør man overholde enkle livsregler:

 • Oppretthold en normal psyko-emosjonell tilstand.
 • Avvise dårlige vaner (alkohol, røyking og andre).
 • Det er obligatorisk å gi kroppen rimelig regelmessig fysisk aktivitet - det kan være morgenøvelser, gå, klatre trapper, svømme osv.
 • For å kontrollere kroppens korrekte stilling under søvnen, skal hodet ligge på puten i en vinkel på 35-40 grader.
 • Hvis du har symptomer på kortpustethet, bør du umiddelbart konsultere en lege og følge alle hans anbefalinger.
 • Utfør respiratorisk gymnastikk selv før utseendet av kortpustethet - det gjør aldri vondt.

Det er mange tips, medisiner og naturlige rettsmidler som ikke kan dekkes av en artikkel. Det vil være veldig interessant hvis du deler opplevelsen av å bli kvitt kortpustet i kommentarene. Kanskje, etter ditt råd vil du gjøre livet enklere for noen.

Årsaken til kortpustethet uten belastning

Kortpustethet er en kombinasjon av symptomer, som er subjektivt preget av en følelse av mangel på luft. Noen ganger er dette uttrykt av det faktum at en person tar et ekstra pust, og noen ganger må han gjøre muskelinnsats for å puste ut igjen.

Vanligvis kan dyspnø vises hos mennesker under oppholdet i høyhøyde områder, det vil si i et medium av utladet luft. Den resulterende oksygen sulten får en person til å puste dypere og oftere. Ganske vanlig fenomen er en liten kortpustethet med betydelig fysisk anstrengelse, spesielt i en uutdannet person med overvekt. I dette tilfellet er det en økning i blodstrømmen i musklene, som krever mer oksygen enn i hvile. Som et resultat er respiratorisk senter i hjernen begeistret og får oss til å inhalere oftere enn vanlig. Imidlertid er slike patologiske forhold svært vanlige, hvor forstyrrelser av respiratorisk rytme forekommer selv i ro, noe som gir pasienten en stor uleilighet. I tillegg utgjør slike sykdommer en reell trussel mot menneskelivet. Det er derfor når dyspnø vises, anbefaler leger at du umiddelbart går til klinikken for å finne årsaken til det forferdelige symptomet.

Hvorfor forekommer dyspnø?

I tillegg til de allerede beskrevne normale fysiologiske årsakene, kan pustenes rytme være svekket på grunn av:

1. Insuffisient i luftveiene:

 • Obstruksjon av bronkiene;
 • Patologiske endringer i lungens vev;
 • Vaskulære patologier;
 • Sykdommer som påvirker luftveiene eller andre organer i brystet.

2. hjertesvikt (kronisk eller akutt);

3. Nevrologiske sykdommer og syndromer;

4. Metabolske sykdommer.

Avhengig av årsakene som forårsaket pusteforstyrrelser, utmerker seg ulike typer dyspnø.

Lung dyspné

Et av kriteriene for klassifisering av dyspnø er om det oppstår ved innånding eller utånding.

Inspiratorisk dyspné eller restriktiv oppstår på grunn av en reduksjon i elastisiteten til lungevevvet eller deformasjonen av brystet. I disse tilfellene kan lungene ikke ekspandere nok til å holde all luften med det økte behovet i det.

Utandringsdyspnø kalles også obstruktiv. I dette tilfellet reduserer problemet lungene i bronkietreet, noe som skaper betydelig motstand mot luft når du utdriver. Følgende sykdommer kan bli årsaken til dette:

 • Ventilasjon av luftveiene med en aneurisme eller en tumor i et nærliggende organ.
 • Tumorer ligger direkte i lungene og i kofferten til bronkialtreet.
 • Innånding av fremmedlegemer.
 • Inflammatoriske sykdommer som forårsaker fibrose av brusk.
 • Lær av luftrøret eller lungevevvet.

Avhengig av arten av den underliggende sykdommen, kan kortpustet oppstå plutselig, og dets alvorlighetsgrad vil raskt øke eller utvikle seg gjennom årene. I det første tilfellet er det logisk å anta tilstedeværelse av et trauma av lunge-pneumothorax - eller pleurisy (akkumulering av væske i pleura som forstyrrer normal lungefunksjon).

En langvarig økning i symptomene på respiratorisk svikt antyder kronisk obstruktiv lungesykdom, som kan utvikle seg på grunn av en rekke årsaker.

Separat er det verdt å nevne en så alvorlig sykdom som bronkial astma. Under et angrep, brenner bronkial lumen, noe som manifesteres av kortpustethet etter en rask inspirasjon. Denne tilstanden stoppes ved bruk av spesielle medisiner - bronkimimetikk - i form av fine aerosoler.

Konstant tilstede dyspnø, som noe øker med tiden, kan være et symptom på lungesvulster. Det er viktig å huske at tumoren utvikler seg helt asymptomatisk i tidlige stadier, og derfor spiller en viktig rolle i onkodiagnose av den profylaktiske årlige medisinske undersøkelsen, som nødvendigvis må inkludere fluorografi.

Forstyrrelser av respiratorisk rytme kan også følge slike akutte lungesykdommer som bronkitt og lungebetennelse. Deres symptomer er allment kjent:

 • Økning i kroppstemperatur til individuelt høye indekser;
 • Utseendet til symptomer på generell rusforgiftning - svakhet, døsighet, vondt i kroppen;
 • Hoste, som, avhengig av forekomsten av slem, kan være tørr eller produktiv.

Ofte utvikler lungebetennelse og bronkitt som komplikasjoner etter en respiratorisk infeksjon. For å forhindre dette er det nødvendig å gjennomføre en grundig overvåking av pasientens tilstand og gjennomgå regelmessig en undersøkelse hos en lege.

I svært sjeldne tilfeller kan dyspné være en konsekvens av følgende patologiske forhold:

 • Tuberkulose er en ekstremt farlig smittsom sykdom som påvirker lungevevvet.
 • Svampeinfeksjon.
 • Emphysema er en tilstand der unormal alveolær forstørrelse oppstår med tap av elastisitet, noe som fører til en økning i stivhet av lungevevvet.
 • Silikose - en gruppe sykdommer som oppstår på grunn av yrkesfare, hvor fint støv blir akkumulert i lungens vev.
 • Forstyrrelser i brystets anatomiske form, noe som skaper mekaniske hindringer for normal lungefunksjon.

Kortpustethet på grunn av hjertesykdom

Dyspnø kan oppstå hos pasienten som følge av utviklingen av kronisk hjertesvikt. I dette tilfellet kan hjertet ikke klare sin funksjon av pumpen, noe som fører til stagnasjon i den lille sirkulasjonen. Slike kortpustet utvikler seg i lang tid, men som et resultat blir det en konstant pasientkammerat, og går ikke til og med i en hvilemodus.

En hyppig følgesvenn av kardiopatologier er den såkalte hjerteastmaen. Dette er et nattangrep av kvelning, noe som fører til oppvåkning. Legene kaller det paroksysmisk dyspné.

Kortpustethet, som et resultat av en nervøs sammenbrudd

Ofte er forstyrrelsen av pustens rytme inkludert i komplekset av symptomer som følger med panikkanfall eller alvorlig stress. Pasienter klager over en subjektiv følelse av mangel på luft eller manglende evne til å puste inn. Sistnevnte kan være forbundet med hyperventilasjonssyndromet, som ofte utvikler seg hos personer med neurose, økt spenning, utsatt for panikkanfall og urimelig frykt.

Endokrine sykdommer og dyspné

Ofte er pusteforstyrrelser et indirekte symptom på skjoldbruskdysfunksjon. Når tyrotoksikose - et økt nivå av skjoldbruskkjertelhormoner - er det en akselerasjon av metabolisme, noe som resulterer i alt vev og organer krever mer oksygen enn før. Hjertet kan ikke takle økt stress, noe som resulterer i kompenserende kortpustethet.

Ulempen av skjoldbruskhormoner blant andre sykdommer kan føre til overvekt. Avsetningen av fett på de indre organene, inkludert hjertet, kan påvirke funksjonene negativt.

Dyspné kan også indikere tilstedeværelsen av en pasient med diabetes mellitus, hvor vaskulære patologier ikke er uvanlige. Utilstrekkelig ernæring av organer og vev, inkludert tilførsel av oksygen, prøver kroppen å kompensere ved tvungen pusting. Utvikling av diabetisk nefropati forverrer bare situasjonen, fylle blodet med giftige metabolitter.

Kortpustethet under graviditet

Heldigvis er pustelidelse ikke alltid en manifestasjon av patologi. Under graviditeten er kortpustet ganske vanlig og skyldes rent fysiologiske årsaker. Når fosteret vokser, vokser livmoren og presser ned på membranen, som i sin tur begynner å begrense amplituden til lungene betydelig.

Videre øker volumet av sirkulerende blod under graviditeten betydelig, noe som øker belastningen på hjertet betydelig. Dette kan ikke, men påvirke lungens arbeid. Anemi - en hyppig følgesvenn av gravide - provoserer også starten på kompenserende mekanismer, hvorav en er kortpustethet.

Hvis pusteforstyrrelser følges konstant, det vil si, ikke passere selv i ro, så er det nødvendig å umiddelbart konsultere en spesialist for å utelukke mulig hypoksi av fosteret.

Alvorlighet av dyspné

Avhengig av intensiteten av symptomene, er kortpustethet:

 • 1 grad av alvorlighetsgrad - oppstår når du klatrer trapp eller oppoverbakke, så vel som under løp;
 • 2 alvorlighetsgrad - kortpustet får pasienten til å bremse i forhold til tempoet til en sunn person;
 • 3 alvorlighetsgrad - pasienten er nødt til å hele tiden slutte å ta pusten;
 • 4 alvorlighetsgrad - en følelse av mangel på luft forstyrrer pasienten selv i ro.

Hvis pusteforstyrrelser oppstår bare under en ganske intens fysisk trening, sier de om null grad av alvorlighetsgrad.

Diagnostiske tiltak ved dyspné

For å avgjøre hvilken sykdom som er skjult bak dette symptomet, foreskriver legene generelle analyser og spesifikke instrumentelle diagnostiske metoder. Den nøyaktige listen over prosedyrer bestemmes direkte av en spesialist etter å ha undersøkt pasienten og samlet inn en anamnese. Avhengig av resultatet av tidligere analyser, kan tilleggsstudier tildeles.

Behandling for dyspné

Siden kortpustethet ikke er et spesifikt symptom på en bestemt sykdom, kan metodene for eliminering være svært forskjellige. Den mest effektive er selvsagt eliminering av den underliggende sykdommen, som var årsaken til kortpustethet. Hvis dette ikke er mulig, vil leger fore støttende og symptomatisk behandling rettet mot å gjenopprette normal respirasjonsfrekvens (for eksempel i astma eller kreftsykdommer).

Profylakse av dyspné

Primær forebygging reduseres for å eliminere negative faktorer som kan påvirke respiratoriske funksjoner. Slike faktorer kan omfatte overflødig vekt, hypodynami, røyking, yrkesfare og så videre. Det er nødvendig å revidere dietten for å oppnå en gradvis reduksjon i vekt til individuelt komfortable siffer. Avvisning av dårlige vaner, for eksempel misbruk av alkohol og røyking, kan betydelig forbedre tilstanden til pasienten, og i noen tilfeller helt fri det fra ødeleggende angrep.

Det er svært viktig å passere en årlig undersøkelse av en lege og andre spesialister, for å hindre utviklingen av kroniske sykdommer og utvikling av nye sykdommer.

Sekundær forebygging av dyspnø er mer begrenset. Det betyr et sett med tiltak for behandling av den underliggende sykdommen.

Utmerkede resultater viser i noen tilfeller balneologisk behandling. Foreløpig er det et stort antall sanatorier og kursteder, som, ved hjelp av en unik kombinasjon av naturlige faktorer, har spesialisert seg på behandling av hjerte- og bronkopulmonal sykdommer ledsaget av kortpustethet.

Årsaker til kortpustethet: Råd fra en terapeut

En av de viktigste, oftest uttrykt av pasientens klager, er kortpustethet. Denne subjektive følelsen tvinger pasienten til å gå til en polyklinisk, ringe til en ambulanse og kan til og med bevise en akutt sykehusinnleggelse. Så hva er dyspné og hva er de viktigste årsakene som forårsaker det? Du finner svar på disse spørsmålene i denne artikkelen. Så...

Hva er dyspnø?

Som nevnt ovenfor, kortpustethet (åndenød eller) - er en subjektiv følelse av human akutt, subakutt eller kronisk følelse av kortpustethet, bryst tetthet manifestert klinisk --økning i respirasjonshastigheten enn 18 per minutt, og økningen av dens dybde.

En sunn person i hvile tar ikke hensyn til pusten hans. Ved moderat anstrengelse hastighet og dybde puste endringer - man innser det, men denne tilstanden ikke forårsaker ham ubehag, i tillegg til å puste ytelse i flere minutter etter trening sprette tilbake. Hvis kortpustethet med moderat bruk blir stadig mer alvorlig, eller oppstå under en person av elementære handlinger (for å knytte skolissene hjemme gang), eller, enda verre, ikke går inn i en tilstand av hvile, er det en patologisk kortpustethet, som indikerer om en bestemt sykdom.

Klassifisering av dyspnø

Hvis pasienten er bekymret for pusteproblemer, kalles slik kortpustethet. Det fremgår ved den innsnevring av lumen av luftrøret og bronkiene store (for eksempel i pasienter med bronkial astma eller som følge av sammentrykning av bronchus fra utsiden, - med pneumothorax, pleuritt, etc...).

I tilfelle ubehag oppstår under utånding, kalles forpustethet. Det oppstår på grunn av innsnevring av lumen av små bronkier og er et tegn på kronisk obstruktiv lungesykdom eller emfysem.

Det er flere grunner som forårsaker dyspnø blandet - med forstyrrelser og innånding og utånding. De viktigste blant dem er hjertesvikt og lungesykdommer i sent, forsømte stadier.

Det er 5 grader av dyspnøhet, bestemt på grunnlag av pasientklager - MRC (Medical Research Council Dyspnea Scale) skala.

Årsaker til dyspné

Hovedårsakene til dyspnø kan deles inn i 4 grupper:

 1. Åndedrettssvikt på grunn av:
  • brudd på bronkial patency
  • diffuse sykdommer i lungvevet (parenkyma);
  • sykdommer i lungene i lungene;
  • sykdommer i luftveiene eller brystet.
 2. Hjertesvikt.
 3. Syndrom av hyperventilasjon (med nevrocirkulatorisk dystoni og neurose).
 4. Metabolske sykdommer.

Dyspné med lungepatologi

Dette symptomet er observert for alle sykdommer i bronkiene og lungene. Avhengig av patologien til kortpustethet kan oppstå akutt (pleural effusjon, pneumothorax) eller forstyrre pasientens i uker, måneder eller år (kronisk obstruktiv pulmonal sykdom, eller COPD).

Dyspnø i KOL er på grunn av innsnevring av luftveis lumen, akkumulering av en viskøs sekresjon i dem. Det er konstant, har utandrende karakter og, i fravær av tilstrekkelig behandling, blir mer og mer uttalt. Ofte kombinert med hoste og påfølgende sputumutledning.

I bronkial astma manifesterer kortpustet seg i form av plutselige angrep av kvelning. Det har karakteren av et ekspiratorisk - for en liten kort innånding er det støyende, komplisert utånding. Ved innånding av spesielle legemidler som utvider bronkiene normaliserer pusten seg raskt. Det er angrep av kvælning, vanligvis etter kontakt med allergener - hvis de inhaleres eller spises. I særlig alvorlige tilfeller stoppes ikke angrepet av bronkimimetikk - pasientens tilstand forverres gradvis, han mister bevisstheten. Dette er en ekstremt farlig tilstand for pasientens liv, og krever akuttmedisinsk behandling.

Medfølgende dyspné og akutte smittsomme sykdommer - bronkitt og lungebetennelse. Graden av uttrykket avhenger av alvorlighetsgraden av løpet av den underliggende sykdommen og storheten i prosessen. I tillegg til pasientens dyspné bekymrer en rekke andre symptomer:

 • økning i temperatur fra subfebrile til febrile sifre;
 • svakhet, sløvhet, svette og andre symptomer på rusmidler;
 • ikke-produktiv (tørr) eller produktiv (med slem) hoste;
 • smerte i brystet.

Ved rettidig behandling av bronkitt og lungebetennelse stoppes symptomene sine innen få dager og gjenopprettingen kommer. I alvorlige tilfeller av lungebetennelse er hjertedysepsjon lagt til respiratorisk svikt, dyspnø er betydelig forsterket og noen andre karakteristiske symptomer vises.

Tumorer i lungene i de tidlige stadier er asymptomatiske. Dersom den nylig utkommende tumoren ikke ble funnet ved en tilfeldighet (i løpet av fluorografi profylaktisk eller tilfeldig oppdagelse i diagnostisering av non-lungesykdommer) gradvis, øker og når sin tilstrekkelig stor størrelse fører til at enkelte symptomer:

 • Først, en ikke-intensiv, men gradvis økende konstant kortpustethet;
 • hoste med et minimum av sputum;
 • hoste opp blod;
 • smerte i brystet;
 • slanking, svakhet, pallor av pasienten.

Behandling av lungesvulster kan omfatte kirurgi for å fjerne tumor, kjemo- og / eller strålebehandling og andre moderne behandlingsmetoder.

Den største trusselen mot livet til pasienten manifestere dyspné båret av slike tilstander som lungeemboli eller lungeemboli, lokal luftveisobstruksjon og giftig lungeødem.

PE er en tilstand hvor en eller flere grener av lungearterien er tilstoppet av trombi, noe som resulterer i at en del av lungene er utelukket fra pusten. Kliniske manifestasjoner av denne patologien er avhengig av omfanget av lungeskade. Vanligvis oppstår plutselig oppstått dyspné, forstyrre en pasient med moderat eller liten fysisk belastning eller selv i ro, choking følelse, tetthet og smerter i brystet, lik som i angina pectoris ofte - hemoptyse. Diagnosen bekreftes ved passende endringer på EKG, brystrøntgen, angiopulmonografi.

Obstruksjon av luftveiene manifesteres også av symptomatisk kompleks av kvelning. Kortpustethet er inspirerende, puste hørbar på avstand - støyende, stridende. En hyppig følgesvenn av kortpustethet i denne patologien er en smertefull hoste, spesielt når kroppens stilling endres. Diagnosen er laget på grunnlag av spirometri, bronkoskopi, røntgen eller tomografi.

Obstruksjon av luftveiene kan resultere i:

 • brudd på patenter av luftrøret eller bronkiene på grunn av kompresjon av dette organet fra utsiden (aortaens aorta, goiter);
 • luftrør eller bronkiallesjoner med en svulst (kreft, papillom);
 • hit (aspirasjon) av et fremmedlegeme;
 • dannelse av cicatricial stenose;
 • kronisk inflammasjon som fører til ødeleggelse og fibrose av tracheal bruskvev (i reumatiske sykdommer - systemisk lupus erythematosus, reumatoid artritt, Wegeners granulomatose).

Terapi med bronkodilatatorer for denne patologien er ineffektiv. Hovedrollen i behandlingen tilhører adekvat terapi av den underliggende sykdommen og mekanisk gjenoppretting av luftveisdrift.

Giftig lungeødem kan forekomme på bakgrunn av en smittsom sykdom, ledsaget av alvorlig forgiftning eller som følge av eksponering for giftige stoffer i luftveiene. I første fase manifesterer denne tilstanden seg bare gradvis økende dyspné og rask pusting. Etter en stund gir kortpustethet en smertefull kvelning ledsaget av et boblende pust. Hovedbehandlingen er avgiftning.

Mindre hyppig dyspné er følgende lungesykdommer:

 • pneumothorax er en akutt tilstand hvor luft trenger inn i pleurhulen og dveler der, komprimerer lungen og hindrer pusten. oppstår på grunn av skader eller smittsomme prosesser i lungene; krever akutt kirurgisk behandling;
 • tuberkulose i lungene er en alvorlig smittsom sykdom forårsaket av mykobakterier av tuberkulose; krever langsiktig spesifikk behandling;
 • Actinomycosis av lungene - en sykdom forårsaket av sopp;
 • emfysem - en sykdom hvor alveolene strekker seg og mister evnen til normal gassutveksling; utvikler seg som en selvstendig form eller følger med andre kroniske sykdommer i luftveiene;
 • silikose - en gruppe av yrkesmessige lungesykdommer som oppstår ved avsetning av støvpartikler i lungevevvet; utvinning er umulig, pasienten er foreskrevet vedlikehold symptomatisk terapi;
 • skoliose, misdannelser av thoraxvirvelene, Bekhterevs sykdom - under disse forhold forstyrres formen på thoraxen, noe som gjør pusten vanskelig og forårsaker kortpustethet.

Kortpustethet i patologien til det kardiovaskulære systemet

Personer som lider av hjertesykdom, en av de viktigste klagerne noter kortpustethet. I de tidlige stadiene av sykdommen oppfattes dyspnø av pasienter som en følelse av mangel på luft under trening, men over tid er denne følelsen forårsaket av mindre og mindre stress, og i de avanserte stadier forlater det ikke pasienten selv i fred. I tillegg er paroksysmale nattlige dyspnøer for vidtgående stadier av hjertesykdom karakteristisk - et kvelningsangrep som utvikler seg om natten, noe som fører til oppvåkning av pasienten. Denne tilstanden er også kjent som hjerteastma. Årsaken er stagnasjon i lungevæsken.

Dyspné med nevrotiske lidelser

Klager av kortpustethet, i en eller annen grad, er laget av ¾ av pasientene til nevrologer og psykiatere. En følelse av mangel på luft, er det umulig å inhalere dypt, ofte ledsaget av angst, frykt for døden ved kvelning, en følelse av "klaff" hindringer i brystet, hindrer den fulle åndedrag - pasientklager er svært mangfoldig. Vanligvis er slike pasienter lett spennende, akutt responsive mot stressfolk, ofte med hypokondriakale tilbøyeligheter. Psykogen respirasjonsproblemer forekommer ofte i bakgrunnen av bekymring og frykt, nedstemthet, etter å ha opplevd en nervøs excitement. Mulige til og med angrep av falsk astma - plutselig utvikle angrep av psykogen dyspné. Den kliniske egenskapen til de psykogene egenskapene ved å puste er støyformuleringen - hyppige sukk, stønner og nummenhet.

Behandling av dyspnø med nevrotiske og neurose-lignende lidelser håndteres av nevropatologer og psykiatere.

Kortpustethet for anemi

Anemi er en gruppe sykdommer som er preget av endringer i blodsammensetning, nemlig en reduksjon i innholdet av hemoglobin og erytrocyter i den. Siden transport av oksygen fra lungene direkte til organer og vev utføres ved hjelp av hemoglobin, så med en reduksjon i mengden begynner kroppen å oppleve oksygen sult - hypoksi. Selvfølgelig forsøker han å kompensere for denne tilstanden, grovt sett, for å pumpe mer oksygen inn i blodet, noe som fører til at frekvensen og dybden av inspirasjon øker, det vil si dyspnø. Anemier er av forskjellige typer og de oppstår av forskjellige grunner:

 • Utilstrekkelig inntak av jern fra mat (i vegetarianere, for eksempel);
 • kronisk blødning (med ulcus sykdom, livmoderbryst i livmoren);
 • etter nylig lidd alvorlige infeksiøse eller somatiske sykdommer;
 • med medfødte metabolske forstyrrelser;
 • som et symptom på kreft, spesielt blodkreft.

I tillegg til dyspné med anemi klager pasienten om:

 • markert svakhet, tap av styrke;
 • redusert søvnkvalitet, forverring av appetitten;
 • svimmelhet, hodepine, redusert effektivitet, nedsatt konsentrasjon, minne.

Personer med anemi er karakterisert ved hudens hud, med noen typer sykdommer - den gule tingen eller gulsott.

Det er ikke vanskelig å diagnostisere anemi - det er nok å passere en generell blodprøve. Hvis det er endringer i det som indikerer anemi, vil en rekke laboratorie- og instrumentundersøkelser bli tildelt for å klargjøre diagnosen og identifisere årsakene til sykdommen. Behandlingen er foreskrevet av en hematolog.

Dyspnø med sykdommer i det endokrine systemet

Personer som lider av sykdommer som tyrotoksikose, fedme og diabetes mellitus klager også ofte på kortpustethet.

Ved tyrotoksikose - en tilstand preget av overdreven produksjon av skjoldbruskhormoner, øker alle metabolske prosesser i kroppen kraftig - det opplever også økt oksygenbehov. I tillegg forårsaker overskytende hormoner en økning i antall hjerteslag, slik at hjertet mister evnen til å pumpe blod helt til vev og organer - de mangler oksygen som kroppen prøver å kompensere for - dyspnø oppstår.

Overflødig fettvev i kroppen med fedme kompliserer arbeidet i luftveiene, hjertet, lungene, slik at vev og organer ikke får nok blod og mangler oksygen.

Med diabetes, før eller senere blir kroppens kar-system påvirket, som følge av at alle organer er i en tilstand av kronisk oksygen sult. I tillegg påvirkes nyrene i løpet av tiden - diabetisk nephropati utvikler, noe som igjen provoserer anemi, noe som resulterer i økt hypoksi.

Kortpustethet hos gravide kvinner

Under graviditeten opplever respiratoriske og kardiovaskulære systemer i kroppen av en kvinne økt stress. Denne lastingen er på grunn av det økte volumet av blodet sirkulerer, kompresjon under membranen økes i størrelse livmor (hvorved brystet blir trangt og respiratoriske bevegelse og hjerteslag noe vanskelig), oksygenbehov ikke bare mor, men det voksende embryoet. Alle disse fysiologiske endringene fører til det faktum at mange kvinner har kortpustethet under graviditeten. Frekvensen av åndedrettsvern overstiger ikke 22-24 per minutt, det øker med mosjon og stress. Med graviditetsprogresjonen utvikler dyspne også. I tillegg lider fremtidige mødre ofte av anemi, noe som gjør dyspnø verre.

I tilfelle at respirasjonsfrekvensen overskrider de ovennevnte tallene, går dyspné ikke bort eller ikke reduseres vesentlig i hvile, bør den gravide kvinnen alltid konsultere en lege - obstetrikeren-gynekolog eller terapeut.

Kortpustethet hos barn

Frekvensen av respirasjon hos barn i ulike aldre er forskjellig. Det skal være mistanke om kortpustethet hvis:

 • i barnet 0-6 måneder er antall luftveisbevegelser (RR) mer enn 60 per minutt;
 • barnet har 6-12 måneder med CHD mer enn 50 per minutt;
 • hos barn over 1 år, CHD mer enn 40 per minutt;
 • et barn over 5 år er mer enn 25 per minutt;
 • i et barn på 10-14 år med HDP mer enn 20 per minutt.

Det er bedre å holde respiratoriske bevegelser på et tidspunkt når babyen sover. Varm hånd skal plasseres fritt på babyens bryst og telle antall bevegelser på brystet på 1 minutt.

Under følelsesmessig spenning, med fysisk aktivitet, gråt, mating, er pustevaksinen alltid høyere, men hvis BHP er betydelig høyere enn normalt og langsomt restaurert i ro, bør barnelege informeres.

Den vanligste dyspnø hos barn oppstår med følgende patologiske forhold:

 • Respiratorisk neonatal distress-syndrom (ofte registreres i premature barn av mødre med diabetes, kardiovaskulære lidelser, sykdommer i seksuell sfære, og hjelpe ham til føtal hypoksi, asfyksi, klinisk manifesterte dyspné med respirasjonshastighet over 60 per minutt, den blå fargen av huden og blekhet, er det også stivhet i brystet, bør behandlingen starte så snart som mulig - det mest moderne metoden er innføring av lungeoverflate inn i luftrøret av den nyfødte i kjørefelt s øyeblikkene i hans liv);
 • akutt konstriktiv laryngotracheitis, eller falsk krupp (spesielt laryngeale strukturer hos barn er det liten takvindu som inflammatoriske forandringer i slimhinnene i kroppen kan føre til et brudd av passasjen av luft det, utvikler vanligvis falsk krupp om natten - i feltet av stemmebåndene øker ødem, noe som fører til alvorlig inspiratoriske åndenød og kvelning, når denne tilstand er nødvendig for å sikre barnet frisk luft og ringe en ambulanse);
 • medfødt hjertesykdom (på grunn av intrauterine vekstforstyrrelser hos barnet utvikler unormal kommunikasjon mellom de store beholdere eller kamre i hjertet, som fører til blanding av venøse og arterielle blod, som et resultat, organer og vev få blod ikke tilføres oksygen og opplever hypoksi, avhengig av alvorlighetsgraden defekt er vist dynamisk observasjon og / eller kirurgisk behandling);
 • viral og bakteriell bronkitt, lungebetennelse, bronkial astma, allergier;
 • anemi.

Avslutningsvis skal det bemerkes at kun en ekspert kan bestemme den pålitelige årsaken til dyspné, så når denne klagen oppstår, bør man ikke selvmedisinere - den mest riktige avgjørelsen vil være å se en lege.

Les Mer Om Fartøyene